PDA

View Full Version : Gardenia jasminoides (Gardenya)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10

lerdemir
20-08-2007, 10:58
Rica ederim Fatma E.,

Gardenyanız kapalı balkonda ise yaprakların nemlilik ihtiyacını karşılamak için ilaveten nemlendirmeniz gerekir.

Bunun için de, alışkanlık haline getireceğiniz şekilde, kendi periyodunuz dahilinde, incecik sis gibi püskürtme yapabilen bir fısfıs ile gardenyanın yapraklarını hem alttan hem de üstten sislendirmeniz, nemlendirmeniz gardenyanıza iyi gelecektir.

Ben bu uygulamayı, haftaiçi eve geç döndüğüm için hemen her gece yatmadan önce; haftasonları akşamüstü evdeysem, doğrudan gün ışığının vurmadığı aydınlık bir saatte gün içinde yapıyorum.

Yalnız yaprakları fısfıslarken dikkat edilmesi gereken bir husus var:

Tomurcukların iyice büyüyüp, açılmaya başladığı (Yani yeşil tomurcuğun dış çeperinin aralanıp da beyaz rengin görülmeye başladığı zaman; hani anlarsınız ki bir gün sonra çiçeğiniz mis gibi açacak, işte o zaman) andan itibaren fısfıslamayı yaparken, püskürttüğünüz suyun o beyazı görünen tomurcuğa ve ertesi günden sonra mis gibi açmış olan bembeyaz gardenya çiçeğinin üzerine doğrudan gelmemesine özen gösterebilirseniz, çiçeğiniz beyazlığını daha çabuk kaybetmez.
Çünkü açmış gardenya çiçeğine su temas edince daha çabuk kararıyor sanırım; hem su hem de burun (koklarken dikkat) teması için de durum aynı :)

Ben su püskürtürken çok da titizlenmeden sadece açmış çiçeğin üzerine boştaki elimi (çiçeğe temas etmemeye çalışarak) siper ediyorum; o çiçeğin dalına da su püskürtmüyorum.

Hem, 3-4 gün fısfıssız kalsa ölmez ki zaten değil mi ! :)

Fatma E.
20-08-2007, 11:35
Aslında ben de fısfıslamakla fısfıslamamak arasında kalmıştım. Forumda bu konuda farklı deneyimler var :( Madem öyle diyorsunuz ben de yaprakların nemini eksik etmem bundan sonra ;)

Tomurcukların iyice büyüyüp, açılmaya başladığı (Yani yeşil tomurcuğun dış çeperinin aralanıp da beyaz rengin görülmeye başladığı zaman; hani anlarsınız ki bir gün sonra çiçeğiniz mis gibi açacak, işte o zaman) andan itibaren fısfıslamayı yaparken, püskürttüğünüz suyun o beyazı görünen tomurcuğa ve ertesi günden sonra mis gibi açmış olan bembeyaz gardenya çiçeğinin üzerine doğrudan gelmemesine özen gösterebilirseniz, çiçeğiniz beyazlığını daha çabuk kaybetmez.

Hele bir tomurcuklar açmaya karar versin, ozaman onları gözümden bile sakınacağım ;)

lerdemir
20-08-2007, 13:16
Ben teşekkür ederim ilknur aşık;

Ben de forumda bilgiye nasıl ihtiyaç duyuyorsam, az çok bilgi sahibi olduğumu düşünebildiğim konularda da bilgiyi o şekilde sunmaya çalışıyorum.

Fayda görürseniz ne mutlu bana.

Hepimizin burada buluşma amacı da bu değil mi zaten...

NOT: Bu forumdaki Her Derde Deva, Soranların Dostu, Hızır Mine Hn.'ın :D başlığı olan Mine Pakkaner'e soralım (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=27) konusunun 27.sayfasının 805. mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92435&postcount=805)ndan itibaren gardenya hakkında sorulmuş sorular ve Mine Hn'ın uzman görüşleri bulunuyor.

Forumda yazı kirliliği olmaması açısından aynen buraya kopyalayıp nakletmek yerine; okuyanlara da kolaylık olması için altı çizili kelimelere bağlantıları ekliyorum.
Orada, teknik bir uzman tarafından verilmiş yanıtlar hepimize ışık tutuyor gardenya bakımı konusunda.
Altı çizili kelimelerin üzerine fare ile gelip bir kez tıklarsanız ilgili mesaj açılacaktır.
27.sayfayı takip eden 28. ve 29.sayfalarda da parça parça devam ediyor konu: 27.sayfada mesaj numaraları 805, 806; 28.sayfada mesaj numaraları 811, 813 'bu nacizane benimdir:), 815, 819 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92609&postcount=819) (bu mesaj çok önemlidir), 840; 29.sayfada 843, 844, 845, 847, 856 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=102074&postcount=856) (bu da çok önemli), 858, 859 (Bu da benim:) ), 862 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=102086&postcount=862) (teyit mesajıdır).

Sevilay
20-08-2007, 13:52
Sayın Lerdemir verdiğiniz cevaplar için size minnettarım.Bu arada anladığım kadarıyla limon tuzunu demir sülfatla beraber vermeyeceğiz.sanki çizelge şöyle olacak;
1 normal sulama-1 demir sülfatlı sulama-1 normal sulama-1limon tuzlu sulama
Ve bu sulamaları bitki boynunu bükmeden yapmayacağız.
Umarım doğru anlamışımdır?
Eşiminki de açarsa hemen bir resmini koyacağım foruma.Tabii becerebilirsem.;)

lerdemir
20-08-2007, 14:08
Estağfurullah Sevilay,

"Boyun büktürme metodu" :D kesin de (benim uzun zamandır başarı ile uygulamamdan ötürü böyle konuşabiliyorum); limon tuzu ve demir sülfatın beraber verilmemesi gerektiği izlenimini tam olarak nereden edindiniz?

Veya belirttiğiniz sıralama nasıl oluştu?

Zira, ben daha dün akşamüstü limontuzu ve demir sülfat eklenmiş suya daldırarak suladım gardenyamı...

Belirttiğiniz bu iki husus hakkında da yazı okuduğumu hatırlayamıyorum da? Umarım yanlış birşey yapmamışızdır...

Sevilay
20-08-2007, 14:41
Genel olarak her 4 sulamadan en az ikisine limon tuzu ilave ediyorum

Demir sülfatı; 1litre suya 1 çay kaşığı (Tepeleme değil, silme, yani azıcık) olacak şekilde karıştırıp her 3. veya 4. sulamada, suda eritip sulama suyu ile bitkiye veriyorum.

Sayın Lerdemir yukardaki tavsiyelerinizden ben bu sonucu çıkardım.Ama madem siz ikisini beraber verdiniz.Demek ki ben yanlış anlamışım.
Eğer istersek benim yanlış anladığım gibi de versek olur mu?;)

lerdemir
20-08-2007, 15:03
Olur tabi, neden olmasın...

Ben, benim uyguladığım sıklığı belirtmek istemiştim.

Siz söyleyince tekrar okudum, sizin söylediğiniz gibi bir periyot çıkıyor hakikaten.

Sadece, bunları uygulayacağım diye kendinizi çok da sıkmayın; atlarsanız bir sıkıntı olmaz yani. Atlamak sorun yaratmaz da, aşırı sıklaştırmak sorun yaratır.

Sadece teknik açıdan bu iki maddenin etkileşiminde arızi bir sonuç olur mu onu da teknik bir arkadaşa danışmak gerekir diye düşünüyorum. Lakin, ben aylardır bu ikisini bir arada kullandım, bir zarar veya hasar görmedim gardenyamda.

O yüzden azar azar; ara ara...

Daima...

Sağlıklı, huzurlu, mutlu günler...

Yeşilparmak
26-08-2007, 21:44
Sulama konusu herhalde bir muamma. 1 senedir gardenya sahibiyim saksı altındaki tabağı susuz hiç bırakmadım.her zaman döküyorum, mübarek sanki söğüt. o sular nereye gidiyor çok merak ediyorum. işin tuhafı o suları başka çiçeğe döksem kesin çürür.
buda resimleri...

http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/0pV40913.jpg

lerdemir
27-08-2007, 09:11
Yeşilparmak merhaba,

Maaşallah; çok sağlıklı görünüyorlar.

Ancak, gardenyada pek tercih edilmeyen şekilde tek veya iki sap halinde ince uzun yapıları olmuş; belki de suyu bol görünce ve de tepeden hiç sürgünleri budanmadığı için yana değil, ince ve uzunca yukarı uzamışlar.

Benim merak ettiğim ise

- Böyle bir sulama uygulamasında bitkinin tomurcuklanıp tomurcuklanmadığı,
- Tomurcuklanıyorsa sağlıklı bir şekilde çiçeğe dönüp dönmediği,
- Tomurcuklar oluyor da düşüyorsa ne oranda kayıp olduğu,
- Bir de sulama dışındaki ortam ve bakım bilgileri (Işık, ısı, gübre, vb)

Oğuzhan
27-08-2007, 09:11
Maşallah.Hergün mü tabağa su koyuyorsunuz.?
Çiçek açıyorlar mı?
Ve de güneş alıyorlar mı?
Çok güzel ve sağlıklılar.:)

Yeşilparmak
27-08-2007, 20:45
Sevgili yeşilsever dostlarım.
ilk önce kandilinizi kutlarım.gardenyalarımı budamayı istemekle beraber aslında ağaç formunda duruşları nasıl olur onu merak ediyorum. ama ****** hepsininde boylu olmasınıda istemiyorum.
-tabağından suyu hiç eksik etmiyorum; dediğim gibi o kadar su 1 günde nereye gidiyor çok meraktayım.
-çiçekler balkon çıkmasındalar ve önlerinde kesinlikle güneşlik perde yok tül perde var. direk gün ışığı değilde dolaylı olarak alıyorlar.
-Ayda bir defa demir sülfat takviyesi ve limon tuzu ekstresinden ikram ediyorum.
-çiçek dökümü çok güzeldi ta ki pamuklu bitler istila edene kadar. sağolsunlar ziraat ilacı satan o çok bilgili ziraat mühendislerini buradan kınıyorum bana sırf ilaç satarak bitkimin uçlarını kuruttukları için. (mine hanımın verdiği arap sabunu ve yağlı tarif mükemmel bir çözüm)
-şu anki durumları uçlarının kurumuş hallerinden kurtulmalarının resmidir.zaten ilaçladığım zaman çiçekteydiler ve maalesef hepsi kurudu.
-yaz,kış aynı yerdeler güney cephesinde sabah 09:00,dan öğleden sonra16:00,a kadar güneş görüyor.kışın doğalgaz sobam en kısıkta onlar için yanıyor ve ortam sıcaklığı 16 dereceden aşağı düşmemiştir.
-ilk aldığımda saksı değiştirirken köydeki yanık gübreden ekledim o kadar.
-tomurcuk düşme olayı 10 tanede 2 tane kadar onuda bir engellesem daha ne isterim.
Benden şimdilik bu kadar yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Mine Pakkaner
27-08-2007, 21:05
...sağolsunlar ziraat ilacı satan o çok bilgili ziraat mühendislerini buradan kınıyorum bana sırf ilaç satarak bitkimin uçlarını kuruttukları için. (mine hanımın verdiği arap sabunu ve yağlı tarif mükemmel bir çözüm)
...

Anladığım kadarıyla şanssız bir durumla karşılaşmışsınız. Aranızda bir yanlış anlaşma oldu sanırım, ya da uygulama bir hata var.Uçlar kurumuşsa dozajı ayarlayamamış olabileceğiniz düşünülür. Her zaman söylediğimiz konu da, önce bir yaprakta uygulama yapıp bitkinin tahammülünü ölçmenizdir.

Bu şanssız tecrübeye rağmen yine de zirai ilaçları ziraat mühendislerinin tavsiyeleri dışında almayınız ve kullanmayınız. Diğer meslek erbaplarının veya amatörlerin yapacağı tavsiyelere uymak yerine onlara güvenin.

Yeşilparmak
28-08-2007, 05:28
sevgili "lerdemir" ve "elfogi" maşallah demeniz ne kadar hoş. Teşekkür ederim.
Mine hanım resimi herhalde siz küçülttünüz. teşekkürler, birde budama konusunda bilgi verebilirmisiniz; hatta zahmet olmazsa benim resimim üzerinde gösterseniz çok güzel olur tavsiyelerinizi bekliyeceğim.

Mine Pakkaner
28-08-2007, 10:10
Sevilay'ın gardenyasının hastalığı ile ilgili mesajlar http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=97 başlığına taşındı.

sempe
28-08-2007, 11:26
Bütün tomurcuk dökülmelerini, kararmalarını suya bağlamıştım oysa, şimdi bütün gardenya tabaklarını suyla doldurdum.:D Bakalım ne olacak? Üzerlerinde bir tane bile tomurcuk yoktu zaten.

lerdemir
28-08-2007, 11:42
Ben bu tabakta su uygulamasına muhalifim gardenyada...

BenBen1967
29-08-2007, 17:14
Üzülerek bildiriyorum tüm gardenyalarım kurudu:(Üstüne üstlük bu yıl bir çiçek açmışlardı sormayın .Taşındıktan sonra eşim sulamayı unutmuş 1 ay üstüne eve gittim hepsi köklere kadar kurumuşlar ,sanırım pamukçuk bitler kurumayı hızlandırdı:(

Oğuzhan
29-08-2007, 18:35
Benben1967 geçmiş olsun.Çok üzüldüm.
Benim ithal olanda komple kurudu.Onu kaybettim.Sevgili Penelophe'nin göndermiş olduğu var.Şu anda aynı duruyor.İnşallah yaşar.

Yeşilparmak
04-09-2007, 21:54
"benben1967" gardenyanın başına gelen durum çok üzücü.:( en kısa zamanda en güzel bir gardenya sahibi olmanı dilerim.

lerdemir
05-09-2007, 12:52
BENBEN1967,

Sizin gardenya çeliğinizden köklendirdiğim 1 adet gardenyam var; köklendi ama gelişmesi çok yavaş henüz haliyle. Dipdiri, capcanlı.

Yuvasına geri dönmek istiyorsa eğer, derhal gerekeni yaparım.

Ne dersiniz?

lerdemir
11-09-2007, 18:43
Gardenyam yine çiçek açtı; ancak bir farkla.

Bu sefer, aynı dalda aynı anda 2 çiçek birden açtı...

Ve daha da bir sürü tomurcuğu var üzerinde...

İşte size; (yapraklarının tüm doğal kiri ile) iyisi ile kötüsü ile çiçeklerin fotoğrafları...

zenfree
11-09-2007, 19:00
Maşallah. Çok güzeller.

sempe
11-09-2007, 20:02
Her açan gardenyada ve fulde aynı şeyleri soruyoruz. Ekstra birşey yaptınız mı? Maşallah çok güzeller.

lerdemir
11-09-2007, 22:37
Sempe,

Ekstra birşey yok, hayır.

Sadece bu başlığın en başından beri belirttiğim düzenli bakımı uyguluyorum...

Ama bu bile ekstra gibi aslında. Çok itina ediyorum gardenyama...

Elfogi,

Evet Elfogi, ithal bu gardenya; ama ben onu ehlileştirip yerlileştirdim bu yaz...
Harbiyedeki 2007 Peyzaj Fuarında bir dost hediye etmişti. O gün bugündür beraberiz onunla (gardenyayla tabi ki):p
Düne kadar balkonda duruyorlardı. Dün, çiçeklerin bir gün içinde açacak hale geldiklerini görünce ve de hava ısısı düştüğünden dolayı içeri aldım.

Yoksa tüm yaz boyunca açık balkonda idi.

Sabahın ilk saatlerinden öğlen 13:00 civarına kadar doğrudan güneş ışığı alıyordu...

Şu an pencere içinde, yine aynı açıda, aynı şekilde ışık alacak...

Asıl maksat gardenyanın mis kokusu açık havada ziyan olup gitmesin :)

İşten eve döndüğümde evin kapısını açar açmaz mis gibi bir koku doluyor ilk nefesimde... En güzeli de bu...

Tüm beğeni ifadeleriniz için teşekkürlerimle...

Ayrıca Bitki Dünyası > Üretim Teknikleri (Tohum Çimlendirme/Çelikleme/Aşılama) > Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia Jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689) başlığında da başka bir gardenya üzerinde bir zihni sinir projesi uyguladım. İlgilerinize...

lerdemir
12-09-2007, 09:18
Tabi ki görüntülerim.

Yeter ki siz isteyin...

Ben memnun olurum.

Görmemişin gardenyası olmuş, tutmuş her çiçeğini fotoğraflamış gibi olmasın da :)

habibe
12-09-2007, 09:36
;) Görmedik tabi ki. Merak ediyoruz,

"Görmemişin gardenyası olmuş, tutmuş her çiçeğini fotoğraflamış " gibi olmaz da ,

" Görmemişin birinin gardenyası olmuş, tutmuş herkese göstermiş " gibi olur :p ;)

Yeşilparmak
12-09-2007, 19:08
sevgili lerdemir gerçekten gardenyanız çok güzel."maşallah" diyelimde nazar değmesin.:rolleyes: şu aşamada budamayı düşünüyormusunuz yoksa önümüzdeki senemi planlıyorsunuz?

lerdemir
12-09-2007, 19:31
Bu gardenyanın şu an formu top gibi yuvarlak, çalı formunda.

Herhangi bir dalı diğerlerine nazaran aşırı uzamamış olduğundan dolayı görüntüsü güzel.

Dolayısı ile budamayı düşünmüyorum.

Peki gerçekten budamalı mıyım? Ya da yukarıda bahsettiğim gibi estetik bir uyumsuzluk dışında gardenyaların ne zaman budanması gerektiğini bilen var mı?

Ne zaman ve ne için budanmalı gardenyalar?

Penelophe
13-09-2007, 00:02
Estetik uyumsuzluk haricinde çiçeklenme bittikten sonra, tüm sürgünler yarı yarıya veya 3 te 2 oranında budanır.
Estetik yani çalı formunda bitki elde etmek için ise Nisan-Ağustos ayları arasında uç alımı yapılır. Uç alımı yapılacak sürgünler 10-15 cm kadar uzamış olmalıdır.
Gardenyayı ilk aldığım zamanlar İkea'da ki bitki reyonuna bakan görevliden öğrenmiş ve not tutmuştum bu bilgileri.;)

lerdemir
13-09-2007, 04:06
Bilgi için çok teşekkür ederim ama ben genellikle satışçıların her zaman da doğru bilgi aktarmadıklarını görmüşümdür.

Bu bilgiyi acaba uzman bir teknik yetkilimizden de teyit etme imkanımız olur mu ki?

Fatma E.
13-09-2007, 07:43
Benim gardenyam malesef ölüyor sanırım :( Yaprakları sararıyor ve tomurcukları çiçek açamadan düşüyordu daha önce yazdığım gibi. Sulama işini boyun bükme metoduna göre yaptım. Limon tuzunu ihmal etmedim. Spreylemeye devam ettim. Ama hala sararma ve tomurcuk kaybı devam edince aspirinli su vermeye kalktım. Ölçü yarım litreye yarım aspirinmiş, ama ben bunu unutmuşum malesef. İki katı ekleyecektim diye 1 litreye 2 aspirin attım :o Ve malesef artık yapraklar teker teker kuruyor. Ve susuz olmadığı halde yapraklar cansız ve boyunları bükük :( Sanırım yakın zamanda gardenyamı kaybedeceğim :(

Lerdemir bu arada çiçeğiniz harika maşallah :)

lerdemir
13-09-2007, 10:31
Fatma E.

Acaba sararan yaprakların çok yakın fotoğrafını eklemeniz mümkün mü? Dolayısı ile sararmanın türüne göre (damarların arasında mı, damarların kendisinde mi; ya da sadece genç ve küçük yapraklar mı yoksa kart ve büyük yapraklar mı) teknik arkadaşlarımız tarafından bir yorum yapabilmek kolaylaşabilir.

Veya bitkinin yapraklarının gövdeyle bitiştiği noktada miniminnacık beyaz nokta halinde böcekler var mı (pamuklu bit, unlu bit) ?

Şahsen, bitkinindurumunun 1 litreye 2 adet aspirin katarak sulamaktan kaynaklandığını düşünmüyorum, ama teknik uzmanlarımıza danışın dilerseniz...
Mien Pakkaner'e soralım başlığında danışabilirsiniz...

Fatma E.
13-09-2007, 10:53
İlgilendiğiniz için teşekkürler lerdemir. Fotoğrafları ekliyorum. Pamuk biti yok, ya da herhangi başka bit, böcek.

Yapraklar artık sararmıyor direk kararıyor. Ve bu çok hızlı oluyor. Daha sabah (3 saat kadar önce) toplamıştım kararan yaprakları, şimdi yine ne kadar çok kararmış yaprak olduğunu görünce iyice ümitsizliğe kapıldım :(

gilan
14-09-2007, 12:25
İlk aşamada ne yapılabileceğini bilmiyorum ama eğer kuruma durmazsa diye birşeyler söylemek istiyorum. Benim de ithal gardenyam sarara sola yaşamaya çalışıyordu. Birden bir gecede bütün yaprakları kurudu. (Bir gecede bu kadar çabuk nasıl kuruyabildiğini hala anlamış değilim.) Ben de ertesi gün tüm kuru yaprakları topladım, ve bahçe makasıyla da tüm dalların uçlarını biraz budadım. Ortaya bir tane bile yaprağı olmayan, ağaç iskeleti gibi birşey çıktı. Ben yine de az az sulamaya devam ettim. Bir kaç hafta sonra ise yeniden yeşermeye, yaprak çıkarmaya başladı. Demek istediğim, kurumayı durduramazsanız bile gardenyanızdan hemen vazgeçmeyin.

Fatma E.
14-09-2007, 14:32
Teşekkürler gilan. Benimki de aynen dediğiniz gibi çok kısa sürede kurudu.
Bu sabah baktığımda bir dal hala sağlıklı görünüyordu. Ortadaki dallar tamamen kurumuş, bir tanesi de ölüm döşeğinde gibiydi. Ben de bunların 3 kök olduğunu düşünerek tamamen kurumuş olanın kökünü kesip çıkarttım, eğer hastalık varsa diğerlerine geçmesin diye acele etmek istedim açıkçası. İnşallah sağlam olduğunu düşündüklerime birşey olmaz.

lerdemir
14-09-2007, 21:52
Fatma E,

Üstten 3. (sondan 2.) fotoğrafta, sol elinizin hemen altında arkasında taze yeni yapraklar görünmekte.

Bir yandan yaprak kaybederken bir yandan da yeni yapraklar veriyor görünüşe göre.

Kuruma emaresi gösteren yaprakları hiç vakit geçirmeden kesmenizi öneririm.

Ayrıca, bu kuruma şekli, benim aşırı doz bitki besini uygulamamdan yanan bitkime benziyor. Acaba sizde de mi böyle bir durum söz konusu oldu?

Eğer öyle ise, forumda "aşırı doz" kelimeleri ile arama yaparsanız bu durumu nasıl atlatmak gerektiğine dair Mine Hn ve diğer üyelerin tarfileri ile benim uygulamalarımı göreceksinizdir.

Bir de yapraklarınızın alt yüzlerinde miniminnacık kırmızımsı veya kahverengimsi partiküller var mı? (Bitki zararlısı)

lerdemir
14-09-2007, 22:36
Bu arada, en son yüklediğim fotoğraflardaki iki çiçek henüz kokularını kaybetmemişken, komşu dal da onlara eşlik etti ve bir mis çiçek de o verdi.

Bugün açan çiçek için biraz acele ettiğimin farkındayım; henüz tam büyüklüğüne erişmedi ancak ilk açan iki çiçeğin rengi iyice bozulmadan üçlü görüntüleyeyim istedim...

Gecenin bu saatindeki kötü ışık koşullarında bir minik seyirlik olsun istedim gardenya severlere...

M.Sema
14-09-2007, 22:41
Merhabalar.Benim de yeni aldığım bir gardenyam var.Aldıktan sonra site içinde epeyce bir araştırma yaptım.Anladığım o ki bakımı oldukça zor ve çok nazlı bir çiçek.Ama kokusu ve güzelliğine değer.Sn Fatma E çiçeğinizin durumuna çok üzüldüm.Tabii Mine Hanım size mutlaka daha iyi bilgi verecektir ama benim aklıma da ilk gelen doz fazlalığı oldu.Birde acaba güneşte fazla mı kaldı?Okuduklarımdan aklımda kalan??direkt güneş ışığını sevmiyordu.

lerdemir
15-09-2007, 00:51
Doğrudan güneş ışığını sevmediği konusunda hemfikir değilim.

İstanbul'da, güneydoğu istikametine bakan bir pencerede, sabahın ilk ışıklarından öğlen 13:00 civarına kadar doğrudan güneş alan bir noktada muhafaza ediyorum gardenyamı ben... Sonrasında ise doğrudan güneş ışığı almıyor ama aydınlık kalıyor bulunduğu nokta...

zenfree
15-09-2007, 00:58
Sevgili Lerdemir yine bone geçiriyor musun üstlerine?;)

Penelophe
15-09-2007, 01:14
Lerdemir'e katılıyorum, benim gardenyalar bayılıyor doğrudan güneş ışığına.;)

lerdemir
15-09-2007, 01:27
Hayır zenfree.

Çoktan o bebekliklerini atlatıp ergen oldular. Sadece spreyleme ile temin ediyorum nemlerini. Bir de, aslında boneye sığmayacak kadar büyüdüler :)

M.Sema
15-09-2007, 22:49
Tamam o zaman hemen çiçeğimi sabah güneşi alan bir yere koyuyorum.Teşekkürler arkadaşlar.

Fatma E.
16-09-2007, 09:59
Galiba sorun aşırı doz. Aspirini fazla vermiştim, arkasına bir de bitki besini verdim, bu hale geldiler. Topraktan çıkardığım tüm yaprakları kurumuş olan kökü gilan'ın mesajından sonra şimdi başka saksıya aldım. Orada sulamaya devam edeceğim. Tabi kökler zarar görmüştü çıkarırken ama bir ihtimal kurtulur belki ;) Bu arada bahsettiğim sağlıklı dal hala sağlıklı görünüyor. Umarım onu da kaybetmem. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

Oğuzhan
24-09-2007, 16:53
21348
Elimde tek kalan gardenya.Sevgili Penelophe'nin hediyesi.Daha hiç açmadı.

tanermurat
26-09-2007, 22:24
Gardenya ile yeni ilgilenmeye başladım.Yazılanları da dikkatle okumaya çalıştım.
Fakat burada bahsi geçen sorunlarla hiç karşılaşmadım.
Bu da benim" Gardenyam ".(altı haftalık)

Sevilay
27-09-2007, 08:30
Geçtiğimiz hafta sonu Bauhaus'da bol Gardenya vardı ve o küçücük Gardenyaların üstü tomurcuk doluydu.

Bana üretici tarafından fazla!! beslenmişler gibi geldi.Eve gelince bozulurlar korkusundan çok istememe rağmen alamadım.:(

Tabii aklım Bauhausta kaldı.:p

M.Sema
27-09-2007, 09:17
Ben Ankara Bauhaustan almıştım 2 hafta önce.Eve gelince ilk işim forumları okuyup toprak,su,nem,gübre vs. isteklerini öğrendikten sonra ona göre hizmet verdim gardenyama ancak son durum yapraklar yemyeşil üzerinde ilk aldığımdan beri var olan 5/6 adet tomurcuk açmadı henüz.Ancak tomurcuklardan birini dün atmış üstünden.Sevilay Hn haklısınız galiba albenizi olsun diye fazla besliyorlar sanırım.

Fatma E.
27-09-2007, 09:32
Ben de o bir önceki sayfada görülen ve şimdi son günlerini yaşadığını düşündüğüm gardenyamı Bauhausdan almıştım. Ve aldığımda üstünde 20den fazla tomurcuk vardı. Malesef bir tanesi bile açamadı. Hepsi teker teker döküldü. Sema Hanım umarım sizin gardenyanızın başına da aynı şey gelmez.

lerdemir
27-09-2007, 10:14
tanermurat,

Şu geçen 6 haftalık süre içinde, gardenyanızı muhafaza koşullarınızdan bahsedebilir misiniz diğer gardenyacılara?

Nasıl bakıyorsunuz gardenyanıza?

Işık durumu, sulama sıklığı, kullanılan su, ilave besinler, veya uyguladığınız herhangi bir yöntem vb gibi.

M.Sema
27-09-2007, 11:42
Sn Lerdemir özellikle sizin 332 nolu mesajda belirttiğiniz konulara dikkat ettim.Örneğin 4/5 sulamada bir limon tuzlu su ve kireçli su değil içme suyu veriyorum.Toprağı ve tabağı ıslak kalmayacak ancak hergün mutlaka sabah erken su veriyor,sabah ve akşam yapraklarına su püskürtüyorum.Hatta Fatma Hanımın dediği gibi içtiğim kahveyi bile paylaşıyorum.2 hafta önce yanmış hayvan gübresi verdim.Bu haftada Bauhaustan aldığım sıvı gübreden vermeyi düşünüyorum.

M.Sema
27-09-2007, 11:47
Ayrıca sabah güneşini alan camla kapalı balkonda yaşıyor.Bu arada Ankara'da gece gündüz sıcaklık farkı olmaya başladığı için balkonun camları gece kapalı gündüz teki açık.Çamaşırlarımı bu balkona seriyorum nem olsun diye.

tanermurat
27-09-2007, 22:36
Arkadaşlar özel bir uygulamam yok sadece yaptıklarımı size yazıyorum.
Bakalım bir altı hafta daha sonra bu yaptıklarımın yararı olacakmı.
Şu andaki mevsim için bir gün sabah erken su veriyorum,diğer gün sprey ile kaynatılmış ılık su sıkıyorum.
Hafta başındada eşit oranlı 20-20-20 toz gübreyi sulandırıp tarif edilenin yarı miktarını sulama suyuna veriyorum.Aldığımdan beri dört kez kullandım.
Birde resimdeki saksı aslında ikinci bir saksıdır.Onunda içinde diğerinin boyundan daha kısa bir saksı vardır.Bitki bu saksının içindedir.
Dıştaki saksıda içteki saksıya çok az temas eden bir miktar su vardır.Eksildikçe ilave edip seviyeyi koruyorum.Ayrıca çok bol ışıklı bir yerde çiçek yetiştirdiğimi söylemeliyim.Binanın konumu biraz güney-güneydoğu arası istikametde.Ama kesinlikle direk güneş altında değiller.Tüm çiçekseverlere iyi akşamlar.

sapudeaure
28-09-2007, 10:37
Sevgili Lerdemir,kokuları tarif etmek zordur belki ama fulle,gardenyanın kokuları arasında size göre benzelik varmı?

lerdemir
28-09-2007, 17:00
Sevgili sapudeaure,

Bu soru doğrudan bana geliyor ise forumdaki bir kısım arkadaşımızın olduğu gibi benim de koku takıntım olduğu ayyuka çıkmış demektir :D

Evet; koku gibi elle tutulamayan ve gözle görülemeyen bir şeyi kelimeler ile tarif çok zor; üstelik de tamamen kişisel algıya bağlı olduğu için de kişiden kişiye değişen bir niteliği var.

Bir de bu durumun üstüne, dili kullanma yeteneği ile iletişim sürecindeki söz söyleyen ile dinleyenin algıları arasındaki olası farkları da göz önüne alırsak beni ne büyük bir zorluğa ittiğinizi ifade etmeden geçemeyeceğim ;)

Şahsi tarife ve kıyaslamaya gelir isek:

Kesiften hafife sıralarsak bence ful'ün kokusu daha kesif. Gardenya fule göre daha hafif sayılır; kaldı ki gardenya bile orta-üst yoğun kokulu bir çiçektir.

Gardenyanın kokusu bence tatlımsı, şekerli ve yoğun; hani koyu bir muhallebi su gibi akmaz da biraz daha yavaş hareket eder ya, işte gardenya da öyle tatlımsı bir yoğunlukta. Burnunuza değecekmişcesine yaklaşıp derin bir nefes çektiğinizde genizinize kadar ilerleyen ve orada bir süre yapışıp kalan bir rayihaya sahip bir koku.

Ful ise gardenya kadar şekersi olmayan, gardenyadan daha kesif, sanki hafifçe limon çiçeği ile manolya çiçeği karışımı bir esinti de barındıran yoğun bir koku yayar bence...

Sanki yapraklarının daha sık, daha yoğun oluşu; daha keskin ama sanki gardenyadan daha az tatlımsı olan kokusunu, insanları bayıltmasın diye bastırmaya çalışır gibidir.

Fakat sanki gardenya kadar yağlımsı ve kalıcı bir etki bırakmıyor az önce bahsettiğim üzere genizde.

Sanırım pek yardımcı olamadım :(

Tabi bu ful kokusu izlenimi, uzun yıllar öncesinden dimağımda kalan hatıralardan derleme.

Hele benim nazlı ful bir açsın; esas analiz, tarif ve kıyaslamayı o zaman görün siz... :cool:

Hoş kokulu günler..

sapudeaure
28-09-2007, 17:09
Sevgili Lerdemir süpersin:)Teşekkürler.Sen olabildiğince harika tarif etmişsin.Aslında benim soru mantıksız oldu.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 17:37
Lerdemir, ancak bu kadar tarif edilir. Koku burnumuza kadar geldi.

Oğuzhan
28-09-2007, 18:23
:D Lerdemir süpersin ben özlemiştim.Çok güzel tarif etmişsiniz.Neyse ki benim kiler (Fuller)yakında açacak..:D

Todor
28-09-2007, 19:39
Sevgili Lerdemir, bir de hanımeli ile gardenyayı mukayese etsen?

Yeşilparmak
28-09-2007, 22:20
Bu tariften sonra canım tatlı çekmedi desem yalan olur.:D:D

French
28-09-2007, 23:27
Benim gardenyama pamukçuk biti geldi. Söylendiği gibi kolonyalı karışım yaptım, botanikçiden ilaç aldım. Her gün tek tek püüskürtüyorum, ama 1 ayı geçmesine rağmen kökünü kazıyamadım, yeniden çıkıyorlar. Tomurcuklarım çıkıyor ve daha açamadan soluyorlar. Lütfen yardım edin...

lerdemir
29-09-2007, 11:52
Geçmiş olsun French;

Sevgili Mine Pakkaner'in "Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23099&postcount=12)" mesajında sorununa çareler detaylıca anlatılmış, eminim sorununuz kökünden çözülecektir.

Orada özetle:

"Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız" der.

İlaçlama için de dilerseniz zirai ilaç, dilerseniz de şu tariflerle ev yapımı ilaç kullanabileceğinizi söylemiş:

"Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.

1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz."

Gibi gibi... devamı orada işte ;)

Ayrıca üyelerimizden memet de aynen şöyle demiş:

"Üzerini pamuk örtenleri kullanacağın ilaçtan etkilenmeyeceği için, onları fiziki olarak temizle önce, daha sonra arap sabunu yağ karışımı olan ilacı kullan. Toprağın üstünden bir parmak kadar temizle ve at. ilacı daha sonra tekrarlamanda fayda olacak."

İlaveten, yine Mine Hn'ın şu mesajına (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18256&postcount=54) da bakılabilir...

Bir de öneri; forumun ARAMA fonksiyonunu kullanmak bu gibi durumlarda çok işe yarıyor; tavsiye ederim...

Tekrar geçmiş olsun dileklerimle...

French
01-10-2007, 21:06
Teşekkür ederim Lerdemir,

Ben de arama bölümünden bu makaleyi bulmuştum ve alkol karışımını uygulamıştım. 2 günde bir yapmama rağmen yeterli olmadı. Bir de arap sabunu karışımı deneyeyim ve toprak tabakasının üstüne alayım.
İnadım inat, kurtaracağım gardenyamı...
Teşekkürler...

sinaninci1
01-10-2007, 21:13
Selam
Buna benzer bir problemde bende var beyaz sinekler ucusuyor sadece gardenya ve limona gidiyor ayni solusyonu kullana bilirmiyim
Teskkurler

sinaninci1
01-10-2007, 21:14
Sinekler cok ufak

ozz
01-10-2007, 23:38
Selam
Bu başlığı epey inceledim ama maalesef nasıl çoğaltırım bir türlü rastlıyamadım.Paylaşırsanız sevinirim.

lerdemir
02-10-2007, 08:52
Merhaba ozz,

Maalesef söylediğinde haklısın.

Gardenyanın çoğaltımı ile ilgili "Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia Jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689)" başlığında deneysel bir çalışma örneği var.

Ancak ben bundan 5 ay kadar önce forumdan bir üye arkadaşımızın bana göndermiş olduğu iki adet gardenya çeliğinden birini koyu renkli bir cam bardakta yaklaşık 2 ayda köklendirmeyi başarmıştım. Suya koyup, üstüne de şeffaf derin dondurucu poşetlerinden bone yaparak, haftasonları her öğlen veya haftaiçi akşamları birer saat boneyi kaldırıp havalandırarak yapraklarına da fısfıs yaparak...

Uzman bir kişiden teknik bir açıklama -hatta mümkünse çizimle- gelebilseydi keşke şu sorunuza...

Sevilay
02-10-2007, 10:02
Lerdemir,Gardenya başlığında Picea Pungens'in mesajını bir oku istersen.;)

Ben okudum.:mad::mad::mad:

6 yıl.:dilli::dilli:

Aslında bizimkini rahmetli yaptığımda 7 yaşındaydı.

Mine Pakkaner
02-10-2007, 10:27
Gardenyanızdan üretim yapacaksanız mutlaka tepe çeliği kullanın. yani bir sürgünün üst tarafı. Ara çelikle yapılan üretimlerde bitkinin formu düzgün olmamaktadır. Yani uzun bir sürgünün orta kısmını keser seniz bu ara çelik olur.

Bu noktadan sonra, yarı odunsu veya bir yumuşak sağlıklı dal seçiniz. Aşağıdaki gibi kesiniz. Yaprak uçlerını küçültme sebebiniz su kaybını azaltmak. Çeliğin dibi boğumdan sonra en fazla 1 cm uzun olsun. Elinizde varsa köklendirme hormonuna batırınız, yoksa aspirinli suya koyup bekletiniz (tarifi daha önce verdim), asprin içindeki salisilik asitin köklendirmeye olumlu etkisi var, bunu konuşmuştuk.

http://www.knowledgeofbonsai.org/propagation/images/stem/4.gif

Daha sonra saksınızı, yarı yarıya torf ve perlit (bulamazsanız iyice yıkanmış dişli dere kumu) ile doldurunuz. Hijyene dikkat ediniz. Bu konuda dergide bir yazı (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html) yazmıştım, okuyunuz. Sonra saksıyı hazırladığınız harçla doldurunuz. Bir çubukla açtığınız deliklere çelikleri dikiniz. Güzelce sulayınız. üzerini de sera etkisi yapması için aşağıdaki gibi kapayınız.

http://www.knowledgeofbonsai.org/propagation/images/stem/1.gif

Hipermarket pastanelerinde pastaları koydukları şeffaf kapaklı kaplar var. Ben evde onları üretim kabı yapıyorum, aklınızda olsun. Hazır mini sera görevi görüyor.

Sıcak ve aydınlık bir yere üretim saksınızı koyun, güneşte durmasın, haşlanır. Sık sık havalandırın ki çürüme yapmasın, suyunu da düzenli kontrol edin.

Gardenyanın çelikten üretimi başkaca bir özel tedbir gerektirmemekte. Kolay gelsin.

lerdemir
02-10-2007, 10:36
Peki ben doğrudan suda köklendirmiştim, yanlış mı yapmışım veya tesadüfen şans eseri mi olmuştur dersiniz?

Mine Pakkaner
02-10-2007, 16:12
Levent Bey suyu da bir köklendirme ortamı olarak kullanmak mümkün. Pek çok bitkiyi de bu şekilde ürettiğinizi biliyorum. :) Yaptığınız yanlış değil. Nasıl yaptığınızı anlatırsanız denemek isteyen üyelerimiz olacaktır.

Todor
02-10-2007, 16:23
http://www.knowledgeofbonsai.org/propagation/images/stem/1.gif

Ben bunun yerine aynı görev için 10 lt.lik pet su bidonu kullanıyorum. Böylece atık malzemede değerlenmiş oluyor.

sempe
02-10-2007, 16:53
Ben ithal gardenyamda dip sürgünleri diye düşündüğüm bölümlerini ayırıp 4 parçaya bölüp dikmiştim, bir sorun çıkmadı hepsi tuttu. Hatta hepsini farklı ışık alan bölgelere koyup ışık isteklerini gözlemledim, güneşte ve yarı gölgede olanların büyümesinde değişiklik olmadı. Bir tane daha büyük ithal gardenyam var onda da 6-7 parça halinde sürgün var. Gardenya dipten sürgün verir mi? Gözlemleyen oldu mu? Yoksa benim aldıklarım zaten birkaç kök halindemi satılmıştı anlayamadım.
Yerli gardenya dipten sürgün vermiyor ondan eminim.:)

denizakvaryumu
04-10-2007, 15:07
http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=Gardenia_Tubifera

Altın sarısı çiçekleri olan golden gardenyayı da unutmayalım arkadaşlar

lerdemir
04-10-2007, 16:11
Sempe,

6-7 parça dipten sürgünü var dediğiniz bitkinin fotoğrafını eklemeniz mümkün mü?

denizakvaryumu,

Ne güzel görünüyor gerçekten de. Tam siparişlik değil mi?

sempe
05-10-2007, 15:09
Sürgünleri olduğunu düşündüğüm gardenya.

sempe
05-10-2007, 15:10
Bunlarda böldüğüm gardenyalar. Sol taraftaki açmakta olan bir ful tomurcuğu :)

tourkana
07-10-2007, 12:57
Merhaba ,
Daha önce fotoğrafını eklediğim kalın gövdeli ve açık yeşil yapraklı gardenyamın yaprak uçlarında (bazı dallarında),kararmalar var.Bunlar neden olabilir,önlemi nedir?

ataser
07-10-2007, 19:40
Bence gübresi çok gelmiş, bende öyle olmuştuda.:(
Bu arada gardenyanız kökten sürgün veriyor, hatta kök civarından kalın büyük bir yaprağı kopartın göreceksiniz gene hemen sürgün verecek oradan.
Ama o sürgünler köklenmiyor. Ben toprak seviyesini yükselterek sürgün dibini toprak altında bıraktım ama kök salmadı.
Çelikten de kök alamadım malesef, ya çürüyor ya da kuruyor. Ama gardenyam kontrolden çıktı bol limon tuzu bu bitkiyi delirtiyor.

lerdemir
08-10-2007, 11:08
tourkana,

O "bazı dallarda"ki yapraklarda hiç zararlı var mı, yaprak altlarında özellikle?

Veya acaba, yaprakları düzenli fısfıslamadın mı, yapraklar nemsiz kalıp aşırı ve direkt güneş altında kurumaya mı başladı ki?

Ataser,

Bence aşırı gübreden değil, öyle olsaydı sadece uçlardan olmazdı kuruma, yaprak bütün olarak kahverengileşip kurumaya başlardı. Benim aşırı doz tecrübemde öyle olmuştu da :)

Sorun aşırı ışık, düşük nem ve yetersiz sulama olabilir mi ki?

"Bir Bilen"e mi sormalı acaba? :)

mehtap gürbüz
08-10-2007, 11:39
Sayın tourkana, bitkinin kökleri dışarda, galiba tamamen torfa dikilmiş, yani bitkide gıdasızlıktan kloroz başlamış.
Saksıya toprak ilave edin, tam doldurun ve bastırın, 15.15.15 karışımlı kompoze gübre ve demir sülfat'tan birer çorba kaşığı 1 lt. suda eritip bu su ile (alttan çıkmayacak) sulayın. Kolay gelsin. Hoşçakalın.

lerdemir
08-10-2007, 13:27
"Tamamen torf" olması tek başına bir gıdasızlık sebebi midir?

Torf'u, organik besin açısından doyurucu bir bitki yetiştirme ortamı olarak bilirdim ben oysa şimdiye kadar...

Bir de haddime değil ama kusuruma bakmayın; ben 20-20-20 NPK gübre kullanıyorum; 1lt kireçsiz suya 1 veya genelde yarım çay kaşığı -tepeleme değil, silme-. Peki bu 15-15-15 lik gübreden 1 lite suya 1 çorba kaşığı fazla gelip yanmaya sebep olmaz mı???

mehtap gürbüz
08-10-2007, 13:51
"Tamamen torf" olması tek başına bir gıdasızlık sebebi midir?

Torf'u, organik besin açısından doyurucu bir bitki yetiştirme ortamı olarak bilirdim ben oysa şimdiye kadar...

Bir de haddime değil ama kusuruma bakmayın; ben 20-20-20 NPK gübre kullanıyorum; 1lt kireçsiz suya 1 veya genelde yarım çay kaşığı -tepeleme değil, silme-. Peki bu 15-15-15 lik gübreden 1 lite suya 1 çorba kaşığı fazla gelip yanmaya sebep olmaz mı???

Merhaba, evet torf'un gıda değeri yoktur. Biz onu bitkinin rahat ve çabuk köklenmesi için kullanır, yaprak gübreleri ile üstten besleyerek istediğimiz forma getirir çiçeklendiririz.
Gübrenin ölçüsünde endişe ediyorsanız, 15 lik veya 20 lik te olsa başka gübrede kullansanız, en garanti yolu ERİTMEDEN vermektir. Toprakta suladıkça yavaş yavaş çözülür dahada düzenli beslenmiş olur.
Bizim verdiğimiz ölçülerde haklısınız saksı büyüklüğünü tahminen söylüyoruz. Sulandırmadan verildiği zaman çay veya çorba kaşığı fark etmez. Toprağın üstüne serpin toprağı bir çubukla çapalar gibi karıştırın ve sulayın.
Her sulamada bir miktar eriyecek hiç bir riski kalmayacaktır. Hoşçakalın.

Mine Pakkaner
08-10-2007, 14:12
Gardenyada sulandırılarak verilecek toksite yapmayan gübre ve demirsülfat dozu 1 lt suya 1 çay kaşığıdır. Gardenya tuza hassas bir bitki olduğu için besin elementi fazlası tuz etkisiyle yakar. Eğer ortam pH sını düşürmezseniz besini düzenli verseniz de ondan faydalanamaz ve bu biriken besinden ötürü toprak tuzlanır.
Toprak pH sı ve besin alımı ile ilgili pek çok yazı yamıştım lütfen onları da okuyunuz.

Eritmeden gübre koyacaksanız yavaş salınımlı gübre kullanmanız sorununuzu çözer, bütün kompoze gübreler yavaş salınımlı değildir. Fazlası bitkiyi yakar. Bu yüzden kimyasal gübreleri dikkatli kullanmanızı, azar azar vermenizi öneririm.

tourkana
08-10-2007, 14:32
Sayın tourkana, bitkinin kökleri dışarda, galiba tamamen torfa dikilmiş, yani bitkide gıdasızlıktan kloroz başlamış.
Saksıya toprak ilave edin, tam doldurun ve bastırın, 15.15.15 karışımlı kompoze gübre ve demir sülfat'tan birer çorba kaşığı 1 lt. suda eritip bu su ile (alttan çıkmayacak) sulayın. Kolay gelsin. Hoşçakalın.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Tüm dallarda değil bazı dallardaki yaprakların uç taraflarında kahverengileşmeler ve kurumalar var,kloroz olsa yaprak sararırdı sanırım.Hala demir ve gübre takviyesini şimdi yapmak mevsim zamanlaması açısından doğru mudur?
Görülen kökler bonsai çalışmasında kullanılmak üzere açıkta bırakılmış ve artık gövde halini almıştır.
Bonsai yarışmasına hazırlık için bu ağacı budadım ,saksı değişimi için şubatı bekleyeceğim.Umarım yaşar ve güzel bir bonsai olur.

Yeşilparmak
14-10-2007, 08:27
Merhaba sevgili Gardenya,cılar. Hepinizin Ramazan bayramınızı kutlar sağlıkla ve mutlulukla geçmesini dilerim.:):) Ne zamandır aklıma takılan bir konu var ve onu sizinle paylaşıp doğruluğunu anlamak istiyorum. Gardenya sahibi olmama işyerimdeki bir arkadaşım sebep oldu ve aşağı yukarı 1,5 senelik bir yetiştiriciliği var. Bu zaman zarfında Gardenyalarında HİÇ pamuklu bit çıkmadı, çünkü ben sık sık görmeye gittiğimden biliyorum. Arkadaşımın böyle bir hastalıktan böyle bir durumla karşılaşmadığından hiç haberi yok . Ben bu arkadaşın sulama tarzını bildiğimden pamuklu bit olmamasını buna bağlıyorum. Kesinlikle altındaki tabaktan suluyor ve suyu hiç eksik etmiyor. Toprağın üstü sanki kuraklık varmış gibi kuru. Peki siz ne dersiniz?:confused:

sempe
15-10-2007, 11:34
Sayın Yeşilparmak ben sizin daha önce yazdıklarınızı okuduğumdan beri tabaktan bol bol suluyorum. Şimdiye kadar bir sorun görmedim. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Bitkiler biranda değişti ve sürgünler uzadı. Fakat çiçek **** tomurcuk aşamasında hiç denemedim.
Pamuklu bit konusunda da bir sorunum olmadı. 5-6 ay önce bir kere toprak biti olduğunu düşündüm minik yaratıklarla karşılaştım. O zaman 1 hafta arayla 2 kez basudin ile suladım ve sorun çözüldü.

Yeşilparmak
15-10-2007, 16:44
Sevgili sempe peki öncedende tabaktanmı suluyordunuz yoksa üst kısımdan mı? Birde bu bahsettiğiniz "Basudin" kolay bulunan bir ilaç mı? Teşekkürler..

Mine Pakkaner
15-10-2007, 21:08
Sulama şekli ile zararlıların hiçbir alakası yoktur. Arkadaşınızın bitkisine pamuklu bit bulaşmamış olması bundan sonra bulaşmayacağını göstermez. Eğer saksı iç mekandaysa, pamuklu bitin yumurtalarının veya ergininin ona ulaşma imkanı olmazsa bu zararlıdan uzak olur.

Tabaktan sulama gardenyada iyi sonuç veriyorsa bitkinin saksı harcı çok süzektir (muhtemelen sırf torftur).

Yeşilparmak
17-10-2007, 21:31
Mine hanım sizin değerli bilgilerinize saygım sonsuz, lakin arkadaşımın bitkisi benden daha önce alındı ve hiç böyle bir durumla karşılaşmadı. :(Benim saksılarımda içeride ama ben her ay zeytinyağlı ve arap sabunlu ilacı kullanmak zorundayım. arada elimle temizlediklerimi saymıyorum bile.:mad: Bilemiyorum belki de saksı üst kısmında bulunan toprağın nemli olması zaralının üremesini ve çoğalmasını tetikliyor diye düşündüm.:confused: Herneyse ben 1 aydır tabaktan suluyorum. Deneyeceğim ve göreceğim. Bıktım bu bitlerden.....

sempe
17-10-2007, 21:47
Benim gardenyalarımda kullandığım harç; Torf, bahçe toprağı ve kum karışımı. Mine hanım sizin genel saksı harcına bakarak hazırlamıştım. Pamuklu bitle bu yıl hiç karşılaşmadım(umarım hiç karşılaşmam). Sadece gardenya da değil diğer bitkilerimde de pamuklu bit olmadı.
Mine hanım ithal gardenya sürgün verir mi? Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim? Ben gardenyalarımı bölerek çoğaltmıştım.

sinaninci1
17-10-2007, 21:49
Herkese merhaba
Mine hanim benim ciceklerim devamli balkonda,hic bir sorunum yok.
Fakat iceriye aldigim zaman topragin ustu bembeyaz oluyor.
Yalova"nin suyunda kirec olayida cok dusuk yok gibi,tabi kis geldi dusunmeye basladim yine,bir turlu sebebini bulamadim.
Saygilar.

sempe
17-10-2007, 22:04
Sevgili yeşilparmak basudin bir çeşit insektisit. Ben bahçedeki güller için almıştım. Basudin kolay temin edilebilir bir ilaç. Zirai ilaç satan yerlerde bulabilirsiniz.
Sulama konusuna gelince hala orta yolu bulamadım.;) Tomurcuk yokken tabaktan bol sulama sorun teşkil etmiyor gibi görünüyor. Tomurcuk dökülmesini ben fazla sulamaya bağlamıştım. Bakalım deneyerek göreceğiz.:)

Mine Pakkaner
18-10-2007, 01:25
...
Mine hanım ithal gardenya sürgün verir mi? Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim? Ben gardenyalarımı bölerek çoğaltmıştım.

İthal veya yerli bütün gardenyalar sürgün verir Sempe. Gardenyanız dip sürgünü mü vermişti de ayırma ile ürettiniz? Açıklar mısınız? Merak ettim :)

Mine Pakkaner
18-10-2007, 01:28
...
Fakat iceriye aldigim zaman topragin ustu bembeyaz oluyor.
Yalova"nin suyunda kirec olayida cok dusuk yok gibi,tabi kis geldi dusunmeye basladim yine,bir turlu sebebini bulamadim...

Sadece içeride bu durumu görmeniz enteresan. Bu elbette sadece kireci göstermez. Genel bir tuzlanmayı da haber veriyor size.

sinaninci1
18-10-2007, 01:32
Sadece içeride bu durumu görmeniz enteresan. Bu elbette sadece kireci göstermez. Genel bir tuzlanmayı da haber veriyor size.

Tavsiyeniz?
****** toprak degisimi
Saygilar

sempe
18-10-2007, 08:08
Mine hanım 421 ve 422 nolu mesajlarda dip sürgünleri ve dip sürgünlerinden ayırarak çoğalttığım gardenyaları göreceksiniz. :)

oyaağacı
09-11-2007, 15:56
Aldığımda iki tane çiçeği olan gardenyam çiçeklerini dökmeye başladı. Resimde parlak çıkmış ama dipleri çürümüş gibi yumuşak ve kahverengi.Forumdaki bilgilere dayanarak toprağını ıslak tutuyorum ,hergün yapraklarına su püskürtüyorum .Acaba başka bir hastalık mı bu?

oyaağacı
13-11-2007, 20:06
Mesajıma cevap alamadım zaten gardenyamda da tomurcuk kalmadı:( .

Mucip Gürbüz
13-11-2007, 20:12
Mesajıma cevap alamadım zaten gardenyamda da tomurcuk kalmadı:( .

Sayın Oya ağacı merhaba, Gardenyanın yaprakları sağlıklımı, yani fiziksel görünümü nasıl belirtirmisiniz.

lerdemir
14-11-2007, 12:48
Sayın oyaağacı,

Ben, sizin forumda okuduğunuzu söylediğiniz şekilde "toprağı ıslak tutmanızdan" kaynaklandığını düşünüyorum bu tomurcuk düşmelerinin.

Ben kendi gardenyamda ne zaman suyu biraz fazla kaçırsam tomurcukların sapır sapır döküldüğünü görmüştüm ilk zamanlarımda.

Sonra araştırdığımda fazla suyun, yani ıslak toprağın, tomurcuk dökme, çiçeğe dönememe sorununun en temel sebeplerinden biri olduğunu gördüm. Ve hemen suyu kestim.

Islak bırakmadan ancak kurudukça azar azar su verdim; toprak sadece nemli kalacak şekilde yani.

Hatta belki bu başlığın geçmiş sayfalarında okumuşsunuzdur; kendimce "boyun büktürme yöntemi" diye esprili bir şekilde adlandırdığım gibi, susuzluktan sürgünler ve/veya tomurcuklar diriliklerini ve dikliklerini kaybedene kadar sulamıyorum çiçeklenme dönemlerinde.

Böylece asgariye indi benim tomurcuk kayıplarım...

oyaağacı
14-11-2007, 17:02
fiziki görünümü iyi sadece tomurcuklarını döküyor.Ben nemi seviyor diye toprağını kurutmuyorum ayrıca yapraklarına su da püskürtüyodum tomurcuklar dökülünce fısfısı kestim.Mum çiçeği gibi sulayacağım yani öyle mi?

Mucip Gürbüz
14-11-2007, 17:20
Sayın oyaağacı, toprağı çamur hale getirmeyin,yüksek hava nemini çok sever, fosfat potas karışmı gübre verin çiçeklenmesi ve tomurcuk dökmemesi için. kolay gelsin.Hoşçakalın.

fatmadundar
17-11-2007, 09:11
Sn.Lerdemir
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız, tebrik ederim.
Gardenyanızın genel durumu da güzel.Ben de yaz içinde tomurcuklu, çiçek açmaya başlamış çok güzel görünümlü bir gardenya almıştım.Ne yazık ki bütün tomurcuklarını kısa zamanda döktü ve alt yapraklarını da dökmeye başlamıştı.Hemen zırai ilaç satılan bir yere gittim,anlattım.(Ozaman henüz bu siteden haberim yoktu)Yapraklarına püskürtmek için Fosfor ağırlıklı siyah bir toz verdiler.Uyguladım.Yaprakların dökülmesi durdu ama ,dökülmeden kalan iki adet minik tomurcuk nedöküldü ne de büyüyüp açtı.Uç yaprakları da olduğu gibi duruyor,hiçbir gelişme göstermiyor.Şimdi sizin deneyimlerinizden yararlanabilir miyim?Gardenyanızı limon tuzu,hümik asitdemirli gübre ile hazırladığınız su ile suladığınızı yazmışsınız.Bunları hangi miktarlarda kullanıyorsunuz?Hümik asit nedir?Demirli gübre şu saçıkıbrızı denilen gübre mi?.
Teşekkür ederim.

lerdemir
20-11-2007, 08:34
fatmadundar;

Güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim.

Çiçeğinizin tomurcuk dökme sebepleri için pek çok olasılık olabilir.

Bunun için, uzman arkadaşlarımızın daha rahat tespit yapabilmesini temin etmek üzere gardenyanızın hem genel, hem de yaprak ve tomurcuk detaylarını belirten şekilde fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü?

Ayrıca, gardenyanıza uyguladığınız bakım ve koşulları ile ilgili de bilgi verebilirseniz görüşler daha net olabilir.

Örneğin
- Bulunduğu ortamın ışığı nasıldır? Tam, direkt, yarım gün, tam gün...
- Sulama rejiminiz nasıldır? Haftada bir, kurudukça, sürekli ıslak, 1 bardak, 1 litre gibi.
- Bulunduğu yer bir ısı kaynağına yakın mı, soğuk pencere kenarında mı, esinti var mı vb.

Limon tuzu ile ilgili miktarları geçtiğimiz mesajlarda uzmanlarımız da belirtti, ben de kendi tecrübelerimi aktarmıştım. 1 litreye bir kaç minik beyaz leblebi boyutunda atıyorum birkaç sulamada bir.

Hümik asit ise bildiğim kadarıyla toprak düzenleyici. Bitkinin kökleri ile topraktaki besini daha iyi almasına yardımcı olan bir madde. Sadece hümik aside özel bir başlığımız var. Forumun arama motoru ile buna ulaşabilirsiniz.

Demirli gübre ise muhtelif. Saçı kıbrıs da olur. Ben toplantılarımızdan birinde arkadaşımızın verdiğini kullanıyorum. Piyasadaki demir gübrelerinden herhangi biri de olabilir. Ürünün kendi kullanma talimatına göre kullanmak lazım.
Fidancılardan birinden almış olduğum kristalize toz demir gübresi var, o bana ayda bir kere 1 litreye 1 çay kaşığı kullan demişti...

celalsungur
22-11-2007, 15:50
Sn.Lerdemir
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız, tebrik ederim.

Ben yapraklarına hergün su püskürtüyorum, bir de resimdeki, gardenya için 3 aylık gübreden verdim, halinden memnun görünüyor, yeni tomurcukları ve yeni yaprakları var, 2 günde bir de litresinde 2 cc biototal sıvı humik asit olan su ile suluyorum. Todor saçı kıbrıs yolladı, ondan da azıcık toprağına döktüm.

lerdemir
22-11-2007, 22:02
3 aylık gübrenin içeriği nedir? Etiketinde ne yazıyor?

2 günde bir sulama mı? Ne kadar su?

İç mekanda mı bitki, yoksa dış mekanda mı?

celalsungur
23-11-2007, 09:00
3 aylık gübrenin içeriği nedir? Etiketinde ne yazıyor?

2 günde bir sulama mı? Ne kadar su?

İç mekanda mı bitki, yoksa dış mekanda mı?
Gardenya, İç mekanda duruyor, Satın aldığım bitki ve besleyicilerin önemli bir bölümünü Bauhaus ve Koçtaş'tan aldım. Koca Yalova'da Stephanotis bulamadım, Bauhaus'tan aldım. Yalnız burada Nergiz Peysaj var harika bitkiler var, ama çok pahalı.
Gardenya gübresini Yalova'dan aldım ama aynısı Bauhaus'ta da vardır. British Seeds firmasına ait, ''Rhododendron&Azalea Food'' yazıyor üstünde. 3 aylık kontrollu salınım yazıyor. 10-6-8 npk oranları. 30-35 cm. boyundaki bitkilere 30-40 gram, 90-100 cm boyundakilere 90-100 gram uygulayınız yazıyor. 1 kg. fiyatı da 15 ytl. civarında. Granül bir gübre, fotoğrafta toprakta görünen mavi zerrecikler. Suyu, toprak hafif nemli kalacak şekilde veriyorum, yapraklara da günde bir kaç kere su püskürtüyorum.

lerdemir
23-11-2007, 10:45
Fotoğraftan görebildiğim kadarıyla bakır, demir, manganez ve çinko da var ürünün içinde.
En alt satırda yazanı ise okuyamadım; klorin gibi bir şey yazıyor galiba. Ne olduğunu da bilmiyorum.

Bu başlıkta aktif olduğunuza göre aşırı sulamanın ve toprağı ıslak bırakmanın çiçeklenme sürecinde tomurcuk evresinde tomurcukların düşmesine neden olduğunu bildiğinizi ve ona göre sulamayı ayarladığınızı tahmin ediyorum.

Yapraklarına da düzenli olarak kireçsiz ve klorsuz su ile spreyleme yapılıyorsa bir gardenya daha nasıl bakım istesin ki değil mi ama?

Açan çiçeklerin de fotoğraflarını görmek isteriz.

Zira, benim soğukların başlaması nedeniyle iç mekana aldığım gardenyamda tomurcuklanma başladı da; bir kaç haftaya bu dönemin ilk fotoğrafları eklemeye başlarım bilesiniz :)

celalsungur
23-11-2007, 12:04
Chlorine Max %6.10 yazıyor. Toprak hafif nemli olarak sulama yapılmalıdır deniyor. Ona göre sulanıyor. Selamlar, sevgiler.

Hakan KINACI
07-12-2007, 13:29
Arkadaşlar,
Gardenya tohumdan mı? yoksa çelikten mi? çoğalıyor?

Penelophe
07-12-2007, 18:03
Çelikten.:)

lerdemir
07-12-2007, 19:15
Çelikten; ama ilaveten "havai köklendirme" yöntemi de olabilir belki de.

Zira ben denemekteyim; projemin bitimine az kaldı sanırım.

Ya sabır...

Oğuzhan
07-12-2007, 19:31
Tohumdan olmaz mı?

Penelophe
07-12-2007, 19:46
Üretim Tekniği

Gardenya’nın üretimi çelik ile Kasım-Mart ayları arasında yapılır. 7.5-12.5 cm uzunluğundaki tepe çelikleri, çiçek taşımayan yan sürgünlerin uçlarından alınarak kum, turba veya her ikisinin hacim olarak eşit miktarlarda karışımından oluşan harçta köklendirilir.
Köklendirme süresince ortam sıcaklığı 21-24C dolayında olmalı, üzeri cam veya plastik örtü ile kapatılmalıdır. Orantılı yem yüksek tutulmalıdır. Köklendirme 4-6 haftada gerçekleşir.

Kaynak (http://www.bahcenet.com/modules.php?name=News&file=article&sid=148)

sempe
08-12-2007, 08:37
Benim gardenyamda, herzamanki gibi tomurcuk kararmaları başladı. Suyu uzundur zamandır kestim, sadece yapraklara fıs fıs yapıyorum.
Lerdemir dediğin herşeyi yapıyorum ama sorun değişmiyor. Daha önce tabaktan bol sulamayı da denemiştim ama tomurcuklar başlayınca onu kestim. Geçen yıl sadece 3 kere açtırabildim.
Celal Beyin kullandığı gübreyi de geçen yıldan beri kullanıyorum.
Geçen gün koçtaşta üzeri tomurcuk dolu bir sürü güzel gardenya vardı. Bu işin bir sırrı var ama ne?
Mucip Bey işin sırrı nerede? Fosfat ve potas karışımı gübre kullanırken ayrıntıları anlatabilir misiniz? Oran ve kullanım miktarı sıklığı vs. Teşekkürler..:)

oyaağacı
08-12-2007, 08:55
Sevgili sempe,
Yazdığın her satıra katılıyorum aynı sorunları ben de yaşıyorum.2 ay önce koçtaştan üzeri tomurcuk dolu bir tane aldım ama nafile tomurcukların yarısı döküldü .Suyu kestim diğer yarısı duruyor fakat benim çok ümidim yok açıkçası:( .Bence en nazlı çiçek üstüne tanımıyorum :p

lerdemir
08-12-2007, 12:51
Hay Allah sempe!

Nasıl için içinden çıkabileceğimizi bir türlü toparlayamıyorum.

Ben kendi yaptıklarımın tamamını anlattım tüm detaylarıyla.

Sağlıkla da devam etmekte herşey gardenyam açısından.

Nerede neyi atlıyoruz çıkaramıyorum :(

Allah nazardan saklasın, öylesine hakim hissediyorum ki kendimi; sanki gardenyalarda bypass ameliyatı bile yapabilirmişim gibi geliyor...

Ama diyeceksiniz ki "hangi teknik temel ile???"

Vallahi de sadece bu forumda uzmanlarımızın aktardığı kadar biliyor ve içgüdülerim kadar uyguluyorum; oluyor.

Neyi nasıl uyguluyorsam da burada anlatıyor, paylaşıyorum...

Bir de son zamanlarda şunu farketmeye başladım ki, çok da fazla kurcalalamak ve biraz da bitkiyi rahat bırakmak da gerekiyor. Hele ki şu kış mevsimindeki dinlenme evresinde...

Ben, yaklaşık 1 aydır içeri aldığım gardenyamdaki tomurcuk oluşumları çiçeğe dönüp çiçeklenmesi bitince tepe sürgünlerini çimdikleyip sadece azotlu bir gübre verip yeşil aksam yapmasını ve top formundaki görünümün iç kısmının daha da dolu lmasını temin etmeye çalışacağım şu dönemde...

lerdemir
09-12-2007, 20:37
Bu arada aklıma ne geldi gecenin bu saatinde inanmayacaksınız.

Gece için banyoya taşıyıp fısfıslarken gardenyalarımı , geçtiğimiz günlerde farkettiğim ufak bir detayı sizlere aktarmalıyım. Hele ki bir üstteki mesajda "içgüdüsel uygulamalar" demişken. Şöyle ki:

Siz siz olun, bir defada uygulamak üzere hazırlamanız gerekli miktarın üzerinde bir su ile yapraktan uygulanan mikro element bitki besini hazırlamayın.

Olur da gereğinden fazla miktarda sıvı hazırlamış iseniz de, sakın ola uygulamanızdan sonra spreyleme şişenizin içinde kalan besinli sıvıyı gündelik nemlendirme fısfıslamalarınızda kullanmaya devam etmeyin "zaten günlük olarak iyi su ile fısfıslıyorum, üstelik de mikro element ekli besinli su bu, ziyadesiyle faydalı olur" diye düşünerek. Hele hele bu işlemi eldeki fısfıslama suyu bitene kadar 3 gün üstüste tekrarlamayın.

Tekrarlarsanız, yapraklarının üzerinde aşırı düzeyde mikro element kalan bitkinizin en taze, en yeni sürgünlerinin tepelerinde zararsız gibi görünen minik minik kararma ve yanma benzeri şeyler oluşur.

İnanın, kesin olur...

Ben yaptım; oldu...

Bilesiniz istedim... :)
:(

celalsungur
14-12-2007, 12:19
Merhabalar,

Bu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1270&page=10), bugün çiçek açan gardenyamın çiçeğinin domatese yerleştirilmiş halini görüntülediğim fotoğraflarını bulabilirsiniz.

Bakalım beğenecek misiniz?
Gardenyaların çiçek açtğına beni hayatta inandıramazsın.;)
Açmıyorlar abiciğim.

Koyu yeşil
14-12-2007, 12:45
Ben de yakında bahçemdeki gardenyayı saksılayıp Lerdemir'e kargolamayı düşünüyorum :)
2 yıldır çiçek görmedim üzerinde. Tomurcuklanıp vazgeçiyor açmaktan.

lerdemir
14-12-2007, 15:21
Hepsini "Gardenya Baba" bakım evime davet ediyorum :)

Sevgili celalsungur;

İştah açması umuduyla; sezon dışında olmamıza rağmen üzerinde tomurcuklar olan gardenyamın fotoğraflarını çekip sunmak isterdim. Belki bu haftasonu çekebilirsem eklerim bu başlığa...

Ancak bu sefer, bu tomurcukların açabileceği koşulları ev ortamında temin edebileceğimden şüpheliyim.

Sevgili karım bile "E bunlar tabi açar, hergün böyle bakıma kim olsa çiçek açar" dedi.;)

Artık sözünde sitem mi vardı, yoksa kinaye mi, tam ayırt edemedim :D

tourkana
14-12-2007, 15:58
Bu mevsimde çiçek açar mı ,bendeki yerli gardenya ve dış mekanda..?

celalsungur
14-12-2007, 16:21
Hepsini "Gardenya Baba" bakım evime davet ediyorum :)

Sevgili celalsungur;
Sevgili karım bile "E bunlar tabi açar, hergün böyle bakıma kim olsa çiçek açar" dedi.;)

Artık sözünde sitem mi vardı, yoksa kinaye mi, tam ayırt edemedim :D

Gelin Hanım kendi payına haklı ama, ne yaparsan yap tomurcuk çiçeğe dönmüyor, benim de neler yaptığımı sen biliyorsun.http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176848&postcount=453
Olmazsa önümüzdeki hafta kuş sütü deneyeceğim.;)

lerdemir
14-12-2007, 23:09
Hayır tourkana, dışarıda açmaz şu ara... Mevsimi değil...

Üstelik, İstanbul'da gece ısıları 4 dereceye kadar düşmeye başladı ki bu da gardenyaların istemediği kadar düşük bir ısı... Bilesin...

celalsungur, bence ilk fotoğraftaki tomurcuk epeyce irileşmiş gibi görünüyor. 10 güne kadar çatlayıp açacakmış gibi...

Ben de yarın fotoğraflamayı düşünüyorum. Ayrıca, açacak... Gardenyam açacak, inanıyorum... :)

celalsungur
15-12-2007, 08:53
Hayır tourkana, celalsungur, bence ilk fotoğraftaki tomurcuk epeyce irileşmiş gibi görünüyor. 10 güne kadar çatlayıp açacakmış gibi...
Ayrıca, açacak... Gardenyam açacak, inanıyorum... :)
Umutlarının ve emeğinin boşa gitmemesini diliyorum. Benimkindeki büyük tomurcuk 15-20 gündür öyle, altı hafif kahverengileşmeye başladı. Elimden geleni yaptım o açıdan rahatım.;)

lerdemir
15-12-2007, 12:53
Fotoğrafları çektim ama aktarma kablom sanırım işyerinde kalmış...

Artık ya Pazar ya Pazartesi inşaallah fotoğraflar...

BenBen1967
16-12-2007, 22:57
Yeni bir gardenya daha aldım.İlk zamanlar alttaki yaprakları döktü,tomurcuklar döküldü.Birşey keşfettim doğru mu değil mi bilemiyorum ? 2-3 günde bir yıkıyorum musluğun altına sokup .Bunu yapmaya başladığımdan beri kendine geldi.Yaprak atması , tohum tomurcuk dökmesi kesildi;)

lerdemir
17-12-2007, 15:56
Musluğun altında yıkarken saksıyı yatay tutarak mı yapıyorsunuz bunu?

Yani, musluk suyu ile her 2-3 günde bir saksı toprağı sulanıyor mu? Yoksa sadece yaprakları mı ıslatıyorsunuz?

Sanırım bu; birçoğumuzun yaptığı sisleme benzeri bir nemlilik sağlama vazifesi görüyor olsa gerek; ancak musluk suyu hakkında bir endişem var:

Şebeke suyu, musluktan ilk tahliye olduğu anda bünyesinde klor barındırdığından dolayı uzmanlar bizlere sulamayı musluk suyu ile yapacak isek, susu önce bir süre dinlendirerek ve hatta kaptan kaba aktararak klorunun uçmasını temin etmemizin bitki sağlığı açısından daha faydalı olacağını söylemişlerdir.

Ancak sanırım sizin gardenya bu uygulamanızdan mutlu mesut şimdilik :)

BenBen1967
17-12-2007, 21:12
Dik tutuyorum saksıyı ,hem sulanıyor hem duşlanıyor . Şuana kadar bir problem yok , diğer gardenyalarımı kaybettim bunda farklı metod deniyorum.Öğleden sonra güneş alan mutfakta duruyor .Nem mutfakta fazlasıyla var zaten

BenBen1967
18-12-2007, 14:28
Diğerleri pamuklu bit saldırısında öldü ,eşimde yazın az sulamış malum bu yaz çok sıcak geçmişti.Yeni eve yeni çiçek misali başladım gene çiçek almaya;)

lerdemir
18-12-2007, 15:12
Sevgili BENBEN1967,

Sizin bana gönderdiğiniz sardunya çeliklerinin içerindeki iki adet bonus gardenya çeliğinden biri köklenmişti ve henüz yeni bir gardenya olma yolundaki ilk adımlarında sayılır.

O pamuklu bitlerden geriye kalan hatıra derseniz hemen toprağından düzgünce alıp (zira İzmir'den gelen bir tek dallı gardenyacık ile beraber mini bir silindir tenekeye dipdibe ekmiştim) size kargolayabilirim...

Nostalji olur hem belki?

NOT: Sizden gelen iki çelikte de pamuklu bit vardı, ama benim önce mekanik ayıklamalarıma sonra da kimyasal mücadeleme dayanamamışlardı :)

BenBen1967
18-12-2007, 16:18
Düşünceniz için çok teşekkürler sayın Lerdemir. Ama onlar artık sizin şimdi geri istemek olmaz ,yeni aldım ,3 adet gardenya katlimden sonra ,Koçtaş'ı yakın takibe aldım çiçeklerde indirim olur olmaz alıyorum.Şu anda bir gardenya bir açelya ve sayısız lale sümbül 6 adette orkide stoklamış durumdayım;)ve bunları öncekilerle beraber balkonu olmayan bir evde yaşatmaya çalışıyorum bakalım , ev çiçekleri neysede balkon çiçekleri nasıl alışacak onu merak ediyorum mini mini fransız balkon tabir edilen tek saksının zor sığdığı bir balkonun var o kadar.Vede sitede her saksı aynı ebat ve renk olacak diye de garip bir kanun var nedense;)
)

lerdemir
29-12-2007, 15:25
Havalar soğuduğundan bu yana iç mekanda bakmakta olduğum gardenyamın geçen haftaki halini görüşlerinize sunarım...

Genel görüntüler
27105

27106

27107

Bitkinin göbeğinin yakından görüntüsü
27108

Bir de mini mini bir tomurcuğu... Mevcutlar içinde en irisi henüz bu maalesef...27109

Penelophe
30-12-2007, 19:24
Maşallah ve de pes diyorum doğrusu..

lerdemir
30-12-2007, 21:30
Gururlu ve hınzır bir tebessüm yüzümde; teşekkür ediyorum...

:)

Balıkcı
22-01-2008, 11:38
Sırf, Levent'e gıcık olsun diye benim gardenyamın hal-i pür melalini gösteriyorum.:(

BAhara kadar dayansa canlanacak umarım.

http://img292.imageshack.us/img292/3561/gardenya007ap9.jpg (http://imageshack.us)

http://img134.imageshack.us/img134/6113/gardenya006xk4.jpg (http://imageshack.us)

BenBen1967
22-01-2008, 13:14
Haset bir durum mevzu bahis oldu diğerlerini görünce ;) Bunlarda benim gardenyamın resimleri ;)

sempe
22-01-2008, 13:52
Tebrikler.
Kaç yıllık bitki? Bir de sırları alalım.:)

Balıkcı
22-01-2008, 14:11
Benben, bu sayılmaz, seninkiler klasman dışı.:D
Onların maşallahı var, benimkinin vah vahı. :p

Allah nazardan korusun, çok güzel olmuşlar. Yani, Levent'inkinden daha güzel. Kih, kih...

BenBen1967
22-01-2008, 14:26
Sayın Balıkçı neden öyle diyorsunuz? Herkes güldü başta ben duşa sokuyorum dediğimde ama sonuç işte gözler önünde .Daha önce 3 tane gardenya katlimden sonra aslında benim değil eşimin katli demek daha doğru (sulamamış) bu sefer sanırım başardım.
Sempe bunu bu kış aldım ama ilk başta çok yaprak döktü tomurcukları gözüm gibi bekledim bir kaç zaiyat verdik ama .Birde kombinin olduğu yer çok sıcak yani mutfak öğleden sonra felaket güneş alıyor sera etkisi var mutfakta yerinide çok sevdi ,salondaydı ilk aldığımda güneş görmeyince gidiyordu kurtardık sonunda;)
Şimdi sırada havai daldırma ile üretmek var ;)

lerdemir
22-01-2008, 15:47
Evet evet. Mahir Bey'in de söylediği gibi BENBEN1967'nin gardenyası klasman dışı sayılmalı.:p

Sempe'nin tespiti doğru... Zira BENBEN1967 o çiçekli gardenyayı daha yeni aldı yapı marketten; tomurcukları zaten üstündeydi; klasman dışı o :D

Bkz:
16-12-2007, 23:57
Yeni bir gardenya daha aldım...

Bir başka Bkz::p
18-12-2007, 15:28
...Yeni eve yeni çiçek misali başladım gene çiçek almaya;)

Bir daha Bkz ::p
18-12-2007, 17:18
...yeni aldım ,3 adet gardenya katlimden sonra ,Koçtaş'ı yakın takibe aldım... Şu anda bir gardenya...stoklamış durumdayım

Yani, olmaz... BENBEN1967'ninki sayılmaz :D

BenBen1967
22-01-2008, 16:00
Küstüm :( Hiç üşenmemişsiniz mesajları taramışsınız , zaten ben söyledim yeni bu diye hıhhhhh
Daha öncekiler bu hale bile gelememişti bir kez çiçek açmıştılar kalan tüm tomurcuklar üstünde kurumuştu 1 ay bile olmadan:( Bu ilk kez bu hale gelen gardenyam ;)

Balıkcı
22-01-2008, 16:08
Bu arada benim gardenya güme gidiyor.
Akıl verin, ne yapayım, toprak mı değiştireyim. Limontuzu mu vereyim. Balkon kapalı ama soğuk galiba deyip daha sıcak bir yere mi alayım... sorular, sorular...

Lerdemir, hakikaten insaf yani. :p seninkinden güzel dedik diye bu kadar da yapılır mı? :D

Maşallah hepsi de pek güzel, darısı benimkinin başına. Benimki 3-4 yıldır bende, demek ki son demleri. :(

lerdemir
22-01-2008, 16:11
Olur mu hiç öyle şey? ;)

Sadece takıldık Mahir Bey ile size :o

Daha nice aylara, yıllara inşaallah bu gardenyanız ile... Daha önümüzdeki aylarda mis kokular kaplayacak evlerimizi bu bakımlarımızla...:cool:

Bu arada, sizin duş metodunuzun da etkilerini de ilgi ile takip ediyor olacağım. Zira, şebeke suyundaki muhtemel kireç ve muhakkak ki klor, nasıl olur da olumsuz etkilemez, aksine böyle coşturur onu anlayamıyorum...:confused:

Bir ilk olacaksınız bence.

BenBen1967
22-01-2008, 16:17
Sayın Balıkçı içeri almayı deneyin geceleri çok soğuk oluyor ,gardenya soğuk pek sevmiyor,gardenyayı ilk aldığımda salona koydum salon biraz serince ısınmıyor güneşi doğru dürüst almıyor .Ordayken yapraklar tomurcuklar gitmeye başlamıştı.Dedim buda ölecek korktum alıp mutfağa koydum direkt almıyor güneşi ,onun bulunduğu tarafta tülü nadiren açıyorum 30 dakika güneş gösteriyorum.Ama sıcak yerde ve devamlı suluyorum susuz bırakmamaya çok dikkat ediyorum;)

lerdemir
22-01-2008, 16:20
Mahir Bey,

Acaba gardenyanızın yerini değiştirip iç mekana alsanız? Isıyı oda sıcaklığında temin edebilseniz; ama mutlaka düzenli olarak iyi su ile yaprakları nemlendirmek şartıyla.

Çok çok zayıflamış bitkiniz.

Yaprakların damar aralarında da renk açılmaları var. En son ne zamandır demir takviyesi yapmıyorsunuz gardenyanıza? Ya da demir takviyesi yapmakla beraber acaba toprağınızda kireçlenme mi oldu da bitki o demiri alamıyor bünyesine? Sulamada musluk suyu kullanıyor olabilir misiniz?

Bir de yaprakların alt satıhlarına bakabilir misiniz? Acaba yabancı mini minnacık yuvarlak canlılar var mıdır oralarda?

BenBen1967
22-01-2008, 16:20
Lerdemir haftada 1-2 duşluyorum ,normal sulamada içme suyu koyuyorum ama.Ben tüm çiçeklerimi duşlayarak sularım 15 günde 1 kere yaprakları temizleniyor,kendilerini dışarda yağmur altında sanıyorlar;)

lerdemir
22-01-2008, 16:24
Çok soru sordum biliyorum BENBEN1967,ama duşlarken suyu ılıtıyor musunuz?

Zira, şu soğuk günlerde şebekeden gelen sular iyice soğuk oldu; bitkiye şok etkisi yapmasın ılık mutfaktan çıkar çıkmaz...

BenBen1967
22-01-2008, 16:28
Nasıl diyeyim nasıl anlatayım şimdi.Kolumun içini suya sokup bakıyorum soğuğa yakın ılık gibi ama suyun soğukluğunu hissediyorum ama soğuk değil ılık değil .Bazen hemen açar açmaz duşluyorum musluktan gelen ilk su genelde ev sıcaklığında oluyor ,o zaman hemen çabucak işlemi yapıp çıkarıyorum;)
Zaten mutfakta duşluyorum gardenyayı ,diğerleri resmen banyoya gidiyor .
Ötekiler biraz büyükçe vede yer çok kaplıyorlar ,toprağın süzülmesini bekliyorum diğerlerinde, ondan sonra alt tabaklarına koyup yerlerine alıyorum

Balıkcı
22-01-2008, 16:31
Gardenyam, en az bir buçuk aydır benden bir yardım göremedi. Ühüü, ühüüü.

Şimdi ona özel bir tarife uygulamaya başlıyorum.

Yapraklarda, gövdede unlu bit vardı ama temizledim, şimdi bir şey yok ya da ben göremiyorum.:(

Balkonun kapısı açık ama yine de soğuk olabilir, onu salona alayım, salon 23 derece cıvarında.
Biraz da limontuzu, saçıkıbrıs, bakarsın canlanır. İnşallah.:p

BenBen1967
22-01-2008, 16:33
Sevginizle canlanır kuşkum yok.Dua edeceğim zira ben çok üzülmüştüm kuruduklarında :(

günsu
22-01-2008, 19:50
Sn balıkçı bu saçıkıbrıs nedir:confused: nerden bulabiliriz:confused:

Balıkcı
22-01-2008, 20:55
Saçıkıbrıs=demirsülfat.
Çiçekçilerde olabilir, veya gübre, malzeme satıcılarında.Daha önce bahsedilmişti.
Saçıkıbrıs diye sitede arama yapılırsa daha çok bilgi bulunabilir.

lerdemir
23-01-2008, 08:59
Günsu,

"Saçıkıbrıs"ın işlendiği konu başlığı için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772) tıklayın; ayrıca forumun arama menüsü ile saçıkıbrıs kelimesinin geçtiği mesajları da kolayca tarayabilirsiniz.

omar
24-01-2008, 09:29
3-4 yıl önce İzmir'de seradan aldığım Gardenyamı yanlış bakım yüzünden kaybetmiştim. Yıllardır yeniden denemek isteğim vardı. Dün cesaretimi toplayıp Bauhaus'da indirime girmiş Gardenyadan 2 adet aldım:p . Pek tabi sizlerden alacağım yardımlara güvenerek; özellikle Sn. Lerdemir'den.. ;)

lerdemir
24-01-2008, 22:07
Çok sevindim sevgili omar,

Hayırlı uğurlu olsun. Ne kadara inmiş Ankara'da gardenyalar? Saksıların çapları ne; ayrıca her bir saksının içinde tam kaç adet kök var?

Bir de üstüne fotoğrafları alsak ne de güzel olurdu aslında... :)

Bu başlığı takip eden tüm üyelerimizle beraber, bakım ile ilgili tüm pratik bilgimiz her zaman emrinize amadedir efendim. Vakitleri olduğunca uzmanlarımızın da teknik katkıları ile elbirliği ile yaşatırız onları inşaallah :)

omar
24-01-2008, 22:27
Sn. Lerdemir,
12 cm.lik saksılarda 4-5 kök ve yaklaşık 30-35 cm. yüksekliğinde, oldukça gösterişli gardenyalar. 14,90 dan 7,90 YTL inmiş. Dayanamadım 2 adet aldım; evde ve iş yerimde bakmak üzere. Umarım bu kez başarılı olacağım.

BenBen1967
24-01-2008, 22:34
Hımmmm bunlar sadece Ankara'da mı indirime girmiş?
İstanbul'da araştırma yapmak lazım geliyor şimdi. ;)

lerdemir
24-01-2008, 23:03
Ben artık araştırma falan yapmayayım... Ev gardenya dolacak bu gidişle...

Ama eminim İstanbul'daki Bauhauslara da gelir bu indirim...

handanhanım
27-01-2008, 15:31
Hepiniz harikasınız:)

Sonunda çiçek seven, ama bu işten zerre kadar anlamayan biri olduğuma karar verdim. Ölmek üzere olan gardenyama öğrendiklerimi uygulamaya başlıyorum.

Benim gardenyam da Balıkçının ki ile aynı durumda belki daha beter, hergün
5 -6yaprak kaybediyor.
Sanırım ben de bir gün öğrenirim :) çiçek bakmayı. Kendimi kınıyorum:(

Allahtan sizler varsınız.

handanhanım
27-01-2008, 16:42
29072

29073

29074

gardenyam ve başına ne geldiğini anlamadığım bitkim. Şu beyaz lekeler nedir anlayamadım, bir kaç bilene gösterdim ama farklı yanıtlar aldım.

lerdemir
27-01-2008, 22:02
Handan Hn, gardenyanızın rengi bozulan yapraklarının yakın görüntülerini ekleyebilir misiniz?

Bir de saksı harcınıza parmağınızı birinci boğuma kadar batırır mısınız, toprağınız çok mu ıslak?

NOT: Gardenya dışı bitkilerinizi ilgili başlığa aktarırsanız ilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Todor
28-01-2008, 19:04
Konu dışı mesajları siliyorum. Lütfen sorularınızı ilgili başlıklarda sorunuz.

lerdemir
29-01-2008, 22:42
Gecenin soğuğunda pencere kenarında çok üşümesinler diye şeffaf naylonlardan bone geçirdim kafalarına gardenyalarımın...

Mutlu görünüyorlar 3-4 gündür...

omar
30-01-2008, 12:16
Sn.Lerdemir,
Sizden bir öneri almak istiyorum; 1 hafta önce aldığım Gardenyalarımın saksılarından (12 cm.lik) kökleri çıkmış. Yeni saksılarına transfer etsem zarar görürlermi? onlar için ph. 4 olan özel birde torf aldım. Bilgilendirirseniz mutlu olacağım.

Armagnec
30-01-2008, 13:25
Ben ağaçlar net sitesi ile 3 ay önce İzmir ikeadan aldığım Gardenya çiçeği sayesinde tanıştım. Çiçeği aldıktan sonra internette araştırayım dedim bu çiçeğin özellikleri nedir, nasıl bakılır falan diye, ilk araştırmamda Ağaçlar net sitesi ile tanıştım ve ogün bugündür hemen hemen her gün girip siteyi geziyor ve okuyorum bu gün ilk defa yazmaya karar verdim. Benim Gardenyam yeni tomurcuklar vermeye başladı umarım açarlar evim alttan ısıtmalı olduğu için rutubet olmuyor bende bu yüzden rutubet yapıcı bir makine aldım ve gardenyamın olduğu odada akşamları çalıştırıyorum. Üzerine torba koymak bana da iyi bir fikir gibi geldi böylece rutubeti korumayı daha kolay sağlayabiliriz.

lerdemir
30-01-2008, 14:16
Sayın omar;

Bence bu konuyu teknik bir uzmanımıza soralım.

Saksı değiştirme zamanı esas olarak bitkilerin mevsimsel olarak uykuda oldukları ve uyanmadan önceki zamanda yapılır ki bu da genelde kış aylarından bahar aylarına geçmeden önceki dönemdir. Dolayısı ile yöreye göre birkaç haftalık farklılıklar arz edebilir.

Ancak, sizin yapı marketten yeni aldığınızı belirttiğiniz gardenya eminim ki besin ve gübre açısından son derece yüklü ve dolayısı ile de coşkun durumdadır.

Bu durumda ne yapılması gerektiğini iyisi mi teknik uzmanlarımıza danışalım...

Toprağın PH'ı içinse http://www.thegardenhelper.com/gardenia.htm sitesinde site yetkilisi gardenyalar için 5 ile 6 arasında bir PH önermişler gardenya yetiştiriciliği için.

O siteden aynen alıntılıyorum:
"Gardenia requirements are very exact, and to insure your plants continued bloom, these needs must be met. (Gardenyanın bakım istekleri kesin ve nettir. Sürekli tomurcuklanma arzu ediliyorsa bu şartlar sağlanmalıdır.)
Full sun, with some shading in the summer (in the hottest areas) (Yazın sıcak bölgelerde hafif gölgelikli, diğer zamanlarda direkt tam gün ışık)
An acid soil with a pH between 5 and 6 (PH'ı 5-6 arasında asidik bir toprak)
Keep the soil moist, but never soggy (saksı harcını sürekli nemli tutun, ama asla çok ıslak olmamalı)
Humidity, or daily misting (yüksek nem, ya da düzenli günlük spreyleme)
Heavy feeding (gübreleme)
**Cool night temperatures**" (serin gece sıcaklıkları)

Ayrıca bir başka siteden de (http://forums.gardenweb.com/forums/load/south/msg040759395059.html) aynen alıntılıyorum:

Bunu çeviremeyeceğim (vakit...)

"If you want a perfect gardenia all year round, here is the recipe.

Have the soil tested to ensure the pH is below 6. Remove the gardenia from its container and break up the roots if the plant is potbound. Place the plant on the ground. Make a 50-50 of bagged top soil with ground up pine bark. Check the pH of your water. If your water is above 7, add a couple of handfuls of iron sulfate to the soil mix. Now mound up the soil mix to the height of the top of the soil of the gardenia and gently slope the soil mixture out to a radius of about 3'."

lerdemir
30-01-2008, 14:20
Sayın Armagnec,

Bir de o torbayı alttan ve üstten hava almayacak halde bağlayabilirseniz veya sıkıştırabilirseniz, torbanın içini kendi nefesinizle doldurmayı deneyin. Hem sıcak hem karbondioksitli hem de nemli hava dolu bir torba daha iyi gelecektir.

Ben öyle yapıyorum.

Yalnız baştan söyleyeyim; öyle koca bir poşeti nefes ile doldurmak pek de kolay değil. Sakın bayılmayın ;)

NOT: Mümkünse gardenyanın üşümeyeceği bir zaman diliminde, torbayı çıkartarak (veya ağzını açarak) birkaç saat havalandırmayı unutmayın. Yoksa mantar oluşumunu teşvik edersiniz. Mine Hn'ın bana her daim tavsiyesi olmuştur bu.

omar
30-01-2008, 15:25
Sn. Lerdemir,
Bu açıklamanız bile bana yeterli. Biraz daha beklesem daha iyi olacak, risk almak ve gardenyalarımı üzmek istemem. Teşekkür ederim.

Armagnec
05-02-2008, 14:12
Şimdilik gardenyamda tomurcuk dökümü yok önceleri çok fazla tomurcuk dökülüyordu ancak şu an dökülmüyorlar 20 gün kadar önce ziraatçiden aldığım demir ilacından su ile arkasındaki orana göre erittikten sonra 10 mg kadar verdim (fazla verip bitkinin nasıl bir tepki vereeğini bilmediğim için bu oranla başladım). 15 günde birde NPK oranları 18 olan bir besin veriyorum gayet iyi görünüyor. Son günlerde bonsai ile ilgili çalışmaları incelemekten dolayı lardemir arkadaşımın önerisini yeni gördüm bu akşam eve gittiğimde hemen uygulayacağım.
Gardenyamda toprağın üzerinden yeni bir yığın dal çıktı ve gardenyamı çoğaltmak istiyorum nasıl bir yol izleyeceğimi bana tarif ederseniz sevinirim. Galiba Mart ayı gibi ayırmam gerekiyor ama zarar vermekten de çekniyorum

Armagnec
11-02-2008, 14:29
Gardenyamda alt dallardan sürekli yeni dallar çıkıyordu, tahminim bu sebepten dolayı tomurcuklar büyümüyordu yeni çıkan sürgünlerin hepsini iki gün önce budadım şu anda çiçek daha bir canlı görünüyor ve tomurcuklar galiba 10 gün içinde çiçek açmaya başlayacak. Üzerinde 22 tane tomurcuk var herhalde bunların hepsi aynı süre içerisinde açarsa evimin kokusu bütün mahalleye yayılacak " İnşallah:) " Budadığım dallardan biri yaklaşık 15 cm. ye bumuştu onu yeşillendirmek için suya batırdım. Umarım oda köklenir. Siteden öğrendiğim kadarı ile şu anda çelik lama zamanı değil ama yine de bir deneyeyim dedim, sonuçları hep birlikte göreceğiz.

lerdemir
12-02-2008, 17:56
Sevgili Armagnec;

Bu yazılı açıklamalar bize yetmez, fotoğraf da isteriz. Özellikle de tomurcukların görüntülerini. Görüntülere göre, tecrübeli olanlardan mutlaka yaklaşık açma zamanı tahminleri gelecektir. Hatta aramızda yarışırız; fotoğraftaki tomurcuğun tam açma zamanını kim bilecek diye :)

SAHIRE;

Hoşgeldiniz GARDENYA DÜNYASI'na. Eminim bir tutku halinde saracak sizi yeni bitkiniz; hele ki ilk çiçeğini versin, bu sözümün üzerine konuşuruz :)

Armagnec
14-02-2008, 11:15
Sahire, hoş geldin, Gardenya hakkında bazı tecrübelerimi hemen vereyim. Rutubrtli bir ortam en önemlisi evler kaloriferli olduğu için rutubet çok az oluyor bu yüzden çiçeğin olduğu oda da kaloriferin üzerine su koy hatta bol bol bardak koyki daha çok buhar olsun. Şu nada yeni aldıysan büyük ihtimalle üstünde çiçekler var çiçeklere su değirmemeye çalış ama yaprakları bir sprey yardımıyla ıslatabilirsin hatta tomurcuklara bile su sıkabilirsin ama çiçek olmadan önce çiçek olunca su fışkırtma, sonra çiçeğin bulunduğu odanın ısısına dikkat et 14 derecenin altına düşmesin( ağaçlar net sitesinden öğrendiğim bir bilgi) üzerinde sararan yapraklar varsa bunları kopar. Çiçek ilk alındığında üzerinde çok fazla yaprak oluyor, alt yaprakların çoğunu kopar ki toprak daki bitki için gerekli elementler çiçeklenme için kullanılsın. yoksa çiçeğin gelişimi çok yavaşlıyor. Çiçeğe suyu çok fazla verince tomurcuklar dalla birleştiği ucundan ağır ağır saramaya ve çökmeye başlıyor en sonunda da düşüyor. Sonra çiçek evinin doğusun **** güneydoğusuna bakan bir odanın içinde dursun fakat soğrudan güneş almasını da engelle yani pencere kenarına koyma pencere kenarları hem akşamları soğuk oluyor hemde çiçeğe perdeden süzülüp gelen ışık daha iyi oluyor.

Armagnec
14-02-2008, 12:05
Merhaba Lardemir, bu hafta sonu çiçeğimin fotoğraflarını çekip siteye ekleyeceğim
Hoş geldin Sahire,
Bu arada ben Sahire'ye ve diğer arkadaşlara Gardenia ile ilgili tecrübelerimi anlatayım arkadaşlar da yanıldığım **** yanlış yaptığım işler varsa beni uyarsın.
Gardeniamı aldığımda Kasım Ayının ortaları idi aldıktan ki gün sonra saksını değiştirip daha büyük bir saksıya aktardım saksı değiştirme zamanı genelde Mart ve Nisan ayıdır ama ben bu riske katlandım. Çünkü çiçekde çok fazla yaprak vardı ve saksısına nazaran büyükdü. Toprağı yeterince rutubetli tutamayacağımı düşündüm ve çiçeğin gelişimin yavaşlatır fikri uyandı. Ben sonradan öğrendiğim için yapamadım ama Nisan' da yapacağım; Sahire saksı yı değiştirirken saksı toprağına doğrudan torfla doldurma. Ben torfla doldurdum ama tavsiye etmiyorum çünkü Nisan Ayında bende toprağı değiştireceğim. Saksı ebatlarını bilmiyorum ama, en az 20 cm. ebatlarında bir saksı al ve plastik olsun bu saksıyı sıcak su ile iyice temizle deterjan kullanma. Sonra bulabilirsen yuvarlak taşlar topla en büyüğü 1 cm. civarlarında olsun eğer yeterince bulamazsan mozaik kullan mozaik beyaz renkli olursa daha iyi olur çünkü açık renk mermerlerin içinde demiroksit olduğundan çiçeğin için faydalı olabilir ama fazla olursa da zararlı olur bu yüzden mozaiki de bence bir iki gün suyun içinde bırak hatta bu su safsu olursa daha iyi olur. Yine de elinden geldiği kadar moziği az tutmaya çalış renkli çakıl taşları ile daha iyi olur. Çünkü mozaik suyu yedikçe içinde ki demir oksit miktarı artacaktır. Bu taşları ve mozaiği büyüklüğünden küçüklerine doğu saksının tabanın da yukarıya doğru yerleştir yükseklik 3-4 cm civarında olsun. Daha sonra üzerine dere kumu doldur ( inşaatçılardan bulabilirsin) bu kumuda 2-3 cm . kadar üzerine ilave et, ancak ilave etmeden önce aldığın kumuda suyla yıka ve suyun iyice süzülmesini sağla. kumun üzerinede içine bi kahve fincanı kadar kuş gübresi yalnız bunu ziraatçilerden temin et yoksa yeterince beklememiş bir gübre olabilir çiçeği yakabilirsiniz. Bir kahve fincanı gübre için de ziraaatçiler her halde para talep etmeyeceklerdir. daha sonrada yarı yarıya torf ve çam toprağı ile kuş gübresini karıştırıp saksının üzerini bu yaptığımız harçla doldur. Ancak saksının üst kısmı ile toprak arasında 2 cm kadar boşluk bırak.

Çiçeği doğuya **** güney doğuya bakan bir odaya koy, pencere kenarı olmasın pencere kenarları akşamları soğuk olacağından çiçeğe zarar verebilme olasılığı çok fazla ayrıca çiçeğin doğrudan güneş gören bir yerde durması doğal rengine ve yapraklarına zarar verecektir. Bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirebilmesi için ışığa ihtiyaçları vardır, tabiatın normal işleyişi içerisinde bu ışığın en doğalı da güneştir. Yine de güneşi perdelerin arasından almasında fayda vardır. Eviniz sobalı ise ve bu sobalı odaya koyduysanız çiçeğinizi soba ile mesafesini iyi ayarlamalısınız. Ancak sobalı odaların çiçek açısından büyük faydası vardır. Çünkü sobanın üzerlerinde çay **** sürekli su ısıtılabileceğinden odanın içerisi rutubet açısından ydoygun olur ve sobayla mesafesi iyi ayarlanmış odaları çiçekler çok sever özellikle de pencereye de yakın değilse. Eğer eviniz kaloriferli ise odanın içi çok kuru olacaktır. Çiçekler açısından hoş olmayan bir durum böyle evlerde ekstra zahmetler çok oluyor. Kaloriferlerinizin üstüne büyük bir tabak koyun ve içinde hep su olmasını sağlayın
Lardemir arkadaşımızın tavsiyesi en mantıklısı ve kolay olanı. büyükçe bir torba alıp içini nefesinizle doldurun ve alttan ve üstten hava almayacak bir şekilde bağla yalnız saksı alt deliğinden mutlaka hava alsın ben kendi nefesime fazla güvenmiyorum üfleyerek doldurduğum torbaya kendi nefesimle yeterince oksijen dolduramayabilirim. " sigarayı bırakmak için çok güzel bir amaç"

praecox
17-02-2008, 23:18
Sayın Armagnec,

Gardenialar asidik bir saksı harcı isteyen bir bitkidir. Torf pH ayarı yapılmamış hali ile uygundur. Ancak benim anlamadığım sizin eklediğiniz mosaik ler ve de mermer çakılları... Benim bildiğim mosaikler cam mozaiklerdir ki bunlar da silikatdan mamuldur vede inertdir. Yani ne su emerler nede sizin idaa etiğiniz gibi demir salıgılar. Su emildikçe demir oranı nasıl artacak onu anlayamadım.

Ancak asıl hatayı mermerle yapıyorsunuz, mermer çakılı asidik torf ile tepkimeye girer vede saksı harcının vasfını kaybetirtir. Saksı harcının aşırı kireçlenmesi de cabası. Biz yağmur suyu ile sularken birden kireç taşları ile ortamı berbat ediverdiniz.

Ha bir de ister sigara için ister içmeyin ama nefesinizden her halükarda da emin olabilirsiniz ki yeterince oksijen dolduramıyacaksınız. Kaldı ki oksijene de gerek yok üflediğiniz karbondioksit bitkilere daha iyi gelecektri. Onlar sizin bu üflediğiniz karbondioksidi değerlendirmesini bilip oksijen üreteceklerdir.
Bu tarz torbaya nefes üflemek de bir tür karbondioksit gübrelemesi demektir.

Saygılar

Mine Pakkaner
17-02-2008, 23:30
Bu arada ben de şu kuş gübresi konusuna hemen değineyim, gardenyalar tuza hassas bitkilerdir, kanatlı gübreleri bu yüzden harçlarında asla kullanılmaz. Bu şekilde hazırlanan bir harçta yetişen bitkinin yaprak uçlarında kurumalar başlar ve bu yaprağa yayılır, sonra yaprak kavlamış gibi durur. Kısaca sağlıklı bir gardenya için kuş gübresi kullanmayın.

Difference
18-02-2008, 05:44
Selamlar,

Ne zaman olur bilmiyorum ama ev ortamında gardenya yetiştirmeyi düşünüyorum. Ev Eskişehir'de bulunuyor. Evin içinin 20 dereceden düşük olacağını sanmıyorum. Evi bu sıcaklıkta tutmayı başarabilirim, belki daha fazla ya da az da yapabilirim ihtiyaca göre.

Gardenya başlığı oldukça geniş olduğu için hepsini okuyamadım maalesef. O yüzden şimdi soracağım sorular daha önce sorulup cevaplanmışsa şimdiden özür dilerim, ama en azından o cevaplara link verirseniz çok faydalı olur. Zira bu başlıkla baş edebilmek zor:)

Anladığım kadarıyla gardenya
-kış hariç her mevsim çiçek açabiliyor.
-toprağının kuruya yakın olması gerekiyor.
-hergün(yoksa günde 2 kez mi?) yapraklarını fısfıslamak gerekiyor.
-çiçeğe su gelmeyecek!
-güneşi seviyor. Ama Eskişehir gibi bi yerde bunu nasıl hallederim bilmiyorum.

Sorularımsa şöyle: Ben evimde gardenyadan başka çiçekler de yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu çiçekleri seçmemde gardenyanın rolü büyük. Şöyle ki evin her daim çiçek kokusuyla dolu olmasını istiyorum. Dolayısıyla gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilen bir bitki lazım bana. O yüzden bana gardenyanın ne zamanlar çiçekli olabileceğini yazarsanız çok sevinirim. Çiçeksiz olduğu zamanlar için diğer çiçek tercihlerimse fesleğen ve kolonya çiçeği(melissa). Bilmiyorum tercihim doğru mu...

Ayrıca gardenyayı çiçekli olarak nereden bulabilirim? İnternette gördüklerim 65 ytl civarı ve bence çok pahalı. Çelik olarak alıp yetiştirmek de söz konusu ama daha önce hiç çiçek yetiştirmemiş biri için gardenya zaten yeterince zorken bir de çelikten yetiştirmek olanaksız gibi görünüyor bana. Eskişehir'de temin edebileceğim bi yer söylerseniz çok faydalı olur benim için.

Çiçeği saran pamuklu bitlerden(doğru yazdım umarım) söz ediliyor. Bunun çaresi vardır ve bir ilaçtır büyük olasılıkla ama yine Eskişehir gibi bir yerde çiçek bulmak zaten çok zor. Acaba bunun için hangi ilacı ve nereden bulabilirim?

Diyelim ki gardenyayı çiçek olarak aldım. Yapmam gereken sadece şundan ibaret mi:

-hergün yaprakları fısfısla(çiçeklere su gelmeyecek)
-haftada bir suyunu limon tuzu ilave edilmiş olarak ver
-yine haftada bir demirsülfat karışımı(aktarlardan al) ekle
-güneş alan bi yere koy
-ortam sıcaklığı 14-24 derece arası olsun
-sev!

Aldıktan sonra "tüh, bak şunu da yapmam gerekiyormuş, o yüzden mahvoldu güzelim çiçek" demek istemiyorum. Bu yüzden bu kadar kılı kırk yararak başınızı şişirdim. Sabrınız için teşekkürler,

Saygılar...

Ophrys
18-02-2008, 07:50
Dolayısıyla gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilen bir bitki lazım bana.

Sümbül alabilirsiniz. Yapı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir bitki.
Melisa da yazın çiçeklenir. Kışın çiçek veremesini ve kokmasını bekleyemezsiniz.

Ayrıca gardenyayı çiçekli olarak nereden bulabilirim?

Yapı marketlerdekiler ithal ürünler olduğundan epey pahalı. İzmir'de semt pazarlarında rahatlıkla bulunabiliyor ama şu anda mevsimi değil. Eskişehir'de seralarda bulabilirsiniz belki.

hangi ilacı ve nereden bulabilirim?

Çiçeğinizde henüz sorun yok sanırsam. Böceklenme olduğunda **** olmadanHastalık ve Zararlılar (http://http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=54) bölümümüz var incelerseniz sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz.

-hergün yaprakları fısfısla(çiçeklere su gelmeyecek)
-haftada bir suyunu limon tuzu ilave edilmiş olarak ver
-yine haftada bir demirsülfat karışımı(aktarlardan al) ekle
-güneş alan bi yere koy
-ortam sıcaklığı 14-24 derece arası olsun
-sev!

-Demirsülfat haftada bir verirseniz fazla gelebilir diye düşünüyorum.
-Birde bu şıklara, üstüne titremeyini ekleyelim.

Armagnec
18-02-2008, 08:29
Arkadaşlar verdiğiniz iblgiler için çok teşekkür ediyorum, internette mermerle ilgili yaptığım bir araştırmada mermerin kalsiyum karbonattan oluşan bir madde olduğunu okumuştum, ve mermere su geldikçe demir oksit oluştuğunu okumuştum, belki yanlış bilgilenmiş **** yanlış yorumlamışımdır. Benim gardenyanın görüntüsü yine de iyi ama Mine Hanımın ve praceoxun yazdıklarını okuyunca hemen içinden bulduğum tüm kuş gübrelerini ayıkladım ve öğrediğim kadarı ile gübrede potasyum sıfırımış ve potasyumun çiçeğin dayanıklılığını arttırdığını biliyoruz, benim gardenyam durumu zaten iyi, hafta sonu gardenyamın altındaki mermerlerinde büyük bir çoğunluğunu toplayıp alt kısmına doğadan topladığım yuvarlak çeşitli renklerde taşlar koydum ve gardenyamın fotoğraflarını çektim yarın sitenin veri tabanınana başarabailirsem yükleyeceğim.

Difference
18-02-2008, 20:52
adabayrakoglu cevabın için teşekkürler. Sümbül nasıl kokar, fesleğen ve melissanın yanına yaklaşabilir mi koku bakımından bilmiyorum açıkçası. Fesleğen de kışın açmıyor heralde. Bitkilerle ilgili tüm bilgileri içeren tek bir yazı olsa keşke de okuyabilsem direk. Neyse, gardenyayı nereden bulabilirim diye tekrar araştırdım ancak seradan da temin edemeyeceğim gibi. Eskişehir'in hava şartları pek elverişli değil böyle şeylere. İnternette yaptığım araştırlar da sonuç vermiyor. 60 ytl nin altında bulamadım, bulabildiklerimin sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek miktarda.

Ve demirsülfatı sizce ne sıklıkta vermeliyim? Üzerine titremeyinden kastınız bu çiçeğin uzaktan sevilmesi gereken bi çiçek olduğu mu? Eğer öyleyse bunun farkındayım zaten:)

sempe
18-02-2008, 21:04
Sevgili Difference gardenyayı Koçtaş ta bulabileceğinizi daha önce yazmıştım. 17 YTL ve ben 2 gün önce bir arkadaşıma aldım. Sümbülüde Koçtaş'ta, Carrefourda koklayabilirsiniz açmış olarak satılanlar var.:rolleyes:
Ayrıca bahar gelince marketler dışında mahalle pazarlarında bile bilimum kokulu çiçek açan bitkileri alabilirsiniz.

Mine Pakkaner
19-02-2008, 08:03
...
Ve demirsülfatı sizce ne sıklıkta vermeliyim? ...

Eğer fidanınızın en genç yapraklarında damarlar arası sararmalar varsa haftada bir veriniz. Yoksa ayda bir veriniz. Sararmalar varsa saksı harcınız ve suyunuz bitkiye kireçli geliyor demektir. Kireç yüksekse bitki demiri alamaz bu yüzden de takviye etmek gerekir.

lerdemir
20-02-2008, 10:32
...Gardenyayı nereden bulabilirim diye tekrar araştırdım ancak seradan da temin edemeyeceğim gibi. Eskişehir'in hava şartları pek elverişli değil böyle şeylere. İnternette yaptığım araştır[COLOR="Red"]malar da sonuç vermiyor. 60 ytl nin altında bulamadım, bulabildiklerimin sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek miktarda.

Sevgili Difference,

Sanırım gardenya için çelik köklenmesini bekleyecek kadar sabır kalmamış :p

O zaman hazır almak söz konusu.

Geçtiğimiz haftalarda Ataşehir Migros'ta minik saksıda ancak dolgun bir gardenyayı 19.95YTL fiyatlı görmüştüm.

Dilersen, tekrar uğradığımda alır, iyice bir paketler, sana kuryelerim. Ama kurye ne kadar tutar İstanbul-Eskişehir arası onu da bilemem; astarı yüzünden de pahalıya gelmesin tabi...

lerdemir
21-02-2008, 12:46
Tüh; kendimi kötü hissettim şimdi.

Sevgili sempe;

Çok dar bir zamanda hızla okurken mesajları, sizlerin bulunduğunuz yerler tamamen aklımdan çıkmış bir halde cevapladım.

Şimdi farkettim ki çok saçma olmuş benim "göndereyim mesajım" :o Haklısınız...

E, o zaman Difference'a da verilen adreslere uğramak kalmış ;)

Armagnec
22-02-2008, 08:17
30673
30674
umarım fotoğrafları yüklemeyi başarabilmişimdir

lerdemir
23-02-2008, 00:28
Eğer ikinci fotoğraftaki tomurcuk düşmezse 15 gün içinde açacak ;) -09 Mart-

Onun haricinde en az 30 gün diyorum...

:confused::confused:

SAHIRE
26-02-2008, 14:52
Epeydir foruma bakamadım, yardımcı olanlara çok teşekkürler. Benim gardenyamın üstü, aldığımda tomurcuk kaplıydı, hala da öyle ancak bir açma ibaresi yok, üstelik ne yazık ki yaprak dökmeye de başladı. Saksısı çok küçük her ne kadar demir takviyesi yapsamda herhalde yeterli gelmiyor. Ben de Mart ortası gibi saksıyı değiştireceğim. Demir sülfatı Ankara' da bulamadım. Ancak ibrik şeklinde ambalajı olan bir gübre markasının( Big marka) yaprak sararmayı önleyici toniğini buldum. İçinde yalnız demir çözeltisi var. Sulamada bunu kullanıyorum. Sulama suyuna da bir iki parça limontuzu atmayı ihmal etmiyorum. Bunun dışında kuzeye bakan aydınlık bir ortamda olmasına rağmen ışığın yeterli olmadığı kanaatindeyim.Yapay ışık takviyesine de başladım. Kaloriferin üstüne kapla su koydum, tabi nem için, ancak bundan başka hemen her gün spreyliyorum çünkü evim çok kuru. Bir de sulama rejimi konusunda farklı bilgiler duyuyorum. Toprak sürekli nemli kalacak da deniyor, çok sulamak da zararlı deniyor. Ben de şaşırdım artık 2 günde bir gibi suluyorum.Gerçekten pek nazlı şımarık bir şeymiş;) Gardenyamın fotoğraflarını da ekliyorum. Tekrar teşekkürler.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=319459&id=655714412

SAHIRE
26-02-2008, 15:07
Şunu da unutmuşum: malesef kireçsiz su temin edemiyorum. Malum damacanalar pahalı. Ben de kaynamış suyu biriktirip çiçeklere veriyorum. Ama herhalde yeterince kireçsiz olmuyor. Herhalde en iyisi bir filtre almak?

feriha
26-02-2008, 22:00
Sevgili Sahire gardenyam beni de çok üzdü. Sulamayı saksıyı su dolu kovaya batırıp bir süre tutarsan (hava kabarcıkları cıkıyor) sonra fazla suyunun altından akmasına müsade edip tabağına öyle koyarsan daha iyi oluyor. Böyle sulamayı bana çiçekçiler önerdi. Arada yaprakların suyla fısfıslarsan gardenya memnun kalıyor! Ben bazen banyoda duş başlığıyla ıslatıyorum.

lerdemir
27-02-2008, 13:13
Ben de bazen duş yaparken gardenyalarımı banyoya taşıyorum ısı ve rutubetten faydalansınlar diye...

Delilik kertesine varmamıza az kaldı sanırım :)

praecox
27-02-2008, 14:43
Sayın lerdemir,

deha ile delilik sınırı çok yakın birbirine ve kertesi bıçak sırtı gibi dar derler :D
Bazılarımız laf aramızda Nepenthes gibi etoburları ile de duş aldığı duyumlarım arasında... :)
İsmi bende saklı kalsın şimdilik :)
Yani gardenya daha az zararlı gibi :D
Dikkat gerektiren konu ise sabun köpüğünün bitkiye gelmemesi zira bu bazik köpük saksı harcına zarar verebilir, dolayısı ile bitkiye .

lerdemir
28-02-2008, 13:17
Çok teşekkür ederim sayın praecox,

Gardenyalarımı banyo teknesinin dışında tutuyorum öyle durumlarda; yani ıslanma, köpüklenme veya ısırma:eek: tehlikesi bulunmuyor ;)

BenBen1967
29-02-2008, 11:51
Peki banyo sırasında oluşan nem bir hayli sıcak oluyor yani ortam sıcak oluyor.Bu nemlendirme olayından sonra normal yaşam alanına geçince garip gardenya şok geçirmesin sonra;)

Ela
29-02-2008, 11:57
[ Saksısı çok küçük her ne kadar demir takviyesi yapsamda herhalde yeterli gelmiyor. Ben de Mart ortası gibi saksıyı değiştireceğim. Demir sülfatı Ankara' da bulamadım.

Ankara'da var ben aldım.Halin karşısından aldım

fatmadundar
29-02-2008, 14:12
İlahi Lerdemir:D ,artık size Gardemir diyelim.
Gardenyam işyerinde olduğu için banyolara götüremedim ama kuru temizleme poşetlerine mi hapsetmedim ,sular mı püskürtmedim, güneşlere mi oturtmadım, limon tuzu mu vermedim. Hep sizin deneyimlerinizi uyguladım. Gerçekten sonuç olumlu. :)
Aldıktan sonra hemen tomurcuklarını döktü ve bir daha hiç bir gelişim göstermediği gibi yapraklarını döküyordu. Uygun gübreler veriyordum ama o alamıyordu. Zaten limon tuzunu ilk sizden öğrendim. Ondan sonra toprak asitliğiyle ilgili çok faydalı bilgiler buldum yine bu sitede. Tavsiyeleriniz gardenyamı bana geri kazandırdı.
7-8 ay ilk resimdeki gibi oturdu. Bir aydır ikinci resimdegörüldüğü gibi canlandı ve biteviye tomurcuk. Umarım sağlıkla açabilir. Bu tomurcuklar fazla gelip de yine dökmez değil mi? Bu aşamada nelere dikkat etmem gerekir:confused:

Penelophe
29-02-2008, 17:31
Gardemir mi. :D:D

Oğuzhan
29-02-2008, 19:04
Sayın Fatmadündar
Gardenyanızın arkasındaki Lablab mı?(yalancı selluka)

Sanki açmış gibi gördüm.:)
İşyerinde içerde mi açtı.?Kokusu nasıl ?

lerdemir
01-03-2008, 01:52
Sevgili BENBEN1967,

O konuda haklısınız; eminim ani ortam değişiklikleri bitkileri sarsıyordur; ama o kadar da nazik alıştırmamak lazım değil mi ama?;)

Sayın fatmadundar,

İnanın, ben de burada ne aktarmaya çalışıyorsam -hele ki gardenya hususunda- ilk bilgiden henüz öğrenmeye devam etmekte olduğum en sonuncu bilgiye bu forum ve bu forumdaki çok ama çok değerli uzman üyelerimizden, ayrıca onların rehberliğinde tutkuyla araştırdığım internetten öğrendim. Şimdi herbirini tek tek saymaya çalışsam, olur da aralarından birini atlar mıyım korkusu ile ayıp olmasın diye gıyaplarında hepsine buradan şükranlarımı sunarım. Nasıl olsa bu forumu takip eden herkesin algıladığı isimler onlar...

Yardım melekleri...

Sizin tomurcuklanan gardenyaya gelice:

Madem sağ salim bu noktaya geldi, aynı bakıma devam edin. Hiçbirşeyi aşırı uygulamayın. Aslında öğrendiğim kadarıyla çiçeklenme öncesi dönemde sadece çiçeği teşvik etmek üzere göreceli olarak yüksek fosfor içerikli gübre kullanılmakta. MAP gübresi buna örnekmiş.

Düzeltme NOTU: Yüksek fosfor uygulaması, bitkide çinko alımına ket vuran bir duruma sebep verebiliyor olduğunu kendi gardenyamda tecrübe ederek öğrendim. Fosfor ile çinko arasında bir antagonizm var, bilesiniz. Dozajı ve dengeyi bozmayın yani...

fatmadundar
03-03-2008, 11:09
Ben bu forumu bunun için çok seviyorum. Herkes bildiklerini, öğrendiklerini ve deneyimlediklerini hatta çiçeklerini paylaşmaktan kaçınmadığı için. Yeni tavsiyelerinizi de dikkate alacağım Sn Lerdemir.Teşekkür ederim. Çiçek açınca yine göstereceğim.;)

fatmadundar
03-03-2008, 11:47
Sn Oğuzhan, çok dikkatlisiniz.Arkadaki sonbaharda ektiğim Lablab.:) İşyerinde, güneşli pencerede.

Ben ona lablab bonsaisi diyordum :rolleyes: Küçükten daha çiçek açtı, tohum yaptı, herşey çok güzel gidiyordu ki yaprak biti ve kırmızı örümcek onu fena halde sarstı:(Yaprakları sarardı ve dökülüyor.İlaçladım bakalım toparlıyacak mı:confused:.
Kokusunu duymadım. Çok yakından koklayınca belki kokuyordur. Şimdi çiçeği yok hasta:(

SAHIRE
04-03-2008, 02:17
Zerrin Hanım , teşekkürler en yakın zamanda hale gideceğim, aldığım bu sıvı demir takviyesinin pek faydası olmadı hala yaprak sararmaları devam ediyor.

lerdemir
04-03-2008, 08:46
Sadece demir takviyesi yeterli olmayabilir SAHIRE; çünkü toprağınız kireçli ise ne kadar demir eklerseniz ekleyin bitki o demiri bünyesine alamaz...

Ayrıca gardenyada ortam nemi çok hayati.

Bakın benzer durumlar için sevgili Mine Hn neler söylemiş:

Örneğin şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=106251&postcount=20) şöyle demiş:

"Suda ve toprakta bulunan fazla kireç demir alımını etkiler. Özellikle asit ortam isteyen bitkilerde buna bağlı olarak demir eksikliği görülür. Demir eksikliği bitkilerde, genç yapraklarda damarlar arası sararı sararma ile ortaya çıkar. Damarlar yeşildir. Bu belirti görülmeye başlandığında mutlaka demir verilmelidir. İlla demirsülfat şart değil. Ziraatçilerden demir gübresi de alabilirsiniz. Ancak diğerine göre çok daha pahalıya mal olur."

İşin teknik temelini ise "Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20328&postcount=95)" mesajında nakletmiş:

"...tabloya bakarsak demirin alımının asit değerlerde yüksek olduğunu, ortam alkalileştikçe demirin alınamadığını görürüz. Gerçekten de toprakta fazla kireç olunca bitkide demir eksikliği o derece açıktır ki, alışkın bir göz pH metre kullanmadan hemen bunu izler. Genel olarak bitkiler 6.5-7.5 pH sınırlarında en fazla besin alımını gerçekleştirir. Bu arada sulama suyumuzun pH sının da toprak pH sını etkilediğini söylemeye gerek yok sanırım.Aşırı kireçli sularımıza da dikkat çekmek istiyorum.

Basit bir pH metreyi ziraat marketlerden alabilirsiniz.Elbette çok çok gelişmişlerini de. Bir turnusol kağıdıyla da basitçe bakabilirsiniz. Toprağınız çok alkali olmuşsa kükürt, çok asit olmuşsa tarım kireci ile gübreleyip dengeleyebilirsiniz.

Aksi taktirde verdiğiniz besin maddelerinden bitkinizin hiç faydalanamayıp fizyolojik olarak hastalanması söz konusu olacaktır."

Bir de alternatif bir uygulama tavsiyesi var şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=156743&postcount=523):

"...Toprak pH sını limon tuzu uygulayarak düşürün ki bitkiniz besin elementlerinden faydalanabilsin. Sonra da demir ve diğer mikroelementleri de içeren bir besin verin. Limon tuzu uygulamanız güç olursa amonyum sülfat yani şeker gübre de verebilirsiniz, asit karakterli olduğu için pH yı düşürdüğü gibi, azot gübrelemesi de yapmış olursunuz. Yalnız eğer şeker gübre verirseniz diğer mikroelement ve demirli gübrelemeyi 15 gün sonra yapın. Bu arada gardenyaların yaprak uçları nem dengesi ayarlanmazsa kurur. Tabakta su bırakmayın, aşırı sulamayın."

praecox
04-03-2008, 10:03
Sayın lerdemir,

yoksa Gardemir mi deseydim ;) Gerçi sizin kireçli su sorununuz yok ama belki diğer arkadaşlara şu bilgi faydalı olur.
Suyun kirecini almanın bir yolu daha var. O da şu bir kova suyun içine bir kadın nylon çorabına doldurulmuş saf katkısız sphagnum torfu koyup bekletmek. sonradan bu sulama suyu ile gardenyalarınızı sular iseniz hem kireci alınmış olacak hemde istediği derecede bir asitlik sağlamış olacaksınız. Burda saf sphagnum torfunu bulmanın zorluklarını bildiğim için bilmem bu yöntem sizlerce ne kadar uygulanabilir olacaktır. Bu çoraptaki torfu bir kaç kova için kullanabilirsiniz. Bir sudaki kireci ölçen striplerle de zaman zaman suyu test etmekde fayda var.
Kullandığınız bu torfu atmanız gerekmez diğer basit bitkilerde kullanabilirsiniz.

SAHIRE
04-03-2008, 23:25
Lerdemir, Praecox çok teşekkürler ,ben bugün artık dayanamadım saksını büyüttüm. Baktım hava da çok soğuk değil. Bitkiyle oranlandığında saksı gerçekten aşırı küçüktü. Ben sitrik asit, şeker ve demir takviyesi deniyorum. Tabi hepsi aynı anda değil:) Sararma devam ediyordu, bakalım saksı değiştikten sonra bir fark olacak mı? Aldığımda belki 20 tane tomurcuk vardı, çoğu pıt diye kopup düştü, kala kala 2-3 tane kaldı. Onlarda saksıyı değiştirdim diye gidebilir.:eek: Yaprak sararması da vardı. :( Evet sanırım sorun kireçli suda. Hemen bir ph metre almalı. Neme gelince, kaloriferlerin üstünde şu nem yapan suluklardan asılı, 4' er tane:o Bir de gün aşırı spreyliyorum. Belki de yerine alışamadı? Kuzey penceresi önünde olması sebebiyle, ancak daha ışıklı bir yer yok. Bilemiyorum.:confused:

SAHIRE
18-03-2008, 12:56
ne yaptım ne ettimse gardenyanın performansını yükseltemedim. Tomurcuklar düşüyor, yapraklar sararıyor. Bir iki fotograf daha yüklüyorum ve deneyimli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum...:confused:

BenBen1967
19-03-2008, 03:44
Ya susuz kalmış **** fazla güneşe maruz kalmış gibime geldi.Gerçi sayın Lerdemir'inde bir bakması gerekir uzmanımız o çünkü ;)

lerdemir
19-03-2008, 12:12
O sizin teveccühünüz sevgili BENBEN1967. Mamafih, ben sadece gardenyasını doyasıya koklayabilmek için layıkı ile bakabilmenin yöntemlerini arayan ve bu arada gardenyasını tüm kötü emellerine alet etmeye çalışan, girişimci ve maceraperver bir gardenya severim... :)

SAHİRE'nin fotoğraflarındaki görüntüde ise, ağırlıklı olarak çok da genç olmayan yaprakların kenarlarından başlayan bir sararma izlenimi edindim.
Bu da, yine bu forumdan ve internetten öğrendiğim kadarıyla Potasyum (K) eksikliği belirtilerinden biridir.

Bu konu ile ilgili olarak bizim forumdan "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)" başlığı faydalı olacaktır.

Bunlara ilaveten, fotoğraflarınızdan alttakinde, tomurcuğun tam altında olan küçük yapraktaki renk kaybı ise aşırı demir eksikliği gibi de görünüyor, ama o o hale gelirken gardenyanızın genelinde genç yapraklarda pek çok sararma olmalı idi bu raddeye kadar. Ondan tereddütlüyüm bu nedenle.

Burada, şahsen de bilgilenmek isterseniz forumumuzun üyelerinden sevgili bonsaisever'in şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=27234&postcount=21) ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=26482&postcount=20) mesajlarını - ve de o sayfadaki müteakip mesajları- mutlaka ama mutlaka okumalısınız.

Ayrıca, "Besin elemetleri eksikliği" ile ilgili olarak forumumuzun dışından da örnek fotoğraflarla anlatımı ise şu sayfada (http://www.bitkisagligi.net/Bitki_Cansiz_Hastaliklari.htm) bulabilirsiniz.

Gardenyada tomurcuk dökme sebepleri ise muhtelif: Başlıcası aşırı sulama, diğerleri yetersiz ışık, yetersiz ortam nemi vb. Bu başlığın önceki sayfalarında pek çoğunu tecrübe ettiğimizden bahsetmiştik.

Gardenyanın ideal bakım koşulları bu başlıkta mevcut. Işık konusunda fiziki mümkünsüzlüğünüzden dolayı gün ışığı zaafiyeti de var sanırım pencere cephenizden ötürü.

Bu tomurcuk dökülmelerine fazla da üzülmemeye başladım artık; zira en iyi bakımımda bile ben az da olsa mutlaka tomurcuk kaybı yaşıyorum, e sonuçta hiçbirimiz profesyonel üretici veya teknik adamlar değiliz. Elbet kayıplarımız olacak. Sadece patır patır tüm tomurcukları kaybetmemeye bakmalı derim ben. Çok üzmeyin kendinizi; gardenyanız daha da üzülür sonra...

elifcelik
19-03-2008, 12:47
benimde bir gardenyam var.kıştan beri bi sürü çiçek tomurcuğu taşıyor ama daha hiç açmadı.umarım benimkiler de açar

SAHIRE
19-03-2008, 12:55
O sizin teveccühünüz sevgili BENBEN1967.

Bu tomurcuk dökülmelerine fazla da üzülmemeye başladım artık; zira en iyi bakımımda bile ben az da olsa mutlaka tomurcuk kaybı yaşıyorum, e sonuçta hiçbirimiz profesyonel üretici veya teknik adamlar değiliz. Elbet kayıplarımız olacak. Sadece patır patır tüm tomurcukları kaybetmemeye bakmalı derim ben. Çok üzmeyin kendinizi; gardenyanız daha da üzülür sonra...
Çok teşekkürler Lerdemir ve BenBen, ewt çok üzülmemeye çalışırım:p Açsa süper olacaktı,resmini yapacaktım. Demekki resminin yapılmasını istemiyor:)

lerdemir
19-03-2008, 13:25
Sayın elifcelik,

O tomurcuklarda henüz bir dökülme olmadıysa harika; bakım koşullarına aynen devam o zaman; hiç bozmayın.

Çiçekler açtığında da burada fotoğrafını isteriz mutlaka.

Bir tek not; bir tomurcuk çiçeğe dönmek üzereyken hafifçe çatlayıp da içinin beyazı görünmeye başladığı noktadan itibaren, nem için fısfıslama uygulamamızda o tomurcuğa -açmıssa da çiçeğe- su gelmemesine özen göstermeliyiz. O zamanlarda ben elimi dokundurmadan siper ederek fısfıslıyorum. Ya da çiçeklerin ömrü uzun olacak diye çiçeklenme dönemi boyunca hiç riske etmemek için hiç fısfıslamıyorum. Anlaşıp gidiyoruz işte.

SAHİRE,

Biz hele bir bitkinin fotoğrafını alalım, sonrası Allah kerim :)

Mine Pakkaner
20-03-2008, 07:45
Lerdemir, besin eksikliği tespitinizde haklısınız, ancak vahim boyutta değil ( tabii ki böyle sürerse hayatiyet arzeder). Makro ve mikro elementleri aynı anda içeren bir gübre kullanılması gerekir.

SAHIRE
21-03-2008, 11:03
Biliyorum çok sordum ama...potasyumu nasıl vereyim. kompoze gübre olarak mı? Menekşeler için gübre var , mikro elementlerden zengin yoksa onu mu önerirsiniz?Toprağını yeni değiştirmiştim ama sanırım Potasyum azlığı olabilir. ..

lerdemir
21-03-2008, 14:25
Ben bugüne kadar bu forumda ve internette okuduklarımdan bitkilerdeki bu gibi besin eksikliği belirtilerinin her zaman da besinin eksikliğine işaret etmediğini; kimi zaman da eksiklik belirtisi olan besinin alımını engelleyen bir başka besinin fazlalığını da işaret edebildiğini öğrendim.

Dolayısı ile durumu tahlil ederken bunu da dikkate alabiliriz. Potasyum alımını azaltan bir başka besin var mı? Onu da irdelemeli.

Güncel örnek olarak geçen iki hafta boyunca yaptığım bir hatayı anlatayım:

"Ben çiçeklenmeyi teşvik için çok sevgili bir arkadaştan fosfor ağırlıklı bir sıvı gübre edinmiştim. Meğer o yaprak gübresi imiş. Ancak ben, düşük yoğunluklu da olsa, bunu unutarak sulama suyuna ekleyerek üstüste iki sulamada fosfor yüklemişim toprağa. E 2 gün önce ne göreyim. Gardenyamın genç yapraklarından üçünde daha önce hiç görmediğim bir türde renk değişikliği var.

Şöyle ki: Genç yaprağın ana damarı ve tüm yan damarları sararıyor ama damar araları yeşilliğini koruyor. İleriki safhada tüm yaprak sararıyor.

Uzun uğraşı ve araştırmalar sonucunda bunun çinko eksikliğine bağlı olduğuna karar erdik o arkadaşımla. Fakat nasıl olurdu? Ben uygun aralıklarla yapraktan mikro element de veriyordum gardenyama. Daha detaylı araştırınca fosfor fazlasının çinko eksikliği yaptığını görünce bizde rahatladık ve benim uygulamadaki hatayı farkettik. Budur :) "

Açıkcası, nihayetinde bu işin özü de, tüm tabiatta olduğu gibi; DENGE.

Tüm sır, DENGE'de.

Dengeli beslemek, dengeli sulamak, dengeli sevmek ;)

İklimsiz
22-03-2008, 14:57
Yaklaşık 6 ay önce aldığım gardenyam beni hiç mutlu etmedi. Bu başlıkta resimlerini gördüğüm gibi sağlıklı ve iri yaprakları olmadı. Ama beni pes ettiremedi de:p

Önce pamuklu bit istila etti, arapsabunlu-zeytinyağlı karışımla kontrol altına aldım. Yaprak uçlarında sararmalar, kahverengileşmeler ve akabinde daha büyümeden yeni çıkan yaprakların dökülmesi sorunuyla karşılaştım. Bazı arkadaşların yaptığı gibi evin her köşesini dolaştı mutlu olabilmek adına:p

Toprağına hiç dokunmamıştım, dün değiştireyim dedim. Saksı toprağını banyoda kovaya boşaltınca, garip bir yaratık bir an görünüp sonra kayboldu. Korktum da:D Boş bir kavanoza almayı başardım güç bela. Çünkü ne olduğunu bilebilmem için için görüntüsü karşımda olmalıydı. Danaburnuymuş hazretleri:D

Uygun karışımda toprakla saksı değişimini yaptım. Merak ettiğim, bu yaratık gardenyamın köklerine zarar vermiş midir, kök budaması yapmak gerekir miydi? Yalnızca bir tane görmeme rağmen kök aralarına yumurta bırakma durumu olabilir mi?

Gülgün
22-03-2008, 18:34
Geçen hafta aldığım garednya tek köktü ben onları ayırdım.İnşallah iyi birşey yapmışımdır.Şimdilik hallerinden memnun görünüyorlar.

lerdemir
24-03-2008, 08:39
Sanırım, satın aldığınızda, bir saksıda birden fazla ana kök vardı ki genelde saksıların dolgun, gösterişli ve çekici görünmesi için harbir saksıya 3 veya 4 kök gardenya sokuşturuyorlar üreticiler...

Ayırma işleminiz sırasında nasıl hareket ettiğinizden bağımsız olarak yorumlarsak; bence kökleri ayırmak uzun vadede daha hayırlı olmuş olsa gerek, zira aynı saksıda beraberce büyüyen köklerin ileride birbirini boğazlaması söz konusu olabilir sanırım. Ayrıca ışık alımı ve havadarlığı temin açısından da faydalı olacaktır.

Dolayısı ile iyi yapmış olduğunuzu düşünüyorum.

lerdemir
24-03-2008, 12:29
...Danaburnuymuş hazretleri:D

...gardenyamın köklerine zarar vermiş midir, kök budaması yapmak gerekir miydi? Yalnızca bir tane görmeme rağmen kök aralarına yumurta bırakma durumu olabilir mi?

Merhaba İklimsiz,

Danaburnu ile ilgili olarak forumda yaptığım kısa bir araştırma sonunda danaburnunun bitkilerin köklerini yediklerini gördüm. Bizim forumdaki danaburnu vakaları da hep saksılarda değil de, bahçe ve tarlalarda toprakta görülmüş anlaşılan.

Öncelikle zararlının danaburnu olup olmadığını tespit etmek için şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=44566&postcount=1) mesajdaki 3, 4 ve 5.fotoğraflarla gördüğünüz canlıyı karşılaştırabilirsiniz.

Verdiği zarar da şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=44602&postcount=3) açıklanmış.

Danaburnu mücadelesine dair örnekler de şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=14680&postcount=31) mesajda yazılmış.

Şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=25848&postcount=39) da bir vaka ve hemen ardında da şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=26026&postcount=40) o vakaya istinaden uzman cevabı bulunuyor.

Temel özelliği köklere zarar vermeleri.

Eğer sizin de kökler aşırı zedelenmiş olsaydı etkilerini bitkide görürdünüz sanırım; ama emin değilim tabi. Bu konuda uzmanımız vardı fmt79, uzun zamandır buralarda değil.

Yumurtlama konusunu da bilmiyorum. Kışı topraklardaki hayvan dışkısı gibi sıcak noktalarda hareketsizce geçirdiklerini okudum.

İklimsiz
24-03-2008, 13:06
Sevgili Lerdemir, içim rahat etmediğinden gardeyamı tekrar toprağını değiştirdiğim yeni saksısından dün çıkardım. Kökleri duşun altında, hiç toprağı kalamamacasına bir güzel yıkadım. Bu esnada gardenyanın 3 ana kökten oluştuğunu görüp, ayrı ayrı tekrar saksıladım. Bu sene çiçek açmasından pek umutlu olmasam da artık 3 kök gardenyam var.

Gardenyayı bir fidanlıktan almıştım. Muhtemelen içine orada girdi hazret ve benim eve misafir oldu:( Canlı olarak, bir kavanozun içersine alıp, adının danaburnu olduğunu çeşitli sitelerden resimleriyle karşılaştırarak tescilledim.

Şimdi ise, kökler temiz, toprak temiz. Bitki-ler-nin bundan sonraki gelişimini izleyeceğim.

Sebahattin Sargın
24-03-2008, 20:54
Peki ya dana burnuna ne olacak Güler Hanım?

İklimsiz
24-03-2008, 21:43
Sebo'cuğum danaburnu hala kavanozda, yaşıyor. Sağlığı yerinde gibi görünüyor, evin kedisi ise yanından hiç ayrılmıyor:)

Ne yapmamı önerirsin? Bir tarlaya mı bırakmalı?

Sebahattin Sargın
24-03-2008, 21:47
Kavanoz onun için pek uygun bir ortam değil, o gardenyanızın kökünde rıskını arıyormuş. Bence onu doğaya bırakın, özgürce yaşamaya devam etsin. Kavonoza kapatmak, bir insanı odaya kapatıp sadece yemeğini verip camdan dışarı baktırmak gibi birşey. Sizin en doğrusunu yapacağınızı umuyorum.

Sevgiler ;)

lerdemir
25-03-2008, 07:20
3 ayrı kök mü!?

Şimdi hemen 3 ayrı uygulama denemesi öneriyorum hain hain:

1- 1.kök çalı formunda top gibi olması sağlanacak şekilde büyütülür.

2- 2.kök ana gövdenin tüm sürgünleri alınarak tek upuzun bir gövde olarak yukarı doğru tek dal olarka uzaması sağlandıktan sonra gövde de kalınlaşıp yeteri kadar uzadığında orada taçlandırmak suretiyle Gardenya Ağacı (tijli) şeklinde büyütülür

3- 3.kök de bonsai yapmak üzere uygun usülde tüm sürgünler çimdiklenerek kısacık bir boyda kalın tıknaz bir gövde oluşturulmak üzere büyütülür (bu noktada forumumuzun bonsai bölümünü ziyaret etmek kaçınılmazdır)

fatmadundar
27-03-2008, 23:17
:D Sevgili Gardemir, gardenyamın çiçekli hali. Her ne kadar geçen sene satın aldığım zamanki gibi gül formunda olmasa da çok güzel açıyor. Çiçeklerinin düzgün formlu olmasının da bir sırrı vardır mutlaka. Siz onu da bilirsiniz .Sizin gardenyanızın çiçekli fotoğraflarını gönderebilir misiniz:confused:

BenBen1967
28-03-2008, 07:54
Hııımmmm .Çok güzeller .;) Sanırım benimkileri tehdit etmem gerekecek.Hala açamadılar tomurcuk tomurcuk bekliyorlar . ;)

lerdemir
28-03-2008, 12:24
evet başarmışım gardenyamın son hali bekliyorum bakalım ne zaman çiçek açacak ilk tahmin de ben bulunayım 05.03.2008 de ilk gardenyam açacak. lardemir senin de tahminlerini bekliyorum, açınca fotoğraflarını hemen yükleyeceğim.

E hani??? Uşak'tan gardenya fotoğrafı gelmedi henüz??? Neler oluyorr???

lerdemir
28-03-2008, 12:55
Sayın fatmadundar,

Maaşallah; ne de güzeller. Lakin, fotoğraflamayı tomurcuğun ilk çiçeğe döndüğü günden epey sonra mı yaptınız? Aşırı açılıp formlarını kaybetmişler gibi görünüyor sanki çiçekler. Yoksa jasminoides'in bir başka varyetesi mi sizin elinizdeki? Bir de, göbeği bu kadar bariz sapsarı olan çiçekleri de ilk kez gördüm gardenyada...

Benim tomurcukların açmasına ramak kaldı; hele bir açsın fotoğraflar gelecek hayırlısı ile sırayla.

Lakin, benim -göreceli olarak - yaşlı iç mekan gardenyam iyice formunu kaybetti, dallanıp budaklandığı için -bir de aşırı doz azottan yaprakları yıl içinde yanıp döküldüğü için- genel görüntüsü pek bi nahoş oldu. Olsun, üzeri iri iri tomurcuk dolu. Mis gibi açarlar umarım...

fatmadundar
29-03-2008, 17:31
Sevgili lerdemir, formunun bozukluğu türünden falan değil. Bakın geçen yıl yeni aldığımda aynı Sn Olay9'un çiçekleri gibi; derli toplu, gül formundaydı.Açıldığı gün daha bu kadar dağınık oluyor.Zaten bir-iki gün sonra yan taraftaki gibi kararıyor.
Evet Sn Olay9, kokularını duyuyorum,Sn Oğuzhan'a haber verelim :D Ne kadar güzeller. Sizinki yeni mi? Sağlıkla büyütün inşallah.

özlem11
30-03-2008, 11:22
Sağolun. Deneyimlerinize uyarak herkese yakından koklamak yasak. Saksısını değiştirmek istiyorum. Olur mu?
Şimdiden demir sülfat aramaya başladım. Tabi limon tuzuda...
Bir tenekeye çivileri küflensin diye suya ıslattım. Eğer yaşatmayı başarırsan 4-5 saksıda daha alacağım.Evin içi mis gibi. Oda spreylerne taş çıkarır.
Arkadaşlar benim 2 yıl önce vardı. Pazardan almıştım. Bakımını bilmeyince...
Adam açar dedi 1 yıl açmadı.Biraz büyüdü. Tomurcuk oldu.3 ay tomurcuk üstünde yine açmadı.Bende kızdım bahçeye ektim.Ve öldüüü...
Bilseydim gözüm gibi bakardım...

lerdemir
02-04-2008, 10:27
Veee...

Benimki de siftah etti.

İşte bu sezondaki ilk gardenya çiçeğim.

Endişe etmeyin ardısıra bekleşen en az 20 tane daha erişkin tomurcuk var.

Ne büyük keyif! Bir tek çiçek bile koca bir salonu kokuya boğuyor.

Hele ki akşam işten eve dönünce kapının ilk açıldığında eve yayılmış olan mis kokuyu solumak... Hem de tek çiçekle...

Merak ediyorum, erişkin tomurcuklardan 3 dört kafadar ortaklaşa hareket ederlerse ev ne hale gelecek kimbilir...

günsu
02-04-2008, 11:04
Bakımı zormu arkadaşlar:confused:İki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca:rolleyes:
Çünkü evde aldığımdan beri birtürlü açmayan inatçı arapyaseminim var:mad:

Gülgün
02-04-2008, 12:10
Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam...

özlem11
02-04-2008, 12:31
Arkadaşlar benimkinin bir kaç taze yaprağının ucunda kuru gibi kahverengi lekeler var. Neden acaba...
Tebrikler lerdemir. Çok güzel bakabilirsem beyaz da alacam. Hatta 4-5 saksı daha...

lerdemir
02-04-2008, 13:19
Bakımı zormu arkadaşlar:confused:İki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca:rolleyes:...

Sayın günsu,

Evet, bu bitkiler bence Bakımı Zor Bitkiler kategorisine girer; ama benim bu konuda yargı belirtmem ne derece doğru olur bilemiyorum; zira bu benim için tutkulu bir hobi; buna uzmanların karar vermesi lazım. Ancak, bu konunun başından bu yana okuyacaklarınız size bir fikir verecektir.

Edineceğiniz fikrin şevk kırıcı olacağına bahse girerim, lakin uzun dönemdir gardenyasını evde yaşatan ben ve birkaç arkadaşımızın da uygulamaları bakım metodları açıkça belirtildi uzun uzun.
Şahsi kanaatim o detaylı ve serin kokuyu almak ve kaymaksı krema rengini yakından görmek için dikkatli bir bakımı hak ediyor bu gardenya.

Bir yandan da içimden "yok aslında, hiç de o kadar göründüğü kadar zor değil" demek geliyor. Çünkü "kireçsiz su ile sula; azar azar dengeli besle; ortam nemini ayarla, ışık ve sulama rejimini de denk getirdin mi tamam işte" diyorum kendi kendime ;) Vallahi ben deniyorum, görüyorsunuz ki oluyor ;)

Hevesiniz varsa, çabucak edinin bir tane... Sonra da burada yazılanların doğrultusunda, sabırla büyütün...

Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam...

Sayın Gülgün,

Amin, darısı başınıza tabi... Edirne'nin hava durumunu takip etmedim son günlerde, ancak ben İstanbul'da özellikle gece sıcaklıkları gardenyalar için halen güvenli olmadığı için henüz dışarı almadım. Gerçi ben, kışın soğuk günlerinde iç mekanda azar azar, sonrasında da kış bitiminde biraz daha yoğun biçimde bitki besini verdiğim ve tomurcuklanmayı teşvik ettiğim için tomurcukları dökmesin, çiçeklenmeyi hasarsızca ve doyasıya göreyim diye dışarı çıkartmıyorum henüz. Gece sıcaklıkları asgari12C civarında tutarlı olacağı zamn balkona almayı planlıyorum gardenyamı. Ama üzerinde tomurcuk olmasa idi, belki etkilerini dikkatle yakından gözlemlemek sureti ile dış mekana alışıp alışmayacağını denemek için bu havalarda da balkona çıkarabilirdim. Ben de denemedeyim anlayacağınız...:rolleyes:

Salonda ise mümkünse günün ilk ışıklarını doğrudan alan, sonrasında ise aydınlık olup da üzerine doğrudan ışığın düşmeyeceği bir pencere kenarı olabilirse ne ala. Benimkinin güney-doğu cephesini çok sevdiği görüşündeyim. Kaloriferlerin ısısına doğrudan maruz kalmamasına da özen göstermeli... Bir de iç mekanda ortam nemine...

Sevgili Lerdemir ,
Maşallah.Çok güzel.Kıskanıyorum ama.:)

Çok teşekkürler Oğuzhan,

Onun için fotoğraf ekliyorum ya zaten mesajlara :D
Şaka bir yana, teknik uzman üyelerimizin de refakatinde, hepimizin tecrübelerini paylaştığı böyle bir ortamda artık layık olanı yapmak lazım. Gardenyalara iyi bakmak, çiçekleri mis gibi koklamak...

Arkadaşlar benimkinin bir kaç taze yaprağının ucunda kuru gibi kahverengi lekeler var. Neden acaba...
Tebrikler lerdemir. Çok güzel bakabilirsem beyaz da alacam. Hatta 4-5 saksı daha...

Sayın olay9,

Yakından fotoğraflayabilir misiniz yaprakları? Ama uç kurumaları bana ilk olarak ortam nemindeki eksikliğini veya aşırı uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalma durumunu çağrıştırıyor.
Alın bence, 4-5 saksı daha alın, hatta 10 saksı alın. Her yer gardenya dolsun... Gardenya cumhuriyeti kuralım...

Sevilay
02-04-2008, 13:21
Sevgili Lerdemir, (yoksa Gardemir'mi demeliyim?) tebrikler ve de maşallah.

Demek ki ne imiş?
Azmin elinden kurtulan olmuyormuş.
Ve sevginin.

Ancak bizim evde durum çok farklı.
Eşim ölen son hasta gardenyamızdan sonra ithal bir gardenya aldı.

O kadar az su verdi ki zavallı anoreksik mankenlere benzedi.Bu arada aldığımızda üstünde olan tüm tomurcuklarını döktü zavallı.

Sulamada o acımasız program devam etti.Zavallı yapraklar dallara yapışmadan su verilmedi.Yeni saksıya bile geçirilmedi.Arada acıyıp ben sprey falan yaptım.

Sonra mı?
Gardenya bakımsızlıktan öleceğine süper bir hale geldi.Yeni tomurcuklar oluşturdu.Yapraklar o kadar sağlıklı ki, çeksen kopmaz durumda.
Anlamıyorum.:mad:

33870

Koyu yeşil
02-04-2008, 13:39
Arkadaşlar, bu garibimi bakamayıp bu hale getirmişler. (Bu günlerde hasta çiçekleri hep bana getirir oldular) Bütün kuru yaprakları temizledim. Bu temizlenmiş hali yani siz düşünün. Bolca su püskürttüm. Yapraklarda bir hastalık görünmüyor. Destek olarak yapılabilecek birşey var mı? Toprağına besin falan ne önerirsiniz?

Koyu yeşil
02-04-2008, 13:40
resim eklemeyi unutmuşum :rolleyes:

Oğuzhan
02-04-2008, 17:06
Hastamıza geçmiş olsun.Önce bir temizlik yapın.Kurumuş ve sararmış yaprakları koparın.Kuru dal varsa budayın.Kenarlardan toprak alıp biraz yeni toprak ekleyelim.İlk sulama suyuna aspirin ve birazda oksijenli su katıp suluyalım.Sonra hastamızı kendi haline bırakalım.Biraz kendini toparlasın.Arada su püskürtelim.Malum İzmir sıcak yer.Tabak altına çakıltaşı koyup içinne su koyalım.Gerekli nemi ordan alır.Daha çabuk yeşerir.Şimdilik gübre vermeyelim.Hasta kendine bir gelsin.İlerleyen zamanlarda verirsiniz.Benim söyliyeceklerim bukadar.Tekrar geçmiş olsun.

özlem11
02-04-2008, 17:36
Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...

özlem11
02-04-2008, 17:38
Birde sayın lerdemir çiçeğin kaç gün açık kalıyor, hemen soluyor mu?...
Kireçsiz su derken ben kaynamış su versem olurmu. 1 kere su verdim musluk suyuydu. Zararı oldumu acaba... Yağmur suyu biriktirdim onunlada sulamayı düşünüyorum. Birde çivileri ıslattım ondan vereceğim. Tabi hepsini bir arada değil. Çok sordum değil.:D:D:D
Ama yardımlarınızla ben bakmasını becereceğim.Şimdiden sağolun...

Koyu yeşil
02-04-2008, 21:05
Bilgiler için çok teşekkürler Oğuzhan. Önerilerini uygulayacağım.

fatmadundar
02-04-2008, 22:59
Sevgili Lerdemir sizin gardenyanızın çiçekleri gayet biçimli. Her ne kadar benim satın aldığımdaki gibi (gül gibi burgulu) olmasa da benim şimdikiler gibi darmadağınık değil.
:DHadi bakalım bu yılın araştırma konusu; çiçekler ne yapılrsa daha büyük veya daha katmerli ya da daha biçimli olur ?

lerdemir
03-04-2008, 13:00
Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...

Sayın olay9,

Çiçeklerde kararma sizin de tahmin ettiğiniz üzere, çiçeğin miadı ile ilgili. Bir kaç gün -genelde 2-3, en fazla 4 gün- içinde kararmaya başlayıp bu hale geliyorlar. Dolayısı ile bu normal.

Işık alımı ile ilgili anlattıklarınıza göre, yapraklardaki durum aşırı güneş ışığı ile de ilgili olamaz.

Kaynamış ve soğumuş su kullanımınız da doğru. Onda da problem yok. Acaba kullandığınız çiçek çtıran bitki besinini talimatnamesindeki sıklık ve oranda kullanıyorsunuz? Aşırıya kaçmış olabilir misiniz? Gerçi tarifiniz de azot fazlalığından yanmaya da benzemiyor. Görüntü kalitesi çok kötü olduğundan dolayı fotoğraflardan da anlamak mümkün olamıyor.

"Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=25)" başlığındaki fotoğraflı sorulara bakabilirseniz ve onlara benzer kalitedeki bir görüntü ile oradaki uzman arkadaşlarımıza sorabilirseniz sanırım en doğrusu olacak.

Bendeki çiçeğin kaç gün açık kaldığına ise dikkat edeyim; net bir süre söylerim; ilk açannın açtığı tarihi burada kutladık zaten; dün de baktım iyice açılıp formunu kaybetmişti ama henüz kararma yoktu.

Zaten hemen arkasından, tahmin ettiğim gibi, 4 tane daha tomurcuk aynı günde çiçek açtı, ortam inanılmaz. Bu halini de bu akşam fotoğraflayabilirsem buradan hepinize ileteceğim.

İlk defa 2'den fazla gardenya çiçeğim birden açtı. Şu anda 5 adet çiçek birden açmış durumda beraberce.

Akşam eve girerken kapıyı açtığım ilk anın tadını tarif edemem sizlere...

Sayın fatmadundar,

Gonca ve çiçek büyüklüğü ile ilgili olarak, zamanında gül bakımı ile ilgili bilgi araştırıken buna dair akademik yazılar okumuştum.
Doğru budama ve yeterli karbondioksit alımı ve besin ayarlaması ile bu gibi sonuçlar elde edilebiliyordu güllerde (Katmerine değil de goncanın ve çiçeğin iriliğine yönelik olarak). Acaba gardenyalar da da öyle olabilir mi? Bana olur gibi geliyor.

Ben size önce o linki bir bulayım da hele :)

Hah! Buldum!

Sevgili Mine Pakkaner'in http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/ice...fl=gul/gul.htm'yi kaynak göstererek alıntıladığı ve "Gül Yetiştiriciliği" başlıklı "şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29708&postcount=24)" bakın özetle şöyle diyor:

"Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık 300 ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir."

Bir de "şu adreste" http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/bahce.htm benzer bir bilgi var:

"Bitkilerin fotosentez yaparken kullandıkları maddeden biri karbondioksittir. Havadaki karbondioksit oranı 300 ppm’dir. Seradaki bitkiler sera içindeki havayı kullanarak fotosentez yapar. Sera içindeki karbondioksit miktarı artarsa fotosentez hızıda artar. Fotosentezin hızlanması bitkinin büyüme ve gelişmesini de artırır. Güllerde saplar uzar, goncalar daha iri olur ve ağır olur. Ürün miktarı % 7 - 60 arasında artabilir. Seralarda fotosentez ile azalan karbondioksit seraların havalandırılması ile artırılabilir. Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir. Ayrıca seralara ilave olarak karbondioksit
verilebilir. Seralarda kullanılacak karbondioksit kaynağı sıvı gaz, kuru buz, sıkıştırılmış gaz ve sera içinde alkol ve propan yakılması şeklinde sıralanabilir."

Belki de benim gardenyayı kış gecelerinde çok büyük kuru temizleme naylonları içine alıp içini kendi nefesimle doldurmam da buna benzer bir etki yaratmış olabilir, zira nefesimizle karbondioksit açığa çıkarıyoruz biz de :)

BenBen1967
03-04-2008, 13:07
Hımmmmm bende camı açık tutuyordum devamlı oksijen gelsin diye ilginç ;)

özlem11
03-04-2008, 20:49
Sayın lerdemir sağolun. Benim anlattıklarım, sizin onaylamanız yanlış giden bir şeylerin olmadığını gösteriyor. Şöyle bir şey var; 2 gün önce menekşelerime zarar vermeyen, minik sinekleri yok etmek için bir ilaç kullandım. Havadan yağmurlama yapmıştım. Gardenya tarafına sıkmamıştım ama gelmiş sanırım. Her yerde belirgin bir şekilde yok. Sade bir tarafta var. Oda gardenyanın menekşelere bakan kısmı. Gardenyayı cumartesi almıştım. 4 gündür açık haldeydi. Öncesini bilmiyorum. Co2 olayıda çok enterasan geldi. Hiç duymamıştım.

lerdemir
04-04-2008, 08:11
Aman sakın yanlış anlaşılmasın! CO2 uygulamasının güllerle ilişkili olduğunu tekrarlıyorum!

Acaba benzer bir etki olabilir mi diye gündeme getirmiştim.

Sayın olay9,

Biraz daha takip edelim bakalım; yayılma var ise tekrar gündeme getirir, bitki hastalıkları başlığına taşırız sorunu...

lerdemir
04-04-2008, 08:14
İşte size günün sorusu:

Bilin bakalım, bir büyük ve bir de minik saksının yanyana bitiştirildiği aşağıdaki fotoğrafta;

"aynı anda açmış kaç tane gardenya çiçeği var?" ;)

Bu fotoğraf bu sabah erkenden işe gitmeden önce çekildi.

34037

Bu da dün akşamki görüntü (bir çiçeği geceden sabaha açmış olduğundan burada 1 çiçek eksik)

34064

lerdemir
04-04-2008, 09:17
Amin olay9 :)

Şimdi benim aklıma takılan bir başka konu daha oldu dün akşam.

Çiçekler açıldığı ilk günden yaklaşık iki gün sonra taç yapraklarını geriye doğru çekip, en ortadaki sarı bölgeyi ortaya çıakrıyorlar ve o sarı bölge iyice irileşiyor.

Sanırım benim daha önce limon ağacımdakine benzer bir tozlaşma ile tohum yapmanın doğal süreci bu.

Şimdi merak ettiğim şu:

Acaba, limondaki gibi, gardenyada da yapay tozlaşma/döllenme yapmak üzere yumuşak uçlu suluboya fırçası ile uygulama yapsak bu tozlaşmayı sağlayabilir miyiz? Tohum elde edebilir miyiz?

Bunu da denemek istiyorum.

özlem11
04-04-2008, 11:08
Olabilir. Ama benim gardenyam çiçeğini kendi düşürdü. Hiç ellemedim. Üzerinde ki diğer çiçekte bu gün yarın döker. Geride açarsa olgun 4 tomurcuk var. Neden olmasın deneyin derim. Faydası olur zararı olmaz...

özlem11
08-04-2008, 16:20
Arkadaşlar gardenyamda son durum mükemmel. Yeni yaprak veriyor. Tomurcuk açtı açacak. Bana yardım eden herkese teşekkürler. Özelliklede sayın Lerdemir' e...