View Single Post
Eski 11-02-2017, 12:33   #170
CornusMas
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Yaşlı ıhlamur fidanı

Merhaba,
Çanakkale Biga'daki köyümüzün sokaklarına ekmek için 2,5m-3m boyunda, tahminimce 5 yaş civarında, 20 adet ıhlamur fidanı aldım. Köyün çevresindeki dağlarda ıhlamur ağaçları kendiliğinden yetiştiği için iklim sorun olmayacaktır sanıyorum (Köy Çanakkale - Biga'nın doğu sınırında. MGM'nin web sitesindeki "Aydeniz Metodu ile Türkiye iklim sınıflandırması" haritasına göre "Nemli" olarak nitelendirilen bir bölgede)
Sormak istediğim ise şunlar:
1- Fidanların ekimi sırasında dikkat etmem gereken özel bir şey var mı? Saksıdan çıkardıktan sonra, saksı derinliğinde ya da biraz daha derin bir çukur açıp eksem yeterli olur mu?
2- Fidanlar arası mesafe ne kadar olmalı. İstanbul belediyesinin parklarda ektiği ıhlamur ağaçları arasında yaklaşık 8-10m açıklık bıraktığını gördüm. Bu mesafe uygun mudur?
2- Bu fidanları saksılardan nasıl çıkaracağım? Bu işin kolay bir yolu var mı? Ağaçlar büyük olduğu için kökleri toprağı tutuyordur ve saksıdan çekip çıkarsam toprak köklerden ayrılmaz sanıyorum. Belki bıçak gibi ince bir metalle toprak ile saksıyı birbirinden ayrımalıyım (köklere zarar verir sanırım bu). Belki de saksıyı tamamen keserek fidanı almalıyım. Nasıl yapmalıyım, bu konuda bilgi ve deneyimi olanlar paylaşırlarsa çok memnun olurum.

Eklenen Resimler

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön