agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kanatlılar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=377)
-   -   Tavuk yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17402)

üzüm 07-01-2009 13:10

Tavuk yetiştiriciliği
 
Tavuk beslemek istiyorum ama bu konuda hiç bilgim yok.

- Tavuk kümesi (nasıl olmalı, ebatları, havalandırma, vs...)
- Tavukların beslenmesi (kendi yetiştirdiklerim ile beslemek istiyorum, yaz ve kış için neler ekmeliyim)
- Tavukların sağlıklı olması için yapılması, dikkat edilmesi gereken işler nelerdir.
- Tavuklar kaç sene yaşar, her gün yumurtlar mı, tavuk-horoz oranı nedir veya bunun gibi bilgilere ihtiyacım var.

Güneş gören ve otlayan, doğal yem yiyen tavuğun yumurtasını ve gübresini elde etmek istiyorum, bunun için neler yapmalıyım?

dubief 07-01-2009 13:18

Kümesi cereyan almayan biyer olmalı. Bakılan bahçe bol yeşillikli geniş olmalı. Suları taze olmalı. Buğday, mısır, yulaf ve fiy ile beslendiğinde verim ve sağlıkları çok güzel olur. Bende 12 yaşında bile tavuk var ama yaşlandıkça verimleri düşer. 20 tane tavuğa bir horoz düşer.

üzüm 07-01-2009 13:55

Sayın dubief, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ama ben tavuğun "t"sini bile bilmediğim için bazı sorularım var.

Kümes kuytuda olacak; güneş görmesi gerekir mi yoksa kümes için gölge yer mi daha uygun?

Buğday, mısır, yulaf ve fiy tavukların beslenmesi için yeterli mi? Bu yiyecekler yazın soldurulup mu veriliyor?

Tavuklar içın zararlı olabilecek otlar, bitkiler var mı, varsa tavuklar bunları bilir mi?

İneklere tuz veriliyor diye biliyorum, tavuklara da bu tip dışarıdan verilecek besinler var mı?

Tekrar teşekkür ederim.

hosseda 07-01-2009 14:08

Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Çocukluğumun geçtiği ev bahçeli idi, uyduruk bir kümesimiz ve tavuklarımız ile bir adet horozumuz vardı. Onların bakımı ve beslenmesi için özel hiçbir şey yapılmazdı diye hatırlıyorum. Bizim artıklarımızla beslenirlerdi, arada darı alınırdı onlara.

Aman vakit kaybetmeyin ve bize de tecrübelerinizi aktarın lütfen.
Hoşçakalın.

Cumhur Tonba 07-01-2009 14:39

Sayın uzum. Siz bahçenizde amatörce, kendi ihtiyaçlarınız için mi yetiştirecek siniz?
Yoksa daha kapsmlı bir tavukculuk mu yapacak sınız? Önce bu konuyu bir aydınlatır mısınız?
Saygılarımla.

tugo 07-01-2009 15:10

Kapalı bölümün dam kısmının, iç temizliği yapabilmek amacıyla, kolayca kaldırılıp konulabilir bir tarzda yapılması gerektiğini düşünüyorum.

üzüm 07-01-2009 15:27

Sayın Cumhur Tonba, tavuğu kendi ihtiyacım için yetiştirmek isiyorum; tavukçuluk yapmak için değil.

Sayın hosseda, tavukların kapalı yere ihtiyaçları olduğunu bilmiyordum. Mandalina ağacına tüneyen tavuklar çok hoşuma gitti. Ağaçlara tüneyebildiklerini de oğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

üzüm 07-01-2009 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugo (Mesaj 341472)
Kapalı bölümün dam kısmının, iç temizliği yapabilmek amacıyla, kolayca kaldırılıp konulabilir bir tarzda yapılması gerektiğini düşünüyorum.

O zaman hafif bir çatı olması lazım, kolay açılabilen türden.

Cahilliğimi bağışlayın, damı açıp yumurtayı buradan mı alacağım yoksa kapısından elimi uzatıp mı alacağım.:o

İklimsiz 07-01-2009 15:39

Çocukluğumun köyde geçen yıllarından anımsadığım kadarıyla tavuklar "tünek" denilen, kümes içersinde yüksekçe bir çıtada geceliyor.

İncir ağacında gecelediklerini de hatırlıyorum.

MeyveliTepe 07-01-2009 15:40

Sn.uzum,
Kumes için hem kapalı hem de açık (üstü kapalı yanı, önü açık) bir yere ihtiyacınız olacak. Kapalı ve açık bölüm arasında tavukların geçebileceği küçük bir kapı, açık bölüm ve kapalı bölüme de sizin dışarıdan girebileceğiniz ayrıca kapılar gerekir. Her iki bölüme de uygun tünekler yapmalısınız. Folluklar kapalı bölümde, tercihan dış kapıyı açıp kolayca yumurtaları alabileceğiniz bir şekilde ve yerde değil de tavukların tünekten geçerek ulaşabilecekleri bir yerde olmalı.

Her iki bölümün zeminini sık sık temizlemek gerekir (işin en tatsız tarafı). Bu yüzden temizlik işini kolay yapabilecek bir tasarım işinize yarar.

Açık bölümdeki kümes telini sansar, gelincik ve tilki gibi yırtıcıların giremiyeceği şekilde yapmalısınız. Söz gelimi, telin dışından toprağı kazıp içeriye girememeliler. Tek kat kümes teli de yırtıcıları durdurmaya yetmeyecektir.

Tavuklar, her türlü tahılın yanı sıra yeşillik de severler. Hatta yemiyecekleri bir şey yok gibidir. Bu yüzden beslemekte güçlük çekmezsiniz.

Kolay gelsin.

MeyveliTepe 07-01-2009 15:43

Bir not daha. Eve ve çoğunlukla vakit geçirdiğiniz mekana çok yakın olmamasına, geneldeki hakim hava akışının kümesten eve doğru olmamasına dikkat etmekte fayda var.

nariçi 07-01-2009 15:50

Bizim kümeste 10 tane tavuk ve bir horaz var. Horaz birden fazla olursa kavga ederler. Ağaçlara tüneme yazın olabilir. Kümesleri varsa illa tüneyecek diye birşey yok. Kümesi güvensiz bulurlarsa kendilerini korumak için ağaçdallarına çıkarlar. Hergün kümesin ağzının kapatılması sabah açılması gerekir. Bizimkiler tel örgü kafes içinde ve onun içinde de kapalı kümes var. Kışın açıkta kalırlarsa donar ölürler.

üzüm 07-01-2009 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 341491)
Çocukluğumun köyde geçen yıllarından anımsadığım kadarıyla tavuklar "tünek" denilen, kümes içersinde yüksekçe bir çıtada geceliyor.
...

Acaba tavuklara uygun tünek çapı ne kadardır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 341492)
...
Açık bölümdeki kümes telini sansar, gelincik ve tilki gibi yırtıcıların giremiyeceği şekilde yapmalısınız. Söz gelimi, telin dışından toprağı kazıp içeriye girememeliler. Tek kat kümes teli de yırtıcıları durdurmaya yetmeyecektir.

Bende bu yırtıcıların hepsi ve dahasıda var. Acaba yılan için ne gibi önlem almak gerekir. İki kat kümes teli yılanı engeller mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 341492)
...
Tavuklar, her türlü tahılın yanı sıra yeşillik de severler. Hatta yemiyecekleri bir şey yok gibidir. Bu yüzden beslemekte güçlük çekmezsiniz.

Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?


(Eminim tavuk yetiştirmeye başladıktan sonra bu sorularıma çok güleceğim, ben ne sorular sormuşum diye... Ama konu hakkında bir fikrim olmayınca böyle sorular sorabiliyorum)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 341497)
... Kışın açıkta kalırlarsa donar ölürler.

Kışı geçirmeleri için kapalı kümes yeterli olur mu? Örneğin lamba gibi basit bir ısı kaynağı kullanmam gerekir mi? (Kümese elektrik çekeyim mi?)

Todor 07-01-2009 17:55

Tünekler yerden 2 m yüksekte olmalı. Fakat arada bir basamak daha olursa daha iyi olur. Civcivler o yüksekliğe zıplayamaz. 5X5 bir çıtanın köşeleri yuvarlatılmalı. Daire kesitli tünekler hayvanlar kendilerini sabitleyemediği için bütün gece yorulmalarına sebep olur. Keskin köşeler ise ayaklarını yaralar. Hayvan başına 40 cm diye hesap etmelisiniz. Tünekler birbirlerinin üzerine gelmemeli. Yoksa yukarıdaki hayvan, alttakinin üzerine pisler.

