View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
Paslı demirin demiri suda çok az çözünür. Buna ek olarak sulama suyunuz veya toprağınız kireçli ise sıkıntı yaşarsınız.
Demirli bir gübre (ör:ortanca gübresi,narenciye gübresi) kullanmanızı tavsiye ederim. Bu gübrelerde demirin daha çok çözünebilmesi için çeşitli maddeler var.
Merhaba;
Gardenyam için gübre aldım nasıl uygularım bilemedim. 2 yıldır bende. Çiçekçiden almıştım. Cılız biraz sitedeki fotoları görünce iştahlandım. Bakım yapmak saksı değiştirmek istiyorum. Gübre üzerinde gövdeden 15 cm uzağa toprağa karıştırın diyor.
35 40 cmlik bir saksımı tercih etmeliyim. 1-2 boy büyüğü yeterlimi?
Toprağın tamamına karıştırıp öylemi dikmeliyim yoksa önce dikip üzerinemi serpmeliyim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Selam ve saygılar..
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170520/ccb2f4f56c2e021af03a45a73396ef1f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170520/23525ba83dbf7964bccd7b24e86747ad.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170520/dec8e5da13b7a3ca77506cd58d3f84b3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170520/ede3152e5ca749a6ed20c91abee3361d.jpg
Beyaz saksıdan kahverengi olana aldım.
Gübreyide; dikim yaptığım saksı tam dolmadan kenarlara serptim. Tam ortasınada çok az serptim..
Üstünü iki parmak toprak ilavesi ile örttüm. Bolca suladım.. ( 1/2 litreye 2 -3 küçük parça limon tuzu eklenmiş)
Düğrumu yapmışım? Bi zarar verirmiyim bitkime?
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
masal_naz
28-05-2017, 13:25
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170528/311f936b40f481169345a5df68e77fb6.jpgyeni gardenya aldım 3 e böldüm ama yarısı canlı yarısı boynunu büktü, neden böyle oldu sizce
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
yeni gardenya aldım 3 e böldüm ama yarısı canlı yarısı boynunu büktü, neden böyle oldu sizce
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Önceki mesajlarımda anlattığım gibi yapraklar toparlanana kadar bir müddet poşet içine alın.
Merhaba yaklaşık 25 gün önce gardenya tohumu aldım ve topraga ektim ancak üzerinden bir aya yakın süre gecmesine ragmen cimlenme olmadı youtube da videolar da pecetenin arasına koyup hidrojen peroksitli suyla nemlendiriyorlar ben direk suyla yaptım ancak tohumun kabugunda jel kıvamsı pamuklanma oluyor hemen anında bir türlü başarılı sonuca ulaşamadım bu konuda bilginize ihtiyacım var hayırlı ramazanlar teşekkür ederim
Lonicera
31-05-2017, 15:36
Merhaba yaklaşık 25 gün önce gardenya tohumu aldım ve topraga ektim ancak üzerinden bir aya yakın süre gecmesine ragmen cimlenme olmadı youtube da videolar da pecetenin arasına koyup hidrojen peroksitli suyla nemlendiriyorlar ben direk suyla yaptım ancak tohumun kabugunda jel kıvamsı pamuklanma oluyor hemen anında bir türlü başarılı sonuca ulaşamadım bu konuda bilginize ihtiyacım var hayırlı ramazanlar teşekkür ederim
Gardenya tohumlarının çok taze olması gerekiyor. En taze tohumlarda bile çimlenme yüzdesi % 84 olarak kaydedilmiş. Eğer taze değilse bu oran % 30 ların bile altına düşebiliyor.
Taze gardenya tohumların çimlenme süresi ise 4 hafta ile 3 ay arasında değişken bir düzensizliğe sahip. Siz nemli peçete içerisine koymadan önce çok az miktarda oksijenli su ile nemlendirseydiniz keşke. Ya da bir fungisit içerisinde 1 saat kadar bekletip ondan sonra zip poşete koymalıydınız. Her şeyden önce keşke tohum ekim dikimi için sitemize bir göz atsaydınız:)))
Canınızı sıkmayın hiç...Belki de tohumlar bayattı. Daha güvenli bir yerden alıp yeniden deneyebilirsiniz isterseniz.
öncelikle cevabınız icin tesekkür ederim peki jel kıvamsı pamuklanma oluşmasının nedeni bakteriden dolayımıdır tohumlar nemli ortamda kabarıyor hacim olarak ancak cimlenme olmuyor birde dediginiz yöntemle deneyeyim teşekkür ederim
Lonicera
01-06-2017, 05:47
Maalesef evet....Bir an önce tohumları iyice yıkayın ve oksijenli suya koyup bekletin. Daha sonra sık sık havalandırıp takip edemeyecekseniz zip poşet yerine nemli perlit, vermiculit, cocopeat vb. içine ekin. Kolay gelsin.
Tesekkur ederim cok sagolun
bisekilbise
11-08-2017, 16:20
3 aydır güzel gidiyordu 2 gündür ve günde 3-4 yaprak bu şekli almaya başladı arkadaşlar yardım edebilir misiniz
Büşra Nur
13-09-2017, 09:19
Merhaba ben gardenyamı yaklaşık 1 ay önce aldım 3 4 tane tomurcuğu vardı onlar döküldü zaten bi daha hiç tomurcuğu olmadı nerdeyse son 1 haftadır bazı dalları tamamen kuruyup yaprakları kararıp dökülmeye başladı bazı yaprakların da kenarları kahverengileşti saksısını değiştirdim 1 2 gün önce ama hala dökülüyor yaprakları evdeydi aslında güneş alan yerde hep pencereler de açık durur balkona aldım sizce napmalayım
siflera12
13-09-2017, 09:21
Merhaba ben gardenyamı yaklaşık 1 ay önce aldım 3 4 tane tomurcuğu vardı onlar döküldü zaten bi daha hiç tomurcuğu olmadı nerdeyse son 1 haftadır bazı dalları tamamen kuruyup yaprakları kararıp dökülmeye başladı bazı yaprakların da kenarları kahverengileşti saksısını değiştirdim 1 2 gün önce ama hala dökülüyor yaprakları evdeydi aslında güneş alan yerde hep pencereler de açık durur balkona aldım sizce napmalayım
Gardenyanın Kökünde bez varmı ?
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Büşra Nur
13-09-2017, 09:31
Yok sanırım zaten bu konularda yeniyim
siflera12
13-09-2017, 09:33
Yok sanırım zaten bu konularda yeniyim
Bazen bazı bitkilerde oluyor ve bitkilerin ölmesine sebep oluyor
Büşra Nur
13-09-2017, 09:42
Bazen bazı bitkilerde oluyor ve bitkilerin ölmesine sebep oluyor
Napmam lazım varsa çıkarabilir miyim ki
siflera12
13-09-2017, 09:56
Napmam lazım varsa çıkarabilir miyim ki
Bez varsa Kokunü açınca gòrürsünüz eğer varsa bıcakla **** makasla kokune zarar vermeden bezi kesersiniz
Büşra Nur
13-09-2017, 09:59
Bez varsa Kokunü açınca gòrürsünüz eğer varsa bıcakla **** makasla kokune zarar vermeden bezi kesersiniz
Aslında saksını değiştirirken hiç bez gibi bi şey dikkatimi çekmedi başka bi sorunu olabilir mi
siflera12
13-09-2017, 09:59
Aslında saksını değiştirirken hiç bez gibi bi şey dikkatimi çekmedi başka bi sorunu olabilir mi
Evet başka bir sorun var bence
siflera12
13-09-2017, 10:01
Bitkiniz hava alan bir yerde mi ?
Büşra Nur
13-09-2017, 10:04
Evdeydi dediğim gibi pencere hep açık durur 3 4 gündür de balkonda duruyor ama sanki daha da kötüleşti
siflera12
13-09-2017, 10:07
Evdeydi dediğim gibi pencere hep açık durur 3 4 gündür de balkonda duruyor ama sanki daha da kötüleşti
Ben de bilemedim :(
Belki çok ve ya az su vermiş olabilirsiniz
Ve ya cereyan da kalıyor olabilir
Ćok güneşten yanıyor olabilir
Büşra Nur
13-09-2017, 10:07
Aslında bazı dalları yaprakları da gayet sağlıklı duruyor neden böyle oldu anlayamadım
siflera12
13-09-2017, 10:09
Aslında bazı dalları yaprakları da gayet sağlıklı duruyor neden böyle oldu anlayamadım
Canlanmaya çalışıyor bitkiniz yerini değiştirmeyin kendini toparlamaya çalışıyor
Büşra Nur
13-09-2017, 10:11
Canlanmaya çalışıyor bitkiniz yerini değiştirmeyin kendini toparlamaya çalışıyor
Yardımlarınız için teşekkür ederim
siflera12
13-09-2017, 10:12
Yardımlarınız için teşekkür ederim
Rica ederim :) umarım bitkiniz düzelir
annasanders12
22-09-2017, 13:41
Im loving jasmines these days, I'm planning on growing some on my lawn. :)
All American Landscaping* (http://www.elkhartlandscape.com)
Yeni bir orkide almıştım. Üzerinde unlu bit olduğunu sonradan fark ettim. Yanında da gardenyam vardı. Gardenyaya da çok çabuk bulaştığını forum sayesinde öğrenmiş oldum. Hemen ayırdım fakat şuan bit bulaşıp bulaşmadığını bilemiyorum. Mine hanımın da önerilerini okuyarak arap sabunu yağ karışımından spreylemeyi düşünüyorum ama bulaşmadıysa diye de gardenyamı bozmak da istemiyorum. Sizce ne yapabilirim?
Fotoğraf yüklemeye çalıştım inşallah becerebilmişimdir. İkşnci resimden daha net anlaşılıyor. Yardımcı olabilecek yok mu? Bu beyaz noktacıklar unlu bit mi acaba?
Fotoğraf yüklemeye çalıştım inşallah becerebilmişimdir. İkşnci resimden daha net anlaşılıyor. Yardımcı olabilecek yok mu? Bu beyaz noktacıklar unlu bit mi acaba?
Bu fotolarda ben unlu bit göremiyorum Esra hanım. O zararlı zaten yaprak üstünde değil, yaprağın dalla birleştiği yerlerde, yaprakların alt kısmında ana damarın yakınlarında konuşlanır.
Beni nasıl mutlu ettiniz anlatamam :) inşallah bulaşmamıştır. Altlara da baktım birşey yok gibi. Çok teşekkür ederim yanıtınız için.
taydin66
05-12-2017, 11:09
1 litre suya atacağımız bir kaç minik parça limon tuzu ile suyun PH ı kaç olacak şekilde ayarlayacağız.
taydin66
18-12-2017, 11:25
1 litre suya atacağımız bir kaç minik parça limon tuzu ile suyun PH ı kaç olacak şekilde ayarlayacağız.
Acaba hiç cebvap verecek kimse yok mu?
taydin66
18-12-2017, 11:28
Yeni aldığım gardenyada çiçek tomurcukları var. Fotolarda gözüktüğü gibi. Saksıyı yaklaşık 3hafta önce mecut saksısından hacim olarak 3 kat daha büyük bir saksıya aldım. Ancak çiçek tomurcukları öylece kaldı. 3 haftadır açmadılar. Bu normal mi?
Mahmut Tebir
18-12-2017, 12:39
Yeni aldığım gardenyada çiçek tomurcukları var. Fotolarda gözüktüğü gibi. Saksıyı yaklaşık 3hafta önce mecut saksısından hacim olarak 3 kat daha büyük bir saksıya aldım. Ancak çiçek tomurcukları öylece kaldı. 3 haftadır açmadılar. Bu normal mi?
Gardenya çok yavaş gelişen bir bitkidir. Hiç acele etmeyeceksiniz. Zamanı geldiğinde zaten açacaktır.
taydin66
18-12-2017, 13:03
Gardenya çok yavaş gelişen bir bitkidir. Hiç acele etmeyeceksiniz. Zamanı geldiğinde zaten açacaktır.
Teşekkür ederim. Biraz rahatladım. Beklemeye devam :)
taydin66
29-12-2017, 09:39
Gardenyamın yapraklarının arkasında boyları 1mm den küçük üzeri kıllı gibi beyaz/gri renkte böcekler gördüm. Son 1 haftadır bitkinin yaprakları hafif yumuşadı sertliğini kaybetti. Renklerinde çok hafif açılma var. Bu böceklerden nasıl kurtulacağım...
taydin66
29-12-2017, 11:57
Gardenyamın yapraklarının arkasında boyları 1mm den küçük üzeri kıllı gibi beyaz renkte ve gövdenin üst tarafında 2 tane siyah noktası olan böcekler gördüm. Son 1 haftadır bitkinin yaprakları hafif yumuşadı sertliğini kaybetti. Renklerinde çok hafif açılma var. Bu böcekler sanırım yeşil bitler gibi yaprakların öz suyunu emiyorlar.
Bu böceklerden nasıl kurtulacağım...
Mahmut Tebir
29-12-2017, 13:36
Gardenyamın yapraklarının arkasında boyları 1mm den küçük üzeri kıllı gibi beyaz renkte ve gövdenin üst tarafında 2 tane siyah noktası olan böcekler gördüm. Son 1 haftadır bitkinin yaprakları hafif yumuşadı sertliğini kaybetti. Renklerinde çok hafif açılma var. Bu böcekler sanırım yeşil bitler gibi yaprakların öz suyunu emiyorlar.
Bu böceklerden nasıl kurtulacağım...
Diğer adı yaprak biti. Bunları öldürmek için arap sabunu tarifini kullanabilirsin.
100 gr suya 10 gr arap sabunu şeklinde kullanabilisin. Yani 10'a 1 şeklinde.
arap sabunlu suyu bu bitlerin üstüne spreyleme yapılırsa böceklerin bitki üzerinde yapışıp kalarak öldüğünü göreceksin. Bu en etkili yöntemlerden biridir. Eğer ölmezlerse daha etkili yöntemler var.
taydin66
29-12-2017, 18:14
Diğer adı yaprak biti. Bunları öldürmek için arap sabunu tarifini kullanabilirsin.
100 gr suya 10 gr arap sabunu şeklinde kullanabilisin. Yani 10'a 1 şeklinde.
arap sabunlu suyu bu bitlerin üstüne spreyleme yapılırsa böceklerin bitki üzerinde yapışıp kalarak öldüğünü göreceksin. Bu en etkili yöntemlerden biridir. Eğer ölmezlerse daha etkili yöntemler var.
Şimdiye kadar belki 10 dan fazla yeşil yaprak biti ile karşılaştım ve doğal yoldan çözüm için öderdiğiniz arap sabunlu karışımları denedim
Hiç başarılı olmadı. üstekik bir hafta aralarla en az 3 defa bu karışımı tekrarladım ama yine olmadı...Y bitki yandı gtti. **** bu bitler yeniden pörtledi. Diğer bitkilerimede saldırmasınlar diye bitkiyi imha etmekten başka çarem kalmadı. Bu sebeple bana bir kimyasal söyleyin hızlı ve etkili olsun. Durspan4 işe yarar mı?
Mahmut Tebir
29-12-2017, 20:51
Şimdiye kadar belki 10 dan fazla yeşil yaprak biti ile karşılaştım ve doğal yoldan çözüm için öderdiğiniz arap sabunlu karışımları denedim
Hiç başarılı olmadı. üstekik bir hafta aralarla en az 3 defa bu karışımı tekrarladım ama yine olmadı...Y bitki yandı gtti. **** bu bitler yeniden pörtledi. Diğer bitkilerimede saldırmasınlar diye bitkiyi imha etmekten başka çarem kalmadı. Bu sebeple bana bir kimyasal söyleyin hızlı ve etkili olsun. Durspan4 işe yarar mı?
arab sabunlu çözeltiye 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 1 adet sarımsak ekle. Dikkat et ama fazla koyma. Fazla sarımsak bitkinin yapraklarını yakar. Bununlada ölmüyorsa o bitler hiç birşeyle ölmez. :)
nanemolla
05-01-2018, 07:52
Sn taydin66 sakın onlar kırmızı örümcek olmasın.ben çok benzettim.onlarında uzerlerinde iki siyah nokta var çünkü.eğer öyle ise Arap sabunlu ilaç sanırım işe yaramayacak ve hızla diğer bitkilere bulaşıyor bilginize.YouTube bakıp kendi boceklerinizle karşılaştırın derim.
insirah:)
08-01-2018, 08:21
selamlar bence un bitide var kızılaydaki çiçekçilerden aldığım minik flakondaki ilaçları kullanıyorum ben un bitlerine 15 gün ara ile 2 -3 kere tekrar edince anca bitiyorlar
insirah:)
19-02-2018, 09:12
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler olmasa gardenyam kuruyup gidecekti. aldığımda çiçekliydi sonra çiçekleri soldu sonra yaprakları kararmaya başlayınca sizleri okudum bakim ne yapmışsınız diye :) demir ilacı aldım hemen ve suyuna da limon tuzu koydum veee yeniden çiçek tomurcukları çıkarmaya başladı hepinize teşekkür ederim :)
taydin66
24-04-2018, 16:01
Merhaba,
Bende güneş yakar zannetmiştim. Hemen şimdi evin en güneşli bölgesine alacağım. Bilgi için teşekkürler
Bitki güneşde duruyor. Sabahtan öğlene kadar güneş alıyor. Ancak yapraklardaki sararma gittikçe devam ediyor. Sulamayı fazla **** az yapmıyorum. Tomurcuklar gayet sert ve bol çiçek açıyor. Bu sararmaya rağmen gittim bir de demir ilacı(mikromel kombi) aldım. Bu ilacıda 15 günde bir vermeye başladım. Ama sararmayı durduramıyorum.
Ne yapmalıyım?
Mahmut Tebir
24-04-2018, 16:55
Bitkiyi güneşe koymasanız daha iyi olacak. Bitkiyi gölge ve aydınlık yere koyun. Bazen de yapraklarını fısfısla sulayın. O sararmalar demir eksikliğini sararması değil. Besin manganez eksikliği gibi geldi.
taydin66
24-04-2018, 20:05
Bitkiyi güneşe koymasanız daha iyi olacak. Bitkiyi gölge ve aydınlık yere koyun. Bazen de yapraklarını fısfısla sulayın. O sararmalar demir eksikliğini sararması değil. Besin manganez eksikliği gibi geldi.
Yukarıda Micromel Kombi Kullanıyorum demiştim. Kullandığım ürün budur. Sanırtım gözünüzden kaçtı.
Alp Tarım
MİCROMEL - COMBİ
Mikro Elementler
Ürün Hakkında Bilgi Micromel Combi mikro granül yapıda suda tamamen ve hızla çözünen katı halde mikro elementler karışımıdır. Bitkiler gelişme dönemlerinde makro elementlere olduğu kadar mikro elementlere de önemli oranda ihtiyaç duyarlar. Bu elementlerin eksikliğinde kloroz, yaprak dökülmesi, nekrozlar, solgunluk, bitki gelişiminde düzensizlik ve duraklama vs. şeklinde bitkilerde kendini gösterir. Bu elementlerin yetersiz olduğu durumlarda yapılacak uygulama veya uygulamalarda meyve verimi ve kalitesini önemli ölçüde artırıcı etkiye sahiptir. Micromel Combi içerik olarak yüksek miktarda ve bitkinin ihtiyacına göre dengeli bir şekilde bu elementleri içerir. Yapraktan ve topraktan emilimin daha hızlı olması için EDTA ile şelatlanmasının yanı sıra etkinliğini daha da artırmak için aminoasit ilavesi olup bu farklılık Micromel Combiyi etkin ve farklı kılar. Micromel Combi bitkilerde görülen mikro element noksanlıklarını gideren yüksek çözünürlüğe sahip düşük dozlarda bile etkisini gösterebilen koruyucu ve tedavi edici mükemmel bir mikro element karışımıdır.
Garanti Edilen İçerik % w/w
Suda Çözünür Bakır (Cu) 0,5
Suda Çözünür Bor (B) 1,5
Suda Çözünür Çinko (Zn) 4
Suda Çözünür Demir (Fe) 4
Suda Çözünür Mangan (Mn) 4
Suda Çözünür Molibden (Mo) 0,05
Şelatlama EDTA
Mahmut Tebir
24-04-2018, 21:02
Gordum fakat boyle durumlarda sorunlar hemen gecmez. Sorun koklerde olusmus ise ne yaparsaniz yapin iyilesmez. Sorunlu bir gardenya bende de var. Bir turlu yildizimiz barismadi. Bendeki sorun da bitkinin gelismemesi. Ne yapraklarini dokuyor ne de gelisiyor. Yapraklari sari degil ama kucuk neden gelismedigini bir turlu anlamadim.
İyi günler. 3,4 gün önce bir gardenya aldım fakat yapraklarında yumuşama oluşmaya başladı. Yapraklar kendini bıraktılar. Düzelmesi için ne yapmam gerekiyor size danışmak istedim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler...
Mahmut Tebir
22-09-2018, 21:07
çiçeğin resmini atarsanız bir fikir edinebiliriz.
çiçeğin resmini atarsanız bir fikir edinebiliriz.
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Çiçeğe su verince düzeldi kendine geldi. Şu an bu durumda gardenyam
Mahmut Tebir
24-09-2018, 11:08
gardenyalar suyu severler. ama toprağı süzek toprak olması şartı ile. su verilce suyun her tarafına yayıldığına ve alttan suyun çıktığına dikkat edin. yanlız kabında su birikmemesine de dikkat edin. Gardenyalar hafif bir susuzlukta yapraklarını cansızlaştırır boyunlarını bükerler. Ama su verirseniz düzelir. Susuzluğa dayanıksız bitkilerdir. Su birkaç gün gecikirse kurumaya yüz tutarlar.
Gardenyaların en büyük düşmanı pamuk bitleridir. Ne yazık ki ilaçlamama rağmen kurtulamadım.
bu da benim koçtaş’tan birkaç ay önce aldığım gardenyam (şimdi olsa marketten değil, seradan alırım). yakın zamanda pamuklu bitlerden kurtulduk, kontrol altındayız. arada bir balkona hava almaya çıkıyoruz. her daim balkonda değiliz çünkü batı cephe, tüm öğleden sonra güneş batana kadar yakıcı güneş var. salonda doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde aydınlık ortamdayız. aldığımdan beri yapraklarda sebebini anlamadığım ufak, kahverengi lekeler var. yaprak sararmalarına karşı saçıkıbrıs kullandık geçen, hem sulama, hem de yapraklara fıs fıs olarak. iki haftada bir de limon tuzlu suyla sulanıyoruz. su saksı altından çok çabuk çıktığı için yakında toprak değişimi yapılacak, sanırım gardenya için haddinden fazla süzek. öneri ve görüşlerinizi bekliyoruz. sevgiler...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/51a34421724c082f35632b16e74bdb09.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/384d39d04fe72949d012e793d4e5811b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181006/ca725bb90315a8eec1e5080f4428a364.jpg
Merhaba.. Benim 3 tane dünya güzeli gardenyam var.. küçük olanın sağlığı iyi fakat diğer ikisinde bir kaç aydır yaprakların bir kısmı kuruyor.. Kendimce hasta olan yaprakları ayıklamaya çalıştım ama yeterli olmuyor.. Ne yapmam lazım ve sebebi nedir.. yardımcı olabilecek var mıdır acep.. :confused:
Mahmut Tebir
14-11-2018, 09:53
Merhaba.. Benim 3 tane dünya güzeli gardenyam var.. küçük olanın sağlığı iyi fakat diğer ikisinde bir kaç aydır yaprakların bir kısmı kuruyor.. Kendimce hasta olan yaprakları ayıklamaya çalıştım ama yeterli olmuyor.. Ne yapmam lazım ve sebebi nedir.. yardımcı olabilecek var mıdır acep.. :confused:
Köklerine bak kökleri çürümüş olabilir. Eğer bulunduğunuz yer soğuk ise de aynı şeyi yapabilir.
Köklerine bak kökleri çürümüş olabilir. Eğer bulunduğunuz yer soğuk ise de aynı şeyi yapabilir.
Dün saksidan çıkarıp köklerini kontrol ettim gayet iyi.. soğuğa gelince, yazdan beri böyle.. Arada toparlıyor kendini ama çok uzun sürmüyor tabi.. yaprakların tamamı kurumuyor.. böyle ufak yerler kuruyor ve öyle kalıyor..
Mahmut Tebir
14-11-2018, 10:40
Dün saksidan çıkarıp köklerini kontrol ettim gayet iyi.. soğuğa gelince, yazdan beri böyle.. Arada toparlıyor kendini ama çok uzun sürmüyor tabi.. yaprakların tamamı kurumuyor.. böyle ufak yerler kuruyor ve öyle kalıyor..
En son çare toprağını değiştirmek. Gardenyaya uygun toprak türünü internetten öğrenip değiştimelisin. Gelişi güzel toprak gardenya için uygun değildir. Gardenyanın toprağı geçirgen olmalıdır.
En son çare toprağını değiştirmek. Gardenyaya uygun toprak türünü internetten öğrenip değiştimelisin. Gelişi güzel toprak gardenya için uygun değildir. Gardenyanın toprağı geçirgen olmalıdır.
Çok nazlı bir çiçek. 3 yıldır ömrümü yemiş ama yine de vazgeçemiyorum.. toprak değişimini deneyeceğim.. Teşekkürler..
nanemolla
21-11-2018, 07:39
684021
Eveettt.Yine bir gardenya macarasıyla burdayım.ilkini cahillikten, ikinci üçüncü ve dördüncüyü (çok alışmışken) nametod belalıları yüzünden kaybettim.Hatta havai köklendirme bile yapmıştım ama az kökle aldığım için onuda kaybettim.bir daha almam sanırım derken uygun fiyatlı görünce hiç düşünmedim bile niyeyse:D
Bu ikisi tek saksıdaydı eve gelince bir hafta sonra kökleri çok hırpalamamak adına bıçakla keserek ayırdım. Üzeri tomurcuk dolu ama dökmedi.bitkileri yarım boy büyük saksıya aldım. Bakalım gidişat nasıl olacak saat başı tepesindeyim neredeyse ama yinede çok bağlanmamaya çalışıyorum:D. Kırmızı örümcek ve nametodlar korkulu rüyam.
Ali alan
21-11-2018, 19:29
Benimda saksıda yetiştirdiğim üç adet gardenyam var.saksılara ekim yaparken çok kararsız kalmıştım ama şimdi iyiki sac ekmişim diyorum.bir kaç sene önce kötü bir gardenya deneyimim olmuştu dikkat edilmezse yapraklarında çok çabuk zararlılar türüyor.ve birde sanırım su olayı biraz sıkıntılı çok iyi ayarlamak lazım saksı kesinlikle tabanı hava alanlardan olmalı.bana kalsa bunlarla falan çok uğraşmam ama eşim çok seviyor yoksa zahmetli iş :))
Mahmut Tebir
21-11-2018, 19:54
Gardenyaların bakımını yapmayı kaptım ama şu allahın cezaları unlu bitlerden kurtulamadım bir türlü. Ne kadar ilaç denediysem olmadı. Tek tek topluyorum olmuyor, ilaç sıkıyorum olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Sevdiğim bir çiçek. Ama onun yüzünden diğer çiçeklere geçti bu unlu bitler.
nanemolla
22-11-2018, 12:12
Bu nasıl birşey dip sürgünümü acaba.arkasına minik beyaz taş koydum resim biraz net görünsün diye. Altında yarım cm kalınlığında kök uzantısı var. Ama üstündeki yaprak yonca yaprağı gibi şaştım kaldım.
684102
Selma_321
22-11-2018, 15:21
Gardenyaların bakımını yapmayı kaptım ama şu allahın cezaları unlu bitlerden kurtulamadım bir türlü. Ne kadar ilaç denediysem olmadı. Tek tek topluyorum olmuyor, ilaç sıkıyorum olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Sevdiğim bir çiçek. Ama onun yüzünden diğer çiçeklere geçti bu unlu bitler.
Ben vszgeçtim gardenyalardan.. Benim çiçeğim ölsem mi kalsam mı derdinde... Bıktırdı valla... Bende kendi haline bıraktım, çok nazlandı çünkü.
nanemolla
22-11-2018, 18:01
Aslında sn Mahmut Tebirinde dediği gibi bakımı konusunda artık rahat gibiyim ama kırmızı örümcek ve nametodla karşılaşınca bütün verdiğim emekler bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçiyor ve feci derecede hevesim kırılıyor. Ben pamuklu bite şükredeceğim neredeyse. Çünkü saat başı tepesinde oldugum için sürekli toplayıp temizliğini yaparak kısmetse iki üç hafta içinde işim bitiyor.ama benim belalılarım öylemi ne kadar temizlesem boş. Bitki elimde emeklerim havada kalıyor.
Mahmut Tebir
22-11-2018, 20:27
Aslında sn Mahmut Tebirinde dediği gibi bakımı konusunda artık rahat gibiyim ama kırmızı örümcek ve nametodla karşılaşınca bütün verdiğim emekler bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçiyor ve feci derecede hevesim kırılıyor. Ben pamuklu bite şükredeceğim neredeyse. Çünkü saat başı tepesinde oldugum için sürekli toplayıp temizliğini yaparak kısmetse iki üç hafta içinde işim bitiyor.ama benim belalılarım öylemi ne kadar temizlesem boş. Bitki elimde emeklerim havada kalıyor.
Kırmızı örümceğin çaresi var ama nametod olunca iş değişiyor. Çünkü nametod toprakta ve bitkinin içine geçiyor. Nametod olan bitki toprağı ile beraber yok edilmeli.
nanemolla
22-11-2018, 20:52
Çaresi var derken? Sabunlu yaglı karışımdan bahsediyorsanız defalarca denedim. Kimyasal ilaç denemeye gönülsüzüm.uyguladığım zaman bende etkilenirim diye korkuyorum zaten alerjik bir bünyem var malesef, ayrıca sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş.geçen senede araştırmıştım kullanıcı memnuniyeti tam olan ilaç göremedim.birde nişastalı bir tarif var aklımda bakalım. Bu aralarda uğur böceği takibindeyim kullanıcılardan tam not alıyor hemde risksiz ama neredeler? :) şimdi siz söyleyince bi heveslendim ama.. Yazarsanız memnun olurum.
Mahmut Tebir
23-11-2018, 08:06
Malesef kimyasal malesef diğer ev yapımı ilaçlar öldürmüyor örümcekleri. Ama en dayanıklısı unlu bit ilaçla bile ölmüyor.
nanemolla
23-11-2018, 09:09
Malesef kimyasal malesef diğer ev yapımı ilaçlar öldürmüyor örümcekleri. Ama en dayanıklısı unlu bit ilaçla bile ölmüyor.
Siz tecrübe atmişmiydiniz dediğiniz ilaçla kırmızı örümceği yok etmeyi? Siz yinede bir söyleyin adını araştırayım. Kanaat gelirsem ve pahalı değilse alıp bulaşık bitki olduğunda anneme gönderip ona uygulatabilirim belki.
Bu da benim güzelim. Gelişimi fena değil aslında ama yapraklarında çok fazla sararma oluyor. Normal mi bilmiyorum. Bir de saksıya yakın yaprak altlarında siyah bitler var. Sık sık arap sabunu ile ilaçlıyorum. Unlu bit hiç görmedim.
nanemolla
23-11-2018, 10:40
Sn nevgül saksıya yakın derken toprağa yakın yapraklarımı kastediyorsunuz.çünkü eger öyleyse toprak biti olabilir bir araştırın isterseniz ve eger toprak bittiyse ben onları zararsız diye biliyorum onuda bir araştırın isterseniz.
Sn nevgül saksıya yakın derken toprağa yakın yapraklarımı kastediyorsunuz.çünkü eger öyleyse toprak biti olabilir bir araştırın isterseniz ve eger toprak bittiyse ben onları zararsız diye biliyorum onuda bir araştırın isterseniz.
Evet sayın nanemolla. Toprağa yakın yapraklarda ve bazı yapraklarda kümelenmiş olarak görüyorum. Bazı yapraklarda ve sadece yaprak altında bulunuyorlar. Yaprak üzerinde veya dalda olmadıkları için dikkat edilmezse farkedilmiyor. Toprakta görmedim ama... Bu konuyu araştırayım. Teşekkürler ;)
Mahmut Tebir
23-11-2018, 12:16
Siz tecrübe atmişmiydiniz dediğiniz ilaçla kırmızı örümceği yok etmeyi? Siz yinede bir söyleyin adını araştırayım. Kanaat gelirsem ve pahalı değilse alıp bulaşık bitki olduğunda anneme gönderip ona uygulatabilirim belki.
Ben Avirmec EC diye bir ilaç kullandım. Kırmızı örümcek kalmadı. Ama böyle zararlılar tam bitmez sağ da solda 1-2 tane canlı kalsa bile ilacın etkisi biterse tekrar çoğalmaya başlar. Çoğu zararlı bitlere de etkili.
Nedense bu ilaç unlu bitte işe yaramadı.
Not: İlaç ismi vermek yasakmı bilmiyorum. Eğer yasaksa yöneticiler kusura bakmasın. Silsinler.
Lonicera
23-11-2018, 12:43
Ben vszgeçtim gardenyalardan.. Benim çiçeğim ölsem mi kalsam mı derdinde... Bıktırdı valla... Bende kendi haline bıraktım, çok nazlandı çünkü.
Yapmayın, çiçeğini hiç kokladınız mı? Vazgeçilecek bir bitki değil bence...
Selma_321
23-11-2018, 14:45
Sayın Lonicera, malesef çiçeğini koklayamadım..:( Çokkk heveslendim ama yok, olmuyor.. Ya ben dilinden anlayamadım, ne gardenyadan, ne murrayadan ne de sarcococca dan hiçbirşey anlayamadım. Tomurcukları var açmıyorlar bir türlü, gardenyam iki senedir bende.. Diğerleri bir senedir.. Dillerinden anlamıyorum.. Murraya bir senedir tomurcuğu üzerinde, belki okuyanlar yok artık diyeceklerdir ama ciddi ciddi öyle...
nanemolla
23-11-2018, 15:32
Biz o gardenyanın bıktıran kaprisini boşunamı çekiyoruz ya da elimizde ölmesine ragmen(birde pahalı) tekrar alıyoruz? Kokusu gerçekten çok güzel yanında taşımak istiyor İnsan.sadece çiçeğini seyretmek bile çok güzel hele o çiçeğinde kaymak görüntüsündeki naifliği ve tazelik hissi çok hoş.Ay bu defada sizi çok beklentiye sokmayayım sn Selma :))
nanemolla
23-11-2018, 15:37
Bu arada keşke başka bişey dileseydim, 6 tane uğur böceği buldum.Önce bir rahat ettirip sonrada doyurmaya çalışacağım.Netten araştırıyorum bakımını.
nanemolla
23-11-2018, 15:45
Ben Avirmec EC diye bir ilaç kullandım. Kırmızı örümcek kalmadı. Ama böyle zararlılar tam bitmez sağ da solda 1-2 tane canlı kalsa bile ilacın etkisi biterse tekrar çoğalmaya başlar. Çoğu zararlı bitlere de etkili.
Nedense bu ilaç unlu bitte işe yaramadı.
Not: İlaç ismi vermek yasakmı bilmiyorum. Eğer yasaksa yöneticiler kusura bakmasın. Silsinler.
Bilgi için teşekkürler. Peki O kullandığınızda ve zararlıların bittiğini düşündüğünüzde ne kadar süre rastlamadınız o bitkide kırmızı örümceğe? Ve uyguladığınızda kaç kere kullandınız acaba?
Mahmut Tebir
23-11-2018, 16:42
Bilgi için teşekkürler. Peki O kullandığınızda ve zararlıların bittiğini düşündüğünüzde ne kadar süre rastlamadınız o bitkide kırmızı örümceğe? Ve uyguladığınızda kaç kere kullandınız acaba?
Yazın kullanmıştım. Bugün baktığımda birkaç tane rastladım. Yine kullanmam lazım. Zaten ilacı az bir şey suya katıyorsun. 1 lt suya 1 tatlı kaşığı. spreyle sıkıyorsun. Ben 1 kere kullandım. Sonra rastlamadım. Tabii yapraktaki yaptıkları hasar geçmiyor.
nanemolla
23-11-2018, 17:22
Bir kere uygulayınca geçmesi enteresan geldi bana. Yani yumurtalara bile etkili olmuş oluyor eğer gözünüzden kaçanlar olmadıysa.Bi değerlendireyim bakalım. Önceliği uğur böceklerime vereceğim becerebilirsem.yardımınız içinde teşekkür ederim.
Mahmut Tebir
23-11-2018, 20:16
çünkü ben plumeria çiçeğine vermiştim. zaten bitki çok yapraklı değil. O yüzden etkili olmuştur. Yinede gözden kaçırdığım olmuş ki bugün yine gördüm. Belkide başka bitkiden gelmişte olabilir.
nanemolla
23-11-2018, 21:17
Bitki yetiştirmeyi çok istiyor ve seviyorum ama çıkan aksilikler(illede zarar yapan böcekler) bazen yıldırıcı olabiliyor.Hele birde üstüne titredikçe yorucu bir duruma dönüşebiliyor.Ama vazgeçemiyor insan.doğaya hayranım.
Selma_321
24-11-2018, 08:47
Bitki yetiştirmeyi çok istiyor ve seviyorum ama çıkan aksilikler(illede zarar yapan böcekler) bazen yıldırıcı olabiliyor.Hele birde üstüne titredikçe yorucu bir duruma dönüşebiliyor.Ama vazgeçemiyor insan.doğaya hayranım.
Bütün duygularıma tercüman olmuşsunuz sevgili nanemolla..
Daha öncede de yazdığım gibi, bu bitki iç ortam bitkisi değil. Bütün zorluklar içerde yetiştirmekten kaynaklanıyor. 4 yıl önce Bauhousedan aldığım küçük bir saksı gardenia bu gün 20 kusur adet saksıya dönüşmüş ve her biri de 1 metre boya ulaşmıştır. Yaz kış dışarda bırakıyorum (istanbul iklimi için). Sadece aşırı kar yağışında korumaya alıyorum ağırlıktan dallar kırılmasın diye.
Bu arada yeni alacağınız o çok sık ve pırıl pırıl yapraklı ve bir sürü çiçek tomurcuğu olan bitkileriniz evde bocalayacak ve çiçeklerini büyük ihtimalle dökecektir. Bundan sora iki yaprak arası uzayıp gelişmeye başladığında yerine alışmış sayabilirsiniz
Dikkat edimesi gerekenler;
1.- Geçirgen su tutmayan ( balçık haline gelmeyen) bir toprak karışımı. ( ben perlit ve vermikulit ile kalın torf karışımı kullanıyorum)
2. İlk bahardan itibaren sonbahara kadar hiç olmazsa ayda bir önce limon tuzu ile sulama (litreye nohut kadar) bir hafta sonra demir sülfat uygulaması. Yine litreye bir çay kaşığı hesabıyla.
3.- Çiçeklenmeden sonra şekil budaması
4.- Her sene saksı değişimi, gübreleme veya büyük bitkilerde kök budaması.
Ekte kendi helinde olan bitkilerden biri, 20 lt lik su bidonundan boyunu hesaplayın. Bundan büyükleri de var. Ve bunlar sürekli budanıyor.
nanemolla
27-11-2018, 10:12
Sn musk harika görünüyor.Daha öncede yazdığım gibi saglıklı yaprak görüntüsünü bile seyretmek hoşuma gidiyor. Bende ölen gardenyalarımı evin dışarısında tutmaya özen gösterdim ve evet bir sorun çıkmıyor.Benimkiler hep toprak değişiminde gelen nametodla öldüler.Onun için bu aldığıma hep hazır steril toprak kullanacağım inşallah.Diğer bakım bilgilerine hakimim sanki artık inşallah.bir de kırmızı örümcek çıkmaya başladığı an(ki bence sitenin bahçeden geliyor) onada uğur böcekleri ve ilaçla savaş açacağım inşallah gardenyalarım ve ben kazanırım.
Sonunda Gardenyalarım kendine geldi.. Sanırım bütün sorun nemden kaynaklıyor.. Her sabah çesme suyu ile yaprakları ıslatmaya başladım. Şuan 1 tanesi tomurcuk verdi (Tabii dökmezse tekrardan, dört gözle açmasını bekliyorum.) Diğer ikiside yepyeni ve sağlıklı yapraklar boyverdi..:rolleyes:
Mahmut Tebir
13-12-2018, 10:30
Sonunda Gardenyalarım kendine geldi.. Sanırım bütün sorun nemden kaynaklıyor.. Her sabah çesme suyu ile yaprakları ıslatmaya başladım. Şuan 1 tanesi tomurcuk verdi (Tabii dökmezse tekrardan, dört gözle açmasını bekliyorum.) Diğer ikiside yepyeni ve sağlıklı yapraklar boyverdi..:rolleyes:
Dikkat edin. Eğer ortam soğuk ise sizde fısfıs ile sürekli su sıkarsanız bir süre sonra mantar oluşumu başlar. O zaman bitkiniz kararmaya ve ölmeye başlar. Fazla aşırıya kaçmayın. Ara sıra yapraklara 1 lt suya 1 tatlı karşığı oksijenli su karışımı ile fısfıs yaparsanız hastalıkların önüne geçersiniz.
merhaba gardenya çiceginin ankara bölgesinde yetişmesi zormudur soguktan dolayı
merhaba gardenya çiceginin ankara bölgesinde yetişmesi zormudur soguktan dolayı
Gardenya çiçeği nemli bölgelerde yani denizel iklimde daha cok yetişiyor.. evde baktığınız sürece sıkıntı yok ama dışarıda dayanacağını sanmıyorum..
Bende de bir gardenya vardı. Şimdi bu konuyu okuyunca nazlı olduğunu öğrenince şaşırdım. Çünkü yazın biz tatile gidince tamamen kurumuştu. Eşim de tüm dallarını budamış tek gövdesi kalmıştı. Bir ay kadar önce bir baktık yeşermiş. Şu an yeşermeye devam ediyor. Baya yaprak verdi, dallandı budaklandı. Şu bitkiler hayret verici şeyler. İlgilendikçe fark ediyoruz. Saksısına bir kaç meyve çekirdeği atmıştık, onlar da filizlenmiş. Ayırsak mı acaba onları saksıdan?
Bu harika bir bitki ama. Kuruduğunda çok üzülmüştüm. İki yıldan fazladır bizde. Yalnızca yaz aylarında iki üç tane çiçek açıyor. Çok çok güzel beyaz çiçekler ve muhteşem kokuyorlar. Sonra solup düşüyor ve yaza kadar bir daha çiçek açmıyor. Sanırım yaşam döngüsü bu.
casperia
10-02-2019, 14:04
İyi günler.
Bauhause' tan aldığım gardeniam ile ilgili bir sorum olacaktı. Yapraklarında kahverengi sanki kurumaya benzer bir şeyler oldu. Aynı saksıda 3-4 kök var. sadece bir kök'ün yapraklarında böyle bir şey var.
Bu saksıdaki kökleri ayırsam mı ? Anamur' da ikamet ediyorum. Balkona mı alsam üşürler mi ? Şu an şubat ayında dış sıcaklık 8-15 C arasında.
Gardenya; salonda ve tülden süzülerek gelen batı güneşinin son 2-3 saatini görüyor. Genellikle gece klima çalışan bir mekan. Gündüz ortam sıcaklığı 18-20 C'den aşağı çok düşmüyor.
Şimdiden cevap verecek arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Mahmut Tebir
10-02-2019, 22:49
Gardenyanın hep açık havada durması lazım. İçeride yaprakları sararır ve ölürler. Eger dışarda don tehlikesi yok ise gardenya için sorun olmaz. Ben Gaziantep'te gardenyamı balkona koydum. Şu anda bir sorun gözükmüyor. O kadar da kar yağmur yagdı. Ama şu var, kar yagmur bitkinin üzerine yağmıyordu. Gardenya bahçe bitkisi olduğundan iç mekanı sevmezler. Bol şanslar.
casperia
11-02-2019, 15:47
Gardenyanın hep açık havada durması lazım. İçeride yaprakları sararır ve ölürler. Eger dışarda don tehlikesi yok ise gardenya için sorun olmaz. Ben Gaziantep'te gardenyamı balkona koydum. Şu anda bir sorun gözükmüyor. O kadar da kar yağmur yagdı. Ama şu var, kar yagmur bitkinin üzerine yağmıyordu. Gardenya bahçe bitkisi olduğundan iç mekanı sevmezler. Bol şanslar.
Aslında 4 kökten sadece birinde kuruluk gibi olunca hastalık diye düşündüm. Balkona aldım. Ama 1 tanesinin gidişatı iyi değil. Dışarıya almak ile kurtulmaz gibi. Cevabınız için teşekkürler
nanemolla
28-02-2019, 07:59
687850
687851
İki üç ay önce almıştım ikisinide. Geldiğinde yorulmasın yer değişikliğinden sarsılmasına yardımcı olmak açısından 30 kadar tomurcuk koparmıştım çünkü kendi sağlığı önceliğimdi. İnatla ara vermeden tekrar tomurcuk doldurdu bende ellemedim bu defa. Yalnız ilginç bişey gözlemledim.
Büyük olanda kırmızı örümcekler varken diğer küçük olan yanyana olmasına rağmen bir tane bile yok. Tahminim küçük plandaki yaprakları yiyip saklanan salyangoz nedeniyle yaşam alanlarının kısıtlanacağı endişesiyle küçük olan gardenya ya geçmemeleri. Yoksa bulaşmaması mümkün değil bence. Aklımada başka bir ihtimal gelmiyor.
Bu arada örümcekli olanı duş başlığının altına koyup tazyikli bir şekilde tomurcuklarına aldırış etmeden özellikle yapraklarını yıkıyorum. Amacım kökünü kazıyamasamda sayılarını ve çoğalmalarını önemli ölçüde seddeye uğratmak. Bence bu konuda çok işe yaradı. Şu uğurböceği testini yapıp son çare ilaca başvuracağım zaten.yapacak bişey yok.
ay çıldırıcam! maşallah tomurcuktan görünmüyor gardenyanız nanemolla. benimki 1 senedir bende, burda okuyup öğrendiğim tüm özel bakımları uyguluyorum, ona rağmen 2 tomurcuk var, gidip gelip büyüdü mü diye kontrol ediyorum. bendeki gardenya problemli sanırım. birine hediye edip yeni bir tane alsam daha mı iyi olacak acaba?
nanemolla
28-02-2019, 13:17
ay çıldırıcam! maşallah tomurcuktan görünmüyor gardenyanız nanemolla. benimki 1 senedir bende, burda okuyup öğrendiğim tüm özel bakımları uyguluyorum, ona rağmen 2 tomurcuk var, gidip gelip büyüdü mü diye kontrol ediyorum. bendeki gardenya problemli sanırım. birine hediye edip yeni bir tane alsam daha mı iyi olacak acaba?
Teşekkürler sn sagenit. İsterseniz resmini atın gardenyanızın bi baksın ustalar yapabilecekleri bişey varmı diye.
eve gidince fotoğraf çekip atayım, siz de bir bakın. sizin gardenya yerli mi ithal mi? nerden aldınız?
nanemolla
28-02-2019, 13:45
eve gidince fotoğraf çekip atayım, siz de bir bakın. sizin gardenya yerli mi ithal mi? nerden aldınız?
Çiçekçiden almıştım. Alırken yerli dediler. Bakmayın öyle göründüklerine aldığımda kurumuş buruşuk yapraklar ve unlu bit vardı.hala yapraklarda huzursuzluk var ve ben onu düzeltmeye çalışıyorum. Yani bende çok bilgili sayılmam.
casperia
02-03-2019, 12:12
Sayın nanemolla. Ben üstte gardeniamı paylaştım. Sizin bi öneriniz var mı ? Bakım ile ilgili..
nanemolla
02-03-2019, 23:11
Sayın nanemolla. Ben üstte gardeniamı paylaştım. Sizin bi öneriniz var mı ? Bakım ile ilgili..
Merhaba. Geçmiş konularda bu sorununuzu ustalar yanıtlamıştır illaki. Bendede aynı sorundan vardı azaldı. Ama aldığımda da vardı.neden azaldı derseniz ortamını nemli tutmaya çalıştım bulunduğu yeri havalandırmayı mutlaka yapmaya çalıştım. Şimdi idare eder oldu ama hala yapraklarda huzursuzluk var. Gerçi kırmızı örümcek tende hassaslaşmıştır mutlaka benimki.
Dediğim gibi biraz yorucu ama geçmiş sayfalara Bi göz atın bence cevabı vardır.
osmanramone
03-03-2019, 07:15
echeveria purple pearl bakımı nasıldır. teşeşkkürler.
siflera12
03-03-2019, 07:44
echeveria purple pearl bakımı nasıldır. teşeşkkürler.Sorunuzu burada sormalısınız
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eagaclar%2Enet%2F forum%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D1780&share_tid=1780&share_fid=24890&share_type=t
Ya da buradan da sorabilirsiniz
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eagaclar%2Enet%2F forum%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D4706&share_tid=4706&share_fid=24890&share_type=t
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
nanemolla
21-03-2019, 05:46
689362
Kırmızı örümcek Diğer bitkilere bulaşmasın diye kuzey cephesine attığım gardenya nihayet açmaya başladı tomurcuk dökmeden. Banyoda tazyikli suyla yıkama işlemini bıraktım çünkü akardan zaten hasssaslaşan yapraklar tazyikli suyla çok örselendi.
nanemolla
26-05-2019, 09:31
693987
693988
Merhaba demeye geldik mis kokularla. Tomurcuklu olduğu halde çok yorulmasın diye hafif bi budama yaptım. Pencere dışına asılı saksıya bıraktım. Kırmızı örümcekler ya gitti ya hızlı çoğalmalarını ciddi seddeye uğrattı açık hava ve rüzgarlar. Kuzey cephede duruyor güneşi az alıyor ama şiddetli aydınlık görüyor. Şimdi foto çekimi için içeri alıp tekrar yerine bıraktım.
Çok güzelmiş. Aslında bende çok heveslendim gardenyaya ama dur bakalım ne zaman kısmet olacak.
Gül Batur
29-05-2019, 05:27
Günaydın.
Gardenyalarım.mis mis.
Mahmut Tebir
31-05-2019, 11:09
Gardenyalar açıyor. Etraf mis gibi kokuyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/694315-20190531_101524.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/694314-20190531_101508.jpg
nanemolla
09-06-2019, 23:44
694778
694779
İki saksımızda peşi peşine açıyor çiçeklerini. Aferin gardenyalarıma kırmızı örümceğin yıpratmasına ragmen pes etmedi ama yoruldular biraz. Tabi bende elimden gelen desteği veriyorum.
nanemolla
11-06-2019, 19:01
694908
694909
694910
694911ne kadarda resmini çeksem layıkıyla çıkmıyor fotolar. Halbuki gerçek hali bu resimlerden çok daha güzel. Bu Güzel çiçeklerin o mis kokun olmasa çekilmezsin be gardenya.. :D
Merhaba bende 3 ay kadar önce gardenya aldım çiçekçiden ithal olanını ve bu aralar sanki yapraklarını döküyormuş gibi geliyor. yeni yaprakları da çıkıyor ama örümcek vb hastalık olduğunu nasıl anlıyoruz ? Birde evim öğleden sonra güneş görüyor illa sabah güneşi mi gerekli?
Mahmut Tebir
13-06-2019, 12:18
Arkadaşlar ben bu gardenyadan neden tohum alamıyorum. Çiçekler geçtikten sonra kuruyor ve dökülüyor. Acaba tozlaşmıyormu. Bir saksıda 3 kök gardenya var. 3'ü de ayrı ayrı çiçekler açıyor. Aynı anda 5 -6 çiçek açıyor. Ama dediğim gibi çiçeğin ömrü bittikten sonra dökülüyor. Yapacağım bir şey var mı. Bilen varsa söylesin.
Gardenyalarım #2357 (http://www.agaclar.net/forum/1569502-post2357.htm) deki mesajda.
Üç farklı tür Gardenya tohumu aldım.
Çimlenen sadece tek çeşit oldu. Adını da not almamışım.
695942
Farklı ebatta birkaç saksıya naklettim, bakalım nerede daha rahat ediyor.
Bu bebek muhtemel Gardenia volkensii
Koca ağaç olacak yani, o yüzden hızlı çıkış yaptı :)
698122
İzmir suyuna da burun kıvırmıyor.
Hortumla sulanmaya da aldırmıyor.
Arkadaşlar ben bu gardenyadan neden tohum alamıyorum. Çiçekler geçtikten sonra kuruyor ve dökülüyor. Acaba tozlaşmıyormu. Bir saksıda 3 kök gardenya var. 3'ü de ayrı ayrı çiçekler açıyor. Aynı anda 5 -6 çiçek açıyor. Ama dediğim gibi çiçeğin ömrü bittikten sonra dökülüyor. Yapacağım bir şey var mı. Bilen varsa söylesin.
Gardenyalarım #2357 (http://www.agaclar.net/forum/1569502-post2357.htm) deki mesajda.
Tohumla neden uğrasıyorsunuz. Gardenialarınız yetişkin, havai daldırma yapın dallara. En kolay çoğaltma yolu.
Mahmut Tebir
30-08-2019, 21:22
Tohumla neden uğrasıyorsunuz. Gardenialarınız yetişkin, havai daldırma yapın dallara. En kolay çoğaltma yolu.
Zaten onu yaptım. Ama insan yeni arayışlar içine girmek istiyor. Tohumla uğraşmak değişik geliyor. Bir bitkinin sıfırdan hayata gelişini görmek insanın hoşuna gidiyor.
nanemolla
03-12-2019, 11:28
Trajikomik bir duruma düştüm malesef. Gülermisin ağlarmısın.. Gardenyalarımı kırmızı örümcekler öldürecek diye beklerken malesef demir zehirlenmesinden ben öldürdüm. Son demir takviyesinden sonraki 2 gün içinde bozulmaya başladılar. Farkedip bol suyla topraklarını yıkarcasına suladım ama biri tamamen öldü. Diğeri can çekişiyor. Garibim ona rağmen çürük çarık 10 kadar yaprak olmasına rağmen iki tomurcuk veriyo. tabi ki kopardım tomurcukları güç kaybetmesin diye.Bakalım kurtulacakmı. Kendime çok kızıyorum ne vardı demir için bu kadar acele edecek. Sanırım o kadar tövbeye rağmen bir gardenya daha alacağım.
nanemolla
26-02-2020, 07:56
703450
703451
Şimdi ben ne diyeyim.
Bu resimdeki yüksek demirden zehirleyip yaşatmaya çalıştığım savaşçım.Diğeri öldü malum.çürük çarık 6,7 yaprakla yaşamaya çalışıyor.bu hafta minik minik yeni yapraklar vermeye başladı resimde belli olmaya bilir.Ama işin garibi (ikinci resimde ) yinede tomurcuk vermiş azimli savaşçım.Resmi çektikten sonra kopardım tabi güç kaybetmesin diye.
Trajikomik bir duruma düştüm malesef. Gülermisin ağlarmısın.. Gardenyalarımı kırmızı örümcekler öldürecek diye beklerken malesef demir zehirlenmesinden ben öldürdüm. Son demir takviyesinden sonraki 2 gün içinde bozulmaya başladılar. Farkedip bol suyla topraklarını yıkarcasına suladım ama biri tamamen öldü. Diğeri can çekişiyor. Garibim ona rağmen çürük çarık 10 kadar yaprak olmasına rağmen iki tomurcuk veriyo. tabi ki kopardım tomurcukları güç kaybetmesin diye.Bakalım kurtulacakmı. Kendime çok kızıyorum ne vardı demir için bu kadar acele edecek. Sanırım o kadar tövbeye rağmen bir gardenya daha alacağım.
Kendize çok yüklenmeyin, oluyor böyle.
Kendine verdiği sözü unutuyor insan, bazen bile bile lades oluyor :(
Hata etmeden öğrenilmiyor.
nanemolla
28-02-2020, 08:10
Kendize çok yüklenmeyin, oluyor böyle.
Kendine verdiği sözü unutuyor insan, bazen bile bile lades oluyor :(
Hata etmeden öğrenilmiyor.
Hayır etkilendiği kötü şartları ortadan kaldırmaya,kendini iyileştirmeye çalışırken en büyük zararı insan kendi verince yediremiyor.o zararlılar kadar suçlu hissediyor kendini(muhtemelen daha fazla :) )Ama bu bile bile lades sözünüze katılıyorum ve üstüne titrememden kaynaklı bir acelecilikten olduğunu düşünüyorum hep kendi namıma.Moral mesajınız için teşekkür ederim.Yola devam pes etmek yok( acı tecrübelere hayal kırıklıklarına rağmen).
Selma_321
28-02-2020, 10:47
Hayır etkilendiği kötü şartları ortadan kaldırmaya,kendini iyileştirmeye çalışırken en büyük zararı insan kendi verince yediremiyor.o zararlılar kadar suçlu hissediyor kendini(muhtemelen daha fazla :) )Ama bu bile bile lades sözünüze katılıyorum ve üstüne titrememden kaynaklı bir acelecilikten olduğunu düşünüyorum hep kendi namıma.Moral mesajınız için teşekkür ederim.Yola devam pes etmek yok( acı tecrübelere hayal kırıklıklarına rağmen).
İnsanın ciddi ciddi bazen basireti bağlanıyor, çiçektir bu alırsınız gene çok dert etmeyin, Allah başka türlü zarar ziyan vermesin. Hem bu da bir tecrübe olmuştur size. Sağlık olsun deyip yola devam.
nanemolla
28-02-2020, 14:48
Teşekkürler selma 321.Yok çok dert etmedim o kadarda canım yanmadı ama emek veripte saçma bişeyden kaybedince sonuçta karşıdaki de bir canlı insan ister istemez üzülüyor.(birazda yanımda olan bitkilerlede duugusal bağ kurmuyorum dersem yalan olur :) ).Dediğim gibi tecrübelerle yola devam pes etmek yok ; ))
nanemolla
16-03-2020, 09:14
704122[/ATT[ATTACH]704122
Migros gardenyamı edindim üç gün önce.hiç sulamadım.gece boyunca nemli poşette tutuyor sabahleyin dışarı asıyorum akşama kadar.hava iki gündür yağmurlu ve esintili olduğu için hem serinlik hem nem ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor şimdilik.üzerinden yine yeni yerine alışması ve güç kaybetmemesi adına tomurcuk azaltması yaptım.sadece 3 tomurcuk bıraktım tadımlık olsun diye.:D Bir hafta sonunda gece soğukları normal ısıya dönünce hep bu askıda kalacak bi aksilik çıkmaz ise.yukarı astımki unlu bit belki erişemez ümidiyle.ama kırmızı örümcek işini nasıl yapacağız bakalım.Nametod için gerekli toprak fermentesi yaptığımı düşünüyorum nisan gibi topağını değiştireceğim inşallah.Kendisi bir karış yok bile.Bakalım zararlılardan koruyabilme çalışmalarımız nasıl sonuçlanacak yoksa yine tövbelerde mi olacağım görelim:D
tropikalist
16-03-2020, 13:06
afedersiniz migrosta hala bulunuyor mu acaba ben 4 senedir Maraş ta bulamıyordum fiyatı uygun mu birden heyecanlandım
nanemolla
16-03-2020, 13:33
afedersiniz migrosta hala bulunuyor mu acaba ben 4 senedir Maraş ta bulamıyordum fiyatı uygun mu birden heyecanlandım
Bütün migroslarda var şu an.üç tanesini gezdim hala var 5 er 6 şar tane.32 tl sanırım.
bisnev99
22-03-2020, 18:25
Merhaba arkadaşlar. ben de tam bugün migrostan aldım ve soru sormak için geldim ki benim gibi başka arkadaşlar da varmış.
Öncelikle bu limon tuzu ve demir elementlerini nasıl ayarlayabiliriz? Ölçüsü nekadar, ne zaman vs...
Bir de getirir getirmez saksısını değiştirdim. Herhalde yanlış yaptık. :)
Muallimm
06-05-2020, 13:34
Merhaba arkadaslar. 2 gun once gardenya bitkisi aldim.Aldigimdada tac yapraklari biraz sari gibiydi.Ama simdi daha fazla sarilasti.Bu normalmi.Birkac tanesi beyaz geri kalanlari sari.Yeni acacak olaninda disi sari gibi.Ne yapmaliyim.Bilgilendrir ve tecrubelerinizi yazarsaniz sevinirim.
Merhaba öncelikle çiçekle uğraşmaya yeni başlayan bir olarak bu siteye katkıları bulunan herkese çok teşekkür ederim, çok faydalı bir forum olmuş.
Ben de güzel kokusu için 4 gün önce seradan gardenya aldım, ancak fotoğrafta görüldüğü gibi yapraklarında ve tomurcuklarında kararmalar, çürümeler oluyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba öncelikle çiçekle uğraşmaya yeni başlayan bir olarak bu siteye katkıları bulunan herkese çok teşekkür ederim, çok faydalı bir forum olmuş.
Ben de güzel kokusu için 4 gün önce seradan gardenya aldım, ancak fotoğrafta görüldüğü gibi yapraklarında ve tomurcuklarında kararmalar, çürümeler oluyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Toprağın neminn parmağımla takip ettim, sadece dün biraz su verdim.
Ayrıca uçtaki yapraklarda sararmalar var, bu başlıkta takip ettiğim kadarıyla dış mekan daha iyiymiş o yüzden az önce balkona aldım. 3 gün boyunca salonda ışık alan pencerenin yanındaydı. Şunu da belirteyim çiçeği alırken de bu çürüme, kararma ve sararmalar biraz vardı gittikçe artıyor.
Mahmut Tebir
15-05-2020, 00:18
Gardenya dış mekan bitkisidir. Evde bakılmaz. Evde bakacaksanız sık sık bulunduğu ortamı havalandırmalısınız. Gardenyalar direk güneş ışığı sevmezler. Aydınlık bir yer olmalı. Bazen yapraklarına sprey ile su sükürterek nemini muhafaza etmelisiniz. Suyu da toprağını kontrol ederek vermelisiniz. Zira her bitkide olduğu gibi fazla su köklerin çürümesini sağlar. 15 günde bir toprağına sıvı gübre verebilirsiniz. Her sıvı gübrenin ölçüleri aynı değildir. Ölçülerine uygun şekilde verilmelidir. Gübre fazla abartılmamalıdır. Çok gübre bitkinizin zarar görmesine neden olur.
Kolay gelsin.
tropikalist
15-05-2020, 12:56
sayın Mahmut Tebir anladığım kadarıyla gardenya dış ortam bitkisi yarı gölge alana koysak gelişmi olmuştur ama maalesef kışın buralar -5 lere kadar düşüyor içeri almazsam ölür içeride bakılmaz diyorsunuz kışın içeri alabilir miyim veya kışın ne yapmalıyız şimdiden teşekkürler
Gardenya dış mekan bitkisidir. Evde bakılmaz. Evde bakacaksanız sık sık bulunduğu ortamı havalandırmalısınız. Gardenyalar direk güneş ışığı sevmezler. Aydınlık bir yer olmalı. Bazen yapraklarına sprey ile su sükürterek nemini muhafaza etmelisiniz. Suyu da toprağını kontrol ederek vermelisiniz. Zira her bitkide olduğu gibi fazla su köklerin çürümesini sağlar. 15 günde bir toprağına sıvı gübre verebilirsiniz. Her sıvı gübrenin ölçüleri aynı değildir. Ölçülerine uygun şekilde verilmelidir. Gübre fazla abartılmamalıdır. Çok gübre bitkinizin zarar görmesine neden olur.
Kolay gelsin.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim, gardenyam artık balkonda gölgede, Elazığda yaşamaktayım bu aralar öğlen 30 derece oluyo sıcaklık inşallah sıkıntı olmaz. Dün grow speed organomineral gübre verdim. Bişey demek için erken belki ama sanki mevcut durum değişmeyecek gibi. Yaprak ve tomurcuktaki kararmalar demir sülfat-saçı kıbrıs eksikliğinden olabilir mi? Başka bi başlıkta bahsediyordu. Daha yeni almışım acaba saksısını değiştirsem mi?
Mahmut Tebir
15-05-2020, 23:00
Yanıtınız için çok teşekkür ederim, gardenyam artık balkonda gölgede, Elazığda yaşamaktayım bu aralar öğlen 30 derece oluyo sıcaklık inşallah sıkıntı olmaz. Dün grow speed organomineral gübre verdim. Bişey demek için erken belki ama sanki mevcut durum değişmeyecek gibi. Yaprak ve tomurcuktaki kararmalar demir sülfat-saçı kıbrıs eksikliğinden olabilir mi? Başka bi başlıkta bahsediyordu. Daha yeni almışım acaba saksısını değiştirsem mi?
Kararmalar demir eksikliğinden değildir. Demir eksikliğinde yapraklarda sararma yaprak damarları yeşil olur.
Bitki üzerindeki yapraklar siyaha dönüp düşerse, bu, saksıdaki toprağın durumunu kontrol etmenin vakti geldi demektir. Bu semptomlar kök sistemi arızalandığında ortaya çıkar, bu nedenle çiçeğin daha az besin alması gerekir.
Aşağıdaki faktörler yaprakların kararmasına neden olabilir:
--- Bitkinin köklerine havanın nüfuz edememesi nedeniyle saksıda toprak sıkışması;
--- Drenaj deliklerinin tıkanması;
--- Toprakta fazla besin var.
Kararmalar demir eksikliğinden değildir. Demir eksikliğinde yapraklarda sararma yaprak damarları yeşil olur.
Bitki üzerindeki yapraklar siyaha dönüp düşerse, bu, saksıdaki toprağın durumunu kontrol etmenin vakti geldi demektir. Bu semptomlar kök sistemi arızalandığında ortaya çıkar, bu nedenle çiçeğin daha az besin alması gerekir.
Aşağıdaki faktörler yaprakların kararmasına neden olabilir:
--- Bitkinin köklerine havanın nüfuz edememesi nedeniyle saksıda toprak sıkışması;
--- Drenaj deliklerinin tıkanması;
--- Toprakta fazla besin var.
Mahmut Bey yazdığınız nedenlere baktığımda tek ihtimal toprakta fazla besin olması, gardenyanın toprağı bayağı gevşek torf bir toprağa benziyor, drenajda da sıkıntı yok. Bi yerde seradan alınan çiçeklerin topraklarını yıkayın diyordu (fazla besin takviyesinden dolayı saksıda biriken şeylerin temizlenmesi için)
Saksı toprağını mı değiştirsem, yoksa toprak yıkama uygulaması mı yapsam ?
Merhaba,
Konya da yaşıyorum. 2 hafta önce peyzajcıdan aşağıda ki anaç gardenyamızı aldık. Sizlere birkaç soru soracağım yardımcı olursanız sevinirim.
-Çiçek şu anda öğleden sonra ki güneşi alan ancak çiçek direk almayan dolaylı şekilde güneş alan bir cam balkonda duruyor. Artan sıcaklıkları düşününce Burada durmaya devam etmeli mi?
-çiçeğin bazı tomurcukları etrafında sararmalar oluyor ancak şu ana kadar düştüklerini görmedim. Bunun yanı sıra yaprakların arasında yeni tormucuklanmaların olduğunu görüyorum. Sararma olması bir soruna mı işareti?
-saksı aldığım şekilde duruyor tomurcuğu fazla ve çiçek açtığı için değiştirmeyi düşünmedim sizce dogru mu yaptım?
- şimdiden dallarından kırma yoluyla çoğaltma işlemi yapıp ilerde oluşacak sorunlarda elimde kök kalması için veya çoğaltma işlemi için sizce bu işlemi yapmalıyım?
-bundan sonra ki süreçte tavsiyeleriniz neler olur merakla bekliyorum.
Daha önce yazılanları okudum kendime notlar çıkardım ancak benim çiçeğime bakarak yorum yapmanıza da ihtiyacım var.
Teşekkürler
https://i.hizliresim.com/tAPvno.jpg (https://hizliresim.com/tAPvno)
https://i.hizliresim.com/RUGT9n.jpg (https://hizliresim.com/RUGT9n)
Mahmut Tebir
18-05-2020, 20:57
Merhaba,
Konya da yaşıyorum. 2 hafta önce peyzajcıdan aşağıda ki anaç gardenyamızı aldık. Sizlere birkaç soru soracağım yardımcı olursanız sevinirim.
-Çiçek şu anda öğleden sonra ki güneşi alan ancak çiçek direk almayan dolaylı şekilde güneş alan bir cam balkonda duruyor. Artan sıcaklıkları düşününce Burada durmaya devam etmeli mi?
-çiçeğin bazı tomurcukları etrafında sararmalar oluyor ancak şu ana kadar düştüklerini görmedim. Bunun yanı sıra yaprakların arasında yeni tormucuklanmaların olduğunu görüyorum. Sararma olması bir soruna mı işareti?
-saksı aldığım şekilde duruyor tomurcuğu fazla ve çiçek açtığı için değiştirmeyi düşünmedim sizce dogru mu yaptım?
- şimdiden dallarından kırma yoluyla çoğaltma işlemi yapıp ilerde oluşacak sorunlarda elimde kök kalması için veya çoğaltma işlemi için sizce bu işlemi yapmalıyım?
-bundan sonra ki süreçte tavsiyeleriniz neler olur merakla bekliyorum.
Daha önce yazılanları okudum kendime notlar çıkardım ancak benim çiçeğime bakarak yorum yapmanıza da ihtiyacım var.
Teşekkürler
Kapalı cam balkonda çiçeğe birşey olmaz ama cam balkonda sürekli hava sirkülasyonu olması lazım. Balkonu sürekli kapalı tutarsanız yakında tomurcuk kayıpları olacaktır. Eğer sprey ile yapraklara su veriyorsanız çiçek ve tomurcuklara gelmemesini sağlayın.
nanemolla
20-05-2020, 09:08
708758
708759
Martta migrostan bir saksıda dört kök aldığım gardenyalarımı dayanamayıp geldiği ikinci hafta bölmüş ayrı saksılamıştım.turunculu saksıdakine yaprak biti dadanmış gel git sürekli yapraklarını sildim uç sürgünlerde çoktu onları direkt koparttım.ilaç sıkmaya gönlüm el vermedi.şimdi yeni sürgünler ve tomurcukta.diğerleride tomurcuk veriyor boylarına bakmadan.Çünkü hala bir karış yoklar.;) Arada yağmur suyu fıslıyorum keyifleri yerinde dip sürgün vermeye başladılar minicik.inşallah böyle devam eder.
Sûz-i Dilârâ
20-05-2020, 18:40
Benim de geçen yıldan yaşatmayı başardığım gardenyam (üzeri de tomurcukla doluydu) son kavurucu sıcaklarda perişan oldu bir gecede bir avuç dolusu tomurcuk dökmüş çok içim yandı ne güzel gidiyordu oysa.:(:o
Bence biz bunun dilini çözemedik henüz.
İnsanlar bunu Arizonada yetiştiriyor ki bir kısmı çol ...
Gardenia volkensii' lerim, ki tohumdan yetiştiriyorum, fena değiller,
hani tam gaz desem yalan, hayattalar çok şükür:)
Nem oranını yüksek tutmak lazım bence,
toprağın tamtakır kurumasına müsade etmemek iyi olur.
Bir de asitli toprak seviyormuş, bunu arıtma suyu ile sulamak lazım.
Sûz-i Dilârâ
20-05-2020, 19:45
Bence biz bunun dilini çözemedik henüz.
İnsanlar bunu Arizonada yetiştiriyor ki bir kısmı çol ...
Gardenia volkensii' lerim, ki tohumdan yetiştiriyorum, fena değiller,
hani tam gaz desem yalan, hayattalar çok şükür:)
Nem oranını yüksek tutmak lazım bence,
toprağın tamtakır kurumasına müsade etmemek iyi olur.
Bir de asitli toprak seviyormuş, bunu arıtma suyu ile sulamak lazım.
Toprak saksıdaydı, harcını da çok güzel hazırlamıştım çam kabuğu, torf, meşe altı toprağı az solucan gübresi ve ponza. Hazırladığım enzimden veriyordum suyun phını düşürüyordu zaten. İçtiğim kahvelerin telvesi hep ona gitti, toprak nemine de hep bakıyordum.
Geriye aniden bastıran kavurucu sıcaklar kaldı. Ben ona bağladım, nerden çöktüyse aniden resmen buharlaştık.
Alt türünü bilmiyorum ama diğer gardenyayla iyi gidiyoruz, yalınkat, krem-sarı çiçekli ve kokusu katmerliyle aynı ama onda da tomurcuk yok:D
Bakalım gardenyama önümüzdeki günlerde ne olacak, ölürse yenisini alırım bu kadar yol almışken bırakmak olmaz;)
E.Kahraman
26-05-2020, 13:28
1 senedir yaşamayı başaran gardenyamın bir tane çiçeğini dahi göremedik ne yazık ki. Oluşturduğu tomurcukları sürekli döktü. Ayrıca ciddi derecede demir eksikliği de oluşmaya başlamıştı.
Aşağıdaki kolajda üstteki fotoğraf demir sülfat vermeden önceki hali, alttaki ise uygulamadan 12 gün sonraki hali. Fark ciddi oranda belli oluyor.
3 gün önce ise 2. fotoğraftaki çok daha büyük saksıya aktardım. Bugün tekrardan demir sülfat uygulaması yapacağım. Demir sülfatı 1lt suya 1 tepeleme çay kaşığı koyuyorum; iyice çalkalayarak bitkimin toprağına döküyorum.
E.Kahraman
26-05-2020, 13:32
Ayrıca bu forumda öğrendiğime göre gardenya bitkisi dış ortamı çok seviyor. Ben de dışarıya ekmek üzere bir saksı daha satın aldım. İçinde 3 kök vardı bunları bölerek 4 gün önce toprakla buluşturdum. Şu anda üzerleri tomurcuk dolu. Bakalım zamanla ne hale gelecekler.:confused:
Ayrıca bu forumda öğrendiğime göre gardenya bitkisi dış ortamı çok seviyor. Ben de dışarıya ekmek üzere bir saksı daha satın aldım. İçinde 3 kök vardı bunları bölerek 4 gün önce toprakla buluşturdum. Şu anda üzerleri tomurcuk dolu. Bakalım zamanla ne hale gelecekler.:confused:
Ben de merakla bekleyeceğim. Henüz gardenyam yok. Pahalı ve bakımı zor bir bitki olduğu için henüz almadım. Pahalı pahalı alıpta bozup çöpe atacak tekrar alıp başa dönecek durumum yok maalesef. Burayı takipteyim şimdilik. Henüz almaya cesaret edemedim :)
Ben de merakla bekleyeceğim. Henüz gardenyam yok. Pahalı ve bakımı zor bir bitki olduğu için henüz almadım. Pahalı pahalı alıpta bozup çöpe atacak tekrar alıp başa dönecek durumum yok maalesef. Burayı takipteyim şimdilik. Henüz almaya cesaret edemedim :)
Her saksıda en az 3 kök olur.
Eskiden bizler de alıp üç arkadaş bölüşürdük. O zaman ucuza geliyor.
Hele festivallerde daha çok çeşit alabilmek için kullandığımız bir yöntemdi.
Meraklı arkadaşınız varsa bunu yapabilirsiniz.
Gül Batur
27-05-2020, 18:54
Gardenyam ilk çiçeğini açtı
Gül Batur
27-05-2020, 19:12
Gardenyamın üzeri tomruk dolu inşallah hepsi açar.
E.Kahraman
27-05-2020, 20:21
Harika görünüyor. Darısı başıma :)
Her saksıda en az 3 kök olur.
Eskiden bizler de alıp üç arkadaş bölüşürdük. O zaman ucuza geliyor.
Hele festivallerde daha çok çeşit alabilmek için kullandığımız bir yöntemdi.
Meraklı arkadaşınız varsa bunu yapabilirsiniz.
Bulunduğum semtte 6yıldır ikamet etmeme rağmen, taşındıktan kısa bir vakit sonra ikizlerimin haberini almam ve bu seneye kadar nerdeyse tüm yaşantım tamamen onlar olmasından dolayı ( bana yakın yardımcı olabilecek bi akrabam yok.) etraftan komşuluk ilişkilerim az oldu. Yaptığınız teklif çok güzel ama ben bunu kimlere teklif edebilirim? maalesef hiç bilmiyorum :(
Festival ve fuarlara gidebilmekse hak getire...
Sn Gül Batur öncelikle çiçeğinize maşaallah. Ben böyle güzel görünen çiçeğinizin nasıl bir saksıda olduğu merak ettim. Resmini koyabilir misiniz?
Gül Batur
28-05-2020, 12:08
Sn Gül Batur öncelikle çiçeğinize maşaallah. Ben böyle güzel görünen çiçeğinizin nasıl bir saksıda olduğu merak ettim. Resmini koyabilir misiniz?
İyi günler Tomurcuklarını açtığı zaman bol bol resim çekerim inşallah üzeri tomruk dolu ..
Kubilay İnan
30-05-2020, 14:50
Merhabalar, gardenyam gayet sağlıklı.. Çiçeğim tomurcuklandı ve çiçeğini açmanı :( elimde sıvı yarasa gübresi ve 10-52-10 var hangisini önerirsiniz
1 senedir yaşamayı başaran gardenyamın bir tane çiçeğini dahi göremedik ne yazık ki. Oluşturduğu tomurcukları sürekli döktü. Ayrıca ciddi derecede demir eksikliği de oluşmaya başlamıştı.
Aşağıdaki kolajda üstteki fotoğraf demir sülfat vermeden önceki hali, alttaki ise uygulamadan 12 gün sonraki hali. Fark ciddi oranda belli oluyor.
3 gün önce ise 2. fotoğraftaki çok daha büyük saksıya aktardım. Bugün tekrardan demir sülfat uygulaması yapacağım. Demir sülfatı 1lt suya 1 tepeleme çay kaşığı koyuyorum; iyice çalkalayarak bitkimin toprağına döküyorum.
Benim gardenyamda da sararmalar var, birkaç tomurcuğunu da döktü maalesef, siz çözebildiniz mi bu sararma sorununu?
Sn. lerdemir bir gardenya uzmanı olarak yardımınıza ihtiyacım var. Gardenyamda sararmalar var ve birkaç tomurcuğunu çiçek açmadan döküyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
E.Kahraman
31-05-2020, 21:08
Benim gardenyamda da sararmalar var, birkaç tomurcuğunu da döktü maalesef, siz çözebildiniz mi bu sararma sorununu?
Eğer sararmanız fotoğraftaki gibi damarlar yeşilken damar aralarının renginin açık olması şeklindeyse demir eksikliği kaynaklıdır. Demir sülfat takviyesi ile yapraklar düzelmeye başlayacaktır.
E.Kahraman
04-06-2020, 20:44
2392 numaralı mesajımda ilk fotoğraftaki gardenyam sonunda güzel çiçeğini sergileme kararı verdi. Çok mutluyum...;)
Gül Batur
10-06-2020, 05:37
Gardenyalar açmaya başladı mis.
Gül Batur
10-06-2020, 06:06
Gardenyalar açmaya başladı.
E.Kahraman
06-07-2020, 15:24
Ve ilk çiçek sonunda bize gülümsedi. 😊
nanemolla
22-03-2021, 14:41
717360
Ben anlamıyorum .üzerinde kırmızı örümcekler var diye, geçen bahar ümidi kesip diğerlerine bulaşmasın diye güneş değmeyen kuzey cepheye attığım gardenya tomurcuk veriyor şu an. üzerinde şimdiden 5 tane var.Ben bu tomurcuklandırma konusunda çok kısmetliyim herhalde (güneş yüzü göstermesemde):D
Ben hep kurmızı örümcekten muzdaribim ya da nametod belalısından.yoksa uzun yıllar güzel güzel geçiniriz gibi duruyo ;)
Mahmut Tebir
22-03-2021, 17:01
Ben bu bitkiyi bir türlü çoğaltamadım. Kesip toprağa dikiyorum olmuyor. Suya koyuyorum olmuyor. Her seferinde çürüyüp gidiyor. Bir püf noktası var ise biri söylesin ne olur. İnternetten o kadar video izledim. Aynısını uyguluyorum olmuyor bende.
nanemolla
22-03-2021, 23:01
Sn Mahmut tebir havai köklendirmeyi denedinizmi? Gayet rahat kökleniyo geçmiş mesajlarda benim bile denemelerim mevcut.İnşallah bir yolunu bulursunuz.
Mahmut Tebir
23-03-2021, 10:00
Sn Mahmut tebir havai köklendirmeyi denedinizmi? Gayet rahat kökleniyo geçmiş mesajlarda benim bile denemelerim mevcut.İnşallah bir yolunu bulursunuz.
havai köklendirme daha önce denedim. o denediğim gardenyam öldü. köklenen dalda öldü. geçen sene başka aldım. kısa yoldan köklensin dedim. hiç uğraşmadan. İnternette su ile ya da direk toprağa gömerek köklendiriyorlar. ben de köklenmiyorlar. Acaba onlar kandırmaca mı?
Ona takıldım ben.
Batuhan Yılmaz
23-03-2021, 17:39
Büyük yapraklı ve büyük çiçekli bir gardenya türü var çok müşkülpesent yani nasıl soyunu devam ettirmiş bilmiyorum ama altın kapta baksanız dahi ölüyor birde Bahçe gardenyası var tek farkı yaprakları uak çiçek ve koku muhteşemliği aynı don bile vursa ölmüyor dalını kırıp toprağa sokun anında köklenir yani muhteşem bir şey bu ithal gardenyalardan almamak lazım. Bahçe gardenyasınıda nereden buluruz bilmiyorum ben bendekinin resmini açınca atacağım 1 aya ilk çiçeğini açar türünü kesinleştirmiş oluruz.
E.Kahraman
23-03-2021, 18:05
Büyük yapraklı ve büyük çiçekli bir gardenya türü var çok müşkülpesent yani nasıl soyunu devam ettirmiş bilmiyorum ama altın kapta baksanız dahi ölüyor birde Bahçe gardenyası var tek farkı yaprakları uak çiçek ve koku muhteşemliği aynı don bile vursa ölmüyor dalını kırıp toprağa sokun anında köklenir yani muhteşem bir şey bu ithal gardenyalardan almamak lazım. Bahçe gardenyasınıda nereden buluruz bilmiyorum ben bendekinin resmini açınca atacağım 1 aya ilk çiçeğini açar türünü kesinleştirmiş oluruz.
Sn. Batuhan ben fidancıdan saksıda aldığım gardenyalarımı bahçeye ektim. Şubat ayında yoğun kar sonrası da gayet keyifli duruyorlardı. Bence tüm gardenyalar havadar ortam istiyor.
ben balkona koydum güneş de alıyor ve yakmıyor. yaprakları ve formu çok güzel ama tomurcuklar açmaya yakın dökülüyor :( bir yıldır bu böyle :(
Mahmut Tebir
24-03-2021, 09:50
ben balkona koydum güneş de alıyor ve yakmıyor. yaprakları ve formu çok güzel ama tomurcuklar açmaya yakın dökülüyor :( bir yıldır bu böyle :(
vitamin eksikliği olabilir. Toprağına solucan gübresi ya da piyasada satılan mikro elementli npk gübrelerden koyun. Ama solucan gübresini tavsiye ederim. Doğal çünkü.
nanemolla
25-03-2021, 08:44
Bendede öyle bir sorun olmuştu ilk gardenya tecrübemde.çiçekteyken sürekli toprağının ıslak olmasından kaynaklı olduğunu farkettim.şimdi çiçekteyken sulamayı biraz azaltıyorum.
