![]() |
|
![]() |
#151 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2010
|
olmuyor güler hanım kapakları sıcak suda iyice kaynatıp sıkıca kapatırsanız hiç sızıntı olmuyor ben devamlı alt üst yapıyorum tarifiniz için teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2009
|
Aynı suda ikinci turşuyu da yaptım. Gayet iyi oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
|
İyiy fikir kalan turşu sularım var salatalarda kullanıyordum dediğiniz şekilde değerlendireceğim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Bildiğim kadarı ile ilk üç gün kapak hiç açılmıyor, üçüncü günden sonra ve turşu olana kadar bir kaç kere sadece havası çıkacak şekilde kapak gevşetilip tekrar kapatılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Moderatör
|
Valla arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) fazla kurduk, kapak açıldımı öğle-akşam derken turşu bitiyor. Onun için açıldıktan sonra tekrar kapatılınca nasıl oluyor bir fikrim yok. Ama kime ikram etsek bizden daha fazla hastası oluyor, istiyo da istiyor. Turşu kuracak kadar biber de kalmadı.... seneye kısmet dedik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaç Dostu
|
O zaman 3-4 gün daha sabredeyim açmadan, sonra turşu hazır olacak zaten ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2012
|
Şeker yerine pekmezle deneyen var mı? Pekmezle yapılsa nasıl olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2011
|
Bende deneyeceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2011
|
Süs biberlerinin hepsi acı olacağından nasıl olur bilmiyorum ama , tatlı biberle yaptık biz bir veya iki acı biber atmıştık içine harika olmuştu. Kesinlikle tavsiye ederim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2011
|
Anladım, tamamen süs biberiyle olmaz gibi. Bozmayayım bu nefis turşuyu. Tam tarifi uygulayayım; tatlı biberler ve bir iki tane acı biber ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2012
|
![]() yazilanlarin hepsini okudum herkes guzel demis bende deniycem insallah ama biberler burda henuz olmadilar daha cok merak ettim bi tursu sever olaraktan yapan yiyenlere afiyet olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Turşuları bitirdikten sonra kalan suya tekrar biberleri ekleyerek turşu yapsak olur mu? Yoksa suyunu yenilememiz mi gerekiyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Moderatör
|
Ben hemen ilave ediyorum. Ama bunu bir sefer yapmıştım. Üçüncü veya dördüncüde nasıl olur fikrim yok. İçindeki sarımsaklar daha sonra nasıl olur acaba? Ama turşusu bitince suyunu salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balık yanında yenen bol yeşil salata üzerinde denedim, nefis olmuştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaç Dostu
|
Bu turşunun yapım zamanı geldi. ![]() ![]() Son iki senedir biberlere soğuk vurmadan hemen önce bitki üzerinde kalan Kamber, Kapya ve Maraş biberlerden de bu turşuyu yapıyorum. Çekirdekleri çıkarılan Kamber, Kapya ve Maraş biberleri büyüklüklerine göre 2'ye veya dörde bölüyorum. Yayvan tencerede kaynayan suya suyun yüzeyini kaplayacak kadar biber koyup 50-60 saniye bekletip kevgir kaşıkla çıkarıyorum. Biberler bitene kadar bu işlemi tekrarlıyorum. Bu etli biberler için Güler Hanım'ın ilk mesajda verdiği şeker, zeytinyağ, sirke, limon ölçülerinin yarısını kullanıp sos hazırlıyorum. Kavanoza sarımsaklarla beraber yerleştirdiğim biberlerin üzerine sosu döküp kalan kısmı hala sıcak olan haşlama suyuyla tamamlayıp kapağı kapatıp ters çevirerek kavanozun soğumasını bekliyorum. ![]() Bu sene bozumu beklemeden sadece maraş biberleri ile turşuyu yaptım. Bu sefer sosuna zeytinyağı koymayıp, aynı miktardaki zeytinyağ ile biberlerin çekirdeklerini kavurdum ve kavanoza ekledim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Ağaç Dostu
|
İlk sayfada Güler hanımın vermiş olduğu tarife göre iki yıl önce ilk yaptığımda yağlı ve şekerli bir tad almıştım. Sanki suyu için yağ ve şekeri daha az koymak gerekiyor gibiydi. Örneğin turşuda sirke tadını pek alamamıştım. Yağ ve şekerin tadı daha yoğun hissediliyordu. Benim damak tadımdan kaynaklı da olabilir. Ancak daha sonra yeniden yapmadım. İlk sayfadaki ölçüler dışında farklı bir ölçü kullanan ve turşusunun güzel olduğunu düşünenlerin tariflerini almak isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-06-2011
|
Denedim çok güzel oldu sosu harika.Tarif için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Güler hanım, Yeni fark ettim, çok değişik bir turşu tarifi en kısa zamanda ben de deneyeceğim, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor ellerinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili loveforlife, çok güzel görünüyorlar, tam da Güler hanımın turşusuna ağzım sulanırken, arkadan sizin kiler geldi, valla şimdi sabahı nasıl çıkarırım bilemem, bende yapmam lazım dayanamayacağım. Afiyetle yiyin ellerinize sağlık. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Senin bahçede de son turfandalar var. Yarın hemen topla ve bu turşuyu dene. İnan ki tadına doyamayacaksın. Suyu da salatalarda sos olarak nefis oluyor. Zaten suyana ekmeğini bana bana yemesi de büyük keyif... Sana da şimdiden afiyet olsun... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Ağaç Dostu
|
Evet sevgili loveforlife, bahçemde hala ufak ufak biberlerim var ben de onların biraz daha büyümelerini bekliyordum ama yarın olsun ilk işim bu olsun, hadi hayırlısı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Moderatör
|
Bu turşuyu serçe parmağınız kadar büyüklükteki körpe biberlerden yapmanız gerekir ki çerez gibi tüketebilesiniz. Bu zamana kalmış biberler ufak bile olsa körpe olmaz sert olurlar bu durumda da istenileni elde edemezsiniz ama yine de siz bilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2012
|
Ben bir gaflette bulunup bu güzelim tarife bir de domates ekledim. ![]() ![]() Bence turşumun üzerine 'Dikkat patlama tehlikesi' ya da 'sakın evde denemeyin' yazsam yeriydi. ![]() Yani tarif zaten mükemmel haliyle verilmiş. Sakın ekleme falan yapmayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ezgigül, Benim ilk yaptığım üç kavanoz turşudan son kalanda da aynı durum söz konusu oldu. Ki ben biber dışında farklı birşey eklememiştimde. Turşumu her üç kavanoz içeriğide aynı olacak şekilde yapmıştım. İlk iki kavanozu tükettikten sonra üçüncü kavanozun açılışı biraz gecikmişti. Son kavanozu açmak istediğimde içindeki su köpürdü, kısmen açılan kapaktan taştı, taştı. Yaklaşık 1/4 ü taştıktan sonra köpürme ve taşma durdu. Ben turşunun bozulduğunu düşünmüştüm ve atmaya hazırlanıyordum ancak tadına baktığımda bir bozulma olmadığını, ilk kavanozlar gibi olduğunu gördüm ve turşuyu yedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Bu sene hiç konusu açılmamış ve şu an tam zamanı. Geçen sene hiç vakti değilken, tam da kışın ortasındayken görmüş ve denenecekler listesine almıştım. ![]() Kuralı yarın tam 1 hafta olacak. Hiç açmadım. Kapakları kaynatıp sıcak sıcak kapatmama rağmen kapaklar tutmadı. Her gün sabah akşam ters düz ediyorum. Kapakların tutmamasına rağmen de hiç sızıntı yapmadı. 2 kavanoz pepperoncinilerden, 1 kavanoz kıl biberlerden, 1 kavanoz da karışık kurdum. Yalnız kullanılan malzemeleri söylenen ölçülerde kullanmak istediğimde kavanozlara aldıramadım. Sabırsızlıkla 1 hafta daha geçmesini bekliyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|