Bağlan

View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)




Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10

M.Sema
11-04-2008, 16:24
Ne diyebilirim darısı benimkinin başına ama nerede??? Sitede Gardenya ile ilgili tüm yazılanları okudum ayrıca siteden gördüğüm dostlara (Sn Oğuzhan kulaklarınız çınlasın) sordum. Özel gübre aldım verdim,altına çakıl taşları üstüne sular püskürttüm ama nafile işte aynen bu şekilde bekliyor.




Oğuzhan
12-04-2008, 14:08
Mehaba M.Sema
Gayet güzel görünüyor.Yakında süpriz yapar gibi duruyor.Sanki saksı küçük gibi duruyor.Biraz saksıyı büyütüp toprak eklersek sanki açar gibi geliyor.Bence bir deneyin.Ya da üstten toprak alıp yeni toprak ekleyin.Çakıltaşı ve su dipte devamlı dursun.0,5 Litre suya 1-2 limon tuzu koyup sulayın.Gübre vermişsiniz.15-20 gün gübre vermeyin.Bitki yanmasın.Arada su püskürtmeye devam.Hatta suyun içine biraz sıvı gübrelerden koyup püskürtün.Kısa zamanda açması dileğiyle.

M.Sema
15-04-2008, 09:42
Merhaba Oğuzhan destek ve öneriler için teşekkürler. Akşam eve gidince üzerine biraz toprak eklerim ve sabırla beklerim.;)

İklimsiz
23-04-2008, 19:26
Sonunda açtı:p

özlem11
24-04-2008, 08:41
Benimki 2 tomurcuk döktü. 5-6 da yaprak. Ama görünümü ve sağlığı iyi. Sanırım biraz fazla suladım. Diğer tomutcuklar iyi açacakmı acaba...

İklimsiz ellerine sağlık. Güle güle büyüt.:cool:

İklimsiz
24-04-2008, 10:45
Bu sabah diğer tomurcuğu da açmış gördüm:p Sabah sabah bundan daha güzel bir şey olamaz herhalde.

FIRUZAN
01-05-2008, 10:51
Merhaba
Bahar geldiği için şu sıralar sık sık agaclar.netten çıkmıyorum.Kokulu bitkilere merak saldım, yasemin aldım.25 ytl ye kocaman gardenya (8 lt lik pet şişe büyüklüğünde)gördüm serada sizce almalı mıyım?
ilk sayfadan beri okudum alaka isteyen bir bitki ama çok şık ve güzel kokuyor.sizce daha ucuzlar mı yoksa büyük olduğu için mi pahalı?:)

Penelophe
01-05-2008, 14:53
Benim gardenyam da hazırlıkta.;)

36103

h_berder
08-05-2008, 12:37
Eve küçük bir saksıda Gardenya geldi. Muhteşem çiçekleri ve tomurcukları var. Koku nefis...
Şimdi iş mümkün olduğunca iyi bir bakımı sürekli kılmak.
Konu hakkında yazılanları okuyunca:
1) Bir hafta 1-2 gün 1-2 parça limon tuzlu su ile sularken
2) İkinci hafta Saçıkıbrıslı su ile sulanmalı
3) Çiçekler koklanırken çiçeğe dokunulması çiçeklenme süresini kısaltıyor.
4) çiçek haricindeki kısımları fısfıslanmalı
5) Doğuya bakan yerdeki pencerede güneşlenmekten hoşlanıyor.
6) Domates ve kabak kırıntılarından hoşlanıyor.
Bizim ev doğuya bakmadığından; acaba, 3 saat güneşlenme çiçek için yararlı diyebilirmiyiz?
Yazın balkonda durabiliyor anladığım kadarıyla.
Keçi gübresinden hoşlanır mı?
Kökleri saksıdan çıkmış, saksıyı değiştirmek gerek, şu anda değiştirmenin bir zararı olur mu?

lerdemir
08-05-2008, 15:05
Büyük harfler ile mesajınızın içine ekliyorum cevaplarımı.

Eve küçük bir saksıda Gardenya geldi. HOŞGELMİŞ; HAYIRLI UĞURLU OLSUN. Muhteşem çiçekleri ve tomurcukları var. Koku nefis... HEM DE NASIL. ANLATILMAZ; YAŞANIR... Şimdi iş mümkün olduğunca iyi bir bakımı sürekli kılmak. İNANIN ÇOK DA ZOR DEĞİL.

Konu hakkında yazılanları okuyunca:
1) Bir hafta 1-2 gün 1-2 parça limon tuzlu su ile sularken ASLINDA BUNLARI BU KADAR KATI VE OLMAZSA OLMAZ ZAMANLAMALARLA SINIRLAMAYALIM; BİR YETİŞTİRİCİ OLMAK İLE ZEVK İÇİN GARDENYA BAKMAK ARASINDAKİ FARKI BIRAKALIM BİZİM LEHİMİZE RAHATLIK OLARAK YANSITALIM. DOLAYISI İLE, "BİR HAFTA ŞÖYLE BİR HAFTA BÖYLE SULAMALI" DEMİŞ OLMAYALIM;

- TOPRAĞI KURUDUKÇA SULAYALIM; TOPRAĞI SÜREKLİ ÇOK ISLAK TUTMAYALIM,
- MÜMKÜNSE KİREÇSİZ SU İLE (YAĞMUR SUYU) İLE SULAYALIM, YOKSA KLİMA TAHLİYE SUYU VEYA İYİ İÇME SUYU DA OLABİLİR AMA ASLA SAF SU İLE DEĞİL! LİMONTUZU UYGULAMASI DA ZATEN BU GİBİ İMKANLARA SAHİP OLUNMAMASI HALİNDE KİREÇLENME ETKİSİNİ AZALTMAK İÇİN OLAN BİR UYGULAMA. KİRAÇLİ BİR SU KULLANILMAK DURUMUNDA KALINIYORSA HER SULAMANIZDA; SULAMA SUYUNUZA 1 TEK LİMONTUZU İLAVE EDİNİZ. MESELA BEN, KİREÇLİ OLMAYAN BİR SU KULLANIYORUM GARDENYALARIMI SULARKEN; KAFAMA GÖRE (YAKLAŞIK OLARAK AYDA BİR DEFA OLACAK ŞEKİLDE, SULAMA SUYUMA GÖZ KARARI LİMONTUZU KATIYORUM. 4.5LİTREYE 5 PARÇA LİMONTUZU KADAR; YA DA O ARA ELİME BİR TUTAMDA NE KADAR GELİRSE; YANİ NE KADAR İHTİMAM, O KADAR ÇÖP BATMA İHTİMALİ :) )
2) İkinci hafta Saçıkıbrıslı su ile sulanmalı (BEN SAÇIKIBRIS UYGULAMASINI BIRAKTIM; SAKSI HARCINA DEMİRTOZU İLAVESİNİ DE UYGULAMIYORUM ARTIK; ONLARIN YERİNE FİDANLIKTAN DEMİR GÜBRESİ ALDIM; TAHMİNEN AYDA BİR 1 LT SUYA BİR TEPELEME ÇAY KAŞIĞI OLACAK ŞEKİLDE SUYA İLAVE EDİP BİTKİYE SULAMA SUYU İLE VERİYORUM. "AYDA BİR"İ AKSATIRSAM DA -Kİ ÇOĞU ZAMAN BÖYLE OLUYOR; BUNLARA ARTIK ESKİSİ KADAR EHEMMİYET VERMİYORUM-, GARDENYA YAPRAKLARINDA DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ ÇOK NETTİR; O ETKİYİ GENÇ VE MİNİK YAPRAKLARDA GÖRMEYE BAŞLADIĞIM AN DEMİR İLAVESİ YAPIYORUM. ANCAK TÜM BU UYGULAMALARIN BÜYÜME EVRESİNDE YAPILIYOR OLDUĞUNU VURGULAMALIYIM. BİTKİNİN DİNLENME DÖNEMİNDE TÜM KATKILARI ASGARİYE İNDİRMELİ, HATTA BAZILARINDAN KAÇINMALIYIZ.
BEN BİR DE, MİNE HN'IN TAVSİYESİNE UYARAK BİR İKİ AYDA BİR SULAMA SUYUNA 1LİTRE SUYA ÇEYREK VEYA YARIM ASPİRİN İLAVE EDİYORUM. O DA KAFAMA GÖRE. BİR EVVELKİNDE ÇEYREK VERDİYSE BİR SONRAKİNDE YARIM. SUYU FAZLA KOYDUYSAM BÜTÜN ASPİRİN MESELA
.
3) Çiçekler koklanırken çiçeğe dokunulması çiçeklenme süresini kısaltıyor. EVET; ÇİÇEĞİN KAYMAKSI BEYAZ KALACAĞI SÜREYİ ETKİLEDİĞİNİ TECRÜBE ETTİM.

4) çiçek haricindeki kısımları fısfıslanmalı. BU DA MÜMKÜNSE KİREÇSİZ SU İLE. EVET, AÇMIŞ ÇİÇEKLERE VEYA TAM AÇMAK ÜZERE OLAN -BEYAZLIKLARI GÖRÜNMEYE BAŞLAMIŞ- TOMURCUKLARA MÜMKÜNSE SU DEĞDİRMEMEK GEREKLİ. GERÇİ BU SEZON BEN NE OLACAK DİYE DENEME AMACIYLA HİÇ SAKINMADAN SU PÜSKÜRTTÜM, ÇABUCAK KARARDILAR ÇİÇEKLER... :(

5) Doğuya bakan yerdeki pencerede güneşlenmekten hoşlanıyor. KESİNLİKLE; SABAH GÜNEŞİ, DOĞRUDAN YARIM GÜN VEYA BİRKAÇ SAAT GÜNEŞ IŞIĞI. SONRA AYDINLIK AMA DOĞRUDAN GÜNIŞIĞI VURMAYACAK BİR NOKTA.

6) Domates ve kabak kırıntılarından hoşlanıyor. SANIRIM BU UYGULAMA, SAKSI HARCINDAKİ ASİTLİĞİ SAĞLAMAK İLE İLGİLİ. BUNA BENCE HİÇ GEREK YOK. DOĞAL MALZEMELERLE HAZIRLANMIŞ HÜMİK ASİT İLE HEM TOPRAĞIN YAPISI DÜZENLECEKTİR HEM DE SUYA DA İLAVE ETMİŞ OLDUĞUMUZ LİMONTUZLARININ DA KATKISI İLE TOPRAKTAKİ ASİTLİĞİ DE DÜZENLEMİŞ OLACAĞIZ. HÜMİK ASİDİ FİDANLIKLARDA VEYA BÜYÜK YAPI MARKETLERDE KOLAYLIKLA BULABİLMEKTEYİZ.

Bizim ev doğuya bakmadığından; acaba, 3 saat güneşlenme çiçek için yararlı diyebilirmiyiz? NEDEN OLMASIN? ŞARTLAR BU İSE, YAPABİLECEK BİRŞEY YOK; ALIŞSIN O DA MEVCUT ŞARTLARA. O KADAR DA İHTİMAM İSTEMESİN ARTIK :) 3 SAAT DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞIĞI VURUYORSA BİTKİYE, BENCE ENDİŞE EDECEK BİR DURUM OLMAZ; HELE Kİ SİZİN BULUNDUĞUNUZ ŞEHİRDE...

Yazın balkonda durabiliyor anladığım kadarıyla. RÜZGARLI BİR NOKTA OLMAZSA DAHA MEMNUN OLACAKTIR. IŞIKLANMA İHTİYACINA GÖRE DE BELİRLERSİNİZ BİTKİYİ KOYACAĞINIZ NOKTAYI. ÖNEMLİ OLAN ISI İHTİYACINA UYGUN ŞARTLARI TEMİN ETMEK. ONUNLA İLGİLİ DE BİLGİ BU KONUNUN BAŞLARINDA VAR İDİ SANIRIM.

Keçi gübresinden hoşlanır mı? BUNU BİLMİYORUM; BEN GENELDE GARDENYALARIMI DENEME TAHTASINA ÇEVİRDİM; DENİYORUM GÖZLEMLİYORUM. SONRA BİRŞEYLER TERS GİDERSE YANIP TUTUŞUP BURADAKİ ÜSTADLARA SORUYORUM CAN HAVLİ İLE :) EN BÜYÜK VUKUATIM, BİTKİLERİMİ AŞIRI MİKTARDA GÜBRE İLE YAKMAK OLDU. SAĞOLSUNLAR USTALARIN TAVSİYELERİ İLE BİTKİLERİ HAYATA DÖNDÜRDÜM.

Kökleri saksıdan çıkmış, saksıyı değiştirmek gerek, şu anda değiştirmenin bir zararı olur mu? KIŞTAN ÇIKINCA BAHAR BAŞLANGICINDA YAPILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR SAKSI DEĞİŞİKLİĞİNİN; ANCAK BULUNDUĞUNUZ YERDE BU MEVSİM ETKİSİNİ SÜRMEKTE İSE BENCE DEĞİŞTİREBİLEBİLİR, AMA BU NOKTADA NET BİLGİM OLMADIĞINI BELİRTMELİYİM. YANLIŞ İSEM, BİR UZMANIMIZ GÖRDÜĞÜNDE MUTLAKA DÜZELTECEKTİR ZATEN. LAKİN BEN, 3-4 MAYIS HAFTASONUNDA 3 TANE GARDENYAMIN SAKSISINI TEREDDÜT ETMEDEN DEĞİŞTİRDİM.

SÖZÜN ÖZÜ, ÇOK DA KALIPLARA SIKIŞTIRMAMALI GARDENYASEVERLER KENDİLERİNİ.
"ŞU KADAR GÜNDE ŞU OLMAZSA OLMAZ" DİYE ŞEKİL ŞARTLARI İNSANI HEM ÇOK SIKIYOR, HEM DE YIPRATIYOR.
TEMEL UNSURLAR BELLİ. UYGULANABİLDİĞİ ÖLÇÜDE KATKI SAĞLAR, UYGULANAMAZSA DA BİTKİ BİRAZ DAHA YAVAŞ GELİŞİR O KADAR. YETER Kİ BİTKİYİ ÖLDÜRMEYELİM, SOLDURMAYALIM.

BİZİM ENDİŞEDEN ARINMIŞ HALİMİZDEKİ ENERJİMİZİN BİTKİYE DE YANSIYACAĞINI ÜMİT EDİYORUM.

BUGÜNLERDE GARDENYALARIMIN TAMAMINDA TEPE SÜRGÜNLERİNİ ALIYORUM DİPTEN SÜRGÜNLENMEYİ SAĞLAMAK İÇİN. ESKİDEN OLSA KIYAMAZDIM; ŞİMDİ ÇEKİNMEDEN TIKIR TIKIR ÇİMDİKLİYORUM TÜM UÇ SÜRGÜNLERİNİ...

AMA ÇİMDİKLEMEDEN ÖNCE GARDENYALARA BUNU ONLARIN İYİLİĞİ İÇİN YAPIYOR OLDUĞUMU ANLATIYORUM KISACA ;) CANLARI ACIYORSA DİYE...

BİR DE BİR GARDENYAMI DİPTEN BUDADIM, ONUNLA BONSAİVARİ BİR DENEME YAPACAĞIM. İLK EDİNDİĞİM VE ŞİMDİ ANAÇ OLAN GARDENYAMI DA BUDADIM, ORADAN ÇIKAN DALLARI UYGUN ŞEKİLDE ÇELİK YAPIP HAYATIMDA İLK KEZ PERLİTE YERLEŞTİREREK KÖKLENDİRMEYİ DENEMEKTEYİM 2 HAFTADIR. UYGUN BİR DALDA BAŞARILI OLURSAM EĞER, BİR VEYA İKİ TANESİNDE TİJLİ FORMU DENEMEK İSTİYORUM (UPUZUN BİR GÖVDE, BASTON GÖVDE GİBİ, SONRA DA EN TEPEDE TAÇ OLUŞTURMAK)

GİBİ GİBİ GİBİ.... DAHA SAYFALARCA UZAR GİDER BENİ BIRAKIRSANIZ.

UZUN ZAMANDIR YOKTUM; ACISI ÇIKAR GİBİ OLDU... AMA YETMEDİ SÖYLEYEYİM...;)

h_berder
08-05-2008, 19:37
Harika bir bilgi kümesi daha oluştu...
Teşekkürler lerdemir.

Selçuk Örnek
08-05-2008, 21:04
Merhaba, yabancı sitelerden yaptığım araştırmaya göre Gardenya 8. zonda (dış mekanda) yetişebiliyor. Bu durumda akdneniz iklimi olan yani Zeytin yetişen iklimlerde bahçede yetişebilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yaz kış gardenyası dış mekanda duran var mı acaba? Özellikle de Marmara bölgesinde?

fatmadundar
08-05-2008, 21:19
Lerdemir çok güzel toparlamışsınız. Beni de rahatlattınız. Hakikaten fazla strese gerek yok.

günsu
09-05-2008, 09:56
Bende sonunda gardenya fidanı aldım hele 2.5 ytl olunca kaçırmak istemedim.:p

M.Sema
15-05-2008, 16:49
[QUOTE=Oğuzhan;224748]
Yakında süpriz yapar gibi duruyor.

:D:D:D Gardenyam çiçek açtı. Teşekkürler Oğuzhan.

özlem11
15-05-2008, 18:35
Arkadaşlar inat edip benimki açmadı acaba dışarı güneşe mi çıkarmalıyım. Söylediğiniz herşeyi yaptım. Yardımcı olurmusunuz. Sema hanımsizinki nerede duruyor.

lerdemir
16-05-2008, 07:28
M.Sema,

Maaşallah; pek güzel açmış.

Tomurcuklara bakınca, aynı anda 7-8 tane birden gardenya çiçeğinin açacak olduğu görülüyor.

Eviniz mis gibi gardenya kokacak...


olay9,

Bir küçük sır daha: Sabır ;)

GLCN
16-05-2008, 09:53
Bende poşette satılan bir gardenya yı nerdeyse alıyordum çok içim gitti ama yetiştirmesinden korktum cesaretimi toplarsam sanırım hemen alacağım torbada satılıyordu ve 5 ytl idi saksıda olansa 25 ytl idi..

mormenekşe
17-05-2008, 14:30
oooof oof gardenyalarınızı gördükçe içim gitti ama nazar etmedim merak etmeyin.ben daha önce pazardan birkaç kez saksıda almıştım ama hiçbir zaman açtığını göremedim açmadan kuruyup bozulup gitti.açelya ve gardenya çiçeğine muhakkak sahip olmak istiyorum.daha önce bu siteyle ve burada ki değerli arkadaşlarla tanışmış olsaydım belki de şuan hepsi sağlıklı duruyor olacaklardı ama bundan sonra sahip olursam inşallah gardenyanın mis kokusunu duyabilirim.

Oğuzhan
17-05-2008, 15:20
Sevgili M.Sema ,
Maşallah.Gözünüz aydın sonunda yüzünüzü güldürmüş.:)
Keyfini çıkarın.Sakın su püskürtmeyin.Tomurcuk döker. Toprağına su püskürtürsünüz.

lerdemir
20-05-2008, 10:33
Toprağa su püskürtmek mi?

Çiçeklenme hali hariç; yapraklara su püskürtmkteki amacımız nemliliğe katkı sağlamak.

Toprağına niye su püskürtmeli peki Oğuzhan?

feslegen
20-05-2008, 11:04
elimde çiçekçiden aldığım bir gardenya var. Başında en az 40'a yakın tomurcuk vardı bugün baktım hem yaprakları karamış hem tomurcuklarını tek tek dökmeye başladı.inanın çok üzüldüm. ne yapmalıyım. Bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.

imgelem
20-05-2008, 11:17
. Yaz kış gardenyası dış mekanda duran var mı acaba? Özellikle de Marmara bölgesinde?
Selçuk Bey;
Ben geçen yıl bahçemde akşam güneşini alan terasın önüne ektim 4 adet gardenya fidesi.Bütün yaz çiçek açtılar.Kışın kötüleşti durumları.Yaprak sararmaları ve çürümeler oluştu.Nedeni o bölgede drenajın iyi olmaması ve toprağın fazla su tutması idi bence.Baharda canlanıp yeniden büyümeye başladılar.Sonbaharda yerlerini değiştirmeyi düşünüyorum.Yani kısacası Ayvalık'da dış mekanda yani bahçede yetişiyor.

Oğuzhan
20-05-2008, 11:28
Sevgili Lerdemir.Affınıza sığınarak ,
Açmış ve tomurcuk bir gardenyaya yapraklara su püskürtüldüğünde çiçekleri kararıyor ve tomurcuk dökülmesi oluyor.Çiçeğin dayanma süresi azalıyor.Tomurcuksuz ve açmamış gardenyaya su püskürtülebilir.
Bu yüzden dibine toprağına su püskürtüp nem sağlayabiliriz.**** tabağını derin yapıp içene çakıltaşı doldurup üstüne su koyarakta nemi sağlayabiliriz.Malüm havalar baya sıcak olmaya başladı.

Oğuzhan
20-05-2008, 11:38
Sevgili Fesleğen,
Gardenya baştan sona okursan cevabını alırsın.Geçmişte yaşadığımız birçok hatalar ve gerekli bilgiler mevcut.Sizin ki büyük ihtimalle yer değişikliğinden ya da fazla sulanmaktan olmuştur.Tüm gün güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Toprağını kontrol edin.Toprak fazla çamurlu ise kök çürümesi olmuş olabilir.Ya da yeni alınan bir çok bitki torfa ekili oluyor.Torfta zamanla özelliğini yitiriyor ve bitkinin bozulmasını sağlıyor.Bence bir kontrol edin ve toprağını bitkiye zarar vermeden değiştirin.Bitkiniz kısa zamanda kendine gelecektir.Umarım düzelir .

Penelophe
21-05-2008, 01:22
Bu yılın ilk çiçeği bugün açtı.:) Harika kokuyor..

37994

feslegen
21-05-2008, 08:42
gardenyamın diğeri boyuna uzayıp gidiyor.bunun süngülerini kırsak zararı olurmu ayrıca nasıl çoğaltabilirim.teşekkür ediyorum.

lerdemir
21-05-2008, 12:42
Penelophe;

Hayırlı uğurlu olsun ilk çiçek. Lakin, görüntüden tam olarak ışık oyunu mu değil mi belli olmuyor ama sanki yeşil yaprakların damarları koyu yeşil iken damar aralarında renk açılmış gibi.

Bu durum, bir besin dengesizliği belirtilerinden biri midir; ışık oyunu mudur dersin?

feslegen,

Hiçbir zararı olmaz. Diğerlerine nazaran göze batacak kadar uzayan bir dalı varsa oradan budayabilirsiniz.

Ya da benim bugünlerde yapmakta olduğum gibi siz de bitkinizi hemen her akşam eve gittiğinizde (veya ne zaman evde iseniz) yakından takip ederek, istediğiniz genel biçimi bozan veya bozma eğiliminde olan dalların uzayan uçlarındaki yeni sürgünleri, henüz daha taptaze iken minik bir makas ile dibinden kesebilirsiniz. Sadece sürgünleri yalnız; unutmayın.

Ben böylelikle; sert budadığım gardenyamda, top biçimini sağlayarak büyümeyi teşvik etmeye çalışmaktayım...

Oğuzhan
21-05-2008, 13:01
SEvgili Penelophe gözünüz aydın.İnşallah çiçekler çoğalır.
Yapraklar sarı gibi sanki demir eksikliği varmış gibi.Demir sülfat lı gübre verirseniz sanırım koyu yeşile döner.Toprak asiti düşmüş olabilir.

lerdemir
21-05-2008, 14:08
Rica ederim feslegen.

Oğuzhan;

Çok doğru; bu bir demir eksikliği (Kloroz) belirtisi. Ancak; bu durum gerçekten demirin eksik olmasından değil; mevcut demirin emilimini engelleyen koşullardan da kaynaklanabilir. Önce o sebebi bulup, o durumun izalesine gidilirse en sağlıklısı olur. Demir eksikliği belirtisi görerek, sürekli demir ilavesine gitmemiz durumunda saksı harcımızın tuzluluğunu çok artırmış olabiliriz.

Bu duruma ilişkin olarak, "Bitkiler İçin Gerekli Olan Besin Maddeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6969)" başlığında Ziraat Mühendisi Selahattin Yılmaz'ın naklettiği bilgi aydınlatıcı olacaktır.

Özetle: "...Başlangıçta belirtiler çok genç yapraklarda yeşil rengin kaybıdır. Damarların aralarındaki dokular soluk yeşil, sarı hatta beyaz olurken, damarların kendisi koyu yeşildir. Yeni yapraklar tamamen renkten yoksun olarak çıkarlar, fakat damarlar daha sonra koyu yeşile dönerler. Demir noksanlığının tanınması oldukca kolaydır. En ince damarlar dahi yeşil kalarak damarlar arasındaki renk tamamen sarıya dönerler. Şiddetli noksanlıklarda damarlarda sararabilir. Demir noksanlığından kaynaklanan kloroz aşağıdaki gibi değişik şiddetlerde görülebilir."

"...Demir noksanlığı belirtileri Azot, Manganez, Çinko noksanlıklarının belirtilerine benzer septomlar gösterir. Buna rağmen demir noksanlığı yeni oluşan yapraklarda gözükür halbuki azot noksanlığı yaşlı yapraklarda gözükür. Manganez noksanlığında ise yeşil kısım demir noksanlığında olduğu gibi sadace damar aralarında sınırlı olmakla kalmaz ve çam ağacına benzer bir görünüm oluşturur. Çinko noksanlığında ise septomlar demir noksanlığına benzer fakat yapraklar normaldan çok küçüktür.Septomların Demir noksanlığındanmı, manganez **** çinko noksanlığındanmı kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanın en kolay yöntemi uygun demir çözeltisinin yapraklara püskürtülmesidir. Eğer görülen sarılık kaybolur veya hafiflerse demir noksanlığı olduğu anlaşılır."

"Fosfor fazlalığı, saksı harcının alkali oluşu (yüksek Ph; 7.2-8.3), Toprakta bulunan ağır metallerde demir eksikliğine neden olmaktadır. Bikarbonat iyonları, yüksek fosfor, mangenez, çinko veya bakır düzeyide demirin harekeliliğini azaltmakta ve demir alımını engellemektedir." diye de ilave yapılmış.

Ayrıca; gardenya başlığımızın geçmiş sayfalarındaki şu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=210429&postcount=558), yine bu forumdaki başka kaynaklardan alıntılayarak bu konu hakkında detaylı bilgiyi derlemişim. Oradan da yararlanılabilir diye düşünüyorum...

İklimsiz
21-05-2008, 15:28
Eyvah eyvah !

Bu tam da, benim anaç garedenyamdan aldığım çelikteki son çıkan yapraklardaki durum:(

Taze yaprak oluşumu yeşilliği diye, düzelmesini bekliyordum.

lerdemir
21-05-2008, 15:39
Sevgili İklimsiz;

Sanırım beyaza varan son raddeden bir adım öncesi sizinkinin durumu. :(

Nasıl bu kadar belirgin bir hal aldı acaba?

Ayrıca, sanki yaprakların tali damarları yeşil renkte kalmış olmakla beraber, yaprağın kökünden ucuna dikene doğru ortadan giden ana damarın da rengi tamamen açılmış.

Acaba, bu başlı başına başka bir durumun belirtisi midir ki?

Bir de, neden bu kadar alıp başını tek bir gövde olarak uzamakta sizin gardenyanız? Tijli biçimi mi düşünmektesiniz?

Ayrıca bu fotoğrafladığınız henüz bir çelik ise aldığınız çelik çok fazla uzun ve aşırı yapraklı... Çelik kendini besleyememiştir.

Ancak çelikleyip de köklendirdikten sonra toprağa aldığınız kısım ise, belki de henüz kökleri yeterli büyümeyi gösteremediğinden dolayı üzerindeki uzun gövde ve çok sayıdaki yaprağı beselbilecek kapasitede değildir...

sempe
21-05-2008, 17:44
Gardenyam üzerin titremekten vazgeçtikten sonra açmaya başladı.
Uzun zamandır onunla yakından ilgilenmiyordum. Ne yapraklarına fıs fıs ne de gübre vs. Hatta çoğu zaman sulamayı unuttuğum zamanlar oldu.
Doğuya bakan pencerede 4-5 saat direkt gün ışığı ve az sulamanın etkisi oldu diye düşünüyorum.:)

BenBen1967
21-05-2008, 20:21
Fıs fıslamanın tomurcukları döktüğüne katılıyorum . Zira fısfısı kestiğimden beri tomurcuklar yerinde duruyor ama açan yok o başka bir durum . ;)

Penelophe
21-05-2008, 22:22
Lerdemir, demir eksikliğinin farkındayım, sen belki farketmezsin diye yakın çekim fotoğraf ekledim ama senden de birşey kaçmıyor.:D

Demir sülfatlı gübre alacağım, gübreyi vermeden önce de limon tuzlu su ile phyı dengelemeye çalışacağım.. Çiçeklerim için kullandığım su maalesef kireçli zira normal su yetiştiremiyorum. Vaktim olur olmaz yapacağım bunları..

Teşekkür ederim.:)

feslegen
22-05-2008, 07:56
ben gardenyalar ve açelyalara dün demir tozu ve çiçek vitamini verdim.sirkeli suylada suladım.sonucunu bekleyip göreceğim.gardenyamın biri iyice gitti.açmış olduğu çiçeği bile düşürdü.üzerinde sadece 5-6 tane tomurcyk kaldı.onuda açarmı bilmiyorum.yaprakları sararı sararıp döküldü.

M.Sema
22-05-2008, 13:42
Sn Lerdemir ve Oğuzhan verdiğiniz bilgiler ve destek için tekrar teşekkür ederim. Penelophe mis gibi kokuyor gardenyan, tebrikler. Ve Fesleğen hoşgeldiniz size ne yazık ki 66 sayfayı okumanızı önereceğim ben de. İnanın önerileri uyguladığınız da mutlaka açıyor çiçeğiniz.

Koyu yeşil
27-05-2008, 11:02
Geçen hafta iş için Antalya'daydım. Eve dönünce gardenyam beni çiçekleriyle karşıladı :p

M.Sema
27-05-2008, 12:43
Ne mutlu size. Mis gibi kokmuştur eviniz.

Ent
27-05-2008, 13:31
İlk sayfada Mine Hanım'ın bir uyarısı vardı; "...Limon tuzunda sitrik asit, sirkede asetik asit var. Bu işlem için sitrik asit kullanılmalıdır..." diye. Hatırlatmak istedim Sn. feslegen; sonraki tatbiklerinizi için.

ben gardenyalar ve açelyalara dün demir tozu ve çiçek vitamini verdim.sirkeli suylada suladım.sonucunu bekleyip göreceğim.gardenyamın biri iyice gitti.açmış olduğu çiçeği bile düşürdü.üzerinde sadece 5-6 tane tomurcyk kaldı.onuda açarmı bilmiyorum.yaprakları sararı sararıp döküldü.

feslegen
27-05-2008, 14:33
Teşekkür ediyorum ENT.
ben ogün limon tuzu bulamayınca sirke verdim.fakat gardenyamın yapraklarını dökmesi ondan değildi çünkü 15 gün önceden başlamıştı.
bakalım nasıl olacak.

İklimsiz
27-05-2008, 22:32
Çiçekleri solup döküldükten sonra ikinci parti tomurcuklar:p

özlem11
28-05-2008, 08:50
İklimsiz gardenyan kaç senedir seninle beraber. Belki benimkide seneye böyle ihtişamlı çiçekler açıp tomurcuk verecek.

papatyam
28-05-2008, 09:44
Bu da benim gardenyam, 4 gün önce mutfakta bir koku hissettim ve hemen balkona koştum nihayet uzun zamandır beklediğim tomurcuk açmıştı, şimdi iki tomucuk daha var :) fotoğrafı gece ve telefon ile çektim çok net değil ama yinede güzelliği görünüyor :)

Koyu yeşil
28-05-2008, 12:18
Arkadaşlar, gardenyamın çiçekleri artık bozulmaya başladı. Koyu sarı gibi bir renk aldı. Bu çiçekleri kesmeli miyim yoksa kendi haline bırakıp dökülmesini bekleyeceğim?

İklimsiz
28-05-2008, 14:26
Sevgili olay9, gardenyam yaklaşık 6 aydır benimle. Bir tane daha vardı, toprağında danaburnu varmış, gelişmiyordu. Toprağını değiştirip, üç ayrı kök olmak üzere saksılara aldım.

Koyu yeşil, çiçeklerin sararıp dökülmesini bekledim ama doğru mu yaptım bilemiyorum. Sararanlarla, yeni açmakta olan beyazlar ayrı bir güzellik katmıştı saksıya :)

Penelophe
28-05-2008, 17:44
Ben de kesmiyorum, kendi kendilerine dökülüyorlar.;)

tufan
29-05-2008, 01:08
Merhaba;
konuyu tekrar tekrar okudum, aynı problemi yaşayan yok sanırım. Ya da gözümden kaçıyor. Gardenyamın yaprakları sapsarı oldu. Oldukça sağlıklı gözüküyor, yaprak veriyor, çiçekleri uzun süredir patladı patlayacak bekliyorum. Ama koyu yeşil yaprakları, dipten başlıyor, zamanla uca kadar gittikçe sararıyor, koparmasam normal yaprak gibi duruyor. Acaba böyle iki renkli yapraklı bir tür var mı ?
Çünki diğer gardenyam; oldukça düz, açık yeşil renkli ve seyrek yapraklı. Bir de acaba iç mekan, dış mekan farklı mı oluyor? Gerçi bu ikisini de bu sene aldım ama daha önceki senelerde olanları hep balkonda bakıyordum. Sanırım resimde, anlatmak istediğim farklar belli olur.

maske01
29-05-2008, 09:35
Merhabalar, ben geçen sene ikea dan ithal gardenya almıştım. Bir iki ay sonra saksı değişimi yaparken üç kök olan çiçeği iki saksıya ayırdım. Uyum sağladılar ancak tomurcuklarını döktüler. Tavsiye edilen limon tuzu ve yağmur suyu ile sulamaya devam ettim, su püskürtmeyi de ihmal etmedim ancak yapraklardaki sararmalara engel olamadım. Bendekinin yaprakları uçtan sararmaya başlıyor daha sonra tamamen kuruyup dökülüyorlar. Bir ay önce ortancalar için sıvı gübre aldım, onu her hafta sulama suyuyla birlikte gardenyama uyguluyorum, tomurcuk gelişimi oldukça iyi hatta çiçekler açmaya başladı ancak yaprak sararması azalmakla beraber devam ediyor. Önerisi olan? Selamlar.

lerdemir
29-05-2008, 12:07
Sevgili tufan,

Maaşallah ne de coşkun görünüyor sağdaki gardenyanız. Sanırım bahsettiğiniz bu gardenya ile ilgili bir sorun olsa gerek.

Ancak, göz ardı etmememiz gereken bir nokta var. Gardenyada yeni sürgünler yapraklar oluşurken taze olan doku hep yaşlı yapraklara nazaran daha açık renkte olur.

Eğer bahsettiğiniz durum bundan farklı bir şey ise, fotoğraftan tam olarak anlaşılmamakta. Sanki tam dozunda azot almışcasına çıldırır gibi yeni yeşil doku üretiyor bitkiniz. Çok coşkun. Çok güzel...
NOT:Büyük saksınızın dibinde bir de domates çekirdeği mi çimlenmiş ne?:p

Sevgili maske01,

Üstteki fotoğrafınıza bakınca ilk anda yapraklarda damar aralarının koyu yeşil olup da damarların renginin açıldığını görür gibi oldum. Bu durum çinko eksikliği belirtisidir. Bu durum kimi zaman çinkonun eksikliğinden kaynaklanmakla beraber, çinkonun alımını bozan bir diğer maddenin fazlalığından da kaynaklanabilir ki bu da fosfor'dur. Besin takviyesi uygulamalarınıza göre siz kendiniz hangisi olduğuna karar verirsiniz artık.

Ancak alttaki fotoğrafınıza bakıldığında da yukarıdakinden farklı olarak yaşlı yaprakta damar aralarının sarardığı ancak damarın yeşil kadığı görülmekte. Bu durum için ise okumanız gereken yerler şöyle:

Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981), Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1356) başlığındaki 1. sayfayı da baştan sona okumanızı öneririm. O sayfada sevgili bonsaisever'in 21 numaralı şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=27234&postcount=21)nda göreceğiniz üzere, alttaki fotoğraftaki belirti de yaşlı bir yaprakta kloroz oluşumu olduğundan magnezyum noksanlığı gibi bir belirti veriyor bence.

Siz de okuduktan sonra fikirleriniz paylaşırsanız çok sevinirim.
Tabi en çok da, besinler ve fizyolojik hastalıklar konusunda uzman üyelerimizden görüş gelirse değmeyin keyfimize... ;)

tufan
29-05-2008, 20:32
Merhaba Sn. lerdemir;
Evet problem sağdaki gardenyada. Oldukça sağlıklı evet ama dediğim gibi yapraklar sapsarı oluyor. Üşenmedim tekrar fotoğrafını çektim, sanırım bu fotolarda açıkça belli oluyor. Zaten sabahtan beri; petunyalara dadanan beyaz sineklerle uğraşıyorum, açıkçası gardenya ikinci plana düştü, ilginize teşekkür ederim.
Saksının dibindeki; tohumdan yetiştirip, saksı kalmayınca atmaya kıyılamayan domates fideciği, ya olursa diye düşünülen.:D

Penelophe
29-05-2008, 22:41
Sürekli açıyor gardenyam, bu 4. çiçek.:) İlk iki çiçek geçince toprağım 10 cm üstünden kestim dalları, çalı formu kazanması için. Bu çiçekler geçince bu dallarda gidecek, bakalım ne olacak durum..

Demir sülfat hala almadım fakat limon tuzlu su ile suluyorum.

39074

moneta
30-05-2008, 19:17
arkadaşlar öncelikle hepinizle tanıştığıma şimdiden çok memnun oldum,ben foruma yeni katıldım...
anneler gününde anneme bir gardenya aldım ve onunla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz,soruna çare ararken internette böyle bir foruma da üye olmak istedim.
tekrar hepinize merhabalar...
hemen bir konu açtım ve muhabbete başladım kendimce,benim gardenyamın sıkıntıları ile başlayayım,paylaşımları bekliyorum.
gardenya geldiğinden beri çok neşeli değil aslında,üzerinde çiçekleri vardı döküldü yeni tomurcukları var bekliyorum açmasını,bir de yaprakları yavaş yavaş sararmaya başladı.şimdi limon tuzu ile su hazırlıyorum deneyeceğim ama yine de öneri ve görüşlerinizi bekliyorum....

MSaygin
03-06-2008, 09:17
Nihayet benim de gardenyam oldu, çok mutluyum :D
Sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, sonra gölgede ama ışıklı bir ortamda, umarım doğrudur ve yerini sever.

39433

Oğuzhan
03-06-2008, 09:25
Güle güle büyütün.Değişik bir tür galiba.Çiçek yapısı farklı.Nasıl güzel de kokuyor mu?:D

MSaygin
03-06-2008, 09:49
Teşekkürler.Değişik bir tür mü bilemiyorum aslında, çiçeklerindeki farkı anlayamadım. Karameli anımsatan çok güzel bir kokusu var.

Oğuzhan
03-06-2008, 10:39
Çiçek yapısı şekli yalın.Katmerli değil.

M.Sema
03-06-2008, 16:08
İşteee gardenyamın son durumu. Açmadı açmadı diye kendi kendimi yediğim yetmezmiş gibi burada ki arkadaşların da başının etini yemiştim. İlk açtığında tek çiçekti şimdi açan çiçekler ve tomurcuk dolu. Kucak dolusu teşekkürler.

BenBen1967
03-06-2008, 16:10
Bir anda kokusu geldi burnuma. Darısı benim gardenyamın başına inşallah. ;)

M.Sema
03-06-2008, 16:37
Burada ki uyarılara uyduktan sonra mutlaka açacaktır. Benim için bunu söylemek şu anda kolay tabii:D açmadan önce benim halimi görecektiniz. Her akşam eve gelip çiçeğin başında kendi kendine konuşup, hatta çiçeğe kızan, sonra canım diye seven beni görseydiniz bitki delileri bölümünde gizli gizli anlatırdınız eminim. Eşim bütün arkadaşlarına gösteriyor çiçeği söylene söylene açtırdı diye. Darısı başınıza.

maske01
05-06-2008, 09:00
Merhaba lerdemir, bilgiler için çok teşekkürler. Ben toprak asiditesine taktığımdan ve arada bir sadece yeşil yapraklı bitkiler için olan gübreden verdiğimden ötürü toprakta element eksikliği (**** alım bozukluğu) ortaya çıkmış olmalı. Ortancalar için hazırlanan gübreden haftada 2 kez sulama sularına uyguladım ve 3. uygulamadan sonra artık yaprak sararması görmüyorum. Çiçek tomurcuklarımda iyi gelişiyor gibi. Sanırım bitkide eksik olan potasyum du.
Selamlar.

KaRaMeLa
08-06-2008, 20:45
Merhaba arkadaslar ben araniza bugun katildim ve ilk kez bu sayfaya yaziorum.

oncelikle burayi buldugumda altin bulmus kadar sevindim hepinize cok tesekkur ederim.

Uzun zamandir gardenya cicegine karsi asiri bir ilgim vardi ama bakimi zor oldugunu duydugumdan cesaret edemiordum cunku cicek bakimi konusunda nerdeyse hicbirsey bilmiorum. Sonucta birkac hafta once kucuk bir gardenya aldim. (draft gardenya) sanirim turu bu sekilde yaziliordu. 60 cesit gardenya turu oldugundan bu ayrintinin onemli oldugunu dusunuyorum. kucuk yaprakli ve cicegide katmerli. aldigimda tomurcukluydu ve bir tanesi cicek acti ama iki gundur bir gariplik oldugunu sezdim.

bu sabah baktimki acmamis olan tomurcuklar haif baslarini egmis. beyaz beyaz bitler gordum. ve yapiskanimsi bir sivi salgilio olabilirler. ilk kez bole bi durumla karsilastim ne yapmaliyim bilmiorum. birde yapraklarda surekli sararma var ama onu sanirim sayet bulabilirsem limon tuzu ile tedavi edebilirim. Burada limon tuzu bulabilecegimi hic sanmiorum ama bakicam. limon tuzu disinda baska onerisi olan arkadaslar varsa yardimci olurlarsa sevinirim.

En kisa zamanda resmini eklemeye calisacagim. tesekkurler...

Koyu yeşil
08-06-2008, 22:11
Merhaba Karamela, bitkinizin tedavisi için ev yapımı ilaçlar bölümüne bakmalısınız. (Arap sabunlu-su karışımı bitler için etkilidir) Sararma için demir içerikli bir gübre uygulamalısınız. Gardenya başlığını tamamamen okursanız, çiçeğinizin tüm ihtiyaçlarını detaylı öğrenebilirsiniz.

KaRaMeLa
08-06-2008, 22:29
Cok tesekkur ederim Koyu Yesil.
Evet uye oldugum dakikadan beri okuyorum. Hatim indirme yolunda hizla ilerlemekteyim. Cok degerli bilgiler edindim emegi gecenlere sonsuz tesekkurler..

Limon tuzundan sonra arap sabunu :) ama arap sabununu buralarda zinhar bulamam :)

Günüm
08-06-2008, 22:38
Cok tesekkur ederim Koyu Yesil.
Evet uye oldugum dakikadan beri okuyorum. Hatim indirme yolunda hizla ilerlemekteyim. Cok degerli bilgiler edindim emegi gecenlere sonsuz tesekkurler..

Limon tuzundan sonra arap sabunu :) ama arap sabununu buralarda zinhar bulamam :)

Birkaç sene önce Migros'ta Schultz 33.11.11. Acid Plus(Soil acidifier) isimli bitki besinini bulmuştum.Üzerinde açelya,gardenya,orman gülü ve diğer asit seven çiçekler içindir diye yazıyordu.
Her sulama suyuna içindeki ölçekle karıştırarak kullandım..Minicik saksıdaki gardenyam neredeyse ağaç olmuştu.Çiçek sayısı 100'ün üzerindeydi..-di li geçmiş zaman kullanıyorum çünkü taşınmak zorunda kaldım ve taşındığım ev güneye bakıyordu.Kızımı yaşatamadım..
Belki de bu ürün sizin oralarda vardır diye paylaşmak istedim.Ama arap sabununa alternatif değil ne yazık ki.;)

KaRaMeLa
08-06-2008, 23:17
Sevgili Gardenya verdigin urunu not aldim hemen. Gardenyama ilac alirken bu urune de bakacagim. Tesekkur ederim

Gardenyami satin alirken hemen bir saksi, vitamin karisimi ve topraginida almis titizlikle uygulamis ve cicek acisini dakika dakika keyifle izlemistim. Bugun bitlendigini gorunce cok uzuldum. Bitlerinde pamuklu turunden ustelik :(

Mecburen kimyasal ilac alip uygulayacagim. Sonuclari umarim musbet olur

lerdemir
09-06-2008, 13:26
Sevgili KaRaMeLa,

Şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=158668&postcount=192)da konuyla ilgili detaylı bilgi mevcut.

