PDA

View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

turunç
21-10-2006, 14:43
Kamkat yetiştirmek istiyorum. Nereden bulabilirim? Bonsai içinde çok uygun bir ağaç. Meyveleri çok hoş. Kabuğuyla beraber yenilebilen tek turunçgil. 2-3 odacıklı meyvesi çok tatlı. Bodur yapıda oluşu balkonda bile yetiştirme olanağı tanıyor.

Kumquat, fortunella spp. swingle.

"The little gems of the citrus family"
- Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır.Anavatanının Çin olduğuna inanılır.

128611

- Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
- Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
- Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarakda kullanılmaktadır.

128613

- Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur.
- Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.
- Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir.
- Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir.
- Gürcistan sınırının açılması ile birlikte, gerek ülkemize gelen yabancılar gerekse Gürcistan'a gidenler bu meyveyi orada da görmüş, fiyatının Rusya'da 6 dolar olduğunu görmeleri ve Ruslar tarafından bu meyveye Doktor denilmesi üzerine üretime başlanmıştır

kaynak: www.kamkat.com (http://www.kamkat.com)

fmt79
21-10-2006, 21:10
Ah bir tane de ben bulsam. Antalya'da Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde kamkat fidanı satılıyormuş ama yolum düşmez ki Antalya'ya :(
Sanki saksı bitkisi olarak yaratılmış gibi :D

Ateş Öztan
21-10-2006, 23:30
Bauhaus Kozyatağı mağazasında ithal kumquatlar var. Bugün bir tane aldım. Maalesef fiyatı 69,-YTL Her zaman almak istemişimdir. Kısmet bugüneymiş.
Ayrıca mandaline ve greyfurt ağaçlarıda gelmiş. Aldığımın resmini daha sonra koyarım.

Ateş Öztan
21-10-2006, 23:31
Aldığım fidan sanki aşılı. Yapraklarıda yerli seralarda gördüklerimden farklı.
Nasıl çoğalır bilemiyorum. "Bir bilene soralım mı?"

Mine Pakkaner
22-10-2006, 00:59
Aşı izi görmeniz çok normal Ateş Bey, çünkü aşı ile üretilmekteler. :) En kolay ve başarılı üretim tekniği aşılama yolu ile gerçekleşiyor.

Todor
22-10-2006, 05:58
Kamkatı ben yaklaşık 1 ay önce Yalova'dan seradanalmıştım. En küçük boy ithaller 40 yerliler 20 YTL idi.

turunç
22-10-2006, 11:46
Ben biraz araştırdım. Çukurova üniversitesinin Subtropik iklim meyveleri araştırma merkezinde satılıyor. Fiyatıda çok uygun. Küçük 20 YTL, Büyük 40 YTL. Ama bana çok uzak. İstanbuldan bulmak daha mantıklı geldi. Ateş Bey bulmuş ama çok pahalı geldi bana. Tuzla da var mıdır acaba. Ordaki seralara bir bakayım. Eğer uygun fiyata bulursam burdan bildiririm.

Halit Togay
22-10-2006, 20:43
Bir sene evvel Hadımköy'de bir seradan 60-70 cmlik bir tane (50 milyona) aldım ve Çatalca'ya diktim . Tahtadan bir kare prizma şeklinde çerçeve yaptım etrafını ve üstünü sera naylonu ile çevirip bir mini limonluk yaptım. Ancak baharda yaşamıyordu. Aynı anda , aynı yere diktiğim kocayemişler (arbutus unedolar)şu an son derece sağlıklı.
Demek ki kumkuat İstanbul'un kışlarına dayanamıyor , kışın muhakkak içmekanda tutmak lazım.

Ateş Öztan
22-10-2006, 20:51
Bauhousdan alınan,

Ateş Öztan
22-10-2006, 20:52
Net değil fakat aşı yerini görülebiliyor, aşı ise

Mine Pakkaner
22-10-2006, 21:01
Evet, bu aşı yeri.

denizakvaryumu
22-10-2006, 22:24
en sevdiğim balkon bitkisi...turunçtan aşılanıyor..
bence herkeste birtane olmalı

Ateş Öztan
22-10-2006, 22:28
Toprağında çok fazla çakıl var. Bu bitki için gerekli mi?
Yoksa, taşınırken başına birşeyler geldi de rastgele bir şeyler mi doldurdular?

turunç
24-10-2006, 10:03
Çok güzel bir Kamkat Ateş Bey. Eğer aşılandığı ağaç 'Üçgül' ise asidik ve humuslu toprak seviyor. 'turunç' üstüne aşılıyşa daha ağır toprakta yaşıyor. Kireçli bile olabilir.

Ateş Öztan
24-10-2006, 20:00
RToprağı humuslu fakat orijinalinde mi böyle bilemiyorum. Sanki, yeni konmuş gibi bir hali var.

Ela
24-10-2006, 21:27
yaklaşık 50 gün önce Ankara'da tarım fuarında çok güzelleri satılıyordu ama artık yerim olmadığı için aşılı limon aldım sadece çiçekliydi şimdi 6 tane limonum var.aldığım kişi çiçekliyken su spreyi sıkmayın demişti dediklerini yaptım ama limonlar yaklaşık 2 cm oldu sprey sıkmaya başlamalı mıyım?

Mine Pakkaner
24-10-2006, 21:54
Kamkat meyve ağacından ziyade bir süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Meyve ağaçları başlığımızda profesyonel meyve yetiştiriciliği tekniklerinden bahsedilmektedir. Bu yüzden kamkat evdeki bitkilerimiz başlığına taşınmıştır.

denizakvaryumu
24-10-2006, 23:22
yaklaşık 50 gün önce Ankara'da tarım fuarında çok güzelleri satılıyordu ama artık yerim olmadığı için aşılı limon aldım sadece çiçekliydi şimdi 6 tane limonum var.aldığım kişi çiçekliyken su spreyi sıkmayın demişti dediklerini yaptım ama limonlar yaklaşık 2 cm oldu sprey sıkmaya başlamalı mıyım?

tarım fuarını nasıl kaçırdım?????Forumda konusu hiç geçmedi yoksa hiç ka
çırmazdım.....

Ela
25-10-2006, 08:23
AKM de yapıldı büyük bir organizasyondu fakat bende önünden geçerken gördüm az kalsın kaçıracaktım.Bu tür organizasyonların reklamı çok daha önceden medyada duyurulsa çok daha iyi olur diye düşünüyorum.
Bol bol hormonsuz ürünler yedik,uzmanlardan bilgiler aldık.Türkiyenin diğer illerinden gelen ürünleri gördük.

Hasan Lalezar
03-12-2006, 21:15
benim işyerimde yakında aslında AKM ye ama bende görememişim üzüzldüm

kürekçi
03-12-2006, 22:21
Lezzeti çok güzel. Kabuğu ile ağzınıza atıp yiyebiliyorsunuz. Hatta kabuğu çok daha lezzetli. E.U. Botanik Bahçesinde var :) yalnız satışının yapıldığını zannetmiyorum çünkü sadece bir fidan var benim gördüğüm.

denizakvaryumu
03-01-2007, 00:12
Ankaralı arkadaşlar,
Ankarada kamkat satılan yer varmı? bu süs bitkisi için olumlu-olumsuz yorumlarınız varmı?

turunç
03-01-2007, 18:29
Arkadaşlar; Bauhaus' a kamkat gelmiştir. Saksıda ve boyları yaklaşık 50 cm.' dir. Üzerinde o muhteşem şirin meyveleri de bulunmaktadır. Yalnız satış fiyatı bana pahalı geldi. Yanılmıyorsam 69 YTL idi.

Todor
03-01-2007, 18:32
Saksı dahil yerden yüksekliği mi 50 cm?

turunç
03-01-2007, 18:35
Saksı dahil boyu yaklaşık olarak 50 cm. Tabi bu konu göz kararıdır.

denizakvaryumu
03-01-2007, 22:03
Ankarada bauhause yok...nereden bulabiliriz bu bitkiyi?

Todor
03-01-2007, 22:05
Saksı dahil boyu yaklaşık olarak 50 cm. Tabi bu konu göz kararıdır.

çok pahallı değil mi? Benim kumkatın boyu saksı hariç 60-70 cm. 20 milyona almıştım. İthalleri 40 milyondu.

turunç
03-01-2007, 22:50
Arkadaşlar; Bauhaus' a kamkat gelmiştir. Saksıda ve boyları yaklaşık 50 cm.' dir. Üzerinde o muhteşem şirin meyveleri de bulunmaktadır. Yalnız satış fiyatı bana pahalı geldi. Yanılmıyorsam 69 YTL idi.

Bence de pahalı...

Ophrys
04-01-2007, 14:28
İzmir Metro Grosmarkette meyveleri satılıyor ilgilenenlerin haberine. 200 gramı 8-10 ytl arası

Todor
04-01-2007, 14:45
Kilosu 40-50 Ytl. Çok büyük para.:eek: Kumkat mı yetiştirsem ne yapsam?
Kim ne için alıyor acaba o kadar paraya :cool:

turunç
04-01-2007, 14:55
Kamkatın meyvesine o kadar para verip alacağıma kendisini yetiştirirrim. Nerden baksan 1 ağaçyan 1 kilodan fazla meyve alırım.:)

Ayrıca bugün elimdeki kamkat meyvesinin içinden çıkan 2 adet sağlam ve olgunlaşmış olduğunu düşündüğüm çekirdeği ekmeyi planlıyorum. Eğer şaşırırda çıkarlarsa, üstüne aşı yapabiliriz. Resim çekerek aşamalarıyla sizlerle kamkat maceramı paylaşabilirim:) Sevgiler, saygılar...

turunç
04-01-2007, 15:11
KUMKUAT
http://www.verita.com.tr/images/kumkuat.gifÖzellikleri ve Tarihçesi:
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat (Kumkuat) Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kumkuatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.

Kumkuat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumkuat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır. Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir.
Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedirKültür altına alınan, yiyecekleri için yetiştirilen Kumkuat'ın tanınmış çeşitleri şunlardır:

Hong Kong : Chin chü, shan chin kan, ve chin tou olarak adlandırılırlar. Hong Kong ve Çin'in bazı dağlık bölgelerinde yetiştir. Çevre genişliği 1.6-2 cm civarındadır. Olgunlaştığında zayıf ve fazla etli olmayan kabuğu soyulur. 3-4 küçük çekirdeği bulunur. Marumi : Japonya orjinli olup Meyve hafif basık küre şeklinde yuvarlaktır. Uzunluğu 3.2 cm kadardır. Altın sarısı renktedir. Meyve aromatik ve baharatımsıdır. 4-7 çekirdeği bulunur. Ağacı 2.75m'ye kadar ulaşır. Küçük yapraklıdır. Aynı sezon için de oluşabilecek soğuklara karşı daha dayanıklıdır. Meiwa : Japonya orjinlidir. Kısa yuvarlak bir yapıda olup 4 cm'lik bir genişliğe sahiptir. Kabuk portakal sarısı renkte olup, çok kalındır. Meyvesi tatlı olup 7 çekirdeğe sahiptir. Sık sık çekirdeksiz veya daha az çekirdekli olanlarına da rastlamak mümkündür. Çin'de de yaygın olarak bu çeşit yetiştirilir. Taze olarak yenilmek için en ideal Kumkuat'dır.
Nagami : Çin'den dünya'ya yayılmıştır. 4-5 dilimlik meyvesi olup. 2-5 çekirdeği vardır. Yuvarlak olup 4-5 cm büyüklüğe erişirir. Mevsimi Ekim'den Ocak ayına kadardır. Ağacı 4.5m'ye kadar ulaşır.Yetiştirildiği Yerler:
Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Türkiye de ise, Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiştir.
Faydaları:

C vitamini bakımından zengin olan Kumkuat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
A,B1,B2,B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kumkuat, Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kumkuat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
Reçel ve marmelatı yapılır.
Çok değişik bir aroması vardır.
Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir.Muhafaza Koşulları

5 ºC de %90 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri 100 Gr. Kumkuat'ın Gıda Değerleri

Ascorbik Asit 151

Demir
1,7 mg

Fosfor
97 mg

Kalori
274

Kalsiyum
266 mg

Karbonhidratlar
72,1 mg

Potasyum
995 mg

Protein
3,8 g

Riboflavin
0,40 mg

Sodyum
30 mg

Thiamine
0,35 mg

Vitamin A
2.530 I.U

Yağ
0,4 g

Bu değerler United States Department of Agriculture dan alınmıştır.
Kaynak: http://www.verita.com.tr/

denizakvaryumu
04-01-2007, 15:16
Evet doğru bu fiyata alıcısı var..
Nasıl gilaburu böbrek taşı için bir efsane haline geldi ise kamkat da şeker hastaları için bir efsane haline geldi...
Günde 3 kere aç karna yenen kamkatın şekeri düşürdüğü, şeker hastaları tarafından söyleniyor..hatta bir arkadaşın annesi kamkatı fazla yiyince şekeri çok düştü ve hastaneye kaldırmak zorunda kaldılar..

Ege bölgesinde torbalı civarındaki kamkatçılara şeker hastaları sırf yerinde ve ucuza almak için özel olarak İzmirden giderler.

Todor
04-01-2007, 15:53
kamkat meyvesinin içinden çıkan 2 adet sağlam ve olgunlaşmış olduğunu düşündüğüm çekirdeği ekmeyi planlıyorum. Eğer şaşırırda çıkarlarsa, üstüne aşı yapabiliriz

Ben saksısi ile aldığımda altında yabani otlar vardı. Otları temizlerken, çimlenmiş iki tanede çekirdeğ yanlışlıkla sökmüş bulundum. Hemen yeniden diktim başka bir yere ama nafile. Kurudu gittiler.

Çekirdeklerinde çimlenme zorluğu yaşanmıyor anladığım kadarı ile.

turunç
04-01-2007, 16:08
Deneyip öğreneceğiz Todor. Yalnız, deneme için çekirdek sayısı oldukça az. Umarım kaybetmem.

Todor
04-01-2007, 16:10
Ben meyvelere kıyıp yiyebilsem, hemen ekeceğim çekirdekleri. :p

Ophrys
04-01-2007, 16:40
Vallahi benden söylemesi ister üretin satın ister gösterdiğim adresten alın mideye gönderin. Karar sizin.

Innuendo
04-01-2007, 18:49
Arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla en kaliteli kamkatlar, üçyaprak üzerine göz aşısı yapılarak elde ediliyor. Turunç üzerine göz aşısıyla da oluyor ancak pek uzun ömürlü olmuyor. Bu yüzden kamkatın çekirdeğiyle boşuna vakit harcamayın derim...

turunç
04-01-2007, 23:26
Ne yapacağız kaliteli kamkatı:) Bizim kamkatımız olsun yeter. Zaten ekeceğim tohumların açılım yapıp turunç çıkma ihtimalini de göz önünde bulunduruyorum. Tohumlar çıksa bile, yaşayacak mı, yaşasa da büyüyecek mi, büyüse de meyve verene kadar ölmez inşallah... Meyve verirse satmayacağımıza göre yaşasa bile yeter bana...

lokmanbahçe
11-01-2007, 17:06
arkadaşlar üçyaprak nedir onun üzerine nasıl aşı yapılıyor?

Todor
11-01-2007, 17:20
Bugün pazarda birisi getirmişti kumkat. Saksı hariç 40 cm kadar boyu vardı. Yeşil aksamı ve meyveleri çok fazla değildi. Fiyatı 10 Ytl idi.

denizakvaryumu
11-01-2007, 19:01
kamkatı olup da salonda yetiştiren var mı? Salonda o kadar da mutlu olmadığı söyleniyor..

.

turunç
11-01-2007, 20:13
Salonda yaşayan kamkatların mutlaka havalandırılan bir ortamda olmasını tavsiye ederim. Suptropik iklim meyvesi olsa da açık havada yetiştiğini unutmamak gerekir. Ayrıca direk güneş ışığı alması gerekir, en azından günün belli saatlerinde... Havalar iyice ısınınca da balkonda rüzgar almayan bir yere koymanızı tavsiye ederim. Yine balkonda da güneş almalı...

denizakvaryumu
11-01-2007, 20:49
Teşekkürler..

http://www.humeyraozdamar.net/limonagaci.htm

salona çok dayanıklı olan turunçgil olarak calamondin tavsiye ederim...Balkonumdan salona alıp da yapraklarını dökmeyen hatta çiçek açmaya devam eden tek turunçgil ağacım...Çiçek kokusu muhteşem..verdiğim
linkte resmi var,çok yoğun olarak meyve veriyor meyveleri de kumkata göre çok daha büyük...
Kalamondin bulursanız sakın kaçırmayın,bende bir tane olmasına rağmen bulursam 2 tane daha alacağım..

(kamkatı hiç denemedim)

lokmanbahçe
22-01-2007, 18:29
üç yaprak üzerine göz aşısı nasıl oluyor??

turunç
22-01-2007, 20:47
Bu konuda bir çok aşılama yöntemi var. Genç fidanlara baharda yapılan göz aşısı olabilir. Ama adını hatırlamadığım bir yöntem daha var. Aşı yapılacak anaç fidanın eşit kalınlığında, aşılamak istediğimiz ağaçtan kalem alırız. İkisinin yüzeyini 45 derecelik açıyla pürüzsüz bir şekilde keseriz. Bu kesik yerler arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde birbiri üzerine bindiririz. Etrafına aşı macunu süreriz ve aşı bağıyla bağlarız. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

lokmanbahçe
25-01-2007, 16:40
teşekkürler.
benim kumkatlar çimlendi gelgelelim bunların kumkat olmayacak olması beni çok üzüyor. gerçekten şimdi bunlar turunç mu olacak?:(

bonsade
28-01-2007, 10:02
gövdesini sardım bahçeye dikeceğim.

Oğuzhan
28-01-2007, 10:21
Maşallah çok şeker
Nerden buldunuz.

copur 09
28-01-2007, 15:05
Kurban bayramında küçük bir kumkuat dalını toz köklendirici sürerek çay kumuna gömdüm. Yaklaşık bir aydır bu durumda acaba köklenecek mi?

bonsade
31-01-2007, 09:33
Maşallah çok şeker
Nerden buldunuz.
Antalyada her çiçekcide bol miktarda var.

Oğuzhan
31-01-2007, 09:38
Fiyatlar Nasıl .Kargo yaparlar mı?

nihal_es
31-01-2007, 18:27
Komşumuzun bahçesindeki kamkat ın resimleri

6967

6968

6970

Innuendo
31-01-2007, 23:29
Çukurova Üniversitesi Subtropik Bitkiler Bölümünde 25 Ytl.ye satılıyor. Fidancılardan almaya kalkarsanız, aynı yerden aldıkları kamkatları 60 Ytl.ye satıyorlar.

Oğuzhan
01-02-2007, 09:36
Teşekkürler..

bonsade
04-02-2007, 09:21
Fiyatlar Nasıl .Kargo yaparlar mı?

Fiyatları 15-25-45 yaşına göre.Ziraatta küçük fideler 15 den başlıyor.

bahcıvan
04-02-2007, 13:43
Todor un pazarından 10 liraya aldım :)

denizakvaryumu
04-02-2007, 17:21
Boyuna ve üzerindeki meyvesine göre fiyatı değişir..Birde aşı yapıldığı anaç ağacına..

mufiya
04-02-2007, 19:05
arkadaşlar istanbulda her iki yakada ziraatin fidanlıkları yokmu acaba uygun yollu alalım!!

Balıkcı
04-02-2007, 19:11
Beykoz ve Büyükdere'de fidanlık var.

mufiya
04-02-2007, 19:43
acaba beykozdakini tarif edebilirmisiniz

mufiya
05-02-2007, 10:01
sevgili arkadaşlar;

beykozdaki devletin ziraat fidanlığı dediğimiz yerin telefonunu buldum

0216 323 5564

yeride beykozda.beykoz merkezden yukarı iç kesime doğru çıktığınız zaman 300 metre kadar ileride beykoz itfaiyesinin karşısında .kime sorsanız gösterirlermiş.ben bugün kamkat bakmaya gideceğim bakalım.bulabilecekmiyim.gelişmeleri yine buraya yazarım

hoşçakalın

mufiya
05-02-2007, 14:27
arkadaşlar ;

bahsettiğim beykoz fidanlığını buldum.buraya gidiş sahil den daha kolay.beykoz merkezi geçince beykoz kültür merkezi var burayıda geçince shell var shellden sonra sağa yukarı beykoz korusuna doğru giderken solda kalıyor.2500dönüm araziye kurulu çok büyük bir yer .fiyatlarıda makul.dış mekan ve iç mekan bitkileri var. meyve fideleride var.isterseniz e-mail ilede sipariş verebiliyorsunuz

beykozfidanlık@istanbul.gov.tr
www.ozelidare.istanbul@gov.tr

kumkat ı ise özel bir fidanlıkta buldum.boyu yaklaşık olarak saksı hariç 50cm kadardı üzerinde nerden baksanız 20ye yakın meyvesi vardı .italyadan geliyormuşfiyatı 150ytl dediler.ama üzülmeyin cuma günü tır gelicekmiş onda küçük boylarını 25 30 ytlye alabilirsiniz dediler şimdilik cuma gününü bekliyeceğim.oranın telefonu ise 02163322398-3326210
kasimoglugarden@mynet.com
kasimoglugarden@hotmail.com
burası sahilden beykoza giderken küçüksuda.hemen sağda yer alıyor.

şimdilik benden bukadar.

Todor
05-02-2007, 16:51
Yalova'da saksı hariç 50 cm, üzeri 20den fazla meyve dolu olan ithal kumkatlar 85 YTL.
Akgül çiçekçilik (http://www.akgulcicek.com/iletisim.html)

denizakvaryumu
05-02-2007, 19:22
ithal olanlarla yerli olanlar arasında ne fark var?

mufiya
05-02-2007, 23:21
güzel bir soru.ben bu soruyu satanlara sormadım çünkü onlardanda sağlıklı bilgi geleceğini düşünmedim.

çünkü daha bitkiyi adam gibi tanımıyorlar bile. bu bitki nasıl birşeyki dedim.bana sadece italyadan gelen kabuğuyla birlikte yenen mandalina dediler:p

Mine Pakkaner
05-02-2007, 23:34
Benim gödüklerimde sadece form farkı vardı. İthal gelenler son derece formlu, güzel şekil verilmiş dolgun ve sağlıklı bitkilerdi.

Todor
05-02-2007, 23:44
Kök yapısı daha kuvvetli olduğu için daha iştahlı büyüyor diye bir inanış var. Ne kadar doğru bilmiyorum ama geçen sezon aldığım ithal yasemin çok iştahlı bir şekilde büyüyor. Ayrıca ithaller al beni yönünden de çok avantajlılar.

Hepsi aynı yaşta olmak üzere
Akgül çiçekçilik : İthal, 85 YTL, boy 50 cm, taç çapı 50 cm. Üzerinde 20den fazla meyve var. Meyve ve yapraklar sağlıklı, parlak renklerde

Lezgi çiçekçilik : Yerli, 45 YTL, boy 50 cm, taç çapı 30 cm. Üzerinde 10 kadar meyve var. Meyve ve yapraklar sağlıklı.

Altınova halk pazarı: Yerli 10 YTL, boy 50 cm, taç çapı 15 cm, üzerinde 5 kadar meyve var. Yaprakların bazıları yenmiş, bazıları sararmış

Elbette pazardan alınanın ömür boyu sarı yapraklarla kalacağı söylenemez ama, seneye 85 milyona aldığınız kumkat 100 cm boyunda olacak, pazardan aldığınız 70 cm olacak.

Sanıyorum fikir oluşturmuştur. :)

caploonba
09-02-2007, 21:33
ben geçen gün bizim bakkalın önünde arkadaşımı bekliyordum baktım ki üstünü bakkal abi kasayla örttüğü turuncu renkli portakala benzer küçük bişey gördüm içimden dedim ki bu kumkuat değil mi ?.aldım bir tanesini yiyeyim dedim.bakkal abide gördü kızdı.heralde çelik almamada izin vermez.bir gece çaktırmadan alcam:).ama kaç cm ve neresinden alacağımı bilmiyorum.yardım ederseniz sevinirim.

Halit Togay
10-02-2007, 08:07
ben geçen gün bizim bakkalın önünde arkadaşımı bekliyordum baktım ki üstünü bakkal abi kasayla örttüğü turuncu renkli portakala benzer küçük bişey gördüm içimden dedim ki bu kumkuat değil mi ?.aldım bir tanesini yiyeyim dedim.bakkal abide gördü kızdı.heralde çelik almamada izin vermez.bir gece çaktırmadan alcam:).ama kaç cm ve neresinden alacağımı bilmiyorum.yardım ederseniz sevinirim.

Canım kardeşim
Bize hırsızlıkta suçortaklığı teklif ettiğinin farkındasın inşallah. Gerçi çelik almanın ağaçdaşlıkta vicdanen bir suç oluşturmadığını hepimiz biliyoruz ama maazallah farkedilirsin de karakolluk olursun baklava çalan çocuklarla akibeti paylaşmanı hiçbirimiz istemeyiz.
Yeşilyurt'taysan birgün beraber bir seraya gideriz ben zaten kumkuat alacaktım. Sen de bana çaktırmadan benimkinden çalarsın.
Aman ha bakkal abinin fidanına dokunma aileni de bizi de üzme.
Ağaçlar.net teki diğer ağırbaşlı abilerin ve ablaların adına sevgiyle.:o

Halit Togay
10-02-2007, 08:09
Haa bir de dahi manasına gelen deleri hep bitişik yazmışsın cümle başları da büyük harf . Çaktırmadan düzelt, ben de bu mesajı silerim:)

denizakvaryumu
10-02-2007, 10:54
Bulabilirseniz kumkatla birlikte kesinlikle calamondin alın derim..

Todor
10-02-2007, 12:14
Sanıyorum kumkatı çelikle üretemeyeceksin sevgili Caploonba. Boşuna adamın bitkisini yolma:p

Eğer o yediğin meyvenin çekirdeklerini saklıyorsan onları ek, sonra aşı yaparsın. :)

caploonba
10-02-2007, 16:54
Yok bende zaten şaka yapmıştım.Bu cümlelerib altında yatan soru:"kumkuat çelikle yetişir mi?"cevabımı buldum teşekkür ederim.:D

unal
12-02-2007, 23:16
3-4 gün önce Aydın Kuyucak'ta limon fidesi almak için gittiğim bir fidecide kumkuat fidanlarına rastladım. Açıkçası isminin ne olduğunu bile bilmeden salon portakalı diye bitkiyi bana tanıtan fideciden 20 ytl'ye 50 cm boyunda 1 adet satın aldım. Bitki sağlıklı görünüyor ve üzerinde 14 adet meyvesi var.Ancak diğer turunç türlerinden bakımı farklılık gösteriyormu, dikkat edilmesi gereken hususlar varmı bilmiyorum.Kışta malesef ılık geçtiği için balkona koydum. Bu bitkiyle deneyimi olan arkadaşların tüm tavsiyelerine minnettar kalırım.Şimdiden teşekkürler.

Todor
12-02-2007, 23:24
İlk sayfalarda bazı bilgiler bulabilirsiniz:)

unal
13-02-2007, 18:27
İlk sayfaları inceledim.Ancak fazla bilgi bulamayınca yazma ihtiyacı duydum. Sanırım her zaman ki gibi deneme yanılma metodu geçerli olacak.Umarım kumkuatı öldürmem. Genede teşekkürler.

mufiya
15-02-2007, 06:04
evet arkadaşlar kumkuatıma kavuştum.hemde 25 ytlye. saksı hariç yüksekliği 40 cm kadar üzerindede 20 civarında meyvesi var.formuda güzel.yerli mal imiş izmnirden geliyormuş.aldığım yer yalova da .çiftlikköy beldesinde.izmit karayolunun 3.kmsinde.bu yol üzerinde toplamda 5 **** 6 fidanlık var.hepsi birbirinden ilginç.yalnız size tavsiyem.bütün bu fidanlıkları gezdikten sonra alışverişinizi yapın .aralarında fiyat farkı çok var.yalnız calamondin bulamadım .onuda inşallah bulacağım.

bu arada meyvelerden bikaç tanesini yedik.tadı harika.gerçekten bahsedildiği kadar var.

yalovaya gidiş istanbul kartal dan deniz otobüsü ile gittim.akbille 5.75 ytl alınıyor.toplamda 45dk.sürüyor.şunu söylemeliyim yalova muhakkak görülmesi gereken bir yer.kendimi orada bir başka memleketteymişim gibi hissettim.sanki tatildeydim.araba gürültüsü yok.egzos dumanı yok.trafik yok.ne var biliyormusunuz bol bol oksijen var.sessizlik var.tam kafa dinlemelik.herkese tavsiye ederim.

Todor
15-02-2007, 07:20
yalova muhakkak görülmesi gereken bir yer.kendimi orada bir başka memleketteymişim gibi hissettim.sanki tatildeydim.araba gürültüsü yok.egzos dumanı yok.trafik yok.ne var biliyormusunuz bol bol oksijen var.sessizlik var.tam kafa dinlemelik.herkese tavsiye ederim.

Güzel sözlerin için teşekkürler. Herkesi bekliyoruz. Gelceğinden haberim olsaydı beraber gezerdik seraları fidanlıkları.:)

mufiya
15-02-2007, 17:16
ilginize teşekkür ederim.artık başka sefere inşallah.

kordona bayıldım.aslen çanakkaleliyim ama sizin kordonunuz daha güzel.kıskandım doğrusu.

caploonba
16-02-2007, 22:03
Çok soru soruyorum ama...
Yine bir sorum var.Bu kamkatları aşılamazsak büyüdüğünde turunç mu olur?

ozkan01
22-02-2007, 20:52
@innuendo, ÇÜ Subtropik Bitkiler Bölümünün yerini tarif edebilir misin?
vaktim olursa ugrayıp bir bakayım...
tesekkurler.

Innuendo
22-02-2007, 21:06
Ozkan01 Balcalı Kampüsün'de, üniversiteye girişte sol tarafta bulunuyor, levhaları takip ederseniz bulursunuz. Kamkat haricinde Navelina türü portakal fidanları da mevcut...

denizakvaryumu
22-02-2007, 22:02
evet arkadaşlar kumkuatıma kavuştum.hemde 25 ytlye. saksı hariç yüksekliği 40 cm kadar üzerindede 20 civarında meyvesi var.formuda güzel.yerli mal imiş izmnirden geliyormuş.aldığım yer yalova da .çiftlikköy beldesinde.izmit karayolunun 3.kmsinde.bu yol üzerinde toplamda 5 **** 6 fidanlık var.hepsi birbirinden ilginç.yalnız size tavsiyem.bütün bu fidanlıkları gezdikten sonra alışverişinizi yapın .aralarında fiyat farkı çok var.yalnız calamondin bulamadım .onuda inşallah bulacağım.

.

Yalavoda mutlaka calamondin vardır çünkü çok talebi olan bir bitki...

ozkan01
23-02-2007, 12:25
@innuendo tesekkur ederim kamkat ı balkonda yetiştirmek için
istiyorum...

mufiya
23-02-2007, 12:58
sevgili denizakvaryumu birçok yere sormuştum şimdide telefonla tekrar sordum fidanlıklarda genellikle kumkuat ile güney amerika limonu var.
acaba bildiğiniz bir yer varmı?

Innuendo
23-02-2007, 19:55
Rica ederim ozkan01 istersen bahçeye de ekebilirsin.

denizakvaryumu
23-02-2007, 20:47
sevgili denizakvaryumu birçok yere sormuştum şimdide telefonla tekrar sordum fidanlıklarda genellikle kumkuat ile güney amerika limonu var.
acaba bildiğiniz bir yer varmı?

termale giderken karaca fidanlığında geçen yaz ithal kamkatlar ve diğer turunçgiller vardı o zaman calamondin aramadığım için sormamıştım..mutlaka o fidanlıkta vardır diye düşünüyorum...

caploonba
28-02-2007, 21:04
Ben bir türlü bu sorunun cevabını bulamadım.
Çelikten kamkat üretilir mi?

copur 09
01-03-2007, 08:38
Ben denedim olmadı. Ocak başlarında Toz köklendirici kullanarak küçük bir dalı köklendirmek istemiştim. Bir ay kadar yeşil kaldı. Sonra üst tarafından itibaren karardı kontrol ettiğimde hiç köklenme olmamıştı.

caploonba
01-03-2007, 13:29
Teşekkürler!!!

abdulhamit
01-03-2007, 21:58
benimde kamkatım var ama şuan dal ve yapraklarında pamuk gibi birşeyler oldu ne yapmam gerek iyi çalışmalar

abdulhamit
01-03-2007, 21:59
cevap bekliyorum ilginizden dolayı teşekkür ederim

Mine Pakkaner
01-03-2007, 22:02
Abdülhamit http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına bakınız, hoşgeldiniz.

Balıkcı
02-03-2007, 00:07
Fiyatını sormadım ama bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim.

Fuara kadar bekleyemedim, akşam saatinde, Çavuşbaşı'ndaki Cem Botanik'i ziyaret ettim.:p

http://img117.imageshack.us/img117/7026/cembotanik006jm1.jpg (http://imageshack.us)

Balıkcı
02-03-2007, 00:19
Bunlar da calamondin olsa gerek.

http://img266.imageshack.us/img266/5254/cembotanik009gt0.jpg (http://imageshack.us)

Seawalker
02-03-2007, 19:27
Bana hediye gelmişti bahçeye diktim şimdi üzerinde 2 kilo meyvesi var. Almak isteyen var mı? (Antalyadayım)
Not 1- Kabuğu tatlı ama kendi ekşi, hiç de birşeye benzemiyor.
Not 2- Toprağa düşenler kolayca çimleniyor.
Not 3- Komşular avuç avuç istiyor. Şekeri düşürüyormuş.

Gelibolu
03-03-2007, 09:51
Beylikdüzü Bauhaus' ta fiyat 29 YTL'ye düşmüş bilginiz olsun. Ben dün bir tane aldım. 2 tane kaldı

denizakvaryumu
03-03-2007, 20:57
Fiyatını sormadım ama bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim.

Fuara kadar bekleyemedim, akşam saatinde, Çavuşbaşı'ndaki Cem Botanik'i ziyaret ettim.:p

http://img117.imageshack.us/img117/7026/cembotanik006jm1.jpg (http://imageshack.us)

sayın balıkçı bu ne muhteşem görüntü böyle...

büyük kamkatların arkasında olanlar , aranan calamondin ler...ve calamondinler çok sağlıklı gözüküyor..

İstanbul lu arkadaşlar bu calamondinleri sakın kaçırmayın derim...tüm yıl boyunca meyveleri üstünde ...nefis kokulu çiçekleri ile kendinizi cennette zannedeceksiniz..salona girince yapraklarını dökmez çok dayanıklı bir turunçgil..

Sayın balıkçı Cem botaniğin tam adresini ve telefonunu eklemeniz mümkün mü?

.

Gelibolu
05-03-2007, 16:38
Eğer aynı Cem Botanik ise aşağıda bilgilerini yazıyorum.

Cem Botanik

Çengeldere Mahallesi, Çengeldere Caddesi
No: 120
Çavuşbaşı / Beykoz
İstanbul

Kroki için tıklayın

Tel
: (0216) 479 19 80 (pbx)
Fax
: (0216) 479 19 90
: cembotanic@cembotanic.com.tr

denizakvaryumu
05-03-2007, 19:00
Teşekkürler ancak kroki aktif değil...

bitkiseli
06-03-2007, 10:50
Siteden alıntı yapılmış,linkten krokiyi görebilirsin.

http://www.cembotanic.com.tr/

Ophrys
10-03-2007, 16:24
Yardım.
Kamkat çeliği buldum nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler.

Gelibolu
12-03-2007, 14:49
Beylikdüzü Bauhaus'ta bittiğini söylediler. İthaller 29 YTL'ye düşmüştü 1 gün içerisinde bitmiş. Ne mutlu ki 1 tanesini ben aldım. Şu an Beylikdüzü Bauhaus'ta Kamkat kalmadı. Bilginize..

Sergüzen
13-03-2007, 20:37
Geçen hafta Bursadan 50 cm boyunda 10 ad. meyvalı bir kamkat satın aldım.
Almak isteyenlere yardımcı olabilirim.Fiatı da 20YTL idi.

Oğuzhan
14-03-2007, 13:53
Ben almak isterim aslında.Ama kargo dan korkuyorum.Kargo da zarar gelir diye...

berkem
20-03-2007, 08:51
kumkat yetiştirdinizmi hiç
çok odacıklı farklı tatlarda olan bir meyva sabahları odanın içinide çok haş bir koku bırakıyor :rolleyes:

berkem
20-03-2007, 18:47
Denemenizi tavsiye ederim ama.:cool:
Bonsai içinde çok uygun bir ağaç. Meyveleri çok hoş. Kabuğuyla beraber yenilebilen tek turunçgil. 2-3 odacıklı meyvesi çok tatlı. Bodur yapıda oluşu balkonda bile yetiştirme olanağı tanıyor.

denizakvaryumu
30-03-2007, 22:15
Bundan 200 yıl kadar önce bir İngiliz botanikçi tarafından Çin’den getirilen kumquat, hem tadı hem de güzel görünüşüyle tam bahçenize layık.

1800′lü yıllarda, İngilizlerin sömürgecilik zamanlarında, Robert Fortune isimli bir botanikçi Hong Kong - Çin’de araştırmalar yapmak üzere görevlendirilmiş. Çok maceralı geçen uzun bir dönem sonucu İngiltere’ye geri gelen bu zat - ı muhterem, bugün afiyetle içtiğimiz çayı ilk kez Avrupalılara tanıtmış. Çay dışında da çok ilginç bitkileri yanında getirmiş. Uzun zamandır ithal fidanlıklarda aradığım “kumquat” meğer Robert Bey’in getirdiği mallardan biriymiş.

Latince ismi Fortunella Margarita. Turunçgillerden olan bitki ülkemizde pek tanınmıyor. Limon şeklinde, portakal renginde küçük meyveler. 2 - 3 cm. kabuğu ve içi bir bütün halinde soyulmadan yeniyor. Tadı çok güzel. İngiltere’de lüks marketlerde marmelatları var. (Bizde de olur inşallah!) Meyve salatası, kek, pasta yapımında da kullanılabiliyor. Aynı mandalina gibi kokulu, daimi yeşil yaprakları var. Bitki en fazla 4 metre uzayabiliyor. Tüm Akdeniz ikliminde ve kısa süreli kar yağan bölgelerde rahatlıkla yetişebiliyor. - 5 dereceye kadar yaşayabiliyor.

Sorunsuz saksı bitkisi de olabiliyor. Turunçgiller toprakta biraz asit, demir ister. Bu sebeple dikimde Rhododendron torfu ya da kestane toprağı; hiçbiri yoksa çam iğneleri, çürümüş yapraklarla karıştırılmış gazete kağıtlarıyla dikim yapın. (Bitkiler bilgili olsun!) Turunçgiller bol güneş, kuytu alan ister. Kumquat da öyle. Ben araştırdım, buldum. 60 cm.’likleri 15 milyona satılıyor. Özellikle İtalya’yla da iş yapan seralarda bulunabilir. Küçük bahçelere, tür sevenlere tavsiye ederim.

Aslında kumquat dışında Türkiye’de pek bilinmeyen bir de “lime” var. O var ya, işte o, ah keşke bol olsa da tatlısını yapsalar. Margarita içkisini sevenler lime’dan yapılmışı içince bizdeki o dandik limonlulara ağızlarını bile sürmez, iddiaya girerim…
Murat Pilevneli

http://bahcevan.com/?p=83

mcalgin
31-03-2007, 13:54
ben bu calmolini gördüm yalova koruköyde metin amca isimli bir sera sahibinde üzerindede meyvesi vardı ama çok büyüktü arabaya koyamadım fiyatıda 2o ytl idi arabamda yer yoktu.

mcalgin
31-03-2007, 13:58
dün gece sapancada kumkatı sapancanın girişinde gördüm üzerinde 5-6 adt meyvesi vardı fiyatı 30 ytl idi bauhaus tekılerıde geçen hafta fuar dönüşü gördüm fuardada arifiye fidancılıkta vardı fiyatı 100 ytl istedi. fuarda zaten detaylı bir çiçekte bulamadım açıkçası (sadece yapraksız monolya hariç)

gilan
03-04-2007, 21:52
Sayın eyüp1,

Bursa'da aldığınız yeri tarif edebilir misiniz? 2 hafta sonra bir günlüğüne Bursaya geleceğim de, fırsatım olursa bakmak istiyorum. Yalnız Bursayı bilmiyorum, bi yabancıya göre anlatabilirseniz çok sevinirim :)
Teşekkürler.

azmegus
10-04-2007, 17:57
Bendeki kamkat yaprakları sarardı ve yaprak dökmeye başladı acaba sebebi nedir bilen varmı yardımıza şimdiden teşekkürler.

flora
10-04-2007, 17:59
Bendeki kamkat yaprakları sarardı ve yaprak dökmeye başladı acaba sebebi nedir bilen varmı yardımıza şimdiden teşekkürler.

yapraklarda yapışkanlık var mı?

azmegus
10-04-2007, 18:10
Hayır yok sadece sararma var birde daha yeni filize geçmedi

flora
10-04-2007, 18:19
Sormamın nedeni kabuklu bit ve pamukçuk narenciyelerde çok sık rastlanan bir hastalıktır.Bu da yapraklarda önce renk kaybına neden olur ve sonunda bitki tüm yapraklarını kaybeder.Bir kere bitkinize musallat oldu mu da senede birkaç kez sizi iyiden iyiye korkutur.

azmegus
10-04-2007, 18:41
15 gün önce ilaçlamasını yapmıştım.Kamkatın yanındaki limonda vardı onun için ikisinide ilaçladım.

Sergüzen
10-04-2007, 20:20
Sayın eyüp1,

Bursa'da aldığınız yeri tarif edebilir misiniz? 2 hafta sonra bir günlüğüne Bursaya geleceğim de, fırsatım olursa bakmak istiyorum. Yalnız Bursayı bilmiyorum, bi yabancıya göre anlatabilirseniz çok sevinirim :)
Teşekkürler.

Sevgili Gilan
Mesajını bugün gördüm.Kamkatın satıldığı fidanlığı tarif ile bulman mümkün değil.Bursaya 30km uzaklıkta Alaaddinbey köyü sınırları içinde,yerleşim birimlerine uzak,toplu taşım araçları ile ulaşılamayan bir fidanlık.Ben kamkatı alalı bir ay oluyor ve o anda fidanlıkta sadece 30 adet kamkat var idi.Hala almaya istekli isen fidanlığın telefonunu verebilirim.Önümüzdeki hafta ben kendime 2 adet daha alacağım.Fidanlıkta hala kamkat var ise 1 adet senin için de alabilirim.Kamkatı benden alman daha kolay olur.

Selamlar

flora
10-04-2007, 20:33
Uçlarındaki filizler sağlıklı mı?Sağlıklıysa biraz gübreleme yapıp iyi güneş alan bir yere yerleştirirseniz kendisini daha çabuk toparlayacaktır.Ayrıca ilaçlama 15 gün arayla en az iki kez yapılmalı.Birde ilaçlama yaptıktan sonra bir süre fazla güneş ve sıcakta bırakmayın.Yapraklar yağ içerikli ilaç nedeniyle bozulabilir.

ÇeteÇakal
10-04-2007, 20:40
Kumkatta demir eksikliği var bana göre... Yapraklarının görünüşü demir eksikliğini andırıyor.

azmegus
11-04-2007, 09:07
Malesef uclarında filizlenme yok ve bazı dalları sağlıksız onun için endişelendim.Daha kötüye gitmesini istemiyorum.

azmegus
11-04-2007, 09:11
Cetecakal demir eksikliği var demişsin ben vitamin olarak ona 20.20.20 vermiştim ihtiyacını karşılarmı yoksa farklı bir vitamin vermem gerekirmi?

ÇeteÇakal
11-04-2007, 17:05
Yaprak gübresi diye satılan iz elementler var onlardan kullanmalısın. 20-20-0 da demir bulunmaz.....

azmegus
11-04-2007, 20:06
Teşekkür ederim hemen temin edeceğim.

Sergüzen
21-04-2007, 22:38
Bugün 2 adet kamkat aldım.Fiatı uygun. 20 YTL. Boy 40-50cm (saksısız),görünüm çok sağlıklı,filizler patlamış durumda.Meyvelerin tamamı toplanmış.Üzerinde hiç meyve yok,fakat 15-20 güne kadar çiçek açacaklar.Edinmek isteyenlere yardımcı olabilirim.

MSaygin
25-05-2007, 11:19
merhaba,

Bu başlıkta kamkatı ilk okuduğumda çok ilgimi çekmişti, bol bol araştırdım bir takım bilgiler edindim.

Öncelikle, kamkatı çekirdeğinden değil daha önce de belirtildiği gibi aşı ile çoğaltmak gerekiyor.Kamkat kendi üzerinde çok verimli bir ağaç olmuyor, C-35 gibi üç yaprak anaçlarda ya da turunç üzerinde iyi gelişim gösteriyor.Aşılama sırasında turunçla daha yüksek başarı oranı sağlansa da üç yaprak üzerinde de daha iyi gelişim gösteriyor tercih sizin.
Fidanlıklarda süs bitkisi olarak satılanlar, özellikle de ithal gelenler genelde turunç üzerine aşılı.

Bir yerde ithal ve yerli arasındaki fark sorulmuş, Mine Hanım da form farkından bahsetmiş.Çok haklı, ithal gelenler genelde küresel formu iyi verilmiş durumda.Bakımları iyi yapıldığından yaprak renkleri daha koyu, genelde üzerleri meyveli satılıyor ve yerlilerin 2 katı fiyata gidiyor.

Bir fidancının ağzından kaçırdığına göre, ülkemizde hastalıktan görece kolay etkileniyor yetiştirme sırasında, fidanlıkta kayıp olabiliyor, bu yüzden ithal getirip daha bir rahatsızlık çıkmadan elden çıkartıyorlarmış.

Benim gördüğüm, konuştuğum kadarıyla fiyatlar şöyle;

Eğer formu iyi, yaprakları bakımlı, üzeri meyveli, iyi durumda bir ithal ağaçsa 100-120ytl'ye kadar çıkıyor fiyatı.
Yerlilerin fiyatı da 20ytl'den başlıyor, iyi durumdaysa 60ytl'ye kadar çıkıyor.
Hemen her fidanlık heveslenip bir kaç tane yapmış, genelde de iyi durumda değiller.

Biz daha önce de bahsi geçen Ç.Ü. Subtropik bitkiler bölümünden 2 tane aldık, bunların yaprakları ithale göre daha küçük boyutlu, daha açık renkte ve meyvesiz, 20ytl.
120ytl değerinde bir ithal ağaç aldık, o gerçekten etkileyici bir bitki.Aşağıya fotoğrafını koyuyorum;

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kamkat.jpg

Meyvesinin tadını tam tahmin edemiyordum ama yedikten sonra, hayatımda yediğim en lezzetli meyvelerden biri diyebilirim, iç kısmı ekşi, kabuğu ise çok tatlı, şeker gibi, ikisinin tadı ağızda birleşiyor ve nefis bir reyhası oluyor.Yalnız hemen yutmak yerine, uzun uzun çiğneyip, kabuğunu damakta iyice öğütmek gerekiyor.Bizim ağacın üzeri boşaldı, kıvranıp duruyoruz şimdi :)

Bunlar da iştah açıcı meyveler, bu fotoğraftan sonra kaç kişi heveslenip fidan peşine düşecek acaba :D

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kamkat2.jpg

Yurtdışında meyvesi satılırken, meyvelerle birlikte bir kaç yaprak ve dal üzerinde bırakılıyor, o şekilde satışa sunuluyor, Amerika'da festivali bile var kamkatın.

Şimdi bu kadar heveslendikten sonra bunu üretmek kaçınılmaz oldu.Zaten bizim burada narenciye bahçelerimiz var, kayınbabamın da fidancılık sertifikası var, narenciye fidanı üretiyor.Onu da kandırdım bir denemeye başladık.İlk etapta 60 kadar aşı yaptık farklı anaçlara.

Özellikle en bodur neticeleri veren anaç Flying Dragon cinsi üzerinde de denemeler yapacağız, umudumuz masa üzerine koyabileceğiniz 30cm büyüklüğünde üzeri meyveli ağaçlar yapabilmek, Flying Dragon anacı uygun olacak sanırım.Bizim buraların toprağı Flying Dragon için pek uygun değil ama saksıda olduğu için toprak düzenlemek çok zor olmayacaktır.

Kısmetse 500 kadar ağaç da meyvesi için yere alacağız deneme amaçlı.Çukurova'da nasıl bir gelişim gösterecek göreceğiz.Anladığımız kadarıyla hastalığa yatkın olacak, zor bir tür ama mühendislerimizin de yardımıyla neticeye ulaşacağız sanıyorum.

Aşı gözlerini aldığımız fidanı sonra tacını koruyarak yere aldık gelişsin diye, hemen ilk haftada komple çiçeklendi sıfırdan, bu çok memnun edici bir gelişme oldu.

Bu arada bu araştırmalar sırasında bizim meyvesi için büyüttüğümüz meyer limonun da Amerika'da Kamkattan bile daha yaygın bir ev narenciyesi olduğunu gördüm.Uygun anaçlar üzerinde bahçeler için ve saksıda iç mekan için, belli dönemlerde havalandırmak, dışarı çıkarmak koşuluyla, çok iyi netice verdiğini öğrendik.Meyer limon için de benzer bir çalışma planlıyoruz şu anda, bodur anaçlar üzerinde.

Bu arada şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65871&postcount=4) üreticiye şöyle destek oluyoruz, böyle yardımcı oluyoruz diyen öğretim görevlilerine de uğradık bilgi alabilmek için.Biz hevesle, şu anaca aşı düşünüyoruz diye anlatıp, tavsiyelerini sorunca "Biz burada denemeler yapıyoruz ama size söyler miyiz hiç, Amerikalı bize söylüyor mu" dediği için de saygıyla anıyorum.Üniversitelerin, o ülkenin, kentin insanına üreticisine destek olmak yerine bilgiyi kendine istif etmesi, bilgi kıskançlığı bu ülkeyi daha ne kadar yerinde saydıracak bilmiyorum, yazık :(

Hem süs bitkisi olarak hem meyve üretimi olarak iki koldan ilerleyen denememizi sizlerle adım adım paylaşırım gelişmeler oldukça.

Selamlar,

Sergüzen
26-05-2007, 08:17
Başaracağına inanıyorum.İlk kamkat siparişini de ben veriyorum.
Bilgilerini paylaşmayanlar,o bilgileri buzdolabında saklasınlar.
Şu anda iki kamkatım var.Çekirdeklerini bende diktim.Tohumun bir tanesi boyunu göstemeğe başladı.Sizin söylediklerinize göre,bir süre sonra aslına dönecek demektir.
Başarılar diliyorum

MSaygin
26-05-2007, 10:50
Başaracağına inanıyorum.İlk kamkat siparişini de ben veriyorum.
Bilgilerini paylaşmayanlar,o bilgileri buzdolabında saklasınlar.
Şu anda iki kamkatım var.Çekirdeklerini bende diktim.Tohumun bir tanesi boyunu göstemeğe başladı.Sizin söylediklerinize göre,bir süre sonra aslına dönecek demektir.
Başarılar diliyorum

Çok teşekkürler :)
Çekirdekten diktiğiniz kamkatla çok iyi netice alamayacaksınız yanılmıyorsam.Onun yerine, imkanınız varsa yakınlardaki bir fidanlık ya da aşıcıya gidip, elinizdeki iki kamkattan göz aldırıp turunç anaç üzerine aşılatmanız en doğrusu olacak.
Biz de okuduklarımıza rağmen deneme açamlı çekirdekler ektik ama doğru netice için aşı gerekli.
Bursa'da sürekli içeride mi tutuyorsunuz ağaçlarınızı, nasıl durumları biraz bilgi verebilir misiniz? Ağaçlarınız yeni mi, bir kaç yıldır mı sizde, meyve verimi nasıl?

Teşekkürler, selamlar.

Sergüzen
26-05-2007, 19:03
Çok teşekkürler :)
Çekirdekten diktiğiniz kamkatla çok iyi netice alamayacaksınız yanılmıyorsam.Onun yerine, imkanınız varsa yakınlardaki bir fidanlık ya da aşıcıya gidip, elinizdeki iki kamkattan göz aldırıp turunç anaç üzerine aşılatmanız en doğrusu olacak.
Biz de okuduklarımıza rağmen deneme açamlı çekirdekler ektik ama doğru netice için aşı gerekli.
Bursa'da sürekli içeride mi tutuyorsunuz ağaçlarınızı, nasıl durumları biraz bilgi verebilir misiniz? Ağaçlarınız yeni mi, bir kaç yıldır mı sizde, meyve verimi nasıl?

Teşekkürler, selamlar.

Benim çekirdekten yetiştirmem,sadece merak. Birşeylerin filizlendiğini görmek istiyorum.

Kamkatlarımı şubat ayında aldım. Şu anda filizlenmeye çalışıyorlar.Çok soğuklarda içeriye aldım.Diğer zamanlarda öğleden sonra güneş alan balkonda durdular.İki gündür de tam gün güneş alan bahçeye indirdim.Birinin yaprakları hafif sarı gibi duruyor.Diğeri tam yeşil.Yapraklada sinek ve diğer zararlılar oluşmadı.Şubattan beri iki defa birer kaşık 15-15-15 kompoze gübre verdim.Sulama haftada iki defa oluyor.Bundan sonra daha sık olabilir.Ben aldığımda üzerinde 14 adet meyva vardı.Bu sene daha çiçek açmadılar.Şu anda boyları 60cm.Menşeini bilmiyorum.Formlarına bakılırsa yerli malı.

bibibitanem
06-06-2007, 20:57
Kumkatım çok sağlıklı görünmesine rağmen yaprak döküyor. bir gecede yapraklarının çoğunu dökmüş. üstelik yapraklarda kuruma gibi bir belirtide yok. Yemyeşil yapraklar dökülüyor. 2 tane yeni sürgün vermişti onlar uzadı. Üzerinde olmuş ve olacak meyveleri var. marketten aldığım sıvı demir takviyesini üzerinde yazdığı gibi 2 hafta boyunca uyguladım. Cam kenarında duruyor. sürekli güneş almıyor ama sürekli ışık alıyor. Biraz toprağını havalandırmak istedim. İnce kökleri çok fazla olduğunu gördüm. toprak değişimi istiyor ama bunun için zamanı değil sanırım. yapraksız kalan dallarını budadım. yeniden çiçek açması ve meyve vermesi için ne yapmalıyım? üzerindeki meyveleri toplamam gerekir mi? ayrıca bir gübreleme veya toprak değişmem gerekir mi? bakımını yanlış mı yapıyorum?

denizakvaryumu
07-06-2007, 09:02
çok fazla yaprak dökümü yeni alınan turunçgillerde yer değiştirmenin bir sonucudur.
(hastalık yoksa)

Tekrar yaprak ve dal çıkarır...en iyi torf değişim zamanı gözler ve yapraklar uyanmadan önceki zamandır.

Her türlü gübrede aşırıya kaçmayın hatta tarif edilenin yarısını uygulayın derim ...ben öyle yapıyorum..

.

bibibitanem
07-06-2007, 20:04
Ama yer değiştirmedim. 1 yıldır bende. bugün 3 tane daha yemyeşil yaprak dökmüş. Görünen bir bozukluk, hastalık yok. şu an yeni gözü ve yaprağı yok. sadece üzerinde 3 tane olgun 2 tane yeşil meyvesi var. Toprak değişim için uygun mudur? Toprak değişimin büyümesinde faydası olur mu?

denizakvaryumu
08-06-2007, 08:00
kamkatın resimlerini eklerseniz sorunu daha yakından görme imkanı olur...yer değiştirme yoksa ve görünen ve görünmeyen (köklerde) bir hastalık da yoksa aşırı gübrelemede de yaprak dökümü oluyor.

.

Sergüzen
08-06-2007, 08:04
Bahçeye veya tamamen güneş gören bir yere almanız iyi olur sanırım. Bu tür bitkilerin bol güneşe gereksinimleri var.Meyveler geçen senenin ise,onları toplayın ki bitki yeni sürgünler versin.Toprağını değiştirip bitkiyi daha fazla zorlamayın.Tabii bu arada uzmanlarımızın görüşü daha önemli.

bibibitanem
09-06-2007, 14:55
işte benim kumkat. işaretlediğim iki dalı son iki ayda büyüdü. bir tarafının yaprakları iyi ama diğer tarafın nerdeyse tüm yaprakları döküldü. hergün de 5-10 yaprak döküyor. sayın eyüp dışarı çıkartmamı önermiş. o zaman da yer değişti diye iyice strese girmesin? birde yeşil olan meyvelerinide toplamalımıyım? son olarak doktor bey kumkatım yaşayacak mı ?

xarfax
10-06-2007, 12:32
Merhabalar.
Kumkuat fidanı isteyenlere yardımcı olabilirim elimde yaklaşık 300-400 adet kadar var..

Fideler; 2 yaşında saksılı 40-50 cm boylarında forumlu 15 YTL'dir.

Fideler ithal değil yerlidir..
Kargo ile teslim mümkündür..

Ahmet UYANIK
0533 321 8977
UYANIKLAR FİDANCILIK /YALOVA

Oğuzhan
10-06-2007, 14:51
çiçekli Mi

denizakvaryumu
10-06-2007, 17:49
Merhabalar.
Kumkuat fidanı isteyenlere yardımcı olabilirim elimde yaklaşık 300-400 adet kadar var..

Ahmet UYANIK
0533 321 8977

Ahmet Bey
şu calamondin işine de girseniz...kamkat ev için o kadar da uygun değil...asıl ev ortamında en uygun turunçgil calamondin...

.

denizakvaryumu
10-06-2007, 20:17
sayın bibibitanem görünür ve görünmez (köklerde) yerlerde bir hastalık yoksa ki sizin anlatımlarınızdan yok gözüküyor yaprak dökülmesi şu nedenlerden olabilir:

1-Aşırı gübreleme
2-Aşırı sulama
3-Işıklandırmanın yetersiz kalması

normalde nisan gibi kamkatınızın çiçeklenmesi ve meyve bağlaması lazımdı...olmadığına göre sorun var demektir...

Bir de yaprak altlarına dikkatli baktınız mı?gözle çok zor görülen kırmızı örümcek bu tür soruna yol açabiliyor...

.

Sergüzen
11-06-2007, 22:14
Merhabalar.

Ahmet UYANIK
0533 321 8977

Ahmet Bey!

Kamkat konusunda biraz bilgilerinizi (üretimi,bakımı,hastalıkları) bizimle paylaşmanız mümkünmü? Kamkat konusunda bilgilenirsek,onu edinme cesaretimiz daha fazla olur.

MSaygin
13-06-2007, 11:19
işte benim kumkat. işaretlediğim iki dalı son iki ayda büyüdü. bir tarafının yaprakları iyi ama diğer tarafın nerdeyse tüm yaprakları döküldü. hergün de 5-10 yaprak döküyor. sayın eyüp dışarı çıkartmamı önermiş. o zaman da yer değişti diye iyice strese girmesin? birde yeşil olan meyvelerinide toplamalımıyım? son olarak doktor bey kumkatım yaşayacak mı ?

merhaba,

Bana kalırsa ağacınızın iyi bir de budamaya ihtiyacı var.
Kumkatımdan aşı için gözleri aldıktan sonra çok iyi bir budama yaptık.Budama sonrası ağaç çok yoğun bir çiçeklenme ve filizlenme dönemine girdi, çok iyi geldi.

Sn.denizakvaryumu ne dersiniz bu konuda?

egome
13-06-2007, 21:28
Benim kamkat bu senede çiçek açmaya niyetli değil gibi. Acaba bendemi budama yapsam?

MSaygin
13-06-2007, 22:28
Benim kamkat bu senede çiçek açmaya niyetli değil gibi. Acaba bendemi budama yapsam?

merhaba,

Budamayı bilemiyorum ama yapraklarınızdaki sararmalar ve damarlanmalar için uzmanlardan biri besin takviyesi önerse iyi olur sanırım :(

denizakvaryumu
13-06-2007, 22:51
merhaba,

Bana kalırsa ağacınızın iyi bir de budamaya ihtiyacı var.
Kumkatımdan aşı için gözleri aldıktan sonra çok iyi bir budama yaptık.Budama sonrası ağaç çok yoğun bir çiçeklenme ve filizlenme dönemine girdi, çok iyi geldi.

Sn.denizakvaryumu ne dersiniz bu konuda?

Yabancı sitelerde de budamayı öneriyorlar...
ama asıl önemlisi turunçgillerin asıl istediği şeyi yani bol güneşi onlara verebilmek...
Salon ve balkonlarda yeterince güneş almayan turunçgillerden sanırım çok fazla şey beklememek gerek..budasanız da keyifsiz olacaktır...aynen kuzey balkonlarında yetiştirilmeye çalışılan domatesler gibi ...

.

gilan
14-06-2007, 00:17

Kargo maliyeti konusunda bilginiz var mı?

MSaygin
17-06-2007, 19:57
merhaba,

Aşıladığımız kumkatların aşılarını açtım bugün, ithal ağaçtan aldığımız gözleri turunç ve 3 yaprak üzerine aşılamıştık.3 yaprakta %100, turunçda da %85 başarılı olmuş aşılar.Turunçdaki kaybın nedeni tutmayan bir kaç taneyi geçen hafta açmış olmam olabilir.
Aşıcının, 3 yaprakta başarı daha düşük oluyor teorisi rafa kalkmış oldu böylece.Şimdi farklı anaçlar üzerindeki gelişimlerini takip edeceğim, ileride detaylar vermeye çalışırım.

denizakvaryumu
17-06-2007, 22:47
merhaba,

Aşıladığımız kumkatların aşılarını açtım bugün, ithal ağaçtan aldığımız gözleri turunç ve 3 yaprak üzerine aşılamıştık.3 yaprakta %100, turunçda da %85 başarılı olmuş aşılar.Turunçdaki kaybın nedeni tutmayan bir kaç taneyi geçen hafta açmış olmam olabilir.
Aşıcının, 3 yaprakta başarı daha düşük oluyor teorisi rafa kalkmış oldu böylece.Şimdi farklı anaçlar üzerindeki gelişimlerini takip edeceğim, ileride detaylar vermeye çalışırım.

Tebrikler...Calamondin için de benzer bir çalışma yapılırsa çok iyi olur derim.

.

Todor
18-06-2007, 05:29
Denizakvaryumu, caps lock tuşun bozulmuş galiba. Hiç büyük harf yazamıyorsun.

denizakvaryumu
18-06-2007, 09:44
Şimdi size özelden bir uyarı yazsam düzeltecek misiniz. Türkçe'deki hatalarınızı?

Yukardaki mesajıma bakarsanız , Todor un mesajı ile düzeltildiğini görürsünüz ...

.

aybala
18-06-2007, 13:12
Evet, Kumkuat (Citrus fortunella 'Japonica') den devam ediyoruz...

MSaygin
18-06-2007, 13:34
Tebrikler...Calamondin için de benzer bir çalışma yapılırsa çok iyi olur derim.

Teşekkürler.
İlk etapta Meyer limon, sonra da Calamondin ve Çin Turuncu için de benzer bir çalışma planlıyoruz aslında.Calamondin ve Çin Turuncu için başlangıç olarak iyi bir ağaç peşindeyim :)

evandevan5
20-06-2007, 07:29
Merhabalar.Geçen gün Çeşmede bir fidanlıkta ilk kez kumkatla tanıştım.Babam yetkililere ne olduğunu sordu,bilgi istedi.Çok heveslendim,kesin alırız bu minik portakal ağacı görünümlü ağaççıktanda derken,babama aynen şöyle dediler.''Abicim,bu kumkat diye bişey,bahçeye dikiliyor ama meyvaları yenmez,acı zaten,tatsız tutsuz bişey.Biz size kayısı ağacı versek?''Tabi babam almaktan vazgeçti hemen:(Oysa ki ben kumkatları çok sevmiştim.Ne olursa olsun bi tane bulacağım sonra kendim.Buarada kumkatlar 50 cm boylarında,gür sağlıklı yapraklı,bol meyveliydiler.Üstelik adam 10 ytl dedi.Çok ucuz değil mi piyasa fiyatından,neden acaba?Bir sorum olacak,kumkatlar bahçeye dikilebilr mi?Saygılar herkese

Oğuzhan
20-06-2007, 09:11
Fiyatı çok uygunmuş.Bence hemen bir tane alın.Biz buralarda bulamıyoruz.

Saksıda da olur bahçeyede dikebilirsiniz.:)

MSaygin
20-06-2007, 09:25
Bence de kaçırmayın, inanılmaz lezzetli bir meyve, Elfogi'nin belirttiği gibi fiyat da çok çok uygunmuş.

denizakvaryumu
20-06-2007, 09:55
Dikkat edin, virüslü de olabilir...Açıkçası fiyatın bu kadar düşük olması, satıcının satmak istememesi, fidanın hastalıklı olabileceği kuşkusu uyandırdı bende.

.

evandevan5
20-06-2007, 11:40
Satıcının satmak istememesi benimde dikkatimi çekti.Ama nedenini iyi tahmin edebiliyordum.Çimlerimizi oraya yaptırdık,yeni japon gülleri,bir cins yasemen,mavi yasemen vs vs vs derken baya bir çiçek aldık.Sonra malesef gördüm ki bazı çiçeklerde yetkili kişi bize sanırım yakın gözükmek amaçlı''o şey yaramaz,size şunu verelim,laf aramızda sırf sizsiniz diye söylüyorum''tarzı tavırlar takıntı.Örneğin çok sevdiğim sardunyalara bile neredeyse çiçek değil yaban otu muamelesi yaptı.Yoksa dediğim gibi oldukça sağlıklı görünüyorlardı.Hatta ben onları ilk olgunlaşma aşamasında ki mandalin ağacı sandım:)Bakalım bugün gidicem ve kaldıysa bir adet alacağım mutlaka.Aslında Urla tarafındada olabilir Kumkatlardan.Çünkü çeşmedeki çoğu yerde urladan temin ediyor birçok şeyi.Böylece fiyat kıyaslamasıda yapabilirim.

Sergüzen
21-06-2007, 08:27
Haziran sonu gelmesine rağmen çiçek açmayan kamkatım,MAP verdikten bir hafta sonra çiçeklenmeye başladı.Darısı diğer kamkatçı dostların başına.

denizakvaryumu
21-06-2007, 08:50
Haziran sonu gelmesine rağmen çiçek açmayan kamkatım,MAP verdikten bir hafta sonra çiçeklenmeye başladı.Darısı diğer kamkatçı dostların başına.

MAP nedir?

.

Todor
21-06-2007, 08:53
Mono Amonyum Fosfat

denizakvaryumu
21-06-2007, 14:40
Mono Amonyum Fosfat

Teşekkürler.Bu ürünü netde bulabilirmiyiz?

.

Todor
21-06-2007, 15:02
Benim bildiğim MAP ve DAP (Di Amonyum Fosfat) 25 veya 50 kg.lık çuvallarda satılıyor. Daha küçük ambalaj görmedim hiç.
http://www.toros.com.tr/turkce/ug_amonyum_sulfat.asp
http://www.toros.com.tr/turkce/ug_dap.asp

Sergüzen
22-06-2007, 10:36
Gübre satıcılarından büyük ambalaj olarak alabilirsiniz.Küçük ambalajı tanıdık seracılardan veya çiçekçilerden alabilirmisiniz bilmiyorum.
Veya 50 kg lık ambalaj alınıp paylaşılabilir.Ben 50 kg üre ve 50 kg 20-20-20 kompoze gübre aldım.Torba fiatı 30-35YTL. MAP da tahmin ederim o civarlardadır.

Oğuzhan
28-06-2007, 17:41
Ben bugün Amonyum fosfat aldım.Beyaz bir toz.Kalın şeker gibi..
Bunu nasıl verebiliriz.Suda eritip az miktarda mı?Bir çay kaşığı yeterli mi?

Selahattin Yılmaz
28-06-2007, 20:31
1-1,5 kola kapağı kadar MAP'ı 10 litre suya koyacak şekilde ayarlayın güzelce eritin ve sulşama suyu olarak verin.

denizakvaryumu
28-06-2007, 20:34
Ben bugün Amonyum fosfat aldım.Beyaz bir toz.Kalın şeker gibi..
Bunu nasıl verebiliriz.Suda eritip az miktarda mı?Bir çay kaşığı yeterli mi?

Piyasada şeker gübresi adı altında satılan gübre MAP mı?

.

MSaygin
28-06-2007, 22:53
merhaba,

Şeker gübresi diye adlandırılan Amonyum Sülfat, detaylı bilgi şu sayfada (http://www.tarimdostu.com/icrk.php?uid=204)yer alıyor.

denizakvaryumu
29-06-2007, 09:06
merhaba,

Şeker gübresi diye adlandırılan Amonyum Sülfat, detaylı bilgi şu sayfada (http://www.tarimdostu.com/icrk.php?uid=204)yer alıyor.

AMONYUM SÜLFAT

Genellikle beyaz renkli olup, toz şekere benzediği için çiftçiler tarafından şeker gübresi olarak bilinir. Son senelerde ithal edilen bazı çeşitleri açık mavi veya grimsi renktedirler. Terkibinde %21 Azot ihtiva eder, su olarak topaklaşması azdır. Bu nedenle kolay muhafaza edilir.

Amonyum sülfat gübresi asit karakterli bir gübre olduğu için nötr ve alkali (kireçli) topraklarda rahatlıkla kullanılabilir. Yağışlı bölge topraklarında kireçlenme yapılmadan devamlı olarak kullanılırsa belli bir süre sonra bitkiye zararlı olabilir. Yani toprağın pH kosantrasyonu düşerek bitki kök bölgesinde asitli bir ortam oluşur. Toprak pH’sı 5,5’un altına düştüğü takdirde Nitrifikasyon olayı çok yavaşlar. Yani topraktaki azot bileşikleri bitki tarafından yeterince alınamaz . Bunu önlemek için toprağa kireçleme yapmak gerekir.

Amonyum sülfat, terkibinde kükürt bulunan yegane azotlu gübredir. Ve bu bakımdan çok önemlidir. Bilindiği gibi kükürt önemli bir bitki besin maddesidir.

Teşekkürler,gerçekten yararlı bir bilgi daha...

.

ser
29-06-2007, 20:28
Uzun zamandır bu başlığı takip ediyorum öncelikle bilgilerini bizimle paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Benim iki adet kumkuatım var, son birkaç haftadır bir tanesi çok miktarda yaprak dökmüştü fakat havaların iyice ısınmasıyla olumlu gelişmeler oldu ve kumkuat yeni yapraklar çıkartmaya, çiçeklenmeye başladı. Sizlerle paylaşmak istedim saygılarımla.

denizakvaryumu
29-06-2007, 20:40
Sanırım kamkatlarınız evden dışarı çıkınca ve bol güneş alınca çiçeklendi...

.

ser
29-06-2007, 20:53
Kumkuatlarımı nisan ayında aldım ve aldığım gün evimin arka balkonuna yerleştirdim. Öğleden sonra bol güneş alan bir yerdeler, son on gün öncesine kadar hallerinden pek memnun değil gibiydiler ama şu an resimdeki görüldüğü gibi çiçeklenme var.

Oğuzhan
30-06-2007, 16:21
Yerine alışmış ondan.Bol meyveler verir inşallah.:))

ser
30-06-2007, 17:38
Teşekkürler. Herkese sağlıklı ve bol meyveli kumkuatlar dilerim.

Sergüzen
08-07-2007, 22:23
MAP ı verdikten sonra kamkatım çiçek açtı ve şu anda meyva vermeğe başladı.

denizakvaryumu
08-07-2007, 22:49
Hımmm bu MAP ı acilen almalı...Benim calamondin bu sene çiçeklerini açmadı sebebini saksı değişikliğine bağlıyorum çünkü eğer saksı çok büyük ise o sene çiçek açmazmış...MAP ı vereyim de açtırıyim diyorum :)

Weezer
09-07-2007, 09:58
Ben Kocaeli'deyim, burada Kumkuat yok. Koctas'a baktim orada da yok. Bana kargo ile yollayabilecek ve ya elden yakınlardan birinden ücret karsiligi alabilirim. Özelden mesaj atarsaniz sevinirm.

Todor
09-07-2007, 10:01
Xarfax ile irtibat kurabilirsiniz.

MSaygin
09-07-2007, 10:05
Sn.eyüp1, bence bir dahaki mevsim bu ağaçlara şekil budaması yapmak gerekecek, bir taç oluşturmak lazım.Soldaki çok dikine büyüyor ve yan dalları erken çıkıyor sanki.Böyle gidince ağaca düzgün bir form vermek zor olur ileride.
Çok sağlıklı duruyorlar yalnız, tebrikler.

Sergüzen
09-07-2007, 21:44
Budamaya kıyamıyorum. Özgürce gelişsinler istiyorum.

Weezer
10-07-2007, 13:56
Calamodinlerimi ve Kumkuatlarımı aldım en sonunda.En yakın zamanda resimlerini çekip yollayacağım.Lakin daha büyük saksıya koymak istiyorum şu anki saksıları biraz ufak gibi.Gübrelemeyi sonra yapsak olur mu ? Şu anda gübreleme mevsimi degil zannedersem.Saksıyı değiştirirken gübreleme de yapmak istiyorum.Bu arada gübre olarak 15-15-15 genel bakım gübresi aldım.Umarım yararlı olur.Başka bir şey öneriyorsanız aklımda bulunsun.

MSaygin
10-07-2007, 14:32
Hayırlı olsun, bu dönemde narenciyelerinizi gübrelemenizde bir sakınca olacağını sanmıyorum.Aksine, Eylül ortasına kadar olan bu dönem, narenciyenizi gübrelemek için doğru bir zaman.
Nitrojen ağırlıklı bir gübre kullanırsanız iyi olur.

egome
10-07-2007, 21:17
Sayın Weezer, kamkatınızı nerden ve kaç liraya aldığınızı öğrenebilirmiyiz.

egome
10-07-2007, 21:33
Bu arada benim kamkat beni utandırdı. Çiçeklenmeye hiç niyeti yok gibiydi. Bu sene hiç umudum yoktu. Bir iki hafta önce çiçek tomurcukları patlamıştı. Ve şu an kamkatım çiçek açmaya başladı. Çiçekleri çok hoş kokuyor.

Weezer
10-07-2007, 21:42
Sayın Weezer, kamkatınızı nerden ve kaç liraya aldığınızı öğrenebilirmiyiz.

Mineflora.com'dan aldim 35 YTL'ye.Gerçekten cok ilgileniyorlar.Tavsiye ederim.

Weezer
11-07-2007, 13:26
Yaprak Gübresi (Çiçek Çoşturan) kullanan var mı ? Ayrica saksı değişimini Kasımgibi yapacağım , aldığım granül gübreleri (15-15-15) de o zaman kullanacağım.Bugün denizakvaryumu arkadaşın tavsiyesi ile Sıvı Campo Guano gübresine basladim. (Haftada 1). . Bu ikisini ayni anda versek sorun olur mu? Yani yaprak gübresiyle ile bu sıvı gübreyi ?

MSaygin
12-07-2007, 18:17
merhaba,

sn.eyüp1, daha önce Map kullanıp, kumkatın çiçeklenmesini sağladığınızı yazmıştınız ya, Map fosfor ağırlıklı bir gübre.Fazla fosfor narenciye için iyi değil, meyve kalitesinde düşmeye, kabuk kalınlaşmasına vs. neden oluyor diye lafı geçti.
Aklınızda bulunsa da meyveler olunca bir durum raporu gönderseniz buraya :)

Selamlar,

MSaygin
12-07-2007, 18:25
Yaprak Gübresi (Çiçek Çoşturan) kullanan var mı ? Ayrica saksı değişimini Kasımgibi yapacağım , aldığım granül gübreleri (15-15-15) de o zaman kullanacağım.Bugün denizakvaryumu arkadaşın tavsiyesi ile Sıvı Campo Guano gübresine basladim. (Haftada 1). . Bu ikisini ayni anda versek sorun olur mu? Yani yaprak gübresiyle ile bu sıvı gübreyi ?

merhaba,

"Yaprak gübresi" dediğimiz zaman belli bir gübreden ziyade, yapraktan püskürtülerek verilen gübreyi anlıyorum ben, içeriğini yazsanız keşke, bilenler daha iyi yorum yapar.
Compo Guano'nun da içeriğini de yazarsanız o da iyi olur değerlendirmek açısından.

Genel olarak narenciyeye önemli olan Azot(Nitrogen) , bol miktarda azot almalı, ayrıca meyve oluşumu için Potasyumun da desteklenmesi gerekiyor.

Narenciye genel olarak besinleri 5-1-3 oranında alabiliyormuş, besinleri de ona göre seçmek uygun.

Şeker gübresi denilen Amonyum Sülfat da suda eritip verilebilir, narenciye için çok uygun.
Sn.denizakvaryumu özelliklerini yapıştırmıştı bir kaç mesaj önce.

Selamlar,

egome
13-07-2007, 21:14
Üç yapraklı (Poncirus trifoliata) fidanım... Kamkatın aşı yerinin altından patlayan sürgünleri geçen sene kesip köklendirmiştim. Kamkatın çoğaltılmasında kullanılan bu anaca, yaz sonlarına doğru durgun göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu anacın bazı özellikleri:

-Kış soğuklarına en çok dayanan anaçtır.

-Kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır.

-Akdeniz iklim kuşağında sorunları vardır. Daha çok Karadeniz ve Ege kıyı şeridinde yaygındır.

-Limonlarla özellikle Kütdikenle uyuşması iyi değildir.

- Erken verim alınmasını sağlar.

-Cüceleşme hariç diğer virüs hastalıklarına dayanıklıdır.

-Kireçli ve tuzlu topraklara dayanamaz, kloroz başlar. Nematod’a da duyarlıdır.

-Portakal ve satsuma için uygun bir anaçtır.

-Bodurlaştırma özelliği vardır

mavi_ada59
19-07-2007, 07:34
Arkadaslar ben Avustralyada yasiyorum ve burada recelcilik yapiyorum,tesadufen bu siteyle tanistim ve kumkuat meyvesinin turkiyede de yavas yavas tanindigini ogrendim.Benim sizlerle paylasmak istedigim ise kumkuat meyvesinin recelinin de cok guzel oldugudur, eger bulabilirseniz mutlaka denemenizi oneririm.Arzu edilirse tarifini de yazabilirim hoscakalin.

Oğuzhan
19-07-2007, 08:44
Merhaba uzak diyarlardan aramıza hoşgeldiniz.Yazarsanız seviniriz.Hem öğrenmiş oluruz...Belki bir kumkuat fidanı alırız.:)

Weezer
25-07-2007, 09:03
http://img172.imagevenue.com/loc346/th_46974_Photo-0239_122_346lo.jpg (http://img172.imagevenue.com/img.php?image=46974_Photo-0239_122_346lo.jpg)

Cok yaprak döküyor bu ara.Rüzgarda kaldığı için mi?Sürekli balkonda.Şu anda durumu nasıl sizce? Beyaz çiçeklerini döktü. Acaba meyve çıkaracağı için mi?

Sergüzen
25-07-2007, 23:04
Kumkatı bahçeye güneşe çıkarmanı öneririm. Hergün veya iki günde bir sularsan iyi olur. Fidanları aldığımda (geçen sene) üzerinde 10-15 adet meyva var idi. Fakat meyvaların kabukları kalın değildi. Aldığım fidancı düzenli olarak(ayda bir tatlı kaşığı) MAP verdiğini söyledi. Onun fidanlarının tamamı sağlıklı idiler. Bende benim kumkatlara arada bir MAP veriyorum. Bahçe çok rüzgar (poyraz) almasına rağmen yapraklar dökülmüyor.

MSaygin
26-07-2007, 17:13
Sn.eyüp1, yukarıda da kısaca değinmiştim.Mümkün oldukça narenciye beslenmesi hakkında okumaya çalışıyorum.MAP kesinlikle narenciye ağaçları için önerilmeyen bir gübre.Map'ın oranı 12-61-0, içinde oldukça yüksek miktarda fosforik asit var ve fosforik aist narenciyenin pek sevmediği bir besin.
Narenciye 5-1-3 oranında gübreye ihtiyaç duyuyor, özellikle de saksı narenciyeleri.Yerdeki ağaçlar fazla fosforu tolere edebilseler de fosfor, azot ya da potasyum gibi zamanla suyla akıp gitmiyor saksı harcından.Toprakta kalan bu fazla fosforun da narenciyenin besin dengesini bozduğu söyleniyor.

En doğru gübreleme bu 5-1-3 oranını yakalayarak yapılabiliyor.Bu oranda hazır gübre yok sanırım burada.Yurtdışında narenciyeler için bu oranda hazır satılan gübreler varmış, burada da karışım yoluyla elde edebilirz bu oranı.

Örneğin elimizde 15-15-15 bir gübre olsun, buna 3 pay civarında Amonyum sülfat(şeker gübresi), potasyum içerdiği miktara göre ayarlanıp 3 paya denk edilecek bir de potasyum kaynağı karıştırıp kullanmak en doğrusu olacak.

Bu oranla en az ayda bir kez gübrelemek gerekiyor saksı narenciyelerimizi.

Selamlar,

Sergüzen
27-07-2007, 09:47
Sn.eyüp1, yukarıda da kısaca değinmiştim.Mümkün oldukça narenciye beslenmesi hakkında okumaya çalışıyorum.MAP kesinlikle narenciye ağaçları için önerilmeyen bir gübre.Map'ın oranı 12-61-0, içinde oldukça yüksek miktarda fosforik asit var ve fosforik aist narenciyenin pek sevmediği bir besin.
Narenciye 5-1-3 oranında gübreye ihtiyaç duyuyor, özellikle de saksı narenciyeleri.Yerdeki ağaçlar fazla fosforu tolere edebilseler de fosfor, azot ya da potasyum gibi zamanla suyla akıp gitmiyor saksı harcından.Toprakta kalan bu fazla fosforun da narenciyenin besin dengesini bozduğu söyleniyor.

En doğru gübreleme bu 5-1-3 oranını yakalayarak yapılabiliyor.Bu oranda hazır gübre yok sanırım burada.Yurtdışında narenciyeler için bu oranda hazır satılan gübreler varmış, burada da karışım yoluyla elde edebilirz bu oranı.

Örneğin elimizde 15-15-15 bir gübre olsun, buna 3 pay civarında Amonyum sülfat(şeker gübresi), potasyum içerdiği miktara göre ayarlanıp 3 paya denk edilecek bir de potasyum kaynağı karıştırıp kullanmak en doğrusu olacak.

Bu oranla en az ayda bir kez gübrelemek gerekiyor saksı narenciyelerimizi.

Selamlar,

Bu konu da uzman değilim. Sadece fidecilik yapan ziraat mühendisinin tecrübelerini aktardım. Fidanlığında onlarca kumkatı vardı.

Beyaz Kartal
01-08-2007, 14:21
Arkadaşlar Merhaba,

Gruba yeni katılıyorum.Iki haftadır bu formu takip ediyorum. Yazılanları ve yazan sizlerin dusuncelerini,yardımlaşmalarını çok beğendiğim için gruba üye oldum. Yeni katılmanın gereği olarak biraz kendimi tanıtayım.

Grubu Istanbuldan katılıyorum. Makine muhendisiyim ve özel bir sirkette yonetici olarak çalışıyorum. Kusadası gibi kucuk ve doga ile ic ice olan bir kasabada büyüdüğüm için dogaya olan bağlılığım ve hayranlığım çocukluğumdan gelir. Istanbulda yaşamın doğadan ne kadar uzak olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben de diğer istanbulda yaşan arkadaşlar gibi bu özlemimi balkonumda çeşitli bitkiler yetiştirerek gidermeye çalışıyorum.

Kendimi yinede bir çok Istanbulluya göre şanslı görüyorum. Evimin balkonu bu iş için oldukça müsait. Balkonumda 10 adet domates, 5 adet salatalık, roka, maydonoz,kekik,feleğen,taze soğan,bir adet kumkuat,bir ader yeşil limon (lime),çilek,kiwi,adana lokumu,ateş çiceği,japon gülü,gül,ortanca,sardunya,afrika menekşesi var. Biraz kalabalık bir aileyiz.:rolleyes:

Grubun da konusu olan kumkuatımı 5 hafta önce Mersinden 25YTL ye aldım. Geldikten bir hafta sonra çiçek açmaya başladı.Çiçeklerini dökmesinden çekindiğim için yeni toprağına taşıyamadım.Daha sonra çiçeklerin neredeyse tümü meyveye döndü, taşınma işlemi yeniden ertelendi derken kumkuatım hala geldiği torbasında. Forumda ek besinler ve gubreler konusunu okudum. Bilgi veren bütün arkadaşların ağzına sağlık.

Simdilik bu yazı bir kendini tanıtma yazısı olsun.Daha sonra sorularımı iletirim.

nevsune
01-08-2007, 16:56
Selamlar,

Benim limonum daha yeni kendini topladı ve bir türlü çiçeklenemiyor. Elimde 15-15-15 gübre ve şeker gübresi var. Oranlamayı çok anlayamadım. Diyelim ki kaşık hesabıyla anlatmanız mümkün mü?
Ayrıca potasyum kaynağı dediğiniz ne ola ve nereden bulacağım?

MSaygin
01-08-2007, 17:47
merhaba,

Benim balkonumdaki limonlar da sıcaktan tüm meyvelerini kurutup döktüler, bu cehennem sıcağında zorlanıyor ağaçlar.

Şimdi saksıdaki narenciye ağacımızın 5-1-3 oranında besine ihtiyacı var.Yani 5 pay azot, 1 pay fosfor ve 3 pay potasyum vermeliyiz ağacımıza.
15-15-15 gübreyi versek, herbirinden bir pay vermiş olacağız.Bu durumda fosfor tamam ama azotu 5 paya, potasyumu da 3 paya çıkarmalıyız.

1 kaşık 15-15-15 gübreden koyduk bir bardağa.

Amonyum sülfat(şeker gübresi) %21 oranında azot içeriyor, kalan 4 payı tamamlamak için bundan yaklaşık olarak 3 kaşık koymanız uygun olacak.

3 kaşık da bundan koyduk bardağa.

Potasyum kaynağı dediğim, yani potasyum içeren bir gübre bulmalısınız.Örneğin, potasyum sülfat %42 potasyum içeriyor.Bundan da bardağa yarım kaşık kadar koyup hespini karıştırınca ideal orana yaklaşmış oluruz.

Peki, bu karışımdan 1 litre suya ne kadar koymalıyız. Saksıda narenciye için 250ppm N öneriliyor. ppm(part per million)
Yani 1 litre suda 250 mg azot çözmeliyiz.
Bunun için de karışımımızdan yaklaşık olarak 2gr. koymalıyız litre başına.

Yani, uzun lafın kısası, yaklaşık olarak litre başına 2gr. bu karışımdan en az ayda bir kez ağacınıza vermelisiniz.

Ben de bu konuları yeni öğreniyorum, o yüzden ne kadar doğru ifade edebildim bilemiyorum, uzmanlarımızdan biri belki daha net açıklayabilir, bir hatam varsa düzeltebilir.
Mesela, Potasyum Sülfat eklediğimizde ondan da azot ya da fosfor katkısı oluyor mu onu tam bilmiyorum.Bunlar çok hassas bir şekilde kontrol edilmeli tabi ama ben evde kendi kendime bu şekilde bir çözüm uyguluyorum artık.

Selamlar,

nevsune
01-08-2007, 19:10
Mehmet Bey çok teşekkür ederim.

Harika bir şekilde anlatmışsınız. O zaman demekki potasyum sülfat bulacağım ve bu karışımı hazırlayacağım. Aslında kimyasallara bulaşmadan sırf ahır gübresi ve toprak düzenleyicisi ile yetiştirmeyi düşünüyordum ama sanırım bulaşmak kaçınılmaz oldu bu sıcaklar yüzünden.

MSaygin
01-08-2007, 19:30
Rica ederim, sıcaklarla bağlantılı değil aslında, saksıda narenciye ağaçlarının düzenli bir şekilde beslenmesi gerekiyormuş, narenciye en fazla besin ihtiyacı duyan ağaçlardan.Ben kimyasal gübre vermeden, ahır gübresi karışık toprakta 3-4 senedir yetiştiriyordum ağaçlarımı ama kimyasal gübre vermeye başladıktan sonra gerçekten de çok farketti ağaçlar.

Selamlar,

Weezer
02-08-2007, 08:05
MAP yerine sıvı bir gübre aradım internette ve SACHAK (5-25-0+4Zn) önerdiler.Sizce içerik nasıl ? Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. (http://www.turpex.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=80&lang=tr) Birde POLY-NP (10-35-0) var.Ona da buradan ulasabilirsiniz. (http://www.turpex.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=83&lang=tr) İkiside işime yaramaz mı? Yoksa hangisi iyi ?

Weezer
02-08-2007, 08:52
http://img161.imagevenue.com/loc992/th_37651_Photo-0251_122_992lo.jpg (http://img161.imagevenue.com/img.php?image=37651_Photo-0251_122_992lo.jpg)
Yaprakları dökülmesine rağmen çiçek açtı.Bu zamanda çiçeklenmesi normal mi?

nevsune
02-08-2007, 10:29
Weezer,

yalnız burada MSaygın'ın yazdıklarıyla ters bir durum var. Her ikisinde de hiç potasyum yok. Birinde azot, fosfor+çinko var, ikincisinde de sırf azot ve fosfor var. Yani yaprak, çiçek gelişecek, sonra?

Bu bana göre, Selahattin Yılmaz'ın dal, döl, bal örneğine de pek uymuyor. Yani meyva için potasyum gerekli diye anlamıştım ben.

Yine de bu konuda son söz, bilenlerin olacaktır.

Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 11:19
Bu başlıkta gübre konusu olur olmadık şekilde karışmış diye düşünüyoruım, adete usta bir bitki beslemecinin bile zorlanacağı hale gelmiş. Üstelik bu işi kaşık, birim vs cinsinden ifadelerle ölçü kaçmış biraz. Benim bile okudukça aklım karıştı. Zirai ilaç bayilerinin üç kapak bundan bir ölçü şundan demesi gibi olmuş ve bir süre sonra olur olmadık herşey için bardak çanak hesabı oluşuyor.

Gerçek şu ki verilecek gübrede gübrenin özelliğine göre bitkinin ihtiyacına göre akademik kaynaklardan veya sağlam kaynaklardan edineceğimiz damlama sulama gübreler için gübreleme programı (Şelatlı yapıdaki gübreler için bu böyle) ile kompoze gübreler için kullanma zaman ve aralıkları bilgisi gerekli.

Kumkuat bitkisi devamlı çiçek açan ve meyve veren bir tür. Bu nedenle elbette devamlı bitki beslemeye ihtiyacı var. Normalde içerisinde 16 elementi bulunan toprakta yaşıyor ve zaman zaman bu elementler farklı nedenlerle bitki tarafından alınamaz hale geliyor. İşte o zaman dışarıdan bitki besin maddesi takviyesi gerekiyor. Bunu yaparken de kişisel uygulamalarla iş değişebiliyor. Eğer özel bir bitki beslemeci değilseniz ayrıntılı bir program yapmak yerine bitkinin birinci dereceden ihtiyaç duyduğu besinleri veririsiniz (N-P-K) sorun yaşamazsınız. Aksi taktirde saksıda toprakta sürekli damla sulama gübresiyle toprağı tuzlu hale getirirsiniz ve bir süre sonra bu bitkinizin ölmesine yol açar ve bu sürecin farkına bile varmazsınız. O nedenle normal şartlarda bitki besleme bilgisine veya o bitki için özel bir gübreleme programına sahip olmayan arkadaşlar için ben şelatlı gübrelerin en az 3 sulamada bir sulama suyuyla verilmesini tavsiye ediyorum. Veya Yapraktan püskürtme yoluylada devamlı verilebilir ve gübreyi verirken bitkimizi meyve ve dal yapmaya yönelik dengeli (15-15-15) gübrelerden tercih etmelidir. Zira bitki dal, dölle ve lezzete ihtiyacı var.

Dal-Döl-Bal oranı her zaman geçerli bir durumdur. Ancak bgitki beslemede devamlı uygulamalar toprağın tuzluluğunu ve asit-baz oranlarını değiştireceğinden dikkat edilecek bir durumdur. Bu nedenle gübre bilgisi verirken arkadaşlardan ricam kendi yaşayacağınız tecrübeleri aktarırken dikkatli olmalarıdır. Başkalarının bitkilerine malolabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 11:33
MAP yerine sıvı bir gübre aradım internette ve SACHAK (5-25-0+4Zn) önerdiler.Sizce içerik nasıl ? Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. (http://www.turpex.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=80&lang=tr) Birde POLY-NP (10-35-0) var.Ona da buradan ulasabilirsiniz. (http://www.turpex.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=83&lang=tr) İkiside işime yaramaz mı? Yoksa hangisi iyi ?

Kumkuat bağlığında MAP tavsiye edilmesinin nedeni MAP gübresindeki yüksek fosfor oranı nedeniyle çiçek açmayan bitkilerdeki çiçek mekanizmasını tetiklemektir. Bu gübre de bunu çok iyi yapıyor. Özel bir gübre almanıza gerek yok bence, kjaldı ki orada tavsiye edilen gübreyi üzerinde yazan dozlarda bitkiye verirseniz elbette çiçeklenmeyi teşvik edersiniz.

Yaprakları dökülmesine rağmen çiçek açtı.Bu zamanda çiçeklenmesi normal mi?

Çiçeklenme normal endişe etmeyin ancak zira yapraklanmayı teşvik etmek için ise azotlu gübre takviyesi gereklidir. Çünki bitkiniz yeniden yaprak açacaktır. Ama bitkiniz yapraklaştırarak ona bir şok yaşattığınız gerçeğinide unutmayınız.

İşte sadece fosfor verdiğinizde azot ve potasyumun veya tek bir tanesinin eksikliğinde diğerlerinin eksikliği durumu hep hissedilir. Bu tıpkı hani tilkinin terazinin iki kefesindeki peyniri eşit bölüştürmek için devamlı gözlerdeki fazla tartan peyniri yiyerek her defasında bir diğer gözdeki ağır tartan peyniri dengelemek için yemesine benziyor. Ne zamana kadar? Peynir bitene kadar. Bu nedenle ekstra veridğimiz bitki besinleri bir kenara mutlaka elimizde bulunduracağıız dengeli gübrelerle de eksik çıkabilecek bir tanesini takviyeyi elden bırakamamalıyız.

MSaygin
02-08-2007, 12:01
Bu başlıkta gübre konusu olur olmadık şekilde karışmış diye düşünüyoruım, adete usta bir bitki beslemecinin bile zorlanacağı hale gelmiş. Üstelik bu işi kaşık, birim vs cinsinden ifadelerle ölçü kaçmış biraz. Benim bile okudukça aklım karıştı. Zirai ilaç bayilerinin üç kapak bundan bir ölçü şundan demesi gibi olmuş ve bir süre sonra olur olmadık herşey için bardak çanak hesabı oluşuyor.

Çok haklısınız Selahattin Bey,

Ben okuduklarımın, öğrendiklerimin teknik altyapısını dolduracak bilgiye sahip değilim.Sadece ulaştığım sonuçları dilimin döndüğünce, ev imkanlarıyla uyguladığım haliyle anlatmaya çalışıyorum.O yüzden yazımın sonuna, düzeltme ve daha bilimsel bir şekilde ifade etme kapısını açık bırakmıştım.

Yalnız, fosfor ağırlıklı bir gübrenin kesinlikle saksı narenciyesine verilmemesi gerektiğini biliyorum.Yerdeki, bahçedeki ağaçlarda sorun yaratmayacaktır ama düzenli olarak map verilen saksı harcının sorun çıkartacağını sanıyorum.

Selamlar,

Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 12:57
...
Yalnız, fosfor ağırlıklı bir gübrenin kesinlikle saksı narenciyesine verilmemesi gerektiğini biliyorum.Yerdeki, bahçedeki ağaçlarda sorun yaratmayacaktır ama düzenli olarak map verilen saksı harcının sorun çıkartacağını sanıyorum...

İşte esas sorun burada sanmak ayrı, bilmek ayrı, tecrübe ayrı, gerçek ise apayrı.

Devamlı surette verilen gübrenin toprakta bir süre sonra birikebileceği de düşünülmeli o yüzden devamlı aynı gübre verilmemeli. Benim 3 sulamada bir gübre verilmeli deyişim ondan. Oysa ki saksıda bitki beslemeye daha fazla ihtiyaç duyar bitki, zira dar alanda bitki yetiştiriyorsunuz. Bu nedenle narenciye yetiştiriciliği yapılan bölgelerde damla sulama programı uygulayan firmalardan birisinden sulama ve gübreleme programı elde etmek ve onu uygulamak gerek.

Sevilay
02-08-2007, 14:04
Merhaba,
Benim 2 adet limon ağacım var saksıda.Balkonda güneş gören bir yere koydum.15-20 gün oldu ikisini alalı.Tüm yazdıklarınızı okudum gübreleme ile ilgili.Acaba Beylikdüzü Bauhaus'ta limona uygulayabileceğimiz gerekli oranlarda hazırlanmış gübreler var mıdır?Başka nereden edinebilirim?Bir de ben küçükken annemin bir limonu vardı.Sürekli açar ve mis gibi kokardı.Annemin gübre veya diğer besinlerden verdiğini pek hatırlayamadım.Tek hatırladığım çiçeklere demlenmiş çayın posasını verirdi.Tabii hangi çiçeğe verirdi hatırlayamıyorum ama.:confused: Eminim tavsiye ettiğiniz karışımları tek tek bulup hazırlamak kafamı daha da karıştıracak.Bauhaus'ta sardunyalar,begonyalar,güller için olduğu gibi limon veya kamkat cinsi çiçekler için de hazır gübre bulunur mu acaba?

Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 14:10
Sevgili Sevilay, hiç bir şey almanıza gerek yok. ancak aklınız karışmasın diye tavsiye edilen dozlarda 15-15-15 kompoze gübreden 1 kilo ve humik asitten 1 litre edinirseniz 15-20 günde bir dönüşümlü olarak verdiğinizde hiç sorun yaşamazsınız.

şengül akalınlı
02-08-2007, 15:54
Arkadaşlar ben bu sitede yeniyim. Kıbrıs'ta yaşıyorum.
Kamkat dediğiniz bu meyvadan bana hediye geldi.Ancak sürekli çiçek açıyor ve hala meyva tutmadı.Bir tane meyva olmuştu ancak aşırı sıcaklardan herhalde döktü. Ama çiçek açmaya devam ediyor. Benim bildiğim turunçgiller baharda çiçek açar. Ne yapacağımı bilemiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sevilay
02-08-2007, 16:27
Sevgili Sevilay, hiç bir şey almanıza gerek yok. ancak aklınız karışmasın diye tavsiye edilen dozlarda 15-15-15 kompoze gübreden 1 kilo ve humik asitten 1 litre edinirseniz 15-20 günde bir dönüşümlü olarak verdiğinizde hiç sorun yaşamazsınız.

Tavsiyenize çok teşekkür ederim.Benim burada yani Bahçeşehir'de ulaşabileceğim yerler kısıtlı.Bauhausa bitki bölümüne gidip ''bana 15-15-15 kompoze gübre ve 1 kilo humik asit verin''dersem alabilirmiyim.?Bir de yakınımızda Botanic Garden diye bir yer var.Bu gübreleri oradan temin edebilir miyim?Bu konularda inanılmaz cahilim.Forum bir derya sanki bilgi konusunda ve ben kendimi pek bir cahil hissettim.Sizleri okuyarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum.Bu arada limonlarımdan birinin üstünde bir çiçek gördüm.Açmaya çalışıyor.Çok mutlu oldum.:D

Selahattin Yılmaz
02-08-2007, 20:15
Sevgili Sevilay, Bauhausa bitki bölümüne gidip ''bana 15-15-15 kompoze gübre ve 1 kilo humik asit verin''derseniz ve eğer ellerinde varsa canı gönülden alabilirsiniz.

Sergüzen
02-08-2007, 22:35
Arkadaşlar ben bu sitede yeniyim. Kıbrıs'ta yaşıyorum.
Kamkat dediğiniz bu meyvadan bana hediye geldi.Ancak sürekli çiçek açıyor ve hala meyva tutmadı.Bir tane meyva olmuştu ancak aşırı sıcaklardan herhalde döktü. Ama çiçek açmaya devam ediyor. Benim bildiğim turunçgiller baharda çiçek açar. Ne yapacağımı bilemiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

Benim kamkatım bu sene ikinci defa şu anda çiçek açıyor. Birinci çiçeklerden iki adet meyva oldu, diğer çiçekler döküldü. Şu anda üzerlerinde bol sayıda çiçek var. Çiçekler rüzgardan dökülmesinler diye kuytu bir yere aldım. Çiçekler dökülmez ise, bu yıl bol meyve vereceğe benziyor. Çiçekler sıcaktan değil de rüzgardan dökülmüşlerdir. Rüzgara dikkat. Sulamayı hergün veya iki günde bir mutlaka yapın.

Sevilay
03-08-2007, 11:30
Sevgili Sevilay, Bauhausa bitki bölümüne gidip ''bana 15-15-15 kompoze gübre ve 1 kilo humik asit verin''derseniz ve eğer ellerinde varsa canı gönülden alabilirsiniz.

Selahattin bey,çok teşekkür ederim değerli tavsiyeleriniz için.Hafta sonu mutlaka alıp uygulamaya çalışacağım.;)

şengül akalınlı
03-08-2007, 12:40
eyüp1 ,
Teşekkür ediyorum. Hemen kuytu yere aktarıyorum.

şengül akalınlı
03-08-2007, 12:45
Teşekkür ederim

egome
04-08-2007, 23:13
1 ay önce çiçek açan kamkatın, hemen hemen hepsi meyve bağladı. Ve bir kaç gün önce tekrar çiçeklenme başladı. Bu sefer daha çok sayıda çiçek tomurcukları var. Bu sene nasipse bol bol kamkat yiyeceğiz sanırım;)

Beyaz Kartal
06-08-2007, 16:22
Arkadaslar Selam,

Bir ay kadar once aldıgım yesil limonumu sonunda torbasından çıkarıp buyuk bir saksiya dikmeye karar verdim. Sizden bu asamada yardım istiyorum.Yesil limonumun torbasındaki toprak killi toprak.Acaba bende aynı sekilde killi bir toprak bulup saksiyi onunlami doldurmalıyım, yoksa baska tur bir toprak ve torfamı ihtiyacım olacak.

Aynı sekilde Kamkatımda torbasında ama onun üzerinde meyveler oldugu icin dokunmaya korkuyorum.

Oğuzhan
06-08-2007, 18:25
Bence poşette kalmasın.İncitmeden saksıya yerleştirsiniz.

Selahattin Yılmaz
06-08-2007, 18:29
Bence saksıya uygun besin maddelerince zengin ot çıkarmayacak güzel bir haçe toprağı saksı değiştirmeniz için uygundur, aynı toprak cinsinden aramanıza gerek yoktur.

Weezer
06-08-2007, 22:41
benim kamkatimda cicek doldu her tarafi. lakin yaprak kalmadi :(

egome
06-08-2007, 23:09
Şimdilik mis gibi kokan kamkatın çiçeklerin koklarsınız. Ama ilerde yaprak ve sürgünlerde yeniden çıkacaktır. Benim kamkatımda ilk aldığımda bütün yapraklarını dökmüştü. Geçen sene ilk baharda yeni sürgünler ve yaprakları çıkmıştı...

Weezer
07-08-2007, 07:43
Bu haliyle meyve verir mi? Verirse ne zmn verir ?

egome
07-08-2007, 13:59
Çiçek açtığına göre meyve verecektir. En kısa zamanda meyve oluşumları başlar.

şengül akalınlı
07-08-2007, 14:50
Galiba benim Kumkuat meyve tutacak. Kuytu yer iyi geldi. Çiçeklerini daha iri açmaya başkadı. Teşekkürler.

Beyaz Kartal
07-08-2007, 14:59
Arkadaslar,

Ekte bizim balkonun fotoları var.Paylasmak istedim. Kamkat, yesil limon ve digerleri..

Kamkat ve yesil limonum hakkında yorumlarınızı ve onerilerinizi bekliyorum.

tcosan
07-08-2007, 15:49
Herkese selam,
Bu da benim kamkatım. Üç yaprağa aşılanmış ve aşılandığı yerin altından dal verdi. Meyveleri ve çiçekleri de oldukça bol. Fotoğraflarda üç yaprağın nasıl çıktığını göreceksiniz.

egome
07-08-2007, 16:04
Sayın tcosan, aşı yerinin altından çıkan üç yapraklı anacın sürgünü almış başını gidiyor. Kesip köklendirmeyi düşünmüyor musunuz? Daha sonra aşı yapabilirsiniz.

tcosan
07-08-2007, 16:25
Selam Egome,
Düşünüyorum elbette ama biraz acemi sayılırım. Mutlaka köklendireceğim, emin olabilirsiniz. İlginize teşekkürler.
Bu köklendirme konusunda daha fazla okumalıyım diye düşünüyorum.

mavi_ada59
08-08-2007, 13:36
KUMKUAT RECELI

1.Kilo kumkuat meyvesi
1,500 Lt su
1,500 kg seker
1. yemek kasigi dolusu rendelenmis taze zencefil.

YAPILISI
Meyveleri ortadan kesip cekirdeklerini bir kaba ayiklayin 1,500 lt suyun iki bardagini cekirdeklerin uzerine koyup sabah recel yapiminda kullanmak uzere kaldirin.cekirdeklerini ayikladiginiz meyveleri rondodan gecirin veya cok ince kiyin.( rondodan gecirmek daha kolay oluyor biraz irice kalirsa meyveler daha iyi)kiydiginiz meyvelerin uzerine kalan suyu dokup sabaha kadar bekletin.sabah cekirdeklerin icinde bekledigi suyu meyvenin uzerine suzun ve ocaga alin.meyve yumusayana kadar pisirin,meyve pisince sekeri ilave edip karistirarak erimesini saglayin.ara sira karistirarak recel kivamina gelene dek pisirin,ocaktan alip icine rendelenmis zencefili katip karistirin 10 dk bekletin ve sicak kavonozlara doldurun. AFIYET OLSUN

NOT: kavanozlarinizi mikrodalgada 6 dk steril etmenizi oneririm.kavanozlar sicakken recellerinizi doldurusaniz daha iyi koruma elde edersiniz.steril ederken kavanozlarin hepsi bos fakat bir kabin icinde yarim bardak kadar su olamali.

şengül akalınlı
08-08-2007, 13:57
Mavi Ada reçel tarifi için teşekkürler.

Beyaz Kartal
08-08-2007, 14:14
Arkadaslar,

Yukarıdaki kamkatım ve yesil limonum icin yorum istemistim ama..Acaba eksik olan bir sey var mi? Meyvelerin duzgun buyumesi icin yapmam gerekenler var mi?

egome
08-08-2007, 15:38
Fidanlarınız sağlıklı görünüyor. Fazladan bir şey yapmanıza gerek yok. Gübreleme konusu formun içinde zaten yazılı. Fakat benim görüşüm kamkatın altına sehpa gibi birşey koyup yükseltirseniz daha fazla güneş görecektir sanırım.

nevsune
08-08-2007, 18:50
Beyaz kartal limonunuzu poşetten çıkarmayı düşünmüyor musunuz?
Önce biraz sarsılabilir belki ama sonra toparlanır.
Bu konuda daha iyi bilenlerden size yardımcı olacaklar çıkacaktır.

egome
08-08-2007, 20:51
mavi_ada59, kamkat reçeli tarifi için teşekkürler. Bir gün bakarsın bizde reçelini yaparız. Lakin bizim buralarda kamkatın kilosu 70-80 YTL. Sizin oralarda ucuz sanırım?

Beyaz Kartal
09-08-2007, 09:15
Fidanlarınız sağlıklı görünüyor. Fazladan bir şey yapmanıza gerek yok. Gübreleme konusu formun içinde zaten yazılı. Fakat benim görüşüm kamkatın altına sehpa gibi birşey koyup yükseltirseniz daha fazla güneş görecektir sanırım.

Balkonum zaten butun gun gunes alıyor. 9.katta oldugumuz icin ruzgardan zarar gormesin diye fazla yukseye koymamıstım. Ama havanin sakin oldugu gunlerde biraz yukseltirim. Cevabiz icin tesekkurler

Beyaz Kartal
09-08-2007, 09:20
Beyaz kartal limonunuzu poşetten çıkarmayı düşünmüyor musunuz?
Önce biraz sarsılabilir belki ama sonra toparlanır.
Bu konuda daha iyi bilenlerden size yardımcı olacaklar çıkacaktır.

Dun itibariyle kamkatımı ve yesil limonumu yeni topraklarına gecirdim. Yanmıs koyun gubreli toprak ve cicek saksisi icin olan torfla karıstırdıgım toprak icerisine agaclarimi gocurdum. Hatta kiwim vardi iki adet onlarida diktim..Bakalim neler olacak...Kamkatım insallah meyvelerini dokmez..Bu arada iki toprakta cok siyahdi..Birde torf marketlerden aldıgımız torflar gibi gevsek degildi hatta bir ara onuda normal toprak zannettim. Topragin siyah olmasi humuslu oldugu anlamınami geliyordu?

tcosan
09-08-2007, 11:50
Sayın Egome, benim üç yaprağı köklendirmek için zamanlama uygunmudur.
Okuyorum ama zamanlamayla ilgili bulamadım veya kaçırdım. Yanlış birşey yapıp güzelim dalı kurutmayayım.

egome
09-08-2007, 19:58
Sayın tcosan, anladığım kadarıyla kamkat anacından çıkan üç yapraklı sürgüne kıyamıyorsunuz.;) Fakat amaç kamkat büyütmek olduğuna göre o dal zaten orada gereksiz duruyor. Ayrıca kamkatın beslenmesinde ona rakip oluyor. Ve görünümüde bozuyor. Normalde anaçtan çıkan o sürgünü hiç köklendirmeyecek bile olsanız kesip atmanız kamkatın gelişmesi için daha iyi olacaktır.

Gelelim asıl sorunuza, köklendirme için zaman uygundur. Bende geçen sene hemen hemen bu mevsimde çelik alıp dikmiştim. Ve köklenme olmuştu.
Eğer bulabilirsem resimlerinide eklerim. Kolay gelsin.

Beyaz Kartal
10-08-2007, 08:22
Bence saksıya uygun besin maddelerince zengin ot çıkarmayacak güzel bir haçe toprağı saksı değiştirmeniz için uygundur, aynı toprak cinsinden aramanıza gerek yoktur.

Selahattin Bey,

Cevabınız ıcın tesekkurler. Kartalda koyun gubresiyle toprak karısık olan torbada bahce topragıyla ( sim siyah bir renkteydi ama gubre kokmuyordu herhalde iyi yanmıs) saksı cicekleri icin olan torftan karısım hazırladım..Bu arada torf,gordugum en siyah ve sıkı torftu..30 litre toprakla 15 litre torfu karıstırdım. Topragım ilk doldurmamda oldukca gevsekti. Cansuyunu bolca verdim. Sımdı gelismeleri bekliyorum. Bu arada uzerinde yesil meyveleri olan kamkatımında topragını yeniledin umarım bir zararı olmaz..

mavi_ada59
10-08-2007, 13:18
Sayin Egome,burada kamkuat meyvesinin fiati, kilosu 5 ila 7 dolar arasi. haklisiniz tabi cok pahaliymis orada fakat ben evlerinde yetistirebilen arkadaslarin recel yaparakda meyvelerini degerlendirebilecekleri dusunerek verdim tarifi,umarim cok cok meyve verir agaclariniz ve sizlerde recelini yaparsiniz. gercekten cok guzel oluyor :) su da ilave edildigi icin epeyce cikiyor bir kilo meyveden.

Keyahnu
16-08-2007, 14:42
Çok büyük bir sorunum var. Bir kamkuat ağacım var ve meyvelerini döküyor. Rüzgar almayan bir yerde duruyor bu nedenle rüzgardan olamaz ama ilk bir iki ufak meyve düştüğünde bi şekilde düşmüştür dedim. Ama bu sabah en büyük meyveninde saksının dibinde yattını farkettim. Çok üzüldüm. Neden meyvelerini döküyor olabilir?
Bilenler yardımcı olurlarsa, çok memnun olurum

Mine Pakkaner
16-08-2007, 14:49
Keyahnu, bu soruyu turunçgil başlığında da sormuştunuz.

şengül akalınlı
17-08-2007, 11:17
Benim Kumkuat'ın durumu kötü. Çiçekleniyor ve çiçekleri ile birlikte meyvelerini de döküyor. Yapraklarında lekeler oluşmaya başladı.

Sergüzen
25-08-2007, 15:12
Benim kumkuatlarım bu sezon üçüncüye çiçek açıyorlar. Bitkisi çiçek açmayan arkadaşlar üzülmesin. Bu bitki fırsat buldukça çiçek açıyor. Daha önceki açan çiçeklerden şu anda birinin üzerinde 50 adet, diğerinde ise 20 civarında meyvacık oluştu. Bu sene verim iyi olacak gibi duruyor.

Oğuzhan
25-08-2007, 15:46
Eyüp1 Bol ürün inşallah.İmrendim.En kısa zamanda Kumkuat edinmem lazım.:)

Oğuzhan
25-08-2007, 15:48
Sayın Şengül
Sanki bulunduğu ortam az ışıklı gibi.
Fazla gübreleme de yaprak ve çiçek döküyor.**** saksıda biriken fazla kireç.BEnce Demir sülfat verin.Ve yeni toprak ekleyin.

Sergüzen
25-08-2007, 17:25
Benim Kumkuat'ın durumu kötü. Çiçekleniyor ve çiçekleri ile birlikte meyvelerini de döküyor. Yapraklarında lekeler oluşmaya başladı.

Selahattin Beyin gübreleme konusunda veciz bir sözü var.

NPK için, dal-döl-bal diye yazmıştı.

Sizin bitki de çiçek ve meyve döktüğüne göre, acaba fosfor ve potasyum mu eksik?

şengül akalınlı
27-08-2007, 09:42
Bulunduğu yer ışık alıyor. Terasta pergolanın altında duruyor. Öğleden sonra güneş alıyor. Ama dallarda ve yapraklarda beyaz lekeler var. Bilmiyorum. İnşallah düzelir.

Beyaz Kartal
08-09-2007, 19:58
Sayın MSaygın,
Uzun zamandır grupta Adana daki fide denemelerinizle ilgili bir haberinizi okuyamıyoruz. Kamkatlarınızın durumunu merak ediyorum. Acaba adana sartlarında gelismeleri nasıl oldu. Bir musait oldugunuzda biraz bilgi verebilirseniz sevinirim.

MSaygin
10-09-2007, 09:03
merhaba,

Başlangıç ağacım bu sezon üçüncü çiçeklenmesini yaşıyor, önceki çiçekler çok sıcaktan hep dökülmüşlerdi yalnız bu sefer, havalar da biraz döner gibi oldu ve 200 civarı meyve tuttu kumkatım, yaprak gelişimi de çok iyi.

Bu ağaçtan aşılanan 2 grup anacım vardı.c35 anaç üzerine aşılanan kumkatlar yavaş gelişme gösterdiler, daha doğrusu anacın sürgünleri sürekli olarak kumkatı bastırdı ve uzunca bir dönem sürgün temizledim üzerlerinden.Şimdi yoluna girdi c35 anaç üzerindekiler.Turunç üzerindekiler ise oldukça iyi gelişme gösterdiler, hemen hepsi de bu son dönemde anneleri gibi çiçeklendiler ve meyveye dönmeye başladılar, çok mutluyum yani :)

Fidanları hem daha önce değindiğim 5-1-3 formülüyle gübreliyorum hem de dönem dönem hazır aldığımız gübre şerbeti ile besliyorum, 15 günde bir birisiyle.

Bu arada daha önce konuştuğumuzda 5-1-3 formülü hazırlamayı anlatırken konuyu biraz karıştırmış, tam ifade edememiştim.Şimdi daha basit bir formülle anlatmaya çalışayım, 1 ölçek 15-5-15 hazır gübreyi, yarım ölçek şeker gübresi ile karıştırırsanız uygun bir saksı narenciyesi gübresi elde etmiş olacaksınız.

Bir kaç fotoğraf ekliyorum.

Selamlar,

Beyaz Kartal
10-09-2007, 12:04
Mehmet Bey,

Vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkur ederim. Guzel gelismeler benide sevindirdi. Insallah iyi bir sekilde verim alırsınız.
Anladıgım kadarıyla kamkat sıcaktan etkilendi. Acaba bu ileriki yetismis agaclarda da etkili olacak mı? Aslında sıcak bu agac icin iyi bir etken olmalı dıye dusunuyordum. Sonucta narenciye ailesinden gelen bir agac turu. Ama demekki fazla sıcak iyi gelmiyor.Tabii bundan bu yılın kurak ve asırı sıcak gecmesinin bunda cok etkisi var sanırım.
Gelismeler konusunda bizi zaman zaman bilgilendirirseniz sevinirim.

Kolay gelsin basarılar..