View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
sn.lerdemir gardenyam çok şükür pamuklu bitten kurtuldu :D bana bu konuda yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim. fakat şimdi de yaprakları sararmaya başladı sararan yaprağa elimi dokundurduğum an yaprak yere düşüyor bu ara çok sulama da yapmadım nedenini anlayamadım yoksa bu sararmalar normal mi:confused: şimdiden çok teşekkür ederim
maviperi
08-06-2009, 11:50
Merhaba,
Kahve telvesi konusunu araştırdım ancak arkadaşlarımızda bu konuda yukarıda bizimle bilgilerini paylaştıkları için pek bişey yazamayacağım çünki benimde bilgim pek fazla değil ancak şunu eklemek istiyorum;kahve telvesinin diğer bir yararı da bitkideki zararlı böcekleri öldürmesiymiş.İçinde bulunan kafein sayesinde.Bahçeye döküldüğünde ise solucanların beslenmesinde de ayrıca ekisi oluyormuş.Asitli toprak seven bitkiler için iyi olduğu söyleniyor fakat ne kadar toprağa ne kadar karıştırılacak ben bulamadım.Yanlış bilgi vermekte istemem.Ben bikez döktüm gardenyama .Saygılarımla...
lerdemir
08-06-2009, 16:19
Sn.emrezgi,
Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz.
Sn.mum isigi,
İlgilenen tüm arkadaşlarımız adına "rica ederim" diyorum :)
sevgili Lerdemir yardimlariniz ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler.
sevgiler
[QUOTE=lerdemir;440446]Sn.emrezgi,
Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz.
çok teşekkür ederim en kısa zamanda bu başlığı incelicem iyi günler
Orkun Kırcı
11-06-2009, 23:40
Sevgili Homeopati ablamın hediyesi olan gardenyamı fotoladım. Şimdilik memlekette ama 10 güne kadar birbirimize kavuşacağız:)
Bende yeni gardenya fidesi aldım. Tohumları ital olup ege tarafında yetiştirilmiş. Üzerinde tomurcukları var umarım çiçeklerini ve güzel kokusunu görmek nasip olur...
maviperi
12-06-2009, 11:59
Merhaba,
Gardenyamın üzerinde yeni oluşumlar var demiştim hiç biri tomurcuk olmadı,hepsi yaprak oldu.Umutlarım yeni oluşumlara kaldı bakalım.Bu arada yapraklanması bile beni mutlu etti:)Yerini sevdi sanırım.(kendimi böyle avutuyorum )Bir de,bir yakınımdan gardenyanın çiçeklenmesi için toprağına domates rendelendiğini duydum bana tuhaf geldi,sonuçta benim bahçem yok ,çiçeğim evin içinde.Doğruluk payı varmıdır bu işlemin merak ettim.Saygılarımla...
Lonicera
17-06-2009, 19:55
3 saksı gardenyamda çiçeklenme nihayet bitti. Taze filizler oluşmaya başlamadan önce hepsini bir güzel budadım. Bu sefer hiç acımadım dallara. Zaten 3 gardenyam var, bu sene çelikleme yapmayacağım. Bu kadar kısa budamaya bakalım nasıl tepki verecekler. Dolgun bir form yakalamanın başka yolu yokmuş.
lerdemir
18-06-2009, 10:01
Keşke, gardenyası olmayan arkadaşlar için o çelikleri muhafaza etseydiniz Sn.Lonicera :(
Bir de, budama sonrasındaki son halini fotoğraflayabilir misiniz bizim için? Bakalım ne hale gelmiş :)
2-3 ay evvel iş yerimde bakmak üzere edindiğim Yerli Gardenyam mutlu bir şekilde büyüyordu. Bu hafta başında yaprakları sararmaya, keyfi kaçmaya başladı. Bugün yakından bir bakayım dedim. Aman Allahım o da ne? üstünü yabancılar sarmış :mad:
İnternetten araştırdım en yakın görüntüsü;
87611 koşnil
Mücadele için önerilen fiziki yöntemi deneyerek yeni sürgün uçlarını budadım -ki genelde oralarda toplanmışlar. Daha sonra sprey ile yıkadım.
Saksı üstü 45 cm. boyu var. Hayalimde tijli form yapmak vardı. Artık lerdemir hocamın öngörüsü gibi "top çalı" formu olacak. ;)
lerdemir
18-06-2009, 11:15
Geçmiş olsun Sn.omar,
Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben.
Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti)
Ben de bu hafta Pazar gününden bu yana, iyice hastalandı diye ahbabımın bana tedavi için bıraktığı yetişkin bir gardenya ile uğraşıyorum. Zavallıyı hem yeşil yaprak bitleri sarmış hem de aşırı sulamadan yaprak dökmüş, bir de tanımlayamadığım bir ton zararlı oradan oraya koşturup duruyordu gardenyanın özellikle sürgün uçlarında. Hemen evimdeki bitkilerimden uzaklaştırıp, su altında mekanik temizleme yapıp, yukarıda bahsettiğim ürünü uyguladım. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir sonuç göreceğim...
NOT: Ben de elimdeki bir havai köklendirme denemesinde başarı elde edebilirsem; tijli biçiminde gardenya serüvenime yeniden başlayacağım (aynı yöntemle başladığım ilk tijli gardenya denemem fungus yüzünden olumsuz sonuçlanmıştı)
Orkun Kırcı
18-06-2009, 11:50
3 saksı gardenyamda çiçeklenme nihayet bitti. Taze filizler oluşmaya başlamadan önce hepsini bir güzel budadım. Bu sefer hiç acımadım dallara. Zaten 3 gardenyam var, bu sene çelikleme yapmayacağım. Bu kadar kısa budamaya bakalım nasıl tepki verecekler. Dolgun bir form yakalamanın başka yolu yokmuş.
Nasıl yani, budanan çelikler çöpe mi gitti? :(
Lonicera
18-06-2009, 16:11
Evet, maalesef çöpe gitti. Zaten 10 cm. uzunluğunda bile değillerdi. Normalde sezon sonuna doğru kesmem gerekiyordu çelik için. Ama dayanamadım artık:)
Sn lerdemir, resim ekleyeceğim ama önce taze sürgünleri de göstermek için biraz bekleyeceğim.
Arkadaslar ben bu cicegin ozeliklerini okumadan esiminde kokusunu begenmesi uzerine gecenlerde pazardan aldim aldigim sirada cicek hakinda bilgide aldim tabii ama nasil olduysa bu sefer yanlis bilgi verdiler sanirim cunku bana verdikleri cicek kumlu bir toprak icindeydi bu cicegi torfa dikmeyin dediler ne yapiyim ozaman dedigimde bu sekilde kumlu ve gubreli bir toprak hem koklerini sikmaz hemde kokleri uzun sure nemli tutar saglikli olur dediler bense koca bir teneke kumlu gubreli bir topraga diktim acaba hatami yaptim bu hatadan donebilirmiyim yoksa dibine simdiden demir sulfat koymaya basliyimmi ? cunku hic bir yerde boyle bir tarif goremedim hepsi kestane gubresi ve curuntu topraklari tercih edilmelidir diyor
lerdemir
25-06-2009, 08:26
Merhaba Sn.akoman,
Öncelikle "Aramıza hoşgeldiniz"!
Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.
Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz bu ve önceki mesajlarınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)" başlığını okuma imkanı bulabilirseniz iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.
Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.
Tekrar, aramıza hoş geldiniz.
Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.
NOT:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.
Sorunuza gelince;
Ben saksı harçlarımın karışımında hiç kumlu toprak/kum kullanmadım şimdiye kadar gardenyada.
O yüzden bilemiyorum bu sorunuzun cevabını...
Gübreli -yani humuslu- toprak sevdiği ise kesin; yani organik açıdan zengin toprak seviyor gardenya. Bu bilgi ışığında, yeterli besin takviyesini düzenli yapmaz veya saksı harcını organik madde açısından doyurmazsanız -zannımca- kumlu toprak bu yönden bitkiyi eksik bırakacaktır.
Merhaba Sn.akoman,
Öncelikle "Aramıza hoşgeldiniz"!
Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.
Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz bu ve önceki mesajlarınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)" başlığını okuma imkanı bulabilirseniz iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.
Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.
Tekrar, aramıza hoş geldiniz.
Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.
NOT:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.
Sorunuza gelince;
Ben saksı harçlarımın karışımında hiç kumlu toprak/kum kullanmadım şimdiye kadar gardenyada.
O yüzden bilemiyorum bu sorunuzun cevabını...
Gübreli -yani humuslu- toprak sevdiği ise kesin; yani organik açıdan zengin toprak seviyor gardenya. Bu bilgi ışığında, yeterli besin takviyesini düzenli yapmaz veya saksı harcını organik madde açısından doyurmazsanız -zannımca- kumlu toprak bu yönden bitkiyi eksik bırakacaktır.
Ben eski uyeyim askerlik nedeni ile ayri kaldim bu yuzden tekrar tanitmaya gerek duymadim ama tekrar etmekte bir sakinca yok .Forum kurallarini iyi okudum okumadan bir seye kalkismadim mine hanima genelde sorularimi ozel mesaj atarak ilettim (eger forumda yanit bulamadiysam kurallara karsi bir davranis sergilememek icin )
Srounun cevabi icin tessekur ederim ancak su anda ne yapmam gerektigini acil olarak ogrenmem gerekiyor kumlu ve gubreli bir toprakta besin takviyesi yeterli olurmu yoksa zamanla yaptigim gubreli harcalari topragina ekliyerek ustesinden gelebilrimiyim gibi cevaplari almak istiyorum daha detayli bilgisi olan arkadas varsa sevinirim ....
not : Yazim konusunda bir kusurum var ingilizce karakterler kulaniyorum bunun icin daha onceleri yazi yazmistim yani ş,ü,ı,ğ gibi karakterleri kulanmiyorum kisaltmalar chat dilinden degil benim isimden dolayi kaynaklanabilir aliskanlik ancak dikkat etigimi bilmenizi isterim dostane uyariniz icin tessekurler saygilar
Gardenyamın yaprakları sararıp, goncaları çiçek açmıyordu. bu konuda anlatıldığı gibi, limon tuzlu su ve demir sülfatlı su verdim. bu işlemleri uyguladıktan birkaç gün sonra tomurcuklar çiçek açtı ve çok güzel kokuyorlar. fakat yapraklarda hala sarımtırak renk bozuklukları var. bazı yerlerinde ise kahverengi lekeler var. bunun için ne yapmalıyım acaba?
Sevgili gardenyacılar;
Bu da iki yıldır bahçede bulunan benim gardenyam.Bir ay kadar önce yerini değiştirdim ve değişimden sonra ilk defa çiçek açtı.Ama gelişimi pek yavaş.Oradan nasıl görünüyor.
Gardenyamın yaprakları sararıp, goncaları çiçek açmıyordu. bu konuda anlatıldığı gibi, limon tuzlu su ve demir sülfatlı su verdim. bu işlemleri uyguladıktan birkaç gün sonra tomurcuklar çiçek açtı ve çok güzel kokuyorlar. fakat yapraklarda hala sarımtırak renk bozuklukları var. bazı yerlerinde ise kahverengi lekeler var. bunun için ne yapmalıyım acaba?
Gardenyanizin masallahi var bence endiselenmeyin ben seradan aldigimda butun yapraklari neredeyse sararmisti gunes etkeninden oluyor sanirim ama lekeli yapragi kopartip bir ziraatci ile gorusmenizde fayda var diye dusunuyorum.
Arkadaslar benim gardenyanin resmi bende celik aliyorum celigi alicagim yerinde resmini cektim uygunmu bilmiyorum ama denemeye karar verdim bu cicegi yetistirmeyi cok istiyorum yardimci olursaniz sevinirim
http://img523.imageshack.us/img523/305/dscn2696c.jpg
buda celik alicagim yer
http://img134.imageshack.us/img134/635/dscn2697.jpg
Gözüm gibi baktığım, üzerine titrediğim gardenyama birşeyler oldu. :(
Neden? Bilemiyorum. Çok güzel giden durumu
90085
2 gün içinde bu hale geldi;
90086 90087
Kendini toparlasın diye rahat bıraktım. Umarım düzelir.
sarikaya
30-06-2009, 09:31
İyi günler bitkiniz biraz fazla sulanmışa benziyor. Eğer bitkiniz evin içinde ise kirli hava da yaprakların sararmasına neden oluyor. Balkona gölgeli bir yere alırsanız ve kireçsiz su ile sularsanız düzeleceğine inanıyorum.
lerdemir
30-06-2009, 10:12
Sn.omar,
Bitkinizin keyfi biraz kaçmış belli ki.
"Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerinin tayin anahtarı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)"nda sizin gardenyanızın durumuna en uygun olan tarifi bulabilirsiniz belki; ben çok okudum, aradım, ama bir türlü hangi eksiklik/fazlalık olduğunutayin edemedim.
İlk fotoğraftaki soldaki yaşlı yapraklardaki görüntüye bakınca sanki magnezyum eksikliği tarifine uyan bir durum var gibi. En alttaki fotoğrafta ise demir eksikliği gibi de görünüyor. Saksı harcınızın ph'sı ne aralıkta acaba? Yeteri kadar asidik olmayabilir mi ki?
Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)
Yukarıdaki bağlantıya ilaveten, forumumuzda çok güzel kaynaklar var. Bunlardan başlıcası "Bitkiler İçin Gerekli Olan Besin Maddeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6969)" başlığı. Oldukça faydalı olacaktır.
Yorumlarınızı ve gelişmeleri merak ediyorum.
[QUOTE=lerdemir;454448]....Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]
Bazen bir şaplak gerek hatırlamak için:(
Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
90098 hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.
Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size bişey sorucam suyu ne sıklıkla veriyorsunuz. Suyu seven bir bitkimi...
Sûz-i Dilârâ
30-06-2009, 23:14
Sevgili özlem, benim gardenyam ithal ve yaklaşık 5 aydır bakıyorum. Ama o kadar yavaş büyüyor ki insanın sinirlerinin bozulmaması imkânsız. Bir de ilk sıralar 6-7 tane tomurcuk vardı üstünde hepsi teker teker döküldü, sararma vardı durdurmayı başardım ama tomurcukların düşmesini engelleyemedim. Mutfakta tutuyorum, domates rendeliyorum toprağına ve sürekli su püskürtüyorum yapraklarına, güneşi de direkt almıyor tül arkasından alıyor. İşte resmi;
lerdemir
01-07-2009, 09:17
Sn.omar,
Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.
Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.
Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
...Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]
...
Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.
Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.
Yaşıyor Sn.özlem, ithaller de yaşıyor.
Bir şekilde bulunduğu ortamı veya bakıcısının uygulamalarını sevmemişlerdir de ölmüşlerdir. Yoksa, tüm bitki cahilliğimle bana yaklaşık 1 yaşında iken gelmiş ithal gardenyayı 3 yılı aşkın süredir nasıl yaşatabilirdim ki? Bir şey bildiğimden değil, hep deneme yanılma ile, tecrübe ederek, bu forumdaki teknik donanımlı yardımsever arkadaşlarımıza danışarak... Galiba herşeyden de önemlisi iyi bir GÖZLEMCİ olarak.
Esas mesele bitkiyle birbirinizi öğrenene kadarki süreçte SIKI GÖZLEMCİ olmakta.
"Ben neyi yapınca gardenyamın tepkisi ne oluyor?"u farkedebildiğiniz zaman tamamdır. Ondan sonrası, annelerimizin tane tane pirinç pilavını "göz kararı pirinç ve göz kararı su" ile halletmesinden farksız.
Siz de kendinize uygun bir yöntem bulmuşsunuz; yerli gardenya ile mutlu iseniz bu sizin için en uygunudur demek ki. Sonuçta o muazzam koku aynı. Hangisi ile rahat ediyorsanız, hangisi ile mutlu iseniz ona devam; zira rahatlamak ve mutlu olmak için severek bakımları ile ilgilendiğimiz bitkilerin bize tam tersi endişe ve gerginlik kaynağı olmalarının önüne geçmek lazım. Biz onlarla rahatlamak istiyoruz, aksine daha fazla gerilmek değil...
Sorunuza gelince;
Gardenya iki sulama arasında toprağının çok sulu kalmasını sevmiyor. Toprağının nemli olmasını, ama asla ıslak kalmamasını istiyor. Bu nasıl olacak derseniz ben kendi uygulamamdan kısaca tekrar bahsedeyim.
Gardenyanın sulama zamanını geldiğine, bitkiyi gözlemleyerek ve bitkideki fiziksel değişikliği bizzat görerek karar verin. Özellikle tepe sürgünlerinin dikliklerini kaybettiğini, hafif yana doğru eğildiğini görürseniz; gonca varsa gonca da da aynı şekilde eğilme olursa, hatta bu durum gerçekleşmeden önce goncaya parmak ucunuzla hafifçe dokunduğunuzda tam suya doygun halindeki dik duruşu ve direnci alamıyorsanız sulama zamanı gelmiştir.
Ben sulamayı hep saksıyı kendisinden daha büyük bir kaba daldırma sureti ile yapıyorum, tüm saksı harcı suya doyuyor; sonra da saksının toprağındaki fazla suyun saksının altındaki deliklerden akıp gitmesini bekledikten sonra tabağına alıp yerine kaldırıyorum.
DİKKAT!
Susuz kalmaktan 1 (bir) bitki ölüyorsa, AŞIRI SUDAN 1000 bitki ölüyor!
Eğer ideal koşullarda ticari manada bitki üretmiyorsanız, bitkinizi susuz bırakmaktan çekinmeyin; ölmezler; suladığınızda toparlanır devam ederler.
Mesela ben, bu hafta içinde hiç vaktim olmadığından 4 gündür sulayamıyorum açık balkonda yoğun sabah güneşi ve devamında aydınlık altında sıcak ortamda olan gardenyamı. Bu 4 günün 2 gecesinde yatmadan baktığımda, "suya doyur beni" dediğini gördüm, iki bardak suyu tepeden saksısına verip idare ettirdim son iki seferdir.
Bu akşam vaktim olursa, besin içerikli su hazırlayıp daldırarak sulamak istiyorum.
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size birşey soracağım, suyu ne sıklıkla veriyorsunuz? Suyu seven bir bitki_mi?
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Goncaların düşmelerinin sebepleri çok çeşitli, ama biz burada genelde gereğinden fazla sulama ile karşılaştık arkadaşlarımız arasında. Suyu azaltınca veya kesince goncalar daha az dökülür oldu hep.
Kuru iklime sahip olan bir yerde değilseniz ve gardenyanız açık havada duruyorsa, yapraklarına su püskürtmeye pek de gerek yok. Havadaki nem yeterli olacaktır. Ben toprağa cemre düştüğünden beri açık balkonda tutuyorum gardenyamı ve nadiren (2 ayda belki 5, belki 6 kere) yapraklarını spreylemişimdir.
NOT: Gardenyanız biraz biçimsiz büyümekte. Saksısının ortasında boşluk kalmış, fotoğrafa göre sol tarafta tek uzun bir dal uzamış; bütün öbeklenme saksının sağ tarafında kalmış. Böyle serbest bırakırsanız darmadağın biçimsiz bir hal alacaktır. Budama veya tepe sürgünü alma yöntemleri ile istediğinize yakın bir şekilde büyümesini temin etmeyi deneyebilirsiniz.
Sûz-i Dilârâ
01-07-2009, 10:01
lerdemir, gardenyamın biçimsiz büyüdüğünün farkındayım ben de özellikle sizinkileri gördükten sonra daha da çok farkettim.:p Bizim ev Van gölüne yakın, bu yüzden nem sorun olmaz sanırım mutfaktan alıp balkonda gölgeye bırakayım ve nemlendirmeyi de azaltayım.
Tomurcuklarının dökülmesi konusunda kesinlikle çok suladığımı düşünmüyorum bunun başka bir sebebi olmalı.:confused: Asitli toprak ihtiyacını karşılıyorum, demir eksiği olsaydı tomurcuklarla beraber yapraklar da sararır kopardı diye sanıyorum. Şimdilerde minik bir tomurcuk daha var bakalım o ne olacak:confused: Geçenlerde serada ilk defa bir gardenya çiçeği kokladım, ondan sonra da mutlaka benim gardenyamı da açtırmam lâzım diye geçirdim aklımdan. O ne müthiş bir kokuydu öyle!
lerdemir
01-07-2009, 10:21
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?
Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?
Sn.omar,
Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.
Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.
Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Sn.lerdemir,
Sadece 1 kez gübreleme yapmıştım. Akşamda kontrol ettim; bitki üstünde zararlı yok, toprağın üst katmanını temizledim. Bugün de su ile yıkamayı gerçekleştiririm. Umuyorum kurtulacak. Teşekkür ederim size.
maviperi
01-07-2009, 13:27
paylaşmak istedim.
lerdemir
01-07-2009, 13:31
Sn.omar,
Bu arada vurgulamayı unutmuşum:
Her ne kadar artık şebeke sularımız eskisi kadar klorlu akmıyorsa da, asgari seviyede dahi olsa, gardenyanızın klordan etkilenmesini engellemek için saksı harcını yıkamak üzere önce bir-iki kovaya su doldurup, o suyu dinlendirin, havalandırın derim. Kloru uçtuktan sonra, maşrapa vb. ile yaparsınız o yıkama işlemini.
İdeale yakını bu olur; ama ben doğrudan musluğun altına almıştım. Pek de gözlemleyebildiğim bir zararı olmamıştı işlemin. Bilginize...
NOT: Tam net anlayamadım, bu 10 gün önceki son gübrelemeniz, bu seneki ilk gübrelemeniz mi yoksa ikinci gübrelemeniz mi oldu. Duruma bakılırsa ikincisi gibi :)
Sn.maviperi,
Ne güzel, canlı, sağlıklı maaşallah, lakin, biraz cılız ve dağınık büyümesine izin vermişsiniz.
Bir de, en tepedeki genç yapraklar ilk çıktıklarında böyle biraz açık yeşil renkli olmaları normaldir, ancak gözlemleyin bir bakalım, bir ay kadar bir süre sonrasında o yapraklarda damarlar koyu yeşil renkte iken damar aralarında renk açılması belirginlik kazanıyor mu?
Sûz-i Dilârâ
01-07-2009, 13:56
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?
Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?
Olur denerim, sonucu da burdan paylaşırım. ;)
maviperi
01-07-2009, 14:51
Sn.Lerdemir,
Çok teşekkür ederim.bU konuda acemi olduğum için budamaya cesaret edemedim.Ben O'na o bana alışana kadar bir süre kendi halinde bırakmayı uygun gördüm(yanlış bişey yapmaktansa dağınık kalsın iyidir diye düşündüm)yapraklarını gözetim altında tutacağım:)hergün yeni oluşumlar çıkıyor tepelerden ama henüz tomurcuk olmadı bekliyorum bir tomurcuk verse biraz rahatlayacağım :)Saygılarımla...
Yerli gardenyamdaki zararlılarla mücadelenin sonucu tüm yapraklarını kestim, kullanılamıyacak dal uçlarını malesef attım. 1 dalını köklendirme ortamına aldım. Ümit ediyorum tutar.
"Top Çalı" formuna doğru yol almaktayız. Gözlerden bazıları (14 adet) patladı, minik yaprakları göründü. :)
90436
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=447601&postcount=1027
lerdemir
02-07-2009, 13:13
Zararlıların etkisi devam etmez ise nefis bir yeniden doğma vakası yaşayacağımız muhakkak!
Yaklaşık 3 hafta kadar önce, evlerinden 1,5 aylığına uzak kalacak bir ahbabımın bana bakım için teslim etmiş olduğu yetişkin gardenyanın her yerini yaprak biti sarmıştı. Saatler süren ilk mekanik temizleme işleminden sonra inatla bionem uygulamasına devam ettim ve zararlılar ortadan kayboldu. Bu ilk mekanik temizleme işleminden sonra, kontrolsüz ve biçimsiz uzamış tüm dalları neredeyse en diplerinden budamıştım; çıplak kalan gardenyanın 3. hafta sonrasındaki görüntüsünü görseniz inanamazsınız. Tüm gözlerden yapraklar fışkırmış durumda. Çılgınca ve isyan ile hızla uzama eğilimi gösteren sürgünlere de tepe sürgünü çimdiklemesi yapıyorum.
Sonuç gayet tatminkar. Fotoğrafları çekip eklerim bilahire.
Sn.omar, sizin bitkinizin yola çıkıştaki hali bahsettiğim o gardenyadan 10 kat daha avantajlı. Çok başarılı bir sonuç alacaksınız. Tüm gözlerden yeni sürgünler fışkıracak.
Lider ruhlu sürgünleri çimdiklemeye unutmadan... :)
Bu arada, hazır top çalı biçimi niyetiyle yola çıkmışken, birr kaç dalı daha şu aşağıda belirttiğim yerlerden budamaya ne dersiniz?
90445
Budadım gitti, sn.lerdemir :D
Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;
90451
Oğuz Alper
02-07-2009, 14:02
Sn.lerdemir;
Kök ve yaprak uygulamasına ( Bionem ) devam ederseniz . Yaprakların fışkırması daha da artmasının yanında yüzeyleride genişleyecektir. İlgi ile takip ediyorum. Sevgiler
lerdemir
02-07-2009, 14:10
Sn.omar,
"Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;" demişsiniz ya hani, sanki biraz "yukarı" olmuş gibi :)
Zira, ben, sizin ilk fotoğrafı iyice büyütüp, görebildiğim gözlere göre top çalı biçimini daha uzun süre de alsa en ideal biçimde sağlayacak noktaları özellikle tam yerlerini hizalayarak çizmiştim.
Sizin belirttiğiniz yerler, bahsettiklerime göre biraz daha -yer yer birer göz- yukarıda kalmış sanki.
Her halükarda, beraberce, keyifle, başarılı sonuç alacağız eminim...
Sn.oğuz alper,
Maaşallah, nerede ürününüz orada siz! :)
Bilmukabele, sevgiler bizden.
NOT:Mümkün olabilirse ROA denemesi de yapabilmek istiyorum. Roa Plus.
Sn. lerdemir,
Fotoğraf kes-yapıştır yöntemi ile... Onun için aşağı-yukarı tabiri kullandım. Gerçekte budama daha aşağıdan.
lerdemir
02-07-2009, 15:48
Benimkisi de paranoya, biliyordum öyle olduğunu ama, "ya değilse?" diye hissetmekten ve hatırlatmaktan da alıkoyamadım işte kendimi :)
ben bir tandede salonuma alicam gardenya ama cali formunda buyumesini istedigim gardenyayi alirken nelere dikkat etmem gerektigini soyluyebilicek bir arkadas varsa sevinirim
Pazarda genelde dagnik buyumus gardenyalar var ve uzunlar onlari alsam cali forumuna sokabilirmiyim?
omar resimleri gelismelerle birlikte gonderirimisin benim icinde onemli cunku cali forma sokucagim bir cicek dusunuyorum :)
lerdemir
06-07-2009, 17:18
Sn.akoman,
1032 numaralı yazım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=451755&postcount=1032)daki bilgilendirme ve yönlendirmeme 1033 numaralı yazınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452114&postcount=1033)da verdiğiniz kibar cevaptaki şu kısım ile:
"not : Yazim konusunda bir kusurum var ingilizce karakterler kulaniyorum bunun icin daha onceleri yazi yazmistim yani ş,ü,ı,ğ gibi karakterleri kulanmiyorum kisaltmalar chat dilinden degil benim isimden dolayi kaynaklanabilir aliskanlik ancak dikkat etigimi bilmenizi isterim dostane uyariniz icin tessekurler saygilar"
sonraki yazılarınızdaki uygulamalarınız hiç uyuşmamakta. Şöyle ki:
"Dahi" anlamındaki -de'leri veya soru eki olan -misin'leri ayırmak için; ya da cümlelere büyük harf ile başlamak için Türkçe karakterli klavyeye ihtiyaç yok bence.
Bu nedenlerle, sizin dil ve yazım kullanımınıza, bu forumda arzu edilen asgari özeni göstereceğiniz zamana kadar, gönlümden size yardımcı olmak gelmeyecek inanın.
Tüm samimiyetimle, cidden böyle hissediyorum.
Konuya ilgi ve özen göstereceğiniz ve de can-ı gönülden yazışabileceğimiz günlerin tez gelmesi dileklerimle...
aranıza yeni katıldım.bende gardenyamı sizlerle paylaşmak isterim.2 ay önce tomurcuklu olarak aldım ve şimdi çiçek açtı.çok mutlu oldum. 2. tomurcukta açmak üzere bakın.harika kokuyorlar.şanslıyım sanırım, umarım gardenyam kurumaz.
BenBen1967
06-07-2009, 23:57
Sanırsam, galiba, herhalde sonradan Koçtaş'tan aldığım ve pamuklu bitli olan gardenyam hakkkın rahmetine kavuşuyor. Oysa bitlerini temizlemiştim :( Neyse ki önlem olarak merdivene koymuştum diğer çiçeklere bulaşma tehlikesine karşılık orada bırakmıştım. Cumartesi bir döndüm bir bakarım nusubetsiz bitler çoğalmış ve garibim yapraklarını döküyor. Hemen sarmısaklı arapsabunlu karışımdan 2 gün boyu sıktım sonrada sulayıp aynı yerde bıraktım. Yaz sonunda bakacağız yaşıyor mu öldümü? Bu arada görevli sulama işlemini yapıyor.
lerdemir
07-07-2009, 09:01
Sn.asya-,
Hoşgeldiniz.
2 ay önce tomurcuklu aldığınız gardenyada tomurcuk kaybetmeden çiçeklenmeyi devam ettirdiyseniz herşey yolunda gidiyor demektir. İlmi almışsınız ne güzel... Çok sevindim.
Gardenyanız gayet sağlıklı görünüyor maaşallah. Sondan başa doğru bu başlıktaki yazılara bakarak bakım ve besin ihtiyaçlarına da hakim olabilirsiniz; zira kısa bir süre sonra besin takviyesine ihtiyaç duyacaktır gardenyanız.
Bu arada, hazır yeni gelmişken şu hoşgeldin yazısı örneği (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=451755&postcount=1032)ne de göz atabilir misiniz müsait olduğunuzda?
Sn.BenBen1967,
İşkence çektiriyorsunuz zavallı gardenyanıza aylardır. :(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454412&postcount=1038
İthal gardenyamın durum raporu:
Kuruyan yapraklarını aldım, fazla gübreleri topladım ve 5 Lt. iyi su ile toprağını iyice yıkadım;
91153
Birde daha derli toplu olsun istedim, budadım;
91154
Bu sabah saksısını da küçültmek istedim. 10 Lt. lik eskisinden 2 Litrelik yeni saksıya aldım. Köklerinde gelişmemiş olanları ve keçeleşmişleri temizleyip diktim.
91155
Artık sabırsızlıkla gelişmesini bekleyeceğim.
sn. lerdemir
ilginiz için teşekkürler.budama zamanı ve nasıl budanacağı konusunda yardıma ihtiyacaım olacak sanırım.çünkü çok nazlı bir çiçek.ilk aldığmda tomurcuklarının çoğunu kaybettim
BenBen1967
07-07-2009, 10:22
Sn. Lerdemir ben ona işkence çektirmiyorum aslında o bana işkence çektirmekle meşgul. Bir daha Koçtaş'tan gardenya almayacağım. Aldıklarımın hepsi bitli börtü böcekli çıktı. Zaten alırken şüphelenmiştim çok ucuz acaba neden diye ama bitleri göremedim okadarda baktığım halde.:(
lerdemir
07-07-2009, 10:25
Sn.omar,
Şu korkusuzluğunuza ve çekincesizliğinize hayranım doğrusu! Elinize sağlık.
Sn.asya-,
Belirttiğim gibi, sondan başa doğru son 10-15 sayfayı gözden geçirebilirseniz, yardıma ihtiyacınız olacağınız düşündüğünüz konularda (budama vb.) hep beraberce paylaştığımız olduğumuz sonuçları bulabileceksinizdir.
Yetmezse, biz gardenyaseverler, buradayız :)
Sn. Lerdemir ben ona işkence çektirmiyorum aslında o bana işkence çektirmekle meşgul. Bir daha Koçtaş'tan gardenya almayacağım. Aldıklarımın hepsi bitli börtü böcekli çıktı. Zaten alırken şüphelenmiştim çok ucuz acaba neden diye ama bitleri göremedim okadarda baktığım halde.:(
Demek İstanbul KOÇTAŞ da haşereli bitki satıyor. Ankara'da BEYAZ SİNEK vardı. Ceylan sardunya aldıktan 2 hafta sonra bir ziyaretiğimde fark ettim. Ama geç kaldım. Şimdi evdeki çiçeklerimde Beyaz Sinek mücadelesi veriyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=437521&postcount=992
Sn. lerdemir ,
Teşvik Primi sizden. ;)
lerdemir
07-07-2009, 10:40
Hastalıklı bitki almak büyük dert. Evdeki diğer bitkilere de bulaşıyor :(
Teşvik primi konusunda: Ne isterseniz kabul!
Önerileriniz ve Gardenyanızın güzel, sağlıklı resimleri...
kopshtar
09-07-2009, 22:03
Sn Lerdemir; 732 no'lu mesajda ne yaptıysam açtıramadığım ve üste yaprakları beyazlayan gardenyamın en son çare olarak toprağını bahçe toprağı ile değiştirmemi önermiştiniz. Bahçe toprağı/torf ile değiştirdikten sonra tüm yapraklarını döktü. Poşete aldıktan sonra yaprak dökülmesi daha da arttı ve tamamen yapraksız kaldı. Öldü diye düşünürken yeni yaprak çıkarmaya başladı. Ancak yeni yapraklar nerdeyse beyaza yakın açık yeşil. Üstten yapraklandığı için dengesini bozarım diye budama da yapamıyorum. Ne ölüyor ne diriliyor. Demir takviyesi, limon tuzu, humik asit denemediğim yöntem kalmadı.
jack1020
12-07-2009, 19:46
merhaba arkadaşlar..
1 ay önce bir gardenya aldım...aldığımda çiçekliydi...şimdi ise tomurcukları kararıp kopuyor.yaprakları aldığımda da çok yeşil değildi zaten...demir ve limon tuzu uygulamalarına devam ediyorum...püskürtme uyguluyorum ama olmuyor.resimlerini koyuyorum...nerede hata yapıyorum tavsiyelerinizi bekliyorum...
lerdemir
13-07-2009, 09:19
Sn.kopshtar,
Bu kadar açık renklisini ilk kez gördüm.
Üstadlara soralım. Teknik bilgili arkadaşlarımız yardıma gelir ilk fırsat bulduklarında.
Bu arada yoğun güneşten uzak tutabilir misiniz bitkiyi? Yarı aydınlıkta kalsın bir süre.
Sn.jack1020,
Önceki mesajları gözden geçirdiğinizde, ihtiyacınıza cevap verebilecek bilgi bulabildiniz mi? Sulama, bitki hastalıkları veya zararlıları olup olmadığına dair teşhişleriniz var mı?
Bir de, toprağına su vermeyi iyice azaltmayı deneyin.
jack1020
13-07-2009, 16:05
merhaba
forumda söylenenleri uyguluyorum..proses belki yavaş işliyordur.bilemiyorum ama..
balkondaki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz...daha uzun süre güneş gören bir yere alsam daha mı iyi olur...biraz üstten toprak mı alsam acaba...
teşekkürler...
lerdemir
13-07-2009, 20:04
Bulunduğu yerde günün hangi diliminde, toplam kaç saat doğrudan güneş görmekte?
kopshtar
14-07-2009, 17:34
Sn Lerdemir, güneşten yarı gölge bir balkona aldım ve sulamayı da azalttım. Teşekkür ederim.
Orkun Kırcı
15-07-2009, 12:43
Çiçekleri geçen küçük gardenyam sürekli yeni yaprak çıkararak büyümeye devam ediyor. Yakında tekrar çiçeklenir mi acaba?
lerdemir
15-07-2009, 15:38
Demir yetersizliğinden yaprak kaybetmeye başlamazsa, evet çiçeklenir.
Genç yapraklarda demir eksikliği belirtileri mevcut.
Önlem almalısınız.
Orkun Kırcı
15-07-2009, 16:34
Ne yapmalıyım.
lerdemir
16-07-2009, 08:35
Geçmiş sayfalarda tavsiye edilen uygulamaları: Limontuzlu su, demir gübresi ile sulama.
Orkun Kırcı
16-07-2009, 11:33
Teşekkür ederim.
arkadaşlar limontuzlu suyu ne aralıklarla veriyorsunuz?belli bir zamanı var mı?
nuray kıyak
19-07-2009, 14:03
Evet bende merak ediyorum.Gardenyam daha hiç limontuzlu su vermedim. Alalı 5-6 ay oldu
şu ana kadar iyi gidiyor.
lerdemir
20-07-2009, 09:33
Geçmiş sayfalarda bütün detayıyla mevcuttur bu hususlar arkadaşlar.
lerdemir
20-07-2009, 16:22
Tebrikler Sn.turchese,
Suda köklendirirken nelere dikkat ettiniz? Uygulamanız nasıldı? Nasıl bir kaba nasıl bir su koydunuz? Isı ve ışık koşulları nasıldı? vb...
Bir de, hiç suda köklendirip de saksıya aldığınız oldu mu? Olduysa yaşadı mı?
turchese
21-07-2009, 14:39
Sağolun,
Açıkcası çok özenli değildim. gardenyamı budadıktan sonra iki çeliği büfeden gelen karton meyve suyu bardağına koydum. Kapağı vardı ve şeffaf olmadığı için bunu tercih ettim. Suyuna oksijenli su koydum. Müge hanım mum çiçeği çeliği için bir gün beklenmesinin iyi olacağını söylemişti. Ben de doğru mudur yaptığım bilmem ama 1 hafta normal, (içme suyunda) 10 gün de oksijenli sulu suda tuttum. Tatilden geldiğimde kestiğim yerin 3 cm yukarısından 3-4 cm kadar 2 kök çıkmıştı. (Tatil sonrası iş sendromundan çıkmama yardımcı oldu) Ben de hemen toprağa ektim... Sonrasında kontrol etmedim ama ölmedi de. Şimdi onu Sevim hanım'a göndereceğim.
Işık dediğim gibi karton bardak. Pipet yerinden çelikleri soktum. Yani ışık aldırmadım. Sıcaklık ise oda koşulları diyebiliriz. İş yeri ortamında.
Ama çok merak ettim, şimdi inip bakayım... Toprağa diktikten sonra ölme durumu olabilir mi? Acaba biraz kendini bulduktan sonra mı göndersem?
Dediğim gibi diğer çiçekler için duyduklarımdan orta karışık bir uygulama yaptım. Ben yeni yeni başladığım için çeşitli denemeler yapıyorum. Sizler sayesinde bir şey öğreniyorum.
lerdemir
21-07-2009, 15:38
... Ben yeni yeni başladığım için çeşitli denemeler yapıyorum. Sizler sayesinde bir şey öğreniyorum.
İnanın, bizler de sadece deniyoruz.
"Şimdilik" iyi gitmekte...
Demek İstanbul KOÇTAŞ da haşereli bitki satıyor. Ankara'da BEYAZ SİNEK vardı. Ceylan sardunya aldıktan 2 hafta sonra bir ziyaretiğimde fark ettim. Ama geç kaldım. Şimdi evdeki çiçeklerimde Beyaz Sinek mücadelesi veriyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=437521&postcount=992
Abicim bu beyaz sinekte ne hasere ama banada iki sene once beyaz cenan sardunyadan bulasmisti kurtaramadim guzelim cicegi kurutular tum dallarini ...
Bu arada benim gardenyanin kocama bir goncasi ortalikta yok:confused: acaba goncadan direk yaprakmi cikti ne hayretler icindeyim her tarafa baktim dusmusmu diye ama goremedim acaba bir seylermi oluyor.Fazla ugrasma benle kesicem seni diyorum anlamiyor :D
Merhabalar,
1,5 ay kadar önce bir gardenia aldım, bir sorun yaşıyorum. Internette çözüm ararken bu grubu gördüm ve üye oldum. En taze yapraklar bile ucundan kuruyup dökülüyor. Sebebi nedir bilen var mı acaba.
satın aldığım yerdeki görevliler sararan yapraklar için bir solusyon önerdiler iki gündür deniyorum amma bir şey değişmedi.
Sulama suyunun özelliği buna yol açar mı. Nasıl bir suyla sulamak gerekir? Yazılanları okurken limon tuzu vb önerilerle karşılaştım
Cevap verenlere şimdiden teşekkür ediyorum.
Bende açan gardenyamı kopartım domatese sapladım.Sonuç harika...Sizde görün istedim.
lerdemir
18-08-2009, 17:10
Görüntü nefis, ama bitkinizin dalını da heba etmişsiniz Sn.nuzel.
Şuradaki örnekte (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=99523&postcount=290)ki gibi daha az zayiat vererek de deneyebilirsiniz dilerseniz daha sonrakilerde.
Haklısınız bir daha koparmam zaten bunuda merakımdan denedim.Tekrar kıyabileceğimi sanmıyorum.
maviperi
21-08-2009, 13:37
Merhaba,
Gardenyamı düzenli olarak limontuzlu suyla suluyorum,arada domates takviyesi yapıyorum,yapraklarını fısfıslıyorum,bir hafta önce çiçekcoşturan ve npk gübre verdim hatta dibine bikaç çivi bile koydum ama hala yeni çıkan yaprakları çok açık yeşil neredeyse sarı oluyor:( gerçi bi çok yerinden yeni yeni sürgünler verdi (onlar da sarıya yakın) ama çiçeklenme yok ve bu yaprak renkleri beni endişelendiriyor:(başka ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...
maviperi
21-08-2009, 13:49
Fotolarını ekleyim,
Sevgili Maviperi demir gübresi dene bence.
Bu sefer koparmadım.
arkadaşlar benim gardenyamında yeni çıkan yaprakları çok açık yeşildi bende üzülmeye başlamıştım sararıp kurayacak diye, balkona koydum sadece sabah güneşi alıyor iki gün sonra bir baktım yapraklar koyu yeşil olmuş ve çok güzel gözüküyorlar bilmem işinize yararmı ama paylaşmak istedim.
Merhaba arkadaslar araniza yeni katilyorum 1.5 ay once cicekleri acmis cok guzel gardenya aldim. balkona koydum. ilk haftada bilmeden her gun suladim. birkac gun sonra bir suru tomurcuklari curup dustu. 2hafta onceden yapraklarinda kahverengi leke olusup(lekelerin etrafta sari hali yok) dokulmeye basladi. yeni cikan yapraklarin ise ucunda kahverengi olusuyor ve biraz sarisimsi rengi var. :(
3gunde bir bi sulanyorum ve nasil tedavi yapmayi bilmiyorum. tavsiyenize cok sevinirim. tavsiyenize dort gozle beklecem. tesekurler
Sn.Azzo;
bende bu konuda acemiyim tecrübeliler size yol gösterecektir eminim ama naçizane benim fikrim çok güneş alıyorsa daha gölge bir yere koy,sulamayı üç günde bir değilde toprağına elini sür kuruysa sula yaş veya nemliyse sulama umarım düzelir kolay gelsin
Tskr. Sn Asya-
gardenyami pek gunes almayan yere koydum. Sulamayi topragin nemine bakarak sulayacam.
bu bir hastalik turu olabilir mi acaba? yine tavsiyenizi 4 gozle beklerim
BenBen1967
27-08-2009, 22:59
Bendekinin yaprakları bu hal alınca tüm yapraklarını döküp ölmüştü. Çok sulamadan kaynaklanıyor sanıyorum.
Merhabalar herkese.
Ben başlığın sessiz bir takipçisi olarak sulamada sevgili lerdemir'in tavsiyelerini uyguladım. Yani ''başı öne eğilmeden'' su vermemeyi:) Suyu da daldırma yöntemi ile yani saksıyı su dolu bir kaba ''daldırarak'' yapıyorum. Tavsiye edildiği gibi su püskürterek bitkiyi nemlendirmediğim için sıcaklarda iki tane tomurcuğun kurumasına sebep oldum. Şimdi daha dikkatliyim, iki günde bir fısfıs banyosu yaptırıyorum.
Başlığı okursanız bir çok soru ve sorununuzun cevabını bulacaksınız:)
Sevgili lerdemir ve katkıda bulunan diğer arkadaşlar, deneyimlerinizden çok faydalandım ve faydalanmaya devam edeceğim. Hepinize teşekkürler:)
sn.Azzo
sulamasına dikkat etmeye başlamana sevindim, çok sulamana bağlı olduğunu düşünüyorum umarım toparlar kolay gelsin
Ben de yeni bir gardenyacıyım. Gardenyanın bakımı beni hep ürkütmüştü ama üç hafta kadar önce Bauhaus'da gördüğümde o kadar güzel çiçekliydi ki dayanamayıp alıvermiştim. Üzeri açmış ve açacak olan çiçek yığını halindeydi. Eve getirdiğim andan itibaren tüm çiçek ve tomurcuklar sapır sapır döküldüler. Dökülürken de sapları kararıyordu, "eyvah" dedim "gidiyor bitki". Panikledim ama sonra oturup yeniden başından sonuna gardenya başlığını okudum.
Önce birkaç gün bekleyip saksısını değiştirdim. Düşük ph'lı toprağım az kalmıştı içine biraz orman toprağı ilave ettim. Lerdemir'in yazılarını titizlikle uygulayıp, fazla sulamadan kaçındım (toprağı üstten kuru bile görünse haftada 2'den fazla sulamıyorum). Sulama suyuna haftada bir limontuzu kattım. Balkonun sabahları az güneş alan gölge bir yerine koydum. Günde iki kez su püskürtüyorum. 15 günde bir de sıvı gübreye başladım. Evdeki diğer bitkilerde kırmızı örümcek olduğu için buna da kükürt ilaçlaması yaptım (malum kükürt ph'ı düşürüyor aynı zamanda bitkiyi de besliyor).
Şu anda durumdan memnun gibi. Yeni tomurcuklar veriyor. Doğru veya yanlış yaptığımı tomurcukların açıp açmamasından anlayacağım.
Mutlu Kutlu
28-08-2009, 16:02
Sn. Azzo,
Büyük bir ihtimal saksının altına tabak koydunuz ve kökler havasız kalıp çürüdüler. Üzgünüm ama gardenyanız ölecek, inşallah kurtulur.
Almış olduğunuz gardenya ithal bir gardenya, ithal gardenyayı adapte etmek gerçekten zor. Bu sizin acemiliğinizle ilgili değil. Satışa sunulmadan epeyce bir hormon ve besin takviyesi yapıyorlar, 1-2 ay içerisindede ölümünü izliyoruz.
Adamlar bitki satış sürkülazyonunu sağlamak için yüksek albenisi olan bitkiler üretiyorlar. Teknik olarak bizden çok ilerideler, yapraklarından şırıngayla hormon bile enjekte ediyorlar.
Tövbe ettim koçtaş, tansaş vb. gros marketlerden üretmek maksatıylada olsa bitki almayacağım.
Mutlu Kutlu
28-08-2009, 16:05
Tek yanlış altındaki tabak. Tabakla saksı arasına 3-4 yerine yüksek taş veya mermer kırığı koyunki, saksıyla su temasını kesin.
Sanırım birde bulunduğu yer çok kuytu karanlık gibi, biraz daha fazla ışık alabileceği bir yere koymanızı tavsiye ederim sn. nevsune.
Saygılar.
Sn Mutlu Kutlu, ithal bitkilerle ilgili düşüncelerinize aynen katılıyorum. Nasıl bir takviye yapıyorlarsa bitkiyi en son noktasına getiriyorlar. Bize bitkinin ölümünü izlemek kalıyor. Gerçekten bu da pırıl pırıl görünümlü, üzeri çiçek ve tomurcuk kaplıydı. Ertesi gün benim aldığım değil sanki başka bir bitki vardı evde. Aslında ben yanlış bir iş yaptığımı da biliyordum ama dediğim gibi güzelliğine dayanamadım. Bunu öldürürsem bundan sonraki gardenyam yerli olacak:)
Tabak uyarınız için teşekkür ederim. Hemen şimdi altına taş koyup araya mesafe bırakacağım. Işık konusu iyi durumda, şu anda o balkon gölge olduğu için fotoğrafta öyle çıkmış.
Cok tskr arkadaslar tavsiyenizi uygulacam. bi konuda yeni oldugum icin bir suru hatam var.
gercekten koctastan aldim. Umarim yasar gardenyam.;)
Mutlu Bey'den dün gelen gardeniam. Çok güzel gerçekten . Bir kez daha teşekkürler Mutlu Bey. Bir bitki üzerinde açmış çiçeğiyle Antalya'dan Adana'ya gelir ve bir yaprağı bile bozulmaz mı?
Çok canlı ve tomurcuk dolu üzeri :)
100449
100450
maviperi
31-08-2009, 11:36
Merhaba,
Gardenyama bugün saçıkıbrıs verdim(bir litre suya,bir tepeleme çay kaşığı ölçüsünde).Bu işlemi ne sıklıkta tekrarlamam gerekiyor acaba?Ayrıca limontuzlu su,domates gibi takviyelere de bu esnada devam etmelimiyim?Bir hafta kadar önce çiçekcoşturan vermiştim.Yapraklarının uçlarında şimdi kahverengiye dönüşler başladı:(Acil yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla...
Kadir Başkök
01-09-2009, 23:04
Sevgili çiçek dostları, Gardenyam seyrek dallı ve boyuna uzun bir form almaya başladı.Edindiğim bilgilere göre bu mevsimde uçlarından 2/3 keserek çalımsı bir görüntü verilebilir deniyor.Fakat keseceğim uç dalları bu mevsimde köklendirebilirmiyim, zamansız kesip çeliklerini ziyan etmek istemiyorum.
maviperi
02-09-2009, 10:47
Merhaba,sanırım gardenyam ölüyor:(bişeyleri eksik ya da fazla yaptım:(
Gardeniamın ikinci çiçeği de açtı. Renk farklı, beyaz :) Şaşırttı beni. Bu durum normal mi?
100899
Sn. Maki, ilk çiçek farklı renktemiydi?
Evet, sarı. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=489143&postcount=1119) fotoğrafı var.
Çiçek solarken kreme dönüşüyor ve soluyor.
Mutlu Kutlu
03-09-2009, 07:47
Sn. maki01,
Sİze gönderdiğim gardenya, geçen yıl ithalatcıdan toptan aldığım gardenyalardan bir tanesi. Aldığımda gerçekten üzeri tomurcuk doluydu ve bol çiçekliydi, sonra soldu çiçeklerini döktü ama bizim şartlarımıza adapte etmeyi başardım. Gördüğünüz gibi size geldiğinde az tomurcuklu ve çok sağlıklı. Bitki alırken bol tomurcuklu ve çiçekli olmasına kanmamak lazım. Açelyaların adaptasyonunu hala başaramıyorum, ne yapsam açelyalar adam olmuyor.
Gardenyanızı az güneş görebileceği bir pencere yakınına koyarsanız çok daha iyi olur.
Teşekkür ederim, saygılar.
Mutlu bey,
gardenya yetiştirirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor bir kaç bilgi verirseniz sevinirim çünkü bende tomurcukların çoğunu kaybediyorum
Mutlu Kutlu
03-09-2009, 14:04
Sn. asya,
Gardenya yetiştirirken en önemli şey, herkesin yap dediğini yapmamak olmalı.
Yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışımına gardenyanızı dikiyorsunuz. Direkt güneş görmeyen, ama tam gölgede olmayan, az güneş alan, rüzgar almayan bir yere koyup. Toprak yüzeyi kurudukça sulama yapıyorsunuz, saksı altındaki deliklerden hava aldığınada eminsek. Çiçek açtıkça kokluyoruz ve çok fazla çiçeklensin diye uygulama yapmıyoruz.
Saçı kıbrıs, çiçek çoşturan, limontuzu vermek vs. bunlar bana çok uzak. Çiçek çoşturan vermekle ancak kendi egomuzu tatmin etmeye çalışırken, bitkiyi ölüme zorluyoruz farkında olmadan.
Aşırı sıcak ve havadar olmayan bir yerde, tomurcuk kararmaları ve dökülmeleri daha sık oluyor.
Saygılar.
Mutlu bey,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,önerilerinize uyacağım. Saygılar
Kadir Başkök
03-09-2009, 18:17
Sevgili çiçek dostları, Gardenyam seyrek dallı ve boyuna uzun bir form almaya başladı.Edindiğim bilgilere göre bu mevsimde uçlarından 2/3 keserek çalımsı bir görüntü verilebilir deniyor.Fakat keseceğim uç dalları bu mevsimde köklendirebilirmiyim, zamansız kesip çeliklerini ziyan etmek istemiyorum.
Soruma cevap alamadım:( Sağlık olsun. Belki bizide duyan olur birgün :(
Sn. Kadir Başkök,
bende bu konuda acemi olduğum için özellikle budama konusunda size daha tecrübelilerin yardımcı olacağını düşündüm.bence sabredin size yardımcı olacaklardır.
ilknur aşık
04-09-2009, 10:36
Bence de. Bu konuda sayın Lerdemir uzmanlık tezi verdi. :D
Mutlaka size cevap yazar. Biz gardenya konusunda acemiyiz.
acemi ciftci
09-09-2009, 20:08
Ben de bir gardenya edinmek istiyorum ancak büyük mağazalarda satılanlar çokça kimyasala maruz kaldığından ve ithal olduklarından uzun ömürlü olmuyorlar. Bir tanesinin gözümün önünde elimden bir şey gelmeden ölüşünü izlemek sorunda kaldım. Bu yüzden nasıl istediğim gibi bir gardenya edinebilirim acaba?
Mutlu Kutlu
09-09-2009, 20:19
Sn. Kadir Başkök,
Budamanın mevsimi olmaz, çelikleri köklendirmek için en ideal zamanlar bahar aylarıdır. bu aylarda veya ilk bahar aylarında budayıp, nemli bir perlit içerisinde köklendirebilirsiniz. Çelikleriniz güneş görmemeli.
Saygılar.
Mutlu Kutlu
09-09-2009, 20:32
Sn. acemi ciftci,
Satış bölümünde böyle bir ilanımız var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12878
acemi ciftci
10-09-2009, 11:43
O zaman hemen sipariş veriyorum! Ancak yerli gardenyanın daha iyi olduğunu söylerken sizde yerliler daha ucuz, anlayamadım. Acaba sizdeki gardenyalar yukarıda bıkkınlıkla bahsettiğimiz gibi olanlardan değil mi?
Şimdi bu soruyu bir alışveriş merkezinde soracak olsam, cevabı veren kişiye güvenmediğim için sormazdım bile. Ama burası bir güven ortamı olduğu için(en azından benim için) size çekinerek sordum bu soruyu. Umarım kabalık ettiğimi düşünmezsiniz. Cevabınıza göre sipariş vereceğim.
Mutlu Kutlu
10-09-2009, 13:02
Yerli gardenyaların üretimi daha kolay olduğundan ucuzdur. İthal olanlar daha dolgun olduklarından pahalıdır.
Sipariş vermek için yukarıda, önceki mesajımdaki satış linkini tıklayıp, bu şekilde sipariş verebilir ve bitki satışı hakkında sorular sorabilirsiniz.
Bu sayfadan satışla veya siparişle ilgili şeyler yazmak pek doğru olmuyor.
Kadir Başkök
10-09-2009, 14:40
Sn. Kadir Başkök,
Budamanın mevsimi olmaz, çelikleri köklendirmek için en ideal zamanlar bahar aylarıdır. bu aylarda veya ilk bahar aylarında budayıp, nemli bir perlit içerisinde köklendirebilirsiniz. Çelikleriniz güneş görmemeli.
Saygılar.
Sayın Kutlu verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,en kısa zamanda uygulamaya başlıyorum.
CoolEarth
03-10-2009, 08:51
4 ay önce pazardan aldığımız gardenyamız var .
Durduğu yer pencerenin pervazı .Aldıktan sonra her dalında 1 karış uzama oldu , ama hiç açmadı .
Tarif edildiği gibi güneş görmüyor ama , aydınık .
Sadece bizim buralarda çok rüzgar oluyor , özellikle kışın .
Yerini değiştirsek mi , içeriye mi alsak ?
imiathiel
06-10-2009, 17:44
Merhabalar
Ben de dün kendimi tutamayıp bu güzeli eve aldım. Okuyunca mesajları, herkes gibi önce bir korktum ama, sabredip çiçeğini görmek istiyorum :D
İki sorum var, Sayın Lerdemir'in mesajlarının pek çoğunu okudum, aşağıdaki Gardenyamı dün çiçekçiden aldım, ne zaman limontuzu ve demir uygulamasına başlasam?
İkincisi de, sabahları güneş alan gündüz aydınlık olan kapalı ön balkonda mı yoksa öğleden sonrasını güneşli geçiren arka kapalı balkonda mı tutayım?
Zira ön balkon mum çiçeklerimin yeni yaprak oluşturmaya ikna olduğu tek yer.
Arka balkon da güneşe doyuruyor (bazen gereğinden fazla) :D.
Bu konuda çok deneyimli değilim ama sana naçizane yardım etmek amacıyla yazıyorum.Öncelikle benim gardenyam sabah güneş alan yerde duruyor ve bir sorunu yok sana onu tavsiye edebilirim, diğer konu ise limon tuzu ve demir takviyesi ben bu ikisinide uygulamıyorum.Mutlu bey e danıştığımda bunları kullanmamın gerekli olmadığını söylemişti ama çoğu üye kullanıyor sanırım yinede sen bilirsin.Ben kullanmayı düşünmüyorum.
Mutlu Kutlu
08-10-2009, 09:47
Sn. imiathiel,
Aldığınız gardenya sanırım koçtaş gibi bir hiper marketten alınmış. Saksınız gardenya için küçük kalmış, daha büyük saksı kullanın. Dikimi en alt çatal dallar toprak içerisinde olacak şekilde dikim yapın.
Limontuzu uygulamalarına karşıyım, bunun yerine yanmış siyahlaşmış hayvan gübresi kullanmak daha iyi. Demir sülfat kesinlikle kullanmayın, dozunu ayarlayamacağınız için bitki kök ve gövdesi yanacaktır. Demir sülfat yerine toz demir veya konserve tenekelerini makasla kırparak toprak yüzeyine koymanız yeterli olur.
Büyük hipermarketlerde satılan bitkilere aşırı hormon yüklediklerinden bitki aşırı sağlıklı ve bol çiçekli görünsede kısa zaman içerisinde çöküyor ve ölüyor. Sizinde tomurcuklarınız açamadan sararıp dökülme ihtimalleri yüksek.
Son olarak saksının alt deliklerinin açık olmasına ve tabakta birikecek suyun bu delikleri kapatmadığına emin olun.
maviperi
08-10-2009, 10:33
Selam,ben limontuzu,saçıkıbrıs hatta domates rendesini formda okudum ve kullandım,sonuç hüsran oldu maalesef.Gardenyam sağlıklı iken öldürdüm:(Çok üzgünüm.Şimdi dallarını iyice kısalttım,gölge bir yere aldım,toprağı iyice kuruduktan sonra sulama yapıyorum.Birkaç yeni yaprak oluşturdu fakat bi süe geçince o yapraklarıda kahverengi olup dökülüyor.Bir daha gardenya almam sanırım:(
Mutlu Kutlu
08-10-2009, 10:58
Bir daha gardenya almam demekle, gardenya kokusundan mahrum kalmaya razıyım diyorsunuz yani:)
Bitkilerde çocuklarımız gibi aslında, onların iyiliğine ve sağlıklarına olumlu katkı olsun diye verdiğimiz gıdalar ve yaşam ortamları, aslında onların istedikleri değil belkide.
Avrupa mamalarla el bebek gül bebek büyütülen çocuklarla, anadolu kırsalında yalın ayak başı kabak, bulduğunu yiyen bulamadığında aç yatan çocuklarla kıyaslandığında durum ortada zaten.
Yaşayan canlılar için gerekli olan, yeterince su, yeterince güneş, yeterince gıda. Aşırılıklar her zaman için olumsuz sonuçlar doğurur. Lütfen canlıları daha iyi gözlemleyin, bir savaşı kaybettim diye sonraki savaşlarıda hükmen yenik sayılmayın:)
maviperi
08-10-2009, 11:09
Bitki bakımı konusunda çok acemiyim. İlk kez çiçek bakmaya başladım ve herşeyin en iyisini yapmak için duyduğum herşeyi denedim:(Çok üzüldüğüm için yeniden cesaret edebileceğimi sanmıyorum .Gardenya zaten çok nazlıymış ben hepten beter etmişim :(Kader utansın...
imiathiel
08-10-2009, 11:16
Çok teşekkürler cevabınız için Sayın Asya-.
Olduğu yerde kalacak o zaman bu güzel, sabah güneşine doysun madem:D.
imiathiel
08-10-2009, 11:21
Yok Sayın Mutlu Kutlu, yapı marketten almadım.
Ziyaret için girdiğim bir çiçekçiden aldım, satılıktan ziyade dekor görevi görüyordu.
Sayın maviperi ben de aynı sorunu küpelerimde yaşamıştım, üstüne titremek ters tepiyor Mutlu Bey'in dediği doğru. Ha bir daha küpe alır mısınız derseniz, bahçem olmadan sera gibi balkona koymam asla:D. Ama Gardenya farklı bir bitki tabi nispeten.
Saksısını büyüteyim, kendi haline bırakayım bir. Mum çiçekleri gibi özel dikkatle suluyorum, susuzluktan bayılmadan damla yok onlara. Fısfısım elimde tabii sabah akşam:D. Bakalım neler olacak.
maviperi
08-10-2009, 11:31
Hayırlısı inşallah İmiathiel :)Benim yaptıklarımı yapmazsanız sanırım zafer sizin olacaktır .Mutlu Bey'in tavsiyeleriyle.Bu arada benim de bahçem yok,fırın gibi bir balkonum var,kışında fırtınadan durulmuyor. O yüzden hiçbişey yetiştiremiyorum.Oysa burada görüp aşık olduğum birçok çiçek var:(Belki birgün bahçemiz olur :)Ne diyelim...
imiathiel
08-10-2009, 11:35
İnşallah diyelim :D
Arka balkonu güneş alması için düzenlemiştik, depo gibiydi eşyaları kaldırdık, bu sefer de gereğinden fazla güneş alıyor. O yüzden gardenyamı oraya koymaya kıyamadım. Nedendir bilmem sabah güneşi sanki daha iyi geliştiriyormuş gibi geliyor bana.
Umarım iyi dilekleriniz gerçek olur ama bence de, vazgeçmeyin gardenyalardan :D
maviperi
08-10-2009, 11:40
Benim en büyük sorunum evin hiçbir tarafı sabah güneşi almıyor.Saat 13:30 dan sonraysa tüm odalar balkon dahil güneş içinde o yüzden işim çok zor.Ama lafaramızda en kısa zamanda bakarsınız yeni bir Gardenya almışım :)dayanamam sanırım :)
ne demişler hayatta herkez 2. bir şansı hakeder sizde gardenyadan esirgemeyin lütfen:p
Sn.imiathiel umarım sizde gardenyanızı sağlıkla büyütüp eşsiz çiçeklerine kavuşursunuz:p
denizkedisi
08-10-2009, 21:24
Evet haklısınız galiba,ama ben Koçtaş a girince tutamıyorum kendimi .Nereden alacağız çiçekleri ?
Sanırım bu konuda Mutlu bey size yardımcı olabilir
Mutlu Kutlu
09-10-2009, 18:30
Ben satayım demeyeceğim, istediğimiz yerden almak veya almamak hususunda özgürüz.
Bitki alırken bitkinin albenisine kanmamak lazım. Çok küçük çelimsiz olmayacak, aşırı bol çiçekli ve gösterişli olmayacak. Yeterince büyümüş gelişmiş ve sağlığı yerinde olmalı. Heleki cocopeat a dikili olanlar ithal olanlardır, ithal edildiklerinde çıplak köklüyken ithalatçı tesislerinde saksılara cocopeat a bu bitkileri diker canlandırmak ve bol çiçeklendirmek için hormon takviyesi yapar ve satar. Alan kişi bol çiçeğine kanar ama 1-2 ay içerisinde o bitki ya tamamen ölür veya sümsük bir hal alır. Öyleki adamlarda teknoloji çok gelişmiş, bitki gövdesinden yaprağından şırıngayla bile hormon verebiliyorlar.
Aşağıdaki linkte satış için gerekli bilgiler mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12878
Orkun Kırcı
09-10-2009, 20:09
Ben Mutlu beyin ürünlerine kefilim.... Tabi ki kendisinin dediği gibi almak almamak size kalmış...
sebnem34
13-10-2009, 12:30
arkadaşlar, dışarıdan çiçek dolu aldığım gardenyam malesef aşırı hormon yükledikleri için ölmüştü. kupkuru dalları ve büzüşüp dökülen yaprakları ile kuru bir dallar bıraktı geride. 1 ay önce tüm dalları bir şans deyip dudadım.kupkuruydu. ve 1 haftadır oksijenli su püskürtüyorum. ve şaşırdım...işte resimleri....orta resimdeki yasemin diğerleri 3 adet gardenyamdan biri. merak etmeyin diğer 2 saksıdakilerde filiz içinde... cmt itibariyle vitamen takviyesine başlayacağım Oğuz bey ve Rao sı sayesinde .... gelişmeleri bildireceğim sizlere de. sakın kuruyan gardenyalarınızı budamadan atmadım benim ki resmen ölmüş ve 2-3 sap kuru dal kalmıştı:p
Şebnem hanım gardenyanızı kurtarmanıza çok sevindim:p Umarım çok yakında dahada çok serpilip çiçeklerinede kavuşursunuz.;)
imiathiel
13-10-2009, 14:59
Ne kadar haklıymışsınız gardenya hakkında, benimki yeni geldi diye mi ithal diye mi bilmiyorum, yapraklarını eğdi, tomurcuklar zaten hak getire. Sulamasını dikkatli yapıyorum, kapalı balkonda aydınlıkta duruyor, havalandırıyor nemlendiriyorum. Bilemedim. Umarım toparlar kendini.
hafızogulları
16-10-2009, 15:04
gardenya cıcegım var kac zamandır actıramıyorum4-5 senedır acmıyor gercı benım hatalarımdan dolayı . bu sefer acacak 1 ayı askındır tomurcuk olarak durdu ne zaman acması gerekır ayrıca daha az zamanda acması ıcın ne yapmam gerekır. nasıl ve ne zaman cogaltabılırım
Orkun Kırcı
20-10-2009, 18:14
Gardenyamın sapsarı olan yaprakları limontuzu sayesinde yeşillenmeye başladı. Teşekkürler Levent bey.:p
Bneimde gardenyam tomurcuklandı. Bi açsada eklesem resimlerini sonunda oldu sanırım...
Orkun Kırcı
20-10-2009, 19:41
Gözünaydın diyelim. Fotoları bekliyelim...
Merhabalar;
Bir sene önce almış olduğum gardenyamın ilk defa yaprakları sararmaya başladı ve yapraklarda siyah yumurtamsı noktalar bulunmakta:( Ayrıca sararan ve kopmak üzere olan yaprakları bitkiden ayırdım fakat yeni sürgünlerin çoğu gitti.
Forumda yer alan limon tuzu tavsiyesine yeni başladım ve yerini daha aydınlık ve nemli bir yere çektim ama yapraklar dökmeye devam ediyor. Bu durumun sağlıklı yapraklara da geçmemesi için ne yapmalıyım acaba?
Ljubljana
06-11-2009, 18:11
Ben böyle nazlı çiçek görmedim. İlk aldığımda her yeri tomurcuk dolu idi ve çiçek açmadan hepsini dökmeye başladı. :( İlk zamanlar nasıl su istediğini tam anlayamadığım için birkaç yaprağının sararmasına sebep oldum ancak şimdi hiç fena görünmüyor :cool: Çiçek açtıramadım o ayrı ;) işte benim gardenyam. Yanındaki arkadaşları fittonia ve Atatürk çiçeği :)
Arkadaslar! Artık bende bir gardenya sahibiyim harika bir kokusu var formu okuyarak gardenya hakkında bilgiler almaya caliştim . Benim gardenyam sanirim ithal cunku ustunde holandadan geldigine dair bir etiket ve gardenya hakında yazılmıs bir not var bakımla ilgili.
Formu inceleigimde gördüm ki iki tur Gardenya var biri ithal digeri yerli gardenya ve genelde ithal olanlar zmanla hastalaniyor **** bakımı zor Yerli gardenya nerden temin edebilirim ve ben ne zman gardenyamı çeliklemeyele cogaltabilirim ? yardımlarinizi bekliyorum.
Çiöegi eminonundeki cicekcilerden aldim bana mutlaka saksıyı degis dediler
su an degismem dogru olurmu?
saksı degismi sırasında kulanacagım toprak karismi hakında bir bilgi verebilirmisniz?
saygılarımla :) mutlu kalin
querelle
07-12-2009, 13:05
Başlıktaki yazışmaları okumuştum; özellikle sayın Lerdemir ve Mine hanımın tavsiyelerini kaydedip elkitabı niyetine kaydetmiş ve bir süredir uyguluyordum.
Bulunduğu nokta biraz sabah güneşi alıyor ve her daim aydınlık.
Tavsiye edilen ölçülerde limon tuzu ve saçıkıbrıs uyguluyorum. Genelde, 10 günde 1 defa filan suluyorum ama kesin bir tarih yok, toprağın kurumasını bekliyorum. Her seferinde 1 lt su kullanıyorum, su iyice akıp gidiyor saksıdan. Sadece içme suyu kullanıyorum. Tabakta su bulundurmuyorum.
Haftada 1-2 defa yapraklarına su püskürtüp yıkıyorum ama açmış çiçeği varsa çiçeğin üstünü elimle kapatıp öyle su püskürtüyorum.
Benim tecrübem bu şekilde...
Sayın Lerdemir ve Mine hanım'a tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum burdan, sayelerinde şu an her şey yolunda.
Merhaba, yorumları okuduktan sonra anladım ki almış olduğum gardenya hormonlu, tüm tomurcuklar dökülmeye başladı. Çiçek açacağı yok gibi benim sorum şu toprağına baktığımda üstü küflenmiş duruyordu bunun nedeni nedir acaba ?
Ljubljana
25-12-2009, 16:58
Merhabalar,
Benim de yukardaki resimde sağlıklı görünen gardenyam Şebnem Hanım'ın bahsettiği gibi ölmek üzere. Ne yapacağımı şaşırdım. Suyu hiç toparağında tutmuyor, olduğu gibi aşağı bırakıyor. Dalları , yaprakları kuruyor. Beyaz beyaz bir şeyler de görüyorum toprağında. Acaba budayıp, toprağını da değiştirsem kurtarabilir miyim.
Teşekkür ederim.
Suyu hiç tutmuyorsa bitki için iyi olmaz. Nasıl olsa bu durumda bitkinizi kaybedeceksiniz, bence biran önce toprağını değiştirmekte yarar var. Belki kurtarabilirsiniz.
Organik maddece zengin, kireçsiz ve asidik bir toprağı sevecektir.
Ljubljana
25-12-2009, 18:02
Teşekkür ederim Sn. Nevsune. Bu haftasonu toprağını değiştireceğim.
Nejla K.
25-12-2009, 19:42
Merhabalar, benim de gardenyam var... Bakımı ile ilgili değerli üyelerin bilgi birikimlerini okudum. Henüz genç bir bitki... Yakında fotoğrafını ekleyeceğim.Gardenyam 1 karıştan daha büyük. Merak ettğim bu genç gardenya dikiminden bir yıl sonra çiçeklenir mi ya da ne kadar zamanda çiçeklenmesi gerekir?
merhabalar,benim gardenyamda aldığımda çiçekliydi. sonradan hiç açmadı ve tomurcukları dökülüyor. ne yapmalıyım.
diver_bird
28-12-2009, 22:47
Merhabalar
Bende geçen yıl gardenya aldım. Aldığımda o kadar çok tomurcuğu vardı ki hepsinin açtığını düşündüm bi an. Hatta bir tane de hediye aldım
Eve getirdim fakat birkaç gün sonra bazı dalları kurudu... tomurcuklar dökülmeye başladı, yaprakları kararma yaptı ve döküldü; korktum. Yerini değiştirdim. yapraklarını sulamayı bıraktım. Fakat pazartesi ve perşembe günlerini gün edinip sulamaya ve arada limon tuzu eklemeye başladım. Suyu toprağa değil saksıyı koyduğum porselen süslü bir saksının içine döküp oradan saksısının suyu istediği kadar çekmesini sağladım. Çok canlandı Fakat sadece o tarihten beri bir kez çiçek açtı daha doğru dürüst tomurcuğu yok yapraklar da çok canlı. Kendi haline bıraktım.
Benim gardenyam da unlu bitten sonra toparlanamadı. Unlu bit kalmadı ama neredeyse yaprak da kalmadı. Bugün potas oranı yüksek gübre verdim. Umarım faydası olur...
merhabalar,benim gardenyamda aldığımda çiçekliydi. sonradan hiç açmadı ve tomurcukları dökülüyor. ne yapmalıyım.
Sizin başınıza gelen benim ve genelde ithal gardenya alan diğer arkadaşların da yaşamış olduğumuz bir durum. Geçmiş birkaç sayfa öncesine dönüp bakarsanız bu konuda yazışmalarımız var. Belki size yardımcı olur.
Benim gardenyam da önce aldığım zamanki çiçeklerini dökmüş sonra evde oluşan tomurcuklarını da çiçeğe dönüştürememişti. Şimdilik durumu normal gidiyor. Üzerinde yeni oluşan tomurcuklar var ama onlardan da çiçek beklemiyorum, dökebilir. Önemli olan bahara kadar yaşatabilmem. Çiçek sonra gelsin.
119496
Şu anda diğer odalara göre biraz daha serin olan mutfakta, sabah güneşini az gören pencere önünde gayet iyi bir durumda görünüyor.
mustafaazizoglu
07-01-2010, 18:59
Selam, iki yaşını aşkın bir gardenyamız var. Yaprakları koyu yeşil rengini uzun süredir kaybetmişti ama bunun bir sorun olduğunu anlayalı daha bir iki ay oldu. İlk başta suyuna limon tuzu katarak sorunu çözerim sandım. Yetmeyince suyuna eminönünden aldığım toz demir sülfatı karıştırmaya başladım. Ayrıca yapraklardan bazıları (çok olmasa da) kuruyor. Acaba demir sülfat yerine sıvı besin olarak satılan sarı kutulardaki demir'i mi koymalı?
Daha ne kadar demir ve limon tuzu vermeyi sürdürmeliyim? Bunu fazla vermenin bir zararı olabilir mi? Bir de toprağını değiştirmedim acaba şimdi mi değiştirmeli yoksa baharı mı beklemeli? Son olarak budama yapmalı mı, yapacaksam nasıl yapacağım dalları bütün bütün keseyim mi?
Bir de en son olarak, bizimkinin şekli resimlerde gördüğüm gibi sık yapraklar değil de, dalların genişçe birbirinden ayrılması şeklinde gelişti. Beni rahatsız etmiyor aslında ama bu da bir sorun olabilir mi?
Bence sizin gardenya ital olmayandan. Ben 2 kere ital aldım yaşatamadım. Geçen sene seradan aldığım yerli gardenyamın durumu gayet iyi. Biraz yaprak döktü ama en azından yaşama belirtisi var. Yeni filiz ve tomurcukları var. Devamlı demir verilmemeli diye düşünüyorum. Bu işlemi ayda bir yapsanız bitki için daha iyi olur. Zaten verdiğiniz demir bitkide hemen işe yaramaz. Bir iki ay geçmeli...Limon tuzuda aynı bence. Bitkiye fazlası zarar diye düşünüyorum.
Budama işine gelince ya ekimde yapmalıydınız ya da mart ayına bırakın derim. Toprak değişimide aynı zamanlarda olmalı...Budamada forma sokmam için; göze çok hoş gelmeyen dallardan kırpma yapınız. Ama tam bir budama ise bahsiniz hasta dallarla cılız dalları başlangıç yerinden kesin. sağlıklı olanları ise ana gövdeden sonra göz şeklinde boğumlar olur. Bu boğumların üçüncüsünden sonra keserek budamayı gerçekleştirebilirsiniz. Kısa dallarınsa sadece uçlarından almanız sürgün vermeyi tetikler. Dediğim boğumlar bitkinin sürgün verecek yerleridir...Ayrıca bitki nasıl budanır başlığı altında araştırma yapmanız çok işinize yarar. Görsel olarak görmekte fayda var. Yanlış buda bitkinin küsmesine, formunda şekil bozukluklarına ve hatta dallarda kurumaya bile sebebiyet verebilir...
Şayet yanlışım olduysa şimdiden özür dilerim... Ya da bilmediklerim, yanlış bildiklerim...
Bunları sadece deneyerek öğrendiğim için sizlerle paylaşıyorum...
SEVGİYLE KALIN...
mustafaazizoglu
08-01-2010, 21:52
Özlem Hanim verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Limon Tuzu ve demir sulfati bir sure vermeyecegim bakalim ne olacak?
Orkun Kırcı
09-01-2010, 21:40
Mustafa bey ben limontuzunu bir miktar toprağına gömdüm:) suladıkça yavaş yavaş erir diye düşündüm. Ancak şuanda mevsimsel olarak duraklama içindeler.
natureal
14-01-2010, 23:08
merhaba benim yeni taşındığım evde bir bahçem var ve gardenyamı buraya ekmeyi planlıyorum (istanbulda) ama ne zaman toprağa ekmem gerektiğini bir türlü öğrenemedim tüm mesajları okudum ama bahçeden bahseden pek yok. Daha önce terasımda gardenya büyütmüştüm ve senelerce (artık neredeyse ağaç olacaktı) beraberdik açıkçası hiçte özel bir ilgi göstermemiştim ancak forumu okudum ve zor bir bitki olduğu kanaatine vardım. bakalım burda bahçede neler olacak. Ne zaman toprağa verecğim konusunda bilgi verebilirmisiniz.
marketin birinde gardenia gördüm bayıldım diyebilirim aman ALLAH ım bu ne güzellik bu ne güzel bir koku...hemen int den araştırmaya başladım forumda yazılanları okuyorum sanırım bikaç gün içinde gidip alacağım ..ama inanın eve getiripte kurumasından bozulmasından korkuyorum.. birde bir bilgiyi paylaşmak istiyorum geçenlerde tropik bir meyve almak için gittiğim serada yetiştiriciye nasıl oluyorda o küçücük saksışlarda bu kadar güzel büyük neşeli bitkiler yetişebiliyor diye sordum. meğersem bu çiçekler marketlere gelmeden gerek yaprağından gerekse gövdesinden şırınga ile hormonlanıyormuş işte o nedenle eve getirdiğimiz bitkiler bikaç gün içinde kendinden geçiyorlar...
merkürvenüs
20-01-2010, 17:27
Merhaba bende 2 aydır var, geldikten sonra çiçekte açtı ama üzerlerinde tomurcuk olmasına rağmen bir aydır açmıyorlar saksısının küçük olduğunu söylediler bugün değiştirdim umarım açacaklar. Gardenyam geldikten sonra hiç bozulmadı aksine sürgünler verdi. Siteden aldığım bilgilerle küçük bir sürgün alıp diktim umarım köklenir...
merkürvenüs
03-02-2010, 16:37
Arkadaşlar merhaba, 15 gün önce son mesajı ben yazmışım.Gardenya başlığını birinci sayfadan son sayfaya kadar okudum ve bakımını uzun süredir özellikle sn. Lerdemir'in ve diğer deneyimli arkadaşların önerilerine göre yapıyorum.
Ama yaklaşık bir haftadır gadenyamın bazı yaprakları ortadan ana damara yakın yerden büzülüyor sanki o kısımlarda özsuyu emilmiş gibi. Zararlı var diye düşündüm baktım herhangi birşey göremedim. Forumun hastalık ve zararlılar kısmına baktım gardenyamın yaprak sorununa benzeyen herhangi birşey bulamadım.Forumda ev yapımı ilaçlardan en çok arap sabunu-yağ-sarımsak karışmı öneriliyordu. Bende içeriği zararsız diye bugün onu uyguladım umarım çözüm olur ama yaprakların neden büzüldüğünü bilen var mı? Bu arada yaprak rengi değişmiyor aynı parlak yeşil rengi koruyor ama sanki yaprakların altıda çok hafif beyazlık var gibi. Beyazlık yaprağın yapısında değil üzerinde...
ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim...
egercektr
07-02-2010, 10:55
merhabalar, aranıza yeni katıldım.
Gardenya ile ilk defa anneme hediye almak için çıktığım alışverişte tanıştım, ordaki görevliler nasıl yetiştirileceğine dair çok detay veremediler, o kadar güzeldi ki Ankara mevsiminde yetişir mi diye kuşku duymama rağmen aldım. Ama annem çok geçmeden tomurcuklarının döküldüğünü ve nihayetinde tamamen kuruduğunu söyledi. Aradan sanıyorum 2 yıl geçti ben zaman zaman internetten gardenya hakkında bilgi edinmeye çalıştım, her gördüğümde almamak için büyük uğraş verdim, ama nihayetinde yenildim, aldım çiçeğimi.
ilk 2-3 günde 3 tane tomurcuk döktü, agaçlar.net forumda özellikle sayın Lerdemir ve Mine hanımın tavsiyelerine uymaya başladım, limon tuzlu suyla suladım, doğu cephede güneş alabileceği yere yerleştirdim, fısfıslamaya korkuyorum halen tomurcuklar dökülür diye, çünkü ilk günlerde fısfısladım diye döküldü sandım (ama sanıyorum çok suladığım için oldu:(), bıraktı tomurcuklarını dökmeyi 2 haftadır benimle, yeni yaprakları çıkıyor yemyeşil duruyor, tomurcuklarının sapları da sağlam görünüyor, ama sanki tomurcukları büyümüyor ya da ben günde 5 defa bakmaya gittiğim için anlamıyorum:o, sizlerden yardım bekliyorum aceba tomurcukların çiçeğe dönmesi bu kadar uzun sürer mi, bi şey yapmalı mıyım? çok uzattım ama bi de ankarada gardenyayı sağlıkla büyüten, çiçek açtırabilen üyeler var mıdır? Teşekkürler kolay gelsin:rolleyes:
egercektr
07-02-2010, 10:58
Bu da gardenyam:)
Malatya Koçtaş'a ithal (Öyle yazıyor) gardenyalar gelmiş, henüz çiçeksiz.
Ne zaman çiçek açıyorlar?
merkürvenüs
13-02-2010, 11:30
Merhaba,
Sn.Nariçi ben üç ay kadar önce almıştım ve üzeri çiçekliydi. Geldikten sonrada bir tane açtı şuan çiçeksiz. Forumun bu başlığını iyice incelemiştim aklımda yanlış kalmadıysa evdekiler mart-nisan gibi çiçekleniyor. Umarım sizinde güzel bir gardenyanız olur...
Arkadaşlar benim gardenyamın yaprakları sararıyor ama başlıkta sıkça bahsedilen demir eksikliğinde görüldüğü gibi değil damarlar da sararıyor sorun ne olabilir?
Teşekkür ederim, sizinde çiçeğinize geçmiş olsun. Suyunu fazlamı koyuyorsunuz acaba.
merkürvenüs
13-02-2010, 17:16
Teşekkür ederim. Hayır suyunu fazla vermiyorum. Gadenya suyu sevmiyormuş, fazla su özellikle tomurcukların dökülmesine sebep oluyormuş. Bölümdeki tecrübeli arkadaşlar toprağı tam kurumadan su verilmemesini öneriyorlar bende bu tavsiyeye uydum. Sanırım nedeni farklı bir nedeni var.
egercektr
14-02-2010, 12:35
Mine Hanım merhabalar, ben 3 hafta önce gardenia satın aldım, ilk bir kaç günde 3-4 tomurcuk döktü, sonra sizin ve tecrübeli arkadaşların agaclar.net'te verdiğiniz bilgilere göre çiçeğimi konumlandırdım (doğuda ve sabah güneşi alıyor) ve sulama uygulamalarını (kireçsiz su, limon tuzu, asit sever bitkiler için besin, fısfıs) vesair uyarladım. Yeni yerinde yemyeşil yeni yaprakları çıkıyor ve üzerinde bir sürü tomurcuğu var ve hepsi de sağlam dökülme emaresi yok, küçük tomurcukların büyüdüğünü hissediyorum ama sanki biraz büyükçe olanlar büyümüyorlar, kaç günde çiçeğe döner diye çok merak ediyorum, aceba açması için yapmam gereken birşey var mı önerebileceğiniz? Aşağıdaki resminden bir problem olup olmadığını bana söyleyebilirseniz çok sevinirim...
Sn.egercektr
Gardenyanız o kadar sağlıklı ve güzel görünüyorki gözlerimi alamadım.Maşallah nazar değmesin, çok deneyimli değilim bu konuda ama yapılacak herşeyi yapmışsınız bence umarım çok yakında güzel çiçeklerinede kavuşursunuz.Sağlıcakla büyütün.:p
egercektr
14-02-2010, 21:17
Çok teşekkür ederim, daha çok yeni 4. haftaya giriyoruz birlikte, biraz sabırsızlanıyorum açmazsa diye çok korkuyorum, ben çok deneyimsizim o nedenle tecrübe edenler ne kadar beklemem gerektiği hakkında fikir verirler belki diye yazdım mesajı ama inanın sizden böyle duyunca bile içim rahatladı, 4 haftalık çiçek açsın bekleyişimin normal olduğunu duysam bi de süper olacak :p
Bende ilk aldığımda bir kaç tomurcuğunu kaybetmiştim ama sonra dökülmesi durdu ve çiçeklerini görme fırsatı buldum.Umarım sizde kısa sürede çiçeklerinize kavuşursunuz.Eminim daha deneyimli arkadaşlarda size yardımcı olacaktır.
Mine Pakkaner
18-02-2010, 20:17
... Aşağıdaki resminden bir problem olup olmadığını bana söyleyebilirseniz çok sevinirim...
Maşallah son derece sağlıklı görünüyor. İlave yapacağınız birşey yok. Tek yapacağınız beklemek. Dışarıdan hazır alınan tomurcuklu gardenyanın eve egelince hepsini dökmesi de mümkündü.Bunlar adaptasyon sürecinde yaşadığımız şeyler. Bekleyin, endişe de etmeyin.
merkürvenüs
20-02-2010, 12:46
Merhaba,
Mesajlarımda gardenyamın yapraklarının sarardığından bahsetmiştim damarlar yeşil kalıp aralar sararmaya başlayınca iki gün önce sulama suyuna saçıkıbrıs karıştırıp verdim ama sararmaya devam ediyor. Başka ne yapabilirim?
mayısgülü
21-02-2010, 23:51
gardenyanın ne zaman kabını değiştirmeliyiz saksının altına demir tozu koyabilirmiyim işe yararmı
merkürvenüs
22-02-2010, 09:38
Merhaba,
Gardenyama 4-5 gün önce saçı kıbrıs vermiştim. Sararmalar yavaşladı ama hala var ikinci uygulamayı ne zaman yapmalıyım?
merkürvenüs
24-02-2010, 11:59
Arkadaşlarım merhaba,
Gardenyamda yaprak sararmaları ile ilgili problemi yazmıştım üzerine birde uç sürgünden başlayarak kuruma problemi eklendi. Sabah iki dalın uçunu kesmek zorunda kaldım kurumuşlardı. Az önce baktım bir tane dalın uçu da kahverengi-siyah arası olmuş sanırım onuda kesecem. Sorunun ne olduğunu bilen varmı?
Yaprak sararması için saçı kıbrıs uyguladım, limon tuzu verdim, besin verdim başka ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Antoryum
27-02-2010, 01:10
Gardenia her ortama uymayan,çiçeği çok güzel kokan bir bitkidir.
Sadece gardenia için değil bütün bitkilerin saksı değiştirme işlemi kökleri sakısının altındaki deliklerden dişarı cıktıği zaman yapılır.
Önemli olan değiştireceğiniz saksı bir önceki saksısının sadece bir numara büyüğü olmasıdır ve
kuru toprağa dikildiği için hemen can suyunun verilmesidir.
çiğdem11
25-03-2010, 15:55
Merhaba,
Dün Bauhaustan gardenia aldım üzerinde bir sürü tomurcuk var ama formu inceleyince korktum. İnşallah başarılı olurum.
merkürvenüs
25-03-2010, 16:49
Merhaba,
Umarım başarılı olursunuz Çiğdem gerçekten çok nazlı bir çiçek başlığı inceleyin çok iyi bilgi veriyor. Ben genel olarak yazılanlara uydum ama gardenyamla başım dertte neredeyse çiçeğimin yarısını kaybettim:(((
benim Gardenyam da Bitlenmisti(unlu);
bulasik deterjanli su karisimi püskürttüm (banyo yaptirdim) 2 gün arayla 3 defa
ve güzelimi kurtardim daha ciceklenmedi ama bugünkü hali
merkürvenüs
26-03-2010, 21:07
Merhaba,
Sn.Uemmue gardenyanız çok canlı ve dolgun görünüyor, nasıl bir karışım uyguladınız? Arap sabunu+yağ karışımını bende uyguladım ne yaptıysam olmadı çiçeğimin yarısı gitti...
sevgili merkürvenüs,
sadece soktan aldigim bulasik deterjani ve su ,
yarim cay bardagi deterjani 2lt su ile karistirip püskürttüm (ama bolca) yerler biraz kirleniyor ama olsun,ciceklere deger
bir kac defa uyguladiktan sonra, günlük su püskürtme yapiyorum
dilerim faydasi olur
saygilar
bloodflower
31-03-2010, 14:05
Selamlar,
Öncelikle, gardenyalar hakkında bu kadar geniş bilgiler verdiğiniz için çok teşekkürler. Umarım gelecekte bu bilgiler çok işime yarayacaklar.
"Tru Calling" adlı dizinin alt yazılarını çevirirken rastladım gardenyaya. O dizide gardenya için, "söylenmemiş aşk" diyordu. Çok hoşuma gitmişti bu tabir. Geçenlerde bir çiçekçide görünce de derhal aldım. Aldıktan sonra da, hakkında araştırma yaparken bu forumla tanıştım. Ancak forumu okudukça aldığıma pişman oldum, çünkü üstünde bir sürü tomurcuk var ve forumun geneline bakınca bu mevsim onun çiçek açması için uygun değil ve genel kanı, onları dökeceği yönünde. Ayrıca bu güzel parlak yaprakları da solacak olursa çok üzüleceğim. Yine de açmasını ve bu şekilde yaşamasını ümit etmekteyim. Pişmanlığımın sebebi de, ben alıp ölümüne sebep olacaksam, keşke bıraksaydım da orada daha iyi bakılsaydı şeklindeki düşüncemdi.
29 martta aldım gardenyamı. Resmi de ektedir.
Herkese bol gardenyalı günler.
merkürvenüs
31-03-2010, 18:15
Sevgili uemmue yaptığınız ilacın oranlarını paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sn.uemmue gardenyanız çok güzel maşallah ne kadar güzel bakmışsınız umarım çiçeklerinide koklarsınız :p
Sn.bloodflower bence hemen karamsarlığa girmeyin belli mi olur belki herşey yolunda gidecek ve herkezden çok daha iyi bakacaksınız. ;)
bloodflower
31-03-2010, 18:36
Teşekkür ederim Sayın asya-. Tabii ki elimden geleni yapacağım ancak açmazlarsa da üzüleceğim. Bakalım, ne olacağını zaman gösterecek ama bu forum sayesinde gerçekten çok bilgilendim.
Saygılar.
Doğaya değer veren biri eninde sonunda başarır, sizde bunlardan birisisiniz sn. bloodflower. Tomurcuklarından kaybedecekleriniz olacaktır ama bu üzülmenizi değil umarım inatlaşmanızı sağlar kolay gelsin :p
bloodflower
04-04-2010, 00:05
Sayın asya- inadım inat, teşekkür ederim. Sonuna kadar uğraşacağım umarım sonuç güzel olur. Şimdiden yapraklarda hafif sararma başladı bile. Ancak pes etmeyip kendine gelmesi için her şeyi yapıyorum. Forumda okuduğum kadarıyla bunun sebebi yer değişikliği, az sulama ya da çok sulama gibi sebeplerden olabiliyor. Çünkü şu anda demir eksikliğini gösteren bir sararma söz konusu değil.
Saygılar.
egercektr
08-04-2010, 22:16
Nihayet açtı 3 aylık bekleyişim bitti:))
Sn. asya
tesekürler, gecen sene mis gibi koktular ve bol cicek verdiler
insallah bu yilda öyle olur
Sn.seymen emin değilim ama bu dönemde gardenyalar genelde tomurcuk aşamasında oluyor ve çelik vermek isteyecek bulabilirmisiniz bilemiyorum, o nedenle üzülmeyin saredin derim
Sn.egercektr gardenyanız çok güzel ve çiçeğinide koklama fırsatı bulmuşsunuz ne mutlu sağlıcakla büyütün.
Sn.uemmue darısı sizin ve benim gardenyamın başına :D
egercektr
09-04-2010, 22:47
Sayın asya çok teşekkürler, çiçeğine kavuştum çok mutluyum:) Darısı sizlerin başına:) Sn. seymen bir çok kişi benim gibi çelik almayı bilmiyordur, ben dokunmaya bile kıyamıyorum. Size tavsiyem tropikseradan yani Mutlu beyden temin etmeniz, hem de tomurcuklu geliyorlar:)
betül önen
10-04-2010, 16:18
sonunda pamuklu bitlerden kurtuldum 2 gün gittim geldim ilaç sıktım (hatta balkonun duvarlarlarına ilaç sıktım olurda duvara saklanırlar diye bu arada kara sinekler de balkondan kaçtı onlardanda kurtuldum )tüm tomurcuklar hızla büyüyor hatta açanlar bile oldu'
diyorsunuz ya,o ilaç tam olarak ne ki acaba?benim de pamuklu bitlerle sorunum var.bana biri kolonyalı pamukla temizlememi söylemişti,oluşanları onunla aldım ama oluşmaya devam etti. Bir de acaba köklerde de sorun var mıdır,toprağı değiştirmeli miyim?nasıl toprak olmalı tam olarak,gereken toprağı çiçekçilerden bulabilir miyim?
betül önen
10-04-2010, 16:25
sn. uemmue, yaptığınız bulaşık deterjanı su karışımının oranı nedir acaba?
Betül hanim,
2lt suya yarim caybardagi bulasik deterjani
umarim faydasi olur bu karisimi ben cok kullaniyorum
diger bitki bitlerinede iyi geldiyor ( Limon agacimda denemistim )
İllaki bu karışım toprağa da damlıyordur Sayın Uemmue, sonuçta bulaşık deterjanı. Bitkiye zarar vermiyor mu?
BenBen1967
12-04-2010, 14:36
Betül önen sorununuzun cevabı.
1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)
Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.
2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)
3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)
Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.
4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.
5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.
6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.
BenBen1967
12-04-2010, 14:37
Tüm ev yapımı ilaçlar bu linkte mevcuttur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=bitkiler+i%E7in+yap%FDm%FD+ila%E7
Orkun Kırcı
12-04-2010, 19:12
1007 nolu mesajdaki Gardenyam tomurcuklanmaya başlamış. 6-7 kadar tomurcuk var üzerinde. Artık açtığında avluyu boyar kokusu:D Geçen yıl geldiğinde tek çiçekle bile her tarafı kokuya boğmuştu...
Sn. Züleyha
bende bu tarifi bir bahce dergisinin bitki doktoru bölümünde okumustum,
bir zarari olmadi simdiye kadar
bloodflower
15-04-2010, 17:51
Gardenyamız aldıktan 17 gün sonra çiçek açtı. Ancak kadere bakın ki grip olduğum için henüz o güzel kokusunu alamadım. Hastalığım geçene kadar dayanması gerek. Ne de olsa biz onu çok bekledik, o da dayanmalı! Bu 17 gün bir yıl gibi geçti. Ha açılacak ha açıldı derken neredeyse tüm forumları okudum. :)
Şu ana kadar sadece iki kere suladık ve özel bir bakım yapmadık (daha ne kadardır bizdeki :D). Yaprakları sarardı, çoğu düştü ama yeni yerine alışmaya çalıştığını düşünerek fazla önemsemedik. İlerleyen zamanlarda tekrar paylaşırım gelişmeleri.
Herkese bol gardenyalı günler dilerim.
Birkaç ay önce Koçtaş'tan üzeri tomurcuklu aldığım gardenyamın tomurcukları açamadan dökülmüştü. Tekrar tomurcuklular ama bu sefer sağlıklı görünüyorlar.
Benimkinde bir tane tomurcuk var :( , bunada şükür diyerek gözüm gibi bakıyorum :D ama aklım gidiyor ya oda kururda düşerse diye. Sizlerinki tomurcuk dolu olunca alışkın değilim tabi imreniyorum :p Hepsine Maşallah diyorum sonra nazarım değmesin :D
Sevgili Asya doğru mu yaptım bilmiyorum ama saksısı küçük geldiği için saksısını değiştirdim. Birkaç gün oldu herhangi bir olumsuzluk yok.
Sn. Ülkü bu konuda çok deneyimli değilim ama keşke değiştirmeseydin, çünkü tomurcuklu ve açmak üzere en azından ben yapmazdım. Artık olmuş umarım sorun olmaz ve güzel güzel koklarsınız.
bloodflower
18-04-2010, 22:23
Merhaba,
Sayın Ülkü, forumda genelde tomurcukluyken saksının değiştirilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Umarım sorun çıkmaz da çiçekleriyle size sürpriz yapar.
Sayın asya-, umarım o tomurcuk da çiçek verir. Çünkü bir çiçeği bile insanın aklını başından alıyor. :)
Bugün ilk defa tomurcuk kaybetmenin ne demek olduğunu anladım. Hakkaten üzülüyor insan. Zaten yaprak sararmaları da artmıştı. Önüne geçemedik henüz. İlk açan çiçeğimiz de yavaş yavaş sararıyor ancak hala mis gibi kokuyor.
136878
136879
Ayrıca şunu fark ettim, herkeste aynı mıdır bilmiyorum ama aşağıdaki gibi olursa tomurcuklar açmıyor. Aldığımızdan beri bu halde duruyorlar ve içi gözüken kısmı sararmaya başladı. Nedenini anlayamadım.
136880
Ancak aşağıdaki gibi olursa birkaç güne kesin açıyor. En azından bizim gardenyada şu ana kadar gördüklerim bunlar. Bilemiyorum ne kadar doğrudur.
136881
Forumun tamamını okusam da, bu konularda çok deneyimsiz olduğumdan belki fikir beyan edersiniz diye resimlerini yükledim.
Saygılar.
çiğdem11
19-04-2010, 10:20
Merhaba, benim gardeayam açmaya başladı mis gibi kokuyor. :)))
merhabalar
benim gardeniam acti ve misssssssssss gibi kokuyor:)
imiathiel
21-04-2010, 19:00
Büyüttüğüm bitkiler arasında beni en çok üzen gardenya oldu. Anlaşamadık herhalde bir türlü boynunu dik tutamadı, bütün yazılanları okudum, uygulamayı denedim malesef kaybettim. Bir daha cesaret edebilir miyim bilmiyorum ama sizinkileri tomurcuklu görünce çok imreniyorum :).
Gardenya belkide çiçeklerin en nazlısı
yerini değiştirmeden bile etkileniyor .
Sıcağı da soğuğu da sevmiyor elinizde gezdirirseniz hoşlanmıyor sürekli aynı ısıyı temin etmek mümkün değil ,eğer o muhteşem kokusu olmasa asla bakmak istemem .Benimki şimdilik sağlıklı bakalım kışa ne yapcağız .
bloodflower
24-04-2010, 07:24
Selamlar,
Gardenyamız ilk çiçeği açınca, devamının geleceğini, bütün tomurcukların açacağını sanmıştım. Çok yanılmışım. Bunun aksine, sanki üstünden buldozer geçmiş gibi oldu. Tek tesellim, en azından birinin açmış olması ve onu görüp koklayabilmiş olmam.
138543
138544
Boşuna dememişler Gardenya nazlıdır diye. Dibinde kararma emaresi olmasına rağmen, aşağıdaki tomurcuktan hala umutluyum. Bakalım neler olacağını göreceğiz.
138545
Saygılar.
querelle
24-04-2010, 09:09
merhabalar
benim gardeniam acti ve misssssssssss gibi kokuyor:)
Ben de bunu merak ediyordum birzamandır...
Bitkim büyüyor ama hep çalı formunda, neden sizinki gibi dallarını uzatmıyor diye düşünüp duruyorum.
Bloodflower; üzüldüm çiçeklerinize.
Neden böyle olduğu konusunda bir fikriniz var mı ? Ben saçıkıbrıs ve limon tuzu uygulamalarını yapmaya başladıktan sonra tek bir tomurcuk bile düşmedi. (5-6 aydır sağlıklı)
Acaba birşeyleri yanlış yapmış olabilir misiniz ?
bloodflower
24-04-2010, 11:32
Sayın querelle,
İlginiz için teşekkürler. Yanlış bir şey yaptığımı sanmıyorum ama daha alalı 26 gün olmuştu. Sanırsam yerine alışma, sera ortamından gelip şoka uğrama gibi sorunları oldu. Ya da belki de toprağı iyi değildir. Tomurcuklu diye yeni toprağa ekmemiştim. Ama bu toplu katliam gibi görüntülerden sonra belki kalan tomurcuklara iyi gelir düşüncesiyle yeni bir toprağa alacağım.
Yapraklardaki ve tomurcuklardaki bu kadar kötülüğe rağmen Gardenyamın geneli iyi gözüküyor. Zaten bu çiçeklerini saymıyorum, yaşasın da gelecekteki çiçekleri zarar görmesin. :D
Sizin Gardenyanızın da çiçekli resimlerini görmek ümidiyle.
Saygılar.
Mehtaperdem
25-04-2010, 09:40
dünden beri gardenyam mis gibi kokular saçıyor etrafa muhteşem bir çiçek.... Ocak ayında İkea dan almıştım tomurcuklar vardı ama bir türlü açmamıştı bende ama inatla itinayla baktım dün ilk meyvesini aldım. Üstünde daha bir çok tomurcukları var umarım hepsi açar ve salon mis gibi kokar. Gardenya acaba Antalya nın sıcağında nasıl bakılır bu konuda deneyimleri olanlar yazarsa sevinirim.
Mehtaperdem
26-04-2010, 22:55
dünden beri gardenyam mis gibi kokular saçıyor etrafa muhteşem bir çiçek.... Ocak ayında İkea dan almıştım tomurcuklar vardı ama bir türlü açmamıştı bende ama inatla itinayla baktım dün ilk meyvesini aldım. Üstünde daha bir çok tomurcukları var umarım hepsi açar ve salon mis gibi kokar. Gardenya acaba Antalya nın sıcağında nasıl bakılır bu konuda deneyimleri olanlar yazarsa sevinirim.
fotograflari da yükledim
mayısgülü
27-04-2010, 22:59
sn,Mehtaperdem neler yaptınızda bu kadar güzel açtılar sırrınızı açıklarmısınız :o
;) Herkezin gardenyası açmış o kadar güzellerki bakmaya doyamıyorum, hepsine Maşallah ve dadadadam işte benim tek tomurcuklu gardenyam. Hala tomurcuğu sağlıklı, umarım çiçeğinin açtığınıda görürüm.
*** arkadaşlar ben çiçekçiden ithal gardenya aldım üzerinde bir sürü tomurcuklar ve bir kaç tane çiçek vardı bir süre sonra tomurcuklar sap diplerinden sararıp siyah olup tomurcuklarını dökmeye başladı ve şu an hiç tomurcuk kalmadı bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim..şimdiden çok teşekkürler..........
Telaşlanmayın , ben de ilk aldığımda öyle olmuştu .
Yer değişikliğini sevmiyormuş , yeni yerinde hiç oynatmadan bakarsanız tekrar düzelir .
Ben 1 yıl boyunca yaz kış hiç oynatmadım .
Bu sene mecburiyetten , bulunduğu yerden taşınınca yeri değişti eve geldı .
Ne tam güneş ne tam gölge bir yere aldım , alt yapraklar sarardı ama tomurcuklar iyi maşallah .
assolistt
15-05-2010, 18:46
Çoğu sayfayı okudum ama limon tuzu kürünü anlamadım.1 lt. suya iki tane limon tuzu koyacağız,peki sonra ? Bekletecekmiyiz? Ne zaman çiçeğimize dökeceğiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Mehtaperdem
19-05-2010, 20:56
sn,Mehtaperdem neler yaptınızda bu kadar güzel açtılar sırrınızı açıklarmısınız :o
vallahi acikcasi sabirla bekledim ve gölgeye koydum . Ben gardenyami Ikea dan aldim Ocak ayinda üstünde tomurcuklari vardi bunlar cabuk acar diye sevincle almistim. Sonra acmadilar ve döktüler tomurcuklarini bende tabbiki bir üzüntü ne yapmam gerekli diye arastirdim internete . Sunu ögrendim kirecsiz suyu severmis ve cok günesli yeri sevmiyor. Bende bir itina böyle suladim. 3 günde bir saksinin alt tabagina suyu koydum ve altan cekti suyu sonra birde baktimki yeni taze yapraklar cikti ve tomurcuklarida. Sonrada acelya ve ortanca sivi gübresi almistim ondan da suyunu biraz verdim ve cicekleri costu simdi iki tane daha acti üstünde ve daha cok tomurcuklari var. Mis gibi bir koku sariyor salonu herkesin olmali bu cicekten gercekten cok hos..
Tek tomurcuğumun açılışını iftiharla sunuyorum :D Tek olunca çok kıymetli oldu ne yaparsınız, sonunda o güzel kokusunu almayıda başardım. Daha tam açmadı ama ben daynamadım sizlerle paylaşmak istedim mutluluğumu ;)
Ülkü hanım nasıl bir güzelliklerle dolu pencerenizin önü , hayran kaldım.
bloodflower
23-05-2010, 23:30
Sayın asya-,
Çiçeğiniz hayırlı olsun. Bize de bir tanesini görmek nasip olmuştu. Sonra baktım ölecek gibi gardenyalarım, hemen toprağını değiştirdim. Sanmıyorum bu yıl yeni çiçeklerinin açacağını ama artık neyseki sağlıklı.
Bol çiçek kokulu günler diliyorum.
Sevgili asya çiçeğinizin açtığına çok sevindim, inşallah bol bol tomurcuklanıp açtığını da görürsünüz.
Arkadaşlar sarı gardenyamı beyaz gardenyamı daha hoş kokuyor. Bilen varmı?
Arkadaşlar teşekkür ediyorum ve tam açmış halinide sizinle paylaşıyorum :p Tarif edemiyorum ama o kadar güzel bir duygu ki, tek tomurcuk bile büyük bir zafer kazanmış gibi hissediyorum kendimi :D
Benim gardenyam da açtı .
assolistt
27-05-2010, 21:43
Lütfen bana da yardım edin gardenyam aldığımdan beri böyle.Çiçek açmıyor,sararıyor.Sayfaları okudum ama ilk defa çiçek baktığım için çoğunu
anlamadım :(
lerdemir
27-05-2010, 22:03
"İlk defa" için gerçekten de aşırı hassas bir bitki ile başlamışsınız Sn.assolistt.
Sardunya düşünmez misiniz?
Lütfen bana da yardım edin gardenyam aldığımdan beri böyle.Çiçek açmıyor,sararıyor.Sayfaları okudum ama ilk defa çiçek baktığım için çoğunu
anlamadım :(
Çok sıcak sevmez çok soğuk sevmez aydınlık ve serin yerden hoşlanır .Her gün iyi su ile sulayın .Zor bir çiçektir .Ama nefis kokan güzel çiçekleri için kaprisi çekilir.Benim de tomurcukta yakında açar resimlerini koyarım .
golden.daisy
28-05-2010, 11:02
herkese merhaba gardenya çiçeğinin bakımı hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi? çiçeğim gelişmiyor daha birkez çiçek açtı sonrada aynı kaldı hiçbirşekilde gelişmedi.
lerdemir
28-05-2010, 17:33
42 sayfanın en az üçte biri, teknik bilgilerini paylaşan uzmanlarımız ve tecrübelerini paylaşan biz amatör yetiştiricilerin gardenya bakımına dair aktardıkları ile dolu.
Bu nedenle, geçmiş sayfalara göz atma fırsatı bulabilirseniz, aydınlanacağınıza hiç şüpheniz olmasın Sn. golden.daisy...
merkürvenüs
28-05-2010, 18:47
Sn. lerdemir bu 42 sayfayı iki kez okudum notlar aldım, deneyimlerinizi paylaşıp çok güzel bilgiler vermişsiniz bende gardenyalarımın bakımını ona göre yaptım. İlk aldığım tek bir dal kaldı o da çok kötü durumda ikinci gardenyamda hafiften kötüleşmeye başladı. Düzenli bir şekilde besin, limon tuzu sorun gördüğümde saçı kıbrıs verdim nafile. Çok iyi ışık ve hava alan bir yerde. Başka ne yapılır acaba:(
lerdemir
28-05-2010, 22:52
Heves kırıcı, keyif bozucu bir durum...
Neden kötüleşiyor olabilir acaba?
Hiç bir fotoğraf, bakım ve ortam bilgisi de yok ki elimizde görüş verebilmek için... :(
merkürvenüs
29-05-2010, 12:13
Merhaba sn.lerdemir,
İlk gardenyamı aralık ayında almıştım öğleden sonraları güneş alan kapalı mutfak balkonunda idi. İlk sayfalarda anlatılan ısı isteğine uygun bir ortamdı, gardenyanın bulunduğu yerde aydınlık ve akşam üstü bir saat kadar güneş alan bir yerdi. Sulama suyu olarak içme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanıyordum. 15-20 günde bir çiçek besini verdim, bir kez organik gübre verdim, demir eksikliği gördüğümde saçı kıbrıs eritip verdim. Sulamasını parmağımla kontrol edip toprak kuru ise yaptım iki- üç sulamada bir önerilen miktarda limon tuzu eritip verdim. Saksıda 5 kök vardı şuan cılız bir kök kaldı.
İkinci gardenyamı şubat ayı gibi aldım aynı bakımı uyguluyorum ama biraz daha az özen gösteriyorum onunda şuan bir dalı kurumuş durumda. Bilgisayarım problemli olduğu için resim yükleyemiyorum.
assolistt
29-05-2010, 19:29
"İlk defa" için gerçekten de aşırı hassas bir bitki ile başlamışsınız Sn.assolistt.
Sardunya düşünmez misiniz? Haklısınız sayfaları okudukça aynı kanıya vardım. Fide satan kişiden kokulu çiçek istedim,o da gardenya verdi.
Almış bulundum ne yapayım bakmaya çalışacağım inşallah sizin de yardımlarınızla.Benim gardenyam açmaz mı?Sardunya kokuyormu? :)
assolistt
29-05-2010, 19:32
Çok sıcak sevmez çok soğuk sevmez aydınlık ve serin yerden hoşlanır .Her gün iyi su ile sulayın .Zor bir çiçektir .Ama nefis kokan güzel çiçekleri için kaprisi çekilir.Benim de tomurcukta yakında açar resimlerini koyarım . İnşallah açarlar,teşekkürler..
lerdemir
30-05-2010, 17:30
Sanırım bir yanlış anlama söz konusu olabilir Sn.merkürvenüs.
Gardenyalar, idealde günün ilk yarısındaki güneşi severler, sonrasında doğrudan gün ışığı tercih etmediklerine dair gözlemlerim oldu.
Hatta, son günlerde, bir üyemizin de belirttiği gibi doğrudan güneş ışığını çok da sevmiyor olabildiklerine dair tereddütlerim bile oldu.
Havalar ısınıp, güneş yakmaya başladığından beri, gardenyamı, balkonda sadece sabahın ilk güneşini alıp, öğlen 11-12'den sonra doğrudan gün ışığına maruz kalmayacağı, ama aydınlıkta kalacağı ve de az rüzgar alan bir konuma çektim. Sanki böyle daha iyi gibi.
Göreceğiniz üzere, yıllardır gardenyam var, halen hayatta, ama halen ideali arayışa devam :)
Merhaba sn.lerdemir,
İlk gardenyamı aralık ayında almıştım öğleden sonraları güneş alan kapalı mutfak balkonunda idi. İlk sayfalarda anlatılan ısı isteğine uygun bir ortamdı, gardenyanın bulunduğu yerde aydınlık ve akşam üstü bir saat kadar güneş alan bir yerdi. Sulama suyu olarak içme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanıyordum. 15-20 günde bir çiçek besini verdim, bir kez organik gübre verdim, demir eksikliği gördüğümde saçı kıbrıs eritip verdim. Sulamasını parmağımla kontrol edip toprak kuru ise yaptım iki- üç sulamada bir önerilen miktarda limon tuzu eritip verdim. Saksıda 5 kök vardı şuan cılız bir kök kaldı.
İkinci gardenyamı şubat ayı gibi aldım aynı bakımı uyguluyorum ama biraz daha az özen gösteriyorum onunda şuan bir dalı kurumuş durumda. Bilgisayarım problemli olduğu için resim yükleyemiyorum.
lerdemir
30-05-2010, 17:36
Haklısınız sayfaları okudukça aynı kanıya vardım. Fide satan kişiden kokulu çiçek istedim,o da gardenya verdi.
Almış bulundum ne yapayım bakmaya çalışacağım inşallah sizin de yardımlarınızla.Benim gardenyam açmaz mı?Sardunya kokuyormu? :)
Kokulu olma yönünden ideal bir bitki; doğru tercih olmuş.
Gardenyanızı sabah güneşini doğrudan alacağı, sonrasında ise yarı aydınlık olacak bir konuma yerleştirip, küçük parmağınızı ilk boğumuna kadar toprağa soktuğunuzda nem hissedemediğiniz zamanlarda iyi su ile sulayarak devam etmeyi deneyin bakalım şimdilik. (Dikkat, aşırı sulamai gonca kayabının başlıca nedenlerindendir)
Ayda bir de limontuzu karıştırdığınız su ile sularsınız ilk sayfalarda tarif edildiği gibi. Marketten bir de basit ve ucuz sıvı gübre aldınız mı (çiçek coşturan vb gibi) kullanım talimatına göre sulamanıza ilave edersiniz. Böylelikle sorunsuz yaşayacaktır gardenyanız.
Sardunyaları bilmiyorum, sevmiyorum, sadece kolay bitkiler olduğunu biliyorum. O bitkiye ait de başlık vardır forumumuzda kesin.
merkürvenüs
30-05-2010, 18:18
Sn. lerdemir akşam üstü çok az güneş alıyordu genel olarak aydınlık bir ortamdı tek sorun ışık olamaz diye düşünüyorum sonuçta sıcaklar yeni başladı.
Gardenyamı 1239 numaralı mesjınızdaki ortama uygun bir yere aldım, sadece sabah güneşi alan doğu balkonuna aldım ve üzerine direk güneş vurmayan aydınlık bir köşeye koydum umarım rüzgar yeterli gelir. Evin içerisinde 15-20 dakika sabah güneşi alan **** hiç güneş almayan aydınlık bir ortamda yaşarmı? Bu konuda deneyiminiz var mı?
Deneyimlerinizi paylaşığınız için teşekkür ederim.
lerdemir
30-05-2010, 21:37
Yaşar, niye yaşamasın? Siz kendinize sıkıntı yamayın.
Yalnız, "rüzgarın yeterli gelmesi" ifadenizden, ben bir yanlış anlama sezdim.
Gardenya, esintiye ihtiyaç duymuyor, aksine, "fazla rüzgardan rahatsız olan" bir bitkidir.
merkürvenüs
30-05-2010, 21:55
Pardon ben yanlış anlamışım sn. lerdemir esintiye ihtiyaç duyuyor gibi anladım o yüzden endişelendim bu durumda şu anki yerinde sorun yok. Bir de evin içinde 15-20 dakika sabah güneşi alan **** hiç almayan ama aydınlık olan ortamda yaşarmı? bu konudaki deneyimlerinizi de paylaşırsanız sevinirim.
Orkun Kırcı
30-05-2010, 22:01
Gardenyam sonunda açtı. Üzeri tomurcuk dolu:))
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148253&d=1275248287
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148254&d=1275248287
Merhaba,
Eminönü'nden çok güzel kokuyor diye gardenya aldım, üzerinde 1 tane açmak üzere olan çiçeği vardı, ha açtı ha açacak derken yavaş yavaş kahverengiye döndü kurudu. Neyse ikinci bir tomurcuk var dedim o açar, o da sanki birisi özellikle kesmiş gibi bu sabah düşmüş, çok şükür üçüncü bir tomurcuk var ama neden böyle eziyet ediyor anlayamadım, toprağını nemli bırakıyorum, sabah biraz güneş görüyor ancak hep aydınlık bir yerde. Üçüncü tomurcuğu da kaybetmek istemiyorum, neden böyle olduğunu bilen var mı acaba?
Bu konuda çok deneyimli değilim ama toprağını nemli tutmak diye bir şey bilmiyorum, ben toprağı kurumasına izin veriyorum ve kuruduğunda suyunu veriyorum. Size önerebileceğim bu olacaktır, umarım diğer tomurcukları kurtarırsınız. Gerçi yeni aldığınız ve yerine alışma döneminde olduğu için tomurcuk kaybetmeniz normal diye düşünüyorum ama yinede deneyimli arkadaşlar daha iyi bilrler tabi. Size kolay gelsin ;)
kırlangıç48
05-06-2010, 11:09
Sn.Lerdemir,
Öncelikle sabrınız için kutluyorum. 42 sayfayı okumak, yaklaşık 10 günümü aldı, fırsat buldukça okudum. Hiç bıkmadan aynı tip soruları cevaplamışsınız, kimseyi kırmamışsınız. Akademisyen gibi gözlemler yaparak bitkiyi tanımaya çalışmış ve bilgiyi paylaşmışsınız, emekleriniz için teşekkürler ediyorum. Hiç bir kaynakta bulamayacağım kadar çok ve fotoğraflı bilgiye ulaştım. Hele de, uç alma işleminde gonca ve sürgün arasındaki farklar ile ilgili fotoğraflarınız, budama ile ilgili önerileriniz, çok yardımcı oldu. Sevgi emek istiyor. Gardenia'yı sevenler de emek harcayıp bu 42 sayfayı okumalı diyorum. Okuduklarında görecekler ki gardenialarının yaşaması ve açması için her türlü bilgiyi zaten vermişsiniz. Tekrar teşekkürler ediyorum.
Teşekkür ederim Sn.egercektr, bende bir dahaki severe daha bol tomurcuklar umut ediyorum.
TİMSAHGİL
11-06-2010, 16:48
Mrh bende aranıza yeni katılıyorum :)) benimde bodur ağaç şeklinde gardenyam var. ( 2 ay önce ) ilk aldığımda fazlasıyla tomurcukları vardı.. etiketindeki talimatında çok aydınlık çok güneş sever yazıyodu ancak hiçte öyle çıkmadı. 2 oda değiştirdim tüm tomurcuklar döktü yapraklar sarardı balkona koydum gölge yere yine olmadı.. şimdi 2 haftadır evin en gölge yeri olan koridorda ışık çok az alıyor güneş hiç almıyor ama gelişimi gayet iyi + demir içeren besin aldım sulama yapıyorum her gün yapraklarına su püskürtüyorum . kötü olan tarafı üzerinde hiç tomurcuk kalmadı acaba kışa kadar tekrar tomurcuklanırmı :(
assolistt
11-06-2010, 19:59
Sonunda açtı,en sonunda benimde gardenyam açtı çok şükür. Sn Lerdemir tekrar teşekkür ediyorum.
lerdemir
11-06-2010, 22:30
Asıl özenle ve sabırla okumuş olduğunuz için ve de nazik iltifatlarınız için ben teşekkür ederim Sn.kırlangıç48.
Sn.Lerdemir,
Öncelikle sabrınız için kutluyorum. 42 sayfayı okumak, yaklaşık 10 günümü aldı, fırsat buldukça okudum. Hiç bıkmadan aynı tip soruları cevaplamışsınız, kimseyi kırmamışsınız. Akademisyen gibi gözlemler yaparak bitkiyi tanımaya çalışmış ve bilgiyi paylaşmışsınız, emekleriniz için teşekkürler ediyorum. Hiç bir kaynakta bulamayacağım kadar çok ve fotoğraflı bilgiye ulaştım. Hele de, uç alma işleminde gonca ve sürgün arasındaki farklar ile ilgili fotoğraflarınız, budama ile ilgili önerileriniz, çok yardımcı oldu. Sevgi emek istiyor. Gardenia'yı sevenler de emek harcayıp bu 42 sayfayı okumalı diyorum. Okuduklarında görecekler ki gardenialarının yaşaması ve açması için her türlü bilgiyi zaten vermişsiniz. Tekrar teşekkürler ediyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.