View Single Post
Eski 12-12-2013, 13:13   #57
fozada
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şimdi programın hesaplama mantığını anlatarak başlasak en iyisi olacak sanırım. Programın mantığını, en iyi programı yazan kişi bilebileceğinden benimkisi fikir yürütmek olacak tabii, ancak basit bir testle anlaşılabiliyor.

Programı yazan kişi, algoritmasını üretirken Hoagland besin çözeltisini kendisine referans olarak almış. Dolayısı ile yapılan tüm hesaplamalarda element ihtiyaçlarının birbirlerine oranları konusunda Hoagland mantığı yürütüyor. Siz programa bitkinin N ihtiyacını miktar olarak girdiğinizde P ve K ihtiyaçlarını Hoagland çerçevesinde belirliyor.

Tabii ki burada kullanılan gübrelerden sağlanan NPK değerlerini ayrı bir hesaplamaya tabi tutuyor. Yani MKP kullanıyorsanız farklı bir hesaplama, fosforik asit kullanıyorsanız daha farklı bir hesaplama. Bu NPK değerlerine yansımıyor, sadece kullanılacak gübrelerdeki gramajları değiştiriyor.

Programın kendi veritabanında formüller mevcut. Onları girdiğinizde de sonuç değerlerde sapma görebiliyorsunuz. Bu şu anlama geliyor; mevcut formül Hoagland formülüne göre eksik ya da yüksek oranda NPK değeri içeriyor. Dolayısı ile bu değerler program tarafından tırpanlanıyor.

Test etmenin yolu kolay, Wikipedi'den Hoagland solüsyonunun değerlerini programa elle girin ve hesaplatın. Sıfır düzeyinde bir sapma olduğunu görebilirsiniz.

Şimdi bu durum nasıl bir sorun yaratabilir sorusuna gelecek olursak, bu sapmalar ortaya ucube bir formül çıkarmıyor. Sadece değerlerin Hoagland referansına göre abartılı olduğunu varsayarak o yönde bir düzeltme gerçekleştiriyor.

Yukarıda çeşitli formüller var diye bahsederken aslında bu tür durumları da gözönünde bulundurarak yazmıştım. Tabi ki her gördüğümüz formülün üstüne balıklama atlamıyoruz. Üniversitelerin araştırma sonuçlarını yayınladıkları raporlar var. Bu raporlarda, kullanılan formülasyon, kaynağı da gösterilerek açıklanıyor. Ben birkaç formülü programda denedim, sapmanın %2-3 düzeylerinde olduğunu gördüm. Yani makul, mantıklı formülasyonlarda program da bir sıkıntı çıkarmıyor.

Programın verdiği N(NH4+) uyarısı da, formülasyonda amonyum içeren bir gübrenin bulunduğuna işaret ediyor. "No substance is providing N(NH4+)" uyarısı, amonyum içeren bir madde yok anlamında.

O formülasyonu kullanırken gübre ekleme bölümünden amonyum sülfat gübresini eklerseniz sorun çözülür. Tabi başka bir formüle geçerken amonyum sülfatı geri kaldırın, yoksa bu kez de "bu formül amonyum içermez" uyarısı gelir.

Yazdıklarım, program hakkında benim kişisel görüşlerimden ibarettir.

fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön