![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
sayın form sakinleri birincisi ben bu konuda uzman değilim ( babadan atadan gördüklerimiz ve okuyup anladıklarımız dışında) yazdığım yazıların büyük çoğunluğu bu konuda uzman olan hatta türkiye için bu konun otoritesi diye bileceğimiz kişilerin fikirleri, görüşleri. beyanlarıdır.. geçmiş yazılarımdada görüleceği gibi her zaman bir makale yazı yayınladığımda kaynağını mutlaka altına yazarım fernor konusu: sayın yaşar akça kendi sitesinden artık geçiş bölgesinden içerlerde chandleri tavsiye etmiyorum iç bölgeler için en uygun çeşit fernordur dedi... ben otorite değilim bu lafın üstünede konuşmam ![]() yine sayın akça çeşit seçiminde önce rakımmı diyenlere hayır önce enlem sonra rakım dedi.. bir ülkenin sadece bir iki yerinde ceviz olur demek bence pek mantıklı olmayacak. misal bizde neredeyse her yerde ceviz var Pepinoix Sarl, Poliénas, France Dordogne: Ronde de Montignac Isère: Meylannaise, Parisienne, franquette Bordeaux: fernor.fernette Corrèze: Corne du périgord Gironde: Lara ® Pieral altı ayrı bölgesinde çeşitli tüler geliştirmişler bunların bir çoğu birbirinden melez belki ama adamlar çalışmış fransayı bilmiyorum ama siz haklısınız sanırım INRA bölge değil Düzenleyen ncp1963 : 05-01-2013 saat 10:16 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bölgemizede hangi türün ne yaptığını görebilsek örneğin kırşehirde chandler,pedro,fernor v.s. diklip denenmiş olsa sonuçları yayınlansa bende bu işe kalkıştığımda bu dökümanı okusam işte bu benim toprağıma en uygunu diyebilsem... hadi biz diyemedik bunu bizden sonrakiler diye bilsin diye uğraşıyorum fenamı olur ???? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
arkadaşlar, forumda ceviz ile paylaşımlara bir göz atayım dedim,fernor cinsi ile ilgili bende birşeyler söylemek gereği duydum. 2012 mayıs ortasında fidancımdan chandler ceviz fidanı satın alırken aşı kalemi aldığı damızlıkların olduğu bahçeyi gezdirdi, burda yabancı her cinsten ceviz fidanı vardı.(yer marmara denizi güneyi rakım 100 m ve denize 20 km mesafede) aynı bahçede diğer cinsler çiçek açmış iken fernor ise henüz yeni yapraklanmaya başlamış idi demekki geç donların olduğu bölgeler için uyumlu, verimi nasıl diye sorduğumda diğerleri ile belirgin bir fark olmadığını söyledi. burada şunu söyleyeyim fernor da gerek denize yakın bölgelere gerekse iç kesimlerdede uyumlu bir cins olduğu kanısındayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
BU çalışmanın sonucu hakkında bilgisi olan varmı???
Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152 tübitak destekli 2008 şubatta başlanmış 4 yıl süreli demekki çalışma bitmiş sonuç ne olmuş ?? türkiyenin 14 ayrı bölgesinde dikimler yapılıp izleme alınmış ama sonuç nerede ???? bir kaç yerde çalışmanın bittiğini okudum ama sonuca ulaşamadım bulabilir paylaşırsanız çok sevinirim... Düzenleyen ncp1963 : 05-01-2013 saat 20:06 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Sayın ncp1963 sayfaya biraz dikkatlice baktım ingilizce de yazılar var bu bir çalışma degil öncelikle fransadaki bir fidancının internet sayfası büyük bir firma oldugu kesin ancak bilimsel bir calışma degil okuyan ona göre okusun bizim fidancıların sayfaları bundan daha kapsamlı ve güzel bana göre... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
benim görüşümde doku kültürü ile üretim yapabilen bir işletmenin döküman olarakta ortaya birşeyler koymuş olması benim için bir adım öne geçmek olarak algılanması gerektiği. tabi benimkide bir görüş Culture sakın yabancı hayranlığı olarak algılanmasın ben fransızlardan nefret etmek için yetiştirilmiş bir nesli temsil ediyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle aldıgımız ve diktigimiz ceviz fidanlarının gercekte hangi çesit oldugunu bilmeli bundan emin olmalıyız aslında asıl problem bu bence.... teorik olarak fernor ya da chandler bahcesi kurdugumuzu sanıyoruz aslında fidancı o anda elinde ne varsa onu verebılır.. ya da fidancı acaba kendi elindeki fidanın **** damızlıgın cinsini ne kadar biliyor...fernor diye yalovayı dikip **** chandler diye şebini dikenler olabilir..hangimiz bahcesindeki fidandan emin acaba ... şimdi neyi neyle mukayese edecegiz...asıl sorun fernormu chandlermi degil benim aldıgım fidanın gercekten cinsi ne olmalı... eger emin oldugumuz firmalar varsa buradan yazalım ve de bu firmalar da yaptıkları güzel işin karsılıgını görsunler ve digerleri de örnek alsınlar...bence enbüyük hizmet adına dogru gercek fidancıların herkes tarafından bilinip bahce kuracakların da gercek fidanlarda bu işe başlaması ilk adım olmalı .