![]() |
|
![]() |
#301 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
|
Sayın Sarıcan , ilaçlama konusundaki bilgilerimi agaçlar.net ten okudum, ancak biraz modifiye ettim, durgun su sistemi evin içinde olduğundan, zeytin yağı kullanamazdım, 1 litre suya; Arap sabunu (2 çorba kaşığı) ve marketlede satılan ''bağdat'' marka kekik suyu(bir çay bardağı) karıştırdım, camsil ile püskürttüm, hemen etkisini gösterdi, benim domateserimde bir tek böcek veya yaralı yaprak yoktu, ben koruma amaçlı ilaçladığımı sanmaktaydım, ancak 2-3 dk sonra beyaz straforun üzerinde 5-6 tane siyaz börtü böcek gördüm, bir parti daha fısfısladım, 1hafta sonra bir fısfıs daha yapacağım... Bu konuda da, bazı fikirlerim var, masaj yağlarından bazıları ile daha etkili solüsyonlar hazırlayabiliriz sanırım, kekik yağı vb.,Mutlaka kekik yağından temin edip elma sirkesi ile deneyeceğim, Not:Elma sirkesinin etkisini marulları yıkarken görüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Ağaç Dostu
|
Kök başına düşen volüm
Sizlere bir konuda sorum olacak,beni aydınlatırsanız sevinirim.. Forumda bir kaç yerde bahsedilmiş ancak ben hala anlamadım ![]() Durgun su sisteminde tek bir domates bitkisi için gerekli ve yeterli volüm hakkı ne kadar olmalıdır? Eklediğim resimde 1yatay çuvalda 3 tane domates ağacının kökü var, üretici odukça cimri davranmış gibi,ama sonuçta üzüm salkımı gibi domatesleri olmuş, sizlerde nette birçok resim görmüşsünüzdür, kök başına düşen volüm çok değişken, Ben yukarıda resmini verdiğim sistemime-durgun su- 4 tane fide yerleştirsem, yani kök başına 15/4=3,75lt düşer ise bu çok mu cimrice olur, yoksa bu volüm ile EC arasında bir bağlantı var mıdır?Kök başına düşen volümü düşürdükçe ECyi arttırmalımıyız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Alan Parson, Fide yetiştirmek için kaşıklık çok güzel bir çözüm, yalnız fideler büyüdükten sonra size sıkıntı verecek. Bildiğim kadarıyla, **** bu işi eskiden beri yapan arkadaşların bana söylediği saklama bir sisteminizde bir adet domates fidesi ancak yapabilirsiniz. Çünki fideler büyüyünce çok yer kaplıyor ve yapraklar birbirine giriyor. Alttada kökler birbirine dolaşacak. Hem yaprakları birbirinden ayırmak ve bakım yapmak zor oluyor, hemde biri diğerinin güneşini engelliyor. Bu konuda arkadaşlar uyarılarını güncellerse bilgimiz tazelenmiş olur. Şimdiden fideleri ayırmak zorunda kalırsam nasıl yaparım diye düşünün bence. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Ağaç Dostu
|
Buradaki sıkıntı köklerden çok yapraklardaki sıkışıklık ve güneşten faydalanma. Sn. Envorun akan su kültüründe kökler arası 20 cm. fakat kendisine taklıdığımda işin püf noktasını söyledi. Fideleri iple asarken birini sağa doğru, diğerini sola doğru yatırarak astığı için fideler arasında 40 cm boşluk bıraktığını söyledi ve resimde uygulamasını gördük. Böylrcr bir fidenin diğerinin güneşini kesmesinide önlemiş oldu. **** sizin sistemde dört kökü merkezden dışa doğru açılan bir askılama sistemi ile dışa doğru askılamak ama balkon veya ev ortamında nasıl olur bilemiyorum. Bu yüzden her saksıda bir kök yapmak ve bu saksılarıda minimum 30 cm birbirinden ayrı tutmak gerekli. Ben 30 cm. de bile sıkıntı yaşıyorum. Düzenleyen Sarıcan : 12-04-2009 saat 10:16 Neden: ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizi çok net anlıyorum, ancak anlamadığım bir konu var; Seralarda hemen hemen hepsinde, domates ağaçları o kadar sık, yan yana duruyorlar ki aynı problem bu sera sahipleri içinde geçerli.Domatesin yukarıdaki ve en dış yanlardaki yaprakları güneşi görmesi yeterli değil midir? Yeşil domateserin güneş görmelerini engelleyen dalların budanması, Domates bitkilerinin iç içe geçmesinin zararı ne olur ki?(Yeşil bir domatesin güneşi görmemesi dışında) Benim amacım domates ağacı yapmak değil,ama iyi verim alınan domates çalılığı oluşturmak istiyorum. Asıl buradaki ana konu Budama sanırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Ağaç Dostu
|
Durgun Su Besin değişimi
Paralel saksılarla aynı anda kurduğum kavanozdaki domates fidesinde meyve tutumu dışındaki gelişim gayet güzeldi. Bugün pH kiti alınca EC ile birlikte pH' ınıda ölçeyim dedim. EC= 2,65 pH= 7,6 ölçtüm. pH' ın yükselmesi bitkinin görüntüsünü hiç bozmadı ama sade suyla besleniyor gibi herhalde. Köklere baktım gayet sağlıklı. Fakat ilk salkımda minik bir meyve tutmuştu, ondan sonra oluşan salkımların hiç birinde çiçek açmadı. İlk defa bu hafta fide boyu 2 metreyi bulmuşken yeni bir salkım çiçeklendi. Bende pH' ı kontrol etmemekle hatanın bende olduğunu bildiğim için onu ödüllendirdim ve besin değişimi yaptım. Bakalım bundan sonraki gelişimi nasıl olacak. ![]() Paralel saksılardaki fidelerin gelişimi durdu. Üzerindeki meyvelerin kızarmasını bekliyorum. Komple kaldırmayı veya yeni fidelerle yeniden kurmayı düşünüyorum. Büyük bir ihtimalle onlarda da pH kontrolsüzlüğünden fideleri kavurduk. Ama yinede pH' a bağlı olmayan ve sebebini bir türlü bulamadığım bir eksiğim var. Başından beri o saksıları labaratuvar gibi kullandım ama beceremedim. Bir sürü deney yaptım ama olmadı. Hepsi sil baştan sıfırdan başlayacağız. Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 16:03 Neden: ilave ve imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Ağaç Dostu
|
Paralel saksıların iptali ve durgun suya dönüş.
Parelel saksılardaki problemi sanki keşfettim gibi. Paralel saksıları damacana ile beslediğim için su değişim süresini uzatmak için bilerek su değişimlerini hep geç yaptım. Nasıl olsa damacanadan taze besin veriyoruz diye. Başlangıçta damacanaya yakın veya uzaklığa göre saksılardaki EC değerleri uzaklığın parametresi olarak değişkenlik arzediyordu. Bun keşfedene kadar fidelerin yapraklarında renk bozulmaları yaşadım. Bunu aşmak için sisteme ilave ettiğim devridaim pompası ile durgun sudan akan suya dönüştürdüm. Fakat yinede yanlış giden bir şeyler vardı. Dün aldığım pH kiti ile yaptığım kontrolde farkettimki kullanılmış besine (Yani tuzluluk seviyesi yükselmiş) damacanadan taze besin vermekle EC' yi belkide gereğinden fazla yükseltiyoruz ama pH' ı kontrol etmediğim için sistemin bir bacağı aksak kalıyordu. Bugün yaptığım ölçümde EC= 2,95 gibi yüksek bir değerde olmasına rağmen fideyi beslemediğine kanaat getirdim. Çünki yapraklardaki bozulma halen devam ediyor hatta fideler ölmek üzere. pH ölçümü bütün aksaklığı göstermeye yetti. Çünki pH 7,0 değerinin üzerine çıkmış gibiydi. Anlatılanlara göre eriyik içinde besin olsa bile fidenin alması mümkün değil. Bu yüzden radikal bir karar alarak paralel saksıları kaldırdım ve fideleri 5 lt' lik Erikli Pet şişelerine durgun su olarak transfer ettim. Tekli Durgun suyun bir avantajıda ölürse bir fide ölüyor. Paralel saksılarda 5 fideyi birden hastalandırdık. Topraksız tarımda domatesçiliği öğrenene kadar durgun suda çalışmaya karar verdim. Akan su olarak Hyponica ve Çilek ağacı çalışıyor nasıl olsa. Birazda böyle gitsin bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Ağaç Dostu
|
Davetsiz misafirler ve domateslerde son durum
Domates yaprakları üzerinde beyaz sinekler tesbit ettim. Üç dört gün evde değildim. Yeni oluşmuş, nasıl mücadele etmemi önerirsiniz? ![]() ![]() İki adet torf ve bir adet durgun sudaki fidelerin boyu 2 metreyi geçti. Tepelerini kesmek istemiyorum. Yukardaki çamaşır iplerine çardak gibi sarılmasının bir sakıncası var mı? Özellikle torftaki ilk fide çok güzel meyve tutumuna başladı. Tepe kesmezsem bu meyvelenme devam eder mi? Yoksa meyvelerin büyümesi için tepeden budamalımıyım? ![]() Bir adette başaşağı domates yapmıştım. Ben evde yokken bol miktarda koltuk yapmış ama sırık domates gibi davranıp koltuk almam gerekir mi? Yoksa bir güzellik yapıp böylece bırakayım mı? Hoşuma giderse 1 Adet Red Robini böyele baş aşağı asayım diyorum. ![]() Mayer Limonda budamadan sonra çıkan yapraklar sağlıklı, bir kaç kök çilekte yanında kardeş kardeş büyüyorlar. Yalnız arada bir misafir var. Ben tanıyamadım. Daha öncede sordum tanıyan çıkmadı. Biraz daha serpilmiş, belki bir tanıyan çıkar. Ben yabancı bir tohum attığımı pek hatırlamıyorum. Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 16:06 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#310 |
Ağaç Dostu
|
Çilek Ağacında son durum
Çilek ağacında daha önce bahsettiğim gibi yüzlerce çiçek içinden dört beş tane çilek oluşmuştu. İkisi kızarmış, diğer ikisi henüz beyaz. Müthiş güzel kokuyorlar. Bugün birini oğluma tattırmak için kopardım ve ilk hasadımızı yaptık. Ama bir hafta içinde deli gibi stolon (sürgün) üretmiş, daha önce söylenilen tavsiyelere uyarak hepsini mümkün olduğunca dipten budadım. Yapraklar azman gibi. Bu yüzden bir hafta olmadan 10 litreye yakın su tüketiyorlar. Buharlaşma mı? Yoksa çilekler mi tüketiyor bilemiyorum. Bugün tekrar 10 litre besin takviyesi yaptım. Diğer eriyiklerde pH bozulmamıştı ama çilekte pH yine yükselmişti asit ilavesi ile düşürmek zorunda kaldım. Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 16:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Mutlu sona ulaşmışsınız. Tebrik ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
Mayer Limonda budamadan sonra çıkan yapraklar sağlıklı, bir kaç kök çilekte yanında kardeş kardeş büyüyorlar. Yalnız arada bir misafir var. Ben tanıyamadım. Daha öncede sordum tanıyan çıkmadı. Biraz daha serpilmiş, belki bir tanıyan çıkar. Ben yabancı bir tohum attığımı pek hatırlamıyorum.[/QUOTE] Sayın: Sarıcan biber olabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Inch için çilek ağacı çalışması
Besin deposu PVC borulardan oluşmuş çilek ağacı denemesi. Altta kullanılan boru uzunlukları ve bağlantı elemanlarını çeşitlendirerek değişik dizaynlar yapılabilir. Boş bırakılan Te parçasına devridaim pompası konulması düşünülmüştür. Orta boşluğa ilave bir besin deposu konulabilirse ağaç sayısı 4 adette olabilir. Ağaçlar arası mesafe balkondaki yerin durumuna göre borular yardımıyla uzatılabilir. Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 17:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2009
|
sn sarıcan.teşekkürler.aynen dediğiniz şeyi yaptım.şu an balkonda.ama pvc leri birbirlerine geçirmek-montaj o kadar zorladı ki.arap sabunuyla zorlaya zorlaya yerleştirdim.4 köşeye 4 adet 125 lik dirsek ve aralarına 125*100 lük te attım.4 ağaç yapacağım.ama bence gene de ağaçlar yakın oldular.hem ağaçların yakın olması hem sök takın beni zorlaması, hem de alt kesimdeki dirsek + te borulardaki suyu boşaltma kolaylığı açısından, her te nin yanına bir ya da 2 tane daha te eklemeyi düşünüyorum.yani 4 te borudan ağaç çıkacak, 4 te boru boş kalacak.boştaki te lerin ağzını tapa ile kapatacağım. ya da onlara birer marul koyacağım.su boşaltma anında da oralardan boşaltırım.bir de sizin yoğurt kabından yaptığınız elek yerine, fırat borudan yaprak tutucu diye,borunun içine yerleştirilen elek gibi bişey aldım.fotoğrafını koyarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Ağaç Dostu
|
Sayın: Sarıcan tasarladığınız ağaç modeli çok güzel olmuş. Ama bana göre iç kısımlardaki fideler fazla güneşten faydalanamazlar. Çok verimli olacak bir model olarak görmedim. ![]() pazar günü gördüm tansaş ta bu saksıların ufaklarından satıyorlardı hatta 4 tanesini üst üste koyup baktım. alta bir tank ilavesi yapılsa olcak gibiydi fiyatlarıda galiba 5tl di. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-12-2007
|
Yurt dışında bu tip saksılarla 5-6 katlı seralar kurmuşlar. Çilek için çok ideal gibi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Ağaç Dostu
|
Sn. ömer.tuncer, Bugün iki adet Tansaş gezdim bahçe malzemesi satan bölümü bile yoktu. Biri Istanbul' un en büyük Tansaş mağazalarından biridir. Belkide yakınında Koçtaş var diye bahçe bölümü yapmamışlar. Koçtaş' a da tekrar baktım gözümden kaçmışmıdır diye ama fotoğrafını koyduğunuz saksılardan yok. Sizin gördüğünüz Tansaş mağazasına yolunun düşerse, saksılar ithal mi? yoksa yerli imalat mı? öğrenirseniz belki imalatçısını buluruz Istanbul' da. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Ağaç Dostu
|
Sayın: Sarıcan yarın söz veriyorum gidip bakacağım yerli olduğunu sanıyorum eger marka yoksa satış sorumlusunu sıkıştırıp sevk irsaliyesini görmek istiyeceğim. mutlaka üretici firmayı size bulup yazacağım. zaten bir takım alıp kendime kule yapmayı düşünüyorum. Acarextt03: sana bir lafın olacak kişilerin görünüşüne göremi davranıyorsun mesela bende 120 KG ım alınmadım dersem yalan olur. Düzenleyen omer.tuncer : 28-04-2009 saat 23:03 Neden: ileve yapmak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Ağaç Dostu
|
yonca saksı
Sayın: Sarıcan bugün söz verdim diye sağnak yağmur altında gittim. ![]() (1exgarden.com) ama sitesinde 9 ve 29 lt liği var. işin gerçeği sitesini daha önce görseydim 9 litreliği tercih ederdim ![]() fotoğraf koymadım zaten sitede var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıdaki resimde olduğu gibi saksıların alt ve üst yüzlerinde dişler yok, sorun olabilir ama sayın omer.tuncer alırken denemiştir, bana kalırsa olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Ağaç Dostu
|
Sistemi kurarken ortalarından delik delip pompanın bastıği çözeltiyi yukarıya boru ile ileteceğim. hem ortada boru görüntüsü olmayacak hemde sisteme rijitlik kazandıracak. Zaten dikkat ederseniz örnektede öyle yapılmış. Herhangi bir tasarım değişikliğine gitmeye gerek görmüyorum. Saksıların normal delikleri aşağıya süzülmek için yeterli olurmu bilmiyorum deneyip görmeli pompanın debisine göre ilave delik delmek gerekebilir. Düzenleyen omer.tuncer : 29-04-2009 saat 21:33 Neden: ilave yapmak için |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Ağaç Dostu
|
sn. omer.tuncer; Devrilmeyi engelleyebilirseniz delikler sorun olmaz. Ama tecrübeyle sabittir ki birbirine 5-6 cm geçen PVC boruların bile devrilmesini engellemek büyük zaman kaybettirmişti bana. Özellikle sistemin içini doldurduktan sonra problem daha da büyüyor. Onun için baştan dikkatli olmanızı öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıcan, çilek bitkileriniz sağlıklıysa, normal meyve vermesi ikinci yıldan itibaren olabilir. Fideler yeni, ilk yılları idi. Adı fide ya, kök yapısı kalınlaştıkça meyveye daha çok yönelir. Benim yeni fideler de toprağa dikmeme rağmen çiçeklenmediler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Ağaç Dostu
|
Domateslerde ve balkonda son durum
Balkonda adım atacak yer kalmadı. Çilek ağacından ilk hasatı eve gelen misafirler yaptı ve altı ayda altı adet olan üretimden her birine bir adet ikram edildi. Daha önce iki adette oğlumla ben yemiştim. Üzerinde bir kaç tane daha çiçek ve yeni döllenmiş meyve oluşumu var ama kilogram fiyatı bayağı pahalı olan bir çilek yiyoruz. Manzarası ve stres alması yetiyor. 36 yıldır çalışan bir bünyeyi emekliliğe başka türlü adapte edemezdim herhalde. Sn. Envor' un hediyesi domateslerden kalan 3 adet fide (İkisi torfta, biri durgun suda) tavanı zorluyorlar artık. Boyum falan yetişmiyor çiçekleri silkelemek için. İnce bir çubukla ancak ulaşabiliyorum. Meyve tutumu torftakilerde daha iyi ama ****** onlarında sulama suyu genellikle topraksızda kullandığımız sıvı besinle oluyor. İlave olarak çeşme suyuda kullanıyorum. Boyu en uzun olan durgun sudaki ama meyve tutumunda tembel biraz. Bakalım bundan sonra nasıl davranacak. Paralel saksıları kaldırdıktan sonra 5 lt' lik pet şişelere tohumdan kendi yetiştirdiğim fidelerden durgun su yapmıştım. Şimdilik gayet güzel bir gelişim gösteriyorlar ama henüz çiçek açmadılar. Merakla onları bekliyorum. Sn. Alan Parson' un dediği gibi fidenin birinin tomurcuklarının içi boş. Tomurcuklar açıldı ama içinde çiçek yok. İki ayrı tohum çimlendirmiştim. Hangisi olduğunu karıştırdım. Sadece yapraklarından ayırt edebiliyorum. Bir adette başaşağı domates yapmıştım. Ondada tomurcuklanma başladı. Bu fidede koltuk alma yapmadım. Bakalım nasıl olacak. Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 17:22 Neden: başlık düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıcan duruma bakılırsa 1 aya kadar balkona siz bile giremiyeceksiniz. Amazon cangıllarına dönecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|