PDA

View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10

TİMSAHGİL
12-06-2010, 13:26
Benim gardenyam ne zaman açar sabırla bekliyorum.Şuan ışığı çok az alan evimin koridorunda duruyor.. ışığın az olması çiçek oluşumunu olumsuz mu etkiler.. Yardımcı olursanız sevinirim

NazMurat
08-07-2010, 01:30
benim de bir gardenyam var ve çoğunun başına geldği gibi ilk tomurcukları kaybettik.
durdurmanın çaresi yokmu?
verilen tarifleri uyguluyorum ancak bu durumun devamı beni çok üzüyor
bir an önce kurtarmalıyım. :(

feyyazk
14-07-2010, 13:46
Sevgili Gardenya sevenler,
Aşağıda resimlerini eklediğim gardenya'ya, bu bölümde okuduğum ve yöremize göre durum tespit edip şu uygulamayı gerdanyama uyguladım. Görülen resimdeki gerdanya tam çalı ve tomurcuk dopdolu olarak bundan 3 ay önce satın aldım,aldıktan 1 ay sonra çiçek açtıktan sonra yanlış uygulamalardan resimdeki hale geldi, ilgili formun 10.sayfasına kadar okuduktan sonra,kendime göre çıkardığım sonucu uygulamam şu şekilde olmuştur. 18.18.18+Potas+M.A.P+Demir sülfatı toprağa serptim (hepsinden bir küçük avuç içi kadar) saksı 18 Lt.olduğundan kireci alınmış 1 Lt.suya limon tuzu sulayacağım suda eriterek ekledim.(Li.Tuz.Kristal halde 1 tatlı kaşığı silme)suladım yaptığım uygulamayı anlattım.Sonuçlarını daha sonra sizlerle paylaşmak üzere...TÜM TOPRAĞI TORFTUR
NOT: Bizim yörede hava nemi biraz yüksek (AZGARİ 40 üzeri )Hava ve toprak nem, PH ölçüm aletim mevcud.
AZ DAHA UNUTUYORDUM BENİM BİR SORUM VAR GERDANYA ÜZERİNDE BAZI YERLERİNDE PAMUKÇIK GÖRDÜM BUNUN ZARARI VE NASIL GİDERİLİR? BU KONUDA BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARDAN RİCA EDİYORUM.

feyyazk
16-07-2010, 14:06
benim de bir gardenyam var ve çoğunun başına geldği gibi ilk tomurcukları kaybettik.
durdurmanın çaresi yokmu?
verilen tarifleri uyguluyorum ancak bu durumun devamı beni çok üzüyor
bir an önce kurtarmalıyım. :(
Sn.NazMurat; Formda tarif çok, hangisini uyguluyorsunuz .Onu açıklayın ki doğru-yanlış görülebilsin.Ayrıca sizdeki iklim şartları ve toprağın özelliğini belirtin.

feyyazk
16-07-2010, 14:13
Benim gardenyam ne zaman açar sabırla bekliyorum.Şuan ışığı çok az alan evimin koridorunda duruyor.. ışığın az olması çiçek oluşumunu olumsuz mu etkiler.. Yardımcı olursanız sevinirim
Sn.TİMSAHGİL; Gerdenya bölümünde okuyupta anladığım kadarıylan ve kendi gerdenyamı satın aldığım çiçekçi (ziraat Müh.) Sabah güneşi görmesi gerektiğidir en kötüsü perde arkası güneş görmesi şarttır.Çiçeğini kurtarmak istiyorsan bu formu okuyun gerçi uzun ama gerdenya için değer sanırım:)Selamlar.

cemo
16-07-2010, 18:04
Nazından yıldığım gardenyamı yan bahceye sabah güneşine atıverdim. İlgiyi kestim. Ne mi oldu...buyurun:dilli:
Aynı saksıda sarımtrak ve beyaz actı.

Üstüne düşünce şımarıyor bunlar.
4 saksı daha var.. bugün baktım ki, hepsi tomurcuk dolu.
Bahce toprağı, yanmış koyun gübresi ve çam iğnesi karışımına dikmiştim. Bir kerede de demir tozu alıp, diplerine dökmüştüm..o kadar.

TİMSAHGİL
20-07-2010, 16:41
GARDENYAM ÖLÜYOR....:(

feyyazk bilgiler için *** ederim. 1 haftalığıan evde yoktum bir baktımki dallarda beyaz pamuksu bir doku var.. araştırdımkii bunlar pamuk bitiymiş.. arap sabunlu ev yapımı ilacı yaptım 1 defa fısfısladım devamında ne yapıcam bilmiyorum.. birde toprağını değiştirdim.. daha büyük bir saksıya diktim. alt köklerinin uçlarını önerildiği şekilde makasla kestim..aldığım toprak torflu değil sıkıntı olurmu bilmiyorum.. dallar dökülmeye kurumaya devam ediyor. ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun

feyyazk
22-07-2010, 16:08
GARDENYAM ÖLÜYOR....:(

feyyazk bilgiler için *** ederim. 1 haftalığıan evde yoktum bir baktımki dallarda beyaz pamuksu bir doku var.. araştırdımkii bunlar pamuk bitiymiş.. arap sabunlu ev yapımı ilacı yaptım 1 defa fısfısladım devamında ne yapıcam bilmiyorum.. birde toprağını değiştirdim.. daha büyük bir saksıya diktim. alt köklerinin uçlarını önerildiği şekilde makasla kestim..aldığım toprak torflu değil sıkıntı olurmu bilmiyorum.. dallar dökülmeye kurumaya devam ediyor. ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun
Sn.Timsahgil toprağı torflu olması gerektiğini çok kişiden duydum.Saksıyı şimdi neden değiştirdiniz anlatmamışsınız.Bu pamukçular nasıl yok edilir onu bir yerde okumuştum sanırım bu formda olması lazım.Kireçli suyu ve çok suyu kesinlikle sevmez aynı zamanda PH yüksekse zarar görür,kaldığı bölge nemli olması gerekir gerdanyanız çiçek açmamışsa pıs pıs ile serinletin.Bence siz bu formu yavaş yavaş okuyun her öneriyi dikkate almayın,o öneriyi yapanlar aynı formda yanıldıklarını yazmaktadırlar en az 15 sayfa okuyun çok şey öğrenirsiniz.Bu anlattıklarım dahada kötü olmasını önler sanırım ama tam çözüm değildir.Selamlar.

TİMSAHGİL
23-07-2010, 08:58
Pamuk bitleri için arap sabunu.sarımsak.sıvıyağ karışımlı sıvıyı her gün püskürtüyorum.. ama hala yapraklar dökülmeye devam ediyor. kendi saksınında kökler kıvrılıp kalmış küçük geldiğini düşündüğümden daha büyük saksıya koydum.. daha başka ne yapabilirim bilmiyorum.. Budasam diyorum ancak mevsim olarak erkenmi.. belki böylece bu bitlerden de kurtulurum.

feyyazk
23-07-2010, 15:20
Pamuk bitleri için arap sabunu.sarımsak.sıvıyağ karışımlı sıvıyı her gün püskürtüyorum.. ama hala yapraklar dökülmeye devam ediyor. kendi saksınında kökler kıvrılıp kalmış küçük geldiğini düşündüğümden daha büyük saksıya koydum.. daha başka ne yapabilirim bilmiyorum.. Budasam diyorum ancak mevsim olarak erkenmi.. belki böylece bu bitlerden de kurtulurum.

Sn.Timsahgil; Hergün ilaçlamanız zararı olacağı kesin çünkü attığınız pratik ilaç havaylan teması keserek bitleri veya haşeraları öldürmekte siz sürekli ilaç atarak bitkinin hava almasını etkiliyorsunuz.Toprak ıslaksa ilk etapta su vermeyi uzun süre kesin (görünüşte suyunu fazla vermişsiniz) toprak 3-5 gün kuru kalsın ve perde arkasında güneş görmesini sağlayın.Tamemen kurumuş dalları budayın zararı olmaz.Tamamen ölmüş bir görüntü yok ama size tavsiyem bu bölümdeki formu okuyun,bu önerim acil önlemdir tamamen bir tedavi değildir.Saksı değiştirmeniz bu durumda hataydı sanırım.Selamlar.

TİMSAHGİL
24-07-2010, 14:22
Bilgiler için çok teşekkür ederim forumdaki pek çok yorumu okudum.. gardenyamı balkona attım ne olucak görücez.. ama üzerinde neredeyse hiç yaprağı kalmadı :( pamuk bitkeri yedi bitirdi. balkon öğlene kadar direk güneş alıyor ardından akşama kadar aydınlık bir ortam. Tekrar yapraklarınızmı dersiniz.. ben umudumu yitirdim..

feyyazk
26-07-2010, 09:23
Bilgiler için çok teşekkür ederim forumdaki pek çok yorumu okudum.. gardenyamı balkona attım ne olucak görücez.. ama üzerinde neredeyse hiç yaprağı kalmadı :( pamuk bitkeri yedi bitirdi. balkon öğlene kadar direk güneş alıyor ardından akşama kadar aydınlık bir ortam. Tekrar yapraklarınızmı dersiniz.. ben umudumu yitirdim..
Sn.Timsahgil;Kökte tahribat olmamışsa filizlenir ayrıca üzülmeyin olmazsa başkasını bulup yetiştirisiniz.Fazla su vermekten kesin kaçının tek düşmanı aşırı su ve nemsizlik suyuda kireçsiz olsun.Ayrıca formu biraz daha okuyun değişik bilgilere sahip olursunuz.Selamlar.

siniroluyorum
03-08-2010, 14:52
Bu sene fide olarak aldığım gardenyam tomurcukta.Ne kadar mutluyum anlatamam.Çiçek açınca eve almayı düşünüyorum.Şu an ceviz ağacının altında kokusunun her tarafa yayılmasını istiyorum da:)

TİMSAHGİL
04-08-2010, 08:56
Mrh siniroluyorum

gardenyanız ceviz ağcı altında derken direk toprağa mı ektiniz yoksa saksıda mı yetişiyor.

feyyazk
09-08-2010, 09:37
Arkadaşlar; Bu platformun bir çok yerinde yerli-yabancı gerdanya cinsinden bahsedildi.Amaa yerli ile ithal gerdanyayı nasıl ayırt edileceğinden hiç kimse bahsetmedi sanırım bu farkı anlatacak arkadaş varsa memnun olurum.Geçen gün hazır çiçek buket satan çiçekçinin yanında satmakta olduğu gerdenyanın yerlimi yoksa ithalmi olduğunu sorduğumda ithal demişti.Yerlisi nasıl olur dediğimde cevap veremedi:).Bu farkı ortaya koyacak arkadaşlardan bu bilgiyi rica ediyorum.

TİMSAHGİL
09-08-2010, 16:43
EVET FARKI NASIL ANLAYACAĞIZ :rolleyes:

TİMSAHGİL
13-08-2010, 12:55
Çok şükür gardenyamı pamuk bitlerinden kurtardım.. ama garibimin nerdeyse hiç yaprağı kalmadı.. son günlerde yeni açık yeşil renkte yapraklar verdi. Bakalım zaman ne göstericek..

elif16
27-08-2010, 20:44
Bende aynı sorunları yaşadım daha sonra forumda Mine Hanımın tarifini ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772) okudum.Aktardan Demirsülfat (Karaboya **** diğer adı Saçıkıbrıs diye isteyebilirsiniz)aldım.Tarif edildiği gibi uygulamadan 2 gün önce 1 lt suya 2 küçük parça limon tuzu olan tarifi uyguladım,daha sonrada haftada bir demirsülfatlı suyla suladım,bu işleme 3,5-4 aydır devam ediyorum şu an gardenyamda bir sorun yok.Yaprakları yeşil ve sağlıklı görünüyor aynı suyu fulde ve Mum çiçeğimde kullanıyorum,durumları gayet iyi.İstersen sende bir dene bakalım.;)

sanırım eksiğim demirsülfat ama dediğiniz şekilde bulamadım demiri.gardemyam hızla büyüyor ama kopkoyu yeşil yapraklar adeta bembeyaz oldu yeni açanlar da öyle.aktarda karaboya saçıkıbrıs adıyla bulamadım :( şu çiçek coşturanlar falan alsam işe yarar mı dersiniz??

yağ-mur
28-08-2010, 00:38
benim gardenyam kesinlikle vitaminsiz duramıyor sıvı olanlar yapraklarını sararttı ama çubuk besinler çok iyi geldi arada bir limon tuzu atıyorum suyuna ve kesinlikle musluk suyu vermiyorum,yapraklarınıda fısfıslıyorum sıcak havalarda çok iyi geliyor

ahmeter
28-08-2010, 21:14
Gardenya
Bir su kabina çivi gazoz kapağı koyun madem gardenyanız var bu su kabı devamlı size lazim
Paslı suyu suyun rengi kahverengi olduğu zaman bitkiye verin
Ançak 3 ay sonra bitkinizin yapraklarında sararma gideçek

Orkun Kırcı
28-08-2010, 22:46
Arkadaşlar; Bu platformun bir çok yerinde yerli-yabancı gerdanya cinsinden bahsedildi.Amaa yerli ile ithal gerdanyayı nasıl ayırt edileceğinden hiç kimse bahsetmedi sanırım bu farkı anlatacak arkadaş varsa memnun olurum.Geçen gün hazır çiçek buket satan çiçekçinin yanında satmakta olduğu gerdenyanın yerlimi yoksa ithalmi olduğunu sorduğumda ithal demişti.Yerlisi nasıl olur dediğimde cevap veremedi:).Bu farkı ortaya koyacak arkadaşlardan bu bilgiyi rica ediyorum.

Yaprak yapısından anlayabilirsiniz ithal olanlar daha bir gür ve koyu renk yapraklı. Yani ecenbi olduğu kalıbından belli oluyor, marketlerde de hep bunlar satılıyor.

Yerli:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=649212&postcount=1244

İthal:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669407&postcount=1253

---meri---
29-08-2010, 13:34
ya ben yeni üye oldum ve bütün sayfaları 3 gündür baştan sona okudum galiba o güzelim gardenya resimlerini görünce gözlerime inanamadım ben de yaklaşık 3 ay önce almıştım pazarın yanındaki seradan iki saksı çok güzellerdi ama bu günlerde yaprakları çok döküldü cılız kaldılar yeni öğrendim asitli toprak sevdiklerini ben öylece büyürler sanıyordum su verdikçe arada bir de sıvı besin veriyordum iç mekan çiçekleri için olanlardan ama nereden bileyim bu kadar zor bir çiçek olduğunu neyse artık başladım bütün yapmam gereken şeylere bir demir sülfatları eksik onuda pazartesi alabileceğim *** yanlız burada sabah güneşini çok sevdikleri yazıyor yani öneriyorlar bende dün öyle yapıp (buarada ben bütün kökleri ayırdım topluca durunca sanki birnirlerini etkiliyorlar gibi hissettim birde ay olsunlar dedim zaten saksıları çok küçük geliyordu ayırmak zor oldu ama başardım çok fazla zarar vermeden köklere ) işte iki kökü içeri sabah güneşi olan yere koydum boyun bükmeği geçtim resmen düzleşmiş bütün yapraklar bir iki köküde sıcak ama hiç güneş almayan bir yara koydum onlarsa gayet iyi durumda ne yapacağımı şaşırdım şimdi mekan konusunda deneyerek bulacağım artık galiba sadece soracağım bir soru var demir sülfattan başka ya da demir tozundan başka demir alabileceği bir şey var mı ?

Jezebel
30-08-2010, 13:38
Yerli:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=649212&postcount=1244

İthal:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669407&postcount=1253[/QUOTE]

Benim Gardenyam yerliymiş , bunu sayenizde öğrenmiş oldum ;)
Teşekkürler .

---meri---
30-08-2010, 17:42
gardenyalarımın bütün yaprakları kahverengileşti bende sağlıklı olanlar hariç hepsini kestim iyi mi yaptım kötü bilmiyorum neden böyle oldu hiç anlamadım galiba onları ayırmam iyi olmadı şimdi hepsini nemli bir ortamda olsunlar diye poşetledim umarım bu iyi gelir hiç umut yok bende kesin kaybedeceğim onları :(

Jezebel
31-08-2010, 06:58
Keşke dokunmasaydınız , değişikliği pek sevmezler .
Saksı değişimi ve ayırma için ekim - şubat ayları arasındaki zamanı tercih edin ;)
Yarı gölgede tutun , açık havada mümkünse , sık sık yerini değiştirmeyin .
Uyum süreci yaşatıp , olmadı tekrar değiştirirseniz tekrar tekrar uyum sağlamaya çalışacak .
Biraz rahat bırakıp yumuşak su verseniz belki mutlu olur ;)

---meri---
31-08-2010, 12:07
önerileriniz için teşekkür ederim jezebel uygulayacağımdan emin olabilirsiniz:) ama bu gün toprağın üstünde pamuğumsu oluşumlar fark ettim ama bitkinin hiç bir yerinde yok sadece toprağın üstünde var bunun sebebi ne olabilir ?

---meri---
04-09-2010, 17:20
gardenyalarım öldü hepsini atmak zorunda kaldım salı günü izmire gideceğim burada gardenya yokktuu orada bulabilir miyim bulursam nerede bulabilirim bu konuda yardım edecek birileriniz var mı ? şimdiden teşekkür ederim .

BenBen1967
16-09-2010, 14:29
Kurumuş ölmüş diye sakın umudunuzu kesmeyin. Canlı örneği karşınızda. Tek kuru dal kalan gardenya mayıstan beri bahçede ölürsen orda ölmene devam et demiştim kendilerine ve üzeri tomurcuk dolu buda yetmezmiş gibi bahçevan şebeke suyu ile suluyor bahçeyi ( ben ona ne içme suları kullanmıştım oysa), tepeden tırnağa tomurcuklar felan sulanıyor demek oluyor ki fazla ilgi ve alakadan haspam şımarıyor. Atacaksın bir kenara bak bakalım nasılda açıyor. Şakası bir yana gerçekten kurumuştu ve şu anda tomurcuklar açmak üzere. Fotoğraf çekince göstereceğim nazlımı.

---meri---
16-09-2010, 20:40
ama benimkilerin topraklarının üzerinde küf gibi şeyler vardı birde çok sabiırsız davrandım galiba o küflerin geçmesini de beklemedim yaa ben gerçekten kuruyup kurumadıklarını anlamak için birazcık kestim ve gövdede bile yeşillik göremeyince attım :( keşke yapmasaydım şimdi yeni bir tane aldım ankaradan aynen dediğiniz gibi öyle abartılı ilgilenmiyorum şuan için bir sorun yok gayet iyi gidiyor :)

siniroluyorum
16-09-2010, 21:07
Arkadaşlar ben yerli ve ithal gardenyanın farkını anlayamadım.Gardenyanın yerlisi nasıl oluyor ki? Zaten gardenyalar tropikal bitkiler değil mi? Gardenyanın en tanınış türü jasminoides bildiğim diğer türlerin hepsi de tek katlı.Sanki ilk fotodakinin demir eksikliği varmış gibi duruyor.

---meri---
29-09-2010, 17:55
arkadaşlar arkadaşımın gardenyası sararmadan buruşup dökülüyormuş yaklaşık 30 yaprak filan kaybetmiş sorun ne olabilir ?

bettyycim
30-10-2010, 21:17
Selam Arkadaşlar :)

Bu gaedenyalar ne kadar ilgi istiyormuş böyle 3 senedir bir gardenyam var, yazın hergün kışın haftada bir suluyorum yaz kış balkonda duruyor, sadece bir kez bitlendi ve prof. bir tarım ilacı kullandım ve tek kullanışta kurtuldum onlardan, ve her mayısta açıyor şimdide mnik minik tomurcukları var, şimdi kafam karıştı burda yazılanlar gibimi yapayım yoksa eskiden yaptığım gibimi yapayım ve musluktan su veriyorum :)

limon
04-11-2010, 17:58
Gardenya ile ilgili internette ufak bir araştırma yaptım. Türkçe sitelerdeki bilgiler birbirinden tamamen farklı. Kimi tropikal bir bitki olduğundan soğuk sevmez diyor, kimi çok sıcak sevmez serin sever diyor, kimi en düşük sıcaklık 12 derece olmalı diyor. Oysa yabancı sitelerde zone aralığı çok geniş 7-10. İstanbul 9b olduğuna göre sorunsuz yetişebilir demektir.

Nazlı bitkileri sevmem. Gardenya da Sıklamen gibi ev içine alınıp, 2 haftada solan çiçekleri ve yapraklarıyla çok nazlı sandığım bir bitkiydi. Sıklameni 6-7 yıl önce San Francisco'da evlerin bahçelerinde görünce çok şaşırmış ve ev içinde 10 günden fazla yaşatamadığım bu bitkinin aslında bahçe bitkisi olduğunu anlamıştım. Burnumuzun dibindeki Belgrad Ormanındaki ağaçların altında dolu olduğunu ise geçen yılki mantar toplantısında gördüm.
Ne cehalet değil mi? :)

Gardenya ise çok pahalı satılan, bakımı çok zor bir bitkiydi bana göre. İyi ki geçen yıl mevsimlik çiçekler almaya gittiğim çiçekçi, zorla elime tüplü bir fidanını tutuşturmuş. Kışın içeriye alırsın demişti ama sattığı Sarı Kantaronun adını bile bilmiyordu, O'nun vereceği bilgiye ne kadar güvenilirdi ki? Sonuçta bakkal dükkanı gibi al-sat yapan bir yerdi.
Önce bitkiyi orta boy bir saksıya diktim. Kışın korunaklı bir yere almayı planlıyordum. Sonra geçen kışın ortasında Jineop'un bir fotoğrafında arka planda bizim Gardenya'yı gördüm. Bahçeye geçirnce çok keyiflendiğini yazmıştı.

Hemen bitkiyi alelacele bahçede yarı gölge bir yere diktim. Tam keyfi iyi derken bir de geçen kışın -10 küsür derecesini gördü, bana mısın demedi, yaprakları pırıl pırıl, kara kışa karşı koydu. Bahar gelmeden yerini beğenmediğim için değiştirip, hemen hemen tam güneş alan bir yere geçirdim. Üzeri tomurcuk doldu, yeni sürgünler verdi, bol çiçek açtı. Hiç özel bir bakım ve gübreleme de yapmadım ama tüm çiçekli bitkilerimde kullandığım potasyum ağırlıklı gübreden 2 haftada bir kere sulama suyuna bir çay kaşığı olmak üzere verdim.

Ben bodur ağaç formunda büyümesini istediğim için dip sürgünlerinin tümünü budadım, sadece 2 ana dalı bıraktım. Şu anda yaseminlerle eş zamanlı en eski yapraklarını sarartıp dökerken, tepelerinden yeni yapraklar veriyor. Şimdiden gelecek bahara hazırlanıyor.

Şu anda boyu 60-70 cm. Hızlı büyüyen bir bitki değil sanırım. Bir daha bahçe hazırlarsam, çit bitkisi olarak Gardenya düşünüyorum.
178624

denizakvaryumu
04-11-2010, 18:47
Zone 7 ye dayanan gardenyalar var.

http://www.portlandnursery.com/plants/treePicks/gardenia.shtml

bettyycim
04-11-2010, 19:06
Gardenya ile ilgili internette ufak bir araştırma yaptım. Türkçe sitelerdeki bilgiler birbirinden tamamen farklı. Kimi tropikal bir bitki olduğundan soğuk sevmez diyor, kimi çok sıcak sevmez serin sever diyor, kimi en düşük sıcaklık 12 derece olmalı diyor. Oysa yabancı sitelerde zone aralığı çok geniş 7-10. İstanbul 9b olduğuna göre sorunsuz yetişebilir demektir.

Nazlı bitkileri sevmem. Gardenya da Sıklamen gibi ev içine alınıp, 2 haftada solan çiçekleri ve yapraklarıyla çok nazlı sandığım bir bitkiydi. Sıklameni 6-7 yıl önce San Francisco'da evlerin bahçelerinde görünce çok şaşırmış ve ev içinde 10 günden fazla yaşatamadığım bu bitkinin aslında bahçe bitkisi olduğunu anlamıştım. Burnumuzun dibindeki Belgrad Ormanındaki ağaçların altında dolu olduğunu ise geçen yılki mantar toplantısında gördüm.

Gardenya ise çok pahalı satılan, bakımı çok zor bir bitkiydi bana göre. İyi ki geçen yıl mevsimlik çiçekler almaya gittiğim çiçekçi, zorla elime tüplü bir fidanını tutuşturmuş. Kışın içeriye alırsın demişti ama sattığı Sarı Kantaronun adını bile bilmiyordu, O'nun vereceği bilgiye ne kadar güvenilirdi ki? Sonuçta bakkal dükkanı gibi al-sat yapan bir yerdi.
Önce bitkiyi orta boy bir saksıya diktim. Kışın korunaklı bir yere almayı planlıyordum. Sonra geçen kışın ortasında Jineop'un bir fotoğrafında arka planda bizim Gardenya'yı gördüm. Bahçeye geçirnce çok keyiflendiğini yazmıştı.

Hemen bitkiyi alelacele bahçede yarı gölge bir yere diktim. Tam keyfi iyi derken bir de geçen kışın -10 küsür derecesini gördü, bana mısın demedi, yaprakları pırıl pırıl, kara kışa karşı koydu. Bahar gelmeden yerini beğenmediğim için değiştirip, hemen hemen tam güneş alan bir yere geçirdim. Üzeri tomurcuk doldu, yeni sürgünler verdi, bol çiçek açtı. Hiç özel bir bakım ve gübreleme de yapmadım ama tüm çiçekli bitkilerimde kullandığım potasyum ağırlıklı gübreden 2 haftada bir kere sulama suyuna bir çay kaşığı olmak üzere verdim.

Ben bodur ağaç formunda büyümesini istediğim için dip sürgünlerinin tümünü budadım, sadece 2 ana dalı bıraktım. Şu anda yaseminlerle eş zamanlı en eski yapraklarını sarartıp dökerken, tepelerinden yeni yapraklar veriyor. Şimdiden gelecek bahara hazırlanıyor.

Şu anda boyu 60-70 cm. Hızlı büyüyen bir bitki değil sanırım. Bir daha bahçe hazırlarsam, çit bitkisi olarak Gardenya düşünüyorum.
178624

Sevgili limon

bende önce iletimdede belirttiğim gbi hep dışarıda duran gardenyam tomurcukta, geçen yılda aynı idi ve soğuktan donan çiçklerim oldu ama o sağlam aldı ve mayısta açtı ve sıklamenlerimde yaz kış balkonda idi ve tüm yaz boyuncada çiçekteydi şimdide çiçekte

BenBen1967
25-11-2010, 04:14
İlk fotoğraftaki halinden birden pamuklu bit saldırına uğrayıp kuruyan ve tarafımdan bahçeye konup ya öl ya yaşa denen bahçevanın insafı ile terkoz su ile sulanan ikinci fotğrafta kurtulmuş hali ile bana yaşıyorum işte diyen gardenyam.;)

ilk-yaz
30-11-2010, 11:00
Arkadaşlar ben Gardenyamı alalı 15 gün oldu,üzerinde bir tane çiçeği vardı ve biz bilemediğimiz için bol bol kokladık:))
haliyle çiçek öldü..
fakat üzerinde bir sürü tomurcuk var,bir tanesi düştü..diğerleri açarmı bilmiyorum..sizce açacaklarmı?

gardenya_
30-11-2010, 12:42
Arkadaşlar ben Gardenyamı alalı 15 gün oldu,üzerinde bir tane çiçeği vardı ve biz bilemediğimiz için bol bol kokladık:))
haliyle çiçek öldü..
fakat üzerinde bir sürü tomurcuk var,bir tanesi düştü..diğerleri açarmı bilmiyorum..sizce açacaklarmı?

sayın ilk yaz.sizin hikayenız benımkısıyle tıpa tıpa aynı :)ilk yapmanız gereken gardenyayı sabah gunesi alan bır yere koymanız eger size o degerli ciceklerinı acı vermesını ıstıyorsanız bır fıs fıs alıp hergün yapraklarına su püskürtmeniz gerekıyor gardenya nemi cok sever. ben gunde 2 **** 3 defa yapıyorum bu işlemi cok ta memnun halındenden.Kesinlikle icme suyu ile sulayın sulama suyuna arada ( lımon tuzu ) ekleyın ortalama 1 lt ye 2 veya 3 tane buyuklugune gore degısır tabı tuzların.ama kesınlıkle su puskurtmeyı unutmayın yoksa teker teker tomurcuklarınız düşü verecektır.

ilk-yaz
02-12-2010, 22:41
sayın ilk yaz.sizin hikayenız benımkısıyle tıpa tıpa aynı :)ilk yapmanız gereken gardenyayı sabah gunesi alan bır yere koymanız eger size o degerli ciceklerinı acı vermesını ıstıyorsanız bır fıs fıs alıp hergün yapraklarına su püskürtmeniz gerekıyor gardenya nemi cok sever. ben gunde 2 **** 3 defa yapıyorum bu işlemi cok ta memnun halındenden.Kesinlikle icme suyu ile sulayın sulama suyuna arada ( lımon tuzu ) ekleyın ortalama 1 lt ye 2 veya 3 tane buyuklugune gore degısır tabı tuzların.ama kesınlıkle su puskurtmeyı unutmayın yoksa teker teker tomurcuklarınız düşü verecektır.

Su püskürtüyorum ama korkarak,tomuecuklar etkilenip düşer diye korkuyorum.Püskürtme tomurcuklara denk gelirse zararı olurmu acaba?
Limon tuzu koydum suya verdim..bakalım ne olacak.

gulşen
03-12-2010, 18:30
merhaba arkadaşlar geçen gün bembeyaz çiçeğine ve kokusuna hayran olup gardenia aldım ama forumu okuyunca bayağı gözüm korktu doğrusu :) inşallah gardenyamla iyi anlaşıp birbirimizi üzmeyiz:D
işte benim gardenyam

esracer
15-12-2010, 23:42
gardenia çiçeğiniz çok güzel gülşen hanım umarım sizinledir çiçeğiniz. gelişmeleri görmek isterim. bende istiyorum bunun için ne yapmam lazım belki burası yeri değil ama kusura bakmayın. Antepte yaşıyorum. sanırım burada bulmam zor .

gulşen
16-12-2010, 01:21
tşekkür ederim sayın esracer.şu an çiçeğim hala benimle sadece diğer tomurcukalrı henüz açmadı ama şimdilik keyfi yerinde gözüküyo inşallah da böyle devam eder şu anki halinide en kısa zamanda yüklerim sayfaya.Ben çiçeğimi koçtaştan almıştım Gaziantep hakkında bilgim yok ama eğer büyükalişveriş merkezi sera ya da büyük çiçekçiler varsa oralara bir bakın derim.

esracer
16-12-2010, 10:25
Teşekkür ederim. belki buradan bulma şansım olabilir gaziantep'te bir çok çiçekçi ve seraya gittim istediğim türlerde bulamıyorum burada. belkide vardır ama ben bilmiyorum. iyi günler

raman
17-12-2010, 09:03
Merhaba, Bende geçende bir gardeni aldım çok güzel kokuyor hatta üzerinde bir çiçeği vardı. fakat ertesi gün çiçeği düştü üzerinde halen tomurcuklar var nezaman açarlar artık bilmiyorum.Acaba saksısını değiştirsemmi aldığım haliyle duruyor?

zappie
17-12-2010, 09:09
Orkide turleri dahil bir cok bitkiyi basari ile yetistirmeme ragmen, yapi marketlerden satin aldigim ne bir acelyayi ne de bir gardenyayi uzun sureli muhafaza edebildim. Yerli diye tabir edilenler ( daha az yaprakli, uzun dalli ) her turlu olumsuz kosula dayaniyor ancak ithal olanlar nedense uzun omurlu olmuyor. :(

raman
17-12-2010, 09:16
Bende yapı marketten almıştım, menşei hollanda olarak görünüyor.yeni aldım ben geçen hafta umarım benimkiler yaşar.

gulşen
17-12-2010, 14:06
bende yapı marketten almıştım aldığımda üztünde çiçeği vardı bir hafta falan durdu .Yanlız tomurcukları sanırım çok yavaş gelişiyor.Formda yazanları uygulamaya çalışıyorum şu an herşey yolunda görünüyor buda son hali :)
bu arada petek sizi yanıltmasın yanmıyor.
umarım hepimizin gardenyaları sağlıklı olarak uzun yıllar bizimle olurlar

siniroluyorum
18-12-2010, 19:30
Bu da benim minik.Ancak biraz susuz kaldı yavrucuğum.Budama zamanı ve yeri neresi olmalı acaba?Çünkü çok uzayan dalları var.Daha iyi bir form almasını istiyorum.

lavandula
20-12-2010, 10:45
Çok acemi bir çiçekseverim. Gardenyam ve açelyam var. Çok keyifli değiller bu yıl. Önerdiğiniz takvime bakacağım. Gardenya için hem aralık hem ocakta budama demişssiniz.Budama ve budama sonrası çeliklerden yeni bitki üretme konusunda hiç birşy bilmeyen birinin anlayacağı şekilde bilgi verirmisiniz. Sıvı gübreden kasıt nedir.
Çok teşekkür ederim şimdiden.

lerdemir
21-12-2010, 12:33
Bu da benim minik.Ancak biraz susuz kaldı yavrucuğum.Budama zamanı ve yeri neresi olmalı acaba?Çünkü çok uzayan dalları var.Daha iyi bir form almasını istiyorum.

Sn.siniroluyorum,

Gardenyanın budamasına ilişkin olarak geçmiş sayfalardaki şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380257&postcount=755), şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=413292&postcount=827), şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414935&postcount=839) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414947&postcount=840) mesajlar yardımcı olabilir diye ümit ediyorum.

esracer
22-12-2010, 17:24
İyi akşamlar arkadaşlar Ben Gardenya çiçeğim olsun istiyorum. bana bu konuda aranızda yardımcı olabilecek birisi varmı? Gaziantep te yaşıyorum.

bettyycim
22-12-2010, 17:34
Bir arkadaşım 20 gün kadar sonra Gaziantep'e gelecek isterseniz onla yollarım :p

esracer
24-12-2010, 23:08
Bir arkadaşım 20 gün kadar sonra Gaziantep'e gelecek isterseniz onla yollarım :p

Ciddimisiniz? olsa keşke çok sevinirim.

diver_bird
06-01-2011, 00:42
Merhabalar
Gardenyam soldu hemde feci durumda. Resmini çekip göndericem. Nasıl kurtarabilirim.

diver_bird
07-01-2011, 13:24
Son Hali

diver_bird
07-01-2011, 13:24
Nasıl kurtarabilirim. Budamam gerekiyor mu.

merichan
10-01-2011, 13:54
Nasıl kurtarabilirim. Budamam gerekiyor mu.

Merhabalar,

Ben Atina'da yasiyorum ve oldukca acemi bir cicek severim. Esim ve ben cok sevdigimiz icin bir gardenya aldik yaz sonunda balkonumuza ancak gardemya eve geldikten sonra kustu, sadece tomurcuklanip ciceklenmeden kurudu sonra kasim ayinda bir hafta tatile gittik geri dondugumuzde gardenyam tamamen kurumustu, simdi, butun yapraklari kurumus vaziyette, yapraklarinda da sari sari lekelenmeler de basladi :( Atina'da iklim Izmir ile ayni, kis boyunca da balkonda kalmaya devam etti sadece zaman zaman fazlaca ruzgarli havalarda iceriye aliyoruz. Yani benim sorum da ayni olacak, gardenyami hayata dondurmek icin ne yapmaliyim, simdi budamali miyim? Onerilerinizi bekliyorum. Tesekkurler.

elek
10-01-2011, 14:13
Sayın diver bird ve sayın merichan, öncelikle köklerin ne durumda olduğunu bir görmeniz lazım diye düşünüyorum. Eğer köklerde kararma-kuruma varsa yapılabilecek pek birşey yok maalesef. Kökler canlıysa da dalların kuruyan kısımlarına kadar budayıp beklemekten ve yetiştirme koşullarını burada paylaşılanlara göre tekrar gözden geçirmekten daha fazla yapılabilecek birşey yok.

Geçen sene Mayıs'ta aldığım gardenyamda bu başlıktaki her mesajı dikkatlice not alıp okumama ve uygulamama rağmen başarılı olamadım. Bitki hormonlara boğulup büyütülmüş ithal sera bitkilerindense pek şansımız olmuyor. Üstündeki 40 küsür tomurcuktan hergün 2-3 ü kararıp düştü, sonra yapraklar karardı düştü... Bodur çalı formlu, 6 ana dalı olan bir bitkiydi, dokunursam tamamen ölür diye korkup birşey yapamadım. En son üstünde az biraz yaprak kalan dalı topraksız ortama geçirdim ve saksıdan çıkarırken gördüm ki diğer dalların kökler simsiyah olmuş (çürüme değildi, kuruyup kalmışlardı) Bu tek dal yaklaşık 3 aydır topraksız ortamda. Daldaki kararmalar durdu, farklı yan dallardan 6 yeni yaprak verdi (bu bana geldiğinden beri ilk kez oldu) ve kurudğunu düşünüp uçlarını kestiğim dalların üzerinde gözler oluştu.. Belki kesin konuşmak için 3 aylık süre erkendir ama şimdilik durum iyi görünüyor. Yetişkin bitkinin topraksız ortama transferi riskli oluyormuş, ancak hiç umudum kalmadı deyip denemek isterseniz "Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi" başlığına bir göz gezdirin.

simran
11-01-2011, 13:24
gardenyaların üstündeki tomurcukların kararıp düşmesinin sebebini bilen varmı arkadaşlar..yaprakları da yavaş yavaş kurumaya başladı. yaprakları tamamen dökülmez inşallah buradaki resmi gördüm çok üzüldüm.. sıcaktan kararıyor olabilir diye kaloriferi yanmayan bir odaya aldım gardenyamı..
sanki bu oda daha iyi gelecek gibi..
başka özel birşey varmı yapmam gereken?

merichan
29-01-2011, 13:42
Sayın diver bird ve sayın merichan, öncelikle köklerin ne durumda olduğunu bir görmeniz lazım diye düşünüyorum. Eğer köklerde kararma-kuruma varsa yapılabilecek pek birşey yok maalesef. Kökler canlıysa da dalların kuruyan kısımlarına kadar budayıp beklemekten ve yetiştirme koşullarını burada paylaşılanlara göre tekrar gözden geçirmekten daha fazla yapılabilecek birşey yok.

Tesekkur ederim sayin elek, gardenyami budadim, sanirim son zamanlarda cok fazla suladigim icin bu hale geldi. Simdilik beklemedeyim. Toprak hala nemli gibi. Saksi altinda da su birikmisti, onu da bosalttim. Bundan sonra ne tur bir yontem takip etmemi onerirsiniz?

esracer
05-02-2011, 22:48
Arkadaşlar Gardenia çiçekleriniz çok güzel benimde bir tane olsun istiyorum nereden aldınız ben gaziantep te yaşıyorum burada bulamadım önerebileceğiniz bir yer varmı? bana gardenia yollayacak birileri varmı lütfen ?

Beymen
09-02-2011, 22:21

178624

çok teşekkür ederim...

vehbi
10-02-2011, 09:10
Sayın Beymen gardenyanız maşallah gayet sağlıklı bende üç tane aldım fakat iki tanesi yaşamadı bir tanesi fena değil bende potasyum ağırlıklı gübre deneyeyim bakalım gelişmesi nasıl olacak çok nazlı bir türlü hızlı gelişmiyor son olarak bahçeden saksıya aldım sizin tecrübelerinizden faydalanalım bakalım resmini çekince yüklerim genelde yaprakları çok çabuk sararıyor bir şeyler eksik anladığım kadarıyla teşekkür ederim.

lriell
18-02-2011, 08:53
Merhaba,
5 hafta önce aldığım gardenyamı en sonunda mutlu edebildiğimi düşündüğüm için geçen zamanda yaptığım hataları ve sonuçları sizlerle paylaşmak istedim.

Gardenya ilk geldiğinde SAKA su ile suladım, asit seven bir bitki olarak en bazik su ile sulanmış olmak gardenyayı bir hayli üzdü, toprağın üzeri pamukcuk gibi bir katman ile kaplandı ve yavaş yavaş resmini de ekleyeceğim şekilde yaprakları yeşil sarıya döndü, ben de içme suyuna limon tuzu ekleyerek bu karışım ile suladım, toprağın üzerinde beyazlıklar gitti. Ancak tomurcuklarda da bir kuruma oldu. açmak üzere olan tomurcuklar çatır çatır kurumaya başladı, bende 1 sulama limon tuzu 1 sulama Anadolunun çiçek açan bitkiler için olan gübresi ekleyerek sulamaya başladım.

Şimdi tomurcukları güzel hatta bir tane de çiçek açtı, eşimin "çok kaprisli at bunu" demesine rağmen şimdi arada gidip uzaktan kokladığını görüyorum :cool:.
Ancak ara ara yine yaprakları sarıya dönüyor, umarım bu da yavaş yavaş geçer.

Sevgiler...

hanndan
24-02-2011, 22:08
merhabalar,sayfanıza yeni üye oldum.2 ay önce aldığım çiçeğimin resimlerini ekledim yerlimi ithalmi olduğunu bilmiyorum.yeni çıkan yaprakları sarımsı yalnız sağlıklı görünüyor.camın önüne koydum yerini sevdi gibi.4-5 tane kök gibi görünüyor resimde de özellikle ekledim.bu hafta saksısını değiştirmek istiyorum toprağı az çünkü,ayırmalımıyım,yoksa böyle kalsınmı.formu okudum yalnız net bi sonuç alamadım toprağını nasıl bi karım olmalı yardımcı olursanız sevinirim.
iyi günler.........

esracer
08-03-2011, 18:39
En sonunda benimde Gardenya çiçeğim oldu Ankara ziyaretimde bahouse den aldım bakalım umarım iyi anlaşırız :)

Gülbeşeker
15-03-2011, 22:46
gardenya toprağı nasıl olmalı

siniroluyorum
19-03-2011, 20:06
Hem çok mutluyum hem de çok üzgünüm:):
Gardenyam ilk çiçeğini açtı:)
Ama alt yapraklarında sararmalar başladı:(
Sararmaların nedeni kışın fazla sulama mı yoksa demir eksikliği mi çıkartamadım.Acaba birileri yardım edebilir mi.Üstelik annem üre gübresi vermiş.Yani %47 gibi yüksek bir azot oranına sahip bir gübre.Bu sene bol bol yaprak vereceğine eminim ama zararı olur mu acaba?Haberim olmadığı için çiçekli bitkiler için olan küçük küçük top şeklinde olan gübrelerden verdim.Ne yapıcağımı bilmiyorum.Yazın sıvı bitki besinlerinden veriyordum bir de saksısında demir bir çivi var...Ama uzun süredir aralıktan beri bitki besini vermedim.

hanndan
27-04-2011, 15:20
Merhabalar, daha önce resmini eklediğim gardenyam bi saksı içinde 4-5 kök gibiydi hatta ayrımalımıyım diye de sormuştum cevap gelmeyince bi cesaret ayırıp başka saksılara diktim. en alta çakıl koyup toprağına kum torf ve köpük karıştırarak 4 kök şeklinde diktim. 1 ay oldu şimdiyse çok sağlıklılar hatta birinin üstünde tomurcuğu var.

Koray ERKAN
24-05-2011, 22:57
Gardenyamın üzerinde 10-12 adet tomurcuk var fakat aldığımdan beri hiç biri açmadı en son gübre desteği vermek için yüksek azotlu gübre ile (NPK 16-21-27) destek yaptım fakat resimdeki gibi tomurcuklarda kararma ve düşme oluyor. Gardenyam oldukça sağlıklı görülüyor ama açmamak için çok fazla inat yapıyor. Ben bu durumu psikolojik probleme bağladım sizce nedeni nedir.

limon
25-05-2011, 08:23
Önceki yazılarda şöyle bir bilgiye rasladım.

"BİTKİLERİN GÜBRE İHTİYACINI NASIL BELİRLERİZ?

Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir.
Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi
var demektir.

Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanısıra sararmalara yol açar. Suyun ekstrem durumları,
fazla kireç,kükürt,demir eksikliği sararmaya neden olur. Azot alımı iyi ise yapraklar
koyu yeşildir. Tomurcuk bozulmaları,yaprakların zamansız dökülmeleri azot
noksanlığına işarettir. Bitkilerde bodurlaşmalar görülür.

Azot fazlalığında ise, yaprak ve saplarda gevşek bir yapı oluşur. Bu durumda
potasyum takviyesi gerekir. Potasyum eksikliğinde de erken yaprak dökülmeleri
görülür. Azot yeterli fakat potasyum eksikliği var ise, yapraklar koyu yeşildir, fakat
yaprak formu
bozuktur. Yaprakların ucundan başlayıp kenarlara doğru ilerleyen bir sararma
potasyum eksikliğinden kaynaklanır.
İbreli bitkilerde, başlangıçta ibre uçları sarı iken kahverengiye dönüşür. Fosfor
eksikliğinde ise, yaprak ve ibrelerde kırmızı-kahverengi arası renk farklılaşmaları
görülür. Bazen yaprak koyu siyahımsı renk alır, donuklaşır. Yaprak ayalarında
menekşe rengi geniş lekeler oluşur. Yapraklar azalır, bitki ince uzun bir forma
dönüşür.

Çiçeklenme azalır, geç açar, çiçekler küçülür. Fosfor yetersizliği soğuğa direnci
azaltır, yapraklar zamanından önce dökülür. Yaprak damarları arasında kırmızıkahverengi
lekeler de kalsiyum eksikliğinin belirtisidir. Kalsiyum fazlalığı da bitkide
solgunluk
yaratır.Gübrelemede gün içerisinde saat önemlidir. Akşama doğru gölgede
yapılmalıdır."

2 senedir bahçede dikili olan gardenyamın büyümesi çok yavaş ama keyfi yerinde. Henüz görünen çiçek tomurcuğu yok ama hazırlık aşamasında.

simran
01-06-2011, 07:22
Gardenyamın üzerinde 10-12 adet tomurcuk var fakat aldığımdan beri hiç biri açmadı en son gübre desteği vermek için yüksek azotlu gübre ile (NPK 16-21-27) destek yaptım fakat resimdeki gibi tomurcuklarda kararma ve düşme oluyor. Gardenyam oldukça sağlıklı görülüyor ama açmamak için çok fazla inat yapıyor. Ben bu durumu psikolojik probleme bağladım sizce nedeni nedir.

koray bey sizin gardenyanızla aynı durumdaydı benim gardenyamda. alalı 8 ay olmasına rağmen sürekli tomurcuk verip, açamadan çürüyordu tomurcuklar. batıya bakan serin bir odada cam kenarında duruyordu. 2 hafta önce eşim çiçeği doğuya bakan balkona çıkarttı. balkonumuz cam balkon ama penceresi devamlı açık hava alıyor. malum bu aralar her gün yağmur yağıyor, çiçek yağmur almayan bir yerde olmasına rağmen sanırım nem ve oksijen hoşuna gitti. dün akşam işten eve gittiğimde kocaman bir goncanın açmak üzere olduğunu farkettim. ve gece 23 gibi baktığımda biraz daha açılmış gördüm, bu sabah ise tamamen açılmıştı. eşim ve ben şoktayız. resmini de eklerim bu akşam inşallah.sanırım gardenya iç mekan bitkisi değil, açık hava ve nem seviyor.

simran
01-06-2011, 07:26
bunlarda da fotoğrafları...

açacağı zaman önce goncanın boynu uzuyor. kırmızı ile işaretlediğimin de her gün boynu biraz daha uzuyor. 3-4 gün içinde onun da açmasını bekliyorum.

lerdemir
07-06-2011, 22:46
Sn.Koray ERKAN,

1- Gardenyanızı ne zaman satın almıştınız? (En son gübreleme uygulaması tarihini iyi kötü belirleyebilmek için)

2- Elinizdeki kompoze gübrenin kullanım talimatı var mı idi? Uygulama talimatına uygun ölçüler ile tarif edildiği miktarda mı uyguladınız?

3- Gardenyanızın yapraklarında kavrularak kuruma başlangıcı gibi kahverengileşmeler ve kıtırlaşma var mı?

4- Sulama rejiminizden bahseder misiniz? Ne sıklıkta, hangi yöntemle, ne doygunlukta suluyorsunuz?

Cevapları henüz almamış olmakla birlikte, gardenyanızın ihtiyacından fazla azota maruz kaldığı kanısındayım.

Eğer durum bu ise, saksınızın toprağını yukarıdan akan bol su ile yıkamanızı (duşun altına koyup, duş başlığı ile 2-3 dk kadar üstten suyu bolca verip alttan akıtmak suretiyle) ve sonrasında alt tabağını koymadan saksıdaki suyun iyice süzülmesini beklemenizi öneririm.

Gardenya kokulu günler dileklerimle...

NOT: Ruhlarınızı çok yormayınız; bitkiler de insanlar gibi sendeler, zayıflar, hastalanır, hatta ölür. Çok titizlenmeyin; sürekli vitaminlere ve besinlere boğmayın. Hatta neredeyse sulamayın bile. Sadece takip edin, "sula beni" sinyalini alacaksınızdır çoğu bitkiden. Susuzluktan ölen pek az bitki gördüm; aksine aşırı sudan dolayı çürüyüp giden niceleri oldu.

Koray ERKAN
09-06-2011, 11:00
Sayın lerdemir

- Gardenyamı alalı ortalama 2 ay oluyor, Bauhouse da almıştım.
- Aldığım gübre (NPK 16-21-27) kullanımım ise, balkonda su dinlendirmek için kullandığım 30 litrelik bir su damacanası var, damacanadak su bittiğinde yeni suya 5-6 adet limon tuzu bir iki çay kaşığı gübre atıp çiçeklerimi bu su ile suluyorum. Gardenyamı iki günde bir üstten doyanan kadar suluyorum. Bazende fıs fıs yapıyorum. Bitki yarı gölge sabah güneşi alan balkonda duruyor, iç mekandaydı fakat iki haftadır balkonda keyfi biraz daha yerinde.
- Evet gardenyamın bazı yapraklarında kahve rengilikler mevcut ama iki veya üç yaprakta kahverengileşme var, bazı yapraklarında ise buruşma var.

Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

BenBen1967
09-06-2011, 22:34
Bir yerlerde yazılı olması gerekiyor. Ben geçen yaz kurumaya yüz tutmuş olan gardenyamı bahçeye bırakmıştım. Tüm yaz bahçevanın insafı ile sulandı durdu yaz sonunda gördüğüm manzaraya şok olmuştum. Benim o tek dal kalan kuruyan gardenyam dal budak vermiş çiçek açmış tomurcuklara boğulmuştu.Eve aldığımda havalar soğuyana kadar balkonda bıraktım 11 e kadar güneş alıyordu. Daha önceki aman canım, bir tanem, nem mi kapmış, üzülmüşmü diye uğraşmayınca çiçek olduğunu hatırlayıp kokusu ile bizi bayıltmıştı. :D

TİMSAHGİL
11-06-2011, 08:58
Mrh lardemir ve gardenya aşıkları

bende 1-1,5 yıl önce gibi leroy merlınden gardenya almıştım.. sanırım benimki yerli dedikleri cinsten..evin içinde tuttum sürekli yer değiştirdim yerini sevsin diye ama bir tülrü olmadı çareyi dışarı atmakta buldum.. ilkbahardan beri balkonda duruyor. çok hastalıklar geçirdi pamuk biti oldu vs... zamanla nerdeyse hiçbir yaprağı kalmadı :( şuanki halinin resimlerini koydum tomurcuklandı ama kesinlikle yeni yaprak vermiyor dallar kurudu ne oldu anlamadım eski yapraklarda dökülüyor.. vitaminler verdim çare olmuyor çokmu su veriyorum bikmiyorum..

şuan yaprakları açık yeşilimsi koyu yeşil değil bunu sebebi nedir. nasıl kuvvetlendirebilirim yeni dalları oluşsun istiyorum..yerli gardenyamı kurtarmak için lütfen bir çare söyleyin.....

altin123
14-06-2011, 12:36
Merhaba
Benim Gardenyamı alalıda 2-3 ay oldu üzerinde tomurcuklarla almıştım bir çiçek açmıştı ama diğer tomurcuklar yemyeşil duruyordu taki iki hafta önce sine kadar havalar ısınınca (İstanbul 'da) arka arkaya açtılar. Ama şimdide yapraklar kıvrılmaya başladı birkaç tomurcuk ta kendiliğinden düştü. Sizce yapabileceğim bir şey varmı yoksa kendi haline mi bırakmalıyım..

Jezebel
15-06-2011, 21:21
Bu gün aldım, krem rengi açana kardeş geldi.
Torbadaki haline acıdım ve hemen saksıya aldım.

224840

,

224841

Uzun ömürlü olması dileği ile.

Jezebel
16-06-2011, 19:52
Çiçek görüntü ve kokusu harkulade.

225428

:p

SerDag
18-06-2011, 13:28
Hediye gelen gardenyamın üzeri tomurcuk doluydu, hemen balkona konuldu, ancak nasıl bakacağımı pek bilmiyordum. İlk 1-2 hafta birkaç tomurcuk şişirip döktü. Sonra yağmur yağıyor olsa da yapraklarına su püskürtmeye başladım ve suyunu artırdım. Açmaya başladı! Bu nasıl bir kokudur yarabbim..:rolleyes:

SerDag
18-06-2011, 13:51
Forumu okudum ve su püskürtme konusunda kafam karıştı. Kimisi tomurcukluyken püskürtmeyin döker demiş kimisi çiçekliyken püskürtmeyin döker demiş. Ne yapacağımı şaşırdım yani. Üstü tomurcuk dolu, ne yapmam gerekir?
Bu arada cahil cesareti tam, her gün gidip açan çiçeklerini kokladım öptüm, demin okudum da sararırmış meğer! Hakikaten birisi sarı renk oldu sarı gül gibi. Uzaktan seveceğiz anlaşılan.
Su püskürtme konusunda son bilgi nedir?

Jezebel
18-06-2011, 16:37
Çiçekçiye gardenya almaya korktuğumu söyledim.
"Korkmaya gerek yok, 3 günde 1 bardak su verin, ancak nemden hoşlanır, sıkca fısfıslayın" dedi. Sularken suyu doğruca köküne değil de saksının çepeçevre kenarından vermemi öğütledi. Tül perdenn arkasında günde 4 saati geçmeyecek şeklde güneş alabilrmiş. Yani gölge çiçeği. Çiçeklerin sararması normal br süreç bence, çünkü açtığını fark etmemiştim önce kokusunu aldım. "Allah Allah bu koku nereden geliyor" diyerek aradığımda çiçek sararmıştı bile.
Şimdilik talimatlara uyuyorum, iki bitkim de iyi durumda.

SerDag
18-06-2011, 22:57
Çok teşekkürler Jezebel, ben de interneti aratınca gözüm korkmuştu, bir sitede aynen şöyle yazıyordu: her zaman aynı gün aynı saatte aynı miktarda su verilmelidir. Aman Tanrım dedim!
Öyleyse fısfıs yapacağız. Ben de başta az su vermişim açmadı; suyu 3 günde bire çıkarttım. Tomurcuk dökülmesi olayını takip edip buraya bilgi vereceğim.
1-2 yaprak sararması oldu ama durdu gibi sanırım az sudan. Bauhaus'ta demir sülfat bakındım, ortancalar için koca bir kutu mavileştirici toz buldum ama almadım. Toprak asiditesini artırır yazıyordu ama bu kadar tozu nasıl bitiririm dedim vazgeçtim.
Çocuğunun demir hapı ve damlalarını vermekten bahsedenler vardı forumda, acaba nasıl sonuç aldılar?
Bitkilerim için eve aldığımız suyu değiştirdim, Türkiye'nin en yumuşak suyu sloganıyla satılan bir markaya geçtim. Bakalım nasıl tepki alacağım çiçeklerden?

Gardenya çiçeklerini şapır şupur öpmeye de bir son vermeliyim.:)

Jezebel
18-06-2011, 23:23
Şimdi gözüm bunda;)
Gardenia augusta

226130

Burada çiçek hiç kimse elini sürmese dahi sararabildiğini görebilirsiniz;)

Gardenia augusta Aimee Yoshioka

226133

.

Jezebel
22-06-2011, 09:51
Sayın SerDag,
sulama konusu saksının ebatına değişiyor, büyük saksıda olan Gardeniam 3 günde bir sulanmaya ses çıkarmıyor,ancak küçük saksıdaki ikinci gün boynunu büktü.
Demek ki onu da günaşırı sulamam şart;)

kopshtar
22-06-2011, 16:16
Fısfıstanmıdır bilmiyorum ama bendede irileşen tomurcuklar dibinden çürüyerek çamur gibi oluyordu. Açanlar krem rengi açıyordu. Fısfıslamayı kestim tabağından su veriyorum ve daha gölge bir yere aldım. Tomurcuk dökülmesi durduğu gibi yeni açan çiçekleri de bembeyaz oldu. Yapraklarının azıcık matlaşması keyfinin yerinde olmadığını gösteriyor.

Jezebel
22-06-2011, 16:50
Bence gölge etkili olmuştur ;)

kopshtar
23-06-2011, 09:06
2-3 saat kadar direkt güneş alması etkilemez diye düşünmüştüm. Yeni yerinde buzlu cam arkasından sadece sabah güneşi alıyor.

fatmadundar
23-06-2011, 17:17
Gardenya çok sıcağı sevmez. Üzerine direk güneş gelmemeli.

Gül Batur
23-06-2011, 18:03
Fatma Hanım Allah nazadan saklasın.
Çok güzel yerini sevmi.

fatmadundar
23-06-2011, 18:33
Teşekkür ederim Gül Teyze. Kendileri Gül Batur'un hediyesidir.

Koray ERKAN
29-06-2011, 09:17
Nihayet benim gardenyam da açtı. Bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.

sevgili emel
06-07-2011, 10:30
maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler

aukesen
28-07-2011, 19:01
Merhaba arkadaşlar bende de yerli gardenya var bu aralar iyice coştu çiçek açmaya başladı ve boy atıyor sarmaşık gibi sağa sola genişliyor gelnelde herkes de ithal gardenya var normaller ile arasında fark var mıdır

emrecan38
01-08-2011, 22:21
maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler

Ben yeni çıkmış filizlerden birini kestim. Bardağı sera ile kapatıp delerek içine koydum. Çillendi daha ekmedim. Tutar diye ümit ediyorum.

lerdemir
27-08-2011, 09:08
Sn. Koray ERKAN,

Haziran sonundan bu yana durumlar nasıl?

aukesen
27-08-2011, 18:09
arkadaşlar benim gardenyam (süs biberim ile birlikte ektim bir birlerine faydaları var gibi hiç rahatsız olmadılar biri bolmiktarda biber verirken diğeride ona müthiş kokusu ve görüntüsü ile destek oluyor) yerli üretim olanlarından **** sizdekilerden farklı çalı formunda ama iyi gelişiyor alttanda baya bir sürgün verdi leonardit in baya faydası oldu bilginiz olsun yerlilerin açma problemi var alırken üstü çiçekli oluyor zaman zaman dökülünce bir daha zor açıyor

koala980
11-09-2011, 13:32
Ben de gardenyamın başından geçenleri paylaşmak isterim. Haziran ayında hediye gelen gardenyamın ilk iş saksısını ve saksı harcını değiştirdim.Forumda yazdığı gibi bir harç hazırladım fakat sanırım çok sıkı bir harç oldu. İş yerimde , odamda pencere önünde duruyordu ve sürekli havalansın diye camı açık tutumaya çalışıyordum. Ama yaprakları sararıp solmaya ve dökülmeye başladı. Toprağından nemini ayarlayamadım.Ve toprağın üst kısımında pamuksu yapılar oluştu.Daha az güneş alan yere koydum,sararmaya devam.Harcını değiştirdim ,sararmaya devam.Sulamayı daha sık yaptım olmadı daha az yaptım gene olmadı. Yeni harcını da ,yerinide ,sulanma sıklığını da sevmemişti. Harcını değiştirdim ve içine perlit ekledim.Alıp eve getirdim ve balkona koydum.Balkonda da barbekü için ayrılan yerin içine yerleştirdim. Harca perlit ekleyince sulama sıklığıı ayarlamak kolaylaştı. 5-6 gün suyu yetmeye başladı. Durduğu yerden dışarı doğru(aydınlığa) uzanan dallar sararmıyordu fakat soluk soluk duruyordu ben de daha fazla içeri doğru ittim. Çok az kısımı aydınlıkta büyük kısmı gölgede oldu yeni sistemde. Yeni yapraklar çıkardı fakat yapraklar eskisi kadar gür olmadı. Bu arada ilk günden bu yana hep üzeri tomurcukluydu. Döküldü yenisi çıktı,döküldü yenisi çıktı.Tomurcukların dipleri sarardı, karardı döküldü. Eve geldikten sonra yapraklar iyiye gitti tomurcuklarda dökülmeyi bıraktı. Ama hiç açmadılar. Bu arada bazen sabah akşam bazen ise sadece akşam sürekli fıs fıs yaptım. Toprakta leonardit olduğu için limon tuzu hiç uygulamadım. 15-20 günde bir besin verdim. Bu sabah itibariyle bir tomurcuk beyazlaşmaya başladı. Tam bu büyüklük ve beyazlaşma dönemminde de dökülen tomurcuğum olmuştu. Onu kapatarak fıs fısa devam ediyorum. Birde hala dış taraftaki yapraklar solgun. Bundan sonrası için önerileriniz neler olabilir. Mesela limon tuzu kullanayım mı? Forumu sık sık okuyorum ama henüz bitmedi ben de kendi çiçeğimin hikayesini paylaşmak ve önerilerinizi almak istedim. Hafif hafif kokular gelmeye başladı. Heyecanla bakliyorum. Fotoğrafını da eklerim ilk fırsatta.

aygün
11-09-2011, 14:39
Başaramayanlardan biri de benim:(
Ömrümde böylesi nazlı bir bitki görmedim.

aukesen
13-09-2011, 14:07
kullandığınız harç nasıl bir harç ben kendi uyguladığım yöntem köyden getirdiğim içerisinde biraz gübre bulunan toprak (ağaç kalıntıları olduğundan perlit falan koymadım) yaklaşık 1/4oranında leonardit 15 lt'lik saksıda hatta yanında da süs biberi var bu kadar ayrıca sabah gölge öğleden sonrada akşama kadar güneş alıyor Adana da olduğumu belirteyim duruma göre hergün ya da 2 güne bir su veriliyor kök durumu kontrol edilerek 2 haftaya bir de çiçek çoşturan tarzda sıvı gübre arada bir de humik asit şimdiye kadar 5-6 defa çiçek açtı kesinlikle torf kullanmadım 2-3 defa da unlu bitle uğraştım çiçeğimin resmi bir önceki sayfada olacak

limon
13-09-2011, 18:11
Her şeyi denediniz ama olmadı mı? Şayet atmaya karar verdiğiniz aşamadaysanız ve bahçeli bir evde oturuyorsanız, bahçeye geçirin. İstanbul'da güneşli yerde de oluyor ama Adana'nın güneşi fazla gelecektir, gölge bir alana dikilebilir. Toprağa geçirdikten sonra çiçek açma zamanı Ormangülü veya Ortancaya verilen granül gübrelerden ölçüye göre verin. Nasıl olacaklar, haberdar ederseniz sevinirim.

Belki Gardenya da çeşit çeşittir bilemiyorum ama ben sevgili Jineop'un bahçeye diktiğini görünce saksıda hayatından pek te memnun olmayan Gardenyamı bahçeye geçirmiştim. 2 yıl önce İstanbul'da en sert kışın geçtiği seneydi ve Gardenya dona ve kara bana mısın dememiş, yaz başında bolca çiçeklenmişti. Tıpkı Manolya gibi, çok hızlı büyüyen bir bitki değil ama hiç bir nazıyla da karşılaşmadım. (O evimizden taşındığımız için geçmiş zaman yazdım)

Şimdiyse çit bitkisi olarak kullanmayı düşündüğüm bitkilerden. Googleda baktım pek çok evde çit olarak kullanılmış, hem yaprak dökmediği, hem de kokulu çiçekler açtığı için çok cazip geliyor bana.
245471

aukesen
19-09-2011, 08:53
limon
ben koala980 arkadaşın problemine karşın birşeyler yazdım beni yanlış anladınız sanırım benim gardenya da sorun yok maşallah hali vakti yerinde teşekkürler yine de verdiğiniz bilgiler için

limon
19-09-2011, 09:59
:) Yok ben de size yazmadım zaten, bitkisinden ümidini kesenler için son şans olarak denemeleri açısından yazdım.

koala980
21-09-2011, 21:44
Harcında humuslu bahçe toprağı(içine leonardit karıştırılmış) ,çok az kumlu toprak ve perlit var. Sonradan perliti arttırmıştım ve daha sağlıklı olmuştu. Sulamasını toprağı kuruyunca yapıyorum. Beklemiş şebeke suyu kullanıyorum. Akşamları fısfıs yapıyorum. Yaklaşık 15 günde bir besin veriyorum.Limon tuzu hiç kullanmadım. Bu arada bahsettiğim tomurcuk büyüdü ve beyazlaşarak açmaya başladı. 2-3 gün mis gibi kokular yaydı ve tam açamadan döküldü. İç kısmı sarardı ve sonra kurur gibi oldu. Şimdi 2. tomurcuğu aynı şekilde hafif araladı beyaz yapraklarını ve kokusunu yaymaya başladı ama bir türlü serpilmiyor . Nedendir ya da ne yapabilirim?

kopshtar
22-09-2011, 09:58
Sn koala980;
Hata bence şebeke suyu ile sulamak. Bursa'nın suları aşırı kireçli. Bende de damacana suyu ile suladığım sürece problem yoktu. Dinlenmiş şebeke suyuna geçtiğimden beri yaprak ve çiçek tomurcuğu döküyor. o kadar çok kirece duyarlı bitkim var ki. Bu iş bize maliyetli olmaya başladı anlayacağınız :))

ceylin61
22-09-2011, 10:03
gardenyamı intetrnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.

ceylin61
22-09-2011, 10:13
gardenyamı intetnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.
hazır içme suyuyla suluyorum ama tomurcukları var diye fıs fıs yapmaya korkuyorum.
246962

246963

sizce nasıl görünüyor herşey yolunda mı, bu arada cam balkonumda gölgede duruyor...

ceylin61
22-09-2011, 20:03
Ben hem bu sitede hem de çiçek yetiştirme işinde çok yeniyim, ankarada yaşıyorum, bir üniversitede araştırma görevlisiyim malum işim biraz stressli ve çiçeklerimle ilgilenerek rahatlıyorum...

Kuzey doğu cephe bir cam balkonum var ve balkonumu çiçeklerle donatmak istiyorum bunun için işe gardenya ve açelyayla başlamak istedim,
açelyam nisandan beri benimle harika bir yavru ağzı rengi var, gardenyam ise 5 gündür benimle üzerinde 2 tomurcuk ve büyürse sanırım tomurcuk olacak 10 kadar yeni oluşum daha var, onu çiçekli görmek çok istiyorum....forumlara aşağıdaki linklerden yardım istedim ve sorunlarımı yazdım ama henüz bir cevap alamadım bende bir bilene danışayım dedim :)

kısaca tekrar bahsedeyim, açelyamın son açan yaprakları sarıya dönük açtı daha sonra o sarı küçük yaprakalrın arasından minik tomurcuklar çıktı ve yapraklarda alttan başlayarak koyulaşmaya başladı uçlar hala sarı. gölgede duruyor suluyorum ama hiç gübre kullanmadım acaba demir eksikliğimi var....

gardenyama gelince oda sanki forumdaki çiçekler gibi koyu değil açık yeşil ve üzerindeki tomuruk ne zaman açar 5 gündür birazcık büyüdü...

resimler aşağıdaki linklerde orda oldukları için buraya koyamadım bakıp yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler....

http://www.agaclar.net/forum/861686-post393.htm

http://www.agaclar.net/forum/861681-post1360.htm

koala980
23-09-2011, 08:33
Sayın Kopshtar,
Evdeki arıtma cihazından çıkan suyu kullansam olur herhalde,ne dersiniz? Gerçi orkidelerimide beklemiş su ile suluyorum,iyi durumdalar ama belki gardenya daha hassastır.
Arıtılmış su işe yararsa onu kullanırım yeterki o güzel kokularını ve çiçeklerini paylaşsın benimle. Teşekkürler.

koala980
23-09-2011, 08:34
Bu arada bir şey daha var yardım isteyeceğim. Toprağında leonardit olduğu için sularken limon tuzu kullanmıyorum. Sizce kullanmalımıyım?

blacksword
23-09-2011, 21:10
Merhaba arakadaşlar,
Son zamanlarda gardenyamın alt yapraklarında damarlarında sararma olduktan sonra dökülmeye başladı. Bu normalmidir sizce bu mevsimde yapraklarını dökmesi gerekirmi. Birde resimde görüldüğü gibi yapraklarda kahve rengi lekeler oluştu. Bu lekeler yaklaşık 1 aydır bu şekilde. Sulama suyu olarak içme suyu kullanıyorum 10-15 günde bir sulama suyuna 0,5lt 3cc 4-8-4 oranında sıvı gübre veriyorum. Sizce bunlar normal şeylermi. Genel görünümü normal görünüyor. Sürekli yeni yaprakalr ve dipten yeni filizler çıkartıyor.

koala980
24-09-2011, 22:33
247797

247798

247799
Ben de gardenyamın fotoğraflarını ekleyeyim. Belki bir fikir verir. Goncası 3-4 gündür bu halde. Kokusu gitgide azalmaya başladı. İki şey geliyor aklıma birincisi güneş az alması (barbekü için ayrılan yerde duruyor) ikincisi ise havaların geceleri artık 15 derecenin altına düşmüş olması.Tabi birde sayın Kopshtar ın bahsettiği beklemiş şebeke suyu kullanımı var. Yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkürler.

kopshtar
26-09-2011, 12:17
Beklemiş şebeke suyu sadece etkenlerden biri olabilir. İleri arıtma cihazı olmadığı sürece kireci arıtmıyor diye biliyorum.
Toprak harcında da mutlaka çam ibresi veya çam altı toprağı olsun.

Mine Pakkaner
26-09-2011, 19:40
...gölgede duruyor suluyorum ama hiç gübre kullanmadım acaba demir eksikliğimi var....
...
Ceylin fotoğraflara göre demir eksikliği var ancak demir eksikliği saksı harcının veya sulama suyunun kireçli olamsından da kaynaklanır. Kireç demir alınmasını engeller. Açelya asidik ortam sever. Keza açelya kadar olmasa da gardenya da öyle. Bu durumda yapacağınız şey öncelikle hemen demir uygulamak. Sonra da kireçsiz su ile sulamak saksı değiştirirken de özel harçlardan kullanırsanız rahat edersiniz.

blacksword
26-09-2011, 22:16
Merhaba arkadaşlar,
soruma cevap yazan olmamış internette biraz araştırma yaptığımda Kalsiyum eksikliğinin tarifine benzettim sizlerinde fikirlerini almak istiyorum. Birde alt yapraklarda sararıp dökülmeler var yalnız sararma önce damarlarda oluşuyor. Yani önce demarlar sararıyor sonra damar araları sararıyor yaprak kurumadan düşüyor. Yardımcı olabilrimisiniz?

blacksword
01-10-2011, 08:19
Sanırım burda kendi kendime konuşuyorum!

artemisia10
01-10-2011, 10:56
gardenyamı intetnetten bir seradan sipariş verdim, yaprakları forumda gördüğüm diğer çiçekler gibi koyu yeşil değil açık yeşil ama canlı, diri ve parlaklar, geldiğinde üzerinde bir büyük iki küçük tomurcuk vardı,inşallah açarlar.
hazır içme suyuyla suluyorum ama tomurcukları var diye fıs fıs yapmaya korkuyorum.
246962

246963

sizce nasıl görünüyor herşey yolunda mı, bu arada cam balkonumda gölgede duruyor...

Yaprakların açık renk olması besin eksikliği özellikle azot nedeniyle olabilir besin takviyesi yapabilirsiniz.

artemisia10
01-10-2011, 11:02
Merhaba arakadaşlar,
Son zamanlarda gardenyamın alt yapraklarında damarlarında sararma olduktan sonra dökülmeye başladı. Bu normalmidir sizce bu mevsimde yapraklarını dökmesi gerekirmi. Birde resimde görüldüğü gibi yapraklarda kahve rengi lekeler oluştu. Bu lekeler yaklaşık 1 aydır bu şekilde. Sulama suyu olarak içme suyu kullanıyorum 10-15 günde bir sulama suyuna 0,5lt 3cc 4-8-4 oranında sıvı gübre veriyorum. Sizce bunlar normal şeylermi. Genel görünümü normal görünüyor. Sürekli yeni yaprakalr ve dipten yeni filizler çıkartıyor.
Sararma ve koyu lekeler hastalık nedeni ile de oluşabilir. Ayrıca fazla gübre nedeniyle yapraklarda yanıklıklar da oluşabilir.Ben gardenyalarıma çok sık gübre vermiyorum şu ana kadar hiç sorun yaşamadım. Bitki hastalıkları konusunda yardım isterseniz daha çok yardım alabilirsiniz foruma hoş geldiniz.

mhrslm
02-10-2011, 23:12
Bu soru biraz garip kaçabilir ama demir sülfatı nereden temin ediyorsunuz :)

elek
03-10-2011, 06:35
Eminönü çiçekçiler çarşısında demir sülfatı bulabilirsiniz.

mhrslm
03-10-2011, 14:17
Eminönü çiçekçiler çarşısında demir sülfatı bulabilirsiniz.

teşekkürler...

maysan80
14-10-2011, 20:03
benim anlayamadığım hangi mevsimde çiçeklendikleri? anlatılanlara göre her mevsim çiçek verme ihtimali olan bir çiçek galiba

limon
15-10-2011, 15:07
Bahçede yaz başında çiçekleniyor. Manolyalarla aynı zamanlarda.

eb_ru
18-10-2011, 10:26
Sayın ceylin61, çiçeğinize iz elementlerin olduğu bir sıvı gübre karışımı takviyesi yapınız. Ben sararan yapraklar için olan içerisinde şelatlı olarak demir bakır mangan çinko içeren bir sıvı besin kullandım ve yapraklar kendine gelmeye başladı. Koçtaş'tan aldım. Bitkiyi ilk aldığımda sizinki gibiydi.
Ayrıca perlit kullanan arkadaşlara bir önerim var. Perlit yerine ponza taşı kullansınlar. Bir sitede perliti gardenyalarda tercih etmeyin yazıyordu. Benim gardenyalar ponza taşını sevdi.Bir de bahçe toprağı değil de kestane toprağı tercih edin. Ayrıca karasal iklimde yaşayanlar mutlaka bitkinin etrafında nem sağlasınlar. Bunun için bir tabağa çakıl taşları koyun ve saksıyı üzerine oturtun. Çakıl taşlarını saksının alt deliğinden toprağa değmeyecek şekilde kurudukça ıslatın. Ben yapraklarına hiç su püskürtmüyorum, sadece bu şekilde nem sağlıyorum. Akşama inşallah fotoğraflar ekler gösteriririm çiçeklerimi.

eb_ru
18-10-2011, 18:01
Yaptığım çakıl taşlı sistem sonucu büyüyen gardenyamın bir ay arayla fotoğrafları

ve uzaktan görünümleri

belki birilerine bir fikir olur.
En sondaki 1 aydır bizde, 5tlye almıştım, baya bakımsız, takviyelerle kendine getirmeye çalışıyorum. Diğeri 4 aydır bizde daha hiç açmadı ama durumu iyi görünüyor.
Demir takviyesini yılda 2-3 kezden fazla yapmamak lazımmış. Yoksa yapraklarda kahverengilikler oluyormuş. Bir dahaki toprak değişiminde "toprak coşturan" kullanıp sıvı besin takviyesiyle uğraşmamayı düşünüyorum. Böyle zor oluyor.

maysan80
18-10-2011, 20:54
demir takviyesi demişsiniz. bunu illa ilaçlarla mı yapmak zorundayız? yoksa haşlanmış yumurtadan kalan suyu soğutup eklesek aynı kapıya çıkmaz mı? sonuçta kalsiyum eklemiş oluyoruz. yanlış mı düşünüyorum.

kopshtar
19-10-2011, 13:52
Sn Maysan; çok ters bir saptama yapmışsınız.
Kalsiyum eklerseniz asit toprak seven gardenyanızı öldürürsünüz.
Demir takviyesi ise tabiiki illa gübrelemeyle olmaz. Çevrenizde demir atölyesi varsa buradan demir tozu alarak toprağa bir miktar ekleyebilirsiniz.
Unutmayın bu kendi yediklerimiz içinde geçerlidir. Kalsiyumlu ve demirli gıdaları birlikte alırsak birbirlerini nötrlerler ve ikisinden de fayda göremeyiz.

eb_ru
19-10-2011, 22:40
Sayın maysan80 toprağımız zengin olursa besin takviyesi yapmamıza gerek kalmaz. Toprağı zenginleştirmek için belirli ölçülerde toprak karışımları bunun için yapılıyor. Ben de dışardan sıvı besin takviyesi yapmayı hiç sevmiyorum, bunun için toprak coşturan kullanıp normal sulayarak bitkiye bakmak istiyorum. Umarım bu mümkündür. Bahara deneyeceğim.

SerDag
21-10-2011, 12:55
Merhaba koala 980, bana üşümüş gibi geldi. Gardenya karasal iklim kışına dayanamaz. Gece 15 Cnin altına düşmesin. Gündüz 20-25 C aralığını sever.

Su püskürtme konusu: tomurcuklarına denk getirmeden püskürtüyorum. Ama çakıl taşıyla nem sağlama yöntemi daha iyi.

SerDag
22-10-2011, 13:31
Sevgili dostlar, demir sülfatı nereden bulabilirim Ankara'da? Ya da bana minik bir kese gönderebilecek bir arkadaş var mı? Burada hiçbir çiçekçi bilmiyor bön bön yüzüme bakıyorlar. Koçtaş ve Bauhaus'ta da bulamadım, bildiğiniz gübre uzatıyorlar bana.

Demir eksikliği konusunu bu başlığın ilk mesajından itibaren okudum ve torfa dikili olduğu için demir içeren Vilmorin verdim. Ancak bu çiçeği çiçeklenmeye zorlayan bir şey ve içime sinmiyor. Bir de gardenya toprak isteğiyle ilgili bir mesaja pek rastlayamadım. Acaba bu konuda bilgisi olanlar yanıt yazabilir mi? Çok teşekkürler..

Limon tuzlu su uygulamasına bugün itibariyle başladım.

eb_ru
22-10-2011, 15:43
Demir sülfatı ben de bulamadım, 10 tane aktara sordum hiçbiri bilmiyor. Çiçekçiler de paslı çivi sapla saksıya dedi. Mecburen şelatlı sıvı besin kullanıyorum ben. Demir sülfatın miktarını ayarlamak sorun olabilir. Bir de demir sülfatın demiri toprakta yükseltgenip ya da indirgenip bitkinin yararlanamayacağı formlarına dönüşebilir diye düşünüyorum. Ancak şelatlı yapıdan dolayı demir hep bitkinin faydalanacağı şekilde kalabilir diye düşünüyorum. Hem şelatlı besinde bakır vs. diğer iyonlar da mevcut. Miktarını ayarlamak da daha kolay geldi bana.
İlla demir sülfat kullanmak istiyorum diyorsanız beher pipet vs. kimyasal malzeme satan medikallere sorun bir de demir sülfatı. Ellerinde yoksa da tedarik edebilirler.
Gardenya toprağını da çok araştırdım ben. Gardenyanın kökleri boğulmak istemiyormuş. Bu yüzden havadar bir ortam sağlamak lazımmış. Bunun için ben ponza taşı kullandım. ponza taşı gözeneklerinde suyu ve oksijeni hapsediyor ve bitki istediğinde bunlardan faydalanabiliyormuş.(ponza taşını seradan bulamadım ben de topuk taşı olarak marketlerde satılan ponza taşını parçalayarak kullandım) Toprak olarak da kestane toprağı ve torf karışımı kullandım. Limon tuzu hiç kullanmadım. Zamanla toprakta birikim yapabilir diye düşünüyorum.
Çok şükür keyifleri yerinde bizimkilerin. (Aman nazar değmesin :))

SerDag
22-10-2011, 17:09
Sevgili ebru çok teşekkür ederim. Limon tuzunu abartmamaya çalışacağım. Torf sulandıkça sıkışan bir toprak ve sulanmayınca takır takır olup bir daha su emmeyen bir toprak. Ben de ponza taşı parçalayıp torfa eklemeye karar verdim.

Şelatlı ne demek onu anlamadım. Sıvı besin var bende ama şelatlı mı değil mi bilemedim.

İçeriye, batan güneşin vurduğu duvarın önüne aldım gardenyayı. Bakalım 2 tomurcuk ne zaman patlayacak?;)

eb_ru
22-10-2011, 18:27
Yalnız toprak değişimini bitki tomurcukluyken yapmayın. Tomurcuk ölür yoksa. (tecrübeyle sabittir ;) )Saksıyı alttan sulayarak torfu doygun hale getirin tomurcuklar açana kadar. Daha sonra değiştirirsiniz.

Piyasadaki bu tarz sıvı besinlerin çoğu şelatlıymış. Alırken sormuştum öyle demişlerdi. Şelatlı demek şu: EDTA,DTPA, EDDHA denilen organik moleküller var. Bu moleküller +2 ve +3yüklü iyonları yapısında tutuyor .Toprağa bunu verdiğimizde bitki ihtiyaç duydukça bu iyonları bünyesine alıyor. Geriye toprakta EDTA vb. kalıyor ancak bunlar da bitki için zararsızmış. Şimdi toz demir sülfatı kullanırsak ve miktarını ayarlayamazsak bitki ziyan olacak. Bu tarz sıvı besinler daha güvenli görünüyor bence.
Sizdekine benzer pek çok tomurcuk var benim çiçekte de. Sabırsızlıkla bekliyoruz :)

memet
22-10-2011, 18:29
Demir sülfat yerine zaçı kıbrıs diye arayın. Bulursunuz. Boyacılardan kara boya da arayabilirsiniz.

SerDag
22-10-2011, 22:55
Çok teşekkürler. Evet bu konunun ilk mesajlarında çok bahsedilmişti saçıkıbrıstan. Hatta resimler koymuşlardı üyeler mavi mi olur yeşil mi diye..

Saçıkıbrıs deyince de bön bön baktıkları için, Vilmorin'e devam etmeye karar verdim. Yaprak damarlarında sararma yok, anlaşılan demir eksikliği yok. Bu besinden daha önce Benjamin ficus'a vermiştim boy atmıştı, ziraatçi bir akrabam bu bitkiye demir verilmiş, demişti. Şimdilik sorunum toprağı, çünkü bildiğiniz torf. İyi süzmüyor, ıpıslak sanki. Kurumaya bırakırsam yanlardan ayrılıyor, ideal değil yani.
Biraz ponza eklemeye çalışacağım. Çok teşekkür ederim..

eb_ru
23-10-2011, 16:57
Aslında bu gardenya çayın yetiştiği toprakta güzel gelişirmiş. Yani yıkanmış kireçsiz topraklarda. Rize'de çay yetiştiren bir tanıdık bulsak çok güzel olacak :)

esracer
23-10-2011, 23:32
Merhabalar bir kaç gün önce seraya gittim. gardenya vardı üzerinde bir kaç tomurcuk dayanamadım hemen aldım. 1 tane vardı şimdi iki gardenyam oldu. gardenya için özel sıvı gübre aldım ve eve gelir gelmez gübreyi verdim 2 gün içinde çiçek açtı ve şahane kokuyor.

eb_ru
24-10-2011, 16:52
Güle güle büyütün çiçeğinizi. Gaziantep de neme hasret. Çiçeğin olduğu yerde nem miktarını arttırın bence. Yapraklarına su püskürtmekten daha etkili nemin fazla olması.

SerDag
25-10-2011, 13:44
Sevgili esracer güle güle büyütün. Evet sıvı gübre verilediği bir hafta içinde tomurcuk patlatıyor gardenya. Hızlı yanıt veriyor. Ben de su püskürtmeyi bıraktım çakıltaşı yöntemine geçtim. Sevgili eb_ru'nun tavsiyeleri ile.

eb_ru
25-10-2011, 16:56
Tomurcukları iyi patlatıyor da hepsini tek tek büyütüp hepsi birden açacak sanırım. Bizimkinde 22 tane tomurcuk var 5-6 tanesi büyükçe ama bir noktaya geliyor sonra büyümesi duruyor, diğerlerini büyütmeye çalışıyor sonra. 20 tane tomurcuğun büyümesi de zaman alıyor bekle bekle bekle :) Sabretmesi zor.

maysan80
25-10-2011, 21:02
be saksıdan ayırma ilemi yaptım. ama ayırmadan sonra cansızlaşma oldu çiçeğimde. tekrar güçlendirme için ne yapmam gerekir?

SerDag
25-10-2011, 21:14
sevgili maysan80 bitkiyi mi ayırdınız? kökleri zedelendiyse biraz travma süreci geçirebilir. ama eski sevdiği yerde tutun, toparlayacaktır. güzel bir aydınlık görürse daha iyi toparlar sanırım. nasıl bir toprağa diktiniz?

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)

maysan80
25-10-2011, 22:00
ben esasında bu işlerde yeniyim. geçen sene başladım desem yeridir. benim 10 lt lik bir torfum vardı bunu orda burda kullandıktan sonra azalmıştı. ben de bir kovaya boşaltmıştım. ardından bahçe toprağı ekledim üstüne iyice harmanladım. geçen sene ayıptır söylemesi yeddiğimiz kestaneydi içtiğimiz çaydı meyve kabuklarıydı derken ne onları katmıştım içine. bişeyler yapıcaz ya işte hevesle ne bulduysam koymuştum.dere kenarına gittiğimde dere kumu ordan az çakıl falan derken baya fena bir karış oldu. işte arife tarife uymayan bir toprak kullandım gardenyamda gerçi ayıralım bir hafta olmadı. ama ne bileyim. bakımı zor olan bu bitkiyi hırpaladım galiba. bilgisayarın yanında bana bakıyor kızıyor resmen...

eb_ru
26-10-2011, 15:46
SerDag'ın dediği gibi kökler zedelenmiştir haliyle. Kullandığınız toprak besince zengin. Kum koyduğunuz için drenaja yardımcı. Bir de ponza taşı olsaymış süper olacakmış bence. Zamanla toparlayacaktır kendini diye düşünüyorum. İç mekanda olunca bir de bitki etrafında neme dikkat edin derim.

SerDag
26-10-2011, 21:38
sevgili eb_ru çok haklı. oldukça iyi bir toprak olmuş bence, sadece ayırmasanız demet demet açardı gibime geliyor. bitki çok sıkışmadıkça ayırmamak lazım, bir sarsılıyorlar çünkü, hava da soğuyorsa toparlayamıyorlar. ayırmadan önceki bakım ritüelinizi sürdürün -sulama sıklığı, ışık vb. tabii güz geldiğinden sulamayı biraz azaltmak lazım ama siz yeni ayırmışsınız bir süre daha eski düzende sulayın derim.

maysan80
26-10-2011, 21:42
çok ıslak tutmuyorum toprağını. hafif üst tabaka kuruyunca bir çaybardağı kadar su veriyorum. bu verdiğim su 3/4 gün yetiyor ardından tekrar1 çay bardağı su ilave ediyorum. bugün biraz kendine gelmiş gibi çiçeğim. kararan yapraklarını da budadım. boşuna enerjisini tarafa vermesin istedim.
bir de çeşme suyu kullanma olayını soracaktım. ben kullanmamaya dikkat ediyor. akşamları çay demledikten sonraartan suyu soğutup(haliyle dinleniyor) o suyu kullanıyorum. sıkıntı yaşar mıyım? tecrübeli gardenyacılardan yardım lütfen...

maysan80
26-10-2011, 21:45
ayırma işlemini iyiki yapmışım esasında sayın serdag. çünkü saksıdan çıkan kökler topraktan daha fazlaydı. ihtiyacı varmış. acemi şansı olsa gerek zamanında toprağını ve saksısını değiştirmiş oldum gibime geliyor ama dedim ya böyle mahsun olunca çiçek kendime de kızmadan edemiyorum.

eb_ru
26-10-2011, 22:23
Kaynamış ve dinlenmiş su iyidir. Bir de bitkiye vermeden önce boş büyükçe bir şişeye koyup çalkalarsanız oksijence zenginleştirmiş olursunuz suyu(Mesela 2,5 litrelik bir şişeye yarım-1 litre suyunuzdan koyup bolca çalkalayın.) Mağlum kaynayınca su oksijence fakirleşiyor.

maysan80
26-10-2011, 23:54
teşekkürler sayın eb ru. tavsiyenizi dikkate alıcam. gerçi almayıp da ne yapayım. yeni yeni öğreniyorum bu işleri.

eb_ru
27-10-2011, 13:22
Gün gelir ustası olursunuz,bize yol gösterirsiniz ;)

SerDag
28-10-2011, 10:38
O zaman değişimi gerekli demektir sevgili maysan80, kökler toprağı aşmışsa iyi bir tazelenme olacak bitkiye. Merak etmeyin toparlar. Güzel ışık alsın yeterli.

Kaynamış su da iyi bir yöntem, ancak benim yöntemim şu. Büyükçe bir sulama kabım var. Sulayıp içini boşalttıktan sonra suyu yine koyuyorum kaba (içme suyundan). Bir dahaki sulamaya kadar bekliyor. Yani bir 3-4 gün daha dinleniyor.

maysan80
28-10-2011, 21:19
anladım. benimki ile hemen hemen aynı hesap oluyor.
benim gardenyamın yanından (hemen dibinden değil) ufak tefek tomurcuklar çıktı dört adet çıktı. ne olduğu belli değil. toprakda hiç çekirdek yoktu. bir tanesini çektim zor çıktı. daha doğrusu koptu. acaba köklerden yeni beden veriyor olabilir mi? daha doğrusu gardenya böyle şeyler yapar mı?
sizlere daha çooooooooooook sorularım olacak. ben sizi izlemeye devam ediyorum. siz de beni izlemeye devam edin.....

SerDag
29-10-2011, 00:45
Hiç ellemeyin, ne olduğunu size gösterecektir. Dal mı, ayrı bir kök mü, çiçek mi yaprak mı son ana dek anlayamıyorum ben de. Gardenya huyluların huylusu bir çiçektir. Çiçek yetiştirmeyi sevenler için tam bir meydan okumadır.:) İnce alışkanlıklarını çözersek çok müthiş ödüllendirir. O yeni oluşumların fotoğrafını koyarsanız daha bilgili üyelerimiz de size yardımcı olacaklardır.

eb_ru
29-10-2011, 11:42
Sevgili maysan80 fotoğraf koyarsan sevinirim. Belki aynı şey bizlerin başına da gelir, boşu boşuna koparmayalım öyle birşey olursa .
Bu arada benim ilk çiçeğim açmaya başladı. Cumhuriyet Bayramı'nı bekliyormuş :)

Bayramımız kutlu olsun.

maysan80
29-10-2011, 20:28
hayırlı olsun sayın eb ru.
harika görüntü. ben bu sene alamam çiçek herhalde umutlarım seneye kaldı.
sayın serdag resim koyacağım ama bilgisayarım biraz problemli usb girişinde sıkıntı var. cepten face'e eklemiştim ama orda da bu bahsettiğim tomurcuklardan yoktu. yenisini ekleme çalışayım en iyisi yardımlarınız için şimdiden teşekkürler sayın serdag ve sayın eb ru.

eb_ru
29-10-2011, 21:29
Bu sene de çiçek alabilirsiniz sayın maysan80, gardenyaların çiçeklenme mevsimi sonbahar ve ilkbaharmış. İç mekanda bakıyoruz zaten. Uygun nem ve güneşi de sağlayabilirsek çiçeklenir diye düşünüyorum. Burada en büyük sıkıntı tabi ki güneş olacak. 20küsür tane tomurcuk var bizimkinde ama güneş göremezse ne olacak bilemiyorum.

maysan80
29-10-2011, 22:08
valla ben ümidimi tamamen kestim. yapraklarda sararmalarda başladı sayın eb ru. ne yapacağım bilmiyorum. babam hümik asit dene diyor ama bilmiyorum ne yapacağım. eğer hatta iseniz resimlerini bilgisayara geçirdim şimdide bu sayfaya eklemeye çalışacağım. yorumlarınızı bekliyorum..

maysan80
29-10-2011, 22:41
sayın serdag ve sayın eb ru gördüğünüz gibi çiçeğin yanından çıkan filizler ve çiçeğimin içler acısı hali. inşallah toplar. ama zor duruyor.

SerDag
29-10-2011, 23:48
Sevgili eb ru maşallah! gözüm gönlüm açıldı!
Sayın maysan80, bana biraz toprağı kurumuş gibi geldi. Ne kadarda bir suluyorsunuz?
Hayır umudu kesmeyin. Yeşil yapraklar bana iyi göründü. Altta sararmalar var evet ama yavru yapraklar yolda, son resimde gözüküyorlar.
Üstten, saksı kenarlarına doğru biraz ılık su verin. En fazla bir bardak. Sıvı besin Vilmorin bu konuda iyi. İçinde şelatlı Demir takviyesi de var.
Bu yeni çıkan şeyleri ben de çözemedim, olmazsa biraz daha bekleyelim efendim.

maysan80
29-10-2011, 23:57
bu yandan çıkan filizler nedir? ilk resimde baya belli oluyor. dört tane idi bunlar ben de merak ettim birini biraz dipten eşeleyipo alayım dedim ama kökü çok sertti. ben de biraz kendi belli etsin bari dedim. şuan bekliyorum ama sizin bilginiz varsa beni aydınlatır mısınız?

mhrslm
30-10-2011, 16:17
Gardenyamın yapraklarında sararmalar oluşmaya başladı sizce sebebi ne olabilir?

eb_ru
30-10-2011, 17:56
Sayın maysan şimdi gördüm mesajınızı. Gardenyanın sürgünü öyle olmuyor bildiğim kadarıyla. Bana bunlar çimlenen tohum gibi geldi . Kompost yaptım demiştiniz. Kompostun içine meyve çekirdeği karışmış olabilir belki bilemiyorum. Bekleyip görelim hepbirlikte.
Sararan yapraklar için de çiçeğinizi sera ortamına alıp gözlemleyin. Yeni yapılan köklendirmelerdeki gibi. Şeffaf büyükçe bir poşete yerleştirin, poşeti şişirin ve bağlayın. Günde bir-iki saat havalandırın ve tekrar kapatın. Sararan yaprakları koparmayın bu arada. Belki toprak karışımında bitkinin hoşlanmadığı birşey vardır ve bu yapraklarda biriktiriyordur, kendisi düşsün bırakın. Toprağında gübre varsa humik asit fazla gelebilir bence. Bitkinin toparlaması için sabredip bekleyeceğiz.

mhrslm
30-10-2011, 19:27
Evet iki hafta kadar önce bitkiyi daha büyük bir saksıya aldım toprak olarak da torf koydum sonrasında sararmalar başladı. Dediğiniz gibi topraktan kaynaklanıyo galiba. Eğer asit oranı fazla ise ne yapmak lazım gelir? İlginize teşekkür ederim eb_ru...

gulshenisa
30-10-2011, 19:53
benimde gardenyama nazar degdi herhalde.kocaman cicek acarken birden beyaz yapiskan bit doldu.yardimlarinizi bekliyorum.kaybetmek uzereyim cunku..

maysan80
30-10-2011, 20:57
valla sanki yabani ot gibime geliyor ama dediğiniz gibi bekleyip göreceğiz. gardenyanın çiçeğine bayılıyorum. şuan elimde olanı kaybederim diye gittim bugün bir tane daha aldım. 6 aylık falanmış bugün aldığım. bir lira idi. mart ayında saksıyı değiştir abi dedi. bende eyvallah dedim. bu çiçeği ayırırken köklerini koparmamak gerekiyormuş kesmemiz gerekirmiş. öyle anlattı ordaki arkadaş. bilgisi olan var mı?

eb_ru
31-10-2011, 08:59
Sayın gulshenisa şurdaki:http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm tariflerden uygun olanı uygulayın bence.
Sayın maysan ben köküne hiç ellemeden değiştiriyorum toprağı. Gelişmeyen minicik bir gardenyam vardı dün toprağına el atayım dedim meğersem sümüklü böcek varmış, kökünü yiyormuş. Hemen attım o toprağı yeni steril saksı ve toprağa aldım ancak köküne ellemedim, belki de uçları kessek (sümüklü böceğin temas ettiği yerleri) iyi olacaktı.
Sayın mhrslm sadece torf bu bitkiye pek yaramıyor. Ben bizim gardenyada hazır bahçe toprağı+torf+kestane toprağı+ponza taşı karışımı kullandım.(torfun asitliği böylece artıyor). Limon tuzu da kullanmadım hiç,şimdi çiçeklenmeye başladı(yaklaşık 2 ayda), sadece, çiçekli bitkiler için olan sıvı besin ve şelatlı demir-bakır-mangan-çinko içeren sıvı besinleri ayrı zamanlarda uyguladım. Bence biraz bekleyin baktınız kötüleşiyor toprağı değiştirin.
Yaprakların durumunu bir de Mine hanıma sorun derim :http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/18646.htm belki bilmediğimiz bir durumdan kaynaklıdır.

mhrslm
31-10-2011, 16:37
tekrar teşekkürler eb_ru, dediklerinizi uygulamaya çalışıcam...

maysan80
31-10-2011, 19:27
anladım sizi benim toprağımdan da solucan çıktı hemen attım. ama toprağını değiştirmeye korkuyorum durup kendini toplamasını bekleyeceğim ve suyunu keseceğim. 3 günde bir veriyordum suyunu ama en son dün bir fısfıs yaptım. haftaya pazara kadar dokunmamayı düşünüyorum. bu böcekler için bir ilaç bulabilr miyim toprağına versek? bakalım nasıl olacak.

eb_ru
01-11-2011, 16:43
Bulabilirsiniz ilaç tabii. Ziraat odaları birliğinin satış merkezinde her türlü ilaç var. Çiçekçilerde bulamazsanız oraya bakın bir de.

maysan80
01-11-2011, 20:54
denemek lazım tabi ki. benim gardenyamdaki yaprak sararmaları arttı. valla canım sıkkın.

eb_ru
01-11-2011, 21:37
Bence sabredin. Sera ortamı yaratın kendini toparlayacaktır. Çünkü çelikten üretimi bile kasım-nisan arasında bu bitkinin. Sizin çiçeğinizde kök var ki haydi haydi toparlar. Uygun dalı budağı varsa çelikleyin bakalım bir de.

maysan80
01-11-2011, 21:42
o kadarını bilsen uçururum bu çiçeği ben ama nerden bileyim çeliğini falan.neyse üstünde çalışmaya devam ilk tecrübe işte.

maysan80
01-11-2011, 21:43
yazınızı okudum gittim buldum bir poşet direkt sera olayını yaptım. hayırlısı bakalım. sayın eb ru sizde olmasanız kim ilgilenecek bizim çiçekle. sayın serdag ı da unutmamak lazım.

eb_ru
02-11-2011, 15:51
:) estağfurullah. Çelik olayını anlatayım. Üzerinde 6 tane yaprak bulunan bir dal olacak. Bu dalı maket bıçağı gibi keskin bir aletle / şeklinde keseceksiniz ,yere paralel olmayacak kesim yeriniz. Sonra Üstten 2 tane yaprak kalacak, alttaki 4 yaprağı koparacaksınız. Sonra bir peynir kabına resimdeki gibi dikeceksiniz. Günde birkaç saat havalandıracaksınız. yeni yapraklar çıkmaya başlarsa köklenme gerçekleşmiş oluyor.

SerDag
02-11-2011, 19:32
Yeni gördüm, sayın maysan80 o filizler bana gardenya sürgünü gibi gözükmedi. Başka bir tohum çimlenmiş. Çünkü sap yapısı farklı ve hızlı gitmiş boya. Gardenya hemen uzayıp boy atmıyor.
Benim gardenya da tek çiçeğini bitirmek üzere. Gidip gelip kokluyorum. Ama içeriye alınmayla hala hoşlaşmadı farkındayım. Yeterli ışık alamıyor, iç yapraklarda sararmalar var. Bendeki de torf ancak bir tomurcuğu daha olduğundan değiştiremiyorum. Yoksa içime sinmiyor.
Saksı değiştirirken kökleri kesmeyin onun yerine köklere yapışmış torfları nazikçe silkeleyin. Gitmiyorlarsa ovalar gibi yaparak torfları dökmeye çalışın. Kesilen köklerden sonra bitki bir daha iflah olmaz. Birkaç ince kök ucu kopabilir ama kesmemek lazım. Sümüklüböceği iyi farketmişsiniz sevgili eb_ru. Çiçekleri bu kadar severken haşerata tahammülümüz de az oluyor. Resmen kanını canını emiyorlar çiçeklerin.

maysan80
02-11-2011, 21:31
sağolun gardenya dostları.
her akşam sizden yeni bir haber var mı diye bekliyorum internetin başında. sizlere çok teşekkür edrim yardımlarınızdan dolayı...

eb_ru
03-11-2011, 15:17
Sevgili SerDag sorma, saksının içinde görünce böceği gırtlaklayasım geldi bir an (tabi yapmadım) şeklinden dolayı pek severim bu miniği, büyüsün diye gözünün içine bakıyorum. Büyüyünce ağaç olacak inşallah :)

Sayın maysan herşey bu güzel kokudan mahrum kalmayalım diye ;)

maysan80
03-11-2011, 19:26
valla harika canlı duruyor çiçeğiniz. gelip kaçırsam mı acaba...

maysan80
03-11-2011, 19:26
toprağını hazır mı aldınız? siz mi hazırladınız?

eb_ru
03-11-2011, 19:56
Ben hazırladım. Hazır bahçe toprağı+kestane toprağı+torf+pomza taşı eşit miktarlarda. Biraz toparladı çiçek kendini, minicik yaprak çıkarmış. Ama 4-5 yaprağının ucu yanık gibi. O yapraklar gidici.

maysan80
03-11-2011, 20:02
siz baya tecrübelisiniz anladığım kadarıyla bu gardenya konusunda. merak ettiğim birşey var ilk gardenyanız mı? ilk ise ne zamandır bakıyorsunuz?

maysan80
03-11-2011, 20:12
gardenya hastalığım kokusuyla başladı zaten. ben denizciyim. rusya'da karşılaştım ilk olarak bu çiçek ile. tabi ben dillerini bilmem onlar benim dili bilmez anlaşamadık. ardından bulgaristan'a gitim orda çiçekçinin birinde gördüm. elime aldım. sorucam bu ne diye satıcı kız bağırmaya başladı. tabi dil gene problem. artık nasıl bir küfür ettiyse ben korkudan bıraktım hemen çiçeği. türkiye'ye gelince oturdum internetin başına beyaz çiçeklerden başladım aramaya. en sonunda buldum adını. meğer gardenya imiş adı. bir kaç çiçekçiye gittim ellerinde yok. şans eseri mersin'de denk geldi. hemen aldım. sonra acemilik ve acelecilik. gardenyamın başına gelenleri biliyorsunuz.

ipektuğçe
03-11-2011, 21:07
Buda benim gardenyam,henüz 1 yaşında.

maysan80
03-11-2011, 21:10
sayın ipektuğçe benim gardenyam bir önceki sayfada. benimkine bakıp sizinkinin ne kadar sağlıklı olduğunu anlayabilirsiniz.

ipektuğçe
03-11-2011, 21:15
Sn maysan80,evet gördüm.Acaba toprağını çokmu kurutuyorsunuz,gardenya nemli toprak seviyor.Ayrıca ben yaz boyunca gölgede tuttum,buralar çok sıcak fazla sıcağa dayanmıyor.10 günde bir sıvı gübre verdim.

maysan80
03-11-2011, 21:19
yarı gölgede duruyor. vehergün yapraklarına bir ikifız yapıyorum. 4 günde bir toprağına bir çaybardağı su veriyorum. esasında toprağını kuruttuğum söylenemez. esasında mesajları okursanız yaptığım hatayı görürsünüz. gardenyayı ayırmaya çalışmıştım. tüm herşey orda başladı zaten.

ipektuğçe
03-11-2011, 21:40
Şimdi mesajları okudum,daha 10 gün olmuş kökleri ayıralı.Bence biraz daha bekleyin,toparlanır bütün bitkiler yer değiştiğinde biraz yaprak sararması dökmesi normaldir.Hümik asit köklenmeye yardım eder.Kolay gelsin...

maysan80
03-11-2011, 21:45
bayram dönüşü deneyeceğim ama bu hümik asit uygulaması nasıl olacak. ayda bir mi haftada bir mi? bilginiz var mı bu konuda?

ipektuğçe
03-11-2011, 21:51
Alacağınız hümik asitin üzerinde ölçü mutlaka yazar,10-15 günde bir verebilirsiniz.Ben tekzenden sebze coşturan adında hümik asit alıyorum,5 litre suya 1 kapak koyuluyor.

maysan80
03-11-2011, 22:07
anladım. çok teşekkürler. ne kadar da bir veriyorsunuz.

eb_ru
03-11-2011, 22:52
Sayın maysan bizim ilk gardenyamız, Ankara'ya gittiğimde yolum AOÇ'nin serasının önünden geçti, bir girip bakayım dedim. Niyetim anneme güle benzer bir çiçek almaktı. Evde gül yetişmiyor ya da biz beceremedik bilemiyorum. Görevli gardenyayı önerdi(ithal denilen cins) aldım geldim ama annem çiçeği öldürecekti nerdeyse. Çamur gibi bir toprak hazırlamıştı ve çeşme suyu vermişti. Kireç zarar vermeye başlamıştı. Yaprakları kahverengileşti tomurcuklar döküldü vs. Baktım olmayacak bir el atayım çiçeğe dedim. Çok araştırdım gardenya hakkında ingilizce sitelere falan baktım. Çiçeği kendine getirdim sonuçta. Sonra bu başlıkta birisinin mesajında farklı gardenyaların polenlerini birbirinin üzerine atarak tohum yaptırdığını gördüm. Yerli denen türden bir gardenya daha aldım. Ama o iyice fenaydı demir eksikliği vs. şimdi onun çiçeklenmesi için uğraşıyorum. (İkisi aynı anda çiçeklenirse yapay polinasyon deneyeceğim :)) Tüm bunlar 8 aylık bir maziye sahip.
Siz şanslısınız aslında bu çiçeğin sarı açanı da var. Yurt dışına gittiğinizde denk gelirseniz edinin mutlaka. Belki biz de nasipleniriz sizden :)

Sayın ipektuğçe çiçeğiniz çok sağlıklı görünüyor maşallah. Dilerim ki çiçeğini de görürsünüz yakın vakitte.

ipektuğçe
03-11-2011, 22:56
Çok teşekkür ediyorum,sn eb_ru,bana geldiğinde çok küçüktü 1 yılda ancak bu kadar büyüdü.Bende sabırsızlıkla çiçeklerini bekliyorum.Sevgiler...

eb_ru
03-11-2011, 23:07
Altına çakıl taşlı tabak yaptınız mı? Çiçeğin etrafında nem sağlamada oldukça işe yarıyor. Ya da akvaryumunuz varsa akvaryumla aynı odaya koyun. Bir de perde arkasından güneş almalıymış.

ipektuğçe
03-11-2011, 23:13
Henüz içeriye alalı 1 hafta oldu,mutfakta güneş alan pencere arkasında.Nemi mutfaktan temin etmiş oluyorum ;) geçen kışı da mutfakta çok güzel geçirdi.Saksı altına çakıl taşı koymadım,eğer bulabilirsem denemek isterim.Teşekkür ediyorum.

mhrslm
04-11-2011, 23:21
Gardenia Care - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=kwcHUaduSzY)

Bu videoda asid oranını yüksek tutmak için bitkinin dibine bir şey atıyor ama ne olduğunu anlayamadım bir türlü.

SerDag
04-11-2011, 23:44
Benim Gardenya çaktırmadığı halde içeride mutsuz olmuş. Hop balkona geri çıkartıldı kendisi. Balkonda çok güzel ışık alıyor her tarafından, odada ise tek bir kısmına geliyor ışık. Çalı gibi olduğundan anlayamıyorsunuz ama içlerini kuru yaprak doldurmuş, çiçeği açmak için yaprağından yemiş. Tomurcuğu var demeden çıkarttım 2 gün evvel. Yağmur yağıyordu, yağmur altına küpelileri koydum, bunu yağmur altına değil masanın üstüne koydum. Efendim Gardenya tomurcuğunu dökmemiş! Döker diyordum. Açmış çiçeği içerideyken hızla sararıyordu. Sararması da durmuş misler gibi kokuyor! Küpeliler deli tomurcuk döküyordu, onlarda da durmuş. Peki peki, siz dışarıda kalın dedim sonunda. Bu listenin başında bir yerde Gardenyanın içeride mutsuz olduğunu, dış mekanı sevdiği yazıyordu. Sanırım doğru. Yazın balkonda müthiş hızlı büyümüştü, gepgeniş bir çalı formunu almıştı.

eb_ru
05-11-2011, 14:47
Sayın mhrslm videoda ne olduklarını söylemiyor those deyip gösteriyor sadece,onlar ne merak ettim doğrusu.
Sevgili SerDag aslında bütün bitkiler dışarıyı sever ama napalım imkan olmayınca içeriye hapsediyoruz .

SerDag
06-11-2011, 00:07
Bizim Ankara güzü bile kış gibi geçer. Kaç gecedir 0 C 1 C -1 C diye gidiyor ama ertesi gün bakıyorum ne küpeliler ne gardenyada bir kötü belirti yok. Balkonun ikindiye dek güneş vuran köşesine üçünü de iyice yaklaştırdım. Bari iyi güneş görsünler de gece donmamak için bir sebepleri olsun. İçleri ısınsın diye de ılık su verdim, haşlanmış yumurta suyu döktüm. :)

mhrslm
06-11-2011, 11:36
bizim Ankara güzü bile kış gibi geçer. kaç gecedir 0C 1C -1C diye gidiyor ama ertesi gün bakıyorum ne küpeliler ne gardenyada bir kötü belirti yok. gardenya sararmayı durdurmuş. balkonun ikindiye dek güneş vuran köşesine üçünü de iyice yaklaştırdım. bari iyi güneş görsünler de gece donmamak için bir sebepleri olsun. içleri ısınsın diye de ılık su verdim, haşlanmış yumurta suyu döktüm. :)

Sıfır ve eksiye düşen günlerde su vermek doğru değil diye biliyorum çünkü su saksıda donuyor ve kökleri de donduruyor. Hele soğuk havalarda kaynar su vermek bitkiyi katleder...

eb_ru
06-11-2011, 17:04
Sevgili SerDag eninde sonunda içeriye alacaksın, birkaç yaprak döker içeriye uyum sağlar nasılsa. Geçen gün burda (Eskişehir'de) bahçedeki su dolu kaptaki su donmuştu. Bence içeri al güzelleri.

limon
07-11-2011, 12:21
Ukalalık olarak almayın sakın olur mu? Ben de yeni öğrendim, denk gelince paylaşmak istedim.

"Eninde sonunda" yı çok kullanırdım. Geçtiğimiz aylarda bir filmin altyazısında "Önünde Sonunda" yazıldığını görünce araştırdım. Meğer doğrusu "Önünde Sonunda" imiş. Düşününce aslında olması gereken bu diyor insan. :) Kimbilir başka neleri yanlış kullanıyorumdur? :)

kopshtar
08-11-2011, 08:21
Saksının dibine attıkları dökülen tomurcukları. Asit oranını arttırmada bunları kullanıyor, ilginç?

feriha
08-11-2011, 10:16
Dökülen tomurcuklar öyle toprak üstünde dururken asit oranını nasıl artırabilir ki?

Anlayan arkadaşlar açıklarsa oldukça işe yarayacak.

Biz de dökülen yaprak ve tomurcukları mantara, zararlıya neden olmasın diye anında yok etmeye çalışıyoruz:rolleyes:

maysan80
08-11-2011, 20:43
benim farklı bir bitkim vardı o da asit oranının yüksek olmasını seviyordu. ben de portakal, mandalina tarzı şeylerin kabuklarını doğrayıp atmıştım. geçen zamanda bitki coşmuştu. sadece ufak bir anekdot. bildiğimden değil.

eb_ru
09-11-2011, 11:27
Sayın limon, ukalalık falan diye anlamadım tabi estağfurullah. Ben de çok takılırım böyle konulara, sınavlarda falan osym pek sever bu tip soru sormayı da zaten. Dediğiniz doğru mantıklı olan önünde sonunda demek ancak Türk Dil Kurumunun sitesinden baktım eninde sonunda diye yazmak ve kullanmak da doğruymuş. Yazım klavuzu ve sözlükte mevcut.

Tomurcuk ve yaprakları ve de turunçgillerin kabuklarını direkt koymak bence sakınca yaratabilir. Önce kompost yapar gibi ayrı bir yerde toprakta dönüşmesini beklesek daha iyi olmaz mı acaba? Nasıl olsa bitki dönüşmeden kullanamayacak ki.

maysan80
09-11-2011, 21:36
valla beni biliyorsunuz sayın eb ru. acemiyim. siz ne derseniz o benim için.

bu çiçeğin sarıları da mevcut demişsiniz. hiç rastlamadım ama rastlarsam edinmeye çalışırım. aslında ben beyaz ve kokulu çiçeklere bayılıyorum. ama sizin için sarısını edinirim. hele benim yaralı bitkimi kurtaralım gerisi kolay. (kısaca rüşvet teklif ettim size) :))

SerDag
10-11-2011, 22:16
Şöyle bir yönteme başladım; gündüzleri balkonda (15-10 C civarı ve çok aydınlık), geceleri içeri alınıyor. Buna karar verme sebebim, 4 gün sonra yapraklarda soğuk ısırıkları farkettim. Üşümüş. Odaya çok az ışık girdiği için tüm bu çabam... Pencereye yakın bir yer oluşturmaya çalışıyorum, başarabilirsem komple içeri alacağım.

SerDag
10-11-2011, 22:21
Sayın mhrslm ben de size katılıyorum; yok kaynar su değil ılıktı verdiğim:) İçeri aldım şimdilik, soğuktan yapraklarında yanıklar var; tazelerde. Bol ışıklı bir pencere önü aramaktayım... İlgilenen tüm sevgili üyelere teşekkürler. Havadisleri yazacağım tekrar efendim.

özlem11
11-11-2011, 09:54
Gardenya hava akımından çabuk etkilenen bi tür. Gündüz dışarısı gece içeri alınması olumsuz etki yapar diye düşünüyorum...

Lonicera
11-11-2011, 17:49
Sayın mhrslm videoda ne olduklarını söylemiyor those deyip gösteriyor sadece,onlar ne merak ettim doğrusu .

Bence gardenya saksısının dibine atılanlar pamuk tohumu küspesine benziyor. Bir yerlerde yeşil pamuk küspesinin asitli olduğunu okumuştum.

maysan80
11-11-2011, 18:21
ben ilk gardenyamı kaybettim. sizleri daha yakından ve dikkatli takip edeceğim. baktım olmuyor. kaktüs yetiştirmeye devam zahmeti yok en azından. :))

eb_ru
11-11-2011, 18:33
valla beni biliyorsunuz sayın eb ru. acemiyim. siz ne derseniz o benim için.

bu çiçeğin sarıları da mevcut demişsiniz. hiç rastlamadım ama rastlarsam edinmeye çalışırım. aslında ben beyaz ve kokulu çiçeklere bayılıyorum. ama sizin için sarısını edinirim. hele benim yaralı bitkimi kurtaralım gerisi kolay. (kısaca rüşvet teklif ettim size) :))
gardenyanın sarısı şöyleymiş :http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPcjIDofGnd-wOecDVDolyeAplm4frBws5RXVggA360n-x4Imp-w
:)) teşekkür ederim şimdiden. Sarısı öyle ihtişamlı değil tabi ama değişik türleri edinmeyi seviyorum ben(yer mümkün olduğunca). Çiçeğinizi kaybetmenize üzüldüm keşke çelikleseydiniz. Yine de vazgeçmeyin derim ben. İç mekanda nem sağlayıp suyu abartmayıp perde arkasından güneş aldıktan ve cereyanda kalmadıktan sonra bitki yaşıyor bir de çiçekli bitkiler için gübre verdiniz mi gerisi sizin için güzelliğin keyfini çıkarmak oluyor.

Sayın Lonica bilgilendirme için teşekkürler

maysan80
12-11-2011, 02:12
valla resmini göstermeseydiniz keşke sarı gardenyanın. sadece kendim için edinmek zorunda kalacağım şimdi..:)) gardenyamda son durum şudur; tüm sararmış kararmış yaprakları alayım dedim. aldım. bir de baktım ki bir iki yaprak kalmış gittim onları da aldım. kelaynak gibi kaldı. kafasına bir kapak ayarladım sera oratmı için şuan da duruyor. izlemeye ve gözlemeye devam.
bakalım ne olacak. dediğiniz gübreden hiç vermedim ama yarın ilk işim hümik asit almak olacak. sanki daha etkili olacakmış gibi geliyor.
deneyip göreceğiz. sarı gardenya bulursam iki adet alacağım. biri size biri bana.
::)))))

eb_ru
12-11-2011, 16:18
:) yuppi sarı gardenyamız olacak inşallah.
Kalan bir iki yaprağı neden aldınız? Bence kalmalıydı. Bitkinin fotosenteze devamı için gerekli diye düşünüyorum. Serayı günde birkaç saat havalandırmayı unutmayın. Umarım düzelir.

maysan80
12-11-2011, 23:02
bakalım göreceğiz. neler olacak ama ümidim kalmıyor artık.

SerDag
15-11-2011, 23:00
Sayın Özlem çok haklısınız. Zaten 2 gün sürdürebildim dışarı koy içeri al olayını. Hem bitki hem ben yoruluyorduk. Artık tamamen içerde. 6-7 gündür güney balkon kapısının gerisinde. Mutlu görünmekte. Çok teşekkürler ilginize.

maysan80
16-11-2011, 22:33
Sayın serdag gardenyanız harika nerdeyse ağaç olmuş. blogunuzda gördüm resimlerini. bu arada sizden gaza geldim ben de açtım bir blog.:))
bu arda ilk gardenya denemem sizlere ömür.
neyse allah diğerine uzun ömürler versin bari.şubat marta kadar şuan ki saksısında kalacak. martın ilk haftası biraz daha genişce bir ve şekilli bir saksıya almaya planlıyorum onu. sizce uygun olur mu?

emily14
18-11-2011, 21:35
Gardenia Care - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=kwcHUaduSzY)

Bu videoda asid oranını yüksek tutmak için bitkinin dibine bir şey atıyor ama ne olduğunu anlayamadım bir türlü.

ben sanki "those priest tree needles" gibi anladım ama priets kısmında yazım anlamında emin olamadim bir tür iğneli ağacın, kozalağı daha sertleşmeden üzerlerinde iğne olan hali internette bazı resimler ancak "priest" kısmından enim olamayınca direk bir sonuca varamadım... :(

emily14
18-11-2011, 21:43
Ukalalık olarak almayın sakın olur mu? Ben de yeni öğrendim, denk gelince paylaşmak istedim.

"Eninde sonunda" yı çok kullanırdım. Geçtiğimiz aylarda bir filmin altyazısında "Önünde Sonunda" yazıldığını görünce araştırdım. Meğer doğrusu "Önünde Sonunda" imiş. Düşününce aslında olması gereken bu diyor insan. :) Kimbilir başka neleri yanlış kullanıyorumdur? :)

Sevgili Limon film alt yazısının doğru olduğundan da şüphe duymak lazım bence... "Eninde sonunda" doğru olandır bence ben hayatımda "önünde sonunda" diye birşey duymadım. Buna benzer ornek cok, "beni elleme" diye bir kullanım var mesela benim dil bilgisinden hatırladığım ve son 4-5 yıldan öcesinde duyduğum hali "bana elleme"dir. En çok dikkatimi çeken başka bir şey birinden bir şeyi size getirmesi için örneğin su "su alır mısın?" denmesidir. bence anlamsız !! "Su verir misin?" veya "su getirir misin?" doğrusudur. Özetle şahsi fikrim artık spikerler de dahil medyanın her türünden duyduklarınızı referans almamanızı öneriyorum.

