29-11-2012, 16:52 | #2911 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
bekliyoruz |
|
29-11-2012, 17:00 | #2912 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2012
|
Evet, makale oldukça faydalı olabilir. Bekliyoruz. Aslında ağaçların budaması makina ile yapıldığında ağaçların yapıları dikdörgen şekline getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yandaki ağaç ile arası kontrol altına alınabilir, ancak sonraki sene yine sürgünler çıkacağından yine problem olabilecekdir. Frenlenemediği sürece sorun devam edecek. |
29-11-2012, 17:55 | #2913 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2007
|
8x4 tekniğiyle ilgili bilen ve konunun hakimi arkadaşlardan af dileyerek çıkış noktamızı şöyle anlatabilirim. Biz de en başta pedro dikili 6 yaş ağaçları gezerek işe başlamıştık. Yalova araştırma enstitüsünde chandler tipi ağaçları da gördük hatta kendi kendimize "bunlar nasıl 8x4 dikilir" diye de sorduk. Ancak budamaları doğru yapılmadığı için ağaçlar normal gelişimine bırakılmıştı. Pedro tarafındaysa çit dikim tekniğini uygulamanın zor olduğunu gördük (bahçe 8x8 le kurulmuştu). Chandler i araştırırken Kaliforniya'nın ikliminden yola çıktık. Yazları kuru, kışları yağmurlu, karlı geçiyor. Rakımı 250-550 metre arasında ve trakyaya benzerlikleri fazla gibi gelmişti. Soğuklama süreleri de yakındı diyebiliriz. Bu en azından çeşit seçimi açısından bir kriter teşkil ediyordu. Dezavantajımız Chandler la kurulu 5 yaşını geçmiş ağaç bulamamamızdı. Pedro yu da yerinde görünce cesaretimiz arttı. Çit dikim konusuna gelirsek ilk bahçe kurulumundan itibaren hedefi 200-250 dönüm olarak belirlemiştik. Burada herkes 15-20-30 dekarlık bahçelere sahip olacak ancak birbirine yakın olacağı için damlamada ortak filtre sistemi, 7-8 tarla ayrı ayrı sulanabilecek şekilde olacak ve herkes kendi giderlerinden sorumlu olacaktı. İşçi, traktör ve tüm ekipman ortak alınacak, bakım maliyetlerinden yeni satın almalara kadar hepimiz ortak hareket edecektik (kooperatif gibi). Aslında hedefimize 130 dönümle bir nebze ulaştık gibi. Yani arazi bulunması ve hazır hale getirilmesi, yeni kişinin sisteme ortak olması, yeni ekipmanların temini konularını çözdük ve sorunsuz devam ediyoruz. Ancak fidan temini, bakım konularında güvendiğimiz mühendislerin hataları nedeniyle sahada başarısız olduk. Çit dikimine de bu yüzden cesaret ettik. Yani budama ekipmanı ve makinelerini gerekirse yurtdışından 8-10 kişi ortak olarak getirebiliriz diye düşündük. Kaldı ki çit dikimle ilgili yabancı kaynaklardan da faydalandık ve işletilmesi çok pahalı olan (makine ekipman açısından) ama sahada uygulaması yapılabilen chandler çeşidi için bu işin kotarılabileceğini düşündük. Bundan sonra hatalardan ders alarak daha akıllı ve hızlı karar alacak şekilde dönümü arttırarak ama sahaya daha önem vererek yürütmeye çalışacağız. İşin pazarlama kısmında görüştüğümüz bir kaç üretici ithalat yapmalarının sebebini ceviz iç kalitesinin Türkiye'de beklenilenin altında olması, özellikle İtalya, Şili gibi ülkelerden alınan cevizlerin oran ve iç kalitelerinde hiçbir sıkıntı çekmediklerini anlatmışlardı. Tabi farklı bölgelerden iyi kalitede ceviz bulup bunları bir araya getirmenin de kendileri için dezavantaj olduğunu söylemişlerdi. Bizler de bu kalitede ceviz üretebilir, tek bir yerde nakliyeye uygun olacak tonajları pazara sunabilirsek avantajlı oluruz diye planlama yapmıştık. Tabi evdeki hesabın çarşıya uyup uymayacağını zaman gösterecek. Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. Bir ihtimal fındıktaki duruma düşülür mü bunu da bilemiyoruz. Ancak şu anda görünen daha bilinçli kapama bahçe kurulumlarının yapıldığı ve hatalardan daha çabuk dönüldüğü söylenebilir. Tabi özellikle son zamanlarda yabancı çeşitlerle kurulu bahçelerde başarıya ulaşmak mümkün olur mu bu da muamma. Umarım her şey hepimizin gönlünce olur. |
29-11-2012, 21:47 | #2914 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Sanırım bu başlıkta bu güne kadar işin pazarlamasını, ürünün kalitesini, standart olmasını düşünen nadir yazılardan biri oldu. Teşekkürler Ç. |
|
29-11-2012, 21:52 | #2915 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Musculus Bu tür bilgiler verirken: - hastalık ya da zararlı görülmeden, görülse bile görülen zarar mücadele için eşik seviyesini geçmeden ilaca başvurulmaması gerektiğini - bu tür zirai mücadelelerin mutlaka ziraat mühendislerinin görüşleri doğrultusunda reçete ile verilmiş ilaçlarla yapılması gerektiğini de ...vurgulamalıyız. Hepimiz çocuklarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakmakla yükümlüyüz. Bilinçsiz ilaç kullanımına yol açabilecek ifadelerden kaçınalım. Saygılar, Ç. Düzenleyen Çamtepe : 29-11-2012 saat 23:11 |
30-11-2012, 00:27 | #2916 |
Ağaç Dostu
|
Sayın vasces, güzel bir yazı teşekkürler. Fındıktaki olaydan türkiye ders önlem alamassa (gerek siyasi olarak tarım politikaları olsun, gerek dış ülkelerle maliyet mücadelesini yapamazsak) cevizde fındıktan beter oluruz. Bunun içinde hiçbir çalışma hiçbir işaret göremiyorum. İşçilik biraz ucuz ama, En başta dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz maliyetle nasıl mücadele ederiz. |
30-11-2012, 01:10 | #2917 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Amerika aslında kaliforniya şu anda tamamen küresel ısınma ile ugraşıyor .Kaliforniya ceviz endüstrisinde son yıllarda artan sıcaklık nedeniyle agacların yeteri kadar soguklanmadıgından ve bununda ileride ceviz üretimini olumsuz etkileyeceginden sözeden haberleri okumuştum.. Dünya nüfusunun bu kadar arttıgı dönemde hemen hemen tüm gıdalarda fiyat düşüşü olacagını sanmıyorum,Fındık başlıbaşına başka bir mesele bence ben fındıgı 15 tl ye alıyorum ve yiyorum üretici de satacak yer bulamıyor .. |
30-11-2012, 01:29 | #2918 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kendi öz eleştirisini yapabilene ne mutlu, Ben bazı yazılarımda bazen değinirim ve eleştiri de alırım, biz bazı akademisyenlerin masa başındaki ya da dışarıdan aldığı fizibilite raporlarını kendi uygulamalarıymış gibi doğrusu buymuş gibi lanse ederek üreticiyi de inandırırlar üreticide inanır ve uygular, sonra üretici yaşadıkca gördükce yanlışları fark eder ama ekademisyenlere anlatamaz, hani bazen deriz ya bazı üreticiler var uzmanları geçmiş fakat ellerinde belge (diploma) yok, kimseye anlatamaz anlatsada kimse kaale almaz. Bu öz eleştiri benim söylemlerimin bir kanıtı da olmuştur, ben akademisyenlerin ceviz konularındaki yazılarının makalelerin dışarıdan alıntı yapılarak yazıldığına inancım büyüktü, Yani yaşanan görülen tespitler olmadığı kanaatini de onaylamış oldu. Cevize gönül veren benim bildiğim (Şu an hatırladığım) bir kaç akademisyen yaşar akça, mehmet sütyemez, selami bayrak, bunlar dışarıya giderek en azından uygulamaları yapılanları yerinde görerek ağacın kendisini görerek gelip burada bir şeyler yapmaya yazmaya başlamışlardır, bu süreçte 15 yılı geçmez. |
