Bağlan

View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

maysan80
02-12-2011, 19:14
bu son aldığım gardenyam altı aylık daha. Sayın serdag ve sayın eb ru değerli yorumlarınızı bekliyorum

eb_ru
03-12-2011, 12:03
valla mı?
vay be hep merak etmişidir. nşa olmayan durumlar nedir diye.
:)
kaderde kimya mühendisleriyle tanışmakta varmış.
saygılarımla.

:) 0 °C ve 1 atm basınca sahip olmayan ortama nşa değildir diyebiliriz.
Gardenyanız gayet sağlıklı görünüyor.(aman nazar değmesin)

SerDag
03-12-2011, 16:10
Sevgili eb_ru çok teşekkür ederim. çiçeği bitti, yarın hemen koşup kestane toprağı ve pomza taşı arayacağım. Eğer bulamazsam asitli toprak diye satın alayım mı ne dersiniz..?

Sayın maysan80 bu tam bir kimya işi zaten. Yeni gardenyanız hayırlı olsun güle güle büyütün. Kuzucuk daha pek tazeymiş, toprak biraz fazla ıslak gibi, 1-2 gün su vermeyin diyeceğim şimdilik. Doğru toprak bileşimini bulunca ben bu ara değiştireceğim, benim gardenya yeterince gelişkin. Siz hemen değiştirmeyin önce ortama bir uyum sağlasın, yeni alınan bitkilerin hemen saksıları değiştirilince bir şok daha yaşıyorlar çünkü. Yaprak dökmeden bir süre yerine alıştırın. Biraz serpilsin. yeni yapraklar versin. Ondan sonra baharda değiştirirsiniz. Saksı/toprak değişimi için genelde baharda ve en geç güz başı önerilir. Gardenyada da bir istisna olacağını sanmıyorum.

eb_ru
03-12-2011, 19:06
sevgili eb_ru çok teşekkür ederim. çiçeği bitti, yarın hemen koşup kestane toprağı ve pomza taşı arayacağım. eğer bulamazsam asitli toprak diye satın alayım mı ne dersiniz..?

Bence alın ama bulursunuz kestane toprağı, yanlış hatırlamıyorsam AOÇ'nin serasında vardı. Ben gardenyamı ordan almıştım bu arada :)

edasu
04-12-2011, 12:33
siteye yeni üye oldum gardenyanın yaprkları kuruyor ve üstünde beyaz pamuk gibi bişeyler var solmaya başladı ne yapabilirim

elek
04-12-2011, 13:43
Sayın Edasu, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

"Beyaz pamuk gibi şeyler" dediğiniz unlu bit olabilir mi bunu bir araştırın. Eğer unlu bit ise bitkiyi karantinaya alıp, toprağın en azından üst kısmını değiştirip uygun ilaçlarla sorunu çözmeniz gerekir.

Gerekli bilgileri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

edasu
04-12-2011, 14:17
Sayın Edasu, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

"Beyaz pamuk gibi şeyler" dediğiniz unlu bit olabilir mi bunu bir araştırın. Eğer unlu bit ise bitkiyi karantinaya alıp, toprağın en azından üst kısmını değiştirip uygun ilaçlarla sorunu çözmeniz gerekir.

Gerekli bilgileri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

teşekkür ederim evet onlardan var ilaçlamaya başlayım

maysan80
04-12-2011, 18:09
sayın ebru ve sayın serdeg yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

kuzucuk daha pek tazeymiş, toprak biraz fazla ıslak gibi, 1-2 gün su vermeyin diyeceğim şimdilik. doğru toprak bileşimini bulunca ben bu ara değiştireceğim, benim gardenya yeterince gelişkin. siz hemen değiştirmeyin önce ortama bir uyum sağlasın, yeni alınan bitkilerin hemen saksıları değiştirilince bir şok daha yaşıyorlar çünkü. yaprak dökmeden bir süre yerine alıştırın. biraz serpilsin. yeni yapraklar versin. ondan sonra baharda değiştirirsiniz. saksı/toprak değişimi için genelde baharda ve en geç güz başı önerilir. gardenyada da pek farklı bir istisna olacağını sanmıyorum.

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)

dediğiniz gibi daha kuzucuk. toprağa su vermiyorum diye bilirim günde toplasanız 5 damla damlatıyorum ya da hiç damlatmıyorum. bu durum çok hoşuna gitti herhalde ki bana 3 yaprak ve filiz ile cevap verdi. yaprak dökme olayını daha yaşamadım. yaklaşık bir buçuk aydır bende. ortama alışmıştır diye düşünüyorum ama dediğiniz gibi mart ayını beklemekte fayda var galiba.

maysan80
04-12-2011, 18:12
sayın eb ru
bilmiyorum mersin'e hiç gittiniz mi?
orada çeşit çeşit meyvelerin suyunu karıştırıp satarlar adına da "atom" derler. siz de gardenya için yapsanız bir atom olmaz mı???????????
::))))

eb_ru
05-12-2011, 11:29
:)) Araştırmak lazım sevgili maysan
Şu aralar tohumdan bitki yetiştirmeye taktım onlarla boğuşuyorum, gardenya yoluna girdi diye bırakmıştım ilgilenmeyi ne yalan söyleyeyim.
Aslında duyduğum birşey vardı ama bulamadığımdan deneyemedim. Isırgan otu fermantasyonu ile sıvı gübre elde ediliyor, seyreltip bitkilere veriliyor. Her bitkiye verilebilir tabi. Bahara deneyeceğim ben. Isırgan otu Icinde cokca demir, C vitamini, magnezyum, silis, A vitamini mevcutmuş. Şurda basitçe anlatımı mevcut :ISIRGAN OTUNDAN BESLEYC GBRE YAPMAK - Yeryz Dernei (http://www.yeryuzudernegi.org/yazdir.asp?ID=123). Tabi ben ısırgan otunun yanına başka otlar da koymayı düşünmüştüm ama araştırmak bulmak ve uygulamak henüz kısmet olmadı.

eb_ru
05-12-2011, 14:29
Merhaba Mine Hanım
Size gardenya ile ilgili bir soru soracağım. Gardenya yaprağının ucundan başlayan ve tüm yaprağı kaplayan kararmalar var ve neredeyse bitkideki bütün yapraklarda mevcut. Yaprağın ön ve arkasından görünümlerini ekliyorum. Bu bitkiye ne yapmak lazım? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. (Bitki benim olmadığı için boydan resim gönderemiyorum)

eb_ru
06-12-2011, 10:02
Gardenya dostları, alışveriş bölümünde gardenya tohumu almak istedim ancak az miktar istediğim için arkadaş getirtemeyeceğini söyledi. İki çeşit gardenya var:Gardenia resiniflua ve Gardenia volkensii. Tohum almak isteyen olursa şuraya göz atsın, belki birkaç kişi daha çıkarsa getirilebilir. http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/23925.htm

Mine Pakkaner
06-12-2011, 21:51
...Gardenya yaprağının ucundan başlayan ve tüm yaprağı kaplayan kararmalar var ve neredeyse bitkideki bütün yapraklarda mevcut. Yaprağın ön ve arkasından görünümlerini ekliyorum...)

Daha az birkaç yaprak fotoğraflar mısınız, bunun gibi neredeyse tamamen ölmüş bir yaprakta fotoğraftan sorun tanımlamak benim için güç.

Bir de bitki ne zaman alındı, nasıl bir yerde duruyor, sıcaklık ne, nasıl gübreleniyor, nasıl sulanıyor sorularının da cevabını rica ediyorum. Boydan bir genel görüntü de şart. Bitkinin sahibinden rica edelim.

SerDag
07-12-2011, 21:26
Ah ah toprakları al gel ama gardenya nanik yapsın olacak iş mi? Üzerinde 8-9 mini mini tomurcuk. Nasıl değiştireceğim ben bu toprağı şimdi.. "Bir müsaade et artık", dedim bitkiye sonunda. Mecbur baharı bekleyeceğiz.

Sayın maysan evet bahara dek bekleyin. Bitki daha çok yavrucuk.

Sevgili edasu tarifinizden unlu bit olduğu anlaşılıyor. Gördüklerinizi temizleyin. Ben ev yapımı ilaçları uyguladım ama iki Yucca kaybettikten sonra artık eldivenlerle köpürtülmüş bulaşık beziyle fiziksel olarak bu savaşa dahil oldum, ellerimle böcükleri temizledim. Bitkiyi sıkça kontrol edin. Toprağın üstünü naylonla örtüp tüm dallara yapraklara ilaç uygulayın. Sonra bitkiyi duşakabine sokup fıskiyeyle bir güzel yıkayın. (Toprağa ilaç/köpük vb gelmesin.)

Sevgili eb_ru kolaylıklar dilerim, tohumdan çiçek yetiştirmeye geçen 2 sene eşimle çok sarmıştık. Çünkü kayınvalidem yetiştiriyor. Eşi de ziraat mühendisi, Yani bilgi, altyapı herşey mevcut, ama zaman değil!:) Bana çok yorucu olmuştu, sanırım fazla ekmiştik, sonra da çok feci bir yaz oldu Ankara'da, bir türlü yetişemedik tümüne. Vilmorin'in tohumları çok kaliteli oluyor. Müthiş çiçeklerin tohumlarını hatta yumrularını getiriyorlar Bauhaus'a. Önerilen Şubat ayında değil biz ta Mayıs'ta ekmiştik. Hepsi balkondaydı mevsim müsaitti. Daha gür olmuşlardı, hemen de açtılar, sonraki sene kitabına uygun ektik bahar başı ama o yıl Ankara'da mevsimler şaşıp Mart'ta karlar yağdı o yüzden daha az oldular. Beni geçen yaz yordukları için fidelemede karar kıldım bir daha ekmeyeceğim dedim. Ama büyük bir zevk, toprağı yarıp çıkmalarını izlemek, bir çocuk gibi büyümelerini seyretmek. Lütfen bizimle de paylaşın tohumdan yetiştirme tecrübelerinizi. Müthiş bir deneyim.

eb_ru
08-12-2011, 12:09
Sevgili SerDag haklısın çok yorucu iş ama büyük zevk. Şahsen(belki de) ömürleri boyunca yaşayacağı ortamda doğup büyümelerinin daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için tohum olayına bulaştım. Tohumları doğadan topladım (zaten topu topu çam ve gül ekebildim). Sadece ülkemizde az bulunan bitkilerin tohumlarını edinmek için para harcayacağım. Mesela hibiscus coccineus texas star gibi. Şu Gardenia volkensii'ye de bayıldım o yüzden buraya yazdım, mutlaka bir gün edinmek istiyorum.
Elinizde ekemeyeceğiniz tohumunuz varsa tohum takas etkinliğine bağışlayabilirsiniz bu arada. http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm
Çimlenen tohumlarımın yaşama tamamen tuttunacağından emin olunca ilgili yerlere konu açıp fotolayacağım. O zaman haberdar ederim :)

maysan80
09-12-2011, 23:23
bir haftadır uzağım foruma. malum seferdeydim. yeni geldim. ısırgan otu fermantasyonunu deneyeceğim. ama burda oranlamalar yok. mesela 1 lt suya 5 sap mı? veya bir kilo ısırgan otuna bir lt su mu? nasıl ayarlayacağız bu oranı? yoksa göz kararı yeterli mi?

eb_ru
11-12-2011, 16:31
hoşgeldiniz sayın maysan80
Isırgan otunu taze olarak şimdi bulabilir miyiz bilmiyorum ancak su miktarı dönüşümü sağlayacak bakterilerin faaliyeti için gerekli, o yüzden gözkararı yapılabilir. Burda önemli olan ısırgan otunu çok küçük parçalara ayırmak ve hergün fermantasyon tankını karıştırmak. Bakteri faaliyeti için oksijen lazım malum, karıştırarak suda oksijen çözmek gerekecektir. Şimdiden uyarayım karıştırmak için fermantasyon kabını açtığınızda çok kötü bir kokuyla karşılaşacaksınız. Bu kötü kokuyu duymadığımız zaman dönüşüm tamamlanmış olacaktır.

maysan80
16-12-2011, 13:17
anladım.bilginiz olsun tam ısırgan otu zamanı şuan.

eb_ru
18-12-2011, 11:33
Sayın maysan şanslısınız siz o zaman, karasal iklimde baharda yetişirmiş, pazarda falan da yok buralarda. Önce siz deneyin bahara sizden kopya çekelim :)

maysan80
19-12-2011, 17:19
bu haftasonu zamanım olmadı dağa bayıra çıkmaya. izindeyim inşallah önümüzdeki haftasonu dağa bayıra çıkacağım... o zaman deneyeceğim. demir ihtiyacı için ayrıca paslı çivi veya paslı metali toprağa koymaktan duymuştum. bilgisi olan var mı?

sevgice
22-12-2011, 18:34
merhaba.Gardenya tohumunu çilendirmek için bilgi ararken şöyle birşey buldum.Daha önce deneyen oldumu aramızda paylaşmak istedim.Ve tohumdan nasıl çimlendirebilirim.
Teşekkürler

ALINTI

Gardenyanın toprağı sürekli nem istiyor. Ama kışın yine de sulama miktarını azaltmak gerekli. Yazın sıcaklığında daha çok su arayan gardenya, kışın daha az suya ihtiyaç duyuyor. Bir de öyle alelade su olmuyor bu nazlı çiçeğe. Kaynatılıp dinlendirilmiş su, her daim daha da mutlu ediyor onu. Sıvı gübreye de ihtiyaç duyan gardenya için yaprak ve kök çürükleriyle karıştırılmış toprak ideal.

Bütün bunları yaptınız ama gardenyanız hâlâ çiçek açmadı mı? Bir yumurtayı suyla karıştırıp çiçeği de onunla sulamak gerekiyor. Bütün bu uğraşların sonunda karşılığı çok güzel beyaz çiçekler. Ama çiçekleri çok beğendik diye, dibine yanaşıp, burnunuzu sokup koklamanız da gardenyayı üzen hareketlerden. Ellediniz mi soluyor çiçeği.

eb_ru
23-12-2011, 11:32
Merhaba Sevgice
Geçenlerde internetten gardenia cape jasmine tohumu aldım. İlk denememi dün yaptım. 24 saat %6'lık hidrojen peroksitte (oksijenli suda) beklettiğim tohumu, 40 dakika 80C 'de fırında sterilize ettiğim ve soğuyarak oda sıcaklığına gelen tof-toprak karışımına plastik bardağa ektim, üzerini streç filmle kapattım. Kalorifer peteğinin üstüne koydum. Daha önce bu yöntemle texas star çimlendirmiştim. Bakalım bunda da işe yarayacak mı?

Ben bu rendelenmiş domates, yumurta, muz rendesi vs gibi şeyleri direkt çiçeğin toprağına karıştırmaya çekinir,m açıkçası, sonuçta bitkinin kullanabileceği forma dönüşmesi için bakteriler faaliyete geçecek ama bu zarar verebilir diye düşünüyorum. Doğada bu çiçek çırpılmış yumurtayı nereden bulacak ki. Önce başka bir toprakta dönüşümü sağlayıp gardenyanın toprağına bu toprağı karıştırsak (kompost yapar gibi) daha iyi olur kanaatindeyim.

maysan80
23-12-2011, 17:20
valla ben her türlü veriyorum gardenyama. sulama suyunu kaynatıp kullanıyorum. asitli toprağı çok sevdiğin dolayı düşündüm ki narenciye asidi işimi görür. bunun sonucu olarak portakal kabuklarından çıkan suyu sulama suyuna karıştırıp öyle veriyorum. bir haftadır bu uygulamayı kullanıyorum. şuan için bir zarar görmedim. bu suyu aynı zamanda yapraklara da püskürtüyorum. risk alıyorum ama denemeden öğrenemeyiz.

sayın eb ru doğada yumurta yok diye böyle besleyici şeyleri de kullanmayalım mı? bir nevi gübreleme olayı değil mi bu durum?

tamam bakteriler bitki köklerine zararlı olsa da bitkilerin de bakteriye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

yanlış mıyım sayın eb ru? yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim. (her zamanki gibi ::)))

SerDag
23-12-2011, 22:07
Sevgili eb_ru çok haklı. Mutfaktaki bitkisel artıkları direkt saksıya dökmeyiniz. Önce ayrı bir yerde çürütülmeliler. Bunun için forumda kompost hazırlama başlığına bakabilirsiniz. Hava delikleri olan bir sepette mutfak bitkisel gıda artıkları, çay artığı gibi bazı şeyleri biriktirip örneğin bu sepeti balkonda tutarak kompost elde edebilirsiniz. Bu karışıma herşey katılmıyor, tıbbi-kozmetik atıklar gazete kağıtları gibi şeyler katmayınız. Çürüme işlemi tamamlandıktan sonra harca katılmalılar. Sanırım 1-2 ay kadar alıyor. Direkt eklerseniz saksıda çürüyeceklerdir. Nahoş bir koku ve hijyen sorununa neden olabilirler, bitkiye zararlı olabilirler. Bitkiler gıdalardaki her besini bizim sindirmemiz gibi alamazlar. Alabilecekleri forma yani azot ve karbon içeriğine dönüşmüş şeyler verebiliyoruz.

eb_ru
23-12-2011, 23:12
Sevgili maysan80
Ben sadece düşüncemi açıkladım. Bakteriler elbette bitki için gereklidir ancak bakteri dönüşümü gerçekleştiriken ara ürünler ve yan ürünler de oluşturacaktır, nazlı bitkiler bu ara ve yan ürünlerden hoşlanmayabilirler. Ya da bu ara ve yan ürünler toksik etki yaratabilirler. Ya da bu dönüşümler gerçekleşirken toprağın pH'ı artabilir , azot dönüşümü gerçekleşirken mesela toprakta pH'ı yükselten amonyak ara ürünü oluşuyormuş(ki gardenya düşük pH ister bilirsiniz.) Bu yüzden tamamen dönüşüm gerçekleştikten sonra toprak harcına karıştırmaktan yanayım.

maysan80
29-12-2011, 22:04
sözüm geri sayın eb ru. gayet ikna edici oldu. dışarda karıştırıp sonra saksıya tatbik olayına devam öyleyse..

eb_ru
30-12-2011, 17:08
:) ne mutlu bana
bu arada narenciye kabuklarında bulunan limonen diye bir maddenin bozunması uzun zaman alıyormuş ve bu da bazı yararlı organizmaların(yararlı solucanlar gibi) toksik etkiye maruz kalmasına neden oluyormuş.

Hasan1293
30-12-2011, 17:49
İkea ve Bauhaus gibi yerlerden ithal gardenya alıp eve getiren ve ev ortamında gardenya beslemeye çalışan arkadaşlara tecrübe edilmiş tavsiyeler:

Öncelikle şu maddelere dikkat edin ve yaprak sararma ve tomurcuk dökme gibi problemlere son verin:

1- İşin en büyük sırrı, Bitkiye su fısfıslamayın. Gece içine su fìsfıslanmış büyük bir poşeti bitkiye ters olarak geçirin ve poşetin uçlarını saksının altına büzüştürün ve güneş doğana kadar öyle kalsın. Güneş doğunca poşeti çıkartın. Bitkinin 5-6 saat bu sera etkisine ihtiyacı var. Çok geçmeden 2-3 gün içinde yeni yaprakların çıktığını göreceksiniz. Hatta ölmek üzere olan gardenyalarınıza bile bu yöntemi uygulayın. Allah'ın izniyle 1 hafta zarfında tekrar hayat bulduğunu göreceksiniz.
2- Bitki en az 3-4 saat perde arkasından güneş görmeli. Ve diğer saatlerdede aydınlık bir ortamda bulunmalı. Yani tül arkasından 3-4 saat güneş gördükten sonra tül açılıp güneşsiz gökyüzüne perdesiz bakabilmeli. Tül sadece cam arkası güneşin zararlarını azaltır. Galiba cam mercek etkisi yapıyor. Ondan sonra tülü açmak lazım. Yaprak sararmasının veya dökülmesinin en önemli sebebi yeterli aydınlık sağlananamamasıdır.
3- Saksının tam ortasına paslı bir çivi batırın (Demir ihtiyacı için)
4 - Gübre için Vilmorin çubuk gübrelerden 3-4 adet saksıya batırın. Ya da başka katı veya sıvı gübrelerden de (üzerinde yazan ölçülere uygun) kullanabilirsiniz.
5- Bitkiyi haftada bir defa 1 - 1.5 su bardağı kireçsiz veya hazır suyla sulayın. Sakın ev ortamında 1 haftadan daha az bir sürede sulamayın. Tomurcuk dökmesinin en önemli sebebi, gereksiz fazla sulamadır. Sulamayı mutlaka saksının üstünden yapın. Alttan, saksı tabağından sulama kesinlikle yetersizdir. Hatta daldırma yöntemini yapabilirseniz daha verimli olur.
6- Saksının alt tabağını çakıl taşlarıyla doldurup saksıyı üzerine oturtun. Ve alt tabağa biraz su koyun. Bu, bitkiye nem ortamı sağlamak içindir.
7- Bitkiyi kalorifer peteğinden veya sobadan uzak tutun.
8- Kışın veya soğuk bahar aylarında odanın penceresini açtığınızda bitkiyi direk hava cereyanına maruz bırakmayın.

Baştaki 4-5 maddeye özellikle 1. maddeye dikkat edin. Allah'ın izniyle Gardenyanız her ortamda hatta ev ortamında bile büyüyecektir. Ölmek üzere olan Gardenyalarınızı özellikle 1. maddede yazılan yöntemle kurtarabilirsiniz.

SerDag
30-12-2011, 23:31
Sayın hasan1293 önerileriniz çok faydalı. Benim gardenyamın üzerinde şu an onlarca tomurcuk var ve gübre yetiştiremiyorum. Vilmorin sıvı gübre veriyordum ama bunun için sulamak zorunda kalıyorsunuz. Fazla sulamak da istemiyorum. Çubuk gübreleri toprağa saplamak yetiyor mu?
Fısfıslanmış poşet fikri harika. Mutlaka deneyeceğim.
5. maddeyi anlamakta zorlandım, en az haftada bir diye yazıyor, sonraki cümle onun tersi mi bilemedim. Ne olur cahilliğime verin, haftada kaç sulamak lazım?
2. maddeyi okudum da, tül ardından 1 saat kadar güneş görüyor. Sanırım yetersiz. sonra tül ardından aydınlık geliyor. O daha da yetersiz. Demek ki tül mül olmayan ofisime götürüp biraz daha güneş gördürmem lazım. Şu an kış, yazın balkonda 1-2 saat 10-12 güneşi alıyordu inanılmazdı. Şu an biraz daha kel durumda.:) Ama tomurcuklar var, yer değiştirmemeliyim di mi? İlginiz ve zamanınız için şimdiden teşekkürler.

Hasan1293
31-12-2011, 01:13
Sayın SerDag.
Çubuk gübre, gübreleme yönteminin en kolayı ve sağlıklısıdır. Ve saksının üst çapına uygun ölçüde saplamak yeterlidir ve ölçüsü üzerinde yazar. Su verildikçe yavaş yavaş toprağa karışır. Her batırıldığında 2 ay kadar başka gübreye ihtiyaç duymaz.
Sulama ölçüsü ise serçe parmağınızı 2 cm saksıya batırdığınızda elinize ıslaklık gelmiyorsa sulayın. Ben ortalama ev ortamında haftada bir defa diye yazdım.
Gardenya yazın dışarıda güneş görmekten hoşlanır. Çünkü dışarıdaki temiz ve hareketli, bazan rüzgarlı hava bitkiyi serinletiyor. Fakat ev ortamında yani cam arkasından direk güneş görmek bitkiyi öldürüyor veya yapraklarında delikler açıyor. Çünkü cam, güneş ışığını zararlı hale sokuyor. Cam bitkiye mercek etkisi yapıyor.Ve ev ortamında hareketsiz, durgun hava olduğu için bitki direk perdesiz güneş altında boğuluyor. Onun için cam arkasından gelecek güneş perdeli olmalıdır. Güneş gittikten sonra tülü mutlaka açın. Bitkinin kel kalması, yapraklarını dökmesi, tamamen güneş görebilme süresinin yetersiz olmasındandır. Onun için derhal bitkiyi, en az 3-4 saat perde arkasından güneş görebileceği bir yere almalısınız.
İçi fısfıslanmış poşeti bitkiye gece 5-6 saatliğine geçirmek, ev ortamında gardenya yetiştirecekler için zorunlu bir durumdur. Aynen sera etkisi yapar. Bitki neme doyar. Yoksa serada yetişmiş bitkiyi alıp eve getirdiğinizde yavaş yavaş bitkinin ölümünü izlersiniz. Bu öneri açelyalar içinde geçerlidir.

maysan80
01-01-2012, 19:40
sayın hasan1293
bu güzel bilgiler için teşekkürler

SerDag
02-01-2012, 22:53
Sayın Hasan1923 bilgileriniz için çok çok teşekkür ediyorum.

Fısfıslanmış poşeti 2 gecedir yapıyorum ve gardenyada inanılmaz güzellikler ortaya çıktı. Başta bitkiye uygun geniş bir poşet bulamadım ama sonra battal boy bir poşet geçirdim (sağında solunda uzun dallar var eğmek istemedim) 2 sabah içinde bir sürü yaprak yavrulamış. Tam dediğiniz gibi oldu sahiden. Şu an bitkinin üstü açık yeşil yavru yapraklarla bezenmiş durumda. Bunu elimden geldiğince yapacağım. Ankara çok ayaz o yüzden çok kalorifer yakıyoruz, peteklere çok uzak olsa da bitki yanıyor olsa gerek.

Balkon kapısının gerisindeki tül ardından akşam güneşi görüyor, akşama dek aynı tül ardından aydınlık alıyor. Evet yazın balkonda çok çok mutluydu. Ancak kapı pervazından müthiş soğuk sızıyor (Egepen deceuninck sağolsun hiçbir etkisi yok!!). Sizce bitki üşür mü?

Yarın hemen çubuk Vilmorin alacağım. çubukları saksı çevresine mi ya da ana gövdeye yakın mı batırmalıyız?
Yakında resimlerini ekleyeceğim. İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

maysan80
04-01-2012, 18:48
ilginç bir yöntem ama ben denemeye korkuyorum.

Hasan1293
04-01-2012, 23:13
Sayın SerDag,
Gardenya soğuk sızmasından çok etkilenmez, hatta temiz hava alması için iyidir. Fakat tomurcuklar 20° nin altında çiçeklenmez. Sadece buna dikkat etmelisiniz. Bunu da bitkinin yanına termometre koyarak anlayabilirsiniz.
Çubuk gübreleride saksı çevresine batırın.

Sayın maysan80,
Gardenyaya, içine su fısfıslanmış poşet geçirme yöntemi, sera ortamına alışmış bitkiyi kandırıp, evde sera ortamı oluşturmak içindir. Bunun için 5-6 saat yeterlidir. Bitki gerek duyduğu neme doyar. Bu denenmiş bir yöntem olduğu için korkmadan uygulayabilirsiniz.

kelebek çalısı
05-01-2012, 03:35
Benim gardenyam iki yildir bahçe toprağında. Direkt olarak güneş ışığını almayan bir konumda, evin kuzeye bakan cephesinde. Kış boyunca toprağı sürekli ıslak. Yazları ise özel bir sulama yapmıyorum, şebeke suyu ve bahçedeki kuyu suyu ile sulama yapıyorum. Zaman zaman, toprağı havalandırmaya uygun nitelikte olduğunda, ilkbahar aylarında ve yaz boyunca belirli aralıklarla, toprağına 3-4 yerden 15 cm kadar çukurlar kazıp, demir sülfat içerikli besin ilavesi yapıyorum. Gardenyam şimdilik aşırı bir özen göstermeksizin sağlıklı bir durumda. İki sezonda da çiçeklenme başarılıydı. Fakat boylanma olarak iki yıl içinde belirgin bir değişiklik gözlemlemedim. Acaba bitkinin boylanması ne gibi faktörlere bağlı?

eb_ru
06-01-2012, 18:48
sayın Hasan1923
bilgiler için teşekkürler. ilginç bir yöntemmiş ıslak poşet,çelikten köklendirme yaparken kullanmıştım ama gardenyada kullanmak hiç aklıma gelmemişti. ancak çok sık uyguladığımızda mantari hastalıklara sebep olmaz mı? bence eve alıştırana kadar uygulayıp sonra bırakalım. taşlı tabak nasıl olsa nem sağlayacaktır.

maysan80
06-01-2012, 22:10
ben dayanamadım bu akşam gittim bir gardenya daha aldım . biraz da gelişmişinden. taşlı atabak yapmam yeterli olmaz mı eve alışması için?

Hasan1293
07-01-2012, 10:47
Sayın eb_ru,
Benim söylediğim yöntem, ıslak poşet değil, içine 1 kaç el su fısfıslanmış poşet geçirme yöntemidir. Hem poşeti tam bağlamıyorsunuz. Sadece saksının altına büzüştürüyorsunuz. Yani biraz hava alıyor. Ser_Dag arkadaşımızın da gördüğü gibi bitkide hemen yavru yapraklar oluşmaya başlıyor. Bu yöntemi ben hergün yapıyorum. Her hangi bir mantar hastalığına rastlamadım. Hergün uygulanmasa bile haftada en az 2 gün uygulamak lazım. Bu yöntem tomurcuk kaybını önlüyor, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor. Ev ortamında çakıl taşı dolu tabaktan nemlendirmenin tam yeterli olmadığını düşünüyorum.

maysan80
07-01-2012, 12:24
şimdi aklıma gelen bir konu var. hep ışıklandırmadan bahsediyoruz. bu ışıklandırma tabirimizdeki ışık sadece güneş ışığımı yoksa normal oda aydınlatması da aynı işi görür mü?
tabi bu sorum sadece gardenyalara has bir soru değil. tüm ışık isteyen bitkileri kapsamaktadır.

sayın hasan1293
peki bu poşetleme olayını yapmasam çiçeğimi yüzde yüz kaybeder miyim?
diğer sorumda şöyle olacak. yeni aldığım gardenyam kendi ebatına göre küçük bir saksıda saylır. saksı ve toprak değişimi için ne zamanı önerirsiniz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Hasan1293
07-01-2012, 15:11
Sayın maysan80,
Bitki ışıklandırmada kullanılan yaklaşık 150 watt lık floresan lambalar vardır. Bu, bitkinin 35 cm yukarısına konularak aydınlatılır. Bitki günde en az 15 saat aydınlatılmalıdır. O zaman güneş etkisi yapar. Ya da 20 cm yukarıya led lambalar konulabilir. Bununla alakalı bilgiler forumda vardır.
Poşetleme sistemi yapmazsanız bitkiyi kaybetmezsiniz. Bitki size alarm verdiği zaman kullanın. Alarm vermiyorsa yerini sevmiş demektir. Alarmdan kastım, tomurcuk kaybı, geç büyüme vs.
Bitkiyi yeni aldıysanız, 1 veya 2 boy büyük saksıya geçirebilirsiniz. Fakat şuna dikkat edin. Şu anki saksıyı ters çevirerek, bitkiyi olduğu gibi saksıdan çıkartın. Ve toprağını sakın oynamayın. Eğer toprağını az biraz dökmeye çalışsanız var olan tomurcuklar 1 kaç güne dökülür. O yüzden bitkinin köklerini olduğu gibi toprağıyla beraber daha büyük saksıya oturtun. Sadece etrafına eşit bir şekilde toprak sıkıştırın. Bu tam bir saksı değişimi olmayacağından dolayı zararı olmaz.

maysan80
07-01-2012, 15:31
sayın hasan1293
çok teşekkürler.
türk'ün aklı hep sonradan çalışır derler ya o yüzden sormam gereken önemli sorulardan birini unuttum. bu yanlarına koyacağım toprak normal süs bitkileri için olanlardan. ph 5,5 7 arası. ben bu toprağa az miktarda kedi kumu karıştırmayı düşünüyorum. süzekliği arttırmak için. torf karıştırmayı düşünmüyorum. bu düşüncelerim doğrultusunda bana kendi düşüncelerinizi aktarır mısınız?

eb_ru
07-01-2012, 17:05
sayın hasan1293
ıslak poşetten kastım sizin fısfıslı poşetinizdi, sonuçta ıslatılmış oluyor diye öyle bir tabir kullanmıştım. mantari hastalık olayını da şundan dolayı sordum, hani seralarda sislemeyle sulama ypılırsa küllemeye neden oluyormuş ya, sizin yöntemde de nem çok oluyor diye sordum. ama düşündüğüm gibi değilmiş neyse ki.
benim gardenyanın altında oval bir tabak var ve tabağın içerisinde minik taşlar var,taşlar minik olduğu için daha çok buharlaşma oluyor, oval olduğundan bitkinin etrafı nemli olabiliyor. hiç poşet uygulamadım ancak yaprak ve tomurcuk oluşumu normal.
bu arada her gün uygulamanızdan dolayı sabrınıza ve hevesinize hayran kaldım.

maysan80
07-01-2012, 17:21
sayın eb ru sizi unuttum sanmayın sayın hasan1293'e sorduğum sorular hakkında yorumlarınız varsa lütfen bekliyorum. sizin yorumlarınız ayrı bir önemli benim için..

eb_ru
07-01-2012, 20:50
:) teşekkür ederim sevgili maysan80, çiçeğin hayırlı olsun inşallah bol çiçekleri olur.
ışıkla ilgili sayın hasan1293 çok güzel bir açıklama yapmış. ayrıca saksı değiştirirken köklerin arasını kurcalamamak da doğru bence.
çoğu ticari hazır toprak içerisinde torf bulunurmuş zaten, eklemeseniz de olur. ama bence ponza taşını unutmayın, köklerin havalanabilmesi için.