Fazla uzattım ama hassas olduğum bir konu olduğu için katılmadan edemedim.

maysan80
18-11-2011, 21:55
gardenya konusunda baya ilginç oldu. teşekkürler bilgilendirmeler için

mhrslm
18-11-2011, 22:57
"Galat-ı meşhur lügat-ı fasihten evladır." derler. Yani dilde yaygın olarak kullanılan yanlışı bir noktadan sonra doğru kabul etmek gerekir.

eb_ru
20-11-2011, 17:39
gözümüz gönlümüz açılsın...

ayhat
21-11-2011, 12:10
maşallah maşallah kokusunuda isterdik ama görüntüyle idare edecez artık :=)

maysan80
22-11-2011, 22:22
sayın eb ru hayırlı olsun çiçeğiniz. harika görüntü valla. kokusu nasıldır kimbilir.

eb_ru
23-11-2011, 13:28
Teşekkürler dostlar. Çok uğraştım çiçğim ölmesin diye. Şimdi benden keyiflisi yok.
Bol gardenyalı günler...

SerDag
24-11-2011, 21:59
Sevgili eb_ru maşallah ne kadar güzel. Nasıl bir güzellik bu değil mi? Benim de bir çiçeği 10 Kasım'da açmıştı film gibi fotoğraflamıştım:)

Patlama Anı III (http://littlgardener.blogspot.com/2011/11/patlama-iii.html)

Harika bir şey. Naz yapıyor, nazlana nazlana açıyor. Şu an daha ılık ve güneşli olan salonda. Daha çok sevdi yeni yerini, ikinciyi açmaya başladı. Kıskansın da açsın diye Hoya carnosa'yı da yanına koydum. Zaten o açarsa bayram yapacağım.:)

maysan80
24-11-2011, 23:14
valla harikasınız. 6 aylık bir gardenyanın ne zaman ilk çiçeğini görürüm.

SerDag
24-11-2011, 23:58
Sayın maysan80, yaprak gelişimi nasıl, bir de ulaştığı ebat gözümde canlanmadı, aldığı ışık önemli. Günde 1-2 saat güneş faydalı, toprak asidik olmalı, sulama en fazla bir bardak; ayda bir suyuna 1 parça limon tuzu. Tomurcuk yokken arada fısfısı sever. Çiçekliyken gübre vermek gerekiyor, Vilmorin tavsiyem. Resim eklemiş miydiniz daha evvel?

maysan80
25-11-2011, 18:24
rahmetli gardenyamın resmini ekklemiştim ama bu yeni ve daha eklemedim. en kısa zamanda eklerim. yorumlarınızı da beklerim aynı şekilde.

eb_ru
26-11-2011, 18:16
Sayın maysan80 iç mekanda baktığımızdan dolayı ve de kışın kalorifer vs'den dolayı odanın nem miktarı düşecek, bu yüzden çiçeğinize nem sağlamak için saksının altına,tabağına çakıl taşlı sistem yapınız. Taşlar ne kadar küçük olursa yüzey alanı artacağı için sağlayacağınız nem de artacaktır. Çakıl taşını akvaryumculardan bulabilirsiniz. Ayrıca mutlaka demir eksikliğine karşı "sararan yapraklar" için satılan şelatlı demir-mangan vs içeren gübre kullanınız,yılda iki kere falan yapmakta yarar var,demir eksik olunca fotosentez yavaşlıyor, yeni yaprak yapamıyor bitki. Saksıda köklerini boğulmaktan kurtarmak için saksı harcınızı hazırlarken ponza taşı kullanınız. Çiçeklenmesi için toprakta potasyum olmalı, bunun için çiçekli bitkiler için satılan gübre kullanmalısınız. Ben hiç limon tuzu kullanmadım. Etkisi nedir ne değildir bilemiyorum.
Gardenya kokulu günler sizinle olsun :)

maysan80
26-11-2011, 18:36
valla gardenya ile ilgili çok fazla şey okudum sayılır ama bence esas olan tecrübedir. daha fazla bulabildiğim kadar okumaya devam edeceğim. yeni şeyler öğrenirsem sizlerle paylaşacağım.....

SerDag
26-11-2011, 20:13
Merhaba,
Başlığın ilk mesajlarında sayın Mine Pakkaner'in bu konuda yazıları var. Toprağı asitli hale getirmek için suya limon tuzu katıyor.
Ben 2 kere yaptım. Sonuçtan memnunum.
Çiçek açan bitkiler için Vilmorin, Gardenyaya çok iyi geliyor. İçinde şelatlı demir bulunuyor (arkasında yazıyor). Ben diğer bitkilere de bundan arada veriyorum, orkidelere de. Çiçekli bitkilerde sonuçları süper.
İkinci tomurcuk da patladı. :) Salona gidip gelip kokluyorum. Tez çeçiçek dileklerimle! :):D;)

eb_ru
27-11-2011, 11:03
Maşallah sevgili SerDag ne güzel çiçek
Sizinkinin cinsi benimkinden farklı mı acaba?
Limon tuzu yapmadan da coşuyor çiçek , olmazsa olmaz değil bence. Yeter ki toprak harcı güzel olsun. Toprak harcı hazırlarken orkide torfu kullanılarak pH düşürülebilir ya da pH'ı 5.5-6.5 aralığında olan hazır topraklarla kombinasyon yapılabilir. Bunların hiçbirine ulaşılamıyorsa az miktarda toz kükürt toprağa verilebilir, toz kükürt oksijen ve su varlığında bakterilerce sülfürik asite dönüştürülüyor. Böylece pH düşürülebiliyor. Hem kükürtün şöyle bir faydası daha varmış, küllemeye neden olan mantarları öldürüyormuş. Ayrıca bu dönüşüm yavaş yavaş olacağı için bitki daha çok faydalanabiliyormuş. Ancak kullanılacak miktarı ayarlamak önemli.

maysan80
27-11-2011, 21:06
peki sayın eb ru bu oranları nasıl ayarlayacağız. bu konuda da aydınlatır mısınız?

SerDag
27-11-2011, 22:43
Sevgili eb ru çok teşekkür ederim. Ziraat müh. kayınpederimden geldi herhalde yanlış değildir.:):) Gardenyanın hibritlerini varyetelerini hiç duymadım. Ama tomurcuğun bir tarafı balkonda soğuktan yanmıştı, o taç yaprak minik kalıp gelişemedi, bir tarafı o yüzden daha minik çiçeğin. Zavallı yavru, iyi ki düşüp ölmedi. Evvelki çiçekleri yuvarlak ve simetrik, o sıralarda Ankara ayazları yoktu henüz.:)

Bu cep telefonuyla gece vakti flaşla çekim, çok net sayılmaz.. Daha iyi çekimler şurada:
l i t t l e gardener: Ekim 2011 (http://littlgardener.blogspot.com/2011_10_01_archive.html)

l i t t l e gardener: Gardenya (http://littlgardener.blogspot.com/2011/10/gardenya.html)

Forumdaki ilk mesajlarda Mine Pakkaner'de okuyunca ayda bir limon tuzu yaptım. Yoksa ben bilmiyordum toprak nasıl asitlendirilir vb. Birkaç üye de denemişti. Ama şu aralar pek vaktim olmadı. Çok düzenli yapamıyorum. Sanırım olumsuz bir etki yapmadı. Daha ziyade Vilmorin kullanıyorum, şelatlı demir-mangan vs içeriyor. Onu verince çiçekleri uzun süre duruyor... Çiçekli olduğundan daha süzek bir toprağa da aylardır geçiremiyorum..

Ama ne güzellik değil mi, işten eve gelince hemen çiçeğe koşmak:) hep Gardenyalı kalın:)

eb_ru
28-11-2011, 11:18
peki sayın eb ru bu oranları nasıl ayarlayacağız. bu konuda da aydınlatır mısınız?

Güzel soru :)
Asidik topraklarda bitki yatiştirmeye başlayan acemiler (ben de dahil) için kükürt olayı tehlikeli. Bizler hazır toprak kullanmalıyız. Ben Seltop marka bir toprak aldım pH aralığı 5.5-6.7 imiş. Gardenya da pH 5-6 aralığını sevdiği için uygundur. Bu toprağa tabi ponza taşı torf vs ekledim. Bundan sonra önemli olan kireçli suyu verip toprağın pH'ını yükseltmemek. İnanın uygun ortamı sağladığınızda bu çiçek sorunlu bir çiçek değil. Benim üçüncü çiçeği açmak üzere ve üzerinde 15-20 tane daha tomurcuğu var hala da tomurcuk yapıyor (maşallah diyelim :))
Meraklıları için pH düşürmekleilgili ingilizce bir makale http://hubcap.clemson.edu/~blpprt/lowerpH.html

Sevgili SerDag sanırım çiçeklerimiz aynı :) Tabi benimki daha minik umarım bir gün seninkiler gibi olur .Çekebildiğim en güzel resmi aşağıda. Bu arada ne kadar çok çiçeğin var maşallah, toplam sayı kaç? :)

SerDag
28-11-2011, 12:54
Merhaba sevgili eb_ru, evet epey bir var gerçekten:) Oturup bir saymalı. Evimde, iş yerimdeki odamda, çay salonunda.. Hangisi neredeki güneşi, ortamı sevdiyse. Ayırıp epey hediye de ediyorum çünkü yetişmek bazen zor olabiliyor. Baktıklarımı hep yazdım resimledim, kimileri artık gitti. Kalanlardan haber geçmeye devam ediyorum.:) Misafirler istediklerinde kıramıyorum ona gidiyor misal:) Forumdan da isteyen sevgili üyeler oluyor. Yoksa hepsiyle başa çıkamazdım. Ama bu arada ben duruyor muyum? Hayır! Forumda görüp bayılıp ben de istiyorum. Sağolsunlar, kırmayıp gönderiyorlar, müthiş bir keyif.

Ah şu bendekinin de çiçeği bitse de toprağını değiştirsem. Cidden kükürtü ben de bilemem, toprak konusunda çok acemiyim. Bu gardenyam torfta hediye geldi, bu başlıkta yazışmaya başlayalı beri değiştireceğim kararlıyım. Ponza taşı önerin kulağımda küpedir sevgili eb_ru. Çiçek bir bitse hemen uygulayacağım. Çiçeği bitse tomurcukları vardı kıyamadım kalkışamadım. Bu öneriler müthiş faydalı oluyor, çok teşekkür ederim:) Ayrıca daha da çiçek fotosu isteriz lütfen gönlümüzü açın:) Bol Gardenyalı kalın:)

sevgice
28-11-2011, 15:02
Merhabalar size gardenya ilgili sorum olucak. Acaba çiçeksizken de yeşil yaprakları kokulumu.
Yoksa beyaz çiçegi mi kokulu. Bugün pazarda vardı.Tomurcuklu küçükboy sayılır 10 tl idi.Ama kokmuyor du. Almamakla hatamı ettim acaba.

Teşekkürler.

eb_ru
28-11-2011, 19:39
ayrıca daha da çiçek fotosu isteriz lütfen gönlümüzü açın:) bol Gardenyalı kalın:)
rica ederim sevgili SerDag, bilgipaylaştıkça çoğalıyor...
sizlere şu dakikalarda açılmakta olan çiçeğimin resimlerini yolluyorum. hepsi bir farklı güzel açılıyor, Yaradan'a hayran olmamak elde değil...

Merhabalar size gardenya ilgili sorum olucak. Acaba çiçeksizken de yeşil yaprakları kokulumu.
Yoksa beyaz çiçegi mi kokulu. Bugün pazarda vardı.Tomurcuklu küçükboy sayılır 10 tl idi.Ama kokmuyor du. Almamakla hatamı ettim acaba.

Teşekkürler.

sevgili sevgice yaprakları kokmuyor, sadece beyaz çiçeği kokulu. bence alın da bu güzellikten mahrum kalmayın.

KAPTANzst
28-11-2011, 19:56
Kokusunu bilenlerden biri olarak, fotoğrafları gördüğüm anda o muhteşem kokuyu aldım.
Teşekkürler eb ru

eb_ru
29-11-2011, 16:00
Kokusunu bilenlerden biri olarak, fotoğrafları gördüğüm anda o muhteşem kokuyu aldım.
Teşekkürler eb ru

Rica ederim sayın KAPTANzst.
Bol gardenyalı günler...

maysan80
30-11-2011, 21:26
ph konusuna dikkat edeceğiz. bu önemli dedik. peki saksı değiştirme dönemi nedir? nasıl bir saksı olmalıdır? vilmorin vermenin zamanı var mıdır? sorularım sayın serdag size ve sayın
eb ru sizedir...
yardım için şimdiden teşekkürler.......

eb_ru
30-11-2011, 22:36
Bitkide bir tuhaflık gördüğünüzde saksı değiştirin bence. Ben haziranda değişim yapmıştım çünkü yaprak ucu kararmaları aşırıydı. Bunun sebebi de annemin çeşme suyu vermesiydi. Damacana suyuna geçtik ve saksı harcını yeniledik bitki toparladı.

SerDag
30-11-2011, 22:42
Oh oh güzelim çiçek gönlümü açtı. Emeğinize sağlık sevgili eb_ru. Maşallah 41 kere.
Sayın sevgice koşup alın, bu çiçeğin kokusundan mahrum kalmayın. Yapraklar kokmaz. Ama tek bir çiçek tüm odaya yeter.:) Benimkinin çiçeği biterse ben de toprak değiştireceğim ama mevsimden emin değilim biraz çekiniyorum doğrusu. Ama tabii torfta olması içime sinmiyor.. Ben Vilmorini çiçek açtıysa haftada bir çok minik bir dozda verdim (torfta besinler hemen tükenir çünkü). Çiçekliyken besin istediğini yazmıştı Mine Pakkaner. Çiçeksizken tabii çok vermiyorsunuz bitkinin dinlenmesi de lazım. Sevgili eb_ru sadece hazır toprağı mı uygulasam, toprak konusunda pek bilgim yok da. Bir de ponza ufalamıştınız. Başka bir şey de eklemeyi öneren olmuş muydu harca? Şimdiden teşekkürler,

SerDag
30-11-2011, 22:50
Bu arada Mine Pakkaner'e Soralım başlığındaki sevgili gülenmelek'in gardenya ile ilgili 804 nolu mesajına Mine hanım'ın yanıtını buraya da kopyalıyorum, görmeyenlere faydalı olabilir. Gülenmelek'in çiçeğinde altlarda fazla sararmalar olmuş, üstlerde yavaş tomurcuk gelişimi varmış, sulamayı azaltmış ama bu kez de bitki susuz kalıyor gibi gelmiş, bazı yaprak uçlarında kahverengileşmeler varmış sebebini sormuştu. Sorusunu gördüm ve konuyu ben de takip ediyordum. Yanıt şöyle:

"Hastalık değil ama fizyolojik bir sorun var. Öncelikle kalorifer peteğinden uzaklaştırın. Üst toprağı çok kuruyorsa nemli tutacak gibi sulayın. Gardenyaya çiçek açtığı sürece besin vermek şart. Çiçekli bitkiler için olandan tercih edin. Bazen saksı değiştirmelerde sorun yaşarlar ama sizin yaprak ve goncalar sürüyorsa bununla ilgili problem yok demektir. Kışın ışık, nem ve ısı koşullarına bağlı olarak gelişim yavaşlaması normaldir. Alt yapraklar yaşlanınca sararır ve dökülür dert etmeyiniz. Ama azot eksikliği var mı diye dikkatiniiz ayırmayın.

Yaprak uçlarındaki kuruma ısı, nem vs. fizyolojik koşullardan olmuş gibi."

eb_ru
01-12-2011, 15:05
Sevgili SerDag, MineHanımın cevabını kopyaladığın için teşekkürler. Ben de öğrendiğim bir şeyi ekleyeyim, yaprak uçlarındaki kuruma köklerin boğulduğunu gösteriyormuş. Bu yüzden süzek toprak yaratmak lazımmış.
Hazır toprak olabilir de bence sen bir sera bul ve seradan kestane toprağı ve ponza taşı edin. Marketten banyo bölümünden ponza taşı almıştım ve kullandım bir sorun yok ama seradan aldığım ponza taşı koyu kahve idi, bana daha doğal geldi. Hem 2,5 lt ponza taşına 2 tl ödedim, marketten küçücük şeye aynı parayı vermiştim. Bir de yanmış hayvan gübresi ekle biraz,içindeki bakteriler faydalıymış. Bir de asidik toprak isteyen bitkiler için gerekli olan asitler kestane toprağında mevcutmuş.

Bu gardenya sayesinde çok şey öğrendik valla :)

maysan80
01-12-2011, 20:33
valla tam kimyager olacağız yakında ben biraz daha dolaşayım orayı burayı da ne zaman saksı değişimi yapılırmış kesin olarak öğrenelim

eb_ru
02-12-2011, 17:51
E ben kimya mühendisiyim siz de olun :)

maysan80
02-12-2011, 17:53
valla mı?
vay be hep merak etmişidir. nşa olmayan durumlar nedir diye.
:)
kaderde kimya mühendisleriyle tanışmakta varmış.
saygılarımla.