Sayın Atacama, evet maalesef bahçeniz saydığınız kadar ağacın sağlıklı şekilde yetişmesi için küçük kalıyor.
Alıntı:
Şayet ceviz güneşsiz bırakarak Ihlamurları ve diğerlerini öldürecekse o zaman doğaya teslim mi olayım yoksa ceviz büyümeden tercihi Ihlamurlardan ve diğerlerinden yana kullanıp cevizi feda mı etmeliyim? Siz ne yapardınız?
|
Gönderdiğiniz resimlerden gördüğüm kadarıyla ıhlamur ağaçlarınızdan biri, zakkuma ve giriş kapısına yakın olan vazgeçilemeyecek kadar büyük. Ben olsam onu kesinlikle korumaya çalışırdım.
Ceviz çok kötü bir konumda. Ya iki ıhlamur ve çam ağacından vazgeçeceksiniz ve sadece ceviz kalacak ya da cevizden vazgeçeceksiniz. Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım. Ağaçlarınız ceviz tarafından bastırılıp öldürülemeyecek kadar büyük. Ancak bu kadar çok ağaç, bu kadar dar alanda çok sağlıklı gelişemez.
Aşağıya apartmana doğru konumlanan ve daha küçük olan ikinci ıhlamurunuzun budanma şekli bence çok doğru değil. Ihlamur dik büyüyüp geniş taç yapan bir ağaç. Meyve ağaçlarındaki gibi lider dalın kesildiği ve goble şeklinin verildiği bir ıhlamur ağacıyla karşılaşmadım hiç. Bu budama ile ağacınızın büyümesini oldukça yavaşlatmışsınız. Ağaç formunu kolay toparlayamayacaktır. Alçakta dal/çiçek istediğinizi belirtmişsiniz ama dikey büyüyen sürgünü lider olarak alıp büyütmenizi tavsiye ederim. Çiçekleri toplayamasanız bile kokusu yeter.
Her iki ıhlamur da yolun kenarında, aynı hizada gibi. Yani gölgeleri yola düşecektir ve bence güzel duruyorlar. Her ikisini de koruyun derim.
Çam ile küçük ıhlamur ağacınız da birbirine çok yakın maalesef. Gitmesi gereken bir diğer ağaç da bu çam. Resimden anladığım kadarıyla zaten gölgede kalmış ve cılız gelişmiş. Çamı keserseniz karşı bahçedeki defne ile çam arasında kalan, ne olduğunu bilmediğim fidan için de biraz yer açılacaktır. Aslında bu ağaç da küçük olan ıhlamura oldukça yakın ancak idare edecek kadar bir mesafe var aralarında.
Alıntı:
bu sene 1 adet Manolya ağacı ekmek istiyorum
|
Durun sayın Atacama, bahçeniz zaten yeterince kalabalık. Küçük bir koru yaratmak istemiyorsanız bahçenizde yeni bir ağaç için yeriniz yok
Alıntı:
ayrıca yapraklar tamamen kuru, cansız ölü gibiydiler ve üstleri adeta yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Bu sene nasıl çıkacaklar merak ediyorum.
|
Yazın hava fazla sıcak gittiğinde ıhlamurun yapraklarında yanmalar görülebilir. Çok tehlikeli bir durum değil bu. Ağacınız havaların serinlemesiyle toparlayacaktır. Yapraklardaki yapışkan madde ise genellikle yaprak bitlerinin varlığını gösterir. Bu böcekler ağacın öz suyunu emerler.
Alıntı:
Bu arada cevizin bir kötü yanı daha var ana cevizden yaklaşık 1,5 m öteden bir sürgün verdi geçen sene ve ben ona kıydım. En büyük korkum başka taraflardan da sürgünler vermesi.
|
Ceviz kök sürgünü vermez. Bahsettiğiniz sürgün büyük ihtimalle kimsenin görmediği ve toprağa gömülmüş cevizlerden çimlenen yeni bir bireydi. Ceviz ağaçlarının çevresinde bu tip fidancıklar bulursunuz ama 2-3 taneyi geçmez genellikle. Ihlamur gibi değildir ceviz, bu konuda endişeniz olmasın.
Alıntı:
Bu arada Ihlamur sürgünlerine çamaşır suyu dökerek yok edebilirmiyim. Bu ana ağaca zarar verir mi? Sürgünlerin görünen kısımlarını kesmek sorun değil, o bana zahmet vermiyor zaten fakat ağaç gövdesinin etrafındaki toprak adeta çelik ağlarla örülmüş gibi oldu, toprağı kazmak bile mümkün değil. ve her yöne dal budak sarıyor. Bahsettiğim güllerime, Gardenya'ma ve şayet Manolya ağacı ekersem toprağın altından yürüyen bu sürgünler onlara zarar verir mi?
|
Sakın! Çamaşır suyu, yani sodyum hipoklorit (NaCIO) çevre ve bitkiler için son derece zararlıdır. Ağaclarınızı hızla kurutur. Ardından o toprakta uzunca bir süre herhangi birşey de yetiştiremezsiniz. Ben tavsiyemi yineleyeyim. Öncelikle ıhlamurun dip sürgünlerini kalınlaşmalarına izin vermeden, mümkün olduğu kadar derinden kesin. Ardından bir çapa yardımıyla kalan kısımları toprağın hemen üstünü aldıracak şekilde kazıyın. Ağaçlarınız büyük, sorun olmayacakır. Gövdenin etrafında sürgünlerin çıktığı dairesel alanı 5-10cm derinlikle çam kabuğu ya da çakıl taşı gibi bir malzemeyle doldurun (malçlayın). Dip sürgünü problemi tamamen bitmese de ciddi oranda azalacaktır.
Buralardaki ormanlarda ıhlamur ağaçları diğer bitkilerle iç içe yaşıyorlar. Dip sürgünlerinin başka bitkilere zarar vereceğini hiç sanmıyorum. Sizin sorununuz bu dip sürgünleri olmayacak. Bahçenize bu kadar çok ağaç ekerseniz ağaçların yeterince güneş alamaması, havasızlık ve havasızlık sorunucu oluşan hastalıklar uğraşmanız gereken problemler olacak.
Güllerinizle ilgili de birkaç şey yazmak isterim. Gül güneşi çok seven bir bitkidir. Yeterince güneş almazlarsa çok çiçek açmazlar. Hatta bir de havadar bir ortamda olmazlarsa ha bire külleme hastalığına yakalanırlar. Ben sizin yerinizde olsam güllerimi ıhlamurların gölgesine ekmezdim. Ceviz ve çam ağaçlarını aldıktan sonra bahçeniz biraz daha açılacağı için, apartmandan zakkuma doğru duvar dibine gülleri ekerdim. Böylece ıhlamurlardan mümkün olduğunca uzakta olurlardı. Tabi bahçenin güneşlenme durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Gülleri en çok güneş görecekleri konuma ekin. Mesela, karayemiş ağacını biraz budayıp küçülttükten sonra, aynı duvarın dibindeki diğer fidanı da yok edin, burada, duvar dibinde kalan küçük toprak alana sırayla gül ekebilirsiniz (bu bölge güneş alıyorsa)