PDA

View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

olcim
19-10-2012, 15:01
Benim gardenyalar da şöyle serpilip güzelleşse çok sevinecektim , sürekli başlarına bir iş geliyor , neyse 4 yaşını bitirdiler , ancak 40 yaşında gibi görünüyorlar of of of .

delielveli
20-10-2012, 19:03
benim de nur topu gibi bir gardenyam oldu :)

Sevgi Durul
23-10-2012, 10:50
Durumu çok iyi olmayan gardenyamın saksısını ve toprağını değiştirmek için baktığımda tomurcuk oluşturduğunu gördüm. Bu durumda saksı değiştirmenin uygun olmayacağını düşünerek vazgeçtim.

Kötü görünen dalları, budamalı mıyım?

Sayın elek'in gardenyası gibi olabilmesi için, şu aşamada neler yapılabilir?
Arada limon tuzu ve demir gübresi veriyorum zaten.:)

297934

297935

Gardenyam toparlandı ve yeniden tomurcuklandı.:)

Bir hafta kadar önce budadım ve çelikleri aynı saksıya diktim. Tutup tutmadıklarıını paylaşırım.

Alıntıdaki hali ile karşılaştıracak olursak, aradaki değişimi limon tuzuna borçlu.:rolleyes:

340919

340920

lusoari
27-10-2012, 20:16
ohhhh be sonunda benımde gardenyam oldu bır hafta oldu alalı arkadaslar ama halınden memnun gıbı sımdılık

lusoari
27-10-2012, 22:26
arkadaslar benım aklımda kalan bır ıkı soru var sımdı gardenyaya su fıslatırken ustunde cıcek goncaları varken neyapmalıyız yanı normalde cıcek ustundeyken dıger bıtkılere su fıslarsak bıtkının cacmıs oldugu cıcegı veya goncası zarar gorur dıyr hepımız bılıyoruz pekı ama ne yapmalı bana yardımcı olun lutfen ılk defa gardenya aldım bu bıtkı bana yabancı bılemıyorum tam napıacamı?

bayındır
30-10-2012, 16:00
bugün bir tane gardenya aldım ve bakımı nasıl yapılır diye ararken bu sayfaya rastladım daha ilk günden sayenizde birçok güzel biliye sahip oldum hepinize teşekkür ederim..

belce
03-11-2012, 22:26
sayın belce ben 2 yıldır gardenya bakıyorum. yapraklarının değil çiçeğinin koktuğunu elbet biliyorum. zaten öyle bir mesajım hiç olmamıştı.
sayın belce cam imkanınız yoksa poşette olur maksat fotosentezi arttırmak. aynı zamanda vitamini kesin, 2 günde bir çay bardağı ile içme suyu verin. çeşme suyu kirreç oranını arttırıp toprağın asitliliğini düşürüp ph değerini yükseltir. bir haftada değişime tanık olacaksınız.
kusura bakmayın niyetim bilmişlik yapmak değil tamamen o şekilde anladığımdandır...
cevabınız için teşekkür ederim uygulayacağım yazdıklarınızı...

maysan80
03-11-2012, 23:43
kusura bakmayın niyetim bilmişlik yapmak değil tamamen o şekilde anladığımdandır...
cevabınız için teşekkür ederim uygulayacağım yazdıklarınızı...

sayın belce uygulamalarınızın sonucunu da yazarsanız. biz de bilmediğimiz şeyleri bulup çıkartmış oluruz. şimdiden teşekkürler.

belce
04-11-2012, 00:59
sayın belce uygulamalarınızın sonucunu da yazarsanız. biz de bilmediğimiz şeyleri bulup çıkartmış oluruz. şimdiden teşekkürler.

Şimdilik söylediğiniz gibi suyunu verdim ki hep çiçeklerim için içme suyu tercih ediyorum...
yalnız dediğiniz su miktarı fazla gelmez değil mi?

Teşekkür ederim alakanız için...

Synnada
07-11-2012, 14:24
Herkese merhaba;
Ben de iki gün önce aldım bir tane. Umarım bu anlatılanlara bağlı kalarak gardenyama bakabilirim. Bakamaz isem çok üzülürüm açıkçası.

Tura
07-11-2012, 15:09
Herkese merhaba;
Ben de iki gün önce aldım bir tane. Umarım bu anlatılanlara bağlı kalarak gardenyama bakabilirim. Bakamaz isem çok üzülürüm açıkçası.

Hoşgeldiniz (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)Sn SYNNADA.
Eminim bakarsınız...hemde sorunsuz... çünkü bakmak istemeniz bile yeter.

maki01
07-11-2012, 22:57
Şimdilik söylediğiniz gibi suyunu verdim ki hep çiçeklerim için içme suyu tercih ediyorum...

Gardenyalar asidik ortamda mutlu olan çiçekler. İçme sularının pH'ı ise genellikle 7.5'in üzerinde yani baziktir. Bu nedenle içme suyu yerine genellikle pH'ı 7 civarında olan şebeke/çeşme suyunu kloru uçacak şekilde 1-2 gün dinlendirerek kullanmanızı öneririm.

Arada suya küçük bir parça ( 2 litr3 suya nohut iriliğinde olabilir ) limon tuzu eklerseniz toprakta biriken kirecin çözülmesine ve gardenyanın sevdiği asitik ortamla buluşmasına yardımcı olacaktır.

Nanuka
08-11-2012, 18:41
Herkese merhaba. Bizim evin gardenyasıyla ilgili bir sorum olacak. Aldığımızda yaprakları, dallarını göstermeyecek kadar boldu. Daha sonra bu yaprakların %80 kadarı gün geçtikçe kurudu ve döküldü. Salondan alıp mutfağa koydum saksıyı. Kurumaların biraz olsun azaldığını ve yeni çıkmaya başlayan yaprakların da olduğunu, onların da kurumayıp büyümeye devam ettiğini fark ettim. Daha da sağlıklı olmasını umuyorum fakat şu an dalların büyük bir bölümü tamamen yapraksız ve eski yaprakların yerlerinde halen kuruluklar bulunuyor. Bu uçları kuru dallardan tekrar yaprak çıkması için acaba budama gibi bir işlem yapmam gerekir mi? Şu an fotoğraf çekebilme imkanım yok. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

platana
29-11-2012, 12:39
once yaprakları sarardı, demir takviyeli vitamin kullandım pek duzelmedi son bir aydır tomurcuk yaptı ama çoğu döküldü, kimide büzüştü kaldı yerinde, şimdide yaprakları çürür gibi kahverengi bir hal almaya başladı, 1 yaşını geçen gardenyamı nasıl kurtarabilirim??

ilk fotograf (http://platana.net/agaclar/29112012170.jpg)
ikinci fotograf (http://platana.net/agaclar/29112012171.jpg)
üçüncü fotograf (http://platana.net/agaclar/29112012172.jpg)

mirabel
30-11-2012, 19:29
Gardenyamız yaklaşık 3 aydır böyle. Nasıl kurtarabiliriz? :(

dilek2011
10-12-2012, 22:29
arkadaşlar gecen sene almıştık gardenyayı üstünde çiçekleri vardı ve koyu yeşildi.evde merdivene koymuştum sararıp yaprak dökmeye başlamıştı bende bir de dışarıda deniyim dedim.dışarda sararıp dökülmedi.ama bir bahar yaz sonbahar geçti çiçek açmadı.ve açık yeşil yapraklar çıkardı. istanbuldayım ben havalar baya bir soğudu üşür diye içeri cam kenarına aldım.bugun de limon tuzuyla suladım.içine 4-5 tane çivi soktum.sizce şu an sağlığı nasıl gardenyamın.çiçek açarmı? http://g1212.hizliresim.com/14/b/gsx27.jpg (http://bit.ly/c25MCx)sizce şu an sağlığı nasıl gardenyamın.çiçek açarmı?

lalolu
14-12-2012, 19:45
merhaba.gardenyamin durumu iyi
yani sararma
kuruma yok
3 haftadi tomurcugu var sanki dona kalmiş
sorun ne arkadaşlar bilen varmi

Ruyayla
17-12-2012, 15:49
Merhaba bende yeni üyeyim... Bir süre önce bir akrabamızın hediye ettiği bir gardenyam var. O getirene kadar pek bir bilgim yoktu. Geldiğinde bir sürü çiçeği vardı üzerinde. Sonra kokladık tabii ki döktü çiçeklerini. Salonda masanın üzerindeydi biraz hava alsın rahatlasın diye kapalı balkonuma çıkartım ama küstürdüm gardenyamı.

Yaprakları sarardı , tomurcukları üzerinde kurudu.. Kıyamadım önceki gün yine salona aldım şu an bir tomurcuğu açmak üzere fakat çok sık dalları ve burda gördüğüm gardenyalara benzemiyor çok bodur..

Üzerindeki kağıtta Gardenia Jasminoides yazıyor..

Geldiğinden beri saksısını değiştirmedim. Saksısı hala aynı saksı acaba o yüzden mi bodur kaldı ve yaprakları sararıyor ? yoksa ben toprağı kurudukça suladığım için mi ?

Bu arada yaklaşık 2 aydır bende ve ilk çiçeklerinden sonra 3. çiçek açışı bu.. Aradaki tomurcukların hepsi kurudu dallarında...

lalolu
21-12-2012, 17:58
ne yazikki kimse cevap yazmiyor

lalolu
21-12-2012, 18:06
DİLEK
ben fikrimi söyleyeyim.
köklerini dagitmadan funda toprakli buyuk saksaya gecirin.bir hafta sulama.
çiçek vitamini varmiş.öyle yaziyor benimkinin üstünde .ondan dene çok az 1 kahve finçani (1 kapak vitamin arti 1 litre su)
1 hafta sonra demir içerenlerden dene EDTA diye ürünler var.
çok az 1 kahve fincani.
sulamayi azltmak lazim siz fazla sulamişsiniz

lalolu
21-12-2012, 18:12
RUYA su puskurt akşamlari

Ruyayla
22-12-2012, 14:43
RUYA su puskurt akşamlari

http://imageshack.us/a/img831/6233/imag0478ru.jpg

http://imageshack.us/a/img547/5452/imag0470.jpg

floraenka adında bir çiçek sıvı besini aldım. 1 tane tomurcuk açtı zorla oda... geri kalan tomucuklar resimdeki gibi kuruyor ya da küçücük kalıyor... Yaprakları da sararıyor... Sararmazsa kıvrılıyor...

Kurumasını istemiyorumm :(

ipektuğçe
22-12-2012, 15:00
Sn.mirabel ve Sn.dilek2011,sizlerin sorunu aynı,bitkilerinize iz elment içeren gübre verirseniz,tamamen eski haline koyu renkli yapraklara dönüşür bitkileriniz.Kolay gelsin.

lalolu
22-12-2012, 21:51
RUYA BU SU PUSKURTLE BİTECEK İŞ DEGİL.
B U GUN ÇOK BAKTİM gardenya bakimi 3 öneri veriyorlar
npk gübre (azot,fosfor,potasyum içerir;)
demir(en iyi edta ürünler)
toprak asitleme-,(sirkeyi bile öneriyorlar)

lalolu
22-12-2012, 21:52
Sn.mirabel ve Sn.dilek2011,sizlerin sorunu aynı,bitkilerinize iz elment içeren gübre verirseniz,tamamen eski haline koyu renkli yapraklara dönüşür bitkileriniz.Kolay gelsin.
iz element te ne

sedatistanbul
26-12-2012, 13:17
merhabalar,
bende uzun zamandır çok istediğim gardenyayı dün vakit bularak bauhaustan aldım. bir kaç yaprağında kararma var ama satış yapan kişi önemli olmadığını ayrıca toprak değiştirmeyi 2-3 ay sonra yapmamı önerdi.
forumdan okuduklarıma göre;
kireçsiz su kullanacağım, sulama suyuna limon limon tuzu ekleyeceğim ve bir kaç paslı çivi ekleyeceğim saksıya ancak saksının yeri konusunda kararsızım. direk güneş gören bir yer, tül arkasından güneş gören yer var bir de akşama kadar dışarda tutup akşamları eve mi alsam bilmiyorum ve en çok düşündüren yerini sürekli değiştirmek sıkıntı olurmu?

secret_rose
01-01-2013, 16:45
Merhaba, yieni yılınız kutlu olsun @--;--

Benim türkcem çok zayıf, ben bulgarim, çok az biliyorum türkce, ama burda okudum ve yardım etmek istedim...
Gardenia güzel bir çiçek, biraz kaprisli... Soğuk buhar makinesi altında, kisin - güney ışık, yazın - gölge seviyor, sulama sık ama az limonlu suyla (1 damla limon 1 litre suda). Her gün yapraklara püskürtme ve 10 günde 1 - yaprak besiniyle - Supermineral uygun. Kaynatılmış temiz su (ilik), ya da bir kaç gün bekletilmiş çeşme şuyla şulamak lazam. Püskürtünüz zaman tohumlara ve çiçekleri püskürtmeyin, kuru tutun. Çiçekler açtıklara zaman beyaz rengi, sonra sönmeye yakın krem rengi olurlar, bu çok normal. Acelia ciceyin topraklara sever ve biraz cam açlarin kabukları, orkideler gibi. Tohum oldu zaman, çiçek açtı zaman, kapirdatmayin, ozaman dökmez onlara.
Bozuk türkce yazdim icin özür diliyorum...

lalolu
14-01-2013, 09:31
yeni bilgiler
kahve renkli benekler-----fazla suladin,
yeni filiz sarardi-demir eksik.
damarlanma şeklinde sararma-azot eksik
limonlu su verme.yagmur ,kar suyu kullan ,kar suyunu kaynat
sulamak için topraga bakma-yapraklar biraz salinca kendini sula
gardenya saksi alti/mermer arasi bir koruyucu olmali-kökler uşumemeli(tahta,lastik parcasi falan)

lalolu
14-01-2013, 09:34
Дружба Ñ Ğ³Ğ°Ñ€Ğ´ĞµĞ½Ğ¸ĞµĞ¹. Формирование кроны. Черенкование (http://myfl.ru/blog/druzhba-s-gardeniei-formirovanie-krony-cherenkovanie)

lalolu
14-01-2013, 09:38
şu üstteki.linki tikla bak neler yapmiş ,nasil buyutmuş gard.hepsi rusca herhalde bing ile ceviri yaparsiniz.ayrica bulgarca bilenler çok türkiyyede onlar anlayabiliyor ruscayi.
sayfanin en altta 2 sayafaya geciş vardir (butun yazi rusca oldugundan söyliyorum)
diger sayfadaki resimlerede bakin

KAPTANzst
14-01-2013, 10:03
Gardenya ile ilgili çok bilgi var ama tam çeviri olmadığından cümlelerle görüntü arasında bağ kurup anlamaya çalıştım
En hoşuma gideni de drenaj için yapılan işlem.

lalolu
14-01-2013, 16:54
Gardenya ile ilgili çok bilgi var ama tam çeviri olmadığından cümlelerle görüntü arasında bağ kurup anlamaya çalıştım
En hoşuma gideni de drenaj için yapılan işlem.ben önemli bilgileri yukardaki mesajima aktariyorum okudukça.ama o sitede gardenya için bi sürü başlik var.hepsini okuyamiyorum,ara sira bakiyorum.siz benim o msj takip edin,ben hep oraya ekliçem.
çam agaci kabugu kullanmişlar.kaynar su ustune dökup kurutmuşlar.sonra rendelemişler

lalolu
18-01-2013, 17:28
bu gün bir gardenya aldim 5 liraya .çok güzel.ama soguktan zarar görmuş uc kisimlari ne etmem lazim.ayriça uc kisimda tomurcuklar canli onlari kesmeye kiyamiyorum.ne edim.lutfen yardim

lalolu
18-01-2013, 20:29
bu gün 5 liraya gardenya aldim.normalde fiyati en az 20-25 lira olasi lazim.uc yapraklari-kahve rengi olmuş.ama goncalar bir sürü.ve canli.ne etsem-goncalimi kessem yoksa sadece yapraklarimi yolsam

Mine Pakkaner
18-01-2013, 21:00
Şu anlattığınız hiç açık bir ifade değil, yaprakları yolmayın önce arkadaşımızın da dediği gibi fotoğraf yükleyin, bir yakın çekim bir de genel görünüş. Bitkiyi dışarıdan getirince nereye koydunuz dışarısı kaç dereceydi, donduğunu söylediler mi yoksa donuk mu aldınız, eğer don yemiş ve siz birden sıcak ortama koyduysanız durum kritik.

lalolu
19-01-2013, 00:14
resim yukleme yapamiyorum maalesef.
kahve rengli yapraklar-85%
ama bir sürü gonca var,onlar canli.
ve renkleri yeşil.
bana dondu demediler.çiçekçi kadin bir sürü bu durumda çiçek saksi dizmiş olur olmaza satiyordu işte...
bu benim tahminim.çunki bir sürü saksi çiçegini kiş zamani bu şekilde başka ne zarar verirki.
şimdi sorum şu-budamami yapayim-goncalara yazik.
yanmiş yapraklari mi ayikliyim.
evim serin yani,ilikta degil.

Manifesto
19-01-2013, 00:19
resim yukleme yapamiyorum maalesef.
kahve rengli yapraklar-85%
ama bir sürü gonca var,onlar canli.
ve renkleri yeşil.
bana dondu demediler.çiçekçi kadin bir sürü bu durumda çiçek saksi dizmiş olur olmaza satiyordu işte...
bu benim tahminim.çunki bir sürü saksi çiçegini kiş zamani bu şekilde başka ne zarar verirki.
şimdi sorum şu-budamami yapayim-goncalara yazik.
yanmiş yapraklari mi ayikliyim.
evim serin yani,ilikta degil.

Biliyorsanız usulünce budayın.
Yaprakların %85 i deforme olmuşsa bitki goncaları besleyemez ve daha çok strese girer.

lalolu
19-01-2013, 00:30
peki budanmiş çelikleri köklenme için şu mevsimde denemeye degermi.

Manifesto
19-01-2013, 00:37
peki budanmiş çelikleri köklenme için şu mevsimde denemeye degermi.

Neden olmasın.

20 gün önce çelikledim,kılcal kökler tüy gibi görünmeye başladı.

Sera ortamında IBA ile köklendirmeyi deneyin.

lalolu
19-01-2013, 01:05
Neden olmasın.

20 gün önce çelikledim,kılcal kökler tüy gibi görünmeye başladı.

Sera ortamında IBA ile köklendirmeyi deneyin.çok pardon ben acemiyim...normal saksi toprakta,üstü kapali (fanus)-delikli,denenebilirmi.iba nedir

Güzin Çakar
19-01-2013, 05:49
Bitkiniz gerçekten donmuşsa, alacağınız çelikler köklenmez. Şimdiden budamayla ,çelikle boşuna uğraşmayın. Donmamışta olabilir. Bu nedenle bir süre normal bakıma devam edip bekleyin.

Gardenya, dış mekana dayanıklıdır. Dondan etkilenmeyeceği, korunaklı bir yerde ,dışarıya koyun. Kurumadıkça sulamayın. Sulama suyunda her defa, pH düşürmek için limon tuzu kullanın.

Umarım goncaların açtığını görürsünüz.

lalolu
19-01-2013, 09:52
sagolasin.manifesto dün yazdiki buda ,....
bende budadim.
bi şey daha dibi çok sulu,aceb yagmurmu
-yani yagmur altinda kalmiş olabilirmi
yaptim artik.
beklcem aritik :)

Güzin Çakar
19-01-2013, 17:41
yeni bilgiler
kahve renkli benekler-----fazla suladin,
yeni filiz sarardi-demir eksik.
damarlanma şeklinde sararma-azot eksik
limonlu su verme.yagmur ,kar suyu kullan ,kar suyunu kaynat
sulamak için topraga bakma-yapraklar biraz salinca kendini sula
gardenya saksi alti/mermer arasi bir koruyucu olmali-kökler uşumemeli(tahta,lastik parcasi falan)

Sayın Lalolu,
İlgili mesajınızdaki bazı hataları düzeltmek istedim. Bu vesileyle biraz da ekleme yaptım.

N (azot) eksikliği; Yaşlı/alt yapraklarda kloroz=sararma başlar. İlerlemesi halinde bitkide genel sararma görülür. Gardenia’da sık görülmez . Görülürse Azot oranı yüksek NPK besin kullanılır.

Fe (Demir) eksikliği; Genç yapraklarda sararma meydana gelir. Sararan yapraklarda damarlar yeşil kalır.Toprağa demir çivi konulması çözümdür ama uzun sürede etkisini gösterir. Bitkide yoğun şekilde demir eksikliği varsa, Demir sülfat ya da demir içeren besin kullanılmalıdır.

Asitlik; Asitli ortam istediği için mutlaka pH düşürülmelidir. Yağmur/kar suyu kullanılması yeterli değildir. En basit uygulama, limon tuzu kullanımıdır. Saksı harcında çam çürüntüsü kullanımı yine asitliği artırdığından kullanılır.

Sıcaklık; USDA Zone:8-10 yani -10,-12 derece soğuğa dayanır ( literatürde zone:7'ye yani -15,-17'ye çok kısa süre dayanabileceği bilgisi var, bana ait bir deneyim değildir), bu sıcaklıkların altına düşmeyen bölgelerde dış mekanda durabilir.

Işık; Aydınlık ister. Güneşin çok yakıcı olduğu yaz ayları ve öğle saatleri dışında güneşte durabilir.

lalolu
21-01-2013, 09:32
guzin çok teşekkürler dahada bilginiz varsa ekleyin.lutfen.ben o paylaşimi rus bir siteden aldiiidim.ama ek asitleme hiç kullanmiyorlar

Güzin Çakar
21-01-2013, 12:34
Sayın lalolu,

Sulama da kullandıkları su farklı özelliklere sahiptir.Bizdeki gibi sert, kireçli değildir. Saksı harcında da çam çürüntüsü kullanıyorlarsa asitlik artıyordur ya da asit özellikte torf kullanıyorlardır.

Forumlarda yazılanları okuduğumuzda, hepimizin şartlarının farklı olabileceği aklımıza gelmiyor. Örneğin, güneydeki arkadaşlarımız bazı başka bitkiler için, kışın dışarıda bırakın, biraz soğuk yaşasınlar diye yazıyorlar. Soğuktan kastedilen +10 derece. Ben kışın +10 dereceye, kendi şartlarımda, soğuk değil, sıcak diyorum :)

Başka bilgi için; siz sorun, biliyorsam ben yanıt vereyim (budama hariç)
Sevgilerimle.

lalolu
21-01-2013, 22:01
Sayın lalolu,

Sulama da kullandıkları su farklı özelliklere sahiptir.Bizdeki gibi sert, kireçli değildir. Saksı harcında da çam çürüntüsü kullanıyorlarsa asitlik artıyordur ya da asit özellikte torf kullanıyorlardır.

Forumlarda yazılanları okuduğumuzda, hepimizin şartlarının farklı olabileceği aklımıza gelmiyor. Örneğin, güneydeki arkadaşlarımız bazı başka bitkiler için, kışın dışarıda bırakın, biraz soğuk yaşasınlar diye yazıyorlar. Soğuktan kastedilen +10 derece. Ben kışın +10 dereceye, kendi şartlarımda, soğuk değil, sıcak diyorum :)

Başka bilgi için; siz sorun, biliyorsam ben yanıt vereyim (budama hariç)
Sevgilerimle.hocam sagolasin .
demir ve NPK ihtiyaci nasil karşilanacak hangi şekilde,ürün ne siklikla.
suya limon nekadar

lalolu
21-01-2013, 22:55
çam çürüntusu-funda topragi diyorlar o olurmu

lalolu
25-01-2013, 21:20
ya arkadaşlar.ben kararmiş yapraklari ayikladim sadece yeni filizlenenler kaldiidi-onlarda karardi.ne edim bilmiyom.nasil kurtarayim.bir fikri olan varmi.

lalolu
25-01-2013, 22:02
ya arkadaşlar.ben kararmiş yapraklari ayikladim sadece yeni filizlenenler kaldiidi-onlarda karardi.ne edim bilmiyom.nasil kurtarayim.bir fikri olan varmi

Manifesto
25-01-2013, 22:16
ya arkadaşlar.ben kararmiş yapraklari ayikladim sadece yeni filizlenenler kaldiidi-onlarda karardi.ne edim bilmiyom.nasil kurtarayim.bir fikri olan varmi.

Bitkiyi görmeden yapılacak öneriler tutarlı olmaz.

almanyalı
25-01-2013, 22:40
merhaba,

Bu resimler biraz küçük değil mi?
pek bişey görülmüyor ....**** ben iyi göremiyorum.

sevgilerimle

Manifesto
25-01-2013, 22:45
http://a1301.hizliresim.com/15/t/jcj4b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Eklediğiniz fotoğraftan gardenya olduğu bile anlaşılmıyor fakat don vurmuş bitkiye ne yapmak gerektiğini yazalım umarım faydası olur.

Bitkinizin kararmış dediğiniz yapraklarını koparın,çürüme olan dalların hemen altındaki sağlıklı yerden budayın,bakırlı bir ilaçla püskürtme şeklinde ilaçlayın,suyunu azaltın,ılıman bir yere koyun ve havaların ısınmasını bekleyin.

lalolu
25-01-2013, 23:50
sizin yazdiginizi yaptim bende zaaten budadim.çurumuş yapraklari topladim.ama devam ediyor.5 tane fidecik var bari biri kurtulsa.bakirli ilaci nerden alayim

lalolu
26-01-2013, 19:00
ha beni buraya taşidiniz ama maalesef.aylarca yaziyorum kimse cevap vermiyor bu bölume

Manifesto
26-01-2013, 19:10
sizin yazdiginizi yaptim bende zaaten budadim.çurumuş yapraklari topladim.ama devam ediyor.5 tane fidecik var bari biri kurtulsa.bakirli ilaci nerden alayim

Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.

lalolu
26-01-2013, 19:55
Zirai ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz.yeni kesi yaptim peki o kesilerin üzerine bişey sürülebilirmi

Manifesto
26-01-2013, 20:03
yeni kesi yaptim peki o kesilerin üzerine bişey sürülebilirmi

Aşı macunu sürebilirsiniz.

lalolu
26-01-2013, 20:11
Aşı macunu sürebilirsiniz.
sagol eline saglik.bana zaman ayirib sorularima cevap verdigin için

Manifesto
26-01-2013, 20:22
sagol eline saglik.bana zaman ayirib sorularima cevap verdigin için

Rica ederim.

Güzin Çakar
26-01-2013, 23:12
Sayın lalolu
Sizin anlattıklarınızdan, ''...dondan etkilenmeyeceği, korunaklı bir yerde ,dışarıya koyun. Kurumadıkça sulamayın...'' yazmıştım. Toprağının çok sulu olabileceği aklıma bile gelmemişti.

Siz de,
...ben de budadim.Bi şey daha. Dibi çok sulu,acaba yağmur mu? Yani yağmur altinda kalmiş olabilir mi ?yaptim artik, bekleyeceğim...

yazdınız. Aslında bitkinizin problemini, kendiniz anladığınız için bu mesajınızdan sonra, kurumasını sağladığınızı ve sorularınızı, bitkiniz toparlandıktan sonra ki bakımı için sorduğunuzu düşünmüştüm. Şu ana kadar bitkinizde neler uyguladığınız hakkında bir fikrim yok.

Bir bitki besinsiz kaldığı için hemen ölmez (sürünür). Ama aşırı su bitkilerimizin çürümesi ve kaybının en büyük sebebidir.

Bitkinizi topraktan çıkarıp köklerine bakın. Kökler çürümüşse yapacak bir şey yok. Henüz sağlam kökler varsa yeni saksı harcı hazırlayarak dikin. Elinizde harç için gerekli malzeme hazır değilse, geçici bir süre yalnız funda toprağına da dikebilirsiniz. Fazla sulamamaya dikkat etmeniz gerekir. Gerçi ben köklerin çürüdüğünü düşünüyorum. İnşallah yanılıyorumdur.

Kesilen yerleri, kestiğiniz zaman, bitkinin özsuyunu kaybetmemesi ve kesikten mikroorganizmalar girmemesi için kapatmak gerekir. Bu kadar zaman sonra, artık kapatılması çok önemli de değil.. Kapatma için aşı macunu en uygun olanıdır. Ama çoğumuzun evinde aşı macunu bulunmaz. Evlerimizde bulunabilecek en basit malzeme, bildiğimiz mumdur. Mumu biraz ısıttıktan sonra, istediğiniz kesikleri mumla kapatabilirsiniz.

lalolu
27-01-2013, 14:07
çakar şimdi dişariyami koyum bitkiyi

Manifesto
27-01-2013, 14:34
çakar şimdi dişariyami koyum bitkiyi

Çakacak olanın ne olduğunu anlamaya çalışırken,Sy.Güzin Çakar hanımefendiye hitap ettiğinizi farkettim.

lalolu
27-01-2013, 17:57
Çakacak olanın ne olduğunu anlamaya çalışırken,Sy.Güzin Çakar hanımefendiye hitap ettiğinizi farkettim.pardon ben zaaten şaşirdim isimmi çakar.guzinmi isim

Güzin Çakar
27-01-2013, 18:39
Sayın lalolu, yapacaklarınızı sırasıyla yazıyorum.
1.Önce, bitkinizin köklerini kontrol edeceksiniz. (Çürümüşse kurtarmanız çok zor.)
2.Toprağının çok ıslak olduğunu söylediğiniz için toprağını değiştireceksiniz.
3.Bir iki gün yerini değiştirmeyin.
4.İki gün sonra korunaklı dış ortama veya ısıtılmayan,aydınlık bir odaya alın
5.Toprağı kurumadan sulamayın. Mevsim nedeniyle çabuk kurumayacağından çok fazla su vermeyin.
6.Bitkiniz çok fazla strese girdiğinden, bir kaç hafta kuruduğunda sulama dışında başka bir müdahale yapmayın. Bırakın ortama uyum sağlasın.
Bu süre sonunda durumuna göre hareket ederiz. Selamlar...

...Çevrem de bana, Çakar olarak hitap edilmesi çok karşılaştığım bir durum.Galiba adımdan daha kolay. Alışığım, sorun yok :)

ekru
31-01-2013, 16:05
Arkadaşlar 3 adet gardenyam var.Daha önce aldıklarımın hepsi kurudu. Sonra 2 sini ladım evde gezdire uğraşa uğraşa bir iki kökü kurudu. Bende yazlıkta kuzey cephedeki çiçekliğe diktim. kardan sonra bile hala duruyorlardı. dayanamayıp bir tane daha aldım. Mutfakta tuttum ama bizim mutfak güneş almıyor. Kapalı balkona koydum yaprakları süzülmeye başladı. Saçı kıbrıs verdim. ama bazıları yarı güneş görsün diyor bazıları dışarı atın bahçe çiçeği diyor. Şimdi yatak odasında perde arkasından güneş alıyor. burada çok güzel gardenyalar gördüm. Nasıl güneş laması gerekiyor ? Bana bir yardımcı olabilir misiniz ?

lalolu
04-02-2013, 20:37
İkea ve Bauhaus gibi yerlerden ithal gardenya alıp eve getiren ve ev ortamında gardenya beslemeye çalışan arkadaşlara tecrübe edilmiş tavsiyeler:

Öncelikle şu maddelere dikkat edin ve yaprak sararma ve tomurcuk dökme gibi problemlere son verin:

1- İşin en büyük sırrı, Bitkiye su fısfıslamayın. Gece içine su fìsfıslanmış büyük bir poşeti bitkiye ters olarak geçirin ve poşetin uçlarını saksının altına büzüştürün ve güneş doğana kadar öyle kalsın. Güneş doğunca poşeti çıkartın. Bitkinin 5-6 saat bu sera etkisine ihtiyacı var. Çok geçmeden 2-3 gün içinde yeni yaprakların çıktığını göreceksiniz. Hatta ölmek üzere olan gardenyalarınıza bile bu yöntemi uygulayın. Allah'ın izniyle 1 hafta zarfında tekrar hayat bulduğunu göreceksiniz.
2- Bitki en az 3-4 saat perde arkasından güneş görmeli. Ve diğer saatlerdede aydınlık bir ortamda bulunmalı. Yani tül arkasından 3-4 saat güneş gördükten sonra tül açılıp güneşsiz gökyüzüne perdesiz bakabilmeli. Tül sadece cam arkası güneşin zararlarını azaltır. Galiba cam mercek etkisi yapıyor. Ondan sonra tülü açmak lazım. Yaprak sararmasının veya dökülmesinin en önemli sebebi yeterli aydınlık sağlananamamasıdır.
3- Saksının tam ortasına paslı bir çivi batırın (Demir ihtiyacı için)
4 - Gübre için Vilmorin çubuk gübrelerden 3-4 adet saksıya batırın. Ya da başka katı veya sıvı gübrelerden de (üzerinde yazan ölçülere uygun) kullanabilirsiniz.
5- Bitkiyi haftada bir defa 1 - 1.5 su bardağı kireçsiz veya hazır suyla sulayın. Sakın ev ortamında 1 haftadan daha az bir sürede sulamayın. Tomurcuk dökmesinin en önemli sebebi, gereksiz fazla sulamadır. Sulamayı mutlaka saksının üstünden yapın. Alttan, saksı tabağından sulama kesinlikle yetersizdir. Hatta daldırma yöntemini yapabilirseniz daha verimli olur.
6- Saksının alt tabağını çakıl taşlarıyla doldurup saksıyı üzerine oturtun. Ve alt tabağa biraz su koyun. Bu, bitkiye nem ortamı sağlamak içindir.
7- Bitkiyi kalorifer peteğinden veya sobadan uzak tutun.
8- Kışın veya soğuk bahar aylarında odanın penceresini açtığınızda bitkiyi direk hava cereyanına maruz bırakmayın.

Baştaki 4-5 maddeye özellikle 1. maddeye dikkat edin. Allah'ın izniyle Gardenyanız her ortamda hatta ev ortamında bile büyüyecektir. Ölmek üzere olan Gardenyalarınızı özellikle 1. maddede yazılan yöntemle kurtarabilirsiniz.

...

gokcegokce
11-02-2013, 21:32
gardenyanız hâlâ çiçek açmadı mı? Bir yumurtayı suyla karıştırıp çiçeği de onunla sulamak gerekiyor.

Bu sitede (http://www.bizimbahce.net/sus-bitkileri/gardenya-gardenia.htm) böyle bir ibare var. Acaba doğru bir bakım mı? Bir de çiçekçinin beni ilgili görüp hediye ettiği hasta gardenyamın saksısını değiştirdim. Ancak dışarıda hala don tehlikesi olduğu için evimin en serin yeri mutfağıma koydum. Bazı yaprakları kararıp döküldü, bazıları ise sarardı ama üzerinde. Tomurcuğunun biri de kararıp döküldü. Diğeri duruyor ve sağlıklı gibi. Bu sayfaları elimden geldiğince okudum ve söylenenleri uygulamaya çalıştım. Demir takviyesi, asitli su(1lt sulama suyuna 1-2 damla limon suyu) gibi... Biraz zaman verip beklemeli miyim yoksa bitkim ölüyor mu? Gece poşet giydirmeyi bir gece denedim, yaprak döktü. Bir daha cesaret edemedim denemeye. Kısacası kafam çok karıştı ve bitkimin ölmesinden korkuyorum :(

kelebek çalısı
11-02-2013, 22:10
Bu sitede (http://www.bizimbahce.net/sus-bitkileri/gardenya-gardenia.htm) böyle bir ibare var. Acaba doğru bir bakım mı? Bir de çiçekçinin beni ilgili görüp hediye ettiği hasta gardenyamın saksısını değiştirdim. Ancak dışarıda hala don tehlikesi olduğu için evimin en serin yeri mutfağıma koydum. Bazı yaprakları kararıp döküldü, bazıları ise sarardı ama üzerinde. Tomurcuğunun biri de kararıp döküldü. Diğeri duruyor ve sağlıklı gibi. Bu sayfaları elimden geldiğince okudum ve söylenenleri uygulamaya çalıştım. Demir takviyesi, asitli su(1lt sulama suyuna 1-2 damla limon suyu) gibi... Biraz zaman verip beklemeli miyim yoksa bitkim ölüyor mu? Gece poşet giydirmeyi bir gece denedim, yaprak döktü. Bir daha cesaret edemedim denemeye. Kısacası kafam çok karıştı ve bitkimin ölmesinden korkuyorum :(

Mevsimsel bir yaprak dökümü söz konusu olabilir. Ben fotoğrafınızda yeni yaprak filizlerinin oluşmaya başladığını görüyorum.

Bitkiye yumurta takviyesi, poşet giydirmek, limonlu su gibi uygulamalar konusunda ise hiç bir fikrim yok doğrusu. Ama zaten ev içinde muhafaza ettiğiniz bitkiye poşet geçirmek pek de iyi bir fikir değil gibi.

gokcegokce
11-02-2013, 22:54
Çok teşekkür ederim sevgili kelebek çalısı. Ben de klorozdan şüphelenmiştim ama gözleminiz doğru diplerde küçük filizlenmeler var. Bir de alalı 1 hafta oldu. Bitki sanırım bir adaptasyon aşaması yaşıyor. Ben yine de az sulamayı düşünüyorum. Şu anda düşündüğüm bitkinin sağlığına kavuşması, tomurcukları ve çiçekleri zaten zamanla olur. Bu sürede bitki besini vermeli miyim yoksa bitkiyi biraz rahat mı bıraksam?

kelebek çalısı
12-02-2013, 00:00
Saksısını yeni değiştirdiğinizi belirttiğiniz için, en az bir ay kadar sonra besin vermenizi salık veririm. Zaten genel olarak saksı değişimi yapıldıktan sonra her türlü bitkiye aşırı müdahalelerden kaçınmak yerindedir kanımca.

Bu geçen süre içinde aydınlık bir mekana yerleştirirseniz ve besin uygulamasından önce ona yeni toprağında yeni köklenmeler için bir fırsat tanırsanız daha iyi olabilir düşüncesindeyim.

arapsaçı06
13-02-2013, 10:22
Gadenyamda böceklenme var,geldiğinden beri böyle.2-3 aydır bende arapsabunu denedim ,yok oluyor ama yeniden beyaz pamukçuklar oluşuyor ve yaprakların arkasında minik siyah böcekler var.Ne yapmam gerekir bilmiyorum.Kaybedersem çok üzülürüm.

Resimde yaprağın arkasındaki böcekleri göstermek istedim

369576

burada da tomurcuğun etrafında ve hemen altındaki beyaz pamukçuklar

369577

lalolu
14-02-2013, 18:12
gökçe aşiri sulama var diye düşünuyorum seninkinde,ki asla poşet gecirme.1 hafta bekle biraz toprak kurusun.ondan sonra poşet işini istersen yap.ayriça hiç dokunmaa sulama....bekle

gokcegokce
16-02-2013, 19:30
Teşekkür ederim sn. lalolu ancak aşırı sulamamıştım, toprağının kurumasına özen gösteriyorum. Bitki yeni yerine adapte olmaya çalışıyormuş. Şu an gelişimi gayet güzel gidiyor, maşallah. Yeni yapraklar ve tomurcuklar çıkartıyor. Umarım bir an evvel kendini toplar. Tekrar yeşil bir çalı görünümüne kavuşması tek dileğim, çiçek açması ikinci planda.

maysan80
24-02-2013, 01:01
sabır önemli bu çiçekte

dilek78
03-03-2013, 12:54
selam gardenyama ne yaptımsa olmadı neden böyle ne istiyor? ben anlamıyorum yardım lütfen:(

lalolu
03-03-2013, 15:24
selam gardenyama ne yaptımsa olmadı neden böyle ne istiyor? ben anlamıyorum yardım lütfen:(sulama,toprak biraz kurusun.kurumuş kisimlari-kes

dilek78
03-03-2013, 16:25
sulama,toprak biraz kurusun.kurumuş kisimlari-kes

teşekkur ederım cevap için çok sulamaktanmı bu haldeler ?

lalolu
03-03-2013, 18:59
teşekkur ederım cevap için çok sulamaktanmı bu haldeler ?

ben uzun suredir gardenya bakmaya çalişiyorum ki çok zor.en az 6-7 tanesini öldurdum ki çiçek baya pahali.ama bişeyi kesin ögrendim toprak tam kurayacak ayrica farkedersenizse ....ne ise yapraklarini salmiş mi ?...ta o zaman sula.şu an senin yerine olsaydim ne yapardim biraz kuru toprak alirdim birazcikta daha buyuk saksi.koklerini fazla hirpalamadin toprak degişimi yapardim.nem dengesini ayarlamak için.ve uzun sure sulamazdim n erdeyse 1 ay

lalolu
03-03-2013, 19:01
ne işse gardenya ve açelya sulamaktan kuruyor :)

dilek78
04-03-2013, 18:38
yaprakları sonuk gibiydi vitamın verdim bazı yapraklar düzeldi şimdi sizin dediginiz gibi takıp altına alıp bakıcam derdı neymıs gardenya hanımın:)

maki01
04-03-2013, 19:28
Gadenyamda böceklenme var,geldiğinden beri böyle.2-3 aydır bende arapsabunu denedim ,yok oluyor ama yeniden beyaz pamukçuklar oluşuyor ve yaprakların arkasında minik siyah böcekler var.Ne yapmam gerekir bilmiyorum.Kaybedersem çok üzülürüm.

Resimde yaprağın arkasındaki böcekleri göstermek istedim

369576

burada da tomurcuğun etrafında ve hemen altındaki beyaz pamukçuklar

369577

Gardenyanızda unlu bit (beyaz pamukçuklar) ve yaprak biti var. Mücadele için aşağıdaki başlıkta 12 numaralı mesajda yer alan arapsabunlu karışımı kullanmanızı öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

gokcegokce
05-03-2013, 12:33
Bendeki yaprak sararmaları devam ediyor. Genta'nın ortanca/açelya/gerdenya için gübresinden versem işe yarar mı acaba?

ifteri
05-03-2013, 13:35
Praktikerden bir gardenya aldım fakat şunu fark ettim ki burda resimlerini gördüklerimden farklı bir yaprak yapısı var. Şekil olarak aynı ama benim çiçek sanki tüylü yapraklara sahip ayrı bir varyant mı acaba ? Resimde eklerim yarın inşallah.

lalolu
06-03-2013, 17:40
ben gardenyayla ilgili tercumelerini daha önceki sayfalarda paylaştim.açelya içinde ögrendiim şu ki-çiçek açsin diye sulama yerine akşam bi parca buz.bu paylaşim serada(rusya)calişanlarin sirridir.

dilek78
08-03-2013, 21:22
ben gardenyayla ilgili tercumelerini daha önceki sayfalarda paylaştim.açelya içinde ögrendiim şu ki-çiçek açsin diye sulama yerine akşam bi parca buz.bu paylaşim serada(rusya)calişanlarin sirridir.

lalolu benım gardenya ıyıce kotu oldu ölüyor kurtaramıyacagım galıba çiçek pazarında bır teyze bana gardenyasının aynı benım gıbı oldugunu soyledı çiçek çoşturan var onu aldım şimdi eskisi gıbı oldu dedı bende denesem olurmu sen denedınmı bıde açelyayı tohumdan ektım bakalım onun akıbetı ne olacak şu sır buz parçasını topragın kenarınamı yoksa kırıp serpıcekmıyız açelya için

gokcegokce
08-03-2013, 22:19
Bu buz olayını babannem sıcaklarda mavişleri için yapardı, demek soğuk seven diğer bitkilerde de kullanılıyormuş.

Sayın Dilek78 bence gardenyanızı balkona az güneş gören bir yere koyun ve toprağı kurumadıkça sulamayıp kendi haline bırakın. Çok ilgilenip katkı verdiğim gardenyam bana yaprak sarartıp yaprak kurutup cevap verdi. Saygılar.

dilek78
08-03-2013, 23:02
gokcegokce gerçekten oyle kendı halıne bırakıp ne halın varsa gor dıyesım var ama olmuyor işte hergun iş dönüşü bakmayayım dıyorum ama dayanayıp bakınca eskı halını aklıma getırıyorum fazla naz yapmasa bana artıkk:(

maki01
08-03-2013, 23:28
Ben de çok sevmeme rağmen gardenyamı ölmesine engel olamamıştım. Keşke ilk 3 sayfada yazılan mesajları o günlerde okusaymışım.

Az önce okuduğumda gardenyanın nemi çok sevdiğini öğrendim. Çiçek açana kadar yapraklar fısfısla nemlendirilmeliymiş. Çiçek açtığı dönemde de çiçeğe gelmemesine dikkat ederek yine yaprakları nemlendirmeliymişiz.

Arada 1 litre suya küçük bir paça limon tuzu atıp o su ile sulanması gerektiğini de öğrendim Elbette suyun hepsini kullanmıyoruz. Saksı ve bitki büyüklüğüne göre miktar değişse de ortalama 1 su bardağı yeterli oluyormuş :)

Bir de demir takviyesi yapılması gerekiyormuş :)

Önemli bilgiler ve pek çok sorumuzun cevabı genellikle başlıkların ilk sayfalarında yer alıyor, okumakta fayda var :)

lalolu
09-03-2013, 10:21
lalolu benım gardenya ıyıce kotu oldu ölüyor kurtaramıyacagım galıba çiçek pazarında bır teyze bana gardenyasının aynı benım gıbı oldugunu soyledı çiçek çoşturan var onu aldım şimdi eskisi gıbı oldu dedı bende denesem olurmu sen denedınmı bıde açelyayı tohumdan ektım bakalım onun akıbetı ne olacak şu sır buz parçasını topragın kenarınamı yoksa kırıp serpıcekmıyız açelya için

dilek hanim hiç bir şey vermezdim-zaaten strestte-yeni bir takviyyeler daha cokmstrese sokuyor.az bekleyin derim

dilek78
09-03-2013, 11:38
dilek hanim hiç bir şey vermezdim-zaaten strestte-yeni bir takviyyeler daha cokmstrese sokuyor.az bekleyin derim

aynen lalolu artık pes ettım dışarı çıkardım hanımefendıyı bakalım birşey yapmam daha tenekeye ektım vitamın herşeyi yaptım o benle kalmak istiyorsa terk etmez beni gitmek istiyorsa keyfi bilir ben elimden geleni yaptım çünkü :))

ozlemiles
13-03-2013, 02:11
Sanırım yüklendi.
Harika bu cicek cocok begendim masallah ne guzel bakip buyutmussunuz oyle. Ben 3 kere aldim 2 keresi tohumdu malesef basaramadim. Simdi balkonda yetistirmek istiyorum balkonum cok ruzgarli ve gunesli oluyor. Gunes 3 ten sonra yerini ruzgara birakiyor yani. Simdi ben ne yapim alayim mi tekrar bu cicegi olurmu sizce? Asigim ben buna ya bana yardimci olurmusunuz?

hakkı ata
23-03-2013, 22:42
bende gardenya aldım 2hafta önce pencere onune koydum ama pencere hic güneş görmüyor hic yapraklarını su sıkmadım maşşalah durumu iyi :D yeni filizleri yeni sürgünleri yeni cicek tomurcukları var irili ufaklı acmaya yakın suyuna dikkat ediyorum bence cicegi susuz burakmayacaksın saksının ve çicegin boyutuna göre sulamak önemli

maysan80
26-03-2013, 22:31
yapraklarında sararma uçlarında kuruma vardı. benim gardenyamda solup gitmek üzereydi. ben de gidip yeni saksı ve toprak aldım. mümkün olduğunca köklerini dağıtmadan yeni saksıya aldım. bu işlemi cumartesi günü yaptım. sadece bir çay bardağı su verdim. can suyu niyetine sembolik olarak. şuan için pek tepki yok gibi ama biraz daha dirileşti gibi geliyor bana.

ezafma
27-03-2013, 18:51
Merhaba. Ben de geçen hafta çiçekçide görüp aldım ama yazıları okudukça çok canım sıkıldı doğrusu, zor bir çiçek anlaşılan, kurursa çok üzülürüm :(

hakkı ata
29-03-2013, 23:34
malasef sor bi cicek ama bakımını güzel yaparsan cok güzelcicekleri ve süper kokusu var fazla el deymememek lasım yapraklarına ve ciceklerine suyunu güneşini dogru şekilde alması lasım topragı kaliteli olcak kuş gibresi kullanayım diyorum korkuyorum ya yakarsa cicegi diye:confused: saksısı kücük geliyor cicekli ve tomurcuklu oldugu icin degiştiremiyorum:o

paulharris
10-04-2013, 15:39
arkadaslar bende bunu arıyorum ne zamandır... saksılı halde cicek acmıs bir şekilde nerde bulabilirim....

lalolu
11-04-2013, 08:11
arkadaşlar bir kac gardenya dali suya koydum bir tanesi sadece kök verdi.şimdi sorum şu:
kökler yeni belirmiş toplu iynenin ucu kadar.topraga ekme zamani geldimi yoksa biraz daha beklesin?.
nasil bi toprak kullanmam lazim

Asilem
23-04-2013, 16:53
Bende birkaç gün önce Yalovadan geçerken bir seradan gardenia aldım. Bir sürü tomurcuğu var, biri açtı gibi hatta. Seradaki kişi bana sürekli çiçek coşturan vermem gerektiğini söyledi, böylelikle sürekli çiçek açarmış.

Burada yazılanları görünce korktum açıkçası, ben bu kadar nazlı bir çiçek olduğunu bilmiyordum.

denizB.
01-05-2013, 12:25
Merhaba arkadaşlar , İstanbul'dan Ankara'ya aceleyle verilmiş bir kararla taşınma esnasında kamyonda yer kalmayınca çiçeklerimi ağlayarak çevremdekilere dağıttım. Elimde 2 çiçeğim kaldı biri eşimin hediyesi gardenyam bir diğeri de spatifilyumum o yüzden pek değerliler son kalanlar diye. Şimdi gardenyada bir takım sıkıntılar var ama anlamıyorum neden. Tomurcukların bir kısmı buruş kırış oldu resimler ekledim umarım görülüyordur, bir de yaprakları çok açık yeşil açtı ve öyle kaldı. Bugün saksısını bir - iki boy büyüğüyle değiştirdim, her 2 haftada bir ya da 10 günde bir genta gardenya besini veriyorum tarifte yazdığı kadar ve torfa ekili .Küçücüktü geldiğinde dev oldu şimdiye kadar hiç yapraklarına su püskürtmedim . Limon tuzu tavsiyesini deneyeceğim ama içimden birşey sorun bu değil diyor 1 sene hiç böyle bir sorun yaşamadı . Başına böyle birşey gelip de çiçeğini kurtaran varsa tavsiyelerini dinlemek pek hoş olur doğrusu.Şimdiden teşekkür ederim.

https://plus.google.com/u/0/photos/100287467687528172717/albums/5872948149299231153

maysan80
01-05-2013, 15:32
bakımı gerçekten çok zor

Bülent Baştürk
01-05-2013, 18:14
geçen sene marketten aldığım gardenia bol güneşli balkonda, küçük kızımın oyun belleyip sürekli su vermesi, benim ara ara fısfıslamam ve limon tuzu koymamla çok güzel büyüdü, serpildi, çiçekler açtı... sonra kış geldi, balkonda yer darlığından bahçenin bir köşesine sürüldü. istanbulun kışını bahçede geçirdi. şimdi ne öldü, ne şaşalı; 1-2 tomurcuk verdi ama. ahdim olsun, sağ kalırsa önümüzdeki kış daha iyi koruyacağım kızımı.
yaz henüz tam yüzünü göstermedi, ümidim baki. tomurcuk sayısı artacak.

hakkı ata
04-05-2013, 23:04
öncelikle ciceginizi güneş görmeyen biyere koyunuz malüm havalar ısındı birde gördügüm kadarıyla budama istiyor ana gövdeden cıkan saglı sollu ince surgunleri kezin dibe yakın bi kızımdan cicegin boyundan almıyoruz sadece saglı solllu sürgünleri ince dalları alıyoruz cicegi biraz o birbirine gecmiş halden biraz kurtarıyoz bendede aynı sorun vardı icerden balkona aldıgımda olmuştu şimdi kendine geliyor seyrekleştirme yaparak budadım boyuna ellemeden

maysan80
05-05-2013, 21:19
budama yapsam mı acaba yapmasam mı? arada kaldım valla...

lalolu
03-06-2013, 11:15
cok gardenya aldim ama maalesef hepsi öldu en az 10 saksi desem yeridir fiyatida maalum yani.
ama kendim köklendirdiim gardenya birde 2 yaprakli fide şeklinde aldiidim onlar i çok iyi.saglikli buyuyorlar ayrica hiç özel bir şeyde vermedim yani.limon tuzu ...sadece koyun gubresi o kadar.görmeniz lazim :).öyle seralarda görseniz minnacik gardenyayi mutlaka alin derim.sözum şuki olgun bitkiyi almak duzgun olmadigini duşunuyorum.

lalolu
03-06-2013, 11:20
pardon unuttum söylemeye.
yen,i çikan yapraklar öyle fistik yeşili renginde degil.koyu yeşil.
benim diger gardenyalarim böyle degildi
aceba acik renkli yeni yapraklar bi eksikliin habercisimi?

kılıçh
03-06-2013, 12:42
pardon unuttum söylemeye.
yen,i çikan yapraklar öyle fistik yeşili renginde degil.koyu yeşil.
benim diger gardenyalarim böyle degildi
aceba acik renkli yeni yapraklar bi eksikliin habercisimi?

pek zannetmiyorum büyüdüğü yerle alakalıdır mutlaka...:.D

lalolu
03-06-2013, 20:47
yer ayni

kılıçh
04-06-2013, 09:04
yer ayni

o zaman ya türleri farklı ya da başka bir şeydir yeni çıkan yapraklarda görüntü bozukluğu varmı?

lalolu
12-06-2013, 10:21
o zaman ya türleri farklı ya da başka bir şeydir yeni çıkan yapraklarda görüntü bozukluğu varmı?

yaprak şekil deformasyonu var.neden?ben yeni çiktilar ....duşundum.gonca da vardi alanda.birde ben gardenyayi tanirim

kılıçh
12-06-2013, 11:13
yaprak şekil deformasyonu var.neden?ben yeni çiktilar ....duşundum.gonca da vardi alanda.birde ben gardenyayi tanirim

yaprak bozukluğu varsa o yaprak ilerde düzelmez nedeninin bilmiyorum...(belki böcektir)
ama siz yeni çıkan yaprakların düzgün olması için uğraşın..:D
(bu arada yazdığınız yorumları lütfen daha açık yazın anlamakta zorluk çektim diğer üyelerinde bunu yaşamasını istemem)

lalolu
13-06-2013, 16:46
yaprak bozukluğu varsa o yaprak ilerde düzelmez nedeninin bilmiyorum...(belki böcektir)
ama siz yeni çıkan yaprakların düzgün olması için uğraşın..:d
(bu arada yazdığınız yorumları lütfen daha açık yazın anlamakta zorluk çektim diğer üyelerinde bunu yaşamasını istemem)

hocam pardon ama anca bu kadar yazabiliyorum ben yabanciyim.

weterinary
20-06-2013, 11:39
kışın koçtaştan aldığım üzeri tomucuk dolu gardeniamın ilk çiçeği dün açtı:p
evin içinde bakmaya çalıştım başlarda hep yaprakları sarardı tomurcukları kuruyup döküldü baya bi kelleşti.
sonra bi sitede gündüz bi kaç saat direk güneç akşamda gece serinliği ister yazısını görünce balkonum olmadığı için bi camın önüne koydum akçam üstü bi kaç saat güneç alıyor
acaip güzelleşti yaprakalrı canlandı birsürü tomurcuk verdi ve açmaya başlıyor:D
hergün bi bardak su ve arada suyuna bi limon tuzu ekliyorum
tüm yaptığım bu
harika kokuyor üstelik

Zafer İnandıklı
23-06-2013, 21:29
Manolya ağacının altında, kestane kütüğüne ekili, yaz kış dışarıdalar.
Hiç şikâyetçi olmadılar.

merita
24-06-2013, 21:17
merhaba,

bana gardenya hediye edildi. sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra çok yanlış baktığımı farkettim ve üzüldüm.

tomurcukları üzerindeyken geldi. açmaya başladı fakat gülleri soldu karardı. tomurcukları döküldü. ne yapmam gerekir? çiçeğimi kurtarabilir miyim?

Lonicera
02-07-2013, 18:19
Tohumdan denediğim gardenialar. Şimdilik sorunsuz gidiyor ama gelişim çok yavaş. Çimleneli nerdeyse 2 aydan fazla oldu. Dördüncü yapraklarını yeni çıkarmaya başladılar. Ekim ayında tek tek ayırıp saksılayacağım.

lalolu
03-07-2013, 07:34
nerden buldunki tohumlari

Lonicera
03-07-2013, 11:58
Bir ara tükenmişti, sanırım yeniden getirtilmiş. Burada (Burada)

belce
03-07-2013, 14:59
toprağını nasıl tercih ettiniz?

Lonicera
03-07-2013, 19:15
Tohum ve fidan olarak tüm gardenyalarımda kullandığım harç malzemesi oranlarıyla birlikte şöyle; kendi yapmış olduğum kompost (en az 2 yıllık)% 50, küçük pomza taşı %20, bahçe toprağı % 10, ufalanmış ağaç kabuğu % 20...

Yukarıda tohumdan yetiştirmiş olduğum gardenia saksısının üstünde görünen malzeme ise tohum kapağı olarak kullanmış olduğum vermiculit.

bari
17-07-2013, 23:12
Bende Gardenyaya sonunda ortama alıştırdım, ve ilk çiçeğini açtırdım.. Muhteşem kokuyor..

t.tuncel
24-07-2013, 05:38
Merhaba arkadaşlar...
Sizden bir konuda yardım almak istiyorum uzun süredir planladığım çiçeklerimi aldım. Mum çiçeği, yerli gardenya ve ful çiçeği edindim sizden ricam gardenya ve ful çiçeği için sedir diye tabir ettiğimiz çam benzeri ağaçların altındaki toprak uygunmudur ve bu üç değişik çiçek için kullanabileceğim sıvı gübre nasıl olmalıdır hangi marka model yardımcı olursanız sevinirim...

Lonicera
24-07-2013, 18:19
Hem ful hem de (özellikle) gardenia için elinizde yanmış ahır gübresi varsa 3 ölçü gübre, 1 ölçü bahçe toprağı ile hazırlayın harcınızı. Biraz da pomza taşı veya perlit de olursa harika olur. Bu harç ile uzun süre gübreye de ihtiyacınız olmaz. Mum çiçeğini bilemiyorum. İlgili başlıklarda yeterince bilgi mevcuttur.

t.tuncel
28-07-2013, 03:02
Teşekkürler Lonicera ölçü olarak neyi baz alacağız bir çok yerde sadece ölçü deniliyor ama ne baz alınıyor anlayamıyorum bazen bende toprağı hazırlarken neyi ölçü almalıyım

Lonicera
28-07-2013, 05:56
Bitki yetiştirme kabınız, saksınız vb. her neyse toplam olarak örneğin 4 su bardağı harç malzemesi ile doluyorsa bu bardağın biri bahçe toprağı diğer 3 tanesi ise gübre olacak. Toplam 4 bardak ile dolan saksı harcını bir yerde harmanlayıp saksınıza dolduracaksınız. Buradaki ölçünüz su bardağı olmuş oluyor. Aynı şekilde büyük bir saksıyı diyelim 8 kürek harç malzemesi ile ağzına kadar doldurabiliyorsak , bu defa ölçü biriminiz bir kürek olacak. Bu durumda yukarıdaki orana göre 2 kürek bahçe toprağı 6 kürek ahır gübresi harç malzemenizi oluşturacak.

Özellikle belirtmekte fayda var, kullanılacak olan ahır gübreleri mutlaka çok iyi yanmış (olgunlaşmış) olmalı. Aksi halde büyük sıkıntılar oluşturacaktır. Kolay gelsin.

t.tuncel
28-07-2013, 11:04
teşekkür ederim bilgilendirmeniz için bir sorum daha olacaktı yerli gardenya koku olarak fark ediyor mu?

Lonicera
28-07-2013, 13:22
Hayır, fark yok. Sadece yalın kat olan gardenia' nın çiçeği katmerlilere göre daha az kokulu. İthal olan gardenialar yerlilere göre çok daha nazlı oluyor. Ben İzmir ikliminde yerli gardeniaları hiç içeri almıyorum. Yaz kış dışarıdalar. Fakat ithal olan iki gardenia maalesef soğuktan telef olmuştu.

N.Akdas
08-08-2013, 19:35
Merhabalar...
Benimde bir tane gardenyam var ama asıl ben aşağı linkteki gardenyadan almak istiyorum cinsini bilen var mı acaba aradım ama bir türlü bulamadım.
http://www.cicekcimmyflorist.com/wp-content/uploads/2013/01/gardenya-gardenia-1.jpg

musk
15-08-2013, 13:06
Merhabalar...
Benimde bir tane gardenyam var ama asıl ben aşağı linkteki gardenyadan almak istiyorum cinsini bilen var mı acaba aradım ama bir türlü bulamadım.
http://www.cicekcimmyflorist.com/wp-content/uploads/2013/01/gardenya-gardenia-1.jpg

Gardenia brighamii olarak geçiyor.

polemos
31-08-2013, 00:16
Gösterişli bir şekilde aldığım gardenyam yanlış bakımım sonucunda tomurcuklarını dökmüş ve yapraklarının çoğunu kurutarak kaybetmişti. Doğru yere alıp doğru şekilde bakmaya başlayınca tekrar tomurcuk oluşturup yaprak çıkarmaya başladı. Şu an çiçeklenme döneminde ve gücünde olduğu için yapraklarını artırmaya yönelik gübreleme yapmak yanlış mı olur?

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)

turhal
09-09-2013, 15:49
Ankara'da elinde fazla gardenya olan varsa elimde mevcut bir çok farklı tür çiçekle takas edebilirim.

murat doğan
18-09-2013, 19:37
merhaba arkadaşlar gardenyamın yaprakları kenarlarından kuruma yapmaya başladı, fotoğraflarını yüklüyorum, problem nedir acaba. yardımcı olur musunuz?442491

442492

442493

lusoari
19-09-2013, 08:42
Sevgili Murat Dogan; yapraklarinin rengide acik gibime geldi .Benim gardenyamda cok sorun cikartmisdi ilk getirdigimde simdi durumu iyi ama demir eksikligine ,kirecli suya katlanamiyor sende topragina demir parcalari koyup 15 gunde limon tuzlu su ile sularsan duzelecegine inaniyorum :-)

murat doğan
19-09-2013, 19:56
teşekkür ediyorum lusoari. aslında doğru yaprak rengi banada açık gelmişti. bakalım umarım kışı rahat geçirtebilirim ona.

musk
20-09-2013, 11:46
merhaba arkadaşlar gardenyamın yaprakları kenarlarından kuruma yapmaya başladı, fotoğraflarını yüklüyorum, problem nedir acaba. yardımcı olur musunuz?442491

442492

442493

Sayın lusoari'ye katılıyorum.

Demir ihtiyacı için de Demir sülfat alıp litreye bir çay kışığı ekleyerek aynı miktar suya 2-3 küçük parçada limon tuzu eritip verin. Farkı göreceksiniz. Bu bitki için demir ve asidik ortam olmazsa olmazlardandır.

lusoari
24-09-2013, 17:53
Sevgili Musk ve Murat Doğan; Benimde aralık ayından beri gardenyam var ilk geldiğinde gayet iyiydi üstü tomurcuk doluydu mart ayının başında önce tomurcukları kararıp düştü sonra yaprakları sararmaya başladı bende hemen limon tuzlu suyla sulamaya başladım ve paslı birkaç demir parçasını su dolu şişenin içine koydum her sulamada o su ile sulamaya devam ettim 1 ay sonra durumu düzeldi, 6 tane çiçekde açtı. Sizde deneyin asla pişman olmayacaksınız sonucu görüncede gözlerinize inanamayacaksınız tıpkı benim gibi :))

murat doğan
12-10-2013, 10:55
Merhaba. Tavsiyelerinizi hemen yerine getirdim. Limon tuzlu suyu yapıyordum zaten. Birde tavsiyeniz üzerine saçı kıbrıs (demir sülfat ) alıp onuda verdim. Ama pek değişiklik olmadı. Hatta kötüye gidiyor gibi. Bakalım yılmadan devam edicem. Umarım kurtarırım.

musk
12-10-2013, 11:34
Merhaba. Tavsiyelerinizi hemen yerine getirdim. Limon tuzlu suyu yapıyordum zaten. Birde tavsiyeniz üzerine saçı kıbrıs (demir sülfat ) alıp onuda verdim. Ama pek değişiklik olmadı. Hatta kötüye gidiyor gibi. Bakalım yılmadan devam edicem. Umarım kurtarırım.

Bitkinizin görüntüsü demir probleminin daha ağırlıklı olduğunu gösteriyor. Tabi bu günden yarına demirin etkisini beklememek lazım. Bu biraz zaman alır, etki bitkiye ve toprağa göre de değişiyor.

O kurumuş yaprakları koparın zaten kuruyacaklar. Bu arada demir ve tuz vericez diye saksıyı suya boğmayalım.

jojoba
12-10-2013, 22:41
Problemi olmayan sağlıklı bir gardenya için demir sülfat ve limon tuzu kullanmak şartmı?

lusoari
13-10-2013, 09:41
Problemi olmayan sağlıklı bir gardenya için demir sülfat ve limon tuzu kullanmak şartmı?

Sayin Jojoba; Bana kalirsa sart ikiside bu bitki icin olmazsa olmazlari. Ben hep elimin altinda bir sisenin icinde pasli demir koydugum ve ustune su ilave ettigim bir sise var ayda bir limon tuzlu su hairlayip icinede pasli demir suyundan karistirip suluyorum ,en guzel cozum bence bu bilgiyi paylasan arkadaslara tekrar tesekkur ederim, yoksa gardeniyayi yasatamazdik gibime geliyor :-)

musk
13-10-2013, 10:36

Bence şart. Yalnız üst mesajda sayın Lusoari'nin belirttiği gibi abartmadan, 3-4 haftada bir. Daha önceki yazılarımızdan sanki sürekli bunları veriyormuşuz gibi bir izlenim oluşmasın. Toprağımızın da süzek, geçirgen bir toprak olmasına dikkat etmeliyiz.

slough
26-10-2013, 21:09
Merhaba ,

Benim de Ikea'dan 1 yil once aldigim Gardenyam var ve malum fazla sulamaktan ve bilgisizlikten butun tomurcuklari dokuldu ve o zamandan beri bir daha tomurcuk vermedi. Ote yandan saglikli gorunuyor hatta bir cok yeni fiskin verdi fakat son gunlerde yapraklarinda nokta nokta acik yesil olusumlar mevcut. sizce bu bir tur haseremidir? Bir de dip tarafinda cok fazla yaprak var ve bazilari kuruyor. Sizce biraz budama yapmalimiyim? Saksisi cok kucuk oldugu icin bu hafta daha buyuk bir saksiya alacagim umarim daha mutlu olup cicek acar. yarimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Saygilarimla,

slough
29-10-2013, 09:44
Merhaba ,

Benim de Ikea'dan 1 yil once aldigim Gardenyam var ve malum fazla sulamaktan ve bilgisizlikten butun tomurcuklari dokuldu ve o zamandan beri bir daha tomurcuk vermedi. Ote yandan saglikli gorunuyor hatta bir cok yeni fiskin verdi fakat son gunlerde yapraklarinda nokta nokta acik yesil olusumlar mevcut. sizce bu bir tur haseremidir? Bir de dip tarafinda cok fazla yaprak var ve bazilari kuruyor. Sizce biraz budama yapmalimiyim? Saksisi cok kucuk oldugu icin bu hafta daha buyuk bir saksiya alacagim umarim daha mutlu olup cicek acar. yarimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Saygilarimla,

Merhaba ,

Yukaridaki mesajim ile ilgili degerli yorumlarinizi bekliyorum.

Saygilarimla,

musk
29-10-2013, 10:58
Merhaba ,

Saygilarimla,

Gardenyanızın görünümü sağlıklı gibi. Çiçek oluşumu yeni yeni başlayacaktır. Ben de de tek tük çiçekler yeni oluşmaya başlıyor. O noktacıklar fazla sudan olabilir bir ihtimal. saksıyı koyduğunuz seramik dibinde su verdiğinizde büyük ihtimalle su birikiyordur ve tabi bunu göremiyorsunuzdur. Saksıyla seramik arasına saksının yüksekte durması için birseyler koyamanızda fayda var.

Saksı boyu bitki boyuna göre iyi gibi. Altta ve içte kalan yapraklarda arada tek tük kuruma olabilir. Daha once yazılmış olan zaman zarflarında demir+limontuzu ve gübre verilmesi de iyi olacaktır.

Budama için ise bence uygun zaman değil. Çiçeklenmeyi geciktirecektir.. Budamayı genelde çiçeklenme bittikten sonra yapmak daha iyidir.

Kemdi deneyimlerimi paylasıyorum. Hatalı bir sey varsa arkadaslarımız düzeltecektir.

hafızogulları
29-10-2013, 20:29
kac senelerdır bakıyorum ama bırturlu actıramıyorum bır tane tomurcuk ıkı aydır vardır kesın. ama acmıyor.demır eksıklıgı belırtısı az yanı uc yaprakları cok az sarı cıcegı actırmak ıcın ne yapmalıyım.bır hafta once komple saksıyı klımadan cıkan suya daldırdım sonra suzuldu.çıçegı azdırıp actırmak ıcın ne yapmalıyım

musk
29-10-2013, 21:36
kac senelerdır bakıyorum ama bırturlu actıramıyorum bır tane tomurcuk ıkı aydır vardır kesın. ama acmıyor.demır eksıklıgı belırtısı az yanı uc yaprakları cok az sarı cıcegı actırmak ıcın ne yapmalıyım.bır hafta once komple saksıyı klımadan cıkan suya daldırdım sonra suzuldu.çıçegı azdırıp actırmak ıcın ne yapmalıyım

Belki ışık yetersiz kalıyordur. Benimki doğu penceresinde direct günes almaz ama aydınlıktır. Limon tuzunu da vermek lazım. toprağın asidik olması için.

hafızogulları
31-10-2013, 08:31
balkonda dırek gunes ısıgını goruyor.marketlerdekı buyuk buzdolbından cıkan su ıle suluyorum.kıreclı su kullanmıyorum.gubre olayını da dogum kontrol hapı veya tarıhı gecmıs dıger haplarla karsılıyorum.ne yapmalıyım ne yapmamalıyım?ayrıyeten kan hapı ne ıcın kullanılır.

jurge
05-11-2013, 13:01
Arkadaşlar ben gardenia kadar kolay büyüyüp gelişen köklenen ve mükemmel kokan bir çiçek görmedim.tek istedigi asidik kestane topragı ve kireçsiz su.sudaki kireci ph down isimili üründen kullanarak yokedebilsiniz.limonsuyu vs saçmalıklarını boşverin..

musk
05-11-2013, 14:28
....limonsuyu vs saçmalıklarını boşverin..

Buradaki saçmalıklar! için kusura bakmayınız sayın jurge..

hira
05-11-2013, 14:46
Sadece torfa dikilmiş gardenyayı toprağa almak istiyorum, doğru zaman mı?

turhal
08-11-2013, 15:48
Şayet jurge gardenya diye kalonche felan yetiştirmiyorsa başta Mine Pakkaner usta olmak üzre hepimiz adına saçma tavsiyeler için özür dilemek yetmez, bir de kendisine bu zor çiçeği o kadar kolay yetiştirdiğği için berat vermek gerekir diye düşünüyorum. Üzerinize afiyet 2 yıldır yılın 8 ayı(nisandan aralığa) açan bir gardenya yetiştiriyorum. Ancak diğer 100 küsür çiçeğe ayırdığım zamanı tek başına alıyor benden. Sürekli nemli ve hava sirkülasyonu olan ortamını hazırlamak, 12-24 dereceler arasında tutmak, toprağını sağlıklı şekilde malçlamak, suyunu sitrik asitle takviye etmek, beyaz sinek ve unlu bitlerle sürekli mücadele etmek gibi bir yığın saçmalıkla uğraştırıyor beni. Ama değer mi derseniz kokusunu alınca cevaplarım: değiyor

jurge
12-11-2013, 02:48
Bitkinin dilinden anlamıyorsanız benim sorunum degil..kimseye karsı degildi sözlerim.burası tartısma yeride degil..bana cevap vereceginize yetistiremediginiz gardenyalarınıza bakın.sitrik asit verin,demir verin,bitlerini temizleyin..

turhal
13-11-2013, 10:09
Sen de saçma(!) tavsiyelere başlamışsın... Sorun çözüldü demektir. Bir de tüm bunlar yapılırken o çiçek nasıl kolay oluyor, o kolaysa kalonche, afrika menekşesi ve sair çiçeklere ne diyeceğiz sorununu çözsek iyi olurdu. Ne ise dediğin gibi burası tartışma yeri değil, o yüzden vakit ayırarak, birilerine yardımcı olmak gayesi ilen yazan arkadaşlara saçma diye ithamda bulunmak hiç doğru değil.

dinozor
13-11-2013, 13:45
Değerli arkadaşlar, ukalalık olarak düşünmezseniz belki ilgilenenler çıkar diye birkaç şey paylaşmak isterim; eski yapraklardan yeni yapraklara demir geçişi olamadığından bitki dışarıdan sürekli demir almak durumunda. Öte yandan toprakta demir birşeylere bağlı ya da Fe2+ veya Fe3+ olarak bulunurken, bitki metabolizmasında Fe2+ kullanılmakta. Demiri Fe2+'ya indirgemek içinse toprak pH'ını düşürmemiz yani asidik hale getirmemiz gerekir. Limon tuzu olarak adlandırdığımız sitrik asit (isim citrus'tan türetilmiştir) temini kolay ve fiyatı uygun bir zayıf organik asittir. Suda çözülebildiği için sulama suyuyla beraber toprağa karıştırıp pH'ı düşürüp demiri kullanılır hale getirebiliriz. Bununla beraber çeşitli firmaların ph down olarak sattıkları ürünlerdeki temel mantık da aynı, pek çoğunda aynı amaca hizmet eden fosforik asit bulunmaktadır. Yani pH düşürmek için kullanışlı ancak sudaki kireci oluşturan magnezyum ve kalsiyum iyonlarından kurtulmanın yolu yapay reçine gibi farklı yöntemler. Gardenyalar ise birçoğumuzun yapımarket vb. yerlerden alıp zoraki bir mikroçevreyle yetiştirmeye çalıştığımız çoğunlukla ithal olan bitkiler. İthal olmayanların bakımı daha kolay oluyormuş, hatta bodrumda bahçede yetiştirilebilen türünü de gördüm. Bakımı için özel hiçbir şey yapmıyorlarmış, buna rağmen benim evdeki cüceden kat be kat büyük olup üzeri çiçek doluydu. Yani diyeceğim odur ki gardenya vaaar, gardenya var. Bir de tabi ortamın doğal olarak sahip olduğu koşullar da kesin farkediyordur, yaprağa püskürtülen suyla kendiliğinden nemli bir hava arasındaki fark gibi...

hafızogulları
15-11-2013, 17:54
sitrik asit.....pek çoğunda aynı amaca hizmet eden fosforik asit bulunmaktadır. ....ben marketcıyım.bazen elımde patlak delık fanta cola oluyor bunları kullansam ne olur.fanta da sıtrık asıt var colada fosforık asıt var.bırde sarıkız maden suyu fabrıkasıvar yalnız fbrıkanın dısında bıryerde de ıslenmemıs tabıı olarak akan maden suyu cesmesı var bu sudan kullamıs olsak ne olur?zararı veya faydası varmıdır?.bılgılerınız ıcın sımdıden teskkur ederım.

dinozor
15-11-2013, 20:03
Sayın hafızogulları fikriniz çok güzel, tam bir zihni sinir projesi:) ancak kola ve fanta için fayda-zarar açısından bakmak gerekebilir. Mesela oksijen alması gereken bitki kökleri kola ve fanta içindeki karbondioksitten zarar görebilir. Öte yandan renklendirici ve koruyucular da ne yapar bilinmez... üstelik bunları ne kadar sulandırmak gerektiği de meçhul. Maden suyu da fazla tuzlu gelip yine bitkiye zarar verebilir bence. Kolalar için artanları banyo ve tuvalet temizliğinde kullananlar tanıyorum, ne kadar işe yarıyor bilmem ama bana vaktiyle önerilmişti. Birkaç gardenyam olsa meraktan birazcık kola denerdim ama zaten sıkıntılı bitki, biz riske girmeyelim derim ben;)

jurge
18-11-2013, 17:52
Sn Turhal tavsiyeler bana ait degil..lütfen yazılanları dikkatli okuyun.gardenya sadece asidik toprak seven bir bitki.arkadaslara sonucları belli olmayan seyleri tavsiye edip çiceklerinin ölmesine neden oluyo bu tavsiyeler.normal su ile sulanırsa bu çicegin ölmesi kacınılmaz.biraz kestane topragı biraz sulama suyuna koyulan fosforik asitle çicek çok kolay büyüyo.çicegi öldüren şey suyun içindeki kireç ve klor.bunları yapamayan arkadaşlar içme sularının ph kontrol edip ph 7 aldındaki suları kullanabilir.bim marketlerinde satılan öz kaynak sularının ph 6.4 bu suyla sulanıp bol güneş alırsa çicek mükemmele yakın bi büyüme gösteriyo..

musk
18-11-2013, 19:39
arkadaslara sonucları belli olmayan seyleri tavsiye edip çiceklerinin ölmesine neden oluyo bu tavsiyeler.

Sn Jurge, bu sonucu belli olmayan tavsiyeler hangileri acaba açıklasanız da biz de o hatalara düşmesek.

İlk mesajınızda benim ve diğer arkadaşların limon tuzu tavsiyesini saçmalık olarak nitelemistiniz ki sonucu bellidir ve üst mesajlarda verdiğim resim de ispatıdır. Şu anda ise bitki 3 dönem tepe çeliği alınarak o resmin iki katı boyuna gelmiştir. Alınan çelikler firasız olarak 2 ay içinde tamamı köklenmiş ve aynı muameleye tabi tutularak çiçeğe durmuşlardır.

nhrbrsn
19-11-2013, 21:01
merhaba. ben foruma yeni üye oldum. yeni bir gardenyam var. ikeadan aldım. ilk aldığımdaki çiçeklerinden sonra dört tane daha çiçek açtı. fakat benim problemim biraz ilginç. ilk aldığımdaki çiçeklerini döküp yenileri açtıktan sonra baştaki gibi kokmamaya başladı. aldığımdan beri yerini değiştirmedim. problem yok gibi görünüyo. ama eskisi gibi kokmuyo. başlarda kokusu odayı kaplardı. şimdi kokusunu alabilmek için çiçeklerinin dibine girmem gerekiyor. bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi. teşekkürler...

limon_agaci
24-11-2013, 11:23
Merhabalar,

Ben de yaz başında bir gardenya satın almıştım. Tülün önüne güneş alan yerde bütün yaz çok mutlu bir şekilde yaşadı sürekli çiçek açtı, ancak sonbaharın gelmesiyle yaprakları sararıp dökülmeye başladı, üstünde tomurcuklar var ama açmıyor, sonbaharın gelmesiyle sulamayı da azalttım ama sorun var mı yoksa bu durum normal mi, yapmam gereken birşey var mıdır? teşekkürler.

ayrıca aldığımda saksısını değiştirmedim, şu sıralarda değiştirme zamanı olduğunu biliyorum, üzerinde tomurcuk varken saksı değişimi yapmamın bir zararı olur mu?

Lonicera
01-02-2014, 17:14
Gardenyalarımın son hali. Keyifleri çok yerinde. Bu yaz katmerli çiçeklerini de görmek nasip olur inşallah.

lalolu
01-02-2014, 20:16
Bunlar tohumdan degilm i?

lalolu
01-02-2014, 21:23
murat dogan aşiri suda yapabilir

Lonicera
02-02-2014, 06:58
Bunlar tohumdan degilm i?

Hayır, çelikleme ile üretilenler. Tohumdan olanlar henüz 7-8 cm. boya anca eriştiler.

N.Akdas
13-02-2014, 19:29
Gardenia brighamii olarak geçiyor.

Biraz geç oldu ama cevap için teşekkürler.
acaba bu cinsi kokulu olanlardan mı?Diğerlerine göre biraz arsız bir cins gibi duruyor.
Bol tomurcuklu küçük yapraklı falan

musk
14-02-2014, 18:20
Biraz geç oldu ama cevap için teşekkürler.
acaba bu cinsi kokulu olanlardan mı?Diğerlerine göre biraz arsız bir cins gibi duruyor.
Bol tomurcuklu küçük yapraklı falan

Açıkçası fikrim yok. Ama wikipedia ya göre kokulu olduğu anlaşılıyor

lalolu
24-02-2014, 10:41
merhaba.
ben sonbaharda hem gardenya hem acelyama ,ormandan çam altinda topladigim çurumuş çam parca ve toprak karişimina ektim.
çok sagliklilar şu an.tavsiye ederim.
biraz turkcem kötu kusura bakmayin

N.Akdas
28-02-2014, 01:20
Açıkçası fikrim yok. Ama wikipedia ya göre kokulu olduğu anlaşılıyor

Ben biraz daha araştırdım.Şuan benim gardenyamın cinsi bu.Aldığım zaman marka olarak etiket olarak aynıydı.

http://www.hippopotteringmaples.co.uk/ekmps/shops/vertrees/images/gardenia-crown-jewel--320-p.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbnid=eFYIG8G2yyR73M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.hippopotteringmaples.co .uk%2Fgardenia-crown-jewel-320-p.asp&docid=t280sEnNjYpGmM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.hippopotteringmaples.co.uk %2Fekmps%2Fshops%2Fvertrees%2Fimages%2Fgardenia-crown-jewel--320-p.jpg&w=1901&h=2535&ei=2aIOU56qFMTKtQaiwYHwCg&zoom=1&ved=0CJECEIQcMD4&iact=rc&dur=786&page=2&start=45&ndsp=52)

Bunun dışında almak istediğim 2 cinten biri size sorduğum ve kleims hardy olduğunu öğrendiğim cins ise gardenia augustanın kleims hary cinsiymiş tam olarak.
Bu cins diğer chuch hayes ile birlikte soğuk iklim şartlarına daha uygunmuş.
-12 dereceye kadar falan ve kokuluymuş sizinle de paylaşayım dedim.

gardenia augusta chuck hayes :
http://www.selectdigitals.com/images/garden-2013/garden-2013_03.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbnid=bxcJY3JKHJUJqM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.selectdigitals.com%2Fga llery%2Fgarden_2013.htm&docid=ilp36JLDBJZq5M&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.selectdigitals.com%2Fimage s%2Fgarden-2013%2Fgarden-2013_03.jpg&w=800&h=521&ei=xtQPU-r8MoOrhAfJjoGoAw&zoom=1&ved=0CG0QhBwwCg&iact=rc&dur=1032&page=1&start=0&ndsp=45)

http://1.bp.blogspot.com/-jqSAOFVDSaU/T2iU9QYuz0I/AAAAAAAABD0/emwj2M7IknY/s1600/GardeniaCrownJewel3Fls.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbnid=6VWm4IcnCGzB_M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fplantpreview.blogspot.com%2 F2012%2F03%2Fevergreen-crown-jewelr-gardenia.html&docid=Qp_3_hAawJZk7M&imgurl=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-jqSAOFVDSaU%2FT2iU9QYuz0I%2FAAAAAAAABD0%2Femwj2M7I knY%2Fs1600%2FGardeniaCrownJewel3Fls.jpg&w=600&h=400&ei=xtQPU-r8MoOrhAfJjoGoAw&zoom=1&ved=0CMMBEIQcMCQ&iact=rc&dur=264&page=1&start=0&ndsp=45)

GARDENİA KLEİMS HARDY
Gardenia jasminoides 'Kleim's Hardy' - Shrubs - Van Meuwen (http://www.vanmeuwen.com/trees-shrubs-and-ornamentals/flower-plants/shrubs/gardenia-jasminoides-kleims-hardy/69367VM)

N.Akdas
28-02-2014, 14:17
Bende birkaç gün önce Yalovadan geçerken bir seradan gardenia aldım. Bir sürü tomurcuğu var, biri açtı gibi hatta. Seradaki kişi bana sürekli çiçek coşturan vermem gerektiğini söyledi, böylelikle sürekli çiçek açarmış.

Burada yazılanları görünce korktum açıkçası, ben bu kadar nazlı bir çiçek olduğunu bilmiyordum.

BENİM GARDENYAMIN HİKAYESİ ŞÖYLE:
Bir gardenya almaya karar verdim. bir çiçekçide 3 tane
vardı yemyeşil bayağı yapraklı ama çiçekli değil ve fiyatı da 30 tl diye başka yerlere debakayım diye vazgeçtim almadım.
Daha sonra çiçekçileri gezdim daha sağlıklı ve güzel diye tekrar aynı çiçekçiye geri döndüm.2013 temmuz ağustos ayıydı sanırım.çiçekçiye gidince bir tane kurumaya yüz tutmuş gardenya kalmış diğer ikisi çürümüş bu yüzden çiçekçi atmış.
nedenseçürüdüler falan dedi.ilk gittiğimde çiçekler doğu cephesinde yer alan bir
dükkanın güneş ışık almayan iç kısmındalar ve yeşillerdi.daha sonra
canlansın diye kapının önüne dışarıya güneşe atmışlar yaz ayı olduğu
içinde çiçek kurmaya yüz tutmuş bu arada sulamamışlar toprağı kup
kuruydu.Ben tekrar getirtebilir misiniz derken adam tuttu çiçeği bana
verdi zaten atacaktım al sen dene diye çiçeği hediye etti bana neyse
çiçeği aldım eve geldim.

O zaman 10 cm çapında 3 ince daldan biri tamamen kurumuş biri kurumaya çok
yakın birininde kökleri kurumakla yeşillenmek arasında tepesindeki ince
iki dal yemyeşildi.eve getirince kuru dalları budadım yeşillerini bıraktım
sadece saksıyı temizledim.bir su şişesini kesip saksının altına koydum gelir gelmez bol suladım.ben suladıkça suyu hızlıca emdi ta ki saksıdan su
damlatmaya başlayana kadar suyunu verdim ilk gün.

daha sonra da şişeden yaptığım altlığı 7 cm suyla doldurup birkaç gün suyu emene kadar sulamadım öyle bıraktım.o su emildikten sonra biraz üstten gerisini diğer günler ihtiyacı olduğu kadar emsin diye altlıkta bıraktım.Gardenyam 2 günde canlandı yaprak verdi yemyeşil olmaya başladı.
Sanırım beni sevdi ve yaşamak için inatçı çıktı biraz.Hatta bir tomurcuk bile verdi ama biri tomurcuğu özenle koparıp saksısına bırakmış.bizim burada yaramaz çocuk çoktur. tamda açmaya yakındı tomurcuk beyazlaşmaya başlamıştı çok üzüldüm.

yine de küsmedi bol bol yaprak üretmeye devam etti.bizim ev kuz tarafta
kalıyor yan tarafımız boş bir arsa oradan akşam güneşi alıyor.Güneş
alabileceği yer orası diye ilk başlarda oraya koymuştum.tomurcuk olayından
sonra mutfağa camın dış tarafına çıkardım güneye bakıyor ama
apartmanlardan alabildiği kadar güneş alabiliyor.Orayı da sevdi ama
tomurcuk vermedi bol bol yaprak çıkarmaya devam etti.Yaz ayı boyunca üç
seferde suyuna limon tuzu attım 1 **** 2 hafta arayla

Eylül gibi saksısı
çok küçüktü en ufak boydan bizimkiler saksısı küçük deyince büyük bir
saksıya geçirdim ve aldığım humuslu topraktan koydum.
Bu torf ph 5-6 olan içinde hayvan gübresi,bataklık toprağı,çürümüş otu ,bitkisi olan
ve iyi geçirgen ,dranejı yüksek süzdürebilir humuslu organik bir toprak.
Belki de bundan dolayı biraz inatçı çıktı benimki ve soğuğa dayanıklı gardenya cinslerinden crown jewel
Havalar soğuyunca hafif bir duraksama görünce eve çatı tarafından hava
alabileceği giriş tarafına koydum bu arada gelişimi durdu ama ne yaprak
döktü ne de başka birşey oldu.sadece birkaç yaprağında hafif kararma oldu
uç kısmında.Bu arada kasımdan beri arada su püskürtüyorum bir kere suladım bir kere de toprak yıkama yaptım daha sonra banyoya aldım orası buhar
falan diye birde banyo camı sürekli açıktır bizim esintiden dolayı tekrar
yavaş yavaş yaprak veriyor 1 haftadır.Şuan nerdeyse üç katı yemyeşil pamuksu bit gördüm elimle temizledim şuan yok zaten.

Birkaç gün önce tomurcuk mu değil mi karar verememiştim ama şimdi baktım tomurcuk var iki tane küçücük birkaç tane de olacak gibi.
Şimdi yerini mutfağa geçirdim havalar açmaya başlayınca güneş alsın diye.
Yaz gelse güneşi yiyip suyu içtikçe coşacak gibi duruyor.
Ama ben ise şunu merak ediyorum.Hiç bir kimyasal olaya girişmeden bu kadar gelişti 7 ay falan oldu işte çiçek coşturan kullanıpta gardenyasının açmasını sağlayan var mı acaba?
Onu kullanıp bu sene açtığını görmek istiyorum artık çok fazla açsın falan.
Yardımlarınızı bekliyorum

musk
06-03-2014, 08:26
1886 http://www.agaclar.net/forum/1201133-post1886.htm nolu mesajımdaki Gardenia'nın bu günkü hali.

474095

474096

474097

merkürvenüs
06-03-2014, 17:40
Gardenyanız çok güzel olmuş sn. musk, bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz?

hira
06-03-2014, 17:54
Maşallah diyelim.

Benim gardenyam kışı içerde geçirdi, hemde ısıtılan odada. Tomurcuk falan yok ama bozulmadıda çok şükür.

lusoari
06-03-2014, 18:09
Sayın Musk, bu güzel gardenyayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu resim gardenya için, bizlere demirin ve limon tuzunun önemini daha iyi anlatacaktır.

musk
06-03-2014, 18:35
Gardenyanız çok güzel olmuş sn. musk, bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz?
Sayın merkürvenüs,

Sürekli cam kenarında durur. 15gün &3 haftada bir vilmorinle, Demir sulfatla ve limon tuzu ile beslenir. Saksısı asla kurumaz hep nemlidir. bol sulanır toprağı su tutmayan süzek bir topraktır.
Hepsi bu...

Maşallah diyelim.

Benim gardenyam kışı içerde geçirdi, hemde ısıtılan odada. Tomurcuk falan yok ama bozulmadıda çok şükür.
Sayın Hira,

Benim gardenyalarım da içerde durur. Dışarı fotoğraf çekmek için çıkardım. Ofisimde durduğundan gün içinde 22-23 derecelerde aksamları ise tahmimen hiç yanmadığından serince olur.
yukarıda saydığım konulara dikkat ederseniz sizinki de gayet güzel yetisecektir.

Sayın Musk, bu güzel gardenyayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu resim gardenya için, bizlere demirin ve limon tuzunun önemini daha iyi anlatacaktır.

sayın Lusoari,
Ben teşekkür ederim. Kesinlikle, daha öncede demiştik bu iki unsur gadenianın olmazsa olmazı.

merkürvenüs
07-03-2014, 14:09
Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim sn. Musk. Gardenya çok sevdiğim ama yetiştiremediğim bir çiçek. Şu an yaklaşık üç aydır bende olan ve nihayet bozulmadan kalan bir gardenyam var, tecrübelerinize göre bakım yapmaya devam edeceğim. Tekrar teşekkür ederim.

hira
10-03-2014, 22:19
işte benim gardenyam;) yazın bana geldiğindeki saksısı ve torfun içinde duruyor hala. Ne zaman toprağını değiştirmeliyim? saksı boyutu çiçeğe göre çok mu fazla?

lusoari
11-03-2014, 08:06
Bahar ayında olduğumuz için çekinmeden değiştirebilirsiniz. Saksısı biraz büyük gibi, en iyisi söktüğünüz zaman köklerini kontrol edin, eğer kökleri az değil ise saksı boyunu küçültmeye gerek yoktur. :-)

musk
11-03-2014, 08:51
işte benim gardenyam;) yazın bana geldiğindeki saksısı ve torfun içinde duruyor hala. Ne zaman toprağını değiştirmeliyim? saksı boyutu çiçeğe göre çok mu fazla?

Buradan görünüşten anladığımız kadarıyla;
Toprak fenaya benzememekle birlikte üzerinde beyazlıklar gözüküyor, kireç gibi. Ayrıca çok kuru. Limon tuzunu ihmal etmeyin. Saksının altında delik olduğunu varsayıyorum.
Güzel ışık alan pencere önünde bir yere almanız faydalı olacak. Şu an gelişim ve çiçek zamanı. Saksının boyu bitkiye göre oldukça büyük, ama bu çok büyük problem olmaz bence. Yine de toprağın kalitesi iyi değilse değiştirmek faydalı olur.
Genel olarak saksı değişimleri bu aylarda olmakla birlikte, ben bitkinin durumunu begenmediğim anda zamana bakmaksızın toprak ve saksısını değiştiririm.
Örneğin ,yukarıdaki gardenyamın toprağı haziranda değişmiş .

hira
11-03-2014, 10:04
Sevgili lusoari

Sevgili musk

Cevaplarınız için teşekkür ederim, toprağı sadece torf olduğu için, muhakkak değiştirmek istiyorum fakat saksıda kararsızım. Bir boy küçük bir saksıya aktarmak en iyisi sanırım. Limon tuzunu unutmayacağım. Tekrar teşekkürler:)

yunus2321
11-03-2014, 13:49
Sayın merkürvenüs,

Sürekli cam kenarında durur. 15gün &3 haftada bir vilmorinle, Demir sulfatla ve limon tuzu ile beslenir. Saksısı asla kurumaz hep nemlidir. bol sulanır toprağı su tutmayan süzek bir topraktır.
Hepsi bu...

Maşallah çok güzel gardenyanız var

.

Sayın Musk

Acaba demir sülfat nasıl bulabilirim.

Benimki koçtaş tan 2. kere alındı ve sadece torfun içinde dikili ve bir türlü bakamıyorum sanırım dediğiniz çok su tutan topraktan kaynaklı.

Bir de geçen tomurcuklarında siyah böcek yavruları gördüm kendim ilaç sıktım ve birazda budadım ama bakalım sonuç ne olacak tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

Teşekkürler...

musk
11-03-2014, 15:02
Sayın Musk

Acaba demir sülfat nasıl bulabilirim.

Benimki koçtaş tan 2. kere alındı ve sadece torfun içinde dikili ve bir türlü bakamıyorum sanırım dediğiniz çok su tutan topraktan kaynaklı.

Bir de geçen tomurcuklarında siyah böcek yavruları gördüm kendim ilaç sıktım ve birazda budadım ama bakalım sonuç ne olacak tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

Teşekkürler...
Sn Yunus2321,

Ben de bundan 1.5 yıl once benimkini bauhaus dan almıştım. O da dediğiniz gibi torfta idi ve bir saksı içinde çokça dal çelikleme yapılmıştı. Aldıktan sonra bir bocalama ve alışma dönemi geçiriyor bitki. Bu çok sık dallı yaprak araları neredeyse sıfır olan ve çiçekli olan bitki 1-2 çiçek açtı sonra hepsini doktü. Bu arada saksıdaki 5-6 kökten 2-3 tanesi de kurudu gitti. bi hayli de yaprak döktü. Geriye kalanlar ortama alıştıkça ve özellikle tahmin ediyorum,yetistirme zamanı verilen hormonlardan kurtulunca hızla gelişmeye başladı yapraklar büyüdü yaprak araları ciddi sekilde açıldı. Şu an çiçekte her gün bir-iki tane açılıyor. Bitkinin görünümünün aldığımdaki haliyle alakası yok. Bu zamana kadar defalarca budadım yoksa devasa bir şey olmuştu simdi.

Tavsiyelerim ve benim deneyimlerim zaten üst mesajlarda var. Tabak altında su biriktirmeyin. Toprağını vıcık vıcık bir duruma getirmeyin. taş gibi de kupkuru bırakmayın. Zaten torf bi kere kurudumu ondan sonra kolay kolay iflah olmaz.
Bahsettiğiniz zararlılar heralde yaprak bitleridir. görmek gerekir.
Budamaktan korkayın ne kadar budarsanız o kadar dallanır budaklanır. Tabi sıhhatli gelişen bir bitki için bu dediğim. Budadıklarınız da hemen çelikleyin kapalı bir sasal içinde.

Demir sulfat la ilgili olarak Diyarbakır'da nerede bulacağınız konusunda maalesef yardımcı olamam. Çevrenizde bulunmuyorsa en kolay internetten sipariş etmek.

yunus2321
11-03-2014, 17:17
Teşekkür ederim tam benim sorunlara deyinmişsiniz .

İnternetten bakayım bildiğiniz bir site var mı?

pria
12-03-2014, 09:39
Sayın musk,

Bu yıl ilk defa bu zor bitkiyi site bahçemize diktim..
Sizin yol gösterici mesajlarınızı ilgiyle okuyorum..Sağolun..

Minik sorularıma yanıt verirseniz sevinirim:

Günde 2-3 saat güneş alan, havadar, esintili bir yerde çiçeklenme ve yetişme şansı var mı acaba bu güzelin ?
İstanbul için bahçe koşullarında büyütülmesi daha mı doğrudur ?
Kaynağını hatırlamadığım bir yazıda, gardenyalar için denizyosunu kullanımı öneriliyordu..Bitkilerin özellikle kılcal kök sistemini geliştirip koruyan ve gardenya için gerekli demiri de içeren ithal denizyosununu hiç kullandınız mı ?

Yanıtlarıızdan cesaret alırsam birkaç gardenya daha almaya niyetim var da ..

musk
12-03-2014, 10:27
Sayın musk,

Bu yıl ilk defa bu zor bitkiyi site bahçemize diktim..
Sizin yol gösterici mesajlarınızı ilgiyle okuyorum..Sağolun..

Minik sorularıma yanıt verirseniz sevinirim:

Günde 2-3 saat güneş alan, havadar, esintili bir yerde çiçeklenme ve yetişme şansı var mı acaba bu güzelin ?
İstanbul için bahçe koşullarında büyütülmesi daha mı doğrudur ?
Kaynağını hatırlamadığım bir yazıda, gardenyalar için denizyosunu kullanımı öneriliyordu..Bitkilerin özellikle kılcal kök sistemini geliştirip koruyan ve gardenya için gerekli demiri de içeren ithal denizyosununu hiç kullandınız mı ?

Yanıtlarıızdan cesaret alırsam birkaç gardenya daha almaya niyetim var da ..

Merhaba Sayın Pria,

Önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi bu bitkiyle ilgili deneyimim sadece 1.5 yıl öncesine dayanıyor. Yapı marketten aldığım ve dayanacağına pek de ihtimal vermediğim bu gardenia ilk 3-4 aydan sonra çok güzel bir gelişme gösterdi. Ben doğuya bakan bir cam içinde yetiştiriyorum. Camın, binanın 4 metre ilerisinde de baska bir bina var. Yani hemen hemen sabah yarım saat 1 saat gibi kenardan köşeden direct güneş alıyor oda yazın. Ancak ortamı aydınlık. Bunun dışında 2-3 günde bir sulama akla estikçe de vitamin limon tuzu ve demir sulfat muamelesi yapılıyor. Başka özel bir şey yapmıyorum.
Bu kış sadece iki ay gibi dinleme dönemini saymazsam sürekli bir gelişme gösteriyor. O kadar ki sık sık budadım ve çok çelik aldım hatta çeliğin biri de şu an çiçekte.
Artık şansıma mı bilmiyorum zor olduğunu düşündüğüm bu bitki kapalı mekanda çok kolay büyüyor ve güzel çiçekleniyor.
Dış ortamda hiç bakmadım. Ama aldığım çeliklerden bir ikisini bu yaz bahçeme çıkaracağım ve gözleyeceğim.
Denizyosununu da hiç denemişliğim yok maalesef.
Bence bu sene aldığınızı bir deneyin duruma göre diğerlerine karar verirsiniz.

lusoari
12-03-2014, 12:35
Sevgili Pria;
Bende gardenya ile Saygı değer Musk gibi tanışdım. Bahçede yaşatma konusunda size başımdan geçeni anlatırsam belki size yardımcı olabilirim. Ben her sene bitkilerimi martt sonu, nisan başı gibi bahçeye çıkartırım. Sabah saatlerinden itibaren saat öğlen 12ye kadar güneş görürler, akşam üstü ise serinlemeleri için fıs fıs yaparım, bu güne kadar bir sorun yaşamadım. Kış aylarında bitki eski yapraklarını sarartıyor geçen senede oldu bu senede ama genel olarak durumu iyi, geçen sene çiçek açtırmayı başardım bu senede henüz 2 tomurcuk verdi ama.gerisi gelir.

naty
17-03-2014, 13:17
Merhaba.Bir hafta önce gardenya aldım ve 10 adet tomurcuğu var forumda yazılanları okudum herkes farklı bir bakım uyguluyor genel olarak ne yapmam gerektiğini söylerseniz cok sevinirim..fotoğraf ekledim.

N.Akdas
27-03-2014, 20:12
Merhaba arkadaşlar
Geçen gün rastgele gülben ergen in konuğu ziraat mühendisi erkan şamcıyı gördüm dinliyordum.
Sebzelerinizdeki böcekler vesaire enellemek istiyorsanız bir diş kabuklu sarımsağı uç sivri kısmı yukarıda kalacak şekilde saksınıza yarısına kadar gömün diyordu.
Bunun üzerine bende gardenyamın yanına bir tane ekledim.
Size de söyliyim dedim :)

N.Akdas
27-03-2014, 21:10
Merhaba.Bir hafta önce gardenya aldım ve 10 adet tomurcuğu var forumda yazılanları okudum herkes farklı bir bakım uyguluyor genel olarak ne yapmam gerektiğini söylerseniz cok sevinirim..fotoğraf ekledim.

Sitede herkesin farklı bakım uygulamasının bence sebepleri var.Kendimce bunları aktarmadan önce bu konuda uzman değilim sadece fikrimi paylaşıyorum.

1)İTHAL VE YERLİ GARDENYA
Sitede çoğu yerde yerli gardenyanın daha kolay yetiştirildiği söylenmiş.Ben yerli gardenya denemediğim için birşey diyemeceğim.

2)GARDENYALARIN CİNSİ
Herkes kendi ailesinden,uzmanlardan duyduklarını sitelerde okuduklarını gardenyalarına bakarak uygulayıp büyütmeye çalışıyorlar.
Büyütme konusunda gardenyaların cinsi de bence önem taşıyor.
Yaptığım araştırmalara göre soğuk iklimlere dayanıklı 3 gardenya türü var.Bu türlerden alanlar daha kolay büyütebiliyorlar bence.
Benim gardenyamda bu türlerden

3)TOPRAK İSTEĞİ VE SULAMA
Toprak isteği konusunda sitede bir sürü bilgi bulunmakta.
Benim kullandığım toprak ise ph 5-6 olan hayvan gübreleri,bataklık toprağı,çürümüş ot,bitki yaprakları,iyi dranajı olan geçirgen yüksek süzdürebilir olan humuslu organik torf gübreydi.
Kullanılan toprağa göre sulama şekli sıklığı önem arz ediyor.Sitede çoğu yerde saksının altında altlıkta su bırakmayın denmiş.
Ama ben bunun aksini yaptım üstten bir bardak su döküp altlıkta 2-3 günlük su bıraktım suyunu emince tekrar aynı işlemi yaptığım halde bir sorun olmadı.
Tabi ki ilkbaharın sıcak zamanlarından yaz sonuna havalar soğumaya başlayana kadar bu kadar sık sulama yaptım.
Kış girdikten sonra evde olduğu ve güneş ışığı sağlayamadığım için birkaç gün öncesine kadar neredeyse sulama yapmadım toprağı hep ıslaktı.
Fazla sulama olduğu zaman yaprakları çürüyor.

4)GARDENYANIN YERİ VE GÜNEŞ İSTEĞİ
Sitedeki yorumların farklılaşmasını sağlayan bir diğer neden ise bu sebep.
Çünkü herkesin evinin cephesi, açıklığı,güneş alma saatleri ve mevsimleri farklılık yaratıyor.
Bu konuda bende şanssızım.
Gereken şartları sağlayabilsek ilkbahar yaz ve sonbaharda çiçek açtığı yazmakta olduğu halde biz en fazla bir kere açtırabiliyoruz
İnşallah benim bu sene ilk çiçeğim açacak.
Ne demişler güneş girmeyen eve doktor girer.
Ayrıca yakıt giderleri falan da güney de doğu da olan kişilerin daha kısıtlıdır.Kuzeyde ve batı da yaşayan insanlara göre
Gardenya güneşi alacak bunun karşılığında suyunu içecek ve çiçek açacak.
Güneş almıyorsa suyunu tüketemiyor siz su veremiyorsunuz oda gelişip çiçek açamıyor.

Bu saydığım maddeler dışında bir sürü şey yapan arkadaşlar var sıvı besinler vs.
Benim denediklerimden yapabileceğim yorum bu kadar.
Sizin gardenya cinsiniz neydi?
Cinsine göre araştırıp ona göre bir bakım yapabilirsiniz,kendi evinizin konumlarını dikkate alarakta siteden uygun bakımları deneyebilirsiniz.

N.Akdas
07-04-2014, 04:52
Amin olay9 :)

Şimdi benim aklıma takılan bir başka konu daha oldu dün akşam.

Çiçekler açıldığı ilk günden yaklaşık iki gün sonra taç yapraklarını geriye doğru çekip, en ortadaki sarı bölgeyi ortaya çıakrıyorlar ve o sarı bölge iyice irileşiyor.

Sanırım benim daha önce limon ağacımdakine benzer bir tozlaşma ile tohum yapmanın doğal süreci bu.

Şimdi merak ettiğim şu:

Acaba, limondaki gibi, gardenyada da yapay tozlaşma/döllenme yapmak üzere yumuşak uçlu suluboya fırçası ile uygulama yapsak bu tozlaşmayı sağlayabilir miyiz? Tohum elde edebilir miyiz?

Bunu da denemek istiyorum.

Gardenya da tozlaşmayı deneyip meyve aldınız mı?Bilgi verebilir misiniz?

lerdemir
10-04-2014, 13:49
Merhaba Sn. N.Akdas,

Yıllar oldu, özel sebeplerden dolayı tek bir saksım bile kalmamıştı.

Bu haftasonu yeniden bir tane edindim, tijli; ölmek üzere... Adam ederim dedim.

Sorduğunuz soruya gelince... Hayır denemedim.

Yeniden keyifleniyorum, kendime geliyorum...

Bu tijli gardenyam yaşar da çiçeklenirse denerim umarım...

M.Çelik
14-04-2014, 18:51
İlk 15 sayfada bulunan bütün mesajları okudum. Çok ilginç bilgiler edindim. Öncelikle bu sayfalarda mesaj veren bütün yeşil sevenlere teşekkür ederim.

Gardenyamı koçtaştan 3 gün önce aldım. Üzerinde bayağı tomurcuk var ama açmış çiçek yok. Anladığım kadarıyla alışma döneminde bu tomurcuklar dökülebilir. Sağlık olsun önümüzdeki sağlıklı tomurcukları görme hevesi ile bakmayı düşünüyorum.

İlk 15 Sayfadan anladığım özet şöyle

Sulama:
Gardenya nemi seven bir bitki. Öte yandan fazla su kesinlikle köklerde çürüme yapabiliyor. Bu nedenle toprağı kuru hisseder hissetmez az az sulamakta fayda var. Ayrıca özellikle çiçeksiz (hatta bazı arkadaşlar tomurcuk olmadığında demiş) yapraklarına birkaç spreyle birkaç fıs su serpmekte nemli kalması için fayda var demişler... Deneyeceğiz.

Besleme
Gardenya ph düzeyi az biraz Asitli tarafında kalan toprağı seviyor. (Tıpkı Ful, Ortanca Sardunya Yasemin gibi) Ancak asitli olması için kafamıza göre toprağa ek vermiyoruz. Tavsiye edilen sulama suyuna birkaç defada bir ufak limon tuzu katıp çözmek. Limon tuzunun boyutu belki bir bardakta bir pirinç kadar.
Ayrıca Gardenya çiçeklenmesi ve yapraklarının güçlü ve koyu yeşil olması için Demir Çinko Potasyum ve Azot ihtiyacı duyuyor tabi çok sıklıkta yapılması sıkıntılı demişler... Deneyeceğiz :)

Yer
Işığı birkaç saat doğrudan gelecek yerleri seviyor. Birkaç saatin sonrasında sıkıntı olabilir. Doğrudan olmayan ama ışıklı yerlerde durması lazım. Hava akımının fazla olduğu yerlerde sıkıntı olabiliyor. Yani çocuk gibi ceyranda kalmamalı :) Demişler. Önce salonda daha sonra eğer yerini beğenmezse kapalı balkonumda deneyeceğiz :)

Budama
Gardenyayı çiçeksiz kış döneminde uzayan dalların yarısına kadar keserek budayabiliriz. Ayrıca Nisan Ağustos dönemi genç sürgünlerinde uçları alınabilinir demişler... Valla bitki budamaktan korkarım :)

Karşılaşılabilecek Sıkıntılar:

Özellikle yaprak sararması çok sık görülebilen bir sıkıntı bu durum genelde demir eksikliğinden oluyormuş. Demir Sülfat (Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız,Şıbılık) bu sıkıntıyı çözebiliyor. Ayrıca domates kabuğu veya paslı çivi kullananlarda var. Ben Koçtaştan Çiçek Çoşturan ilaçının yaprak sararmasına karşı karışımını aldım. İçinde gerekli madenler var.

Yaprak bitide sık rastlanan sıkıntıymış. 1 lt suya 2 çorba kaşıı arap sabunu 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş sarmısağın iyice karışmasını yapraklara spreyle fıslayarak bu sıkıntı çözülebilirmiş.

Çoğaltmak

Çeşitli yöntemleri deneyenler var. Kökten ayrılan yeni dipler bana en kolay yöntem geldi. Ayrıca bir aspirin çözülmüş suda kesilmiş dalın köklendirilmesi ve havai köklendirme yapılabilinir.

Umarım özetimde bir hata yoktur. Bu arada inşallah benim gardenyamda evime birgün koku verir :)

FURKANESER
18-04-2014, 10:15
İyi günler arkadaşlar;

23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim.

Çiçeğimle ilgili problemler
1- Sararan çiçekleri
2- Sararan ve Kahverengi halini alan yapraklar
3- Sararan ve kahverengi halini alan çiçek taçları
4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ??

Huzur ve Mutluluk Dolu Bir Gün Diliyorum Hepinize :)

musk
18-04-2014, 14:15
İyi günler arkadaşlar;

23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim.

1- Sararan çiçekleri
4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ??

Sayın Furkankeser,

Çiçeğinizin durumu gayet güzel.

1. Çiçeklerin 2. günden sonra hafif sararıp kremleşmesi normaldir.
2. sararan yapraklar altlarda az ışık olan yerlerde olması da normaldir.
3. yine çiçek taclarının da çiçek açmadan uçlardan hafif geriye doğru kuruması da normal.
4. Toprağındaki beyaz maddeler oluştu dediğiniz; benim gördüğüm onlar perlit taneleridir ve sonradan oluşmaz toprak içine karıştırılmıştır belki zamanla su verdikçe ortaya çıkmıştır. Bitkinin toprağında neminin korunmasında faydalıdır.

Bitkinize her gün sıcak ortamlarda su fiskiye etmenizde fayda var. Bazı arkadaşlar çiçeklere su gelmemesi gerektiğini bildirmiş ama ben pek zarar gözlemlemedim. Siz yine de bu konuda ihtiyatlı olun.

Diğer detaylar zaten üst mesajlarda defalarca yazılmıştı.
Bol çiçekli günler.

N.Akdas
23-04-2014, 19:54
Merhaba Sn. N.Akdas,

Yıllar oldu, özel sebeplerden dolayı tek bir saksım bile kalmamıştı.

Bu haftasonu yeniden bir tane edindim, tijli; ölmek üzere... Adam ederim dedim.

Sorduğunuz soruya gelince... Hayır denemedim.

Yeniden keyifleniyorum, kendime geliyorum...

Bu tijli gardenyam yaşar da çiçeklenirse denerim umarım...

Şu yaşadığımız düzende insanı rahatlatan nadir şeylerden çiçekler :)

Benim gardenyamda 7 tane falan yavaş yavaş büyümeye devam eden küçük tomurcuklarım var.
Sitede biri gardenyadan meyve elde etmeyi denediğini yazmış ama sonra herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmamış.
Eğer onun dediği gibi tozlamayı iki farklı gardenya ile denersek tohumlar ikisinin karışımı farklı bir cins ortaya çıkarıyormuş.
Keşke bilgisi olan ya da deneyen birileri olsaydı o zaman bende alttaki iki gardenya cinsini denemek isterdim.

Bendeki gardenya cinsi crown jewel olan
http://www.hippopotteringmaples.co.uk/ekmps/shops/vertrees/images/gardenia-crown-jewel--320-p.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.hippopotteringmaple s.co.uk%2Fekmps%2Fshops%2Fvertrees%2Fimages%2Fgard enia-crown-jewel--320-p.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.hippopotteringmaples.co .uk%2Fgardenia-crown-jewel-320-p.asp&h=2535&w=1901&tbnid=eFYIG8G2yyR73M%3A&zoom=1&docid=t280sEnNjYpGmM&ei=UPxXU7ffCIqZtQaGp4CADQ&tbm=isch&ved=0CHUQMygeMB4&iact=rc&uact=3&dur=368&page=1&start=0&ndsp=40)

Birde 2 tane daha almak istediğim cinstten diğeri ise beim gardenya ile karıştırırdım dediğim
https://www.google.com.tr/search?q=gardenia+augusta+kleim+hardy&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FvxXU8D5C4HdtAazloD4Aw&sqi=2&ved=0CCoQsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=W8NaYyZ1CxUtwM%253A%3BBWdy_dA-uq4cCM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.vanmeuwen.com%252F medias%252Fsys_master%252F8797682139166.jpg%3Bhttp %253A%252F%252Fwww.vanmeuwen.com%252Ftrees-shrubs-and-ornamentals%252Fflower-plants%252Fshrubs%252Fgardenia-jasminoides-kleims-hardy%252F69367VM%3B2000%3B2000

N.Akdas
23-04-2014, 19:57
İyi günler arkadaşlar;

1- Sararan çiçekleri

Ay Maşallah :eek:
ne kadar güzel büyümüş böyle mi satın aldınız?
ne kadardır sizde?Ofiste mi bakıyorsunuz?Bulunduğu pencere kenarı hangi cepheye düşüyor?
Özel birşey yapıyor musunuz?
Nisan ayında hem çiçekli hem de dev gibi benimkilerin tomurcukları daha küçücük :(

Yenisu
23-04-2014, 22:10
Merhaba ;benim gardenyam en az 20 senelik.Cinsini ve ne zaman aldığımı bile unuttum.Çalı formunda yalınkat çiçek açıyordu.Birçok yavru yetiştirdim ve dağıttım.saksı20-30lt likti,geçen yıl artık eziyet oluyor(bitkiye) diye bahçeye(apartman) diktim.Çiçek açması durmuştu.Bu sene baktım bozulmuş,köye götürdüm, sanırım toparlayacak.Çünkü geçen sene yavrusunu köye dikmiştim ,kışın bozulmadı.Benim gardenyam terasta, yaz -kış dışarıda,kuzeybatı tarafında ,öğleden sonra güneş alıyor ama duvar siper oluyordu.Bana o kadarda nazlı bir çiçek gibi gelmemişti.Şimdilik fotoğraf sorunum olduğundan yükleyemiyorum.Özellikle çiçek açtığında görüntüleyip yorumlarınızı almak isterim.

Yenisu
23-04-2014, 22:17
çoğaltmayı hemen her zaman çelik alıp direkt toprağa dikerek ve bardak altında 2-3 ay bekleterek sağlıyorum.Tıpkı açelya ve japon gülüne uyguladığım gibi.

Sevgi Durul
29-04-2014, 22:41
Kışı dışarda geçiren ve hiç yaprağı kalmayan gardenyam, buradaki bilgiler doğrultusunda yaptığım bakım sonucu hayata tutunmuş. Bir çok yerinde sürgün mevcut.:)

487695

N.Akdas
03-05-2014, 10:02
Sayın merkürvenüs,

Hepsi bu...

Sayın Hira,

Benim gardenyalarım da içerde durur. Dışarı fotoğraf çekmek için çıkardım. Ofisimde durduğundan gün içinde 22-23 derecelerde aksamları ise tahmimen hiç yanmadığından serince olur.
yukarıda saydığım konulara dikkat ederseniz sizinki de gayet güzel yetisecektir.

sayın Lusoari,
Ben teşekkür ederim. Kesinlikle, daha öncede demiştik bu iki unsur gadenianın olmazsa olmazı.

Sayın Musk;
Size birkaç sorum olacak :o
Ben gardenyamı alalı ağustosta 1 sene olacak.Aldığım cinsine göre yaz başından sonbahara kadar çift ağır kokulu çiçekler açtığı bilgisi yer almakta.
Geçen ağustosta aldığımda 2-3 gün sonr tomurcuk vermiş ve hemen tomurcukları büyümüştü.
Neredeyse benim ayırt edebildiğim kadarıyla mart ayından beri tomurcukları var.
Fakat çok az bir büyüme gerçekleştirdiler.Ayrıca yapraklarında bozulma,sararma ve kararma da yok.Durumu sadece stabil gibi yani aldığım ilk zamanlara göre kesinlikle büyümüyor.
Okuduğuma göre yılda yaklaşık 6 cm büyür denmekte sebebi bu olabilir mi?
Acaba tomurcuklarının küçük olmasının sebebi cinsiyle mi ilgili.Geçen sene ağustos gibi tomurcuklanıp çiçek vermeye yüz tutmuştu yine mi öyle olacak olabilir mi?
Ben şimdi normal bakım yaptığım şekilde ağustosa kadar bekleyeyim diyorum.Eğer ağustosa kadar çiçek açmaz ise besin takviyesi yapmayı düşünüyorum.Artık açsın meraktan çatlayacağım
Gardenyamı aldıktan sonra bütün konuyu okumuştum.Fakat şimdi sizin gardenyanıza yaptığınız bakımı merak ediyorum tekrar kısaca anlatır mısınız?

Şu vilmorin dediğiniz hangisi oluyor?Ne kadar süre ile ne kadar miktar veriyorsunuz?
Demir sülfat dediğiniz şey ne ve onu ne kadar süre ile ne kadar miktarda ve vilmorinle beraber mi veriyorsunuz?
Yoksa birini belli bir zaman birini belli bir zaman mı veriyorsunuz?
Gardenyamı aldığımda toprağını bir kere değiştirdim acaba toprağının vitamini azalıyorsa ne kadar sürede toprak yenilenmeli?
Çok mu soru sordum acaba :o

N.Akdas
03-05-2014, 10:28
Şu fotoğrafa bakar mısınız?Nasıl da büyütmüşler

https://www.pinterest.com/pin/412079434625967498/

https://www.pinterest.com/pin/412079434625967498/

hira
10-05-2014, 22:51
Yeni saksı ve toprağıyla mutlu edebilirim inşallah onu...

Çiçek görmek istiyorum ama öyle bir şey yok henüz.

mavisedir
11-05-2014, 16:25
Sayın hira benimkinin de hiç açmaya niyeti yoktu. Dışarıya gölgeye çıkardım, yanından her gelip geçtiğimde yapraklarına su püskürttüm. Yağmur yağdığında yağmura çıkardım. Birde sardunya vitamininden verdim şuan iki tane tomurcuk var :)

hira
12-05-2014, 23:13
Teşekkür ederim mavisedir:) Bende bahçeye atıyım o zaman da, aklı bakına gelsin:) limon tuzu dedi arkadaşlar, onu verdim... güzel bir toprak karışımı yaptığımıda düşünüyorum. bakalım ne olacak.

yellow06
14-05-2014, 17:53
daha önce evde ısırgan otundan gübre yapmış olan biri var mı acaba ? bize tecrübelerini anlatabilirse çok iyi olur. çoğu kişi bundan haberdar değil. çoğu insan duyduğunda öyle bir şey yok diyor bizimde kafamız karışıyor. :(

musk
15-05-2014, 14:53
Birkaç ay önce alınan çeliğin ilk çiçeği.

N.Akdas
16-05-2014, 09:06
Birkaç ay önce alınan çeliğin ilk çiçeği.

Ay çok güzel açmış.
Benim çiçeğimin tomurcukları henüz küçükler.
Yavaş yavaş büyüyorlar.
Çelik alınanlar daha kolay mı açaıyorlar acaba?

musk
16-05-2014, 09:56
Ay çok güzel açmış.
Benim çiçeğimin tomurcukları henüz küçükler.
Yavaş yavaş büyüyorlar.
Çelik alınanlar daha kolay mı açaıyorlar acaba?

Pak sanmıyorum sayın N.Akdas, zira çok sayıda aldığım çeliklerden biri çiçek açtı henüz.

N.Akdas
16-05-2014, 14:17
Pak sanmıyorum sayın N.Akdas, zira çok sayıda aldığım çeliklerden biri çiçek açtı henüz.

Hımm

Gardenyamın çiçek açması için verebileceğim besin falan ne önerirsiniz?
Hangi sıklıkla ne kadar miktarda?

musk
16-05-2014, 14:27
Hımm

Gardenyamın çiçek açması için verebileceğim besin falan ne önerirsiniz?
Hangi sıklıkla ne kadar miktarda?

2-3 haftada bir demir sulfat+15 de bir litreye küçük nohut miktarında limon tuzu + 15 de bir vilmorin çiçekli bitki besini + aydınlık bir yer +süzek bir toprak.
Benim yaptıklarım bu kadar...

N.Akdas
16-05-2014, 14:55
2-3 haftada bir demir sulfat+15 de bir litreye küçük nohut miktarında limon tuzu + 15 de bir vilmorin çiçekli bitki besini + aydınlık bir yer +süzek bir toprak.
Benim yaptıklarım bu kadar...

15 Günde bir mi vilmorin çiçekli bitki besini yazınca arama motoruna bir sürü çıkıyor hangisi acaba?

musk
16-05-2014, 15:34
15 Günde bir mi vilmorin çiçekli bitki besini yazınca arama motoruna bir sürü çıkıyor hangisi acaba?

http://www.ebotanik.com/content/images/thumbs/0002396_cicekli-bitki-ve-sardunya-icin-sivi-besin-500-ml_370.jpeg

N.Akdas
16-05-2014, 16:02
http://www.ebotanik.com/content/images/thumbs/0002396_cicekli-bitki-ve-sardunya-icin-sivi-besin-500-ml_370.jpeg

Teşekkürler Sayın Musk :)
15 günde bir sürekli mi vermeliyim
yoksa belli aralıklarla mı verilecek?
Gardenyamı açtıracağım diye öldürmeyeyim

musk
16-05-2014, 17:31
Teşekkürler Sayın Musk :)
15 günde bir sürekli mi vermeliyim
yoksa belli aralıklarla mı verilecek?
Gardenyamı açtıracağım diye öldürmeyeyim

Yani 15 günde bir'i başka nasıl açıklayayım bilemedim simdi ;)
Bu gün üzerinde yazılan ölçülerle (2 lt ye yarım kapak hesabıyla) bir kez suladınız diyelim, kışa kadar her 15 gün sonunda tekrarlanacak, kış aylarında da ayda bir yeterli.

N.Akdas
16-05-2014, 20:07
teşekkürler :))

polemos
21-05-2014, 00:06
Torfa dikili, dışarıda duran ve son günlerde akşam üzeri direkt güneş almaya başlayan gardenyamın eski yapraklarında ani bir sararma başladı. Zaten yavaş gelişiyordu. Tomurcukları kıştan beri var. Bir tanesi açmaya çalışıyor. Sizce sorun ne olabilir?

musk
21-05-2014, 07:34
Torfa dikili, dışarıda duran ve son günlerde akşam üzeri direkt güneş almaya başlayan gardenyamın eski yapraklarında ani bir sararma başladı. Zaten yavaş gelişiyordu. Tomurcukları kıştan beri var. Bir tanesi açmaya çalışıyor. Sizce sorun ne olabilir?

Büyük ihtimalle beslenemiyordur. Sade torf hem besin sağlamaz hem de bu havalarda çok çabuk kuruyabilir ki, bundan da gardenya pek haz etmez.

N.Akdas
26-05-2014, 09:28
Büyük ihtimalle beslenemiyordur. Sade torf hem besin sağlamaz hem de bu havalarda çok çabuk kuruyabilir ki, bundan da gardenya pek haz etmez.

Sn. musk bende gardenyamın saksısını değiştirdiğimde torf kullandım.
Aşağı linkteki torf yetersiz mi sizce?
Vilmorine ve saçı kıbrısa Haziran gibi başlayacağım.Kendiliğinden çiçek açsın diye bekleyemeyeceğim artık.

Genta Humus Katkılı Genel Kullanım Torfu 10 lt - Koçtaş (http://www.koctas.com.tr/toprak-ve-gubreler/genta-humus-katkili-genel-kullanim-torfu-10-lt/6726-11737/)

musk
26-05-2014, 10:55
Sn. musk bende gardenyamın saksısını değiştirdiğimde torf kullandım.
Aşağı linkteki torf yetersiz mi sizce?
Vilmorine ve saçı kıbrısa Haziran gibi başlayacağım.Kendiliğinden çiçek açsın diye bekleyemeyeceğim artık.

Genta Humus Katkılı Genel Kullanım Torfu 10 lt - Koçtaş (http://www.koctas.com.tr/toprak-ve-gubreler/genta-humus-katkili-genel-kullanim-torfu-10-lt/6726-11737/)

Sayın N.Akdas,

Madem yeni değiştirdiniz, şimdi yeniden bitkiyi strese sokmaya gerek yok. Ben de yıllarca bu hazır torfları tek basına kullandım ama açıkçası karışım kullanmaya basladıktan sonra bitkilerimin kendine geldiğini gördüm. Artık ne dikersem dikeyim mutlaka elimin altında hazır bulundurduğum çeşit topraklardan ve yardımcı malzemelerden (vermiculit, perlit, ponza) bitkinin cinsine göre de karışımlar yaparak bunlara dikiyorum. Ve toprağın çok geçirgen su tutmayan bir yapıya sahip olmasını tercih ediyorum.

Gardenia gelişime devam ediyorsa, sürekli yeni yapraklar veriyorsa sorunu yok demektir. Çiçek vakti ortama göre değişebilir. Benimkiler içerde olduğundan çiçekleini açıp bitirdiler. Şu an sadece yaprak dal gelişimi var.

Bir müddet izlemeye alın baktınız gelişim yok, veya geriliyor o zaman toprak değişimine gidersiniz.

polemos
26-05-2014, 13:00
Sayın N.Akdas,

Madem yeni değiştirdiniz, şimdi yeniden bitkiyi strese sokmaya gerek yok. Ben de yıllarca bu hazır torfları tek basına kullandım ama açıkçası karışım kullanmaya basladıktan sonra bitkilerimin kendine geldiğini gördüm. Artık ne dikersem dikeyim mutlaka elimin altında hazır bulundurduğum çeşit topraklardan ve yardımcı malzemelerden (vermiculit, perlit, ponza) bitkinin cinsine göre de karışımlar yaparak bunlara dikiyorum. Ve toprağın çok geçirgen su tutmayan bir yapıya sahip olmasını tercih ediyorum.

Gardenia gelişime devam ediyorsa, sürekli yeni yapraklar veriyorsa sorunu yok demektir. Çiçek vakti ortama göre değişebilir. Benimkiler içerde olduğundan çiçekleini açıp bitirdiler. Şu an sadece yaprak dal gelişimi var.

Bir müddet izlemeye alın baktınız gelişim yok, veya geriliyor o zaman toprak değişimine gidersiniz.

Gardenya için toprak karışımında neleri önerirsiniz? Hidrokültüre uygun mu sizce?

Sent from my iPhone using Tapatalk

musk
26-05-2014, 13:45
Gardenya için toprak karışımında neleri önerirsiniz? Hidrokültüre uygun mu sizce?

Ben, torf veya cocopit , perlit, biraz ponza, bahçe toprağı veya şu sihirli toprak adı altında satılan toprak dan harmanlanmış bir karışım kullanıyorum genelde.

Hydrokültür hakkında bilgim yok maalesef :(

N.Akdas
26-05-2014, 14:14
Sayın N.Akdas,

Gardenyamda tomurcuk oluşana kadar yaprak gelişimi devam etmekteydi.
Tomurcuklanınca yaprak gelişimini durdurdu.Hatta büyümeye çalışan yavru yapraklar tomurcuklandığından beri kaç aydır aynı boyuttalar.
Bunun sebebi tomurcuğa kalkması mı?Yoksa topraktaki besin ihtiyacından dolayı mı acaba?
Eğer sorun topraktaysa değiştirmek yerine sizin gibi vilmorin ve demir sülfat vermem yeterli olur mu?
Yoksa toprak mı değiştirmeliyim?Alalı 1 sene olacak 2 kere toprak ekleme yaptım.1 kere koyun gübresi verdim.
Sabah kalktığmda tomurcuklarında pamuksu bit gördüm eve gidince elimle temizleyeceğim ama yeterli olur mu ki?

N.Akdas
26-05-2014, 14:17
Ben, torf veya cocopit , perlit, biraz ponza, bahçe toprağı veya şu sihirli toprak adı altında satılan toprak dan harmanlanmış bir karışım kullanıyorum genelde.

Maşallah toprakta bir ben yokum o derece :p

musk
26-05-2014, 15:19
Gardenyamda tomurcuk oluşana kadar yaprak gelişimi devam etmekteydi.
Tomurcuklanınca yaprak gelişimini durdurdu.Hatta büyümeye çalışan yavru yapraklar tomurcuklandığından beri kaç aydır aynı boyuttalar.
Bunun sebebi tomurcuğa kalkması mı?Yoksa topraktaki besin ihtiyacından dolayı mı acaba?
Eğer sorun topraktaysa değiştirmek yerine sizin gibi vilmorin ve demir sülfat vermem yeterli olur mu?
Yoksa toprak mı değiştirmeliyim?Alalı 1 sene olacak 2 kere toprak ekleme yaptım.1 kere koyun gübresi verdim.
Sabah kalktığmda tomurcuklarında pamuksu bit gördüm eve gidince elimle temizleyeceğim ama yeterli olur mu ki?

Şimdi benim bu bitkideki izlenimlerime göre (1.5 yıl) çiçek gözüktükten sonra çiçeğin büyümesi çok uzun zaman alıyor, yani çiçek çok yavaş gelişiyor. Ancak bu arada yaprak gelişimi devam ediyor. Açmaya yakın çiçeğin yeşil tonu birden renk değiştiriyor ve ondan sonraki süreç çok hızlı gelişiyor.

Yaprak renkleri koyu yeşilse demir sulfat vermenize gerek yok. Toprağın asitlik durumu çok önemli. Daha once defalarca söyledik yazdık, limon tuzu ara ara vermek lazım. Ve tabi musluk suyu vermemeli. illa verileceksede en azından iki gün dinlendirip vermeli.

Toprak eklemeyi toprak veya saksı değiştirmekle eş tutamayız. Bitkinizin boyu nedir saksısı nedir bilmiyorum. Bitki çok büyük, saksı altında kaybolmuşa değiştirin. Saksı toprağını hafif kurutarak yavaşça saksısından çekip çıkarın, tabi toprağını dağıtmayın, kokler iyice sarıp sarmalamışsa, dokunduğunuzda toprak dökülüp ayrılmıyorsa köklerden, bir veya en fazla iki numara büyük saksıya geçirin.

Yaparak dökmediğine göre (bahsetmediğinizden oyle olduğunu varsayıyorum) durumu çok kötü değil. Vitamin desteği verin.

Pamuksu bite gelirsek, bitkiniz küçükse ve her yerini görebiliyorsanız elle temizlemeyi deneyin. Ama unutmayın bu bit gözükmeyen yerlerde genelde saklanır. iki dalın birbirini öptüğü yerlerde, dal yaprak birleştiği yerlerde vs... iyice inceleyin.

N.Akdas
26-05-2014, 17:44
Şimdi benim bu bitkideki izlenimlerime göre (1.5 yıl) çiçek gözüktükten sonra çiçeğin büyümesi çok uzun zaman alıyor, yani çiçek çok yavaş gelişiyor. Ancak bu arada yaprak gelişimi devam ediyor. Açmaya yakın çiçeğin yeşil tonu birden renk değiştiriyor ve ondan sonraki süreç çok hızlı gelişiyor.

Yaprak renkleri koyu yeşilse demir sulfat vermenize gerek yok. Toprağın asitlik durumu çok önemli. Daha once defalarca söyledik yazdık, limon tuzu ara ara vermek lazım. Ve tabi musluk suyu vermemeli. illa verileceksede en azından iki gün dinlendirip vermeli.

Toprak eklemeyi toprak veya saksı değiştirmekle eş tutamayız. Bitkinizin boyu nedir saksısı nedir bilmiyorum. Bitki çok büyük, saksı altında kaybolmuşa değiştirin. Saksı toprağını hafif kurutarak yavaşça saksısından çekip çıkarın, tabi toprağını dağıtmayın, kokler iyice sarıp sarmalamışsa, dokunduğunuzda toprak dökülüp ayrılmıyorsa köklerden, bir veya en fazla iki numara büyük saksıya geçirin.

Yaparak dökmediğine göre (bahsetmediğinizden oyle olduğunu varsayıyorum) durumu çok kötü değil. Vitamin desteği verin.

Pamuksu bite gelirsek, bitkiniz küçükse ve her yerini görebiliyorsanız elle temizlemeyi deneyin. Ama unutmayın bu bit gözükmeyen yerlerde genelde saklanır. iki dalın birbirini öptüğü yerlerde, dal yaprak birleştiği yerlerde vs... iyice inceleyin.

Yaprak rengi ve şekli bu sayfanın başında sn. hira nın paylaştığı fotonun aynısı.
Sadece iki yaprağı sararmaya yakın durumda oda bayağıdır üzerinde ve yapraklarını dökmüyor.

Limon tuzu dediğiniz gibi arada veriyorum.
Suyuna gelecek olursak içme suyu veriyorum genelde ya da çeşme suyunu kaynatıp dinlendirip veriyorum.
Vitamin desteği derken vilmorini mi kastediyorsunuz?

musk
26-05-2014, 18:00
Yaprak rengi ve şekli bu sayfanın başında sn. hira nın paylaştığı fotonun aynısı.
Sadece iki yaprağı sararmaya yakın durumda oda bayağıdır üzerinde ve yapraklarını dökmüyor.

Limon tuzu dediğiniz gibi arada veriyorum.
Suyuna gelecek olursak içme suyu veriyorum genelde ya da çeşme suyunu kaynatıp dinlendirip veriyorum.
Vitamin desteği derken vilmorini mi kastediyorsunuz?

Evet. Bu durumda eksiği gübre gibi gözüküyor.

N.Akdas
27-05-2014, 13:29
Evet. Bu durumda eksiği gübre gibi gözüküyor.

Bana vilmorin şart oldu anlaşılan.

N.Akdas
27-05-2014, 20:07
Bugün baktım tomurcuklarım birazcık daha büyümekle beraber 3 tane daha küçücük tomurcuğum oluşmuş.Toplamda 12 oldu açarlarsa boyu küçücük ama bol çiçekli olacak.

gltsry2000
27-05-2014, 21:16
Migrostan satın aldım,Mersinden gelmiş gardenyalar.

polemos
28-05-2014, 01:03

Şu an üzerinde bol tomurcuk var. Toprak değiştirirsem tomurcuklarını döker mi ?

musk
28-05-2014, 07:41
Şu an üzerinde bol tomurcuk var. Toprak değiştirirsem tomurcuklarını döker mi ?

Üzerinde bol tomurcuk varsa sorunu yok demektir. Neden değiştiriyorsunuz?

İlla değiştirecekseniz kalıp seklinde çıkartıp yeni saksiya dikin. Toprağını bozmazsanız bir şey olacağını sanmıyorum.

polemos
28-05-2014, 07:44
Üzerinde bol tomurcuk varsa sorunu yok demektir. Neden değiştiriyorsunuz?

İlla değiştirecekseniz kalıp seklinde çıkartıp yeni saksiya dikin. Toprağını bozmazsanız bir şey olacağını sanmıyorum.

Tomurcukların ve yeni yaprakların gelişimi çok yavaş. Bu normal midir?

N.Akdas
28-05-2014, 08:50
Migrostan satın aldım,Mersinden gelmiş gardenyalar.

Ne kadarda büyüklermiş. Bol çiçekler :)
Tanesini kaça aldınız acaba?
Bende tekrar gardenya almak istiyorum sizinkilerin boyutlarında

musk
28-05-2014, 10:46
Tomurcukların ve yeni yaprakların gelişimi çok yavaş. Bu normal midir?

Sayın Polemos,
Bir kaç msg üstte okudunuzsa söyle yazmışım;

polemos
28-05-2014, 13:15
Sayın Polemos,

Bir kaç msg üstte okudunuzsa söyle yazmışım;

Teşekkür ederim

gltsry2000
28-05-2014, 21:59
Ne kadarda büyüklermiş. Bol çiçekler :)
Tanesini kaça aldınız acaba?
Bende tekrar gardenya almak istiyorum sizinkilerin boyutlarında

20 tl. aldim,migrostan bugun baktim 3 adet daha vardi .bauhausta 1 kariş boyu 18.5 tl.
benim gardenia baston cinsi 60 a yakin cinsi var. bence bu boyda bu fiyata mükemmel çiçekleri açıyor mis gibi kokuyorlar 1 hafta oldu alalı.

Gül Batur
28-05-2014, 23:13
Şindi çicek zamanı.

N.Akdas
29-05-2014, 14:00
20 tl. aldim,migrostan bugun baktim 3 adet daha vardi .bauhausta 1 kariş boyu 18.5 tl.
benim gardenia baston cinsi 60 a yakin cinsi var. bence bu boyda bu fiyata mükemmel çiçekleri açıyor mis gibi kokuyorlar 1 hafta oldu alalı.

Allah allah ne kadar da uyguna almışsınız ben o kadar yer geziyorum küçücükleri ve hiçte hoş gözükmeyenleri bile 30 tlden başlıyor.
Ayrıca 60 türü bırakın 2. bir türü bile yok.
Hangi migrostan aldınız acaba?
Sizin aldıklarınızın türü ne ve hepsi aynı tür mü?

gltsry2000
29-05-2014, 20:37
Allah allah ne kadar da uyguna almışsınız ben o kadar yer geziyorum küçücükleri ve hiçte hoş gözükmeyenleri bile 30 tlden başlıyor.
Ayrıca 60 türü bırakın 2. bir türü bile yok.
Hangi migrostan aldınız acaba?
Sizin aldıklarınızın türü ne ve hepsi aynı tür mü?

Beylikdüzü cumhuriyet mahallesinden 3 ay önce açılan 2m migrostan aldım fiyata bende inanamadım,önce bi tane aldım sonra 2 adet daha aldım,üzerindeki etikette Yanko ltd. mersinde üretilmiştir gardenia baston etiketi vardı bu akşam bile 1 adet vardı migrosta satılmamış henüz,ancak migros un içinin havasından yaprakları ölü gibiydi.

Bauhausadan saksı ve açelya toprağı alıp toprak ekledim ve saksılarını değiştirdim sıvı vitamin verdim. 3 üde aynı tür. fikir versin diye bauhaus daki gardenyanın fotosunu da ekliyorum, Beğendiyseniz Maşallah derseniz sevinirim.

N.Akdas
30-05-2014, 20:22
Beylikdüzü cumhuriyet mahallesinden 3 ay önce açılan 2m migrostan aldım fiyata bende inanamadım,önce bi tane aldım sonra 2 adet daha aldım,üzerindeki etikette Yanko ltd. mersinde üretilmiştir gardenia baston etiketi vardı bu akşam bile 1 adet vardı migrosta satılmamış henüz,ancak migros un içinin havasından yaprakları ölü gibiydi.

Bauhausadan saksı ve açelya toprağı alıp toprak ekledim ve saksılarını değiştirdim sıvı vitamin verdim. 3 üde aynı tür. fikir versin diye bauhaus daki gardenyanın fotosunu da ekliyorum, Beğendiyseniz Maşallah derseniz sevinirim.

Maşallah çok güzeller :)
Bu 3 gardenyadan daha önce gardenya yetiştirmeyi denediniz mi?
Bauhaus dakiler sizinkilerin yanında ne kadar da küçük kalıyorlar.
Ve neredeyse aynı fiyattalar.
Dikkatinizi çekti mi müge satışı var mıydı saksı da ya da pakette falan

gltsry2000
30-05-2014, 23:10
Maşallah çok güzeller :)
Bu 3 gardenyadan daha önce gardenya yetiştirmeyi denediniz mi?
Bauhaus dakiler sizinkilerin yanında ne kadar da küçük kalıyorlar.
Ve neredeyse aynı fiyattalar.
Dikkatinizi çekti mi müge satışı var mıydı saksı da ya da pakette falan

Maşallah için teşekkürler :)
İlk defa gardenya deniyorum ağaç formunda olması beni cezbetti ve yazın dışarıda kışın evin içinde olmasıda çok hoş,daha önce mum çiçeği denedim ama çok zor nazlı çiçek,Müge çiçeğini hatırlayamadım.

N.Akdas
31-05-2014, 13:48
Maşallah için teşekkürler :)
İlk defa gardenya deniyorum ağaç formunda olması beni cezbetti ve yazın dışarıda kışın evin içinde olmasıda çok hoş,daha önce mum çiçeği denedim ama çok zor nazlı çiçek,Müge çiçeğini hatırlayamadım.

Ya evet ağaç şeklinde olanları daha bir göz dolduruyor.
Sanki daha kolay yaşatılıp çiçek açtırılırmış gibi geliyor göze
bugün gardenyama baktım.Annemde gardenyam açmadı diyip duruyorsun.
Gidip en büyük açmış halini alacağım al bak açtı diyeceğim en sonunda diyor :)

Müge çiçeği ise bence çok zarif bir çiçek birde çok güzel kokusu varmış
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/11150.htm

pria
07-06-2014, 19:28
Özellikle bakımının zor olduğunu okuduğum gardenyalarım şimdilik gayet sağlıklı görünüyor..Birisi sabah onbire kadar diğeri sabah onbir ile üç arası güneş görüyor..İkisi de esintili bir alanda..

Öğle güneşi alan gardenyamı biraz iyi takip edemedim, ancak salyangozlar yapraklarını yiyince farkına varabildim..
ama ikisi de çok sağlıklı..
ikisinde de tomurcuklar açmaya hazırlanıyor..Bir yandan da yeni filizler patlamağa hazırlanıyor..
Öğle güneşi alanın tomurcukları daha şişkin..

Bunları dikeli sanırım 5 ay falan oldu..Üç defa denizyosunu eritilmiş suyla gübreledim sadece..

Bir de 15 gün önce sulama suyuna limon tuzu eritip verdim..
İstanbul'a yağan son yağmurlardan önce de toprağın asiditesini arttırır diye üre gübresi serptim 15-20 gram..

Yapraklar çok parlak, koyu yeşil ve gösterişli..

Sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum..

Sayın musk'un verdiği bilgileri ve paylaştığı deneyimleri okuya okuya, dilerim bu gardenya macerasında başarılı oluruz..

musk
08-06-2014, 10:53
Özellikle bakımının zor olduğunu okuduğum gardenyalarım şimdilik gayet sağlıklı görünüyor..Birisi sabah onbire kadar diğeri sabah onbir ile üç arası güneş görüyor..İkisi de esintili bir alanda..

Öğle güneşi alan gardenyamı biraz iyi takip edemedim, ancak salyangozlar yapraklarını yiyince farkına varabildim..
ama ikisi de çok sağlıklı..
ikisinde de tomurcuklar açmaya hazırlanıyor..Bir yandan da yeni filizler patlamağa hazırlanıyor..
Öğle güneşi alanın tomurcukları daha şişkin..

Bunları dikeli sanırım 5 ay falan oldu..Üç defa denizyosunu eritilmiş suyla gübreledim sadece..

Bir de 15 gün önce sulama suyuna limon tuzu eritip verdim..
İstanbul'a yağan son yağmurlardan önce de toprağın asiditesini arttırır diye üre gübresi serptim 15-20 gram..

Yapraklar çok parlak, koyu yeşil ve gösterişli..

Sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum..

Sayın musk'un verdiği bilgileri ve paylaştığı deneyimleri okuya okuya, dilerim bu gardenya macerasında başarılı oluruz..

5 ay geçtikten sonra çiçekler büyümeye bitki gelişmeye başlamışsa bu macera atlatılmış demektir :) Ancak kışın ne olacak ona bakmalıyız.

Ben hep içerde yetiştirdiğim için bu konuda tecrübem yok şimdilik, bunu da siz test edeceksiniz sayın Pria.

Bu arada sphagnum yosununuz varsa bu bitkinin çok kolay ve kısa sürede havai köklendirme ile çoğaltılabilidiğini gözlemledim. Bilginiz olsun. http://www.agaclar.net/forum/1291376-post121.htm

N.Akdas
10-06-2014, 09:49
Toplamda 12 tane tomurcuğu olan gardenyamın 3 tane tomurcuğu kaldı.
Diğerleri döküldü neden acaba?
Kalan 2 tanesinin büyüklüğü pria nın tomurcuğu kadar ***. onlarda dökülmez.

musk
10-06-2014, 11:25
Toplamda 12 tane tomurcuğu olan gardenyamın 3 tane tomurcuğu kaldı.
Diğerleri döküldü neden acaba?
Kalan 2 tanesinin büyüklüğü pria nın tomurcuğu kadar ***. onlarda dökülmez.
Sayın N.Akdas,
Sayın Pria'nın son resimdeki ucu beyazlaşmış olarak görünen boydaki gonca 24 saat içinde açacak bir goncadır.
Sizinki de o durumdaysa artık dökmez. Ancak diğerlerini döktüyse bir sorun var demektir.
Simdiye kadar çok yaşmışsınız ama bir resim eklememişsiniz ya da ben göremedim. Birkaç resmini koyarsanız daha iyi değerlendirilebilir.
Daha once zararlılardın bahsetmişsiniz, bakalım bunlar tam olarak temizlendi mi?. Bitkinin genel görünümü nedir sağlıklı mı sağlıksız mı? çok mu suladınız , az mı suladınız... Birçok sebep çiçek dökümüne neden olabilir.

pria
10-06-2014, 13:15
Sayın N.Akdas,
Sayın Pria'nın son resimdeki ucu beyazlaşmış olarak görünen boydaki gonca 24 saat içinde açacak bir goncadır.

Gerçekten de bu gardenyalar üzerine çok yoğunlaşıp uzmanlaşmışsınız sayın musk..

Ben yukarıdaki fotoyu çekeli 2 gün oldu..
Dediğiniz gibi demek ki 24 saat sonra yani dün tomurcuk patlamağa başlamış..

Ben de yukarıdaki mesajınızı okuyunca bugün daha bir dikkatli baktım balkondan ve gardenyada bir beyazlık görünce indim aşağı ve ilk çiçeğimi sevinçle gördüm..

Diğerleri de kabarıyor..

Bu gardenyayı biraz ihmal ettim biraz, eğer salyangozların sevdiğini bilseydim ara ara yanına uğrardım..Yine de tomurcuklara eşlik eden çok sayıda filiz var..Sürmeğe çalışıyor onlar da..

Ayrıca bu sphagnum yosunu ile köklendirme olayınız çok pratik..
Sizi izledikçe az hatayla bu konuda kendimi geliştireceğim sayın musk..

Çiçeği koparıp evde bir bardağa koymayı istiyoruz eşimle ama çiçeğin sapı çok kısa, biraz uzun kessek bu kez de yeni yaprak filizlerinin oluşup sürmeğe başladığı gözlere yazık olacak..
Eğilip yerinde koklayacağız galiba..

Selamlar..

N.Akdas
10-06-2014, 15:01
Sayın N.Akdas,
Sizinki de o durumdaysa artık dökmez. Ancak diğerlerini döktüyse bir sorun var demektir.
Simdiye kadar çok yaşmışsınız ama bir resim eklememişsiniz ya da ben göremedim. Birkaç resmini koyarsanız daha iyi değerlendirilebilir.
Daha once zararlılardın bahsetmişsiniz, bakalım bunlar tam olarak temizlendi mi?. Bitkinin genel görünümü nedir sağlıklı mı sağlıksız mı? çok mu suladınız , az mı suladınız... Birçok sebep çiçek dökümüne neden olabilir.

Bende resmini koymak isterdim ama öyle bir şansım yok maalesef :(
Birazcık suyu kaçırdım sanırım.Ben ayrı sulamışım babam ayrı
Zararlılara gelecek olursak arada gördükçe temizliyorum.
Bugün aldığım bitki besinini eve gidince vereceğim bakalım ne olacak.
Besinin üzerinde 60 günde 1 verin yazıyordu.

musk
10-06-2014, 18:09
Gerçekten de bu gardenyalar üzerine çok yoğunlaşıp uzmanlaşmışsınız sayın musk..

Ben yukarıdaki fotoyu çekeli 2 gün oldu..
Dediğiniz gibi demek ki 24 saat sonra yani dün tomurcuk patlamağa başlamış..

Ben de yukarıdaki mesajınızı okuyunca bugün daha bir dikkatli baktım balkondan ve gardenyada bir beyazlık görünce indim aşağı ve ilk çiçeğimi sevinçle gördüm..

Diğerleri de kabarıyor..

Bu gardenyayı biraz ihmal ettim biraz, eğer salyangozların sevdiğini bilseydim ara ara yanına uğrardım..Yine de tomurcuklara eşlik eden çok sayıda filiz var..Sürmeğe çalışıyor onlar da..

Ayrıca bu sphagnum yosunu ile köklendirme olayınız çok pratik..
Sizi izledikçe az hatayla bu konuda kendimi geliştireceğim sayın musk..

Çiçeği koparıp evde bir bardağa koymayı istiyoruz eşimle ama çiçeğin sapı çok kısa, biraz uzun kessek bu kez de yeni yaprak filizlerinin oluşup sürmeğe başladığı gözlere yazık olacak..
Eğilip yerinde koklayacağız galiba..

Selamlar..

Sayın Pria,
Uzmanlık demeyelim de gözlem diyelim. Uzman olmak için daha çook ekmek yememiz lazım :). Sabahtan aksama kadar ofiste bitki karşımda durunca gelişmeleri takip etmek de kolay oluyor.

Maalesef bitki dışarıda olunca güzel kokusundan faydalanmak biraz zor oluyor.
Bitkiniz henüz küçük, biraz daha gelişince nasılsa form vermek için bol bol budamanız gerekecek. O zaman çiçekli bir kaç dalı içiniz acımadan alırsınız eve.
Benimki içerde olduğu için gidip gelmelerde sürekli burnuma güzel kokusu geliyor.

Bu arada maalesef çiçeği günlerce büyüsün diye bekliyoruz ama açması solması 4 gün den fazla sürmüyor. İlk iki gün en güzel formundadır dana sonra rengi kreme dönüyor formu bozuluyor ve kuruyup gidiyor.

musk
10-06-2014, 18:15
Bende resmini koymak isterdim ama öyle bir şansım yok maalesef :(
Birazcık suyu kaçırdım sanırım.Ben ayrı sulamışım babam ayrı
Zararlılara gelecek olursak arada gördükçe temizliyorum.
Bugün aldığım bitki besinini eve gidince vereceğim bakalım ne olacak.
Besinin üzerinde 60 günde 1 verin yazıyordu.

Sayın N.Akdas,
Sudan olabilir. Zaten toprağının da torf olduğunu söylemiştiniz yanlış hatırlamıyorsam. Torf maalesef çok su tutan sulanmadıında da kaskatı kesilip ne kadar sulasanız kolay kolay ıslanmayan bir yapıdadır.

Bitkiyi sulamadan daima elinizle toprağı (siz de babanız da) yoklamaya alıştırın kendinizi. Her bitki için bu geçerli. Toprak çok islak ise su vermeyi erteleyin. hafif nemli gibi olması en idealidir.
Aldığınız gübrenin ne olduğunu bilmiyorum ama üzerinde yazan talimata uymanız doğru olur.

N.Akdas
10-06-2014, 21:04
Aldığım besin aşağı linkteki sayfanın aşağısına doğru resmi ve bilgisi bulunmakta.
Bitki Besini..ÇİÇEKLİ SÜS BİTKİSİ BESİNİ GittiGidiyor'da 64578344 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/bitki-besini-cicekli-sus-bitkisi-besini-64578344)
Sabah 9 gibi suyun içine bıraktım besini 19:00 gibi de gardenyama verdim.
Bakalım ne olacak bu arada tomurcuğum 3 tane değil 4 tane kalmış.
Yapraklarımın koyu yeşil rengi de açılmış durumda.Siz böyle bir durum varsa demir eksikliği var demiştiniz.
Başka bir sitede okuduğuma göre de azot eksikliğine de benziyor.
Bitkilerde Azot Eksikliği (http://www.ziraattube.com/m/54/bitkilerde-azot-eksikligi.html)
Sorunun tam ne olduğunu anlayamadığım için bu besinde de hem azot hem de demir bulunduğu için bunu bir deneyeyim dedim ne kadar doğru yaptım orası şüpheli :(

musk
11-06-2014, 08:32
Aldığım besin aşağı linkteki sayfanın aşağısına doğru resmi ve bilgisi bulunmakta.
Bitki Besini..ÇİÇEKLİ SÜS BİTKİSİ BESİNİ GittiGidiyor'da 64578344 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/bitki-besini-cicekli-sus-bitkisi-besini-64578344)
Sabah 9 gibi suyun içine bıraktım besini 19:00 gibi de gardenyama verdim.
Bakalım ne olacak bu arada tomurcuğum 3 tane değil 4 tane kalmış.
Yapraklarımın koyu yeşil rengi de açılmış durumda.Siz böyle bir durum varsa demir eksikliği var demiştiniz.
Başka bir sitede okuduğuma göre de azot eksikliğine de benziyor.
Bitkilerde Azot Eksikliği (http://www.ziraattube.com/m/54/bitkilerde-azot-eksikligi.html)
Sorunun tam ne olduğunu anlayamadığım için bu besinde de hem azot hem de demir bulunduğu için bunu bir deneyeyim dedim ne kadar doğru yaptım orası şüpheli :(

Aldığınız gübrenin üzerinde yazan değerler doğruysa ayda bir vermeniz uygundur.
Veya önerilen su miktarını iki misline çıkarıp 15 günde bir de verebilisiniz.

Azot eksikliğinden olan sararma alt yapraklarda başlar ve tam sarı olur kısa sürede de yaprak düşer.
Demir eksikliği ise üst yapraklarda damarlar koyu renk kaldığı halde geri kalan kısım çok açık yeşil olur ve yaprak uzun süre de bu şekilde yaşar.
Sizinki muhtemelen ikincisidir.

Gardenianın demir eksikliğini o karışımdaki demir miktarı gideremeyebilir. Bir müddet deneyin duruma göre bakarsınız.