Sayın Atacama,
Dilerim bir gün kendinize ait büyük bir bahçe edinirsiniz. 40'lı yaşlarının başında böyle bir ayrıcalığa sahip olmuş biri olarak itiraf etmeliyim ki bu gerçekten insana çok çok iyi gelen birşey.
Ceviz ağacınız pek büyük değil. Elinize bir testere alın. Motorlu testere olmasına bile gerek yok. Bir arkadaşınızdan da ağacın üstünüze devrilmemesi için tutması konusunda yardım isteyin. Yere olabildiğince yakın bir noktadan ağacı kesin. Ağacın kökünü bulunduğu yerden çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle toprak üstünde kalan kısmı bir balta ile parçalayabilirsiniz. Toprak altında kalan kısım ve kökler zaman içerisinde çürüyecektir zaten.
Ihlamur sürgünlerin temizliğini her zaman yapabilirsiniz. Bence hemen temizleyin. Baharla birlikte havalar ısınınca sürgünler hızla büyümeye başlayacaktır. Ne kadar erken temizlerseniz o kadar iyi.
Ağaç gövdesine kireç sürmenin yaprak bitlerine bir faydası olacağını sanmıyorum. Bordo bulamacı denen bir karışım var (sönmüş kireç + "göz taşı (CuSO4.2H2O)) fakat genellikle mantar hastalıklarına karşı kullanılır. Ağaçtan yere dökülen ve yerde yapışkan bir tabaka oluşturan ağaç öz suları sizin için bir sıkıntı oluşturmuyorsa bırakın kalsın. Ağacınıza çok zarar vereceğini sanmam bu böceklerin. Aksi takdirde yaprakların fotoğrafını çekip, bir tane de yaprak koparıp en yakın Ziraat Odasına gitmenizi öneririm. Onlar doğru kimyasalı size vereceklerdir.
Manolya konusuna gelince... Kıskandırmak gibi olacak belki ama bahçemin girişine, hemen evin yanına bir tane Magnolia grandiflora diktim 2 yıl önce. Ağacımın keyfi oldukça yerinde

Yaprakları bile bu kadar gösterişli az ağaç vardır doğrusu. Yeriniz olsa hiç durmayın dikin derdim. Ancak manolyalar (beyaz çiçekli olanlar) gerçekten büyük oluyorlar. İzmir'e gitme fırsatınız olursa fuar alanındaki manolya ağaçlarının boyutlarına göz atmanızı öneririm. "Magnolia × soulangeana" gibi türler biraz daha küçük boyutlu oluyor. Ama yaprak dökmeyen beyaz çiçekli türleri istiyorsanız şu an çok şansınız yok gibi. Hatta bu ikinci türlerle bile bahçenizi kalabalıklaştırmayın derim ben. Güllerinizin güneşe ihtiyacı olacak.
Alıntı:
Bu sorularımı da cevaplarsanız bir daha sizi uzun bir süre rahatsız etmem, sanırım.
|
Tersine, her zaman sorularınızı bekleriz. Forumlar ne kadar aktifse o kadar güzel oluyor. Ben de bildiklerimi paylaşmaktan büyük zevk alıyorum doğrusu. Soru ve düşünceleriniz olursa lütfen yazın. Ayrıca bahçenizde yapacağınız değişiklik sonrası görünümü de görmek isteriz