![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() EM ürünü satan firma yetkilileri ile konuyu paylaştığımda her seferinde eklemenin hiç bir mahsuru olmadığını ifade etmişlerdi, ama ürünümün son kuıllanma tarihi geldiği için ekleme yapamadım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
EM solüsyonu nedir, nerede bulunur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bir küçük ölçeği tam doldurmadan instant maya ile yaptığım EM ekmeğime biraz light yogurtla yumuşatılmış torba yogurdu, ekliyorum. Şeker yok, tuz yarım çay kaşığından fazlaca. Bir yemek kaşığı zeytin yagı, bir bardak su, dort bardak tam bugday unu.Sinbo 2. program (Fransız Ekmegi, 3.50 saat) istediğim tad koku ve kıvamda oluyor. Ilkbahar gelsin ekşi maya da yapacağız. tatlı maya= nohut mayası yapmak zor o çok nazlı bir maya. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Ekşi maya ilkbaharda yapılır diye biliyordum. Ancak, "Trabzon ekmeği, Karadeniz ekmeği adı ile aldığımız ekmekler ekşi maya ekmeği olduğuna göre üreticiler ekşi mayayı sadece Mart- Mayıs aylarında üretiyor olamazlar ya" düşüncesi de aklımdan geçmez değildi. Geçen Hafta Milliyet'te Özgür Şef Ekşi maya tarifi verince ilkbaharı beklemekten vazgeçiverdim. Özgür Şef 100 gr una 30 gr su vermiş. Bu oranı daha az un ve suya uyguladım, hızlandırıcı olarak birkac instant maya tozu tanesi serpiştirdim. Ozgur Sef 4 kez üçer gün bekletiyordu, üç günde bir un ve su ekliyor. Benim ekşi, maya her gün kabarıyor. her sabah azar azar un ve maya ekleyip yoğuyorum. Biraz daha çoğalsın, ekmek denemelerine başlayacağım. Bakalım artık, teflonda bazlama gibi mi olur, fırında küçük ekmek mi yoksa EMY makinası hamuruna katılan ekşi maya çeşnisi mi bakacağız işte. Ekmek tükendikçe EYM de yaptığıma göre belki önce sonuncu şıkkı hemen yakında uygularım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
cafefernando son 8-9 gündür ekşi mayalı ekmek yapımı macerasını anlatıyor denemeye karar verenler için farklı bir kaynak olabilir benim henüz sabrım yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Mayam eskiyince daha güzel, sorunsuz, nazsız olmaya başladı. İlk haftalar onca özene rağmen binbir nazla ekmek olmaya çalışan hamurum, şimdi nazlanmadan kabarıyor. Bu sıralar pek vaktim olmuyor, sık yapamıyorum ama yapınca da hemen bitiyor. Hatta arayı açıp, buzdolabındaki hamuru haftada bir beslemeyi ihmal edince üzeri bozulmaya başladı. Üst kısmınını iyice temizleyip attım, alttaki iyi kısımdan iki kaşık kadar yeni bir kaba koydum ve her gün beslemeye devam ettim. O iki kaşık maya bile ne güçlüymüş, ilk haftaların yavaşlığına dönmeden mayam çabucak çoğaldı. Cafe Fernando tarifindeki gibi %50 tam buğday unu kullanmayı henüz denemedim, şimdilik cesaretim yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
İstanbul'da olanlar için HALKEKMEK'in 1 kg.lık paketlerde Safranbolu'da Su Değirmeninde öğütülmüş doğal ve katkısız tam buğday unu ( 1.5 Tl) ile yine 1. kg.lık paketteki katkısız Organik Buğday Unu ( 2.5 Tl) emsallerine göre hem çok ucuz hemde en sağlıklı unlardır.. Diğer unlardan çok daha sağlıklı unlar bunlar..hiçbir katkı maddesi içermemesi tercih sebebimiz bizim..İçinde koruyucu madde olan hiçbir unu almıyoruz biz. Bu unlarla birlikte yine Doğalsan'ın katkısız çavdar ununu dörtte bir karıştırırsanız harika esmer ekmekler çıkıyor ortaya.. Biz bazen de yulaf ezmesi karıştırıyoruz.. Tavsiye ederim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Pria, bilgi için teşekkür ederim. Ben de altı senedir hazır ekmek almıyorum, evde makine ile yapıyorum. Halkekmeğin ununu bulabilirsem tercih ediyordum ve çoğunlukla tam buğday unu, çavdar unu kullanıyorduum. Son olarak, bu sitede rastladığım "Doğal Un" Balıkesir-Suçıktı'da su değirmeninde çekilmiş, katkısız bilgisi verilen yerden bol miktarda tam buğday, çavdar, arpa ve yulaf unu aldım. Çabuk bozulacağı için buzdolabında saklıyorum, karışımımı beyaz unla karıştırarak yapıyorum. Unu çok çok lezzetli ama piyasada satılan tambuğday unları gibi beyaz un katmadan ekmek yapınca, içi pişse de pek kabarmıyor. Bu da acaba piyasada satılan tam buğday unlarında, bir miktar beyaz un mu bulunuyor sorusunu uyandırıyor. Normal mayada problem değil de ekşi mayada tam buğday unu oranını arttırdığımda kabarma problemi yaşamıştım. Artık mayam güzelleşti, yavaş yavaş tam buğday ununu oranını arttıracağım ama %50 oranına şimdilik cesaret edemem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Mayam keyiflenince, ben de cesaretlendim, %40 oranında tambuğday unu kullandım. Bu sefer, kıvamını da kolay tutturmak için, mayaya, ekmek hamuru kıvamına gelene kadar un koydum. Ekmek makinesine standart tariflerdeki gibi 1,5 bardak su (veya süt), 4 bardak un koyup, mayalı hamurumu, tuzunu ve şekerini içine attım. Böylece kıvamı tekrar ayarlamama gerek kalmadı. Hamur mayalama programı bitince yağlı kağıtla birlikte bir kase içinde, ağzı kapalı olarak buzdolabına koydum. Akşam oda ısısına geldikten sonra, fırında iyice ısıttığım döküm ızgaranın üzerinde pişirdim. Izgaranın olukları problem çıkarmadı, bu güne kadar yaptığım en iyi ekmek oldu. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sn alperfect bu soruyu keşke 3-4 gün önce sormuş olsaydınız ![]() Malum cep telefonu olsun, bilgisayarlar olsun hafızalarımızı tembelliğe sürüklüyor. Nasılsa kayıt altına alıyoruz diye fazla da uğraşmıyoruz galiba. E makine sonuçta bu, adamı böyle yarı yolda bırakıveriyor. Havalar soğuduktan sonra ekmek yapmayı bıraktığım için ölçüler de aklımdan uçup gitti. Size tarif konusunda yardımcı olamayabilirim, yanlış birşey söylemek istemem. Yalnız bir önerim var www.ekmeksanati.com sitesinden türlü çeşitli ekmek makinesi tariflerine ulaşabilirsiniz. Ben de oradan yararlanmıştım ancak deneme yanılma yöntemi ile kendi doğru ölçülerimi bulmuştum. Size bir de ekşi maya dışında bir öneride bulunmak isterim. Gerçi konu ekşi maya ama bir de ön maya denilen bir yöntem var (o da o sitedeki tariflerde geçer). Ben son zamanlarda ekmeğimi ön mayalı yapıyordum. İnanın evdeki koku fırın kokusunu bastırıyordu. Bir denemenizde yarar var. Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Ekşi mayaya kim demiş nazlı diye? ![]() Sadece "kemale" ermesini beklemek lazım. İlk başlarda "Nazlı" adını koymadığım iyi olmuş, şimdi buzdolabında bile normalin 3 katına ulaşıyor maya miktarı. (buzdolabımda sorun yok ![]() Mayamın adı bugünden itibaren Kemal oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Başlarda çok nazlı ama yalan değil ![]() Gerçekten eskidikçe çok çalışkan oluyor. Geçen gün mutfak rafına, ağzını plastik kapakla kapatarak koymuştum, kapağı aralayıp minik zerrecikler fışkırmış. Üstelik bir kaşık eski mayadan çok çabuk maya çoğaltılabiliyor. Yani aceleci olanlar sıfırdan başlamak yerine hazır bir kaşık mayaya konabilirler ama mayasını tanımak onunla anlaşmak isteyenlere tavsiyem sıfırdan başlamak ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Son iki ekmeğim sooon derece başarılı oldu. Sevgili Kemal "bu hatun n'apıp edip, hamuru ekmek haline getiriyor ve apırsa da köpürse de yiyor... çok uğraştırmayayım da, adam gibi yesin bari.." deyip, insafa geldi. Aslında havalar da ısındı, yaz boyunca misler gibi ekmekler yapacağız gibi görünüyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Güle güle iyi günlerde kullan canım. Ben de yeni pc'mden pek memnunum. Durduk yerde giren kazıklarımızın tadını çıkartalım bari ![]() Ekşi maya bende de pek sorun olmamıştı gerçi ama belli bir sıcaklık istiyor. Canı isterse kabarıyor, istemezse kafana at kırsın tarzında taş ekmekler yapıyor. Siz artık bütünleşmişsiniz birbirinizin dilinden anlıyorsunuz zahir ![]() Aslında benim ekşi mayadan vazgeçmemdeki asıl neden kokusuyla ilgiliydi. Önceleri hoşuma gittiyse de ekşi mayanın o kendine özgü kokusuna pek alışamadığımı farkettim. Bir gün ön mayalı ekmeği deneyip iki ekmek arasında kıyas yaptım. Sonuç: ön mayalı ekmek tat, kokusu ve kalenderliğiyle 5-0 galip geldi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Ahhh ahhh, çok keyifli, artık huyunu suyunu öğrendiğim güzel bir mayam vardı birkaç gün öncesine kadar... O gün çoğalttığım mayam yeterince kabarmadı zaman darlığından dolayı, hepsini katayım hamura yoğurayım ekmeğimi de, ilk mayalanmadan sonra ayırırım mayayı demiştim ... Tabi ne kadar unutkan olduğumu da unutmuşum! İlk mayalanmadan sonra yoğurdum tekrar ekmeği, bir güzel fırına. Anlayacağınız maya filan kalmadı artık ortada ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Kabul etmek ne demek, düşünmeniz yeter... Zahmet etmeyiniz siz, ben başlattım bile yeniden.. Sevgiler, selamlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Ben bir türlü yapamadım. 3 veya 4. gün üzeri köpük köpük farklı bir koku ve sarımsı bölgesel renk değişiklikleri oluyor ben de atıyorum. Bir süre daha bekleyip hıdırellez gecesi bir daha deneyeyim olmadı artık sağlık olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bozuk maya önce sararıyor, sonra yeşile dönüyor ve kararıyor. Anormallik hissederseniz, içine bulaştırmadan kalınca bir tabakayı üzerinden atıp hemen besleyebilirsiniz. Not: Bu maya, bir çocuk daha büyütmüş gibi yapıyor insanı ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
agaclar.net
|
Nasıl yaptığınızı yazar mısınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
yeri burası mıdır bilmiyorum ama düzenli olarak uno %100 buğday ekmeği alıyorum bugün içindekiler kısmına baktım. Soya unu ve soya da bulunuyormuş. Kendilerine mail attım bakalım ne diyecekler ya da bir şey diyecekler mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
Uno'dan bugün cevap geldi ama beni pek tatmin etmedi . Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Merhaba, Galiba geçen hafta idi. Kanal D Doktorum Programında bir hanım yaş maya kullananarak ekmek yaptı.Program'da bu işin uzmanı olduklarını zannetiğim iki bey, (belki bu iki bey doktordu, programın tamamını izleyemediğimden bilmiyorum) bu beyler; " Bugün piyasada satılan bütün mayalar GDO'lu, evde ekşi maya yapabiliyorsanız maya olarak onu kullanın, ya da ekşi maya yapan bir yerden ev yapımı ekşimaya bulabiliyorsanız alın ve o maya ile ekmek yapın" dediler. 1-Bu sıcak günlerde ekşi maya yapılır mı bilmiyorum. Mart, Nisan Mayıs aylarında ekşimaya yapabiliyordum 2-Diyelim ki denedim ve mayam oldu, ama ben ekşi maya ile makinede ekmek yapmayı başaramamıştım, hamur makinede kabarmamıştı. Dr.Oetker instant toz maya kullanıyorum, ama bu bile GDO lu ise hiç "ekmek yapıyorum" diye sevinmemeliyim zaten yediğimiz hiç bir şey saf değil artık, elma ve karpuzun bile ne tadı ne dokusu eskisi gibi değil.Bu kış elmaya benzer golden elma yiyemedik Migrostan bir kaç gün önce aldığım kıpkırmızı karpuzun dokusu karpuz değil de başka bir şey gibi sert, dişe direnç gösteriyor ve tatsız. Bir de geçen yıllardan nohut mayalı, kokulu ev ekmeği konusunda bir hatırlatmam olacak; bizim eski evde yapılan bayram ekmeklerine dövülmüş damla sakızı ve dövülmüş karanfil konurdu, tarçın değil sevgilerimle, semra Düzenleyen s.toprak : 17-06-2012 saat 19:04 Neden: düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
![]() Çok teşekkür ediyorum Sevgilerimle, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
8-10 denemem oldu hala ekşi maya yapabilmiş değilim,ama yılmak yok dün yeni bir maya yapımına daha başladım.Bu kez 5-6 adet kuru üzüm attım.2.günü kabarıklar gördüm bikaç adet... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Kuru üzüm mayalanmayı başlatır evet, sizin maya da başlamış demektir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 25
|
30 Haziran 2012 tarihinde Ankara Buluşmasında Müjgan Hanımın verdiği ekmek mayasından ilk ekmek denememi yaptım. Üstadların yorumunu bekliyorum. NOT: Köy unu diye tarhanalık un eklemişim. Tadı ekşi olmuş, mayadan mı, tarhanalık undan mı (bizim tarhanalık unumuzda nohut unuda olur), ekmek hamurunu yoğurduktan sonra 7 saat bekletmek zorunda kaldım ondan mı zaman içinde anlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|