agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-05-2011, 13:07   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak

Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.
Name:  P150511_18.36.jpg
Views: 11664
Size:  48.5 KB

Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Seabert74 beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2011, 14:04   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?
N'oluyorsa hep acelecilikten oluyor. Vaktimiz öyle az ki, az zamanda öyle çok iş yapmamız gerekiyor ki, ekmeğin kabarmasını bekleyecek zamanımız yok. Ekmeği mayalanırken unutmak gerek.

Pazar günü ekşi mayalı ekmeğimi yeni aldığım Berghoff marka kek kalıbında yaptım. Kalıbın yüksekliğinin iki katı kadar kabarınca fırına koydum. Sonuçta kolay kesilebilir mis kokulu ekmek oldu. Ama daha büyük bir kapta mayalasa idim, daha çok kabarıp daha göz göz olacaktı ekmeğim.
Ama EYM 'de yapılan ekmek mükemmel görünüyor, ellerine sağlık canım

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 13:36   #3
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Bu günlerde Bu Bilgiye çok ihityacım var

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.


Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Ekmek makinasını Ekim-Kasım 2011 gibi almış olmalıyım, o zamandan bu yana instant maya ile makinede ekmek yapmak çok kolay olmuştu. Sıvılara üç kaşık yoğurt eklemekle pek hoşuma gitmeyen kek dokusu yerine ekmek tadı ve dokusu elde edebiliyordum.

Gecen haftalarda piyasadaki bütün mayaların GDO lu oldugunu öğrendim.Baş edemediğim bazı rahatsızlıklarımın artması 2011 Ekim- Kasım aylarından bu yana EYM ekmeğimde kullanmakta olduğum instant mayayı düşünmeme neden oldu.

Bir haftadır EYM ekmeği yapmıyorum. Burada fotoğrafını gördüğümüz bu güzel ve başarılı ekmeğinizi annenizin evinde EYM de ve ekşi maya ile yapmıştınız. Bu güzel ekmeği EYM da nasıl yapmıştınız? Ekşi mayayı Ekmek Yapma Makinesindeki ekmeğe hangi aşamada nasıl eklemiştiniz makinenin mayalanma süresine ek bir saat daha mayalandırmıştınız, önce ve sonra başka neler yapmıştınız, eklediğiniz ekşi maya bir su bardağı kadar mı idi? Ekşi Mayayı Makinaya nasıl ve ne zaman eklemiştiniz acaba Sevgili Nevsune Hanım?

Bir yıl gecikmiş bir soru ama o zaman neler yaptığınızı umarım hatırlıyorsunuzdur.
Ekmek yapma makinamda evde üreteceğim ekşi maya ile ekmek yapmayı başabilirsem çok sevineceğim.
Bilmiyorum olacak mı, yapılabilir mi, yapabilecek miyim...
Size şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Çok sevgilerimle,

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 15:59   #4
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Yavaşlatılmış ekmeği denemek bana da pek kolay görünmüyor çünkü önceki yıllara göre daha halsiz ve yorgun hissediyorum.
Aslında ekmeği elde yapmak hiç de zor değil. Hele düşünün ki bunu benim gibi hamur yoğurma işine geçkin yaşlarda başlayan biri söylüyor Bence bütün zorluk ilk yoğurmada. O da olsun olsun 10 dakikalık bir süreç. Bir de o işi oyun haline getirip, hamuru fırlatıp atmaya başladım mı zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Bir de bakıyorum ki benim hamur kıvama gelivermiş. Valla ben çiçekleri sularken çok daha fazla yoruluyorum İkinci yoğurmayı ekmeksanati.com'dan öğrendiğim gibi zarf katlama usulü ile yapınca iş daha da kolaylaşıyor. Gerisi fırının maharetine kalıyor artık.

Bir zaman sonra insanın eli hamura alışıp kıvamı tanır oluyor, makinede böyle bir şansınız yok. Ekmek makinesinde ayar yapmak çok daha zor. Bir tuttursanız, 10 tutturamıyorsunuz. Mutfakta yer kaplıyor, eksi puan. Makinedeki ekmek teknelerinin teflon oluşu da bir eksi puan. Benim için elde ekmek yapmanın tek zorluğu, çıkan bulaşık. E makinenin bu kadar eksisiyle o zorluk da önemini yitiriveriyor.

Aman ya ne güzel belediye ekmeği ile idare ediyordum. Yine aklıma girdiniz. Birkaç gün işim var, sonra bir ekmek yapıvereyim Hatta Müjgan'dan ekşi maya mı alsam, ne

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 14:52   #5
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de eli çok geç mayalı hamura bulaşan biri olarak (asıl mayalı hamurla tanışmam makineyi aldıktan sonra oldu) makineyi kullanmakla beraber elde yapılanı daha çok seviyorum. Hamur hazırlamayı makinede yapacaksam, karıştırma işlemini kapağı açıkken yapıyorum, kıvamını kontrol ediyorum, hamurun haline göre göz kararı su veya un ile kıvamı tutturuyorum. Ya da ekşi mayayı istediğim hamur kıvamına getirip, ölçülü un ve suya ilave ediyorum, bu durumda kontrole gerek kalmıyor.

Evde hazır mayam bitti, ekşi mayadan sürekli yapmayı deneyeceğim (???). Hani ocak yakılmışken ekmekler toplu halde pişirilirmiş ya, ben de bir haftalık ekmeği bir kerede pişireceğim, zaten kolay bayatlamıyor, gerekirse birazını buzlukta saklayabilirim. Bu zamansızlık içinde nasıl zaman bulacağım bilmiyorum ama Bu yaz, hergün tarfikte geçen 3-5 saat sabrımı taşırıyor, o sürede ne ekmekler yapılır, ah ah.

Ozlem A beğendi.

Düzenleyen Kiraz : 13-07-2012 saat 15:44
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2012, 15:56   #6
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Smile Makinada ekşi maya ekmek denemesi

Demek mayanız olmuşmuş.
Nohut mayası ekmeğinin tadı bana daha güzel geliyor.
Bu sıcakta nohut mayası fazla naz yapmaz belki.
Afiyet olsun.
Su anda ben de makinede ekşi maya ekmek deneme aşamasındayım.
Hamur programında yoğruldu, dinleniyor. Dinlenme sona erince
yine makinede kabarmasını bekleyeceğim ( kabarırsa kabarır kendi bilir)
kabarırsa fırın programında pişireceğim. Ümidim yok, bu bir deneme olursa olacak.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2014, 11:53   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2014
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba

argok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2014, 11:20   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi argok Mesajı Göster
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba
Selamlar,

argok ve diğer dostlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ve üye oldum.

Ekmek konusu çok önemli. Ben yıllardır bu konu üzerine kafa yoruyorum. İlk zamanlar bu konuyla ilgili en küçük bir bilgim bile yoktu. İlk olarak 2008 yılında EYM alarak başlamıştım. O zamanlar beyaz ekmek yapıyordum. Sonra "tam buğday" diye orda burda duydum. Ne olduğunu araştırdım ve sağlık açısından daha doğru bir tercih olduğunu anladım.

Benim makinem Essenso Marka'ydı. İçinden çıkan tarif kitabı çok yetersizdi ve tam buğday ekmeği ile ilgili tarif yoktu. Deneme yanılmalar ile defalarca başarısız sonuçlar aldım. Ekmeklerim kabarıp tekrar sönüyordu. Satın aldığım un fabrikasını aradım, sorunumu anlattım, tavsiyeler aldım. Sonrasında denemelerim yanıt vermeye başladı. Tabi %100 tam buğday unu ile yaptığım ekmekler, beyaz ekmek kadar yumuşak ve kabarık olmuyordu. Daha sert ve az kabarık oluyordu. Epey uzun bir süre bu şekilde devam ettim. Ekmeklerin sert olması, EYM kabından çıkarırken teflonun çizilmesine sebep oldu. Bu durum biraz canımı sıktı ve makineyi bir daha kullanmadım.

Elde ekmek nasıl yaparım diye araştırırken "ekşi maya" ile tariflere rastladım. Daha öncesinde "ekşi mayalı ekmek" duymuştum fakat ekşi mayanın ne olduğunu bilmiyordum. Araştırdım ve atalarımızın kullandığı doğal maya olduğunu, sindirim sistemine ve sağlığa dost olduğunu öğrendim. Bir de miras değerinde faydalı bir kitap buldum ve o kitap her şeyi değiştirdi.

Arzu Aygen'in "Beyaz Unzuz, Şekersiz Hamur İşleri" kitabı bizler için bir hazine. Bu kitapta ekmekten poğaçaya, kekten kurabiyeye, pideden pizzaya bir çok tarif var ve hepsi doğal. Hiç bir tarifte rafine ürün yok. Şeker yerine pekmez var tariflerde. Kitabın başlarında ekşi maya, nohut mayası tarifleri var. Yazar her şeyi anlatmış. Özellikle kitabın en başında (tariflere gelmeden) gıda konusunda dikkat etmemiz gereken tehlikelerden bahsetmiş ve bu bilgiler çok önemli. Sevdiklerimizi, ailemizi, çocuklarımızı rafine ürünlerden neden uzak tutmamız gerektiğini anlatmış. Bu kitabı alıp okumanızı ve ömür boyu saklamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Şimdi gelelim ekmeğin hasına. Gerçekten iyi ekmek yapmak istiyorsanız EYM yi boşverin. En azından elde ekşi mayalı ekmek yapmayı başarıp bir süre tecrübe edininceye kadar. Sonrasında ekşi mayanın huyunu suyunu öğrendikten sonra EYM de olur mu olmaz mı, buna zaten kendiniz karar verirsiniz. Bahsettiğim kitaptaki tüm tarifler el yoğurma tekniği ile. Önce mayayı hazırlamak lazım. Bu süreç 5 gün kadar sürüyor. Sonra bu maya ile ekmek yapabilirsiniz. Her ekmek yapışınızda bir miktar maya artırıp onu besliyorsunuz ve bir sonraki kullanım için saklıyorsunuz. Ona gözünüz gibi bakıyorsunuz. Yaptığınız o doğal ekmeği yediğiniz zaman aldığınız lezzet ve hissettiğiniz mutluluk bambaşka. EYM ile yaptığınız ekmek size bunları yaşatmaz. Hamur yoğurmaktan çekinmeyin. Nasıl ki çiçeğinizi sularken ona karşı gönülden bir sevgi taşıyor ve bunu belli ediyorsanız, hamuru yoğururken de aynı duygularla hareket edin. Ailenizi en iyisiyle beslemek bence kutsal bir vazife. Bunun bilinciyle sevginizi de katarak hamuru yoğurun. Çok güzel sonuçlar çıkacak karşınıza, eminim.

EYM ile bırakın "ekşi mayalı tam buğday ekmeği" yapmayı, "tam buğday ekmeği" yapmak bile çok sorun. Yaptığım ekmekler defalarca ziyan oldu. Makinede her şeyi harfi harfine yerine getirmeniz şart, yoksa sonuç hüsran oluyor. Elde yaptığınız ekşi mayalı ekmekte böyle bir sorun olmuyor. İstediğiniz malzemeyi istediğiniz kadar koyabiliyorsunuz. Mayalanması 8-12 saat kadar sürüyor ama her şey sizin kontrolünüzde oluyor. Kabardıktan sonra sönme gibi bir problem olmuyor. Sizi üzmüyor. Lezzet olarak ta kıyaslamak mümkün değil. Zaten biraz tecrübe edinip tanıdı aldıktan sonra siz de makineye geri dönmek istemeyeceksiniz.

