View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
Sûz-i Dilârâ
14-03-2009, 19:36
Sayın Sûz-i Dilârâ,
Ben, bu bitki sevgimizin, bizleri sevgimizin amatörlüğünden alıp aşırı teknik ve mekanik seviyelere götürmesinden dolayı rahatsızım.
Annelerimizin de ne güzel, capcanlı, uzun yıllar yaşayan nice bitkileri vardı. Onlar ne yaparlardı? Yıllar içinde ilmini almış olduklarından bitkinin su, gün ışığı ve ısı ihtiyaçlarını bildiklerinden bunları ayarlayıp gül gibi geçinip giderlerdi. Saksıların içine de hatırladığım kadarıyla bahçe toprağı doldururlardı.
Biz ise aşırı teknik detaylara boğulup, bitkilerle olan ilişkimizdeki rahatlama/stres atma merhalesinden iyice uzaklaşıp, tam tersine bitkiye iyi bakma, teknik olarak gerekli tüm şartları sağlama endişesi ve korkusuyla, maksadımızın tam tersine yok yere kendimizi aşırı geriyor, huzursuzlandırıyoruz.
Sn. lerdemir, sanırım haklısınız;) gelip gidip düşünüyordum hatta canlı bir örneğe başka bir bitkimde rastladım. Sardunyalarımı geçen yıl ne yaptıysam yaşatamadım çok kolay bir bitki aslında değil mi açelya ve gardenyaya göre.:rolleyes: Neyse sonra yazın Konya'ya gitmiştim tanış bir teyzemi de ziyaret ettim ve ne göreyim! Konya'nın çorak toprağını saksıya doldurmuş, çiçeği de öyle bir köşeye atıvermiş ve inanmazsınız o alelade toprağın içindeki sardunya tepeleme çiçek dolu. Hırsımdan ağlayacaktım benimkiler niye böyle olmadı da kurudu, gözlerinin içine bakıyordum oysa.:cool:
Şimdilerde de gözüme uyku girmiyor bunları düşünüyorum ne olacak bu bitkilerimin hali diye. Sanırım bizler zamanla bitki manyakları haline geliyoruz ve tedavilik duruma gelmeden kendimize müdahale etmeli ve rahatlamalıyız.:D
Önerilerinizi unutmayacağım. Teşekkürler.
lerdemir
14-03-2009, 21:22
Evet sayın Sûz-i Dilârâ,
Aynen dediğiniz gibi: "...bizler zamanla bitki manyakları haline geliyoruz ve tedavilik duruma gelmeden kendimize müdahale etmeli ve rahatlamalıyız..."; lakin burada atladığımız çok önemli bir husus var sanırım; zira bizler saksılarımızda artık bahçe toprağı kullanmıyoruz. Ondan dolayı ilave besinlere ihtiyaç hasıl oluyor.
Sanırım en temel sıkıntımız bu.
Zaten gerekli bitki besinlerini iyi kötü bünyesinde barındıran bir toprak yerine, sadece nemli bir ORTAM sağlayan ORTAM DOLGU MADDESİ diye tabir edebileceğimiz şeyler koyuyoruz saksılara. Aslında bir veya birkaçımız bu konuya yönelip, bir saksıya sadece bahçe toprağı doldurarak deneme yapsak nasıl olur?
Sayın gravel,
Gardenyanızın yapraklarında ortam nemi eksikliği belirtileri görünüyor olmakla beraber, çiçek tomurcuklarının da gövdeye bağlandığı dip noktasında kararma yaparak dökülmesi de saksı harcının gerekenden fazla ıslak kalmasını çağrıştırmakta. Ancak, üstten ikinci yaprak da aşırı azottan yanmaya da benziyor.
İthal gardenyanız için bugünden itibaren birkaç hafta boyunca şu uygulamaları deneyelim mi beraberce?
- İthal saksının harcı torf-hindistan cevizi kabuğu karışımı gibi aşırı süzekse ve de yerli gardenyaya göre çok daha yapraklı ise -ki eminim öyledir-, gardenyanızda susama emaresi gördükçe benim yaptığım gibi DALDIRMA yöntemi ile sulayarak saksıdaki tüm harcı suya doyurarak sulamayı deneyebiliriz, ama sadece o belirtileri gördükçe; daha sık değil.
Ya da;
- İthal gardenyayı saksısından çıkarıp torf/bahçe toprağı/perlit/vb gibi iyi bir harc için bulabileceğiniz malzemelerden oluşturacağınız bir harç ile dolduracağınız bir başka saksıya alıp öyle devam edebiliriz.
Bir de bugünden itibaren limontuzu dahil ilave gübre vermeyi bir kesebilir misiniz?
+
Mutlaka ama mutlaka yaprakları nemlendirmek için bir uygulama yapmalıyız.
Bunun için dilerseniz spreyleyin; dilerseniz de -günde 2-3 saat mutlaka havalandırmak şartıyla- şeffaf naylondan bone gibi gardenyanın kafasına geçirebiliriz (ben en büyük boy şeffaf peynir poşetlerinden kullanırdım gardenyam küçükken; sonra kuru temizlemeci naylonlarına terfi etti bizimki)
Önümüzdeki günlerde paylaşacağınız gelişmelere göre istişare edelim konuyu.
Sağlıcakla...
Sayın Lerdemir,
Çok teşekkürler. Sulama prosedürünü dediğiniz gibi düzenliycem bundan sonra. Yaprakları sprayle suluyorum zaten. Arada aksatsam da günde 2 kez yapmaya çalışıyorum işe gitmeden ve dönünce. Aksatmamaya çalışırım. Saksı harcı dediğiniz gib sanıyorum. Oldukça süzek. Elimde torf ve bir miktar pomza var. Sanırım bunlarla hemen girişmektense daha iyi bi karışım hazırlamak üzere malzeme için bekleyeyim.
Tekrar teşekkürler. Gelişmelerden haberdar ederim.
lerdemir
15-03-2009, 16:01
Gardenyasında herhangi bir dalı aşırı uzayan, bitkinin genel şeklinde aykırılık yapıp göz zevkini bozan dallar varsa ve bu dallar biraz odunsulaşmışsa bakın "Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689&page=4)" başlığında yeni bir uygulama var.
Başlığın ilk sayfasında da daha derli toplu bir uygulama göreceksiniz.
İlgilenenlere...
lerdemir
15-03-2009, 16:13
Bunun yanısıra, gardenyanızı benim gibi küre şeklinde çalı yapısında seviyor iseniz, tercih ettiğiniz şeklin ve boyutlarında dışına taşma eğilimi olan dalları, uzadıklarından sonra kesmek yerine, uzamasını istemediğimiz yerlerdeki sürgünleri "çimdiklemek" tabir edilen sürgün uçları alımı ile hem gardenyanın şeklini muhafaza edebilir, hem de dipten ve içten daha fazla sürgün vermeye teşvik ederek daha dolgun bir görünüm elde edebilirsiniz zaman içinde.
Üstelik, sürgünleri kopardığınız noktalardan genellikle çift dal sürerek devam ediyor gardenya, yani aynı noktadan çift dal sürgünü ile ilerliyor; bitki dolgunlaşıyor.
Örnek uygulamaları şu şekilde fotoğraflamaya çalıştım; bilgilerinize:
Aşağıdaki fotoğraflarda, istemediğimiz yönde ilerlemek üzere baş vermiş sürgünlerden iki örnek var:
67204
67205
Bunları falçata gibi bir kesici ile alıyorum ben genelde -sürgünün iki yanındaki yapraklara ve gövdeye zarar vermeden-
67207
67206
67208
lerdemir
15-03-2009, 16:17
Sürgünleri böyle alınca şu şekilde bir görüntü oluşuyor:
(Bu ikisi taze bir işlemin görüntüsü)
67209
67210
Bu ikisi de, işlemin üzerinden bir kaç gün geçtikten sonraki halleri; yara yeri siyahlaşmış, bir nevi kabuk bağlamış:
67211
67212
lerdemir
15-03-2009, 16:22
Haftalar -veya bakıma göre aylar- geçtikten sonra da, o budadığımız yerlerden ikili üçlü yeni sürgünler vermeye çalışıyor gardenyamız. İşte o zaman gardenyamız, satın aldığımızdaki bol yapraklı ve dolgun görünümüne yaklaşıyor:
67213
67214
67215
67216
67217
Mutlu gardenyalar, mutlu gardenyacılar :)
Yaklaşık bir yıldır bana küskün kalan, her tomurcuk verdiğinde hevesimi kırıp tomurcuklarını döken nazlı kızım gardenyam, sonunda bugün ilk defa çiçek açtı:) Haftada bir demir sülfat takviyesi, her gün düzenli olarak yapraklarına su püskürtme, kaliteli içme suyu kullanımı ve birazcıkda şefkatle kendisine geldi. bunun için bu konuya katkısı olan bütün arkadaşlara özellikle Lerdemire teşekkürlerimi sunuyorum. En kısa zamanda da fotoğraflarını sizlerle paylaşıcam. Herkese mutluı günler:)
melantis
16-03-2009, 12:23
Sn. Lerdemir,
Allah sizi başımızdan eksik etmesin :) 7 maddeyi yazarak ve fotoğraflayarak göndereceğim, şimdiden teşekkürler.
lerdemir
16-03-2009, 13:39
Sayın krisch;
Çiçeğiniz açtığı - hatta, tomurcuğunuz iyice irileşip açılan noktalarında beyazlık görünmeye başladığı- anda püskürttüğünüz suyun çiçeğe gelmemesine özen göstermelisiniz.
Su değdiği zaman, çiçeğin beyaz ömrünü çok kısaltıyor. Elinizi siper edebilirsiniz; bazı aşırı hassas arkadaşların yaptıkları gibi kağıttan iri bir külah yapıp, çiçeğe değdirmeden ona siper edebilirsiniz; ya da kimi arkadaşımızın yaptığı gibi bitkimiz çiçekli iken hiç püskürtme yapmayabilirsiniz - 1 hafta su püskürtmesek ölmez ya?!- :)
Gelişmeleri ve güzel görüntüleri hevesle bekliyoruz :)
NOT: Fotoğraflamadan önce gardenyanın yapraklarına spreyle su püskürtürseniz çok daha etkileyici bir görüntü oluşuyor, bilginize...
Sayın melantis;
İnanın bu forumdaki teşekkürler karşısında mahcubiyet yaşıyorum; zira asıl teşekkürü, bu ortamı hazırlayıp bizleri burada buluşturan kurucular ve de teorik/pratik bilgilerini bizlerden esirgemeyerek bizleri iyi-kötü bugünlere getiren uzmanlarımız hak ediyorlar gerçekten de.
Ben yalnızca onlardan edindiğim bilgiler ışığında, biraz da maceracı bir ruhla yaptığım denemeleri ve geçen süre zarfında deneme/yanılma ile kendimce elde ettiğim tecrübemi buradan severek paylaşmaya, aktarmaya çalışıyorum. Okuyanlar, deneme/yanılmanın ilk adımını az hasarla atlatsınlar diye :)
NOT: Yukarıdaki fotoğraflardaki yaşlı yaprakların parlaklığı gitmiş ve de üzerleri lekelidir dikkat ettiyseniz. Zira; sevgili Todor'un da desteği ile gardenyamı bir ara yapraktan besleme yöntemini denemiştim, ancak ya oranları tutturamadım ya da bir yerde yanlış yaptım; yaprakların üzerinde leke leke izler kaldı; ıslka bir bezle silince büyük oranda temizleniyor, ama ona da kafa ve vakit lazım. Bu ara da, ikisi de pek yok :)
Gardenyasını sadece yapraktan besleyen varsa bahsedebilir mi? Su ile saksı harcından besledikçe zaman içinde toprakta önüne geçilemez bir TUZLANMA oluşur. Saksı harcında tuzlanma da bitkilerin hiç istemediği bir durumdur. O açıdan aslında yapraktan püskürtülen suya suda çözünen bitki besini ekleyerek beslemek gardenyayı en sağlıklısıdır -ve de zoru-; ama dediğim gibi, ben öylesini yapamıyorum. Aşırı tuzlanma olursa, en kötü ihtimalde saksı harcını yenilerim, olur biter diyorum. Ne de olsa profesyonel üretici değiliz. Gerçi, bu gidişle ben birşeyler yapabilir miyim diye düşünmüyor da değilim hani :)
lerdemir
16-03-2009, 17:13
Sayın krisch;
Şimdi bir daha okurken farkettim; "haftada bir demir sülfat uygulamak" aşırı sık değil mi?
Ayda bir bile yetiyor da artıyor bile.
Saksı harcında aşırı tuzlanmaya neden olmayın sonra? Ya da aşırı demirden dolayı başka bir besinin alımına ket vurmak da söz konusu olabilir mi ona da ilgili başlıktan bakmak lazım...
kopshtar
17-03-2009, 13:50
Sn Lerdemir;
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Bahçe toprağı torf karışımına ekmiştim. 4/3 torf olan bir karışıma ekmeyi deneyebilirim.
SN LERDEMİR,
Forum geçmişindeki yazılanlardan aklımda haftada bir, bir litre suya bir çay kaşığı diye kalmıştı. Kontrol etsem iyi olacak. Hazır kendine gelmişken tekrar eski haline gelmesini istemem :(
İşte benim nazlı kızım gardenyam. Aman maşallah demeden açmayalım:)))) fotoğraf kalitesi ve çekimi kötü olabilir bu konuda pek iyi değilimde, maruz görün artık :o
lerdemir
19-03-2009, 17:38
Oh oh oh maaşallah.
O bir saksı bütün evi mis kokuya boğmuştur bu haliyle...
Çok güzel çiçeklenmiş. Allah nazardan saklasın...
Yalnızca, engel görmeyen dallar aşırı uzayıp saksıdan kaçmaya çalışmışlar :)
Hemde ne koku, bütün oda parfümlerini kapatıp bir köşeye attım:)) Peki dallar için ne yapabilirim, Gittikçe daha çok şekilsizleşmeye başlıyorlar:S
lerdemir
20-03-2009, 15:05
Ben de bu durumda sadece bir kaç mesaj yukarıda; yani 766. ve 767. ve 768. mesajlarımda boşa uğraşmış olduğumu düşünüyorum :)
Bkz. fotoğraflı anlatımla ilgili mesajlarım: :)
Sizin aşamaya gelinmiş durumda ise, -tabi görsel olarak benim bahsettiğim biçimde bir tercihiniz var ise- önce genel olarak kafamızda tasarladığımız hayali kürenin dışında kalan dalları, o kürenin sınırlarından budamamız ve ondan sonra da kafamıza uygun şekilde gelişmeye teşvik etmemiz düşünülebilir. Hem evde ortam sıcaklığınız elverişli ise, bu şekildeki budamanız sonrasında elinizdeki dalları çelik olarak değerlendirip köklendirmeyi deneyebilirsiniz.
Ancak; hazır da misler gibi çiçeklenme evresinde iken bence bırakınız budamayalım. Yeni Yeni çıkan sürgünlere dokunmadan ilk bir iki hafta gözlemlersiniz. Sürgünler yaklaşık iki haftalık olmalarına yakın, kendilerinin yeni yaprak mı yoksa çiçek goncası mı olacaklarının sinyallerini verirler, siz de rahatça anlarsınız; -gonca sürgünü ise bir tohum zarfı gibi kapalı halde irileşen sürgünün en tepesinde hafif sivri uçlu oluşumlar belirir bir on gün kadar süre içinde; açmış çiçeğin gövdeye birleştiği yerdeki taç kısmının ilk oluşumu olsa gerek-; onları bırakır, öyle olmayan diğer sürgünleri fotoğrafladığım gibi veya size daha kolay gelebilecek herhangi bir şekilde -ben ilk zamanlarda bir cımbız ile kıstırıp öyle 'çimdikleyerek' buduyordum sürgünleri- budarsınız.
Böylelikle hem ilk etapta gardenyanız büyüklüğünden kaybetmeyecektir; hem bu canım çiçeklenme safhasında harika gardenya çiçeklerinden feda etmeyeceksinizdir, hem de zaman içinde, arzu ettiğiniz şekle doğru gelişen bir gardenyaya doğru yol almış olacaksınızdır.
NOT: Ben ilk başlarda kıyamazdım ilk önerdiğim yöntemdeki gibi orta sert budamalara. Zaman içinde o konuda üzülmeden budayabilir oldum arzu ettiğim şekil ve bitki sağlığı adına. O yüzden, siz hangisini tercih ederseniz, ona göre kendinize uygun yöntemi rahatça uygulayabilirsiniz.
Mis kokulu, parlak yeşil yapraklı mutluluk verici gardenya günlerine...
lerdemir; gardenyasını haşince budayabilen forumzade.
NOT: Bu imza, çok açık bir biçimde yeni üyelerimizden "gece" etkisidir. :)
lerdemir
20-03-2009, 16:57
Ssyın krisch,
Hazır gardenyanız bol bol çiçek verme eğilimindeyken, bence bizim gardenya başlığımız için çok ama çok önemli olabilecek bir husus aklıma geldi:
Bu noktada; GARDENYACILARIN İLGİ ve İŞBİRLİĞİNİ RİCA EDİYORUM:
"Gardenya çiçeklerinden nasıl tohum elde edebiliriz?"
Bu konuyu bilenler olabilir; internetten hep beraberce araştırıp burada paylaşabilirsek harika olur!
Kimi bitkilerin çiçeklerinde olduğu gibi, çiçeğin merkezinde tozlaşma ile mi, yoksa başka bir yöntemle mi?
Forumdan markus adlı, sadece bir mesaj yazmış olan üyemizin gardenya çiçeklerinden tohum elde ettiğini şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10152) göreceksiniz. Gerçi orada sevgili Todor, tohum elde edilmesinden sonrası ile ilgili bilgilendirme yapmış, ama tohumu nasıl elde eeceğimiz hakkında tam olarak bir yöntem açıklanmamış.
Belki biri bize yol gösterir...
Sn Lerdemir
Bence kesinlikle boşa uğraştığınızı düşünmeyelim:( Onun aksine forumdaki bazı sayfaların gözden kaçırdığımı söyleyeyim. Yani kabahat tamamiyle bende:)
Bu gardenyadan tohum elde edebilme fikri gayet güzel. Bu konuda araştırmalar ve çiçekler üzerindeki incelemelere hemen başlıyorum:)
Şubat ayında aldığım gardenyamın saksısını yaklaşık 10 gün önce değiştirdim…
Uzun zamandır düşündüğüm bir şekilde; Bauhaus’dan aldığım 10 Lt’lik pres kil saksı kullandım. Kil / Toprak saksıların yapım tekniklerine bağlı olarak değişik oranlarda gözenek içermesinin; toprağın nem dengesinin sağlanmasında ve zamanla oluşan -istenmiyen-tuzlanma/kireçlenmenin saksı dışına atılmasında daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum.
Kullandığım toprak cinsleri ve oranları:
1- 2 Lt. Anadolu marka organik ürün ve humus katkılı torf
2- 2 Lt. Gardol marka orman gülü/açelya toprağı (Ph:4-5)
3- 4 Lt. Yaprak çürüntüsüyle zengin Kastane toprağı (A.O.Ç)
4- 2 Lt. Elenip, yıkanmış dere kumu. (Deniz kumu boyunda)
5- Çok az miktarda (¼ Lt. kadar) iyi yanmış çiftlik gübresi.
Saksı tabanındaki deliği lavabolarda kullanılan plastik süzgeçle kapatıp, elemeden artan kaba kum taneleri ile iyice örtünceye kadar (yaklaşık 2 cm.) doldurdum, üstüne de toprak karışımını kullandım.
Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor.
Dediğim gibi 10 gündür Gardenyam mutlu görünüyor. Tomurcuk ve yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Gardenyada yeni toprak değişimi beni her zaman tedirgin etmiştir. Önceki gardenyalarımı bu nedenle kaybettiğimi düşünüyorum. Geçen süreç, bu kez isteğine uygun davranmış olduğumu gösteriyor:D
lerdemir
24-03-2009, 16:57
Sevgili omar,
Saksı harcında bu malzemeleri ve de bu oranlarda kullanman belli bir kaynağa dayanıyor mu, yoksa sen de çeşitli bilgilerle böyle daha iyi olacağını düşünerek mi böyle yaptın?
Ben de bu hafta sonu bir yapı marketten Anadolu marka torf almıştım organik ürün ile humus katkılı; onun da ambalajında ph'sının 5.5 civarında olduğunu hatırlıyorum.
İyi sonuç aldığınıza sevindim; zira son günlerde internette kimi yabancı üniversitelerin gardenya üzerine çalışmalarına ilişkin makalelerini inceliyorum; kökleri saksı değişimine çok hassasmış gardenyaların.
Ben de üç hafta evvel, tenekesi epeyce çürümüş olan gardenyamı bir başka teneke saksıya almıştım. Sonra en fazla 2 saat kadar doğrudan güneş alan yere aldım yeni saksısındaki gardenyamı, 3 haftadır mutlu mesut; yeni sürgünler ve goncalar var bir sürü...
Sizinkinin de neşesinin yerinde olması çok güzel; zaten iç mekan gardenyalarımzın tam canlanma dönemi.
Bu arada sizin yazınızdaki bir bölümü gerçekten de tam olarak anlayamadım; rica etsem o kısmını biraz açıklayabilir misiniz?
"Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor."
"Üreticilerin yeterli oluşum süresi" nedir? Siz 1 yıl ne için bekletiyorsunuz? Kullanımda kendini belli eden tam olarak nedir?
NOT: Halen GARDENYADAN NASIL TOHUM ELDE EDEBİLİRİZ sorusuna cevap bulamadık! :(
Sn Lerdemir,
Önce "Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor." sorunuza cevap vermek istiyorum;
Literatürde sizinde bildiğiniz gibi kompost oluşum süresi olarak en az 3 - 4 ay olarak belirtiliyor. Bende acaba erken davranılmış, ticari kaygı ile tam oluşmadan piyasaya sürülmüş olabilir mi kaygısı var. Örnek olarak 2 ay evvel aldığım Torfun yapısı ile geçen yıl aldığım aynı marka ve tür torfun yapısı farklı idi. Bir başka çiçeğin saksı değişiminde toprağım yetmediği için yenisini açıp kullanmak zorunda kaldım. Bazı kısımları helen "sabunsu" bir yapıda idi.
Sizinde belirttiğiniz gibi saksı değişiminde gardenya çok hassas. Ben canlarımı hep bu aşamadan 5 ila 10 gün içinde uçlarda kararma, aşırı yaprak dökümü ile kaybediyordum. Genelde de kökler çürümüş oluyordu.
Karışımı www.biltek.tubitak.gov.tr/ adresinden alıp, özellikle sizin katkılarınız ile geliştirip, düşünüp biraz da empati ile denedim.. :D
Denememin sonucunu 10 gün bekleyip sizler ile paylaşmak istedim.
Belki size ilginç gelebilir, uyguladığım metodlardan birisi de: acil ihtiyacım yok ise, toprağı 20 Litrelik kova içine alıp 15-20 adet "Kuru fasülye" **** "Nohut" çimlendirip, 30-40 gün sonra sökmeden toprağa karıştırıp dinlenmeye bırakıyorum. Toprağın önceki haline oranla daha verimli, tava gelir bir yapıya sahip olduğuna inanıyorum.
lerdemir
25-03-2009, 08:06
Tesadüf bu ya, ben de dün www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/ adresine "gardenyadan nasıl tohum elde edilebileceğini" soran bir yazı yolladım.
Bakalım ne cevap gelecek.
Sizin saksı harcı karışımlarınızın çok çok iyi bir sonuç vereceğine eminim.
Her birimizden güzel gelişmeleri duymak ümidiyle...
NOT: Fasulye ve nohut çimlendirme fikri nereden kaynaklandı? Diğer bütün şartlar aynı olduğunda bu uygulamanızın daha iyi bir sonuç verdiğinizi gözlemledi iseniz vardır mutlaka teknik bir açıklaması... Tebrikler...
Yorumuma göre fasulye nohut çimlendirme, "fakir topraklarda azotu arttırmak için baklagil ekme" teorisinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Ancak çimlenme aşaması bu süreç için yeterli midir bilmiyorum :) Bilebildim mi?
Benim gardenyam da toprak değişiminden sonra keyfe geldi. Tomurcukları yerlerinde duruyor ama hala gelişmediler milimlik büyümelerle devam ediyorlar. En azından dökülmediler diye seviniyorum... Heyecanlı bekleyişe devam.
lerdemir
25-03-2009, 09:05
Olabilir tabi, neden olmasın; asıl bu konuda uzman teknik üyelerin görüşlerini alabilsek çok daha bilimsel bir yanıt verebilmiş oluruz konuya.
Bu arada, Sayın kaktüs,
Sizin gardenyanızın da dkeyfinin yerinde olmasına çok sevindim. Fotoğraf bekleriz :)
Goncaların büyümesinde ortam ısısı ve gün ışığı alma süresi çok önemli.
Ona göre hızlı büyüyebiliyorlar; ancak bu hızlı dediğim süre bile bence uzun zaman alıyor.
Hazır aklıma gelmişken; gardenyalarımdaki bir kaç goncayı ilk oluşumundan itibaren takibe alayım da tam olarak ne kadar sürede hangi evrelerden geçiyor burada fotoğraflayarak paylaşalım. Böylelikle bir örneği kayda gemiş oluruz hem.
NOT: Gardenyalar goncalandığı evrede SULAMAYA DİKKAT!
Aşırı ISLAK TOPRAK, GONCALARIN ÇİÇEĞE DÖNMEDEN DÖKÜLMELERİNE YOL AÇAR!
Gardenyalarımı zaten sizi okuduğumdan beri açlıkla terbiye ediyorum. Eve aldığım zaman olan gonca dökülmeleri durdu. Ama saksısı küçük olduğu üzerinde goncalar varken saksı değiştirdim. O goncalar hala üzerinde :)))
Küçüçükler ama varlar. Bir kaç tanesinde milimlik büyüme var. Fısfıs yaparken çaktırmadan bakıyorum ki şımarmasın. Resimlerini çekeyim ama fotoğraf makinam çok iyi değil, çektiğimde sizlerinki kadar güzel görüntüler vermiyor.
Sn. Lerdemir,
Bu uygulamam okul zamanlarına dayanıyor, sn. Kaktüs'ünde dediği gibi doğal yoldan toprağa azot kazandırmak ve 'esas bitki' öncesi toprağımı uygun duruma getirme isteği diyelim...
Bilimsel olarak yorumlara benimde ihtiyacım var. Fayda sağlayım derken zarar vermek istemem. Birde sizler ile paylaştıkdan sonra, yanlış yönlendirme yapmaktan korkarım.
Ayrıca tohum alabilme çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. bende kaynak tarıyorum ama dişe dokunur birşey bulamadım daha...:(
lerdemir
25-03-2009, 10:47
Hep beraberce arayışa devam o zaman...
Bulana kadar...
Bir adet tohum kesesinden bir dolu tohum elde ediliyormuş :)
Sûz-i Dilârâ
29-03-2009, 22:04
Gardenyamın yaprakları sararıyor, daha geleli bir hafta olmadı bu ne hız şaşırdım.:( Daha tanışamadık, konuşamadık yerini sevdi mi sevmedi mi bilemedik. Baştan havlu mu atacak ne:confused:
zerrinsrt
29-03-2009, 22:19
Benim gardenya da aynı durumda.
Bu sefer havluyu atan ben olacağım:(. Kaçıncı olduğunu hatırlamıyorum. En uzunu 6 ay dayandı. Bir daha almayacağım.
lerdemir
30-03-2009, 13:02
Bence gardenya satış noktalarında, sadece gardenyaya özel ilave bakım ürünleri satışı da yapmalılar.
Ayrıca da, ideal ortamlarda, topraksız harclar ile sadece yapraktan beslemek suretiyle coşturulan gardenyaların satın alınıp da eve getirildikten sonra birden bozulmaları da son derece normal; zira saksı harçlarında besin neredeyse yok;sadece yapraktan beslenirken birden beslenmez oluyorlar ve müdahale edilmezse çok çabuk bozuluyorlar.
O yüzden acilen toprak, torf, perlit humus içeren bir saksı harcına almanızı; etiketteki kullanım miktar ve zamanlarına uyarak bitki besini ve demir vitamini vermenizi öneririm.
Ortam nemini sağlamak için sıkça fısfıslamak veya gardenyanın sağına soluna minik su kapları koymak da lazım; ben son dönemde minik su kapları uygulamasını deniyorum. Çeşitli kavanoz kapaklarına su doldurup gardenya saksılarının çevresini onlarla dolduruyorum :)
Emin olun, bu bahsettiklerimle gardenyanızı önce kurtarıp, sonra da toparlayacaksınızdır...
Pes etmek yok...
Sûz-i Dilârâ
31-03-2009, 20:54
lerdemir, sitenin gardenya üstadı olduğunuzu anlıyorum önceki mesajlarınızdan da bugün tavsiyenize uyarak gardenyamın önce odasını değiştirdim, açelya ve çuhalarımın bulunduğu peteğini kapattığım odaya aldım, orası serin ve evde olduğum süre içinde birkaç saatte bir fısfıs yapıyorum, yalnız şu etrafına su dolu kabın konmasına bir anlam veremedim, nem ihtiyacını karşılar mı bu şekilde bitki? Su kapları koyduktan sonra da fısfısa devam edecek miyiz?
Demir alamadım ama perşembeye ilk işim demir sülfat almak olacak. Gardenyamın toprağı da torf+perlit+coco peat karışımında bu doğru bir karışım mı? Bir de dün iki küçük limon tuzu parçasını suda eritip gardenyamı sulamıştım. Yerli ve ithal gardenyalara göre değişiyormuş bu durum öyle mi? Yerli gardenyalar limon tuzlu su sever mi?
Sorularım biraz fazla oldu ama bu bilgilere de çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.;)
lerdemir
31-03-2009, 21:46
Teveccühünüz olur; sadece maceraperest, paylaşımcı bir gardenyakoliğim o kadar...
"Serinlik"ten kastınız doğrudan ısı kaynağına maruz kalmamak ise olur; ancak gerçek manada serin ise o da pek tercih edilen bir durum değil aslında.
Bulunduğu yerden gün ışığı alsın; mümkünse de sabah güneşini...
Bir kaç saatte bir fısfıslamak mı? Off; o bile kafinin ötesinde emin olabilirsiniz.
Su dolu kapları gardenya saksısına bitiştiriyorum; bunun da gardenyanın yapraklarının altından güzel bir nem etkisi yaratacağını düşünüyorum.
Bunun teknik cevabını teknik ustalarımızdan alabilirsek daha kesin konuşabiliriz bu konuda.
Ben su kapları koyduktan sonra haftada 2-3 kereye indirdim fısfıslamayı.
Son 1 ayı aşkın süredir daha hiç nemsizlikten kuruma belirtisi görmedim gardenyalarımın yapraklarında...
Torf ya da coco peat'ten birisi+perlit+bahçe toprağı+humus gayetle de yeterli olacaktır; çünkü ben buna benzer bir karışımla gayet iyi gittiklerini görüyorum gardenyalarımın.
Limon tuzu uygulamasını 1 lt suya sadece 1 beyaz leblebi boyutunda bir limon tuzu şeklinde orantılayarak uygulayabilirsiniz.
Yerli veya yabancı olması topraktaki asidite ihtiyacında farklılaşma yaratmıyordur diye düşünüyorum. Dolayısı ile bu noktada fark eden birşey olmamalı.
Bir türlü aklıma getirip de fotoğrafını çekemediğim gardenyamım durumu iyiye doğru gitmeye devam ediyor. Maşallah diyeyim. 24 Kasım'da almıştım gardenyayı. Demek ki 5 aydır yaşatabilmişim. Sanırım 1 ay içerisinde de kaybetmem.
Nemi çok seviyor. Aklıma geldikçe fısfıslıyorum yapraklarını. Ev kaloriferli olduğu için hemen büzüşüveriyor yapraklar. Fısfıs yapınca düzeliyor. Tomurcukları milim milim büyüyor. Hala açacak büyüklüğe gelmediler ama hala üzerindeler... Bekle bekle sabır taşına döndük vallahi.
Şu demirdir vs'dir ihtiyaç duyulan malzemeleri satan yerler bulamadım. Benim bu konuda yardıma ihtiyacım var.
lerdemir
01-04-2009, 08:22
Semt neresi?
Oraya yakın fidanlık bulmak lazım...
Merhaba ,
Benim gardenyam da çok kötü durumda..Dallarının altında pamukçuk bitleri farkettim bugün, kulak temizleme çubuğuyla aldım gördüklerimi..Ayrıca kararan yaprakları kestim ve saksısını değiştirdim. Toprağını değiştirirken toprağının neredeyse sırılsıklam olduğunu farkettim.Saksısı plastikti, acaba bundan mı kaynaklanıyor..Evde güney doğu cepheye koymama rağmen yerini hiç sevmedi...Sanırım daha sıcak ortam istiyor..Yüzünü güldüremedim gardenyamın..Ölmesini istemiyorum..Özellikle bu pamuklu bitler için ne yapabilirim ve ilk aşamada aldığım önlemler doğrumu merak ediyorum..Yardımlarınızı bekliyorum..:(
Toprağı su tutan bir toprak olabilir. Ne kullanmıştınız toprak olarak ve ne sıklıkta su veriyorsunuz?
Ben lerdemir'in tecrübesi olan, susuzluktan bayıltana kadar (boyun büktürme metodu) sulamama, daha sonrasında bol su verip bir dahaki bayılma seansına kadar su vermeme yolunu tercih ettim sulama konusunda.
lerdemir
03-04-2009, 10:33
Sayın perili,
Öncelikle bu konudaki rehber forum başlıklarımız "Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160)" ana grubundaki sabit konularda detaylıca örnekleri ile işlenmiştir.
Bu veya sonraki olası tüm sıkıntılarınızda o bölümü kaynak olarak değerlendirebilirsiniz.
Öncelikle sorununuzu doğru tanımlamak için "şu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=42981&postcount=1)" ilk fotoğraftaki görüntü ile uyuşup uyuşmadığını bir kontrol edebilir misiniz? Tam olarak o fotoğraftaki gibi midir gardenyanızdaki oluşumlar?
Eğer özellikle ilgili bitkinin başlığında çare bulamadığımız bir konu olursa, onu da "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)" başlığında teknik uzmanlarımıza danışabiliyoruz.
Okuduklarıma göre muhtemelen 2008 yazında bir arkadaşınızdan almış olduğunuz mum çiçeği çeliğinde oluşan pamuklu bitler gardenyanıza da sıçramıştır.
Öncelikle mümkünse akan suda eski bir diş fırçası yardımı ile mekanik mücadele yaparak unlu bitlerinizi gardenyanızdan uzaklaştırmanızı, sonrasında da Mine Pakkaner'in "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)" başlığındaki ilaçlarla ilaçlamanızı öneririm. Bu konunun "12.mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23099&postcount=12)" "Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi" anlatılmıştır.
Acilen oradaki talimatlara uygun ilaçlamayı uygulayın. Mutlaka ama mutlaka püskürtücünüzle tüm yaprakların hem üstünü hem de altını tam olarak ilaçla kaplamaya özen gösterin.
Eğer erken dönemde ise zararlılar "beyaz yağ/yazlık yağ" da etkili oluyormuş teknik uzmanımız fmt79 sizin sorununuza özel olarak açılmış "Unlu Bit (Pamuklu Bit) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740)" başlığındaki "şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=301581&postcount=16)"nda belirttiğine göre.
Gördüğünüz üzere, forumun arama motoru, sorunlarımıza çare bulmamızda oldukça yardımcı olabiliyor. Olamadığı durumlarda, bizler yine buradayız, bekleriz.
Geçmişler olsun. Gelişmeleri de duymak isteriz. Uygulamalarınızı, sonuçlarını...
lerdemir
03-04-2009, 10:48
Sn.kaktüs,
Ben yıllardır -3 yılı aştı- hep o bahsettiğim "boyun büktürme" yöntemini uyguluyorum sulamalarımda.
"Boyunları bükülmeden gardenyalarıma su yok!"
Tabi, o raddeden sonra, daldırma yolu ile tüm saksı harcını suya doyuruyorum, akabinde fazla su süzüldükten sonra da saksıyı yerine alıyorum. Bu şekilde gonca kayıplarım asgari seviyede. Senede bir kaç tane civarında. Özellikle de son iki yılda. İlk yıl bu uygulamayı farkedene kadar epeyce kaybım olmuştu :)
Sn. perili,
Gardenyanızı suladığınız gün veya ertesi günkü bir durum değilse bu bahsettiğiniz; gardenyanızın saksı harcı asla ve asla -sizin tabirinizle- "sırılsıklam" olmamalı.
Bitkilerin çoğunda olduğu gibi, saksı harcı nemli olacak; ama ıslak olmayacak.
Ben gardenya dışındaki büyük saksılarımdan bazılarında bu durumu şöyle muhafaza etmeye çalışıyorum: İki veya üç sulamamı bitkinin köküne gelmeyecek şekilde, sadece saksının dış çeperine yakın olan yerleri bolca sulayıp, 3. veya 4. sulamada bitkinin köküne de su vermek yolu ile bu dengeyi muhafaza etmeye çalışıyorum.
Gardenyada ise hep dediğim -ve de Sn. kaktüs'ün de vurguladığı- "boyun büktürme" ve "daldırma" yöntemidir benim uyguladığım.
Sn. perili,
Saksı toprağınızın ıslak oluşunuzun nedeni nihai olarak sizin sulama rejiminizdir.
Yani; aşağıdaki özelliklere -unuttuğum olabilir; teknik uzman arkadaşlarımızın varsa eksik kalanları tamamlamasını istirham ederim- göre sulama sıklığını ayarlamak, bitkiye bakan kişinin dikkat etmesi gereken bir durumdur:
- Saksı harcının su tutma özelliği (süzek harç, çok su tutmaz, sık sulama ister)
- Ortam ısısı ve gün ışığı (çok sıcak ve uzun süre doğrudan gün ışığı alan ortamda daha sık sulama gerekir)
- Bitkinin su isteği (bu da tamamen bitkinin tercihini bilmekle alakalı)
vb. vb. vb.
Öncelikle uzun ve aydınlatıcı mesajlarınız için çok çok teşekkür ediyorum..Zararlıların fotoğraflarına baktığımda gardenyamdaki zararlının beyaz pamuksu yapılar (külleme) olduğunu düşündüm..Özellikle yaprak diplerinde, dal boğumlarında vardı bu beyaz pamuksu yapılardan..Saksının yerini değiştirdim ve arap sabunlu tariften uygulamaya başladım..Umarım kurtarabilirim gardenyamı..Sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim.
Son olarak gardenyayla mum çiçeğim bir kez bile yanyana gelmediler..Mum çiçeğinin üstündeki lekeler doğalmış..Zaten epeyce büyüdü mum çiçeğimde :)) Halinden memnun bu aralar..Darısı gardenyamın başına..:)
Bu arada kullandığım torftu..sanırım çok su tutuyor..Standart süs bitkileri için satılan torflardan..Toprak konusunda pek bilgim yok..Ve genelde dibi kurudukça suluyordum..Belki dikkat etmeden ölçüyü kaçırmış olabilirim sulama konusunda..Toprağının sürekli nemli kalması gerektiğini okumuştum sanki..Bu unsu yapılar çok sulamadan mı kaynaklanıyor acaba..?
lerdemir
04-04-2009, 00:56
Sn. perili,
Geçmiş sayfalarda bahsettiğimiz "boyun büktürme metodu"nu irdeleyebilir ve kendinize göre tecrübe edebilirsiniz.
Unlu bitin aşırı ıslak saksı harcı ile doğrudan ilgisi olup olmadığı hakkında ise somut bir bilgim yok henüz.
Gardenyamın durumu iyiye gitmiyor..:(( Fotoğraflarını ekledim..Yorumlarınızı bekliyorum...
Beyaz pamuksu yapılar (külleme)artık görünmüyor..Ama cılız kaldı yavrucak...:(( Düzelecek mi acaba??
lerdemir
16-04-2009, 21:42
O belirttiğiniz "pamuksu yapılar" "pamuklu bit"i kastetmiştim.
O mesajımdaki yönlendirmeler işinize yaradı mı?
Yoksa, gerçekten de -özellikle güllerde yoğunlukla gördüğümüz- "külleme"yi mi kastediyorunuz?
Mesajınızdaki yönlendirmeler çok işime yaradı,tekrar teşekkür ederim..Gönderdiğiniz linkteki fotoğraflarda pamuksu yapılar (külleme) diye geçiyordu...Pamuklu bite benzemiyordu..(Fotoğraflara bakarak bunu söylüyorum tabi..)Arap sabunlu karışımdan uyguladım.. Beyaz pamuksu yapılar artık yok..Ama Gardenyam yukarıda fotoğrafını gönderdiğim halde..Biraz yıprandı sanırım..Toparlanması için zamana mı ihtiyacı var? Ekstra bir şey yapma şansım var mı? Bir de su vermiyorum şu aralar..Boyun büktürme yöntemi için yanlış zaman mı acaba?
lerdemir
17-04-2009, 21:15
O bahsettiğiniz görüntü yok olduysa ne ala.
Sulama rejimine verdiğim isim biraz sadist çağrışımlar yaptırsa da, asıl olarak bitkiyi aşırı sulamanın etkilerinden korumak için benim tecrübe ederek bulduğum en emin yoldu.
Zamanlama ile ilgili bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Aşırı güneş ışığından koruyunuz bu safhada. Zamanla toparlayacaklardır.
BenBen1967
21-04-2009, 19:52
Gardenyada aşama kaydettim 2 senedir kurutmadan yaşatıyorum. Hattızatında tomurcuklardan fazla gördüklerimi çimçiklemek suretiyle ortadan yok ettim. Acayip işe yaradı kalanlar sağlıklı bir halde yaşamını sürdürüyor. Fazla tomurcuk olunca dökülmede fazla oluyordu bu ortadan kalktı. Dört tanesi açmak üzere.
lerdemir
21-04-2009, 23:00
2 yıl canlı kalabildi ise, bakıcısı bu işin ilmini almış demektir :)
Geçmiş olsun. Bitmiş bu iş :)
Çiçek goncalarının çimdiklenmesine içim razı gelmedi.
Onun yerine yaprak sürgünleri daha büyümeden, tomurcuk halinde iken onları çimdikleseniz de, çiçek goncalarını bıraksanız? Ya da çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı bir yaprak gübresi ile muamele etseniz; tüm goncaları çiçeğe dönüştürürsünüz, olmaz mı?
Daha çok çiçek, daha fazla cennet kokusu :)
Bir de fotoğraf isteriz artık sizden...
A-ha... Bir türlü açmayan tomurcuklara yaprak gübresi versem çiçek olur mu?
Evde çiçek coşturan'ın yeşil yapraklı bitkiler için olanı var işe yarar mı?
lerdemir
22-04-2009, 11:56
Goncaların dala bağlandıkları noktada siyahlaşma olmuyor ve dökülmeden duruyorlarsa bence bir sorun yok. Yeterli güneş ışığı alma süresi ve ortam ısısı ile ortam nemini temin edebilirseniz goncalarınız er ya da geç çiçeğe dönüşecektir.
Ben bir goncayı farkettiğimden sonra 1 ayı buluyor onun çiçeğe dönmesi.
Şu an da üzerinde onlarca gonca oluşumu var.
Bakalım, sabır.
NOT: Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı besinler çiçeklenmeyi teşvik etmekle beraber, doz fazlası da bitkinin demir alımını önkediği için yaprakların sararıp dökülmesine neden olabiliyor. Elinizdeki çiçek coşturanın içeriği nedir? NPK kaç yazıyor? Gerçi yeşil yapraklılar içinse, dengeli ve düşük oranlı bir karışım olacağını tahmin ediyorum...
N-P-K olarak değil de yüzdesel değerler var. Tekrar bir inceleyeyim. Henüz tomurcuk diplerinde siyahlaşma ve dökülme görmedim. Bunun Gardenyamı susuz bırakmakla alakalı olduğunu düşünüyorum. Susuzluktan dili damağı kuruyana kadar su vermiyorum kerataya.. Ama serinlesin diye aklıma estikçe tomurcuk dahil her yeri fısfıslıyorum...
Ama tomurcuklarda hala açma belirtisi yok. Bari 1 tane çiçek göreyim :D
lerdemir
22-04-2009, 13:29
N-P-K diye göremezseniz Azot Potasyum Fosfor ibarelerinin yanında %5, %6 gibi ornalar göreceksinizdir.
Bu arada bahsettiğiniz sulama rejimi gayet doğru görünüyor benim tecrübe ettiğime göre.
Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 08:04
lerdemir hocam, gardenyamla ilgili sorunumu yazdıktan sonra sizin tavsiyenize uyarak mutfağa aldım, yapraklarına günde 2 kere falan fısfıs yaptım, saçıkıbrıs bulamadığım için toprağına 7 tane paslı çivi sapladım, onbeş günde bir de limon tuzunu suda eritip veriyorum, sararma durdu (var da yok denecek kadar az), yeni yapraklar açtı, ancak üstünde bir gonca vardı o kurudu :( Resimde yukarda kaldığı için çıkmamış. Neden böyle oldu acaba?
lerdemir
26-04-2009, 20:36
Paslı çiviyi tavsiye etmem genelde, işe de yarayacağından şüpheliyim.
Belki de sadece limontuzu uygulamasıyla saksı harcınızın asiditesini bitkinin ihtiyaç duyduğu seviyeye getirerek gardenyanızın DEMİR emilimini kolaylaştırmış olmuşsunuzdur; sararmanın azalmasını buna bağlayabiliriz.
"Gonca kurudu" derken tam olarak nasıl seyreden bir kurumaydı? Tarif edebilir misiniz?
Sûz-i Dilârâ
27-04-2009, 09:11
Önce yeşildi sonra sarararak:)(Türkçemizin azizliği) devam etti, sap kısmı tamamen kahverengi oldu.
lerdemir
27-04-2009, 11:07
Sap kısmı derken, goncanın gövdeye/dala bağlandığı noktadan bahsediyorsunuz sanırım.
Eğre öyleyse ve dipten karararak düşmüşse ben ve bir çok arkadaşımız bu sorunu aşırı ıslak topraktan dolayı yaşadık.
Gonca döneminde suyu iyice azaltıyoruz; gonca döneminde aşırı sulama hemen anlattığınıza benzer etkiyi gösteriyor. Önceki sayfalarda bu konudaki örnek anlatımlara ve yaşananlara kısaca bir göz atabilirsiniz.
Eğer gardenyada başka bir zararlı veya hastalık (kırmızı örümcek, fungus/mantar vb) yoksa, genellikle gonca kaybını, bitkinin ihtiyacından fazla sulamasından dolayı yaşamaktayız.
NOT: Sn. Kagan (Zühtü Hocam), bu sanal ortamdaki iletişim, çoğu zaman iyiniyetle yazılmış metinlerin bile sert ve ters bir üslup taşıyormuşcasına anlaşılmasına neden oluyor. Sizin de içerik -ve de aslında üslup açısından da-olarak olumsuzluk taşımayan olan mesajınızda bir iki sempatik işaret/gülenyüz vb kullanmanız, yazınızın, iyi niyetli maksadınıza daha iyi hizmet etmesine yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Sûz-i Dilârâ
27-04-2009, 13:33
lerdemir, benimkinin aşırı sulamak gibi bir sorunu yok. O konuda çok dikkatli davranıyorum. Başlangıçtaki sararmanın devamıydı ve sanırım önlemlerim bir işe yaramadı. Çok üzüldüm güzelim gonca gitti. :(
Lonicera
27-04-2009, 16:33
Ben de görücüye çıkarayım artık gardenyamı:) Üzerinde yaklaşık 6 adet tomurcuk var. Dün ormanlık alandan biraz kurumuş çam ibresi topladım. Hemen diplerine bir tutam küçülterek koydum, ardından suyunu verdim. Sanırım yakında 3 adet çiçeğini verecek gibi.
Ben hala goncaların çiçeğe dönmesini bekliyorum :D
Açınca ilk işim (açarsa tabi) fotoğraflamak olacak
BenBen1967
28-04-2009, 12:42
Sevinç nidalarımı duymuş gibi yapın.;) Çiçek açtı bir tanesi açtı ama koku öldürüyor beni. ;)
Sevgili Lerdemir, bir bak bakalım kızın büyümüş mü?
Onu büyütene kadar bir gardenya daha katlettim ama, bunun temelleri sayende sağlam atıldığı için, bana rağmen hayatta kaldı ve bu güzellikleri bana sundu.:)
Diğer rahmetliye de, senin miniğe nasıl baktıysam öyle baktım, sulamayı ve spreylemeyi aynen senden öğrendiğim gibi uyguladım.
Sonuç::(
Yazdığım gibi, bence bunun toprağı,gübresi, her şeyi sayende çok iyi hazırlanmış olduğu için hayatta kaldı.
Bana bu keyfi yaşattığın için sana çok çok teşekkür ederim sevgili Lerdemir.::)
Sen şimdi bu fotoğraflara bir bak, eksiğim varsa, yapraklarda gördüğün bir şey dikkatini çektiyse, beni uyar ki, minik çiçeğim mutlu yaşamaya devam etsin.
Bir şey daha; yapraklarda gördüğün lekeler, captan uygulamasından kalma. Diğeri mantar oldu sandığım için ikisine de captan spreylemiştim de.
75507
75508
Koyu yeşil
30-04-2009, 10:55
Çok güzel,çooook... Sanırım bu senenin ilk çiçeklerini Sevilay Hanım'dan gördük, maşallah diyelim :) Benim de goncalar büyümeye devam ediyor. Yalnız her yolu deniyorum ama yeni çıkan yaprakları yine de sarımsı oluyor. Limoztuzu, demir neyse yaptım. Olmadı toprağını mı değiştirsem acaba? Goncalar üstündeyken zarar verir miyim toprak değiştirsem?
lerdemir
30-04-2009, 14:06
Sn. Kagan,
Hassasiyet ve inceliğiniz için asıl ben size teşekkür ederim.
Sn. Sûz-i Dilârâ,
O zaman, son dönemdeki bakıma aynen devam; nasıl olsa yeni goncalar gelecektir böyle muntazam bakıma; mis gibi kokan görüntüler bekliyoruz sizden de.
Sn. Lonicera,
Maaşallah, gardenyanızın yukarıya doğru dolgunca yükselen biçimi çok orantılı ve hoş görünüyor; sağlıklı da üstelik. 3'e nice 3'lerin katılması dileklerimle...
Biz de bekleriz Sn. kaktüs :)
Sn.BenBen1967,
Böyle kolayca sıyrılabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Fotoğraf isteriz :)
Sn. Sevilay,
Çok ama çok sevindim bu duruma (yani ufaklığın sizin elinizde hala canlı kalabilmesine : ) : ): ) Şaka şaka...
Taze yapraklardaki demir eksikliği başlangıcı gibi görünen durum ışıktan ve tazelikten kaynaklanıyorsa ne ala, ancak bir kaç hafta içinde durum ilerlerse demir takviyesi yapmak lazım gelebilir.
O yüzden her ihtimale karşı, limon tuzlu su uygulasanız hemen? Ondan sonra da gözlemleyip, durum devam ederse demir takviyesi.
Bir de, alttaki fotoğrafta yukarıda olan çiçeğin bulunduğu dal genel biçimi bozacak derecede uzamış. Çiçeklenmesi bittikten sonra:
1- Genel biçimin dılarısında kalan noktadan kesilip çelik yapılarak perlite yatırılıp yeniden köklü bir tek gardenya üretimi denenebilir.
2- Benim fantazi uygulamam gibi, 1 numarada belirttiğim noktadan havai köklendirme denemesi yapılarak yine üretim denenebilir
3- İlgili yerden budanarak ıslak pamukla, bir gardenya sevdalısına sevabına çelik gönderilebilir. :)
Sn. Koyu yeşil,
Toprağı tam da çiçeklenme döneminde değiştirmeyin. Yakın çekim bir fotoğraflayabilir misiniz? Bu arada, ortam neminin eksikliği neden olmuş olabilir yaprak sararması/kararmasına.
Pek yakında -sanırım 2,3 hafta kadar sonra- sizlere aynı anda 8-10 tane çiçek açmış bir gardenya fotoğraflayabilmeyi umuyorum. Çiçeklenme dönemine girdiğimizden bu yana tepe sürgünlerini çimdiklemiyorum; gardenya aldı başını gitti, tam coştu.
Aynı anda 8-10 çiçeği bulabilirse benim sevgili gardenyam, eve girenler baygınlık geçirecek; limon kolonyası ile ayıltacağım :)
Lonicera
30-04-2009, 14:18
Sn lerdemir, benim fotoğraftaki gardenya size bir yerlerden tanıdık gelmiyor mu? :)) Demek ki uygulama sonuç vermiş. Yukarıya doğru dolgunca yükselen biçimi çok orantılı sözünü, sizin gibi usta birisinden duymak çok güzel oldu. 661 no'lu mesajımda yana açılan dalları tel ile yukarı ve içe doğru şekil verdirmiştim. Kışa girmeden önce tek yaptığım saksısını değiştirmek oldu. Teşvikleriniz sayesinde güzel formlu bir gardenyam oldu.
Koyu yeşil
30-04-2009, 14:19
Sn Lerdemir en kısa zamanda resim ekliyorum sizin için. Yardımınız için şimdiden teşekkürler. Bence kimse bayılmaz endişelenmeyin. Yalnız dikkat edin de kokuyu alan tüm apartman sakinleri size toplaşmasın cazibesine kapılıp :)))
lerdemir
30-04-2009, 16:45
Sevgili Lonicera, şimdi hatırladım!
Nefis bir uygulama olmuş!
Merak eden arkadaşlara kolaylık olması açısından önce şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=292883&postcount=661)ki fotoğraflara bakmalarını rica ederim. Sonra da, Lonicera'nın 824 numaralı mesajındaki son durum fotoğrafına bakarlarsa, bonzaici arkadaşara benzer bir biçimde bitkinin dallarına tel sararak şekil verme uygulamasına dair deneysel bir çalışma örneğini görebilirler.
Nereden nereye...
Bakın o zaman neler yazmışız birbirimize.
Ben de yarın benim belirttiğim yöntemle şekil vermeye çalıştığım gardenyamın son durumunu görüntüler, buraya da eklerim.
Biraz acele oldu ama fikir alma açısından hemen uygulamaya koyuldum. Amacım bonsai yapmak olmadığı için fazlaca emek sarfetmedim. Bakalım önümüzdeki bahara tellerini çıkardığımda şekil almış olacak mı?
İlk 2 resim şekil vermeden önceki hali,sonrakiler ise tel ile toparlayıp son şeklini verdiklerim.Tahminimden daha iyi oldu,ip ile tamamını ortadan bağlayıp bıraktığım çok kötü görünüyordu.Ana gövde üzerinden yanlara doğru çıkan 2-3 dal daha vardı,çok küçük ve yumuşak oldukları için onlara dokunmadım şimdilik.
Budamadan şekil vermek açısından alternatif bir deneme olmuş oldu böylelikle. Bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi bir gelişme gösterecek.
Şimdi burada bizlerin tercihi (amacımız) daha ön plana çıkıyor.
Sizinki gibi, mevcut fazlalık oluşturan dalları, genel görünüşü bozmayacak yerlere yönlendirmekse, bu uygulamanız amaca hizmet edecektir kanaatimce; ancak benim kafamdaki gibi dolgun bir biçim alarak kontrollü büyümenin aksine, mevcut dal ve kolların uzayıp gitmesine neden de olabilir mi diye kafamdan geçirmiyor değilim...
Zira ben, göbekten de dolgun bir biçim sağlayabilmek için bir süre tüm tepe sürgünlerini daha büyümeden minik bir çakı yardımı ile kopartmıştım. Bu yöntemle, bitki daha alttan yeni sürgünler vermeye dönmüştü. Şimdi daha esnek bir anlayışla, yukarıya ve hafifçe yanlara doğru daha kontrollü bir büyümeye izin vermekteyim...
Hayırlısı ile kıştan çıkıp bahara geldiğimizde karşılıkı bakarız gardenyalarımıza artık :)
Sanırım şu günlerde, tam da yukarıda alıntıladığım yazımdaki gibi "kıştan çıkıp bahara geldik" :)
Lonicera
30-04-2009, 17:47
Evet Sn lerdemir, nereden nereye:)). Sizin de bahsettiğiniz yöntemin sonucunu merakla bekliyorum. İç kısmı dolgulu gardenyayı sadece büyük marketlerin raflarındaki ithal gardenyalarda görebiliyorum. Aslında sizinki gibi bir yöntemi ben de denemek istiyorum. Fakat bu gardenyamda değil:). Hafta sonu ilk işim çok boylu olmayan bir gardenya daha alıp, sizin uç alma yönteminizi deneyeceğim.
2 yıldır baktığım gardenyam da hiç bir degişiklikyok,
yaprakları sürekli sararıyor.
limon tuzulu su verdim sararma dahada arttı.
lerdemir
01-05-2009, 21:47
Sn. suzan7 ve Sn. heva,
753 numaralı şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=379145&postcount=753)ı dikkate alarak hep beraberce bir durum değerlendirmesi yapabiliriz dilerseniz.
Kahraman Koray
02-05-2009, 12:25
Gardenya çiçekleri ve tomurcukları gölgeden hoşlanıyor ama yapraklar güneşten. Bu ikilemi nasıl giderebiliriz? Bence gardenyaların tek isteği yolunmak. Doğal ortamında onlaı kim yoluyor bilmiyorum ama mutlaka bir kuş **** başka bir canlı onları sürekli buduyor olmalı. Filizler 5 er cm lik aralıklarla budanırsa çiçek sürekli dallanıp budaklanacak ve tomurcuklarını çiçek olmadan önce bol yapraklarının arasında bir kanguru gibi saklayacak ve bol güneş gören yapraklarda tabiiki beslenecek. Henüz gardenya konusunda yeniyim ama burada gördüğüm gardenya resimlerinde budama yapılmadığı ve filizlerin kendi halinde büyümeye bırakıldığını gözlüyorum. Toprağı asidik olmalı. Demir takviyesi gerekli. Gadenya saksısı ikinci bir deliksiz seramik saksı içinde olursa hem sulamada hem de rutubeti korumada yararı olur. Evde güneşli bir doğu pencere uygun sanıyorum. Benim gardenyamda güneş gören bütün tomurcuklar kururken dalların arasına gizlenmiş bütün tomurcuklar büyüyor. Bu güneşten saklayın anlamına gelmiyor. Dediğim gibi dallanıp budaklanan gardenyada uygun ortam içinde çıkan çiçekler size yetecektir. Tüm tomurcukların açması gibi bir kural yok. Bir saksıya tek kök dikmeyin bence birden fazla kök dikmelisiniz ve bunlar birbirlerini güzeşten koruyarak tomurcukların çoğalmasını sağlarlar. Çalı birkisi olduğundan dayanışma içinde olmak isterler ama kendilerini bu kadar dayanışmaya iten ne açıkça merak ettim. Sadece kuş olamaz belki vietnamda yaşayan başka bir canlıdır. Habitatları o kadar açık değil, habitat konusunda araştırmam sürecek. Ama gardenyalarınızın tomurcuklarını yolmaktan sakın kaçınmayın diyorum bir yeni başlayan olarak.
75868
75869
75870
75871
75872
1-İçmek için aldığım damacana suyu ile suluyorum.
2-Toprağı kurudukça su dökerim.tabakta su bırakmam.
3-Öğleden sonraları iki saat güneş ışığı görüyor.
4-Saksı harcım kestane toprağı.Samsun Gazi çiçek serasına gidiyorum ayda bir ve orada açan gardenyaları görünce elemana nasıl açtırıyorsunuz diye sormuştum.Eleman da kestane toprağı kullanın demişti.
5-Limon tuzu uyguladım ve birkaç kere de adını bilmediğim çiçek coşturan gübre uyguladım.
6-Balkonda duruyor.Kışın içerideydi.Bir ay önce balkona koydum.
7-Hiçbir yabancı organizma yok oldukça sağlıklı ve tozlu yaprakları var. Artık silmiyorum yapraklarını. Bir senedir üzerinde tomurcuk var. Yardımınızı bekliyorum.
Koyu yeşil
04-05-2009, 11:58
Sayın Heva, sanrım bitkiniz gardenya değil, kamelya. Kamelya başlığından yararlanabilirsiniz.
Sayın Lerdemir, gardenyamın fotğraflarını sizin ve arkadaşlarımızın incelemesi için ekliyorum. İlginiz için teşekkür ederim. Şebeke suyu kullanmıyorum. 2 haftada bir bionem uyguluyorum. Arada (ayda 1 gibi) demir takviyesi yapıyorum. Bu aralar tomurcukları olduğundan su püskürtmüyorum.
lerdemir
04-05-2009, 13:33
Sn. Kahraman Koray,
Ben 3 yılı aşkın süredir gardenya sahibiyim ve gardenyaya tutkunum.
Pek çok deneme yapıyorum gardenyamda. Uygulamalarıma verdiği tepkileri gözlemliyorum. Buradaki teknik ve uzman üyelerimizin yönlendirmeleri ile edindiğim izlenimleri de burada mümkün mertebe paylaşıyorum.
Ben budanmayan veya belli dönemde tepe sürgünleri çimdiklenmeyen gardenyanın düzensiz ve şekilsiz olarak büyüme eğiliminde olduğunu gördüm.
Dolayısı ile ÇİÇEKLENME DÖNEMİ HARİCİNDE, düşündüğüm büyüklüğün (hayali bir küre) dışına taşma eğilimi olan yeni sürgünleri daha 1 milimitre bile büyüklüğe ulaşmadan minik bir çakı veya cımbız vasıtası ile buduyordum/çimdikliyordum.
Bu uygulama da, buradaki fotoğraflarda genellikle zayıf ve cılız dallarla biçimsiz olarak uzamış gardenyalardan biraz daha farklı olarak, içten görece dolgunca ve genelde küre biçiminde, görsel olarak göze -bence- biraz daha hoş görünen bir bitki olarak büyümesine yardımcı oldu.
Ancak bugünlerde gardenyamı kontollü de olsa biraz kendi haline bıraktım; zira devamlı olarak çiçek goncası vermekte; yeni yaprak sürgünleri oluşturmakta.
Yeni oluşumun yaprak sürgünü mü yoksa çiçek goncası oluşumu mu olduğunu ise ilk günlerde değil de, yaklaşık 1 hafta-10 sonra anlayabildiğim için ve de mümkünse hiçbir goncadan mahrum olmamak için, yeni sürgünün tam olarak ne olduğunu anlamadan çimdikleme yapmamaktayım.
Bunu ise, yeni sürgün, kesesinde büyürken ok gibi sivri taç yapraklarını gösterince anlıyorum ki o bir gonca; bir yaprak sürgünü değil. Bunu örnek olabilmesi açısından bir iki makro fotoğraf ile görsel olarak açıklamak isterim ilk müsait anda.
Bu şekilde hem gardenyam biraz kütle kazamnış oldu şu aralar, hem de üzeri goncalara bezendi.
3 haftaya kadar ilk beyaz kremaları görürüz gibime geliyor.
Belirttiğiniz gibi, gardenyam güney-doğu istikametindeki bir pencere önünde durmakta ve bu durumdan gayet memnun görünmekte.
Özellikle yazın çok sıcak zamanlarında yarı gölgeye alınırsa daha iyi olacağını düşünüyorum gardenyanın.
"...Filizler 5 er cm lik aralıklarla budanırsa çiçek sürekli dallanıp budaklanacak..."
Bu konuda doğru söylüyorsunuz. Bundan bir kaç sayfa önceki yazılarımdan birinde, fotoğrafları ile bu hususta kendi yaşadığım örnekleri aktarmıştım, göreceksiniz.
Ortam nemi için belirsiz aralıklarla bitkinin yapraklarını spreyle nemlendiriyorum, ama bence asıl önemli ve düzenli nemliliği, gardenya saksısının çevresine koyduğum bir iki minik kaptaki su ile sağlıyorum. Çay tabaları, minik kapların içine bir iki santim su doldurmak ve bunları gardenya saksısının bitişiğine koymak işe yarayabilir sanırım. Sizin belirttiğiniz üzere içiçe saksı uygulaması da iyi gelecektir -esas saksının altındaki delikler kapanmayacak şekilde olursa. Sulanmış çakıl ile yükseltilmiş bir tabana oturtmak da aynı amaca hizmet edecektir.
Bir saksıya birden fazla kök dikmek konusunda ise kafa karışık; zira köklerin birbirlerini boğazlayacağı söyleniyor, ama benim gardenyam 3 ana gövdeli gibi görünüyor, ama 3 senedir de gayet sağlıklı yaşamakta görece mininik bir teneke saksıda.
Gardenya çiçekleri ve tomurcukları gölgeden hoşlanıyor ama yapraklar güneşten. Bu ikilemi nasıl giderebiliriz? Bence gardenyaların tek isteği yolunmak. Doğal ortamında onlaı kim yoluyor bilmiyorum ama mutlaka bir kuş **** başka bir canlı onları sürekli buduyor olmalı. Filizler 5 er cm lik aralıklarla budanırsa çiçek sürekli dallanıp budaklanacak ve tomurcuklarını çiçek olmadan önce bol yapraklarının arasında bir kanguru gibi saklayacak ve bol güneş gören yapraklarda tabiiki beslenecek. Henüz gardenya konusunda yeniyim ama burada gördüğüm gardenya resimlerinde budama yapılmadığı ve filizlerin kendi halinde büyümeye bırakıldığını gözlüyorum. Toprağı asidik olmalı. Demir takviyesi gerekli. Gadenya saksısı ikinci bir deliksiz seramik saksı içinde olursa hem sulamada hem de rutubeti korumada yararı olur. Evde güneşli bir doğu pencere uygun sanıyorum. Benim gardenyamda güneş gören bütün tomurcuklar kururken dalların arasına gizlenmiş bütün tomurcuklar büyüyor. Bu güneşten saklayın anlamına gelmiyor. Dediğim gibi dallanıp budaklanan gardenyada uygun ortam içinde çıkan çiçekler size yetecektir. Tüm tomurcukların açması gibi bir kural yok. Bir saksıya tek kök dikmeyin bence birden fazla kök dikmelisiniz ve bunlar birbirlerini güzeşten koruyarak tomurcukların çoğalmasını sağlarlar. Çalı birkisi olduğundan dayanışma içinde olmak isterler ama kendilerini bu kadar dayanışmaya iten ne açıkça merak ettim. Sadece kuş olamaz belki vietnamda yaşayan başka bir canlıdır. Habitatları o kadar açık değil, habitat konusunda araştırmam sürecek. Ama gardenyalarınızın tomurcuklarını yolmaktan sakın kaçınmayın diyorum bir yeni başlayan olarak.
Sn. Koyu yeşil,
Gardenyanızda nasıl bir şekil görmek arzu ettiğinize göre değişecek yorumlar yapılabilir bitkiniz hakkında, zira biraz biçimsiz ve kontrolsüz büyümüş gibi geldi bana.
Spreyle nemlendirme hususunda ise, daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim üzere, goncalarınız çiçeğe dönmek üzere çatlayıp da yandan hafif beyazımtrak doku görünene kadar çekinmeden spreyleyebilirsiniz tüm bitkinizi.
Bitkinizin dallarının odunsuluğuna bakılırsa epeyce yaşı var galiba gardenyanızın.
Benim hayalimdeki gardenya biçimlerinden biri olan TİJLİ Gardenya yapmaya müsait bir bitkiniz var gibi görünüyordu gözüme ama sonradan baktım ki gardenyanızın ana gövdesini belli bir noktada tepeden budamışsınız galiba.
Ortadaki ana gövdenin tepeden budanmamış olması halinde baston güller gibi bir biçim elde etme imkanınız olabilirdi.
Benim ileride bir TİJLİ GARDENYA AĞACI yapma arzum var.
Bunun için de, tepe sürgününü çimdiklemediğim ve yarı odunsulaşmış bir dal bırakıp havai köklendirme ile arzu ettiğim noktadan köklendirerek tijli uygulamasına geçmeyi düşünüyorum.
Bunun için bugüne kadar2 adet uygulama yaptım, ama ikisinde de, köklendirmiş olduğum tijli adayı gövdeyi kuruttum, öldürdüm :(
Belki de, yeni köklenen tijli adayı gövdenin kökleri ana gövdeyi besleyecek hale gelmediği için iki seferde de hayal kırıklığı yaşadım.
Bir dahaki sefere köklenmenin daha kuvvetli olacağı zamana kadar ana gövdeden ayırmamayı planlıyorum yeni köklenecek bölümü.
Bu arada, Sn. Heva'nın bitkisi kesinlikle gardenya değil ama Ful Yasemini de olabilir mi acaba?
Sanki bitkinizin ortam neminin temin edilmesinde bir miktar eksiklik var gibi. Yaşlı olan yapraklarda yer yer kuruma var gibi; bir de cansızlar sanki. Bir de, 2. fotoğrafta sağ alttaki yapraktaki yırtılma mekanik mi yoksa bir zararlı mı var gardenyanızda?
Sayın Heva, sanrım bitkiniz gardenya değil, kamelya. Kamelya başlığından yararlanabilirsiniz.
Sayın Lerdemir, gardenyamın fotğraflarını sizin ve arkadaşlarımızın incelemesi için ekliyorum. İlginiz için teşekkür ederim. Şebeke suyu kullanmıyorum. 2 haftada bir bionem uyguluyorum. Arada (ayda 1 gibi) demir takviyesi yapıyorum. Bu aralar tomurcukları olduğundan su püskürtmüyorum.
Koyu yeşil
05-05-2009, 08:34
Sayın Lerdemir, gardenyam yanılmıyorsam 5-6 yaş civarında. İlk 2-3 yılını bahçede gölge bir köşede geçirdi. Sonra ağaçlar net'le tanışınca detaylı bilgi edinip saksıda kontrolüm altında yetişmesini tercih ettim. Gardenyama hiç budama yapmadım. Açıkçası çimdikleme vb uygulamalardan biraz ürküyorum. Ama sanırım bu çiçeklenme dönemi bittikten sonra, uygun budama dönemini öğrenip güzel bir budama yapmak en iyisi olacak.
Ortam nemi az geliyor olabilir, şu ucuz fiyatlı nem makinalarından alacağım sanırım bu gidişle. Su püskürtmesini de çiçek açana kadar devam ettireceğim, bilgiler için teşekkürler.
Gardenyamı budamak için gelecek Şubat'ı mı beklemeliyim? En doğru zaman nedir?
lerdemir
05-05-2009, 08:57
Ben budama yı çiçeklenme evresi bitince yapıyorum; ama uzman üyelere teknik doğruyu danışmak gerekir.
Koyu yeşil
05-05-2009, 11:50
Arkadaşlar, bir önceki mesajımda resimlerini ilettiğim gardenyamı biçim vermek amacıyla biraz sert bir budama yapmayı düşünüyorum. Çiçeklenme dönemi bitince yapmam uygun olur mu sizce? Budama yapacağım dalları da işaretleyerek resim ekleyeceğim.
lerdemir
05-05-2009, 14:07
Sn. Koyu yeşil,
Bir tanesi tam cepheden, bir tanesi de tam tepeden fotoğraf da ekleyebilir misiniz çekeceğiniz fotoğraflara?
Bir de, bundan sonrasında nasıl bir biçime sokmak istediğinize karar verebildiniz mi?
Ayrıca, hani hanımlar kuaföre gittiklerinde saçlarından pek de fedakarlık edemezler kesim olacaksa; hep uçlarından alınsın, kısalmasın isterler ya; sizde "şu boyuttan daha kısa kalmasın" diye bir düşünceniz var mı gardenyanıza ilişkin? (Sözün özü, "derin" budatabilecek miyiz biz size gardenyanızı! :) )
Aslında; eğer ana gövdenin, ortada dimdik uzayan kısmının tepesinde bir budama veya çimdikleme gerçekleştirmediyseniz henüz, bence BASTON GÜL misali yapalım sizin gardenyayı.
Eğer bu sezonu gözden çıkarabilirseniz, daha az çiçekle yetinebilirseniz, aslında bitkinin tam da süratle geliştiği dönemdeyiz; budamanın sonucunu daha çabuk alabiliriz gibi geliyor bana.
Gövde yaptırmak üzere uygun bir besin desteğiyle daha hızlı ilerleyebiliriz.
Bu arada, fikir verebilmesi açısından şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689), şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380257&postcount=766), şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380258&postcount=767) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380259&postcount=768) mesajlara göz atabilirseniz, doğrudan budamaya alternatif olarak hem havai köklendirme yöntemi ile yeni gardenya üreterek ana bitkiye de istediğiniz noktalardan budamayı deneyebilir, hem de budama sonrasında istenilen biçime ulaşabilmek üzere kontrollü büyümeye yönelik uygulamalı çimdikleme örnekleri bulabilirsiniz.
Kahraman Koray
05-05-2009, 14:19
Bilgi için teşekkür ederim lerdemir. Uygulamalarında gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Birkaç kök bir arada düşüncesinde dayanağım iki adet:
1. si gardenya bir çalı ve siyeç bitkisidir ve tüm çalı ve siyeç bitkileri birden fazla bir arada bulunur.
2. si gardenyanın çoğaltılmasında izlenen bir yöntem. Bir gardenyada alt dallarının uç dal ayırımına yakın yerlerden 1 cm lik kabuk kazıması yapıp toprağa yatırdığınızda üzerine bir taş koyup orada nemlendirdiğinizde ana daldan ayırmadan köklenme sağlayabilir ve köklenme gerçekleştiğinde ana daldan ayırabilirsiniz. Bu bilgiyi yabancı bir bahçivanlık sitesinden aldım. Bu şekilde çoğalma gardenyanın yanyana çoğalmaya eğilimli olduğunu yere temas eden dallar vasıtası ile çoğalabileceğini ve doğal yaşamında komşu komşu yaşadığını gösteriyor. O nedenle bir saksıda başka bir ağacın varlığı gardenyayı rahatsız etse de birden fazla gardenyanın bir arada olmasının bir sakıncası da yok gibi. Zaten öyle olmada satın aldığım ve hollandadan gelen ithal gardenya saksısında 15 cm lik saksıya 3-4 kök gardenyayı bir arada dikmezlerdi diye düşünüyorum.
Lonicera
05-05-2009, 14:46
Sn lerdemir, gardenyaların resimlerini göremeyecek miyiz, bu sıralar? Benim gardenyada da küçük filizlenmeler mevcut. Dolgun görünüm için sizinkileri bekleyip, ondan sonra koparma işlemini uygulamak istiyorum.
lerdemir
05-05-2009, 15:47
Affedersiniz Sn. Lonicera; gecikti fotoğraflar biliyorum. Son günlerde ve gecelerde elim aşırı yoğun; yetiştirmem gereken bir işten kaynaklanıyor, ondan. Affola.
Bu akşam fotoğraflayacağım; ekleyeceğim; söz :)
Sn. Kahraman Koray,
Yazınızdan özellikle koyu renkle alıntıladığım üzere,bahçede toprağa dikilen bitkinin köklerinin yayılma alanı bulabilme imkanı ile zavallı minicik bir SAKSI'daki yayılma imkanının dağlar kadar farklı olduğunu zannediyorum. Öte yandan, kendi minik saksımda 3 ayrı kökün 3 yılı aşkın süredir sağlık ile yaşaması da sizin tezinizi destekler gibi görünmekte.
Bu konuda teknik üyelerimizden ve ustalarımızdan danışma ihtiyacımız var sanırım.
Bir minik saksıya 3-4 kök gardenyanın dikilerek satışa sunulmasında ise, sizin öngördüğünüz durumdan ziyade, sadece daha bol yapraklı ve dolgun görüntü sağlayabilmek ve böylece de gardenyalarının satışını hızlandırmak üzere tamamen ticari bir kaygı ile hareket edildiğini düşünüyorum.
... Birkaç kök bir arada düşüncesinde dayanağım... toprağa yatırdığınızda... O nedenle bir saksıda başka bir ağacın varlığı gardenyayı rahatsız etse de birden fazla gardenyanın bir arada olmasının bir sakıncası da yok gibi... Zaten öyle olmada satın aldığım ve hollandadan gelen ithal gardenya saksısında 15 cm lik saksıya 3-4 kök gardenyayı bir arada dikmezlerdi diye düşünüyorum.
Koyu yeşil
05-05-2009, 16:14
Sayın Lerdermir, sözünü ettiğiniz resimleri en kısa zamanda ekleyeceğim. Şimdiye kadar ne çimdikledim ne de budadım :) Üzerinde de 4-5 gonca var şu anda. Baston gül fikri bence de hoş. Resimleri ekleyince beraber karar veririz. Ben daha çok kuaföre tselim ederim saçlarımı tabi işinin ehli olduğumdan eminsem :) Gardenyamı da sizin deneyimli ellerinize teslim ediyorum, önerilerinizle güzel bir biçim alacağından eminim. Kılavuzluğunuz için şimdiden teşekkürler.
Tijli gardenya'ya en güzel örnek, 584.ncü mesajda Sn. karamela 'nın sahip olduğu gardenya...
Yerli gardenyamın dikine giden ana gövdesinden bende tijli bir gardenya yaratmak istiyorum. Umarım başarabilirim, tabii bir de zaman meselesi.
lerdemir
06-05-2009, 09:48
Evet omar, bahsettiğiniz gerçekten nefis bir örnek; kolaylık olması açısından isteyen şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=247834&postcount=584) tıklarsa bahsettiğimiz biçimdeki gardenyayı görebilir.
Bu arada, bu gördüğümüz gibi olan gardenyaların, ince uzun ve düzgün gövde ile büyümüş başka bir gövdeye aşılanarak kolayca elde edilip edilmediğine dair bir bilgisi olan var mı acaba? Yoksa bizlerin niyetlendiği gibi bir gardenya dalını uzun yıllarca bu şekilde büyütmeye çalışmak mı şart?
Aslında, karamela bize o gövdenin gardenya gövdesine benzeyip benzemediğine dair bir fikir verebilse daha netleştirebiliriz konuyu.
lerdemir
06-05-2009, 09:56
Sn. Lonicera,
Benzer bir kaç açıdan, fotoğraflarını ekliyorum.
Tek veya bir kaç isyankar dalın çok da aşırı uzayıp gitmediği, 3 yaşını aşmış olmasına karşın genel olarak içten dolgunluğu pek de kaybetmemiş haldeki gardenyamın son hali işte bu.
Bir sonraki yazımda da çimdiklemeye/tepe sürgünü budamasına ilişkin detaylı bir görsel uygulama örneği de vereceğim size.
76674
İkinci ve üçüncü fotoğrafta, bitkinin dibinde, sol alt kısımdaki naylonumsu görüntü, havai köklendirme uygulaması yapmış olduğum noktadaki streç filmdir. Bitki, o tarafa istemediğim bir ana dal uzatmıştı; ben de havai köklendirme uygulaması denedim.
76675
76676
76677
Halen daha arzu ettiğim biçimin dışına çıkmış olan isyankar dallar var, ama mümkün mertebe çiçeklenme döneminde goncaları kaybetmemek adına biraz göz yumuyorum :)
lerdemir
06-05-2009, 10:37
Bitkiyi, taç iz düşümünün içinden dolgun bir hacimle büyümeye teşvik etmek için tepe sürgünü budaması yapıyor olduğumdan bahsetmiştim.
İçinde bulunduğumuz çiçeklenme döneminde, kısa süre içinde çiçeğe dönme ihtimali yüksek olan goncaları, henüz yeni sürgünken budamamak için gonca olacak sürgün ile sadece yeni yaprak oluşturacak sürgünü şöyle ayırt edebiliriz:
Önce; henüz ayırt edilebilecek safhaya gelmemiş minik sürgün örneği:
76683
Gardenyanıza dair arzu ettiğiniz biçimin çok dışında olmadıkça, bu yukarıdaki haldeki sürgünleri çiçeklenme döneminde budamayın ki olası çiçek goncasından olmayalım. Bırakın bir hafta daha büyüsün; zira bu haldeyken bu sürgünün gonca sürgünü olup olmadığını anlayamıyoruz (en azından ben...)
Yaklaşık bir hafta kadar sonra, o sürgünün çevresinde sivri sivri oluşumları görürseniz bilin ki bu gonca olacaktır, çiçek istiyorsanız o sürgünü budamamalısınız.
Anlaşılır hale gelmiş ve biraz da geçmiş (zira dün gece iyice baktım, biraz daha erken safhada hiç oluşum yoktu görüntüleyebileceğim) olmakla beraber, goncanın ilk belirginlik kazandığı haldeki görüntüsüne iki örnek:
76684
76685
Bunları budamayın ki, bir haftaya kadar şöyle mini mini oncalara dönüşsünler:
76686
76687
Bu sivri oluşumları göremediğiniz sürgünleri budayabilirsiniz.
lerdemir
06-05-2009, 10:47
Çiçeklenme döneminde olmamıza rağmen, benim arzu ettiğim biçimin sınırlarının dışına taşma eğilimi gösteren -ve zaten daha önce çimdiklemiş/sürgün budamış olduğum- bir noktada baş gösteren sürgünler keşfettim yukarıdaki fotoğrafları çekerken.
Önce, genel şekile dair fikir verebilmek adına, çıkıntı yapan dalın gösterecek açıdan gardenyanın genel görüntüsü:
76690
Bu fotoğrafta, bitkinin yukarıdan aşağıya en orta hizasında, bakış açınıza göre en sol noktasında aşırı uzamış ve çıkıntı yapmış bir dal görüyorsunuz.
İşte o dalın ucunda şu şekilde iki yeni sürgün başlangıcı farkettim (iki sürgün birden; çünkü daha önceki yazılarımda da örneklediğim üzere, çimdiklenen noktadan iki ayrı sürgün vererek dal o noktada iki ayrı dal üretiyor, dolgulaşıyor):
76691
76692
Elimdeki falçatanın ucu ile, o iki sürgünü çok dikkatlice yuvalarından kanırtarak çıkartmak veya kesmek suretiyle, o iki sürgünü de çimdiklemiş/budamış oldum.
Artık gardenyam o noktadan büyüme eğilimini biraz daha erteleyerek daha dip noktalardan sürgün vermeye teşvik edilmiş olacak. Lakin, yine de arar ara kontrol edin; bir zaman sonra mutlaka aynı yerden iki sürgün birden vermeye başlıyor inatla.
Tepe sürgünü budaması/çimdikleme sonrasında ise o noktanın son halini ise şu iki fotğrafta net olarak görebilirsiniz:
76698
76699
Lonicera
06-05-2009, 13:52
Sn lerdemir, ellerinize sağlık. Doğrusu insan ne diyeceğini bilemiyor. Bana göre mükemmel bir form oluşturmuşsunuz. İlk resime göre göbek kısmındaki toprağı görmek mümkün değil. Şimdi oraya küçük bir fan lazım, havalanıp hastalık oluşmasın diye:))
Bu uygulamayı kesin tatbik edeceğim. Dolgun bir gardenyam mutlaka olmalı. Gerçi gardenya çalı şeklinde gelişimini sürdürüyor ama, bahçede dikili değil ki. İç mekanda saksı içinde olunca, derli toplu bir form , bol çiçek daha ne ister insan.
lerdemir
06-05-2009, 13:55
Can sağlığı... :)
loniceratataric
06-05-2009, 14:27
merhaba,
inanırmısınız 2 yıldır gardenia tohumu diye çırpınıyorum. tohumdan yetiştirmek için olmayan bilgimle ancak tohumu edindiğim birinden aldığım notlar ile yola çıktım. dört adet tohum vardı minik torbanın içinde 3 tanesi çıktı topraktan ama bilgisizliğim ve belki aşırı sulama ve diğer olumsuz bakımım sayesinde onlarda elimden gitti. ama hevesim kırılmadı .Sizlerden ricam tohumu ve minik fidesini nerelerden temin edebilirim. Ben izmirde oturuyorum. buralardan bilen arkadaşlara ricam bana yardımcı olmaları. Lakin güzel açmış gardenya resimlerini gördükçe keşke benimde olsa ve söz bu kez onlra buradaki iyi yetiştiricilerin baktığı gibi bakacağım. Yardımcılarınız için şimdiden teşekkür ederim. izmirden sevgiler selamlar tüm yeşil dostu çevrecilere.:)
lerdemir
06-05-2009, 14:33
Tohumları nereden edindiniz?
Buradaki arkadaşlar, hep hazır bitkiyi satın alaraka veya çelikten köklendirme suretiyle gardenya sahibi olduk; ama aramızda tohumdan yetiştiren bir arkadaş olduğunu hatırlamıyorum.
Sn.lerdemir,
Gardenyanız gerçekten çok güzel.
Ellerinize sağlık.
76740
Kem gözlerden korunsun !.... :)
Koyu yeşil
06-05-2009, 15:35
Sayın Lerdemir emeklerinize ve özeninize değmiş, gardenyanız çok güzel, nazar değmesin. Benim az yapraklı gardenyam gerçekten verdiğiniz örneğe uygun budanabilir. Ortada düzgün ve odunsu bir gövdesi var. Tabii üst kısımdaki yaprak yoğunluğunu arttırmamız gerekecek, zaman içinde. Resimler yarın gelecek :)
lerdemir
06-05-2009, 15:48
Sn.omar, çok teşekkür ederim.
Eylemlerim devam edecek! :)
Sn.Koyu yeşil, size de çok teşekkür ederim; ama haydi siz de artık; sabırsızlanıyoruz! :)
ÖNEMLİ NOT: Bu arada, halen gardenya çiçeklerinden nasıl tohum elde edebileceğimize dair bir bilgi bulamadık! :(
Lonicera
06-05-2009, 16:30
Sn lerdemir, net kaynaklarında gardenya meyvası için pek de fazla bilgi yok. Genellikle tıp alanındaki kullanımından bahsediliyor. Ancak bu sayfalarda da Gardenya thunbergia türünden elde edilen meyva sözkonusu. Umarım sadece bu tür değildir tohum oluşturan.
lerdemir
06-05-2009, 17:08
Bulalım; agaclar.net adına tohum üretimi yaparız buradaki gönüllüler olarak, üç-beş, üç-beş derken, keyif aldığımız bir uğraş ile sitemize katkı sağlarız belki; neden olmasın?
Koyu yeşil
07-05-2009, 13:24
Sayın Lerdemir ve gardenyacı arkadaşlar,
Beraberce budama yapacağımız gardenyamın resimlerini ekledim. Beklettiğim için kusura bakmayın. Yalnız şimdiden anlaşalım üzerinde tomurcuk olan dalları hemen kesmiycez :) Çiçek açsın, sonra kesicez. O tomurcuklara kıyamayız di mi? Zaten epey büyüdü goncalar da.
Gövdenin en altından gelen 3 dalı kesmeliyim. İlk dal epey kalınca, gövdenin yarısı kadar nerdeyse. Açılan yara sorun olur mu acaba? Tabii ucunda kocaman bir gonca var, çiçeğin geçmesini bekleyeceğim hak verirsiniz ki.
Tepeden bakıldığında rahatsız etmiyor ama, üst kısımdaki dallarda sadece uçlarda yaprak var, daha yoğun bir yapraklanma çok iyi olurdu. Acaba en yukarı uzanan 3 dalı yapraksız kısmın ortasından budasam ordan yapraklanmaya devam eder mi? Yoksa kuşa mı döner :)
Buyrun yorumlarınız ve önerileriniz...;)
Lonicera
07-05-2009, 15:02
Sn Koyu yeşil, gardenyanız ağaç olmuş resmen:)) Budama işiniz bizimki kadar kolay olmayacaktır. Tam olarak bilemiyorum ama tahminime göre(ustalar fikir beyan etsinler önce) budamadan sonra bitkiniz en az yarı yarıya kısalacak. Onlardan da çelik alıp çoğaltırsınız artık. Kesilen yerlere de ezilmiş odun kömürü tozu sürerseniz, yara yerleri hastalık kapmamış olur. Sonucu merakla bekliyorum.
Koyu yeşil
07-05-2009, 15:51
Teşekkür ederim Lonicera. Aman beni korkutmayın :) Yarı yarıya kısalmıyacak, biz boydan az, enden bolca alıcaz sanırım :)
Ben de Sayın Lerdemir'in önerilerini merakla bekliyorum :) Budama yapılması gerektiğini düşündüğüm noktaları işaretledim. Üst dalları doğru yerden işaretlediğimden pek emin değilim.
Sn. Koyu yeşil,
Bu form da bir gardenyam olda idi..
76971
şeklinde budayıp "Tijli gardenya" için çalışmalarıma başlardım. ;)
Koyu yeşil
07-05-2009, 16:18
Sayın Omar öneriniz için teşekkürler. O dalları budadığımda yaklaşık şöyle olacak:
Sanırım hoş oluyor, sadece işaretlediğim üst dallardaki çıplaklık beni rahatsız ediyor. Acaba bir çaresi var mı bunun?
Sn. Koyu yeşil,
Sizin de bildiğiniz gibi düşen her yaprak çizgisi bir sürgün gözü oluşturmaya eğilimlidir.
76981
kırmızı çizgili yerlerden de budama yapılırsa,boş dallardaki eski yaprak çizgilerinden yeni sürgünler oluşacaktır diye düşünüyorum
lerdemir
07-05-2009, 17:10
Önce KÜREyi/TACı nerede oluşturmak istediğimizi belirlemeliyiz.
Ancak bir kaç saat sonra tekrar foruma uğrayabilecek şekilde, yerimden kalkıyorum.
O zamana kadar, arzu ettiğimiz küreyi nerede oluşturmak istediğimizi fotoğraflarda işaretleyebilir misiniz? (Kürenin odağını da belirterek)
Kahraman Koray
08-05-2009, 03:57
Bence çemberin dışı kesilmeli ve içindeki boşlukların da dolması için tüm taze uç sürgünler koparılmalı.
lerdemir
08-05-2009, 21:26
Bence Sn.Kahraman Koray'ın önerisi haddinden fazla aşağıda bir noktada.
O yüzden öncelikle sizlerin de yardımcı görüşlerinizle Sn.Koyu yeşil'in tijli gardenyasının TAÇ kısmının nerede oluşmasına dair tercihinin ne olacağını bilmeliyiz.
Bir de aslında Sn.Koyu yeşil, bitkinizin tam olarak boyunu bize bildirebilseniz, bu konuda daha kolay görüş toplayabiliriz sanırım.
Yani aşağıdaki ilk fotoraftaki içi dolu sarı nokta ile işaretlediğim tam orta noktası -yani yukarıya tek ana gövde olarak uzamanın bittiği ve ana gövdenin ikiye ayrıldığı nokta-, saksı harcından yaklaşık olarak ne kadar yukarıda?
Şimdi sorumuz şu:
Tijlimizi şu fotoğraftaki gibi mi konumlandırmak isteriz?
NOT: Arzu ettiğimiz küremizin odak noktasını her iki fotoğrafta da içi dolu minik sarı top olarak göstermeye çalıştım.
77277
Yoksa bu fotoğraftaki gibi mi?
77278
Budamaya dair görüşleri de ona göre oluşturmaya çalışırız hep beraberce...
Benim oyum 2.nci fotoğraftaki form..:D
İşaretlemelerimi hep o formu düşünerek yaptım.
lerdemir
09-05-2009, 13:52
Ben de Sn.omar'a katılıyorum, ama bir de gardenyanın sahibi ne diyecek bakalım? :)
Koyu yeşil
11-05-2009, 09:40
Haftasonu pek koşturmacalı geçtiği için bilgisayar başına geçemedim. Öncelikle gardenyamın boyunun ölçüsünü alıp yarın sabah size bildireceğim. Sayın Lerdemir, ikinci fotoğrafı odak kabul ettiğimizde alttaki tüm dalları budamamız gerekiyor. Tek çekincem üstte kalan dalların az yapraklı oluşu. Sadece uçlarda yaprak var. O dalların boşluklarında yapraklanma sağlayabilir miyim sizce?
Bu açıdan bakınca, 1. odak noktası daha bol yapraklı olduğundan, sanki daha iyi değil mi?
Yüksekliği öğrenip beraber karar verelim en iyisi. Olmadı oylama yaparız :)
Hepinize yardımlarınız için teşekkürler.
lerdemir
11-05-2009, 11:19
Benim öyle bir çekincem yok; zira tepe sürgünlerini düzenli ve kontrollü olarak çimdiklediğimiz/budadığımız müddetçe gardenyanız zaten aşağı bölgelerden yeni yapraklar ve dallar oluşturmaya başlayacaktır.
Uzun sürecek, sabır gerektiren, ama doğru uygulama ile istediğimiz sonucu alabileceğimiz bir süreç olacak bu.
Benim tek çekincem ise şudur:
"İkinci fotoğrafta sarı renkli çizgi ile çizdiğim kürenin alt tarafında kalan tüm yeşil aksamı budayacağımız için, bitkinin sadece en yukarısında kalan yapraklar, bitkinin tüm gövdesi için yeterli fotosentezi yapabilecek midir?"
Bunu teknik uzman üyelerimize danışmamız lazım.
13.03.2009 tarihinde gardenyamın toprağını değiştirmiştim.
O günkü resmi:
78140
Saksı değişimine gardenyaların hassas olduğunu düşündüğümden tedirgin 60 gün geçirdim. (Gardenyalarımı hep saksı değişiminde kaybetmiştim.)
Ve bugün;
78141
1 tomurcuk ve 2-3 yaprak kaybı yaşadım. Yaklaşık 20 gündür de balkonda.
Şimdi sabırsızlıkla çiçeklenmesini bekliyorum !.
Koyu yeşil
13-05-2009, 11:57
Nisbet yapıyor gibi olmasın sakın;) Resim çok net olmamış kusura bakmayın lütfen.
Şimdi boyumuzun ölçüsüne gelirsek...
Sayın Lerdemir, gardenyamın boyu 21 cm. toprak zeminden yüksekliğidir bu.
Koyu yeşil
13-05-2009, 12:05
2 nolu resim üzerinde ölçüleri belirtmeye çalıştım. Sizce iyi midir bu ölçü?
Budadığımız dalları köklendirme hormonuyla tutturabilirsek süper olacak :)
Gayet güzel. :)
Başarılar.
Koyu yeşil
13-05-2009, 12:34
Teşekkürler Oğuzhan ve Todor.
Hafiften ellerim titremeye başladı ama goncaları açıp geçsin, tüm cesaretimi toplayacağım artık :) Bir de budananları yaşatırsak...
lerdemir
13-05-2009, 16:40
Aaaa! Çok şaşırdım!
21 cm toprak üstü yüksekliği tijli için yeterli bir yükseklik değil gibi geldi bana, ne dersiniz?
Tüh! :(
Fotoğrafta, sanki insanın beline gelen bir uzunlukta olduğu gibi bir izlenim edinmiştim.
Lonicera
13-05-2009, 16:46
Sn Koyu yeşil, bir yanlışlık olmasın ölçü alımınızda. Fotoğraf bu kadar yanıltıcı olamaz diyorum ama. Hele arkadaki eşyalara da bakınca sanki çok daha yüksekmiş gibi geliyor bana da.
lerdemir
14-05-2009, 08:40
Bu boyutlarda bir hata yoksa, bence Sn.Koyu yeşil'in gardenyasını tijli biçiminde deneyip denememe konusunu tekrar gözden geçirebiliriz.
Bir yandan da içimden "olsun, her halükarda deneyelim; bodur da olsa yeni bir biçim uygulaması olur; haydi deneyelim" diye bir ses geliyor :)
Ben çok değişik bir tijli varyasyonu denemesi için, gardenyamda önce tek bir gövde halinde büyüyüp, sonra da çimdiklediğim yerden iki ayrı dala dönüşerek uzayan bir dala, epeyce dipten havai köklendirme uygulaması yaptım. Uygularken işler tam istediğim gibi gitti, başarılı bir uygulama oldu. Eminim bu sefer kısa zamanda köklenme göreceğiz.
Ondan sonra "ver elini duble tijli!" :)
Koyu yeşil
14-05-2009, 09:44
Allah allah, benimde içime kuşku düştü şimdi. Ben şunu bir daha ölçeyim akşam :)
Koyu yeşil
15-05-2009, 10:15
Gülmek serbest :D İşe giderken alelacele yanlış ölçü birimi kullanmışım. Kendimi tebrik edip, yanlış mesajlar için vakit ve yer işgalinden dolayı affınıza sığınırım :rolleyes:
Bu durumda tijli olma ihtimalimiz var mı acaba hala?
lerdemir
15-05-2009, 16:52
İçimden de geçmişti açıkcası "kesin cm yerine inç üzerinden ölçmüştür" diye :p
O zaman gelelim nasıl bir uygulama yapılabileceğine:
Bence yazıştığımız baston/tijli biçimine yönelik uygun bir budama Sn.omar'ın şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=416142&postcount=868)nda belirttiği olabilir.
Ben ise, daha yukarılarda bir taçlanmayı sağlayabilmek adına biraz daha ürkütücü bir budama yapardım.
İstediğimiz sonucu alana kadar epeyce -iki yıl kadar- bir süre alacak olsa da, bu süre zarfında da oldukça sevimsiz ve nahoş bir görüntü ile yola çıkacak olsak da, hazır böyle boylu bir gardenyamız varken ben şu fotoğraftaki gibi bir budama tercih ederdim:
78708
Bu fotoğrafta kalın beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budar, kırmızı çizgi ile belirttiğim noktanın altında ana gövdenin sağında solunda hiçbir yeşil aksam bırakmazdım.
Sonrasında ise uygulamanın çok daha önemli noktasına geliyoruz:
Çimdikleme!
Bu "çimdikleme" sürecinde kalın kırmızı çizgi ile işaretlediğim yerin daha aşağılarında hiçbir yeni oluşuma/sürgüne izin vermez iken, budama sonrasında tepede kalan yaprakların da yukarısında hiçbir yeni sürgün oluşumuna da aynı yöntemle izin vermez isek, zaman içinde bu alt ve üst iki noktanın arası gayet güzel yapraklar ve dallarla dolacaktır.
Doğru uygulama ve sabır ile, Allah ömür verirse, 2 yıl kadar sonra şu aşağıdaki şekilde çerçevelediğim bölgede taçlanmış özel bir tijli gardenyamız olacaktır ;)
(kötü bir görsel çalışma ile, kabaca şöyle görünebilecek olabilir :D )
78707
Koyu yeşil
18-05-2009, 10:17
Sayın Lerdemir, sizi epey uğraştırdım, çok teşekkür ederim. Gösterdiğiniz yolu izleyip, gerekli çalışmalrı yapacağım. Şu an 3. ve son gonca açılma hazırlığı içinde. O da geçince budamaya başlarım, resimleri eklerim, yine üzerinde konuşuruz. Herkese teşekkür ederim.
lerdemir
18-05-2009, 12:21
Sn.Koyu yeşil,
"Uğraşmak" da ne demek?
Ben, -eminim Lonicera, Oğuzhan, omar, Todor ve Kahraman Koray gibi- keyifle, zevkle emek verdim.
Sizin gardenyanızı da hep beraberce tijli şekline sokacağız inşallah :)
Hepimize bol gardenyalı günler.;)
Lonicera
18-05-2009, 16:05
Arkadaşlar, katmerli gardenya ile yalınkat olanı arasında koku farkı var. Katmerli olanı bence çok daha yoğun ve güzel kokuyor. Bendeki yalınkat. Dün arkadaşımın evindeki katmerli olanı koklama şansım oldu , muhteşemdi. Ful benzeri olan çiçeği fulden daha yoğun kokuya sahipti. Bu kadar fark beklemiyordum doğrusu. İşin gücün yoksa şimdi katmerlisini aramaya başla:)
lerdemir
19-05-2009, 15:16
"Katmerli" derken, bizdekilerden mi bahsediyorsunuz?
Arkadaşlar merhaba.
Her ne kadar sitedeki ilk yazım olsada bu, epey bir süredir sitenin müdavimlerindenim. Veeeeeee buraya bayılıyorum. Benim sorum gardenyayı nasıl çoğaltabiliriz olacak.
Lonicera
19-05-2009, 17:01
Evet, sizde olanlar katmerli türüymüş. Daha net anlaşılır olması için her ikisinin de resmini koyayım. Kesin bulmak gerek bunlardan. Çiçekçilerde bulamazsam ağaçlar net avlusunda çelik için mendil açacağım artık ne yapayım:))
İlk resim bende olan yalınkat. Diğeri ise sözkonusu olan dünya güzeli katmerlisi.
fatmadundar
19-05-2009, 17:06
İthal, katmerli gardenyayı Koçtaşta her zaman bulabilirsiniz. Yerli katmerli de pazarlarda satılıyor.
Lonicera
19-05-2009, 17:18
Sn fatmadundar, ithal olandan istemiyorum. Biliyorum koçtaş'ta epey gardenya mevcut. Yerli türler daha dayanıklı sanki. Semt pazarlarında ise açmış olan katmerliye rastlamadım hiç. Şimdiye kadar hep bahsettiğim yalınkatlar çiçek açmış olarak pazarlanıyordu.Sanırım birkaç pazarı birden dolaşmam gerekiyor.
Orkun Kırcı
19-05-2009, 20:57
Artık benimde bir gardenyam var. Ama okullar kapanıp eve gidinceye kadar göremiycem. Memlekette evimize ziyarete gelen forumdan Sevgili Homeopati hediye olarak getirmiş sağolsun. Ben gidene kadar başına birşey gelmese bari. Biraz nazlıymış sanırım. Haydi hayırlısı.
lerdemir
19-05-2009, 21:44
Sn.Lonicera,
İnanın ithal gardenya o kadar korkulacak bir şey değil.
Benim, üzerinde envai çeşit denemelerimi yaptığım, laboratuar misali kullandığım gardenyam, tam 2006da bir dostun bana hediyesidir.
Dağıtılanlardan sonra geriye bir tek bu ithal gardenyam kaldı.
Gönlünüz rahat olsun; burada ithal olsun, yerli olsun gardenyalarınıza beraberce itina ile bakarız. :)
Sn.plancı,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
Gardenyayı buradaki arkadaşlarımızın uyguladıkları üzere çelikleri suda veya perlitte köklendirerek; bir de, havai köklendirme ile çoğaltıyoruz.
Arkadaşlar merhaba.
Her ne kadar sitedeki ilk yazım olsada bu, epey bir süredir sitenin müdavimlerindenim. Veeeeeee buraya bayılıyorum. Benim sorum gardenyayı nasıl çoğaltabiliriz olacak.
Sn.Orkun Kırcı,
Hayırlı uğurlu olsun.
Güzel günlerde büyütün inşaallah.
Bir de not: Gardenyanızın mevcut biçimine ve kendi göz zevkinize göre gelecekte arzu ettiğiniz bitki biçimine şimdiden karar verirseniz, gardenyanızda o biçime erişmek için daha erken ve doğru adımlar atabilirsiniz.
Lonicera
19-05-2009, 22:08
Sn lerdemir, herkesin gardenyasına olduğu gibi benim de gardenyama çok iyi bakacağınıza adım gibi eminim:) İyi ki varsınız, sayenizde bu güzel çiçeğin müptalası olduk.
Bu arada aklıma gelmişken bahsetmeden geçemeyeceğim. Sizin sürekli bahsettiğiniz dolgun formlu gardenyalar gördüm serada. Orada çalışan elemanla biraz sohbet ettim ayak üstü. Bunları nasıl bu şekle sokuyorsunuz diye. Arkadaşın bana söylediği aynen şu: '' Abi zor değil, çiçek açıp solduktan sonra korkmadan o sapı yarıya kadar kesiyoruz, alt yaprak diplerinden hemen yeni sürgün verir''. Bu konuşma anı, katmerlisini bulana kadar elimdekini kobay olarak kullanmaya karar verdiğim andır:)). Çiçeklenme bitince asker traşı neymiş görsün bakalım:dilli::p
lerdemir
20-05-2009, 10:59
E ben daha ne diyeyim size! ;)
Benim dilimde tüy, fotoğraf makinemde de pil bitti :p
Bilhassa şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380259&postcount=768)da "...budadığımız yerlerden ikili üçlü yeni sürgünler vermeye çalışıyor gardenyamız. İşte o zaman gardenyamız, satın aldığımızdaki bol yapraklı ve dolgun görünümüne yaklaşıyor" diyerek görsel olarak da örneklemişim.
Ayrıca da "Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414947&postcount=853)", "Lonicera İçin, Çimdiklenerek Dolgun Biçimlendirilmeye Çalışılmış Gardenya Görseli (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414881&postcount=851)", "Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414935&postcount=852)" ile "şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380258&postcount=767)" ve "şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=380257&postcount=766)" yazılarımda da rahat durmamışım :rolleyes:
Lonicera
20-05-2009, 14:14
Siz çok söylediniz de biz bir türlü kıyamadık çiçeğimize. Zaten çok nazlı ve gelişimi hızlı olan bir çiçek değil. Dedik ki lerdemir üstad böyle diyor ama hele biraz daha beklesin, boy atsın. Çok pişmanım çooook:)) Ama tövbe, bir daha ne diyorsanız o.;)
lerdemir
20-05-2009, 14:57
Bu işin sonu nereye varır biliyor musunuz sevgili gardenyacı arkadaşlar?
Burada biraz sayımız artınca, tam da çiçek mevsimi geldiğinde, daha önceden yeterli teknik donanım ile hazırlamış olacağımız bir yerde, sabah erkenden gardenyalarımızla toplanıp, herkesin açmış gardenya çiçeklerini toplayıp, gardenya çiçeklerini damıtıp, bir iki damla doğal gardenya esansı elde etmeye varır.
Sonra esrarkeşler gibi elden ele, elden ele çevirip koklaya koklaya bayılacağız sırayla :)
Lonicera
20-05-2009, 15:05
Benzetme süper oldu vallahi. Gidişatımız hiç de hayra alamet değil ya, hayırlısı artık:))
Bu işin sonu nereye varır biliyor musunuz sevgili gardenyacı arkadaşlar?
Burada biraz sayımız artınca, tam da çiçek mevsimi geldiğinde, daha önceden yeterli teknik donanım ile hazırlamış olacağımız bir yerde, sabah erkenden gardenyalarımızla toplanıp, herkesin açmış gardenya çiçeklerini toplayıp, gardenya çiçeklerini damıtıp, bir iki damla doğal gardenya esansı elde etmeye varır.
Sonra esrarkeşler gibi elden ele, elden ele çevirip koklaya koklaya bayılacağız sırayla :)
Tutkunun mutlak sonu !... :D
Orkun Kırcı
20-05-2009, 19:51
Sn.Lonicera,
Sn.Orkun Kırcı,
Hayırlı uğurlu olsun.
Güzel günlerde büyütün inşaallah.
Bir de not: Gardenyanızın mevcut biçimine ve kendi göz zevkinize göre gelecekte arzu ettiğiniz bitki biçimine şimdiden karar verirseniz, gardenyanızda o biçime erişmek için daha erken ve doğru adımlar atabilirsiniz.
Sağolun inşallah dediğiniz gibi büyütebilirim. Önümüzdeki hafta memlekete gitme fırsatım doğdu. Görmek için sabırsızlanıyorum. Fotolayıp buradan sizlerin fikirlerini almak isterim. Saygılarımla...
lerdemir
21-05-2009, 10:06
Pek sevgili Sevilay Hn,
Eski mesajları Orkun Kırcı için gözden geçirirken, sizin fotoğraflardaki gardenya saksısı dikkatimi çekti.
Gardenya sevdalısı arkadaşlara örnek olması açısından sizden rica etsem, gardenyanızın saksısını avcunuzun içine alarak -saksı boyutunu gösterebilmek adına- öylece bi fotoğraflayabilir misiniz? Saksısının ne kadar küçük olabileceğine arkadaşların inanabileceğini hiç sanmıyorum. :)
Sevgili Lerdemir, bir bak bakalım kızın büyümüş mü?
Onu büyütene kadar bir gardenya daha katlettim ama, bunun temelleri sayende sağlam atıldığı için, bana rağmen hayatta kaldı ve bu güzellikleri bana sundu.:)
...Yazdığım gibi, bence bunun toprağı,gübresi, her şeyi sayende çok iyi hazırlanmış olduğu için hayatta kaldı.
...
Sn.lerdemir,
Şimdi praktiker'e gidip bir adet gardenya almak ve dışınıda maun desenli folyo ile kaplamak var...
Sanırım keramet bu maun kaplamada. :D
Şaka bir yana (Ankara) Praktiker de gardenya 7,49 TL. İlgilenen arkadaşlar olabilir.
lerdemir
21-05-2009, 12:55
Sn.omar,
Şakayı, belirttiğiniz üzere, bir yana koymakla beraber, estetik açıdan ilginizi çekerse, buradan Bauhaus'tan alıp size kargolayabilirim dilerseniz.
Sevilay Hn.'ın fotoğrafladığı gardenyanın saksısı tam olarak hangi boyutta bir malzeme, anlatsam inanamazsınız!
Hani şu marketlerde, en minik boy konserve mısır tanelerinin minik tenekeleri var ya, işte o!
Şurada (http://www.kangurum.com.tr/kangurum3-web/showProductDetail.do?psi=6230272&shopCategoryId=9898&lsc=topseller) bir örneği var; içindekileri afiyetle kaşıkladıktan sonra, tenekelerinin diplerini bir güzel delip, dışına da maun folyoyu da yapıştırdık mı gerisi tamam :)
Fakat dikkatli olmak gereken bir nokta var; çok küçük saksı kullanıldığında saksı harcının nemini muhafaza etmekte ben çok sorun yaşadım; bir kaç bitkimi bu nedenle kaybettim; sağolsun Sevilay Hn. çok başarılı olmuş.
Sn.lerdemir,
Maksimum fayda düşüncesi ile atık konserve kutuları, pet şişeler, yoğurt kapları sıkça kullandığım malzemelerdir. Kaplama olarakta evdeki mevcut Sticker kaplamalar ile idare ediyorum.
Aşırı nem **** su tutma olayınıda yan yüzeyine cam çivisi veya raptiye ile açtığım havalandırma(!) delikleriyle aşmaya çalışıyorum.
Çok küçük malzemelerde, dibine koyduğum çakıl taşı üzerine ince tabaka kum sererek nem/ıslaklığı muhafaza ediyorum.
Ayrıca Sn.Sevilay'ı da kutlamak gerek; minik bir ortamda güzel çiçekler açtırmış.
lerdemir
21-05-2009, 14:07
Ben o delikleri alt yüzeye açıyorum :) Saksıların altlarındaki delikler gibi.
Yan yüzeylerde bugüne kadar hiç havalandırma bacası açmadım, açsam daha mı iyi olurdu dersiniz?
Bahsettiğim örnekte ise, saksı olarak kullandığım minik tenekenin yüksekliği zaten 5 cm civarında. Dibine çakıl vb+ kum koyarsak toprağa pek yer kalmaz diye düşünmüştüm.
Bu dediğiniz yöntemi ise, dışını alüminyum folyo ile kaplayarak domateslere derin -ama dar- saksı haline getirdiğim 1.5 ve 2.5 litrelik pet şişelerde ugygulamıştım.
Evet 5 cm.de sorun olabilir. Dediğim gibi benim kullandıklarım 1/2 veya 1/1 kg. lık salça veya konserve kutuları idi.
Ayrıca size de teşekkür ederim. Bu konuda yalnız değilmişim. Eşim bana tebessüm eder de :)
lerdemir
21-05-2009, 20:31
Bu ufaklığın fotoğrafı az önce gün batımına yakın çekildi.
Flaşsız olduğu için biraz karanlık, ancak yine de yeşil dış kısmın içerisinde krema beyazını göstermeye başlamış.
Sabahleyin uyandığımda beni dipdiri, coşkuyla açmış, mis kokulu bir gardenya çiçeğinin karşılayacağına hiç şüphe yok! (Allah bir mani vermezse)
80324
Gardenyamın son genel görüntüsü ise şu iki karede görüldüğü gibi (karanlık karede yaprak gübresinin kalıntıları göze hoş görünmüyor ama idare edebileceği ümidiyle beğeninize sunuyorum)
80325
80326
Sn.lerdemir,
Yanlardaki domateslerin hiç toprak yüzeyi yok. Bir sorun çıkıyormu? Daha önce bu yöntemi denedinizmi **** denenmiş mi? Köklerde problem, verimlilik sorunu yaşanabilirmi?
Tomurcukda çok tahrik edici!!!!! Mutlu günlerde, sağlıkla koklayın. ;)
lerdemir
21-05-2009, 21:25
Evet, hiç toprak yüzeyleri yok; zira pet şişe ağızları ile hiç oynamadım, kesip biçmedim; fideleri özenle şişelerin içine yerleştirdim.
Sorun? Bilmiyorum, henüz çıkmadı.
Bu yöntemin daha önce denenip denenmediğini hiç bilmiyorum, sadece aklıma geldi, denedim. Merakımdan...
Köklerde sorun yaşayacağım gibi görünüyor, zira pet şişelere alalı daha 2 hafta olmasına karşın, gelişkin olan iki tanesinin kökleri şişelerin yarısını doldurdu bile. Bakalım ne olacak?
Sn.lerdemir,
Gardenyanız çok güzel. Ellerinize sağlık. "Allah nazardan saklasın"
Bu arada ben bir ikileme düştüm, Sizin kocaman gardenyanız kaç litrelik saksıda?
Ben bir karış gardenyamı 10 Lt.lik saksıya diktim. Kökler çoook rahat sanırım. Çiçeklenme gibi bir kaygı yaşatmıyorlar :(
Hani denir ya; kök geliştiren bitki geç çiçek açar! Sanırım bu hataya düştüm. Gittim, saydım üstünde 32 irili-ufaklı gonca var, ama açmaya niyetleri yok gibi.
Not. Acaba sizden Maun desenli Sticker mı istesem, eliniz deyse...;)
Hoşça kalın.
lerdemir
22-05-2009, 00:21
Kaç litrelik mi?
Yarın vakitlice gidip, çok sevgili gardenyamın içinde barındığı, sanayi tipi mısır konservesi kutusunun ebadına bakıp sizlere yazacağım.
Gülmeyin ama, gittiğim bir balık lokantasında salata bol mısırlı gelince bir anda aklıma gelmişti, utanmayıp şeften istemiştim varsa diye; hesaptan sonra boş teneke de geldi.
Görmeliydiniz :)
Tam olarak şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=114887&postcount=45)daki ilk fotoğraftaki tenekedir kendileri :)
Dediğim gibi; folyo gider alır, kargolarım...
Bu forumdan öğrendiklerim sayesinde ben de ilk kez bir gardenyamı, tomurcukları dökülmeden açtırmayı başarabildim..:D Şu anda iki çiçeği açmış durumda, açmak üzere olan bir sürü de tomurcuk var. Çiçekler yaklaşık 3-4 günlük ve sararmaya başladılar, bu normal mi? Açtıklarında bembeyazdılar ve her gün biraz daha sararıyorlar.:(
Ayrıca bazı tomurcukların da çanak yaprakları sararıyor, bu neden olabilir?
80509
80510
lerdemir
22-05-2009, 11:13
Oh mis!
Gözünüz aydın Sn.snoopy!
Fotoğrafa bakılırsa, açmış olan 2 çiçeğin hemen arkasından açmak üzere olan en az 5 tane daha gonca var. Ard arda, patır patır açacaklar ne güzel; evinizi mis gibi gardenya kokusu kaplayacak.
Açan çiçeklerin de 2-3 içinde kaymak beyazı renklerini sarımtrak bir renge bırakarak kararmaya başlamaları, çiçeklerin doğal süreci. Güllerin solması gibi. Gardenyada ise bu süreç biraz daha hızlı gelişiyor sadece. Endişe verecek bir durum yok.
Gardenyanız ne kadar süredir sizde? Fotoğraftan görebildiğim kadarıyla, satın aldığınızdaki saksısı ile durmakte; bu durumda saksı harcını da değiştirmemiş olduğunuzu düşünüyorum.
Eğer öyle ise, besin için ne gibi bir uygulama yapıyorsunuz?
Sadece taç yapraklarına has bu sararmayı görmemiştim daha önce. Teknik bir uzmana danışalım...
Teşekkürler Sn. lerdemir..
Gardenyamı yaklaşık 2 ay önce IKEA'dan korka korka almıştım, çünkü bugüne kadar çiçek açtırmayı hiç becerememiştim.:(
Bu sefer biraz da agaclar.net 'ten alacağım bilgilere güvenerek "son defa" diyerek aldım.:p 2 ay boyunca tomurcuk büyüttü, açmadı. Korkumdan ne saksısına ne de toprağına dokunamadım. Ara sıra B5A verdim, limon tuzlu su ile suladım ve bol bol su püskürttüm. En sonunda da ödülümü aldım..:D Gerçekten kokusu muhteşem..Dört gözle diğer tomurcukların açmasını bekliyorum.:D
lerdemir
22-05-2009, 20:48
İşte dünkü goncanın bugünkü açmış hali.
Gerçi henüz tam açmış değil, katmerleri daha açmamış; ama olsun; yine de göz okşuyor sayılır.
Asıl şenlik bir hafta 10 gün kadar sonra başlayacak sanırım.
Bakalım bu sezon aynı anda toplam kaç açmış çiçek olacak gardenyamda.
80633
80634
80635
lerdemir
23-05-2009, 09:17
Lütfen "görmemişin gardenyası çiçek açmış; tutmuş, her gün fotoğraflamış" demeyin; mazur görün.
Bu da, yukarıdaki zarif çiçeğin bu sabahki tam açmış, tüm katmerlerini sunmuş, ihtişamlı hali:
maviperi
23-05-2009, 10:36
merhaba...
aranıza yeni katıldım ve iyiki katılmışım çünkü günlerdir içim içimi yiyordu gardenyam neden sarardı diye..cevabını öğrendim fazla koklamaktan:)ama kokusuna imkanı yok karşı koyamıyorum ,kendimi tutamıyorum.gardenyam bana hediye olarak geldi,üzerinde dört tomurcuk vardı üçü açtı birinin açmasını bekliyorum.şuan çiçekli olduğu için yapraklarına su püskürtmüyorum ama sularken çeşme suyu kullanmamaya özen gösteriyorum.acaba doğrumu yapıyorum bilemiyorum daha önce pek çiçek bakmadım..saygılarımla.
maviperi
23-05-2009, 10:45
bende sizinle gardenyamın görüntüsünü paylaşmak istedim,ama bana yaprakları az boyu uzun gibi geldi ,sizlerin gardenyalarınızı görünce.normal bir durummu yoksa bişeyler yapmam mı gerekli.yardımcı olursanız sevinirim.
lerdemir
23-05-2009, 15:21
Sn.maviperi,
Öncelikle mis kokulu gardenya çiçekleriniz hayırlı uğurlu olsun.
Aşağıya alıntıladığım sorunuzun cevabı ise çok basit:
Sadece bu başlığı 29.sayfadan bu yana okumanız yeterli.
... bana yaprakları az boyu uzun gibi geldi ,sizlerin gardenyalarınızı görünce.normal bir durummu yoksa bişeyler yapmam mı gerekli...
gardenyamın hali bu.
görünüşü sizinkilere benzemiyor.
üzerinde tam tepe yapraklarının arasında tomurcukmu yaprakmı anlayamadım.
Birde tam tomurcuk oldugunu umdugum şeylerin arasında unlu bit var.
Lütfen bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Lütfen "görmemişin gardenyası çiçek açmış; tutmuş, her gün fotoğraflamış" demeyin; mazur görün.
Bu da, yukarıdaki zarif çiçeğin bu sabahki tam açmış, tüm katmerlerini sunmuş, ihtişamlı hali:
Sn.lerdemir,
Muhteşem...
Sizden, bilgisayarımda masaüstü resmi olarak kulanmak üzere izin istiyorum!
lerdemir
24-05-2009, 00:48
Sn.suzan7,
Aslında oldukça da benziyor. Sizinkisi sadece rahatsızlanmış bir gardenya gibi duruyor.
Unlu bitlere ilaveten, sanki ortam nemi de yetersiz geliyormuş gibi bir izlenim edindim.
Bir de sizin gardenyanız yerli gardenya görünüşe bakılırsa.
Bu sebeplerden ötürü yaprak yapısının biraz farklı gibi göründüğünü düşünüyorum.
Bir de, tam olarak fotoğrafın hangi noktasındaki oluşumdan bahsediyorsunuz? Bunu fotoğraf üzerinden gösterebilme imkanınız var mı? Bize göre fotoğrafın en sağ alt dalının tepesindeki oluşum, çiçek goncası oluşumudur. Tereddüt ettiğiniz noktaları daha yakından görüntüleyip işaretlerseniz hep beraberce tam olarak yanıtlayalım.
Buna ilişkin olarka görsel anlamda size yardımı dokunabileceğini düşündüğüm, 852 numaralı ve "Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması" başlıklı şu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414935&postcount=852)a bakarsanız, goncaların ilk oluşumlarından örnekler görebilirsiniz.
Unlu bit için ise dorumumuzda engin kaynak bilgi bulunmakta. Forum arama işlevini kullanarak sorununuza derman bulabilirsiniz.
lerdemir
24-05-2009, 00:55
O da ne demek öyle Sn.omar,
Çok ince, nazik, düşüncelisiniz, iltifatkar/mültefitsiniz.
Ne zaman ve nerede dilerseniz hepsi için benim hakkım helal olsun. Buyurun tepe tepe kullanın bu helalliği ;)
Özelden de e-posta adresinizi verirseniz, size bu fotoğrafın görüntüde göründüğü gibi hiç dokunulmamamış, ham halini iletebilirim.
Ben bu karede auto-level veya auto correct bile kullanmadan, sadece fotoğrafın kıyısını köşesini kestim.
Sn.lerdemir,
Muhteşem...
Sizden, bilgisayarımda masaüstü resmi olarak kulanmak üzere izin istiyorum!
çok teşekür ederim lerdemir,
Yerli gardenya ile yabancıları arasında ne gibi farklar var,açıklayabilirseniz memnun olurum.
Sûz-i Dilârâ
24-05-2009, 19:13
Güzelim gardenyamın 3 tomurcuğu birden düştü :( Halbuki ne güzel sararma durmuştu yapraklarındaki.:( Yaaaaaaa şimdi sizinkilerin çiçeklerini gördüm hasetlendim valla. :)
Şimdi mutfağa gidiyorum, gardenyama biraz iltifat edip şımartacağım, sizinkilerin çiçek açtığını söyleyip bana çiçek vermesini isteyeceğim. :)
lerdemir
24-05-2009, 21:20
Sn.Penelophe,
Sizden cevap bekliyoruz...
... Yerli gardenya ile yabancıları arasında ne gibi farklar var,açıklayabilirseniz memnun olurum.
lerdemir
24-05-2009, 21:23
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Sulamanın azaltılması, zararlı vb gibi başka bir etken yoksa gonca dökülmesini belki keser.
maviperi
25-05-2009, 11:29
Sn.lerdemir
öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.sorumun cevabına bakıyorum ama bu şuan benim için çok zor bir işlerm.çiçeklerden ve bakımından hiç anlamayan biriyim :( ama inanıyorumki sayenizde seneye bu işi daha iyi öğrenip cesaretimi toplayabilirim .inşallah o zaman kadar yanlış birşey yapıp çiçeğimi kaybetmem.tekrar teşekkür ederim:)saygılarımla
lerdemir
25-05-2009, 13:36
Sn.maviperi,
Burada katılımcı olup fikirlerini belirtip katkı sağlayan tüm gardenyaseverler adına "rica ederim" ;)
Madem bakımdan hiç anlamıyorsunuz, o zaman dalları daha sık ve yoğun yapraklı bir gardenyanız olsun istiyorsanız, gardenyanızın çiçeklenme dönemi bittiğinde, gardenyanızı aşağıdaki fotoğrafta beyaz çizgilerle işaretlediğim noktalardan -dipten 2 veya 3 göz kalacak yerlerden- bir güzel budar/kesersiniz.
Üstelik, elinizde kalan kesilmiş dalları da 2 gözü toprağın altında kalacak şekilde yine aynı saksınızın içine batırırsınız, köklenir de tutarlarsa ne ala.
Nice mis kokulu gardenyalı günlere...
Koyu yeşil
26-05-2009, 13:49
Sayın Lerdemir, goncalarınız harika açmışlar, gözünüz aydın, kokuları bol olsun. Benim gardenyamı sorarsanız, goncalardan biri açmaya yakın kurudu ama diğer ikisi açtı, çiçekler biraz küçüldü sanki bu sene. Artık gardenyamı kısaca 'garden' diye seviyorum :D. Kendisi biraz biçim değiştirdi. Goncalar geçince gözümü karartıp aldım elime budama makasını.
Üst dallardaki yeni yaprak adaylarını da çimdikledim. Dualarınız eski gardenyam-yeni garden'le olsun :D
Söz yarın resmini ekleyeceğim. Kızmayın hemen :)
lerdemir
26-05-2009, 16:55
Sn. teknik uzman üyelerimiz,
Fotoğrafladığım gardenyamda dün vebugün itibarı ile aynı anda açmış 5 adet çiçek var.
Ortamı anlatamam, muazzam!
Dikkatimi çeken çok önemli bir husus var:
Gardenyamdaki goncalar ve çiçek boyutları, vitrinlerde satışa hazır bekleyen gardenyalardaki devasa örneklerine göre oldukça ufaklar.
Bunun sebebi nelerin eksik olmasındandır ve ne şekilde iriliği geri kazandırabiliriz (eğer mümkünse tabi).
Güllerde goncaların iriliğini temin etmek için gül seralarında karbondioksit oluşumunu artırmak üzere birşeyler yaktıklarını hatırlıyorum sanki; ona benzer bir uygulama olabilir mi?
Yardım...
lerdemir
26-05-2009, 16:55
Sn.Koyu yeşil,
Merakla beklemekteyim sonucunuzu :)
maviperi
26-05-2009, 17:15
Sn.lerdemir,
tekrar teşekkür etmek istiyorum ilginiz için.,size ve katkı sağlayan tüm gardenya severrlere .dediklerinizi uygulayacağım inşallah olumlu sonuç alırım.bu sabah gardenyamın son tomurcuğu açmadan düştü.çok üzgünüm:(yanlış bişeymi yaptım diye içim içimi kemiriyor.Saygılarımla...
Lonicera
26-05-2009, 17:24
Arkadaşlar, geçen yıldan farklı olarak Gardenyalarımı [ artık gardenyalarım diyorum, çünkü pazardan katmerlisini de bulup aldım:)) ] farklı şekilde suluyorum. Geçen yıl normal olarak belli periyodlarda su veriyordum. Şimdi de belirli periyodlarda ama saksıyı su dolu kova içine oturtarak sulamaya başladım. Bunu sadece bir tanesinde uyguluyorum, neme lazım:))
Yalınkat olanı bu iş için kullanmaya başladım. Su dolu kova içerisine koyduğum saksı önce içindeki hava kabarcıklarını boşaltıyor. Bu hava tahliyesi bitince saksıyı çıkarıyorum ve havaya kaldırıyorum. Tahliye deliklerinden su iyice süzülene kadar bekliyorum. Zaten suyu alınca külçe gibi ağırlaşıyor. Son 2 sulamayı bu şekilde yaptım. Hiç bir anormallik gözlemedim. Bir dahaki sefere besinli suyu da aynı şekilde hazırlayacağım. Gerek olursa amonyum sülfat veya limon tuzlu suyu da bu şekilde sulama yöntemiyle vereceğim.
lerdemir
26-05-2009, 23:50
Sn.maviperi,
Zararlı, haşerat vb gibi başka özel bir neden yoksa gardenyada, goncaları genellikle saksı toprağının aşırı ıslak olmasından kaybederiz. Acilen sulamayı azaltmanızı/seyreltmenizi tavsiye ederim.
Sn.Lonicera,
Gardenyamı 3 yıldır bu bahsettiğiniz yöntemle suluyor ve besliyorum. Küvet yöntemi gibi bir şekilde tanımlıyorlar ziraatçiler bu yöntem ile sulamaya.
Bu şekilde sularken dikkat edilmesi gerektiğini tecrübe ederek öğrendiğim şey ise şu:
Bu daldırma/küvet yöntemi ile sularken saksı harcının hemen hemen hepsi suya doyduğu için, bitkiniz susadığını açıkça belli edene kadar sulamayın. Nasıl mı? Gardenyanızın tepe sürgünü canlılığı yitirmişcesine kıvrılmaya başladığında anlarsınız.
Ben bu yüzden, tarif ettiğim sulama rejimine "boyn büktürme" yöntemi adını vermiştim.
maviperi
27-05-2009, 11:38
Sn.lerdemir,
çok şükür şimdilik zararlı haşerat şimdilik yok umarım hiç olmaz:)evet sanırım çok suladım.birde gardenyamın durduğu yer çok aydınlık direk güneş ışığı çiçeğin üzerine gelmiyor ama ortamı sıcak ve gün ışığı bol acaba bu yüzden de olabilirmi.zaten bizim evde anca kaktüs yetişir :(o kadar sıcak ve güneşli bir ev çiçeklerime bişi olacak diye korkuyorum paranoyak olmuşum annem öyle diyor:)saygılarımla...
lerdemir
27-05-2009, 11:45
Doğrudan güneş ışığı almıyor iken çok aydınlık bir noktada olması, gardenyanız adına problem yaratmayacaktır, özellikle de İzmir'in bu mevsiminde. Aslında, günün ilk yarısında bir miktar doğrudan güneş ışığı alabilse daha bile faydalı olacaktır.
O zaman kesin sulamadandır.
Sıcaklık için elbette bir üst sınır var gardenyanın yaşam koşullarında ama zaten sizi de rahat bırakmayacak seviyelerdi onlar; bir bakayım tam kaç derece idi üst sınır...
maviperi
27-05-2009, 12:06
günün ilk yarısında imkanı yok bizim evde güneşi görmesinin ,komşuya götürmem gerekiyor:)ancak saat 12:00 veya 13:00 den sonra güneş batana kadar güneş ışığındalar.ben toprağı iyice kuruyana kadar sulamayı keseyim sadece yapraklarını ıslak pamukla sileyim olurmu acaba...gardenyayla ilgilenirken melisam ilgisiz kaldı yaaa:)
lerdemir
27-05-2009, 12:49
Daha önceki yazılarımdan buldum:
İnternetteki yabancı bir kaynakta gardenyanın "Geceleri 14 derecenin altından, gündüzleri de 26-27 derecenin üzerinden pek hoşlanmadığı" bilgisini edinmişim.
maviperi
27-05-2009, 13:13
:( o halde ben birkaç gün içinde gardenyamın yerini değişmeliyim.bulunduğu yer bikaç haftaya kadar sauna gibi olur.ilginiz için çok teşekkür ederim.balkonada o yüzden koymamıştım balkon şimdiden çok sıcak hiç esinti olmadığı için:(neyse bir yer bulucaz artık. Saygılarımla...
Koyu yeşil
27-05-2009, 13:29
Önerilerinizle budadığım tijli adayı gardenyamın resmini sizinle paylaşıyorum. Sayın Lerdemir çok isabetli bir noktaya değinmişsiniz, çiçekler bu sene epey küçülmüştü. Ne yapmamız gerekiyor acaba?
Garden ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
mum isigi
31-05-2009, 04:56
Merhabalar,
Gardenya bana sevgili babacigimin anisina cok sevdigim bir cicek nerede gorsem hep babami hatirlatir bana. Amerikada yasiyorum ve araniza yeni katiliyorum.Iki senedir gardenya aliyorum fakat her seferinde oluyor ve yasatamiyorum.Aldigimda cok guzel yapraklari canli ve uzerinde cicek tomurcuklari ile aliyorum.Fakat daha sonra yapraklar sarariyor kuculukyor tomurcuk cicekleri dusmeye basliyor. Yerini degistiriyorum ve sulama sekline dikkat ediyorum fakat bir turlu diriltemiyorum.Her sene ayni uzuntuyu yasiyorum.Bu seneki gardenyamda ayni durumda ve ne yapacagimi bilemiyorum. Buranin havasi yaz donemi bazen cok sicak oluyor.Simdi sizlerden edindigim bilgiye gore 1lt suya bir kac limon tuzu katarak baslayacagim.Cicegimi disari koydum cunku direk degil ama gunesi bir nebzede olsa seviyor. Baska ne yapabilirim bilmiyorum.Bana yardimci olurmusunuz.? Mine hanim fikirlerinzi bekliyorum...
simdiden tesekkurler
mum isigi
31-05-2009, 05:16
Dayanamadim biraz once disari cikip gardenyami kontrol ettim. Buradaki saat farkindan dolayi sizlerle gec bulasacagim cunku burada gece 11.00 iken sizde sabah 6.00 yani turkiye bizden 7 saat ileride olsun gardenya gonulleri bir olsun diyorum.Acaba saksisimi dar geliyor diye dusundum fakat resim boyutlari buyuk oldugu icin ekleyemedim. Ne yapayim karar veremedim. Tuzlu suyunu hazirladim yarin sabah verecegim. Paylasimlar inanilmaz sicak ve samimi iyiki burayi bulmusun diyorum.
sevgiler
Sn. Mum isigi,
"Tuzlu suyunu hazirladim..." yazmışsınız. Sanırım LİMON TUZU demek istediniz.
Suyunu çok az vereceksiniz,
Yapraklarına su püskürtüp nemli kalmasını saglıyacaksınız,
ve bu başlıgı, basından sonuna kadar okuyacaksınız...;)
lerdemir
31-05-2009, 23:13
Bir de, farklı açılardan fotoğraflayabilirseniz, sevgili gardenyanızın son durumunu daha yakından görüp, onun üzerinden daha net konuşabiliriz hep beraber.
mum isigi
01-06-2009, 15:25
Lerdemir,
Fotolarimi kucultme programini henuz indiremedim. Indirdikten sonra cekim sizler ile paylasacagim. Evet dediginiz gibi limon tuzlu sudan bu sabah cok az verdim. Sevgili omar cevabiniz ve ilginiz icin tesekkurler
sevgiler
mum isigi
01-06-2009, 15:28
Lerdemir,
Fotolarimi kucultme programini henuz indiremedim. Indirdikten sonra cekim sizler ile paylasacagim. Evet dediginiz gibi limon tuzlu sudan bu sabah cok az verdim. Sevgili omar cevabiniz ve ilginiz icin tesekkurler
sevgiler
lerdemir
01-06-2009, 15:43
Eğer microsoft kullanıyorsanız ve microsoft office yuklu ise programinizda, su asagidaki sira ile acilacak programlarda ilgili iyonlendirmeyi yapacagim:
Start/All Programs/Microsoft Office/Microsoft Office Tools/Microsoft Office Picture Manager.
Picture Manager programinda Edit Pictures/Compress Picture/Web Pages'i tiklarsaniz, hic zahmet etmeden otomatik olarak kucultebilirsiniz fotografinizi. Ben boyle uyguluyorum :)
Koyu yeşil
02-06-2009, 11:03
Bu güzelliği görünce dayanamadım. Siz dayanabilir miydiniz? Böylece tijli adayı dışında ikinci bir gardenyam oldu. Bunu Sayın Lerdemir'in gardenyası gibi dolgun görünümli yapmak niyetindeyim.
lerdemir
02-06-2009, 11:30
Hayırlı uğurlu olsun Sn.Koyu yeşil,
İlk fotoğraftaki çiçeğin göbeğindeki sarı göbeği gördüğümde minik bir suluboya fırçası ile habire dokunup kurcalıyorum "acaba tozlaşmaya yardımcı olur da, tohum üretimine sebep olabilir miyim" diye. Galiba nafile uğraşıyorum, ama bu denemelerim sırasında taze açan gardenya çiçeğinin yaprağını başparmak ve işaret parmağı arasına alıp ezmeden hafifçe okşadığınızda o kadar pürüzsüz, krema gibi kaymak gibi bir his veriyor ki, şaşarsınız.
Denedim bakalım dokununca erkenden kararıyor mu diye; yok, sanki hep aynı zamanda kararıyorlar gibi.
Sn.Koyu yeşil,
Bitkinizin genç yapraklarında kloroz etkisi görünüyor; yani demir eksikliği; toprağının asitliği veya demir miktarında bir aksilik olabilir. Limon tuzlu su uygulayıp bir de demir besini takviyesi yapmayı deneyebilirsiniz.
Ancak yeni satın aldığınız bitkiyi doğrudan sabah güneşi alan, sonrada aydınlık kalan yeni yerine almadan önce bir hafta kadar süre ile yarı aydınlık bir yerde tutarsanız, bitkinizin yeni yuvasına intibakını kolaylaştırmış olursunuz.
maviperi
02-06-2009, 11:49
Merhaba.
Gardenyamda 10'a yakın yeni oluşum var,inşallah hepsi tomurcuk olur:)Kokusunu özledim şimdiden.Ben bikaç şey danışmak istiyorum sizlere;öncelikle güvercin gübresi gardenya için faydalı olur mu? Geçmiş sayfalarda kahve telvesi okumuştum,kahvenin şekersiz olmasımı gerekli ve ne sıklıkta dökülmeli? Limon tuzuyla hazırladığım suyu ne sıklıkta vermeliyim? Şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Koyu yeşil
02-06-2009, 12:09
Teşekkür ederim Sayın Lerdemir. Önerilerinizi uygulayacağım.
lerdemir
02-06-2009, 12:10
Sn.maviperi,
Sn.Mine Pakkaner kanatlı hayvan gübrelerini bizim gibi amatör bitkicilere hiç tavsiye etmiyor. Doğru seyreltmenin ve dozajlamanın yapılamaması durumunda bitkinin yanması işten bile değil çünkü.
Ben kendim, sulamalarımda mümkünse her sulamamda her bir litre suya bir minik beyez leblebi (mercimek tanesinden biraz büyükçe) boyutunda olacak şekilde limon tuzu ekliyorum. Arada aksattığım da oluyor tabi, o zaman da en geç 2-3 sulamada bir biraz daha doygun oranlı ölçekleyip hazırlıyorum sulama suyumu.
maviperi
02-06-2009, 12:18
Sn.Lerdemir,
Ben tavsiyelerinize uyup sulamayı kestim,toprağının kurumasını bekledim(çok sulamadan dolayı tomurcukları kaybediyordum)bugün tekrar başlayacağım ve limon tuzlu su kullanacağım.Çok teşekkür ederim.Özür dileyerek tekrar soracağım,kahve telvesi sorumu.Saygılarımla...
lerdemir
02-06-2009, 13:20
Buradaki uygulamalarımızın üzerine kahve telvesine pek ihtayaç duyacağımızı sanmıyorum.
Unutmadan; ben gardenyama düzenli olarak azar azar NPK 20-20-20 gübre de veriyorum Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat dönemi dışında.
Kahve telvesine ilişkin konunun etraflıca bilgiyi ise "Kahve ve Kahve Telvesi Gübre Olarak Kullanılır mı? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7612)" başlığında bulabilirsiniz.
Oradan edindiğiniz nihai bilgiyi de burada paylaşabilirseniz seviniriz.
Ek olarak, kanatlı hayvan gübresine ilişkin olarak da şu başlığa bir bakabilirsiniz: "yanmış tavuk gübresi yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2859)"
lerdemir
02-06-2009, 16:10
Merhaba Sn.smrdlbz,
Aramıza hoşgeldiniz!
Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.
Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz ilk mesajınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)" başlığını okursanız iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.
Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.
Tekrar, aramıza hoş geldiniz.
Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.
Haydi, sizin miniğin bir fotoğrafını ekleyin de hep beraber aramıza yeni katılan gardenyayı görelim :)
NOT: Bu başlığa hızlıca bir göz atabilirseniz -sondan başa doğru giderseniz daha kısa zamanda daha güncel bilgi tarayabilirsiniz-, yeni gardenyanız için daha bilinçli hareket edebilme imkanı bulabilirsiniz.
NOT2:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.
mum isigi
03-06-2009, 05:52
Gardenyamin son halini gostermek istiyorum.Soylendigi gibi limon tuzlu suyu yaptim.
Yerini degistirdim fakat yapraklar sararmaya ve goncalar dusmeye devam ediyor.
Acaba saksimi kucuk geliyor? **** nerede yanlis yapiyorum.
Birisi bana fikir verebilirmi acaba?
Arkadaslar iki gecedir yukleme calisiyorum fakat surekli yukleme hatasi diye eror veriyor sistem gecekten artik saka gibi geliyor bana. Hic bir resmi koyamiyorum.
Bir arkadas benim adima resimleri koyabilirmi rica etsem. Ozelime mail adresinizi atarsaniz resimleri gondermek ve sorunuma care bulunmasi konsunda cok memnun olacagim.
Simdiden yardimci olan arkadaslara tesekkurler
sevgiler
maviperi
03-06-2009, 11:10
Sn.Lerdemir,
En kısa zamanda bu konuda gerekli bilgileri paylaşacağımdan emin olun(bunu ödev olarak kabul ediyorum)Teşekkür ederim.Saygılarımla...
Arkadaşlarıyla birlikte....
83406
Kendisi....
83407
83408
lerdemir
03-06-2009, 13:34
Sn.smrdlbz,
Maaşallah!
Mis kokulu gardenya çiçeklerine boğulasınız inşaallah :)
Forumumuzun bu başlığını sondan başa doğru okuyabildiğiniz kadar okursanız, sizi mutlu bir gardenya sahibi yapmaya yetecek asgari bilgiyi haiz olacaksınızdır.
ÖZEL NOT: 963 numaralı yazım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=435961&postcount=963)da yönlendirmeye çalıştığım üzere, sizi mümkün mertebe daha yakından tanımaktan memnuniyet duyacağız Sn.smrdlbz.
Sn.Koyu yeşil,
Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?
BenBen1967
03-06-2009, 15:09
Lerdemir dün Eminönü'nde bir gardenya vardı aklıma siz geldiniz hemen. Tamamen tomurcuk dolu ve patlamak üzereydiler ama fiyatıda benim aklımı uçurttu 30 tl istedi adam.
BenBen1967
03-06-2009, 15:12
Geçen Koçtaş'tan aldığım 7 tl lik gardenyamı nusubetsiz pamuklu bit sardı. Ben bir panik hemen kapı önüne atıldı diğerlerine bulaşmasın diye. Arapsabunlu işlem kapı önünde yapıldı böcükler gidene kadarda orda kalacak. Leş gibi sarmısak kokuyor zaten. ;)
lerdemir
03-06-2009, 15:44
Sarımsak kokulu gardenya!
Hayal bile edemiyorum :)
Acil şifalar!
Zaten sizde oldum olası bir pamuklu bit sorunu vardı.
Koyu yeşil
03-06-2009, 15:53
Sn.Koyu yeşil,
Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?[/QUOTE]
Hocam, hemen öğrendiklerimi arkadaşımızla paylaşıyorum ;)
Sn Smrdlbz; yeni açan yapraklarda kloroz etkisi görülmekte. Bakınız oldukça açık bir yeşil tonundalar. Gardenyanıza yapacağınız ilk sulamada, sulama suyuna bir küçük parça limon tuzu eritip vermelisiniz. Böylece bir sonraki sulamanızda, ziraat satıcılarından edineceğiniz demir takviyesini daha sağlıklı emecektir kökleri.
İkinci sulamada yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar demir eklemeniz yeterlidir. Tabii fazla sulama yapmamaya özen gösterin. Toprağın kuruluğunu kontrol ederek, kuru olduğundan emin olduğunuzda sulama yapın. Yaprakları da fısfıslayarak nemli kalmasını sağlarsanız iyi olur.
Lerdemir hocam iyi öğrenmiş miyim?
BenBen1967
03-06-2009, 15:55
Galiba nedenini buldum. Komşum onlar çok sıcak yerde duruyor ve pamuklu bit sıcak yerde olur dedi. Düşündüm gerçektende bunların bitlendikleri zaman durdukları yer aşırı ısınmış oluyor yani güneşin ısıttığı zamanlarda bit salgını başlıyor.
Son bir yıldır bitlerden kurtulmuştum bu son aldığım gardenya aldığımda fark etmemiş olmalıyım bitliydi. Mekanda çok sıcak hızlandı üremeleri.
Koyu yeşil
03-06-2009, 15:56
Tabii bir de budama meselesi var. Ben olsam o alıp başını giden iki dalı şimdiden budardım. Bitkiniz büyürken biçimini korumanız iyi olur, sonra benim gibi, tijli-mijli yapmaya çalışıp, durumu kurtarmaya gayret edersiniz:D
lerdemir
03-06-2009, 16:40
Aralara koyu kırmızı renkte yazıyorum.
Sn.Koyu yeşil,
Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?
Hocam, hemen öğrendiklerimi arkadaşımızla paylaşıyorum ;)
Sn Smrdlbz; yeni açan yapraklarda kloroz etkisi görülmekte. Evet, tam olarak bunu kastetmiştim. Bakınız oldukça açık bir yeşil tonundalar. Teşhis doğru, bilgilendirmeyi de biraz daha kapsamlı umardım :) Kloroz demir eksikliğidir, fotoğraftaki özellikle genç yapraklarda yaprak damarlarının yeşil rengini muhafaza ederken, damar aralarındaki bölgenin renginin açılmasından bunu anlıyoruz vb gibi :9 Ama teşhis doğru. Güzel :) Gardenyanıza yapacağınız ilk sulamada, sulama suyuna bir küçük parça limon tuzu eritip vermelisiniz. Sonrasında da devam edelim limon tuzlu su uygulamasına. Böylece bir sonraki sulamanızda, ziraat satıcılarından edineceğiniz demir takviyesini daha sağlıklı emecektir kökleri. Burada demir gübresini kastediyoruz.
İkinci sulamada yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar demir eklemeniz yeterlidir. Aslında gübrenin etiketindeki kullanma talimatı veya satıcının belirttiği ölçeklerde en uygunu. Tabii fazla sulama yapmamaya özen gösterin. Fazladan kastımız nedir? Bir de fazla sularsak ne olur? Toprağın kuruluğunu kontrol ederek, kuru olduğundan emin olduğunuzda sulama yapın. Yaprakları da fısfıslayarak nemli kalmasını sağlarsanız iyi olur.
Lerdemir hocam iyi öğrenmiş miyim?[/QUOTE]
Bu arada, biçim için budama da aklıma gelmişti, ama Sn.smrdlbz için daha çok erken olabilir diye düşünmüştüm. Sizden bu yorumu duyunca çok hoşuma gitti.
E iyi yoldayız, iyi :)
Lonicera
03-06-2009, 16:51
Sevgili lerdemir hocam, daha önce de belirtmiştim, son 3 sulamayı kovaya daldırma olarak yapıyorum. Herhangi bir sorun yok demiştim ama varmış galiba. Dünden beri şimdiye kadar hiç olmayan bir şey olmaya başladı. Açılmamış goncalar birer birer dökülüyorlar. En az 8-9 çiçek goncası yitirmişimdir herhalde. Ben bunu sulama yöntemine bağlıyorum, çünkü arada herhangi bir şey yapmadım. Yapraklarda sararma belirtisi de yok. Sulamayı ise yapraklar hafifçe sarkmaya başladığında yapıyorum. Acaba diyorum, yeni yöntem bitkileri strese mi soktu? Sebebi bulamazsam ben strese gireceğim herhalde:))
lerdemir
03-06-2009, 17:09
Allah Allah?
Şartlarda başka bier değişme olmadı ise bu duruma çok şaşırdım; zira ben 3 yılı aşkın bir süredir bu şekilde sulama yapmaktayım. (detaylarını daha önceki yazılarımda anlatmıştım)
Peki daldırarak (küvet yöntemi) saksıyı suya doyurduktan sonra, bir kaç dakika boyunca saksıdaki suyun süzülmesini bekleyip, ondan sonra tabağına alıyorsunuz değil mi?
Saksı tabağında, saksının alt deliklerini kapatacak yükseklikte su bulunmuyor değil mi?
Sulama zamanlamasına ilişkin belirttiğiniz husus doğru, yapraklar ve de özellikle tepe sürgünleri belirgin bir biçimde boyun büker gibi bir eğilim gösterdiğinde su daldırıyoruz.
8-9 gonca çok fazla. Mutlaka bir sebebi olmalı.
O uygulamaya başladığınızdan sonra, bulunduğu ortamın ısısında aşırı değişimler veya aşırı sıcak gün ışığına aşırı süreler maruz kalması gibi bir durum oldu mu? Ya da bulunduğu ortama dair herhangi belirgin bir değişim?
Bir de, kullandığınız sulama suyunda bir değişim var mı? Klor, kireç, bekletme süresi vb gibi???
Geçen Koçtaş'tan aldığım 7 tl lik gardenyamı nusubetsiz pamuklu bit sardı. Ben bir panik hemen kapı önüne atıldı diğerlerine bulaşmasın diye. Arapsabunlu işlem kapı önünde yapıldı böcükler gidene kadarda orda kalacak. Leş gibi sarmısak kokuyor zaten. ;)
merhaba BenBen1967 bende bu sene kokusuna dayanamayıp bir gardanya aldım fakat üzerinde pamuk pamuk bişeyler oldu fotoğrafını çektim acaba pamuklu bitmi benim bi bilgim yok bu konuyla ilgili bana yardımcı olursanız çok sevinirim :confused: bir de bazı yaprak uçlarında kuruma var onunda fotoğrafını ekliyorum şimdiden teşekkürler umarım sizinki bir an önce kurtulur
Lonicera
03-06-2009, 17:49
lerdemir
O uygulamaya başladığınızdan sonra, bulunduğu ortamın ısısında aşırı değişimler veya aşırı sıcak gün ışığına aşırı süreler maruz kalması gibi bir durum oldu mu? Ya da bulunduğu ortama dair herhangi belirgin bir değişim?
Üstadım sıraladığınız sorulara cevabım müsbet yönde. Sadece alıntı yapmış olduğum husus biraz kafamı kurcaladı. Çiçeklerin bulunduğu ortam yarı gölge (asma altında) bir ortamda. Fakat sulamayı yapmış olduğum zaman öğle zamanı. Acaba bu sebep olmuş olabilir mi?
BenBen1967
03-06-2009, 19:31
Emreezgi pamuklu bit ciddi bir bela bir anda bitkinin tüm goncalarını yapraklarını nesi var nesi yok hepsini kurutuyor.
1lt suya 2-3 çorba kaşığı arapsabunu erit 2 çorba kaşığı sıvı yağ 3-4 diş sarmısak(isteğe bağlı kokuyor çünkü) iyice çalkalayıp fısfısa koyup tüm bitkinin heryerine sıkıyorsun. Yalnız sıkarken devamlı çalkalaman lazım yağ üste çıkıp sabun dibe çöküyor. Birkaç gün bunu yap bit mit kalmıyor. Sarmısak koktuğu için ben bitkiyi dış kapıya koydum ama ilk yapışta faydasını gördüm. Bunu yapmazsan bitkiyi kaybedersin yetmezmiş gibi diğerlerinede bulaşır.
BenBen1967
03-06-2009, 19:34
Emrezgi kuruma ve yaşatma hakkındaki tüm bilgiler sayın hocamız Lerdemir tarafından itinayla cevaplanır. Ciddi bir şekilde gardenya takıntısı vardır ( sanki bende yok). Ama bu işe kendini adamakla kalmadı bu uğurda her türlü bilgiye sahiptir.
Not:Lerdemir bu konuda ciddiyim sakın dalga geçtiğimi sanmayın.
çok teşekkür ederim yarın ilk işim arap sabunu alıp çiçeğide balkona alıp verdiğin tarifi yapmak olcak sanırım sarmısakta koycam hemen kendine gelmesini istiyorum çünkü yardımların için teşekkürler
Poyraz__2007
03-06-2009, 22:32
Ben gardenyamı 3 sene önce aldım ama bi türlü ne ben onu nede o beni birbirimizi sevemedik bi türlü. Çünkü aldığımdan beri 1 cm bile büyümedi :( öylece duruyor. Toprağı da çok iyi ama yinede büyümüyor. Galiba bakımı çok zor bir bitki. Bu gidişle büyük bir ayrılık yaşayacak gibiyiz. İnşallah kısa sürede toparlar ve gelişme gösterir.
BenBen1967
04-06-2009, 09:29
Poyraz sabır sabır sabır. Biz bir tane yaşatabilmek için kaçtaneyi feda ettik bilemezsin. Her güzelliğin bir zorluğu var sabırlı olursan dileğine ulaşırsın.
BenBen1967
04-06-2009, 09:32
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740
emrezgi aslında dün unuttum bu linke bakarsan diğer ev yapımı pamuklu bit ilaçlarınıda görürsün.
teşekkür ederim verdiğin linkteki yazıları da okudum bugün ilaçlıcam bir an önce kurtulayım :)
lerdemir
04-06-2009, 10:13
Sn.emrezgi,
Bizler buradaki deneyimlerimizde genellikle ya zararlı (kırmızı örümcek, pamuklu bit) ya ya da daha sıklıkla yetersiz ortam nemi nedeniyle yaprak kenarlarında kuruma gözlemledik.
+ Bir de, aşırı rüzgarlı ortamda kaldıysa veya bulunduğu yerde sıcak rüzgar estiyse de yapraklarda kuruma oluyor; ben yaşadım.
Dolayısı ile yapraklarınızın özellikle alt yüzeylerine ve de yaprakların gövde ile birleştikleri noktalara bakıp normal dışı bir oluşum, zararlı vb olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Bir zararlı varsa, ona göre hareket ederiz. Zaten, Sn.BenBen1967 pamuklu bit ile ilgili mücadele hakkında sizi yönlendirmiş. Ayrıca forumumuzda bitki hastalıkları uzmanlarımız var; onların bilgilerine de danışabileceğimiz başlıklar var: Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160)
Unutulmaması gereken önemli bir konu da; yapraklardaki bu kararma oluşmadan 1 hafta kadar bir süre önce yüksek azotlu bir gübreyi ölçüsünü kaçırarak kullanıp kullanmadığınız. Gerçi böyle bir durumda kuruma sadece kenarlarda kalmaz, tüm yaprağa yayılarak yaprağı kavurur; ama bunu da ayrıca belirteyim istedim.
Gözlemlerinizi paylaşırsanız, buradaki tüm gardenyaseverlerle birlikte hareket eder, bitkinizi kurtarırız inşaallah.
Sn.BenBen1967,
Herşey bu forumla başladı.
Emin olun, dün şaka yollu olarak Sn.Koyu yeşil ile yaptığımız uygulama gibi gelişti herşey.
Kokulu çiçeklere olan ilgim, buradaki teknik uzman arkadaşların ilgi ve yardımları ile benim de tutkulu yaklaşımım, deneme yanılma iştahım ve yoğun gözlemlerimle birleşerek buraya kadar gelebildim. Teknik olarak hiçbir altyapım yok. Fark ettiyseniz ben bu forumdaki teknik arkadaşlarımızdan, uygulamacı üyelerimizden ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan edinmediğim hiçbir teknik bilgiyi kesin ifadeler ile aktarmıyorum. Sadece tecrübe ettiklerimde kesinim.
Bu anlamda, elimden gelen her türlü desteği vakit bulabildiğim sürece vermeye devam inşaallah.
Takıntı konusunda tamamen haklısınız :)
Emrezgi kuruma ve yaşatma hakkındaki tüm bilgiler sayın hocamız Lerdemir tarafından itinayla cevaplanır. Ciddi bir şekilde gardenya takıntısı vardır ( sanki bende yok). Ama bu işe kendini adamakla kalmadı bu uğurda her türlü bilgiye sahiptir.
Not:Lerdemir bu konuda ciddiyim sakın dalga geçtiğimi sanmayın.
Sn.Poyraz__2007,
3 yılda 1 cm. bile büyümemiş olması mümkün değil. Ölmeden bu şekilde devam ettiyse zavallı bitki sürünüyor demektir. Hiçbir isteği karşılanmıyordur; toprak isteği, ısı isteği, ortam nemi isteği, ışık isteği.
İkiniz de birbirinizi sevemediyseniz, artık daha da devam etmeyin; gardenya seven bir yakınınız varsa ona emanet ve hediye edin gardenyanızı.
O da önce Sn.emrezgi'ye tavsiye ettiğim şekilde zararlı kontrolü yapsın. Bir sorun yoksa, ardından ideal bir saksı harcı hazırlamaya koyulsun (forumda karışım oranları var; fazla zorlamaya da gerek yok derse torf, perlit, bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi/humus karıştırsın bir güzel).
Gardenyasını saksısından çıkarıp köklerini gözlesin, beyaz mı kararmış mı diye, gerekirse kök budaması yapsın, köklerinin arasında zararlı var mı ona da baksın.
Sonra, bitkinin kökleri saksının alt deliklerinden henüz çıkmamış durumda ise aynı saksıya, çıkmış ise bir boy büyük saksıya alsın.
Mümkün mertebe yağmur suyu ile, olmazsa klima tahliye suyu ile, o da olmadı kireçsiz iyi su ile sulasın. Sulama suyuna forumda Sn.Mine Pakkaner'in belirttiği oranda aspirin ve limontuzu ilave etsin.
Bunlarla beraber, sulama suyuna dengeli bir besin de ilave ettiği zaman değmeyin gardenyanın keyfine. E tabi bizimkine de...
Aksi takdirde yazıktır, ızdırap çektirmeyin gardenyaya...
... ne ben onu nede o beni birbirimizi sevemedik bi türlü...
lerdemir
04-06-2009, 10:31
Üstadım sıraladığınız sorulara cevabım müsbet yönde. Sadece alıntı yapmış olduğum husus biraz kafamı kurcaladı. Çiçeklerin bulunduğu ortam yarı gölge (asma altında) bir ortamda. Fakat sulamayı yapmış olduğum zaman öğle zamanı. Acaba bu sebep olmuş olabilir mi?
Sulamanın idealinin sabah erkenden veya gün batımı sırasında olduğu söylenir. Burada asıl önemli olan hususun, sulamanın saksı toprağının çok ısınmış olduğu öğlen saatlerinde yapılmaması olduğunu biliyorum. Eğer öyle olursa su hızla buharlaşıyormuş ve suyun bitki tarafından alınma verimi düşüyormuş, ayrıca da ısı farkı etkisi nedeniyle köklerden bitkiye şok etkisi yapabiliyormuş vb.
Çok sayıda gonca kaybının bu nedenle olup olamayacağına dair bir fikrim yok açıkçası.
Gardenyanızda zararlı olup olmadığını kontrol ettiniz mi Sn.Lonicera?
sn. lerdemir yardımlarınız için teşekkür ederim pamuklu bit için ilaçlama yaptım inşallah bir an önce kurtulurum yapraklardaki yanıklar umarım devam etmez gardanyam gözetim altında :D gardenyam salonda duruyor ışığı çok alıyor fakat güneş ona ulaşamıyor nerdeyse hiç güneş görmüyor diyebilirim o yüzden güneş yanığı değildir büyük ihtimalle pamuklu bit yüzünden onlardan kurtulduğum zaman gardanyam eski güzelliğine kavuşacak sizlerin sayesinde :D
sn. benben1967 yardımlarınız için çok teşekkür ederim ama son bi sorum daha var bu ilaçlamayı hergün mü yapayım birkaçgün yap demiştin. güzelim gardanyam çok kötü sarmısak kokuyor :(
BenBen1967
04-06-2009, 14:00
Tamamen geçtiğine emin olana kadar yapmanızı tavsiye ederim. Koku geçiyor merak etmeyin 2- 3 gün yapın.;)
BenBen1967
04-06-2009, 14:04
çiçek açmış olan gardenyacığım bu yılki 3. çiçeği ve tomurcuğu
BenBen1967
04-06-2009, 14:06
Buda Koçtaş'tan 7 tl ye aldığım nusubetsiz pamuklu bitlerin saldırısına uğrayan gardenyam. Kapı önünde tek başına sarmısak kokulu bekliyor.;):D
Hipermarketlerden güvenerek aldığımız bitkilerde, haşere ve hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor.
Geçen hafta Koçtaş'ta sardunyalarda "beyaz sinek" vardı. Aman dikkat!
Koyu yeşil
04-06-2009, 14:28
Lerdemir
E iyi yoldayız, iyi :)[/QUOTE]
Teşekkürler Hocam;)
Yeni gelen yapraklardaki açık yeşillik kloroz etkisi, demir eksikliğinden oluyor. Bu tamam. Peki bu yeni yapraklar daha çok minicikken, kendini ilk göstermeye başladığunda uçları siyahımsı ise, bunun sebebi nedir Hocam?
Fazla sulama belirtisi mi? Fazla da sulamış değilim ama?
Merhaba
4 sene önce bauhaustan küçük bir fidan olarak aldım. İlk 3 yılını evde geçiren gardenyamı bahçem olunca direk toprağa diktim. Kışın koruma aldım, biraz yapraklarında sararma olsa da üzeri tomurcuk dolu. Ev içindeyken ara sıra sadece 1 tane çiçeği oluyordu. Sanki toprakta daha mutlu gibi
tamam 2-3 gün yaparım tamamen kurtulana kadar savaşa devam :D sizin gardenyalarınızda çok güzelmiş yapraklarının rengi ve sıklığı süper benim sizin ki gibi değil ama olcak aman nazar değmesin sizinkilere umarum daha çok çiçek açar iyi günler ;)
Sn. Koyu yeşil ve Sn. lerdemir tavsiyeleriniz için teşekürler, bahsettiğiniz demir gübresi eczahanede bulunur mu ?
mum isigi
05-06-2009, 04:48
Merhabalar arkdaslar.
Ben benim gardenyama sulamayi bir kac gundur kestim.Tomurcuklar dusmeye devam ediyor takipteyim . Bakalim bekleyip gorecegiz limon tuzlu suyu bir kere verdim ve kalan cok az yapraklarini arada bir fiskiye ile islatiyorum. Hic umudum yok ama:(( beklemedeyim.
Lerdemir bey size attigim resimleri aldinizmi acaba? Siteye eklemeniz adina. Umarim sizlere zahmet vermemisimdir.
seviler
USA
BenBen1967
05-06-2009, 09:43
Dünden bu güne gonca gelişimi. ;)
BenBen1967
05-06-2009, 09:46
Görmemişin gardenyası açmış her açıdan resmini çekmiş. :D
Koyu yeşil
05-06-2009, 10:06
Sn. Koyu yeşil ve Sn. lerdemir tavsiyeleriniz için teşekürler, bahsettiğiniz demir gübresi eczahanede bulunur mu ?
Ziraat ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz.;) (Demir gübresi olarak)
sn. Benben1967 inanır mısın dün yaptığım ilaçlama işe yaramış bile gardenyamın üzerinde hiç pamuksu bit kalmamış bile ama her ihtimale karşı ben bugünde ilaçladım yarında ilaçlıcam çok teşekkür ederim:D:D:D
lerdemir
05-06-2009, 11:26
Sn.mum isigi'nin gardenyasının fotoğraflarını aşağıya ekliyorum arkadaşlar; görüşlerinize sunulur:
83966
83967
83968
BenBen1967
05-06-2009, 13:11
Bence budanması lazım ki biraz toparlanabilsin. Önce toprağını değiştirmeli.
lerdemir
05-06-2009, 13:14
Sn.BenBen1967,
993. yazınızdaki fotoğraflarda, gardenyanızın yapraklarında sanki pas hastalığı gibi oluşumlar var gibi geldi. Bunu okumuştum, ama detaylarını bilmiyorum.
Belki hep beraberce araştırıp burada bilgi paylaşırız.
NOT: Bu arada, çiçeğinizin açışını çok güzel fotoğraflamışsınız. Çok hoş olmuş. Arkadaki arecanıza nasıl bir bakım uygulauyorsunuz?Hangi koşullarda duruyor arecanız?
Sn.Koyu yeşil,
Net olarak kafamda oluşmuş birşey yok sorununuzla ilgili, ancak tedbiren şunları bir dener misiniz?
- Sulamayı iyice azaltın; bitkinin tepe sürgünlerinde bükülme görmeden sua daldırmayın saksısını
- Tedbiren bir fungusit ilaç (veya forumda ev yapımı ilaçlardan fungusa etkili bir tarifi) tüm yapraklara uygulayın (mantardan da böyle bir oluşum görülebiliyor)
- Bir de yaprak zararlıları var mı diye yaprakların altını üstünü bir kontrol edin.
Sn.jineop,
Harikasınız!
3 yıl evde, 1 yıl da dışarıda sağlıkla muhafaza edebilmiş olduğunuza göre sizden öğreneceğimiz çok şey olmalı.
Anlatır mısınız nasıl bir bakıyrosunuz gardenyanıza?
Bir de, maaşallah, ne güzel de iri iri goncaları var üzerinde!
Ayrıca, kışın nasıl korudunuz soğuktan? Sizin bahçenizin yerel iklimi nasıldır? Rüzgar, yıl içi en düşük ısı, yön vb?
Sn.smrdlbz,
Öncelikle kızınız için sizi tebrik ederim; Allah analı babalı büyütsün. Yeri gelmişken ufaklık için önemli olabileceğini düşündüğüm, zehirli etkili bitkilere ilişkin şu "evinizdeki bitkiler çocuklar için güvenli mi? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943)" başlığını bir okumanızı tavsiye ederim.
Demiri eczanelerde değil de, fidanlıklarda veya büyük çiçekçilerde bulabilirsiniz. Ya da, iyisi mi, osmocote gibi tüm besinleri birden ihtiva eden karışık bir bitki besini edinip tüm demirdi şuydu buydu derdine son verebilirsiniz.
BenBen1967
05-06-2009, 13:25
Lerdemir pas hastalığı diye bahsettiğiniz kurumalar ise onlar direkt güneş altında kalmasından dolayı oluşan kurumalar. Yaprakları fısfısladıktan sonra tülü kapatmayı unutup evden çıkmıştım o zaman oluştu.
Areca hiç güneş görmüyor sadece bol ışık alıyor. Fakat aldığımda daha dolgundu kuruya kuruya bu kadar kaldı.Daha öncedende areca büyütmüştüm o 2-3 saat tül altından güneş görüyordu, annem onu kışın balkonda bırakıp kurutmuştu.Kalan köklerinden tekrar çıkmasına karşın bu evde öldü. Benim ölen çiçeğin aynısını ne edip almak gibi bir huyum var (bilinir).
mum isigi
06-06-2009, 00:15
Arkadaslar benim gardenyam icin hic kimse bir yorum yazmayacakmi?
sevgiler
Arkadaslar benim gardenyam icin hic kimse bir yorum yazmayacakmi?
sevgiler
Sn.mum isigi,
Gardenyanizin goruntusu beni uzdu ve elim yorum yapmaya gitmedi.
Tum kurumus dal ve yaprakları kesip sulamayi da durdurmaniz gerekiyor bence. Dusundugum; fazla sulamaktan kok curugu olmus gibi.
Korkarim durumu zor. :(
Sn. lerdemir teşekkür ederim, rabbim evlat isteyen herkese nasip etsin, her türlü duyguyu içinde barındıran bir durum.Evimdeki bitkiler konusuna gelince, şuan gardenya hariç üç tane zehirli bitkim olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım açıkçası bu durum beni bitkilerden biraz soğuttu bunun yanısıra atatürk çiçeği gibi zehirsiz bitkilerin olduğunu bilmekde rahatlatıcı doğrusu.
Gardenyam da dün gece karanlıkta üst yapraklarının neredeyse kapanır hale gelidiğini gördüm bu da beni şaşırttı.
Sn. mum isigi çok bilgim olmamakla birlikte fazla gübre sonucu yanmış ya da rüzgarda kalmış gibi gözüküyor,umarım tez zamanda güzelliğine kavuşur.
velveteen
06-06-2009, 11:44
Yani bence haftada bir sulamak değilde toprak kurudukça sulamak en mantıklısı. Fazla sudan hoşlanmadığını söyleyebilirim ama. telve konusunda bilgim yok. Lerdemir belki biliyordur?
Amerikadaki Starbuckslar (Belki burdakiler de yapıyordur pek uğradığım söylenemez), makinelerinde kulandıkları kahveleri bedava olarak bahçesinde kullanmak isteyen olursa diye dağıtıyorlar. İyi bir bitki besiniymiş kahve (Yüksek N 1.5%, Mg ve K). Özellikle asidik toprak seven bitkilerde kullanılırmış. Bazik toprak sevenlerde bir şekilde asit oranını düşürerek kullanılıyormuş.
Ben gardenyamda kullanmak istedim, ancak küflendi :) Sanırım toprakla iyice karıştırmak gerekirdi.
Koyu yeşil
06-06-2009, 12:34
Sayın Mumışığı gardenyanızın durumu pek iç açıcı görünmüyor malesef. Arkadaşlara katılıyorum kuru dal ve yaprakların tümünü budayın. Sanki fazla sulama ve kök çürümesi gibi duruyor. Sulama periyodunuza dikkat edin, ama yapraklara su püskürtmeye devam edin. Umarım kurtarabilirsiniz.
Yanıtınız için teşekkürler Lerdemir Hocam.
lerdemir
06-06-2009, 14:51
Sn.mum isigi,
1- Bir seferde, kullanım talimatının çok üstünde bitki besini mi verdiniz? (Aşırı azot yakması ihtimali, ki en büyük ihtimalle sorununuz bu bence)
2- Saksınızın altı delik mi değil? + Toprağı sürekli ıslak mı kalıyor? Ya da saksının alt deliklerini kapatacak kadar su mu kalıyor saksı altlığında/tabağında(Kök Çürümesi ihtimali)
3- Henüz canlı kalan yaprakların alt ve üst taraflarına bakıp sıradışı mini mini yaratıklar olup olmadığını kontrol eder misiniz?
4- Saksınız sürekli ve düzenli olarak sıcak ve sert rüzgar alan bir konumda değil, değil mi?
Bunlara vereceğiniz cevaba göre nasıl hareket edeceğimizi belirleriz (özellikle 1 numaralı soruya ilişkin)
Ayrıca, diğer gardenyaseverlerimizin de dedikleri gibi, henüz yeşil olan yapraklara dokunmadan, kuru dal ve yaprakların tümünü budayın. Ayrıca, yarı gölge bir noktaya çekin bitkinizi, doğrudan güneş ışığı almasın bugünlerde. Nekahat evresi olacak, malum...
Bu arada, bir gardenya bir gardenyaya "gel beraber gardenya bahçesi kuralım" demiş...
84315
Sn.velveteen,
Ben de bahsettiğiniz sorunu yaşadım. Kahve telvesini toprağın yüzeyinde bırakmamızdan kaynaklanıyor. Toprakla biraz karıştırıp, telveyi ayrıştırdığınız zaman o küflenme -ve ardından kurtlanma- oluşmuyor. Asidik toprak seven bitkilerde ben kullandım; öyle aman aman da bir farklılık gözlemlemedim. Artık kullanmıyorum. Ama asidik toprak seven bitkilerde toprak iyileştirici etkisi var deniyor.
Pek sevgili Sevilay Hn,
Eski mesajları Orkun Kırcı için gözden geçirirken, sizin fotoğraflardaki gardenya saksısı dikkatimi çekti.
Gardenya sevdalısı arkadaşlara örnek olması açısından sizden rica etsem, gardenyanızın saksısını avcunuzun içine alarak -saksı boyutunu gösterebilmek adına- öylece bi fotoğraflayabilir misiniz? Saksısının ne kadar küçük olabileceğine arkadaşların inanabileceğini hiç sanmıyorum. :)
Bu mesajını yeni okuduğum için özür dilerim sevgili Lerdemir,
Hatta, fotoğrafları hemen çekip geldiğimde fark ettim ki, eksik de okumuşum.:(
Elime almadım da, yanına bir litrelik bir cola şişesi koydum.
Sanırım bir fikir verecektir.:)
84465
mum isigi
07-06-2009, 06:24
Sn.mum isigi,
1- Bir seferde, kullanım talimatının çok üstünde bitki besini mi verdiniz? (Aşırı azot yakması ihtimali, ki en büyük ihtimalle sorununuz bu bence)
2- Saksınızın altı delik mi değil? + Toprağı sürekli ıslak mı kalıyor? Ya da saksının alt deliklerini kapatacak kadar su mu kalıyor saksı altlığında/tabağında(Kök Çürümesi ihtimali)
3- Henüz canlı kalan yaprakların alt ve üst taraflarına bakıp sıradışı mini mini yaratıklar olup olmadığını kontrol eder misiniz?
4- Saksınız sürekli ve düzenli olarak sıcak ve sert rüzgar alan bir konumda değil, değil mi?
Bunlara vereceğiniz cevaba göre nasıl hareket edeceğimizi belirleriz (özellikle 1 numaralı soruya ilişkin)
Ayrıca, diğer gardenyaseverlerimizin de dedikleri gibi, henüz yeşil olan yapraklara dokunmadan, kuru dal ve yaprakların tümünü budayın. Ayrıca, yarı gölge bir noktaya çekin bitkinizi, doğrudan güneş ışığı almasın bugünlerde. Nekahat evresi olacak, malum...
Bu arada, bir gardenya bir gardenyaya "gel beraber gardenya bahçesi kuralım" demiş...
84315
Sn.velveteen,
Ben de bahsettiğiniz sorunu yaşadım. Kahve telvesini toprağın yüzeyinde bırakmamızdan kaynaklanıyor. Toprakla biraz karıştırıp, telveyi ayrıştırdığınız zaman o küflenme -ve ardından kurtlanma- oluşmuyor. Asidik toprak seven bitkilerde ben kullandım; öyle aman aman da bir farklılık gözlemlemedim. Artık kullanmıyorum. Ama asidik toprak seven bitkilerde toprak iyileştirici etkisi var deniyor.
Sevgili Erdemir ve diger arkadaslar yorumlariniz icin tesekkurler.
1-Aldigim gunden itibaren herhangi bir besin takviyesinde bulunmadim cunku aldigimda o kadar canli ve neseliydiki gerek yoktu
2-Saksinin alti delik ama altinda tabagi vardi her sulamamda altinda su kaliyordu anladigim kadari ile cok su verdim ve alti islak kaldi. Kok curumesi olabilir diye dusunuyorum.
3-Kurumakta olan yapraklarin altindan yeni yeni yapraklar suruyor surekli hatta filizleri bile var ama ben su verme olayini ilk basta abarttim ve sayfayi okumaya basladiktan sonra sulamayi durdurdum ve filizler gelmeye basladi.
4- Yeri gayet guzel ne direk gunes isigi nede golge belli saatlerde gunes aliyor ve aydinlik bir yerde. Ruzgara ve fazla isiya maruz kalmadi.
Kuruyan yapraklarin yanlarindan ustlerinden filiz verip surmesine ve tomurcuk vermesine ragmen budama islemini yapayimmi yani.
Cok uzuldum bildiginiz gibi degil. Fikir ve yardimlarinizi bekliyorum.
sevgiler
lerdemir
07-06-2009, 11:47
Arkadaşlarımızın tavsiye ettiği üzere suyu kesmekle iyi etmişsiniz.
Bir kaç sayfa geride "boyun büktürme yöntemi" diye kendimizce adlandırdığımız iki sulama arası süreyi belirleme yöntemimize bir göz atınız.
Sulamalarınızın ardından saksının alt deliklerini kapatacak kadar su bırakmayın tabakta.
Ayrıca, diğer gardenyaseverlerimizin de dedikleri gibi, henüz yeşil olan yapraklara dokunmadan, kuru dal ve yaprakları bitkiden uzaklaştırın. Yeşil aksam olan yerleri budamayın, kuruyan yaprakları ayırın. Bitki yeterli fotosentez yapabilecek yaprakları geliştirdikten sonra gerekirse şekil budaması yaparız.
Gelişmeleri beraberce gözlemleyelim. İyileşme görmezsek, bitkinizi toprağından ayırıp, kök budaması ile köklere ilaç uygulaması yapar, toprak değiştiririz. Ama bence bunlara gerek bile kalmayacak. Siz suyu kesin yeter.
Geçmiş olsun.
lerdemir
07-06-2009, 11:49
Sevgili Sevilay Hn,
Gardenyanızın maaşallahı var.
Ne güzel bakmışsınız. Elinize gözünüze sağlık. Çiçeklerinin devamını dilerim :)
mum isigi
07-06-2009, 22:20
Arkadaslar, gardenyamin duzelmesi icin gozune bakar oldum bakalim toparlanacakmi? Bu sabah kuruyan yapraklarini budadim umarim yanlis bir sey olmaz. Daha sonra farma gittim ve kendime kucuklerden 2 tane gardenya aldim. Ama nasil bir sevincle geldim eve anlatamam. Simdi daha bilincli bir sekilde sulama ve bakim ile daha iyi bir gardenya ya sahip olabilirim diye dusunuyorum. En kisa zamanda fotolari paylasacagim.
sevgiler
mum isigi
07-06-2009, 22:21
sevgili Lerdemir yardimlariniz ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler.
sevgiler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.