|
30-11-2012, 01:37 | #2919 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"üretici de satacak yer bulamıyor" Sayın bozy, meselede orada zaten, satıcı neden satacak yer bulamaması, türkiye neden pazar yaratamıyor, bu fındığa bu üreticiye yazık değil mi? |
|
30-11-2012, 01:49 | #2920 |
Ağaç Dostu
|
Doğrudur, en büyük rakibi değil, bu ekim alanlarıyla dünyanın en büyüğü olabiliriz, ama bunu değerlendirebilirmiyiz o bir muamma |
30-11-2012, 02:06 | #2921 |
Ağaç Dostu
|
Sayın safranlı makale degilmiş ... "Walnut Production Manual " isminde ceviz yetiştiriciligi hakkında en kapsamlı kitap var onda okumuşum sayfa 155 "three thinning " bölümü.. google dan aratıp bulabilirsiniz .. |
30-11-2012, 02:17 | #2922 |
Ağaç Dostu
|
Sayın lillium bizim milletimiz ne yazıkki iki kişi bir araya gelip bir işi yapamıyor o yüzden dünya devi bir şirketimiz yok o yüzden ticaretimiz zayıf.. kimse kimsenin gelişmesine faydası olsun istemiyor.. bizim köyde herkes 4 ceker traktör alma sevdasında herkes benim olsun istiyor komsumda olmasın, başkası ögrenmesin yapmasın.. Üretici malını tüccara verip sıyrılmak istiyor kemen inanın bugdayı arpayı bile hemen tüccara veriyorlar hemen parayı almak için.. Gecen gün haberlerde belçikadaki çiftçilerin eylemini gördüm süt fiyatları için, o kadar hoşuma gitti ki.Bizde gemisini kurtaran kaptan... o yüzden bu forum hoşuma gidiyor sanki süregelen yanlışları sürdürmemek üzere herkes anlaşmış gibi gün gelir bizim agaclar büyüyünce kooperatif benzeri birşey de kurarız bu kafayla.. |
30-11-2012, 09:14 | #2923 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2007
|
Alıntı:
İlk sene traktör vs almadan yapalım dedik. Kiralarız köylüden işimiz yürür dedik. Gelgelelim sürüm için 50 dekara 1000-1200 TL isteyenler oldu. Örneğin römorkla 2 ton gübre taşıyacağız 3 km mesafeden 15 dakikalık iş. 100 TL isteyen oldu. 3 tonluk su taşıyalım dedik ona bile saçma sapan paralar istendi. Maalesef çocukluğumuzda öğrendiğimiz iMC olayının tamamen masal olduğunu öğrendim. Her evin bahçesinde makine ekipman parkları oluşmuş, aletlerin bir çoğu da paslanmış. Hal böyle olunca kendimiz orada büyüyüp, bu ekipmanları ortak alıp çalıştırmak daha mantıklı geldi. Bugün Amerika'daki bahçelere baktığımız zaman bizim gibi 20-30 dekarlarla bu işleri yürütmüyorlar. Tek bir noktada binlerce dönüm arazilerde, büyük ekipmanlarla işi çözüyorlar. Biz hasatı yapsak, ayıklamayı nerede yapacağız, nakliyeyi nasıl halledeceğiz derken dağıtım kanallarına malı teslim etmek zorunda kalıyoruz fındıkta olduğu gibi. Sayın Lillium'un da dediği gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsan "aracılar" bu işin ekmeğini yemiş oluyor. Örneğin depolama konusunda pek bir yazı görmemiştim burada. Yarın bir gün tonajlar artıp mevsiminde satılmayan cevizler ne olacak ? Bunun için depo kuruluş maliyeti, işletme maliyeti konusunda bilgisi olanlar var mı ? Yurtdışında adamlar bahçenin yanına yaptıkları depolarda stoklarını da tutabiliyorlar. Farzedin biz de yaptık; bunun elektirk, su, güvenlik vs maliyetleri ülkemizde çok pahalı maalesef. |
|
30-11-2012, 11:07 | #2924 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
işçilik
Alıntı:
|
|
30-11-2012, 11:22 | #2925 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
30-11-2012, 19:34 | #2926 |
Ağaç Dostu
|
Bahce kuracak kisiler icin ,etrafindaki bahcelerde nar ,incir ,findik yetisiyorsa yabanci casitler de dahil olmak uzere her turlu cesit yetisebilir denebilirmi... |
30-11-2012, 20:14 | #2927 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
Alıntı:
denmese iyi olur valla bizim orada ne nar oluyor ne incir,fındığın da soğuğa dayanıklı olan çeşitleri yetişiyor fındık bahçesi olan da 3-5 kişi.. |
|
30-11-2012, 20:31 | #2928 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
Şimdide kimyasal ve zehir kullanmadan nasıl üretim yaparız diye kendimizi perişan ediyoruz Fındık daha çok nemden hoşlanır ceviz nemi sevmez antraknoz olur İncir bazı çeşitleri soğuktada olur ama ceviz kadar soğua dayanamaz Nar çok nemli yerde hemen basara olur birazdaha serin kuru havayı sever ama soğuktan hoşlanmaz Diye biliyorum yanılıyormuyum ?? |
|
30-11-2012, 23:01 | #2929 |
Ağaç Dostu
|
Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. [/QUOTE] Bu işe çok sıcak bakan birisi olarak moral bozmak istemem ama Çin'de ciddi ıslah çalışmaları başlamış. Ciddi behçeler kurulmaya başlanmış. 15-20 yıla kadar ABD'yi fazlasıyla geçeceğini okudum. Akça Hoca'dan. |
01-12-2012, 01:06 | #2930 |
Ağaç Dostu
|
Bir arkadaşım Türkmenistan da gördüğü aynen asmadaki üzüm gibi salkım salkım ceviz veren ceviz agaclarından bahsetti tahminim çinlilerde bu tarz ceviz yetiştiriyor olabilir.. Uzmanların şimdiye kadar ilgilenmemesi ilginç biz hep batılının eline bakıyoruz yıllardır.. Ayrıca Çin şu anda zaten üretim miktarı olarak ya birinci ya da ikinci olması lazım.. |
01-12-2012, 01:52 | #2931 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ncp1963 aşılı ceviz ceşitlerinin de ne kadar sogugu sevdigi tartışılır yerli yabancı farketmez aksi taktirde forumda bu kadar soguk zararı ile ilgili mesaj olmazdı.. Benim köyümde incir ,nar,fındık hatta antep fıstıgı bile yetişiyor ama yerli yabancı bütün agaclarımda soguk zararı oldu gerek ilkbahar gerek sonbahar hatta gecen sene aşırı soguklarda da zarar görenler oldu ama en azından agac kaybetmedim .. Çetin cevizlerle karıştırmamak gerek aşılı cevizleri... |
01-12-2012, 02:29 | #2932 |
Ağaç Dostu
|
Karasal iklime soguklara nispeten dayanıklı çeşitlerin anavatanında yarın 1 aralık ta beklenen sıcaklıkları: Giresun:22/14 Kırşehir:14/4 Bilecik:17/11 |
01-12-2012, 10:12 | #2933 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
ceviz ağacı -25 dereceye kadar dayanır diye yazıyor heryerde buna rağmen geçen kış bizim buralarda bir kaç günde olsa -35 lerin de altında sıcaklıklar oldu ağaçların tepkisi ne oldu ?? geç uyandılar, ince dallarda kısmi kurumalar oldu bazı ince dallar çok geç uyandı meyva miktarında önemli düşüş oldu. bizlerin burada ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donları olarak bahsettiği soğuk zararı bu değil. erken uyanan ağacın yapraklarının veya çiçeklerinin soğuktan zarar görmesi ve ya geç uyuyan ağacın yeşil olan kısımlarının sonbaharda soğuktan zarar görmesi bizim burada tartıştığımız. uyuyan ağaç yukarda da belirttiğim gibi çok soğuklarda bile çok zarar görmüyor kaldıki bu türden soğuklar herzaman görülmez bunlar 10-15 yılda bir olur önemli olan bölgemizin geç donlarından önce uyanmayan erken donlarından önce uyuyan cinsleri bulup dikebilmek şöyle düşünelim dünyanın en verimli cinsini aldık diktik ağacın gelişimi mükemmel ama bizim bölgemizin geç donlarına yakalanıyor neredeyse tüm çiçekleri zarar görüyor verim çok düşük.. burada ağacın herhangi bir suçu varmı?? veya tersi sonbahar erken donlarından önce odunlaşamıyor yeşil halde donlara yakalanıyor yandal verimli olan ağacımız gelecek yıl meyva vereceği genç yan dallarını kaybediyor ve gelecek yıl çok düşük bir verim alıyoruz.. ağaçmı suçlu??? yoksa biz hırsımızın kurbanımıyız??? Düzenleyen ncp1963 : 01-12-2012 saat 11:43 |
|
01-12-2012, 10:29 | #2934 |
Ağaç Dostu
|
çapa makinası
Arkadaşlar konuya balıklama dalmak gibi olucak ama çapa makinası alacağım yaza kalırsam fiyatlar % 20 oranında artıyor. 3-4 bin tl lik 10 dönüm araziyi rahat rahat sürmek için beni mekanik anlamda yormayacak,servis ağı geniş, dizel bir makina arıyorum kullanan memnun kalan bir arkadaş varsa tavsiyesi edeceği bir araç varmı ? Marka ismi vermek istemiyorum ama bu 1 haftadır kaan 60 S oturaklı çapa makinası ile ilgileniyordum istanbul karaköy'de mağazada buldum fakat oturaktan bir kaç kullanıcı düşmüş bunlarda yasaklamışlar ) Eğer bu işi yapıyorsak kesinlikle alet ve ekipmanların mutlaka olması gerekiyor bunu öğrendim. |
01-12-2012, 10:42 | #2935 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Aviator kardeşim 10 dönüm yerde çapa makinası yorar.İkinci el küçük bir traktör al.Her işini görür. ilaçlama sürme nakliye.Traktörün üzerinden inmeden ilaçlama,çapalama sürme hepsini yaparsın.35 lik fergusom,leyland,veya yeni küçük traktörler var.kolay gelsin.bol ürünler |
01-12-2012, 13:13 | #2936 |
Ağaç Dostu
|
sayın ömür-uşak bir çok kişi aynı şeyi söylüyor 2. el bir traktör şart gibi ama benim bahçemin tel boyları fidanla arasında 2 metre fark var traktör girmiyor.ucuz yollu bi çapa makinası alıp birde traktörmü alsak ? |
01-12-2012, 17:00 | #2938 |
Ağaç Dostu
|
(Ceviz bahçesi bakımı ile ilgili olduğu için yine bu başlıkta devam ettiriyorum) Sn. Aviator34 Sn. Lilium'un dediği gibi 10 dönümün toprak işlemesi için sadece çapa makinesi yetmeyecektir, ama ağaç diplerini çapalamak için alacağınız bir çapa makinesi işinizi çok kolaylaştıracaktır, iş gücünden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Traktör almak için ise 10 dönüm bence "kritik eşiği" geçirmiyor. Traktör kiralamanız belki daha ekonomik olacaktır. Ayrıca, siz de benim gibi uzaktan bahçe idare etmeye çalışan birisiniz. Hafta sonu gittiğinizde eğer traktörünüz sorun çıkarıyorsa onun tamiri, bakımı vs, ile uğraşmanız zor olacaktır. 10-12 bin TL'ye alacağınız 1990 öncesi bir model muhtemelen size epey sorun çıkaracaktır. Dolayısı ile birim maliyeti elbette yüksek olacaktır ama traktör kiralama, satın almak ile karşılaştırıldığında toplam sahip olma maliyeti açısından daha hesaplıya gelebilir. Syg. Ç. |
01-12-2012, 17:24 | #2939 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-04-2012
|
Değerli Arkadaşlar 17 dönümlük tarlaya ceviz ektik. aynıyere ek ürün olarak yonca ektiğimizi düşünün her iki ürün içinde devlet desteği alabilirmiyim.selamlar |
01-12-2012, 17:25 | #2940 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Traktörün kuyruk mili ile çalışan çapa makinaları var.kaydırmalı olarak çalışıyor.iki ağaç arasına geri girer yorulmadan çapa yapar.O zaman kazayağına gerek kalmaz.Kolay gelsin |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|