![]() |
|
![]() |
#3631 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yeşil kabuklu ceviz ile kurumuş ceviz arasında 1/3 fark olur, yarı yarıya da değildir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2013
|
Alıntı:
Cevizin sert kabuğunu çıkarıp yediğimiz kısmını , 3-5 gün boyunca günde birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra ekiyoruz ve oda sıcaklığında 7-8 günde çimleniyor, doğru mu anladım? Peki bu işlemi hangi aylarda yapıyoruz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | ||||||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Alıntı:
Bence bunun bir mevsimi olmaması lazım diye düşünüyorum. Çünkü oda sıcaklığı sabit kalıyor. Cevizleri çimlendirmek için serin bir yerde normalde kumun içinde 8 haftalık bir katlama yapıyoruz. Katlama ile çimlenmeyi teşvik eden maddeler ortaya çıkar ve çimlenmeyi engelleyen maddeler ortadan kaybolur. Tahminime göre bu da benzer bir etki gösteriyor. Henüz bu tekniği denemedim ama gözüme çarpmıştı sizinle paylaşmak istedim. Hatta cevizi kabuğundan çıkarmadan hafifçe bıçakla ucunu açmak da yeterli olur diye düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-02-2013
|
Esas amaç sadece çimlendirmekse katlama süıesi ve mevsimi ömemli değil.Kış aylarında katlamanın yapılmasındaki amaç baharda çıkan süıgünlerin yaz boyunca büyüyüp odunlaşması ve birdahaki kışa güçlü girmesidir.Ayrıca çıkan surgünler aynı yıl içinde aşı yapılabilmektedir.Geç katlama, sürgünlerin tam odunlaşamadan soğuklara yakalanıp zarar görecekleri anlamına gelir diye düşünüyorum.Denemelerimde bunlara şahit oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
|
Aynen tahmin ettiğim gibi ; Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum. Bahçemin iki yerinde drenaj problemi olduğunu bu seneki yoğun yağışlardan sonra anlamıştım. Bu sene acil olarak DRENAJ problemini çözmem lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekir, bu işlerden kim anlar, herhangi bir destek alabilirmiyim vb... Konu hakkındaki bilgi ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır.? Düzenleyen juglandales : 14-05-2013 saat 13:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3637 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-09-2012
|
Kepçe ile kazdır su biriken yerden içine drenaj borusunu koy ve üstüne çakılla kapat boruyu da uzun tut biz daha önce bina kenarlarına yaptırmıştık bu şeklilde umarım yardımım olmuştur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3638 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- drenaj borularının kalınlığı, kanalın derinliği, kanal arası mesafe , verilecek eğim (arazi düz) gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
isterseniz şimdilik sorunlu bölgelerinize keson kuyu açın içlerine küçük pompalar koyarak başlayın durumu gözlemlemiş olursunuz geçicide olsa bir çözüm üretmiş olursunuz. tabi çok kuyuya ihtiyaç yok ve elektrik imkanınız var ise |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
Ağaç Dostu
|
Şuan için acele bir durum yok gibi. Su çekilmiş ve bu tarihten sonra yağacak yağmurların pek sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Bu arada elektirik te yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
Birde bu kepçeciler bu işleri defalarca yapmışlardır diye düşünüyorum.Ben bir kaç ay içerisinde bahçem de 20'ye yakın fidan çukuru açtıracağım.Kepçeci geldiği zaman özellikle bu konu ile ilgili bir çalışmamız olacak,size de faydası dokunması açısından fotoğraflayıp siteye koyarım. saygılar. ![]() böyle bir şey düşünüyorum ama bakacağız... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Sn. Juglandales, Tarım Bakanlığı yayınlarındaki Sulama kitabında Drenaj konusuna bir miktar değiniliyor. Bence hesabını kitabını kendiniz de çok rahat yaparsınız. %5 gibi bir eğim yeter de artar bile bence. Önemli olan suyu akıtacağınız yerin ağaçların köklerinden yeterince uzakta ve aşağıda olması. Ayrıca drenaj borularını toprak işleme derinliğinin altına koymanız gerekecek. Bu arada ben de bu sene drenaj problemi yüzünden epey ağaç kaybettim. Yaşasın killi toprak. Ç. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 |
Ağaç Dostu
|
Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım. Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar. 7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Çamtepe, dediğiniz kitabı nereden temin edebilirim.? kaybettiğiniz ağaçlar benimki gibi mi oldu acaba. Üzerlerinde meyveler var bu bana garip geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Ağaç Dostu
|
Keşke öyle olsa. Haftaya gidince bakarım eğer yaprak kalırsa !! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Ağaç Dostu
|
Selam Tarım Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı. "Kaset ve CD Satış Birimi Tel: (0 312) 315 65 55(Santral/ 125 (Dahili) Fax: (0 312) 327 45 68 e-mail: yayin@tarim.gov.tr" Bu arada şöyle bir ekipmanla drenaj işi süper basit olmuş ![]() Farm Basics: Drain Tile 101 (From Ag PhD #569 3/1/09) - YouTube Bende de durum aynı, ağaçlar uyanmış, tam açmışlar yapraklarını, hatta şeftaliler meyve bağlamış, sonra bir yağmur yemişler iflahları kesilmiş. Bir kısmını da don vurmuş, yapraklar kavrulmuş. Değişik bir bahar olmuş. Geçen yaz domuz, bu bahar iklim. Bakalım daha neler gelecek başımıza ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Ağaç Dostu
|
Aviator34'ün bahçe alt ucu gölün çok dibindeymiş, bu durumda orayı ceviz yapmak biraz zor. Tel örgülerin dışından derin bir keson kuyu yapılabilirse bir miktar suyu çekecektir ama tahminim o kuyu da kışın dolacaktır. Bir önerim daha var. Sanırım alternatif yaşam blog'unda okumuştum, meyve ağaçları arasına derince bir çukur kazıp içine plastik bir varil koyuyorsunuz. Varilin üstünü delikli sağlam bir telle/ızgarayla örtüyorsunuz. Üstünü de toprak seviyesine kadar çakılla dolduruyorsunuz. Yağış oldukça bu varilin içine su doluyor. Daha sonra bu su yaz ortasına kadar o varilin içinde duruyor. Ağaçların kökleri de yavaş yavaş o bölgeye yönleniyorlar. Dolayısı ile sulama ihtiyacı azalıyor. Dikkat edilmesi gereken konu bu varilleri toprak işleme derinliğinin altına gömmek, ayrıca toprak işlerken de bu bölgeleri pas geçmek. Bu yazıyı okuduktan sonra varillerin üstüne çakılın yanı sıra zeolit de koyarsak 10 numara olur diye düşünmüştüm.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada Altay cevizi dikenlerin 3 yıl sonra kazık gibi kökleri olduğundan don derdi de olmuyormuş ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3650 |
Ağaç Dostu
|
Bu ekipman bizim köylülerin dip kazan dediği makina köyde var. Kışın bahçenin gölete olan uzaklığı 5 - 6 metreye kadar düşüyor geçen yaz sonu ise uzaklık 55 metreye çıktı.bende şimdilik derin bir çukur açtırmayı düşünüyorum,o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.dediğim gibi biraz daha zaman geçsin bir şeyler bulunur elbet. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
[QUOTE=aviator34;1154859]Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım. Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar. 7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız... Sayın Aviatör, Resimlerden gördüğüm kadarı ile ceviz bahçeniz göle çok yakın ve toprak geçirgenliği yok gibi diyebilirim, dolayısıyla drenaj vs. gibi çözüm aramak yerine bu arazide daha çok sulu tarım yapın. Ceviz bahçenizi yakınlarında daha yükseklerde bir yerde oluşturun. Bir kaç yıl fidanlarınız kurumasa bile 3-5 yıl sonra kurumaya başlayacaklardır, ayrıca meyve vermeye başladığında göle sis çökünce don olayı ile karşılacaksınız, kökler taban suyuna erişince çürümeye başlayacaktır ve verim alamazsınız bundan eminim, aynı problemlemler bahçemin bulunduğu yörede yaşanıyor. (bazıları gölete çok yakın,bazıları vadi içinde don olayı var bazıları ise taban suyu çok yukarda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Drenaj tabi ki iyi olur fakat suyu nereye akıtacaksın, ben senin yerine olsam bu çukur bölgeleri toprakla doldururum, çukur bölgeleri toprakla doldurum tesviye et yerin düz değil hafif meyilli o nedenle su durmazsa zararda görmezsin. Kışa girerken de meyil yönüne doğru tekli dipkazan çektir yağış suları dipkazanın açtığı yoldan araziyi daha çabuk terk edecektir. Alıntı:
Aynı şey üst bahçede de vardı sanırım ve oradaki ağaçlarda önceki seneler hafif bir zarar görüp gelişimleri iyi değildi, bu yıl sanırım daha da zarar görmüşlerdir, aynı işlemi o bölgeye de yapman gerekir. Alıntı:
Sorun kışın duran su. |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3654 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2010
|
Alıntı:
Resimden ne kadar bir alanda drenaj sorunu var, eğim ne kadar pek belli olmuyor. eğer biraz eğim varsa suyun biriktiği noktada lastik tekerli kepçenin 60 cmlik kovasıyla boylamasına 1 mt derinliğinde kanal açtırıp içine kalın drenaj borusu koyup dişli dere mili veya çakıl doldurtursanız sorun çözülür sanırım. Sn. Aviator34 arkadaşımızın söylediği gibi kepçeciler bu işi bilir tahminim 110luk drenaj borusu fazla bile gelir aşırı birikinti yok. Zaten kanal derin kazılırsa yeterli gelecektir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da benim bahçemdeki sorunlar :)
Arkadaşlar ben de benim fidanlardaki bir kaç sorundan bahsetmek istiyorum. ![]() Ocak ayı içerisinde 450 adet chanler 25 adet de franquette ve fernette dikmiştim. Fidanlar 21 nisandan itibaren uyanmaya başladı ve hala yeni yeni uyanan fidanlar var. Fidanların 60-80 cmden tepe budaması yapılmıştı ancak fidanların çoğu tepesini vurduğumuz boyunlu fidanların 10 15 cm aşağısından uyandı. Yüzde 20 30luk kısmı da alttan 20 30 cmden itibaren uyandı üst taraflar kurumuş gibi görünüyor. Üstten uyanmayan fidanlar genelde ince, zayıf, ve gözleri küçük olan fidanlar. Gözleri iri, göze hoş gelen fidanlarda ise gözlerin tamamına yakını patlamış. Üstten uyanan fidanlarda ise tepeden aşağıya doğru 2 3 göz uyandı diğerleri uyanmadı. Sizce bu neden kaynaklanmıştır fidanlarla alakalı mı , don mu vurmuş yoksa dikim hatası mı ? Ve fidanlar yüzde 90 boyunlu gözlerden sürmüş, göz budaması yapmak için geç mi kaldım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3657 |
Ağaç Dostu
|
Bazı fidanlarda ise yaprakların uçlarında don vurmuş **** bakteriyel yanık olmuş gibi durumlar var. Resimde pek belli olmuyor ama yaprakların en uçları siyah ve kurumuş gibi görünüyor. ![]() Bazı fidanların üstünde de resimdeki canlılar var turuncu olan kene gibi bir yaratık ![]() ![]() ![]() ![]() 1 fidanın üstünde de siyah toplu iğne başından küçük, bal peteği şeklinde yan yana yumurtalar gördüm. Yumurta renginden hangi zararlının yumurtası olduğu belli olur mu acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Ağaç Dostu
|
Bu da farklı bir böcek. ![]() Birkaç tane de siyah, küçük ama tüyleri uzun tırtıla,ağıya benzeyen canlılar gördüm. 3 5 böcek için ilaç atmama gerek var mı ? Şimdilik gördüğümü imha ediyorum ilaç kullanmak da istemiyorum. Şimdiye kadar hiçbir ilaç kullanmadım sadece plastik boya ile fidanları boyadım. Sizce ilaçlama yapmam gerekiyor mu ? Gübre konusuna gelirsek dikimden sonra gübre vermedim. Toprak analiz sonuçlarında dikimden önce azotlu gübre atmamı önerdiler, ancak fidancım azotu ilkbaharda atmamaı söyledi. Ben de azot atmak yerine fidanların etrafına fiğ-arpa ekmiştim. 5 6 gündür fiğleri çapalıyorum ayrıca azot gübresi vermeme gerek var mı yoksa fiğleri çapalamam yeterli mi ? Çok fazla soru sordum kusura bakmayın araştırdım çoğu soruma cevap bulamadım (unutkanlık da hat safhada ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Ağaç Dostu
|
Hep sorunlardan bahsedecek değiliz ya biraz da güzel resimler ekleyelim ![]() Erken uyanan chandler fidanlarının sürgün uçlarında ilk yıldan dişi çiçekleri görmek insanın yorgunluğunu alıyor. Çoğu fidanda bu şekilde ikişer tane dişi çiçek var. ![]() Bir fidanda da erkek çiçek çıkmış chandlerde ilk yıl erkek çiçek oluşması beni şaşırttı ![]() ![]() Bu da bahçenin en erkenci cevizi şebin fidanım. Dikerken kısa diye tepe budaması yapma demişlerdi ben de tepesini vurmamıştım bu şekilde uyandı. Umarım ilerleyen günlerde lider dal da sürer. O da şubat ortasında dikildiğine ve kalıbına bakmayıp 2 tane dişi çiçek açmış ![]() ![]() Herkesin bahçesinden sevindirici haberler alırız umarım. Allah emeklerimizi boşa çıkarmasın inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Önümüzdeki hafta bu alana dikim yapmak için 30 çeşit farklı meyve fidanı aldım.(elma,armut,şeftali,zeytin,dut,kiraz,vişne,k ayısı)Ticari amaç gütmeden hobi amaçlı, bir yandan da cevizler büyüyene kadar bu meyveleri dalından koparır yeriz dedik. Şimdi sizin dediğiniz fikir aklıma o kadar yattı ki aşağıdaki 10 adet ceviz fidanlarını uykuya dalınca BİR ŞEKİLDE köklerine zarar vermeden oradan alıp yukarıya dikebilirim.Bazıları zaten mutsuz Sayın lilium'un da dediği gibi duruma göre bunları zaten oradan alacaktım. Ben dün aşağıya ekilecek olan meyve fidanlarının aplikasyonunu hazırladım Sorun şu ki bu fidanların ileride ki akıbeti ne olur ? Aynı şekilde don olaylarından etkilenirler mi ? Yukarıdan gelen fazla su sorun yaratır mı ? ya da dikelim olursa olur olmazsa sağlık olsun mu diyeceğiz ? |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|