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kesinlikle kimse emin olamaz ağaç ben bu çeşitim demediği sürece kimden aldığımız nereden aldığımız hiç önemli değil ![]() hep içimizde bir acaba sorusu olacaktır. firma ismi vermenin form yönetimince nasıl karşılanacağını bilmediğim için şimdiye kadar soran herkesin özelinden verdim firma bilgilerini |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ncp1963 siz eminmisiniz fidancınızdan .... ondan bahsediyorum.. eger hakkaten eminsek diyorum hatta nasıl emin olmalıyız acaba ondan bahsediyorum yoksa fidanlarınızı nereden aldınız diye sormuyorum... eger kendini iıspat etmiş emin oldugumuz fidancı varsa bence yazmalıyız ancak neden emin oldugumuzu da yazmalıyız ... yoksa herkes fidancısının adını yazsın demiyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kafamın içinde acaba ile evet ben fidancıma güveniyorum.. birincisi piyasadaki ender kurumsal firmalardan ikincisi hakkaten büyükler. fernora karar verdiğimde elimizde o yok demeyi bildiler diğerleri gibi o sizin orada olmaz bu daha iyi olur demediler. aksine illada yabancı çeşit dikecekseniz bölgeniz için doğru seçim bu dediler. uzun görüşmeler ve ısrarımla fernoru bahara tüplü yapmayı kabul ettiler ama bu uzun sürdü önce piyasadan güvenilir çelik bulabilirsek tamam dediler sonrasında anlaştık yani aslında bu kadar kısa anlatılacak gibi değil uzun görüşmeler ve zamandan sonra anlaştık diyeceksiniz ki ne kadar eminsizniz?? emin değilim dediğim gibi kafamda hep bir acaba var. ben güvenilir fidana sahibim diyen kendi nereden almış ona veren ne kadar güvenilir v.s. v.s. uzar gider bu hiç bir şekilde emin olunamaz hiç bir şekilde gönül rahatlığı ile bu diyemeyiz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Acaba avrupadan orjinal ceşit getirip burada cogaltmak nasıl olabilir bu konuda bilgisi olan varmı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Degerli hocalarımız bizlere yol gösteriyor bundan hiç süphe yok ancak benim derdim şu bundan 5 sene önce bu hocalarımız bize ne diyordu ve insanlar ne yaptı simdi ne diyorlar ve insanlar ne yapıyor acaba 5 sene önce bu hocalarımızın dedıklerıyle hareket edenler simdi ne yapıyor ve de bundan 5 sene sonra bu hocalarımız ne diyecekler ve 5 sene sonra ınsanlarımız ne yapacaklar... sivasın 1500 rakımında kiraz bahcesi olan bir arkadaşım kirazları soguktan etkılenmiş bana diyor ki yeni bir ceviz ceşiti varmış soguklara dayanabiliyormuş onu bi deneyecegim...maalesef insanımız böyle işte... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
--------------------------------------------------------------------------- BU çalışmanın sonucu hakkında bilgisi olan varmı??? Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152 tübitak destekli 2008 şubatta başlanmış 4 yıl süreli demekki çalışma bitmiş sonuç ne olmuş ?? türkiyenin 14 ayrı bölgesinde dikimler yapılıp izleme alınmış ama sonuç nerede ???? bir kaç yerde çalışmanın bittiğini okudum ama sonuca ulaşamadım bulabilir paylaşırsanız çok sevinirim... -------------------------------------------------------------------------- devlet bir proje başlatmış ama bir türlü sonucuna ulaşamadım. hatta bir yerde projeyi üstlenen hocaların projeye zaman ayırmayıp ilgilenmedikleri için tubitakla sorunlar yaşandığı hakkında yazılar okudum Düzenleyen ncp1963 : 05-01-2013 saat 20:07 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-03-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2012
|
--------------------------------------------------------------------------- BU çalışmanın sonucu hakkında bilgisi olan varmı??? Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152 tübitak destekli 2008 şubatta başlanmış 4 yıl süreli demekki çalışma bitmiş sonuç ne olmuş ?? türkiyenin 14 ayrı bölgesinde dikimler yapılıp izleme alınmış ama sonuç nerede ???? bir kaç yerde çalışmanın bittiğini okudum ama sonuca ulaşamadım bulabilir paylaşırsanız çok sevinirim... ------------------------------------------------------------------------- devlet bir proje başlatmış ama bir türlü sonucuna ulaşamadım. hatta bir yerde projeyi üstlenen hocaların projeye zaman ayırmayıp ilgilenmedikleri için tubitakla sorunlar yaşandığı hakkında yazılar okudum[/QUOTE] Projede gecikmeler olduğu doğru. 2012 Aralık sonunda ise proje sonlanmış, Bugün Kurumun Akademik ağından erişerek kontrol ettim. Şu anda erken olduğu için ilgili doküman kütüphaneye henüz girmemiş. Bilginize. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Projede gecikmeler olduğu doğru. 2012 Aralık sonunda ise proje sonlanmış, Bugün Kurumun Akademik ağından erişerek kontrol ettim. Şu anda erken olduğu için ilgili doküman kütüphaneye henüz girmemiş. Bilginize.[/QUOTE] ilginize teşekkürler güzel bir çalışma olduğu kanısındayım yayınlanmasını dört gözle bekliyorum ![]() Düzenleyen ncp1963 : 12-01-2013 saat 08:08 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ykaya194 fidancının bilgilerini bana mesaj atabilirmisiniz.... Benim bahcemde pek çok çeşit var . Aslında güvenilir bir firma diye düzcedeki bir firmadan 3 adet fernor almıştım denemek için ancak fidanların aşı baglarını zamanında çözmedikleri için 2 tanesi aşı yerinden çürür gibi oldu ve kurudu şimdi elimde 1 tane var onada bakacaz bu sene nasıl olacak... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ncp1963 Chandlerin hüsran oldugunu söyleyemeyiz sadece herkesin chandler dikmesinde problem olabilir chandler bütün ülüslararası piyasada kendini ispatlamış bir cesittir ve cins hakkında hemen hemen bütün veriler bulunmaktadır.. fernor nispeten cok yeni bir çeşit daha fernor ile ilgili araştımalar devam ediyor herhalde çünkü pek biligiye ulaşamıyorum sadece burada degil yurtdışı kaynak bile bulamıyorum fernor ve fernette ile ilgili... bilinen bir kesin sonuç şu Chandler ilk dikildigi yıllarda aşırı büyüme egiliminde oldugundan ve yetiştiricilerde bu büyüme egilimine aşırı bakım ve gübrelemeyle destek olduklarından agaclar büyümelerini durdurup genç sürgünlerini odunlaştıramadan erken gelen sonbahar donlarından etkileniyor.... Ben şahsen chandlerin olmadıgı yerde yerli çeşitlerin hiç birinin de olmayacagını düşünüyorum dedigim gibi fernor hariç onu denemedim daha bilmiyorum.. Yerli çeşit derken aşılı yerli çeşitlerden bahsediyorum çetin cevizlerden degil yanlış anlaşılmasın...Yerli çeşitlerimizin ana vatanındaki sıcaklık degerlerini paylaşmıştım daha önceden ..bir iş yaparken gerçekçi olmak şart hayaller güzel ama sonuçta hayat gerceklerden ibaret... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2012
|
selam, bu aşılı denen fidanların dalından veya yaprağından tahlil falan yapılarak gerçek cinsi belirlenebiliyormu acaba resmi kurumlarca |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
/
Giriş Tarihi: 26-12-2012
|
Cotanak55;selam, bu aşılı denen fidanların dalından veya yaprağından tahlil falan yapılarak gerçek cinsi belirlenebiliyormu acaba resmi kurumlarca[/QUOTE] sayın Cotanak55; Sorunuzun ilacı (yani derdinizin dermanı) sayın Arif beyde dikkat ederseniz tahlil sonucu yapraktan tahlil mümkün olabiliyormuş, konuyu kendisi tekrardan ayrıntı ile anlatırsa hem size hem bize değerli bir bilgi paylaşımı olacaktır. Saygılarımla, Bol cevizli günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
hayır yapılmaz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2012
|
o zaman tamamen fidancının insafına ve dürüstlüğüne kaldık yani. toprak,iklim,su,doğru gerçek isimli fidan,bakım, olmazsa olmaz gibi, ilk bakışta ne kolay bişey bu ceviz işi demiştim. yaklaşık 3 aydır siteyi izliyorum. maşallah hiçte kolay değil. verilen bilgiler ,paylaşımlar için çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Chandler fidanlarını 2011 yılının ocak ayında dikmiştim diktigim sene havalar ılıktı bir zarar görmedim ancak gecen sene soguk zararı oldu ancak gecen seneki rekor soguklar ki - 33 lere düştü ortalama sıcaklıklar -11 bizim orada tabi yanısıra benim de hatalarım oldugunu düşünüyorum mesela sulamayı eylüle sarkıtmak ve azotlu gübreyi yaza kadar uzatmak gibi birde bu sene beyaz plastik boyayı da kasım sonunda uyguladım bakalım bu sene agacların performansı daha net görülebilir.. soguk zararı agaclarımı kurutmadı ama yeni sürgünleri kuruttu yalnız sonbahar ilk donları degil kışın şiddetli soguklarından zarar gördüler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sulama konusunda dikkat etmek gerekiyor ben ağustos ortalarında kestim hatta arkadaşlar son sulamayı yapmasaydın dediler kasım sonunda yaprakların hepsi döküldü bu sene ağustos başında kesip takip edeceğim bakalım ne olacak ben boyamadım inşallah keşke boyasaydım demem |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bahçenizde hangi çeşitler var yaşları kaç ve yukarda sadece chandlerin soğuktan zarar gördüğünü söylemişiniz biraz açarmısınız diğerlerinde hiç zararlanma olmadımı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|