Hasan1293
07-01-2012, 21:42
Sayın eb_ru,
Ben köklerin arasını kurcalamamak derken, şu anda kış mevsimi, gardenyanın tam tomurcuklarının geliştiği dönem. Yani saksı değiştirme zamanı değil. Ben maysan80 arkadaşımıza saksı büyütmenin yolunu saksı değiştirmeden göstermek istedim. Normalde saksı değişimi çiçeklenmeden sonra yani bahar ayında yapılır. O zaman köklerin arasını temizleyip daha kaliteli bir toprakla değiştirilebilir. Tomurcuk varken toprağını ve saksısını değiştirmek, tomurcuk kaybına sebep olur. Çünkü zamanı değil.

maysan80
08-01-2012, 15:13
mesajlar gayet temiz ve tatmin edici teşekkürler.

papatya73
08-01-2012, 21:04
selam eb ru( ben yeniyim yanlış yere yazmış olabilirim) bu ısırgan otu gübresini duymuştum ve memleketten bir sürü ısırgan getirip yaptım, iğrenç kokuyor, tabi oran falan bilmeden rastgele yaptım ve biraz korkarak uyguladım. çünkü fazlasının bitkileri yaktığını da duydum. sonra emin olamadığımdan çiçeklere dökmedim ama ısırgan sularım 2 pet şişede duruyor. hangi çiçekler sever, hepsine uygulayabilir miyim,1 e 10 diye bir oran okudum ama? bu arada benim de uğraşdığım bir gardenyam var galiba küflendi önce cypermetrin şimdi de arap sabunlu ilaç yapıyorum ama yaprak döküyor. bauhaus dan almışdım inşallah iyileşir ama ithaller galiba eve gelince zorlanıyor, yerli bulabilsem keşke ankara'da. neyse başınızı ağrıttım forumdan bilgilenmeye çalışıyorum teşekkürler.

SerDag
08-01-2012, 21:25
Sayın hasan1923,
Evet her gece fısfıslı poşet yapıyorum. Çok memnun kaldım. Bitkiye su püskürtme konusundan hiç emin olamamıştım sizin öneriniz sorunu çözdü.
Benim de Gardenyanın altında çakıl taşlı tabak var. Ama hiçbir faydası yok. Yetersiz kalıyor. Peteklere uzak olmasına rağmen nemi alıp götürüyor.
Vilmorin çubuklar aldım. Hakkaten üzerinde yazıyormuş, saksı çapına göre batırılacak çubuk sayısı ve ana gövdeye ne kadar mesafede batırılacağı. Benim gardenyam ve saksısı biraz büyük, 4 çubuk aldı. Haydi bakalım.
Size bir sorum daha var, bitkide bazen bazı yaprak uçlarında kahveleşme oluyor. Yavru yaprak çılgın gibi veriyor bir yandan.:)
Sizce sebep nedir? Bir ara ciddi fazla suladım. Ondan olabilir mi? Şimdi kestim, haftada biri geçmeyeceğim dedim. Torfa dikili ve bitki susuz kalıyor gibi geliyordu. Şu an tomurcukları da var.

papatya73
08-01-2012, 21:26
gözümüz gönlümüz açılsın...
maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar

SerDag
08-01-2012, 21:48
Sayın kelebekçalısı, maşallah böylesine güzel bir gardenya çiçeği görmedim, resmen gül gibi şekil almış.
Bitkinin boya ya da yana gitmesiyle ilgili başka bir örnek vereceğim. 1 yıl arayla hediye gelen kohleria erianthum çiçeklerimde de bencer bir durum vardı. Birisi sürekli boya gidiyordu, sonunda bir çubuğa bağlamam gerekti. Ötekinin hiç öyle bir huyu yoktu, bol bol yanlara genişliyordu. Çözememiştim.
Benim gardenya bana geldiğinde çalı formundaydı. Şimdi sağdan soldan uzayıp şeklini biraz bozdu. Aşağıdaki iki resimde ikisi yanyana örneğin.:) Bilgili üyelerimizden ben de öğrenmek isterim doğrusu.

Hasan1293
08-01-2012, 21:59
Sayın SerDag,
Yapraklardaki kahveleşmelerin çok sebebi olabilir. En önemli sebebi yeterli derecede aydınlatılamamasıdır. Gardenyanın istekleri kesindir. 3-4 saat tül ardından güneş, diğer saatlerde de tülsüz gökyüzüne bakması lazım. Eğer balkon kapısı arkasındaysa, cam seviyesine kadar gardenyayı yükseltin. Güneş olmadığında tülü açın. İkinci sebep olarak da fazla gübrelemeden yanmış olabilir. Bu iki sebebi test edin. Düzelme olmazsa üçüncü sebep olarak hava cereyanına maruz kalıyor olabilir.

eb_ru
09-01-2012, 15:21
sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin
dilerim çiçeğiniz iyileşir ve bol bol çiçek verir.

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.

maysan80
10-01-2012, 16:08
cuma akşamı aldığım gardenyam dün bir tomurcuğunu düşürdü. bu akşamdan itibaren sayın hasan1293'ün kanunlarından madde 1'i uygulama hükmünü verdiğim çiçeğim için. inşallah bir sıkıntı çıkarmaz. sonuçları buradan paylaşacağım.

eb_ru
10-01-2012, 17:26
arada öyle tek tük olabilir tomurcuk düşmesi, üzülme
sonuçları merakla bekliyorum bu arada
ben her gün uğraşamam bitkiyle yahu, hergün kendimle bile uğraşamazken
uğraşanlara çiçek sevgileri konusunda hayranım zaten

papatya73
10-01-2012, 22:41
sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.

teşekkürler eb ru. ısırgan gübresi için önerileri uygulayacağım. gardeniama gece poşet ile sera uygulaması yapıyorum, küçük küçük yeşermeler var. umarım işe yarar.

eb_ru
11-01-2012, 15:18
yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi :)
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim :)

papatya73
12-01-2012, 14:48
yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi :)
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim :)

kar suyu iyi fikir. ama buralarda eridi toplanacak kadar yok artık. yağarsa toplarım teşekkürler.

maysan80
12-01-2012, 22:00
memleketin heryerine kar yağdı bir tek bizim izmit'e yağmadı. ben de kar istiyorum....

SerDag
12-01-2012, 23:05
Harikasınız. Bizim buraya aciap yağdı ama derhal eridi. Zırnık kalmadı.

Sayın hasan1293 evet üç olasılık var: ışık yetersizliği (Kasım ayına dek yoktu bu sorun, artık güneş daha az görünüyor), bir ara fazla sulamış olmam (abartmış ve farketmemişim), ya da gübre fazlalığından çiçeğin yanması. O halde gübreyi kesiyorum, suyu azaltıyorum. Işık koşulları için iş yerime götürebilirim ama oradan da yürütülür diye korkuyorum, yoksa çok şahane ışık alıyor iş yerimdeki çay salonu, sardunyalarımı kaktüslerimi hep oraya götürdüm kış gelince. Yazın balkonuma geri taşıyorum. Ne çılgın iş değil mi:)

maysan80
13-01-2012, 22:26
valla sayın serdag
bu güzel çiçek değmez mi bu çılgın işe?
ben soldurmadan bakabileceğimi bilsem sabah işe akşam eve getirir götürürüm.

SerDag
13-01-2012, 22:43
Haklısınız sayın maysan80, bir benzerini Kasım'da ben yaptım, gece içeri alıp gündüz balkona çıkartıyordum. Tabii ki bitki termal şoka girmişti, gündüz 10-15 C, gece 0-3 C...

Haftaya taşıyacağım iş yerime. Müthiş ışık var orada, pencereye bir nebze uzak sehpaya koyarım yoksa yanar güneşten...

maysan80
15-01-2012, 21:08
evet. ben de odanın şeklini değiştirdim sırf gardenya için.

SerDag
18-01-2012, 17:59
Efendim sevgili Mine Pakkaner'e sordum henüz yanıt veremedi ancak ben gübre yanığı olabileceğini düşünerek çeşitli önlemler aldım.
Bitkiyi daha üst bir saksılığa koydum, malum soğuk sızıyor yerden. Biraz uzaklaştırdım eski yerinden, daha ılık bir noktaya getirdim.
Çubuk gübreleri söktüm. 2-3 çubuk gübre vardı.
Yanmış yaprakları ve çiçek tomurcuklarını -kıyıp da- budadım. Şu an yaprak uç kararması yavaşladı. Her gün inceliyorum. Biraz toparladı.
Sanırım doğru yoldayız..
Bir ara tepesinde 9-10 tomurcuk vardı besin yetiştiremez diye sıvı gübre vermiştim ancak ne zaman verdiğimi unutarak vermiştim. Haliyle bitki bana mesaj verdi.:) Hatalarımızdan ders alıyoruz böylece.:)
Ankara bugünlerde gündüz bile -10 -11 C'lerde gidiyor, o kadar kutup gibi ki anlatamam sizlere, o yüzden bitkiyi çıkartıp iş yerime de götürmeye çekiniyorum yolda buz tutarsa diye. Mecbur evde beklemedeyiz.

eb_ru
19-01-2012, 17:13
Benim 5 lt kar suyum oldu, ilk bıcı bıcısını da yaptı çiçeğim, yapraklardaki tozu yıkamak için kullanacağım bakalım. İmkanım olsa daha da kar toplardım ama saklayacak yer yok, balkon yok, ev de müsait değil, idareli kullanırız artık ne yapalım.
Bu arada gardenia sweet autumn tohumlarım çimlenmedi hala, 60 günü bulabiliyormuş, bekleyeceğiz
Bir de Sayın AgacSevdalisi aracılığıyla gardenia volkensii tohumlarına ulaşacağım, inşallah çimlendirip çiçeklendirip sonra da çoğaltabilirim.

maysan80
20-01-2012, 20:39
size kolay gelsin sayın eb ru

eb_ru
20-01-2012, 22:27
teşekkür ederim sayın maysan80

maysan80
20-01-2012, 22:35
yeni aldığım gardenyada hafif kararmalar var. bazı yapraklarda döküldü. daha ev ortamına alışamadığını mı gösterir.

eb_ru
24-01-2012, 19:51
dışarıda kar var her yer bembeyaz
ama benim güzel çiçeklendi :)

sevgili maysan80 hala kararma var mı bitkinde
eğer varsa resmini çekip Mine hanıma sor
seralarda mantari hastalık olabiliyor ya öyle bir durumsa önlemini alalım

maysan80
24-01-2012, 20:17
şuan da yok ama yapraklar sararıp dökülüyor. ben ortama alışma evresi dedim ama bilmiyorum yanılıyorum herhalde.

maysan80
24-01-2012, 20:18
aynı zamanda yeni filizlerde oluşuyor.

eb_ru
25-01-2012, 11:24
yeni filizler de oluşuyorsa bekleyelim biraz daha o zaman
sıvı besin veriyor musunuz?

çiçek tamamen açıldı artık

Manolya_
25-01-2012, 11:33
sevgili eb_ru,
Maşallah gardenianız son derece sağlıklı göürünyor.
iyi günlerde bol bol mis kokulu çiçeklerini görmenizi dilerim.
Şunu merak ettim, bu gardenia kaç yıllık bir bitki, ne zamandan beri evinizde bakıyordunuz ?
Gardeniayı uzun süre yaşatamadıklarını yazmışlardı bazı arkadaşlarımız.Bu başlıkta ilk sayfalarda okumuştum.
Bunun için merak ettim.
Selam ve sevgilerimle
Asu

eb_ru
25-01-2012, 22:12
Sevgili Asu
Mayıs 2011'den beri bizde bu bitki. İlk başlarda bakımını bilmiyorduk baya hırpalandı üç ay kadar. Sonra kireçsiz su vermeye başladık ve altına çakıl taşlı tabak yaptık. Bitki kısa sürede toparladı. Çiçeklenme döneminde haftada bir kez suluyoruz ve bu suya çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden ve şelatlı demir-mangan vs iz elementler içeren sıvı besinden veriyorum(1 su bardağı suya birer tatlı kaşığı). Şimdilik çiçeğim mutlu, biz de mutluyuz. Sizler de bu mutluluktan tadarsınız dilerim
Selamlar...

Manolya_
25-01-2012, 23:21
sevgili eb_ru,
Mesajınız ve detaylı açıklamanız için öncelikle çok teşekkür ediyorum.
Evet itiraf ediyorum, çok hemde çok istiyorum.
Fakat bu bölümü en başından okursanız tereddütlerimi biraz tahmin edersiniz.
Maalesef 2-3 seneden fazla yaşatan olmamış. Uzun süre yaşatmak bayağı zormuş.
Dilerim siz bu titiz bakımınızla uzun yıllar yaşatabilirsiniz.
Ama 2-3 yıl yaşasa bile bu muhteşem kokulu bitkiden sanırım alacağım.
en iyi günlerde sağlıklı büyütmeniz dileklerimle
Selam ve sevgiler..

eb_ru
26-01-2012, 18:36
Evet ben de okudum geçmiş sayfaları,korkmuyor değilim aslında.
Bu bitki aslında annemin, annemler de ev değiştirmezler artık, çiçeğin ortamı değişmezse ve bakımının peryodikliği aksatılmazsa ve de eve getirilen bitki-topraktan hastalık kapmazsa mutlu mesut büyür diye düşünüyorum. Bizim bi japon gülümüz vardı mesela, tavana değimişti öyle güzel büyümüştü (5-6 yıllıktı) ama şehir değiştirdik, bitki de strese girdi öldü gitti garibim. Ama artık sabitler,ev değiştirmeyecekler, böyle bir durumla karşılaşmayacaklarını ümit ediyorum.
Gerçi annem kafasına göre denemeler yapıyor, geçende gitmiş çiçekli bitkiler için olan besini suyla karıştırıp yapraklarına püskürtmüş, bir kızdım sormayın :) artık yapmaz sanırım
bu bitki öyle denemeleri kaldıramayabilir neme lazım öyle keyfi uygulamalar yapmamak lazım
Bence siz de edinin çünkü nem açısından şanslısınız, balkonda falan rahatlıkla bakabilirsiniz
Mis gardenyalı günler dilerim

Manolya_
26-01-2012, 18:49
Sevgili eb_ru Hanım, bence siz anneyide siteye üye yapın :))
O zaman kafasına göre birşeyler yapmaya cesaret edemez.
Buradaki bilgileri görüp okudukça ;)
Şaka bir yana, tüm kalbimle gardenianızın keyfini sürmenizi dilerim.
Kendimi daha fazla tutamayacağım haklısınız havalar biraz ıısınınca bir gardenia almalıyım.
Selam ve sevgilerimle
Anneye özel selam, gardeniaya gözleri ile baksın lütfen kurcalamasın :))

maysan80
27-01-2012, 00:16
tomurcuk lubir gardenyanın çiçek verme süresi nedir.

eb_ru
27-01-2012, 12:57
Sevgili maysan80
Çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden takviye yaparsanız 2-3 hafta açıyor tormucuk
tabi bir de tomurcuk sayısına bağlı, bizim hanfendi bütün tomurcukları belli bir büyüklüğe getirdikten sonra sıra ile açılmaya başlıyor, henüz iki tanesi aynı anda açmadı hiç. Nazından yanına varılmıyor anlayacağın :)
Sevgili Asu
anneme söyledim selamınızı, bir daha dokunmayacakmış bu çiçeğe :)
ee zaten uzaktan sevilecek bir çiçek zaten, dokunmak yok...

maysan80
28-01-2012, 21:41
anladım sayın eb ru
pek, hiç tomurcuk eksiltmeyi denediniz mi?

maysan80
28-01-2012, 21:47
sayın eb ru resimlerinize bakmaktan mesajınızı görmemiştim. evet sıvı gübre bir defa verdim dediğim gibi yapraklarda kararma oldu. ardından sararmalar başladı. bundan dolayı bir daha sıvı gübre vermedim. şimdi kararmayı kesti. bazı yapraklarda sararmalar var ve bu sararan yapraklara dokununca düşüyorlar. şimdilik sadece su veriyor. yeni filiz vermesi de sevindirici olay tabi. esas mart ayını bekliyorum saksısını ve toprağını (toprağı hala aynı ilk aldığımdaki toprak) değiştireceğim ve ufak budamalar yapacağım. budadığım dallardan da çelik alacağım. bazı şeyler deneme yanılma yoluyla öğreniliyor sonuçta.
bu arada hümik asit deneyen olmuş muydu bu çiçekte?

eb_ru
29-01-2012, 10:52
sevgili maysan80
sen tomurcuklara kıyabilir misin?
ben kıyamam şahsen
bırakalım da canı istediği zaman açsın

demek ki senin saksı toprağın kaliteliymiş, belki toprak çoşturan falan vs koymuşlardır, bir de sen gübre verince fazla gelmiş de kararmış olabilir
ben gübre vermezsem tomurcuklar öylece duruyor, mecburen gübreliyoruz

maysan80
29-01-2012, 21:45
sayın eb ru
tabi ki kıyamam tomurcuklara. ama aynı anda birkaç çiçek görecek isem bir veya iki adet kıyabilirim herhalde. kesin konuşamıyorum daha hiç başıma gelmediği için.

toprak çoşturan koyulmuş olma ihtimali yüksek. yapı marketten aldığım için kesin konuşamıyorum. bir ay sonra saksı değişimi yapacağım. o zaman çok az şeker gübresi veyahut hümik asit vereceğim az miktarda.

arzu_
29-01-2012, 22:57
Arkadaşlar benim bir sorunum var;
Gardenia da , gövde kısımlarında beyaz bir şeyler var Mine hanımın ev yapımı ilaçlar sayfasında benzeri bir şey gördüm ( pamuk biti galiba şimdi tam hatırlamıyorum) arap sabunu tarihini hazırlayıp uyguladım. aynı sorunu yaşayan arkadaşlar varsa lütfen yazabilirmi devamında ne yapmalıyım?

maysan80
29-01-2012, 23:14
benim başıma gelmedi ama arap sabunu ve zeytinyağı karışımı solusyonu hazırlayıp yapraklarını ve gövdesini nazik bir şekilde pamuk yardımı ile sillebilirsiniz. benim de bilgim oradan buradan okuduğum ile sınırlı.
kolay gelsin size

arzu_
29-01-2012, 23:19
benim başıma gelmedi ama arap sabunu ve zeytinyağı karışımı solusyonu hazırlayıp yapraklarını ve gövdesini nazik bir şekilde pamuk yardımı ile sillebilirsiniz. benim de bilgim oradan buradan okuduğum ile sınırlı.
kolay gelsin size

Maysan80 teşekkür ederim ilginiz için . bu gün başladım arap sabunlu karışıma bakalım ne olacak.

SerDag
30-01-2012, 00:32
Bugün ziraat müh. kayınpederim benim gardenyamı inceledi. Geçen haftaki -17 C gecelerde salonda bitki üşümüştü. Yerden de soğuk geliyordu, hafif bir sızıntı yüzünden bir hava akımı da hissettim. Yerini biraz ileri aldım.

Üstü tomurcuk dolu ve aynen sevgili eb_ru'nun yazdığı gibi gübre vermezsek çooook yavaş büyüyorlardı. Çünkü saksı harcı üfürükten ve çiçekleri bitmediğinden değiştirememiştim. Haftada bir sulama ile demirli sıvı gübre veriyordum. Ancak çok soğuklarda gübreden ötürü yapraklarının %30'unda yanma oldu. Gübreyi kesip biraz budama yaptım, ve tomurcuklara kıydım. Yoksa onları büyütmek için kendi yapraklarından yiyor. Şu an biraz toparladı. Kayınpederim de gübre yanması teşhisi koydu. bir süre sadece su vereceğiz. Şu an 2 tomurcuğu var. İnatla tutuyor onları. Bakalım ne olacak.

eb_ru
30-01-2012, 17:11
Sevgili arzu dilerim en kısa sürede o mahlukatlardan kurtulursun

arzu_
30-01-2012, 23:11
Sevgili arzu dilerim en kısa sürede o mahlukatlardan kurtulursun
ilk denememde bayağı etkisi oldu. İnşallah sevgili ebru temenni etiğiniz gibi kısa sürede kurtulurum.

maysan80
31-01-2012, 18:15
sayın eb ru ve serdag benim gardenya hocalarım. bu arap sabunu karışımını tavsiye ettim diye bana kızacaklar sandım ama yanılmışım.

demek ki hızlı öğreniyorum....
:))

eb_ru
31-01-2012, 22:14
:)
yok yahu neden kızalım
organik tarım taraftarıyız
topraktaki haşerat için de pelin otu-acıbiber karışımı birebirdir
tavsiye ederim ;)

arzu_
31-01-2012, 23:10
Arkadaşlar yardım...
Gardenia ma birşey oldu resimleri eklemek istiyorum ama nasıl olacağını bulamadım.

arzu_
31-01-2012, 23:32
Yardımcı olacak kimse yok mu ?

maysan80
01-02-2012, 20:11
vitaminsiz kalmış ve çok sulamışsınız. suyu azaltın 4 günde bir veya 5 günde bir sulayın. bitki besini verin. bir de ışık olayına dikkat edin.

arzu_
01-02-2012, 23:12
vitaminsiz kalmış ve çok sulamışsınız. suyu azaltın 4 günde bir veya 5 günde bir sulayın. bitki besini verin. bir de ışık olayına dikkat edin.

Sevgili maysan80, pencere kenarında tutuyorum, 1 kere besin, 1 kerede limontuzu karışımlı su verdim. Fakat bir kaç gün önce pamuk biti galiba adı ondan gördüm ve sitedeki arapsabunu karışımından vermiştin.Sonrasında 2 gün sonra galiba poşet geçirdim üstüne 1 gece beklettim onuda sitede okumuştum sabah poşeti çıkardığımda vaziyet buydu.

ü_mit
02-02-2012, 12:54
Herkese merhaba. Ağaçlar.net'e az önce üye oldum. Sebebi Ankara Bauhaus'tan aldığım gardenyanın bakımını merak etmem. Alalı 12 gün oldu. Evde çalışma masamda monitörümün yanında duruyor, pencereye 1 m. mesafede. Öğleden sonraları güneş varsa 1-2 saat tülden güneş geliyor o kadar. Bir sürü yeni yaprak ve tomurcuk açtı bir hafta içinde ama bunlara sevinirken en büyüklerden, açması yakınlaşmışlardan bir tanesini az önce düşürdü. Bakımının ne kadar da zor olduğunu gördüm maalesef. Tabanı 10 cm çaplı minik bir saksıda çiçeğim ve üzerinde çeşitli büyüklüklerde 15-20 tomurcuğu var. Garanti açacağını beklerken açmayabileceğini de forumdaki yazılardan üzülerek öğrendim. Çeşme suyundan başka bir şey vermedim aldığımdan beri (4 günde bir). Açtırmak için nelere dikkat edeyim şu etapta. Bir arkadaş yardım edebilir mi? İlk gardenya kokusunu kendi çiçeğimden koklamak istiyorum!

eb_ru
03-02-2012, 23:02
arzu
çiçeğine çok üzüldüm, Mine hanıma da bir danış bence nolur nolmaz
ü_mit
çiçeği yeni aldığınız için tomurcuk ölmesi normal, üzülerek söyleyeyim ki %90ını ölecek
çeşme suyunu kesmenizi öneririm, kireç barındırdığı için bu su çiçeğe yaramaz, damacana suyu ya da arıtıcıdan geçirilmiş su kullanın. sonra piyasada sararan yapraklara karşı sıvı besin diye satılan besinden kullanın(demir eksikliğine karşı) ve çiçekli bitkiler için besin de gerekir
çok sık sulamayın 6-7 günde bir normaldir. e tabi saksısının altına çakıl taşlı tabak şart, ortamda nem eksikliği olduğu için(odada akvaryum ya da nemlendirme cihazı varsa gerekmez)
su fısfıslanmış poşet uygulayanlar da var, bir deneyin dilerseniz
bol gardenya kokulu günler dilerim

arzu_
04-02-2012, 16:17
Gadenia' la ilgili bir sorum olacak.Daha önce beyaz pamukçuklar oluşmaya başladı, vermiş olduğuz arap sabunu tarifini uyguladum, şuan sadece 2 yerinde kaldı. Sonrasında yaprakları sarardı, sitede okuduğum bilgiler doğrultusunda toprağına baktım, saksıda ufak bir solucan ve örümcek tarzı ufak 1 böcek gördüm. Şu an toprağı güneşte havalandırıyorum vede bitkiyi.Ev yapımı ilaçlar sayfasına da ulaşamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Resim linkinide ekliyorum. http://www.agaclar.net/forum/906645-post1593.htm

Bir sorum daha olacak.

Cyclamen çiçeğimi düşürdüm, sonrasında yaprak ve çiçekleri kurudu. Yumrusuna baktım hala sert olduğu için saksıda tutmaya devam ettim. Bu gün onunda toprağını kontrol ettiğimde bir kurt çıktı içerisinden. Ne yapmalıyım . Saksıdaki toprağı kullanabilir miyim?.

arzu_
04-02-2012, 23:55
arzu
ü_mit
çiçeği yeni aldığınız için tomurcuk ölmesi normal, üzülerek söyleyeyim ki %90ını ölecek
çeşme suyunu kesmenizi öneririm, kireç barındırdığı için bu su çiçeğe yaramaz, damacana suyu ya da arıtıcıdan geçirilmiş su kullanın. sonra piyasada sararan yapraklara karşı sıvı besin diye satılan besinden kullanın(demir eksikliğine karşı) ve çiçekli bitkiler için besin de gerekir
çok sık sulamayın 6-7 günde bir normaldir. e tabi saksısının altına çakıl taşlı tabak şart, ortamda nem eksikliği olduğu için(odada akvaryum ya da nemlendirme cihazı varsa gerekmez)

Ebru hatırlattığın için teşekkürler. Mine hanıma yazdım, cevabı doğrultusunda hareket edeceğim.

maysan80
05-02-2012, 20:39
biraz bence kendi haline bırakın sayın arzu. toparlayacaktır.

maysan80
05-02-2012, 20:40
baumaxx dan mı almıştınız gardenyanızı?

arzu_
05-02-2012, 23:07
baumaxx dan mı almıştınız gardenyanızı?

Toprağını havalandırdım dün, güneşte beklettim. Saksısından küçük bir solucan çıktı. Belki ondandı bütün sorun. Hala su vermedim( fitilli sulama yapmayı düşünüyorum ama kararsızım).2 gündür hava iyi , sabah balkona alıyorum akşama kadar balkonda daha iyi sanki şimdi. Hayır Koçtaş' dan almıştım.

SerDag
05-02-2012, 23:32
Merhabalar Gardenyamla ilgili sorunu daha önce yazdığım Mine Hanım sağolsun benim soruma da yanıt vermiş aynen aktarıyorum:

Çok endişe edeceğiniz bir durum yok aslında. Bitkiyi zorlamayın. Peteklerden uzak ama pencere kenarında olsun.
Goncalara su püskürtmeyin. Nem için saksısının altına çakıl taşları içinde su koyun. Çakılların içindeki su buharlaşırken mikroklima yaratır, sürekli tazaleyin.
Deniz yosunu preparatı kullanmanızı da tavsiye ederim.

Şu an petek olmayan bir pencere kenarında. Biraz güneşe kavuştu günler süren kardan sonra.. Arkadaşlar denizyosunu preparatı nerelerde satılıyor nasıl ulaşabiliriz? Duymamıştım..

eb_ru
06-02-2012, 19:20
Evet endişeye gerek yokmuş bugün anladım, sevgili çiçeğim dokuz aydır ilk defa yaprak sararttı ama tomurcuğun biri de açtı, hasta olsa çiçek açamazdı sanırım. Arada bir eski yaprakları dökmesi normal tabi.

maysan80
06-02-2012, 22:51
bir de yapı marketlerden alınan çiçeklerde yeni ortamına alışmada sorunlar görülüyormuş. bu bağlamda bizim yapmamız gereken ise çiçeğe zaman tanımamız diye düşünüyorum. ben gardenyayı yeni gelinlere benzetiyorum. evinde güzeller yeni evlerine alışmakta zaman isterler..

ü_mit
09-02-2012, 11:28
arzu
ü_mit

Ebru hanım çok teşekkür ederim. Çeşme suyunu kestim şimdilik damacanadan veriyorum. Kar eritip kullanmayı da düşünüyorum. Burada çok kar var hala. Çakıl taşlı tabağı da yapacağım, tabağı büyütüp derinleştirmem gerekecek galiba. Çok şükür bir haftadır başka tomurcuk düşmedi henüz. Ama çiçek açtırmayı da beceremedim hala. İki tane çubuk gübre batırdım saksının kenarlarına. Bakalım işe yarayacak mı?

maysan80
09-02-2012, 21:43
sabır gerekliçiçek için sayın ü mit.
sayın eb ru yu dinleyin göreceksiniz kırk yıllık gardenya yetiştiricisi gibi olursunuz. size şimdiden bol gardenyalı günler.

maysan80
09-02-2012, 21:45
sayın serdag şu deniz yosun prepatını ben de çok merak ettim. hiç bir bilgiye ulaşabildiniz mi?

eb_ru
09-02-2012, 23:34
eksik olmayın sayın maysan
gerçekten bitkinin düzeldiğini görmek çok keyifli
bunu sizlerle paylaşmazsam bir anlamı yok elbette
sayın ü_mit kar suyu ben de topladım 5 litre kadar, imkanım olsa daha da toplarım bu sene kara gömüldük resmen ama imkanlar kısıtlı işte
çakıl taşlı tabak sürekli yosunlanıyor, bir yapı markete gittiğimde ben de yosun önleyici birşeyler alacağım

ü_mit
14-02-2012, 10:37
eksik olmayın sayın maysan
gerçekten bitkinin düzeldiğini görmek çok keyifli
bunu sizlerle paylaşmazsam bir anlamı yok elbette
sayın ü_mit kar suyu ben de topladım 5 litre kadar, imkanım olsa daha da toplarım bu sene kara gömüldük resmen ama imkanlar kısıtlı işte
çakıl taşlı tabak sürekli yosunlanıyor, bir yapı markete gittiğimde ben de yosun önleyici birşeyler alacağım

Kar devam ederken toplamak lazım. Şu an sabahtan beri muhteşem yağıyor Ankara'da. Ben 5 litrelik sulardan kullanıyorum evde. Boşlarından birkaçını doldurmuştum. Küçük balkonu sıkıştıracak ama birkaç tane daha biriktirip denemeye devam edeceğim. Normal çeşme suyuna göre kar suyuyla yapraklar daha bir canlandı sanki birkaç gündür. Ya da bana öyle geliyor. Sahi gardenyanın kokusu hangi çiçeğinkine benziyor ya da yakın? Nergis veya sümbüle benzemesini isterdim.

ü_mit
14-02-2012, 10:41
sabır gerekliçiçek için sayın ü mit.
sayın eb ru yu dinleyin göreceksiniz kırk yıllık gardenya yetiştiricisi gibi olursunuz. size şimdiden bol gardenyalı günler.

Haklısınız maysan. Ama o kadar çok tomurcuğu görünce.. Hemen açacakmış gibi duruyor. İnsanı ümitlendiriyor. Üç haftadır gördüğüm ise tomurcukların düştüğü. Sağ olun size de bol çiçekli günler.

arzu_
14-02-2012, 21:52
Gardenia ile ilgili sorunu daha önce yazmıştım, aynı şekilde Mine Hanıma yazdım henüz cevap gelmedi. Sorun hala devam ediyor, tam geçti derken sararmış bir yaprakla karşılaşıyorum. Artık vazgeçiyorum, en iyisi kendi haline bırakmak diyorum :(

sevgice
14-02-2012, 22:59
Merhabalar gardenya yı tohumdan deneyen oldumu acaba aramızda.Çimlenmeyi nasıl ve kaç günde sagladınız . Deneyimliler yardımm

Teşekkürler

maysan80
18-02-2012, 10:41
sayın eb ru denedi galiba tohumdan yetiştirmeyi. bizdaha normal yetişmişine bakamıyoruz. tohumları da mahvederiz.

sayın ü mit dediğiniz gibi kar suyu sanki daha bir canlandırdı. biraz daha kar toplamaya devam. kar suyunu sadece gardenyada kullanıyorum. kokusuna gelince çok hoş harika kokusu var. nergise benzemiyor ama en az nergis kadar hoştur kokusu. tomurcuk düşmesi ortama alışıncaya kadar devam ediyor gibi gözüküyor.
bol çiçekli sayın ü mit ve diğer gardenya severler.

eb_ru
18-02-2012, 16:23
denedim de hala çimlenmediler, duruyorlar öylece
60 günü aşabiliyormuş çimlenmeleri, benimkiler 50 gün civarında oldu sanırım artık günleri saymayı da bıraktım gerçi.AgacSevdalısı'ndan gardenia volkensii tohumları aldım, pamuğun içinde ilk denemeye başladım onları da ama henüz çimlenen olmadı. Bekliyorum merakla :)

papatya73
24-02-2012, 13:45
sevgili papatya73

Pet şişedeki ısırganlar balkonda donmuşdu sonra eridiğinde hala kokduğunu tespit ettim ne yapmam lazım? Bu kadar uzun süre (yazdan beri )fermantasyon sürer mi?

papatya73
24-02-2012, 13:48
Bir de benim gardenyam mutfakda ki nemi sevdi ve bayağı filizlendi ama kurumuş yaprakları var hala, acaba hasta mı?Arada hafif asidik su veriyorum. Bir ara gübre de vermişdim yanık mı acaba? Hasta olsa tazecik filizleri olur mu?

papatya73
25-02-2012, 10:49
270621
Umarım doğru yükleyebilmişimdir fotoyu. BENİM GARDENYAMIN SORUNU NEDİR ACABA? Yardımcı olabilecek var mı?

papatya73
25-02-2012, 10:53
Galiba görüntü yeterli değil. Bu da saksı olarak bütün hali.
270622

maysan80
25-02-2012, 14:52
kökleri yakmaya başlamışsınız. benim tavsiyem kireçsiz su ile 5 günde bir sulayın. ekstra birşey vermeyin. verdiğin su miktarı da 1 veya 1,5 su bardağı kadar olsun. unutmayın sudan başka birşey vermeyin..
bol çiçekli günler....

eb_ru
25-02-2012, 15:58
Bence de biraz kendi haline bırakın, kuruyan yapraklara da dokunmayın kendisi düşürsün, siz kopardıkça başka yaprakları kararmaya başlayabilir çünkü.

papatya73
25-02-2012, 22:11
Zaten mümkün olduğu kadar az suluyordum. Ama beklemiş musluk suyu ile suladım. Damacana veya kar suyu (toplayıp deneyeyim) ile sulasam daha iyi olacak galiba. maysan80 teşekkürler.
Eb ru zaten epeydir toparlansın diye bekliyorum dibine dökülmüş kuru yaprakları topluyorum. Umarım düzelir. Öneriler için teşekkürler.

maysan80
25-02-2012, 23:30
kar suyu gerçekten çok etkili. saksı çiçekciliğine gönül verenlerin en az 50 litrelik (kar suyu için)depoları olmalı diye düşünüyorum. imkanınız olursa kar suyunu tavsiye ederim bir haftada çiçekde canlanma göreceksiniz.

papatya73
29-02-2012, 14:39
Kar suyu ile suladım, biraz da depolamaya çalışıyorum. TEŞEKKÜRLER

zencefil cicegi
29-02-2012, 15:26
su 2 haftadir hangi alisveris marketine gitsem bu ciceklerden satiliyor cicekleri cok güzel bahcedede yetistirilebilirmi bu cicek acaba?

maysan80
01-03-2012, 18:23
uygun şartlar var ise bahçede de yetişir. bazı yerlerde çit niyetine yetiştirildiğini gördüm. ama şahsım adıma benim buna yapmaya bulunduğum yer itibari ile cesaretim yok.

Kiraz
02-03-2012, 09:22
Bir kaç senedir evde ama mutsuz olan gardenyamı önceki sene bahçeye korunaklı bir yere almıştım, çok daha sağlıklı gelişmişti. Bu kış ise korunaklı bir köşeye almadan, güneye bakan bahçede bıraktım. Evdeki gardenyam çok aydınlık bir yerde, elimin altında ama sürekli hasta; bahçedeki ise kıştan etkilenmedi, durumu gayet iyi. Kısaca İstanbul'da kışı bahçede geçirebiliyor.

Mine Pakkaner
03-03-2012, 01:29
Gadenia' la ilgili bir sorum olacak.Daha önce beyaz pamukçuklar oluşmaya başladı, vermiş olduğuz arap sabunu tarifini uyguladum, şuan sadece 2 yerinde kaldı. Sonrasında yaprakları sarardı, sitede okuduğum bilgiler doğrultusunda toprağına baktım, saksıda ufak bir solucan ve örümcek tarzı ufak 1 böcek gördüm. Şu an toprağı güneşte havalandırıyorum vede bitkiyi.Ev yapımı ilaçlar sayfasına da ulaşamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Resim linkinide ekliyorum. http://www.agaclar.net/forum/906645-post1593.htm

Bir sorum daha olacak.

Cyclamen çiçeğimi düşürdüm, sonrasında yaprak ve çiçekleri kurudu. Yumrusuna baktım hala sert olduğu için saksıda tutmaya devam ettim. Bu gün onunda toprağını kontrol ettiğimde bir kurt çıktı içerisinden. Ne yapmalıyım . Saksıdaki toprağı kullanabilir miyim?.

Gardenyanıza ne olmuş daha iyi anlayayım diye sayfayı okurken bunları da gördüm.

...pencere kenarında tutuyorum, 1 kere besin, 1 kerede limontuzu karışımlı su verdim. Fakat bir kaç gün önce pamuk biti galiba adı ondan gördüm ve sitedeki arapsabunu karışımından vermiştin.Sonrasında 2 gün sonra galiba poşet geçirdim üstüne 1 gece beklettim onuda sitede okumuştum sabah poşeti çıkardığımda vaziyet buydu.Limon tuzunu sulama suyu çok kireçli ise kullanın. Besin gibi vermeyin, harcı hafif asidik hale getirmek için kullanılır. Besini goncalar üzerinde olduğu sürece verin. Yoksa serada düzenli beslenen bitki evde birden besini kesilince, ortamı değişince gonca döküyor, sararıyor, uçları kuruyor vs.

Arap sabunlu karışım pamuklu bitte uygulanan en basit çözüm. Sonrasında o vaziyetteyken keşke poşetlemeseydiniz.

Şimdi yapılacaklara bakalım, önce bir deniz yosunu ( Ben maxi crop kullanıyorum), sonra humik asit elinizin altında olsun. Sıra ile bir hafta ara ile etiket dozunun yarısı kadar kullanın. Tabakta çakıl yöntemi ile neçevresinde nem sağlayın. Yaprakları döküldükçe endişelenmeyin, kökü çürümedikten sonra yeniden sürgünler, yapraklar verir.

http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html de "evde bitkilerimiz için hijyen" makalem var, okursanız eski saksı topraklarımızı nasıl kullanacağımız vs. bilgiler bulacaksınız.

maysan80
08-03-2012, 20:59
istanbul'da birşey olmadıysa, başka hiçbir yerde olmaz. bu kışın sert geçtiğini de hesap edersek..

eb_ru
09-03-2012, 19:52
gardenia volkensii tohumu bir ayda çimlendi
çok sevindim :)

hafızogulları
10-03-2012, 09:05
bırde ben bunun toprıgında kum falan yok calı topragı,cam topragı ve koyun gubresı kullandım.bunların ne gıbı etkısı olur

Sizin sorununuz azot eksikliği değil, demir eksikliği. Kireçli su ve ph sı yüksek toprak gardenyada bahsettiğiniz duruma sebep oluyor.

Sulama suyuna 1 lt suya bir nohut kadar limon tuzu atarak sulama yapın. 2 sulamada bir bunu uygulayın. Zirai malzeme satıcısından karaboya da denilen demir sülfatı alın ve 1 lt suya bir çay kaşığı verin. Saksı değiştirirken kompost gibi yüksek bir organik madde katın. Goncada iken fosfor ve potasyumu yüksek bir besin verin. Sulamayı toprak nemini kontrol ederek yapın hiçbir zaman aşırı veya az sulamayın.

Forumdaki gardenya başlığında bu bilgilerin hepsi mevcut, takip edin.

ozurumu kabul edın bız bunları ev yapımı gubreler veya besınlerle yapamazmıyız

ha bırde cıcek acmazsa yumurtayı suyla cırpıp onunla sula yazıyor gazete de ne ıse yarıyor acaba

k_elif
12-03-2012, 10:46
Merhaba;
şimdi forumda okuduğum kadarıyla anladığım şu bu çiçek asitli toprağı seviyor ve biz de asitli toprak sağlamak için suyuna limon tuzu ekliyoruz. Ama ne kadar süreyle? Her sulama suyuna mı? Bunu illa ki ph kağıdı kullanarak mı anlayacağız? ikincisi; demir sülfat olayı. Demir sülfatı vermek için yaprak dallarında sararma mı görmemiz gerekiyor? Diyelim li vermeye kadar evrdik? Ne kadar süreyle vereceğiz ve demir sülfat verdiğimizde diğer gardenia için verilen gübrelerde kullanmamıza gerek kalmıyor mu? Eğer kullanacaksak bunları sırası nasıl olacak?

eb_ru
12-03-2012, 19:00
Sevgili k_elif
Bu güne kadar ben hiç limon tuzu olayına kalkışmadım(10 ay bakıyorum bu çiçeğe), saksı harcınıza kestane toprağı ilave ederseniz bu bitkinin sevdiği asitleri ortama katmış olacaksınız, ekstradan asitleştirmenize gerek yok bence. Demir sülfat gübresine gelince, ben sordum burda aktarlara bulamazsın falan dediler, ben de piyasada satılan "sararan yapraklar için sıvı besin" gübrelerden aldım, içerisinde şelatlı demir mangan vs iz elementleri içeriyormuş, ayda bir kere veriyorum bitkiye, herhangi bir demir eksikliği yaşamadık şimdiye kadar. Ve tabi ki çiçekli bitkiler için olan besinden veriyorum çünkü bu besini vermezsem tomurcuklar büyümüyor ve açmıyor.

k_elif
12-03-2012, 20:35
Teşekkür ederim eb_ru hanım;
kafam bayağı karışmıştı neyi, nasıl, ne zaman yapacağım diye. Şimdi biraz daha olaylar netleşti kafamda sayenizde:)

Mine Pakkaner
13-03-2012, 09:25
bırde ben bunun toprıgında kum falan yok calı topragı,cam topragı ve koyun gubresı kullandım.bunların ne gıbı etkısı olur

ozurumu kabul edın bız bunları ev yapımı gubreler veya besınlerle yapamazmıyız

ha bırde cıcek acmazsa yumurtayı suyla cırpıp onunla sula yazıyor gazete de ne ıse yarıyor acaba

Toprak karışımınız uygun. Size dediklerim zaten ev yapısıydı. Limon tuzunu bakkaldan alıp kullanacaksınız, karaboya aktarda da bulunuyor. Ispanak suyu vs. ile demir eksikliğini gideremezsiniz. Paslı çivi de işe yaramaz. Çünkü alnan form demir sülfat demir oksit değil. Yumurta çırpmak gibi bilgim yok, deneyin sonuçlarını görelim, ha ben gazeteye itibar eder yapar mıyım, hayır.

ü_mit
14-03-2012, 08:01
gardenia volkensii tohumu bir ayda çimlendi
çok sevindim :)

Tebrikler Ebru hanım. Bir güzel haber de benden. Bu sabah kalktım ve resimdeki güzelleri gördüm. Hem de 2 tane birden. :) İlk gardenya kokusunu da kendi çiçeğimden aldım. Bunu henüz yaşamayan tüm gardenyaseverlerin de bir an önce yaşamasını dilerim.

Hikayesine gelince... Önce bu sayfadaki geçmiş bilgiler, sonra da eb_ru hanım ve maysan80 sağ olsun yanlışlarımı düzelttim. Başta pencereden biraz uzakta, masamdaydı. Tomurcuk düşürmeye başlayıp yaprakların canlılığının da biraz azaldığını görünce bir şeylerin yanlış gittiğini ve harekete geçmem gerektiğini anladım. Kış olduğundan Ankara'da güneş azıcık çıktığında kaçırmamak lazımdı. Pencerenin kenarında duran resimdeki yüksek dolabın üzerine köşeye koydum. Pencere batıya bakıyor. Güneş çıktığı zamanlar kışın saksıyı bu durduğu yerde öğleden sonraları en fazla 3 saat kadar tülün ardından görüyor. Çoğu kez güneş olmadığından gardenyam sadece aydınlığı fazla almış oluyor. Klorlu çeşme suyunu da bu sayfadaki talimatlara göre kesip yerine 5 litrelik şişelere toplayıp erittiğim kardan kullandım. Sayenizde asit sevdiğini öğrenip içine bir de limon tuzu attım. Toprağını parmağımla her sabah yoklayıp kuru geldiğinde kaç gün geçtiğine bakmadan ve aşırıya kaçmadan suladım. Burada yazanların aksine 5 günde değil ortalama 3 hatta bazen 2 günde bir sulamış oldum. Ama azar azar tabi. Ha bir de çiçeği aldıktan yaklaşık 4 hafta kadar sonra toprağa ya 2 ya da 3 tane Koçtaş'tan aldığın çubuk gübreyi batırmıştım.

Oh, misler gibi kokuyor...:cool:

maysan80
14-03-2012, 17:45
benim çok fazla tomurcuğum var ve daha açanı görmedim. illa ki bitki besini vermem mi gerekir? elşmde hümik asit, sıvı bitki besini ve şeker gübresi var bunlardan birini versem olmaz mı?

maysan80
14-03-2012, 17:47
birşeyler eksik ama ne?

papatya73
14-03-2012, 21:34
Galiba görüntü yeterli değil. Bu da saksı olarak bütün hali.
270622

Kar suyu ile suluyorum, saksısını biraz büyüttüm. Filizlerin olduğu yerde çok hafif pullanma var beyaz döküntüler. Acaba sorun bu mu? Sizlerin gardenyasında uçlarda böyle beyazlıklar oluyor mu? Resimde görülebiliyor mu bilmiyorum.

ü_mit
15-03-2012, 07:14
Sevgili maysan, endişelenmeyin. Çok fazla tomurcuk varsa açması yaklaşmış demektir belki. Benim de uzun süre çok fazla tomurcuktan sonra açtı dün ilk kez. Saydığınız sıvı gıdalardan hiç kullanmadım ben ama çiçek açan bitkiler için olduğunu söyledikleri vilmorin çubuk gübreden batırmıştım saksının kenarlarına 3 tane. Bir de kar suyuma limon tuzu eklemiştim. Yalnız bir tespitim var. Açan çiçeklerimle diğer henüz açmamış tomurcukları karşılaştırdığımda belirgin bir fark tespit ettim. Açan çiçeklerde çiçeğin hemen altında sap kalınlaşması ve uzaması oluyor. Bu iki çiçek açmadan önce bunu fark etmiş, bunlar açacak galiba demiştim. İki gün içinde açtı. Bir de gonca uzunlamasına ortadan hafif çatlayıp yeşil kısmının içinden beyaz rengin ilk ipuçları görünmeye başladı mı olay tamam demektir.

Bir ara sormuştum belki hatırlarsınız, gardenyanın kokusu hangi çiçeğe benziyor diye. Dün sabahtan beri kafamı kurcaladı durdu, en sonunda çıkardım. Hemen hemen yasemin kokusuyla aynı. Bilmeyenlere duyurayım dedim.

Bol gardenyalı günler dilerim.

ü_mit
15-03-2012, 08:42
Sevgili Papatya resminiz çıkmamış. Resim için boyut sınırı var, küçültüp bir daha göndermeyi deneyin. Benimkinde de uçlarda beyazlıklar var evet. Çoğalmadan önlemek almak gerekebilir. Konunun önceki sayfalarını incelediniz mi? Bazı hastalıklardan söz ediliyordu.

papatya73
15-03-2012, 10:09
Mesajımın eklenti kısmında resim var ama görmediniz sanırım. Asıl resimler 1615 ve 1616 nolu mesajda yani bir sayfa geride. Teşekkürler ilginize.

ü_mit
16-03-2012, 08:14
Evet önceki sayfadaki resimler biraz ürkütücü maalesef. Ufak bir araştırma yaptım <url=http://hort.ifas.ufl.edu/database/documents/pdf/shrub_fact_sheets/garjasa.pdf>şu sayfadan</url> anladığım kadarıyla toprak kuru veya çok ıslak olduğunda, zararlı böcekler sardığında, havalandırmak için fazla kazmaktan, kimyasal madde bulaşmasından veya çok gübre kullanmaktan ya da toprak solucanından kökler zarar gördüğünde böyle sonuç olabiliyormuş. Özellikle solucana, kurda çok duyarlıymış gardenyalar. Bunlara göre Maysan'ın köklerle ilgili teşhisi bence de kuvvetli olasılık. Umarım en kısa sürede iyileştirirsiniz gardenyanızı.

papatya73
16-03-2012, 13:02
Teşekkürler sayın ümit mine hanımın önerisiyle saksısını yeniledim, kar suyu ile sulayıp beklemedeyim. Toprağında böcek ya da solucan görmedim. Ama ucunda çok hafif pullanma var, normal mi hastalık mı onu anlayamıyorum. Umarım toparlar. İlginize teşekkürler.

olcim
16-03-2012, 13:26
Benim de iki gardenyam var. Yazılanları okudum ; duyarlılığınızdan ötürü çok teşekkürler....Tomurcuklanıp döktü ama ben inatla bekliyorum ve vaz geçmiyorum onu sevmekten.

maysan80
19-03-2012, 19:49
sevilmeyecek çiçek değil bu gardenya...
sonuna kadar gardenya..
herkese bol gardenyalı günler...

eb_ru
20-03-2012, 20:57
sayın ü_mit
tebrik ederim, 10 aydır ben başaramadım aynı anda açtırabilmeyi, kıskanmadım desem yalan olur :)
sanırım sıvı besin yeterli gelmiyor, dozunu arttırmaya da korkuyorum bitkiyi yakarım diye, çubuk gübreyi denemem lazım sanırım
sevgili maysan80
hangi gübreyi vereyim demişsin, çiçek açması için bitkinin potasyuma da ihtiyacı var, elindeki gübrelerden hangisi potasyum içeriyorsa onunla takviyeye başla derim ben
benim bitki duruldu bu aralar, yeni tomurcuklar yaptı onları büyütmeye çalışıyor...

maysan80
21-03-2012, 01:36
sayın eb_ru besin vermekten vazgeçtim.şuan için kendi haline bırakıyorum. sadece 5 günde bir sulamaya devam edeceğim...
çünkü nilifanın salon ve süs bitkileri için olan sıvı besininden az verdim
hemen bir tomurcuk düşürüp 3 yaprak da kararttı. bu yüzden kendi haline bırakacağım

ü_mit
26-03-2012, 09:54
Bugün bir çiçek daha aldım (üçüncü çiçeğim). İlk açan iki çiçeğim kuruduktan hemen sonra gelmesi çok hoş oldu. Yenisi de yolda, goncanın ortası yarıldı, bir güne açtı açar. Ebru hanım, kusura bakmayın kıskandırmaya devam edeceğim gibi görünüyor. Umarım böyle kesintisiz gider.
Çiçeğim hala öğleden sonra güneşini tül ardından 2-3 saat görecek konumda. Ancak havalar ısındıkça bu durumu gözden geçirebilirim, gözüm üzerinde. Kar suyuyla toprağı kurudukça beslemeye devam ediyorum. Bir de yaprak nemlendirme için çok ince zerrecikli su püskürtebilen bir fısfıs vermişti babam. Bu AirWick'in plastik şişedeki oda spreyi aslında. Yapraklar çok tozlandığında haftada bir filan bu püskürtücüyle su sıkıyorum. Gece nemli torbaya sokmaya eşdeğer sonuç verdiğini sanıyorum. Şu ana dek bir zararını görmedim.
Misler gibi yasemin kokuyor. :cool: Bol gardenyalı günler dostlar.

maysan80
26-03-2012, 19:02
havaların ısınması ile güneşin yakıcı etkileri artacaktır doğal olarak. bu sıcak havalarda benim nacizane tavsiyem çiçeğinizi akşamları sulayınız. gündüz vakti verilen su güneşin etkisiyle bitkiyi yakabilir. akşam sulaması bir nevi serinlemek anlamına gelecektir.
bol gardenyalı günler.

ü_mit
28-03-2012, 08:04
Bu da ilk üçlemem! Dün ikincisine sevinirken bugün de üçüncüsü geldi;)

Fotoğrafı gardenyamın güneşi gündüz gördüğü şekilde güneşi arkama alarak çektim. Gerçi bugün kapalı, yağmur gelecek ama fikri görün istedim. Ortadaki çiçek üç gün önce açmıştı. Sağdaki 2 gün önce açtı, soldaki de bu sabah. Dün sabah toprağı parmağıma kuru gelince kar suyumdan boca edivermiştim. Ödülü de beklemediğim anda bu üçüncü güzelle verdi. Güneş açı olarak en çok ortadakine sonra da yanlara vuruyor, tabi tül arkasından ve en çok 3 saat kadar, öğleden sonra 1 ile 4 arası tahminen. Tomurcuklar her tarafta ama çiçekler güneşe bakan yerlerden geliyor. İlk açan 2 çiçekte de öyle olmuştu, bunlar da en tepede ve ışığın en çok geldiği yerdeydiler. Bugün çiçeğimi çevirmeyi deneyeceğim, arkadakilerden de verir belki ışık alınca. Bakalım nasıl tepki verecek. Çok sevinçliyim :rolleyes:

maysan80
30-03-2012, 15:35
hayran kalmamak mümkün değil.

eb_ru
07-04-2012, 21:29
bravo, e şimdi kıskanmayıp da ne yapalım :)

ipektuğçe
08-04-2012, 13:49
Buda benim minik gardenyamın çiçeği,yeni açtı.

eb_ru
15-04-2012, 14:56
maşallah nazar değmesin ipektuğçe :)

bu da benim minnoş, çimlenen tohumda ilk (yalancı) yapraklar göründü bakalım büyütebilecekmiyim ??

ipektuğçe
15-04-2012, 16:49
Teşekkür ediyorum,sevgili eb_ru,senin minnoş ta çok tatlı maşallah, sağlıkla büyütmen dileğiyle...

ü_mit
16-04-2012, 08:06
Ebru hanım nasıl çimlendirdiniz tohumdan merak ediyorum. Çiçek meyveye mi durmuştu? Benim çiçekler oluyor ama sonra kararıp dökülüyor.

maysan80
20-04-2012, 21:00
sayın ipektuğçe sizin gardenyanızın kaç yaşında olduğunu öğrenebilir miyim?

koala980
22-04-2012, 08:22
Merhaba,
1364 nolu mesajımdaki gardenyamın (eylül 2011) son halini paylaşmak istedim. Pek iyi durumda değil ama yaşıyor. Evet nazlı bir çiçek ama yaşamak için de gayet mücadeleci. Nasıl bakmam gerektiğini bana öğretene kadar yaşayacak sanırım.
285378

285379
Dün saksı harcını değiştirdim. Bahçe toprağı, yanmış gübre ,pomza taşı karışımına diktim. Evde bulduğum demir parçayı saksının dibine batırdım. Sararıp dökülen yapraklar vardı ve bu uygulamadan sonra sararmalar durdu. Gerçi son 2-3 yaprak yine sarararak döküldü(üstteki kırmızı yuvarlağın yanındaki yaprakta sarardı). sanırım artık demirli gübre almak lazım. Hazır su ile suluyorum, arada limon tuzu uyguluyorum ve çiçek açan bitkiler için gübre veriyorum. Yeni çıkan minik yapraklar da var(kırmızı yuvarlakların içinde) ama dökülüyorda bir yandan. Bu arada hala evin içinde duruyor ,havalar sıcak ise dışarı çıkarıyorum. Hala geceleri soğuk olabiliyor Bursa da. Sizce doğru yoldamıyım? Altta ki fotoğraf yeni gardenyama ait. Eskiyi de yeniyi de yaşatmak istiyorum. Yeni olanda da arada yapraklar dökülüyor.Eskisi yaprak dökmeye başlayınca emin olamadım doğru yolda mıyım?

285380

elek
22-04-2012, 10:07
Sayın Koala980, madem ki yenisi geldi; eskisini yaşatmak için klasik yöntemlerin biraz dışına çıkmanızı öneriyorum. Benim gardenyam aynen sizin yeni aldığınız bitki gibi küçük bir çalılık formunda bir sürü kökü vardı ve üzerinde tomurcuktan geçilmiyordu. Saçı kıbrıs, limon tuzu vs. ne yaptıysam kar etmeyip aynen eski bitkiniz gibi tek dala düşünce hidrokültüre geçirdim.

Bitkiyi ilk transfer ettiğimdeki halini ve hidrokültür yönteminin detaylarını Hoyaların topraksız ortamda yetiştirilmesi (http://www.agaclar.net/forum/attachments/mum-cicegi-hoya-carnosa/176856d1287953162-hydro.jpg) başlığında bulabilirsiniz.

Bitkimin 11 aylık hali...
285490

ve az önce çektiğim resim...
285491

elek
22-04-2012, 10:50
Biraz daha detay ekleyeyim istedim transferle ilgili, ancak resimler çalınan bilgisayarımla birlikte kaybolduğundan maalesef görsel ekleyemiyorum. Ama tarif edebilirim :)

Bitkinin köklerini kopmamasına dikkat ederek güzelce yıkayın. Ben topraktan ilk çıkardığımda kök boğazı ve kökler simsiyahtı; canlılık belirtisi gösteren çok az kök vardı. Yanında dalları çoktan kuruyup bitmiş olan kökler de kararmıştı; tahminim bu kararmaya ne sebep oluyorsa topraktaki gardenyaların hızla kötüye gitmesinden de o sorumlu. Geçireceğim daldaki ölü kökleri biraz temizledim, 1 tatlı kaşığı oksijenli su+1 lt su ölçüsünde hazırladığım suda biraz beklettim ve diatomite diktim. İlk bir ay sadece su verdim, sonrasında suya besin de eklemeye başladım.

Sanırım gardenya da kökler saksıyı doldurmadan açmayanlardan; çünkü saksı altındaki deliklerden kökler görünmeye başlayınca (yaklaşık 2 ay önce) tomurcuk oluşturdu. Bu nedenle biraz küçük bir saksıyla başlamanız erken çiçek görmek açısından daha iyi olabilir (Benim saksı 13 cm'lik)

Şu anda bitkinin bakımıyla ilgili tek yaptığım suyu bittikçe yenilemek (şu anda yaklaşık olarak haftada 2 kere 2 kahve fincanı besinli su tüketiyor ) ve aklıma geldikçe fısfıslamak. Besin olarak en basit marketlerde bile renk renk şişelerde satılan sıvı gübreleri kullanıyorum (isim vermek reklama girer, daha da açık tarif edemem sanırım ;) ) Üreticinin önerisine uygun olarak 1 kapak besin+1 litre su şeklinde hazırlanarak kullanılıyor. NPK oranları 5-5-5; 4-5-6 ; 4-6-5 olan gübreleri kullanıyorum (özel bir seçim değil; 3'ü bir arada promosyonlu olarak aldığımdan :rolleyes: Biri bitince diğerine geçiyorum)

ipektuğçe
22-04-2012, 18:17
sayın ipektuğçe sizin gardenyanızın kaç yaşında olduğunu öğrenebilir miyim?
Mesajınızı yeni gördüm,gardenyam 1,5 yaşına yaklaştı.İlk geldiğinde üzerinde 4-5 küçük yaprak vardı,ekleyeceğim ilk fotoğraf geldikten 3 ay sonraki hâli,2. fotoğraf şu andaki hâli.

koala980
24-04-2012, 14:37
Teşekkürler Sayın Elek,
Biraz daha bu şekilde gözlemleyeceğim. Olmadı sizin tavsiye ettiğiniz şekilde deneyeceğim. Gelişmeleri buradan paylaşırım.

maysan80
24-04-2012, 20:28
teşekkürler

Blacksoul1903
25-04-2012, 23:24
Öncelikle herkese selamlar, saygılar. Gardenya hakkında sizlerden öğrenmek istediğim bir kaç konu vardı. Yardımcı olursanız sevinirim.
1) Bu çiçek söylendiği gibi güzel kokuyor mu?
2) Salonumuza koymak istesek orada yaşayabilir mi yoksa bol güneş mi ister?
3) Ev içinde yaşayabilecek, güzel kokan başka çiçek tavsiyeleriniz var mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

özlem11
26-04-2012, 07:49
Başta söyleyim tek çiçeği inanılmaz güzel kokuyor. Hemde yanına yaklaşıp koklamanıza gerek yok. Odayı kokusuyla büyüleyecek kadar:)

Blacksoul1903
26-04-2012, 10:02
İlk sorumun cevabı için teşekkürler Özlem hanım. Eğer iknci sorumun cevabı da olumlu olursa bir tane edinmek için çalışmalara başlayacağım.

arzu_
26-04-2012, 10:18
Sevgili BLaCKSouL1903,
Salonda bakabilirsin.Mart-Ekim ayları içerisinde 4 saat kadar güneş ışığı (direkt değil tül arkasından gelen güneş), diğer aylarda direkt güneş alan bir yer uygundur.Nemli ortam şart benim tavsiyem dışarıda bakarsanız balkonda vs.. İzmir havası buna elverişli kışında dışarıda bırakabilirsin çiçek açınca alırsın.Salonda bakılırsa cam kenarı ve üzerine cam açıldığı zaman hava gelecek şekilde yerleştirilmeli.İlk sayfaları incelerseniz detaylı bilgiler var.

Blacksoul1903
26-04-2012, 12:25
Arzu Hanım detaylı cevabınız için teşekkür ederim. Benim çiçeği salonda bakmak istememin nedeni oda spreyi kullanmaktansa doğal spreylerle yani bitkilerle bu ihtiyacımızı gidermekti. Söylediğiniz husuları dikkate alarak eşime aktaracağım ve dilerse bir tane edinebiliriz. Tekrardan bilgiler için teşekkürlerimi sunarım. Saygılar.

maysan80
26-04-2012, 17:22
yanlız zahmetlibir çiçektir gardenya. bu konuyu baştan incelerseniz. detaylara ulaşabilirsiniz. ama zahmetinize değecek derecede güzel çiçekleri oluyor.

eb_ru
29-04-2012, 12:24
sevgili ü_mit
tohumu internetten almıştım ben, pamuk içerisinde çimlendirip toprağa aldım
çiçekten meyve oluşumu için başka bir çiçekten polenleri transfer etmeniz gerekir, ya da açık havaya bırakın arılar böcekler polen transferi yapsın, hiç başıma gelmedi bu meyve olayı, ben de kendi tohumlarımı elde etmeyi istiyorum aslında ama bakalım başarabilecek miyiz

elek
12-05-2012, 21:10
Ve benim için mutlu son... 1653 numaralı mesajdaki tomurcuk dün gece açtı :rolleyes:

294878

Bir bitkiyi ölümden döndürüp çiçek açtırmanın keyfi paha biçilemezmiş, bunu çok iyi anladım... 2 sene içinde çok badireler atlattık beraber; ama sabredip beklemeye fazlasıyla değdi ;)

294877

dilek78
19-05-2012, 23:34
nihayet bugun benımde gardenyam oldu yorumları okudum okadar çok şey varkı satıcının tek söylediği toprağına çivi saplamak bu nekadar doğru?

Sevgi Durul
20-05-2012, 12:07
Durumu çok iyi olmayan gardenyamın saksısını ve toprağını değiştirmek için baktığımda tomurcuk oluşturduğunu gördüm. Bu durumda saksı değiştirmenin uygun olmayacağını düşünerek vazgeçtim.

Kötü görünen dalları, budamalı mıyım?

Sayın elek'in gardenyası gibi olabilmesi için, şu aşamada neler yapılabilir?
Arada limon tuzu ve demir gübresi veriyorum zaten.:)

297934

297935

elek
20-05-2012, 16:51
Sayın Sdurul, gardenyayı ilk aldığımda tabiri caizse atmadığım takla kalmadı. Burada kaç sayfa varsa her bir mesajı tek tek okuyup birşeyler yapmaya çalışmıştım. Üzerinde 40 kadar tomurcuk olan, koca saksıyı dolduran çalı formunda çok güzel bir bitki, birkaç ay içinde kararıp kuruyup resmini paylaştığım hale gelmişti. Ben çıkış yolunu hidrokültürde buldum.

Toprakta yetiştirme konusunda deneyimli arkadaşlar fikir vereceklerdir mutlaka. Bu kadar uzun, yetişkin bir bitkiyi hidrokültüre geçirmek çok riskli, o nedenle kök kısmı toprakta devam etsin bence. Eğer budama önerilirse, tepedeki dalları diatomitte köklendirmeye almanızı tavsiye ederim ama. Deneyip farkı görmüş olursunuz :)

vestan4
25-05-2012, 08:14
Herkese selamlar,
Adım Özgür,öğretmenim yaşım 36.İzmir'de yaşıyorum.
Herşey Bayındır çiçek festivaline gitmemle başladı:pgardenya çiçeğini alalı 11,foruma üye olalı 10 gün oldu.;)Vakit buldukça sayfalardaki mesajları okuyorum(20.sayfadayım) Soracağım sorular belki okumadığım mesajlarda vardır.Gardenyaya evdeki arıtma cihazından aldığım suyu veriyorum.Dün yağan yağmur suyu içine bir tutam limon tozu ekleyip suyunu verdim.Resimde de görüldüğü üzere bir yaprağı sapsarı oldu.Çiçeğe gelmeyecek şekilde 2-3 günde bir fısfıslıyorum.Bu arada saksıda sadece torf var.Terasta pergule altında durduğundan 1-2 saat güneş görüp diğer saatlerde gölgede.Oğullarım da bu çiçeği çok sevdiklerinden nazar boncuğunu da hemen koydular.İlerleyen sayfaları okudukça daha da bilgi sahibi olacağım kesin fakat sorularıma cevap yazarsanız sevinirim.Selamlar

sarikaya
25-05-2012, 14:37
İyi günler bunlarda benim gardenyalarım.
300350
300351
300352

sarikaya
25-05-2012, 14:45
Sayın Özgür Bey,
Bir gardenya meraklısı olarak bakımı en zor bitkilerden biridir. Fakat biraz büyüyüp çiçek açtıktan sonra insana bütün yorgunlunu unutturur. Benim size tavsiyem, az ve temkinli bir sulama, çeşme suyunu dinlendirip kullanabilirsiniz. oda içerisinde perde arkasından ışık görecek bir yer ve gelişme ve çiçeklenme döneminde yani bu aylarda kesinlikle gübre takviyesi, (çiçek açan bitkiler için satılanlardan) yapılması gereklidir.

vestan4
25-05-2012, 17:24
Sayın Özgür Bey,
Bir gardenya meraklısı olarak bakımı en zor bitkilerden biridir. Fakat biraz büyüyüp çiçek açtıktan sonra insana bütün yorgunlunu unutturur. Benim size tavsiyem, az ve temkinli bir sulama, çeşme suyunu dinlendirip kullanabilirsiniz. oda içerisinde perde arkasından ışık görecek bir yer ve gelişme ve çiçeklenme döneminde yani bu aylarda kesinlikle gübre takviyesi, (çiçek açan bitkiler için satılanlardan) yapılması gereklidir.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim,saygılarımla

sevil_24
25-05-2012, 18:01
İlk gardenya yetiştirme serüvenim hüsranla sonuçlandığı için gardenya almaya korkuyordum ama forumu okuyunca almaya karar verdim.Bir kere daha deneyeceğim.

kelebek çalısı
28-05-2012, 23:42
Neredeyse altı-yedi aydır yüzüne bakmadığım, adeta bahçedeki varlığını unuttuğum gardenyam sanki kendini bana hatırlatmaya çalışıyor ;)

aukesen
05-06-2012, 17:55
benim gardenyanın üzeri tomurcuk doluydu yavaş yavaş açmaya başladı bendeki farklı çalı formunda olan çiçeklerin devamı gelecek sanırım suyunu gübresini yaz kış eksik etmedim balkonumun en güzelllerinden çok güzel kokuyorlar

kelebek çalısı
05-06-2012, 21:38
Gardenya, çiçeği açtıktan sonra dalında fazla kalmayan bir bitki. Her güzelin bir kusuru olur derler ya, tam da gardenyaya uyan bir tanım. O muhteşem çiçekleri, çarçabuk okside oluyor ve soluyor ne yazık ki. O yüzden yanından ayrılmamak, başında oturmak, hatta başınız iyice dönene dek koklamak kaçınılmaz oluyor.

İlk açan çiçeğini fotoğraflamak için yakalayamamıştım. İkincisini ve açmakta olan bir goncayı yakaladım bugün. Ben çiçeğinin seyrine dalmış, fotoğraflarken koklamak geldi aklıma :D. Böyle bir kokuyu tarif etmek için kelimeler yetmeyeceğinden, yeltenmiyorum bile :rolleyes:.

gilan
05-06-2012, 21:56
O yüzden yanından ayrılmamak, başında oturmak, hatta başınız iyice dönene dek koklamak kaçınılmaz oluyor.

İşin kötüsü kokladıkça daha da çabuk soluyor. :rolleyes:

kelebek çalısı
05-06-2012, 23:59
İşin kötüsü kokladıkça daha da çabuk soluyor. :rolleyes:

O halde püf noktasını açıklıyorum, koklarken burnumuzu değdirmemeye özen göstermeliyiz :D.

Hülya
06-06-2012, 00:58
Neredeyse altı-yedi aydır yüzüne bakmadığım, adeta bahçedeki varlığını unuttuğum gardenyam sanki kendini bana hatırlatmaya çalışıyor ;)

Sayın kelebek çalısı,
Güzel kokusunu doyasıya yaşamanız dileğiyle..:)

Bahçe de yaşaması bana iyi bir örnek oldu.
Geçtiğimiz hafta ben de bahçeye dikmek üzere 2 saksı aldım,bir çiçek marketten.Oldukça büyük ve çiçekli bitkiler.
Bugün görüştüğüm peyzaj mimarı bir arkadaşım, bahçe de çok fazla su almayacağı bir yer belirlememi istedi. Tabi ki gölge bir yer de, iyi büyüyeceğini düşünüyorum.
Siz ne önerirsiniz?

kelebek çalısı
06-06-2012, 01:09
Sayın kelebek çalısı,
Güzel kokusunu doyasıya yaşamanız dileğiyle..:)

Bahçe de yaşaması bana iyi bir örnek oldu.
Geçtiğimiz hafta ben de bahçeye dikmek üzere 2 saksı aldım,bir çiçek marketten.Oldukça büyük ve çiçekli bitkiler.
Bugün görüştüğüm peyzaj mimarı bir arkadaşım, bahçe de çok fazla su almayacağı bir yer belirlememi istedi. Tabi ki gölge bir yer de, iyi büyüyeceğini düşünüyorum.
Siz ne önerirsiniz?

Sn. Hülya,

bahçedeki gardenya yaklaşık üç senedir aynı yerinde. Kuzeye bakan cephede, hemen hemen hiç direkt güneş ışığı değmeyen bir noktada. Zaman zaman demir takviyesi yaptığım oluyor ama düzenli yaptığımı söyleyemem. Yaprakların durumu kötüleşirse takviye yapıyorum. Kışın aylarca toprağı hiç kurumadı. Toprağım çok killi, suyu kolay geçirmiyor. Ama alıştı işte bu şartlarda yerine, nasıl olduysa ;)

Bahçenizde gölge alanda mutlu olacaklarını umuyorum, ama toprağını da kurutmamanızı nemli tutmanızı tavsiye ederim, özellikle yaz günlerinde. Korkmadan dikin, gitsin derim.

Teşekkür ederim güzel dileklerinize.

Hülya
06-06-2012, 01:11
Korkmadan dikin, gitsin derim.

Aynen öyle yapmayı düşünüyorum :)))

Bayçalı
11-06-2012, 16:47
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım ongün önce aldığım gardenia tomucuklu idi üç tomurcuktan birtane kaldı tomucuğun dibinden kahverengi bir renk oluşarak dökülüyor neyapmalıyım.

Bayçalı
23-06-2012, 12:32
Veeeeee mutlu son Gardenyam sonunda çiçek açmayı başardı kokusu mütiş anlatılmaz yaşamak gerekiyor.

Bayçalı
23-06-2012, 12:49
:D işte fotolar

Benol Hazaroğlu
27-06-2012, 11:25
Açıyor.

kelebek çalısı
27-06-2012, 16:49
Açıyor.

Muhteşem görünüyor. Umarım benim bahçemdeki de sizin gardenyanız gibi günün birinde bu kadar büyür ve gösterişli olur. Çok güzel gelişmiş. Bayıldım ;)

maysan80
29-06-2012, 19:58
harika valla. ben saksıdakilerime doyamadım sizinkilere hiç doyum olmaz

aydam
29-06-2012, 21:52
benim gardenyamın tomurcukları kopuyor ne yapmam lazım :)

Murat11
29-06-2012, 22:01
Selamlar,

Eşim kokusunu sevdiği için, yıllardır gardenya alırız. Üzerindeki çiçekler solduktan sonra tekrar açtırmakta başarılı olamıyorduk.
Son bir yıldır, 2 ayda 1 çiçek açan gardenyamız vardı. Gardenya'nın asidik (pH 5-6) sevdiğini okuyunca, elimdeki basit asit ölçer ile toprağını kontrol ettim. pH 7 civarındaydı. Problemin bu olduğuna karar verip, toprağın pHını nasıl düşürsem diye düşündüm. Limon tuzu tavsiye ediliyordu ama elimde yoktu.
Bu arada evde kefir yapıyorum. Bir kısmını süzerek, süzme yoğurt/krem peynir gibi tüketiyorum. Tabi süzülen kefirden geriye asidik bir su kalıyor (peyniraltı suyu/kefir whey).
Bu suyu versem ne olur diye düşündüm. Kefir suyunu yağmur suyuyla karıştırıp gardenyaya vermeye başlayalı 1 ay kadar oluyor. Sonuç aşağıda.
Herkese kolay gelsin.

aydam
30-06-2012, 02:39
tomurcuklarını döken gardenyamdan görüntüler bu gece salondan balkona aldım yarın Mine hanımın sulama tarıfını uygulayacagım 500 ml suya 2 tane limon tuzu

assd82
05-07-2012, 14:24
Merhabalar,

Arkadaşım bana bir gardenya bıraktı ama sizin çiçeklerinizin resimlerinden gördüğüm kadarıyla sanırım elimdeki çiçek ölüyor. Açıkçası çiçeğin ç'sinden anlamayan biriyim. Bu Gardenyanın farklı türleri, farklı bakımları olabileceğini düşünüp direk sizin gibi tecrübeli insanlara sormayı tercih ettim. Yapabileceğim bir şey var mı? Gözümün önünde bir canlının ölmesini istemiyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim.. :(

http://d1207.hizliresim.com/z/5/9blgy.jpg

http://g1207.hizliresim.com/z/5/9blj8.jpg

http://g1207.hizliresim.com/z/5/9blk8.jpg

Bayçalı
09-07-2012, 16:00
Merhabalar,

Arkadaşım bana bir gardenya bıraktı ama sizin çiçeklerinizin resimlerinden gördüğüm kadarıyla sanırım elimdeki çiçek ölüyor. Açıkçası çiçeğin ç'sinden anlamayan biriyim. Bu Gardenyanın farklı türleri, farklı bakımları olabileceğini düşünüp direk sizin gibi tecrübeli insanlara sormayı tercih ettim. Yapabileceğim bir şey var mı? Gözümün önünde bir canlının ölmesini istemiyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim.. :(

http://d1207.hizliresim.com/z/5/9blgy.jpg

http://g1207.hizliresim.com/z/5/9blj8.jpg

http://g1207.hizliresim.com/z/5/9blk8.jpgçok tecrübeli değilim ama gözüken pekte hoş değil forumda okumuştum yapraklarda sararma oluyorsa 500m şişeye 2tane limontuzu atıp karıştırıp 15 gün ara ile verirsen düzele bilir belki tabi bu işin üsdatlarına sormak lazım iyi şanslar.

Bayçalı
09-07-2012, 16:02
ek olarak gardenia asitli toprakları seven bitki imiş.......

kelebek çalısı
15-07-2012, 20:44
Benim bahçedeki gardenya bu sıcaklara rağmen çiçek açmaya devam etmekte. Çok şaşırdım doğrusu. Gölge alanda ve sadece sabahın çok erken saatlerinde güneş almasına rağmen, bu kavurucu sıcağa karşı olumsuz bir reaksiyon vermediği için çok mutluyum:).

limon
15-07-2012, 21:18
2 hafta önce ikeadan çok keyifli, üzeri tomurcuklarla dolu Gardenya aldım. Saksıda yazan bilgi; sakın doğrudan güneşe koymayın ama tam aydınlık olsun, toprağı nemli olsun ama yapraklara su değdirmeyin, büyük saksıya geçirirseniz çiçek açmaz...

İki haftadır saksısında ve yazılan koşullarda tutuyordum ancak devamlı su dolu çanakta olmasına rağmen torf yine de kuruyordu. İki gündür de tomurcuk dökmeye başlayınca bildiğimi okumaya karar verdim. Bahçede 3 e kadar güneşli bir köşeye direkt toprağa diktim, suyu tutsun diye etrafına güzelce çanak yaptım. Her akşam üstü bolca suluyorum, sulamakla kalmıyorum tıpkı Açelya gibi baştan aşağı ince ince su püskürtüyorum. O kadar keyifli ki anlatamam, iki gündür hiç tomurcuk dökmedi, tomurcukları açmaya hazırlanıyor.

Diyeceğim o ki bize yıllardır Sıklameni iç mekan bitkisi diye nasıl sattılarsa Gardenyada da muhakkak yanlışlık var, bu bitki bence iç mekan bitkisi değil.

kelebek çalısı
16-07-2012, 00:16
Bahçede 3 e kadar güneşli bir köşeye direkt toprağa diktim, suyu tutsun diye etrafına güzelce çanak yaptım. Her akşam üstü bolca suluyorum, sulamakla kalmıyorum tıpkı Açelya gibi baştan aşağı ince ince su püskürtüyorum. O kadar keyifli ki anlatamam, iki gündür hiç tomurcuk dökmedi, tomurcukları açmaya hazırlanıyor.

Sn. limon gardenyanızı yeni yerinde, bahçenizde güle güle büyütün ;).

Bu vesileyle ben de bir dileğimi konu edeyim sizlere. Umarım bahçede gardenya yetiştirenler çoğalır ve gitgide artar. Gerçekten de çok nadide, nadir, aman dokunmayın küser denilen bir bitkinin bu kadar kanaatkar olması çok umut verici. Sn. limon' un mesajını okuyunca kendi gardenyamın yıllar önceki hali geldi aklıma. Aynı şekilde saksıda epey can çekişen gardenyayı son bir ümit toprağa aldıktan sonra işte sonuç demek isterim.

Özetle, okuyan diğer forumdaşlarımızdan da belki bahçesine geçirmek isteyenler olabilir diyerek cesaret vermek isterim ben de.

Saksıda keyifsizleştiğini gördüğünüz gardenyanızı bahçeniz yoksa bile apartman bahçenizin gölge, yarı-gölge bir alanına dikebilir, bitkinizi hayata döndürebilirsiniz.

platana
12-08-2012, 00:18
merhabalar, balkonumda yetiştirmeye çalıştıgım gardenyamın uç dalları fotograftaki gibi açık yeşil olmaya başladı, daha once kucuk saksıdaydı sonra bu buyuk saksıya aldım topragını ise bekletilmiş hayvan gubresi ile karıştırılmış toprak torf karışımı ile yaptım.
Bu açık yeşillenmenin sebebi nedir bilmiyorum, yardım ederseniz sevinim.
http://www.platana.net/agaclar/11082012098.jpg

kelebek çalısı
12-08-2012, 15:06
merhabalar, balkonumda yetiştirmeye çalıştıgım gardenyamın uç dalları fotograftaki gibi açık yeşil olmaya başladı, daha once kucuk saksıdaydı sonra bu buyuk saksıya aldım topragını ise bekletilmiş hayvan gubresi ile karıştırılmış toprak torf karışımı ile yaptım.
Bu açık yeşillenmenin sebebi nedir bilmiyorum, yardım ederseniz sevinim.
http://www.platana.net/agaclar/11082012098.jpg

Merhaba platana,

İntervenal klorosis dediğimiz demir eksikliğinden kaynaklı yaprak sararması ana sebep gibi görünmekte. Gardenya, açelya, orman gülü, ortanca gibi bitkiler için ortak kullanılabilen besin takviyelerinden kullanabilir ya da belirli ölçüde demir sülfat içeren desteği gardenyanız için temin edip kullanabilirsiniz. Düzelecektir.

Hülya
13-08-2012, 14:12
Bahçeye diktiğim gardenya, gayet güzel gelişiyor.
325166

Bayçalı
14-08-2012, 07:04
kışın sorun olmayacağını bilsem bende gardenyayı baçeyedikeceğim amma........nefaydaki burası ankara.

Bayçalı
14-08-2012, 07:06
sn.hülya gardenyanız siz söylemesenizde o taze yapraklar herşeyi anlatıyor güle güle büyütün.

limon
14-08-2012, 21:07
İstanbul'da -15 gördü hiç bir bozulma olmadı.

iris41
14-08-2012, 23:09
Kac defa aldım ic mekanda olmadı gardenya dış mekanda oluyorsa o harika kokusu icin bir kere daha denemeye deger bayram hediyesi alayım kendime :)

limon
16-08-2012, 11:58
Burası yeni düzenlemeye çalıştığım bahçemiz. 2 ay kadar önce 15 kök Gardenya diktim. Öğlen 3 e kadar güneş alıyorlar ama sonra gölgeye düşen bir alandalar. Bakımı aynı Açelya (karşılarında da Açelyalar ve Ortancalar dikili), Orman Gülü veya Ortanca gibi. Her akşam üstü suluyorum, tıpkı Açelyalar gibi yapraklarına su püskürtüyorum. 1 kere humik asit verdim, onlara özel hazırlamamıştım, bahçe sulamasına genel olarak katmıştım, vermesem de keyifleri yerindeydi. Şu anda üzerleri tomucuk dolu, her gün yeni bir çiçek açıyor.

Bu bitki dış mekan bitkisi, arkadaşlar da ağaç olmuş bitkilerinin fotoğraflarını yayınladılar, daha nasıl ispatlayalım bilmiyorum ki? :)
325719

gilan
28-08-2012, 00:00
limon, bu merdivenden inip çıkarken gardenyanın kokusu fark ediliyor mu?

limon
28-08-2012, 00:50
Bunun cinsindenmi bilmiyorum ama kokusu öyle etrafa yayılmıyor, yaklaşıp koklamak gerekiyor. Ama şu anda her bitkide 20 kadar patlamak üzere tomurcuk var. Eşzamanlı açarlarsa belki kokuları yayılır.

KAPTANzst
28-08-2012, 07:39
Özellikle akşam vaktinde daha etkili kokusu olur.
Bu kadar gardenyanın olduğu bu merdivende yürüyen kokudan mest olur düşer:D

Bayçalı
28-08-2012, 11:25
arkadaşlar gardenyam ilgi,alaka ve sevginin sonucu olarak birkez daha tomucuklanmaya başladı:eek: o muhteşem kokusunu tekrar bize sunmaya hazırlanıyor.:D birde merak ettiğim gardenya yılda kaçkez çiçek açar konuyu bilen üsdatlar cevaplandırırsa sevinirim.

maysan80
28-09-2012, 19:00
benim gardenyada sararmalar başladı ne yapacağım bilemiyorum. vitamin verdim. bakalım toparlayacak mı

eb_ru
28-09-2012, 19:11
Sevgili maysan80
Benim gardenya da kötü durumda, sıcaklara dayanamadı, evin sıcaklığı bu yaz 35 dereceden aşağı inmedi, yaprakları uçtan yukrıya doğru kararmaya başladı, birsürü yaprak kaybetti. Şimdi toprağını değiştirdim, havaların serinlemesiyle umarım düzelir :(

limon
28-09-2012, 19:15
Benimkiler (15 adet kadarlar) en keyifli günlerini yaşıyorlar. Yaz başından beri çiçeksiz geçirdikleri gün olmadı ama şu sıra en bol açtıkları sezon ve çokça da açacak tomurcukları var.
335128

Gözlemlerim sonucunda tavsiyem, bitkinizi açık havada ama gölgede ( yarı gölge de olur) tutun, dibine ağaç kabuğu veya kuru yapraklarla malçlama yapın, her akşam sulayın (toprağı her zaman nemli olsun), çok sıcak olmayan günlerde yapraklarına su püskürtün (çok seviyor)

incii
28-09-2012, 19:35
İstanbul'da -15 gördü hiç bir bozulma olmadı.

Sayin limon, size tesekkür etmek istedim.
Gadenaya hep özenirdim salona güzelce yerlestirirdim, aydinlik yerde ölürdü, az camdan kenarindan alirdim ölürdü, suyunu az verirdim ölürdü, cok verirdim bogulurdu:) her yil ara ara alir yinede denerdim. Sizin bu yaziyi okudugumun ertesi günü seraya gittim hemen bir saksi aldim, geldim yari gölge bahceye diktim. Simdilik bir bucuk ay kadar oldu nesei yerinde, tomurcuklarin biri soluyor diyerini aciyor, yapraklari aldigim günkü gibi saglikli.... evde bir kösede olsaydi yeni tomurcuk acmasini birakin olan tomurcuklarida cürürdü coktan.
Bizim buralarda kisin birkac hafta -15 falan oluyor, onuda atlatik mi tamamdir:).
Verdiginiz bilgi icin size cok tesekkür ederim, bu bitki gercekten salon bitkisi degilmis:(

limon
28-09-2012, 19:46
Ben de yıllardır Sıklameni ve Gardenyayı hediyelik, en fazla 2 haftada pörsüyerek ölen bitkiler sanırdım. Şu kadar gram bundan, bu kadar miligram ondan, uğraş dur yine de mutlu edeme... Meğer ne zahmetsizlermiş, istedikleri sadece açık havaymış. :)

incii
28-09-2012, 19:55
Aslinda bazi salon bitkilerini denemek gerek, evde nazlanip solup ölüyorsa alip bahceye dikmek gerek:)....
sIklamen deyince benim salondaki öldü, terrasdakiler mutlu bir sekilde yasiyorlar:)

maysan80
30-09-2012, 22:12
gardenyada tomurcuklanma ne zaman olur

kelebek çalısı
01-10-2012, 01:59
gardenyada tomurcuklanma ne zaman olur

Sn. maysan80,

Yönelttiğiniz soruya tamamen kendi mantığıma göre bir yorum yaparak yanıt veriyorum.

Tomurcuklanma için yüksek nem oranının önemli bir faktör olduğunu okumuştum. Sanıyorum ki kastedilen hem havadaki hem topraktaki nem oranı. Dış mekanda olan gardenyalar için iklim koşullarına göre en uygun zamanda bitkinin tomurcuklanmasını beklemekten başka çare yokken, iç mekandaki bitkileri kontrol altından tutmak bu anlamda daha kolay olabilir. Yine dış mekandaki gardenyalarda tomurcuk oluşumunu etkileyen faktörler arasında gece gündüz arasındaki sıcaklık farkları da etkili olabilir.Ama yine de saksıdaki gardenyanın isteklerini kontrol altında tutmak oldukça dikkat ve özen isterken dış mekanda daha az ilgiyle mutlu olabildiklerini görebiliyoruz.

Saksıda gardenya yetiştirenler saksılarını kış aylarında kalorifer ya da ısı kaynaklarının bulunduğu alanlardan uzak bir yerde ve nem oranının nispeten daha yoğun bulunabileceği alanlara yerleştirirlerse bunun faydasını görebilirler.

Ben bahçede yetiştirdiğim için, gözlemlerime göre ancak gerekli koşullar oluştuğunda ki bu bahar aylarının sonundan yaz ortalarına kadar rastlayan bir dönemdir, tomurcuklanma yoğun oluyor. Onun dışında oluşan tomurcuklar genelde dökülüyor.

Bayçalı
01-10-2012, 07:19
arkadaşlar gardenyam çiçeğini açtı :eek: işte fotoları :cool:

Bayçalı
01-10-2012, 07:22
muhteşem bir kokusu var tek çiçek açmasına rağmen mutfak çok güzel kokuyor birkaçtane açtığında düşünemiyorum:D

lusoari
01-10-2012, 08:14
sevgili bayçalı sabah sabah çok güzel gitti sabah sersemliğimi üstümden atmaya yetti valla sizin gardenyanız kaç yaşında daha doğrusu ne kadar zamandır bakıyosunuz ona?

Bayçalı
01-10-2012, 09:51
sn.lusoari sabah bende gördüğümde gardeyamın açtığını sabah mahmurluğu üzerimden gidi verdi zaten o kokusu insanı cezbediyor gardeyamı baumax tan almıştım beş aydır ona gözüm gibi bakıyorum bu beş ayda ikinci çiçek açışı şuan birtanesi çiçek açtı tomucuğun diğer tomucuklar yolda onlarıda heyecanla bekliyorum........:)

maysan80
03-10-2012, 23:40
kelebek çalısı çok teşekkürler

lusoari
06-10-2012, 08:48
arkadaşlar size bir sorum olacak yaşadıgım yerde gardenyayı dışarıda veya evi içinde yaşatabilirmiyim acaba burası yazları çok sıcak kışları ise çok soguk oluyo

GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ
06-10-2012, 18:35
5-6 tane tomurcugum var.yaprkalarım yemyesıl.ama bır turlu acmıyor.neden acaba?

milaca2010
07-10-2012, 23:27
merhaba arkadaşlar,henüz yeni üyeyim, gardenyam ilk çiçeğini açtı, resmini sizlerle paylaşmak istiyorum ,forum da resim yüklemekte zorluk çekiyorum,yardım rica ediyorum.
Bol çiçekli gardenyalar:)))

milaca2010
07-10-2012, 23:43
Sanırım yüklendi.

mumçiçeğim
07-10-2012, 23:44
Arkasalar buda benım gardenyam yaklasık bır yıllık ,ıkı kez cıcek actı yaz basından berı ıkı kezde 10 a yakın tomurcugu oldu maaalesefkı tomurcuklanıyo vede dokuluyo,gruba yenı uye oldum bır bırlgısı olan varmı??? sımdı gene tomurcugu var ve ılk bahardan berı 4. tomurcuklanması var sadece bır keresınde cıcek actı yardım edınnn

milaca2010
07-10-2012, 23:52
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/554046_4061238681689_1371726943_n.jpg

Bayçalı
08-10-2012, 14:13
Arkasalar buda benım gardenyam yaklasık bır yıllık ,ıkı kez cıcek actı yaz basından berı ıkı kezde 10 a yakın tomurcugu oldu maaalesefkı tomurcuklanıyo vede dokuluyo,gruba yenı uye oldum bır bırlgısı olan varmı??? sımdı gene tomurcugu var ve ılk bahardan berı 4. tomurcuklanması var sadece bır keresınde cıcek actı yardım edınnn

arkadaşım senin adına üzüldüm gardenyan güneş gören bir yede olması gerekiyor ve gardenya asitli toprağı sevdiği için yaklaşık 15 günde bir limontuzu karışımlı su kullanmalısın ölçü olarak 500ml şişeye iki parça limontuzu yeter ve çiçeklenme döneminde gardenyanın toprağını kuru bırakma yardımcı olabildimse nemutlu tabi bu konuyu birde üsdatlara sormaklazım ben bu yazdıklarımı uyguladım başarılı oldu kolay gelsin:)

mumçiçeğim
08-10-2012, 19:51
Teşekkürederim Bayçalı,denemelıyım mutlaka çünkü onlar tomurcuklanıp dokulmeye başlayınca çok üzülüyorum.Umarım bu sefer tomurcuklarını dökmez:(

maysan80
08-10-2012, 22:36
sayın mum çiçeği yaprakların renginden anladığım kadarıyla çok güneş gören yerde değil. güneş görsün fakat direkt olarak almasın güneş ışığını ve sizin saksınızın ebatlarına göre söylüyorum. 2 veya 3 günde bir bir bardak içme suyu veriniz. çeşme suyu vermeyiniz. çeşme suyundaki kireç toprağın ph değerini yükseltir. bu ph ın yüksek olması gardenya için hiç hoş bir durum değildir. mümkünse çiçek açan bitkiler için olan gıdalardan verseniz çiçeğinizin direnci artar.
sonuçları duymak isteriz.

mumçiçeğim
08-10-2012, 23:14
Sayın Maysan öncelıkle teskkurederım yardımcı oldugunuz ıcın.Ben aslında onları yaz boyunca balkonda fıtlrelenmiş gunes ısıgında bıraktım,ve bır surede çiçek costuran kullandım çiçek costurandanmı bılmıyorum ama cıceklerım boceklendı ve 18 tane saksım vardı hepsıde maalesef ,bıtkı besınlerıyle alakalı olabılırmı ?? bu yuzden besın vermekten korkuyorum bu konuda bılgınız varsa yardımcı olursanız sevınırım yaklasık 3 ay bu boceklerı bıtırebılmek ıcın ugrastım :(

Bayçalı
09-10-2012, 09:56
Teşekkürederim Bayçalı,denemelıyım mutlaka çünkü onlar tomurcuklanıp dokulmeye başlayınca çok üzülüyorum.Umarım bu sefer tomurcuklarını dökmez:(

hadibakalım kolay gelsin.......:)

Bayçalı
09-10-2012, 13:18
Gardenyam coştu:eek: çiçekleri sıralamaya başladı :D

maysan80
09-10-2012, 22:41
harika açmış bunlar bayçalı

Bayçalı
10-10-2012, 10:48
teşekkürederim maysan80 gardenyam diğer tomurcukları büyütmekte kokusu süperya:D:D

belce
18-10-2012, 12:47
Merhaba
Bu dördüncü Gardenyam...
Dördünü Koçtaş' dan almıştım, sonuncusu ise İzmir / Dikili' den hediye...
Gelir gelmez saksısını büyüttüm hafiften kök budama yaptım altının drenajı derken sevgimi de kattım fakat yine de bitti gitti yapraklar...
10 günde bir de vitaminini verdim...
Şimdi iş yerine getirdim buradaki bizim kurumda çiçeklerle ilgilenen bey aldı toğrağını değiştirdi biraz dursun perdeyi hiç çekme dedi kendine gelince eve götüreceğim...
Kaldı ki sitede yazan ne var ne yok hepsini de okudum :(
Tiyatro sanatçıları derler ya sahne tozu yuttuk bir kere diye benimki de Gardenya nın kokusunu aldım bir kere inadım o yüzden...
Gardenya mın arkasındaki de dımdızlak kalan Açelyam :(

lalolu
18-10-2012, 13:28
ne olur yardim gardenyamin yapraklari siyahlamaya başladi dökuldu.ama 2-3 sari filiz var onlar siyahlamadi,bitane gonca var o da dökulmedi.hemen hemen hiç yaprak kalmadi.bir hafta önce toprak degişimi yaptim.şu an fanus altinda.dahada ne yapabilirim

lalolu
18-10-2012, 13:31
Merhaba
Bu dördüncü Gardenyam...
Dördünü Koçtaş' dan almıştım, sonuncusu ise İzmir / Dikili' den hediye...
Gelir gelmez saksısını büyüttüm hafiften kök budama yaptım altının drenajı derken sevgimi de kattım fakat yine de bitti gitti yapraklar...
10 günde bir de vitaminini verdim...
Şimdi iş yerine getirdim buradaki bizim kurumda çiçeklerle ilgilenen bey aldı toğrağını değiştirdi biraz dursun perdeyi hiç çekme dedi kendine gelince eve götüreceğim...
Kaldı ki sitede yazan ne var ne yok hepsini de okudum :(
Tiyatro sanatçıları derler ya sahne tozu yuttuk bir kere diye benimki de Gardenya nın kokusunu aldım bir kere inadım o yüzden...
Gardenya mın arkasındaki de dımdızlak kalan Açelyam :(kardeş ayni durumdaydim.ama acelyami kurtardim.cam fanus iyi geldi,dene derim.

lalolu
18-10-2012, 13:35
toprak asitleme.internetten buldum tarifi.
buyuklerim bir baksin.
1 su bardagi koyu cay.2 tatli kaşigi kuru kahve.6-7 damla limon suyu.belki de.yapraklari döken acelyama bu iyi geldi.belce hanim.

belce
18-10-2012, 13:57
kardeş ayni durumdaydim.ama acelyami kurtardim.cam fanus iyi geldi,dene derim.

tepesine bildiğimiz camı mı geçireceğim?

lalolu
18-10-2012, 14:06
evet.yani mini sera oluyor.hem gardenya hem acelya ayni durumdaiidi.ama acelya kurtuldu.acelyanin durdu yaprak dökulmesi goncalarda acmaya başladi.yaprakssis goncalar:)

belce
18-10-2012, 15:51
Sevgili Maysan;
yaprakları değil çiçeği kokuyor

maysan80
18-10-2012, 21:53
sayın belce ben 2 yıldır gardenya bakıyorum. yapraklarının değil çiçeğinin koktuğunu elbet biliyorum. zaten öyle bir mesajım hiç olmamıştı.
sayın belce cam imkanınız yoksa poşette olur maksat fotosentezi arttırmak. aynı zamanda vitamini kesin, 2 günde bir çay bardağı ile içme suyu verin. çeşme suyu kirreç oranını arttırıp toprağın asitliliğini düşürüp ph değerini yükseltir. bir haftada değişime tanık olacaksınız.

lalolu
19-10-2012, 14:39
belce hanim,yirtti gardenyam kefeni deye bilirim.darisi seninkilerin başina.inşallah kurtulur hepsi.