Bu güne dek dışarıda "tam buğday" adıyla satılan ekmeklerin hiç birini beğenmedim. Her aldığımda da pişman oldum. Sonunda anladım ki ekmek dışarıdan alınmaz. Ben şahsen kendi ekmeğimden başka ekmek yemiyorum, aileme de yedirmiyorum.

TekinAslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2014, 21:19   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Sinop
Mesajlar: 4
Merhaba ekmek yapma makinasında benim yaptığım denenmiş tarifdir

kaba önce sıvı olanları doldurun
1 su bardağı oda sıcaklığında su
1 su bardağı süt
( not :sadece beyaz un kullanırsanız 1 su bardağı su yarım su bardağı süt )
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
üzerine
2 su bardağı beyaz un
2 su bardagı tam buğday unu
son olarak küçük paket yaş mayanın dörtte birini az suda eriterek
en üste dökün
3 saatlik proğramda makinayı başlatın
15 dakika sonra makinanın kapağını açıp kontrol edin hamur cıvıksa
az un ilave edin sertse çok az su ile hamurun sertliğini ayarlayın olamzsa proğramı yeniden başlatın.kullandığınız su ve süt oda sıcaklığında olmalı
İlk denemenizde hata yapabilirsiniz {benimde birkaç denememde hamur kabarmadı } su ve un dengesi her unda aynı tutmuyor,
hamur cıvık olursa pişme sırasında kabarmıyor ,süt olmasada aynı miktar su da olabilir süt ekmeğin tadını artırıyor.
Sağlıcakla kalın.

h-celep Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2014, 22:07   #10
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
ekşi maya ekmek

Sevgili Arkadaşlar Merhaba,
Şükür kavuşturana,
Sonunda Ağaçlar net'e girmeyi başardım.
defalarca başaramayınca uzunca bir süre uzak kaldım.
2014 Ilkbaharında canlandırdığım ekşi maya ile fazla yoğurmadan güzel ekmekler elde ettim.
Kısaca tarifi veriyorum:
Mayam üzeri unlanmış olarak buzdolabında bekliyor, üzerindeki sertleşmiş kabuğu atıyor, un ve su ekleyip mayayı çoğaltıyorum. Mayanın olması kısa sürede üzerinin göz göz olmasıyla tamamlanıyor.
Bir cam kapta, normal un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una, -tepelemeden az, silmeden az fazla- birer çay kaşığı/ birer tutam tuz, karbonat kabartma tozu ekliyor, mayadan birazını sonraki ekmek için ayırıyorum, unun ortasını açıp kalan mayayı una ekliyorum.Azar azar eklediğim ılık suyla hamur yapıyorum. Unu suyla karıştırıyorum diyebilirim, hamuru bir iki uzatıyorum, yoğurmam bundan ibaret. Hamurun üzerini, ılık suyla nemlendirdiğim hav bırakmayan, nemli bir kumaş peçete ile örtüyorum bir saat kadar kabarmaya bırakıyorum. Çoğunlukla bir saat beklemesi gerekmeden kabarıyor. (Hava soğuksa olur da kabarmaz ise altına ısıtılmış su koyuyorum kabarıyor.)
Fırın tepsisine kağıt yayıyorum, kağıda un serpiyorum, kabaran hamuru unlu kağıdın üzerine boşaltıyorum. Ayni nemli peçeteyi bu sefer tepsideki hamura örtüyorum. Ayni süre içinde( Ortalama bir saat)tepe gibi bombeli dökülen hamur bu kez tepside yayılıyor.
Üzerine keskin bir tırtıklı bıçakla iki çizgi atıyorum, nemli elimle üzerini yepeliyorum, ıslattığım nemli parmaklarımla susam ve çörek otu yapştırıyorum isterseniz soyulmuş badem de yapıştırabilirsiniz. Yapıştırmakla süslemeleri ekmekten dökülmeyecek şekilde birazcık gömmekten söz ediyorum,( baş orta yüzük parmakları birleştirip susama batırıp sonra ekmeğe uygulamak gibi) Fırının en altına,buhar yapması için, bir kap içinde su bırakıyorum. Turbo fırında 180 derecede ortalama 50 dakika,( 45 dakikadan bir saate kadar pişmesini kontrol ederek pişiriyorum) Ekmek makinasının bıçağı çizildi o buzdolabının üzerinde bekliyor.Mayası ekşi maya ama, ekmek tatlımsı oluyor. Bu aralar ev ekmeğine biraz doyduğumdan biraz da Ramazan Pidesini tercih ettiğimden ekmek yapmaya ara verdim. Bu akşam foruma tahiti gardenyası hakkında bilgi almak amacı ile gelmiştim, onu pek başaramadım, Rosense'in pedipür ürününde bu çiçeğin yağından varmış, ona bakacaktım olmadı, ben de gelmişken ekmeğimi anlatıverdim, sevgiyle kalınız yine yazışmak dilek ve ümidi ile


Düzenleyen s.toprak : 16-07-2014 saat 22:09 Neden: 1 sözcük çıkarıldı
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2014, 17:25   #11
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Ekşi maya ile kolay ekmek yapmak

Merhabalar,
Uzunca zamandır Ağaçlar Net'e girmeyi başaramadım, yaş elverdi, şifrede zorluk yaşıyorum. Sonunda dün girebildim. Ekşi maya ile yorulmadan, hatta yoğurmadan başarılı ekmek yapmayı anlattım. Ancak yazdıklarımı bu gün göremiyorum, sanıyorum, sadece şifrede değil yazımı göndermekte de sorunum var.
Bu gün, kısa keseceğim, ekşi maya buzdolabında mevcut, üzerine serptiğim unlu tabaka sertleşmiş oluyor, onu sıyırıp atıyorum. kalan mayayı un ve su ile çoğaltıyorum, mutfak masasında kısa sürede kabarıyor, üzeri göz göz oluyor.
Bir parçasını sonra kullanmak üzere ayırıyor, cam kapta üzerine un serpiyor buzdolabına alıyorum. Cam yoğurma kabımda beyaz un ve tam buğday ununu
karıştırıyorum. Una birer çay kaşığı tuz, kabartma tozu, karbonat, vanilya ekliyorum. (Çünkü mayamın kokusu yok) Unun ortasını açıp, mayayı içine döküyor, tahta kaşıkla ve elle karıştırıyor, ılık su ile hamur elde ediyorum. Hamur kabarmaya hazır olduğunu belli ediyor, yani pek yoğurmam gerekmiyor, bir iki kez uzatıp havalandırdıktan sonra üzerine ılık su ile nemlendirdiğim kumaş peçeteyi örtüyorum, peçete ortadan hamura değiyor.Bir saat bu durumda kabarmasını bekliyorum. Bir saat desem de, daha kısa sürede de kabarıyor. Fırın tepsisine kağıt yayıyorum kağıda hamur yapışmasın diye un serpiyorum, hamurda şeker ve yağ, yoğurt süt vs. yok. tepsi yağlamak da yok.
kabarmış hamuru tepsideki un serpilmiş kağıda döküyorum. üzerini yine ayni nemli peçete ile örtüp beklemeye alıyorum. Burada da ikinci defa bir saat daha, daha doğrusu tepsiye bombeli tepe gibi boşalttığım hamur tepside yayılana kadar bekliyor. Çünkü
bu defa kabarması yayvanlaşmak oluyor.
Fırın turbo 180 derece, fırının altına buhar yapması için bir kap su koyuyorum.
Ekmeğin üzerini nemli elimle düzeltiyorum. ıslak parmaklarımla hamura süsleyerek susam ve çörek otu yapıştırıyorum. Üşenmez isem soyulmuş badem de yapıştırıyorum.180 derecede turbo da 45-50- dakika istediğiniz kızarıklığa göre. Çok güzel kabarıyor., güzel bir ekmek oluyor. Dilimleyip derin dondurucuda muhafaza ediyorum. afiyet olsun.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025