View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
İKEA'dan aldım
Gardenia jasminoides
Saksıları biraz küçük yaklaşık iki katı büyüklükte saksılar aldım değiştirmeyi düşünüyorum. Nasıl olur. Bakımı hakkında saksılarda bilgi var ama sizin verebileceğeniz bilgilerde varsa daha iyi olur. Selamlar.
Merhaba Mirsat
Gardenia jasminoides Biraz nazlı bir çiçek.Bende var .Ama en sevdiğim çiçek gözüm gibi bakıyorum.Aldığımda çiçekliydi.Müthiş bir kokusu var .Yalnız fazla koklama temasettiğin zaman çiçekleri sararıyor.Güzel bir seçim.Nemli ortamları seviyor.Toprak nemli olamsı gerekiyor. Tıpkı Sardunya ve ortanca gibi Asitli toprakları seviyor .Sulama suyuna bir kaç limon tuzu ertip sulayabilirsin.**** 1 Lt suya akşamdan 2 dilim limon koyup sabah o suyla sulayabilirsin.**** bunu sirke ilede yapabilirsin.Oda olmadı madensuyu su karışımı verebilirsin.Yalnız bu sulama hergün değil. haftada bir yapıyorum.Şuan tomurcukta.İnşallah açar.Birde bitki toprağını arada bir havalandır.Dibine esmer prinç taneleri koyup karıştır.Yapraklarına hergün su püskürt.Özellikle evde bakacaksan. Eviniz Kaloriferliyse nem çok önemli.Gübrede vermeniz gerekiyor.
Mine Pakkaner
20-12-2006, 09:56
....Sulama suyuna bir kaç limon tuzu ertip sulayabilirsin.**** 1 Lt suya akşamdan 2 dilim limon koyup sabah o suyla sulayabilirsin.**** bunu sirke ilede yapabilirsin.Oda olmadı madensuyu su karışımı verebilirsin...
Elfogi gardenyaya sulama suyu olarak vereceğiniz su en fazla bir bardak.Buna birkaç limon tuzu katılırsa fazla olur. Daha önce bu konuda verdiğim tariflerde 1 lt suya bir kaç ufak tane olarak bu ölçüyü verdim.1 lt suya iki dilim limon ise bu asitliği (sulama suyuna birkaç limon tuzu koyma )sağlamaz. Limon tuzunda sitrik asit, sirkede asetik asit var. Bu işlem için sitrik asit kullanılmalıdır.Sitrik asit gıda sektöründe de pH ayarlamak için kullanılıyor. Maden suyu karışımları da genelde 6-8 pH da oluyor. Bu yüzden toprakta asitlik ayarlamada kullanılmaz.Ayrıca içerdiği mineral tuzlar nedeniyle de bitkilere verilmesini doğru bulmuyoruz.(Gerçi forumda bunu kullanıp ta harika sonuç aldığını söyleyen üyelerimiz çok. Ama olaya uzun vadede bakmak gerek :) )
denizakvaryumu
20-12-2006, 10:24
Gardenya bende de var bu 4.denemem ..denediğim diğer üçünde başarılı olamadım.Şimdiki denememde torfu Ph 3-4 arası olarak düzenledim.
Yine sulama suyu asla çeşmeden olmayacak.Pamuklu bitlere dikkat görünmeden bitkiyi bitiriyorlar.
Sayın Mine Hanım .
O zaman Şimdiye kadar Biz yanlış yapmışız.Şu an bir sorun yok.Ama sizi bu işin ustası olarak dikkate alıyorum. sirkeden ve limondan hatta maden suyundan vazgeçiyorum.Teşekkür ederim.
Gardenyam yaprakları sararıp dökülüyor.Çeliklerin tepe kısımlarıda kuruyor.Kahve rengiye dönüyor. Ne yapmalıyım.Şu anda bir kaç tomurcuk var.Toprak çok ıslak değil. Yapraklarına Sprey olarak iki günde bir sulama yapıyorum.Toprağa kuruyunca su veriyorum. Camekanlı balkonda duruyor.Nerde yanlış yapıyorum.Yardım eder misiniz.
denizakvaryumu
24-02-2007, 15:59
Gardenya alıpta evde uzun süre (2-3 yıl) yaşatana şimdiye kadar malasef rastlamadım (ben dahil )
biryerlerde hata yapıyoruz ama nerede bilmiyorum..
Evde olmadı diye balkona aldım.Ama ölmesini istemiyorum.Kokulu olduğu için çok seviyorum.Son çare toprağını değiştirecem.Belki düzelir.1 Yılı doldu ..Direnmeye devam.Ölmesine izin vermiyecem...
Gardenyam yaprakları sararıp dökülüyor.Çeliklerin tepe kısımlarıda kuruyor.Kahve rengiye dönüyor. Ne yapmalıyım.Şu anda bir kaç tomurcuk var.Toprak çok ıslak değil. Yapraklarına Sprey olarak iki günde bir sulama yapıyorum.Toprağa kuruyunca su veriyorum. Camekanlı balkonda duruyor.Nerde yanlış yapıyorum.Yardım eder misiniz.
Bende aynı sorunları yaşadım daha sonra forumda Mine Hanımın tarifini ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772) okudum.Aktardan Demirsülfat (Karaboya **** diğer adı Saçıkıbrıs diye isteyebilirsiniz)aldım.Tarif edildiği gibi uygulamadan 2 gün önce 1 lt suya 2 küçük parça limon tuzu olan tarifi uyguladım,daha sonrada haftada bir demirsülfatlı suyla suladım,bu işleme 3,5-4 aydır devam ediyorum şu an gardenyamda bir sorun yok.Yaprakları yeşil ve sağlıklı görünüyor aynı suyu fulde ve Mum çiçeğimde kullanıyorum,durumları gayet iyi.İstersen sende bir dene bakalım.;)
Teşekkür ederim Arb73.Ben burdaki aktarlara sordum .Yüzüme baktılar .O ne ki dediler.Bulamadım.Ben Karaboya diye aramıştım.Birde Saçıkıbrıs diye sorayım.Ama pek zannetmiyorum.Yoktur sanırım.
denizakvaryumu
24-02-2007, 21:44
Teşekkür ederim Arb73.Ben burdaki aktarlara sordum .Yüzüme baktılar .O ne ki dediler.Bulamadım.Ben Karaboya diye aramıştım.Birde Saçıkıbrıs diye sorayım.Ama pek zannetmiyorum.Yoktur sanırım.
aktarlarda değil de çiçekçilerde aramak lazım tabi bu çiçekçiler kesme çiçek satanlar değil...
BenBen1967
27-02-2007, 11:21
Benim garip gardenyam tam çiçek açacakken tomurcuklarını döküyor her dalda bir sürü tomurcuk var ama hiçbiri açamıyor sırayla dökülüyorlar neden olabilir acaba :( şimdiye kadar anca 2 tane çiçek açabilmeyi başardı açabilse çiçekten yaprakları görünmeyecek ama açamıyor:(
Benim garip gardenyam tam çiçek açacakken tomurcuklarını döküyor her dalda bir sürü tomurcuk var ama hiçbiri açamıyor sırayla dökülüyorlar neden olabilir acaba :( şimdiye kadar anca 2 tane çiçek açabilmeyi başardı açabilse çiçekten yaprakları görünmeyecek ama açamıyor:(
Şimdi, bu mevsimde mi tomurcuklu?
Açık havaya çıkmak istiyordur.:dilli:
Benimki yaşama savaşı veriyor, bir an önce dışarı çıksam da kendime gelsem diyor galiba.
Geçen yıl açık havada sürekli açmıştı.
Yaprakları da koyu yeşildi. :(
Şimdi haline bakın.:(
http://img201.imageshack.us/img201/3084/tekirtekneveiekler003fk3.jpg (http://imageshack.us)
BenBen1967
27-02-2007, 12:46
Evin içinde duruyorlar dışarı hiç çıkartmadım o yüzden devamlı tomurcuk veriyor olabilir 2 tane var bende biri sopa gibi dal verdi bir sürü öteki kısa dallı:)
Başlığı biz açtık ama epeydir yazmadık. Gardenyalarımda belrgin bir değişiklik yok saksı değiştirip bir kaç saksıya böldüm. Evin değişik yerlerinde baktım. Mutfak en uygun gedi. Direk gün ışığını sevmiyor diyebilirim. Bir saksı çatıda aydınlatmanın altında. Güneş veya soğuk etkisiyle durumu iç açıcı değil.
Castonospermum bitkisi içlerinde en iyi durumda olanı diyebilirim. Onda hiç gerileme yok. HAtta üst kısımdan ilerlemeye devam ediyor.
Pachiralar ise neredeyse eski tüm yapraklarını döktüler. Alttan yeni yapraklarını açtılar gelişmeye devam ediyorlar. Selamlar.
Merhaba.Arkadaşlar toprağı çapaladım biraz havalandırdım. Limon tuzlu su verdim.İki gün sonrada İçinde demir bulunan sıvı gübre verdim.Sararma durdu gibi.Şeytan kulağına kurşun inşallah böyle gider.Şu anda bir sorun yok gibi .Bir de açarsa deymeyin keyfime....:)
arkadaşlar bu formda daha yeniyim herkese fikirleri konusunda teşekkür ederim
bu gardenyadaki ve diğer çiçeklerde toprakta oluşan beyaz pamuçuklanma ile nasıl baş edilir yardımcı olurmusunuz.
Toprağın üstündeki pamukçuklar toprak kalitesiz **** fazla sulamadan oluyor.Oluşan pamukçukları at. toprağı çapala ve havalandır.Mümkünse üstten biraz toprak alıp yeni toprak ekleyebilirsin.
Rukiye Çetin
24-03-2007, 19:54
Benim gardenyam üç yıldır evin içinde. Yazları balkona çıkarıyorum. Ne tomurcaklandı nede büyüdü. Ölmedi ama çoşkulu değil. Acaba budasam mı diye düşünüyorum. Yararı olur mu acaba?
Mine Pakkaner
24-03-2007, 20:26
Bu yaşama koşullarını beğenmediğini gösterir. Gardenyanızın başta durduğu yer olmak üzere şartlarını iyileştirin.
Merhaba,
Benim de gardenyamla ilgili sorunum var . Gardenyamın önce birkaç tomurcuğu sarardı, şimdide yaprakları sararmaya başladı. Mine Hanımın tarifini uygulayacağım ama toprağından çok emin değilim, toprağını değiştirmek istiyorum. Gardenyanın üstü tomurcuk dolu. Tomurcuklu iken toprağı değiştirmem durumu daha da kötüleştirir mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
BenBen1967
04-04-2007, 16:06
sonunda pamuklu bitlerden kurtuldum 2 gün gittim geldim ilaç sıktım (hatta balkonun duvarlarlarına ilaç sıktım olurda duvara saklanırlar diye bu arada kara sinekler de balkondan kaçtı onlardanda kurtuldum )tüm tomurcuklar hızla büyüyor hatta açanlar bile oldu;)
denizakvaryumu
05-04-2007, 08:07
Gardenyalarda önemli olan 3. seneki durumu...eğer 3 .sene de çiçek açıyor ve büyüyorsa bu iş tamam...
Ama ben "3.sene de gardenyam çok sağlıklı çiçek açtı her sene de büyüyor" diyene rastlamadım.
Eğer varsa formülü buraya yazsın lütfen ...bir de yerli mi ithal mi bu konu da önemli...
Benim ithaldi.İkinci senem .Şu anda tomurcuk.İnşallah açar.Açarsa bu üçüncü açışı olacak.Mine Hanım'ın tarifini uyguladım .Limon tuzlu su sonrası demir katkılı sıvı gübre iyi geliyor.Yapraklarınada su püskürtüyorum...
lerdemir
28-04-2007, 23:01
Merhabalar,
Bu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1270&page=10), bugün çiçek açan gardenyamın çiçeğinin domatese yerleştirilmiş halini görüntülediğim fotoğraflarını bulabilirsiniz.
Bakalım beğenecek misiniz?
Merhaba,
Yerli bir Gardenia var balkonumda..Yaklaşık 3 senedir benimle..Oldukça büyüdü..Ancak bu kış yapraklarının ucu pas rengini aldı ve kurudu..Sanırım bu hastalığa chlorosis diyorlar..Elimde Schultz marka bir gübre var..Gübre diyorum çünkü kutunun bir yerinde öyle yazıyor..Diğer bir tarafında ise toprak asidi düzenleyici diyor..NPK oranı 33-11-11..
Bunu ne sıklıkta vermem gerektiğini ve hastalığın gerçekten chlorosis olup olmadığını ve sebeplerini bilen varsa bana yardımcı olabilir mi?
Sevgiler,
Günüm
denizakvaryumu
03-05-2007, 16:09
chlorosis hastalığına karşı ne yapılabilir?
lerdemir
03-05-2007, 22:36
Ayrıca, mümkünse hastalıklı yapraklardan örnek görüntü ekleyebilirseniz bilgi sahibi arkadaşlar için teşhis koymak daha da kolaylaşabilir...
lerdemir
05-05-2007, 09:26
Maaşallah;
Forumda bir yerlerde; mühim olanın 3.senede de canlı tutabilmek olduğu, hiç 3.yaşında da evde yaşatabilen görmediğini söylemişti deneyimli bir üyemiz...
Boşverin çiçek açmasın, canlı kalsın yeter diyeceğim, ama insanın da içi elvermiyor tabii..
Tomurcuk aşamasına kadar gelip de gonca açmadan düşüyorsa bir sıkıntısı var demek ki... Onu uzman arkadaşlardan yardım alarak tespit edip giderebilirsek, kokudan evde duramayacaksınız demektir... :)
Yuppiii
Uçuyorum.Gardenyam bir çiçek açtı.2 ve 3 yolda.limon tuzu uygulması işe yarıyor.İki seneyi geçti.Benle birlikte oda savaşıyor.Bozulmasın diye çok uğraştım.Sanırım artık sevildiğini anladı .Hayatta kalabilmek için savaşıyor.Tepkisini çiçek açarak dile getiriyor.
maşallah Elfogi. Bol bol koklayın bizim içinde. Benimki de açacak herhalde. Tomurcuk var gibi umarım bir aksilik olmaz. Limon tuzunun faydası olduğu kanısındayım.
BenBen1967
15-05-2007, 23:43
hımmm limon tuzunu ne oranlarda koyuyorsun .Benim gardenyamda tomurcuk dolu ama açamıyor bir türlü ,limon tuzunu bende uygulayayım;)
hımmm limon tuzunu ne oranlarda koyuyorsun .Benim gardenyamda tomurcuk dolu ama açamıyor bir türlü ,limon tuzunu bende uygulayayım;)
0,5 lt pet kaba 2 adet
Deneyebilirsiniz.Ben bunu asit li toprak seven her çiçekte deniyorum.Sonuç olumlu.Zaten bunu Sevgili Mine Hanım uygulamamı söylemişti.
Teşekkürler Ada
2,5 sene önce çiçekli satın almıştım.Gidip gelip kokluyordum.Sonradan kahverengiye dönüşmüşlerdi.Meğer çok yanaşmıyacakmışsın.Birde tomurcuk oluştuktan sonra spreyle su fışkırtmıycakmışsın.Bizimki onun için döküyordu tomurcukları.
Penelophe
16-05-2007, 18:02
Teşekkürler Ada
2,5 sene önce çiçekli satın almıştım.Gidip gelip kokluyordum.Sonradan kahverengiye dönüşmüşlerdi.Meğer çok yanaşmıyacakmışsın.Birde tomurcuk oluştuktan sonra spreyle su fışkırtmıycakmışsın.Bizimki onun için döküyordu tomurcukları.
Evet kesinlikle bana aldığım marketin botanikçisi hergün yapraklarına su püskürt dedi, (ilk aldığımda üzerinde 20-25 tomurcuk ve 3 tane açmış çiçeği vardı) tabi ben geldim gittim püskürttüm , 15 gün sonra oda, bütün tomurcukları püskürttü, hepsi çürüyüp dökülmeye başladı. Ve sonradan da ilk gardenyam yavaş yavaş kurudu :(
Benim Gardenyamın çiçeğide bu şekilde ...İkinci tomurcukta açtı.Üçüncü yolda hazırlanıyor.:))
Çiçeklerimin resmini almam da ayrı bir macera!:dilli: Digital olmadığı için çiçeği bilgisayarın yanına taşıyıp resim alıyorum..:p
İşte benim mis kokulu Gardenyam:
Çok güzel tebrikler..Bu arada bu gün burası yağmurlu ...duamız kabul oldu..:)))
Çok sevindim yağmura.. İzmirde de bulutlar var. Hadi inşallah bize de ver Allahım..
Bu arada ben ne yaparsam yapayım Gardenyamın yapraklarının uçlarının kurumasını önleyemiyorum. Daha gölgeli bir yere aldım, Demir Sülfat, limontuzlu su, domates kabuğu, hepsini veriyorum.
Yaprakların çoğunun ucunda koyu kahverengi kuruma, bazılarında da direkt yaprağın tamamı sarararak kuruma var.:(
Penelophe
18-05-2007, 13:11
Çok sevindim yağmura.. İzmirde de bulutlar var. Hadi inşallah bize de ver Allahım..
Bu arada ben ne yaparsam yapayım Gardenyamın yapraklarının uçlarının kurumasını önleyemiyorum. Daha gölgeli bir yere aldım, Demir Sülfat, limontuzlu su, domates kabuğu, hepsini veriyorum.
Yaprakların çoğunun ucunda koyu kahverengi kuruma, bazılarında da direkt yaprağın tamamı sarararak kuruma var.:(
Bence yerini sevmedi o. Zaten çok nazlı :) Güneşli bir yere koyup, susadıkça sularsan iyi olacak gibime geliyor.
Yerini yeni değiştirdim. İlk çiçeğini de yeri değiştikten sonra açtı ama yaprakları hala düzeltemiyorum.:(
Bu da benim Gardenyam. Çiçeği açmaya başladı bile. Sağol QXYL
Penelophe
18-05-2007, 17:33
Yerini yeni değiştirdim. İlk çiçeğini de yeri değiştikten sonra açtı ama yaprakları hala düzeltemiyorum.:(
Tamam işte ilk çiçeği yeni yerinde açtıysa, orayı sevdi demektir. Yapraklarıda zamanla düzene girer, ama alt yapraklarda kuruma mutlaka oluyor. Onlarıda budarsın :)
Belki de benimki çiçek açmayı sevmiyordur, hep tomurcuk kalmak istiyordur diye düşüneceğim nerdeyse :)
Sanırım 3 ay oldu alalı. Aldığımdan beri 20den fazla tomurcuğu var ama hiç açmaya niyetleri yok malesef. Neyseki dökmüyor da ama tomurcuklarını.
Ben çiçekliyken su püskürtülmez ama tomurcukluyken püskürtülür diye biliyordum, yukarda yazanlara göre sanırım bu yanlışmış. Tamam su püskürtmeyi bıraktım. Acaba başka bir derdi var mıdır?
Forumda bir yerde Mine Hanım gardenya dış mekan bitkisidir demiş, ben de dışarı koydum o yüzden. Suyu da bayağı seviyor sanırım. Limon tuzuyla demir sülfatını da veriyorum 2 aydır ama sararma durmuş değil.
Güneşle arası nasıl biliyor musunuz? Dışarda direk güneş altında olacağı bir yere koysam bana kızar mı sevinir mi?
lerdemir
18-05-2007, 20:19
Acaba suyunu mu fazla veriyorsunuz hfz? Aşırı suya verdiği bir tepki olmasın sakın?
Ya da acaba takviyeyi mi fazla kaçırdınız? Baksanıza, demir sülfat, limontuzlu su, domates kabuğu; hepsi, hepsi birden... Bir tek kabak eksik sanki... O da olsa füze gibi tomurcuk açacak... :D
Yazın en sıcak zamanları olmadıkça, bence güneşten korumamalı, özellikle de günün ilk yarısındaki güneşten...
Penelophe
18-05-2007, 20:19
Belki de benimki çiçek açmayı sevmiyordur, hep tomurcuk kalmak istiyordur diye düşüneceğim nerdeyse :)
Sanırım 3 ay oldu alalı. Aldığımdan beri 20den fazla tomurcuğu var ama hiç açmaya niyetleri yok malesef. Neyseki dökmüyor da ama tomurcuklarını.
Ben çiçekliyken su püskürtülmez ama tomurcukluyken püskürtülür diye biliyordum, yukarda yazanlara göre sanırım bu yanlışmış. Tamam su püskürtmeyi bıraktım. Acaba başka bir derdi var mıdır?
Forumda bir yerde Mine Hanım gardenya dış mekan bitkisidir demiş, ben de dışarı koydum o yüzden. Suyu da bayağı seviyor sanırım. Limon tuzuyla demir sülfatını da veriyorum 2 aydır ama sararma durmuş değil.
Güneşle arası nasıl biliyor musunuz? Dışarda direk güneş altında olacağı bir yere koysam bana kızar mı sevinir mi?
Selamlar;
Sevinir bence , çünki 4 tane gardenya öldürmüş biri olarak anladım ki;
gardenya çiçek açıncaya kadar güneşli bir balkonu , açıpta soluncaya kadar ışıklı bir odayı ve çiçeği dökünce tekrar balkonu seviyor.
Evet tomurcuklara su tehlikeli ,tomurcuk çürümesi yapıyor. Ama sizinki dökülmemiş şükür. Bence çiçekli bitkiler için sıvı bitki besini veya çiçekcosturan verin tomurcuklar irileştiyse 2-3 güne kadar açacaktır, biraz sabır.
saygılar.
Penelophe
18-05-2007, 20:22
İşte buda benim gardenyam, sabırla :eek: bekliyorum , eninde sonunda açacak :dilli: Az kaldı. Aman tomurcukları dökmesinde. Şu üstteki tomurcuk iyice kabardı , açacak açacak az kaldı.
lerdemir
18-05-2007, 20:53
Kendi tecrübe ettiğim üzere düzeltmek isterim:
Gardenya her gün fısfıs ile nemlendirilmek istiyor ve bunu çok seviyor.
Tomurcuk halde iken de çekinmeden ve gönlünüzce su püskürtebilirsiniz her yerine (tomurcuklar da dahil)
Ancak ne zaman ki o tomurcuklar gonca halinden çiçek haline dönmek üzere harekete geçerlerse (tam yeşil renkteki gonca kapsülü yer yer açılmaya başlayıp yeşilliğinin arasından beyaz rengini göstermeye başladığında) işte o zaman spreylerken artık o goncalara su gelmemesine özen göstermeye başlayın.
Unutmayın, bu demek değil ki bu dönemde spreylemeyi kesin. Hayır! Tam aksine! Devam etmelisiniz gardenyanızı günlük olarak spreylemeye; sadece goncalara dikkat.
Aynısına çiçek tam olarak da açtığında dikkat edersiniz olur biter. Ben aylardır öyle yapıyorum; gardenyam çok coşkun, sürekli goncalar, çiçekler ve dahi yeni yeni yapraklar ve sürgünler...
Şimdi aşağıya, bir başka konu başlığında gardenya bakımında kendi tecrübe ettiklerime dair yazıklarımı kopyalıyorum. Verdiğim linke bakarsanız Mine Hn'ın da bu yazdıklarımı tasdik ettiğini göreceksiniz.
Kolay gelsin...
Bu linkin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=29) 29. sayfasının 862 numaralı mesajında şöyle yazmışım:
Mine Hn'ın yoğunluğunda ben kendi deneyimimi aktarayım:
Mart'ın en başında minicik bir saksıda bolca goncalı, gösterişli bir ithal gardenya hediye etmişti bir dostum.
Ve hemen interneti taradım nedir ne değildir diye.
Gördüm ki, başıma bir bela almışım; zira bakımı çok ama çok zor, en nazlı çiçek vs yazıyordu hep.
Öncelikle subtropikal kökenli bir bitki olduğundan dolayı nemi seven bir yapısı var; ancak toprağının sulu, ıslak da olmaması gerekiyor.
Bunu temin etmek için ben sabah işe gitmeden önce ve akşam da yatmadan önce güzelce fısfıslıyorum yapraklarını iyi su ile (tercihen yağmur suyu).
Sabahın ilk güneşinden öğlene kadar direkt güneş alan doğu penceresine koydum. Çok seviyor bence. Öğleden sonra güneşi istemiyor. Öğleden sonralarında ise doğrudan ışık vurmasın ama aydınlıkta kalsın.
Tabağına hep iyi su koyarak bulunduğu ortamı nemli tutuyorum; ama toprağının da su içinde kalmamasına dikkat etmelisiniz; bunu saksının dibine bir sıra çakıl veya tabağa bir sıra çakıl koyarak temin edebilirsiniz.
Su püskürtürken goncalara da püskürtün sakıncası yok, ancak gonca açıp da çiçeğe dönünce bembeyaz çiçeğe su gelmemesine özen gösterin; bunu da kağıttan mini bir külah yaparak temin edebilirsiniz yazıyor internette ama ben kağıt bile değsin istemiyorum çiçeğe ve elimi siper ederek fısfıslıyorum.
Sulama sıklığım ise bu nem temini sonrasında haftada bir şu günlerde; toprağı kuru gibi tutuyorum anlayacağınız. Ancak şunu farkettim ki, susadığında goncaların dipleri hafifçe boyun büker gibi oluyor, o zaman anlıyorum ki acilen su verilecek.
Her 4-5 su verişimde bir suya limon tuzu katıyorum. mesela bir bardak suya 2minik parça limon tuzu.
Forumda gardenyaya özel konu başlığında arkadaşlar domates ve kabak kırıntılarının toprağa katılmasının gardenyaya çok faydalı olduğunu söylemişti. Bir başka arkadaş da demir tozu. Ben demir tozu temin ettim, henüz toprağa eklemedim. Domates ve kabak denemesi de yapacağım.
Geceleri 14 derecenin altından, gündüzleri de 26-27 derecenin üzerinden pek hoşlanmıyormuş.
Ben ayrıca gece nemi sağlamak için kuru temizlemecilerin verdikleri incecik şeffaf naylonu kullanıyorum. Gardenyayı çepeçevre saracak naylonu saksıya giydirip; içini de kendi nefesimle doldurarak bir balon haline getiriyorum (CO2 ve sıcak ortam iyi gelir sanırım) ve ağzını bağlıyorum poşetin.
Yaptıklarım bunlar ve Allah nazardan saklasın Gardenyam canavar gibi serpiliyor. Tam 2 ay geçti ve ilk halinin 2 katı kadar.
Haa, ayrıca kahve telvesi ekledim toprağına 3 hafta önce. Aklıma geldikçe de içtiğim kahvelerin fincanda kalan telveleri ekliyorum. Toplasam 5 fincandan kalan telveyi koymuşumdur. Daha fazla eklemeyeceğim.
Durumum bu. umarım aydınlatıcı olmuştur.
Mine Hn'a da Allah kolaylıklar versin...
Hepinize saygı ve sevgilerimle...
Ben çiçekliyken su püskürtülmez ama tomurcukluyken püskürtülür diye biliyordum, yukarda yazanlara göre sanırım bu yanlışmış. Tamam su püskürtmeyi bıraktım.
lerdemir
18-05-2007, 21:05
Sayın qxyl,
Gördüğüm kadarıyla gardenyanız tek saplı bir gövdeden oluşuyor.
İnternetteki yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla tepe sürgünlerini elle koparıp aldıkça yatay büyümeyi teşvik edip çalı görünümünü almasına yardımcı oluyormuşuz. Yoksa böyle tek dalda uzayıp giden bir gardenyanız olur gibime geliyor tabii en alt yan taraflarından da sürgün verebiliyor; ama tepe sürgünlerini engellersek bu daha da hızlanmasını sağlar sanırım.
Bu arada, fotoğrafta, sağ arkadaki kiremit rengi saksıda yanılmıyorsam harika bir ful göz kırpmakta, öyle değil mi?
Penelophe
18-05-2007, 21:19
Sayın qxyl,
Gördüğüm kadarıyla gardenyanız tek saplı bir gövdeden oluşuyor.
İnternetteki yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla tepe sürgünlerini elle koparıp aldıkça yatay büyümeyi teşvik edip çalı görünümünü almasına yardımcı oluyormuşuz. Yoksa böyle tek dalda uzayıp giden bir gardenyanız olur gibime geliyor tabii en alt yan taraflarından da sürgün verebiliyor; ama tepe sürgünlerini engellersek bu daha da hızlanmasını sağlar sanırım.
Bu arada, fotoğrafta, sağ arkadaki kiremit rengi saksıda yanılmıyorsam harika bir ful göz kırpmakta, öyle değil mi?
Selamlar;
Ne büyük tezattır ki; şimdiye kadar yapraklarına su püskürttüğüm bütün gardenyaları kaybettim. Ve bu resimdeki gardenyanın yaprağı bir kere bile su yüzü görmedi ama hızla gelişiyor. Deneyimlerimiz faklı sanırım. Daha önceki ölen gardenyalarım ithaldi fakat bu yerli ve en uzun süre yaşayan ve en sağlıklı olanıda bu. Suyunu toprağın kurumasını bekleyerek veriyorum. Balkonda ve güneş görüyor akşama kadar.
Sürgün konusu içinde henüz erken çiçekleri açsın ve çiçeklerini döksün ondan sonra budayabilirim. Bilgileriniz için teşekkürler.
Evet yanılmıyorsunuz ;) o açmak üzere olan bir ful, az önce ful konusuna yeni bir resmini ekledim. Bakmak istersiniz belki.
Saygılar.
lerdemir
18-05-2007, 22:51
Anlamadım ben şimdi... İki ayrı kişi, iki tezat sonuç. Aynı çiçek; aslında biri yerli biri ithal; belki fark buradadır... Bilemiyorum....
Biri bize anlatsın o zamannn...
Bakın ben de benim gardenyamın 3.gününü doldurmuş ve cansızlaşmaya başlayan çiçeğiyle pozlarını ekliyorum...
Gardenyanın önündeki ince dallı gövde ise mini mini ful fidesi ;)
Penelophe
18-05-2007, 22:59
Anlamadım ben şimdi... İki ayrı kişi, iki tezat sonuç. Aynı çiçek; aslında biri yerli biri ithal; belki fark buradadır... Bilemiyorum....
Biri bize anlatsın o zamannn...
Bakın ben de benim gardenyamın 3.gününü doldurmuş ve cansızlaşmaya başlayan çiçeğiyle pozlarını ekliyorum...
Gardenyanın önündeki ince dallı gövde ise mini mini ful fidesi ;)
Selamlar;
:) evet birinin bize anlatması lazım :)
Gardenyanızda başka tomurcuk yok gibi görünüyor, görünüşe aldanmalı mıyım?
Ful çok cici görünüyor ;)
saygılar.
lerdemir
18-05-2007, 23:07
Evet, şu anda üzerinde başka tomurcuk yok.
2 ayda bu minicik plastik saksıda olmasına rağmen 6 adet çiçek açtı; sadece 1 gonca açamadan düştü...
Şu an tomurcuksuz ama tüm dalların tepesinden ve yanlarından taze açık yeşil sürgünler veriyor. Hatta 3 tane de dipten yeni dal çıkartıyor.
Acaba bu safhada olmasından mı kaynaklanıyordur bu tomurcuksuzluğu?
Şimdilik performansı bu kadar. :)
Penelophe
18-05-2007, 23:35
Evet, şu anda üzerinde başka tomurcuk yok.
2 ayda bu minicik plastik saksıda olmasına rağmen 6 adet çiçek açtı; sadece 1 gonca açamadan düştü...
Şu an tomurcuksuz ama tüm dalların tepesinden ve yanlarından taze açık yeşil sürgünler veriyor. Hatta 3 tane de dipten yeni dal çıkartıyor.
Acaba bu safhada olmasından mı kaynaklanıyordur bu tomurcuksuzluğu?
Şimdilik performansı bu kadar. :)
Selamlar;
Bildiğim kadarıyla senede 3-4 kez çiçek açıyor ve bu dönemleri 2-3 ay sürüyor. Daha sonra dinlenmeye ve yapraklara veriyor kendini. Evet bu yüzden tomurcuksuz olabilir. Daha güzel tomurcuklar vermeye hazırlıyordur kendini ;)
2 ayda 6 çiçek hiç fena değil. 1 kayıpta fazla değil.
Saygılar.
lerdemir
18-05-2007, 23:45
Buna sevindim; zaten mevcut saksısının alt deliklerine kadar gelmiş kökleri. Daha büyükçe bir tenekeye almayı planlıyorum...
Penelophe
18-05-2007, 23:51
Buna sevindim; zaten mevcut saksısının alt deliklerine kadar gelmiş kökleri. Daha büyükçe bir tenekeye almayı planlıyorum...
Teneke kısmını anlayamadım?
Gardenyada mı tenekeden hoşlanıyor yoksa?
lerdemir
19-05-2007, 00:20
Ful de tenekeyi seviyorsa gardenya da sever diye düşündüm sadece...
Şimdi bu gündüz sıcaklığı işini pek sevmedim : ( Ankara daha Mayıs'da 30 oldu bile, yazın muhtemelen 40a gider. Bu konuda yapacak birşey yok ama gece nemini uygulayacağım.
Bir de haftada bir sulama konusuna takıldım. Benimki suyu baya bir seviyor sanki gibi geldi.. Biraz azaltayım bakalım tepkisi ne olacak..
Bir de telve ne işe yarıyor?
Penelophe
19-05-2007, 00:37
Şimdi bu gündüz sıcaklığı işini pek sevmedim : ( Ankara daha Mayıs'da 30 oldu bile, yazın muhtemelen 40a gider. Bu konuda yapacak birşey yok ama gece nemini uygulayacağım.
Bir de haftada bir sulama konusuna takıldım. Benimki suyu baya bir seviyor sanki gibi geldi.. Biraz azaltayım bakalım tepkisi ne olacak..
Bir de telve ne işe yarıyor?
Yani bence haftada bir sulamak değilde toprak kurudukça sulamak en mantıklısı. Fazla sudan hoşlanmadığını söyleyebilirim ama. telve konusunda bilgim yok. Lerdemir belki biliyordur?
Sevgili Lerdemir, sizin torba örneğinizi okumamışım baştan sona okudum sanıyordum forumu. Verdiğiniz bilgiler çok mantıklı. Yaprak ucu kurumasını nemli olmasını sağlayarak engelleyebilirim.
Sanırım yaptıklarıma ek olarak, pas ve nem sağlayıp geceleri de torba-sera yöntemlerini uygulayacağım..;)
Teşekkürler..;)
Selamlar;
Ne büyük tezattır ki; şimdiye kadar yapraklarına su püskürttüğüm bütün gardenyaları kaybettim. Ve bu resimdeki gardenyanın yaprağı bir kere bile su yüzü görmedi ama hızla gelişiyor. Deneyimlerimiz faklı sanırım. Daha önceki ölen gardenyalarım ithaldi fakat bu yerli ve en uzun süre yaşayan ve en sağlıklı olanıda bu. Suyunu toprağın kurumasını bekleyerek veriyorum. Balkonda ve güneş görüyor akşama kadar.
Sürgün konusu içinde henüz erken çiçekleri açsın ve çiçeklerini döksün ondan sonra budayabilirim. Bilgileriniz için teşekkürler.
Evet yanılmıyorsunuz ;) o açmak üzere olan bir ful, az önce ful konusuna yeni bir resmini ekledim. Bakmak istersiniz belki.
Saygılar.
İthal konusunda size katılıyorum.Benimkide ithal.Zar zor yaşatmaya çalışıyorum.
Hem de tam olarak açtı. Biraz sonra fotoğrafları eklerim.(pazara gitdeceğim de)
Bu arada, Elfogi duaların kabul oldu burada çok güzel yağmur yağıyor. Bir kaç dileğimi yazsam benim için dua eder misin? :)
Penelophe
19-05-2007, 10:48
Hem de tam olarak açtı. Biraz sonra fotoğrafları eklerim.(pazara gitdeceğim de)
Bu arada, Elfogi duaların kabul oldu burada çok güzel yağmur yağıyor. Bir kaç dileğimi yazsam benim için dua eder misin? :)
Merakla bekliyorum canım. Elfogi için söylenebilecek bir şey yok :)
Elfogi bana da perşembe-cuma işten izin alabilmem için dua eder misin?
Penelophe
19-05-2007, 15:09
Gadenyam
Çok güzel görnüyor, kardeşide açsada bende koysam resimlerini :)
Mis gibide kokuyordur o şimdi :)
Keyfin yerindedir biliyorum çünkü bugun benimde fulüm açtı, keyfim yerinde;)
lerdemir
19-05-2007, 19:31
Torba; ama kuru temizlemeci torbası :)
Pas için de uğraşmak yerine demir sülfat (saçıkıbrıs) verin diyordu bazı arkadaşlar forumda bir yerde.
Bir başka arkadaşımız ise demir atölyesi benzeri bir yerden demir hızarının altındaki demir tozlarından alıp saksıya koyduğunu söylemişti.
Ben de demir tüccarı bacanağımdan rica ettim; bana da demir talaşı getirdi; ben de onları toprağına serptim bol bol... 1 hafta geçti üstünden bir terslik görünmüyor henüz ;)
Sevgili Lerdemir, sizin torba örneğinizi okumamışım baştan sona okudum sanıyordum forumu. Verdiğiniz bilgiler çok mantıklı. Yaprak ucu kurumasını nemli olmasını sağlayarak engelleyebilirim.
Sanırım yaptıklarıma ek olarak, pas ve nem sağlayıp geceleri de torba-sera yöntemlerini uygulayacağım..;)
Teşekkürler..;)
Pastan vazgeçtim, ben zaten demir sülfat kullanıyordum.:p
Yapacağım tek şey Pazartesi günü temizleyiciye uğramak..:p
lerdemir
19-05-2007, 20:09
O zaman gelişmeleri de bekleriz sizden...
Arkadaşlar,
Demirsülfat temizleyicide mi, aktarda mı, çiçekçide mi bulunur ? Hepsini gezerim de, bana tuhaf tuhaf bakarlar diye çekindim.
Bir de şu pamukçuk yapan bitlerden nasıl kurtulurum ? Elimle mi temizleyeyim, duşa falan mı tutayım ?
Teşekkürler...
lerdemir
22-05-2007, 19:55
French merhaba,
Her iki sorunuzun da yanıtı forumda mevcut.
Yeni üye olmanızdan mütevellit, forumda arama yapmayı bilememeniz ihtimaline karşılık aşağıdaki şekilde yardımcı olmak isterim:
Bu satırda koyu renkli ve altı çizili olan yere (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772) tıklarsanız demir sülfat (namı diğer "saçı kıbrıs) hakkında bilgiye ulaşacaksınız.
Pamuklu bit için de yine aynı şekilde şu linke tıklarsanız ilgili yere (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) yönlendirileceksiniz... Oradaki ilk sayfada Mine Pakkaner tarafından yazılmış 12 numaralı mesajda "Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi" anlatılmıştır.
Bundan sonrası için de, forum sayfalarının en üst kısmındaki menü satırının sağdan üçüncü sırasındaki ARAMA menüsünü tıklayıp ilgili yerlere merak ettiğiniz (örneğin buradaki mesajınızda sorduğunuz anahtar kelimeleri) yazarak arama yaparak arama konunuz hakkında forumda verilmiş olan bilgiyi etraflıca inceleyebilirsiniz.
Forumda arama yapmak vb gibi diğer forum kullanım yöntemleri için de şuraya tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75). Orada da Forum Kullanım Kılavuzu'nu bulacaksınız.
Forumumuzda keyifli, aktif ve bol yeşil günler geçirmeniz dileklerimle...
lerdemir
23-05-2007, 22:35
Arkadaşlar,
Ful için eskilerin domates kabuğu ve kabak rendesini veya artıklarını toprağa karıştırın tavsiyesini gardenyalar için de uygulamak iyi gelir mi dersiniz? Özellikle de domates uygulamasını?
Penelophe
24-05-2007, 07:09
Selamlar;
Gardenyada asidik toprakları sevdiği için domates kabuğu kullanıyorum ben ve yararlı diye biliyorum :)
Saygılar.
Bu sabah bahçemde bu mucizeyle karşılaştım. Bu çiçeği bana "kartopu" diye satmışlardı ama gördüğüm kadarıyla bu bir "gardenya". :)
Penelophe
24-05-2007, 16:16
Selamlar;
Gerçekten mucize gibi :)
Çok güzel. İlk defa yalancı satıcılar işe yaramış bu gardenya süper :)
bahçeyede çok yakışmış.
Sevgiler.
Yukarıda okuduklarımdan sonra (çok zahmetli olduğunu düşündüğümden almaktan vazgeçtim) ,sesiz sedasız açan bir gardenya. Çok şaşırdım doğrusu. Özellikle lerdemir'in gösterdiği özen;) düşünülürse çok şanslısın Meksika. Harika görünüyor.
lerdemir
24-05-2007, 23:14
Maaşallah gerçekten.
Yapraklarına bakınca sanki defne gibi bir izlenim veriyor ama çiçek gardenyaya çok yakın. Böyle güzel tesadüfler de oluyor demek ki...
Zenfree, gözünüz korkmasın; yerli gardenya bulabilirseniz bakımı çok daha kolay oluyormuş; benimkisi paranoya gibi oldu neredeyse... :)
Teşekkürler ederim. Bakalım çiçek ne kadar kalacak üstünde? Aldım doğrudan bahçeye diktim. Sabah güneşi alıyor. Çimler nedeniyle de daha çok geceleri sulanıyor. Üst yapraklarda hafif sararma var ama altlardan sağlıklı yapraklar da geliyor. Burayı okuyunca fazla sulanmaması gerektiğini anladım ama bakalım buna nasıl engel olacağım?
Arkadaşlar,benim çiçekçi amcada (İzmir-Alsancak) bu gardenyalardan 2 tane daha var, dün gördüm. Bunların %100 yerli olduğundan da eminim. Sormadım sorarım ama 5 liradan fazla da değildir fiyatları. Bilginiz olsun.
Penelophe
26-05-2007, 23:40
Teşekkürler ederim. Bakalım çiçek ne kadar kalacak üstünde? Aldım doğrudan bahçeye diktim. Sabah güneşi alıyor. Çimler nedeniyle de daha çok geceleri sulanıyor. Üst yapraklarda hafif sararma var ama altlardan sağlıklı yapraklar da geliyor. Burayı okuyunca fazla sulanmaması gerektiğini anladım ama bakalım buna nasıl engel olacağım?
Arkadaşlar,benim çiçekçi amcada (İzmir-Alsancak) bu gardenyalardan 2 tane daha var, dün gördüm. Bunların %100 yerli olduğundan da eminim. Sormadım sorarım ama 5 liradan fazla da değildir fiyatları. Bilginiz olsun.
Eğer çiçeğe temas ermezseniz 15 gün dayanacaktır.
Yerli gardenya isteyenler Çamdibinde, çamdibi pazarının yakınlarında küçük bir fidanlık ve sera var. Sorarsanız gösterirler. Orada gardenya fideleri 1 ytl. Bilginize.
Benim gardenyada açtı ama yoğunluktan daha resimleyemedim.
S.İnceçayır
28-05-2007, 06:40
Bahcemde olmasını arzuladıgım çiçeklerin başında geliyor gardenya,daha önce dikmiştim ama ne oldugunu anlayamadım kurudu:( Sayın Penelope eger fide gönderir seniz cok sevinirim.....
Eğer çiçeğe temas ermezseniz 15 gün dayanacaktır.
Yerli gardenya isteyenler Çamdibinde, çamdibi pazarının yakınlarında küçük bir fidanlık ve sera var. Sorarsanız gösterirler. Orada gardenya fideleri 1 ytl. Bilginize.
Benim gardenyada açtı ama yoğunluktan daha resimleyemedim.
Penelophe
28-05-2007, 08:50
Bahcemde olmasını arzuladıgım çiçeklerin başında geliyor gardenya,daha önce dikmiştim ama ne oldugunu anlayamadım kurudu:( Sayın Penelope eger fide gönderir seniz cok sevinirim.....
Selamlar;
****** gönderirim arkadaşım, ne demek. Eğer isteyen başka arkadaşlarda varsa;
buraya yazsınlar pazara kadar bir liste yapalım, ben pazar günü gidebilirim fidanlığa, oradan alır size gönderirim:)
Saygılar.
BenBen1967
28-05-2007, 08:57
Penelophe ben herzaman ki gibi isterim ******;)Evdeki avrupa galiba canıma okumakla meşgul tomurcuk yapıp döküyor.Ne varsa yerli malında var;) Özelden adresimi yolluyorum ;)
Penelophe
28-05-2007, 09:06
Gardenya isteyenler;
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
:))
BenBen1967
28-05-2007, 09:13
Sanırım papatyam,lerdemir kesin isterler ;)yanılıyormuyum acaba?;)
Penelophe
28-05-2007, 09:30
:D Banada öyle geliyor, bekleyelim, görelim :)
Penelophe :)
Heyyy bende isterim.Benim İthal canıma okumak üzere.Dün küçük örümcekler sarmış.Bütün yapraklarını kestim.Cıscıbır çıktı.1 YTL çok uygun.Büyüklüğü ne kadar.İzmir gerçekten Cennet.:))
4 Fide alabilirim.:))
BenBen1967
28-05-2007, 11:08
AYYY seni unutmuşum elfgoni
ben Lerdemir ve Papatyama mesaj attım özelden isteme ihtimali olan arkadaşları sende düşün haberdar edelim ;)Sonra kızmasınlar bize;)
papatyam
28-05-2007, 11:11
:D :D :D neden olmasın :)
Sanırım papatyam,lerdemir kesin isterler ;)yanılıyormuyum acaba?;)
Penelophe
28-05-2007, 12:04
Penelophe :)
Heyyy bende isterim.Benim İthal canıma okumak üzere.Dün küçük örümcekler sarmış.Bütün yapraklarını kestim.Cıscıbır çıktı.1 YTL çok uygun.Büyüklüğü ne kadar.İzmir gerçekten Cennet.:))
4 Fide alabilirim.:))
Oldu :p
4 tane sencede biraz abartı değil mi?
Ben 1,5 ay önce aldım en son. O zamankilerin boyu 15-20 cm vardı 2 dallı **** tek dal fide :)
Penelophe
28-05-2007, 12:30
Gardenya isteyenlerde son durum;
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
BenBen1967
28-05-2007, 18:54
Penelophe benim gardenyam 3 tane olabilir mi?Bir arkadaşım istedi "eğer yollayabilirse istiyorum" dedi ;)
Oldu :p
4 tane sencede biraz abartı değil mi?
Ben 1,5 ay önce aldım en son. O zamankilerin boyu 15-20 cm vardı 2 dallı **** tek dal fide :)
Ne kadar çok o kadar koku :))Uzun balkon saksısına dikecem ...:))Hem 1 YTL kaçar mı?
BenBen1967
28-05-2007, 18:57
İyi güzelde bunların ücretini nasıl ödeyeceğiz?Kargo ödemeli yollanacak ama çiçeğin ücreti ne olacak;) Eğer istersen sana turuncu sardunya yollayayım .Sardunyayı gözden çıkarttım gardenya için;)
Herkese selam, aranıza yeni katılıyorum.Bu da benim gardenyamhttp://jeep.cfasp.de/upload/450531.jpg
lerdemir
28-05-2007, 22:16
Maaşallah nadiru;
Hepsi güzel de, ben en çok minik beyaz saksıdaki gülenyüzlü domatese bayıldım ya da karpuz mu desem; tam kestiremedim. :)
Bir de, böyle sağlıklı kalsınlar diye, arkadaki transistörlü radyoda özellikle sürekli dinlettiğiniz bir istasyon var mı acaba?
Ayrıca; kırmızı plastik altlıkta/tabakta boş boş duran koca yuvarlak taşın belli bir maksadı var mıdır? ;) :p :D
lerdemir
28-05-2007, 22:20
Vallahi benim hanım beni kesecek bu sefer, ama +1 gardenya +1 gardenyadır vesselam...;) :D :p
Penelophe
28-05-2007, 22:38
Selamlar;
Arkadaşlar pazar günü bakacağım fidanlığa, ben daha önce gittiğimde bol miktarda vardı ama şu an için bilemeyeceğim. Para konusu önemli değil. kargoyu öderseniz yeterli.
Pazar gününü beklesek daha iyi olur :)
Penelophe
28-05-2007, 22:39
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
Penelophe
29-05-2007, 11:30
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
ilknur aşık
29-05-2007, 14:07
Sevgili Penelophe bende 2 tane isterim şayet varsa. (Ben riski pek sevmem o yüzden iki tane) Acaba bu fidanlıkta fulde varmıdır?
Pazar günü fuarda gardenya sormuştum. 35 ytl dediler, almadım. İyi ki almamışım.
Penelophe
29-05-2007, 15:03
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık
Arkadaşlar ben 1.5 ay önce almıştım kendime, yaklaşık 20 gün önce gittiğimde (Adabayrakogluna almak için gitmiştim) kalmamıştı. 15-20 güne gelir dedi adam. Pazar günü bakacağım. Lütfen söz veriyorum olarak algılamayın, giderek öyle bir hava oluşmaya başladı, tedirgin oluyorum ya bulamazsam diye. Ve herkese 1 tane göndereceğim. Lütfen benide düşünün.
Saygılar.
Dilek Erbil
29-05-2007, 16:15
Sevgili Penelope,
lütfen tedirgin olmayın,sanırım biz heyecanımızı dizginliyemedik;tabii ki sizin bu iyi niyetinizi de suistimal etmemeliyiz.Kısmetimizde var ise olur,yoksada canınız sağolsun.....
Saygılar,
ilknur aşık
29-05-2007, 17:09
Hay allah. Galiba sizi paniğe sürükledik. Bu kadar ucuza böyle güzel bir çiçeği bulunca sanırım bende diğer arkadaşlar gibi biraz heyecanlandım. Özür diliyorum. Bulursanız süper, ama bulamazsanız da canınız sağolsun. Ölüm yok ya ucunda. Lütfen kendinizi üzmeyin, yoksa bizde sizi üzdüğümüz için üzülürüz.
Penelophe
29-05-2007, 17:14
Çok teşekkür ederim İlknur Hanım eğer pazar günü gelecekseniz İzmir'e beraber gider alırız.Hem sizde istediğiniz kadar alırsınız :)
Mesaj atarsanız bana haberleşebiliriz.
Oğlunuza başarılar, Sevgiler.
Penelophe
30-05-2007, 21:54
Selamlar;
Güneşte duran ve durduğu yeri çok seven mink gardenya fidem açtı :)
Bu ikinci çiçeği ama ilk çiçeğini çekemedim solmadan maalesef, çok yoğundum, Allahtan ikinciyi yakalayabildim :)
Çok güzel açmış gerçekten. Benim gardenyamın çiçeği 4 gün dayanabildi. Gerçi bu arada üzerine yağmur da yağdı ama.. Sizin ilk çiçek ne kadar dayandı?
Penelophe
31-05-2007, 16:43
Çok güzel açmış gerçekten. Benim gardenyamın çiçeği 4 gün dayanabildi. Gerçi bu arada üzerine yağmur da yağdı ama.. Sizin ilk çiçek ne kadar dayandı?
6 gün felan dayandı sanırım ama daha fazla dayanması laızmdı aslında.
Yağmur benimkinide etkiledi sanırım.
Penelophe çiçeğiniz çok güzel.
Nazar değmesin. İnşallah sayenizde bizimde böyle güzel gardenyalarımız olacak.
Çok teşekkür ederim. İnşallah.
Penelophe
31-05-2007, 16:46
Mümkünse bende bir tane gardenia ricaedebilirmiyim?
Tabi ki :)
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık
10-Cankurtulus
Penelophe
01-06-2007, 10:37
Tamam ekliyorum .Gardenya isteyenlerde son durum;
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık
10-Cankurtulus
11-Rukiye Çetin
Penelophe ben de ben de :)
Zaten bu zamana kadar da zor dayanabildim, bir ihtimal İzmir'e gelir miyim haziranda diye düşündüm ama gelemezsem gardenyasız kalmayı göze alamadım şimdi.
Yalnız kişi sayısı da artmışken bence bir hesap numarası vermelisin. Birim fiyat az da olsa biriktikçe yükseliyor. Zaten göndermek için pek çok zahmete gireceksin, hiç değilse maddi yük olmayalım :)
(Fide kalmışsa tabii :)
Penelophe
02-06-2007, 00:17
Penelophe ben de ben de :)
Zaten bu zamana kadar da zor dayanabildim, bir ihtimal İzmir'e gelir miyim haziranda diye düşündüm ama gelemezsem gardenyasız kalmayı göze alamadım şimdi.
Yalnız kişi sayısı da artmışken bence bir hesap numarası vermelisin. Birim fiyat az da olsa biriktikçe yükseliyor. Zaten göndermek için pek çok zahmete gireceksin, hiç değilse maddi yük olmayalım :)
(Fide kalmışsa tabii :)
Selamlar;
Tamam senide ekliyorum (tabi varsa fide:D )
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık
10-Cankurtulus
11-Rukiye Çetin
12-Gilan
Penelophe
03-06-2007, 09:12
Bana da öyle geldi :) Liste bu kadar olsun arkadaşlar. Sona kalan dona kalırmış :p
Bu akşam üzeri gideceğim fidanlığa umarım bulabirim.
Gardenyamın bir çiçeği daha açıyor :)
Penelophe
03-06-2007, 21:39
Selamlar Arkadaşlar;
Bugün gittim fidanlığa bir iyi, bir kötü haberim var sizlere.
İyi haber gardenya vardı fidanlıkta:)
Kötü haber herkese yetecek kadar yoktu:(
Sadece 10 tane kalmıştı. Onları aldım. Ve listedeki ilk 10 arkadaşa göndereceğim.(istek sırasına göre)
Ne zaman geleceği belli değilmiş. Ben ara sıra kontrol edeceğim ve yeni gardenyalar gelince diğer arkadaşlarada göndereceğim. Şimdilik aşağıdaki listede olan arkadaşlar sahip olabilecek.
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık (Yerinde aldı :) )
10-Cankurtulus
İlknur Hanım bugün izmirdeydi ve fidanlığa geldi :) Gardenyasını oracıkta aldı :)
Not: Fidelerinizi, kargoyla benim çalışma saatlerimiz uymadığı için ancak cumartesi günü gönderebileceğim. Neyse gardenya kalmamıştır diye üzülüyordum, bunları bulabildim, bunada şükür:)Adreslerinizi cuma günü mesaj olarak gönderin (daha önce göndermiş olsanız bile cuma günü gönderin, biraz dağınığımdırda :p)
Yalnız İlknur hanım ve eşi fidanlığı bitirdi desem yeridir:D
Almadıkları kalmadı; bunların arasında süper bir fulde vardı :)
İlknur Hanım buradan size tekrar çok teşekkür ediyorum, bana getirdiğiniz mükemmel mum çiçeği için :)
Fidanlıktan fotoğraflar..
Bu arada ben kısa değilim İlknur Hanım uzun dermişim :D
Penelophe
04-06-2007, 09:41
Rica ederim ne demek :)
Adres ve telefonunuzu mesaj olarak atın bana:)
BenBen1967
04-06-2007, 10:01
Penelophe teşekkürler sana da zahmetler verdik . İstanbul'da fide halinde helede böyle bir fiyata bulmak imkansız birşey.
Bizlerden istediğin herhangi bir şey var mı?Yardımcı olmaya çalışalım;)
BenBen1967
04-06-2007, 10:04
Gençler İlknur hanımın evlatları herhalde Allah bağışlasın ,çiçek seven evlatlar yetiştirmişsiniz;)
Çok ilginç birşey tam düşündüğüm gibi,nasıl diyeceğimi de bilmiyorum ama hani karşındaki insanı hayal edersin saçı şöyle kaşı şöyle diye tamda benim düşündüğüm gibiymişsiniz.Sanki daha önceden tanışıyormuşum gibi;)
Penelophe
04-06-2007, 10:09
Eee sıra bana da gelecek tabi ;)
Rica ederim ama kargoyla felan gene aynı fiyata gelmez inşallah:(
Evet İlknur Hanımın çocukları :) Çokta yakışıklılar :p
ilknur aşık
04-06-2007, 13:45
Teşekkür ediyorum. İkisi de çiçekleri çok seviyorlar. Her çiçekçiye gittiğimizde mutlaka kendileri de ayrı çiçek alıyorlar. Penelophe ben de sana teşekkür ediyorum. Sayende fulüme ve gardenyama kavuştum.
:( Neyse her işte bir hayır varmış di mi..
Belki de kader bana "Sen gideceksin zaten İzmir'e, boş yere kargo parası vermeyiver." diyordur..
Gardenya konusunda pek tecrübem yok. Yaklaşık 6 aydır 2 ithal bir de yerli gardenya yetiştiriyorum. Gardenyanın dipten sürgün verip vermediğini bilmiyorum ama ben gardenyaların diplerinde 5-6 kök sürgün görünce bunları böldüm. Herhangi bir bozulma belirtisi olmadı. Şimdi 5 adet gardenyayı evin değişik köşelerine koydum. Gölge, yarı gölge ve güneşli alanlarda nasıl büyüyeceklerini deneyeceğim. Bahçede duran yerli gardenya sorunsuz görünüyor.
Sevgili Sempe benim gardenyam güneş alan camın önünde duruyor ama direkt güneş görmüyor. Aydınlık bir pencere önünde çok sağlıklılar.
BenBen1967
05-06-2007, 10:43
Benim gardenyam sonunda balkona taşındı yere koydum,içerde tomurcuklar dökülüp duruyordu.Şimdi dökülme durdu tomurcukta gelişme var.Umarım bu kez açacak ,gerçi yeri değişince yaprakları sararıp dökülmeye başladı.;)
Penelophe
06-06-2007, 15:51
Benim gardenyam sonunda balkona taşındı yere koydum,içerde tohumlar dökülüp duruyordu.Şimdi dökülme durdu tohumda gelişme var.Umarım bu kez açacak ,gerçi yeri değişince yaprakları sararıp dökülmeye başladı.;)
Selam;
Tohum mu, tomurcuk mu anlayamadım?
BenBen1967
06-06-2007, 16:06
Pardon yanlış yazmışım tomurcuk olacaktı hemen düzeltiyorum;)
Penelophe
06-06-2007, 21:35
Selamlar Arkadaşlar;
Size gardenyalarınız göstermek istedim, belki adreslerinizi göndermenizi çabuklaştırır:D
1-Sonreis66
2-BENBEN1967
3-Elfogi
4-Papatyam
5-Lerdemir
6-Kuyucu
7-Dilek Erbil
8-ceviz ağacı
9-İlknur aşık (Yerinde aldı )
10-Cankurtulus
lk 10 böyleydi, adreslerini göndermeyenler, mesaj başına :D
lerdemir
06-06-2007, 22:44
gilan'ın mesajını gördükten sonra, ben hakkımdan feragat ediyorum; ve hakkımı, Penelophe'ye gelen talep sırasına göre sıradaki ilk arkadaşa can-ı gönülden devrediyorum...
Not: Penelophe, bu yaptığına tahrik derler; bir de yakından parlak yaprakları çekip iyice ağız sulandırmışsın... :D
Sevgili gilan ve diğer arkadaşlar için:
Benim evimde zorlu bir ithal gardenyam var zaten -geçmiş mesajlarda okumuş olabilirsiniz-; daha az zahmetli olur ümidi ile sevgili Penelophe'nin bu duyarlı girişimine yerli gardenya için jet hızı ile talip olmuştum.
En azından hiç gardenyası olmayan arkadaşlar öncelikle bir ilklerini tecrübe etsinler, ben ikinci partiye saklayayım iştahımı.
Sevgi ve saygılar.
Benim de bir ithalim olduğu için senin yerine almam doğru olmaz sanki lerdemir :( Gerçi zaten onbirinci kişi var daha sırada, ben niye hevesleniyorsam :)
Çok güzel görünüyorlar ama.. Gıcır gıcır, canlı canlı.
Benimki 3 aydır tomurcuklu, zaten 3 ay önce aldım kendisini. Ne açıyor, ne döküyor. Sadece bol bol yaprak sarartıp yaprak döküyor. 2 aydır düzenli veriyorum aslında demir sülfatını. Derdi nedir kesinlikle anlamış değilim. Gerçi düşününce, derdi muhtemelen subtropik iklim ama onu da ben veremem ki..
Penelophe
07-06-2007, 09:58
Hımm seçmek yok. Ben önce hepsini paketleyeceğim ve en son adresleri yazdığım kağıtları rastgele paketlerin üzerine yağıştıracağım:D Yani ben bile bilmeyeceğim kime ne gittiğini:)
Artık elinize geçince resimlerini yüklersiniz, anlarız hangisi kimde :)
Penelophe
07-06-2007, 10:15
Arkadaşlar şimdiya kadar elimde olan adresler; BENBEN1967, Kuyucu,Cankurtulus sadece 3 kişi.
Sonreis66, Elfogi, Papatyam, Lerdemir, Dilek Erbil Ve Ceviz Ağacı lütfen arkadaşlar adreslerinizi mesaj olarak atarmısınız.
BenBen1967
07-06-2007, 11:13
PENELOPHE ben iki adres yollamıştım sanırım .Fındıkzade olanına yollarsan bu aralar evdeyim .Düşündümde işyerindeki meraklılar paketi açmaya kalkar açarkende zarar verirler .Ayyy düşüncesi bile beni germeye yetti bunun.;)
Baştan ilk üçü alabilirim.3 numara çok güzel..
Penelophe de 3.yü resimlemiş zaten yakın çekim :) Çok güzeller hakkaten..
Ne yapsam acaba ben de mi yollasam adresimi? Haftasonuna kadar adresini yollamayan olursa zaman aşımından sıra yedeklere geçer mi ki :D
Penelophe
07-06-2007, 16:13
Gilan evet ben en son cuma günü demiştim :)
Sende gönder her ihtimale karşı adresini, istemeyen olursa **** cumaya akşamına kadar adresini göndermeyen olursa kalanı sana gönderirim.Arkadaşlar lütfen yarın akşama kadar adreslerinizi gönderin.
BENBEN1967 diğer adresi silmiştim, yeniden gönderin lütfen.
lerdemir
07-06-2007, 22:04
Olmaazzz!!! :cool: :cool:
gilan'a değil, normalde 11. sırada olan arkadaşa idi önerim...:mad: :mad:
Eğer 11.arkadaştan ses çıkmazsa diye, her ihtimale karşın ben özel mesaj ile adresimi gönderiyorum :D ;) :p
Penelophe
07-06-2007, 22:18
gilan'ın mesajını gördükten sonra, ben hakkımdan feragat ediyorum; ve hakkımı, Penelophe'ye gelen talep sırasına göre sıradaki ilk arkadaşa can-ı gönülden devrediyorum...
:D:D:D
Bu iş baya karıştı :D
Tamam lerdemir, ben seninkine değil, olur da adresini göndermeyen bir asil talihlimiz olursa, onunkine yedek olaraktan talibim :)
papatyam
08-06-2007, 08:53
Ben göndermedim :) ;)
Penelophe canım daha önce konuşmuştuk benim için almış olduğunu başka bir arkadaşımıza verebilirsin :)
S.İnceçayır
09-06-2007, 16:48
Selamlar;
Sabahtan beri tam komedi yaşanıyor burada. Paketleme yapmak için şişe bulamadım, komşularımdan istedim yoktu vs.. Sinir geldi öğlene doğru bana. Toparladım hepsini, son bir tane şişe eksikti, evde açılmamış bir gazoz vardı, eşimin en sevdiği gazoz, eşim bilgisayar başındaydı, açtım gazozu ona bir bardak doldurdum, içti. Bir bardak daha doldurdum onuda içti, bir bardak daha doldururken, şişeye ihtiyacım olduğu için içirmeye çalıştığımı anladı :))
O önde, ben elimde şişeyle arkada:))
Neyse bitti allahtan gazoz:)
Az önce bitti paketleme işi, az sonra kargoya doğru yola çıkacağım:)
Özellikle akşamüstüne kadar bekledim ki, akşamları çıkıyor genelde kargolar dağıtıma, sabahtan götürseydim boşu boşuna akşama kadar bekleyeceklerdi orada. Pazartesi sabahı elinizde olacaklar inşallah.
Merhaba Penelophe
Sanada bu kadar zahmet verdi hakkını helal et;)beni ortancayı unutmamışındır umarım:) tekrar kucak dolus teşekür edeim.....
Penelophe
09-06-2007, 23:34
Selamlar Arkadaşlar;
Benben1967 eşim geçirmedi ama az kalsın ben geçirecektim mide fesadını :D
Yurtiçi kargo cumartesi günleri saat 17:00 de kapanıyormuş:(
Ben kargoya vardığımda saat 17:45 ti :(
Neyse o kadar paketledim vazgeçer miyim hemen aras kargoya gittim oda kapanmıştı :(
Tam arabada kara kara düşünürken cargo Türk levhasını gördüm :)
Hemen girdim içeri Allahtan alıyorlarmış:)
Ama Sonreis ve Elfogi pazartesi gününü bekleyecekler çünkü; Karabük ve Yozgat'ta cargo Türk yokmuş:(
Diğer bütün arkadaşların fideleri şu an yolda:)
Arkadaşlar kusura bakmayın kargo ücretlerini siz ödeyeceksiniz:(
Sonreis isabet oldu aslında senin için çünkü ortancayı unutmuştum:)
Gilan seninki de yolda:)
BenBen1967
10-06-2007, 00:00
Tamam pazartesi evden çıkmıyorum .Zira bizim buralarda cargo türk diye kargo şirketi yok.Evde bulamazlarsa birde onların yerini aramak zorunda kalırım.;)
Tekrar teşekkürler .Kusura bakmayın ne demek o kadar gittin buldun ,paketledin birde yolladın .Bu kadar zahmetinin hakkını nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum.Hakkını helal et .
Penelophe
10-06-2007, 00:08
Hımm, şimdi aklıma takıldı ben sizin hangi adrese yolladım acaba?
Hatırlamıyorum ki yazıcıdan çıktı alıp üzerlerine yapıştırmıştım. Siz adresi bana özelden bir daha atarsanız iyi olur, ev adresini yazın ki bugün ben işe mi eve mi gönderdim kontrol edeyim.
Helal olsun arkadaşım ne demek:)
S.İnceçayır
10-06-2007, 07:54
Selamlar Arkadaşlar;
Benben1967 eşim geçirmedi ama az kalsın ben geçirecektim mide fesadını :D
Yurtiçi kargo cumartesi günleri saat 17:00 de kapanıyormuş:(
Ben kargoya vardığımda saat 17:45 ti :(
Neyse o kadar paketledim vazgeçer miyim hemen aras kargoya gittim oda kapanmıştı :(
Tam arabada kara kara düşünürken cargo Türk levhasını gördüm :)
Hemen girdim içeri Allahtan alıyorlarmış:)
Ama Sonreis ve Elfogi pazartesi gününü bekleyecekler çünkü; Karabük ve Yozgat'ta cargo Türk yokmuş:(
Diğer bütün arkadaşların fideleri şu an yolda:)
Arkadaşlar kusura bakmayın kargo ücretlerini siz ödeyeceksiniz:(
Sonreis isabet oldu aslında senin için çünkü ortancayı unutmuştum:)
Gilan seninki de yolda:)
Günaydın
İyiki kargo kapalıymış:D yoksa ortancama kavuşamayacaktım,tekrar binlerce kucaklar dolusu teşekkürler.....
Aras kagoyla gönderiyorsunuz degilmi....
Penelophe
11-06-2007, 12:28
Çok sevindim :)
Hayırlı olsun :p
Eşinizi arayıp, pet şişeyi keserek içinden çiçeği dikkatlice çıkarmasını söylerseniz iyi olur, 2 gündür plastik bir şişenin içinde rahat değildir, birde akşama kadar beklemesin :)
Akşam ki durumundan da haberdar edin beni lütfen :)
Dilek Erbil
11-06-2007, 15:02
Sevgili penelophe,
Gardenyam şimdi geldi;süpersiniz,nasıl akıl ettiniz.Bayağa bir emek var paketleme işindede :))
Hakkınızı gerçekten helal edin.
Sevgiler,
Penelophe
11-06-2007, 15:40
:) Çok sevindim arkadaşım. Gardenya sağlıklı mı?
Çok merak ettim birşey olmuş mu?
Torbasındaki ipleri çıkarın, toprağı dökülmesin diye elimde iğne iplik, dikmiştim :D
Rica ederim arkadaşım, güle güle büyütün:)
cankurtulus
11-06-2007, 16:08
Sevgili Penelophe
Gardenyam sağsalim elime geçti ve yerine dikildi bile.Herşey için çok teşekkürler.Bugün çok güzel birgün ilk lilyumum da açtı.Sizin için resmini kendi başlığına koydum.Müsait olunca bakarsınız inanılmaz güzel kokuyor.
Penelophe
11-06-2007, 16:55
:) Hemen bakacağım. Gardenyanın sorunsuz ulaşmasına çok sevindim, iki gündür diken üstünde duruyorum bir şey olacak diye:) Güle güle büyütün. Aşırı bir bakım yapmayın, balkona güneş alan biryere bırakın ve toprak kurudukça sulayın. Böyle davranırsanız çok arsızlaşıyor:))
Benimki bir haftadır 3. çiçeğini açtı ama zamansızlıktan fotoğrafını çekip ekleyemedim.
Penelophe
11-06-2007, 20:44
Diğer arkadaşların gardenyaları gelmedi mi acaba daha?
Sonreis ve Elfogi bugün eve ancak 8de girebildiğim için maalesef sizin gardenyalar yarın ancak kargoya verilebilecek. Kusura bakmayın arkadaşlar bu ara işler çok yoğun.
BenBen1967
12-06-2007, 00:21
Paket okadar iyi yapılmış ki,şişenin kapağı açık olduğu için başına hiç birşey gelmeden sağ salim elime ulaştı;)Yarın sabah toprak alıp saksıya aktaracağım çiçeği,müsade edersen adını PENELOPHE koymak istiyorum;)
Çok sevgili Penelophe :)
2 gündür çok yoğundum proje dolayısıyla. Siteye bile giremedim. (Hatta şu an hala okuldayım gecenin bu saatinde :( )
Amaaaa bugün öğlende evden aradılar sana bir kargo geldi diyeee :)
Bana gönderdiğini bile bilmediğim için öyle güzel sürpriz oldu ki. Çok çok sevindim, eve gidip görmek için can atıyorum. Hemen paketini açın da bir rahatlasın çiçek dedim tabi evdekilere. Ama paketi atmayın da dedim, bir göreyim o dillere destan paketlemeyi :)
Çok çok teşekkürler, gördükten sonraki izlenimlerimi de paylaşırım, ama eminim çok iyi durumdadır. Dile bizden ne dilersen :D
S.İnceçayır
12-06-2007, 05:37
Diğer arkadaşların gardenyaları gelmedi mi acaba daha?
Sonreis ve Elfogi bugün eve ancak 8de girebildiğim için maalesef sizin gardenyalar yarın ancak kargoya verilebilecek. Kusura bakmayın arkadaşlar bu ara işler çok yoğun.
Günaydın....
Sorun degil geç olsunda güç olmasın,iyi günler.....
Penelophe
12-06-2007, 08:16
Sevgili BENBEN1967, Gardenya penelopeides ,ayrı bir tür gibi :) Şişenin kapağını özellikle açık bıraktım ki hava alsın ;) Güle güle büyüt arkadaşım, gelişmelerden bizi de haberdar edersin;)
Penelope,
Gardenyam dün akşam geldi. Çook teşekkürler. Gerçekten hakkını helal et . Çok uğraşmışsın.
ceviz ağacı
12-06-2007, 11:01
Sevgili Penelophe ,
Gardenyamı aldım , çok teşekkürler . Ne kadar özenle emek harcamışsınız öyle valla sabrınıza hayran kaldım . Gardenyam hiç bozulmamış , taptaze duruyor . E o kadar emeğe bozulsa ayıp ederdi doğrusu , elinize sağlık .
Penelophe
12-06-2007, 11:58
Sevgili Penelophe ,
Gardenyamı aldım , çok teşekkürler . Ne kadar özenle emek harcamışsınız öyle valla sabrınıza hayran kaldım . Gardenyam hiç bozulmamış , taptaze duruyor . E o kadar emeğe bozulsa ayıp ederdi doğrusu , elinize sağlık . Şirket olarak kargotürk le sözleşme imzaladık (sizin sayenizde, gardenyayı aldığımızda fiyatları konuştuk ) Sizin çilekleri de çok uygun fiyata yolladım 4 ytl dediler bakalım sözlerini tutacaklarmı ?
Çok sevindim sapasağlam ulaştığına. 2 gündür meraktan çatlamıştım:)
Sözleşme konusunu bende biliyorum, aslında bende size daha uygun gönderebilecektim ama haftaiçi gönderirsem ancak, sözleşme imzalanabiliyormuş:( Bende hafta içi yetişemeyeceğim için haftasonu göndermiştim. Ama birdahaki sefere mutlaka sözleşmeli göndereceğim, 1kg'a kadar olanlardan 4 ytl alıyorlarmış ;)
Bugün sabah saat 6 civarı sonunda eve gidebildim ve ilk işim gardenyamı aramak oldu tabii ki :)
O nasıl bir pakettir, nasıl bir uğraştır, hayran kaldım. Bir tane de değil ki, tam 9 tanesi için tek tek poşetlerini dik, şişelere yerleştir, bantla.. Bu tam olarak gerçek bir çiçekseverin işi :D Ve de o kadar iyi durumda gelmiş ki, muhtemelen ben burda Ankara'dan alsam, eve gelirken bile belki daha çok zedelenebilirdi. Sabah evde geniş saksı bulamadım, ben de küçük birşeye koydum idareten. Akşam dönerken biraz daha büyük bir saksı alayım, bir de güzel harç hazırlayayım. Sonra da inşallah mutlu mutlu yaşayalım ;) Bu sene çiçek açar mı acaba?
Tekrar teşekkürler Penelophe :)
Penelophe
12-06-2007, 21:39
Gilancığım güle güle büyüt :)
Eğer bol güneş alırsa bu yıl açar gibi geliyor bana. Ben aynı boyda goncalı fideyi aldım 2 ay önce dördüncü çiçeğininde bugün açtı:) Rica ederim. Çok garip ama bende sanki bana çiçek gelmiş gibi seviniyorum mesajları okurken :D
Penelophe
12-06-2007, 21:43
Elfogi ve Sonreis;
Bugün büyük kavgalar sonucunda aras kargo ile çiçekleriniz sonunda yolda:)
Benim paketlerimi beğenmediler aras kargo görevlileri, çiçek taşımadıklarını söylediler ve tartıştık en sonunda başka şirketle gönderin dediler, 2 saat Yozgat/Yerköy'de başka kargo şirketinin olmadığını yani onlara mecbur olduğumu, zaten mecbur olmasam orada zaman kaybetmeyip başka bir şirketle göndereceğimi anlattım ve sonunda ikna ettim:)
Perşembe günü size ulaşması lazım arkadaşlar, lütfen haberdar edin. Sonreis senin ortancada yolda :)
S.İnceçayır
13-06-2007, 05:41
Günaydın Penolophe.
Çok teşekkürler penolophe,bu aras kargodan oldum olası haz etmem ,malesef ilçedeki tek kargo olması nedeniyle mcburiyetten katlanıyoruz,zahmetlerin için tekrar tekrar teşekkürler hakkını hela et,bu kadar ugraşla gelen çiçekleri bahçemin en güzel yerine dikecegim...iyi günler dilerim.
BenBen1967
13-06-2007, 13:22
Kargo şirketleri içini görünce kabul etmiyor ,sizde benim gibi bakkaldan çukulata kutusu **** küçük koli bulup sarın sarmalayın.Sordukları zaman içinde sadece kırılacak önemli evrak var deyin.Gerçi ben çoğunlukla MNG kargo ile yolluyorum , onlar alıştı bana "gene çiçek mi taşıyacağız ?" diyorlar. Bende başta çok kavga ettim onlarla ama alıştılar herhalde hemen kırılacak etiketini ben söylemeden yapıştırıyorlar. ;)
Sevgili sonreis,
Yozgat'ta kışlar sert olmuyor mu? Ve de gardenya bahçede dayanır mı ki kışa? Ben dona dayanamayacağını düşünerek bahçeye dikmedim de aklıma takıldı şimdi.
Penelophe
14-06-2007, 07:03
Arkadaşlar;
Sert iklimli yerlerde saksıya dikin bence ve evin en çok güneş alan odasına koyun.
S.İnceçayır
14-06-2007, 07:15
Sevgili sonreis,
Yozgat'ta kışlar sert olmuyor mu? Ve de gardenya bahçede dayanır mı ki kışa? Ben dona dayanamayacağını düşünerek bahçeye dikmedim de aklıma takıldı şimdi.
Günaydın gilan..
Evet haklısın,******* Yozgat'ın iklimine dayanamaz saksıya dikmeyi düşünüyorum yazın terasda durur,kışında içeri alırım...
S.İnceçayır
14-06-2007, 16:20
Merhaba Penelope...
Kargodan aldım gönderdiklerinizi paketleme müteşem,burası cok sıçak biraz serinlesin akşam üzeri yerlerine dikecegim,zahmetlerin için koçaman teşekkürler..iyi günler dilerim
Penelophe
14-06-2007, 17:02
Sonunda sizinki de geldi demek :)
Rica ederim. Ortancanızıda aynı şişeye sıkıştırmıştım, kargo fazla tutmasın diye :)
Kendilerine gelsinler bence de, hatta 1-2 gün bekleyin derim ben :)
S.İnceçayır
14-06-2007, 17:10
Tavsiyen için teşekkürler ben en iyisi yarın dikeyim
Penelophe
14-06-2007, 18:32
Elgoginin gardenyası da nihayet ulaşmış :)
Rahatladım sonunda.
Üzerimden büyük bir yük kalktı:)
Hepiniz güle güle büyütün arkadaşlar:)
Penelophe
15-06-2007, 19:51
Buda gardenyamın son çiçeği, başka tomurcuk kalmadı üzerinde.
merhaba arkadaşlar;
bugüne kadar sizlerden öğrendiğim herşeyi gardenyalarımda uyguladım fakat olumlu bir sonuç alamadım.Sadece yaprak sararması ve dökülmesi durdu ama o canım tomurcuklar teker teker dökülüyo. Dökülmeleri durdurmam için ne yapmam gerekir ?
merhaba arkadasım çiçeğini nasıl bu hale getirdin tebrik ederim...Birgün benim gardenyalarımda çiçek açıcak mı?
Penelophe
15-06-2007, 22:08
Selamlar, hoşgeldin Fc500.
Seni önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) ve sonra da buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) alalım. Daha sonra sorularının yanıtını alabilirsin.
ilknur aşık
19-06-2007, 21:10
;) Benim gardenyam da ilk çiçeğini açtı.;)Birazdan resmini koyacağım.
Penelophe
19-06-2007, 21:12
İlknurcuğum herhalde fidanlıktan aldığımızdan bahsetmiyorsun?
Çünkü onda tomurcuk bile yoktu?
Fotoğraf lütfen.
ilknur aşık
19-06-2007, 21:23
İşte benim gardenyamın fotoğrafları.;)
ilknur aşık
19-06-2007, 21:25
Evet fidanlıktan aldığımızdan bahsediyorum.;)Ama resimler biraz kötü çıktı.:(
Penelophe
19-06-2007, 21:32
İnanamıyorum yahu, tomurcuğu bile yoktu üzerinde:)
Tebrik ederim seni. Ama nasıl bu kadar kısa zamanda tomurcuk oldu açtı hayret.
ilknur aşık
19-06-2007, 21:37
Gardenya, ful ve ortancadan başka asitli toprağı sevdiği için limon tuzlu su ile sulanan çiçek hangisiydi arkadaşlar? Bir türlü hatırlamayamdım.
Sardunya başlığında bahsi geçiyor. Sanırım cevap sardunya ama başka varsa bilemiyorum. :)
lerdemir
20-06-2007, 14:36
Yasemin de sever mi acaba?
Akraba olduklarını zannediyorum Latince isimlerinden ötürü...
lerdemir
22-06-2007, 17:00
Maaşallah sempe;
Fotoğrafa bakılırsa arkası da gelecekmiş gibi görünüyor...
Umarım gelir.Malumunuz açmadan dökülme olasılığı daha yüksek.:)
Sembe evin içinde mi?Bulunduğu ortam nasıl .Tam güneş mi?
Çok güzel yerinden memnun.Güle güle büyüt.:)
Mutfakta duruyor. Çok aydınlık bir ortamda değil. Şu ana kadar sadece orada açtı. Evin değişik köşelerinde gardenya var. Işık isteklerini izleme halindeyim.
lerdemir
26-06-2007, 14:27
Hafiye Sempe !!!
:D
Sonunda fırsat bulup gardenyamın resmini koyabildim. Resim için eve aldım, aslen dışarda duruyor :)
İçin rahat olsun Penelophe, beni sevdi galiba :D
14512
Çok uzun zamandır benim gardenyamın da üzerinde 4-5 tomurcuk var ama malesef açmıyorlar. İnatla bekliyorum ama o benden de inatçı çıktı. Aydınlık bir pozisyonda şuanda. Balkonun yarı gölge bir köşesine almam sizce uygun olur mu arkadaşlar?
Sevgiler.
Bir dene severse orda kalsın.
Penelophe
27-06-2007, 13:19
Gilan;
Sağlıklı görünüyor. Dışarda durması iyi. Bol çiçekler diliyorum.:p
bende de şu anda iki saksıda gardenya var, ve hallerinden oldukça memnun görünüyorlar, ikiside daha birer yıllık birisi ilk çiçeklerini açtı ve döktü yenilerine hazırlanıyor. diğeri ise kontrolden çıktı her dalda başka bir tomurcuk var şu anda ve aynı anda açarlarsa ev de ki koku tüm mahlleye yayılacak gibi duruyor. bu arada yarın ilk iş limon tuzu ile sulama hazırlığına başlayacağım.
Penelophe
29-06-2007, 23:31
Ataser hoşgeldiniz.
Gardenyalarınıza maşallah diyorum. :)
Ayrıca sizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) bekliyoruz.
Ataser ortam olarak nerde duruyorlar.Güneşli mi ?Az ışıklı mı?
lerdemir
30-06-2007, 12:22
Ataser,
Bakın baştan söyleyeyim,
Hele bir de tüm tomurcuklar birden çiçek açarsa, kesinlikle buraya fotoğrafını yüklemek yok ! :mad:
Anlatmak yok; bahsini bile etmek yok...
Sakın ha !!
:mad:
Penelophe
30-06-2007, 12:44
Lerdemir;
Haset diye buna deniyor herhalde. :D
Çok gülüyorum size çoook. :D
Ben de gardenyamı balkona aldım. Umarım işe yarar. Şuanda üstünde 4 tomurcuk var. Umarım onları da kaybetmeden açtırabilirim.
Sevgiler.
Penelophe
30-06-2007, 12:53
Selenn;
Balkonda kalsın, kendi haline bırakın sadece susadıkça su verin.
Tomurcukları kaybetseniz bile, balkonda yenileri oluşacaktır. :)
Teşekkürler Penelophe. Umarım ben de gardenyamın açtığını göreceğim. Aslında daha evvel balkona almamda fayda vardı ama geç kaldık işte. Bu arada şuandaki pozisyonu yarı gölge. Rüzgardan da korunaklı halde. Şimdi beklemedeyim.
Sevgiler.
ilknur aşık
30-06-2007, 13:23
Sn Sempe
Gardenyanız çok güzel.:)
Acaba yerli gardenyamı yoksa ithal mi? Yoksa penelophe'den gelenlerden mi? Çiçeğinize nasıl bakıyorsunuz?
Benim gardenyalarım balkonda sabah güneşi alıyor. Arada da limontuzlu su ve vitamin veriyorum. Bir de akşamları çiçekleri sularken onlarında yapraklarını suluyorum. Keyifleri gayet iyi gibi. Acaba başka yapılabilecek bir şey varmı?
ilknur aşık
30-06-2007, 13:58
Gardenya, ful ve ortancadan başka asitli toprağı sevdiği için limon tuzlu su ile sulanan çiçek hangisiydi arkadaşlar? Bir türlü hatırlamayamdım.
Arkadaşlar hatırladım. Mum çiçeği de seviyor. Bilginiz olsun
:eek:
lerdemir
30-06-2007, 18:31
Lerdemir;
Haset diye buna deniyor herhalde. :D
Çok gülüyorum size çoook. :D
Olmadı Penelophe, hiç olmadı. :dilli:
Bu "haset" değil, olsa olsa gıpta ve beğeni olur...:D
Ben sadece ortama biraz neşe gelsin istiyorum bu vesile ile... ;)
İnşaallah daha da bol çiçek açarlar.:mad: :mad: :mad:
Bu arada bendeki de oldukça coşkun. Yakında sıkı bir fotoğraf patlatabilirim haberiniz olsun. :cool:
Penelophe
30-06-2007, 19:54
Sıkı bir fotoğraf patlatmak ha :D :D :D
Lerdemir arada buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=123542#post123542) da uğrayın lütfen. :)
bugüne kadar yarı aydınlık cam kenarı şöför arkası olan gardenyalarımı dışarıya çıkardım. limon tuzuyla da gayet güzel bir şekilde de doyurdum:)
sanki üzerlerinde o iğrenç katil bitlerden görür gibi olunca birde güzel ilaçladım, arap sabunlu karışım ile nasıl oldular bilseniz pırıl pırıl valla. en kısa sürede tomurcuklu resımlerini ekleyeceğim. bu arada bu işin asıl hastası olan dedemin gardenyası gene böceklere teslim olmuş ve kurumaya başlamıştı. neredeyse dibinden kesip tüm uzuvları atmıştı, o da tekrar yapraklanmaya başlamış. sanırım kışın yapılabilecek en akıllıca budama bu olacak. ve aklında yanlış kalmadıysa (85 yaşında çünkü) gardenyaların çeliklerinin toprağa dikildikten sonra üzerlerine kavanoz kapatılması gerektiğini söyledi. bu konuda bir fikri olan var mı.
ve son söz olarak nazar etmeyin ne olur, umarım hepimizin olur:)
Sn ilknur aşık fotoğrafı olan gardenya ithal. Yakında yerli gardenya fotoğrafı da ekleyeceğim. Ben amatör bir gardenyaseverim farkettiğim en önemli konu sulama fazla su tomurcuk dökülmesine ve kararmaya sebep oluyor.
Sevgili Penelophe,
Deminden beri kargo şirketleri ile olan tartışmalarını okudum. Aynısı benim başıma geldi, sitedeki birkaç arkadaşımıza aloavera yollamaya kalktım, ne paketler yaptım birtürlü olmadı, İst.Tahtakale'den şeffaf kutular aldım saksıları içine koydum sabitledim. Yok yok birtürlü kabul etmediler, otobüs şirketleri ile gönderin dediler. En nihayet oğlum halletmiş, İstanbul içi olanları motor kurye ile göndermiş ama Antep ve Karabük zor oldu. Elfogi bozuk da olsa almış, Antep'ten haber yok. Sen nasıl koli yaptın bana da anlat da birdahaki sefere
öyle yapayım. Yoksa bu adamlarla başımız dertte demektir. Selamlar.
tourkana
01-07-2007, 19:16
bu da benim gardenyam...yakında kökleri dışarda ayakta duran bir bonsai olacak..
lerdemir
01-07-2007, 19:34
Tourkana,
Bu gardenyanın gövdesi ve kökleri kaç yılda bu kalınlaştı?
Nasıl bu hale getirdin?
Ayrıca çiçeklenme yoğunluğu ne durumda? Çok çiçekleniyor mu?
Penelophe
01-07-2007, 21:44
Güler gardenya fideleri torbalarındaydı.
Fideler torbadan çıkmasın diye, torba ağızlarını büzerek diktim. :D
2,5 litrelik pet şişelerin tabanlarını kestim ve gardenyaları torba boyunun yarısı dışarıda kalacak şekilde şişelerin içine soktum.
Şişenin bitiminden itibaren koli bandıyla torbalara sabitledim.
Bol miktarda koli bandı harcamak gerekiyor sağlam olması için.
Sonrada aldım elime yerden yere çarptım.:D
Birşey olmadığını görüncede tamam bu iş dedim. :D
Şişelerin kapaklarını çıkardım.
Böylece bitkinin hava problemide çözülmüş oldu.
Bunları böyle kabul etti Kargo Türk.
Aras kargo kabul etmeyince, bende karton kolileri bozup maket bıçağı ve koli bandıyla şişelere uygun koliler yaptım.
Diğerleriyle aynu fiyattan onlarıda gönderdim. :)
Şişe bulmak biraz sorun oldu o kadar.
Ha birde bol miktarda göndereceksen her üç şişe için bir tane koli bantı gidiyor, ona göre bant al.
Sonra benim gibi sadece bant için 3 kez evden çıkmak zorunda kalırsın.:)
tourkana
02-07-2007, 09:14
Tourkana,
Bu gardenyanın gövdesi ve kökleri kaç yılda bu kalınlaştı?
Nasıl bu hale getirdin?
Ayrıca çiçeklenme yoğunluğu ne durumda? Çok çiçekleniyor mu?
6 ay kadar önce aldığımda kökler görünmüyordu,ben toprağı kazıya kazıya bu hale getirdim,şimdi açığa çıkan köklerden bile sürgünler çıkıyor...
Bunu Caddebostan dan sahile giderken bir otopark içindeki aldım, toprağı çok kötü yaprakları sarı sarı çıkıyor,bunun için gölge yere aldım,yapraklarına su verdim..Ve kloroz olduğu teşhisiyle demir sülfat uyguluyorum yakında sonucu ortaya çıkacak.Ama tomurcuklanması bu belirtilere rağmen gayet iyi,çiçeği ise muhteşem kokuyor.:eek:
lerdemir
02-07-2007, 11:52
Ellerine sağlık. Etkileyici görünüyor.
Demir sülfat sonrasında kendine gelecektir eminim.
Fakat halen daha o gövdenin nasıl olup da o kadar ağaçvari kalınlaşabildiğini anlayabilmiş değilim doğrusu.
Hele ki 6 ay diyorsun, acaba o gardenya toplam kaç yaşında?
tourkana
02-07-2007, 13:03
işte bonsai gözüyle ağaç seçmenin faydaları, böyle ağaçları yakalamak daha kolay oluyor..Şimdi iyice gaza gelmiş bir şekilde o yere gideceğim ,eğer varsa daha başka onları da alacağım..Eğer bunu bonsai yaparken kurutursam elimde biraz yedek ağaç olsun..:)
lerdemir
02-07-2007, 13:21
Bonsaiye has teknikler hariç olmak üzere, Gardenya yetiştiriciliği ve bakımı konusunda muhtelif ve tecrübe edilmiş teknik mevcut bu başlıktaki arkadaşlarımızda...
Sözün özü; "kurutmayız, kurutmayız"
;)
lerdemir
15-07-2007, 23:11
Merhabalar,
Düzenli bakımım sonrasında gardenyam coştu. Üzerinde 12-13 tomurcuk var.
Bir tane de çiçek açtı.
İşte fotoğrafları. İnşaallah birden fazlası aynı anda açar da o hali ile de bir güzel fotoğraflarım sizler için...
Sevgili lerdemir harika görünüyorlar...Maşallah...
Darısı fullerinin başına.:D
Penelophe
15-07-2007, 23:18
Maşallah Lerdemir; sonunda oldu yani.:D
Çok sağlıklı görünüyor, buna da coşsun diye fazla gübre verme emi.:p
Sulamayda dikkat et. Bu ithal mi?
Tebrikler Lerdemir.
Maşallah Çok güzel .Nerde duruyor bu afacan.:)
Işık olayı nasıl ?Sanırım ithal.
Bendeki şu anda bütün yapraklarını döktü.Bakıma aldım.Komple toprağını değiştirdim.Yeni saksıya aldım.Ne olacak bilmiyorum.Yeni yapraklar çıkmaya başladı...
lerdemir
16-07-2007, 08:39
Zenfree;
Şu "Ful" işini hatırlatmasan olmaz mıydı? :)
Penelophe;
Hiç merak etme, gübreyi bir tek yaseminde abartmıştım... Bakalım onu kurtarabilecek miyiz? :(
Elfogi;
Havalar İstanbul'da 25C'nin üzerine çıktığından beri balkonda; sabahın ilk güneşini öğlen 14:e kadar gören, ondan sonra da doğrudan ışık almayan ama sürekli aydınlık olan bir noktada duruyor. Ama rüzgar var bir miktar...
Evet, ithal bir gardenya.
Geldiğinde (03 Mart 2007,Cumartesi, Peyzaj ve Süs Bitkileri Fuarı, Harbiye, İstanbul) de pek çok tomurcuğu ve 1 adet çiçeği vardı. Açtı, soldu; buradan ve internetten bakımını öğrendim; daha önce de yazdığım gibi üzerine çok titredim; nemini ihmal etmedim. Son dönemde de besin takviyelerini düzenli ve kararında verince, havaların da ısınması ile birlikte. Coştu. Geldiğinin yaklaşık 3 katı boyutlarında şu an...
Fakat benim gardenya bu yoğun tomurcuklanmasının hemen sonrasında son 1 haftadır 10 adet kadar yaprakta sararmalar olmaya başladı ve o yapraklardökülmeye başladı.
Hani şu gardenyalarda sıkça görüldüğü üzere demir eksikliğinden olan yaprak sararmaları ve kaybı.
Ona da demir sülfat ile müdahelede bulundum bu hafta; bakalım ne sonuç verecek?
Acaba çok yoğun tomurcuklanmada demirleri hep tomurcuklanmaya mı verdi, geriye kalmadı mı? Ne olabilir ki?
Mine Hn. imdaaaattt???
Sulama suyu şehir suyu ise çok kireçli.O yüzden bitki demir alamıyor.Sararmaya karşı bir ihtimal demir eksikliği olabilir.Yalnız fazla gübrelemede yaprakları sarartıyor.
lerdemir
16-07-2007, 09:47
Sulama suyumda bir kere bile şebeke suyu kullanmadım gardenyada. Hep yağmur suyu, içme suyu veya klima tahliye suyu.
Sanırım bu seferki sararmanın sebebi aşırı doz :(
Zira yaseminim yandı; gardenyaya birşey olmasa bari.
Penelophe
16-07-2007, 10:05
Lerdemir, gardenyaya da mı vermiştin aşırı doz.:(
lerdemir
16-07-2007, 12:31
Evet maalesef, aynı kovada hazırladığım suya daldırmıştım her ikisini de...
Şimdi ne yapmalıyım esas mesele o işte... :(
S.İnceçayır
16-07-2007, 15:27
Penelophe'nin gönderdigi gardenya,hızla büyüyor balkonda yaklaşık 10 saat güneşte duruyor,sulama suyu olarak kullandıgım su oldukça kireçli ama bitkide herhangi bir olumsuzluk yapmadı.
Bu yerli gardenya bahçede 5-6 saat güneş görüyor. Sulaması 2-3 günde bir yapılıyor ama halinden memnun görünüyor.
Penelophe
19-07-2007, 19:49
Sonreis; çok sağlıklı görünüyor, yerini ve saksısını sevmiş.;)
Bence kısa sürede tomurcuk tutacaktır.
İlk tomurcuk ve çiçekten sonra budayıp, dallanmasını saylayabilirsin. Bence uzun bir form gardenyada göze hoş görünmüyor.
Hatırladım senin gardenyayı, altta sadece 1 dal vardı, cidden iyi gelişiyor demekki, şimdi 5-6 tane dal var gibi.;)
Sempe, maşallah çiçekleri çok güzel.:)
Sevgili Penolephe gardenya budamasından biraz bahsebilir misin? Mesela ben nerelerden budama yapabilirim teşekkürler.
Penelophe
19-07-2007, 21:22
Sempe, ben olsam işaretlediğim yerlerden budardım.
Belki boyu kısalır ama formu güzel olur yeni yapraklar çıkınca.;)
Çiçeklerini dökünce budayabilirsin.
Pheneophe sen budama konusunda gerçekten çok cesursun, fulune yaptığın budamanın sonucu harika.:D Ben de sana uyacağım ama sadece gardenyada teşekkürler.;)
lerdemir
20-07-2007, 00:29
DURUN!!!
O budama çok gaddar bir budama değil mi öyle ?!
Bence aşırı sert bir budama o !
Ben, hemen hemen tüm başlıklarda budama noktalarını fotoğraf üzerinden gösteren Mine Hn'a da nihai olarak bir danışalım derim sizler için de uygunsa?
Penelophe
20-07-2007, 07:56
Tabi ki Mine hanıma danışmak daha uygun olur.
Ben sadece 'ben olsam' demiştim.:D
budamayı yaparken yaprakların altındaki gözleri mi hesaba katacağız acaba. birde benim asıl derdim budanmış dalları nasıl çelıikleyeceğiz. ufak pet şişelere koyup ağızalrını kapatıp çelikleyeyim diye düşünüyorum acaba mümkün müdür?
Bu da benim ki madem resim dediniz alın size resim:)
Ben saksının altında devamlı su bulunduruyorum, ve tabak içinde de her su tamamlamada bir miktar limon tuzu atıyorum.
yapraklarında devamlı böcek sorunu olouyor ev yapımı arapsabunu yağ ve su formulunu kullanıyorum çok faydasını gördüm, her gunde spreyle su püskürtüyorum.
Çiçeklenmesi bitti ama yapraklanma ve dal vermesi arttı, limon tuzundan çok ama çok fayda görüyor benim anladığım.
Fatma E.
16-08-2007, 16:21
Merhaba Arkadaşlar,
Yaklaşık 20 gün önce Bauhausdan gardenya aldım. Aldığımda üzerinde birsürü tomurcuk vardı. Ama malesef teker teker hepsi dökülüyor. Daha bir tanesi bile açamadı.
Forumdaki yazıları okudum. Bazısı su püskürtmek çok yararlı, bazısı çok zararlı demiş. Ben arasıra püskürtüyordum ama tomurcuklar dökülünce vazgeçtim. Ayrıca yapraklar da sararıp dökülmeye başladı. Yine forumdan demir eksikliğinden olabileceğini öğrendim.
lerdemir demir tozundan bahsetmiş bir yazısında. Ben de demir tozu buldum ama o kullanmadım yazdığı için size sormadan kullanmak istemedim. Acaba iyi gelir mi ne dersiniz?
Syn çiçekci arkadaşlar daha iyisini bilir ama belki yeri değistiği için dökülüyor olabilir alışması gereklidir belki..
Gardenya mı bölüp değişik koşullarda yaşatma deneyimimin sonucunu aktarıyorum ışık istekleri : Hepsine uyum sağlıyor:D gölgede ve güneş ışığı alan gardenya aynı durumda. Su isteği, kesinlikle aşırı sulama zararlı en iyisi toprağı kurudukça sulama aynı mum çiçeğinde olduğu gibi.
Sevgili çiçekçi,
Ben de gardenyamın yerini değiştirdiğimde üzerindeki tomurcuklar dökülmüştü, merak etme ama suyunu da ihmal etme, tabağında suyu hiç sevmiyor. Saksı toprağı kuruyunca iyice sula, rüzgarsız ışık alan bir yerde tut. Tekrardan tomurcuk verip çiçek açarlar.
Ataser, tabağına su koyuyorum demiş ama benim okuduğum makalede mantar yapar diye yazıyor, o yüzden ben suladıktan sonra bile tabakta biriken suyu boşaltıyorum. İstersen sen yine de hocalarımıza sor.
Fatma E.
16-08-2007, 18:23
Tabağında hiç su kalmıyor. Aşırı sulamadan korktuğum için fazla su vermiyorum galiba. Tabağına biraz süzülse de birkaç dakika içinde hepsi bitiyor. Doğuya bakan balkonda duruyor, acaba odaya mı alsam. Gerçi balkon da kapalı ama güneşi perdenin arkasından bolca görüyor sabahları. Odada pencereden biraz daha uzağa bol ışıklı az güneşli bir yere alsam işe yarar mı?
Sevgili çiçekçi,
Çok yer değiştirme derim. Kapalı balkonda tut.
Benimki de kapalı balkonda. Saksısı orta boy bir saksı. Sularken kendi saksısından 2-3 boy bir kovaya su dolduruyorum ve saksıyı tamamen su dolu kovaya batırıyorum. Su yapraklarına değmiyor saksı ve toprağı iyice ıslanıyor, 10-15 saniye suda tutuyorum, çıkartıp tekrar aynı işlemi yapıyorum. Sonra saksıyı tabağına alıyorum. Tabakta biriken suyu boşaltıyorum. Bu şekilde sulayınca toprak bayağı su emiyor ve sık sık sulamak zorunda kalmıyorum.
Benim bulduğum usul bu. Bu şekilde ayda 2 defa sularsan arada bir de toprağını kontrol edip su verirsen olur sanırım.
Fatma E.
17-08-2007, 09:11
Guler, benim saksının dibinde birsürü filiz var, yani bu işlemde o yapraklar ıslanacaktır. Zarar vermez dersen söylediğin işlemi yaparım.
Sayın Çiçekçi,Güler hanımın dediği doğru bildiğim kadarıyla.Açelya,gardenya türü çiçeklere bu tür uygulamaları tavsiye ediyorlar.Ama Güler hanımın dediği gibi en fazla ayda iki kere yapın bence.Ve toprağı kurumadan yapmayın belki kök çürümesi olur.
Yeri ile çok oynamayın.Yerine alışmasını bekleyin.Kuru havalarda çok ta tomurcuklara gelmeyecek şekilde su fıs fıslayın.Bir de forumda okuduğum kadarıyla toprağına paslı çivi koyun.Demir ihtiyacını karşılıyormuş.
Ayrıca yine forum tavsiyesi ki sayın Lerdemir de uyguluyormuş;içtiğiniz kahvenin telvesini toprağına dökün.Ben çok cola içerim.Ama artık kahve içmeye başlayacağım.;)
Çayın posasını da yine takviye olarak toprağına dökebilirmişsiniz.
Sevgiler.;)
Fatma E.
17-08-2007, 10:56
Süpersiniz arkadaşlar, bütün bilgiler için çok teşekkür ederim. Sulama işini bu şekilde yapacağım bundan sonra. Umarım çiçeğinin fotoğrafını da eklerim birgün. Üzerinde hala epey tomurcuk var, ayrıca yeni tomurcuklar da çıkıyor. Bir açsalar dünyalar benim olacak.
Bir de daha önce sormuştum, sanırım burda cevabı aldım. Paslı çivi demir ihtiyacını karşılamak için iyi geliyorsa bulduğum demir tozlarını gönül rahatlığıyla toprağa katabilirim herhalde.
Kahveler de faldan sonra mutlaka gardenyamın toprağına dökülecek. Ben de size yakında gardenyamın çiçeklerinin fotoğrafını gösterebileceğim :)
Sayın Çiçekçi demir tozunu ne ölçüde koyacağınızı,çiçeğinizi banyo yaptırmaya kışın devam edip etmeyeceğinizi bence Mine hanıma sorun derim ben.Çünkü soğuk havalarda banyo yaptırmak kökleri üşütebilir.Ayrıca çiçekler kışın daha az su ister.
Demir tozunu suya mı katmak gerekir,toprağa mı serpmek gerekir bilemediğim için en iyisi paslı çivi gibi geldi bana.;)
lerdemir
17-08-2007, 16:58
Selamlar;
Gardenya konusunda "alaylı" birisi oalrak bildiklerimi aktarmak isterim.
Aşırı sulam tüm bitkilerde olduğu gibi gardenyada da kök çürümesine neden oluyor; ama hepsinden önceki belirtisi maalesef ki "mevcut tomurcukların kopup düşmesi" oluyor.
O yüzden aşırı sulamaya dikkat !
Peki diyeceksiniz ki "nedir aşırı sulama?"
Gardenyam üzerindeki deneyimim gösterdi ki, "susayan gardenyanın en tepe sürgünleri hafifçe boynunu büküyor".
Benim göstergem bu. Tomurcuklu iken, tepe sürgünleri ve tomurcuklar bile hafif boyun büküyor; ama endişe etmeyin; bu durum aşırı sulamadan kaynaklanan tomurcuk dökülmesinden bin kez daha az zararlı.
Gardenyaların tomurcuklarının ve tepe sürgünlerinin boyun büktüklerini farkettiğim anda (veya takip eden gün; o da pek sakıncalı değil inanın) biraz yukarıda bahsedildiği şekilde saksıyı tamamen suya daldırma yöntemi toprağı suya doyuruyorum. Sonrası Allah kerim; ne zaman boyun bükerlerse...:D
Su için ise şunu söylemeliyim: Su tercihen musluk suyu olmamalı kireçten ötürü; ki kireç demir emilimini azalttığı için hassas gardenyalara, diğer bitkilerden daha çok zarar veriyor.
Elinizdeki demirtozunu veya demir sülfatı veya demir gübresini bu suya (en akıllıcası, malzemenin kullanma talimatına uygun olarak) yedirerek toprağa ermiş olursunuz. Limon tuzunu da ihmal etmeyin.
Bitkiyi satın alıp, yeni bir mekana getirmenizden dolayı olan tomurcuk dökülmelerini kendinize dert etmeyin.
İnşallah bu akşam yeni fotoğraflar yükleyeceğim.
Görüşmek üzere.
lerdemir
17-08-2007, 20:04
İşte son zamanlarda bir yandan coşkun bir biçimde tomurcuklanan, öte yandan da çiçekler açan gardenyamdan birkaç fotoğraf...
Sadece 2 adet çiçek bile neredeyse evin yarısını mis gibi kokuya boğuyor; enfes...
Buyurun...
Özellikle üzerindeki çok sayıda (22-24 civarı) tomurcuğu da görebilmeniz için yakın çekim benzer kareleri yerleştirdim...
Penelophe
17-08-2007, 23:36
Lerdemir, tebrikler.:D
Sonunda gardenyanın böylesine güzel bir şekilde çiçeklenmesine çok sevindim.;)
Maşallah.
10 gün kadar şehirdışına çıkmıştım, çıkmadan önce yanlış gübreleme uyguladığım (fazla potasyum) 13 saksı çiçeğimin yapraklarında kuruma ve dökülmeler başlamıştı. Ve döndüğümde de gördüm ki, gardenyam ölmüş.:(
Ve diğer 12 saksı çiçeğim de..
Pazar günü bana fidanlığın yolları göründü yine..
Sayın Lerdemir sizden ricam;Demir tozu ve limon tuzunu ne ölçülerde nasıl hazırlıyorsunuz,hangi aralıklarda ne ölçüde veriyorsunuz?Zahmet olmazsa yazabilir misiniz?Eşimin bir gardenyası var ve ben sadece musluk suyu ile değil içtiğimiz su ile suluyorum.Bir hata yapıp gardenyasının yaşamını riske atmak istemiyorum.Eğer bu bilgileri bana yazarsanız gerçekten çok sevinirim.
Şimdiden çook teşekkürler.;)
Bu arada gardenyanız muhteşem.İnşallah bizim ki de böyle olur ve ben sizlere resmini gösterebilirim.;)
Sayın sevilay, ben resmen her sulama suyuna bol miktarda limon tuzu koyuyorum alt tabağına, hani parça olarak derseniz temiz 10 parça filan ve çiçek açmıyor olsa da şu anda her yer yaprak oldu, hatta dipden çıkan ufak yapraklar bile dallaştı diyeyim size:)
Sayın Ataser,yani üstten vermiyorsunuz da alttan tabağına mı koyuyorsunuz?Ama ben altta su kalmaması gerektiğini biliyorum.Bir de alttan su çıkacak kadar su vermiyorum.Yanlış mı yapıyorum acaba?;)
Fatma E.
20-08-2007, 09:10
lerdemir gardenyanız çok güzel görünüyor.
Benimki de tomurcuk dolu, sürekli yenileri de çıkıyor ama bir süre sonra düşüyorlar :( Ama tüm bu önerilerden sonra yeni tomurcuklardan çok ümitliyim.
Sulamaya limon tuzu katıyorum, toprağa paslı çivi koydum, sulamayı kovada yapıyorum. Bol bol suladım dün, bakalım ne zaman su isteyecek. Ben azar azar su koyduğum için 2-3 günde bir sulamam gerekiyordu. Yerini de tavsiyelerinize uyarak değiştirmedim.
Hadi bakalım inşallah çiçekler açar da sizinle paylaşırım fotoğraflarını.
lerdemir
20-08-2007, 09:47
Sevgili GLCN, Arzu Kasapoğlu, Penelophe, Sevilay, Fatma E.
Beğeni ifadeleriniz için teşekkürler ederim. İlgi, sabır ve emeğime böyle teşekkür etmesini çok seviyorum gardenyamın. Tabii, bu arada; onu bana hediye eden dost'a da bu vesile ile şükranlarımı sunarım...
Penelophe; seninkinin durumuna da çok üzüldüm; galiba kuyucu'nun da dediği gibi çok fazla üzerlerine mi düşüyoruz acaba?
Sevilay;
Ben; senin yerinde olsam demir tozu kullanmazdım; çünkü toprağı ve saksıyı aşırı ağırlaştırıyor. Ben kendi saksıma demir talaşı/tozu koydum ama bu ağırlık nedeni ile pişman oldum. Benim daldırarak sulama yöntemimde bana büyük sorun çıkartıyor bu ağırlık.
Ayrıca da, bir süre sonra su, toprak ve havayla temas eden demir tozundaki paslanan minik parçacıklar birbirlerine yapışıp sertleşiyorlar ve toprağın içinde veya üzerinde çok sert bir tabaka oluşturuyorlar. Sulamalarınızın arasında toprağın üstünü biraz havalandırmak istediğinizde sorun oluşturuyor bu durum da...
Bu uygulamadan deneysel olarak edinmeyi umduğumuz faydanın çok daha garantilisini benim de bilahire uyguladığım demirsülfat veya saçı kıbrıs veya demir gübresi takviyesi ile elde etmek bence daha doğru olur.
O yüzden; demir tozunu hiç kullanmayın derim.
Limon tuzu ölçüm ise şöyle:
Ölçüde kolaylık olabilmesi açısından boyutları değişebilen "nohut" yerine hepimizin bildiği ve genelde boyutu her yerde birbirine yakın olan "beyaz leblebi"yi kullanacağım. :D
Genel olarak her 4 sulamadan en az ikisine limon tuzu ilave ediyorum.
1 lt suya 3 adet beyaz leblebi boyutuna denk gelecek kadar limon tuzu atıp eritiyorum. Ama tabi, bu illa ki böyle olacak demek değil. Bazen üstüste 4 sulamada da limon tuzu uygulamadığım da olmadı değil. O yüzden biraz rahat olmaya çalışmak gerektiğini farkettim.(Dikkat ettiyseniz, yine de 'rahat olmak' diyemedi dilim) Bizim rahatlığımız bitkiye de yansır eminim ;) Zira, bitkilerle rahatlamak için uğraşıyoruz genelde; bir de aksine gerilim ve endişe nedeni olmasınlar değil mi? ;)
Bir de demir uygulamasını sormuşsunuz.
"Demir tozu" ile ilgili görüşüm yukarıdaki gibi; ancak demir gübresini, gübreyi aldığım yerdeki teknik yetkilinin söylediği şekilde uyguluyorum. Demir sülfatı; 1litre suya 1 çay kaşığı (Tepeleme değil, silme, yani azıcık) olacak şekilde karıştırıp her 3. veya 4. sulamada, suda eritip sulama suyu ile bitkiye veriyorum.
Burada şuna dikkat etmenizi salık veririm; ben de dahil (+Penelophe) birçoğumuzun yaptığının aksine, "daha çok vereyim, daha etkili olsun, daha çabuk büyüsün" düşüncesine kapılmayın; sabırla ve azar azar vermeye devam edin demirinizi de, tüm gübrelerinizi de... Yoksa, bitkiniz şiddetli zarar görür; çoğu zaman da bunun telafisi mümkün olmaz. Üzülürsünüz yok yere. (Biz üzüldük, siz üzülmeyin) ;)
Umarım eşinizin gardenyası sağlıkla yaşamaya devam eder...
Fatma E.,
Bitkiniz tomurcuklanıyor ve fakat tomurcuklar düşüyorsa hemen sulamayı azaltın bence; benim tomurcuklar sulamayı yukarıda yazdığım şekilde yapana kadar, aşırı sulama yaptığımdan dolayı düşüyormuş meğer... Yukarıda yazdığım yönteme geçtikten sonra bir iki tomurcuk dışında kaybım olmadı. (Henüz) ;)
"Değiştirmedim" dediğiniz bitki konumunun, tercihen yarım gün (bunda da tercihen günün ilk yarısı, sabahtan öğlene kadar olanı mümkünse tabi) direkt güneş ışığı, sonrasında da doğrudan ışık vurmayan ama aydınlık olabilecek bir nokta olmasını, bununla da beraber aşırı rüzgar almayan bir yer olmasını temin edebilirseniz gardenyanız size minnettar kalacaktır. ;)
Açan çiçeklerinizin fotoğraflarını bekliyor olacağız Fatma E.
Fatma E.
20-08-2007, 10:04
Detaylı açıklamalarınız için teşekkürler lerdemir. Son sulama işini sizin yönteminizle yaptım. Baktım tomurcuklar boyun bükmüş, suladım hemen. Bir sonraki boyun bükmelerini bekleyeceğim şimdi.
Bitkinin konumu da tam dediğiniz gibi. Sabah güneş ışığı alan, öğleden sonra bol ışıklı bir yerde. Kapalı balkonda, perdenin arkasından alıyor güneş ışığını, direk ışık zarar verir diye düşünerek perdeyi akşamüstü iş dönüşü açıyorum. Rüzgar derseniz, zaten bu aralar rüzgara hasret kaldık İstanbul'da :( Yani hiç rüzgar almıyor çiçeğim, serin havalarda da bu uyarınızı dikkate alacağım.
Penelophe
20-08-2007, 10:32
Ekim ortasına kadar gardenyasız kaldım.:(
Dün gittim fidanlığa gardenya almaya ama fidancı, fidelerin sıcaktan çok etkilendiğini bu yüzden de ekim ortası gibi yeni gardenya fideleri getireceğini söyledi.:(
Lerdemir haklısın.
Zaten çok güzel ve canlıydı, ben birde gübreleyerek açgözlülük yaptım ve cezasıda bitkiye maloldu.:(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.