![]() |
|
![]() |
#3931 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
bu yüzden benim mantığıma göre hasattan hemen önce yapılan çapalamadan dolayı toprak ısıyı daha iyi çekeceğinden toprak ısısını arttıracak ve ağacın daha geç uykuya dalmasını sağlıyacaktır. hasattan önce yer temizliği için bence çapalama değilde biçme yapılmalıdır diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3932 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3933 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
çapalama yapıldığında toprağın güneş ısısını daha iyi emeceği söyleniyor. yani hasattan önce çapalama yaparsak toprak ısısını arttıracağız. ağacın uykuya yatmasını da toprak ısısının tetiklediği yazıyor. burada benim mantığıma görede hasattan önce çapalama yerine biçme yaparsak toprak ısısını arttırıp ağacın daha geç uykuya dalmasını önleriz diye düşünüyorum ve siz bahçe sahiplerinin değerli bilgilerini almak istiyorum bu konuda. değerli hocalarımızla da görüşme imkanı bulan arkadaşlarımızın bu konularıda sorabilirlerse bilgilenmiş oluruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3934 |
Ağaç Dostu
|
Ceviz yetiştiriciliği - YouTube Ceviz yetiştirmeyi merak edenler için güzel bir röportaj buldum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3935 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç verim yaşına geldiğinde tacı güneşi almasına birazda olsa engel oluyor, Yani Bunlar çok küçük nüanslar üzerinde fazla durmaya değmez, dikkat etmemiz daha önemli noktalara dikkat edelim yeter. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3936 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-08-2013
|
Sayın Arif bey bizim fidandaki erkek çiçek sandığımız o şey nedir ? Arkadaşlar sulamayla ilgili başımıza şöyle bir şey geldi. Geçen senelerde ağustosta suyumuz kesiliyordu. Cevizlerimiz tabi ki su stresine giriyordu. eylül sonunda sonbahar yağmurlarında bizim meyvelerimiz tekrar sürgün yapmaya kalktı. O kışta uçlarından epey zarar gördüler. Şimdi sulamayı keserken sonbahar yağmurlarını mutlaka düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Saygılarımla Aksoy17 Düzenleyen aksoy17 : 19-08-2013 saat 19:25 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3937 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-05-2013
|
İnce kabuklu ceviz (chandler-şebin gibi) ekmek isteyen arkadaşların kuş zararı ( özellikle ağaçkakan) için çok dikkatli olması gerekir. Ceviz tarlalarında yaptığım tesbitler içler acısı. Yeşil ve kahverengi kabuğunu çok güzel kırıp içini boşaltıyorlar. Her dakika tarlada olmanız gerekiyor. 1-2 gün tarlaya uğrayamam diyenler ceviz ekmek için bir daha düşünsünler derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3939 |
Ağaç Dostu
|
dönümde 50 tl lik bir masraf ile birer metre aralar ile bahçenin üzerine misine çekilirse kuşlar misineye çarpacaklar ya da kanatları değecek. misineyi göremeyen kuşlar neye dokunduklarını anlamadığı için korkarak kaçacaklar ve bir daha bu bahçeye uğramayacaklardır. bu yöntemi önce balkonumda daha sonrada bahçemde ( ceviz bahçesi değil henüz ceviz ekmedim) denedim ve olumlu sonuç aldım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3940 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2010
|
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum. 2 konu hakkında bilgisi olanlardan bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. 25 dönüm ektiğim fidanlara taşıma suyla baş edemeyince tarlama 700 mt ilerideki köyün sulama kooperatifinden 90lık pe 100 boruyla kendi imkanlarımla suyu çektim. Tarlam sulama sahası dışında bulunuyor. Ancak köyden birileri DSİ'ye benim yüzümden sulama birliğini şikayet etmişler. Tarlam sulama sahasına uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum var mı acaba ? Diğer sorum ise desteklemeyle ilgili. Fidanları alırken mavi sertifikalı fidan aldım ve 7*7.5 mt mesafeyle diktik. İlçe tarım müdürlüğündeki memur mesafenin kısa olduğunu, destekleme alamayabileceğimi söyledi. Ben ise 8*4 mt mesafeye bile destekleme verildiğini duydum. Bu konuda ben mi yanlış hatırlıyorum acaba ? Fidancım da 7*7.5 mt dikime destekleme verildiğini söylüyor. Biz mi yanlış biliyoruz ilçe tarımdaki memur mu? Yaklaşık 2 haftadır bu konulardan dolayı moralim bozuk. Fidan yetiştirmek zaten zor maddi manevi yoruluyorum bir de bu tip olaylar çıkıyor az daha bu sevdamızdan soğutacaklar bizi !!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3941 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Alıntı:
Mavi sertifikalı olsun olmasın,diktiğiniz fidan sayısına göre destekleme alırsınız.Biz fidan başına 7 tl destek almıştık.Memurun bu konuda bilgisi yetersiz gibi geldi bana. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3942 |
Ağaç Dostu
|
fidan başına mı? ben dekar başına 100 tl olarak biliyorum yanlışınız olmasın? ( mavi serfikalı da 250 ya da 300 tl idi yanılmıyorsam). bu başka bir şeyin desteklemesi midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3943 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Fidan mesafesikonusunda tarım il md.gittim. Badem dikeceğim 6x5 m mesafe yapacağım dedim. Memur bana olmaz 5x5 6x6 7x7 dikersem destekleme alırsın dedi.Bende yanlışlık var 5e5 oluyorda 6ya5 neye olmasın dedim.Memur bana yazıyı gösterdi bende 25m2 ye oluyor 49m2 ye oluyorda 30m2ye niye olmasın mantığa aykırı dedim.Bunun üzerine diğer memur abe doğru söylüyor olması lazım dedi.Bakanlıktan görüş sordular ve dediğim mantıklı çıktı.8X4=32 oluyorda 7x7.5 neden olmasın memur havada geziyor olur hemde bal gibi olur.Olmaz derse olmıyacağına dair belge iste zararını o memurdan alırsın.DSİ Devlet sulama işleri görevide o seni çekemiyen köylüler % 90 çekemez oda fark etmez ne yaparlarsa yapsın sulamanı yaparsın valiliğe dilekçe verirsin ağaçlarım sulanmadığı zaman kuruyacaklar bütün boru masraflarını kendim yaptım dersiniz olur biter moralini bozma dik dur söker alırsın o kadar kolay gelsin hasan ka mücadele etmezsen omaz . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3944 |
Ağaç Dostu
|
özel ağaçlandırma yani özel kapama bahçe olarak geçenmidir? 10 dönüm ve üzerinde özel kapama bahçesi yapılabiliyor acaba o şekilde mi bu 7 tl yi veriyorlar? bilgisi olan varsa ve bilgilendirirse sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3945 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-08-2013
|
Alıntı:
İl merkezinde misiniz ilçe merkezinde misiniz bilmiyorum ama ildeyseniz il tarım müdürlüğüne, ilçedeyseniz ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edip bahçenizi Ç.K.S. sistemine ceviz bahçesi olarak kaydettirin ve belgenizi alın. Ondan sonra o belge ile sizin önünüze engel çıkaracak herhangi bir kurum olacağını sanmıyorum. Çünkü ben bu olayı 6 ay önce yaşadım. TEDAŞ bile bana elektrik vermek istemedi. O belge ile ceviz bahçeme geldiler baktılar. Hiçbir engel kalmadı. Devletin her konuda destek verdiği bir iş yapıyorsunuz, siz ağaç yetiştiriyorsunuz. Ben almadım ama sulama için devletin desteği olduğunu duydum. Ama herhangi bir müracaatım olmadığı için o konuda çok bilgim yok. Saygılarımla Aksoy17 İl veya İlçe tarım müdürlüklerine giderken tapunu unutma yanında olsun. Çok önemli. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3946 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1- Araziniz tarım alanının dışındaysa vermeyebilirler. 2- Araziniz DSİ ya da sulama birliğinin aldıkları kararlar gereği sulanacak araziler dışındaysa yine vermeyebilirler. Bizim bölgemizde de bu gibi durumlar var sulanacak araziler ve sulanamayacak araziler belirlenmiş fakat vatandaş dinlemiyor kuruyor motoru basıyor suyu paraysa veririz diyor. ![]() Şimdilik böyle gidiyor fakat resmiyet işin içine girerse ceza kesilmesi içten bile değil. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3947 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2009
|
Orman bakanlığının verdiği 7 TL lik fidan kredisi özel alanlara verilmiyor. Standart sertifikalı fidanda (sarı sertifika) Tarım Bakanlığı dekara 100 TL sertifikalı fidanda (mavi sertifika) dekara 230 TL bir defaya mahsus hibe veriyor. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3948 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Sayın Chandler,aklıma takılan bir kaç soru var.Franquette tozlayıcı çeşidini de,Chandler gibi,meyve gözü üretmesi için %40-%50 civarı geri doğru mu budama yapmalıyız? Yoksa sadece uç dallardan hafif kısaltmalar yapmak mı daha doğrudur? Hatayla erkek çiçek yapıcak dalları kesmiş olmayalım. Duyduğum kadarıyla Franquette uç dallarda erkek çiçek ve az da olsa meyve yapıp,dikine ve büyük ağaçlar yapıyormuş.Çok geniş bir alan kaplarsa,sağında ve solundaki Chandler ağaçlarını da sökmek zorunda kalır mıyız? 8*8 metre mesafeye sığar mı franquette çeşidi ? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3949 |
Ağaçsever
|
Sn Formullaone Chandler ları budarken Franquette yi budamamak lazım ki bilirsiniz budayarak ağacı sürgüne sevk edeceğiz ve hızlı sürgün veren ağaç geç çiçek verir. Zaten yapı olarak güçlü dikine büyüyen bir ağaç, birde budayarak bunu desteklersek çiçeklenmeyi geciktirir. Franquette verime geç yatsa da çokta verimsiz bir ağaç değildir. İlerki yaşlarde meyveye yatınca büyüme biraz yavaşlar ve verime yattıktan sonra budamakta bir sorun olmaz. Sonuçta 8x8 **** 7x7 **** 8x4 sorun olmaz budayarak ağacı tutabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3950 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2012
|
bu kadar ceviz bahçesi var. ama video ile bu budamayı anlatan bir video tam olarak yayınlanmadı.sn lilium sağolsun tek başına kameraman bir arkadaşını bulduğunda çekip yayınladı. örnek video çekimleri çoğsltılıp ve video ile forumda bilgi paylaşımı yapılmalı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3951 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2011
|
Alıntı:
Size katılıyorum,ne yazık ki türkiye de her şey böyle.Biz her şeyi geriden takip ediyoruz.Ben de budama yapmadan önce araştırdım bu konuyu.özelikle internette bazı görüntüler var.Ama inanın en anlaşılırı ve doyurucu video yine syn lilium'un videoları... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3952 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2010
|
Ben de sayın Lilium ' un paylaşımlarından çok faydalandım.Çok teşekkür ediyorum.Örneğin onun sayesinde ceviz göz aşısında İLK DEFA başarılı oldum.Teşekkürler sayın Lilium. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3953 |
Ağaçsever
|
14-15 Eylül de Kastamonu da Ceviz Çalışma Grubu toplantısı var. faydalanmak ve tanışmak isteyenler için iyi bir fırsat diye düşünüyorum. Tarih 1-2 gün sapabilir. Tekrar bilgilendiririm. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3954 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Değerli dostum özel araziyede orman bakanlığı destek veriyor.Bizim kaman da bir arkadaş aldı hem tarım bakanlıgından hem orman bakanlıgından destek alınabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3955 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2012
|
bizim çevrede yokmu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3956 |
Ağaçsever
|
Hersene farklı bir ilde yapılıyor. Geçen sene Maraşta idi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3957 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-02-2013
|
Selamlar herkese. Mart ayında diktiğim fidanların suyunu ne zaman kesmeliyim sizce ? rakım 1400 mt seviyelerinde . Erken kesersem kuruma olur diye çekiniyorum , geç kesersemde sürgünlerin pişkinleşmesi gecikicek.Neleri baz almam lazım enzından ona göre karar veriyim. Teşekkürler şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3958 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
Değerli dostlar Kastamonu da kendi bahçemizde 20-25 yaşlarında bir ceviz ağacımız var.6-7 metre boyunda bir ağaç.Yıllardır ne budanır,ne ilaçlanır,ne gübrelenir.Sadece bahçeye sebze ekildiği ve sebzeler de sık sulandığı için sürekli sulanmış olur.Yani sulaması az değil fazladır bile.Verimi düşük,yılda 50-60 kg civarında.Ama ceviz kalitesi mükemmel.İçi tam dolu ve kesinlikle kararma olmuyor,pırıl pırıl.Orta irilikte.Kabuğu yumurtanın kabuğu gibi.Hani ceviz kırarken yumuşak cinslerde avucunuza 2 ceviz alıp sıkar kırarsınız ya bunda ona bile gerek yok.Tek cevizi avucunuzda kırarsınız.8-10 yaşında bir çocuk gücü bile kırar.Hatta şöyle anlatayım;ağacın dallarının yarısı bahçe tarafında,o taraf toprak olduğu için zemin yumuşak.Diğer tarafındaki dallar yola bakıyor.O taraf sert,asfalt zemin.Cevizler olgunlaşıp yere kendiliğinden düşerken veya sırıkla indirirken bahçe tarafına düşenler sapasağlam kalıyor,yol tarafına düşenlerin yarısına yakınında kabuk çatlıyor. -Benim merakım fotosunu buraya koysam bu cevizin cinsini söyleyebilen olur mu? -Bu cevizin meyvesini tarlada yetiştirsem aynı meyveyi verir mi?Yoksa tekrar kendi ana ağacımızdan bu fidanları aşılamak mı gerekir? -Acaba ağacın verimi için tozlayıcı mı lazım?Eğer öyleyse bu ağaca uygun tozlayıcı ne cins olabilir? Ustaların cevaplarını merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3959 |
Ağaç Dostu
|
verimin düşük olmasının bir sebebi sopa ile hasat yapmanız olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3960 |