agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kanatlılar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=377)
-   -   Tavuk yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17402)

alice 09-01-2009 19:46

Daha önceleri bizimde vardı tavuklarımız ve ördeklerimiz vardı. Yine olsun istiyorum hem de çok. Kuş gribi çıktıktan sonra kanatlı hayvan besleme düşüncemi erteliyorum. İnşallah bu hastalık bahara doğru yine ortaya çıkmaz da cesaretlenip bende bir kümes kursam.Çocukluktan kalma bir özlem, sabah horoz sesiyle uyanmak, sebzelere dadanmış tavukları kış kışlamak....

üzüm 09-01-2009 22:02

Bu başlığı açarken bu kadar çok bilgiyi hemen elde edeceğimi düşünmemiştim. Tekrar tekrar mesajları okudum; bir ara paniğe de kapıldım, acaba yapabilecek miyim diye... Uzun süreden beri tavuk yetiştirmek istiyordum ama cesaret edemiyordum. Umarım bu yaz benimde tavuklarım olur.

Şimdilik eti için tavuk yetiştirmeyi düşünmüyorum, ileride duruma bakacağım (tavuklara isim vermekten vazgeçer miyim bilmiyorum).

Sormak istediğim bir kaç soru var :

- Benim gibi acemi birisi tavuk yetiştirmek isterse başlangıçta civciv mi almalı yoksa tavuk mu? (bulabilirsem köyden alacağım)

- Civciv ve tavuğun yedikleri aynı mıdır? Yani civciv önceki mesajlarda bahsedilen yiyeceklerin hepsini yiyebilir mi?

- Mermer tozu acaba kalsiyum eksikliği için mi kullanılıyor? Bunun yerine kullanabileceğim başka bir şey var mı?

- Tavuklara yem kaç defa ve hangi zamanlarda verilir? Civcivler içinde aynı mıdır?
(bahçede yağmurlara bağlı olmakla beraber mayıs sonu - ekim ortası haricinde bolca yeşil yabani ot olur. )

Kümes yapmaya başlayınca daha bir çok sorum olacak galiba. Tavukları telef etmemem için başka bilgiler varsa lütfen yazın.

Kudret 09-01-2009 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzum (Mesaj 342738)
Şimdilik eti için tavuk yetiştirmeyi düşünmüyorum, ileride duruma bakacağım (tavuklara isim vermekten vazgeçer miyim bilmiyorum).

Yaklaşık iki yıldan beri tavuk sahibiyim. Ancak sorularınıza net cevap verecek kadar bilgi sahibi değilim malesef.

Saksılı bitkilerde yabani ot mücadelesi için iyi bir çözüm. Aç kalmadıkları sürece bitkiye zarar vermiyorlar. Sadece saksıdaki körpe otları yiyorlar. Kısacası tavuklar benim otla mücadele ekibim.:))

Ancak isim verme konusunda benimde sıkıntım var. Tavuğu aldığım kişinin adını koyuyorum. Aslında kimden aldığımı unutmamak için yapıyorum bunu ama aldığım kişinin yanında koyduğum ismi söylememek için (yanlış anlaşılıyor) bayağı dikkat etmem gerekiyor. :D

efe-can 09-01-2009 22:33

- Aşılı civciv alınmalıdır. Hemen doğaya bırakılmamalıdır. Kapalı bir alanda 1-1,5 ay kadar bakılmalıdır. Geceleri üşürlerse birbirine sokulup yatarlar ve ölebilirler. İç anadoluda Nisan-Mayıs aylarında alınabilir.
-İlk önce yemcilerden civciv yemi satılır. Aralarına buğday ve mısır kırması-küfsüz bayat ekmek (ıslatılmış) verilir.
- Sabah- akşam yem verilebilir. Aslında tavuklar hiç doymaz. Durmadan yerler. Doğadanda beslenirler. Bahçenin bir köşesine yonca falan ekerseniz yerler. Çimleri kısaltırlar. Sonuç olarak herşeyi yer.
-Kümese Sönmemiş kireç serpiştiriseniz hem sterilize olur hemde tavuklar kalsiyum ihtiyacını karşılar.
- Serbest dolaşırlarsa evin çevresinde hiç böcek bırakmazlar.
-Selamlar

berduray 09-01-2009 22:36

Ben tahmin etmiştim, gözünüzün korkacağını da ortalık sakinleşsin diye bekledim:)

Arkadaşlar bir anda teknik konulara girince böyle ürkmeniz normal.

Siz de benim acemisiniz ben deneyimlerimi yazayım, siz fikir sahibi olun.

Bodrum'da yaz aylarının korkulu rüyası akrepler.


Sürekli bahçede oynayan iki küçük kızım olunca, etrafa kimyasal ilaç dökmektense doğal yoldan kurtulalım bu börtü böcekten diye (yerli arkadaşların nasihatıyla) köy pazarından 2 tavuk alarak işe başladık.

Kendim ızgara gibi çapraz çakılmış,ince çıtalardan 1m.ye, 3m.ebadında kutu gibi bir şey çaktım.

Altını da dışkıların dökülmesi için ızgara şeklinde yaptım ve dört ayağın altını da kare takozlarla yükselttim.

Yani tavukları dışkıyla temastan kesmek amacıyla.

Birkaç gün tavukların yerine alışması için kümese kapadım, böyle yapmazsanız kaçıp giderler.

Birkaç gün kümesten etrafa bakınır, yeni yerlerine alışırlar.

Önlerine yoğurt kabında su ve pazardan aldığım buğdaydan koydum. Yemcilerde darı, mısır, yulaf, arpa gibi çeşitli alternatifler var.


Birkaç gün sonra sabahları açtım, yemledim, akşam olunca da yemledim kapattım.

Yemi kümese dökerek yeni evlerine iyice alışmasını sağladım.

Her gün sularını tazeledim, öğle için şayet gezebilecekleri, bahçe, yeşillik, tarla vs. varsa yemlemenize gerek yok.

Onlar kendi yemlerini bulur, etraftaki böceği, örümceği, akrebi, ufak tefek yılanı temizlerler.
Doğal olarak gayet organik olarak beslenirler.

Onlar bana ben onlara alışmış, mutlu mesut yaşarken(ortalıkta böcek kalmadı sağolsunlar) tavukların ektra yumurta da vermesi fikri cazip geldi.

Bunun için 1 horoz almam gerekiyormuş, onu da aldık. O da evin erkeği olarak tavukları hemen sahiplendi, yem bulunca yemedi, yedirdi, akşam olunca hadi kümese der gibi öttü, topladı onları etrafına.

Benim tavuklar birer ikişer yumurtlamaya da başladı derken havalar ısındı benim tavuk yumurtayı kesti, yani ben öyle sandım.

Gizli bir yere yumurtalarını biriktirmiş meğer, gurk gurk demeye başladı.

Hamilelik, lohusalık derken 21. günde civcivlerimiz oldu.

Ama anne olamayan diğer tavuk üvey annelik yapmaya , rahatsız etmeye başlayınca, onlara annesi ile yaşayacağı ayrı bir yer yaptım.

Bilgisizliğimden yoğurt kovasıyla koyduğum suyun içinde buldum birini bir sabah, öyle üzüldüm ki...Meğer daha yayvan bir tasa koymam gerekirmiş suyu, düşünemedim işte...

Bir de içine bir taş koydum yıkayıp, civciv hem tası devirmedi böylece hem de suyunu içince taşı basamak olarak kullanıp kolayca çıktı, tasın içinden.

Yem olarak hem civciv yemleri (normal yemleri ince öğütüyorlar, genelde buğday, mısır karışık olur)satılıyor, hem evdeki kullanılmayan irmik, taşlı bulgur işe yarar.

Horoz onlara babalık yaptı yemlenmeyi, böcek öldürmeyi öğretti, anne tavuk da kol , kanat gerdi. Civcivler büyüyüp, aileye karıştı anne tavuk da bir süre sonra gurklamayı bıraktı, sanırım lohusalık devri, depresyonu bitti, yeniden hayat döndü.

Tekrar yumurtlamaya başladı.

Sonra ben köy tavuğunun tadını öğrendim bir gün, yumurtlamayanı kestim, yedim, başka civcivler aldım, başka tavuk, başka horoz derken yıllar geçiverdi, biraz tecrübe edindim.


Civcivle başlamak riskli, onları hayata hazırlayacak,kediden, köpekten koruyacak anne yok. Tavukla başlamak daha iyidir.

Ben mermer tozu hiç kullanmadım, zaten bahçede gezip, güzel yemlenirse gerek kalmaz.


Ben köy yumurtasının kabuğunu kırmada daha zorlanıyorum, inanın market yumurtasının kabuklarından daha sert oluyor.


