![]() |
|
![]() |
#20 | |||||
Ağaç Dostu
|
Sayın Atacama, evet maalesef bahçeniz saydığınız kadar ağacın sağlıklı şekilde yetişmesi için küçük kalıyor. Alıntı:
Ceviz çok kötü bir konumda. Ya iki ıhlamur ve çam ağacından vazgeçeceksiniz ve sadece ceviz kalacak ya da cevizden vazgeçeceksiniz. Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım. Ağaçlarınız ceviz tarafından bastırılıp öldürülemeyecek kadar büyük. Ancak bu kadar çok ağaç, bu kadar dar alanda çok sağlıklı gelişemez. Aşağıya apartmana doğru konumlanan ve daha küçük olan ikinci ıhlamurunuzun budanma şekli bence çok doğru değil. Ihlamur dik büyüyüp geniş taç yapan bir ağaç. Meyve ağaçlarındaki gibi lider dalın kesildiği ve goble şeklinin verildiği bir ıhlamur ağacıyla karşılaşmadım hiç. Bu budama ile ağacınızın büyümesini oldukça yavaşlatmışsınız. Ağaç formunu kolay toparlayamayacaktır. Alçakta dal/çiçek istediğinizi belirtmişsiniz ama dikey büyüyen sürgünü lider olarak alıp büyütmenizi tavsiye ederim. Çiçekleri toplayamasanız bile kokusu yeter. Her iki ıhlamur da yolun kenarında, aynı hizada gibi. Yani gölgeleri yola düşecektir ve bence güzel duruyorlar. Her ikisini de koruyun derim. Çam ile küçük ıhlamur ağacınız da birbirine çok yakın maalesef. Gitmesi gereken bir diğer ağaç da bu çam. Resimden anladığım kadarıyla zaten gölgede kalmış ve cılız gelişmiş. Çamı keserseniz karşı bahçedeki defne ile çam arasında kalan, ne olduğunu bilmediğim fidan için de biraz yer açılacaktır. Aslında bu ağaç da küçük olan ıhlamura oldukça yakın ancak idare edecek kadar bir mesafe var aralarında. Alıntı:
![]() Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Buralardaki ormanlarda ıhlamur ağaçları diğer bitkilerle iç içe yaşıyorlar. Dip sürgünlerinin başka bitkilere zarar vereceğini hiç sanmıyorum. Sizin sorununuz bu dip sürgünleri olmayacak. Bahçenize bu kadar çok ağaç ekerseniz ağaçların yeterince güneş alamaması, havasızlık ve havasızlık sorunucu oluşan hastalıklar uğraşmanız gereken problemler olacak. Güllerinizle ilgili de birkaç şey yazmak isterim. Gül güneşi çok seven bir bitkidir. Yeterince güneş almazlarsa çok çiçek açmazlar. Hatta bir de havadar bir ortamda olmazlarsa ha bire külleme hastalığına yakalanırlar. Ben sizin yerinizde olsam güllerimi ıhlamurların gölgesine ekmezdim. Ceviz ve çam ağaçlarını aldıktan sonra bahçeniz biraz daha açılacağı için, apartmandan zakkuma doğru duvar dibine gülleri ekerdim. Böylece ıhlamurlardan mümkün olduğunca uzakta olurlardı. Tabi bahçenin güneşlenme durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Gülleri en çok güneş görecekleri konuma ekin. Mesela, karayemiş ağacını biraz budayıp küçülttükten sonra, aynı duvarın dibindeki diğer fidanı da yok edin, burada, duvar dibinde kalan küçük toprak alana sırayla gül ekebilirsiniz (bu bölge güneş alıyorsa) |
|||||
![]() |
![]() ![]() |
|
|