Gardenya ne güneşten ne soğuktan kolay kolay etkilenmez. Ayrıca Bu bitki suyu sünger gibi emer, yani suyu sever. Yeni aldıysanız çiçeği döker. Toprağı suyu tutan çamurlaşmış bir yapıdaysa yine döker. Toprak yapısı dahaöoncede yazdım, geçirgen olacak Tercihen cocopit, torf, vermikulit ve perlitten oluşan bir karışım kullanılmalı. o zaman bitkinin keyfini görürsünüz. Tabi her ay muntazam demir sülfat ve limon tuzu verilmeli.
Üretim; Havai daldırma Tercihen spagnum yosunu ile yoksa yukarıdaki tavsiye karışım toprakla, veya direk çelik almakla. Çelikler bir saksıya bir kaç tane konabilir. Ancak bolca sulanıp poşetlenecek. 2-3 hafta dokunulmayacak Zaten kökler toprak üstünde kalan yerlerden bile fışkırıp toprağa girecekler . Bu süreçten sonra arada açık poşet ağzı açık bırakılarak alıştırılacak sonrada normal saksılara alınacak. Zipli poşet, veya büyük kapalı pet şişe kullanılabilir. Bakın görün nasıl kökleniyor
nanemolla
02-04-2021, 07:36
Sn musk siz onca gardenyanızın böcekleriyle nasıl başediyorsunuz.Düzenli ilaç mı kullanıyorsunuz?.unlubit,kırmızı örümcek vs nasıl bir koruma uyguluyorsunuz acaba?.Bu arada söylediğiniz gibi benim çiçek döken gardenyamda balçık gibi bir toprakta sürekli ıslak kalıyordu ve çiçek döküyordu.önceki hallerime göre balçık kıvamından çıkarsam da halen sizinki kadar süzek bir toprak yapmadım hiç. onun için belki çiçekteyken ıslak değil nemli olmasına özen gösteriyorum.Belkide bana rağmen çiçek açıyorlardır :D
Sn musk siz onca gardenyanızın böcekleriyle nasıl başediyorsunuz.Düzenli ilaç mı kullanıyorsunuz?.unlubit,kırmızı örümcek vs nasıl bir koruma uyguluyorsunuz acaba?.Bu arada söylediğiniz gibi benim çiçek döken gardenyamda balçık gibi bir toprakta sürekli ıslak kalıyordu ve çiçek döküyordu.önceki hallerime göre balçık kıvamından çıkarsam da halen sizinki kadar süzek bir toprak yapmadım hiç. onun için belki çiçekteyken ıslak değil nemli olmasına özen gösteriyorum.Belkide bana rağmen çiçek açıyorlardır :D
Sayın nanemolla, benim yıllar önce bauhousdan aldığım ithal gardenyam bu gün 20 kusur saksı ya yayılmış ve çapları 1 metre ile 35 cm arasındaki boylara bürünmüş ( her sene ciddi sekilde budarım) vaziyetteler ve yaz kış da bahçede yaşarlar. Hiç böceklendiğine şahit olmadım. tabi ben tüm bahçemi bitkilerimi düzenli ilaçlarım. Ama arada böceklenen bitkiler olduğu halde bunların içinde hiç gardenyalar olmadı.
Bunun dışında kırmızı örümcek için spiromesifen etken maddeli ilaç kullandım, memnun kaldım. unlu bit için ise değişik bir çok ilaç var kullanılabilir.
Geçirgen karışım toprakta bitki köklerini rahat rahat uzatır ve gelişir. ama balçıkta bu olmaz. Benim gardenyalarımı ( çok büyüyenlerin saksısını büyütmektense köklerinde budama yapıyorum) sasıdan çıkardığınız zaman köklerini testere ile zor kesersiniz o kadar iç içe girmiş olur.
nanemolla
02-04-2021, 10:14
Sayın nanemolla, benim yıllar önce bauhousdan aldığım ithal gardenyam bu gün 20 kusur saksı ya yayılmış ve çapları 1 metre ile 35 cm arasındaki boylara bürünmüş ( her sene ciddi sekilde budarım) vaziyetteler ve yaz kış da bahçede yaşarlar. Hiç böceklendiğine şahit olmadım. tabi ben tüm bahçemi bitkilerimi düzenli ilaçlarım. Ama arada böceklenen bitkiler olduğu halde bunların içinde hiç gardenyalar olmadı.
Bunun dışında kırmızı örümcek için spiromesifen etken maddeli ilaç kullandım, memnun kaldım. unlu bit için ise değişik bir çok ilaç var kullanılabilir.
Geçirgen karışım toprakta bitki köklerini rahat rahat uzatır ve gelişir. ama balçıkta bu olmaz. Benim gardenyalarımı ( çok büyüyenlerin saksısını büyütmektense köklerinde budama yapıyorum) sasıdan çıkardığınız zaman köklerini testere ile zor kesersiniz o kadar iç içe girmiş olur.
Bilgiler için çok teşekkürler.Böyle bilgili ağızlardan mesajları her zamsn saklıyorum sonra illaki gerek oluyor.Benimde hayalim bir bahçem olması ve bir iki yıla kadar olacak inşallah.peki bahçemi bitkilerimi düzenli ilaçlarım yazmışsınız onada açıklama istesem yormam sizi inşallah.hangi zaman aralığında ya da mevsim,kaç defa ve hangi markalar kullanıyorsunuz?
Bilgiler için çok teşekkürler.Böyle bilgili ağızlardan mesajları her zamsn saklıyorum sonra illaki gerek oluyor.Benimde hayalim bir bahçem olması ve bir iki yıla kadar olacak inşallah.peki bahçemi bitkilerimi düzenli ilaçlarım yazmışsınız onada açıklama istesem yormam sizi inşallah.hangi zaman aralığında ya da mevsim,kaç defa ve hangi markalar kullanıyorsunuz?
İlaç marka konusu sıkıntılı. Bunlar hep değişir. Hatta etken madde bile arada değişir çünkü bir yıl etki eden diğer yıl edemiyebiliyor. Zaralılar çabuk adapte oluyorlar. Olmazsa olmaz bu günlerde mutlaka küllenme için fungal ilaçlama, özellikle taflan çeşitleri, akabinde güllerin yeni sürgünleri hemen bu ay mantara yakalanırlar. Bir kez de başladı mı ilaçlasanız bile yaprak üzerinde beyaz iz kalır. Daha sonra bitler başlayacak , onlar için ilaç gerekecek, bundan sonra güllerde karaleke pas vs.. yine fungal ilaçlama. Yaz sıcaklarında kırmızı örümcek tavan yapar. Başlamadan ilaçlama.... Zira fark ettiğinizde iş işten geçmiş oluyor. Bir de 3 yıldır bela olan vampir kelebekler var ki mayıs sonu gibi merhaba diyecekler, maalesef bu güne kadar bir ilaç geliştirilmedi, kimsenin de pek umurunda değil.
Zamanla deneyim oluşuyor. Dilerim en kısa sürede bahçenize kavuşursunuz.
nanemolla
02-04-2021, 19:48
İlaç marka konusu sıkıntılı. Bunlar hep değişir. Hatta etken madde bile arada değişir çünkü bir yıl etki eden diğer yıl edemiyebiliyor. Zaralılar çabuk adapte oluyorlar. Olmazsa olmaz bu günlerde mutlaka küllenme için fungal ilaçlama, özellikle taflan çeşitleri, akabinde güllerin yeni sürgünleri hemen bu ay mantara yakalanırlar. Bir kez de başladı mı ilaçlasanız bile yaprak üzerinde beyaz iz kalır. Daha sonra bitler başlayacak , onlar için ilaç gerekecek, bundan sonra güllerde karaleke pas vs.. yine fungal ilaçlama. Yaz sıcaklarında kırmızı örümcek tavan yapar. Başlamadan ilaçlama.... Zira fark ettiğinizde iş işten geçmiş oluyor. Bir de 3 yıldır bela olan vampir kelebekler var ki mayıs sonu gibi merhaba diyecekler, maalesef bu güne kadar bir ilaç geliştirilmedi, kimsenin de pek umurunda değil.
Zamanla deneyim oluşuyor. Dilerim en kısa sürede bahçenize kavuşursunuz.
Bu mesajda kaydedildi sn musk.Tecrübeleriniz benim için değerli .Şu zararlılar yüzünden ağız tadıyla keyifle bitki büyütemiyoruz.Allah çiftçilerimizin yardımcı olsun gerçekten.güzel dileğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın inşallah.
Gül Batur
16-05-2021, 19:44
..........
Gül Batur
27-05-2021, 12:05
İyi günler arkadaşlar nihayet Gardenia tomurcuklarını açtı sizlerle paylaşmak istedim.🌿🌿🌿
Gül Batur
27-05-2021, 17:14
🌿🌿🌿🌿🌿
İyi günler arkadaşlar;
23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim.
Çiçeğimle ilgili problemler
1- Sararan çiçekleri
2- Sararan ve Kahverengi halini alan yapraklar
3- Sararan ve kahverengi halini alan çiçek taçları
4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ??
Huzur ve Mutluluk Dolu Bir Gün Diliyorum Hepinize :)
Merhabalar gardenyanız çok güzel nereden aldınız acaba?
Benim gardenyalarımda kullandığım harç; Torf, bahçe toprağı ve kum karışımı. Mine hanım sizin genel saksı harcına bakarak hazırlamıştım. Pamuklu bitle bu yıl hiç karşılaşmadım(umarım hiç karşılaşmam). Sadece gardenya da değil diğer bitkilerimde de pamuklu bit olmadı.
Mine hanım ithal gardenya sürgün verir mi? Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim? Ben gardenyalarımı bölerek çoğaltmıştım.
Merhabalar gardenyamı bölerek çoğaltım demişsiniz.Bunu nasıl yaptınız anlatabilir misiniz?
Sn. maki01,
Sİze gönderdiğim gardenya, geçen yıl ithalatcıdan toptan aldığım gardenyalardan bir tanesi. Aldığımda gerçekten üzeri tomurcuk doluydu ve bol çiçekliydi, sonra soldu çiçeklerini döktü ama bizim şartlarımıza adapte etmeyi başardım. Gördüğünüz gibi size geldiğinde az tomurcuklu ve çok sağlıklı. Bitki alırken bol tomurcuklu ve çiçekli olmasına kanmamak lazım. Açelyaların adaptasyonunu hala başaramıyorum, ne yapsam açelyalar adam olmuyor.
Gardenyanızı az güneş görebileceği bir pencere yakınına koyarsanız çok daha iyi olur.
Teşekkür ederim, saygılar.
Merhaba Mutlu bey
Bende gardenya almak istiyorum ama sizden gardenya alan arkadaşlarda gördüğüm gibi güzel gardenyalar yok.
1094 nolu mesajdaki gönderdiğiniz gardenya çok güzel.Hala gardenya gönderimi yapıyor musunuz?Fiyatı nedir?
1094 nolu mesajdaki gibi linki aşağıda elinizde bu gardenyadan var mıdır?
http://www.agaclar.net/forum/489143-post1094.htm
Ayrıca hem sarı renkli açan, hem de beyaz renkli açan bir cins anlaşılan gardenyalarınız.Yine üst linkte aynı kişiye gönderdiğiniz gardenyanın 2. ve beyaz renkte açmış hali de aşağı da.
http://www.agaclar.net/forum/490871-post1098.htm
Çok güzel bir gardenya cinsi gardenya kleims hardy
Merhaba. Neredeyse tüm forumu okudum fakat limon tuzu ve demir kürü tarif ve uygulamasını bulamadim. Tekrar anlatacak biri olursa çok sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.