Sayin Fozada
Tesekkurler. Program hesaplamayi yapip " Results " bolumune gecince bazi elementler icin ( ornegin K ) % 40 a varan hata oranlari acikliyor. Bu kabuledilemez saniyorum.
Programin hesaplama mantigini cozemedim, bu nedenle bircok hesaplama yapip nezaman bu oranda hata yaptigini bulmam lazim. Sonrasinda o hesaplanan formule ait girilen malzelerin turlerinde degisiklik yaparak orani dusurmeyi denemem lazim.
Bir ornek vereyim, Arsiv bolumunden bir hazir formul ve hesap alalim, diyelim " Tomato ( Howard Resh ) " , bu kisi internette epeyce yazan ve satis yapan profesyonel, mantiksal olarak hata yapmamis olmali diyelim.
Hesaplamayi yapinca, S icin istenen 168 ppm cikan 66.525 ppm hata % 60
Ca icin istenen 180 ppm cikan 131.62 hata % % 26.9
Ayni sekilde N(NO3-) icin istenen 140 ppm cikan 209.225 hata % 49.4
Simdi bunlar kabuledilebilir sapmalar mi? Sanmam. Neden boyle cikti ? N(NH4+) hammadde olarak girsek farkeder mi?
Deneyip hesaplatmak lazim dedigim bu.
Anlamadigim bir sey daha : Formul arsivi DB den Lettuce 2 ( Howard Resh ) secip hesaplatirken su mesaj cikiyor.
Error. There must be at least ONE substance containing each element for which a nen zero
concentration is desired.
OK vererek israrla devam edince bu defa su mesaj cikiyor.
Pesinden , No substance is providing N(NH4+)
Bu mesajlarda ne demek istiyor anlamadim. Sorun ingilizcemde degil, elde hesaplamanin mantigini bilmememde.
Aciklayabilirseniz memnun olurum, aksi takdirde kitabi alip okuyup ogenmem ve programin hangi algoritmayla calistigini anlamam gerek.
Bu programi iyi kullanabilir ve aciklayarak herkese anlatabilirsek isteyen herkes rahatca kullanabilir. Kalir az miktarda malzemenin nasil alinacagi, o pek sorun degil bir cozum bulacagim, fikir hazir ama once bu program icin cok basit ve hatta ingilizce bilmeyi gerektirmeyen bir aciklamayi buraya koymak lazim. Sanirim onceki mesajda yazdigim gibi olursa cok kolay anlasilabilecek.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
|