![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" ![]() Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı. ![]() Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim. Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Pazar günü ekşi mayalı ekmeğimi yeni aldığım Berghoff marka kek kalıbında yaptım. Kalıbın yüksekliğinin iki katı kadar kabarınca fırına koydum. Sonuçta kolay kesilebilir mis kokulu ekmek oldu. Ama daha büyük bir kapta mayalasa idim, daha çok kabarıp daha göz göz olacaktı ekmeğim. Ama EYM 'de yapılan ekmek mükemmel görünüyor, ellerine sağlık canım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Bu günlerde Bu Bilgiye çok ihityacım var
Alıntı:
Ekmek makinasını Ekim-Kasım 2011 gibi almış olmalıyım, o zamandan bu yana instant maya ile makinede ekmek yapmak çok kolay olmuştu. Sıvılara üç kaşık yoğurt eklemekle pek hoşuma gitmeyen kek dokusu yerine ekmek tadı ve dokusu elde edebiliyordum. Gecen haftalarda piyasadaki bütün mayaların GDO lu oldugunu öğrendim.Baş edemediğim bazı rahatsızlıklarımın artması 2011 Ekim- Kasım aylarından bu yana EYM ekmeğimde kullanmakta olduğum instant mayayı düşünmeme neden oldu. Bir haftadır EYM ekmeği yapmıyorum. Burada fotoğrafını gördüğümüz bu güzel ve başarılı ekmeğinizi annenizin evinde EYM de ve ekşi maya ile yapmıştınız. Bu güzel ekmeği EYM da nasıl yapmıştınız? Ekşi mayayı Ekmek Yapma Makinesindeki ekmeğe hangi aşamada nasıl eklemiştiniz makinenin mayalanma süresine ek bir saat daha mayalandırmıştınız, önce ve sonra başka neler yapmıştınız, eklediğiniz ekşi maya bir su bardağı kadar mı idi? Ekşi Mayayı Makinaya nasıl ve ne zaman eklemiştiniz acaba Sevgili Nevsune Hanım? Bir yıl gecikmiş bir soru ama o zaman neler yaptığınızı umarım hatırlıyorsunuzdur. Ekmek yapma makinamda evde üreteceğim ekşi maya ile ekmek yapmayı başabilirsem çok sevineceğim. Bilmiyorum olacak mı, yapılabilir mi, yapabilecek miyim... Size şimdiden çok teşekkür ediyorum. Çok sevgilerimle, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Bir zaman sonra insanın eli hamura alışıp kıvamı tanır oluyor, makinede böyle bir şansınız yok. Ekmek makinesinde ayar yapmak çok daha zor. Bir tuttursanız, 10 tutturamıyorsunuz. Mutfakta yer kaplıyor, eksi puan. Makinedeki ekmek teknelerinin teflon oluşu da bir eksi puan. Benim için elde ekmek yapmanın tek zorluğu, çıkan bulaşık. E makinenin bu kadar eksisiyle o zorluk da önemini yitiriveriyor. Aman ya ne güzel belediye ekmeği ile idare ediyordum. Yine aklıma girdiniz. Birkaç gün işim var, sonra bir ekmek yapıvereyim ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Ben de eli çok geç mayalı hamura bulaşan biri olarak (asıl mayalı hamurla tanışmam makineyi aldıktan sonra oldu) makineyi kullanmakla beraber elde yapılanı daha çok seviyorum. Hamur hazırlamayı makinede yapacaksam, karıştırma işlemini kapağı açıkken yapıyorum, kıvamını kontrol ediyorum, hamurun haline göre göz kararı su veya un ile kıvamı tutturuyorum. Ya da ekşi mayayı istediğim hamur kıvamına getirip, ölçülü un ve suya ilave ediyorum, bu durumda kontrole gerek kalmıyor. Evde hazır mayam bitti, ekşi mayadan sürekli yapmayı deneyeceğim (???). Hani ocak yakılmışken ekmekler toplu halde pişirilirmiş ya, ben de bir haftalık ekmeği bir kerede pişireceğim, zaten kolay bayatlamıyor, gerekirse birazını buzlukta saklayabilirim. Bu zamansızlık içinde nasıl zaman bulacağım bilmiyorum ama ![]() Düzenleyen Kiraz : 13-07-2012 saat 15:44 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
![]() Demek mayanız olmuşmuş. Nohut mayası ekmeğinin tadı bana daha güzel geliyor. Bu sıcakta nohut mayası fazla naz yapmaz belki. Afiyet olsun. Su anda ben de makinede ekşi maya ekmek deneme aşamasındayım. Hamur programında yoğruldu, dinleniyor. Dinlenme sona erince yine makinede kabarmasını bekleyeceğim ( kabarırsa kabarır kendi bilir) kabarırsa fırın programında pişireceğim. Ümidim yok, bu bir deneme olursa olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2014
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
|
merhaba bende ekmek makinasında ekşi maya ile ekmek yapmak istiyorum bana yardımcı olabilecek varmı acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
argok ve diğer dostlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ve üye oldum. Ekmek konusu çok önemli. Ben yıllardır bu konu üzerine kafa yoruyorum. İlk zamanlar bu konuyla ilgili en küçük bir bilgim bile yoktu. İlk olarak 2008 yılında EYM alarak başlamıştım. O zamanlar beyaz ekmek yapıyordum. Sonra "tam buğday" diye orda burda duydum. Ne olduğunu araştırdım ve sağlık açısından daha doğru bir tercih olduğunu anladım. Benim makinem Essenso Marka'ydı. İçinden çıkan tarif kitabı çok yetersizdi ve tam buğday ekmeği ile ilgili tarif yoktu. Deneme yanılmalar ile defalarca başarısız sonuçlar aldım. Ekmeklerim kabarıp tekrar sönüyordu. Satın aldığım un fabrikasını aradım, sorunumu anlattım, tavsiyeler aldım. Sonrasında denemelerim yanıt vermeye başladı. Tabi %100 tam buğday unu ile yaptığım ekmekler, beyaz ekmek kadar yumuşak ve kabarık olmuyordu. Daha sert ve az kabarık oluyordu. Epey uzun bir süre bu şekilde devam ettim. Ekmeklerin sert olması, EYM kabından çıkarırken teflonun çizilmesine sebep oldu. Bu durum biraz canımı sıktı ve makineyi bir daha kullanmadım. Elde ekmek nasıl yaparım diye araştırırken "ekşi maya" ile tariflere rastladım. Daha öncesinde "ekşi mayalı ekmek" duymuştum fakat ekşi mayanın ne olduğunu bilmiyordum. Araştırdım ve atalarımızın kullandığı doğal maya olduğunu, sindirim sistemine ve sağlığa dost olduğunu öğrendim. Bir de miras değerinde faydalı bir kitap buldum ve o kitap her şeyi değiştirdi. Arzu Aygen'in "Beyaz Unzuz, Şekersiz Hamur İşleri" kitabı bizler için bir hazine. Bu kitapta ekmekten poğaçaya, kekten kurabiyeye, pideden pizzaya bir çok tarif var ve hepsi doğal. Hiç bir tarifte rafine ürün yok. Şeker yerine pekmez var tariflerde. Kitabın başlarında ekşi maya, nohut mayası tarifleri var. Yazar her şeyi anlatmış. Özellikle kitabın en başında (tariflere gelmeden) gıda konusunda dikkat etmemiz gereken tehlikelerden bahsetmiş ve bu bilgiler çok önemli. Sevdiklerimizi, ailemizi, çocuklarımızı rafine ürünlerden neden uzak tutmamız gerektiğini anlatmış. Bu kitabı alıp okumanızı ve ömür boyu saklamanızı şiddetle tavsiye ederim. Şimdi gelelim ekmeğin hasına. Gerçekten iyi ekmek yapmak istiyorsanız EYM yi boşverin. En azından elde ekşi mayalı ekmek yapmayı başarıp bir süre tecrübe edininceye kadar. Sonrasında ekşi mayanın huyunu suyunu öğrendikten sonra EYM de olur mu olmaz mı, buna zaten kendiniz karar verirsiniz. Bahsettiğim kitaptaki tüm tarifler el yoğurma tekniği ile. Önce mayayı hazırlamak lazım. Bu süreç 5 gün kadar sürüyor. Sonra bu maya ile ekmek yapabilirsiniz. Her ekmek yapışınızda bir miktar maya artırıp onu besliyorsunuz ve bir sonraki kullanım için saklıyorsunuz. Ona gözünüz gibi bakıyorsunuz. Yaptığınız o doğal ekmeği yediğiniz zaman aldığınız lezzet ve hissettiğiniz mutluluk bambaşka. EYM ile yaptığınız ekmek size bunları yaşatmaz. Hamur yoğurmaktan çekinmeyin. Nasıl ki çiçeğinizi sularken ona karşı gönülden bir sevgi taşıyor ve bunu belli ediyorsanız, hamuru yoğururken de aynı duygularla hareket edin. Ailenizi en iyisiyle beslemek bence kutsal bir vazife. Bunun bilinciyle sevginizi de katarak hamuru yoğurun. Çok güzel sonuçlar çıkacak karşınıza, eminim. EYM ile bırakın "ekşi mayalı tam buğday ekmeği" yapmayı, "tam buğday ekmeği" yapmak bile çok sorun. Yaptığım ekmekler defalarca ziyan oldu. Makinede her şeyi harfi harfine yerine getirmeniz şart, yoksa sonuç hüsran oluyor. Elde yaptığınız ekşi mayalı ekmekte böyle bir sorun olmuyor. İstediğiniz malzemeyi istediğiniz kadar koyabiliyorsunuz. Mayalanması 8-12 saat kadar sürüyor ama her şey sizin kontrolünüzde oluyor. Kabardıktan sonra sönme gibi bir problem olmuyor. Sizi üzmüyor. Lezzet olarak ta kıyaslamak mümkün değil. Zaten biraz tecrübe edinip tanıdı aldıktan sonra siz de makineye geri dönmek istemeyeceksiniz. Bu güne dek dışarıda "tam buğday" adıyla satılan ekmeklerin hiç birini beğenmedim. Her aldığımda da pişman oldum. Sonunda anladım ki ekmek dışarıdan alınmaz. Ben şahsen kendi ekmeğimden başka ekmek yemiyorum, aileme de yedirmiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-02-2014
Şehir: Sinop
Mesajlar: 4
|
Merhaba ekmek yapma makinasında benim yaptığım denenmiş tarifdir kaba önce sıvı olanları doldurun 1 su bardağı oda sıcaklığında su 1 su bardağı süt ( not :sadece beyaz un kullanırsanız 1 su bardağı su yarım su bardağı süt ) 1 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı şeker 1 çorba kaşığı sıvı yağ üzerine 2 su bardağı beyaz un 2 su bardagı tam buğday unu son olarak küçük paket yaş mayanın dörtte birini az suda eriterek en üste dökün 3 saatlik proğramda makinayı başlatın 15 dakika sonra makinanın kapağını açıp kontrol edin hamur cıvıksa az un ilave edin sertse çok az su ile hamurun sertliğini ayarlayın olamzsa proğramı yeniden başlatın.kullandığınız su ve süt oda sıcaklığında olmalı İlk denemenizde hata yapabilirsiniz {benimde birkaç denememde hamur kabarmadı ![]() hamur cıvık olursa pişme sırasında kabarmıyor ,süt olmasada aynı miktar su da olabilir süt ekmeğin tadını artırıyor. Sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
ekşi maya ekmek
Sevgili Arkadaşlar Merhaba, Şükür kavuşturana, Sonunda Ağaçlar net'e girmeyi başardım. defalarca başaramayınca uzunca bir süre uzak kaldım. 2014 Ilkbaharında canlandırdığım ekşi maya ile fazla yoğurmadan güzel ekmekler elde ettim. Kısaca tarifi veriyorum: Mayam üzeri unlanmış olarak buzdolabında bekliyor, üzerindeki sertleşmiş kabuğu atıyor, un ve su ekleyip mayayı çoğaltıyorum. Mayanın olması kısa sürede üzerinin göz göz olmasıyla tamamlanıyor. Bir cam kapta, normal un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una, -tepelemeden az, silmeden az fazla- birer çay kaşığı/ birer tutam tuz, karbonat kabartma tozu ekliyor, mayadan birazını sonraki ekmek için ayırıyorum, unun ortasını açıp kalan mayayı una ekliyorum.Azar azar eklediğim ılık suyla hamur yapıyorum. Unu suyla karıştırıyorum diyebilirim, hamuru bir iki uzatıyorum, yoğurmam bundan ibaret. Hamurun üzerini, ılık suyla nemlendirdiğim hav bırakmayan, nemli bir kumaş peçete ile örtüyorum bir saat kadar kabarmaya bırakıyorum. Çoğunlukla bir saat beklemesi gerekmeden kabarıyor. (Hava soğuksa olur da kabarmaz ise altına ısıtılmış su koyuyorum kabarıyor.) Fırın tepsisine kağıt yayıyorum, kağıda un serpiyorum, kabaran hamuru unlu kağıdın üzerine boşaltıyorum. Ayni nemli peçeteyi bu sefer tepsideki hamura örtüyorum. Ayni süre içinde( Ortalama bir saat)tepe gibi bombeli dökülen hamur bu kez tepside yayılıyor. Üzerine keskin bir tırtıklı bıçakla iki çizgi atıyorum, nemli elimle üzerini yepeliyorum, ıslattığım nemli parmaklarımla susam ve çörek otu yapştırıyorum isterseniz soyulmuş badem de yapıştırabilirsiniz. Yapıştırmakla süslemeleri ekmekten dökülmeyecek şekilde birazcık gömmekten söz ediyorum,( baş orta yüzük parmakları birleştirip susama batırıp sonra ekmeğe uygulamak gibi) Fırının en altına,buhar yapması için, bir kap içinde su bırakıyorum. Turbo fırında 180 derecede ortalama 50 dakika,( 45 dakikadan bir saate kadar pişmesini kontrol ederek pişiriyorum) Ekmek makinasının bıçağı çizildi o buzdolabının üzerinde bekliyor.Mayası ekşi maya ama, ekmek tatlımsı oluyor. Bu aralar ev ekmeğine biraz doyduğumdan biraz da Ramazan Pidesini tercih ettiğimden ekmek yapmaya ara verdim. Bu akşam foruma tahiti gardenyası hakkında bilgi almak amacı ile gelmiştim, onu pek başaramadım, Rosense'in pedipür ürününde bu çiçeğin yağından varmış, ona bakacaktım olmadı, ben de gelmişken ekmeğimi anlatıverdim, sevgiyle kalınız yine yazışmak dilek ve ümidi ile ![]() Düzenleyen s.toprak : 16-07-2014 saat 22:09 Neden: 1 sözcük çıkarıldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Ekşi maya ile kolay ekmek yapmak
Merhabalar, Uzunca zamandır Ağaçlar Net'e girmeyi başaramadım, yaş elverdi, şifrede zorluk yaşıyorum. Sonunda dün girebildim. Ekşi maya ile yorulmadan, hatta yoğurmadan başarılı ekmek yapmayı anlattım. Ancak yazdıklarımı bu gün göremiyorum, sanıyorum, sadece şifrede değil yazımı göndermekte de sorunum var. Bu gün, kısa keseceğim, ekşi maya buzdolabında mevcut, üzerine serptiğim unlu tabaka sertleşmiş oluyor, onu sıyırıp atıyorum. kalan mayayı un ve su ile çoğaltıyorum, mutfak masasında kısa sürede kabarıyor, üzeri göz göz oluyor. Bir parçasını sonra kullanmak üzere ayırıyor, cam kapta üzerine un serpiyor buzdolabına alıyorum. Cam yoğurma kabımda beyaz un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una birer çay kaşığı tuz, kabartma tozu, karbonat, vanilya ekliyorum. (Çünkü mayamın kokusu yok) Unun ortasını açıp, mayayı içine döküyor, tahta kaşıkla ve elle karıştırıyor, ılık su ile hamur elde ediyorum. Hamur kabarmaya hazır olduğunu belli ediyor, yani pek yoğurmam gerekmiyor, bir iki kez uzatıp havalandırdıktan sonra üzerine ılık su ile nemlendirdiğim kumaş peçeteyi örtüyorum, peçete ortadan hamura değiyor.Bir saat bu durumda kabarmasını bekliyorum. Bir saat desem de, daha kısa sürede de kabarıyor. Fırın tepsisine kağıt yayıyorum kağıda hamur yapışmasın diye un serpiyorum, hamurda şeker ve yağ, yoğurt süt vs. yok. tepsi yağlamak da yok. kabarmış hamuru tepsideki un serpilmiş kağıda döküyorum. üzerini yine ayni nemli peçete ile örtüp beklemeye alıyorum. Burada da ikinci defa bir saat daha, daha doğrusu tepsiye bombeli tepe gibi boşalttığım hamur tepside yayılana kadar bekliyor. Çünkü bu defa kabarması yayvanlaşmak oluyor. Fırın turbo 180 derece, fırının altına buhar yapması için bir kap su koyuyorum. Ekmeğin üzerini nemli elimle düzeltiyorum. ıslak parmaklarımla hamura süsleyerek susam ve çörek otu yapıştırıyorum. Üşenmez isem soyulmuş badem de yapıştırıyorum.180 derecede turbo da 45-50- dakika istediğiniz kızarıklığa göre. Çok güzel kabarıyor., güzel bir ekmek oluyor. Dilimleyip derin dondurucuda muhafaza ediyorum. afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|