agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Beğeni Düzeni8Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-04-2009, 01:00   #271
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Sn sarıcan ec değeriniz yüksek gözüküyor,ph değeriniz ise hiç gözükmüyor.
Ph yı bilmezseniz boşuna uğraşmayın hiçbirşey elde edemezsiniz.Sebebine gelince bazı besin elementleri belli ph aralıklarında alınabiliyor,her bitki için bu aralık değiştiği gibi elemente göre de değişiyor.Öncelikle ph ayarını yapmanızı öneririm zaten çilek saplarınızın ince ve uzun oluşu dengesiz beslenmeden kanaklanıyor olabilir.Meyve tutmayışı kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.Sonuçta dengesiz beslenme olduğu açık.
Perlitte çilek yetiştirme.
Size uygulanmış başarı elde edilmiş çilek yetiştirme değerlerini veriyorum.
EC 1.8/2.2 dS/m pH 5.5/6.5 sıcaklık 22-26 C gün boyu saat başı 15 dakika çalışma aralığı.
Başarılar diliyorum.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 08:07   #272
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Sn. Derin,

EC değerini başlangıçtan beri 1,85 te tutmaya çalışıyordum ama eğer geçmiş mesajlarımıda okursanızi yaprak ucu yanıkları ile uğraştım bir süre. O zaman EC değerini biraz daha yükseltmem gerektiği konusunda gelen ikazlar üzerine 2,1-2,2 olacak gibi ilaveler yaptım.

Ama o zaman havalar daha serin gidiyordu, gündüz en fazla 15 derece gibi oluyordu. Hava sıcaklıkları birden artınca EC değeri kontrolumun dışında sıcaklığa bağlı olarak değişiyor.

Dün bende fazla yüksek bulduğum için konsantrasyonu düşürmek için su ilave ettim. EC 1,7 'ye kadar düştü, 1-2 gün dengeye geldikten sonra tekrar ölçüp ilave gerekiyorsa ilave yapacağım.

pH konusunda bir problem olacağını zannetmiyorum.

Sulama sıklığını daha önce saat başı 15 dakika yapıyordum ama o ara 6 köke yakın kök çürümesi yoluyla telef ettim, sulama peryodunu uzattıktan sonra problem düzeldi.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 23:29   #273
Ağaç Dostu

derin's Avatar

sn sarıcan iz elementleriniz şelatlı ise ph 7 nin altında çalışır. ph 7 nin üzerine çıktıysa iz elementleriniz kökler tarafından alınmıyor demektir dolayısıyla beslenme bozuklukları başgösterir.

Eski 05-04-2009, 23:34   #274
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Derin,

Çilekte Kudret Bey' in besin kitini kullanıyorum. Demir bildiğim kadarı ile şelatlı ama diğerlerini bilemiyorum. Gübreden de pek anlamıyorum şimdilik. Daha detaylı açıklarsan memnun olurum.

Eski 07-04-2009, 10:35   #275
Ağaç Dostu

derin's Avatar

sn sarıcan bende enaz sizin kadar acemiyim edindiğim bilgiler tamamen litaretüre dayalı çeşitli veri bankalarını inceleyerek elde ediyorum.
Bunu öncelikle belirtmek istedim ki sonra yanlış anlaşılmalara meyil vermeyelim.
Sizde internetten bu araştırmaları yapabilirsiniz.
edta formunda şelatlanmışsa yani şunu söylüyor karton koliyle şelatlandığı için suyla temas ettirilmemeli aksi taktirde kutu işlevini yerine getiremez,aynı bu örnekteki gibi edta ile şelatlı demir iyonu ph 7 nin altında kökler tarafından alınabiliyor.
eddha ile şelatlı ise buda bir nevi naylon paket kullanmak gibi birşey daha dayanıklı hem ph7 nin altında hemde ph7 nin üstünde etkinliğini yerine getirebiliyor.
Daha çok sayıda şelat formu var çeşitli şelatlama metodları deneniyor,bunun yanı sıra şelatlamaya gerek duymadan besin elementlerinin verilcebileceği gibi araştırmalarda yapılıyor.
İşte bu noktada sizin tercihiniz çok önemli besin elementleriniz nasıl hazırlanmışsa o prosedürü izlemelisiniz aksi taktirde başarı şansınız çok zayıf.
Hoşçakalın.

Eski 07-04-2009, 11:13   #276
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-03-2009
Bir sorum olacak, menekşeyi yapraklarından üretmek gibi,domates veya diğer sebzeleri de yapraklarından üretebilirmiyiz?

Alan Parsons Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2009, 12:18   #277
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Alan Parsons,

Hem de o kadar kolay ve güzel oluyor ki, atmaya kıyamadığım koltuk budamalarını (Yaprak veya daldan değil) su dolu bardağın içine koyduğunuz zaman bir kaç günde inanılmaz kök üretiyorlar. Sırık domateste fidenin meyve verimini artırmak için koltuk budaması yapmak zorundayız zaten.

Ondan sonra isterseniz toprağa isterseniz yine tekrar yopraksız tarım yaptığınız sisteme yeni fide olarak transfer edebilirsiniz.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 16:00
Eski 07-04-2009, 13:11   #278
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Arkadaşlar dün yeni edinebildiğim PH kağıtlarımla bir deneme yaptım..
Yer :İstanbul İçerenköy

Şebeke suyu PH : 8.0
Limonlu marul salatam PH : 1.0
Freşa muzlu maden suyum: 2.0
gibi değerler çıkıyor.
Bilen bir arkadaşım limonlu salata değerinin 1 çıkmasını **** şebeke suyunun neden bu kadar yüksek çıkmasını açıklayabilirmi? Bu suyun içine Enver beyin EC sini kattığımızda PH düşücek mi?
Teşekkürler.

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2009, 13:55   #279
Ağaç Dostu

Sayın Sarıcan,
Dün bende domateslere budama yaptım, kıyamadım atmaya, durgun su sistemine diktim,
Bilgileriniz için çok teşekkürler.

Düzenleyen Alan Parsons : 09-04-2009 saat 10:57 Neden: ..
Eski 07-04-2009, 23:16   #280
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Arkadaşlar dün yeni edinebildiğim PH kağıtlarımla bir deneme yaptım..
Yer :İstanbul İçerenköy

Şebeke suyu PH : 8.0
Limonlu marul salatam PH : 1.0
Freşa muzlu maden suyum: 2.0
gibi değerler çıkıyor.
Bilen bir arkadaşım limonlu salata değerinin 1 çıkmasını **** şebeke suyunun neden bu kadar yüksek çıkmasını açıklayabilirmi? Bu suyun içine Enver beyin EC sini kattığımızda PH düşücek mi?
Teşekkürler.
Besin eriyiğini (1lt A 3ml+B 3ml) karıştırdığınızda pH'nın 6.7 - 6.9'a düşecektir.
Limon suyu pH'yı düşürür. Normal musluk suyuna limon tuzu atıp bir daha ölçün, pH'nın düşeceğini göreceksiniz.
Kola gibi içeceklerin pH'sı 3.0 tür. İçerken bir daha düşünün

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 10:15   #281
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Sağolun gerçekten işe yaradı... Musluk suyumun PH'ı 6 ya düştü... Süper birşey oldu...

Eski 10-04-2009, 23:21   #282
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Serada ve Çilek ağacında son durum

Serada son durum diye başlayıp kendimi avutuyorum, seram varmış gibi

Name:  DSCN2183.jpg
Views: 26266
Size:  69.6 KB

Adım atacak yer kalmamış küçük bir balkon. Çilek ağacı, Hyponica' da domates, Saksıda (Torfta) domates, paralel saksıda eskiden durgun su şimdilerde akan suda domates, durgun suda (Kavanozda, Yoğurt kabında, 5 lt.'lik Pet Şişede) domates falan filan. Durgun suda marul. Hepsi bu kumpanyada.

Name:  Çilek Ağacı 4.jpg
Views: 14780
Size:  50.8 KB

Çilek Ağacında nihayet iki üç tane meyve oluşumu gördündü de derin bir ohh çektim bu kadar uğraştan sonra. Ama yinede meyve tutumu az olacakmış gibi. Ama görüntüsü çok güzel oldu, hergün gidip yapraklarını seviyorum.

Name:  DSCN2176.jpg
Views: 4276
Size:  74.8 KB
Name:  DSCN2198.jpg
Views: 4112
Size:  51.1 KB

Torftaki domateslerim beni utandırdı. Kavanozda durgun sudaki fide ile yarış içindeler ama tomucuklanma ve meyve tutumunda onuda geçecek gibiler. Seranın gözdesi çilek ağacının yanında duran. Şu anda üç ayrı salkımda meyve tutumunda. Paralel saksılardaki fideler sağ tarafta renginden de anlaşılacağı üzere ölmek üzere. İki adedini sökmüştüm. Üç adedindede inatla yeni çiçeklenmeler ve üzerindeki meyvelerin kırmızıya dönmesi devam ediyor. Onun için kıyamıyorum.

Name:  DSCN2177.jpg
Views: 4168
Size:  41.1 KB

Hyponica' daki fide gelişmeye devam ediyor. Kökler çok temiz ve gelişmeye devam ediyor ama performansı böyle mi olmalıydı bilemiyorum. İzlemeye devam ediyorum.

Eski 10-04-2009, 23:51   #283
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Serada ve Çilek ağacında son duruma devam

Name:  DSCN2189.jpg
Views: 7379
Size:  41.6 KB

Envor' a özendiğim için çilek ağacının havuzuna yine marul ilavesi yaptım. Perlit içinde yedek fideler de beklemede.

Tohumdan çimlendirdiğim domates fidelerinden tekrar bir deneme başlattım. Bir adet kavanozda, bir adet saksıda torfa, bir adet yoğurt kabında ve son olarak 5 lt. lik Pet şişede durgun su yaptım. Evdeki her türlü evsel malzemeyi denemek için.

Name:  DSCN2178.jpg
Views: 4073
Size:  65.9 KB

Saksının içinde görünen minikler diğer domateslerden aldığım koltuk budamaları. Yine Sn. Envor' a nispet parmağımı daldırsam yeşeriyor muhabbeti, aldığım koltukları ya suda **** direkt torfta köklendirip komşulara dağıtıyorum.

Name:  DSCN2181.jpg
Views: 3744
Size:  63.2 KB
Name:  DSCN2180.jpg
Views: 3818
Size:  66.9 KB
Name:  DSCN2197.jpg
Views: 3984
Size:  63.7 KB
Fakat bu arada tohumdan çimlendirdiğim fideleri kodlamadığım için karıştırdım. Anadolu tohumculuğun Super Marmande ve eve gelen köy domatesinden (Pembe mi bilmem?) aldığım tohumlardan çimlendirdiğim fideler karıştı. Hangisi hangisidir bilemiyorum. Yaprak şekillerinden ayırmak mümkün müdür bunları.

Birde aklıma gelmişken söyliyeyim, bu yeni transfer ettiğim fideler bu hale gelene kadar ilk başta yoğurt kabından yaptığım Hyponica çalışması içinde büyüdüler. Çilek ağacının havuzunun bir kenarında çilek besini ile altı bardaklık bir akan su kültüründe büyüdüler.

Biraz gölgede kaldıkları için güneşi bulmak için boya gittiler, gövdeleri ince kaldı. Ama şuda gösteriyorki basit bir Hyponica bile iş görüyor. Serası olan arkadaşlar bunu profesyonel anlamda düşünmeleri lazım.

Bu arada RRDA' dan temin ettiğim Red Robinlerimden bahsetmeyeceğim. Onları Red Robin sayfalarında tanıttım. Burada sadece seranın bireyleri olarak adını yazacağım. Henüz bitmedi ama fotoğraf yükleme sınırını aştık yine.

Eski 11-04-2009, 00:06   #284
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Serada ve Çilek ağacında son duruma devam

Name:  DSCN2200.jpg
Views: 3717
Size:  43.9 KB

Benim birde Romantik Serseri köşem var biliyorsunuz. Ordaki Mayer Limonun delikli yaprakların bulunduğu dalları budadım. Baharın ve güneşin kendini göstermesi ile yeni filizler kendini gösterdi. Delik yapraklardan da kurtulunca biraz daha güzelleşti. Aynı saksı içinde yaşam mücadelesi veren çilek fideleride mevcut. Eğer yaşatabilirsem önümüzdeki seneye belki onlarda çiçek açabilirler. Yirmi beş fideden beş altı kök ancak kaldı.

Name:  DSCN2199.jpg
Views: 3765
Size:  44.5 KB

Birde elime geçen çekirdek, tohum ne olursa bu büyük saksının içine atıyorum. Bir davetsiz misafirimiz var. Tanıyabilirmisiniz? Gerekirse bunuda şaşırtıp ayrı bir saksıya alayım.

Bu arada Kudret Ağabey' in hediye ettiği dört adet Osmanlı çileği fidem var ama onu devlet sırrı gibi saklıyorum. Şaka bir yana diğer çileklerle polinasyona girmesin diye onu balkonun dışında yetiştirmeye çalışıyorum. Fotoğraf çekerken de hep gözümden kaçıyor. Onlardan ikiside çiçek açmak için tomurcuklanmıştı. Bu akşamlık bu kadar yeter sanırım.

Eski 11-04-2009, 11:17   #285
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Sayın sarıcan ben size şunu sormak istedim... 2 ay önce Nariçinden 40 kök çilek aldım.. Osmanlı çileği diye... Fakat benim geçen seneden kalma halen ayakta durmayı becermiş 2 adette pazardan alma türünü bilmediğim (ama kesinlikle farklı bir tür) çileklerim var, ve bunlar yanyana duruyor... Sorum bu çileklerin osmanlı çileğini tozlanmasındaki problemler neler olabilir. Forumdan anladığım kadarıyla bu türü başka çileklere yaklaştırmayın mesajı var. Fakat ben nedenini anlayamadım. 10 kök çileğim aynı balkonda birbirlerine 1,5 metre uzaklıkta. Diğer 30 kök bahçede uzaklık 15 metre.. Bana biraz açıklayıcı şekilde konuyu anlatırmısınız... Teşekkürler...

Eski 11-04-2009, 18:12   #286
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Bütün bitki türlerinde türlerin genetik özelliklerinin korunması için diğer çeşitlerle döllenmesinin engellenmesi lazım. Bunu bilinçli olarak yapıp akıllı tohum denilen hibrit tohumları üretiyorlar zaten.

Osmanlı çileğinin kendine has kokusu ve tadı olan meyve taneleri daha küçük ve lezzetli bir çilek türü. Bu saflığın ve lezzetin bozulmaması için başka çeşitle döllenmemesi lazım. Çilekte ise bu tozlanma mesafesi oldukça aktif, bu yüzden ayrı ortamlarda tutulması öneriliyor.

Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.

Eski 11-04-2009, 19:43   #287
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.
Bu haber kötü oldu

Eski 11-04-2009, 20:11   #288
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Ziraat mühendisi arkadaşlar bu konuda daha temel bilgiler verirlerse iyi olur. Her bitkinin birbirine yakın durma mesafeleri farklı.

Eski 11-04-2009, 20:31   #289
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Ayrı tür çileklerin bir arada yetiştirilmesinin bence hiç bir mahsuru yok. Çünkü; Çileklerden tohum alıp, fide haline getirmeyeceğiz, çilek bitkisi dal, kök, kol atarak üremiyormu? Bir birilerini tozlasa ne olur? Tozlamasa ne olur? Benim düşüncem, birlikte yetiştirilebilir. Başka arkadaşların yorumu varsa alalım

Eski 11-04-2009, 20:53   #290
Ağaç Dostu

internette satılan 50 farklı domates tohumundan aldım, gözüme kestirdiklerimi çimlendirdim, şimdi fide aşamasındayım, bu farklı tür domateslerin hepsini evde bir odada yapmayı planlıyorum..bakalım görecez..

Eski 11-04-2009, 21:16   #291
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sevgili Envor, merak ettiğim meyvelerin lezzetinde ve görünümünde bir değişiklik olur mu? Aynı şey pembe domates içinde geçerli. Şayet o kadar önemli değilse pembe domatesçilerin bu kadar sakınması neden?

Bence korumamız gereken bir şeyler varsa bunu korumayı öğrenmeliyiz. Osmanlı çileğinin nesli tükenmek üzere diyorlar. Eskiden semt pazarlarında Ereğli çileği diye satılırdı bu kokulu çilekler. Şimdi bulmak ne mümkün, semt pazarları ve marketlerde satılan çilekler yumurta büyüklüğünde ve tadlarıda değişik. Çoğunu tatlandırmak için pudra şekeriyle yemek zorunda kalıyorsunuz.

Çilekten tohum nasıl alınıyor? Öğretirseniz onuda yapmaya çalışırız. Önemli olan hibrit tohumların esiri olup İsrail' in eline düşmemek için yerli tohum deposunu güçlendirmek. Okyanusta bir damlada olsa bir kıyamet gününde veya savaşta insanlarımızın elinde azda olsa tohum kalmış olur. Çoğaltmak ziraat mühendisi arkadaşlarımızın işi olur.

Şaka gibi ama Sn. Malbman' ın RRDA' sını gönülden destekliyorum.

Eski 11-04-2009, 21:25   #292
Ağaç Dostu

ilk topraksız tarım denemem

Domates fidesinin 6 günde büyüme hızı beni hayrete düşürdü
Bugün 8.gün, koruma amaçlı arap sabunu+kekik suyu ile ilaçlama yaptım.
1.günü yükleyemedim..ama toplam 8-9 yaprak var,yok.Boyuda resimdekinin yarısı bile değil

Eklenen Resimler

Düzenleyen Alan Parsons : 11-04-2009 saat 21:27 Neden: .
Eski 11-04-2009, 21:33   #293
Ağaç Dostu

Şİmdi oldu bu da 1. gün

Eklenen Resimler

Eski 11-04-2009, 21:37   #294
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Alan Parsons,

Altı gün önce nasıldı? Kaç yapraktı? Onlarıda resimleyip koysaydınız, bizde hakikaten çok hızlı büyüyorlar bu işin sırrı nedir diye sizden paylaşım rica ederdik Üstteki mesajda tohumdan çimlendirdiğinizi söylüyorsunuz. Eğer altı günde tohumdan bu hale geldilerse bravo size

Şaka şaka, gayet iyi gidiyorsunuz. Ama bence yaptığınız çeşitlerin cinsini ve genetiğini bozmadan devam edebilseniz çok iyi olur.

İlaçlamayı nasıl uyguladınız? Yapraklara püskürterek mi?

Eski 11-04-2009, 21:38   #295
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Ben geç kaldım mesajı göndermeye, beni utandırdınız

Eski 11-04-2009, 21:38   #296
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
merak ettiğim meyvelerin lezzetinde ve görünümünde bir değişiklik olur mu? Aynı şey pembe domates içinde geçerli. Şayet o kadar önemli değilse pembe domatesçilerin bu kadar sakınması neden?

.
Lezzetinde ve görünümünde çok da bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bu benim düşüncem ******.

Pembe domates durumu farklı, domateslerin tohumunu almak için yetiştiriyorlar, eğer domatesde çilek gibi üreseydi, onun içinde bir sorun olmazdı diye düşünüyorum.

Eski 11-04-2009, 21:39   #297
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sistemi kurduğunuz kutu ve iç detayını resimleyebilirmisiniz? Çok güzel olmuş.

Eski 11-04-2009, 21:41   #298
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sevgili Envor,

Toptaksız tarımda biz koldan nasıl fide üreteceğiz, kolu değdirecek toprağımız yok ki. OLsa olsa ya hazır fide alacağız, **** tohumdan çimlendireceğiz uzun dönemde.

Eski 11-04-2009, 21:51   #299
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Alan Parsons,

Sanayi casusluğu yapıp şık fideliklerinizin mutfak kaşıklığı olduğunu gördüm. Oldukça yaratıcı bir çözüm. Kutlarım sizi. Tam bir endüstriyel tasarım harikası olmuş.

Eski 12-04-2009, 08:58   #300
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sn. Alan Parsons,

Sanayi casusluğu yapıp şık fideliklerinizin mutfak kaşıklığı olduğunu gördüm. Oldukça yaratıcı bir çözüm. Kutlarım sizi. Tam bir endüstriyel tasarım harikası olmuş.

Sayın sarıcan bey, inanın delikli saksı bulmak için kemer ve antalyanın bir kısmında gezmediğim peyzajcı, züccaciyeci kalmadı.İnternettede tekine 4-4.5TL olarak fiyatlandırmaktalar, bir gün pazarda gözüme takıldı kaşıklık-çatallık, denedim oldu, alt deliklerini makkap ile genişlettim,ekstra bir delik açtım.
Enbüyük artısı ortasında bulunan sert plastikten bulunan sap kısmı, bu kısımda domateslerin tutunması için destek çıtası takılabilir..

Max kapaklı mutfak saklama kabı 17lt:9TL(Üzerinde 17 lt yazsada, strafor kapak nedeniyle, 15litreye yakın solüsyon almakta,daha fazla almaz)
Kaşıklık-Çatallık: 2TL
Strafor(daha sık ve sert olan) tabakası:4TL(Bir tabakadan 3 adet kapak yapılıyor)
Çift Çıkışlı Hava motoru:15TL(aletin üzerinde 2 kademe var)
2 Adet uzun hava taşı:8TL
5adet vantuz:2,5TL
2 Metrelik hava hotumu:2TL

Düzenleyen Alan Parsons : 12-04-2009 saat 09:33 Neden: ..

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025