Kümese ısıtma gerekmez. İyi beslenen hayvanlar soğuktan kolay kolay etkilenmezler. Kuru olmaları daha önemli.

Folluklar (tavuğun yumurtlayacağı yer) 50X50X30 olmalı. 30 cm derinliğin 20 cm'i saman, talaş gibi malzemelerle doldurulmalı. 10 cm yumurtaların veya yeni civcivlerin tavuğun altından düşmesini engellemeye yeter. Tavuk kuluçka değilse veya altında civciv yoksa, folluğun İçinde her zaman bir tane fol ismi verilen yumurta bulunmalı ki tavuklar aynı yere yumurtlasın. Tavuklar normal şartlarda yumurtladıkları yere pislemezler. o yüzden içine koyacağınız samanı çok uzun yıllar kullanacaksınız. İlk zaman tavuğa horoz gösterecek nereye yumurtlayacağını. Tavuk başına bir folluk en sağlıklısıdır. Ama 3 tavuğa görede hesap yapabilirsiniz. Böyle durumlarda biri yumurtlamak için ötekinin kalkmasını bekler.

İyi bir yumurta tavuğu örneğin playmouth senede 500 adete kadar yumurtlayabilir. Ama siz bunu günde bir tane diye hesap edin çünkü 500 rakkamı çeşitli katkılı yemlerle elde edlien rakkamlar. Yumurtaları günlük toplamak zorunda değilsiniz. Fakat 8-10 yumurta biriktiği zaman tavuk gurk olup, üstlerine yatmak isteyebilir. O yüzden çok biriktirmemekte fayda var. Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

nariçi 07-01-2009 18:08

Bizim kümes yerde, içine girilebiliyor. Tabanı beton, zaten gübresi yalıtkan. Tavan ve duvarlar da yalıtkanlı olmalı. Ben tavana önce tahta, üstüne sünger onun üstüne naylon örtü ve beton yaptım. Düşük yükseklik 70cm. yüksek taraf bir metre civarında. İç genişlik 1x1 metre içinde bir kapıyabitişik yumurtalık bölmesi yaptım, bir tavuk sığıyor. Yan duvar larda iki tahta monte ettim. Bazıları oralara tünüyor bazıları yerde yatıyor.

Tel kafesler küçük aralıklı olacak sansar kedi v.s. girmemeli, benimkine giyorlar.

Ancak her zaman ilgilenmek gerekiyor, kapalı olunca yem, su ihtiyaçlarını aksatmamak gerekiyor. Maliyeti merket yumurtasından daha pahalıya geliyor. Eti zaten sert oluyor, geç pişiyor.

hosseda 07-01-2009 18:13

Sayın uzum,
Kümesler yılanın en sevdiği yerlerden biriymiş. Bunu köyde duydum. Taze yumurtaya pek düşkün olurlarmış. Benimde zamanı geldiğinde ne yaparım diye düşündüğüm bir husus bu. Tavuğu sadece yumurtası için istemiyorum. Haşereye (akrep, örümcek gibi zararlılar ) karşı da büyük koruma sağladığına eminim ama bu arada yılanları da bahçeye davet etmek var galiba işin içinde.
Hoşçakalın.

nariçi 07-01-2009 18:17

Sayın hoşseda, yılanlar terke edilmiş kümese gelirler. Yani gündüzleri tavuk olmayan. Bizim bahçede 1,5 m. boz yılanlar vardı, kümeste hiç görmedim. son zamanlarda bahçede de görünmez oldular. Zaten tavuklar her türlü haşerat ve böcekleri yerler.

cemo 07-01-2009 18:35

Sn Üzüm, bu başlığı açmakla ne iyi ettiniz.
Bende hep bir kümesim olsun istemiştim yıllardır. Tecrübeli arkadaşlardan öğrenip, bu bahar kümes yapmaya çalışacağım bende.
Arkadaşımın annesi, tavukların altını temizlemek zor oluyor diye, karton kutular seriyor ve sık sık değiştiriyor.
Şimdiden kolay gelsin diyorum.

nariçi 07-01-2009 18:40

Kümesi temizlemek yıl da bir defa yetiyor; Gübresini, ağıza bir maske, bir de çıta ucuna çekme tahtası çakarsanız, kapısından çekersiniz.

cemo 07-01-2009 18:42

Bir defa temizlersek kokmaz mı sevgili nariçi.
Konu komşu şikayetci olmaz mı.

Ferda Ülkümen 07-01-2009 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 341548)
Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

Tavuklar gurk olduğunda, babaannem tavuğu ayaklarından tutup ters çevirerek suya batırıp çıkarırdı.

Kuluçkaya yatmaktan vazgeçerlermiydi? onu hatırlamıyorum.

nariçi 07-01-2009 19:01

Evlere mümkün olduğunca uzak yapacaksınız, Birde Eskişehir fazla rutubetli olmaz nisbi nem düşüktür çabuk kurur. Bizim kümesin için devamlı kuru gübreli, belki kışın bir-iki ay hemen kurumayabilir. Rüzgar yönünü tesbit ederek yapmak lazım. Bizim evin ikiyüz metre uzağında büyük baş ahır var, 50 metre kot yüksekliği farkı da varken, arada bir rüzgar nedeniyle koku geliyor. Kırsal kesimde ilçe de olsa normal karşılanıyor.

cemo 07-01-2009 19:05

Ahh öyle dönümlerce arsam olsa, tabii yaparım uzağa kümesi..ama alan dar:(

nariçi 07-01-2009 19:06

Suya batırmakla pek geçmiyor gibi, işte en büyük sorun kuluçka ve sonrası. Kapalı kümeste bütün tavuklar yumurta üstüne yatmak istiyorlar. Bazan iki üç tavuk aynı yumurta üstünde yatıyorlar. Kümes dışında kuluçka yatınca, civcivleri ile bahçeye zarar veriyorlar daha sonrada kümese koyulunca eski tavuklarla kavga başlıyor, anlaşmaları çok zor.

Cumhur Tonba 07-01-2009 19:31

Sayın uzum. Siz herhalde 10-15 kadar tavuk besleyeceksiniz. Bunun yanında et tavuğu olacak mı? Yer olarak evinizin bahçesi mi? Sebzeleri de evin bahçesinde yetiştiriyorsunuz herhalde. Aynı benim bahçem gibi. Size 2x2 **** 2x3 artık yerinizin konumuna göre yeterli gelebilir. 3 tarafı kapalı, müsaitse güneş gören tarafı açık olabilir. Yükseklik kafanızı çarpmayacak kadar olsa yeter. Tünek olarak Bilek kalınlığında sopalar kullansanız kafidir. Yerden 1 metre yükseklik yeterli olur. Size pratik olark kullanmanız için söylüyorum. 2 adet taksi dış lastiği ni kümesin sota bir yerine koyabilirsiniz.
Çatı yı duruma göre ayarlarsınız. Ön cephe de bir kapı. İsterseniz girebileceğiniz kadar, isterseniz 1.65x80 cm. keyfinize göre yaparsınız. Kapının yanındaki duvarı 1 mt. Yükseklikte bırakıp, çatıya kadar kuşlarında giremiyeceiğ bir telle kapatabilirsiniz. Gezinme yeri için 30x25 ebatında bir alt kapakla giriş çıkışını sağlayabilirsiniz. Bilmiyorum onlara ne kadar yer ayıracaksınız.
Biliyorsunuz. Ülkemizde kuş Gribi hastalığı ciddi bir tehlike arz ediyor. Gerçi benim kümesim kuş yuvası gibi. Ben kuşlarıda bol bol besliyorum.
Besin değeri olarak fenni yemle beslenen tavukların yumurtaları ile, köy tavuğunun yumurtaları arasında bir fark yok gibidir.
Gezinen, solucan-ot-böcek- gübre v.s. yiyen tavuğun yumurtası ****** daha lezzetli olur. Aslında yazılacak çok şey var. Yine yazışırız.
Selamlar. Kolay gelsin.
Gübre si hemen kurur. Ben senede **** 2 senede bir temizliyorum. Altlık olarak kalıyor.

alice 07-01-2009 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzum (Mesaj 341531)



Bende bu yırtıcıların hepsi ve dahasıda var. Acaba yılan için ne gibi önlem almak gerekir. İki kat kümes teli yılanı engeller mi?



Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?



Sayın Üzüm,
yılan tavuğu ve kediyi görsünde kaçmasın.Aklı varsa kaçsın veya kaçmasın doğal ve ucuz yem olur. :D

Yıllar önce bizimde vardı bir kaç tane tavuğumuz,bazıları kümesten kaçıp sebze bahçemizi talan ederlerdi , sağlam ne marul ne lahana kalırdı, kanatları uzadıkça makasla kısaltırdık.

Mısırla beslenmeyen tavuğa tavuk mu derim ben, mısırla beslemelisiniz.

Cumhur Tonba 07-01-2009 21:34

Evet uzum. Yılanlar keşke gelse. Güzel bir yem olur.
Bahçenizi talan ederler. Bahçenizi korumalısınız.
Yumurta tavuğuna günlül 130 gr. Yem yeter. Sizde hazırlayabilirsiniz.
İlerde yumurtalar ince kabuklu **** kabuksuz çıkarsa mermer tozu kullanabilirsiniz.
8-10 litrelik otomatik suluk işinizi, rahatca görür. Birde yemlik yeterli olur.
Aklınıza geleni sorun.

Todor 07-01-2009 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 341582)
Tavuklar gurk olduğunda, babaannem tavuğu ayaklarından tutup ters çevirerek suya batırıp çıkarırdı.

Kuluçkaya yatmaktan vazgeçerlermiydi? onu hatırlamıyorum.

Soğuk su tavuğun gurk olmasını engelliyor. Bunun aksine, acı biber, çiğ ekmek hamuru ve ya bira mayası gurk olmasını sağlıyor. Sanırım hayvanın iç ısısı le ilgili bir olay.

BoncukZ 07-01-2009 22:22

Sayın uzum merhabalar. Bizimde tavuklarımız vardı bir zamanlar. Yaylada tavuklarımızı bazen atmacalar kapıp götürürdü:(. Yılanlardan değil de;tilki, sansar, atmaca, kartal gibi yaramaz birkaç hayvandan korumanız gerekebilir. Umarım böyle birşeyle karşılaşmazsınız ve hayallerinizi biran önce gerçekleştirirsiniz;). SAYGILAR;)...

efe-can 07-01-2009 23:40

Sn uzum,
İlk tavuk alırken çevredeki köylerden alıp başlayabilirsiniz. Uyum daha kolay olur. Eğer ilkbaharda hazir civciv alırsanız dikkat ediniz. Pazarlarda satılan civcivler genelde ıskarta dediğimizden. Genelde aşısız olurlar uzun yaşamaz hemen ölür. En kötüsü mikrop taşırlar diğer sağlıklı hayvanlarınızda hastalanır. İllaki hazır civciv alırsanız etlik/yumurtalık ilk edepta 20 gün kadar diğer tavuklardan tecrit ediniz. Sularına aspirin atınız. Eğer ileriki zamanlarda tavukların kanatları düşer tüyleri kabarıp hastalanırsa; ayrı bir yerde tecrit ediniz. Sabah akşam ağzını açıp aspirin veya yarım antibiyotik verin. Genelde düzelir. En önemlisi kümese sık sık sönmemiş kireç atınız.
Sebze ekerseniz yeme şansınız yok. Sebze bölümünü tel örgü içine almalısınız. Çünkü tavuk herşeyi yer.
*Kuluçkayı ayrı bir mekanda yatırın. Aynı ortamda olursa altına 10 yumurta koyarsınız ama diğerleri gelir yanına yumurta yapar, birde bakmışınız 30-40 yumurta olmuş. Yinede siz altına koyduğunuz yumurtaları keçeli kalemle işaretleyin.
*Kışın gurk olursa gurk yattığı alana geceleri bir ampul sarkıtın. Yoksa yumurtalar çıkmaz.
* Evden uzak olsun yazın sinek yapar.
* En güzeli ise kendi yetiştirdiğin tavukların etini yedikten sonra dışarıdan alınan tavuk etini yiyemezsin.
*Beslemek için fırınlarda satılmayan bayat ekmekleri çok ucuza alabilirsiniz. Temiz bir kaba ıslatın çok severek yerler. (KÜFLÜ OLMASIN ) Çok alırsanız parçalara bölüp kurutabilirsiniz. Kuruduktan sosnra hava alan bir çuvala koyup depolayabilirsiniz.
* Başka sorunuz var ise yanıtlayalaım. Kolay gelsin.Seelamlar.......


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024