Herkese iyi akşamlar,
Yazacaklarımda kimseyi hedef göstermediğimi açıkça söyledikten sonra bir kaç kelam da ben etmek istedim.
1- Amatör satın almaz kardeşim. Başta bunu herkes iyi anlamalı. Amatörün ruhunda bir şeyi kendi yapması vardır.
Başlığımı inceleyin. Başından sonuna kadar. Besin eriyiği dışında her şeyini kendi ellerimle yaptım.
Bu serayı bugün yeniden yapsam inanın %50 daha ucuza mal ederim. Çünkü o kadar çok hata yaptım ki her hatamın karşılığında para çıktı cebimden. En basit örneğini verim. Tam üç kez profil için nakliye ödedim. 90 tl. Zira hesabı yanlış yaptım eksik geldi. Aklıma bir şey geldi bir daha getirmek zorunda kaldım. vs.
Besin tankım, portakal kasası. İçine naylon serince oldu bir besin tankı. Bitkileri ektiğim yer pvc artık malzemeleri. Onlara bir kuruş para ödemedim gibi geldi bana. Zira hepsini işini yaptığım bir pvc firmasının hurdalığından aldım. Sizce para vermedim mi?
Oraya en az 4 kere gittim. 30 km. Arabayla. 20 tl yakıt yaksam 80 tl yapar.
Malzemeleri Tarsus'tan hurda değil kendini alsam bu kadar tutmuyordu.
Daha bunun gibi ne ahmaklıklar, ne acemilikler...
İşin zevkini sürmek için, bir kaynakçı çağırıp profilleri kaynattırabilirdim. Hazır bir sürü saksı vs. var. Onlardan satın alıp, kendimi üzmeden kurabilirdim. Birine para verip naylonunu çektirebilirdim.
Kimse kusura bakmasın. Böyle yaptığımda bunun adı amatörlük olmaz.
Büyük keyif aldım. Çünkü ben yaptım. Kendim yaptım.
Ucuzluğunu pahalılığını tartışmıyorum bile. Sadece sera demir aksamı için sonradan getirip gösterdim, 1500 tl fiyat verdiler. Yani her şeye rağmen ben bedavaya getirmişim.
Herkes şunu iyi bilmeli ki amatör kendi yaptığında zevk alır.
Bu besin işi o denli abartıldı ki sanılıyor ki besin maddesini hazırlamak çok zor. Sanırsınız nükleer reaktörün fizyon hesabını yapıyoruz.
Neden yapılmasın? Amatör eline yüzüne bulaştıra bulaştıra yapar. Ekeceği üç beş kök bitki. Çok çok kurur, meyve vermez vs. Bir daha dener.
Ben yazılım öğretmenliği de yapıyorum. Çok da iyi bir öğretmenim. Bugüne kadar okuduğum makele, okuduğum kitap, dergi harcadığım paranın haddi hesabı yok.
Öğrettiğim hiç bir şey, beynime programlanmadı. Araştırdım öğrendim. Bir değil, onlarca kaynaktan. Sonra onları en basite indirgeyip, hem kendim kullandım, hem eğitimini verdim.
Hatta otursam bir kitap bile yazabilirim bu konuda.
Bunu neden anlattım biliyor musunuz? Şimdi ben yazacağım kitaba, ya da derste öğrettiğim bir konuya sürekli atıfta bulunmaya kalksam bilgates'den başlayıp, orta okul öğrencisine kadar kişiyi atfetmem gerekir. Evet, bunlardan öğrendim bu işi.
Kaldı ki, diğer eğitim sisteminde de böyledir bu. Bir dersi bin tane hoca anlatır. Onlardan öğrendiklerimizin hiç birine de atıfta bulunmayız.
Ha bir makelede geçen bir bölümü alıntılıyorsak, buna atıf gereklidir.
Son olarak amatörün ruhu ABD'yi keşfetmek için vardır. Yeniden, yeniden, yeniden... ABD'nin varlığı amatörün umurunda bile olmaz.
Olursa zaten amatör olmaz.
Besin eriyiğini hazır satın almak mı? Belki evet. Ama nereye kadar?
Hazırını almak Ucuz mu? Kesinlikle ve kesinlikle HAYIR.
Bu eriyiği bir amatör hazırlayabilir mi? 76 yaşındaki anneme bir kere göstersem, o bile hazırlar.
Maddeler temin edilebilir mi?
Edilir tabi. En pahalı yerden alacağınız maddelerle bile onlarca ton besin sıvısı elde edebilirsiniz. Örneğin Elinize kağıt kalem alın, 13 maddeyi emirkimya dan fiyatlarını netten alın. Ben aldım. Pipet ve beher de dahil 150 tl. 20 tl de kargo parası.
Ha bir de çuvalla almak var. İş o hesaba girdiği zaman bu 150 tl ye alacağınız birim miktarı, 10-15 tl ye alırsınız.
Şimdi hazır satın almanın neresi ucuz biri çıkıp bana anlatsın?
20 m2 seram var ve ektiğim ürünler başlığımda var. Bu maddeleri satın aldığımda bana 1 yıl yetecek ve artacak besin maddesini ben bu fiyata, hemde en pahalı örneğini verdim, mal edeceğim.
Sitede bunu hazırlayan arkadaşlardan ricam, 50 tl vermeye hazırım. Benim bir yıllık ekeceğim ürünlerin maddelerini karşılayan varsa hemen satın alayım.
İstiyorlarsa buradan yazmayıp özelden hesap numaralarını versinler hemen çıkayım paralarını.
Ama bu ücrete bunu yapacak olan kişi yoksa lütfen kimse hazırını satın al demesin.
|