agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2013, 23:08   #3631
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster

Sayın lilium'un sorduğu soruyu bende merak ediyorum.4 kez sormuş cevap verin şu soruya da bilelim.
1 kabuklu ceviz 14 gram gelirken yeşil kabuklu olarak tartılması 28-30 gram oluyor bu da 4 yaşında 25 kilo değilde 12.5 kg ceviz yapar.
Sayın aviator34, Daha çok soracak sorularım varda Sorduklarıma cevap alamadım ki, diğer sorularıma geçeyim.

Yeşil kabuklu ceviz ile kurumuş ceviz arasında 1/3 fark olur, yarı yarıya da değildir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 23:11   #3632
Yeni Üye

gollenbico's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem Mesajı Göster
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.
sayın Erdem,

Cevizin sert kabuğunu çıkarıp yediğimiz kısmını , 3-5 gün boyunca günde birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra ekiyoruz ve oda sıcaklığında 7-8 günde çimleniyor, doğru mu anladım?
Peki bu işlemi hangi aylarda yapıyoruz?

gollenbico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 23:34   #3633
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Helot Mesajı Göster
Alıntı:
Altay cevizi ni takdirle izlemekteyim. Çok heyecan verici bilgiler ve videolar var.
Evet bizde heyecanlandık ama cevap alamıyoruz.

Alıntı:
Umarım cevizin eylül ayı hasat dönemindede bol verim alınır.
Bu videoları göreceğimizi sanmıyorum, görseydik 5-6 yaşındaki ağaçları ve verimlilik videolarını görürdük.

(Küçükleri görmek noter tastiki istemiyorsa Büyükleri görmek noter iznimi istiyor)

Bir gerçek var ama, yalan da var.

Alıntı:
Videolarda gördüğümüz kadarıyla oldukça yüksek verimli. Tüm ceviz çeşitlerini çöpe atacak gibi duruyor.
Siz siz olun elinizdekileri çöpe atmayın ne olur ne olmaz.

Alıntı:
Altay ceviz fidanı fiyatı pahalı olsa gerek. Tek eksisi yuzde 45-50 lik yağ oranı. Baklavalarda rahatlıkla kullanılabilir ama.
Yağ oranı bu kadar düşükse saman gibi bir şeydir o zaman.

Alıntı:
İyi ki çinliler el atmamış bu altay cevizine.
Çinliler akıllıdır öyle her şeye el atmazlar.
...

Eski 14-05-2013, 08:16   #3634
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gollenbico Mesajı Göster
Cevizin sert kabuğunu çıkarıp yediğimiz kısmını , 3-5 gün boyunca günde birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra ekiyoruz ve oda sıcaklığında 7-8 günde çimleniyor, doğru mu anladım?
Peki bu işlemi hangi aylarda yapıyoruz?
Evet burada anlatılanlara göre aynen bu şekilde yapılıyor.

Bence bunun bir mevsimi olmaması lazım diye düşünüyorum. Çünkü oda sıcaklığı sabit kalıyor.

Cevizleri çimlendirmek için serin bir yerde normalde kumun içinde 8 haftalık bir katlama yapıyoruz. Katlama ile çimlenmeyi teşvik eden maddeler ortaya çıkar ve çimlenmeyi engelleyen maddeler ortadan kaybolur.

Tahminime göre bu da benzer bir etki gösteriyor. Henüz bu tekniği denemedim ama gözüme çarpmıştı sizinle paylaşmak istedim.

Hatta cevizi kabuğundan çıkarmadan hafifçe bıçakla ucunu açmak da yeterli olur diye düşünüyorum.

gollenbico beğendi.
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 11:00   #3635
ism
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2013
Esas amaç sadece çimlendirmekse katlama süıesi ve mevsimi ömemli değil.Kış aylarında katlamanın yapılmasındaki amaç baharda çıkan süıgünlerin yaz boyunca büyüyüp odunlaşması ve birdahaki kışa güçlü girmesidir.Ayrıca çıkan surgünler aynı yıl içinde aşı yapılabilmektedir.Geç katlama, sürgünlerin tam odunlaşamadan soğuklara yakalanıp zarar görecekleri anlamına gelir diye düşünüyorum.Denemelerimde bunlara şahit oldum.

ladikli ve gollenbico beğendi.
ism Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 13:09   #3636
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Aynen tahmin ettiğim gibi ; Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum. Bahçemin iki yerinde drenaj problemi olduğunu bu seneki yoğun yağışlardan sonra anlamıştım.
Bu sene acil olarak DRENAJ problemini çözmem lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekir, bu işlerden kim anlar, herhangi bir destek alabilirmiyim vb... Konu hakkındaki bilgi ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır.?

Eklenen Resimler

ladikli beğendi.

Düzenleyen juglandales : 14-05-2013 saat 13:49
juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 13:30   #3637
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-09-2012
Kepçe ile kazdır su biriken yerden içine drenaj borusunu koy ve üstüne çakılla kapat boruyu da uzun tut biz daha önce bina kenarlarına yaptırmıştık bu şeklilde umarım yardımım olmuştur.

ibas06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 13:47   #3638
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 Mesajı Göster
Kepçe ile kazdır su biriken yerden içine drenaj borusunu koy ve üstüne çakılla kapat boruyu da uzun tut biz daha önce bina kenarlarına yaptırmıştık bu şeklilde umarım yardımım olmuştur.
Sayın ibas06, Drenaj en basit anlatımda dediğiniz gibi fakat;
- drenaj borularının kalınlığı, kanalın derinliği, kanal arası mesafe , verilecek eğim (arazi düz) gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacaktır.

Eski 14-05-2013, 13:59   #3639
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Sayın ibas06, Drenaj en basit anlatımda dediğiniz gibi fakat;
- drenaj borularının kalınlığı, kanalın derinliği, kanal arası mesafe , verilecek eğim (arazi düz) gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacaktır.
isterseniz şimdilik sorunlu bölgelerinize keson kuyu açın içlerine küçük pompalar koyarak başlayın durumu gözlemlemiş olursunuz geçicide olsa bir çözüm üretmiş olursunuz. tabi çok kuyuya ihtiyaç yok ve elektrik imkanınız var ise

ladikli beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 14:10   #3640
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
isterseniz şimdilik sorunlu bölgelerinize keson kuyu açın içlerine küçük pompalar koyarak başlayın durumu gözlemlemiş olursunuz geçicide olsa bir çözüm üretmiş olursunuz. tabi çok kuyuya ihtiyaç yok ve elektrik imkanınız var ise
Şuan için acele bir durum yok gibi. Su çekilmiş ve bu tarihten sonra yağacak yağmurların pek sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Bu arada elektirik te yok.

Eski 14-05-2013, 14:38   #3641
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Şuan için acele bir durum yok gibi. Su çekilmiş ve bu tarihten sonra yağacak yağmurların pek sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Bu arada elektrikte yok.
Benim bahçem 27 metre genişliğinde ve 320 metre uzunluğunda eğimli bir arazi ve eğiminin bittiği yerde kışın çok su duruyor ve buradaki fidanlarda gerçekten gelişeme gibi bir durum var bununla ilgili harran üniversitesinde bir hocanın 350 sayfalık tezi var. işyerinde olduğum için linki atamıyorum(yüzeysel bile bakılsa faydalı bir çalışma)
Birde bu kepçeciler bu işleri defalarca yapmışlardır diye düşünüyorum.Ben bir kaç ay içerisinde bahçem de 20'ye yakın fidan çukuru açtıracağım.Kepçeci geldiği zaman özellikle bu konu ile ilgili bir çalışmamız olacak,size de faydası dokunması açısından fotoğraflayıp siteye koyarım.

saygılar.

Name:  drenaj.jpg
Views: 1728
Size:  9.9 KB

böyle bir şey düşünüyorum ama bakacağız...

juglandales beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 14:50   #3642
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Sn. Juglandales,
Tarım Bakanlığı yayınlarındaki Sulama kitabında Drenaj konusuna bir miktar değiniliyor. Bence hesabını kitabını kendiniz de çok rahat yaparsınız. %5 gibi bir eğim yeter de artar bile bence. Önemli olan suyu akıtacağınız yerin ağaçların köklerinden yeterince uzakta ve aşağıda olması. Ayrıca drenaj borularını toprak işleme derinliğinin altına koymanız gerekecek.

Bu arada ben de bu sene drenaj problemi yüzünden epey ağaç kaybettim. Yaşasın killi toprak.

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 15:11   #3643
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım.

Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar.

7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız...

Name:  fotoğraf (5).JPG
Views: 1785
Size:  36.5 KB Name:  fotoğraf (6).JPG
Views: 1625
Size:  37.3 KB

Name:  fotoğraf (3).jpg
Views: 1751
Size:  44.8 KB

Name:  fotoğraf (4).jpg
Views: 1817
Size:  41.7 KB

Eklenen Resimler

orion1988 ve ejder01 beğendi.
Eski 14-05-2013, 15:16   #3644
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Sn. Juglandales,

Bu arada ben de bu sene drenaj problemi yüzünden epey ağaç kaybettim. Yaşasın killi toprak.

Ç.
Sn. Çamtepe, dediğiniz kitabı nereden temin edebilirim.? kaybettiğiniz ağaçlar benimki gibi mi oldu acaba. Üzerlerinde meyveler var bu bana garip geldi.

Eski 14-05-2013, 15:44   #3645
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum.
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 15:52   #3646
Ağaç Dostu

Alıntı:
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum.
Keşke öyle olsa. Haftaya gidince bakarım eğer yaprak kalırsa !!

Eski 14-05-2013, 16:00   #3647
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Selam

Tarım Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı.
"Kaset ve CD Satış Birimi
Tel: (0 312) 315 65 55(Santral/ 125 (Dahili)
Fax: (0 312) 327 45 68
e-mail: yayin@tarim.gov.tr"

Bu arada şöyle bir ekipmanla drenaj işi süper basit olmuş
Farm Basics: Drain Tile 101 (From Ag PhD #569 3/1/09) - YouTube

Bende de durum aynı, ağaçlar uyanmış, tam açmışlar yapraklarını, hatta şeftaliler meyve bağlamış, sonra bir yağmur yemişler iflahları kesilmiş. Bir kısmını da don vurmuş, yapraklar kavrulmuş. Değişik bir bahar olmuş. Geçen yaz domuz, bu bahar iklim. Bakalım daha neler gelecek başımıza Ben en iyisi Sn. Altay Ceviz ile ortaklık işine girişeyim bir an önce

Eski 14-05-2013, 16:11   #3648
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Aviator34'ün bahçe alt ucu gölün çok dibindeymiş, bu durumda orayı ceviz yapmak biraz zor. Tel örgülerin dışından derin bir keson kuyu yapılabilirse bir miktar suyu çekecektir ama tahminim o kuyu da kışın dolacaktır.

Bir önerim daha var. Sanırım alternatif yaşam blog'unda okumuştum, meyve ağaçları arasına derince bir çukur kazıp içine plastik bir varil koyuyorsunuz. Varilin üstünü delikli sağlam bir telle/ızgarayla örtüyorsunuz. Üstünü de toprak seviyesine kadar çakılla dolduruyorsunuz. Yağış oldukça bu varilin içine su doluyor.

Daha sonra bu su yaz ortasına kadar o varilin içinde duruyor. Ağaçların kökleri de yavaş yavaş o bölgeye yönleniyorlar. Dolayısı ile sulama ihtiyacı azalıyor.

Dikkat edilmesi gereken konu bu varilleri toprak işleme derinliğinin altına gömmek, ayrıca toprak işlerken de bu bölgeleri pas geçmek.

Bu yazıyı okuduktan sonra varillerin üstüne çakılın yanı sıra zeolit de koyarsak 10 numara olur diye düşünmüştüm..

cetiner ve ladikli beğendi.
Eski 14-05-2013, 16:18   #3649
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Selam

Geçen yaz domuz, bu bahar iklim. Bakalım daha neler gelecek başımıza Ben en iyisi Sn. Altay Ceviz ile ortaklık işine girişeyim bir an önce
Sn.Çamtepe teşekkür ederim.

Bu arada Altay cevizi dikenlerin 3 yıl sonra kazık gibi kökleri olduğundan don derdi de olmuyormuş )

yolgezer2001 beğendi.
Eski 14-05-2013, 16:50   #3650
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Bu ekipman bizim köylülerin dip kazan dediği makina köyde var.

Kışın bahçenin gölete olan uzaklığı 5 - 6 metreye kadar düşüyor geçen yaz sonu ise uzaklık 55 metreye çıktı.bende şimdilik derin bir çukur açtırmayı düşünüyorum,o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.dediğim gibi biraz daha zaman geçsin bir şeyler bulunur elbet.

Eski 14-05-2013, 17:08   #3651
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
[QUOTE=aviator34;1154859]Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım.

Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar.

7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız...

Sayın Aviatör, Resimlerden gördüğüm kadarı ile ceviz bahçeniz göle çok yakın ve toprak geçirgenliği yok gibi diyebilirim, dolayısıyla drenaj vs. gibi çözüm aramak yerine bu arazide daha çok sulu tarım yapın. Ceviz bahçenizi yakınlarında daha yükseklerde bir yerde oluşturun.
Bir kaç yıl fidanlarınız kurumasa bile 3-5 yıl sonra kurumaya başlayacaklardır, ayrıca meyve vermeye başladığında göle sis çökünce don olayı ile karşılacaksınız, kökler taban suyuna erişince çürümeye başlayacaktır ve verim alamazsınız bundan eminim, aynı problemlemler bahçemin bulunduğu yörede yaşanıyor. (bazıları gölete çok yakın,bazıları vadi içinde don olayı var bazıları ise taban suyu çok yukarda.

aviator34 beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 23:25   #3652
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Aynen tahmin ettiğim gibi ; Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum. Bahçemin iki yerinde drenaj problemi olduğunu bu seneki yoğun yağışlardan sonra anlamıştım.
Bu sene acil olarak DRENAJ problemini çözmem lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekir, bu işlerden kim anlar, herhangi bir destek alabilirmiyim vb... Konu hakkındaki bilgi ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır.?
Sevgili juglandales, ağaçların durumuna üzüldüm, budama yaparken de su duran bölgeleri görmüştük.

Drenaj tabi ki iyi olur fakat suyu nereye akıtacaksın, ben senin yerine olsam bu çukur bölgeleri toprakla doldururum, çukur bölgeleri toprakla doldurum tesviye et yerin düz değil hafif meyilli o nedenle su durmazsa zararda görmezsin.
Kışa girerken de meyil yönüne doğru tekli dipkazan çektir yağış suları dipkazanın açtığı yoldan araziyi daha çabuk terk edecektir.

Alıntı:
Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır
Bu ağaçları önce sert bir budama yap meneple ilaçla, yapraktan gübrelemeyle kurtarabilirsin.

Aynı şey üst bahçede de vardı sanırım ve oradaki ağaçlarda önceki seneler hafif bir zarar görüp gelişimleri iyi değildi, bu yıl sanırım daha da zarar görmüşlerdir, aynı işlemi o bölgeye de yapman gerekir.

Alıntı:
Bahçe toprak analizlerinde demir oranı yüksek diye biliyorum, ve o nedenle demir eksikliğinden olacağını sanmıyorum.

Sorun kışın duran su.

juglandales beğendi.
Eski 14-05-2013, 23:35   #3653
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.
O mutsuzlar da hareket yoksa hiç tutma, yerlerine başka fidan ek.

Eski 15-05-2013, 00:20   #3654
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2010
Alıntı:
Sn. Çamtepe, dediğiniz kitabı nereden temin edebilirim.? kaybettiğiniz ağaçlar benimki gibi mi oldu acaba. Üzerlerinde meyveler var bu bana garip geldi.
Bu killi toprak çoğu kişinin başına bela anlaşılan. Geçmiş olsun Sn. Juglandales umarım ağaçlarınız kurtulur.

Resimden ne kadar bir alanda drenaj sorunu var, eğim ne kadar pek belli olmuyor. eğer biraz eğim varsa suyun biriktiği noktada lastik tekerli kepçenin 60 cmlik kovasıyla boylamasına 1 mt derinliğinde kanal açtırıp içine kalın drenaj borusu koyup dişli dere mili veya çakıl doldurtursanız sorun çözülür sanırım. Sn. Aviator34 arkadaşımızın söylediği gibi kepçeciler bu işi bilir tahminim 110luk drenaj borusu fazla bile gelir aşırı birikinti yok. Zaten kanal derin kazılırsa yeterli gelecektir.

juglandales ve ladikli beğendi.
hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 00:29   #3655
Ağaç Dostu

Alıntı:
Bu ekipman bizim köylülerin dip kazan dediği makina köyde var.

Kışın bahçenin gölete olan uzaklığı 5 - 6 metreye kadar düşüyor geçen yaz sonu ise uzaklık 55 metreye çıktı.bende şimdilik derin bir çukur açtırmayı düşünüyorum,o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.dediğim gibi biraz daha zaman geçsin bir şeyler bulunur elbet.
Sn Aviator 34 ben de diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyim drenajla uğraşmak yerine göle yakın kısımdaki 2 3 sıra fidanı suya dayanıklı,kökü derine gitmeyen başka ağaçlarla değiştirmek daha mantıklı. Akıntının geldiği kısımda da tel örgünün kenarına su giren yerlere içeriye su girmemesi için 25 30 yüksekliğinde beton atabilirsin.

aviator34 beğendi.
Eski 15-05-2013, 00:53   #3656
Ağaç Dostu

Bunlar da benim bahçemdeki sorunlar :)

Arkadaşlar ben de benim fidanlardaki bir kaç sorundan bahsetmek istiyorum.

Name:  Fotoğraf-0196 (2).jpg
Views: 1999
Size:  72.0 KB

Ocak ayı içerisinde 450 adet chanler 25 adet de franquette ve fernette dikmiştim. Fidanlar 21 nisandan itibaren uyanmaya başladı ve hala yeni yeni uyanan fidanlar var. Fidanların 60-80 cmden tepe budaması yapılmıştı ancak fidanların çoğu tepesini vurduğumuz boyunlu fidanların 10 15 cm aşağısından uyandı. Yüzde 20 30luk kısmı da alttan 20 30 cmden itibaren uyandı üst taraflar kurumuş gibi görünüyor. Üstten uyanmayan fidanlar genelde ince, zayıf, ve gözleri küçük olan fidanlar. Gözleri iri, göze hoş gelen fidanlarda ise gözlerin tamamına yakını patlamış. Üstten uyanan fidanlarda ise tepeden aşağıya doğru 2 3 göz uyandı diğerleri uyanmadı.

Sizce bu neden kaynaklanmıştır fidanlarla alakalı mı , don mu vurmuş yoksa dikim hatası mı ?

Ve fidanlar yüzde 90 boyunlu gözlerden sürmüş, göz budaması yapmak için geç mi kaldım ?

ladikli beğendi.
Eski 15-05-2013, 01:07   #3657
Ağaç Dostu

Bazı fidanlarda ise yaprakların uçlarında don vurmuş **** bakteriyel yanık olmuş gibi durumlar var. Resimde pek belli olmuyor ama yaprakların en uçları siyah ve kurumuş gibi görünüyor.
Name:  Fotoğraf-0230.jpg
Views: 1389
Size:  62.1 KB

Bazı fidanların üstünde de resimdeki canlılar var turuncu olan kene gibi bir yaratık Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi sanki, asılınca gövdesi geliyor kafası kalıyor. Araştırdım ben koşnile benzettim ama emin de değilim

Name:  Fotoğraf-0233.jpg
Views: 1378
Size:  68.2 KB
Name:  Fotoğraf-0234.jpg
Views: 1449
Size:  48.2 KB

1 fidanın üstünde de siyah toplu iğne başından küçük, bal peteği şeklinde yan yana yumurtalar gördüm. Yumurta renginden hangi zararlının yumurtası olduğu belli olur mu acaba ?

ladikli beğendi.
Eski 15-05-2013, 01:25   #3658
Ağaç Dostu

Bu da farklı bir böcek.

Name:  Fotoğraf-0223.jpg
Views: 1772
Size:  72.1 KB

Birkaç tane de siyah, küçük ama tüyleri uzun tırtıla,ağıya benzeyen canlılar gördüm. 3 5 böcek için ilaç atmama gerek var mı ? Şimdilik gördüğümü imha ediyorum ilaç kullanmak da istemiyorum. Şimdiye kadar hiçbir ilaç kullanmadım sadece plastik boya ile fidanları boyadım. Sizce ilaçlama yapmam gerekiyor mu ?

Gübre konusuna gelirsek dikimden sonra gübre vermedim. Toprak analiz sonuçlarında dikimden önce azotlu gübre atmamı önerdiler, ancak fidancım azotu ilkbaharda atmamaı söyledi. Ben de azot atmak yerine fidanların etrafına fiğ-arpa ekmiştim. 5 6 gündür fiğleri çapalıyorum ayrıca azot gübresi vermeme gerek var mı yoksa fiğleri çapalamam yeterli mi ?

Çok fazla soru sordum kusura bakmayın araştırdım çoğu soruma cevap bulamadım (unutkanlık da hat safhada ) affınıza sığınır, şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.

ladikli beğendi.
Eski 15-05-2013, 01:43   #3659
Ağaç Dostu

Hep sorunlardan bahsedecek değiliz ya biraz da güzel resimler ekleyelim

Erken uyanan chandler fidanlarının sürgün uçlarında ilk yıldan dişi çiçekleri görmek insanın yorgunluğunu alıyor. Çoğu fidanda bu şekilde ikişer tane dişi çiçek var.
Name:  Fotoğraf-0229.jpg
Views: 1477
Size:  35.3 KB

Bir fidanda da erkek çiçek çıkmış chandlerde ilk yıl erkek çiçek oluşması beni şaşırttı
Name:  Fotoğraf-0235.jpg
Views: 3172
Size:  49.7 KB

Bu da bahçenin en erkenci cevizi şebin fidanım. Dikerken kısa diye tepe budaması yapma demişlerdi ben de tepesini vurmamıştım bu şekilde uyandı. Umarım ilerleyen günlerde lider dal da sürer. O da şubat ortasında dikildiğine ve kalıbına bakmayıp 2 tane dişi çiçek açmış
Name:  Fotoğraf-0221.jpg
Views: 1393
Size:  71.7 KB

Herkesin bahçesinden sevindirici haberler alırız umarım. Allah emeklerimizi boşa çıkarmasın inşallah.

Eski 15-05-2013, 08:50   #3660
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
[B]
Alıntı:
Sayın Aviatör, Resimlerden gördüğüm kadarı ile ceviz bahçeniz göle çok yakın ve toprak geçirgenliği yok gibi diyebilirim, dolayısıyla drenaj vs. gibi çözüm aramak yerine bu arazide daha çok sulu tarım yapın. Ceviz bahçenizi yakınlarında daha yükseklerde bir yerde oluşturun.
Bir kaç yıl fidanlarınız kurumasa bile 3-5 yıl sonra kurumaya başlayacaklardır, ayrıca meyve vermeye başladığında göle sis çökünce don olayı ile karşılacaksınız, kökler taban suyuna erişince çürümeye başlayacaktır ve verim alamazsınız bundan eminim, aynı problemlemler bahçemin bulunduğu yörede yaşanıyor. (bazıları gölete çok yakın,bazıları vadi içinde don olayı var bazıları ise taban suyu çok yukarda.
Sayın ykaya194 ben size durumu şöyle izah edeyim.Bahçemin üst bölümünde (250 metre yukarıda,sudan uzak)1500 m2 yer daha alıp etrafını tel örgü ile kapattırdım.

Name:  fotoğraf.jpg
Views: 2340
Size:  53.2 KB
Name:  fotoğraf (1).jpg
Views: 1475
Size:  39.3 KB

Önümüzdeki hafta bu alana dikim yapmak için 30 çeşit farklı meyve fidanı aldım.(elma,armut,şeftali,zeytin,dut,kiraz,vişne,k ayısı)Ticari amaç gütmeden hobi amaçlı, bir yandan da cevizler büyüyene kadar bu meyveleri dalından koparır yeriz dedik.

Şimdi sizin dediğiniz fikir aklıma o kadar yattı ki aşağıdaki 10 adet ceviz fidanlarını uykuya dalınca BİR ŞEKİLDE köklerine zarar vermeden oradan alıp yukarıya dikebilirim.Bazıları zaten mutsuz Sayın lilium'un da dediği gibi duruma göre bunları zaten oradan alacaktım.

Ben dün aşağıya ekilecek olan meyve fidanlarının aplikasyonunu hazırladım Sorun şu ki bu fidanların ileride ki akıbeti ne olur ?
Aynı şekilde don olaylarından etkilenirler mi ?
Yukarıdan gelen fazla su sorun yaratır mı ?
ya da dikelim olursa olur olmazsa sağlık olsun mu diyeceğiz ?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025