View Single Post
Eski 04-07-2012, 13:36   #3
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Bu günlerde Bu Bilgiye çok ihityacım var

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.


Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?

Ekmek makinasını Ekim-Kasım 2011 gibi almış olmalıyım, o zamandan bu yana instant maya ile makinede ekmek yapmak çok kolay olmuştu. Sıvılara üç kaşık yoğurt eklemekle pek hoşuma gitmeyen kek dokusu yerine ekmek tadı ve dokusu elde edebiliyordum.

Gecen haftalarda piyasadaki bütün mayaların GDO lu oldugunu öğrendim.Baş edemediğim bazı rahatsızlıklarımın artması 2011 Ekim- Kasım aylarından bu yana EYM ekmeğimde kullanmakta olduğum instant mayayı düşünmeme neden oldu.

Bir haftadır EYM ekmeği yapmıyorum. Burada fotoğrafını gördüğümüz bu güzel ve başarılı ekmeğinizi annenizin evinde EYM de ve ekşi maya ile yapmıştınız. Bu güzel ekmeği EYM da nasıl yapmıştınız? Ekşi mayayı Ekmek Yapma Makinesindeki ekmeğe hangi aşamada nasıl eklemiştiniz makinenin mayalanma süresine ek bir saat daha mayalandırmıştınız, önce ve sonra başka neler yapmıştınız, eklediğiniz ekşi maya bir su bardağı kadar mı idi? Ekşi Mayayı Makinaya nasıl ve ne zaman eklemiştiniz acaba Sevgili Nevsune Hanım?

Bir yıl gecikmiş bir soru ama o zaman neler yaptığınızı umarım hatırlıyorsunuzdur.
Ekmek yapma makinamda evde üreteceğim ekşi maya ile ekmek yapmayı başabilirsem çok sevineceğim.
Bilmiyorum olacak mı, yapılabilir mi, yapabilecek miyim...
Size şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Çok sevgilerimle,

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön