Sayin nilufers & celalim01
"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.
Bitki üreme morfolojisine göre "angiosperm" yani çiçekli bitkilerde üreme/tohum oluşumu için polen ve yumurtanın bir araya gelmesi, yani tozlaşmanın olması gerekir. Bitkilerin eşey organları çiçekler olduğu için çiçekler hem polen hem de yumurta üretmelidir. Çiçeklerde polen üretimi erkek organda, yumurta üretimi dişi organda gerçekleşir.
Bazı çiçeklerde hem dişi hem erkek organlar bulunur. Lise biyoloji dersinde genellikle bu tip çiçeklere ait resimler gösterirlerdi bizlere. Bu tip çiçeklere "hermafrodit" yani çift cinsiyetli denir. Bazı çiçeklerde ise sadece erkek organ vardır. Bu çiçekler polen üretir ama yumurta üretemez. Erkek çiçektir bunlar. Bazı çiçekler ise sadece dişi organı barındırır, hiç erkek organ içermez. Bunlar da dişi çiçeklerdir ve sadece yumurta üretebilir, polen üretemez.
Gördüğünüz gibi bitkilerde cinsiyet asıl olarak çiçeğe özgü bir tanımdır. Bitkinin genel olarak cinsiyeti olmaz, çiçeklerin cinsiyeti olur. Ancak bazı bitkilerde, bir birey üzerinde sadece erkek çiçekler ya da sadece dişi çiçekler bulunabilir ("Dioecy" adı verilir bu duruma) Böyle durumlarda ilgili bireye "erkek" ya da "dişi" demek bir alışkanlık olmuştur. Örneğin söğüt türleri böyledir. Bir ağaçta sadece erkek, bir diğerinde sadece dişi çiçekler bulunur. Bazı bitkilerde ise çiçekler yine ayrı cinsiyetten olmalarına rağmen aynı bitki üzerinde bulunurlar. Örneğin kestane ağaçlarında erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerindedir. Erkek çiçekler polen üretirken tohum (kestane) oluşturmazlar. Erkek çiçeklerin tozladığı aynı ağaç üzerindeki dişi kestaneler tohum üretir (Kestane de dahil olmak üzere bazı türler kendilerine uyumsuzdur. Yani aynı ağaç üzerindeki erkek çiçekler bu ağaç üzerindeki dişi çiçekleri tozladığında verim hiç alınmaz ya da çok az alınır. Başka ağaç/tür ile tozlaşma istenir. Bakınız: Self-incompatibility)
Ihlamur hermafrodit çiçeklere sahip, çiçek açan bir bitkidir. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar. Ihlamur çiçeklerinde hem erkek hem dişi organlar bulunur. Ihlamur ağacının erkek olup çiçek açmaması söz konusu olmadığı gibi, ağaç üzerinde sadece erkek çiçeklerin bulunması durumu da söz konusu değildir. Zaten böyle olsaydı bile, erkek çiçekler için ağacınızın yine çiçek açması gerekirdi
Bitkilerin çiçeklenmesi kompleks bir süreçtir ve pek çok değişkenden etkilenir. Güneşlenme, topraktaki mineraller, budama, sulama...
vb pek çok şey çiçeklenmeye ve meyve/tohum üretimine etki eder hatta süreci engelleyebilir. Örneğin toprakta bazı minerallerin eksik olması çiçeklenmeyi durdurabilir. Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.