![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
Et olayında benim de mantığımın almadığı 45 günlük sürelerde kesime hazır olması ama 4-6 ay arası da uzun bir süre geliyor 90-110 gün arası bence yeterli olacaktır kesime hazırlanacak tavuklar için..' 45 günlük süre köy tavuğu için değil . O bizim eleştirdiğimiz sağlıksız antibiyotik ve ne olduğu tam da bilinmeyen yemlerle beslenmiş tavukçuluk için geçerli. Bizim köy tavuğu sizin dediğiniz gibi 90 110 günde de kesime gidebilir . Ama burada konu o zaman içinde kaç gr geleceğidir. 12 Haftalık tavuk tencerede kaybolur. Azıcık tencereyi doldurabilecek bir tavuk için ben 20 ay beslemenin doğru olduğunu test ettim . Tavuklar 1.5 ile 2 kilo arası geldiler. 12 haftalık bir piliç gelse gelse bir kilo gelir gibi geliyor bana . Bu konu galiba tercih meselesi . Doğrusu yumurtaya fazlaca odaklandığımdan etlik konusunu çok da incelemedim .Yanlız kendi ailemin ihtiyacı için 25 tavuğu etlik için besledim ve kestim . Zaten bu yumurta ve tavuk konusuna bu baharda başladım . Bu denemeden sonra şimdi 120 metre kare bir tavuk besleme ünitesi yapımı aşamasındayım. Herhalde bir hafta -on gün içinde bitirebilirim diye umuyorum . . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2014
|
Alıntı:
Yumurta olayında siz zaten genel de kendi ihtiyaçlarınız için olduğu için 120 metre kare çok idaal hatta çok büyük bile sayılabilir 120 metre kareye 150-200civarında tavuk yeterlidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Az miktarla başladım . Fakat çevreden gelen talepler karşısında yumurta yok demekten usandığım için miktarı artırma kararı verdim . Artırmak derken önce 100 tavuk hazırlayacağım . 2015 mart ayında 16 haftalık 100 tavuk koyacağım . Yem sorunu için 10 dönüm buğday ekeceğim. İlk zamanlar hazır buğday almak zorundayım . Ve yaklaşık günlük 12 kilo buğdaya ihtiyacım var . 5 ay hazır buğday verme durumunda 1800 kilo buğday hazır almak durumundayım . Sonrasında kendi ektiğim buğday ihtiyaca yetecektir diye hesaplıyorum . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Yumurta ticareti yapacaksanız tavukları buğdayla veya tarlaya ektiğiniz ekinle beslemeniz durumunda 100 tavuk için günlük yumurta alımınız 15-20 adet civarında olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Günlük yumurta 8-10 adet arasında BUĞDAYDAN BAŞKA HAZIR YEM VERMİYORUM . Tavuklar ihtiyacı olan besinleri doğadan , gerçi tam da doğa sayılmaz . Etrafı telle çevrili daha önce korunga bitkisi ektiğim ve biçtikten sonra tavukları saldığım 3,5-4 dönüm tarlada dolaşıyorlar . Tarlanın bir kenarında taze sığır gübresi var . O bölümü oldukça çok seviyorlar . ![]() Ve ev yemeklerinden artan ne varsa çok iştahla yiyorlar . Meyve artıkları , Yemek artıkları , sebze artıkları , ayrıca seradan devamlı yolmak zorunda olduğum otlar Tavuğun ihtiyacı olan besin maddelerini karşılıyor herhalde . 100 tavuk yaptığımda bu tür besin maddeleri için pazar artıkları , lokanta artıkları , belki kasap artıkları ile besin takviyesi yapmayı düşünüyorum . Bu son konuyu yani besin rasyosu için tartışacağım ve danışacağım bir akedemisyen arkadaşa danışacağım . Ankara Ziraat fakültesinin böyle bir çalışmasını internetten okumuştum . HAZIR YUMURTA YEMİ KULLANDIĞIMIZDA ARTIK KÖY YUMURTASINDAN BAHS ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Alıntı:
Bende 1000 tavuk var .En kaliteli yemi yemelerine ve yeşilde yayılmalarına rağmen günlük 450 adet alıyoruzda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Deneyin bakalım , başarılı olursunuz umarım. Alıntı:
Bu en kalitelisi de olsa içinde ne var ? Bilemiyoruz. Eğer market yumurtası üreteceksek , bu durumda bile hazır yemlerden tam randıman almak zannederim mümkün değil. %45 Randıman üzücü bir durum . Eğer market yumurtası değil de gerçek bir köy yumurtası üretecek isek , hazır yem kullanmadan verim almanın doğal beslenme ile verim almanın yolunu bulmamız lazım . Az miktarda yaptığım denemede şimdilik bir problem yok gibi . Bu denememin bir tam yılı bitirmesi sonunda daha doğru sonuçlar elde edebileceğiz galiba. Tavuğun hayatını devam ettirebilmesi için gereken besin maddeleri miktarı, yumurta yaptığında kulladığı besin maddelerinin miktarı , bilinirse bu miktardaki besin maddeleri içeren yemler gerekli miktarlarda tavuğa verilirse , Mevsimsel ısı ve ışık miktarı dışında yumurta verimini etkileyecek faktörler nelerdir bilinirse , daha iyi verimler elde edilebilir zannederim . Burada önemli olan bunlar temin edilirken doğal yollardan başka metotlara itibar etmemek lazım . Hazır yemlerin içinde Bol miktarda GDO olduğu gerçeği karşısında , doğal yemleri ve metodları arayıp bulmak zorundayız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben et tavuğu konusunu çok iyi araştırmadım . Henüz yumurta konusundayım . Köy tavuğu kendim için 25 tane yetiştirdim ve kesip çoluk çocuk ve bir kısım akraba ile tükettik . Ve Bir zaman sonra o konuda da miktar artırmayı düşünüyorum . Ve Fiat ne olacak öok da önemli değil. İstediğim fiattan satamazsam keser keser yeriz ![]() Yumurta fiatı ise bu haftaya kadar 0,60 tl idi . Bu hafta 0,70 tl oldu . Köy yumurtasını internet üzerinden almak istediğimizde güvenilir bir yerden aldığınızda 1.75 kuruşa almak mümkün . Bu fiatın altında bulmak mümkün , ama güvenilirlik konusunda emin olmak zor . Buradan da anlaşıldığı üzere , bu konuda çalışacaksanız , size güvenen bir çevreniz olursa , işi doğru dürüst yaparsanız ve güveni boşa çıkarmazsanız , satış konusu da istenen yere oturur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|