PDA

View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')




Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12

gülenmelek
31-10-2011, 17:08
Kabuklu bit denen zararlıdan çıkan sıvılar bunlar. Bitleri bacaklı değil sadece kabuk olarak ağaca yapıştığı için görememiş olabilirsiniz. Önceki sayfalarda konu geçiyor. Ben de çok zor kurtuldum ve bütün narenciyeciklerime bulaştı. Bitler ağacın gelişimini de engelliyor.
geçmiş olsun
O kadar dikkat ederek bakıyorum ama göremedim bir türlü. Yazın bulmuş ve yoketmiştim o canlılardan veya yokettiğimi zannetmişim. İlaçlama şart oldu. Az daha sabretsin yeter bana. Teşekkür ediyorum cevabınız için ;)




gülenmelek
01-11-2011, 20:54
Maalesef haklı çıktınız ama uyarılar için de teşekkür ediyorum. Bu gün dikkatli bakınca kabuklu bitlerin olduğunu farkettim ve yaklaşık 50 kadar biti cımbızla tek tek temizledim. Görebildiklerim o kadardı. Yarın yine kontrol. Ben de diyorum bu meyveler sağlıklıyken niye düşüyor. Suçlular cezalandırıldı bu gün.

Phin
02-11-2011, 12:04
Maalesef haklı çıktınız ama uyarılar için de teşekkür ediyorum. Bu gün dikkatli bakınca kabuklu bitlerin olduğunu farkettim ve yaklaşık 50 kadar biti cımbızla tek tek temizledim. Görebildiklerim o kadardı. Yarın yine kontrol. Ben de diyorum bu meyveler sağlıklıyken niye düşüyor. Suçlular cezalandırıldı bu gün.
Tekrar geçmiş olsun, o bitler yakında varsa başka bitkilere de bulaşıyor, bir de hemen temizlenmiyorlar, herhalde yumurtladıkları için birkaç kür gerekiyor.

Uzaylı
02-11-2011, 17:06
Bizim Kumkuat da bir ara yaprak bitine maruz kaldı. Karıncalar yaprak bitlerini yerleştirmekle meşguldü. Yaprak bitlerini hemen hemen her gün peçete ile temizler oldum. Ama karıncalar çok ısrarlıydı. Ben de karıncaların tarçından nefret ettiğini biliyordum. Dallara toz tarçın serptim. Tarçını farkeden karıncalar kendini aşağıya atıyorlardı. Ama her gün ısrarla devam ettiler. Ben de bu sefer çubuk tarçını iyice kaynattım soğutup fısfıs şişesine koydum. Bir kaç gün dalları bu tarçınlı su ile yıkadım. Bir yandan da ısrarla peçete ile temizledim. Bir süre sonra pes edip gittiler.

Bu fotoğraflar kumkuatın bir-iki ay önceki hali. Geçen yıl aldığımızda çok daha ufaktı. Üzerinde olgunlaşmış 30 kadar meyvesi ile almıştık. Herkesin ağacı çiçek açarken bizimki açmıyordu. Toprağı yetmiyor diye düşündüğümden geniş bir kovaya bahçeden gübreli toprak getirip içine diktim. Tabi su gider deliklerini önceden eşim hazırlamıştı. Toprağı genişleyen kumkuat habire filizverip coşarken çiçeklenmeye de başladı. İşte o çiçekli olduğu sıralarda bitlerle uğraştım. Eşim üzerindeki meyveleri 60 tane saydığını söyledi. 10 kadar meyveyi kızım daha yeşilken koparmış. Biz de ziyan olmasın diye tadına baktık. Yeşil olmasına rağmen tadı güzeldi. Şimdi renkleri gittikçe sarıya döndü. Tamamen olgunlaştığında bahçe sayfama fotoğrafını ekleyeceğim inşallah. Kumkuat balkonda...
254002

254003

gülenmelek
02-11-2011, 17:53
Teşekkür ederim Sayın Phin. Artık her gün kontrol edeceğim ;)

Sayın Uzaylı maşallah diyeyim, şu an çok güzel görünüyor. Epey uğraşmışsınız ama değmiş galiba ;) Sağlıklı ve sorunsuz bu şekilde devam eder umarım.
Tarçını bilmiyordum. Yazın bizde de bol karınca vardı. Seneye yine karınca olursa aklımda olsun ben de tarçını kaynatıp kullanayım o zaman.

Bu gün tarım ilaçları satan bir yere gittim ve mosplan sordum, yokmuş. Onun yerine Alban isimli bir ilacın hem sıvısını hem tozunu verdi. Tozu toprağa, sıvıyı gövde ve yapraklara uygulayacakmışım. Üzerinde; evde kullanmayın ve kullanılan yere 1 hafta girmeyin yazıyor. Gönül rahatlığı ile nasıl kullanacağım ben bunu :( Of ne zormuş bu işler. Stres alsın diye bitki sahibi olayım dedim, stresim iyice arttı ;)

Uzaylı
02-11-2011, 19:11
Sayın gülenmelek; Biz otlarla mücadele ederken bile ot ilacı kullanın diyenlere inatla direndik. Zararlılarla kükürt ve odun külü ile mücadele ederek çabaladık. Kapya biberlerin ikisini inanılmaz yaprak biti sardı ve yine karıncalar iş başındaydı. Eşim arapsabunu-sıvıyağ karışımını ısrarla sanırım iki hafta uyguladı ve başarılı oldu.

Ben ilaç kullanmakta korkarım. Organik köklendirici diye bir şey hediye ettiler kullanmadım. Ne de olsa gıda üzerine oynanan oyunlar yüzünden kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz.

Sayın meyvelitepe'ye ya da Halil Bey'e danışabilirsiniz. Sanırım Onlar özellikle de Meyvelitepe size güzel tavsiyelerde bulunabilir.

Tarçın konusuna gelince mutfak bangosunun dibinde duvardan gelen karıncaları görünce şok olmuştum. Apartmanda karıncanın işi ne dedim. Karıncaların tarçından hoşlanmadığını araştırıp buldum. Geldikleri yere toz tarçını iki kere serpince onlardan kurtulmuş oldum.

Bu sene pek çok şeyi biz de yeni tecrübe ettiğimizden strese girdik. Ama başarmanın da keyfi bir başka oluyor. Hem öğrendiklerimizle bir sonraki sene daha iddialı olur yeni şeyler daha denemek isteriz. Umarım sorunu halledersin. Kolaylıklar dilerim...

fkopar
16-11-2011, 20:44
Meyveler yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı :)

http://b1111.hizliresim.com/r/j/l03f.jpg

gülenmelek
17-11-2011, 08:57
Afiyetle tadına bakmanızı dilerim. Gerçekten güzel görünüyor ve Maşallah'ı unutmayayım ;) Benim ki artık kel kaldı sayılır, hiçbir gelişme olmadığı gibi her gün sağlıklı bir yaprak, bir meyve düşüyor. Sağlık olsun, kısmetse seneye ;)

fkopar
17-11-2011, 09:37
Teşekkürler sayın Gülenmelek;
Meyvelerin olgunlaşmasını büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum :)
Yaprak ve meyve düşürmesinin sebebini bulamadınız sanırım. Az sulamadan veya yerini beğenmemesinden olabilir mi? Bitkiyi Antalya'dan getirdikten sonra bir iki hafta kadar meyve ve yaprak dökülmesiyle ben de karşılaştım. , iç mekana alıp sulamasını sıklaştırdıktan sonra durmuştu.

gülenmelek
17-11-2011, 11:15
Beklediğinize değecek umarım ;)
Yerini sevmedi diye düşünüyorum, ama onu koyabileceğim başka yer de yok. Neyse, artık kendi haline bıraktım. Bahara bakacağız artık durumuna.

gülenmelek
28-11-2011, 08:04
Bitlerini temizledim, gübre verdim, suyunu ihmal etmedim, toprağını bile değiştirdim ama sonunda öldürmeyi başardım. :( Bu sevda bitti mi peki ? Kesinlikle hayır. Baharda tekrar deneyeceğim.

mrduran
28-11-2011, 19:01
Merhabalar efendim,

Baştan aldım, okudum, sonuç;
-Ilıman/serin ve don olmamak şartı ile soğukta yetişir.
-Rüzgar olmamak şartı ile havadar ve güneşli yer ister. Kısmen yarı gölge tolere eder.
-Kireçli olmamak şartı ile her tür toprakta yetişir.
-Kireçli su asla sevmez.
-Nemli ve kapalı ortam sevmez.
-Olmazsa olmaz demir ve azot, fosfor, potastum ihtiyacı var. İz elementlere de bayılır.
-Çiçeklenme dönemi su azaltılır ve besi takviyesi arttırılır.
- Budamalar zamanında ve gereğine göre yapılır.
-Çok iyi drene edilmiş saksı ve saksı toprağı, bitki toprakta ise saksı altlığı gerekmez, içerde ise altlıkla saksı arasında taşlarla boşluk yaratılmalı, yardımcı kuvvet solucanlar.
-En hassas konu, sulama; az su zarar, fazla su da zarar(Ben öyle katlettim, Drenaj yetersiz imiş, suya doyan kamkat, aynen susuz kalmış bitki görünümü verdiğinden, ben akıllı başımla sulamaya devam ettim, gitti garibim acemi şoför elinde, bir baktım ki, 20 lt. saksıda sadece 3 drenaj deliği açmışım)

Eksiğim varsa tamamlayın, hatam varsa uyarınız lütfen, başkalarının başını yakmayayım.

Sayın Mutlu bey ve diğer araştırmacılara, üyelere teşekkürler, güzel paylaşım idi efendim. Keyifli kamkat ve meyveleri dileklerimle afiyet olsun.

Saygılarımla lütfen.

Virtue
02-12-2011, 21:51
Bu da benim kamkat :) Bugün Yalova'dan geldi :D
258063258064258065

fkopar
02-12-2011, 22:54
Bu da benim kamkatımın en son hali. Meyveler tamamen olgunlaşmak üzere. Ancak son zamanlarda çok yaprak dökmeye başladı. yaprak dipten itibaren sararmaya balıyor sonra tamamen sararıp düşüyor. Üçüncü resimde birkaç örnek paylaştım. Acaba bu bir hastalık mıdır? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtqv.jpg

http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtrc.jpg

http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtrn.jpg

gülenmelek
03-12-2011, 09:55
Sayın Virtue ve Sayın fkopar çok sevindim kamkatlarınızı görünce, maşallah diyeyim. Gerçi nazarım değmez ama olsun ;) Çok güzel görünüyorlar.

Sayın fkopar bence birkaç konuda sorun yaprakların neden böyle olduğunu. Benim kamkatımda hem sağlıklı yapraklar döküldü hem de bu şekilde koyu kahverengi olup dökülenler de oldu. İlerlemeden durdursanız iyi olur sanki. Aldığınız yere de sorsanız yardımcı olurlar diye düşünüyorum. Ne zor bitkiymiş, bir de dilinden anlasak :(

Bu da benim kamkatın son hali, kamkat demeye bin şahit lazım. Bir umut işte, köküne kadar kuruyunca sökeceğim :( O kahverengilikler şimdi dalların ucundan başladı ve gövdeye doğru iniyor maalesef.

Virtue
03-12-2011, 10:13
Sayın gülenmelek ben de geçen sene 2 tane kuruttum :( Aynı sizinki gibi oldu.Önce yapraklarını döktüler.Sonra da dalları kurumaya başlamıştı.En sonunda çöpe gittiler ne yazıkki :( Çok zor bitki.Bu seneki inşallah yaşar :confused:

mrduran
04-12-2011, 13:14
Merhabalar efendim,

Su miktarı ve toprak süzekliği çok önemli bence. Acaba kökler fazla gelişmiş ve de saksı dibinde sarmal olması nedeniyle, kök uclarının su alamaması ve su içinde boğulması olabilir mi? Yapraklar sanki susuz/ kurak kalmış görünümü ile, sizi yanıltıp ilâve su vermeye teşvik edebilir mi?

Drenaj çok önemli, verdiğiniz suyun zaman geçmeden saksı dibinden süzüldüğünü görmek şart, yani o kadar süzek toprak istiyor kamkat. Asla ıslak toprak sevmiyor, bence tabiî. Güneşi de seviyor, ama öğle güneşi de zararlı bence.
Satın aldığım kişiye gittiğimde, fazla su mu verdin, kızgın betonda mı idi saksı, çok rüzgar mı vardı? demişti.
Sonuç;

Bakması zor, fakat o kadar da zevkli bir bitki. Zordan hâz alanlar için biçilmiş kaftan. Kalender meşrep, fazla bir şey istemez, güzel/çirkin aramaz, gönlüne eğlence ister..., Gözleri mahmur, biraz da cilveli olsun,,,

Böyle bir şey kamkat bence efendim.

Sağlıkla kalın inşallah, saygılarımla lütfen.

Tuncay35
11-12-2011, 22:30
merhabalar.
Geçen sene İzmir Ayrancılar dan bir kumkuat almıştım,üzerinde 50 tane kadar meyvesi vardı,yaz bitimi yapraklarını ve meyvelerini döktü,bu sene tekrar yapraklanıp filizlendi,şimdide 25 kadar meyve verdi,(*** düşmezler)bir süredir yapraklarında meyvelerinin üzerlerinde yapışkan bir sıvı var o kadar aramama rağmen hiç bir canlıya da rastlamadım.fkopar sizin kullanmış olduğunuz mosplant ilaç işe yararmı acaba,internette biraz araştırdım bu ilacın ismi mospilan olarak çıkıyor aynı ilaçmı bilmiyorum.heralde bundan almamız gerekecek...

fkopar
11-12-2011, 23:41
merhabalar.
Geçen sene İzmir Ayrancılar dan bir kumkuat almıştım,üzerinde 50 tane kadar meyvesi vardı,yaz bitimi yapraklarını ve meyvelerini döktü,bu sene tekrar yapraklanıp filizlendi,şimdide 25 kadar meyve verdi,(*** düşmezler)bir süredir yapraklarında meyvelerinin üzerlerinde yapışkan bir sıvı var o kadar aramama rağmen hiç bir canlıya da rastlamadım.fkopar sizin kullanmış olduğunuz mosplant ilaç işe yararmı acaba,internette biraz araştırdım bu ilacın ismi mospilan olarak çıkıyor aynı ilaçmı bilmiyorum.heralde bundan almamız gerekecek...

İlaç işe yaradı hocam. Mutlu Kutlu beyin yazımı "mosplant" şeklinde idi ama sanırım doğrusu sizin yazdığınız gibi, zira ben de internetten aradığımda "mospilan" olarak bulmuştum. Ancak ilaç kullanmak istemezseniz önceki mesajlarda değişik yöntemler denenmiş bu canlıdan kurtulmak için. Önceki mesajlara göz atmanızı tavsiye ederim.

Tuncay35
12-12-2011, 04:17
Sayın fkopar açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.

özdenaltun
14-12-2011, 18:19
arkadaşlar kumkuatımın yaprak ve meyvelerinin üzerinde iğne ucu küçüklüğünde siyah veya koyu gri canlılar var araştırdım ama ne olduklarını bulamadım ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

fkopar
14-12-2011, 20:59
arkadaşlar kumkuatımın yaprak ve meyvelerinin üzerinde iğne ucu küçüklüğünde siyah veya koyu gri canlılar var araştırdım ama ne olduklarını bulamadım ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

bu canlılardan benim kumkuatın toprağında gördüm ben de. İnşallah bilen biri çıkar.

mrduran
14-12-2011, 22:27
arkadaşlar kumkuatımın yaprak ve meyvelerinin üzerinde iğne ucu küçüklüğünde siyah veya koyu gri canlılar var araştırdım ama ne olduklarını bulamadım ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

Merhaba efendim,

Şu link (http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/cicek/hastalik.pdf) ve buradan (http://www.bahcesel.com/component/option,com_alphacontent/section,27/cat,147/Itemid,3153/) araştırın, Ağaçlar.net (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) teki sayfalardan (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1644.htm) çözümlerini bulun lütfen.

Ve de; Önerilen bir kitap (http://www.agaclar.net/forum/kitaplar/25263.htm)

Saygılarımla lütfen.

mandalinci
15-12-2011, 06:16
Sn mrduran,

Ne güzel yollar, kaynaklar önermişsiniz, ben de inceleyeyim, teşekkürler.

dünyam1
15-12-2011, 07:16
benimde kamkatımda bir dalı kahverengiye kurumaya başladı bende diğer daha küçük olan dala hastalık bulaşmasın diye kuruyan dalı kestim toprağı karıştırıp havalandırdım az gübre döktüm saglıklı olan dallara arapsabunuyla fısfısladım hiç böcek görünmüyor ama nolur nolmaz dedim ,yumurta kaynattığımız suyu sogutup kamkata döktüm,bir bakıma hastayı iyileştirdim şimdi yeni sürgünler verdi çiçekler açtı meyveye dönüştü,şu an capcanlı maşallah.:D

Virtue
16-12-2011, 10:23
Çok hasssa bir bitki capacanlı geldi,birkaç güne yeni meyve oluşumlarını ve yapraklarını dökmeye başladı :( Daha büyük saksıya aldım,çiçek coşturan sıvı gübre ile bir karışımlı su hazırlayıp döktüm.Bakalım ne olacak :confused:

Tuncay35
18-12-2011, 02:21
Merhabalar;
Geçen sene almış olduğum ve balkonda yetiştirdiğim Kumkuat ımın yapraklarında ve meyvelerinde bu sene yapışkanımsı sıvılar oluşmaya başladı bu konuyu geçen günlerde buraya da yazmıştım. bir kaç gün önce ağacımı iyice kontrol ederken daha önceden hiç farkedemediğim,ağacın ve yaprakların lekeleri gibi görünen bazılarınında ağacın rengine uyum sağladıkları küçük kabuklu canlılar farkettim,hareketsiz duruyorlardı ama dokunduğumda yapışkan sıvının bu canlıların yapıştıkları yerlerde olduğunu gördüm.Ağacı iyice kontrol ettiğimde ise meyvelerinde,dallarında ve yapraklarında bir çok yerde olduklarını gördüm.sayın fkopar ın bahsettiği ilacı alamadım daha ama bu canlıları görünce cımbızla tek tek hepsini toplamaya başladım,ağacın yapraklarının çoğunda,dallarında ve meyvelerinde yapışkan sıvı vardı bütün yaprakları tek tek peçete ile sildim, epey zamanımı aldı ama uğraşmama değdi heralde,şimdi ağacın yaprakları dahada yeşermeye başladı,gayette güzel görünüyorlar,artık yapışkanda görünmüyor, eğer yine yapışkan sıvı görürsem artık ağacın üzerinde ne arayacağımı biliyorum en azından.Çekmiş olduğum resimleri yüklemeye çalışacağım,foruma daha önce hiç resim yüklemedim ama bi deneyeceğim.umarım arkadaşlara yararlı olur. http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260140&stc=1&d=1324170790http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260141&stc=1&d=1324170865http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260142&stc=1&d=1324170913http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260143&stc=1&d=1324170941http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260144&stc=1&d=1324170965

Tuncay35
18-12-2011, 02:33
beş taneden fazla resim yüklenmiyor heralde:( Bu resimlerde yapraklardaki lekeye benzeyen böcekler,http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260145&stc=1&d=1324171651 (dikkatli bakmayınca sanki leke gibi görünüyorlar)ve yapraklarını temizledikten sonraki son hali.Umarım resimler düzgün eklenmiştir.http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260146&stc=1&d=1324171681http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260148&stc=1&d=1324171724http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=260148&stc=1&d=1324171724

gülenmelek
18-12-2011, 17:13
Başımızın belası kabuklu bit onlar işte. Ben bu yüzden kaybettim galiba kamkatı. Sayın Tuncay35 şimdi temizlediniz, ama bir süre sonra tekrar çoğalabiliyorlar. Gözünüz sürekli bitkinizde olsun. Ve bazen öyle yerlere yapışmış oluyorlar ki zor görülebiliyorlar. Geçmiş olsun diyeyim ve umarım sağlıklı büyütürsünüz ;)

Tuncay35
18-12-2011, 17:41
Teşekkürler sayın Gülenmelek.Gerçekten çok zor görünüyorlar,ama artık ben onları tanıyorum.sürekli kontrol ediyorum,hatta artık ağacın üzerini büyüteçle bile kontrol etmeye başladım.inşallah artık çoğalamazlar.ben 7. katta oturuyorum buraya kadar nasıl geldiler de bu ağacı buldular hala anlayamadım.Bu arada sizin daha önceden yazdıklarınızda çok etkili oldu bu canlıları farketmemde.bunun içinde ayrıca teşekkür ederim.bakalım sağlıklı yetiştirebilecekmiyiz????

utasdemir
18-12-2011, 21:39
Merhabalar,
Benim kamkattada ve mayer limonumda misafirler var :( Bir grup kırmızı örümcek galiba. Ama bu işlerde pek tecrübe kazanamadığım için emin de değilim. 2. grup ta şu yapraklara yapışkan sıvı bırakanlardan.
Ne oldukları be nasıl kurtulabileceğim hakkında yorumlarınızı bekliyorum...
Herkese sağlıklı bitkiler :)

gülenmelek
18-12-2011, 22:08
Sayın utasdemir, öncelikle hoşgeldiniz. ;)

Kalıcı olmanızı temenni ederek ve sizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) alarak tanımak isteriz.

Forumda Sayın Mine Hanımın tarifleri olan Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) var, özellikle de arapsabunlu karışım. Biz çok faydasını gördük. Sorun çok ilerlemeden müdahale etmek daha önemli. Kırmızı örümcekleriniz ve Sayın Tuncay35'in çok net fotoğrafladığı gibi kabuklu bitleriniz var zannedersem. Kabuklu bitlerin görebildiğiniz tümünü cımbızla tek tek toplayın. Arapsabunlu karışımı yapıp önce bir-iki yaprakta deneyin, eğer yaprakta sorun olmazsa tüm bitkiye uygulayın derim. Tarifleri ve açıklamaları iyice okursanız yardımcı olur size. Ve kurtuldum deyip peşini bırakmayın sürekli takip edin.
Umarım derdinize deva bulur, sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz bitkilerinizi ;)

notülüs
20-12-2011, 21:11
Arkadaşlar bende uzun zamandan beri heves ettiğim kamkatıma kavuştum. Benim kamkatımda birden çok sayıda yaprak dökmeye başlamıştı bende bu başlıktan okuduğum kadarıyla yerini daha az güneş gören yere taşıdım ve suyunu eksik etmemeye çalışıyorum şu an gayet iyi durumu. Benim sormak istediğim kamkatın üzerine aşılandığı 3 yaprak tohumunu nerden bulabilirim. Kendim tohumundan 3 yaprak yetiştirip üzerine aşılama yapmak istiyorum. Nerden bulabileceğim konusunda yardımcı olabilecek olan varsa çok sevinirim.

idaseyfi
25-12-2011, 20:03
Bularda Benim Kamkatlarım. Meyveleri daha fazlaydı ama üçer beşer topluyorum:))

idaseyfi
25-12-2011, 20:08
Yaprak dökümü benimkilerde de oluyor. Yer değişiminden kaynaklandığını düşünüyorum o nedenle artık yer değiştirme işine son verdim.

idaseyfi
25-12-2011, 20:14
Merhabalar,
Benim kamkattada ve mayer limonumda misafirler var :( Bir grup kırmızı örümcek galiba. Ama bu işlerde pek tecrübe kazanamadığım için emin de değilim. 2. grup ta şu yapraklara yapışkan sıvı bırakanlardan.
Ne oldukları be nasıl kurtulabileceğim hakkında yorumlarınızı bekliyorum...
Herkese sağlıklı bitkiler :)

Aynı şekilde bir görüntünün nasıl olduğuna şahit olmuştum. Elma kurdunu andıran tırtıla da benzeyen küçük bir kurt bu şekilde ağ şeklinde yapışkan salgılı izler bırakıyor. Dikkatli bir şekilde kontrol edin derim.

Turunçgil
27-12-2011, 20:28
O elma kurdunu andıran minik kurtlar yaprak galeri bitleridir sn idaseyfi,bu canlılar yaprağın altında ördükleri kozalara yumurtlarlar.yavrular kozayı yırtıp çıktıklarında ilk besin olarak yaprağın kenarlarını ve ortasında küçük delikler açarak yaprağı yerler.yaprakta gezinirken bir çeşit sıvı bırakırlar bunlarada ''galeriler'' denir.

idaseyfi
27-12-2011, 21:24
Geçen yıl başıma çok garip bir olay gelmişti. Marketten aldığım 100gr'lık kahve paketinden çıkmıştı. Paketi yeni açtım içinden kahve aldım ve bir kaç dakika sonra paketten masanın üzerine doğru ilerleyen kahve parçacıkları dikkatimi çekti. Sıvıyla karışık ağ ve kahve ince bir yol oluşturmuştu; yolun ucunda ise o küçük kurt vardı.
O günden sonra o markayı kullanmadım. Hatta kahveyi de bıraktım:(

efesliseranus
31-12-2011, 17:12
Birkaç sorum var,yardımcı olursanız sevinirim..

1) Kamkat mı Calamondin mi daha kolay yetiştirilir? (Batmanda yetiştirilecek)
2) Bunlar salonda mı daha iyi yetişir, açık havada mı?
3) Bu sene meyve vermeleri mümkün müdür? Veya meyve vermesi için kaç yaşında, kaç cm almak gerek?
4) Bu sene meyve vermeyecekse gelecek sene meyve vermesi için kaç yaşında, kaç cm almak gerekir?
5) Kaç ay meyve verir bunlar?
6) Meyveleri ne zaman turuncu olmaya başlar? ne kadar süre turuncu kalır? (görsel amaçlı kullanmak istediğim için soruyorum)
7) İnternette gördüğüm kadarıyla kendi içlerinde değişik türleri var. Hangi türleri makbuldür?
8) Bir de vereceğiniz yaş ve boyda ürünler ortalama kaç liraya alınır?
9) Son olarak da internetten satın almayı düşünüyorum, en güvendiğiniz site hangisi, nereden almalıyım?

Şimdiden çok teşekkürler...

mrduran
31-12-2011, 18:29
Birkaç sorum var,yardımcı olursanız sevinirim..

1) Kamkat mı Calamondin mi daha kolay yetiştirilir? (Batmanda yetiştirilecek)
2) Bunlar salonda mı daha iyi yetişir, açık havada mı?
3) Bu sene meyve vermeleri mümkün müdür? Veya meyve vermesi için kaç yaşında, kaç cm almak gerek?
4) Bu sene meyve vermeyecekse gelecek sene meyve vermesi için kaç yaşında, kaç cm almak gerekir?
5) Kaç ay meyve verir bunlar?
6) Meyveleri ne zaman turuncu olmaya başlar? ne kadar süre turuncu kalır? (görsel amaçlı kullanmak istediğim için soruyorum)
7) İnternette gördüğüm kadarıyla kendi içlerinde değişik türleri var. Hangi türleri makbuldür?
8) Bir de vereceğiniz yaş ve boyda ürünler ortalama kaç liraya alınır?
9) Son olarak da internetten satın almayı düşünüyorum, en güvendiğiniz site hangisi, nereden almalıyım?

Şimdiden çok teşekkürler...

Merhaba efendim,

Kamkat (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm) ve Calamondin (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2495.htm) arasında, benim tercihim olan Kamkat için aşağıda şahsi cevaplarım;

1- Kamkat kolay. Pratik, kabuğu ile yersiniz.))). Hem güneş/sıcak, hem de soğuğa daha dayanıklı.
2- Uygun şartları sağlarsak, salon/bahçe olabilir. Bahçe tercih.
3- 2 veya 3 yaşında ürün almak yüksek ihtimal. Budama ile yüksekliği/yan dalların çokluğu size bağlı.
4- Bodurlaştırıyorsunuz zaten. 2 yaşında olması yeter. 3-4 yaşında olması tercih tabii. Dünyadaki en uzun kamkat 4,70 m. imiş. Türkiye' de 2,70 m. imiş(kaynağını hatırlamıyorum-özür)
5- Temmuz ağustos tan itibaren meyveye yatar. Dalında 1 yıl kalır. Ama en geç mayıs ayında toplayın ki yeniden çiçek/meyve versin.
6- Ağustos eylül de turuncu renk alır ve hep öyle kalır.
7- Cinsini yazılanlardan karar verin
8- Fiat cinsine göre, araştırın.
9- Fidan temini için, Üyemiz (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/12916.htm) var sorabilirsiniz.

Ben de size teşekkür ederim, calamondin fikri verdiniz bana:))).

Sağlıklı nice bol araştırmalı/okumalı seneler inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ozzymento
03-01-2012, 14:43
selamlar,bikaç gün önce bana hediye gelen kumkuat fidanımı salondan daha serin bi odaya alıp iice kaloriferden uzaklaştırdım,yerden tavana kadar cam ve güneş gören bi köşeye koydum..verdiğim su miktarını günde bir çay bardağı olarak sabitledim(sabahları veriyorum) ama belli ki yanlış bişeyler yapıyorum ya da yapmam gerken bişeyleri atlıyorum...:( yaprakları halsiz,diri değil ve rulo şeklinde kıvrılıyorlar..ara ara kurumalar var bikaç yaprakta..çok acil ne yapmalıyım? ...

efesliseranus
03-01-2012, 20:18
Ben son bi soru daha sormak istiyorum. :) Bunları evin içinde yetiştirirsem kaç lt'lik, dışarıda yetiştirirsem kaç litrelik saksı gerekir? Ve özel bir toprak ister mi yoksa mesela batmandaki bağlardan fln toprağa koysak yetişir mi? Ve tabi sulama olayı.. Çok teşekkür ederim..

Phin
05-01-2012, 12:32
Bence evin içinde yetiştirmeyin, yazın sıcaktan çok etkileniyorlar, benimki İstanbulda yaz kış dışarıda, sadece sert rüzgarlardan koruyorum, gayet iyi idare ediyor. Saksı ve toprak konusunda bilgim yetersiz ama saksı ağacın büyüklüğüne göre olmalı diye düşünüyorum. Malum ağaçların taç genişliği ile kök genişliği yakın oluyor.

antigen
06-01-2012, 16:03
cevaplamak isteyeceklere yardımcı olmak için resim eklemeniz daha iyi olur, ortamdanmı, böcektenmi kaynaklanıyo bakmaları lazım..

dünyam1
06-01-2012, 17:40
ben hergün sulamıyorum,toprak kurudukça suluyorum,benimkiler balkonda soguk havaya dayanıklı üstünde bolca meyveside var, görünüşü de canlı maşallah:D

Nariel
08-01-2012, 16:55
Merhabalar,

Kamkatımı alalı sanırım 3 yıl kadar oldu. Her sene maşallah çok iyi verim aldık. Bu sene yazın unlu bit kabusu bulaşmıştı ama onu da gerek kimyasal ilaçla, gerek arap sabunu-sıvı yağlı su ile atlattık.

Gerçi hala üzerinde unlu bit var ama epey az. Mücadeleye devam.

Bu seneki hasatı yaptım biraz önce. Bundan 1 ay kadar önce de 10-15 kadar toplamıştık. Ve üzerinde hala bu kadar daha meyve var. Aralarında bazıları biraz hormonlu gibi, epey iriceler:cool:

Bitki Silifke'de yaşıyor; güneybatıya bakan balkonda duruyor. Yaz kış şiddetli rüzgar alıyor. Yazın 45 dereceye dayanıyor.

Ah bahçem olsaydı, onlarca kamkat yetiştirirdim ;)

sökeli
08-01-2012, 17:02
evime bir adet Kumkat aldım evin içinde bakıyorum ama yaprak dökmeye başladı ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz

Phin
10-01-2012, 10:07
muhteşem :)

Merhabalar,

Kamkatımı alalı sanırım 3 yıl kadar oldu. Her sene maşallah çok iyi verim aldık. Bu sene yazın unlu bit kabusu bulaşmıştı ama onu da gerek kimyasal ilaçla, gerek arap sabunu-sıvı yağlı su ile atlattık.

Gerçi hala üzerinde unlu bit var ama epey az. Mücadeleye devam.

Bu seneki hasatı yaptım biraz önce. Bundan 1 ay kadar önce de 10-15 kadar toplamıştık. Ve üzerinde hala bu kadar daha meyve var. Aralarında bazıları biraz hormonlu gibi, epey iriceler:cool:

Bitki Silifke'de yaşıyor; güneybatıya bakan balkonda duruyor. Yaz kış şiddetli rüzgar alıyor. Yazın 45 dereceye dayanıyor.

Ah bahçem olsaydı, onlarca kamkat yetiştirirdim ;)

mrduran
12-01-2012, 19:32
evime bir adet Kumkat aldım evin içinde bakıyorum ama yaprak dökmeye başladı ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz

Toprağının süzek olmasına, saksı dibindeki deliklerin fazla olmasına, saksı altlığı olmamasına, bol güneş(yazın yakıcı öğlen güneşi hariç) ve havadar olmasına, çok sulama yapmamaya( aşırı su öldürür) özen..

Bakım için gerekenler, hastalık dışında tabii.

Kolay gelsin saygılar lütfen.

agultekin
13-01-2012, 17:38
kamkatım hem yaprak hemde meyvelerini dökmeye basladı ne yapabilirim acil yardım üzerinde nerdeyse yaprak kalmadı ve birde üstünde uzun dikenli bir dal çıktı ki bunun ne olduğunu bilmiyorum ağacın kendisinden çıktı bu dikenli dal. fotoğrafta hem dikenli dalı hemde yapraklarını nasıl döktüğünü görebilirsiniz. lütfen acil yardım

http://e1201.hizliresim.com/t/f/1smf1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

serkan_istanbul
13-01-2012, 18:09
yaprak dökümüne bir çok şey yol açmış olabilir çok sulama gibi. o çıkan dikenli de aşılandığı bitkiden çıkan sügün. bu bölümü baştan okursanız size yardımcı olacaktır. sevgiler.

agultekin
13-01-2012, 18:20
aşırı sulama yapmadım. saksının oprağını karıstırdığımda minik böcek gibi şeyler var çok fazla miktarda. ve o sürgün zararlımı yararlımı koparayımmı kalsın mı?

-serap-
14-01-2012, 10:33
Merhaba agültekin;
Uzun dikenli dallar kamkatınızın aşı yapıldığı üç yaprak bitkisidir. Derhal kesmenızı oneririm çok fazla büyümüşler kolay gelsin.

efesliseranus
16-01-2012, 17:59
Arkadaşlar ideal kamkat toğrağı nasıl ve karışımsa ne oranda karışım olmalıdır? Ya da şöyle sorayım,

Kamkat için kolay bulunabilecek en ideal toprak nasıl olmalı?
Bir de kamkat için bir şekilde bulabileceğimiz en iyi toprak nasıl olmalı?

cegabo
16-01-2012, 18:05
evde 2 tane kamkatım var hiç meyve vermiyo. acaba verimli ve ucuz kamkat nerede bulabilirim. teşekkürler...

hipotalamus
16-01-2012, 21:54
Geçen yıl başıma çok garip bir olay gelmişti. Marketten aldığım 100gr'lık kahve paketinden çıkmıştı. Paketi yeni açtım içinden kahve aldım ve bir kaç dakika sonra paketten masanın üzerine doğru ilerleyen kahve parçacıkları dikkatimi çekti. Sıvıyla karışık ağ ve kahve ince bir yol oluşturmuştu; yolun ucunda ise o küçük kurt vardı.
O günden sonra o markayı kullanmadım. Hatta kahveyi de bıraktım:(
Bu kahvenin markasını söyleyinde biz de almayalım. Çok kötü bir durum gerçektende.

Nariel
16-01-2012, 23:01
aşırı sulama yapmadım. saksının oprağını karıstırdığımda minik böcek gibi şeyler var çok fazla miktarda. ve o sürgün zararlımı yararlımı koparayımmı kalsın mı?

Marhaba sayın agultekin, o dikenli dal aşının altından çıkan yabani daldır ve tüm besini kendisi yiyip; aşılı kamkat kısmına hiçbirşey bırakmaz. Bitkinin tüm gücünü yer götürür. Hemen en dibinden kesin tüm dikenli dalları.

Benim kamkattan da sık sık çıkar; büyümeden koparırım.

Nariel
16-01-2012, 23:08
evde 2 tane kamkatım var hiç meyve vermiyo. acaba verimli ve ucuz kamkat nerede bulabilirim. teşekkürler...

Sn. cegabo, kamkat için iklim çok önemli. Bence sizin kamlatlarınız da iyi bir bakımla verimli hale gelebilir. İstanbul'un iklimi onlar için biraz zor; her daim güneşli bir hava istiyorlar. Evinizin en çok güneş alan kısmına koyun, ortamı da ılık olsun. Olmazsa bahçesi ve güneşi olan birine verin; o sizin için baksın.

Nariel
16-01-2012, 23:15
Toprağının süzek olmasına, saksı dibindeki deliklerin fazla olmasına, saksı altlığı olmamasına, bol güneş(yazın yakıcı öğlen güneşi hariç) ve havadar olmasına, çok sulama yapmamaya( aşırı su öldürür) özen..

Bakım için gerekenler, hastalık dışında tabii.

Kolay gelsin saygılar lütfen.

Merhabalar, aslında ben sulama, toprak vb. niteliklerin iklimden bağımsız düşünülemeyeceğini savunuyorum. Bitki yaşadığı iklimi seviyorsa herşey ona vız geliyor; iklimi sevmiyorsa da el bebek gül bebek bakılsa bile ölüyor.

Benim kamkatım Mersin-Silifke'de yaşıyor ve toprağı tam tamına bahsettiğinizin zıddı ;) Killi, sıkışık ve kırmızı toprak; süzek değil; saksının altında tabak var ve daima su birikir (hatta yosunludur). Yazın yakıcı güneşin altında 45 derecede durur, kışın çok sert rüzgarlarda savrulur. Ama genel olarak iklimi sevdiği için bu koşullar onu olumsuz etkilemiyor.

Herkes yaşadığı yerin iklimine uygun bitki yetiştirmeli diyorum; hüsran ve hayalkırıklığı yerine o bölgeye özgü görkemli muhteşem bitkilere sahip olmak çok daha keyifli bir hayat sunabilir.

Sevgiler;)

mrduran
17-01-2012, 11:40
Sayın Nariel;

Çok güzel demişsiniz efendim;

''...Ama genel olarak iklimi sevdiği için bu koşullar onu olumsuz etkilemiyor...'', diyerek.

Koşulları bitkiye değil de, bitkiyi koşullara iyi adapte etmişsiniz. Ki hep böyle yapmaya çalışıyor bilinçli yetiştiriciler, hiç olmazsa bir kaç nesil içinde bunu başarıyorlar. Keşke bende sizin kadar becebilsem.

Sağlıklı yaşam, yaşam içinde ortam, ortam içinde bitkiler.. cümleten sizlerin olsun inşallah.

Saygılarımla lütfen.

achil
18-01-2012, 08:54
yaprakları hafif açık yeşil renk alıp rulo şeklinde kıvrılıyorsa gübre ihtiyacı var demektir git çiçekciye güzel bi çiçek topragı ve gübresi al

dussokagi
20-01-2012, 18:17
herkeze merhaba 2 gün önce kumkuat aldım saksısı ufak olduğu için bir ebat büyük saksı alarak toprağını hiç dağıtmadan yeni saksıya yerleştirip üstüne biraz bahçe toprağı ekledim kumkuatı evimde güneş yeren yere koydum kumkuatı kaçgünde bir sulamam lazım ve kumkuat ne zaman budama yapılır? ve meyve vermesi için ne vermek lazım mı? kumkuatımın yaprakları yeşil ama hafif sarımsı renk var birde kumkuatımım çalışma masansının üstünde altında saksı tabağı var olmaması lazım diyorlar acaba doğrumu kumkuatı koduğum yer yazın ve akşam güneş ışığını alan bir yerde daha önceden aldığım kumkuatım yeni yaprak açtı ve sonra kurudu tahminen çok su verdiğim içindi bunuda kurutmak istemiyorum bilgili kişi olarak sizlerden yardım istiyorum havalar iyi olursa bahçeye koyacağım ama malum istanbulda havalar soğuk ölür diye korkuyorum ancak istanbulda mayıs ayının sonunda koyabiliriz yardımcı olursanız sevinirim

dragonw
23-01-2012, 09:43
buda benim kamkatım.boyu saksı hariç 110 cm.

Zafer ALV
23-01-2012, 21:30
Bizim katkatta buradaki bazı arkadaşlarımızın ki gibi kelaynak gibin bişi oldu...meyveleride dökülmeye başladı :( enson pamuklu bit için arapsabunlu fıs fıs yapıp toprağını havalandırmıştım ...
buradan okuduklarımla bişiler denicem...kurtarmak için fikri olan varsa yardım edebilir mi?

papatya73
23-01-2012, 23:20
bence bitlere arap sabunu yetmez mosplante denen ilaç forumda öneiliyor ama ben denemedim.maalesef geçen sene bitler yüzünden ben de bir kamkat öldürmüşdüm. çok dikkat etmek lazım.
1 ay kadar önce internetten kamkat ve mayer limon sipariş ettim. Limonum alışdı sanki, filiz verdi yeşillendi. Uzun süre kumlu tınlı aradım ama bulamayınca hindistan cevizi torfu diye suya geçirgen diye söylenen toprak aldım bauhausdan. Kökünü dağıtmadan üzerine hindistan cevizi torfu ekledim.Ama kamkat biraz kargodan etkilenmiş yaprak dökdü bazı dallar kuru sanki inşallah yeşillenir, beklemedeyim. Gübre versem mi? Acaba ne yapsam? Yardım edin lütfen!

dussokagi
24-01-2012, 15:43
bence bitlere arap sabunu yetmez mosplante denen ilaç forumda öneiliyor ama ben denemedim.maalesef geçen sene bitler yüzünden ben de bir kamkat öldürmüşdüm. çok dikkat etmek lazım.
1 ay kadar önce internetten kamkat ve mayer limon sipariş ettim. Limonum alışdı sanki, filiz verdi yeşillendi. Uzun süre kumlu tınlı aradım ama bulamayınca hindistan cevizi torfu diye suya geçirgen diye söylenen toprak aldım bauhausdan. Kökünü dağıtmadan üzerine hindistan cevizi torfu ekledim.Ama kamkat biraz kargodan etkilenmiş yaprak dökdü bazı dallar kuru sanki inşallah yeşillenir, beklemedeyim. Gübre versem mi? Acaba ne yapsam? Yardım edin lütfen!

iz elementli gübre kullanın belki faydası olur eğer kumkuatınız evin içinde ise fazla su vermeyin

hipotalamus
24-01-2012, 19:30
Kamkat tohum ile üretilebilir mi?
Yurtdışında tohum satışı var.

Bir de bu bitki çelikle üretilebilir değil mi?
Bir çok yerde aşı yapılmalı diyor. Aşı olmadan sadece çelikle üretmenin bir sakıncası var mı?

dussokagi
25-01-2012, 10:30
çelikle üretimi zor ancak tohumla üretip aşı yapmanız lazım

hipotalamus
25-01-2012, 16:54
çelikle üretimi zor ancak tohumla üretip aşı yapmanız lazım
Sonuç olarak şunu anlamaya çalışıyoru. Çelikle üretebilirsek aşıya gerek yok değil mi?
Bir de tohum ile üretimde illaki aşı şart sanırım. Peki o zaman neden tohumları satılıyor yurtdışında?

dussokagi
26-01-2012, 09:55
Sonuç olarak şunu anlamaya çalışıyoru. Çelikle üretebilirsek aşıya gerek yok değil mi?
Bir de tohum ile üretimde illaki aşı şart sanırım. Peki o zaman neden tohumları satılıyor yurtdışında?


benimde demek istediğim çelikle üretimi kumkuatın çok zor hadi bir şans çelik ile ürettiğinizde çelik aldığınız meyvenin aynısını vermeyecektir onun için tekrar aşı yapmak lazım

elifbilge
26-01-2012, 14:58
Çok güzel bir meyve bende 2 ay önce yalovadan aldım 50 cm boylarında üzerinde bol meyve var.Ben bahçeme ektim.Ağacım gayet canlı ve meyveleri gün geçtikçe olgunlaşıyor.Çay içerken ikiye bölüp içerisine atarsanız müthiş bir tata veriyor.Aldığım seradaki abi 3 tane ye grip olmazsın dedi hakikattende aldığım gibi hafif sararmışlarından yedim grip olmadım şu ana kadar.Çok lezzetli kabuğuyla yeniyor.Yalovada hemen hemen her serada satılıyor ben 20 TL ye aldım.Herkese tavsiye ederim süper bir tat.

Nariel
26-01-2012, 22:55
Bizim katkatta buradaki bazı arkadaşlarımızın ki gibi kelaynak gibin bişi oldu...meyveleride dökülmeye başladı :( enson pamuklu bit için arapsabunlu fıs fıs yapıp toprağını havalandırmıştım ...
buradan okuduklarımla bişiler denicem...kurtarmak için fikri olan varsa yardım edebilir mi?

Sn. D_E_L_İ_;

Kamkatınızdaki meyveleri hemen toplayıp yiyin ya da bir şekilde değerlendirin. Üzerinde bitkinin gücünü harcayacak meyve kalmasın. Ve sulamayın, şu an yaprak bulunmadığı için suyu kullanıp buharlaştıracak yeri yok.

Acaba arapsabunlu fisfis yaparken toprağına çok fazla mı damlattınız bu karışımı; bitki bundan zarar görmüş olabilir.

İstanbulda daha birkaç ay doğru dürüst güneş göremeyiz, kamkatı en çok ışık alan bir pencere kenarına koyun ve ortam ılık olsun. Toprak kuruyana kadar hiç sulamayın. Varsa bir tanıdık-akraba; kış mevsimi için onu egeye ya da akdenize seyahate yollayabilirsiniz;)

Nariel
26-01-2012, 22:56
Çay içerken ikiye bölüp içerisine atarsanız müthiş bir tata veriyor.

Bu hiç aklıma gelmemişti. Çok güzel olacağa benzer, özellikle yeşil çayla çok güzel gideceğini düşünüyorum. Sevgiler..

Romantik
10-02-2012, 11:22
Bol Meyveli kamkatlarımız,

papatya73
10-02-2012, 13:19
Aman ne güzeller maşallah, ben de keşke meyvelisini alsaymışım sizden.Vallahi bayıldım bu kamkatlara.Ben daha bekleyeyim bakalım ne zaman canlanacak.

gulşen
10-02-2012, 14:06
Cengiz bey merhaba maşallah kamkatlarınız çok güzel,sizden aldığım kamkat fidanım bu sene çok meyve verdi resmini sizinle paylaşmak istedim :) bakalım beğenecek misiniz:confused:


nasıl iyi bakabilmişmiyim ;) birde acaba cinsini öğrenebilir miyim :confused:

gulşen
10-02-2012, 14:28
buda diğer kamkat ağacım ikisinin de türü farklı sanırım :)

Romantik
10-02-2012, 16:38
Gülşen Hanım,

Kamkatınıza çok güzel bakmışsınız, sorun yok gözüküyor. Tek kelimeyle MAŞALLAH.

Bizim Kamkatlarımız meyve tadı olarak güzel çeşit olan OVAL Kamkattır.




Cengiz bey merhaba maşallah kamkatlarınız çok güzel,sizden aldığım kamkat fidanım bu sene çok meyve verdi resmini sizinle paylaşmak istedim :) bakalım beğenecek misiniz:confused:


nasıl iyi bakabilmişmiyim ;) birde acaba cinsini öğrenebilir miyim :confused:

Romantik
10-02-2012, 16:39
Merhaba papatya73,

Merak etme 1-2 seneye senin Kamkatlarında aynı forma gelecektir. Bu yıl meyve verir.



Aman ne güzeller maşallah, ben de keşke meyvelisini alsaymışım sizden.Vallahi bayıldım bu kamkatlara.Ben daha bekleyeyim bakalım ne zaman canlanacak.

gulgurbuz
11-02-2012, 17:11
Sayın Üyeler, 3 ay kadar önce internetten aldığım Kamkat ağacım, ara ara yapraklarını döküyordu. Fakat son iki haftadır çok kötü bir durumda, üzerinde olgunlaşmamış meyveleri dahi dökülüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirir misiniz beni. Fotografını yükledim, umarım doğru yapabilmişimdir. Saygılarımla.

Not: Haftada bir kez su veriyorum, güneşli bir ortamda değil ama aydınlık bir yerde. (güneşli yerlere domateslerimi koydum da) Onun dışında bir şey yapmıyorum.

serkan_istanbul
11-02-2012, 19:00
Haftada bir sulama yaptığınızı söylüyorsunuz, acaba bitkinin ihtiyacından fazla sulamış olabilirsiniz.

gulgurbuz
11-02-2012, 19:20
Serkan Bey, selamlar,

Toprağını elimle kontrol ediyorum, kuruduğunu fark ettiğimde su veriyorum ve bu genellikle bir haftaya tekabül ediyor. Yine de haftada bir su vermek (yaklaşık yarım litreden biraz fazla) fazla mıdır ki?

serkan_istanbul
11-02-2012, 19:25
Ben alalı baya oldu şuanda durumu iyi haftada bir su bana çok geldi benim bitkim susamıyo bu kadar çabuk birde altındaki tabakta su bırakmıyorum. pencerenin kenarında duruyo kış mevsimi olduğundan güneş pek yok sağlıklı ama yazın direk güneşten koruyacağım ve bol aydınlık yere balkona alacağım.

gulgurbuz
11-02-2012, 19:58
O zaman sulamayı biraz azaltayım Serkan Bey. Teşekkür ederim.

gülenmelek
11-02-2012, 22:07
Sayın gulgurbuz, bitkinizi böceklenme var mı diye çok yakından bir kontrol etseniz iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle kabuklu bit. Bir de yapraklarda özellikle yapışkan, balımsı sıvı gözünüze çarptı mı ? Bunlara bir bakın derim ;) (İnşallah yoktur da sadece sorun sulama ile ilgilidir.)

gulgurbuz
11-02-2012, 22:46
Sayın gülenmelek,

İlginiz için öncelikle teşekkür ederim. Dediklerinizin hiçbiri yok. Epeyce inceledim. Yapraklarda kahverengileşme, bazılarında sararma, ama en önemlisi kendi meyvesini üzerinde taşıyamaması var. Meyveler de sürekli dökülüyor. Zaten meyvelerinin üstü de sararmanın ötesinde kahverengi çiziklerle dolu.

gülenmelek
11-02-2012, 23:35
Böcek olmamasına sevindim gerçekten. Bu konuda yazan üyelerin (ben dahil) aslında şikayetleri genelde aynı gibi. Ayarlayamadığımız bir şey var ama ne. Ben de kamkat öldürmüş biri olarak size pek tavsiye veremeyeceğim ama fırsat buldukça konuyu baştan sona okuyabilirseniz sizin derdinize çare olabilecek bir şey bulacağınızı umut ediyorum. Bahar'a az kaldı. Azıcık dayanıp güneşli dışarıya çıkabilse keşke ve umarım sorun çözülür de dayanmasına gerek kalmayıp sağlıkla yoluna devam eder bitkiniz ;)

mrduran
12-02-2012, 03:44
Merhaba efendim,

Güneş seviyor, yer değiştirmede sitresi çok oluyor. Toprak üstten 1 cm kadar kurusun efendim. Sulama zamanı su ile birlikte besi takviyesi de seviyor(Nisan Eylül arası, 15-20 günde bir)

Yaprakları yeşil iken, hafif burkularak sanki kuru imiş gibi dökülüyor ise ve hastalık/zararlı yok ise fazla sudan oluyor(Bendeki gibi..).

Kendi kamkatını batıran birinden:)). Değerlendirmenizi ona göre yapın ve de baştan okumakta fayda var efendim.

Turuçgil hastalık ve mücadelesi (http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/turuncgilhastalikmucadele.pdf)

Saygılarımla lütfen.

gulgurbuz
12-02-2012, 12:17
Verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok ediyor, saygılar sunuyorum. Besin takviyesi hiç yapmamıştım. Sabah baktığımda dalların tepesinin de kurumaya başladığını fark ettim. Bazı dallar yeşilken bazıları kahverengileşmiş. Sanırım ölüyor ağacım :( Çok üzüldüm. Bir şeyler yapmalıyım.
Bu konuyu da okuyorum, tekrar teşekkür ederim.

achil
12-02-2012, 19:37
sizin kamkatlarınız şuan ne durumda.benimkinin ana gövdesinden ufak bi filiz başını çıkardı onun haricinde başka bi hareketlenme yok acaba biraz geçmi kaldı yeşermek için

Romantik
12-02-2012, 20:13
Arkadaşlar, Mevsim nedeniyle Kamkatlarınızın durağan olması çok normaldir. Bu konuda hem kendinize hemde bitkilerinizi strese sokmayın.

achil
12-02-2012, 20:19
birde benim kamkatlar tam olgunlaştılar ama tadına baktıgımda hiç öyle tatlı değiller dışı portakal kabugu gibi içide limon gibi hiç tatlı değil acaba aşısı falanmı iyi değildir

Romantik
12-02-2012, 21:09
birde benim kamkatlar tam olgunlaştılar ama tadına baktıgımda hiç öyle tatlı değiller dışı portakal kabugu gibi içide limon gibi hiç tatlı değil acaba aşısı falanmı iyi değildir

Tam Kamkatı tarif ettiniz. Dışı Portakal, İçi Limon,

papatya73
14-02-2012, 18:26
Merhaba papatya73,

Merak etme 1-2 seneye senin Kamkatlarında aynı forma gelecektir. Bu yıl meyve verir.

Meyveyi geçdim yaşadığına dair bir işaret alsam yeter ama o da yok. Resimdekilerin yaprakları canlı canlı benimkiler yukarı doğru uzanmış dua ediyor gibi neden acaba?

achil
14-02-2012, 20:18
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2quru.jpg
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qutf.jpg
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.;);)

gurbik67
14-02-2012, 22:36
işte kamkatlarımın hali beş yıldan beri yaz kış dışarıdalar. şu an hava sıcaklığı da-11

agozce
14-02-2012, 23:52
Sayın Üyeler, 3 ay kadar önce internetten aldığım Kamkat ağacım, ara ara yapraklarını döküyordu. Fakat son iki haftadır çok kötü bir durumda, üzerinde olgunlaşmamış meyveleri dahi dökülüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirir misiniz beni. Fotografını yükledim, umarım doğru yapabilmişimdir. Saygılarımla.

Not: Haftada bir kez su veriyorum, güneşli bir ortamda değil ama aydınlık bir yerde. (güneşli yerlere domateslerimi koydum da) Onun dışında bir şey yapmıyorum.

İçerde bakıyorsanız, içeriyi sevmiyor. Kapalı balkon varsa alıştırarak sışarıya alın.

papatya73
15-02-2012, 11:19
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2quru.jpg
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qutf.jpg
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.;);)

Açık balkonda mı gerçekden, maşallah ne güzeller. Bu soğuklarda dayanır mı acaba. Benim ki içerde cam önünde sessiz sessiz duruyor, bekliyorum bakalım. 2 ay olacak alalı biraz yaprak döküp durdu. Ama ilerleme de yok

Tuncay35
15-02-2012, 22:14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi achil
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2quru.jpg
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qutf.jpg
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.

Merhaba sayın Achil kumkuatlarınız çok güzel maşallah,güzel bakmışsınız ama yapraklarında sıvılar gördüm onlar yapışkan sıvılarmı eğer öyleyse kabuklu bit olma ihtimali çok yüksek,dallarının bir kaç yerinde ve bazı yapraklarının alt kısımlarında kabuklu bit var gibi geldi bana.Bence dallarını ve yapraklarının alt kısımlarını bir büyüteçle kontrol edin.Benimde kumkuatımda kabuklu bit vardı hepsini tek tek temizledim sonrada ilaçladım şimdilik kurtardık gibi görünüyor.43. sayfada resimlerini paylaşmıştım,bakmanızı tavsiye ederim.

gulgurbuz
15-02-2012, 22:18
Sayın Agozce, dediğinizi yapmayı yani, dışarıya alıştırmayı çok istiyorum ama bizim balkona kuşlar dadanmış durumdalar. Onlara bir çare bulmadan dışarıya alamam. Ama dediğinizi mutlaka yapacağım. İnşallah Ankara' nın soğunda bir şey olmaz. Selamlar...

H.SAHIN
16-02-2012, 13:54
2 yıl önce arkadaşımda görmüş ve ismini bilmediğim içinde arama yapamamıştım.

Adana Praktiker den 49 TL'den> 29 TL indirim yapılmıştı.
Fakat üzerinde bulunan meyvelerin birçoğunu koparmışlar.

Dikkat etmek gereken bilgi konusunda yardımcı olurmusunuz? İçeri-Dışarı da bulunması vb.

http://img840.imageshack.us/img840/3311/fotoraf1343.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/1188/fotoraf1352.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/7396/fotoraf1347.jpg

http://img802.imageshack.us/img802/3732/fotoraf1350.jpg

denizakvaryumu
16-02-2012, 16:00
Ben uzun vadede evde yaşatanı görmedim.
Evde bakılan kamkat ve benzeri turunçgiller hastalıklara dayanıksız oluyor , bitkiye bakınca mutsuz olduğu hemen farkediliyor.
Kamkat bana göre bahçe bitkisi.

achil
16-02-2012, 16:21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi achil
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2quru.jpg
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qutf.jpg
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.

Merhaba sayın Achil kumkuatlarınız çok güzel maşallah,güzel bakmışsınız ama yapraklarında sıvılar gördüm onlar yapışkan sıvılarmı eğer öyleyse kabuklu bit olma ihtimali çok yüksek,dallarının bir kaç yerinde ve bazı yapraklarının alt kısımlarında kabuklu bit var gibi geldi bana.Bence dallarını ve yapraklarının alt kısımlarını bir büyüteçle kontrol edin.Benimde kumkuatımda kabuklu bit vardı hepsini tek tek temizledim sonrada ilaçladım şimdilik kurtardık gibi görünüyor.43. sayfada resimlerini paylaşmıştım,bakmanızı tavsiye ederim.

evet bu bitlerle ilgili biraz sıkıntım var ilaçlıyorum geçiyor bir hafta sonra tek tük yine çıkıyor yine ilaçlıyorum temizleniyor bir hafta sonra tekrar çıkıyor kesin bi çözümünü bulamadım bir türlü. ama asıl sorunum şu yapraklarının büzülmesiyle alakalı. açıyorum geri büzülüyor açıyorum geri büzülüyo nedendir acaba

bluemercan
18-02-2012, 01:15
Merhabalar Elinde Kamkat fidesi olan var mı arkadaşlar. Saygılar...

achil
18-02-2012, 19:31
ankara gordion koçtaşta 3 tane gördüm az önce

Turunçgil
18-02-2012, 21:02
Kamkat fidesi isteyen ve izmirde yaşayan arkadaşlar carrefourda çok harika fideler gördüm bügün bol meyveli ve sadece 38 lira 3 fide kalmıştı en son almak için acele edin.

achil
21-02-2012, 14:31
kamkatımın üzerinde küçük beyaz bitler var bu yaprakları yapışık yapışık yapan.yıkıyorum ilaçlıyorum sonra yavaş yavaş yeniden çıkıyolar tekrar ilaçlıyorum temizliyorum birkaç gün sonra yeniden çıkıyolar bunun bi kesin çözümü yokmudur

kelebek çalısı
22-02-2012, 01:12
Kumkuat ağacımın yapraklarında beliren bu sorunun kaynağı yaprak galeri güvesi midir? Daha önce karşılaşmadığım bu sorun için bir an önce mücadeleye başlamak istiyorum. Benzer bir sorun limon ağacımın yapraklarında da belirecek gibi. Yayılmasını biran önce engellemek istiyorum.

fkopar
22-02-2012, 14:24
Kumkuat ağacımın yapraklarında beliren bu sorunun kaynağı yaprak galeri güvesi midir? Daha önce karşılaşmadığım bu sorun için bir an önce mücadeleye başlamak istiyorum. Benzer bir sorun limon ağacımın yapraklarında da belirecek gibi. Yayılmasını biran önce engellemek istiyorum.

Hocam o yaprakların üzerine harita çizen yaratıklar galeri güvesi. daha fazla yayılmadan önleminizi alın.

kelebek çalısı
22-02-2012, 14:47
Hocam o yaprakların üzerine harita çizen yaratıklar galeri güvesi. daha fazla yayılmadan önleminizi alın.



Tanımlama için,

teşekkkürler fkopar. ilaçlama yapacağım derhal.

blume13
22-02-2012, 20:05
merhabalar bende 2 yıldır kumkuat yetiştiriyorum geçen yıl 4 meyvesi vardı, bu sene saksısını değiştirmiştim 1 yane meyve var üzerinde ve yapraklarında renk değişimleri ve buruşma kıvrılmalar var ne yapmalıyım yardımcı olabilirmisiiniz.

blume13
22-02-2012, 20:07
bu arada yapraklarını hiç dökmedi ama ben böcek olduğunu düşünerek kopardım. üzerinde siyah neredeyse gözle görülmeyecek gibi böcek olduğunu sandığım siyahlıklar var ve kurumuş böcek salgısı gibi bişeyler vardı.

achil
22-02-2012, 21:05
gördüğüm herkesin kamkatının yapraklarında bu sararmalar var benimkinde bi anormallik yokmuş demek.acaba evde güneşi az gördüğü içinmi oluyodur diye düşünüyodum ama adamın kıbrısın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları sarı

blume13
22-02-2012, 21:21
bu arada kumkat bitkisi toptan ve perakende satışı için 05425940394 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz kargoya da veriyolar. (izmir-ödemiş)

achil
26-02-2012, 18:22
kamkatım şuan resimde göründüğü gibi yeni dalları büyük bi hızla büyüyo bende büyümesine yardımcı olsun diye bauhauseden aldıgım içinde 7-6-6 npklı + iz elementli bi bitki besinini her hafta yapraklarından ve suyundan veriyorum. bu yeterli olurmu yoksa başka bi besine geçmeliyim ya da özellikle daha sağlam bi çiçek tutumu için ek birşeylere daha ihtiyacım var mı.cevaplayacak herkese teşekkür ediyorum;)

Remzi Sarıoğlu
26-02-2012, 19:03
Sayın Achil
Ağaçın meyvelerini yemeyecekseniz, verdiğiniz 7-6-6 npk lı kimyasal girdinin hiç bir önemi yok. Ben sizin yerinizde olsaydım ağaçımı organik girdilerle büyütmeye çalışırdım. Leonardit ile yanında organik % 6 azot, % 4 fosfat, % 4 potasyum içeren sıvı organik hayvan gübresi kullanırdım. Meyvelerini de afiyetle ve gönül rahatlığı ile yerdim. Kolay gelsin.

allesta
05-03-2012, 13:34
herkese selam bende geçen hafta kumkuat ve mayer limon aldım ileride fotoları bildiklerimi bilmediklerimi paylaşacağım

achil
05-03-2012, 21:34
Benimkinin alt kısmındaki dallar baya büyümeye başladı bunları budamam mı gerek üst tarafa daha fazla güç gitsin diye?
Çiçek toprağı olarak sadece çiçekciden aldıgım genel amaçlı torfu kullanıyorum toprağına başka bir şey eklememe gerek var mıdır yoksa torf yeterli olurmu?
Bir de kamkata nekadar su vermemiz gerek benim bir saksıda iki tane var ve haftada bi yarım litre dinlenmiş su döküyorum.

H.SAHIN
07-03-2012, 18:40
Acil yardım lütfen..

Yeni aldığım kamkat 15 gün dışarıda kaldı meyvelerinde biraz buruşma başladığı için dışarıdan içeriye aldım, 1 hafta içeride olduğu için bu seferde yaprakları dökülmeye başladı, rengi soldu
Tekrar dışarı çıkardım ne yapmam gerekiyor.

Phin
08-03-2012, 10:53
Sayın Achil
Ağaçın meyvelerini yemeyecekseniz, verdiğiniz 7-6-6 npk lı kimyasal girdinin hiç bir önemi yok. Ben sizin yerinizde olsaydım ağaçımı organik girdilerle büyütmeye çalışırdım. Leonardit ile yanında organik % 6 azot, % 4 fosfat, % 4 potasyum içeren sıvı organik hayvan gübresi kullanırdım. Meyvelerini de afiyetle ve gönül rahatlığı ile yerdim. Kolay gelsin.

Bahsi geçmişken sormak istedim, bu leonardit gerçekten bu kadar "organik" ve zararsız, çevre dostu bir maden midir?

Phin
08-03-2012, 10:56
Benimkinin alt kısmındaki dallar baya büyümeye başladı bunları budamam mı gerek üst tarafa daha fazla güç gitsin diye?
Çiçek toprağı olarak sadece çiçekciden aldıgım genel amaçlı torfu kullanıyorum toprağına başka bir şey eklememe gerek var mıdır yoksa torf yeterli olurmu?
Bir de kamkata nekadar su vermemiz gerek benim bir saksıda iki tane var ve haftada bi yarım litre dinlenmiş su döküyorum.

Bayağı yeni yaprak vermiş, uzman değilim ama keyfi yerinde görünüyor :)
Ben alt dalları buduyorum, bazıları aşının altından çıkıyor, anaç bitkiden oluyor.

Phin
08-03-2012, 10:59
Acil yardım lütfen..

Yeni aldığım kamkat 15 gün dışarıda kaldı meyvelerinde biraz buruşma başladığı için dışarıdan içeriye aldım, 1 hafta içeride olduğu için bu seferde yaprakları dökülmeye başladı, rengi soldu
Tekrar dışarı çıkardım ne yapmam gerekiyor.

Sanırım Adanadasınız, ben İstanbul şartlarında bir içeri bir dışarı taşımanın ağaca hiç iyi gelmediğini görmüştüm. adanada iklimin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki mesajlarda sorunun ne olabileceğine dair birçok konu ve öneri var. Bence dışarıda seveceği rüzgardan korunaklı bir yer bulun ve böceklenip böcekelnmediğini kontrol edin.

H.SAHIN
08-03-2012, 14:01
Sanırım Adanadasınız, ben İstanbul şartlarında bir içeri bir dışarı taşımanın ağaca hiç iyi gelmediğini görmüştüm. adanada iklimin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yukarıdaki mesajlarda sorunun ne olabileceğine dair birçok konu ve öneri var. Bence dışarıda seveceği rüzgardan korunaklı bir yer bulun ve böceklenip böcekelnmediğini kontrol edin.


Böceklenme vb. durum hiç yok.

Yeni almıştım 1 aylık.

http://img444.imageshack.us/img444/2599/fotoraf1423.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/5525/fotoraf1422.jpg

copur 09
08-03-2012, 20:18
Bence bitkiniz susuz kalmış.

meh12
08-03-2012, 20:57
Bence bitkiniz susuz kalmış.

Bence de susuz kalmış,Fidanınızın toprakla buluştuğu yer nasıl ayrılmış

mrduran
09-03-2012, 00:55
Böceklenme vb. durum hiç yok.

Yeni almıştım 1 aylık.

http://img444.imageshack.us/img444/2599/fotoraf1423.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/5525/fotoraf1422.jpg[


Merhaba efendim,

Yer değişme ile ilgili bir stres sorunu yok ise, saksının altına bakın lütfen. Delikler fazla ve geniş olmalı, suladığınızda su dibinden akıp gitmeli, dibinde su fazla kalırsa da aynı görüntüyü verir. Susuz kalmış sanarak basarsınız suyu.

Az sulamanın diğer bir yüzü olarak efendim:))).

Saygılarımla lütfen.

H.SAHIN
09-03-2012, 13:44
İnşallah öyledir..

hemen su veriyorum..
Saksının altı açık. su verdiğinizde hemen altan akıyor..

Yeni aldığım toprağı hiz begenmedim..Hemen kuruyor..

kelebek çalısı
09-03-2012, 14:53
İnşallah öyledir..

hemen su veriyorum..
Saksının altı açık. su verdiğinizde hemen altan akıyor..

Yeni aldığım toprağı hiz begenmedim..Hemen kuruyor..

Sn. H.SAHIN,

Kumkuatın toprağını fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben de beğenmedim. Bir de sanki kökü sıkı değilmiş gibi geldi bana, gövdenin toprakla birleştiği yer sabit ve sıkı olarak toprağa yerleşmiş olmalı, aralık kalmamalı, siz en iyisi saksıyı da, toprağı da değiştirin, bahçe toprağı ilave etmeyi düşünün derim naçizane.

H.SAHIN
09-03-2012, 15:27
Sn. H.SAHIN,

Kumkuatın toprağını fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben de beğenmedim. Bir de sanki kökü sıkı değilmiş gibi geldi bana, gövdenin toprakla birleştiği yer sabit ve sıkı olarak toprağa yerleşmiş olmalı, aralık kalmamalı, siz en iyisi saksıyı da, toprağı da değiştirin, bahçe toprağı ilave etmeyi düşünün derim naçizane.


Bildiğimiz normal toprak mı?

kelebek çalısı
09-03-2012, 19:15
Bildiğimiz normal toprak mı?

Bahçe toprağını kastediyorum. Benim kumkuatım bahçe toprağında dikili. Saksıda yetiştirme yapmıyorum ama saksıda yetiştirmek için de, bence sadece torf yeterli değil. Bahçe toprağında bulunan elementler, torf içinde bulunmayacağından çok da sağlıklı bir gelişim beklememek gerek.

Saksı için toprak harcı konusunda örneğin, 743 numaralı mesajda üyelerimizden jineop, toprak harcı konusunda yaşadığı bir tecrübesini paylaşmış, üyelerimizin tecrübelerinden çok şeyler öğreniyoruz. Lütfen, birinci sayfadan son sayfaya kadar bir göz gezdirin. Yazılanlar, yorumlar size epey bir fikir verecektir.

Kolaylıklar.

H.SAHIN
10-03-2012, 07:46
Toprağı biraz ek yaparak karıştırdım ve su verdim.

İşyerinden ziraat mühendisi arkadaş biraz demir fosfat atmamı belirti. Biraz işyerinden getirdim. ( Gübre fabrıkasında çalışıyorum, Ama üretimle ilgli bilgim yok )
Çok az atayım mı ?

ONUR34
10-03-2012, 10:45
Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım.İkinci defa kumkuat (elips şekilli iri meyve veren cinsi) aldım.Birincisi aşı yerinden bozulup kurumuştu.Bu bitkiyi sevmemden dolayı geçen yazın sonlarında ikincisini aldım.İSTANBUL'da yaşıyorum.Evimizde balkon ve teras olmadığı için cama yakın perde arkası ve güneş ışığını alabilen bir yerde duruyordu.Aldıktan 20 gün kadar sonra meyveleri döküldü.Ondan bir ay sonrada yaprakların alt kısmında kırmızı renkli minik örümcek benzeri canlılar türedi.Hergün nemli pamukla tektek yaprakları silmeme rağmen başedemedim.Bir müddet sonrada yapraklar kuruyup tamamen döküldü.Daha sonrada dalların bir kısmından reçine benzeri bir madde çıktı ve dallar uç kısmından gövdeye doğru siyaha yakın bir renge dönüşerek maalesef kurudu.Koyu renkli kısım gövdeye doğru ilerleyince o dalları hastalık olabilir diye gövdeye yakın yerden budadım.Kışı içeride kuru bir şekilde geçirdi.Ben yinede 10 günde bir yetecek kadar suyunu verdim.Bir ay kadar önce torflu toprağa birazda normal toprak karıştırarak kumkuatın toprağını ve saksısını (altına drenaj olsun diye bir sıra çakıl taşı koydum, saksının altındaki deliği biraz genişlettim ve saksının altına tabak koymadım) bitkinin kökündeki ölü kısımlarıda bir miktar temizleyerek değiştirdim.Saksıyıda direk göneş gören pencerenin dışına çıkardım bu arada düşmesin diye saksıyı duvara sabitledim.Bundan 15 gün önce bir miktar tomurcuklanma olmaya başladı.2-3 gündürde tomurcukların çoğalmaya başladığını gördüm.İnşaallah normal haline döner.Daha öncede forum sayfalarında benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşların olduğunu okuduğumdan belki nacizane bir faydam olur diyerek aranıza katılmak istedim.Sonbaharda ayda birer kez olmak üzere ve ilkbahardada Mart ayı başında (Nisan ve Mayıs başındada birer kez vermeyi düşünüyorum) pokon npk 20+20+20'den birer yemek kaşığı olmak üzere saksısına serpiyorum.Meyvelerini yediğimizden dolayı bu takviye besinin bir sakıncası varmıdır?Achil arkadaşın sorusuna Sn.Remzi SARIOĞLU'nun cevabını okudum ancak ikiside aynı tür ilaçmı bilmediğimden sormak istedim.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse çok memnun olurum. Herkese selamlar.

hanndan
15-03-2012, 14:47
LÜTFEN YARDIM;
Gecen seneden beridir bizimle olan kamkat ağacımız kışı geçirmesi için salonumuza aldık.Yalnız yapraklarından yapışkan sıvı dökülüyor yere.Bu normalmi acaba...
Teşekkürler

Ekrem Uslu
15-03-2012, 15:01
LÜTFEN YARDIM;
Gecen seneden beridir bizimle olan kamkat ağacımız kışı geçirmesi için salonumuza aldık.Yalnız yapraklarından yapışkan sıvı dökülüyor yere.Bu normalmi acaba...
Teşekkürler

Fotoğraf gönderebilirmisiniz,tahmin ettiğimiz hastalıkmı bi bakalım.

achil
15-03-2012, 18:07
ankaradayım hiç güneş görmemesine ragmen daha kış bile çıkmadan üzeri çiçekle doldu bunlar meyveye dönüşürmü yoksa döküp yazın yeniden mi çiçeklenecek zamanlaması bana biraz erken geldi

hanndan
21-03-2012, 12:00
Fotoğraf gönderebilirmisiniz,tahmin ettiğimiz hastalıkmı bi bakalım.

Dalların üzerinde şerbet gibi sıvılar var yalnız her kısımda yok.Birkaç resim ekledim.Teşekkürler

gülenmelek
21-03-2012, 13:10
Sevgili hanndan, bitkinizde kabuklu bit var gibi görünüyor. Dikkatle bakarsanız göreceksiniz. O yapışkan şeyin ne olduğunu hala çözmüş değilim ama ben bitkimi kabuklu bit ve bu sıvı yüzünden kaybettim. Kamkatınız gayet gelişmiş görünüyor, inşallah kurtarırsınız.
İsterseniz buraya (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21442.htm) bir göz atın.

achil
25-03-2012, 19:48
2 gündür kamkat balkonda duruyodu güneşlenmesi için ve yapraklarının neredeyse yarısını kaybetti az önce geri kalanlarda hep güneş yanığı sapsarılar hani bu ağaç direk güneş ışığını çok seviyordu yok öyle bir şey

kelebek çalısı
25-03-2012, 23:11
2 gündür kamkat balkonda duruyodu güneşlenmesi için ve yapraklarının neredeyse yarısını kaybetti az önce geri kalanlarda hep güneş yanığı sapsarılar hani bu ağaç direk güneş ışığını çok seviyordu yok öyle bir şey

Güneş yanığı olmayabilir, belki de toprağındaki besin eksikliğinden kaynaklanıyordur besin eksikliği.

Aşağıdaki linke bir göz atabilirsiniz. Turunçgillerdeki besin elementi noksanlıkları ile ilgili sayfanın en altında fotoğraflı örnekler var. Belki yaprağınızı karşılaştırabilir, fikir edinebilirsiniz Sn. achil.


Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/Turuncgil-Yetistiriciligi-6.html)

serkanak61
28-03-2012, 19:03
var kardeş.arayabilirsin 05389479181,adım serkan

bernacyhn
31-03-2012, 12:53
Merhaba, ben kumkuatı merak edip satın almak istedim ama Eminönü'de saksısına 150 tl fiyat verdiler. Yanlış mı anladım bilemiyorum. Ama çok şaşırdığımı söyleyebilirim. Merak ettiğim konu, neden bu kadar yüksek bir fiyatı var? Eminönü'ne özgü bir fiyat mı bu?

ciftcibası
31-03-2012, 15:41
Sn.Bernacyhn,
O fiyata umarım almadınız.Fiyatı fahiş yüksek çekmişler.Sitemizde kumkuat fidanı satan arkadaşlar var ,onlardan yardım isteyebilirsiniz.Saygılar...

bernacyhn
31-03-2012, 17:44
Hayır Sn. ciftcibası, almadım. Hem bütçem yeterli değildi hem de gerçekten uçuk bir fiyatı vardı. Tam olarak bilgilenmeden almamaya karar verdim. Bunun için sorumu sorduktan sonra forumdaki ilk 10 sayfayı okudum. Aklımdaki birçok sorunun cevabını da aldım. Daha sonra okumaya devam edeceğim.
Okudukça bu güzelliği edinme isteğim daha da arttı. Övülen lezzetini tatmayı ve çiçeklerinin kokusunu duymayı gerçekten çok istiyorum.
Balkonum çok uzun süre güneş almıyor. Tam karşısında kalan bina yüzünden biraz sabahları biraz da öğleden sonraları güneşleniyor. Buna rağmen yine de deneyeceğim.

serkan_istanbul
31-03-2012, 19:58
Eminönünde büyükleri mi sordunuz bende ordan aldım o kadar pahalı deiller 20 tl meyvesizler 30 tl de üstünde meyve olanlardan vardı arkatarafındaki en baştaki sıralardaki satıcılara sorun bence.

kelebek çalısı
31-03-2012, 20:18
gördüğüm herkesin kamkatının yapraklarında bu sararmalar var benimkinde bi anormallik yokmuş demek.acaba evde güneşi az gördüğü içinmi oluyodur diye düşünüyodum ama adamın kıbrısın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları sarı

Sn. achil,

kumkuat yapraklarındaki sararma ile ilgili olarak bugun öğrendiğim bilgiyi özellikle sizin mesajınıza yanıt olarak da paylaşmak isterim.

Kumkuat yapraklarındaki sararma aşırı sulamadan veya bahçede ise aşırı yağışlı dönemlerden veya toprağındaki demir eksikliğinden kaynaklanabiliyormuş.

Adamın Kıbrıs'ın güneşinde bahçede yetişen kamkatının bile yaprakları neden sarı öğrenmiş olduk!

achil
31-03-2012, 21:10
bu sabah güneş görsün diye pencerenin önüne koydum ve yemyeşil yaprağa olan bu.fikir verebilecek olan varmıdır

bernacyhn
01-04-2012, 18:13
Sayın serkan_istanbul, bana 120 tl gibi bir fiyat verdikten sonra küçüğü var mı diye sormak inanın aklıma gelmedi. Ancak babam yakında tekrar Eminönü'ye gidecek. Ondan sormasını rica ederim. Eğer söylediğiniz gibiyse ben de alırım bir küçük saksı kumkuat. Yalovadaki bir fidanlığı buldum internetten. 30 tl'ye kumkuatları vardı. Sipariş etmekte kararsız kaldım. Eğer Eminönü'dekiler uygun olursa hiç gereği kalmaz. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

kirp_i
08-04-2012, 22:59
arkadaşlar öncelikle herkeze merhaba
men kamkat geçen hafta bir yakınımın ikramıyla tanıştım ve çok beğendim.
yediğim meyvelerin çekirdeklerini sakladım. şimdi bunları çimlendirmek istiyorum bu konuda forumdaki pamukla limon çimlendirme yöntemini uygulasam başarılı olurmuyum
yoksa başla önerielriniz olurmu.
gördüğüm kadarıyla aranızda uzmanlaşmış bir çok arkadaş var.6 adet çekirdekle başarırmıyım bilmiyorum ama.Sizinde desteğinizle denemek istiyorum.

papatya73
10-04-2012, 00:05
Ben de bir kamkatı kabuklu bitten yitirmiştim inatla epey aradan sonra ocak ayında ikinciyi aldım. Ankara'da ki soğuk havadan etkilenmesin diye odada alışmaya çalıştı. uzun süre bekledi sonra yeni yaprakcıklar verdi, 1 2 gündür balkonda limonla birlikte. Ama yeni çıkan yapraklarda bükülme var, bu şekil bozukluğu neden olur acaba? böcek falan göremiyorum ama sorun nedir ki?

bari
10-04-2012, 16:05
Taze yapraklar üşüyünce büzülüyor.

mutter
13-04-2012, 18:00
Benim 40 cm civarında bir kamkatım var. Bu aralar yapraklarını çok fazla dökmeye başladı, ölecek diye korkuyorum. Suyunu az ama düzenli veriyorum. Yeri de içeride, camın dibinde (yerde). Geçenlerde 2 çay kaşığı sıvı gübre de verdim ama hala dökülüyor.

Sebebi ne olabilir?

mekanican
14-04-2012, 11:49
Araniza yeni katildim. Ben de 3 adet kamkat aldim. Resimlerini yakinda paylasirim...

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 21:17
Herkese merhaba.
Kamkatıma bir yardım eli uzatan olur mu acaba? Durumu fotoğraftaki gibi. Geçen sene bahçeme ektim. Meyve de aldım. Ama bu sene hastalandı. Nasıl bir tedavi uygulamam gerekir acaba?


286988

286989

286990

kelebek çalısı
25-04-2012, 21:36
Herkese merhaba.
Kamkatıma bir yardım eli uzatan olur mu acaba? Durumu fotoğraftaki gibi.



Yaprak galeri güvesine benzeyen bir zararlı olabilir mi, yapraklardaki görünüm bana sanki sorunun bu olduğunu düşündürdü.

Bende de olmuştu aynı durum.

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 21:52
Sayın Kelebek Çalısı,

Bitkimin üzerinde herhangi bir canlı göremedim. Belki de iyi bakamamışımdır. Yarın daha dikkatli bakacağım. Eğer yaprak galeri güvesi ise ne yapmam gerekir? Siz nasıl mücadele ettiniz bu zararlıyla?

kelebek çalısı
25-04-2012, 22:07
Sayın Kelebek Çalısı,

Bitkimin üzerinde herhangi bir canlı göremedim. Belki de iyi bakamamışımdır. Yarın daha dikkatli bakacağım. Eğer yaprak galeri güvesi ise ne yapmam gerekir? Siz nasıl mücadele ettiniz bu zararlıyla?

Zararlıyı ben de gözlemlemedim. Fakat yaprak galeri güvesi zararlısı yapraklarda böyle beyazımsı-grimsi ve parlak izlere yol açıyor. Uygun insektisiti kullanarak tek seferde bu sorundan kurtuldum.

Yapraklardaki sararma ise aşırı sudan veya toprağındaki demir eksikliğinden kaynaklanır.

kelebek çalısı
25-04-2012, 22:09
1358 numaralı mesajda galeri güvesinin ağacımın yaprağında yol açtığı durum fotoğraflanmıştır.

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 22:15
1358 numaralı mesajda galeri güvesinin ağacımın yaprağında yol açtığı durum fotoğraflanmıştır.


Mesajdaki fotoğrafı gördüm. Benim bitkide böyle yol gibi izler yok. Yaprakların şekli iyice bozuldu ve sarardı. Demir eksikliğinin bahçenin tamamında olması gerekmez mi acaba? Diğer bitkilerimde sararma yok.

Ne yapacağımı bilemiyorum. Bitkilerimin hastalanıp ölmesine dayanamıyorum. Umarım kurtarabilirim.

kelebek çalısı
25-04-2012, 22:24
Sn. DENİZ YILDIZI,

yanında başka kumkuat varsa ve bu sorun onda yoksa, yani yaprak sararması, ve kuruması durumu o halde haklısınız. Ama kumkuat ağacınız tek ise, bence demir eksikliği veya kışın aşırı yağış alan topraktan kaynaklı bir reaksiyon olarak alabilirsiniz bu sararmayı.

Benim kendi tecrübemden yola çıkarak size verebileceğim tavsiye sadece galeri güvesi ve bahsettiğim konularla sınırlı. Ama ben yine de bitkinizi kaybedecek derecede bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 22:48
Aslında bahçemdeki bitkilerin çoğunda yaprak biti tespit ettim. Bunun için ilaçlama yapacağım. Ama kumkuatın derdi şahsına münhasır. Yine de ilginiz için teşekkürler.

achil
26-04-2012, 14:23
kamkatlarımızın fotolarını paylaşsak

Phin
26-04-2012, 14:34
arkadaşlar öncelikle herkeze merhaba
men kamkat geçen hafta bir yakınımın ikramıyla tanıştım ve çok beğendim.
yediğim meyvelerin çekirdeklerini sakladım. şimdi bunları çimlendirmek istiyorum bu konuda forumdaki pamukla limon çimlendirme yöntemini uygulasam başarılı olurmuyum
yoksa başla önerielriniz olurmu.
gördüğüm kadarıyla aranızda uzmanlaşmış bir çok arkadaş var.6 adet çekirdekle başarırmıyım bilmiyorum ama.Sizinde desteğinizle denemek istiyorum.

Çok zaman geçmiş ama mesajınızı cevaplamak isterim.
Bildiğim kadarı ile klemondin dışında dier tüm narenciyelerin aşılanması gerekiyor, yani kamkat çekirdeğinden çıkan anaç ağaca aşı yapılması gerekiyor.

Phin
26-04-2012, 14:38
kamkatlarımızın fotolarını paylaşsak

Benimki pek bir cılız bu yıl maalesef. Baharda gübrelemiştim ama yine de canlanmadı, daha yeni yeni yaprak çıkarıyor. O yüzden hiç fotoğraf çekmedim.

Aynı balkondaki zeytin ve klemondin de yeni filizlendi, ama portakal halinden pek bir memnun, bolca yaprak ve tomurcuk verdi. Havaların yeni güneşlenmesi nedeni ile olabileceğini düşünüyorum.

blume13
17-05-2012, 21:15
arkadaşlar kumkuat fidesi almak isteyenler için 05425940394 nolu telefonu arayıp sipariş verebilirsiniz. kargoya da veriyolar. ben aldım kocaman bişey geldi :) (izmir ödemişten).

H.SAHIN
19-05-2012, 20:44
Kış yakmasından dolayı yaprakları dökülmüştü, hiç çiçek açmadı sadece filiz verdi.

ostilik
19-05-2012, 21:06
Merhabalar kamkat sevenler :) benim kamkatım bugun elime ulaştı acemiyim biraz ama meraklıyımbu konuya.
siden isteğim bana bilgi vermeniz, henüz 45 cm uzunluğundaki kamkatımı saksıya ekmek için yarı yarıya bahçe toprağı+hazır toprak kullandım. ziratciden gübre istedim bana15+30+15 gübre verdi,henüz gübreleme yapmadım,sizce gübrelemeyi ne zamandan ne zamana, su ile karıştırıpmı yapayım birde bu elimdeki gübreye şeker gübresi ekleyerek değerini düşüreyimmi? vede başka ne yapabilirim?

kelebek çalısı
19-05-2012, 23:34
Kış yakmasından dolayı yaprakları dökülmüştü, hiç çiçek açmadı sadece filiz verdi.

Benim ağacım da henüz çiçeklenmedi, sadece filizler görünmeye başladı.

achil
21-05-2012, 11:13
ağacımı güneş önüne koyuyorum tüm yapraklar büzülüp boyunlarını büküyor bu gidişle ağacı balkona çıkaramicam sebebi hakkında bilgi arıyorum

H.SAHIN
26-05-2012, 08:46
Benim ağacım da henüz çiçeklenmedi, sadece filizler görünmeye başladı.

Bu aydan sonra çiçek açar mı dersiniz?

kelebek çalısı
26-05-2012, 12:54
Bu aydan sonra çiçek açar mı dersiniz?

Daha önce çiçeklenme için hiç bu kadar geç kalmamıştı. Açabilir diye düşünüyorum. Ağacın iklim veya diğer stres yaşatan faktörlere karşı doğal yaşam döngüsünü nasıl çevirdiğiniz görmüş olacağız böylece.

şehnaz
29-05-2012, 11:08
Köklerinde bülbül yuvası oluşumu olan kamkatı bilmeden geçen yaz bahçeye dikmiştim hiç gelişmedi hatta kısmen öldü . Bu sabah o köklerin öyle olmaması gerektiğini öğrendim , kamkat gene ölme belirtileri vermeye başladı . Ağaçcığı yerinden çıkarıp kökleri makaslayap tekrar yerine diksem olurmu acaba . Aslında Mine hanıma soracaktım ama o safya kapanmış , umarım burdanda sesimiz duyulur :)

elifbilge
07-06-2012, 13:39
Merhabalar;

Geçen yıl üzeri meyveli aldığım kamkatım kışı donmadan geçirdi fakat bu sene üzerinde hiç çiçek yok sadece uç kısımlarında filizlenme var.Çok açık yeşil yapraklar çıkarttı.Acaba çiçek açma zamanı ne zaman?Yardımcı olursanız sevinirim.

kelebek çalısı
07-06-2012, 14:28
Benim kumkuat geçen sene bu zamanlar çiçeklenmesini çoktan yapmıştı. Bu sene neler olacağını bitkiyi doğal halinde izleyerek öğreneceğim. Ben de ilgiyle takip etmekteyim. O kadar az ki yeni çıkan yaprak adedi. Ben iklimden kaynaklı stres yaşadığını düşünüyorum kumkuatın, ve diğer pek çok bitkinin.

elifbilge
07-06-2012, 14:55
Bilemiyorum aynı zamanda aldığım portakal fidesi çiçek açtı ve portakal tuttu ama kamkat limonum bir garip sadece yaprak çıkardı.Mandalina fidesinde de ses yok.Birde kocaman olan limonum var cinsini hatırlamıyorum çok büyük limonları oluyor onunda çiçeklenmesi gerek normalde onda da birşey yok.Zaman gösterecek artık neler olacağını.

Mutlu Kutlu
07-06-2012, 15:30
Portakal, mandalina gibi narenciyeler bahar aylarında çiçeklenir meyve tutar. Fortunella obovata (iri yuvarlak kumkuat), limonella, jumbo limon gibi narenciyeler yıl boyu dönem dönem çiçeklenir meyve tutar.

Narenciyelerin bol güneş görebilmesi ve iyi beslenmesi çiçek+meyvelerin daha fazla olmasını sağlar.

kandil13
13-06-2012, 10:10
Yeni gelen kamkatım görüntü olarak görkemli ama yaprakları biraz sararmış bir ara fotosunu koyarım acaba bana bu sararmaların nedenini ki elime yeni ulaştı belki yoldan olmuştur. Bir de salonda güneş gören bir yerde yarı açık pencere altında bana yardımcı olursanız sevinirim.

H.SAHIN
13-06-2012, 10:19
Daha önce çiçeklenme için hiç bu kadar geç kalmamıştı. Açabilir diye düşünüyorum. Ağacın iklim veya diğer stres yaşatan faktörlere karşı doğal yaşam döngüsünü nasıl çevirdiğiniz görmüş olacağız böylece.

Çok sayıda çiçek domurları oluşmaya başladı.

asya04
18-06-2012, 10:49
herkes sorular sormuş ama pek cevaplar alınamamış bende bir ümit soruyorum lütfen yardım edin 3 ay önce kumkuat aldım 1 say sonra açık havaya aldım ama nerdeyse tüm yapraklarını döktü çiçeklenmedi yeni yaprak vermede geçen hafta sulamayı unuttum hafvta sonu ne göreyim tüm yaprakları kurumuş sizce ne yapmalıyım bilen varmı :(

Tenar11
18-06-2012, 11:40
Sn. asya04 bende de kamkat var fakat evde alırken Ege üniversitesinden, sera ortamını sevdiğini direk güneş istemediğini söylemişlerdi. Rüzgarlı yerde kaldı ise olabilir, rüzgardan uzak kuytu bir yere taşıyın.

kelebek çalısı
18-06-2012, 14:54
herkes sorular sormuş ama pek cevaplar alınamamış bende bir ümit soruyorum lütfen yardım edin 3 ay önce kumkuat aldım 1 say sonra açık havaya aldım ama nerdeyse tüm yapraklarını döktü çiçeklenmedi yeni yaprak vermede geçen hafta sulamayı unuttum hafvta sonu ne göreyim tüm yaprakları kurumuş sizce ne yapmalıyım bilen varmı :(

Bir hafta sulamayı unuttuysanız da ölmüş ya da kurumuş demek değildir, tabi bir hastalık veya zararlı sonucu kurumadı ise. Düzenli sulamaya devam edin, ama aşırı sulamayı kastetmiyorum. Toprağı ıslak olmasın ama nemli olsun. Güneşi bütün narenciye veya citrus dediğimiz cins bitkiler severler. Kaliteli toprak ve dengeli besin takviyesi uygulandığı sürece yaşamaması için bir sebep yok.

Sulamaya ve beklemeye devam edin, sulama ile yeni yapraklar filizlenmiyorsa zaten demek ki sizin susuz bırakmanızın haricinde bir nedenden dolayı yaprakları kurumuştur.

asya04
18-06-2012, 16:46
Cevaplarınız için teşekkürler ben saksısı çok küçük diye büyüttüm bir sakıncası olur mu ki aslında direk güneşi ve açık havayı sevemedi sanki

kelebek çalısı
18-06-2012, 19:53
Cevaplarınız için teşekkürler ben saksısı çok küçük diye büyüttüm bir sakıncası olur mu ki aslında direk güneşi ve açık havayı sevemedi sanki

Saksı değiştirmenin sakıncası olmaz. Değiştirmeniz iyi olmuş. Güneş ve açık hava sevmeyen bitki olabilir mi? Ama madem o yönde bir gözleminiz var, kısmi olarak, günün belirli saatleri (güneş ışığının eğik geldiği saatleri tercih edebilirsiniz) güneşe alabilir ya da yarı gölge alanları tercih ederek nasıl mutlu olacağını tespit edebilirsiniz.

merlict
19-06-2012, 01:37
Cevaplarınız için teşekkürler ben saksısı çok küçük diye büyüttüm bir sakıncası olur mu ki aslında direk güneşi ve açık havayı sevemedi sanki

Bence saksı değişimi için yanlış zamanlama seçmişsiniz.Turungiller kökenli bitkileri uyuma dönemi kıştır, diğer dönenmlerde çok aktiftirler.Bu sebeple toprak ve saksı değişimi için kış dönemi tercih edilir.Umarım değişim esnasında kılcal köklere zarar vermemişsinizdir.:(:( Böyle bir durumda belirtiğiniz sonuçlar kaçınılmaz olur.


Mehmet

gilan
19-06-2012, 07:37
Sevgili asya04, belki bir resim eklerseniz daha iyi fikir verebiliriz.

Ben daha önceleri evde saksıda limon, kumkuat, calamondin sahibiydim. Hepsi de Mayıs ayı gibi dışarı çıkardığımda çoşardı, o yüzden sorunun dışarı çıkarmak olmadığını düşünüyorum. Siz en iyisi bir fotoğraf koyun da bir bakalım başka bir şey görebilecek miyiz...

asya04
19-06-2012, 14:38
Sizce besin vereyim mi ?**** ne tür ne vermeliyim çok şaşkınım

kelebek çalısı
19-06-2012, 15:20
Citrus besini vermelisiniz. Özel olarak narenciye için hazırlanmış besinler mevcut olmalı piyasada. Ben en azından bunu tercih ediyorum.

Seralarda veya yapı marketlerde satılan kumkuat veya diğer bitkiler aşırı küçük saksılarda satışa sunulabiliyor, özellikle ithal bitkiler söz konusu olduğunda gördüklerim hep bu şekilde. Ben de küçük saksı dendiğinde gözümün önüne gelen bu görüntü adına saksı değiştirmenizde sakınca değil fayda gördüm.

Fotoğraf olmadan bitki hakkında yaptığım yorum afaki olmakta. Benim kumkuatı saksıda yetiştirme tecrübem de yok. Bahçede yetiştiriyorum.

Sorunun güneş olduğunu baştan beri sanmıyorum en azından bunun için fotoğrafa gerek yok ;)

gilan
19-06-2012, 18:57
asya04, bitkilere besin vermek tabii ki faydalı ve gerekli ama daha bir aylık bitkiye besin vermediniz diye durumu bozulmaz, ya da bozulan durumu besin verdiniz diye düzelmez. Buradaki sorunun kaynağını bulmalısınız.

Normalde bir hafta sulamamak da ölümcül olmamalı ama geçen hafta Türkiye genelinde sıcaklıklar aniden aşırı yükseldi. Eğer sizin kumkuat da tam güneş alan bir yerdeyse susuzluk sorun olmuş olabilir. Ayrıca saksı değiştirirken nasıl bir toprak kullandığınız da önemli. Saksıyı değiştirirken köklere zarar verdiyseniz, sonrasında da tam güneşte susuz bıraktıysanız o da neden olabilir. O kadar çok değişken var ki...

Güzin Çakar
19-06-2012, 22:38
...3 ay önce kumkuat aldım 1 say sonra açık havaya aldım ama nerdeyse tüm yapraklarını döktü...
...sulamayı unuttum hafvta sonu ne göreyim tüm yaprakları kurumuş...(


Bu mesaja göre bitkinizin sulanmadığı için kuruyan yapraklarının çok az olması gerekiyor.

Bitkinize, açık havaya çıkarmadan önce ne olduysa olmuş. Ya saksı değiştirirken köklerine zarar vermişsiniz, ya da fazla sulandığı için kökleri çürümüş, uygun olmayan saksı harcı kullanmış da olabilirsiniz. Şu an fazla ümitlenmeden , beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok

merlict
20-06-2012, 03:33
Gerekli tüm cevapları arkadaşlar vermiş zaten, şimdi sıra sizde.Malum miniğin bi fotoğrafını vesikalıkta olsa görsek daha etkin mücadele ederiz.:D Bu kadar kibar davranırsanız bonsai saksılarındaki tüm ağaçlar bize küserler.Yılda bir defa besin, daracık küçücük saksı, devamlı elinde makasla gezen adam:confused:

Düşüncelerim,
-Besin eksikliği hemen etkilemez, onlarca yıl besin görmeden yaşayan bitkiler var.
-Güneşi sevmeyen bitki yoktur ama fazla güneş her şeyde olduğu gibi bitkiyi de üzer.(ağaçlar hariç, ağaçların güneşe karşı doğal dengeleme sistemleri var)
-Dönem dışı saksı değişimi zorunlu olmadıkça kök yapısına zarar verir, ölümler başlar.Bitkinin etkin besin alma noktası köklerdir, kökler zarar görürse besin enerji iletimi sağlanmaz.
-Saksı değişimi köklere zarar vermediğiniz sürece bitkiyi canlandırır, rahatlatır, öldürmez.1+1 daireden 1 tırlık eşya ile çıkıp triplex villaya taşınan ve taşındıktan sonra terasta yaptığı çay keyfi gibi.Genişleme, rahatlama ve serpilme hali:D
-Turunçgillerin uzun zamandır gözlemlediğim özelliği hangi türü olursa olsun sabah güneşini çok sevmeleri, öğlen ve akşamüzeri güneşi ile sürekli yer değişiminden rahatsız olmaları.Rüzgardan kesin etkilenmeleri.
-Aşırı sulama, susuz bırakma, sulama dengesizliği her bitkide olduğu gibi burdada etken olabilir.

Düşüncelerime göre siz bitkinizi değerlendirin, sonucu bize yazın.

Mehmet

asya04
21-06-2012, 14:07
hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum en kısa zamanda resmini yükleyecegim evet esintili bir yerde saksısı yani yeni saksısı çok büyük ve toprak olduğu için yer değiştiremiyorum ama yeni saksıya geçirir iken çok dikkat ettim köklerine zarar vermemek için ama biraz sıkıştırıp bastırdım saksı değişikliğinden sonrada uçlarda yavaş yavaş kurumalar başladı aslında Ankarada tam hava şartları çok soğuk iken pratikerden uygun diyerek aldığım ağaç hiç canlı değildi ama dışarı açık havaya alınca ağaç dahada mutsuz oldu bakalım bekleyip görecegiz bir yerde yanlış yaptım ama nerde anlayamadım.

bluemercan
26-06-2012, 10:49
hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum en kısa zamanda resmini yükleyecegim evet esintili bir yerde saksısı yani yeni saksısı çok büyük ve toprak olduğu için yer değiştiremiyorum ama yeni saksıya geçirir iken çok dikkat ettim köklerine zarar vermemek için ama biraz sıkıştırıp bastırdım saksı değişikliğinden sonrada uçlarda yavaş yavaş kurumalar başladı aslında Ankarada tam hava şartları çok soğuk iken pratikerden uygun diyerek aldığım ağaç hiç canlı değildi ama dışarı açık havaya alınca ağaç dahada mutsuz oldu bakalım bekleyip görecegiz bir yerde yanlış yaptım ama nerde anlayamadım.

Eğer dallarında da kurumalar başlarsa yeşil olan yerlerinden hemen kesip macun ya da camur sürün ve o şekilde bekleyin bizim kumkuat da ilk geldiğinde topraga ektik ve yaprakları sarardı dokuldu sonra dalları sararmaya başladı hemen sarılıgın altından kesip çamur sürdük dallara ve 1 aya yakın bekledikten sonra her yerinden yeni filizler fışkırdı. Sanırım yer değiştirmenin verdiği stres iklim farklılıgı çok etkiliyor.. Sakın kurudu sanıp atmayın biraz sabır lazım

kelebek çalısı
29-06-2012, 01:03
Kumkuat üzerindeki çiçeklenmeler nihayet gerçekleşti. Kokusu da hoş, tüm narenciye çiçekleri gibi. Geçmiş senelere göre çiçeklenme konusunda bu kez geç kaldığından bu sene çiçeklenmeyecek mi acaba diye düşünmemin yersiz olduğunu anlamış oldum.

livingdead1978
02-07-2012, 10:57
Arkadaşlar,

Benim kumkat da kendine geldi. Yanlız ilginç olan toprağa çok yakın iki yerden taze dal yaptı, yapraklar falan da tepedeki yapraklara hiç benzemiyor, hem iri hemde şekli farklı.

http://img510.imageshack.us/img510/5866/filizvt3.jpg

sizce de normal mi bu?

Genelde kumkat'ı üç yaprak anaça aşılıyorlar sanırım aşagıda görünen yaptak ve dal anaçtan çıkmış ondan dolayı farklı görünüyor sen o dalı koparta bilirsin dallara giden enerjinin azalmasına neden olmasını istemiyorsan kopart bence

livingdead1978
02-07-2012, 11:01
Benim bir Sorum Olacak
Ben bir arkadaştan duymuştum buradada karşılaştım Kamkatı çekirdeginden ektigini ve fide elde ettigini söyledi
peki çiftciler genelde şunu söylüyor turunca aşılanan bir portakalın çekirdegini ektiginde portakal degilde turunç fidesi olurmuş
peki turunca aşılanan Kamkatın çekirdegini ekersek Kamkat mı olur Yoksa turuncmu
Bu soruyu çok merak ediyorum
Kamkat Çekirdegini ekip kamkat üretmek için illaki ithal ürünmü gerekir aşılı kumkattın çekirdegini eksek olur mu

msrc
08-07-2012, 15:05
Merhaba,
Benimde bir kamkat fidanım var kış boyunca odamda durdu ve durumu pek iç açıcı gitmeyince ve forumunuzu okuyunca balkona güneş alan bir yere çıkardım okuduklarımı uyguladım toprak tamamen kurumadan su vermedım bazı dallarını budadım ve önce bütün yaprakalrını döktü uzun bir süre sonra hızlı bir şekilde briden yaprak ve eşkin verdi şuanda sağlıklı görünüyor gibi fakat duyduğuma göre kamkatı aldığım kişinin kamkatları çiceklenmiş fakat benim kamkatta tek bir çicek gördüm ve oda yok oldu gitti. Şuan sağlıklı gibi fakat sadece bir yaprağında delinme ve yanma gibi belirtiler var ne yapmalıyım, aldığım kişi orman mühendisi ve tanıdığım biri fidanlığı var ona danışmadım dahaden ikinci sorum oturduğum yer çok fazla rüzgarlı yazın istanbul kavrulurken burası yayla gibi serin acaba bu rüzgar ve serinlik bitki için kötümü bitki dairenin konumu nedeni ile sadece sabah ve akşam gün batımında direk olarak güneş almakta.
Başka topikte okuduğum bir bilgiye dayanarak çay posası ile toprağını maçlamayi düşünüyorum bu tür narenciye bitkisine faydası olur mu?
Fotolarını çektim fakat yükleyemedim yeni üye olmamadan dolayı olabilir.

asya04
09-07-2012, 13:40
Eğer dallarında da kurumalar başlarsa yeşil olan yerlerinden hemen kesip macun ya da camur sürün ve o şekilde bekleyin bizim kumkuat da ilk geldiğinde topraga ektik ve yaprakları sarardı dokuldu sonra dalları sararmaya başladı hemen sarılıgın altından kesip çamur sürdük dallara ve 1 aya yakın bekledikten sonra her yerinden yeni filizler fışkırdı. Sanırım yer değiştirmenin verdiği stres iklim farklılıgı çok etkiliyor.. Sakın kurudu sanıp atmayın biraz sabır lazım

peki nasıl çamur sürecegim üstünü poşetliyeyim mi tam olarak bu işlemi nasıl yapacağım anlamadım :(:o bu tarih bu işlem için uygunmudur

kelebek çalısı
09-07-2012, 14:06
Çamur sürmek elimizde aşı macunu olmadığı dönemlerde budamadan kaynaklı olarak ağacımızda açılan budama yaralarını gidermek için sürülebilir. Budama yarasını kapatmak oradan ağaca girmesi muhtemel enfeksiyon veya zararlılara karşı uygulanan bir işlem kabul edilebilir. Aşı macunumuz yoksa toprağı su ile ıslatarak çamur haline getirerek açık yara üzerine sıvayarak kapatabiliriz bu yarayı. Ancak toprakta bulunan mantar türü bir hastalığı bu şekilde ağaca taşımak ve enfekte etmek de risk dahilinde olabilir. Steril bir çözüm olmasa da başka çare yoksa uygulanabilir.

asya04
11-07-2012, 21:04
Peki aşı macunu nedir ve ne işe yarar

Tenar11
11-07-2012, 22:46
Aşı macunu aşı yapılan kısmın hava ile temasını önlemek için iki dalın birleştiği yeri sıkıca sarıp kapatmak için kullanılıyor. Macun bulamazsanız sıkı bir bant **** kumaş flaster ile de kapatabilirsiniz, bir kaç yerde tesisatçıların kullandığı teflon bantlarlada sarıldığını gördüm. Ayrıca aşıları genelde baharda ve hazirana kadar yapıyorlar diye biliyorum. Forumda aşılama ile ilgili bir kaç başlık var, o konularada bakabilirsiniz.

kelebek çalısı
12-07-2012, 01:43
Aşı macununu sadece aşı uygulamasını gerçekleştirirken değil de ağaç veya bitki üzerindeki budamadan kaynaklı yaraları kapatma amacıyla kullanmak da mümkündür.

asya04 aklınızın karışmaması adına belirtme ihtiyacı duydum. Aşı macunu ile kapamak dediğim gibi sterildir, toprakta ne var ne yok bilemeyiz sonuçta. Bu sebepten aşı macununu sterilizasyon sağlamak ve risk almamak adına kullanmayı tercih ediyorum.

asya04
13-07-2012, 10:13
Budadığım ağacın çamur ile **** macun ile kapamam neye yaracak bilgilendirirmisiniz ?

kelebek çalısı
13-07-2012, 20:35
Amaç budamadan kaynaklı ağaç üzerinde açılan kesiği kapatmak. Ağaçtaki yarayı bandajlamak gibi düşünün. Kapatmadığınız takdirde olası bir risk oluşur, gerek enfeksiyon anlamında, gerekse ağacın özsuyunun sızması anlamında.

livingdead1978
18-07-2012, 15:05
Üç yapraklı (Poncirus trifoliata) fidanım... Kamkatın aşı yerinin altından patlayan sürgünleri geçen sene kesip köklendirmiştim. Kamkatın çoğaltılmasında kullanılan bu anaca, yaz sonlarına doğru durgun göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu anacın bazı özellikleri:

-Kış soğuklarına en çok dayanan anaçtır.

-Kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır.

-Akdeniz iklim kuşağında sorunları vardır. Daha çok Karadeniz ve Ege kıyı şeridinde yaygındır.

-Limonlarla özellikle Kütdikenle uyuşması iyi değildir.

- Erken verim alınmasını sağlar.

-Cüceleşme hariç diğer virüs hastalıklarına dayanıklıdır.

-Kireçli ve tuzlu topraklara dayanamaz, kloroz başlar. Nematod’a da duyarlıdır.

-Portakal ve satsuma için uygun bir anaçtır.

-Bodurlaştırma özelliği vardır

Sayın Hocam Üc yapragın dalını koparıp nasıl köklendirdiniz blgi verirseniz çok memnun olurum

Benol Hazaroğlu
19-07-2012, 12:58
Bazı seneler çiçek açmamasının sebebi nedir acaba? Geçen sene çiçek açmadı haliyle meyve oluşmadı.
Bahçede ve gayet sağlıklı.

kelebek çalısı
19-07-2012, 19:32
Bazı seneler çiçek açmamasının sebebi nedir acaba? Geçen sene çiçek açmadı haliyle meyve oluşmadı.
Bahçede ve gayet sağlıklı.

Budama yapmış mıydınız?

asya04
20-07-2012, 12:11
Yeni fışkınlar verdi :))) şimdi ne yapcam ne olcak inşallah kumkuattır ama sorun değil fışkın verdi ya yeter :))

merlict
20-07-2012, 18:46
Yeni fışkınlar verdi :))) şimdi ne yapcam ne olcak inşallah kumkuattır ama sorun değil fışkın verdi ya yeter :))

Heyecana bak :p:p:p:p

Panik yok, herşey çok güzel olacak.

merlict
27-07-2012, 17:24
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

taha-b
27-07-2012, 18:24
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

Sayın M.Saygın'ın alıntı veya direkt kendisinin yazdıklarının doğru olduğuna inanıyorum. Saygıdeğer bir öğretim üyesinin yazdıklarını buraya link vermek istiyorum. Biraz araştırma sonucu internette ulaştığım linkler;
Turunçgil yetiştiriciliği h zafer can: turunçgiller (http://www.hzafercan.com/search/label/turun%C3%A7giller)

Kumkat ve çekirdekten yetişebilecek turunçgillere ait yazı h zafer can: turunçgil anaçları (http://www.hzafercan.com/2011/09/turuncgil-anaclar.html)

Sonuç; Evet tohumdan bazı turunçgilleri elde etmemiz aslına uygun olarak mümkün. Aşılı fidan almak sadece anacın özelliklerini fidanımıza taşıyor ve sıcak, soğuk, verimlilik ve meyvaya erken yatma vs.. özelliklerini sağlıyor.
Saygılarımla..

taha-b
27-07-2012, 18:25
Haydi hepimiz çekirdekten yetiştirelim... Bakalım aylar sonra neler elde edeceğiz.. Ben tamamen tohumdan kendi emeklerimle ürettiğim bir kumkatı isterse en iyi formda olup milyar eden bir fidana değişmem.. Ve bunu başarmak için elimden geleni yapacağım.. Yazılanlardan öğrendiğim kadarı ile belirsiz bir süre meyva alamayacığımı biliyorum ama olsun.. En azından inancımı deneyerek ben kırayım.. Umarım başarılı olurum..

asya04
30-07-2012, 16:53
zafer can ın yazılarını okuyamadım kopyalamanız mümkün degil mi ?

taha-b
30-07-2012, 18:35
zafer can ın yazılarını okuyamadım kopyalamanız mümkün degil mi ?

Sayın hocamızın verdiği bilgilere maalesef bugün bende ulaşamıyorum.. Belki sayfasında güncelleme yapıyor olabilir. Eğer kendisine bir şekilde ulaşabilirsem (şahsını tanımıyorum. Ancak yinede bilgilerini bizler için kullanılabilir kılması için ricada bulunmak istiyorum..) buraya direkt olarak kopyalama yoluna gideceğim.. **** benden önce ulaşabilen/ sayfasını açık bulan bir arkadaşımızda aynı işlemi bizler için yapabilir...

merlict
31-07-2012, 09:55
H.Zafer Can hocanın web sayfası çalışıyor, bende ulaşamama problemi yok.Sizin için buraya taşımak isterdim ama öncelikle hocadan izin almak lazım. Hani hocaya ulaşamadık diyip korsan yapsak ayıp olur, zaten sayfaların kısmen copy/paste seçeneğini engellemiş.

taha-b
31-07-2012, 20:47
Önceki mesajımda yazdığım oldu... Verdiğim linkler geçici ulaşılamazlıkla sonuçlandı artık ulaşılabiliyor... Sayın hocamızın verdiği bilgiler için sayfasını paylaşmamızda sakınca yok.. Sadece yazılı olarak çoğaltılmasını istemiyor.. Paylaşım konusundaki açıklayıcı bilgiyi buraya taşıyorum.. Saygılarımla..

Ayşe Derin
05-08-2012, 10:21
Merhaba,
Ocak ayında aldığım kamkat ve mayer limonumla ilgili bilgi almak için siteye üye olmuştum.Acemilik sırasında bir sayfaya yazıp yardım bekledim, sağolsun tek bir arkadaş yanıtlamıştı.
1 ay kadar önce kamkatım 11 meyve verdi, telaşım meyveleri nasıl koruyacağım idi ve gerçekten korktuğum gibi nohut büyüklüğüne erişip dökölüyorlar :(( Bu arada meyveliyken tekrar 20 çiçek açtı, bu kez tozlaşmayı kendim yaptım ama o çiçeklerden hiç meyve oluşumu yok. Tek dikkatimi çeken gövdenin toprak hizasından ince upuzun yeni bir dal çıkarması, ancak benzese de formu farklı ve yaprakları çok küçük, ısrarla uzuyor, umarım resimlerde farkedilir, soldaki dal. O dalı kesmem mi gerekiyor ve meyveleri nasıl kurtarırım?

sakagun
05-08-2012, 11:42
Kamkatınız üç yaprak bitkisine aşılanmış. O uzun dal üç yaprak bitkisi. Turunçgillerde anaç olarak üç yaprak kullanılıyor. O dalı kesebilirsiniz.

Kamkatım sağlıklı, ancak meyve dökme sorununu mandalina ve limon ağacımda ben de yaşıyorum. Meyveler nohut kadar olup sararıyor ve düşüyor.

Ayşe Derin
05-08-2012, 12:04
Kamkatınız üç yaprak bitkisine aşılanmış. O uzun dal üç yaprak bitkisi. Turunçgillerde anaç olarak üç yaprak kullanılıyor. O dalı kesebilirsiniz.

Kamkatım sağlıklı, ancak meyve dökme sorununu mandalina ve limon ağacımda ben de yaşıyorum. Meyveler nohut kadar olup sararıyor ve düşüyor.

Teşekkür ederim hemen döndüğünüz için, benimkiler hiç sararmadan düşüyorlar, şimdilik beklemekten başka çözüm yok sanırım, eğer yeni bilgiye ulaşırsak mutlaka paylaşalım. Kamkatım yeniden çiçek açar mı bu yıl ??

Öte yandan yine ocak ayında aldığım mayer limonum bolca sürgün verdiği halde çiçeklenmedi, onun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Selamlarımı gönderiyorum.

sakagun
05-08-2012, 12:11
Kamkatı bu sene aldım. Ben de ilk defa gözlemliyorum. Bir daha çiçek açar mı bilemiyorum.

Mayer limonunuz henüz küçük olduğu için çiçek açmamış olabilir. Seneye açacaktır.

ehd
05-08-2012, 12:32
Merhabalar,

Bende yaklaşık olarak bir ay önce kumkuat fidanı aldım. Forumdan okuyarak birçok şey öğrendim. Benim gibi hobby olarak bitkiler ile ilgilenen birçok kişiye faydalı bir forum. Buradan emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Ayşe Derin
05-08-2012, 13:30
Kamkatı bu sene aldım. Ben de ilk defa gözlemliyorum. Bir daha çiçek açar mı bilemiyorum.

Mayer limonunuz henüz küçük olduğu için çiçek açmamış olabilir. Seneye açacaktır.

Şimdi limon başlığından bu bilgiye ulaştım paylaşalım...Bıofortune isimli bir besin öneriliyor, çiçeklenme artışı, döl tutma, çiçek ve meyve dökmeyi önlüyormuş.

Resimlerinizi yeni gördüm maşallah sağlıkla büyüsünler, benim de tıpkı böyleydi, birer birer gidiyorlar.

taha-b
05-08-2012, 14:14
Şimdi limon başlığından bu bilgiye ulaştım paylaşalım...Bıofortune isimli bir besin öneriliyor, çiçeklenme artışı, döl tutma, çiçek ve meyve dökmeyi önlüyormuş.

Resimlerinizi yeni gördüm maşallah sağlıkla büyüsünler, benim de tıpkı böyleydi, birer birer gidiyorlar.

Turunçgiller meyveye yattıktan sonra sulamaya daha hassas hale gelirler. Meyve oluşumu başladığında önceden verdiğiniz suyu aynı oranda verirseniz dökülmeler kaçınılmaz sondur. Yani meyve oluşumunda sulamayı biraz azaltacağız.
Yazdığım bu bilgiler foruma ait sayfalarda var. Sanırım ilk sayfadan itibaren foruma ait tüm sayfaları incelerken gözünüzden kaçtı. Bu sayfaları incelediğinizde; balık almak yerine balık tutmayı öğrenirsiniz. Saygılarımla.

Ayşe Derin
05-08-2012, 17:18
[QUOTE=taha-b;1006199]Turunçgiller meyveye yattıktan sonra sulamaya daha hassas hale gelirler. Meyve oluşumu başladığında önceden verdiğiniz suyu aynı oranda verirseniz dökülmeler kaçınılmaz sondur. Yani meyve oluşumunda sulamayı biraz azaltacağız.
Yazdığım bu bilgiler foruma ait sayfalarda var. Sanırım ilk sayfadan itibaren foruma ait tüm sayfaları incelerken gözünüzden kaçtı. Bu sayfaları incelediğinizde; balık almak yerine balık tutmayı öğrenirsiniz. Saygılarımla.[/QUOT

Aslında tüm bilgileri gözden geçirmiştim ve sulamayı da azalttığımı sanıyorum, ama geçtiğimiz birkaç hafta çok sıcak olduğu için duygusal davranmış olabilirim.Son derece emin, bilgiye dayanan yorumunuza çok memnun oldum, daha sizinle çokkk mesajlaşırız bu acemiliğimle....

Peki durmadan boylanıp, sürgün veren mayer limonumun çiçeklenmesi için yapabileceğim bir şey var mı?

Selamlarımı gönderiyorum, esen kalın...

merlict
05-08-2012, 21:41
Peki durmadan boylanıp, sürgün veren mayer limonumun çiçeklenmesi için yapabileceğim bir şey var mı?

Merhaba Ayşe hanım

Yeni sürgünleri fazla büyüyüp sertleşmeden kopartın, bitkinizin boydan güneş görmesini sağlayın.Güneşten uzak geçen günlerini boylanarak gösteriyor.Güneş gördükçe boylanma yavaşlar.Zamanla çiçek oluşumunu da görürsünüz.

Mehmet

Ayşe Derin
06-08-2012, 17:29
Merhaba Ayşe hanım

Yeni sürgünleri fazla büyüyüp sertleşmeden kopartın, bitkinizin boydan güneş görmesini sağlayın.Güneşten uzak geçen günlerini boylanarak gösteriyor.Güneş gördükçe boylanma yavaşlar.Zamanla çiçek oluşumunu da görürsünüz.

Mehmet

İnşallah Mehmet Bey,
Söylediklerinizi uygulayıp, çiçek bekleyeceğim.
Teşekkür ve selamlarla....

alper77
13-08-2012, 16:26
Arkadaslar,
Bu ilkbaharda kum kuat almıştım bir seradan, kucuk yıpranmıs haldeydi.
Baharda cicek acmadı. 1 ay once canlandı ve gec cicek actı. Fakat bazı problemlerim var bilenler varsa lutfen yol gosterebilirler mi:
1) Cok sayıda cicek olmasına ragmen ustunde meyve neredeyse kalmadı. zeytin buyuklugunde 5 adet kaldı ve her gun yerde 1 adet buluyorumç
2) Yapraklarında yeni bir yapıskan recine gozlemlemeye basladım. Acaba hastalık mı oldu? Normal midir?

Simdiden tesekkurler..

mrduran
13-08-2012, 21:03
Arkadaslar,
Bu ilkbaharda kum kuat almıştım bir seradan, kucuk yıpranmıs haldeydi.
Baharda cicek acmadı. 1 ay once canlandı ve gec cicek actı. Fakat bazı problemlerim var bilenler varsa lutfen yol gosterebilirler mi:
1) Cok sayıda cicek olmasına ragmen ustunde meyve neredeyse kalmadı. zeytin buyuklugunde 5 adet kaldı ve her gun yerde 1 adet buluyorumç
2) Yapraklarında yeni bir yapıskan recine gozlemlemeye basladım. Acaba hastalık mı oldu? Normal midir?

Simdiden tesekkurler..

Merhaba efendim,

Sanırım ağaçlar.net (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/17109.htm) 'te çözüm bulabilirsiniz.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

VALİ
26-08-2012, 15:56
merhabalar bende iki adet büyük saksıda kamkat var antalyadan aldığım bu kamkatlar ıspartaya geldiklerinde üzerindeki çiçeklerini ve meyvelerini dökmeye başladı kendisini toparlar strese girmiştir diye kendi haline bıraktım lakin şu sıralarda üstten aşşağıya doğru yaprakları kurumakta ve dalları kahverengi renge dönmekte, zirai ilaç satan yerlere gittiğimde bitkimin dökülen bir dalını gösterdiğimde mantar hastalığı olduğunu kimisi ise toprağını değiştirmem gerektiğini bir başkasıda iklimin neminden kaynaklandığını ve burada (ıspartada) yetiştirilmesinin zor olduğunu söyledi kamkatım günden güne kötüye gitmekte mantar için tavsiye edilen zehirli ilacı aldım fakat kullanmak istemiyorum ne yapabilirim sizlerden yardım bekliyorum saygılarımla:(:(

VALİ
26-08-2012, 16:31
327414

327415

VALİ
27-08-2012, 14:46
yardımlarınızı bekliyorum kamkatların durumu hiç iyi değil:(

Idontme
27-08-2012, 20:15
Öncelikle herkese kolay gelsin Bir sıkıntım var paylaşıp çözüm yolu bulmam gerekli,
Kamkatım Aşağıdaki resimdeki dir.
327583

Aldığım yere sordum şuanlık toprak değişimine ihtiyacı yokmuş dedi toprağı killi toprakmış.
327584

Bu resimde de Üzerinden çıkan böcek ve büzüşmüş ve yanık gibi görünen yapraklar.
327585

1-2 gün oldu yapraklar böyle oldu ve üzerindeki olmamış meyveleride dökmeye başladı.
Şuanlık yapmam gereken hızlı müdahaleleri yazarmısınız.
Saygılarımla

Romantik
27-08-2012, 22:39
yardımlarınızı bekliyorum kamkatların durumu hiç iyi değil:(

Merhabalar,

Kamkatınızın toprağı nasıl, sadece torfmu yoksa torf-bahçe toprağı karışımı bu çok önemli acaba toprağının resimini çekip eklemeniz mümkünmüdür, daha sağlıklı yorum yapmamız açısından bu çok önemli, şimdilik gölgelik bir alanda tutmanızı ve sulamasını düzenli bir şekilde yapmanızı ve kuruyan yapraklarını toplayıp çöpe atmanızı tavsiye ederim.

Sağlıcakla.

Romantik
27-08-2012, 22:43
Öncelikle herkese kolay gelsin Bir sıkıntım var paylaşıp çözüm yolu bulmam gerekli,
Kamkatım Aşağıdaki resimdeki dir.
327583

Aldığım yere sordum şuanlık toprak değişimine ihtiyacı yokmuş dedi toprağı killi toprakmış.
327584

Bu resimde de Üzerinden çıkan böcek ve büzüşmüş ve yanık gibi görünen yapraklar.
327585

1-2 gün oldu yapraklar böyle oldu ve üzerindeki olmamış meyveleride dökmeye başladı.
Şuanlık yapmam gereken hızlı müdahaleleri yazarmısınız.
Saygılarımla

Kamkat yer değişikliğini fazla sevmeyen ve bundan çabuk etkilenen ama aynı zamanda çok güçlü bir bitkidir, kamkatınızı yakın zaman içinde aldıysanız bu tür sorunlar olabilir, toprağınız normal ve sorunsuz gözüküyor, birkaç gün gölgeli alanda tutmanızı ve sulamasını ihmal etmemenizi öneririm, böylece bekleyelim, yapraklarını döksün önemli değil, kendisine geldiğinde daha sağlıklı ve daha yeşil yapraklar çıkartacaktır, kamkat güçlü bir bitkidir, kolay kolay ölmez, bundan daha kötülerini gördüm ve bunların iyiliştiklerinide gördüm, bence mantar ilacı konusunda acele etmeyin, mantar hastalığıda olacağını tahmin etmiyorum ama ****** son karar sizin.

Sağlıcakla.

Romantik
27-08-2012, 22:47
Arkadaslar,
Bu ilkbaharda kum kuat almıştım bir seradan, kucuk yıpranmıs haldeydi.
Baharda cicek acmadı. 1 ay once canlandı ve gec cicek actı. Fakat bazı problemlerim var bilenler varsa lutfen yol gosterebilirler mi:
1) Cok sayıda cicek olmasına ragmen ustunde meyve neredeyse kalmadı. zeytin buyuklugunde 5 adet kaldı ve her gun yerde 1 adet buluyorumç
2) Yapraklarında yeni bir yapıskan recine gozlemlemeye basladım. Acaba hastalık mı oldu? Normal midir?

Simdiden tesekkurler..

Merhabalar,

Kamkat ve Mayer Limon gibi turunçgiller bazen çok çiçek açarlar hatta tutacağı meyvelerden çok çok fazla ama bu fazlalığı zaman içinde atarlar, sizinkide bundan olabilir ama meyve bu kadar az tutmasının birkaç sebebi olabilir, mesela yakın zaman içinde fazla yer değişikliği, az veya çok sulama veya bitkinin oksijen alamaması havasız bir ortamda olması,

Yapraklarında yapışkan ballanma olabilir, formun ilgili sayfalarında bu konu ile ilgili gerekli açıklamalar mevcuttur,

Sağlıcakla.

Idontme
28-08-2012, 07:27
İlaçlama,toprak değişimi gübreleme veya başka bir yöntem önerecek varmı?

VALİ
28-08-2012, 14:40
Merhabalar,

Kamkatınızın toprağı nasıl, sadece torfmu yoksa torf-bahçe toprağı karışımı bu çok önemli acaba toprağının resimini çekip eklemeniz mümkünmüdür, daha sağlıklı yorum yapmamız açısından bu çok önemli, şimdilik gölgelik bir alanda tutmanızı ve sulamasını düzenli bir şekilde yapmanızı ve kuruyan yapraklarını toplayıp çöpe atmanızı tavsiye ederim.

Sağlıcakla.

sayın romantik öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim kamkatın toprağı torf değil antalyadan aldığımda (temmuz ayıydı) üzerinde birçok çiceği olan ve meyveleri olan bir kamkattı lakin şimdi aynı şeyleri söylemek çok güç fotoğraflar herşeyi anlatıyor toprağın fotosunu istemişsiniz koyarım ****** ama en kısa zamanda müdahale etmem gerekiyor bitkinin beni uyardığını düşünüyorum saygılarımla.

copur 09
28-08-2012, 15:47
Bir yerden bir yere araba içinde aşırı sıcakta taşınan (özellikle güneşte) bitkilerin yaprak ve dallarında bu gibi durumlar oluyor.

Romantik
28-08-2012, 18:45
sayın romantik öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim kamkatın toprağı torf değil antalyadan aldığımda (temmuz ayıydı) üzerinde birçok çiceği olan ve meyveleri olan bir kamkattı lakin şimdi aynı şeyleri söylemek çok güç fotoğraflar herşeyi anlatıyor toprağın fotosunu istemişsiniz koyarım ****** ama en kısa zamanda müdahale etmem gerekiyor bitkinin beni uyardığını düşünüyorum saygılarımla.

Bitkinizi yakın zaman içinde almışsınız, Sayın copur 09 da dediği gibi sıcak zamanda nakliye edilmesi, bir yerden başka bir yere taşınan bitkinin yeni ortamına alışma süreci olarak kabul edebilirsiniz.

VALİ
28-08-2012, 18:54
Bitkinizi yakın zaman içinde almışsınız, Sayın copur 09 da dediği gibi sıcak zamanda nakliye edilmesi, bir yerden başka bir yere taşınan bitkinin yeni ortamına alışma süreci olarak kabul edebilirsiniz.
sayın copur'ada teşekkür ederim

peki elimden gelen birşey varmı yapabileceğim varsa neler yapmalıyım?

Mutlu Kutlu
28-08-2012, 19:26
Büzüşen, yanık gibi görülen yaprakları o hale galeri güvesi getiriyor. İlaç olarak mosplan kullanabilirsiniz, siz bitkiyi almadan önce bu hasarlar oluşmuş ve ilaçlaması yapılmışsa sizin ilaçlamanız gereksiz olur. Resimde görülen böcek tohumcu bir böcek rastlantı sonucu kamkatınıza gelmiştir veya ilgisini çekecek bir şeyler vardır.

Toprak olarak kamkat için killi topraklar iyi gibi görünse de bir zaman sonra toprak taş gibi sertleşiyor, sonrasında kökler normal gelişemiyor. Saksıdan çıkarıp fazla merkeze yaklaşmadan kenar toprakları ufalayıp atıp, yerine kaliteli bir torf koyabilirsiniz.

Gübre olarak besin ve iz elementleri içeren dengeli gübreler kullanabilirsiniz.

Son olarak sulamasına dikkat edin, çok sulamak veya saksı altında göllenme olması da bitkiye susuzluktan daha fazla zarar verir. Saksı yüzeyi kurudukça su verilmeli. Bol güneş görmeli, az güneş görürsede meyve ve yaprak dökebilir. İlaçlama,toprak değişimi gübreleme veya başka bir yöntem önerecek varmı?

VALİ
02-09-2012, 13:21
biri çıkıp birşey söylemeyecekmi bitkimin ölmesinimi bekleyeceğim bu forum neden böyle oldu:mad:

Ayşe Derin
02-09-2012, 13:49
Benim kamkatım da 11 meyve verdi, ancak yazın en kavurucu sıcaklarına denk geldiği için sanırım duygusal davranıp çok suladım, meyvelerin 9'u birer birer düştü, eş zamanlı olarak 23 çiçek açtı ancak hiçbiri meyveye dönmedi.Bitki genel anlamda sağlıklı ve kalan 2 meyveyi büyütüyor.Merak ettiğim konu kış öncesi tekrar çiçeklenme ihtimali var mı?

Ayrıca Ocak ayında Ordu'dan kamkatla birlikte getirttiğim mayer limonum kapalı balkonda boyu 1.5 m oldu iri sağlıklı yapraklar verdi, çiçeklenmediği için burdan yardım istedim ve cevaplar doğrultusunda bol güneşli açık balkona alıp her dalı 15 er cm budadım.Yeni sürgünler çok zayıf, bitki cılızlaştı, çiçekse hiç yok.Bu aşamada mayer limonuma nasıl yaklaşmalıyım, halâ çiçek verme ihtimali var mıdır?
Teşekkür ve esenlik dileklerimle...

H.SAHIN
02-09-2012, 18:44
Yeni çıkan yaprakların bazıları şekilsiz yarım parçalar şeklinde çıkması neden olabilir.

VALİ
03-09-2012, 19:10
merhabalar bende iki adet büyük saksıda kamkat var antalyadan aldığım bu kamkatlar ıspartaya geldiklerinde üzerindeki çiçeklerini ve meyvelerini dökmeye başladı kendisini toparlar strese girmiştir diye kendi haline bıraktım lakin şu sıralarda üstten aşşağıya doğru yaprakları kurumakta ve dalları kahverengi renge dönmekte, zirai ilaç satan yerlere gittiğimde bitkimin dökülen bir dalını gösterdiğimde mantar hastalığı olduğunu kimisi ise toprağını değiştirmem gerektiğini bir başkasıda iklimin neminden kaynaklandığını ve burada (ıspartada) yetiştirilmesinin zor olduğunu söyledi kamkatım günden güne kötüye gitmekte mantar için tavsiye edilen zehirli ilacı aldım fakat kullanmak istemiyorum ne yapabilirim sizlerden yardım bekliyorum saygılarımla:(:(

tekrar merhabalar kamkattaki sorunuma forumdan beklediğim ilgiyi bulamadım ve bitkinin gidişatı iyi değil nerdeyse yaprak kalmayacak üstünde lakin içime sindiremedim ve tarım il müdürlüğü bitki koruma müdürlüğüne bitkimide götürerek gösterdim 4-5 kişi incelediler bitkiyi genel görüş iklim değişikliğiydi hatta antalyadaki yetkiliye bile soruldu ancak 2 yaprakta galeri güvesi tesbit edildi ama bunun yaprakları bu derece tahrip edeceği ve dalların kahverengileşmesine neden olmayacağını söylediler.bende çelişki içerisinde kaldım okuduğum bazı kaynaklarda ve forumda gördüğüm bilgilerle çelişmekte bana organik gübre takviyesi yapmamı ve sulamama dikkat etmemi söylediler birde zirai ilaç satan adamdan aldığım bayer marka aliette diye bir ilacı isteğe göre kullanmamı söylediler konunun uzmanı olan arkadaşlardan yardım bekliyorum ne yapabilirim:(((

mrduran
03-09-2012, 21:09
tekrar merhabalar kamkattaki sorunuma forumdan beklediğim ilgiyi bulamadım ve bitkinin gidişatı iyi değil nerdeyse yaprak kalmayacak üstünde lakin içime sindiremedim ve tarım il müdürlüğü bitki koruma müdürlüğüne bitkimide götürerek gösterdim 4-5 kişi incelediler bitkiyi genel görüş iklim değişikliğiydi hatta antalyadaki yetkiliye bile soruldu ancak 2 yaprakta galeri güvesi tesbit edildi ama bunun yaprakları bu derece tahrip edeceği ve dalların kahverengileşmesine neden olmayacağını söylediler.bende çelişki içerisinde kaldım okuduğum bazı kaynaklarda ve forumda gördüğüm bilgilerle çelişmekte bana organik gübre takviyesi yapmamı ve sulamama dikkat etmemi söylediler birde zirai ilaç satan adamdan aldığım bayer marka aliette diye bir ilacı isteğe göre kullanmamı söylediler konunun uzmanı olan arkadaşlardan yardım bekliyorum ne yapabilirim:(((

Merhaba efendim,

Sorduğunuz her şey, sorunlarınız dahil cevaplanmış. Okuyamadınız sanırım. Fazlası ile ilgilenilmiş. Üstelik size cevap verenler bu işin üretim ve ticaretini yapan kişiler(kişisel veya kurum olarak). Yani kulaktan dolma değil, saha deneyleri ve edindikleri bilimsel veriler ile yazmışlar. Tarım il müdürlüğünün dediklerine ilaveleri ve çözümleri ile...

Telaşsız, sabır ile sağlık içinde yaşayın inşallah.

Saygılarımla lütfen: (((((.

VALİ
03-09-2012, 21:18
merhabalar

eğer dediğiniz gibi olsaydı şuan sorunum çözülmüş ve bitkimi kurtarmış olurdum lakin bitkim dahada kötüye gidiyor yazdıklarınız karşısında çok şaşkınım galiba yazdıklarım ve paylaştıklarım sizi rahatsız etti ya ben yanlış yerdeyim ya da siz önyargılısınız.saygılarımla

Mutlu Kutlu
03-09-2012, 22:32
Merhaba,

Kamkatlarınızın kurtulması sorduğunuz soruların cevaplanmasına bağlı değil.

Siz kesin çözüme dair birşeyler yazmamızı bekliyorsunuz. Bu iş uzaktan yardım şeklinde olmaz, olur diyorsanız kamkatla ilgili bütün yazılan mesajları tek tek okuyup işinize yarayacak yerleri almanızı öneririm.

1-2 tane galeri güvesi görüldü diyede ilaçlama yapılmaz, toplu iğne ucuyla güveleri yaprak içerisinde öldürebilirsiniz. Veya o yaprakları koparıp imha edersiniz.

Kamkatlarınızı kendiniz beğenip aldıysanız, tabi ki en güzellerini seçtiniz. Seçtiğiniz kamkatlar yere kök atmışlardı muhtemelen, satıcı birşey olmaz gittiği yerde toparlanır diye size sattı. Sonuç bu.

Biz bu şekilde saksıda iken yere kök atmış bitkileri yerle irtibatlarını keser, gölge bir yerde kendini toparlayana dek bekletiriz. Sonra güneşe çıkarır problem yoksa müşteriye satarız.

Sizin yapacağınız en doğru şey, kamkat beslemekle ilgili bütün yazıları okuyup yapmanız gerekenleri yapmanız. Kamkatın kendine gelmesini beklemekten başka yapacağınız bir şey yok. Yapraklar dökülecek, dallar bir yere kadar kuruyacak. Eğer kamkatınız kurtulursa yeniden toparlanacak.merhabalar

eğer dediğiniz gibi olsaydı şuan sorunum çözülmüş ve bitkimi kurtarmış olurdum lakin bitkim dahada kötüye gidiyor yazdıklarınız karşısında çok şaşkınım galiba yazdıklarım ve paylaştıklarım sizi rahatsız etti ya ben yanlış yerdeyim ya da siz önyargılısınız.saygılarımla

VALİ
03-09-2012, 23:00
cevabınız için teşekkür ederim evet ben çözüm arıyorum bitki bile olsa bir canlının göz göre göre yok olmasına tahammül edemiyorum elimden gelen herşeyi yapmak istiyorum gerisi allaha kalmış.forumuda baştan sona kadar okudum benzerlik gösteren sorun ya da sorunlar mevcut elbette karşılaştırıyorum ama fotoğrafları koymama rağmen çözüm bulamadım ve gerek forumdaki ve kaynaklardaki bilgiler gerekse bitki koruma müdürlüğünün vermiş olduğu bilgiler aklımı karıştırmakta örnek olrak şöyle söylim bitki korumadakiler iklim uygun değil burada olmaz diyip kesin yargıda bulunurken buradan(ısparta) daha soğuk olan ankara,konya ve hatta karlı bir resmide var zonguldaklı bir üyemizin ve kamkatı sapasağlam oluşu çelişkileri artırmakta ben canlıya değer veriyorum bu bir bitikide olabilir hayvanda veya insanda bizlerde bu forumda gerek sorunlarımızı gerekse etkinliklerimizi paylaşıyorsak sıkıntı olmamalı. verilen tüm cevaplara teşekkür ediyorum umarım kamkatlarımı yaşatırım sağlıcakla kalın...

mrduran
03-09-2012, 23:07
merhabalar

eğer dediğiniz gibi olsaydı şuan sorunum çözülmüş ve bitkimi kurtarmış olurdum lakin bitkim dahada kötüye gidiyor yazdıklarınız karşısında çok şaşkınım galiba yazdıklarım ve paylaştıklarım sizi rahatsız etti ya ben yanlış yerdeyim ya da siz önyargılısınız.saygılarımla

Merhaba efendim,

Burada münakaşa etmiyoruz. Kurallar çerçevesinde ben sizi, siz de beni eleştiriyorsunuz. Haklısınız.

.....''biri çıkıp birşey söylemeyecekmi bitkimin ölmesinimi bekleyeceğim bu forum neden böyle oldu''....

demişsiniz.

Bende size neden hastahanelerde ''Morg'' var o zaman der saygılarımı sunarım.

Bu konuyu devam ettirmeyelim lütfen.

İyi günlerde yaşayın, yaşatın inşallah.

VALİ
04-09-2012, 02:38
Merhaba efendim,

Burada münakaşa etmiyoruz. Kurallar çerçevesinde ben sizi, siz de beni eleştiriyorsunuz. Haklısınız.

.....''biri çıkıp birşey söylemeyecekmi bitkimin ölmesinimi bekleyeceğim bu forum neden böyle oldu''....

demişsiniz.

Bende size neden hastahanelerde ''Morg'' var o zaman der saygılarımı sunarım.

Bu konuyu devam ettirmeyelim lütfen.

İyi günlerde yaşayın, yaşatın inşallah.

siz benim yazdıklarımı okumayın bir zahmet. sizdende iyilik geleceğini zannetmiyorum ben sorunlarla uğraşıyorum yardımcı olmak yerine siz artislik yapıyorsunuz amacınız nedir anlamadım başınıza böyle bir olay gelirse görürüm bende sizi.:mad:

VALİ
04-09-2012, 02:41
Merhaba,

Kamkatlarınızın kurtulması sorduğunuz soruların cevaplanmasına bağlı değil.

Siz kesin çözüme dair birşeyler yazmamızı bekliyorsunuz. Bu iş uzaktan yardım şeklinde olmaz, olur diyorsanız kamkatla ilgili bütün yazılan mesajları tek tek okuyup işinize yarayacak yerleri almanızı öneririm.

1-2 tane galeri güvesi görüldü diyede ilaçlama yapılmaz, toplu iğne ucuyla güveleri yaprak içerisinde öldürebilirsiniz. Veya o yaprakları koparıp imha edersiniz.

Kamkatlarınızı kendiniz beğenip aldıysanız, tabi ki en güzellerini seçtiniz. Seçtiğiniz kamkatlar yere kök atmışlardı muhtemelen, satıcı birşey olmaz gittiği yerde toparlanır diye size sattı. Sonuç bu.

Biz bu şekilde saksıda iken yere kök atmış bitkileri yerle irtibatlarını keser, gölge bir yerde kendini toparlayana dek bekletiriz. Sonra güneşe çıkarır problem yoksa müşteriye satarız.

Sizin yapacağınız en doğru şey, kamkat beslemekle ilgili bütün yazıları okuyup yapmanız gerekenleri yapmanız. Kamkatın kendine gelmesini beklemekten başka yapacağınız bir şey yok. Yapraklar dökülecek, dallar bir yere kadar kuruyacak. Eğer kamkatınız kurtulursa yeniden toparlanacak.

merhabalar sayın kutlu malesef 1-2 zannedilen galeri güveleri yoğun bir şekilde bulunmakta ve toprağında küçük beyaz sineklere rastladım şimdilik organik gübre takviyesi yaptım mosplan isimli ilacı kullanmalımıyım yoksa zehirsiz doğal bir ilaçla kurtulmak mümkünmüdür saygılarımla.