Ayrıca, bu tür kimyasalların kullanılışı ile ilgili olarak şurada (http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=bahce&id=151&pid=87) da özet bilgi bulabileceksiniz.

Mücadelenizde başarılı olduğunuza dair müjdeli haberler almak üzere...

lerdemir
09-06-2008, 13:35
Sayın moneta,

Sorunuz ya arada güme gitmiş, ya da diğer tüm üyeler de benim gibi düşünüp, "zaten bu sorunun cevabı daha önceki sayfalarda mevcut" diye düşünmüş sanırım.

...bir de yaprakları yavaş yavaş sararmaya başladı.şimdi limon tuzu ile su hazırlıyorum deneyeceğim ama yine de öneri ve görüşlerinizi bekliyorum....

Bu arada; MSaygin ve M.Sema çiçekleriniz çok güzeller maaşallah.

Ayrıca, maske01, rica ederim efendim, elimden geldiğince her zaman...

oyaağacı
09-06-2008, 17:35
Daha önce koçtaştan aldığım gardenyaları yaşatamamıştım.Bu yerli denilen tür galiba yaprakları küçük çiçekleri de daha yalın kat ama çok güzel kokuyor.

Todor
09-06-2008, 17:45
Sayın Oyaağacı, aldığınız gardenyanın tam cinsini biliyor musunuz. Thunbergia veya Kleim's hardy varyetelerine benziyor.

oyaağacı
09-06-2008, 21:42
Sayın Todor ,
Gardenyaların cinsleriyle ilgili çok fazla bilgim yok. Yazdığınız türleri araştıracağım.
Yeni alışveriş yaptığım seradan aldım ,sürekli üretiyorlarmış.Hiç sorun yaşamayacağımı söyledi.Hatta sonbaharda götüreceğim çelik almada yardımcı olacakmış .

KaRaMeLa
09-06-2008, 22:19
Cok tesekkur ederim Lerdemir. Bilgiler yararli oldu.

Arkadaslar forumda yaptigim arastirmalar sonucu anladimki su ana kadar ben gardenyama musluk suyu vererek iskence yapmisim. Bundan boyle hazir su veya kaynatip soguttugum suyla sulayacagim. Umarim su ana kadar depoladigi kirec zamanla kaybolur. Limon tuzu olayini nasil hallederim hala bilmiorum dogrusu;) ama en kisa zamanda hic olmassa bir adet pasli civi temin edip batirmayi planliorum. Paslanmak uzere uzun bir vidayi suya biraktim ama bakalim ne zaman paslanacak. Bir de gardenyami icerden balkonuma cikardim. Zaten ilaclama yapmak icin cikarmistim almadim iceri. Birazda balkonda deneyecegim. Oglen 12 den sonra aksam gunes batincaya kadar gunes goruyor balkonum ama ben direkt gunes isiklari belki sarartir diye (zaten hale hazirda devam eden sararma sorunu var kirekten saniorum) her ihtimale karsi cam masamin altina koydum ki aydinlik ve nispi gunes olsun. :rolleyes: Umarim dogru yapmisimdir. Sonuclari aldikca aktarmaya devam edecegim.

Tesekkur ederim.

tufan
10-06-2008, 00:02
Sn.lerdemir;
bugün, teşekkür kabul gününüzmüş, bir teşekkür de benden. Problemlerimiz bitti gibi, güzellikler başladı. Sizinle ve arkadaşlarla paylaşmak istedim. Zaten bu açanda pek te problem yoktu. Asıl diğerini bekliyorum, bugün yarın o da açacak gibi. Aşırı sarı yaprakları, manuel olarak hallettim, koparıp attım. Arkadan gelenler; sizin de dediğiniz gibi çok sağlıklıydı, biraz sıvı besine dikkat, biraz sulamaya dikkat, biraz da çok üstünde durmamaya çalışarak, sonunda dediğim gibi güzellikler geliyor. İlginize tekrar çok teşekkür ederim...

MSaygin
10-06-2008, 11:38
Çiçek yapısı şekli yalın.Katmerli değil.
Yaktınız beni Oğuzhan, şimdi bir de katmerli mi arayacağım? :D

BenBen1967
10-06-2008, 13:59
Az önce gardenyamın kuruyan sararan yapraklarını temizledim, tam yerine koyarken aralarda beyaz birşey gözüme çarptı. Amaninnnnnn çiçek açmış vede saklanmış. Havalara uçtum gene.
Küsmüştüm ben ona ilgilenmedim sadece arada suyunu verdim. Konuşmuyorum seninle diyordum, demek üzülmüş beni çiçekle sevindirdi. ;)

erbek_
10-06-2008, 15:12
Merhaba arkadaslar ben araniza bugun katildim ve ilk kez bu sayfaya yaziorum.

oncelikle burayi buldugumda altin bulmus kadar sevindim hepinize cok tesekkur ederim.

Uzun zamandir gardenya cicegine karsi asiri bir ilgim vardi ama bakimi zor oldugunu duydugumdan cesaret edemiordum cunku cicek bakimi konusunda nerdeyse hicbirsey bilmiorum. Sonucta birkac hafta once kucuk bir gardenya aldim. (draft gardenya) sanirim turu bu sekilde yaziliordu. 60 cesit gardenya turu oldugundan bu ayrintinin onemli oldugunu dusunuyorum. kucuk yaprakli ve cicegide katmerli. aldigimda tomurcukluydu ve bir tanesi cicek acti ama iki gundur bir gariplik oldugunu sezdim.

bu sabah baktimki acmamis olan tomurcuklar haif baslarini egmis. beyaz beyaz bitler gordum. ve yapiskanimsi bir sivi salgilio olabilirler. ilk kez bole bi durumla karsilastim ne yapmaliyim bilmiorum. birde yapraklarda surekli sararma var ama onu sanirim sayet bulabilirsem limon tuzu ile tedavi edebilirim. Burada limon tuzu bulabilecegimi hic sanmiorum ama bakicam. limon tuzu disinda baska onerisi olan arkadaslar varsa yardimci olurlarsa sevinirim.

En kisa zamanda resmini eklemeye calisacagim. tesekkurler...

Öncelikle aramıza hoşgeldin Karamela...Şu ana kadar umarım bişeyler yapmışındır, arkadaşlar yardımcı olmuşlar, ben yeni gördüm daha...Aynı sorunla ben de de oldu. Lütfen ilk iş gardenyayı diğer çiçeklerinden uzaklaştır çünkü iki günde benim bütün çiçeklerimi sardı ve mahf oldum!!!! O yüzden başka çiçeklerin de vardır diye tahmin ederek uyarayım dedim...Temizlemesi çok zordur pamuklu bitleri hele de hepsine bulaşmışken acayıp moral bozuyor...

KaRaMeLa
10-06-2008, 16:08
Erbek cok tesekkur ederim. Gardenyam salonda tek basina yasiyordu ilaclama yapmak icin balkona, diger ciceklerimden uzak bi koseye aldim ve ilacladim. bir gece bir de sabah olmak uzere iki kez ilacladim. Zararlilardan temizlenmis gibi gozukuyordu fakat az once minik bi tane daha gordum. Gardenyam zaten cok kucuk temizlemesi kolay oldu diyordum ama yinede saklanacak yer buluyolar sanirim :( Nadiren de olsa gorduklerimi mekanik olarak temizliyorum.

Gardenyamin simdi daha buyuk bir sorunu var malesef:( Dipten iki ana dal olarak buyumeye calisiyor ( gerci henuz bu yonde hic bi ilerleme yok) bu sanirim iki kok oldugu anlamina geliyor. bu ana dallardan biri komple kuruyor. Yani gardenyamin bir tarafi hala canli diger tarafi hizla kuruyor. Anladigim kadariyla koklerden biri saglikli digeri kuruyor. Dusunuyorum ama cozebilmis degilim. Ne yapmam gerektigini de hic bilmiyorum. Kokleri ayirmak mi lazim? kuruyan koku cikarip atmak mi lazim bilemedim:(

KaRaMeLa
11-06-2008, 07:31
Tekrar merhaba arkadaslar. Kendim calip kendim oynuyor gibi olacak biraz ama :p sizlere yaptiklerimi adim adim anlatmak, bu dogrultuda sonuclari (olumlu veya olumsuz) aktarmak suretiyle diger arkadaslara bu anlamda yardimci olabilirim belki diye dusundum.

Kurumus olan tarafini dipte bircac kisa cali kalacak kadar budadim. Yani yani gardenyamin bir tarafi hic yapraklari olmayan kisa kisa birkac calidan ibaret. :rolleyes: Bu sayfadan okudugum kadariyla bir arkadasimizin basinada aynisi gelmis oda budama yapmis ve birkac hafta sonra yeserdigini gormus. Bakalim bende bekleyip gorecegim. Bu arada diger taraf hala saglikli ve yesil. ( seytan kulagina kursun)

Arkadaslar birde elimden geldigince cok okudum ama anladigim kadariyla bircok arkadasimizda yerli gardenya (yani burada bilinen adi standart gardenya sanirim cunku bircogunuzun resmindeki gardenya buradaki standart gardenya turu) bakiyorsunuz. Peki aramizdan yerli gardenya bakipta budama yontemiyle agac haline getirmis olan oldu mu? Sayet olmadiysa siddetle tavsiye ediyorum arkadaslar cunku ben agac gardenyalara hayranim. Ilk gordugum gardenyada bir agacti zaten ve hayranligim o gun baslamisti.

Bugun ciceklerimi aldigim yere gittigimde gardenya agaclarinin resimlerini cekmeyi ve burada sizlerle paylasmayi dusunuyorum.

Sevgiler...;)

lerdemir
11-06-2008, 11:42
Merakla bekleriz ağaç gardenya fotoğraflarını...

moneta
12-06-2008, 14:04
Sayın moneta,

Sorunuz ya arada güme gitmiş, ya da diğer tüm üyeler de benim gibi düşünüp, "zaten bu sorunun cevabı daha önceki sayfalarda mevcut" diye düşünmüş sanırım.



Bu arada; MSaygin ve M.Sema çiçekleriniz çok güzeller maaşallah.

Ayrıca, maske01, rica ederim efendim, elimden geldiğince her zaman...

Sayın Lerdemir,bende sorumun güme gitmiş olduğunu düşünüyorum.Cevap bir önceki sayfalarda olsa dahi yine de bir cevap almayı beklerdim.En azından önceki sayfalarda olduğunu belirtebilirdi herhangi biri diye düşünüyorum:)her neyse sonuç olarak ben okudum kendimce bir şeyler buldum,fakat şunu da belirtmek isterim ki bir çok soruya da cevap verilmediğini görüyorum.En azından sadece belli konular konuşuluyor her gün gibi geliyor bana,yeni mesajlar kısmında hep aynı konular var maalesef.

KaRaMeLa
12-06-2008, 17:13
Arkadaslar dun orasi senin burasi benim gezdim :) Degisik gardenya turlerini resimlemeyi dusunuyordum fakat tek bir yerde hemde sadece bir tane agac formu verilmis gardenya bulabildim. Eskiden satin almaya cesaretim yoktu ama bu defa tek bi yerde bi tane buldugum icin bi cesaretle aldim. Insallah hep boyle canli ve mutlu kalir benimle.. Bir suru tomurcugu ve cicegi var ve aksam eve gelince bir tane daha acti :)

Minik gardenya agacimin sizler icin resimledim ;)

Oğuzhan
12-06-2008, 17:21
MAŞALLAH.:)
Çok şirin formu var.Güle güle bir ömür büyütün.

ilknur aşık
12-06-2008, 17:28
Sn karamela güle güle büyütün. Gerçekten çok güzel. Sanırım diğer gardenya yetiştiren arkadaşlarında aynen benim gibi ağızlarının suyu aktı.:rolleyes:

KaRaMeLa
12-06-2008, 17:40
Tesekkur ederim arkadaslar. Bunu buyuturken sizlerin bu sayfada birbirinizle olan bilgi alisverislerinden cok yararlanacagim. Ogrenecegim daha cok sey oldugunu dusunuyorum. Yadimlariniz icin hepinize tesekkurler..

Dada guzelleri sizin olsun. Cogunuz gardenya konusunda, budama teknikleri konusunda oldukca tecrubelisiniz. Bence daha guzelini bile yapabilirsiniz. ;)

Todor
12-06-2008, 18:09
Güle güle büyütün. Bende tijli gardenya yapmak için uğraşıyorum ama henüz çok küçük daha. Sizdekinin boyuna gelmesi 3-4 seneyi bulur.

40473

Koyu yeşil
12-06-2008, 22:05
Harika görünüyor Karamela. Umarım sağlıkla yaşar. Sayın Todor gardenyanız bu manzara karşısında beklediğinizden daha hızla büyüyecektir bence :)

FIRUZAN
13-06-2008, 09:29
Merhaba
Bence de hızla büyüyecek çiçeğiniz çok güzel bir manzara.
Benim gardenyamın bir sürü tomurcukları vardı bir baktım tam tomurcuk yerinden kahverengilesmiş.Şöyle bir baktım ki çürümüş hepsi teker teker elime geldi.
Yaprakları yeşil bir problemi yok.Saksısı çok küçüktü değiştirmemiştim.Bir kabın içine
su koyup saksıyı ona koymuştum acaba çok mu sulanmış oldu.Açmadan tüm çiçeklerimi
kaybettim çok küçük tomurcuklar var onlarda öyle olmadan ne yapabirim?saksısını değiştireyim mi ? Teşekkürler

lerdemir
13-06-2008, 12:17
...Benim gardenyamın bir sürü tomurcukları vardı bir baktım tam tomurcuk yerinden kahverengilesmiş.Şöyle bir baktım ki çürümüş hepsi teker teker elime geldi.... acaba çok mu sulanmış oldu....ne yapabirim?

Merhaba FIRUZAN,

Ben de ilk başlarda tam da sizin bahsettiğiniz biçimde bir kaç tomurcuğu dipten kararması ve dokununca pıt diye kopup düşmesi nedeniyle kaybetmiştim.

Bu durumun temel sebebi olarak -kendimce- tomurcuklanma dönemindeki aşırı sulama olduğunu farkettim. Zaten farkettikten sonra, tomurcuklanma ve çiçeğe dönme döneminde hep çok az suladım bitkimi. Böylelikle neredeyse hiç tomurcuk kaybı yaşamadan çiçeklendi bitkim. Hatta, buna dair uyguladığım yöntemi yine bu başlığın geçmiş sayfalarında anlattığım ve kendimce "boyun büktürme yöntemi" adı verdiğim biraz zalimce sulama zamanlamasından bahsettim. Kısaca;

Gardenya tomurcukluyken susadığında tomurcuklar hafifçe boyun büküyorlar, işte bu tepkiyi görmeden sulamadım hiç. Böylece sizin de bahsettiğiniz o sorunu atlattım. Ama bir detay var; ben sulamayı hep daldırma yöntemi ile yaptığım; dolayısı ile, o kadar susuz kalmış bitkinin saksı harcı tam olarak suya doymuş oluyor. Bu kadar susuz halde iken üstten sulama yapmadım hiç.


...Cevap bir önceki sayfalarda olsa dahi yine de bir cevap almayı beklerdim. En azından önceki sayfalarda olduğunu belirtebilirdi herhangi biri diye düşünüyorum:)her neyse sonuç olarak ben okudum kendimce bir şeyler buldum,fakat şunu da belirtmek isterim ki bir çok soruya da cevap verilmediğini görüyorum.En azından sadece belli konular konuşuluyor her gün gibi geliyor bana,yeni mesajlar kısmında hep aynı konular var maalesef.

Sayın moneta,

"En azından önceki sayfalarda olduğunu belirtebilirdi herhangi biri diye düşünüyorum" demişsiniz. Haklısınız; genelde bu şekilde bir yönlendirme yapılıyor forumda, ancak sanırım hiç kimse müsait olamadı o ara.:(

Ayrıca, rica etsem, hangi "bir çok soru"ya cevap verilmediğini belirtebilir misiniz? Ki mümkün olduğunca ve bilgi dahilinde hiçbir konu cevapsız kalmasın gerçekten de.

"Yeni mesajlar kısmında hep aynı konular var" demişsiniz? Acaba bunun sebebi, forumda yeterli arama yapmadan veya başlıklardaki geçmişi layıkı ile okumadan, daha önce defalarca bahsi geçmiş soruların tekrar tekrar ve mutlak cevap verilmesi zarureti varmışcasına sorulmasından kaynaklanıyor olabilir mi ki? ;)

FIRUZAN
13-06-2008, 12:58
Çok teşekkür ederim lerdemir.O zaman tomurcukların durumuna dikkat edeceğim.Gardenyamı aldığımda formu tum okumustum ama daha çok bakım ile ilgili olanlarını aklıma almışım.

moneta
13-06-2008, 14:41
Sayın Lerdemir,öncelikle dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim:)
Bir çok konudan kastım eriklerle ilgili de bir soru sormuştum mesela,gardenyalar ile ilgili burda soru sormuştum,dahası illerdeki peyzaj mimarlığı ile ilgili yeni bir konu açmıştım,dediğim gibi hiç birine cevap alamadım,ilgi göremedim.Tabi yoğunluk ya da dediğiniz sebeplerden dolayı olabilir.Tekrar teşekkür ediyorum güzel paylaşımlar diliyorum.

muratkalfagil
13-06-2008, 21:02
merhaba ben de gardenyaları çok seviyorum... bir arkadaşımın babasının gardenyasından çaldım :) eve getirip plastik bir bardağa hamster talaşı koydum ve ıslattım. suyu iyicene çektikten sonra gardenyamı içine koydum, içine biraz aspirinli su ilave ettikten sonra bir buzdolabı poşetinin içine su ile spray yaparak hava geçirmeyecek şekilde çiçeği koyduğum bardağın üstüne örttüm 60 watt lık florasan lambanın altına koydum.
18/6 periyodunda ışık verdim 18 ışık 6 karanlık şeklinde... gardenyaya her gün bir kere olmak kaydı ile spray sıktım tüm yapraklarını ıslattım torbaya da aynı şekilde...

tam 8 gün sonra her yerinden kök atmaya başladı şimdi çok ufak gözüküoyr ama sürekli yeni yapraklar veriyor... :)

FIRUZAN
14-06-2008, 10:57
Merhaba
Gardenyamın şimdide yapraklarında kahverengileşme başladı.Biraz zor çiçek galiba
ama kaybetmek istemiyorum çiçeğimi. bugun diğer çiçeklerimle ilgi problemleri de forma yazıyorum Resminide gönderiyorum ilgilerinizi beklerim gardenya severler:o

Günüm
14-06-2008, 22:09
merhaba ben de gardenyaları çok seviyorum... bir arkadaşımın babasının gardenyasından çaldım :) eve getirip plastik bir bardağa hamster talaşı koydum ve ıslattım. suyu iyicene çektikten sonra gardenyamı içine koydum, içine biraz aspirinli su ilave ettikten sonra bir buzdolabı poşetinin içine su ile spray yaparak hava geçirmeyecek şekilde çiçeği koyduğum bardağın üstüne örttüm 60 watt lık florasan lambanın altına koydum.
18/6 periyodunda ışık verdim 18 ışık 6 karanlık şeklinde... gardenyaya her gün bir kere olmak kaydı ile spray sıktım tüm yapraklarını ıslattım torbaya da aynı şekilde...

tam 8 gün sonra her yerinden kök atmaya başladı şimdi çok ufak gözüküoyr ama sürekli yeni yapraklar veriyor... :)

Sayın muratkalfagil..
Bu köklendirme yöntemi ile ilgili biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Ne tür bitkilerde kullanılabilir?Köklendirmek için nasıl bir dal almak gerekir?

Günüm
14-06-2008, 22:12
Ben olsam ilk önce saksıyı değiştirirdim.Sanırım aldığınız saksının içinde duruyor hala.İthal gardenya almışsınız.Biraz nazlı oluyorlar.Saksını büyütüp, uygun toprağa dikip demir gübresi eklenmiş su ile sulayıp,yapraklarını ve tomurcuklarını spreylerseniz mutlu olacak gibi geldi bana..

Sura
15-06-2008, 00:02
Sevgili Gardenya
Eski evinizin balkonundaki gardenyanın ağaç gibi olduğundan bahsetmişiniz. Acaba cinsi neydi? Benimki ithal sanırım. Sizinki gibi büyüme ihtimali var mı?

KaRaMeLa
15-06-2008, 04:06
Gardenya hakkinda yaptigim arastirmalar sirasinda, bahcenize dikeceginiz gardenyalara, dikim esnasinda topraga birkac tane kahve cekirdegi koymanin gardenyaya iyi gelecegini ogrendim. Ek bilgi olarak vermek istedim. Tabi yine uzman arkadaslara sormakta yarar vardir..

Sevgiler..

muratkalfagil
15-06-2008, 12:32
merhaba
gardenyayı uzun bir dalın tepesinden kestim yaklaşık 15 cm kadar... daha sonra yukarıda anlattığım şekilde uyguladım.
işin ilginç tarafı kökleri sap kısmından vermedi üst kısımda bulunan kolların altından budaklardan fışkırdı... bu tekniği ben genelde çaldığım her çiçekte yapıyorum... bu işlem sayesinde 2 tane cezayir menekşesi denilen bir sarmaşık türü çoğalttım daha öncesinde de sarmaşık yapmıştım bir tek kivi denemem başarısız oldu zannediyorum her türlü çiçekte deneyebilirsiniz.... Aspirin çok işe yarıyor... ayrıcana florasan ve bir zamanlayıcı ile istediğiniz vakitte istediğiniz çiçeği çoğaltabilirsiniz... yani gül çoğaltmak için çelik yapılacak ayı beklemeye gerek yok

FIRUZAN
15-06-2008, 12:46
Çok teşekkür ederim Gardenya hem değiştireyim o zaman.

lerdemir
17-06-2008, 14:40
Muratkalfagil,

Aslında aşama aşama fotoğraflayabilme imkanınız olsa da burada hepimizi görsel olarak da aydınlatabilseniz ne güzel olurdu...

Buzdolabı poşetini hava almayacak şekilde kapattığınızı belirtmişsiniz. Ben de bunu uyguladım bir iki çelikte ancak hava almaması için paket lastiği ile boğazladım poşeti. Siz nasıl yaptınız?

Bir de, günlük olarak arada hiç mi havalandırmadınız poşeti açıp? Açmadı iseniz, küfneme olmadı mı?

Son olarak, aspirinli suyu nasıl uyguladınız? Normalde, talaşı iyice ıslattınız ve suyu çekildikten sonra çelikleri yerleştirdiniz; peki aspisinli suyu hangi oranda hazırladınız? Ve, zaten ıslak olan talaşa mı eklediniz?

cemo
17-06-2008, 15:42
[B]Murat kalfagil
zannediyorum her türlü çiçekte deneyebilirsiniz.... Aspirin çok işe yarıyor... ayrıcana florasan ve bir zamanlayıcı ile istediğiniz vakitte istediğiniz çiçeği çoğaltabilirsiniz... yani gül çoğaltmak için çelik yapılacak ayı beklemeye gerek yok

Sevgili lerdemir gibi bende ,ayrıntılı açıklamalarınızı bekliyorum.Florasan ve zamanlayıcı kısmını anlayamadım:(
Şimdiden teşekkürler

Günüm
17-06-2008, 15:54
Sevgili Gardenya
Eski evinizin balkonundaki gardenyanın ağaç gibi olduğundan bahsetmişiniz. Acaba cinsi neydi? Benimki ithal sanırım. Sizinki gibi büyüme ihtimali var mı?

Sevgili tofu..
Benim gardenyam da tıpkı sizinki gibi ithaldi.Hatta o kadar ecnebi idi ki saksısı bile yabancıydı.İçinde de kendisini tanıtan bir kart takılıydı.:p
Yani siz de aynısından sahip olabileceksiniz..

muratkalfagil
20-06-2008, 19:00
Muratkalfagil,

Aslında aşama aşama fotoğraflayabilme imkanınız olsa da burada hepimizi görsel olarak da aydınlatabilseniz ne güzel olurdu...

Buzdolabı poşetini hava almayacak şekilde kapattığınızı belirtmişsiniz. Ben de bunu uyguladım bir iki çelikte ancak hava almaması için paket lastiği ile boğazladım poşeti. Siz nasıl yaptınız?

Bir de, günlük olarak arada hiç mi havalandırmadınız poşeti açıp? Açmadı iseniz, küfneme olmadı mı?

Son olarak, aspirinli suyu nasıl uyguladınız? Normalde, talaşı iyice ıslattınız ve suyu çekildikten sonra çelikleri yerleştirdiniz; peki aspisinli suyu hangi oranda hazırladınız? Ve, zaten ıslak olan talaşa mı eklediniz?

resimleme imkanım ne yazık ki yok.. ama size şöyle söyliyeyim... ilk olarak talaş olması gerekmiyor maddenin yani çiçekçilerin kullandığı yeşil bir madde var çiçekleri içine sapladıkları o da olur önemli olan çiçeğin sapladığınız yerden nem alabiliyor olması.. ikinci kısım havalandırma yapmadım ama günde en az bir kere poşeti çıkartıp hem çiçeği hemde poşetin iç kısmını sprayledim... küf yapmadı ve süper bir şekilde kök verdi...

florasan neden lazım ? yapay ışık olarak kullanımı çok işe yarıyor
zamanlayıcı neden lazım ? ışığın ne zaman yanıp ne zaman sönmesini istiyorsanız onunla ayarlıyorsunuz... ben çok dakik bir adamım diyorsanız :) elle de ayarlıyabilirsiniz...
bu fikir aerogarden adlı sulu tarım yapan makinayı görünce aklıma geldi o da florasan ışığında mükemmel hemde organik domatesler yetiştiriyor. size iki tane resmini koydum gardenyanın çok minik olmasına rağmen kökleri güzel gelişmiş

muratkalfagil
20-06-2008, 19:20
Sizlere ufak bir bilgi daha veriyim yolladığım resimde torba yerine kullanacağınız aparat gösterilmekte. Propagator....
ben sadece zihni sinirlik yaparak :)) kendi yöntemimi geliştirdim...
bu kutu da pek hava almıyor çiçeğin nemli kalmasını sağlıyor.
Bauhause da bunun bir iki versyonu satılıyor ama netten de ulaşabileceğiniz yerler var... ben para vermeden nasıl yaparım diye torba yöntemini geliştirdim...
aspirinin de bir ayarı yok, bir çay bardağına bir tane normal aspirin koyun. aspirinli suda çok bekletmeyin en fala 10. 15 saniye sonra çıkarıp çiçekçilerin kullandığı yeşil maddeye saplayın sürekli ıslak ve nemli kalması gerekiyor. aspirine burada iba hormonunun görevini az da olsa gördürmeye çalışıyoruz.

staphyle
24-07-2008, 12:33
Merhaba, başlıktaki yazıları olabildiğince okudum. Sormak istediğim bir şey var, okuduğum bir dergide iyi bakıldığı takdirde gardenyanın boyunun metreleri bulduğu yazıyordu, bu doğru mu, bir de gardenya ılıman iklimde bahçede yetiştirilebilir mi?

zooteknist
24-07-2008, 13:28
Çok şükür ilk defa gardenyam birinci çiçeğinden sonra ölmedi. Tekrar çiçek açmaya devam ediyor. Ama çooook nazlı.

Todor
24-07-2008, 13:42
Merhaba, başlıktaki yazıları olabildiğince okudum. Sormak istediğim bir şey var, okuduğum bir dergide iyi bakıldığı takdirde gardenyanın boyunun metreleri bulduğu yazıyordu, bu doğru mu, bir de gardenya ılıman iklimde bahçede yetiştirilebilir mi?

Evet Gardenia jasminodes bir herdem yeşil çalıdır. 2 m kadar boy yapabilir. Farklı gardenya türleri ise 15 m kadar boylanabilir. Benim bildiğim Gardenia tubifera bu yüksek türlerden biri.

Eğer bahçeniz 0 C'nin altına düşmüyor ise Gardenia jasminoides'i bahçeye dikebilirsiniz.

özlem11
24-07-2008, 16:46
Arkadaşlar gardenyanın büyüme hızı nasıldır. Benimki hiç büyümedi. Demir gübresi npk falanda veriyorum. Suyuda kaynamış kiresiz sudan veriyorum.

teno07
26-07-2008, 16:13
arkadaşlar ben gardeniamı aldığımda üstünde bir çiçek vardı. saksısını toprağını değiştirdim. çok salaş bir yerden almıştım , ithal olması mümkün değil. limon tuzlu su, düzenli çiçekli bitkiler için gübre veriyorum. geçenlerde demir sülfat verdim. sonraki hafta humik asit. ne yaptıysam olmuyor. kendisi gayet sağlıklı. aldığım zamana göre de bir hayli gelişti ama çiçek açtırmayı başaramadım. önerisi olan var mı?

Todor
26-07-2008, 16:29
Son çiçeği açmasından berine kadar zaman geçti? Üzerinde tomurcuk var mı?

fiona
26-07-2008, 19:08
iyi akşamlar,

çok fazla dozda gübreleme de gardenia'larda çiçek gözlerinde düşmelere sebep olabilir..tıpkı toprağın aşırı kuru ya da ıslak olması gibi..

teno07
26-07-2008, 20:16
Son çiçeği açmasından berine kadar zaman geçti? Üzerinde tomurcuk var mı?

yok hiç tomurcuklanma olmadı. yanılmıyorsam nisanda almıştım, o zaman çiçekliydi.

teno07
26-07-2008, 20:20
iyi akşamlar,

çok fazla dozda gübreleme de gardenia'larda çiçek gözlerinde düşmelere sebep olabilir..tıpkı toprağın aşırı kuru ya da ıslak olması gibi..
:) aşırı doz gübre mi?
gözünün içine bakarken gözünü çıkarmış mıyımki? yok ama tarifteki kadar 15 günde bir gübreliyorum. ben bir ara bir resmini çekip koyayım, daha iyi olur sanırım.genel muayene için.
iyi ki buradayım. herkese çok çok teşekkürler

Todor
26-07-2008, 21:14
yok hiç tomurcuklanma olmadı. yanılmıyorsam nisanda almıştım, o zaman çiçekliydi.

Zamanı geçmiş olabilir. Ama gene de bir resim görmekte fayda var.

özlem11
27-07-2008, 13:24
Benimkide canlı ama büyüme belirtisi yok. Su püskürtüyorum, gübre veriyorum demir sülfatta ama yinede büyümüyor...

Todor
27-07-2008, 15:51
Arkadaşlar gardenyanın büyüme hızı nasıldır. Benimki hiç büyümedi. Demir gübresi npk falanda veriyorum. Suyuda kaynamış kiresiz sudan veriyorum.

Gardenya orta hızda büyüyen bir bitkidir.

ceydaguneral
28-07-2008, 16:51
Merhaba Arkadaşlar ,
aranıza yeni katıldım gözüm fena korktu.
Dün bir Gardenia aldım çok uzun zamandır istiyordum. Üzeri tomurcuk dolu oldukçada büyük.
Salona koydum orası çok aydınlık ama çok da sıcak benim salonum 28 - 30 derece arası oluyor.
- Bu sıcaklık ona zararlı mı?

Ayrıca saksısı küçük aldığım yerden bana asitli toprak lazım dediler. Sonra Çiçekçimle konuştum gerek yok normal toprak da olur dedi kararsız kaldım.

-Toprak olarak ne kullanmalıyım ?

-Saksı değiştirme için ilkabarı mı beklemeliyim ?

Yapraklarını suluyorum ama musluk suyu kullanmamalıymışım forumunuzdan okudum damacanadan sulayacam bir de 1 lt ye limon tozunu uygulayacam başka vitamın, gübre falan kullanacak mıyım?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

teno07
01-08-2008, 13:52
Zamanı geçmiş olabilir. Ama gene de bir resim görmekte fayda var.
gardenyamın resmini sonunda ekliyorum. her gün fısfısla suladığım için üstü biraz lekeli görünecek size.
44230

Todor
01-08-2008, 16:28
Bitkinizde bir sağlık sorunu yok bence. Sürgün uçlarında çiçek tomurcukları var gibi görüyorum. Eğer suyu fazla kaçıp tomurcuklarını dökmezse, vakti gelince açacaktır.

Todor
01-08-2008, 16:30
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Aramıza hoşgeldiniz.:)

Sormuş olduğunuz soruların cevapları önceki sayfalarda mevcut. Başlığı ilk mesajdan itibaren okumanızı öneririm.

musician
01-08-2008, 16:44
sayın todor,menekşe yetiştiriyorum fakat diplerinden çürümeye başladı.fazla sudanmı dicem ama zaten genelde dipte hep su oluyor.bu konuda önerinizi bekliyorum.teşekkürler.

teno07
01-08-2008, 16:46
Bitkinizde bir sağlık sorunu yok bence. Sürgün uçlarında çiçek tomurcukları var gibi görüyorum. Eğer suyu fazla kaçıp tomurcuklarını dökmezse, vakti gelince açacaktır.

bir bilenden sağlıklı olduğunu duymak iyi geldi. todor bu tomurcuk gibi gördüğün şeyler yaprak yavrusu :) (of bi konuda cahil olmak da kötü birşey işte.yaprak çıkıyor ordan demek istedim yani) yapraklanıp duruyor, çiçeklenme yok ama. aldığımdan beri iki kat falan büyüdü (5 ay gibi bir sürede) ama hiç açmadı.

Todor
01-08-2008, 16:51
Çiçekli bitkiler için gübre verdiğinize göre azot / fosfor oranı idealdir. 5 ayda iki kat büyüdü diyorsunuz, gayet güzel bence. Pek çoğumuzun yakalayamadığı bir başarı. Açmaya başlayınca sizi çok mutlu edecek.:)

Todor
01-08-2008, 16:52
sayın todor,menekşe yetiştiriyorum fakat diplerinden çürümeye başladı.fazla sudanmı dicem ama zaten genelde dipte hep su oluyor.bu konuda önerinizi bekliyorum.teşekkürler.


Menekşe için Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402) başlığna bakınız.

özlem11
04-08-2008, 15:44
Bu da benim gardenyam...

Difference
04-08-2008, 20:12
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=265151
Efendim ben bu çiçeğe kafayı fena halde taktım. Yetiştirmek istiyorum. Carrefour'dan ya da benzeri bi yerden almıştım ama hem yetiştirdiğim yerin koşulları hem de (bence)çiçeğin toprağı ve türü dolayısıyla doğru dürüst bi gelişme kaydedemedi.

Eğer elinde çeliği olan varsa ve yollayabilirse çok sevinirim. Çünkü zaten doğallık adına yetiştirmek istediğim çiçekleri yapay ve kötü koşullu ortamlarda gördükçe üzülüyorum.

En iyisi zaten yetişen bi çiçekten elde edilen çelikler. Çok daha güzel ve hoş olacağına eminim. Tabi ki sizin yardımlarınızla.

Saygılar.

Difference
08-08-2008, 15:38
Zor değil mi bu bitkiden yetiştirmek de bulmak da...

Todor
08-08-2008, 19:55
Eskişehir şartlarında nasıl bulunur bilemiyorum. Ama yetiştirmek için bir kaç küçük ayrıntıya dikkat edince çok zor değil. Gerekli ayrıntılar ise önceki sayfalarda var.:)

lerdemir
05-09-2008, 14:25
Evveeettt!!!

Nerede kalmıştık arkadaşlar??? :)

Buraları hareketlendirmenin zamanıdır artık!

Sevilay
05-09-2008, 14:45
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10152)kalmışız.:)

İklimsiz
05-09-2008, 14:57
Nihayet sessizlik bitti ha Lerdemir :)

gravel
05-09-2008, 15:17
Bu da benim gardenyam.

Alalı 1 ay kadar oldu sanırım. Üstünden sürekli yeni yapraklar veriyor. Çiçek açması için daha ufak mı acaba? Ne zaman açar?:confused:

sevilla
05-09-2008, 21:11
Merhaba. Buda benim garderyam, üç ay oldu alalı, üzerinde dört tane çiçeği vardı, çiçekçi saksını değiştirme dedi. Bahçede yarı gölge olan cam kenarına koydum. Arkaya bakan yaprakları sararıp döküldü,arka dalı resimde görüldüğü
gibi adeta kuru bir hal aldı. Saksıda 3 kök var. Neden sararıp dökülmeler oldu acaba? Saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya bahçe toprağı vede torf karışımına diksemmi acaba? Sulamayı yağmur suyuyla yapıyorum. Salon bitkisi olduğu için havalar soğuyunca içeri alıcam. Kökleri ayırmak istersem ne zaman ayırayım. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

lerdemir
05-09-2008, 22:28
Yok sevgili Sevilay, orada kalmamışız. "Orası" yanlış yerde başlamış. :)

Evet, bitti hayırlısı ile İklimsiz, bitti...

Gravel merhaba, yoo, çiçek açmak için küçük görünmüyor; zira benim havayi köklendirdiğim ve daha 10 cm bile olmayan yeni gardenyacıklarımda bile tomurcuklar var. Bir kaç haftaya açarlar...
Sizinkilerin ne zaman açacağını kestirebilmek ne zaman deprem olacağını bilmek gibi olabilir en fazla. Işık, ısı, besin koşullarına ve sizin ona ne kadar sevgi ve şevk ile baktığınıza göre değişir (bakmaktan kastım kelimenin ilk anlamı gerçekten de, ben bizim gözlerimizden bitkiye de bir enerji aktardığımızı ve bitkinin bunu hissettiğini düşünüyorum)


Sev_illa[/B];281955]çiçekçi saksını değiştirme dedi. DOĞRU DEMİŞ; HEMEN DEĞİŞTİRMEK İYİ DEĞİL EĞER SAKSININ ALTINDAKİ DELİKLERDEN KÖKLER İYİCE ÇIKMIŞ DURUMDA DEĞİLSE TABİ. Bahçede yarı gölge olan cam kenarına koydum. BU DA İYİ. Arkaya bakan yaprakları sararıp döküldü,arka dalı resimde görüldüğü
gibi adeta kuru bir hal aldı. BU NORMAL DEĞİL, IŞIK GÖRMEYEN ARKA TARAFI OLMASI NEDENİYLE OLACAK BİR DURUM DEĞİL BU; ÇOK DAHA CİDDİ BİR ETKİ VAR; MANTAR VEYA KIRMIZI ÖRÜMCEK OLABİLİR, YA DA BENZER BİR SEBEBİ OLMALI. GÜBRELEME/BESLEME UYGULAMANIZI DETAYLICA ANLATIN, AYNI ŞEKİLDE NE SIKLIKTA SULADIĞINIZI DA, BİR DE YAPRAKLARIN HEM ÜSTÜNE HEM DE BİLHASSA ALTINA İYİCE YAKINDAN BAKIN ZARARLI BİRŞEYLER VAR MI? BEYAZ BEYAZ PAMUKSU ŞEYLER, MİNİMİNNACIK DOĞAL OLMAYAN ŞEYLER... Saksıda 3 kök var. Neden sararıp dökülmeler oldu acaba? Saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya bahçe toprağı vede torf karışımına diksemmi acaba? YOK; HENÜZ DEĞİL; DEDİĞİM GİBİ BAKIN BİR ÖNCE SAKSININ ALTINDAKİ DELİKLERE...Sulamayı yağmur suyuyla yapıyorum. NEFİS... Salon bitkisi olduğu için havalar soğuyunca içeri alıcam. BU DA DOĞRU; ANCAK DOĞRUDAN ISI KAYNAKLARINDAN KORUYACAK ŞEKİLDE YERLEŞTİRELİM OLUR MU; KALORİFER ÜSTÜ OLMASIN Kökleri ayırmak istersem ne zaman ayırayım. KIŞTAN ÇIKARKEN... Cevaplar için şimdiden teşekkürler. RİCA EDERİZ, NE DEMEK, HER ZAMAN :)

smiy
06-09-2008, 15:16
Arkadaşlar buda benim gardenyam 15 gün kadar önce eşim almıştı. Geldiğinde üzerinde açmış bir çiçeği ve birkaç tomurcuğu vardı.
Ama ne yazıkki yapraklarında sararma başlamış ve kökleri saksının altındaki deliklerden dışarı çıkmıştı ve üzerindeki tomurcuklar kararıp dökülmeye başladılar.
Bende saksısını daha büyük bir saksı ile değiştirdim. Toprak olarakta bahçe toprağı ve torf karışımı kullandım.
Balkonda aydınlık fakat direk güneş ışığı almayan bir yere koydum.
Sulamasına da dikkat ediyorum.
Limon tuzlu su ile suladım. Şimdi de demir takviyesi yapmayı düşünüyorum.
Umarım bu anlattıklarımdan yanlış olarak yaptığım bir şey yoktur.
Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılar...
46653

46654

Baldaş
12-09-2008, 08:17
Merhaba
Ağustos ayında tomurcukları üzerinde olan bir gardenya aldım sizin çiçeklerinizi ballandırarak anlatmanıza özenip. Yakında plumeria hastalığı da başlayacak hissediyorum geliyor yavaş yavaş.
Gardenyamızın hemen saksısını değiştirip balkona gölge olan cam önüne yerleştirdim. Her akşam yapraklarına su püskürttüm. Sıcak havalarda bir bardağı geçmeyecek kadar suladım.
Gübre vermedim belki satılan yerde yeteri kadar verilmiştir fazla gelir diye.

Akşam fotoğrafını yükleyeceğim çiçeğimiz ilk iş olarak tomurcuklarını kökten siyahlaştırıp dökmeye başladı. Böyle birşeye sizin yazılarınızdan hazırlıklıydım ama yine de üzüldüm, kendime sinirlendim.

Neyse dedim ben de çaymış gibi büyütürüm seni kısmetse çiçeğini de görürüm. Burada dağ taş çay dolu hiç de derdi tasası yok. Niye kamelyayla gardenya bu kadar nazlıdır anlamadım.

Yapraklanıyor, genişliyor yeni tomurcuklar veriyor ama ÇİÇEK AÇMIYOR.

lerdemir
12-09-2008, 13:30
Merhaba smiy,

Eğer aldığınızdan sonra 15 gün içerisinde yapraklarda sararma başladıysa aldığınız yerde de bakımı veya koşulları iyi değildi belki de...

Tomurcukların kararıp dökülmesine genel olarak aşırı sulamamız neden olmakta eğer yaprakların altında üstünde zararlı varlıklar görmüyorsanız.

Kökler dışarı çıkmış ise saksıyı değiştirmekle iyi etmişsiniz. Mevsim aslında pek uygun değil diyor bu işi teknik olarak bilenler; ancak değişimden sonra görece gölge bir yere alıp bir iki hafta orada muhafaza ediniz bitkiyi.

"Sulamasına dikkat ediyorum" demişsiniz. Biraz detaylandırır mısınız nasıl ve neyle suladığınıza dair?

Demir takvviyesini nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?

Kanaatimce şimdilik gayet iyi gitmektesiniz...

Fotoğrafta tam net olarak görülmemekle beraber, bitkiniz genel olarak oldukça sağlıklı gibi görünüyor.


Sevgili Baldaş,

Öncelikle gardenya dünyasına hoşgeldiniz :)

Tomurcuk kökünün siyahlaşıp dökülmesine çok sık rastlıyoruz. Ben ilk yılımdan sonra deneme yanılma yolu ile ve burada paylaşılan bilgilerle öğrendim bitkinin tomurcuklarının sulamaya ne kadar hassas olduğunu.

Siz de alışacak, öğreneceksinizdir.

Gardenyanız ile birbirinizi elbet tanıyacaksınızdır .

smiy
12-09-2008, 19:48
Merhaba smiy,

Eğer aldığınızdan sonra 15 gün içerisinde yapraklarda sararma başladıysa aldığınız yerde de bakımı veya koşulları iyi değildi belki de...

Tomurcukların kararıp dökülmesine genel olarak aşırı sulamamız neden olmakta eğer yaprakların altında üstünde zararlı varlıklar görmüyorsanız.

Kökler dışarı çıkmış ise saksıyı değiştirmekle iyi etmişsiniz. Mevsim aslında pek uygun değil diyor bu işi teknik olarak bilenler; ancak değişimden sonra görece gölge bir yere alıp bir iki hafta orada muhafaza ediniz bitkiyi.

"Sulamasına dikkat ediyorum" demişsiniz. Biraz detaylandırır mısınız nasıl ve neyle suladığınıza dair?

Demir takvviyesini nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?

Kanaatimce şimdilik gayet iyi gitmektesiniz...

Fotoğrafta tam net olarak görülmemekle beraber, bitkiniz genel olarak oldukça sağlıklı gibi görünüyor.




Sayın Lerdemir ne yazık ki gardenyam bana geldiğinde yaprakları sararmaya başlamıştı buda alındığı yerdeki koşullardan kaynaklanmış olmalı.
Burada yazılanları baştan sona kadar okudum bunun için mümkün olduğunca az sulamaya dikkat ediyorum ama ilk alındığında eşim sanırım fazlaca sulamıştı. Tomurcuk dökülmesinin sebebi belkide budur. Çünkü gardenyamın üzerinde hiçbir zararlıya rastlamadım.
Saksısını değiştirdikten sonra bir olumsuzluk görmedim hala çok sağlıklı görünüyor.
Sulama işinde ise burada yazdıklarınızdan yola çıkarak neredeyse tam kurutmadan su vermemeye dikkat ediyorum.Eşimin ilk aldığı zaman resmen banyo yaptırmasını saymazsak tabi. Hemen hemen hergünde yapraklara su fısfıslıyorum. Sulama suyu olarakta klima suyu kullanmaya başladım.
Demir takviyesi için bir arkadaşımın getireceği demiri bekliyorum biraz gecikti ama elime geçerse burada yazdıklarınıza bakarak bir uygulama yapmayı düşünüyorum. Acaba demir takviyesi olarak saksı toprağına paslı çivi saplasam olur mu? En azından şimdilik idare eder mi?
Elimden geldiğince doğru birşeyler yapmaya çalışıyorum çünkü gardenya çok sevdiğim ve kokusuna hayran olduğum bir çiçek yanlış birşey yapmamaya çalışıyorum.
Ne yazık ki fotoğrafları şimdilik telefon ile çekmek zorundayım onun için tam net çıkmamış olabilir ama en kısa zamanda çok daha güzel fotoğraflar yüklemeye çalışacağım.
İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim...

lerdemir
13-09-2008, 20:24
Demir takviyesi için demir gübresi almanızı; hatta mümkünse yapraktan uygulanabilecek bir ürün bulmanızı tavsiye edeceğim.

Yoksa öyle paslı çivi vb.nin aşırı iyiniyetli geleneksel bir uygulamadan öteye gitmeyeceği kanaatindeyim; ancak en iyisini uzmanlarımız bilir tabi.

cemo
16-09-2008, 11:38
Sonun da gardenya buldum ve hemen aldım.
Birgün açtığını da görürüm inşallah.

uzman16
21-09-2008, 21:49
Bugün Koçtaş'ta etiketinde gardenya yazan çiçeği görünce eşime dönüp
"Aaaa bak bu lerdemir'in çiçeği. O bununla çok uğraştı" dediğimde eşim tuhaf tuhaf yüzüme bakıyordu. Birden anlamadığını farkedip
"Yok yok birşey yok sen bana bakma" dedim. :p

Bu gardenya ne güzel kokuyormuş böyle.! (İlk kez gördüm ve kokladım.)

lerdemir
21-09-2008, 23:44
Eksik olmayın uzman16.

Yalnızca "çok uğraşmadım", halen uğraşıyorum :)

Şimdilerde de istediğim şekilde, merkezden/içten yoğun bir biçimde küre şeklinde büyümesini sağlamak için dal budaması, sonrasında sürgün budamaları ve en sonunda da ince işçilikle sürgün belirtilerini takip edip istemediğim yöndeki gelişimleri minik bir çakı ucu ile en baştan durdurmaktayım...

Arzu ettiğim biçime doğru gitmekteyiz :)

praecox
22-09-2008, 11:03
Sayın Gardemir hocam,

bu alanda hızınıza yetişemiyoruz biz ancak daha yeni yeni tek tük de olsa çiçek açtırmayı becerebildik, siz ise şekil verme yolundasınız. Biz ölmeden bir sene yaşasın aman da arada çiçek açsın da nasıl olursa olsun derken değil budama karamaları ile baş edemiyoruz.

Anlaşıldı Gardenia konusunda daha çok çalışmam gerekecek çoook :)

Gardeniaya son senede ben NPK'sı 30:10:10 olan acidisevenler için Miracid gübre kullanıyorum. sanırım sizin bilgiler doğrultusunda bu gübre de iyi sonuç verdi. yapraklar parlak koyu yeşil ve de 1-2 haftada bir çiçek açıyor.

Günüm
22-09-2008, 12:29
Bu gübreyi nereden temin edebiliriz Sayın Praecox?

BenBen1967
22-09-2008, 13:18
Ben tükenme konumuna geldim resmen, ama Lerdemir şekil şemal konumunda.;)

lerdemir
22-09-2008, 14:22
Sayın praecox,

Halen çiçekler açmakta ise ne mutlu! Halinden çok memnun demek ki. Siz de böyle tevazu göstere göstere bitkiyi uzun yıllar yaşatacaksınız hayırlısı ile.

Miracid, asitilk sağlayıcı, "Azalea Food" benzeri bir gübre bileşimi olsa gerek. Kısaca internete baktığımda "orkidecilerin" baştacı bir ürün olduğu izlenimi edindim :)

Sevgili BENBEN1967,

Burada benim deneme yanılma yöntemi ile edindiğim tecrübelerin yanısıra, teknik bilgisi çok sağlam üyelerimizle ortaklaşa yürütmeye çalışıyoruz bu gemiyi ki bu konuda başlıca değerlerden birisi de praecox zaten.

Tükenme hali için, fotoğraf üzerinden "istişare heyetimiz" 24 saat hazırdır efendim :)

Lonicera
22-09-2008, 15:23
Saksısını yeni değiştirip büyüttüm,çok olumlu tepki verdi.:p

Lonicera
22-09-2008, 15:35
Yanlardan ok gibi uzayıp gidenlerden çelik almayı düşünüyorum,ancak lider dal ya oluşamadı ya da cinsi böyle.Çiçeğini temmuz ayında 2 tane açmıştı,katmerli ve mis kokuluydu;)

eylems
27-09-2008, 16:55
Sayın Lerdemir, (hocam) yeni bir gardenya aldım beni çok heveslendirdiniz. ;)Toprağı konusunda ne yapmalıyım torf yeterli midir? Bu aşamada saksı değiştirmek çiçeğimi memnun eder mi? yoksa strese mi girer? Birde boyu bir karışın yarısı kadar olmasına rağmen üzerinde çiçek tomurcuğu var. Nem için nilüfer kovamın yanına koydum şimdilik sizce uygun mu?. Ya da havaları soğuması ile birlikte odanın sıcaklığı ile dışarının sıcaklık farkından dolayı balkon camları su içinde sürekli ve yüksek nemli bu yeterli midir?

lerdemir
28-09-2008, 00:27
Sevgili Lonicera,

Bence yanlardan aşırı uzayıp çıkıntı yapan dallara izin vermeyin.

Bitkinizin taç kısmının izdüşümünün dışına çıkma eğilimi gösteren dalları, hayali kürenin dışına çıkmaya yeltendiği noktadan budayın. Genel biçimi ile gözünüze daha hoş görünen bir bitkiniz olacaktır.

Bir süre sonra, zaten bitkinizin sizin budamalarınıza nasıl cevap verip şekilleneceğini anlayacaksınız.

Yalnız, budama yapmadan önce bitkinize kısa bir açıklama yapıp o işlemi ne amaçla yaptığınızı anlatın, canını acıtacağınız için -eğer gerçekten üzülüyorsanız- özür de dileyin.

Ben öyle yapıyorum. Şimdilik biçimlendirme işi güzel gitmekte...

Bu arada, bitkinizin yaprakları ne güzel ışıl ışıl görünüyor maaşallah... Yalnız, alttaki fotoğrafta, bitkinin tam göbeğinde, ortasında duran yaşlı yaprakta ana damarın rengi açılmış, damar araları koyu renkte kalmış gibi görünüyor. Öyle mi? Ya da başka yapraklarda da benzeri bir durum var mı?

lerdemir
28-09-2008, 01:12
Sevgili eylems,

Organik maddece zengin bir harç ile bir boy büyük bir saksıya aktarın. Yapı marketlerden humuslu toprak alıp yeni saksıya onunla geçirebilirsiniz. Ya da bu başlıktaki veya ilgili olabilecek başlıklarda tavsiye edilen harç karışımlarından yapmaya çalışabilirsiniz -Mine Pakkaner'in kolay karışımları vardı-

Saksı dibinden taşan kökler var ise de hafifçe o kökleri uçlarından budayın.

Sulamayı az yapın. Zaten bitki susasığında tomurcuklarını veya en üst sürgünlerini eğecektir. Merak etmeyin sularsanız 1 saat içinde yine eski tazelik ve diriliklerine kavuşuyorlar.

Fıs fıs yaparken de çiçeklere değdirmemeye çalışın -elinizi çiçeklere siper edebilirsiniz-

Sizin bitkiniz ithal gardenya. O yüzden şimdi onun harcının içi sırf köktür. Şu saate kadar besinini dışardan/yapraktan veriyorlardı. Bitki bundan sonra haliyle aç kalacak ve çiçek dökecek. Bu yüzden dengeli bir gübre verin talimatnamesine uyarak; hatta daha az dozlarda ve daha seyrek zamanlarda.(Ör:N-P-K 20-20-20 bir gübre). Bu mevsimde gübreleyecekseniz kışın iç mekana alacaksınız demektir. Zaten İstanbul şartlarında kışı dış mekanda atlatamayacaktır.:p

Boyuna bakmıyor artık. Profesyonel üreticiler öylesine bakım ve kimyasal destek programları uyguluyorlar ki, neredeyse tohumlarından bile doğrudan çiçek açacaklar:)

Nem için genelde spreyleme ile yaprakları nemlendiriyoruz. Ya da evvelki sayfalarda benim fotoğraflı naylon poşet uygulamamı inceleyebilirsiniz...

Sayın Lerdemir, (hocam) yeni bir gardenya aldım beni çok heveslendirdiniz. ;)Toprağı konusunda ne yapmalıyım torf yeterli midir? Bu aşamada saksı değiştirmek çiçeğimi memnun eder mi? yoksa strese mi girer? Birde boyu bir karışın yarısı kadar olmasına rağmen üzerinde çiçek tomurcuğu var. Nem için nilüfer kovamın yanına koydum şimdilik sizce uygun mu?. Ya da havaları soğuması ile birlikte odanın sıcaklığı ile dışarının sıcaklık farkından dolayı balkon camları su içinde sürekli ve yüksek nemli bu yeterli midir?

Lonicera
28-09-2008, 06:39
Sn lerdemir herşeyden önce ilginize çok teşekkür ederim.Bahsettiğiniz yapraktaki renk açılma tespiti doğru,ancak sadece tek yaprakta sözkonusu.Dediğiniz gibi yandan fırlayan dallara izin vermeyeceğim ama çoğaltmak için kullanırım diye kıyamadım.Şimdi kesip koysam bakımını yapamam diye erteliyorum.Artık kısmetse önümüzdeki kış bitiminde iyi bir budama yapacağım.

lerdemir
28-09-2008, 13:42
Çelik ile köklendirme konusunda haklısınız; bekler, dal gelişince budayıp köklendirirsiniz.

Ortalama 24-25 derece ortam ısısını sağlayabildiğiniz herhangi bir dönemde bence bunu deneyebilirsiniz, tabi yarı odunsu çeliklerle -çok taze çeliklerle değil-.

Lonicera
28-09-2008, 16:39
Peki Sn lerdemir,aklıma başka bir şey geldi.Tabi mümkün mü bilmiyorum.Şimdi ben seneye budamaya karar verdiğim yan dalları,tüm bitkiyi de kaplayacak şekilde ortadan iple bağlasam,acaba yana değil de yukarıya doğru bir şekil alabilir mi?Ya da ne bileyim,bonsai'lerde şekil vermek için kullanılan tel ile yukarı kaldırıp o şekilde bıraksam nasıl olur?

lerdemir
29-09-2008, 23:16
İlginç bir fikir! Neden olmasın?

Yalnız, dallar odunsulaştıktan sonra bu tellemeyi/bağlamayı yapmak yerine, daha dallar kalıcı şekil almadan bu işlemlere başlasanız daha kolay olmaz mı?

Aslında, bu benim hiç bilmediğim bir uygulama. İyisi mi bonzaici ustalarımızdan görüş almalı :)

Not: Bu dediğinizi ben Kıbrıs Limonumda yapmıştım. Dalları istediğim şekilde yönlendirdim, oldu. Bence siz de bonzaici ustaların da yönlendirmesi ile bir deneyin. Bir de sizin uygulamanızı fotoprafları ile takip etmiş oluruz, ne dersiniz? Güzel olursa heğimiz yaparız, olmazsa da birimizden birinin çeliklediği bir gardenya ile yeniden sıfırdan başlarsınız :)

Lonicera
30-09-2008, 07:49
Hemen başlayacağım o zaman.Sonuç kötü olursa yenisinin de garantisini aldık daha ne olsun yani.:rolleyes:

lerdemir
30-09-2008, 20:38
Haydi o zaman.

İlk uygulama fotoğraflarını bekliyoruz...

Lonicera
01-10-2008, 11:40
Biraz acele oldu ama fikir alma açısından hemen uygulamaya koyuldum.Amacım bonsai yapmak olmadığı için fazlaca emek sarfetmedim.Bakalım önümüzdeki bahara tellerini çıkardığımda şekil almış olacak mı?
İlk 2 resim şekil vermeden önceki hali,sonrakiler ise tel ile toparlayıp son şeklini verdiklerim.Tahminimden daha iyi oldu,ip ile tamamını ortadan bağlayıp bıraktığım çok kötü görünüyordu.Ana gövde üzerinden yanlara doğru çıkan 2-3 dal daha vardı,çok küçük ve yumuşak oldukları için onlara dokunmadım şimdilik.

lerdemir
01-10-2008, 12:00
Budamadan şekil vermek açısından alternatif bir deneme olmuş oldu böylelikle. Bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi bir gelişme gösterecek.

Şimdi burada bizlerin tercihi (amacımız) daha ön plana çıkıyor.

Sizinki gibi, mevcut fazlalık oluşturan dalları, genel görünüşü bozmayacak yerlere yönlendirmekse, bu uygulamanız amaca hizmet edecektir kanaatimce; ancak benim kafamdaki gibi dolgun bir biçim alarak kontrollü büyümenin aksine, mevcut dal ve kolların uzayıp gitmesine neden de olabilir mi diye kafamdan geçirmiyor değilim...

Zira ben, göbekten de dolgun bir biçim sağlayabilmek için bir süre tüm tepe sürgünlerini daha büyümeden minik bir çakı yardımı ile kopartmıştım. Bu yöntemle, bitki daha alttan yeni sürgünler vermeye dönmüştü. Şimdi daha esnek bir anlayışla, yukarıya ve hafifçe yanlara doğru daha kontrollü bir büyümeye izin vermekteyim...

Hayırlısı ile kıştan çıkıp bahara geldiğimizde karşılıkı bakarız gardenyalarımıza artık :)

elise
06-10-2008, 23:08
Merhabalar, ben de yaklaşık 2 aydır gardenyamı yaşatmaya çalışıyorum. Koçtaştan almıştım, ilk aldığımda üzeri tomurcuk ve yaprak doluydu. Tomurcuklardan hiçbirisi açmadı ki şu anda açmasından çok en azından ölmesin diye uğraşıyorum. Bu konudaki tüm mesajları okudum fakat benim zavallı gardenyama uygun durum veya çözüm bulamadım o nedenle yardımlarınızı rica ediyorum. Hala yeni yapraklar çıkartıyor fakat resimde de görüldüğü gibi yapraklar büyüyemeden ölüp gidiyor, aynı şey tomurcuklar için de geçerli. Yeni tomurcuk veriyor fakat büyüyemeden düşüyorlar, tomurcuklar düştüklerinde koptukları yere bakıyorum hamur gibi yumuşak bir hal almış oluyor. Diğer resimde de halka içine aldığım yerde çok küçük de olsa örümcek ağına rastladım fakat hiç bir yerde bunu yapmış olan örümceğe rastlayamadım. Limon tuzu ve saçıkıbrıs vermeyi de denedim, yerini değiştirdim, toprağı kurumadan sulamamaya özen gösteriyorum, bunun dışında yapabileceğim birşey var mı veya bir yerde yanlış mı yapıyorum, gardenyamın sorunu hakkında bir fikri olan var mı acaba? Şimdiden teşekkürler...

lerdemir
07-10-2008, 15:26
Tamamı kararmış yapraktaki görüntü besin fazlalığından yanmış gibi bir görüntü veriyor; acaba fazla mı gübrelediniz? Aşırı azot mesela?

Ayrıca, ağ da gördü iseniz, acele bir akarisit uygulamanız gerekebilir.

Ben görüntülerden tam emin olamadım; yine de teknik uzmanlığı olan bir üyemizi yardıma çağırmamız çok iyi olur.

Benim bir iki kere başıma sizinkinden daha hafif bir durum gelmişti, hemen akarisit uygulamış, ardından da fungusit ile muamele etmiştim. Bir kez de aşırı azot yakması sonrasında ise aşırı su ile toprağı yıkamıştım.

"Kurumadan sulamıyorum" demişsiniz ancak, bunu nasıl tayin etmektesiniz? Serçe parmağınızı birinci boğumuna kadar toprağa soktuğunuzda nem hissediyorsanız, henüz sulamak için erken demektir. Bir de, bitki gerçekten suya ihtiyaç duyduğunda en tepe sürgünleri hafifçe boyunlarını bükmeye başlar. Bence bir süre bu yöntemi deneyerek sulamayı denemelisiniz. Zira, tomurcukların tarifinize göre düşmesi de doğrudan aşırı su etkisini çağrıştırıyor benim tecrübe ettiğim kadarı ile.

Todor
07-10-2008, 15:30
Kullandığınız gübre nedir ve ne sıklıkta kullanıyorsunuz?

elise
07-10-2008, 21:51
Kullandığım besinin adı vilmorin. Genel kullanım için bitki besini yazıyor üstünde. Bunu da Koçtaş'ta bahçe bölümündeki bayan çok ısrar etti çok memnun kalacaksınız diye o nedenle almıştım. Ölçüsünü fazla katmadım ama belki cinsi uygun gelmemiştir. Düzenli veremedim 20 gün ve 15 gün arayla vermek durumunda kaldım bu nedenle olabilir mi? Yaklaşık iki aydır toplam 3 kere verdim kısacası. ( Ayrıca besin verdiğimde de suya limontuzu ve saçıkıbrıs da eklemiştim )

Sularken o kadar derini kontrol ederek karar vermemiştim ben parmağımla toprağı "ittirerek" diyeyim - tam nasıl tarif edeceğimi bilemedim - kontrol etmiştim. Dediğiniz gibi tomurcukların boyun bükmesini bekleyeceğim bir dahaki sulamam için.
Sayın lerdemir bahsettiğiniz akarisit ve fungusit uygulamalarıyla ilgili de hemen sitede bir arama yapacağım şimdi, sanırım bilgi vardır.

Teşekkür ederim

Minem
08-10-2008, 22:17
Kusura bakmayın arkadaşlar gardenyalarla ilgili bir sorum olacak.Gardenyaların kırmızısı olmaz mı arattığımda hep beyazına rastladım?Herhangi bir bilgisi olan var mı?Teşekkür ederim

Todor
08-10-2008, 22:52
Gardenia carinata, Gardenia gjellerupii, Gardenia sootepensis, Gardenia tubifera Kula, Gardenia volkensii kayısı renginde çiçek açan türler. Gardenia jasminoides ise sadece beyaz açar. Fakat katmerli ve yalınkat varyeteleri mevcuttur.

Minem
08-10-2008, 23:05
Çok teşekkür ederim Sayın Todor.Sanırım benim dediğim gardenya değil-miş.
Şöyle ki,bir müşterime gördüğüm çiçeği tarif ettiğimde gardenya olduğunu söylemişti ama gardenyanın kıpkırmızı açanını görmedim.Demek ki başka bir çiçekmiş.Teşekkür ederim bilgiler için.
Aynı zaman da gördüğüm çiçeği tekrar görürsem fotoğrafını çekeceğim..

Minem
13-11-2008, 10:51
Gardenyamı 1,5 ay önce Bauhausdan almıştım. Üzeri tomurcuk doluydu ama halâ tomurcuk duruyor. Satan adam fazla güneşe maruz bırakma loş bir ortamda olmalı demişti. Pencereye çok yakın değil tomurcukları aynı duruyor, küstü mü acaba?:(

52744

MSaygin
17-11-2008, 20:23
Bir dostum bana İngiltere'den gardenya tohumu getireceğini söyledi.
Tohumdan yetiştirmek iyi bir fikir mi, çiçeklenmesi çok gecikir mi, tecrübesi olan var mı?

Todor
17-11-2008, 20:35
Tohumdan yetiştiği zaman, çiçek açması 3 seneyi bulabiliyormuş. Ben 3 sene bekleyemeyeceğim için vazgeçmiştim.

velveteen
17-11-2008, 20:41
Yaklaşık 4 aylık bir deneyimim var henüz konuşmak için çok erken ama..Temmuz sonuna doğru ektiğim tohumlar, yaklaşık 1 ay önce çimledi. Son 1 aydır aynı boyda (3 mm civarları) durmaktalar, bunu mevsime bağlıyorum ve baharda hızla gelişmelerini bekliyorum.

Araştırdım ama tohumdan bu cins gardenya yetiştirilmesi dair pek bir bilgi bulamadım. Aklımda olsun bulursam paylaşacağım.

Assassin
18-11-2008, 02:23
Çok teşekkür ederim Sayın Todor.Sanırım benim dediğim gardenya değil-miş.
Şöyle ki,bir müşterime gördüğüm çiçeği tarif ettiğimde gardenya olduğunu söylemişti ama gardenyanın kıpkırmızı açanını görmedim.Demek ki başka bir çiçekmiş.Teşekkür ederim bilgiler için.
Aynı zaman da gördüğüm çiçeği tekrar görürsem fotoğrafını çekeceğim..

bahsettiğiniz kırmızıya çalan çiçeğe sahip bitki, görüntü benzerliğini de düşünürsek Açelya olabilir diye düşünüyorum.. Google Görsellerden arama yaptırıp bakabilirsiniz..

örnek: http://img170.yukle.tc/images/1696by_S013_acelya.jpg

MSaygin
18-11-2008, 07:07
Peki, vazgeçiyorum o zaman ben de tohumdan :D

Minem
18-11-2008, 09:44
Sayın Assassin; teşekkür ederim. Evet açelyaya benziyor ama yine de tam emin olamıyorum. Neyse birgün bulursam ya alacağım **** fotoğraflayacağım...

lerdemir
22-11-2008, 09:25
Minem,

Bitkiniz hayet sağlıklı görünüyor.

İstanbul'da, hele bu mevsimde görebildiği kadar güneş görsün.

Yazın sert öğle güneşlerinden koruyabilirsiniz en fazla.

Yoksa, gardenya loş ortam seven bir bitki değil. Özellikle de sabah ilk ışıkları öğleye kadar doğrudan almayı sever.

Aydınlık ortamı sever...


Son durum nedir tomurcuklarda?

Minem
22-11-2008, 10:09
Fotoğrafta ki gibi aynen duruyor Sayın Lerdemir... Pencerenin önünde mümkün olduğu kadar ışık alıyor, zaten güneş gitti artık buralarda...
Ne dökülüyor, ne sararıyor, ne de açıyor. Gerçi ben sararıp dökülmesindense, açmamasına razıyım.

lerdemir
23-11-2008, 17:03
E o da güzel; madem aynı canlı yeşilliğini korumakta; hayati bir sorun yok demek ki.

Bir de şunu rica edeceğim sizden; ilk geldiği güne göre tomurcuklar biraz daha irice mi bir bakabilir misiniz?

Minem
24-11-2008, 13:21
Sanırım gardenyam daha tomurcuklanma evresini tamamlamadı. Lerdemir söyleyince daha dikkatli baktığım da yeni minik tomurcuklar gördüm.

Dediğim gibi inşallah ölmez de tomurcuklansın yavaş açsın önemli değil :)

lerdemir
24-11-2008, 16:44
Yeni minik tomurcuklar da varsa, demek ki iyice gübrelenmiş aldığınızda; halen de etkisi sürmekte anlaşılan.

Mevcut bakımınızı aynen sürdürün.

Saksı harcını fazla ıslak tutmadan, suyu aşırı vermemeye özen göstererek devam edin; zira şu bulunduğunuz aşamada -tomurcuklu vaziyet- en büyük handikap aşırı sudan dolayı tomurcuk kayıplarıdır.

Yaklaşık 30 gün içerisinde bir sürü bembeyaz gardenyalar içerisinde fotoğraflar gelir sizden inşaallah.

lerdemir
24-11-2008, 16:45
Lonicera,

Nedir son durum?

Lonicera
24-11-2008, 17:43
Lonicera,

Nedir son durum?

Sevgili lerdemir, Gardenyada herhangi bir değişiklik yok şimdilik.Mevsim itibarıyle birkaç yaprakta sararma oluştu.Hemen aydınlık ve ılık bir köşeye aldım.Deneme amaçlı telin bir tanesini söküp son durumuna baktım.Henüz şekil almıyor yan dal.Düzleşip dikleşme eğiliminde.Oldukça asi bir başkaldırışı var sanki;).Hemen telleyip bıraktım.Artık şubat-mart ayına kadar bu şekilde bırakacağım.Bu arada bugün Koçtaş'a gittim.İthal Gardenya vardı bir sürü.Fiyat 17.5 YTL. idi.Neredeyse hepsinde tomurcuk vardı.Yaprak ve dallanma formları süper görünüyordu.İçim gitmedi desem yalan olmaz.Sanırım siz, bitkinin orta yerine doğru yaprakların dolgunluğu önemli derken, bugün gördüklerimi kastetmişsiniz sanki.Benim Gardenya sanırım çok uçarı olacak.Kesmeye kıyamazsam olacağı bu zaten.:rolleyes:

lerdemir
24-11-2008, 21:15
Evet Lonicera, tam olarak o dediğinizi kastetmiştim, ama inanır mısınız artık o gardenyalar hiç ilgimi çekmiyor; çünkü bendekilerin üzerinde öylesine emeğim var ki; en güzelleri benimkiler :)

Öte yandan, sizin telleme uygulamasının sonucunda başarılı olacağınızı zannediyorum. Kış çıkışında hep beraber gözleriz hayırlısıyla...

Lonicera
25-11-2008, 07:44
Doğru söylüyorsunuz, emek harcadığınız gibisi yok gerçekten.Telleme uygulamasının sonuçlarını göreceğiz inşallah.Ben de bu şekilde form alacağını umut ediyorum.Olmazsa o yan dalların hepsi, yeni çelik olacak seneye.

Minem
30-11-2008, 21:38
Arkadaşlar bugün gardenyama dikkatle baktığım da tomurcuklardan bir tanesinin karardığını gördüm :( Yapabileceğim birşey var mı acaba?

Penelophe
30-11-2008, 22:04
Minem, tomurcuk dökülmesi gerçekleşiyor büyük ihtimalle. Bunun birçok sebebi olabilir. Bu başlığı tarayın lütfen. Sevgili Lerdemir'in ve diğer arkadaşların bu konuda birçok yazışması var.

özlem11
01-12-2008, 09:04
Arkadaşlar kesinlikle ital gardenya almanızı önermiyorum. Daha önce yerli olanından yetiştirmiştim muhtecem büyü. Hiç bir özel uygulama yapmamıştım. Sadece tomurcuğu oluştu açtıramamıştım. Bu da demir eksikliğindenmiş. Bilmiyordum ozamanlar. Şimdiki ital gitgide kötüledi. Herşeyi yerinde zamanında yaptım ne öldü nede benim yüzümü güldürdü...

BenBen1967
08-12-2008, 11:00
Radikal bir karar alıp beni tüketen gardenyayı balkona koydum gece gündüz orda duruyor. Şaşırtıcı bir şekilde canlandı çiçek bile açtı. Hatta evin içinde dururken aman susuz kalmasın aman gübresiz kalmasın diye aklımı yitirmek noktasındaydım. Dışarı aldığımdan beri sulamayı bile unutuyorum. Zira sardunya saksısılarımın üstünde duruyor. Sardunyaları da 15 günde bir suluyorum çiçek açsınlar diye. Bu garibimde haliyle 15 günde bir sulanıyor.Şu ana kadar bir problem yok olay sağsağlim ilerliyor.
Acaba diyorum bu mübarek çok sıcak sevmiyor mu ne? Öğleye kadar güneş görüyor herhalde yetti ona. Bunuda yaşatamazsam ben gardenyayı terk edeceğim. :dilli:

lerdemir
08-12-2008, 13:15
Son haftalarda İstanbul'un baharı andıran ılık havasının bunda etkisi olmasın sakın??!! :)

Yarından itibaren yeniden dönecek soğuk havanın ardından bakalım nasıl tepki verecek...


Gerçi benim tutmuş ful çeliklerim halen daha açık balkonda sorunsuzca duruyorlar.

Geceleri kalıcı olarak 5 derecenin altına düşmedikçe ne fullerimi, ne de Kıbrıs Limonumu içeriye almayacağım, ama gardenyacıklarımı çoktaaannn içeri aldım bile.

Bana tek tük tomurcukları ile teşekkür etti bile :)

Bir de sizdeki gardenya ile açıkhavayı tecrübe etmiş oluruz belki...

Sevgili BENBEN1967, öyle pes etmek, terk etmek yok...

Bir süredir çiçeğinin kokusundan mahrum kalmış olduğunuzdandır :)

BenBen1967
08-12-2008, 14:05
Balkona attıktan sonra çiçek açtı. O yüzden içeri almıyorum kalan tomurcuklarıda açsın diye bekliyorum. Çiçeği açınca gündüz salona alıyorum tüm gün kokusu ile başımızı döndürüyor. Akşam olunca tekrar dışarı çıkıyor.

****** hava eksiye dönmeye başladığında oda eve gelecek öyle soğukta kalamaz üşür sonra.;)


Bir ara kıyamadım aldım eve baktım kalan tomurcuklar dökülmeye başladı. Aldığım yerde de bunlar dışarda duruyorlardı zaten.

Aslında fulude dışarı çıkartmam lazımdı onu unuttum, yazlıktaki geçen yılı bahçede geçirdi ona rağmen yaşıyor. ;)

suzan7
13-12-2008, 16:34
Selemlar,
Bugün çiçekçiden bir gardenya aldım.Sağlıklı görünüyor.Saksısını degiştirdim.Üzerinde sararan yaprakları var.Kapalı terasıma koysam kışı geçirebilir mi?
İyi bir bakımlane zaman çiçeklenir?
Bilgi verirseniz sevinirim.

lerdemir
16-12-2008, 17:05
Bendekilerde tomurcuklar oluştu. Fındık büyüklüğüne doğru ilerleyen hızlılar var aralarında.

30 güne kadar mis kokar belki evim. :)

Minem
06-01-2009, 13:00
Lerdemir gardenyanız ne durumda? Benim ki hala inatla tomurcuklarını patlatmadı :)

qasto
06-01-2009, 17:36
Bizim de 2 adet gardenyamız var.
Birisi dışarıda duruyor diğeri içeride.
Gardenya dışarıda mı yoksa içeri de mi daha iyi yaşar diye test etmek istedim.
İki çiçek arasında bir fark yok. İkisinde de tomurcuk var ama patlamamakta ısrar ediyorlar.
Bakalım sonuç ne olacak zaman içerisinde göreceğiz.

bernacyhn
08-01-2009, 20:31
Merhaba herkese benim de artık bir gardeniam var. Süslü görünsünler diye yapraklarına sprey sıkmışlar ve pul dökmüşler. Bİr sürü tomurcuğu vardı. Bİrkaç tanesi düştükten sonra yeni bebeğimi kaybetmemek için daha büyük saksıya aldım ve pullu yapraklarını budadım. Umarım tomurcuklarım açar görüntüsü çok güzel. Taze yapraklar vermeye başladı umudum artıyor. Forumu en başından itibaren okuyacağım ve ben de bu güzelliğin fotoğraflarıyla sizlerin gönüllerinizi mutlu etmeye çalışacağım... İyi akşamlar dilerim.

Melek Altınay
22-01-2009, 10:13
Merhabalar... Uzun süredir siteye üye olmak istiyordum,sonunda aktive edebildim ve buradayım. Buradan çok faydalı şeyler öğrendim. Yıllar önce kokusundan büyülenip bir gardenia almıştım ama yaşatamadım ve çok üzüldüm. Daha sonra eşim ilk evlilik yıl dönümümüzde bana bir gardenia aldı ve "bu kez bunu öldürme ama" dedi. Onu aldığım gibi bakımı hakkında araştırma yapmaya başladım. Salonuma koymuştum ama orayı sevmedi ve yapraklarını, tomurcuklarını döktü. Sonra bir baktım ki pamuk biti sarmış. O kadar üzüldüm ki! Sonra Mine Hanımın tariflerini uyguladım ona, bütün yapraklarını tek tek sildim ve arap sabunu+zeytinyağı karışımını yıkarcasını spreyledim ve yerini değiştirerek mutfağıma koydum. Ona limon tuzlu yumuşak su verdim, demir sülfat verdim. Hiç nemsiz bırakmadım. Altna nem tabağı koydum ve yapraklarına su sıktım. Bir süre gelişme göstermedi. Sonra uçlarından sürmeye başladı, tomurcukladı ve açtı:) O kadar çok tomurcuk ve çiçek açtı ki! Devasa bir gardenia oldu şimdi. Pamuk bitinden sonra kendini toplasın diye budamadım ama bu mart budayacağım. Onu çok seviyorum ve gözüm gibi bakıyorum.

Bunun dışında; açelyam, barış çiçeğim, kılıcım, dua çiçeğim, antoryumum, 3 tane ficusum, aşk merdivenim, orkidem, menekşem, sardunyam ve adını bilmediğim bir kaç çiçeğim daha var. Birer tane mum çiçeği,çarkıfelek çiçeği ve ful edinmek istiyorum.

Bunları paylaşmak istedim. Teşekkürler...

Minem
22-01-2009, 10:25
Sayın Melekaltınay, öncelikle hoşgeldiniz. Kendinizi BURADA (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) tanıtırsanız çok seviniriz. Ayrıca imla kurallarına dikkat etmenize çok sevindim. Teşekkürler.
Maşallah gardenyanıza çok sevindim. Fotoğraflarını da görmek isteriz. Ben de ki hala inatla tomurcuklu duruyor :) Çarkıfelek, mum çiçeği ve ful başlıkların da bilgi alabilirsiniz..

bernacyhn
22-01-2009, 10:55
Benim gardenyam kötü olmaya başladı ne yapacağımı şaşırdım. limon tuzu mu kullansam ne yapsam bilemedim. Balkon kapısının hemen yanında salonda duruyor. Kaç derecelik yerleri sever gardenya?

Penelophe
23-01-2009, 02:48
Taze yapraklar vermeye başladı umudum artıyor.

Brnacyhn, gardenyanız hakkındaki son haber yukarıdaki mesajınızdı. Şimdi ise sorununuzu sadece kötü olmaya başladı diye yazmışsınız. Biraz açıklama(yaprak dökülmesi, çürüme, tohum çürümesi, yapraklarda sararma vs..) ve fotoğraf sorunu bulmamıza yardımcı olacaktır. Sonuçta müneccim değiliz, değil mi.:)

qasto
23-01-2009, 10:25
2 ay kadar önce 2 adet gardenia almıştım. Denemek için birisini balkona koydum diğerini de salona koydum. 1 hafta öncesine kadar ikisinin de yerlerini hiç değiştirmedim ve aynı anda aynı şekilde suladım yapraklarını fısfısladım. Dışarıdaki gardenia çok canlı görünmesine rağmen içeridekinin yaprakları büzüşmeye başladı. Geçen hafta içeridekini de dışarıya aldım ve hızla o da canlanmaya başladı. Sanırım gardenia soğuk havaları seviyor. Dışarıda kar yağdığı havuzların donduğu havada bile balkonda durmuştu ve yerinden gayet memnundu. Tek sorun içerideki de dışarıdaki de sadece tomurcuk üretiyor bir türlü bu tomurcuklar çiçeğe dönüşmüyor. Bir türlü çözemedim bunu...

bernacyhn
23-01-2009, 11:00
Haklısınız Penelophe :) önce taze yapraklar vermeye başladı ama sonra tomurcuklar ve yapraklar düşmeye, yapraklar kararıp çürümeye başadı. Daha doğrusu resmen kurudular. Hala hayatta tomurcuklar var ama kendini çok zorluyor gibi geldi bana. Dün 0.5 lt suya bir parça limon tuzu koyup azıcık suladım dayanamayıp. Hep bahsettiğiniz o kokuları ben de alamk için sabırsızlanıyorum....

Melek Altınay
24-01-2009, 08:01
Merhaba Minem; kendimi tanıttım. Ama bu işi Gardeniamı yazdıktan sonra yaptım, çok heyecanlıydım çünkü:) Teşekkürler... Beni oradan daha iyi tanıyabilirsiniz.

Ayrıca; mum çiçeği, ful ve çarkıfelek hakkında çok okudum. Onlardan hemen edinmek istiyorum, evdeki yerlerini de hazırladım. Okudukça bu isteğim daha çok artıyor.

Penelophe
25-01-2009, 20:50
Bernacyhn, muhtemel durum tomurcuk dökülmesi gibi görünüyor, bu başlığı iyice incelemenizi öneriyorum, sorununuz daha önce defalarca yaşandı ve çözümleri başlıkta mevcut, kolay gelsin.

SAHIRE
25-01-2009, 23:46
Merhaba arkadaşlar,
Bir süredir yazmadım diye vazgeçtim sandınız ama vazgeçmedim:)
İlginç tecrübelerimi paylaşayım:linkini vereceğim yabancı sitede gardenyanın -7 dereceye kadar dayanacağı yazıyor:
http://www.desert-tropicals.com/Plants/Rubiaceae/Gardenia_jasminoides.html
Ben taşınmadan önceki evimde bunu denedim...gardenyamı hasta olarak balkona koydum,budadım, üzerine ne olur ne olmaz diye naylon poşet geçirdim, poşetin tepesini hava alsın diye deldim.
Ankara kışını dışarıda geçirdi ve sağlıklı olarak içeri aldım.
Çiçek açmadı ama kurtuldu...Şimdi de fena değil ve bu kış da dışarıya alacağım çünkü sıcak ortamda yine performansı düştü...
Yine aynı linkte şu yazıyor.:Gardenya çiçek açmak için 10 derece sıcaklık istiyormuş. Bunu deneyen var mı? Ben deneyeceğim sanırım çünkü sıcak ev ortamında ne verirsem vereyim açmadı,açtıramadım.
Tüm gardenya severlere (başta lerdemir olmak üzere:))şimdiden başarılar.

€brulim
26-01-2009, 00:54
Selam gardenyanın kokusuna hayran kaldım aldım bir tane bol tomurcuklu olarak . Açmıyorlar bide çok bilmişlik yapıp saksısını degiştim yapraklarını döküyor ne yapmam lazım? Okudum ama yazılan bilgileri saksı degişmekte acele etmişim :(

Melek Altınay
26-01-2009, 11:29
Merhaba Ebrulim;

Ben de gardeniamı ilk aldığımda saksısını değiştirmiştim. Kökleri saksının altından dışarı çıkıyordu ve benimki de tomurcukluydu. Yaprakları ve tomurcukları sararıp dökülmeye başlamıştı. Sonra pamuk bitinin sardığını gördüm. Sen de bunu bir kontrol et derim. Eğer öyle bişi yoksa ki umarım yoktur; kalorifer peteğine yakın yerde duruyorsa oradan al. Nispeten serin ama çok soğuk olmayan bir yere koy. Çok sulama; elinle toprağını kontrol et, kuruysa su ver ve mutlaka içme suyu ver. Saksının altındaki tabağın altına büyükçe bir tabak daha koy ve onu da su koy. Buradaki su küçük tabağa girmesin. Burada amaç nem sağlamak. Işık alan bir yere koy ve günde bir defa ılık içme suyuyla su püskürt. Benimki mutfağı sevdi.

Ben bunları yaptım ve kurtardım umarım sen de kurtarırsın. Allah yardımcın olsun...

Günüm
26-01-2009, 15:10
Evimin en sıcak yeri salon. O da en fazla 14 derece. Yerli gardenyam tomurcuk vermeye başladı. Ama ithal olanlarda henüz hareket yok.

Melek Altınay
01-02-2009, 13:30
Merhabalar; bugün gardeniamın resmini koyuyorum ve sayın Lerdemir ve Mine Pakkaner'e sormak isiyorum:
- Gardeniamı budamalı mıyım?
- Mart ayında budamayı düşünüyordum ama şu an tomurcuklamaya başladı, martta muhtemelen çiçekli olacak? Benim gardeniam mevsimleri mi şaşırdı ki:)

Gardeniam ile ilgili düşüncelerinizi yazarsanız çok sevinirim. Sadece Lerdemir ve Mine Hanıma sorduğum için diğer arkadaşlar alınmasın, herkes fikrini belirirse sevinirim.

Mis kokulu ve bol çiçekli günler diliyorum...

61022

61023

61024

Penelophe
01-02-2009, 16:01
Melek Altınay, çiçeklenme dönemi sonrası, resimdeki işaretlediğim gibi bir budama yaparak sık formlu bir gardenyaya sahip olabilirsiniz.:)

Sanırım 2 boy büyük bir saksıya alsanız daha iyi olur.

..Lerdemir, ''Naptın hain, kökündne budasaydın bari..!!'' dediğini duyar gibiyim.:D..

61033

dilruba_
05-02-2009, 16:33
ithal bir gardenya sahibiyim şimdilik iyi geçinmeye çalışıyoruz :) burada vermiş olduğunuz tavsiyelere aynen uymaya başladım tomurcukları var umutla açmasını bekliyorum. benim asıl korkum Antalya nın dayanılmaz yaz sıcaklarında onu kaybetmek. malum nazlı çiçeğim sıcaktan hiç hoşlanmıyor. onu sıcaktan nasıl koruyabileceğim hakkında değerli görüşlerinizi öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim

omar
06-02-2009, 12:34
Uzun süredir içimden gelen gardenya çağrısına çok direndim.

Ama artık dayanamayıp, bu gün yeniden bir "GARDENYA" aldım...

Umarım bu kez çiçek açtırmayı başaracağım.

Sağlıcakla kalın.

züleyha
06-02-2009, 12:39
Ben gardenya mı unlu bite kurban vermeden önce, direk güneş almayan ama bol ışık gören bir yerde tutuyorudum. Topragını hiç kurutmadan sürekli alt tabağından bol suluyordum. Birde çiçeklenmeden önce yapraklarına su sıkıyordum. nemi cok seviyor. Topragı kurudugu zaman benim gardenyam hemen yapraklarını sarartırdı. 3 hafta da birde vitamin veriyordum. Böceklenmeden önce 4 yıl yaşadı ve her yılda bol bol çiçek açtı. Şimdi evdeki unlu bit olayının tam olarak kökünü kurutayım hemen bende bir tane edineceğim.

vertigo
09-02-2009, 20:38
bu hafta yeni bir gardenya aldım. daha önceleri bir çok kez aldım ama hepsi de kurudular.
küçücük bir saksıda üzeri bir sürü tomurcuk dolu ve parıldıyor.
forumda okuduğum kadarı ile kıştan bahara geçerken saksısını değiştirmek gerekiyormuş. yani içinde bulunduğumuz şu günlerde değiştirmelimiyim? yoksa şu an olduğu saksıda bir yıl spnrasını mı beklemeliyim?
teşekkürler

melantis
11-02-2009, 16:14
Herkese merhaba,
Siteye yeni üye oldum. Birkaç ay önce Tansaş'tan muhteşem görünen bir gardenya aldım, ilk birkaç hafta o harika görüntüsü devam etti ve 20-25 kadar tomurcuktan birkaç tomurcuğu çiçek açtı. Fakat daha sonra aniden yaprakları kuruyarak dökülmeye başladı ve iyice kel kaldı. Susuzda kalmadı. Salonda sıcak odada ve camın kenarında direkt güneş görmeyen yerdeydi, sanırım en büyük hatam bu :( Salondan peteğini kapattığım mutfağa aldım. Yaprak dökümü azaltı fakat karararak dökülmeye devam ediyor. Pimapen ile kapalı balkonuma koysam faydası olurmu? Bir sürü tomurcuk var üzerinde fakat açamıyorlar kenarları da kurumaya başladı. Acil müdahale şart sanırım ne yapmalıyım. Tansaştan vitamin çubukları tavsiye ettiler ( oldukça da pahalı) hiç faydası olmadı. Saksısını değiştirsem, saksı değişimi ve üretim için uygun zaman hangi aralıktır, bahsedilen uygun toprağı satan yer varmı.

owwwo
13-02-2009, 16:52
Arkadaşlar babama gardenya güzel bir çiçek diye hediye aldım. Ancak 6 ay sonra geldiğimde çiçekler içinde olan gardenya sanki çalıya dönmüştü. Toprak değişimi gibi birkaç işlem yaptık ama düzelmedi. Arkadaşlar yapraklar sanki yanmış gibi oluyorlar ve dökülüyorlar. Aslında konuyu en iyi özelteyen resimlerdir. Aşağıda resimleride var. Yeniden eski haline getirmek için ne yapmalıyım size zahmet arkadaşlar yazarsanız memnun olurm. Hepinize şimdiden teşekkürler.

Resimler aşağıdaki Linkte..
RESİMLER İÇİN (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12512&highlight=gardenya)

melantis
17-02-2009, 14:23
merhaba owwwo, bende yeni üyeyim. Birşeyler yazdım yardım istedim fakat bana da cevap gelmedi. Bu yüzden yazılanların tamamını okuyarak kendi kendime bir çözüm üretmeye çalışıyorum. Seninkiyle aynı durum benimkinde de var, yazdıklarını okuyunca ve resimleri görünce sanki benim gardenya :( bende 2 tane var, ikisi de salonday dı. 1 tanesi kuruyup seninki gibi çalıya dönünce mutfaktaki peteği kapatıp oraya aldım orayıda pek sevmedi sanki, sonra kapalı balkonum var oraya koydum. Orayı sevdi sanırım, fakat bu kezde hava çok soğudu. Donmasın diye tekrar mutfağa almak zorunda kaldım. Sitede bahsedilen demir sülfat'ın (saçıkıbrıs'ta deniyormuş) ne olduğunu ne çiçekçiler nede aktarlar bilmiyor. Bilen birini bulana kadar saksıya paslı çivi yöntemini deneyeceğim. Sizinki de ithal sanırım, benimkilerden acil bakıma ihtiyacı olan ithal diğeri yerli. Sebebini anlayamadım ama yerli olan salonda sıcak yerde mutlu. Onu budayıp fideler diktim, pek bilgi sahibi değilim ama inşallah tutar. Forumdaki yazıları okursan sana faydalı olabilecek bilgiler bulabilirsin. Gardenyalar ile ilgili çok fazla bilgiye sahip insanlar var sitede, sanırım foruma pek kimse takılmıyor bu ara, eğer gören varsa görüşlerinizi rica ediyoruz, teşekkürler.

Koyu yeşil
19-02-2009, 11:03
Gardenya ile ilgili önceki mesajları okursanız, yetiştirilmesi ve bakımıyla ilgili pekçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Özellikle lerdemir arkadaşımızın mesajlarını okumalısınız. Bitkinizi haftada bir iyi su ile sulamalı (sulamayı abartmak yapılan en büyük hatadır genellikle), yapraklarına su püskürtün. Ziraat malzemesi satan her yerde demir bulmanız mümkün (toz halindedir)

gravel
21-02-2009, 12:06
Hediye olarak gelmiş bir gardenyam var. Şu ikea'da falan satılanlardan. yaprak doluydu her tarafı ama bir süre sonra yapraklarında ve tomurcuklarında sararma ve akabinde kuruma görülmeye başladı. Ne yaptıysam önüne geçemedim. Çeşme suyuyla sulamıyorum. Yapraklar kendini salınca suyu veriyorum. Fazla da sulamıyorum. Limon tuzlu su verip bir sonraki sulamada da demir tozlu su verdim bir kaç kez ama o da işe yaramadı. Aydınlıkbir yerde duruyor. Hatta aynı odada ikinci bir gardenyam var marketlerde özenle budanıp yaprak yaprak olmuşlardan değil. 50 kuruşa poşetle alıp saksıya dikmiştim. Onda hiçbir problem yok. hatta çiçek bile açtı. Yardımcı olabilir misiniz? Yanlış birşey mi yapıyorum.

Bu arada dikketimi çeken bir noktayı da belirteyim. 50 kuruşa almış olduğumu nerdeyse hiç sulamıyorum. çok nadir. hiç yaprak bükmüyor, rahatsız olmuyor.memnun halinden. hediye gelen ise 3-4 günde bir yaraklarını salıyor sulamayınca. çok yapraklı olmasına, daha çok su ihtiyacı olmasına bağlıyorum ama belki bir terslik vardır gene de.

Penelophe
22-02-2009, 12:21
Gravel, ithal ve yerli gardenyalara uygulanan bakımlar bu başlıkda daha önce çok yazıldı. Benim de ithal gardenyam vardı, ne yaptıysam yaşatamadım. Yerliler daha olumlu sonuç veriyor..

züleyha
22-02-2009, 12:55
Sayın Gravel sanırım ithal gardenyalarla, yerli gardenyaların bakım şartları ve istekleri biraz farklı. Daha önce de yazmıştım ama bir yıl önce unlu bite kurban verdiğim bir ithal gardenyam vardı. Bende eve getirdiğimde sizin gibi yaprakları sararmaya ve kurumaya başladı. Sanırım bu çiçeğin fazla su ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer eviniz sıcaksa altına biraz büyük bir tabak koyup , tabagından sulayın ve mümkünse toprağını kesinlikle kurutmayın. En azından ben öyle yapıyordum. Birde nem ihtiyacı fazla oluyor, yapraklarını mutlaka nemlendirin, yani su püskürtün, benim çiçeğim çok seviyordu. direk güneş yapraklarında yanma yapıyordu, ben o yüzden aydınlık bir yerde tutuyordum. Bu usullerle yaprak ve tomurcuk dökmesi durdu, biraz kendini toparladıktan sonra da çok güzel sürgünler ve çiçekler vermeye başladı. Umarım yardımcı olmuşumdur.

kaktüs
25-02-2009, 15:17
Merhabalar

Kokusuna bayıldığım gardenyayı da evdeki koloniye dahil ettim. Çok kolay bir çiçek olmadığını duymuştum ancak gene de kendimi tutamadım. Şu anda aldığım saksısı ile duruyor. Bildiğim ve bu sayfalardan da bilgimi teyit ettiğim kadarı ile asitli toprağı seviyor. Saksısını değiştirmek istiyorum bir an önce, zira kökleri saksının dibindeki deliklerden dışarı çıkmış haldeler. Elimde açelya için kullanılan hazır açelya karışımları var. Bunu gardenyada da kullanmak uygun mudur? Benzer özellikte topraklar mıdır? Değilse yapmamı önereceğiniz bir şey var mıdır?

Onun haricinde bütün sayfalarda yapılmış tüm yorumları okudum ve önerileri uygulamayı düşünüyorum. Umarım ben de en kısa zamanda size “çiçek açmış” gardenyalarımın fotoğraflarını ekleyebilirim ;)

Kokulu çiçeklere zaafım var. Şimdilik bunu kocaman açmış sümbüllerim ile gidersem de böyle zarif çiçeklere doyum olmuyor, hem görsellik hem koku şöleni açısından. Evimde heyecanla “açacağı günleri” görmeyi beklediğim bir mum çiçeğim de var. Sırada onun hakkındaki önerileri okumak var. Anlaşılan mesaileri forumlarda geçirmeye başlayacağım.

Bir küçük soru daha… Çanakkale’deki yazlık evimizi bir koku cenneti ve görsel şölene çevirmek adına çalışmalarım hala devam etmekte. Bendeki gardenya ithal bir gardenya bu nedenle onun dış koşullara dayanıp dayanamayacağından emin değilim ama yerli bir gardenya Çanakkale gibi bir iklime uyum sağlayıp, bahçede yaşamını sürdürebilir mi? Toprağın yapısını nasıl anlarım ya da bahçe toprağının asitliğini nasıl sağlarım? Orada büyütmeye çalıştığım yaseminlere bir kardeş olarak Gardenya gelse fena olmaz değil mi? :p Hatta şımarıp bir de çarkıfelek bulabilsem değmeyin keyfime…

Yeni gelip kafanızı bu kadar şişirdiğim için kusura bakmayın :o

€brulim
28-02-2009, 00:59
Gardeniam üç ay oldu hala tomurcukları açmıyor yaprak döküyor devamlı.Nasıl bakacagımı şaşırdım büyümüyorda burdaki bilgilerinizi okudum sodalı subile deniyorum bir fayda göremiyorum.

kaktüs
01-03-2009, 09:06
Ben sayfaları okudum. Toprak için bir karışımdan bahsedilmiş. Ancak benim sorum elimdeki hazır açelya toprağının da uygun olup olmadığı idi. Açelya da asidik toprak seviyor ve eğer sorun yaratmayacaksa elimdeki toprağı kullanmayı düşünüyordum...

Zaten geri kalan şeyleri "önceki" sayfalardan okudum ve uygulamaya başladım. Tekrardan sormadım..

kaktüs
01-03-2009, 09:08
Gardeniam üç ay oldu hala tomurcukları açmıyor yaprak döküyor devamlı.Nasıl bakacagımı şaşırdım büyümüyorda burdaki bilgilerinizi okudum sodalı subile deniyorum bir fayda göremiyorum.

Sodalı suyu önermemişler ki :)

Limon tuzu ilave edilmiş suyla sulamak, çiçeğe boyun büktürüne kadar su vermemek gibi yöntemleri kullananlar var. Özellikle çiçek açtırıp, boy boy fotoğraf koyan üyelerin deneyimlerini örnek aldım ben :p

lerdemir
02-03-2009, 23:14
Geldim!

Merak etmeyin; en geç bu hafta sonu, son zamanlarda birikmiş tüm soruları hep beraberce gözden geçiririz.

Kışı geride bırakıyoruz.


"Su yürümeye başladı" artık :)

melantis
03-03-2009, 13:39
Selam Herkese,
Benim balkona koyduğum, hava bus kesince tekrar mutfağa aldığım Gardenyacığım halaa kendini toparlayamadı. Aktar ve çiçekçiler demirsülfat'ın ne olduğunu bilmediğinden :( onu da veremiyorum. Faydası olurmu bilmiyorum ama en son çare paslı çivi sapladım toprağına. Gardenyalarımın ikiside ithal, diğeri birsürü yeni sürgün verdi onları budayıp ektim bile. Fakat bu zavallım ne yaptıysam kendine gelemedi bir türlü, sıvı gübre de verdim. Saksını mı değiştirsem? :( yapabileceğim başka birşey varsa yardım edermisiniz.

kopshtar
06-03-2009, 21:37
Benimkini de ne yaptıysam açtıramadım 2 senedir. lmon tuzu, demir sülfat, humik asit, sulamaya dikkat. ama olmadı yapraklar hala açık sarı ve çiçekler açmadan dökülüyor. lütfen yardım :(

gravel
07-03-2009, 09:17
demir sülfat aktarlarda farklı isimlerde olabiliyor. yeşil toz şeklinde. suya bir çay kaşığı atıldığından paslı su görünümü oluyor. yere dökmemeye aman dikkat. sonra pas lekesi çıkarmak içinde ayrıca uğraşmak gerekiyor :))

çivit de diyenler oluyor sanırım aktarlarda.

Todor
07-03-2009, 09:50
Sayın Kalbara, ne gübre veriyorsunuz ve ne sıklıkta veriyorsunuz? Aşırı fosforda demir alımını engeller.

Demir sülfatın bir başka adıda sacı kıbrıs.

kopshtar
08-03-2009, 06:34
Az miktarda ve senede 2 defa yanmış keçi gübresi veriyorum.

Todor
08-03-2009, 07:02
Suyunuz aşırı kireçli olabilir. Böyle bir durumda, kaynayıp soğumuş su tercih etmelisiniz. Ama içinde bulunduğumuz mevsim bol bol yağış olan bir mevsim. Mümkünse yağmur suyu ile sulayın.

Demir sülfatı düzenli kullandığınıza göre, demir alımını engelleyebilecek başka bir sorun aklıma gelmiyor.

kopshtar
08-03-2009, 21:40
Evet sular kireçli. kışın yağmursuyu biriktiriyorum biraz ama yazın mecburen şebeke suyu kullanıyorum. humik asitte kullandım ama sonuç alamadım.

kaktüs
09-03-2009, 09:05
Henüz sacıkıbrıs bulamadim. Sorduğum aktarlar yıllardır bize bunu soran olmamıştı diyorlar... Nereden bulacağımı bilemiyorum aramaya devam...

Ancak diğer önerileri yaptığımdan beri (içme suyuyla sulamak, 2-3 sulamada bir limon tuzu eklemek, yapraklarına su spreylemek...) gardenyam gözle görülür derecede keyfe geldi. Bir tek sorun saksısı fazlasıyla küçük. Aldığım günkü saksısı duruyor. Çiçekleri bitsin öyle değiştiririm dedim ama tomurcukları küçücük şekilde ne açıyor ne dökülüyor. Hala aynı şekilde duruyor. Ben de beklemeye devam ediyorum...

Oğuzhan
09-03-2009, 09:34
Saksıyı hemen değiştirin.Şimdi tam zamanı.Saksı küçükse onda toprak kalmamıştır.Zedelemeden saksıyı değiştirin.

kaktüs
09-03-2009, 09:44
Saksı değiştirme konusunda da bir ikileme düştüm. Açelya için kullanılan hazır topraklardan var elimde. Benzer toprak isteği olduğunu düşünmekle beraber, forumda belli oranda karışımlardan bahsedilmiş. Elimdekini mi kullansam yoksa o karışım için malzeme mi alsam emin olamadim.

Cevabınız için teşekkürler.

ebrukedi
11-03-2009, 14:49
Selamlar,

Yeni üye değilim fakat daha önce hiç mesaj yazmamıştım.
Geçen kış sonuna doğru bauhaus'dan gardenya aldım. İlk zamanlar içerideydi sarma ve yaprak dökme oldu. Sonra havalar ısındığı için balkona attım ve yaz boyu havalar soğuyup içeri alana kadar hep çiçek açtı. Kış gelince içeri almak zorunda kaldım, şimdi ise gravel arkadaşın resimlerde ki gardenyası gibi sarardı, yaprak döküp bazı dalları kurumaya
başladı. Tomurcuk veriyor ama onlarda diplerinden sararıp dökülüyorlar. Ne yapmam gerek?

Resimde içeri almadan önceki durumu ve son hali görünüyor.

omar
11-03-2009, 15:34
Saksı değiştirme konusunda da bir ikileme düştüm. Açelya için kullanılan hazır topraklardan var elimde. Benzer toprak isteği olduğunu düşünmekle beraber, forumda belli oranda karışımlardan bahsedilmiş. Elimdekini mi kullansam yoksa o karışım için malzeme mi alsam emin olamadim.

Cevabınız için teşekkürler.

Sn.Kaktüs,

Geçen yıl bende açelya için hazırlanmış hazır toprak ile gardenyamın toprağını değiştirmiştim. Maalesef köklerinin çürümesi nedeniyle öldüler (2 adet).

Açelya suyu seven, gardenya ise az su ile idame eden bir bitki.
Ben seyrek suladığım halde saksı içinde açelya toprağı suyu gereğinden fazla tutmuş sanırım. Tavsiyem açelya toprağını da kullanarak (Ph: 3,5-4 olması gerek) önerilen karışımları hazırlayıp gardenyanızın toprağını değiştirin.

kaktüs
12-03-2009, 08:24
Sn.Kaktüs,

Geçen yıl bende açelya için hazırlanmış hazır toprak ile gardenyamın toprağını değiştirmiştim. Maalesef köklerinin çürümesi nedeniyle öldüler (2 adet).

Açelya suyu seven, gardenya ise az su ile idame eden bir bitki.
Ben seyrek suladığım halde saksı içinde açelya toprağı suyu gereğinden fazla tutmuş sanırım. Tavsiyem açelya toprağını da kullanarak (Ph: 3,5-4 olması gerek) önerilen karışımları hazırlayıp gardenyanızın toprağını değiştirin.

Cevabınız için çok teşekkürler... Şimdi en azından içim rahatladı :)
En kısa zamanda karışım toprak için gerekli malzemeleri tedarik edeyim...
Sanırım seralara gitmem gerekecek

melantis
12-03-2009, 12:12
Merhaba Herkese,
Bahsedilen belirli oranlarda karıştırılmış topraktan satılar yerler varmı, bilen varsa lütfen yardım.

Sûz-i Dilârâ
12-03-2009, 12:30
Evet, bu her çiçeğin ayrı toprak ihtiyacı benim de kafamı karıştırıyor. Çok sevdiğim bitkilerimi geçen yıl bu yüzden öldürdüm sanırım. Kokulu ve çiçekli bitkileri çok seviyorum ancak hepsinin toprak isteği farklı olunca ve elde de sadece torf + perlit (o da Mutlu Bey'in sayesinde) olunca bitkilere yeterli gelmiyor sanırım.

Gardenya siparişi vermiştim ama anladığım kadarıyla asıl toprağı lazım bana.:( Forumda bu konuda satış yapan kimse var mı? Yani açelya toprağı, gardenya toprağı, kestane toprağı, yaprak çürüntülü toprak gibi topraklara ihtiyacım oluyor ama maalesef bulamadığım için bitkilerimden fazla bir şey isteme hakkına da -çiçek, koku- sahip göremiyorum kendimi. Kuru sevgi de işe yaramıyor:(

lerdemir
13-03-2009, 14:18
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Ben, bu bitki sevgimizin, bizleri sevgimizin amatörlüğünden alıp aşırı teknik ve mekanik seviyelere götürmesinden dolayı rahatsızım.

Annelerimizin de ne güzel, capcanlı, uzun yıllar yaşayan nice bitkileri vardı. Onlar ne yaparlardı? Yıllar içinde ilmini almış olduklarından bitkinin su, gün ışığı ve ısı ihtiyaçlarını bildiklerinden bunları ayarlayıp gül gibi geçinip giderlerdi. Saksıların içine de hatırladığım kadarıyla bahçe toprağı doldururlardı.

Biz ise aşırı teknik detaylara boğulup, bitkilerle olan ilişkimizdeki rahatlama/stres atma merhalesinden iyice uzaklaşıp, tam tersine bitkiye iyi bakma, teknik olarak gerekli tüm şartları sağlama endişesi ve korkusuyla, maksadımızın tam tersine yok yere kendimizi aşırı geriyor, huzursuzlandırıyoruz.

Ben, foruma uğrayamadığım uzun arada bunu farkettim.

Eskisi kadar sık spreylemiyorum; eskisi kadar üzerinde düzenli çalışmıyorum; artık daha mutluyum. Daha rahatım. Gardenyam da mutlu mesut bana bakıyor :)

Eskiden akşamları, nemliliği ve karbodioksiti temin etmek için her bir gardenya saksısını şeffaf kuru temizlemeci naylonlarına sarıp içini nefesimle doldurur, torbaların da ağızlarını bağlar, sabahları da açardım her sabah işe gitmeden önce, düşünün artık.

Toprak isteğine gelince; bence hiç zorlanmamak lazım. Yapı marketten torf alınabilir; semt pazarlarından köylüden funda toprağı alınabilir, doğrudan bahçeden toprak alınabilir; hazır elinizde varmış ne güzel perlit karıştırılabilir. Emin olun bunların hepsini "göz kararı" bile yapsanız o da olur.

Mesela ben, mevcut gardenyalarımın saksı harcını nasıl hazırladığımı anlatayım:

Elimdekiler:
- Yapı marketten iyi marka torf
- Bir dosttan perlit
- Bir dosttan biofarm humus
- Bir dosttan kendi hazırladığı kompost
- Bir fidanlıktan edindiğim gübreli bahçe toprağı karışımı
- Demirci bacanaktan edindiğim demir tozu (bu hatalı bir uygulama; sizler kullanmayın; yeri gelince anlatacağım)

Ben ne yaptım söyleyeyim:

Tüm torbaların ağzını açıp bir güzel yanyana dizdim. Saksı harcını karıştıracağım büyük, boş ve deliklerini siyah izole bantla kapattığım bir saksıya; hanımdan geçici olarak aldığım büyük çorba kaşığı ile her bir torbadan birer ikişer kaşık alıp o saksıya aktardım.

Humus ve gübre çok gelmesin diye kafama göre torftan 4 ölçü, komposttan 4 ölçü, perlitten bir ölçü alıp, 1 er ölçü de humus+gübreli bahçe toprağı kattım. (Demir tozunu saymıyorum).

İyice karıştırdıktan sonra "Olmuştur" deyip, gönül rahatlığı ile gardenyalarımı bu karışıma yerleştirdim. Tamam; elimde oldukça nitelikli sayılabilecek bir harç malzemesi vardı ama diyeceğim şu; aman da ölçüler, karışımlar diye gerilip kasılmamalı; yoksa işin özünden uzaklaşıyoruz.

Hiçbirimiz profesyonel yetiştirici değiliz.

Aman dikkat!

Nihayetinde, size naçizane önerim; evinizin yakınlarından bir yerden bir açık araziden veya bahçeden saksınıza yetecek kadar toprağı bir poşete (poşeti iki kat kullanın, delinmelere karşı) doldurup, eve gelip onu da torf ve perlitle karıştırmanız. Alın size mis gibi gardenya harcı.

Ondan sonra da düzenli olarak 20-20-20 kompoze gübre ile beslersiniz. Sevgi zaten var; kireçsiz de su; coşar gardenyalarınız, coşar!

kaktüs
13-03-2009, 14:38
Vallahi Sn lerdemir

Siz de bunu dediniz ya yüreğime su serptiniz. Sizin gardenya deneyimlerinizi okurken ben de korkmaya başlamıştım ben bu gardenyayı hayatta yaşatamam diye.. Çiçeklerimi çok seviyorum ama onların başında torbalarını üfleyerek hava dolduracak sabah da açmayı unutmayacak kadar çok kalamıyorum :)

Gardenya'nın aldığım zamanki saksısı küçük olduğundan ve o ortamını sağlıklı bulmadığımdan (yapı marketlerden hediye gelen ithal bir gardenya) ben de "Bismillah" dedim ve açelya toprağı ile normal toprağı karıştırarak yeni saksısına diktim. Bir de limon tuzlu su ile suladım. Sonra iki gün evden uzaktım. Geldiğimde sanki çiçek yaprakları daha çoğalmış gürleşmiş ve parlaklaşmış gibiydi.

Bana öyle geldi herhalde dedim. Çünkü içimde bir endişem vardı, perlit bulamadığımdan bahsi geçen karışımı uygulayamadım. Sacı kıbrıs da bulamadığımdan öyle bir takviye de yapamadım. Bu görüntü dedim yanıltıcı olabilir mi? Ama şimdi sizi duyduktan sonra ne yalan söyleyeyim, içim rahatladı.

lerdemir
13-03-2009, 14:59
Sevgili kaktüs,

Açelyanın toprak ihtiyacını bilmiyorum; ancak bildiğim tek şey gardenya ile benzer asitlik ihtiyacı olduğu.

Sevgili omar gardenya ve ful üzerinde uygulamacı, oldukça deneyimli bir arkadaşımız. Tecrübe ettiğini paylaşmış; o diyorsa öyledir.

Sadece kök çürümesini engellemek ve de aşırı toprak ıslaklığını engellemek için dikkat sulamada edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir hususu belirteyim:

Gardenyalarımı ben hep daldırma yöntemi ile sularım; yani gardenyamın içinde bulunduğu saksıyı, kendisinden daha büyük bir deliksiz kap/kova/saksıya, yağmur suyu/klima tahliye suyu gibi kireçsiz su ile doldurup; suya da ekleyeceğim besinler varsa ekleyip, gardenya saksımı boğazına kadar o suyun içine oturturum.

Dipten yukarıya doğru, saksının içinden ıslaklık geldiğinde gardenya saksımı kovadan çıkartıp bir dakika kadar fazla suyun kovaya geri boşalmasını bekler ve en sonunda da saksıyı tabağına alırım. Dolayısı ile saksı altlığında/tabağında su kalmaz. Bu şekilde saksının en altındaki deliklerden havalanma temin edilmiş olur, hem de tüm saksı harcı suya yeterince doymuş olur. Başkaca bir sebep yoksa bu şekilde kök çürümesi yaşamayacağımızı tecrübe ettim.

NOT: Bu uygulamada, sulama sıklığı çok önemli! Haddinden sık uygulanırsa saksı harcı aşırı ıslak kalacak ve yine çürümeye neden olabilecektir.

Ben gardenyamın tepe sürgünlerinde "su ver, susadık" işaretlerini görmeden bu şekilde daldırarak sulamıyorum. Bu da kışın haftada veya 10 günde bir oluyor; yazın 3-4 günde bire kadar düşebiliyor. Arada da üstten hiç sulama yapmıyorum.

lerdemir
13-03-2009, 15:36
Sevgili kaktüs,

Varsın perlit olmazsa olmasın. Sizin de saksı harcınız az süzek olur; siz de ona göre bir sulama rejimi uygularsınız.

Saçıkıbrıs konusunu ise hiç dert etmeyin. Onun yerine, bir fidanlığa gidebilirseniz, onlardan 250 gram kadar DEMİR besini satın almayı talep edin. Onlar da toz halindeki bu demir gübresini sanırım azami 3-5TL fiyatla satar. Siz de, ayda bir veya iki ayda bir (ya da gardenyanızın genç yapraklarında damar aralarında renk açılması görmeye başladıkça) 1 litre sulama suyuna tepelemeden yarım çay kaşığı o demir gübresi ilave ederek gardenyanızı sularsınız.

3-4 sulamanızda bir de (ya da arada bir, aklınıza geldikçe; takip için çok yormayın kendinizi) 1 lt suya bir minik sarı leblebiden büyük olmayacak şekilde de limon tuzu katın, nefis olur. Limon tuzu uygulama sıklığınızda aspirin de katmanızı öneririm. Azar azar, bir aspirinin yarısını kırıp suya katın. Ben yaklaşık 6 lt suya iki aspirin olacak şekilde ilave ediyordum. Bir de, elinizde olursa, yine aynı sıklıkta (ben hep aynı anda uyguluyorum bu dediklerimi; birbirlerine teknik olarak ket vuruyorlar mı bilemiyorum; şimdilik -3 yıldır- sonuçlardan memnunum) oksijenli su da katıveriniz sulama suyunuza. Ben son dönemlerde 2 ayda bir yapmaya başladım bu dediklerimi. Aynı miktarda suya (6 lt) yaklaşık 2 kapak oksijenli su. Ya da bir kapak olsun, ne olacak. Rahat olmalı.

Yaşayarak öğrendiğim en önemli hususlardan biri:

"Az olsun, ama çok olmasın!"

Kullandığımız ilave besinler, gübreler ve koruyucuları yeterinden AZ miktarda kullansak asla önemli bir sorun olmaz; ancak tam tersi olursa ÇOK ÖNEMLİ SORUNLAR olur!

Keyifli, huzurlu, gardenyalı günler dilerim.

lerdemir
13-03-2009, 16:19
Sayın ebrukedi,

"Tomurcuk veriyor ama onlarda diplerinden sararıp dökülüyorlar." demişsiniz.

- Tomurcuklar, gövdeye bağlandıkları noktadan sarararak mı yoksa tam o noktada karararak mı dökülüyorlar?

- İçeri aldığınızdan sonra nemliliği sağlamak için herhangi bir şey yaptınız mı?

- Yaprakların alt taraflarına bakar mısınız? Yaprak altlarında normal olmayan herhangi oluşumlar var mı? (kırmızı örümcek, başka yaprak zararlıları, vb. Kırmızı örümcek lafı sizi aldatmasın; miniminnacık yuvarlakımsı varlıklar. Parmağınızla bastırıp sürttüğünüzde, hafif kırmızımsı bir sıvı bırakıyorsa yapraksa, kesin odur)

- Bir de aşırı bitki besini uygulamış olabilir misiniz? Bazı yaprak kenarlarında onu andıran kararmalar var gibi.

- Sulama rajiminizden de bahseder misiniz?


ÖNEMLİ UYGULAMA ÖNERİSİ:

Bir de bundan sonrasında sorunlarına hep beraberce çare arayacağımız tüm arkadaşlarımız sayın ebrukedi gibi fotoğraflayarak şu aşağıdaki detayları da mutlaka belirtebilirler mi?


1- Ne suyu ile suluyorsunuz? (Çeşme, yağmur, vb)

2- Ne sıklıkta ve hangi yöntemle suluyorsunuz? (Haftada bir, bir bardak su ile, ne zaman eğilirlerse kovaya daldırmak suretiyle, vb) Tabakta su bırakıyor musunuz?

3- Gün ışığı alma zamanlaması ve süreleri nedir? (sabahtan öğlene kadar doğrudan günışığı alan bir noktada, öğleden sonraları iki saat doğrudan ışık alan bir noktada, veya hiç doğrudan görmez ama hep aydınlık olan bir noktada, vb)

4- Nasıl bir saksı harcınız var? (Torf, humus, kompost, bahçe toprağı, vb)

5- Besin olarak ne miktarda ve ne sıkklıkta uygulamanız var? Nasıl (ne marka ve mümkünse etiket değerleri ile) bir besin takviyesi kullanıyorsunuz?

6- Saksının bulunduğu konum ısı kaynaklarına yakınlık açısından ne mesafede? Kalorifer peteğinin üstünde, sobanın dibinde, hiçbiri ile uzaktan yakından alakası yoktur, vb)

7- Sağlıksız yaprakların altlarında veya üstlerinde yabancı organizma tespt edebiliyor musunuz gözle?


Fotoğraflarla beraber bu 7 detayı da belirterek gelirse sorular, çok sağlıklı olacak bundan sonrası için.

NOT: İleride, arkadaşlarımızın da desteğiyle bu listeyi çoğaltabilir ve bu mesajı güncelleyebiliriz.


Selamlar,

Yeni üye değilim fakat daha önce hiç mesaj yazmamıştım.
Geçen kış sonuna doğru bauhaus'dan gardenya aldım. İlk zamanlar içerideydi sarma ve yaprak dökme oldu. Sonra havalar ısındığı için balkona attım ve yaz boyu havalar soğuyup içeri alana kadar hep çiçek açtı. Kış gelince içeri almak zorunda kaldım, şimdi ise gravel arkadaşın resimlerde ki gardenyası gibi sarardı, yaprak döküp bazı dalları kurumaya
başladı. Tomurcuk veriyor ama onlarda diplerinden sararıp dökülüyorlar. Ne yapmam gerek?

Resimde içeri almadan önceki durumu ve son hali görünüyor.

lerdemir
13-03-2009, 16:43
Sevgili kaktüs,

Saçıkıbrıs konusuna bir kaç mesaj önce açıklık getirmiştik. Orada bir sorunumuz olmaz artık.

Ev şartlarında ilk tomurcuk verdikten sonra o tomurcukların çiçeğe dönmesi benim uygulamalarımda 2 ayı rahat buluyor. Yani, tomurcuklanma başladıktan sonra epeyce süre geçiyor. Lakin, bu gecikmede ortamdaki ısı ve günışığı ana belirleyici. Ne kadar idealse, o kadar kısa zamanda çicek açıyor. Artık evlerimizde ne kadar olursa. Tomurcuklar dökülmesin de, geç açsın; yeterr ki açsın :)

NOT: Aman tomurcuklanma olduktan sonraki sulamaya dikkat. Aşırı ıslak toprak, hemen tomurcukların dökülmesine neden oluyor.

Henüz sacıkıbrıs bulamadim. Sorduğum aktarlar yıllardır bize bunu soran olmamıştı diyorlar... Nereden bulacağımı bilemiyorum aramaya devam...

Ancak diğer önerileri yaptığımdan beri (içme suyuyla sulamak, 2-3 sulamada bir limon tuzu eklemek, yapraklarına su spreylemek...) gardenyam gözle görülür derecede keyfe geldi. Bir tek sorun saksısı fazlasıyla küçük. Aldığım günkü saksısı duruyor. Çiçekleri bitsin öyle değiştiririm dedim ama tomurcukları küçücük şekilde ne açıyor ne dökülüyor. Hala aynı şekilde duruyor. Ben de beklemeye devam ediyorum...

Sayın kalbara,

Bitkilerin ortamdaki demiri almalarını engelleyen en önemli hususlardan biri de toprak asiditesidir. Sevgili Todor bu konuyu daha net açıklayacaktır bize, ancak sizin harcınızın asitliği yeterli olmayabilir mi ki?

Bu konuda (Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı) sevgili Mine Hn'dan derlediğim şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=210429&postcount=456) referans alınabilir.

Özetle:

"Suda ve toprakta bulunan fazla kireç demir alımını etkiler. Özellikle asit ortam isteyen bitkilerde buna bağlı olarak demir eksikliği görülür. Demir eksikliği bitkilerde, genç yapraklarda damarlar arası sararı sararma ile ortaya çıkar. Damarlar yeşildir. Bu belirti görülmeye başlandığında mutlaka demir verilmelidir. İlla demirsülfat şart değil. Ziraatçilerden demir gübresi de alabilirsiniz. Ancak diğerine göre çok daha pahalıya mal olur."

İşin teknik temelini ise "Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı" mesajında nakletmiş:

"...tabloya bakarsak demirin alımının asit değerlerde yüksek olduğunu, ortam alkalileştikçe demirin alınamadığını görürüz. Gerçekten de toprakta fazla kireç olunca bitkide demir eksikliği o derece açıktır ki, alışkın bir göz pH metre kullanmadan hemen bunu izler. Genel olarak bitkiler 6.5-7.5 pH sınırlarında en fazla besin alımını gerçekleştirir. Bu arada sulama suyumuzun pH sının da toprak pH sını etkilediğini söylemeye gerek yok sanırım.Aşırı kireçli sularımıza da dikkat çekmek istiyorum.

Basit bir pH metreyi ziraat marketlerden alabilirsiniz.Elbette çok çok gelişmişlerini de. Bir turnusol kağıdıyla da basitçe bakabilirsiniz. Toprağınız çok alkali olmuşsa kükürt, çok asit olmuşsa tarım kireci ile gübreleyip dengeleyebilirsiniz.

Aksi taktirde verdiğiniz besin maddelerinden bitkinizin hiç faydalanamayıp fizyolojik olarak hastalanması söz konusu olacaktır."

Bir de alternatif bir uygulama tavsiyesi var şurada :

"...Toprak pH sını limon tuzu uygulayarak düşürün ki bitkiniz besin elementlerinden faydalanabilsin. Sonra da demir ve diğer mikroelementleri de içeren bir besin verin. Limon tuzu uygulamanız güç olursa amonyum sülfat yani şeker gübre de verebilirsiniz, asit karakterli olduğu için pH yı düşürdüğü gibi, azot gübrelemesi de yapmış olursunuz. Yalnız eğer şeker gübre verirseniz diğer mikroelement ve demirli gübrelemeyi 15 gün sonra yapın. Bu arada gardenyaların yaprak uçları nem dengesi ayarlanmazsa kurur. Tabakta su bırakmayın, aşırı sulamayın."

Evet sular kireçli. kışın yağmursuyu biriktiriyorum biraz ama yazın mecburen şebeke suyu kullanıyorum. humik asitte kullandım ama sonuç alamadım.

Sevgili kalbara,

Bir de saksı harcını değiştirmeyi deneyelim derim sizce de uygunsa. Hazır da mevsimi ne güzel...

Benimkini de ne yaptıysam açtıramadım 2 senedir. lmon tuzu, demir sülfat, humik asit, sulamaya dikkat. ama olmadı yapraklar hala açık sarı ve çiçekler açmadan dökülüyor. lütfen yardım :(

kaktüs
13-03-2009, 16:44
Benim de bildiğim ikisinin de ortak noktası "asidik" toprak olması idi. Bu sene açelyalarımın toprağını değiştirmek için almıştım açelya toprağını elimde az bir miktar kalmıştı. Asitliği de daha kolay sağlayabileceğimi düşündüğüm için denemek istedim.

Sn omar'ın da uyarısını dikkate alarak tamamını açelya ile değiştirmedim 1/2 kadarını (belki daha da azını) kullandım, geri kalanını bahçe toprağı ile tamamladım. Su tutan bir toprak ise en azından perlitin görevini görür sanırım (umarım). Bir risk almayı göze aldım. Deneyip göreceğiz açtırabilecek miyim bakalım... Sonucu paylaşırım, yeter ki hüsran olmasın.

Açelya'ları da gene sn omar'ın önerisi üzerine tabaklarında su dökmeden sulamayı deneyip gözlemleyeceğim. Toprağı değişenler, bir kısmı mecburiyetten üstü çiçekli saksı değişimi yapılmasına rağmen gayet keyfe geldiler. Yapı marketlerden birinden dayanamayıp almıştım küçük bir tanesini ama daracık bir saksıda garip bir karışıma dikili idi. Suladığında su akıp gidiyordu altından ve yaprakları çiçekleri büzüşmüş kalmıştı. Öleceğine çiçeklerini döksün daha iyi deyip onun da saksısını değiştirdim. Çiçeklerini dökmediği gibi tomurcukları birbiri ardına açmaya başladı.

Ful konusunda ise, kokulu türlerden biri olduğunu bildiğim ve merak ettiğim bir çiçek. Ama bir Ful'um yok. O yüzden bilemiyorum bakımını.

kaktüs
13-03-2009, 16:49
Ben mesaj yazana kadar siz ne kadar uzun ve güzel bilgiler vermişsiniz lerdemir. Gerçekten teşekkür ederim. Üşenmeden tek tek hatırlatıp toparlama yapmışsınız.

Ve soruyorum size. Daha önceleri nerelerdeydiniz? Başlık siz olmadan öksüz kalmış :)

İlk tomurcuk açtığında ilk işim hemen eklemek olacak.

lerdemir
13-03-2009, 17:01
Sayın melantis,

Saçıkıbrıs ve demirsülfat hususunda bir iki mesaj yukarıdaki bilgiye göre çekinmeden hareket edebilirsiniz. Yine de temin imkanınız olmazsa, müsait bir zamanda gittiğimde, fidanlıktan alır size postalarım sizin için de uygun olursa.

Ayrıca, 7 madde halinde belirttiğim hususları müsait bir zamanınızda netleştirebilirseniz daha sıhhatli yaklaşabiliriz konuya...

Selam Herkese,
Benim balkona koyduğum, hava bus kesince tekrar mutfağa aldığım Gardenyacığım halaa kendini toparlayamadı. Aktar ve çiçekçiler demirsülfat'ın ne olduğunu bilmediğinden :( onu da veremiyorum. Faydası olurmu bilmiyorum ama en son çare paslı çivi sapladım toprağına. Gardenyalarımın ikiside ithal, diğeri birsürü yeni sürgün verdi onları budayıp ektim bile. Fakat bu zavallım ne yaptıysam kendine gelemedi bir türlü, sıvı gübre de verdim. Saksını mı değiştirsem? :( yapabileceğim başka birşey varsa yardım edermisiniz.

Aman sakın sayın €brulim ve kaktüs!

Gardenya da dahil, hiçbir bitkinizin sulamasında SODA KULLANMAYIN! Sodanın içeriğindeki sodyum mineralleri toprakta tuzlanma etkisini artıracak ve saksı harcınızda bitkinize büyük zarar verecek ortamı hızlandıracaktır.

Sodalı suyu önermemişler ki :)

Limon tuzu ilave edilmiş suyla sulamak, çiçeğe boyun büktürüne kadar su vermemek gibi yöntemleri kullananlar var. Özellikle çiçek açtırıp, boy boy fotoğraf koyan üyelerin deneyimlerini örnek aldım ben :p

Sayın €brulim,

Melantis'e yazdıklarımı dikkate alabilirsiniz.

Gardeniam üç ay oldu hala tomurcukları açmıyor yaprak döküyor devamlı.Nasıl bakacagımı şaşırdım büyümüyorda burdaki bilgilerinizi okudum sodalı subile deniyorum bir fayda göremiyorum.

Sevgili kaktüs,

Kökler saksının alt deliklerinden çıkmaya başlamışsa, bir boy büyük saksıya almak lazım olmuştur; mevsim olarak da tam da mevsimindeyiz; gecikmeden yapın. Gardenyanız mutlu olsun :)


Sayın züleyha'nın emek verip aktardığı tüm doğru uygulamaların yanında ilave etmek istediğim tek husus, SULAMA SONRASINDA SAKSI ALTLIĞINDA saksının alt deliklerini kapatacak seviyede SU BIRAKILMAMASIDIR! Saksınızın alt deliklerinin hava ile temas etmesi lazım, yoksa bitki kökleriniz çürür ve güzelim gardenyanızı kaybedersiniz.

Sayın Gravel sanırım ithal gardenyalarla, yerli gardenyaların bakım şartları ve istekleri biraz farklı. Daha önce de yazmıştım ama bir yıl önce unlu bite kurban verdiğim bir ithal gardenyam vardı. Bende eve getirdiğimde sizin gibi yaprakları sararmaya ve kurumaya başladı. Sanırım bu çiçeğin fazla su ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer eviniz sıcaksa altına biraz büyük bir tabak koyup , tabagından sulayın ve mümkünse toprağını kesinlikle kurutmayın. En azından ben öyle yapıyordum. Birde nem ihtiyacı fazla oluyor, yapraklarını mutlaka nemlendirin, yani su püskürtün, benim çiçeğim çok seviyordu. direk güneş yapraklarında yanma yapıyordu, ben o yüzden aydınlık bir yerde tutuyordum. Bu usullerle yaprak ve tomurcuk dökmesi durdu, biraz kendini toparladıktan sonra da çok güzel sürgünler ve çiçekler vermeye başladı. Umarım yardımcı olmuşumdur.


Sayın gravel ve owwwo ve vertigo,

Sizi de aynı 7 maddeye davet ediyorum efendim :)


Sayın vertigo,

Kökler saksının alt deliklerinden çıkmadan bir boy büyük saksıya almaya gerek yoktur başkaca da bir zaruret yoksa. Eğer böyle bir durum varsa, şimdi tam zamanı; gecikmeden hallediniz.

...daha önceleri bir çok kez aldım ama hepsi de kurudular.
küçücük bir saksıda üzeri bir sürü tomurcuk dolu ve parıldıyor.
forumda okuduğum kadarı ile kıştan bahara geçerken saksısını değiştirmek gerekiyormuş. yani içinde bulunduğumuz şu günlerde değiştirmelimiyim? yoksa şu an olduğu saksıda bir yıl spnrasını mı beklemeliyim?
teşekkürler

lerdemir
13-03-2009, 17:09
Sevgili kaktüs,

Açelya topraklı uygulamanızın ve sulama rejimlerinizin sonuçlarını gelen günlerde detaylıca anlatarak paylaşacağınızı ve bizleri aydınlatacağınızı düşünüyorum.

Ful konusunda ise İzmir'li dostlarımızın yardımcı olacaklarını ümit ediyorum. Ya da aldığım çeliklerden köklendirebileceklerim olursa, haberleşiriz. Neyse, bu başka bir bitki başlığının konusu. Burada kapatıyorum...

kaktüs
13-03-2009, 22:18
:))

Benim alıntımda aslında yanlış anlamışsınız. Sodalı suyla suluyorum deyince sn ebruli ben de sodalı suyla sulanması önerilmemiş zaten demiştim. Ben hiç denemedim bile. Limon tuzunda bile başlarda ellerim titredi, acaba fazla gelir mi birşey olur mu diye?

Sacı-kıbrısı İstanbul'da hangi fidanlıktan temin ediyorsunuz? Ya da demirli besini. En azından temin edip el altında bulundurabilirim. Ortancalarda da deneme yapacağım. Bu ara pek bir deneysel havadayım..

Gardenya'mın ilk günkü fotoğrafını çekmemiştim ama haftasonu şu anki halini çekip ekleyeyim.. Dilerim sizlerinkiler gibi açık çiçeklerle dolularını da çekebilmek nasip olur.

Balıkcı
13-03-2009, 22:58
Sacıkıbrıs, zirai ilaç satıcılarında vardır.

gravel
14-03-2009, 10:42
Hemen Sayın Lerdemir'in formatında cevaplarımı sıralayayım :) Şimdiden çok teşekkürler ilginize.

1- Ne suyu ile suluyorsunuz? (Çeşme, yağmur, vb)

Damacana ile aldığımız su ile suluyorum.

2- Ne sıklıkta ve hangi yöntemle suluyorsunuz? (Haftada bir, bir bardak su ile, ne zaman eğilirlerse kovaya daldırmak suretiyle, vb) Tabakta su bırakıyor musunuz?

Yapraklar kendini saldığında üstten dökerek suluyorum. daldırmıyorum. Bu da haftada 2-3 kez oluyor. Yerlinin su ihtiyacı ayda 1-2 kez olurken ithal gardenyanın bu kadar sık olması şaşırttı beni açıkçası. Tabakta su kalmıyor. Zira toprak bir altlık üstünde duruyor. Su alta geçse de altlık emiyor. Su içinde kalmıyor.

3- Gün ışığı alma zamanlaması ve süreleri nedir? (sabahtan öğlene kadar doğrudan günışığı alan bir noktada, öğleden sonraları iki saat doğrudan ışık alan bir noktada, veya hiç doğrudan görmez ama hep aydınlık olan bir noktada, vb)

Doğrudan dünışığı almıyor. Sürekli aydınlık olan mutfak penceresi önünde şu an. Sararmaları önleyemeyince hem daha aydınlık hem daha nemli olan mutfağa terfi ettirdim ama sararmalar henüz durmuş değil. Gittikçe kelleşiyor.

4- Nasıl bir saksı harcınız var? (Torf, humus, kompost, bahçe toprağı, vb)

İkea'dan alınmış Hediye olarak geldi. Harcı konusunda çok fazla bilgim yok. Torfa benizyor.

5- Besin olarak ne miktarda ve ne sıkklıkta uygulamanız var? Nasıl (ne marka ve mümkünse etiket değerleri ile) bir besin takviyesi kullanıyorsunuz?

Ayda 1 kez limon tuzlu suyla suluyorum. Bir sonraki sulamayı demir tozlu suyla yapıyorum. Ayda bir kez de pokon sıvı gübre ile suluyorum. NPK : 7-3-7

6- Saksının bulunduğu konum ısı kaynaklarına yakınlık açısından ne mesafede? Kalorifer peteğinin üstünde, sobanın dibinde, hiçbiri ile uzaktan yakından alakası yoktur, vb)

Isı kaynağı ile alakası yok ama mutfak soğuk olmuyor. Fırın-ocak- kaynayan çaydanlık gibi sebeplerden de ılık ve nemli denilebilir.

7- Sağlıksız yaprakların altlarında veya üstlerinde yabancı organizma tespt edebiliyor musunuz gözle?

Yabancı organizma yok.

Fotoğraflar
(Bunlar çekildikten sonra daha da kelleşti açıkaçası. Tomurcukların çoğu dipten başlayarak kararıp düştü.)