View Single Post
Eski 14-04-2009, 19:19   #308
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Paralel saksıların iptali ve durgun suya dönüş.

Parelel saksılardaki problemi sanki keşfettim gibi. Paralel saksıları damacana ile beslediğim için su değişim süresini uzatmak için bilerek su değişimlerini hep geç yaptım. Nasıl olsa damacanadan taze besin veriyoruz diye.

Başlangıçta damacanaya yakın veya uzaklığa göre saksılardaki EC değerleri uzaklığın parametresi olarak değişkenlik arzediyordu. Bun keşfedene kadar fidelerin yapraklarında renk bozulmaları yaşadım.

Bunu aşmak için sisteme ilave ettiğim devridaim pompası ile durgun sudan akan suya dönüştürdüm. Fakat yinede yanlış giden bir şeyler vardı. Dün aldığım pH kiti ile yaptığım kontrolde farkettimki kullanılmış besine (Yani tuzluluk seviyesi yükselmiş) damacanadan taze besin vermekle EC' yi belkide gereğinden fazla yükseltiyoruz ama pH' ı kontrol etmediğim için sistemin bir bacağı aksak kalıyordu.

Bugün yaptığım ölçümde EC= 2,95 gibi yüksek bir değerde olmasına rağmen fideyi beslemediğine kanaat getirdim. Çünki yapraklardaki bozulma halen devam ediyor hatta fideler ölmek üzere. pH ölçümü bütün aksaklığı göstermeye yetti. Çünki pH 7,0 değerinin üzerine çıkmış gibiydi.

Anlatılanlara göre eriyik içinde besin olsa bile fidenin alması mümkün değil. Bu yüzden radikal bir karar alarak paralel saksıları kaldırdım ve fideleri 5 lt' lik Erikli Pet şişelerine durgun su olarak transfer ettim.

Tekli Durgun suyun bir avantajıda ölürse bir fide ölüyor. Paralel saksılarda 5 fideyi birden hastalandırdık. Topraksız tarımda domatesçiliği öğrenene kadar durgun suda çalışmaya karar verdim.

Akan su olarak Hyponica ve Çilek ağacı çalışıyor nasıl olsa. Birazda böyle gitsin bakalım.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön