View Single Post
Eski 10-07-2012, 09:18   #374
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Exclamation

Sevgili s.toprak geciktiğim için özür dilerim. Bir kaç günlüğüne şehir dışına çıkmak zorunda kaldığımdan buralara bakma fırsatı bulamamıştım.

Aradan zaman geçmiş tam hatırlayamıyorum çünkü Sonbahardan beri ekmek yapmayı bıraktım (Belediye poşet içerisinde tam buğday unundan ekmek yapıyor memnunum). Muhtemelen deneme yanılma ile en iyi sonuç aldığım elde yaptığım ekmeğin ölçüsünü kullanmışımdır diye düşünüyorum.

350 gr. Karışık un, ¼ küçük ölçü instant maya, ¾ cup ekşi maya, ¾ cup su, 1 çay kaşığı pekmez, tuz

Burada neden çok az da olsa instant maya kullandığımı düşünebilirsiniz. Ekşi maya bana nazlı mı davranıyordu, yoksa ısı mı yeterli olmuyordu bilmem ama kabarma konusunda sıkıntım vardı. Süreci hızlandırmak için çay kaşığının ucu kadar bir instant maya iyi oluyordu ama siz kullanmayabilirsiniz. Nasılsa ekmek makinesinin ısıtması ekşi mayayı yola getirecektir.

Elde yapmanın aşamalarını izleyerek, ekşi mayayı da ilk karıştırmada koymuşumdur. Başka bir yöntem uyguladığımı hiç hatırlamıyorum. Yoğurma ve kabarma işlemini makineye bırakmışımdır sadece. Yalnız sevgili s.toprak daha sonraki makine uygulamasında bu sonucu alamamıştım. Annem de hüsrana uğrayıp makineyi dolap üzerlerine kaldırmıştı

Ekmek makinesinde yavaşlatılmış yöntemle ekmek yapmayı bir deneyebilir misiniz. Ben elde ekmek yaparken bu yöntemden çok memnun kalıyordum. Tadı da kabarması da daha iyi oluyordu. Onu da bir yerlerde yazmış olmalıyım ama şimdi bakacak zamanım yok.

Kısaca şöyle: Ekmeği ilk yoğurduktan sonra (örneğin akşam saatlerinde) üzerini streçle kapatıp sabaha kadar buzdolabında bırakıyoruz. Sonra dolaptan çıkardığımız hamuru sabah tekrar yoğurup dışarda normal kabarma sürecinden sonra pişiriyoruz. Buzdolabında kaldığı süreçteki yavaş çalışma sanırım hamurda iyi bir sonuç yaratıyor.

Bu yöntemi, ilk kabarma için farklı bir kap kullanıp, ikinci yoğurma aşamasında tekneye geçirerek makinenin normal yolunu izleyebilirsiniz sanırım. Denerseniz sonucu yazar mısınız

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön