![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn alperfect bu soruyu keşke 3-4 gün önce sormuş olsaydınız Bilgisayarımın ana kartı yanmış durumda. Şu anda oğlumun eski bilgisayarı ile idare ediyorum. Bütün dosyalarım kayıplara karıştı, tabii ki istediğiniz ekmek tarifi de birlikte. Oğlum bilgileri kurtarmaya çalışacak ama ne zaman olur veya olur mu bilmem.Malum cep telefonu olsun, bilgisayarlar olsun hafızalarımızı tembelliğe sürüklüyor. Nasılsa kayıt altına alıyoruz diye fazla da uğraşmıyoruz galiba. E makine sonuçta bu, adamı böyle yarı yolda bırakıveriyor. Havalar soğuduktan sonra ekmek yapmayı bıraktığım için ölçüler de aklımdan uçup gitti. Size tarif konusunda yardımcı olamayabilirim, yanlış birşey söylemek istemem. Yalnız bir önerim var www.ekmeksanati.com sitesinden türlü çeşitli ekmek makinesi tariflerine ulaşabilirsiniz. Ben de oradan yararlanmıştım ancak deneme yanılma yöntemi ile kendi doğru ölçülerimi bulmuştum. Size bir de ekşi maya dışında bir öneride bulunmak isterim. Gerçi konu ekşi maya ama bir de ön maya denilen bir yöntem var (o da o sitedeki tariflerde geçer). Ben son zamanlarda ekmeğimi ön mayalı yapıyordum. İnanın evdeki koku fırın kokusunu bastırıyordu. Bir denemenizde yarar var. Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Ekşi mayaya kim demiş nazlı diye? ![]() Sadece "kemale" ermesini beklemek lazım. İlk başlarda "Nazlı" adını koymadığım iyi olmuş, şimdi buzdolabında bile normalin 3 katına ulaşıyor maya miktarı. (buzdolabımda sorun yok ![]() Mayamın adı bugünden itibaren Kemal oldu. ![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Başlarda çok nazlı ama yalan değil ![]() Gerçekten eskidikçe çok çalışkan oluyor. Geçen gün mutfak rafına, ağzını plastik kapakla kapatarak koymuştum, kapağı aralayıp minik zerrecikler fışkırmış. Üstelik bir kaşık eski mayadan çok çabuk maya çoğaltılabiliyor. Yani aceleci olanlar sıfırdan başlamak yerine hazır bir kaşık mayaya konabilirler ama mayasını tanımak onunla anlaşmak isteyenlere tavsiyem sıfırdan başlamak ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Son iki ekmeğim sooon derece başarılı oldu. Sevgili Kemal "bu hatun n'apıp edip, hamuru ekmek haline getiriyor ve apırsa da köpürse de yiyor... çok uğraştırmayayım da, adam gibi yesin bari.." deyip, insafa geldi. Aslında havalar da ısındı, yaz boyunca misler gibi ekmekler yapacağız gibi görünüyor ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 393
|
Alıntı:
denemelerim bozulunca şimdilik ara verdim. Ön mayayı deneyeyim bu arada |
|
|
|
|
![]() |
|
|