![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Moderatör
|
O zaman ortalama bir oran tutturablirsek, çözeltiyi hazırlamak o kadar zor olmasa gerek. Sonuçta her şirket kendine göre bir formül bulduğuna göre yine de oran birbirine yakındır diye düşünüyorum. İz elementlerin zaten az miktarda kullanıldığını düşündüğümüzde ki artık çoğu kompoze gübrede iz element takviyeli üretilmeye başlanıyor. Bizim hazırlayacağımız eriyik de daha ucuza mal edilebilir. Hangi gübreler ne kadar kullanılacak bunları toparlamak lazım aslında. Yani ne kadar Amonyum nitrat ne kadar Kalsiyum nitrat vb. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Sn h_dogan Merhaba. Ortalikta bakilacak kaynak cok, internette herseye guvenmek mumkun degil, ama universitelerin arastirma sonuclari var, bunlara guvenmek gerek diyorum. Ticari mallarin icerigi tam olarak yazilmamis olabilir. Guvenilir formul bulunur hesaplanir mesele degil. Neyse hesaplamayi yapinca geriye bir nokta kaliyor, gram seviyesinde hammadde alabilmek. Bu cok zor degil, bakiniz 250 litre seviyesinde besin icin maliyet 3-4 TL civarinda, bunu yapsan ve istesen satamazsin ki. Ben size bunu gondersem bana 3 TL nasil gondereceksin? 50 kisi ilgilense, 5 TL lik malzeme istese yapar 250 TL, bakiniz ben varim, koyarim parayi bedava vereyim, ne olacak ki ? Alti ustu 200-300 TL harcadim. Bir aksam ocakbasinda arkadaslarla oturduk harcadik derim, bitti. Ama 50-60 kisinin isine yaradi. Adam gibi hesaplamayi basaralim, herkese nasil Hydro Buddy ile hesaplayacak anlatalim bitsin. Burada bizim, marul, salatalik, biber, cilek, domates, patlican, kavun falan diyelim 10 cesit biyki icin bir formul arsivi cikarmamiz surse surse bir hafta surer. Yapanlar deneme sonuclarini gobderdikce formulde gerekli degistirmeler olur zaten. Sorun cilek ve domates gibi yetistirme devresinde 2-3 defa formul degistiririlenler icin ciksa bile onlar da universitelerin arastirmalarinda var, onlari da hazirlariz. Ortaya bir arsiv cikar isteyen bilgiyi kullanir. Unutmayalim amatorler kullanacak metrekare basina domates verim rekoru kirmaya calismiyoruz. Hadi biraz gayret su Hydro Buddy isini etraflica birlikte cozelim, birbirimize birseyler ogretelim, Sn Fozada sanirim is size dusuyor. Kolay gelsin. Saygilarimla Engin KIZILTAN Düzenleyen kiziltan : 12-12-2013 saat 12:25 Neden: imla hatalari |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-03-2013
|
Şimdi programın hesaplama mantığını anlatarak başlasak en iyisi olacak sanırım. Programın mantığını, en iyi programı yazan kişi bilebileceğinden benimkisi fikir yürütmek olacak tabii, ancak basit bir testle anlaşılabiliyor. Programı yazan kişi, algoritmasını üretirken Hoagland besin çözeltisini kendisine referans olarak almış. Dolayısı ile yapılan tüm hesaplamalarda element ihtiyaçlarının birbirlerine oranları konusunda Hoagland mantığı yürütüyor. Siz programa bitkinin N ihtiyacını miktar olarak girdiğinizde P ve K ihtiyaçlarını Hoagland çerçevesinde belirliyor. Tabii ki burada kullanılan gübrelerden sağlanan NPK değerlerini ayrı bir hesaplamaya tabi tutuyor. Yani MKP kullanıyorsanız farklı bir hesaplama, fosforik asit kullanıyorsanız daha farklı bir hesaplama. Bu NPK değerlerine yansımıyor, sadece kullanılacak gübrelerdeki gramajları değiştiriyor. Programın kendi veritabanında formüller mevcut. Onları girdiğinizde de sonuç değerlerde sapma görebiliyorsunuz. Bu şu anlama geliyor; mevcut formül Hoagland formülüne göre eksik ya da yüksek oranda NPK değeri içeriyor. Dolayısı ile bu değerler program tarafından tırpanlanıyor. Test etmenin yolu kolay, Wikipedi'den Hoagland solüsyonunun değerlerini programa elle girin ve hesaplatın. Sıfır düzeyinde bir sapma olduğunu görebilirsiniz. Şimdi bu durum nasıl bir sorun yaratabilir sorusuna gelecek olursak, bu sapmalar ortaya ucube bir formül çıkarmıyor. Sadece değerlerin Hoagland referansına göre abartılı olduğunu varsayarak o yönde bir düzeltme gerçekleştiriyor. Yukarıda çeşitli formüller var diye bahsederken aslında bu tür durumları da gözönünde bulundurarak yazmıştım. Tabi ki her gördüğümüz formülün üstüne balıklama atlamıyoruz. Üniversitelerin araştırma sonuçlarını yayınladıkları raporlar var. Bu raporlarda, kullanılan formülasyon, kaynağı da gösterilerek açıklanıyor. Ben birkaç formülü programda denedim, sapmanın %2-3 düzeylerinde olduğunu gördüm. Yani makul, mantıklı formülasyonlarda program da bir sıkıntı çıkarmıyor. Programın verdiği N(NH4+) uyarısı da, formülasyonda amonyum içeren bir gübrenin bulunduğuna işaret ediyor. "No substance is providing N(NH4+)" uyarısı, amonyum içeren bir madde yok anlamında. O formülasyonu kullanırken gübre ekleme bölümünden amonyum sülfat gübresini eklerseniz sorun çözülür. Tabi başka bir formüle geçerken amonyum sülfatı geri kaldırın, yoksa bu kez de "bu formül amonyum içermez" uyarısı gelir. Yazdıklarım, program hakkında benim kişisel görüşlerimden ibarettir. |
|
|
|
![]() |
|
|