View Single Post
Eski 06-03-2019, 06:39   #203
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 215
Bu başlık Ihlamur başlığı ancak Ceviz ile ilgili önemli bir tartışma olduğu için cevap vermek istiyorum.

Sayın Gardenias, Ceviz ağaçlarının (Juglans sp.) sülfirik asit salgılamısı gibi bir durum yoktur. Ancak ceviz ağacı gerçekten de allelopatik etkiye sahip bir bitkidir. Bitkinin tüm kısımlarında, yapraklar, dallar, gövde ve kökler dahil "Hydro juglone" adı verilen bir bileşik bulunur. Bu madde hava ile temas ettiğinde Juglone adı verilen bileşiğe dönüşür (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione). Bu madde bazı bitkiler için büyümeyi engelleyici özelliklere sahiptir. Örneğin Elma, Domates, Patates, Çam, Yaban mersini Juglone'a karşı hassastır. Bu bitkiler Ceviz ağacının yanında iyi gelişim gösteremez. Ancak diğer pek çok bitki bu bileşiğe karşı dirençlidir. Kiraz, Armut, Meşe, Dişbudak, Defne, Erguvan, Leylak bu maddeden hiç etkilenmez ya da çok az etkilenir.

Juglone bileşiğinin etkisini azaltmak için dökülen ceviz yapraklarını ve meyvelerini toplamak, bunları kompostlaştırmak, Ceviz ağaçları çevresindeki toprağı organik materyalce zenginleştirmek yeterlidir. Juglone topraktaki mikroorganizmalar tarafından hızla bozulur ve etkisiz hale getirilir. Bu nedenle toprağınız organik materyalce zengin, toprak mikroorganizmalarını yeterince barındıran sağlıklı bir topraksa Ceviz ağacının diğer bitkiler üzerindeki etkisinden çekinmenize gerek yok. Örneğin ben beş adet ceviz ağacı altında ve yakınında pek çok çiçek ve meyve yetiştiriyorum.

Ceviz ağacının "ters fotosentez" yapması diye bir durum da söz konusu değildir. Fotosentez'in tersi zaten sizin ve benim yaptığım oksijenli solunumdur. Ceviz ağacının yaprakları da diğer tüm bitkiler gibi klorofil içerir. Bu nedenle yeşil görünür zaten. Yapraktaki bu organel ışık olduğu sürece fotosentez yapmada görev alır. Topraktan alınan su, havadan alınan karbondioksit, gün ışığından gelen enerji ile glikoza ve oksijene dönüştürülür. Ceviz ağaçlarınızın yanında çekinmeden derin derin nefes alabilirsiniz.

Cevizin sülfür salgıladığı ve ozon tabakasındaki deliğin kapanmasında etkili olduğu bilgisi de doğru değil maalesef. Ozon tabakasındaki deliği kapatacak şey yine Ozon'dur (O3). Bitkiler ozon salgılamaz, Ozon son derece yıkıcı bir oksijen allotrop'udur. Ozon tabakası için yapılabilecek en yararlı şey CFC yayan hiçbir şeyi kullanmamaktan geçer.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön