![]() |
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
"Kabarması çok güzel oldu" dediğiniz anda ekmeğiniz olmuş, elinize sağlık. Karıştırma işlemini tahta spatula ve evde bulunan sağlam, nisbeten esnek plastik bir kaşık ile yapıyorum. Katlayacak olsaydım sanıyorum bunu elimle yapmayı yeğlerdim. Bu ekmeğin hamuru baya bir cıvıktı.Belki bu kadarcık kabarabilmesini buna borçluyum. Aslında daha fazla kabarsaydı daha da iyi pişecekti. şimdi yerken kızartıyorum. Bir fiske, bir kac granul instant maya eklesem güzel kabarırdı bunu yapmadım, bu ekmekte sadece un tuz su ikikaşık ev yapımı yoğurt var. (ekşimaya da un ve sudan ibaret olduğundan ondan yeniden söz etmiyorum ![]() Ekmeği bu sabah dilimleyip, sarıp dondurucuya attım. Lütfen, benim için bazlama yapmayı tarif edebilir misiniz? Bunu bilmemem biraz ayıp ama ne yazık hiç yapmadım, yapılırken de görmedim. Ege'de çocukluğumuzda Ramazan'dan önce bir gün yufka yapılırdı. O hamur incecik açılır, yufka sacta biraz pisirilir, sacta kurutulan yufkalar üst üste selelere konur, kuruyunca çıtır çıtır olan yufkalar bütün bütün, büyük ahşap kutularda korunurdu. Ramazandan sonra da yaz veya kış bu yufkalardan tepside mangal üzerindekalaylı bakır tepsiyi döndüre döndüre pişirilen yufka böreği yapılırdı. Yufka yapılırken yine sacta pişen gözlemeler de yapılırdı ama bazlama değil. Bazlamayı burada, sadece pazarlarda sonra da marketlerde tanıdım.Görünüşü ramazan pidesine benzer bir usulle yapıldığını düşündürüyor ise de ben tam olarak ne hamurunun hazırlanmasını ne de pişirilme yöntemini bilmiyorum. Bir de not:Ekşi maya ekmeğinde tuzu maya ile birlikte sıvılara eklemedim, unun üzerine ekledim. Teşekkürler, sevgiler. |
|
|
|
|
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|