Merak ettiğin başka şeyler varsa, dilim döndüğünce anlatırım.

kaju 09-01-2009 23:56

Birisinden duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum. Tavuklar kışın yumurtlamazmış. Kışın Yumurta alabilmek için yeme kırmızı pul biber karıştırılır demişti.

Kudret 10-01-2009 00:01

Geçtiğimiz kış boyunca tavuklarımızın hepsi kesintisiz yumurtlamıştı. Bu kış isehiç yumurtlamadılar. Acı biber tavsiyesini bende alıp denedim bir ay kadar önce. Ancak fayda etmedi.

Bende tavuk yetiştiren bir arkadaştan aldığım bilgiyi paylaşayım. Kırmızı salçalık biber yiyen tavukların yumurtasının sarısı, kırmızı oluyormuş.

berduray 10-01-2009 11:56

Isıyla alakalı, tavuk çiftliklerinde kış mevsiminde de sabit ısı olduğu için hayvanlar deli gibi yumurtlamak zorunda kalıyor, dur durak bilmeden...

zooteknist 10-01-2009 19:23

Sıcaklık tavukların yumurtlaması için önemli bir faktör. Ama tavukların yumurtlamaya başlamaları için yanlış hatırlamıyorsam günde en az 14 saat gün ışığı görmeleri gerekir. Tavukların Bahar aylarında günlerin uzamaya başlamasıyla yumurtaya başlamasının sebeplerinden biri de budur. Tavuk çiftliklerinde kış mevsiminde otomatik aydınlatma için düzenekler ve florasan lambalar kullanılır. Yumurta sarısı rengini koyuluk olarak belirlemek biraz da bizim elimizdedir. Ve büyük ölçüde tavuğun yediği yem ile alakalıdır. Fakat yumurta sarısının yumurtanın besin değeri ile bir alakası yoktur. Açık sarı renkteki yumurta sarısı ile koyu sarı yumurta sarısı arasında besin değeri açısından fark yoktur.

nariçi 10-01-2009 20:00

Sayın berduray benim deneyimleri sanki O da aynı yaşamış. Ama ben yeni civciv (feriklerle) eskileri uyuştıramıyorum. Eski ev sahipleri sonra gelenleri koymuyor, kekerek yaralıyorlar. Yumurtlaması için mısır verin. Bizimkiler sonbaharda yumurtayı kesmişlerdi. Şimdi mısır veriyorum iki haftadır yumurtluyorlar.

mahon67 10-01-2009 21:32

Tavuk meraklılarının bu siteye göz atması iyi olabilir.

http://www.parkhayvancilik.com/

http://www.parkhayvancilik.com/tavuk.htm

kaju 10-01-2009 23:57

http://www.ideas-4-pets.com/articles.../05/rs709s.jpg
Bende özendim. İki tavuk alsam mı diye düşünmeye başladım. :)

tolgahann 11-01-2009 01:04

Ben bu yaz iki tane civciv aldım,çok sevimliydiler.15-20 gün kadar evde kutu içinde besledim ama büyüdükçe kutudan çıkmaya başladılar bende bahçeye tellerden amatör bir kümes yaptım.Ertesi gün civcivlerime yemek vermek için gittiğim de bahçede civcivlerin kanatlarını ve bacaklarını bulabildim.Kediler gece olunca civcivleri zalimce katletmişler meğersem. :(:(:(
1,2 hafta olayın şokunu atlatamadım.Belki o kümesi daha dayanıklı yapabilseydim civcivlerim hala gıdaklıyor olucaktı.Bu yüzden kafes yaparken Kedilere karşı dayanıklılığını iyice kontrol edin lütfen.!

semmasi 11-01-2009 01:34

vallaha iyice özendiriyorsunuz adamı:D.fakat benim bir dezavantajım var.biz ancak yazın gidebiliyoruz çünkü çok soğuk oluyor imrahor köyü kışın.babama kalsa tası tarağı toplayıp yerleşmeyi düşünüyor oraya.bi yandan ise annem dere kenarındaki küçük su yılanlarını görünce artık bi akşam bile kalmaya yanaşmıyor.anlayacağınız bizim işler karışık ama yetiştirenlere ne mutlu.
nerede bi kaç tavuk ve kaz göreyim doğup büyüdüğüm memleketim güzel karadeniz geliyor aklıma.:(

k0900 12-01-2009 20:38

Oğlum mayıs ayında küçük bir kümes yaptı 2 de paçalı civciv aldı , ekim sonuna kadar bahçede dolaştılar büyüdüler kış yaklaşınca bir arkadaşımız köyüne götürdü.
Kümesimiz portatif , kenara aldık bahara tekrar civciv alacağız.
Aslında kene dedikodusu bizi hareketlendirmişti.Onlar bizi köpeklerimizde kedilerden onları korudular.

kaju 13-01-2009 08:58

Bilirsiniz kuşlar çok bitlenen hayvanlardan. Tavuk da bit %90 olur. Bununla nasıl başa çıkılır ?

berduray 13-01-2009 14:12

Tüylerinin aralarına, kanatların altına azıcık DDT diye duydum, aman dikkat fazlası zehirler.

Todor 13-01-2009 15:35

DDT eskiden her derde deva olarak görülürdü fakat şimdi yasak. Çeşitli marka ve uygulama formlarında, dış parazitler için ilaçlar var. Bunlar veterinerlerde ve hayvan ilaçları satan eczanelerde bulunur. DDT zaten bulmazsınızda, bulsanız bile bitlenince kendi kafanıza böcek ilacı sıkmakla aynı şey.

Alıntı:

köy yumurtasının kabuğunu kırmada daha zorlanıyorum
Normal şartlarda dölsüz bir yumurta 1 sene kadar bozulmadan durur. Fakat yumurtanın tazeleğini en pratik olarak zor kırılmasından ve sarısının yoğunluğundan, patlamamasından anlarsınız. Bayat yumurta daha kırılırken patlar. Bu doğada sağlanmış bir dengedir. Folluğun içindeki yumurtalar birbirlerine çarparak kırılmasın diye böyle bir önlem alınmıştır. Ama bayat yumurtadan civciv çıkma şansı daha düşüktür ve onun için follukta ufak bir baderede ilk o kırılır ve hayvanın altında boşuna yer işgal etmez.

Bir kaç pratik bilgi:

Horoz olmayan kümeslerde tavuk yumurtlar fakat horoz kümesin bekçisidir. Atmaca, kedi vs gibi dışarıdan gelen saldırılarda kümesi korur, yabancı tavukların kümese karışmasını, kendi tavuklarının kaybolmasını engeller. Tavuklara yem bulur ve adil bir şekilde paylaştırır. Bazı horozlar çok sert karakterli olurlar ve sizi bile kümese yaklaştırmazlar.

Döllü yumurta daha lezzetlidir. Fakat raf ömrü azalır. Yumurtanın yıkanmasına gerek yoktur. Ama illa yıkanması gerekiyorsa tüketileceği zaman yıkanmalıdır. Çünkü yıkanan yumurta daha çabuk bayatlar.

Tavuklarda kuluçka süresi 21 gün, ördeklerde ve kazlarda 28 gündür. İyi bir tavuk bir seferde 25 adet kendi yumurtasının üzerine yatar ve hepsinden civciv çıkartabilir. Eğer altına ördek yumurtası konulacaksa bu sayı yarı yarıya düşer çünkü ördek yumurtası daha iridir. Fakat daha sonra ördek civcivi suya girdiğinde tavuk çok fazla panikler.

Kuluçka ısısı 38-39 derece, nem %80 civarında olmalı. Günde 4 kere çeyrek tur yatay ekseni etrafında döndürülmelidir. Böylece içerideki civciv hep aynı noktaya temas ederek kabuğa yapışmaz. Normal şartlarda bunu tavuk yapar ama evde kendiniz civciv çıkartmak isterseniz bunlara dikkat etmelisiniz.

Tavuklar esas olarak tane yemle beslenirler ve bunları ilk olarak taşlık ismi verilen organlarında sindirmeye başlarlar. Organa taşlık isminin verilmesi bir çeşit değirmen işlevi görüp, küçük taşlar yardımıya besinlerin parçalanmasını sağladığı içindir. Bu yüzden tavuklar yerde buldukları taşları yutarlar. Etrafta bulabilecekleri küçük taş parçaları yoksa tavuklar tane yemleri sindiremezler. Bu taşlar ortalama yeşil mercimek büyüklüğünde olmalıdır.

Bazı tavuklarda kanabilizim olabilir. Yani yamyamlık. Bunlar kümesin diğer bireylerini yaralar ve kanlarını içer, yarayı devamlı büyüterek en sonunda diğer bireyin ölmesine sebebiyet verir. Bu tip davranış gösterenler derhal kümesten uzaklaştırılmalıdır çünkü bu diğer tavuklar tarafından da taklit edilmeye başlar.

berduray 13-01-2009 15:51

Sayın Todor çok teşekkürler paylaştığınız bilgiler için.

Normal şartlarda 1 sene taze kalabilirmiş demek yumurta.

Benim tavuk kuluçka için yumurta biriktirdiğinde bunlar bayattır civciv çıkmaz diye düşünmüştüm.

Mantıken günde 1 yumurta yaptığından 10 yumurtanın üzerine yatmak istese ilk yumurta 10 günlük olacağından bayatlamıştır artık ondan civciv çıkmaz demiştim, demek yanlış biliyor muşum?

Ama zaten yine de sadece 1 yumurtadan civciv çıkmıştı...

nariçi 13-01-2009 17:01

Ben tavuğun altına keklik yumurtası koydum, bir aydan fazla kaldırmadım gene çıkaramadı.

alpaykurtcu 15-01-2009 01:13

Merhaba arkadaşlar,
Ben döllenmiş yumurta ile döllenmemiş yumurtanın ayırt edilip edilemiyeceğini merak ettim, fark edilebiliyormu acaba ...

habibe 15-01-2009 08:53

Benim merak ettiğim ise, yumurtanın dış kabuğunun rengini belirleyen ne?.

RIFAT67 15-01-2009 19:50

Merhabalar,

Bende amatörce tavuk besliyorum. Evin bahçesinde köpek kulubesini tavuk kümesine çevirdim. İlk başta civciv alıp büyüttüm, 1 horoz ve 3 tavuğum oldu. 6-7 ay sonrada yumurtlamaya başladılar. Günlük yumurta sayısını arttırmak için bir gezi sırasında bir köyden 2 adet daha genç tavuk aldım kümese kattım. Yalnız benim horoz bu yeni tavukları hırpalıyor, yem yedirmiyor. 2 hafta oldu alışırlar diye düşünüyorum ama bir gelişme olmadı horozun tavrında. Bu konuda ne yapabilirim, bilgisi olan varmı?

Bu arada imkanı olanlara tavsiye ederim, günlük taze ve koyu kırmızı yumurta yemek iyi oluyor.

Rıfat

efe-can 15-01-2009 22:14

Sn Nariçi;
Tavuğun altındaki keklik yumurtaları çıksa bile, keklik yavrularını büyütmek çok zor. Kolay kolay yemezler. En kısa zamanda da ortalardan kaybolur. Öyle hızlı kaybolurlar ki ayağını bassan göremezsin.
Ben kuluçka makinasında çıkarmıştım ama büyütemedim. Yormayın kendinizi. Selamlar....

efe-can 15-01-2009 22:19

Sn Rıfat67;
Yeni gelenleri kümeste horozun göreceği bir yere tel örgü içine al. Fiziki olarak temas etmesin. Zamanla alışır. Çünkü bir horoz haremine çok tavuk almak ister. Yeni gelenleri zor kabul ederler. Pek paylaşımcı değiller. Zamanla alışır merak etmeyin.Selamlar.

MeyveliTepe 15-01-2009 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 345160)
Benim merak ettiğim ise, yumurtanın dış kabuğunun rengini belirleyen ne?.

Yanlış hatırlamıyorsam tavuğun rengiydi.

Todor 16-01-2009 15:54

Yumurtanın rengini belirleyen faktör, tavuğun ırkıdır. Beslenmesi ile alakası yoktur. Kümesinize yeni bir tavuk, horoz ve ya başka bir hayvan katacağınız zaman ya da yerlerini değiştireceiniz zaman, gece olmasını bekleyin. Sabah sürü uyum içinde uyanacaktır.

MeyveliTepe 16-01-2009 18:44

Doğrudur, koyu renk ırklarda yumurta sarı, açık renk ırklarda da beyaz oluyor. Irklar karıştığında da herhalde hangisi baskınsa öyle oluyordur.

Todor 16-01-2009 21:23

http://www.ansi.okstate.edu/poultry/chickens/

Bu linkte tüm tavuk ırklarını, yıllık yumurta sayılarını, yumurta renklerini, ilistrasyonlarını, canlı ağırlıklarını bulabilirsiniz. Diğer kümes hayvanları ve tüm çiftlik hayvanları mavcuttur. Benim çok uzun süredir faydalandığım bir sitedir.

En sevdiğim ırk brahma : http://www.ansi.okstate.edu/poultry/...ahma/index.htm

MeyveliTepe 16-01-2009 21:39

Sn.Todor,
Türkiyede hangi ırka ait civcivleri nereden bulabiliyoruz, bilginiz var mı?
Teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024