agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni115Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2017, 15:17   #1
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 215
Galeri: 5
Sayin nilufers & celalim01

"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.

Bitki üreme morfolojisine göre "angiosperm" yani çiçekli bitkilerde üreme/tohum oluşumu için polen ve yumurtanın bir araya gelmesi, yani tozlaşmanın olması gerekir. Bitkilerin eşey organları çiçekler olduğu için çiçekler hem polen hem de yumurta üretmelidir. Çiçeklerde polen üretimi erkek organda, yumurta üretimi dişi organda gerçekleşir.

Bazı çiçeklerde hem dişi hem erkek organlar bulunur. Lise biyoloji dersinde genellikle bu tip çiçeklere ait resimler gösterirlerdi bizlere. Bu tip çiçeklere "hermafrodit" yani çift cinsiyetli denir. Bazı çiçeklerde ise sadece erkek organ vardır. Bu çiçekler polen üretir ama yumurta üretemez. Erkek çiçektir bunlar. Bazı çiçekler ise sadece dişi organı barındırır, hiç erkek organ içermez. Bunlar da dişi çiçeklerdir ve sadece yumurta üretebilir, polen üretemez.

Gördüğünüz gibi bitkilerde cinsiyet asıl olarak çiçeğe özgü bir tanımdır. Bitkinin genel olarak cinsiyeti olmaz, çiçeklerin cinsiyeti olur. Ancak bazı bitkilerde, bir birey üzerinde sadece erkek çiçekler ya da sadece dişi çiçekler bulunabilir ("Dioecy" adı verilir bu duruma) Böyle durumlarda ilgili bireye "erkek" ya da "dişi" demek bir alışkanlık olmuştur. Örneğin söğüt türleri böyledir. Bir ağaçta sadece erkek, bir diğerinde sadece dişi çiçekler bulunur. Bazı bitkilerde ise çiçekler yine ayrı cinsiyetten olmalarına rağmen aynı bitki üzerinde bulunurlar. Örneğin kestane ağaçlarında erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerindedir. Erkek çiçekler polen üretirken tohum (kestane) oluşturmazlar. Erkek çiçeklerin tozladığı aynı ağaç üzerindeki dişi kestaneler tohum üretir (Kestane de dahil olmak üzere bazı türler kendilerine uyumsuzdur. Yani aynı ağaç üzerindeki erkek çiçekler bu ağaç üzerindeki dişi çiçekleri tozladığında verim hiç alınmaz ya da çok az alınır. Başka ağaç/tür ile tozlaşma istenir. Bakınız: Self-incompatibility)

Ihlamur hermafrodit çiçeklere sahip, çiçek açan bir bitkidir. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar. Ihlamur çiçeklerinde hem erkek hem dişi organlar bulunur. Ihlamur ağacının erkek olup çiçek açmaması söz konusu olmadığı gibi, ağaç üzerinde sadece erkek çiçeklerin bulunması durumu da söz konusu değildir. Zaten böyle olsaydı bile, erkek çiçekler için ağacınızın yine çiçek açması gerekirdi

Bitkilerin çiçeklenmesi kompleks bir süreçtir ve pek çok değişkenden etkilenir. Güneşlenme, topraktaki mineraller, budama, sulama...vb pek çok şey çiçeklenmeye ve meyve/tohum üretimine etki eder hatta süreci engelleyebilir. Örneğin toprakta bazı minerallerin eksik olması çiçeklenmeyi durdurabilir. Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.


Düzenleyen CornusMas : 01-08-2017 saat 17:06 Neden: ekleme
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2017, 11:20   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Sayin nilufers & celalim01

"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.
...... Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.
Merhabalar,

Sayın CornusMas, cevabınız ve paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yanlış anlaşılmaması için tekrar belirtmek isterim ki , ben ıhlamurun "erkek" olduğun hiçbir zaman iddia etmedim) Ihlamur türünden mi kaynaklanıyor diye sordum , bildiğiniz üzre yaklaşık olarak 30 farklı tür ıhlamur var ve bazılarında gerçekten yok denilecek kadar az, bazılarında ise 1,5 metre boyuna rağmen bol çiçek oluyor
Benim daha yeni taşındığım apartmanda komuşumuzun bahçesinde de epey buyük ( en az 11-15 yıllık) ağac var ve dediğine göre şimdiye kadar hiç çiçek açmamış, komşumuz bu sene ağacı kesti.
Ben ağac kesilmesine karşıyım, mümkünse yeri değiştirilebilir diye düşündüm, bahçe çiçek açmayan ıhlamura feda edilmeyecek kadar küçük, bodur -yarıbodur agaçlar için daha uygundur.
Haklısınız, muhtemelen bulunduğu toprak çiçeklemeye uygun değildir, çünkü gövdesi gittikçe kalınlaşıyor, dallar ve yapraklar aşırı hızlı büyüüyor.
teşekkürler,
saygılarımla

nilufers Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2017, 23:36   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Galeri: 7
Ihlamurda hastalık

Merhaba,

15 yaşından büyük bir ıhlamur ağacımız var.
Alt ve kuzeye bakan yapraklardan başlayarak, renk değişiklikleri ve kurumalar oldu. Güneşe bakan kısımlar daha iyi durumda.Yaprakların altında ise bir sorun yok. Ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyoruz. Forumdan araştırdığım kadarıyla bir çeşit mantar hastalığına benziyor. Bizimki hastalanmadan önce komşunun armut ağacında başlamıştı problemler ve kurumalar. Şimdi ise bahçemizdeki kavak ağacında başlamış. Genel olarak sitede gözlemlediğim çoğu ağaçta bu tip sorunlar var. Görmeniz faydalı olabilir diye kavak ağacınında 2 resmini ekliyorum.

Bu hastalıkla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Teşekkürler

Eklenen Resimler
     
TUFF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2018, 20:57   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-01-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Fotodaki ihlamur un cinsi

Ekte fotodaki ihlamurun hangi çeşit oldugunu bilen varmıdır acaba!

Eklenen Resimler
   
Sagun beğendi.
turbon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025