Bağlan

View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12

mustafa_myb
10-04-2016, 20:28
Merhaba arkadaşlar,
Gördüğüm ve tahmin ettiğim kadar bilgi paylaşayım. Anlaşılan ya gözle görülemeyen bir zararlı ya da bir hastalık, çünki dar bilgi ile anlayabildiğim bu. Çok büyük bir problem değil bence ama yaprak biti için forumda tarifini bulabileceğiniz, doğal ilaçtan yapmanızı, en azından koruma amaçlı öneririm. Yaprakların dökülmesi çok büyük bir problem değil bence, zamanla yerine alışacaktır. Çok fazla sulamayın. Kolay gelsin.

BAYBURT
11-04-2016, 13:12
Herkese selamlar aranıza trabzondan katıldım ve sizlere bir sorum olacak.Birbuçuk ay önce 3 yaş bir kamkat aldım aldığım günden beri balkonundan duruyor.10 günde bir düzenli olarak suluyorum 1 kere yarım çay kaşığı toz demir sülfat verdim .ancak bu gün itibari ile yapraklarının hemen hemen bütünü döküldü. Bu yapraklar neden dökülmüş olabilir. Birde ağaç bir daha kendine gelirim gelirse yeni filizlenir ve çiçeklenme ne zaman olur.

Mutlu Kutlu
12-04-2016, 07:45
Kamkat ve diğer bitkilerde toprak kuruması sonrası sulama yapılmalı. Periyodik günlerde sulama yapmak, geri dönülmesi zor hasarlara yol acar.

Toprak kurumadan suladiginizda kılcal kökler aşırı nem ve sudan dolayı curur. Toprak 2-3 gün susuz kuru kalirsa kılcal kökler kurur. Her iki durumda bitki sağlığı bozulur, belirti olarak yaprak döker son aşama dallar kurur ve ölür.

Bilinçsiz kullanılan gubrelerin sonuçları, cogu zaman pismanlikla sonuçlanır. Dengeli besinleri bilinçli kullanin.

Herkese selamlar aranıza trabzondan katıldım ve sizlere bir sorum olacak.Birbuçuk ay önce 3 yaş bir kamkat aldım aldığım günden beri balkonundan duruyor.10 günde bir düzenli olarak suluyorum 1 kere yarım çay kaşığı toz demir sülfat verdim .ancak bu gün itibari ile yapraklarının hemen hemen bütünü döküldü. Bu yapraklar neden dökülmüş olabilir. Birde ağaç bir daha kendine gelirim gelirse yeni filizlenir ve çiçeklenme ne zaman olur.

TCM
12-04-2016, 10:15
Bu arkadaş hediye geldi, dışarı diksem yer uygun değil, evin bahçesinde de bir tane var zaten. İşyerinde odanın içerisinde dursa olmaz mı? difenbahya ve banjamin ile kardeş kardeş otursalar.

605060

605061

Selçuk Boz
12-04-2016, 22:28
Bu arkadaş hediye geldi, dışarı diksem yer uygun değil, evin bahçesinde de bir tane var zaten. İşyerinde odanın içerisinde dursa olmaz mı? difenbahya ve banjamin ile kardeş kardeş otursalar

Eğer bulunduğu oda güneşli ve havadar ise olabilir. Yine de, balkon da olsa dışarıya koymanız bitki için en iyisi.

BAYBURT
13-04-2016, 02:04
İşte yapraklarını döken kamkatım.acaba birdaha eski sağlıklı günlerine dönemi. Dönerse ne yapmam gerek. Ve içinde bulunduğumuz ay itibari ile nezaman sağlığına kavuşur.

BAYBURT
13-04-2016, 02:13
Fotoğraf yükleyemedim yükleme hatası veriyor

egenin sultanı
14-04-2016, 10:54
1,5 ay önce siparişle getirttiğim kamkatımı işyerindeki odama koymuştum. 1 müddet sonra yaprak döktü ve şimdi de dallarında örümcek ağları ve meyvelerin üzerinde de nokta büyüklüğünde kırmızı canlılar var. :( Ne yapmam gerekiyor?

Mutlu Kutlu
14-04-2016, 11:05
Kırmızı örümcekler saldırmış, çok hızlı çoğalıyorlar. En az 1 er hafta ara ile 3 kere ilaçlamak gerek, yumurta bırakıyorlar. İlaçlamak yumurtalara zarar vermiyor, bu yüzden 1 hafta sonra çatlayan yumurtalardan yeni kırmızı örümcekler devam ediyor.

İlaçlama yapmazsanız ne ölür ne adam olur. Bol güneş, dengeli besinlerle kamkatınız ilaçlama sonrası yeniden sağlığına kavuşur. 1,5 ay önce siparişle getirttiğim kamkatımı işyerindeki odama koymuştum. 1 müddet sonra yaprak döktü ve şimdi de dallarında örümcek ağları ve meyvelerin üzerinde de nokta büyüklüğünde kırmızı canlılar var. :( Ne yapmam gerekiyor?

egenin sultanı
14-04-2016, 12:38
Çok teşekkürler Mutlu Kutlu, hemen uygulayacağım.

Kırmızı örümcekler saldırmış, çok hızlı çoğalıyorlar. En az 1 er hafta ara ile 3 kere ilaçlamak gerek, yumurta bırakıyorlar. İlaçlamak yumurtalara zarar vermiyor, bu yüzden 1 hafta sonra çatlayan yumurtalardan yeni kırmızı örümcekler devam ediyor.

İlaçlama yapmazsanız ne ölür ne adam olur. Bol güneş, dengeli besinlerle kamkatınız ilaçlama sonrası yeniden sağlığına kavuşur.

Serram61
15-04-2016, 19:29
*** bende dün 1 adet kumkuat aldım saksıda değildi ben ekecegim saksıya hayvan gubresiyle toprağı karistirabilecegim söylendi nasıl ekmeliyim

fidans
24-04-2016, 13:26
Merhabalar, Foruma yeni uye oldum. Disaridan takip ediyordum. Bugun Kumkuat fidani aldim ve balkona bir saksiya ektim. Cok heyecanliyim cunku ilk gordugumden bu yana uzun sure adini sonra da kendisini aradim. Bir cicekcide rastladim ve 400 TL fiyat bicti. Ben de sansimi baske yerde denedim ve bu fidani buldum. Cicek ve agac dikiminden pek anlamadigim icin forumu okudum. Kendimce birseyler yapmaya calistim. Bu fidanim hakkinda yorumunuzu alabilirsem bana ve bitkime cok destek olursunuz. Sevgiler

safaguclu
25-04-2016, 17:23
Kamkat ne zaman çiçek açar? Bizimki sezonu kaçırdı mı acaba?

cockpit
25-04-2016, 18:03
Merhabalar, Foruma yeni uye oldum. Disaridan takip ediyordum. Bugun Kumkuat fidani aldim ve balkona bir saksiya ektim. Cok heyecanliyim cunku ilk gordugumden bu yana uzun sure adini sonra da kendisini aradim. Bir cicekcide rastladim ve 400 TL fiyat bicti. Ben de sansimi baske yerde denedim ve bu fidani buldum. Cicek ve agac dikiminden pek anlamadigim icin forumu okudum. Kendimce birseyler yapmaya calistim. Bu fidanim hakkinda yorumunuzu alabilirsem bana ve bitkime cok destek olursunuz. Sevgiler

Hayırlı olsun :) Yaprakları ; balkonun boyası ve çekim saat, nedeniyle mi sarımsı çıkmış?

Kamkat ne zaman çiçek açar? Bizimki sezonu kaçırdı mı acaba?

Sayın"safaguclu"

Daha İstanbul'a yaz gelmedi :)

Tabii ki cinsine, yerine, bakımına da bağlı olarak nisan-ağustos yani yaz aylarında çiçek açıyorlarmış, ben daha geçen yılın meyvelerini tümüyle hasat etmedim. Belki bu yüzden sorun da yaşanabilir bu yaz.

putko
29-04-2016, 07:44
Buda benim kumkuat'ım. Aldığımda üzerinde 30'a yakın meyve vardı. Evin içinde kötüye gidiyor diye apar topar topladım. Havalar iyileşince dışarıya taşıdım.Gece 3 dereden soğuk olmadı. Rüzgar almayan güney doğu cephe bir terasda ikamet ediyor. Ama bir türlü memnun edemiyoruz bu bitkiyi. Ankara'yı sevmiyor sanırım. Gerçi terasda da köşe bucak çok gezdi. Belki o durumada hassasiyeti vardır. Şuan üzerinde hiç çiçek yok. Sanırım artık çiçek çıkarması gerekirdi, yaprakda çıkarmıyor ama çok aşşağılardan yeni sürgünler görüyorum gövdeden.

Merak ettiğim acaba, saksısını şuanki toprağı ile büyütmem nasıl bir etki eder. Başta sulamada hatalar yaptım ama şimdi iyice kurumadan sulamıyorum. Ama yaprakları diğer narenciyelere göre sert ve koyu renk.

Birde forumda gördüğüm fotoların çoğunda dallar yukarıda birikmiş. Benim ağacımda ise göreceğiniz üzere aşağıdanda bir çok dal var ve bunların üzerinde hiç meyve yoktu. Zaten alt dallar meyve vermez diye okuduğumu hatırlıyorum. Onları kesmeli miyim?

608806

608807

Serram61
24-05-2016, 14:00
*** kamkat ağacı aldım geldiğinde meyveliydi meyveler bitti ama cicekde açmadı hiç yardımcı olun havalarda mi besinsiz mi

Tolgahan61
27-05-2016, 00:21
Arkadaslar bu fidani aldigimizda hangi tur olmasi gerekiyor ?

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Oxcobis
27-05-2016, 00:39
Merhabalar yaklaşık 3 aydır kamkatımla yaşıyorum hicbir sorun yoktu kamkatım mahsül verdi topladıkdan spnra mayıs başı budama yaptım , daha sonra ağacın dalları kararmaya başladı bir iki dalı kararan yerin altından kestim , oraları kurtardır fakat gecen gün agacın ana dal tepesini kesmek zorunda kaldım , ağac büyümeye devam eder mi yoksa kestiğim yerdr kalır mı lütfen yardım edin :( birde aşıdan yeni bir filiz cıktı ve kocaman büyüdü onu kesmek istemiyorum meyva verir mi hasat zamaı

Mutlu Kutlu
27-05-2016, 06:42
Sizin kamkat bitmiş, çok uzun süre kuytu yerde yaşatmaya çalışmışsınız. Kuytu yerlerde kesinlikle yaşamaz, az da olsa güneş görmeli. Çıkan sürgün kamkat sürgünü değil, anaçtan çıkan piç diye tabir ettiğimiz turunç sürgünü. Kısaca çöp olmuş kamkatınız.

Bir daha kamkat vb. bitki besleyecekseniz isteklerini iyi inceleyin ve yerine getirin. Sadece saksıya dikip, arada bir su vermekle sağlıklı bir bitki besleyemezsiniz. Onlarda bir canlı, istekleri talepleri var.Merhabalar yaklaşık 3 aydır kamkatımla yaşıyorum hicbir sorun yoktu kamkatım mahsül verdi topladıkdan spnra mayıs başı budama yaptım , daha sonra ağacın dalları kararmaya başladı bir iki dalı kararan yerin altından kestim , oraları kurtardır fakat gecen gün agacın ana dal tepesini kesmek zorunda kaldım , ağac büyümeye devam eder mi yoksa kestiğim yerdr kalır mı lütfen yardım edin :( birde aşıdan yeni bir filiz cıktı ve kocaman büyüdü onu kesmek istemiyorum meyva verir mi hasat zamaı

Selçuk Boz
27-05-2016, 08:52
Sizin kamkat bitmiş, çok uzun süre kuytu yerde yaşatmaya çalışmışsınız. Kuytu yerlerde kesinlikle yaşamaz, az da olsa güneş görmeli. Çıkan sürgün kamkat sürgünü değil, anaçtan çıkan piç diye tabir ettiğimiz turunç sürgünü. Kısaca çöp olmuş kamkatınız.

Bir daha kamkat vb. bitki besleyecekseniz isteklerini iyi inceleyin ve yerine getirin. Sadece saksıya dikip, arada bir su vermekle sağlıklı bir bitki besleyemezsiniz. Onlarda bir canlı, istekleri talepleri var.
Merhabalar yaklaşık 3 aydır kamkatımla yaşıyorum hicbir sorun yoktu kamkatım mahsül verdi topladıkdan spnra mayıs başı budama yaptım , daha sonra ağacın dalları kararmaya başladı bir iki dalı kararan yerin altından kestim , oraları kurtardır fakat gecen gün agacın ana dal tepesini kesmek zorunda kaldım , ağac büyümeye devam eder mi yoksa kestiğim yerdr kalır mı lütfen yardım edin :( birde aşıdan yeni bir filiz cıktı ve kocaman büyüdü onu kesmek istemiyorum meyva verir mi hasat zamaı

Sayın Oxcobis, çıkmayan candan ümit kesilmez. Bitkinizi kesinlikle çöpe atmaya kalkmayın. Bitkinizi derhal havadar bir yere (mutlaka dışarıya) alın. Fazla sulamayın. Şu an kamkatlar yeni yeni uyanmaya başladı.

Aşının altından gelen sürgün, "üç yaprak portakalı, Flying Dragon (Uçan ejder)" gibi pek çok adla bilinir. Anacınızın cinsi bu. Kesinikle turunç değil. Detaylı bilgiyi buradan (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3444.htm) ve buradan (http://www.turuncgiller.com/turuncgillerde_kullanilan_anaclar.htm) elde edebilirsiniz.

Bitkinizin aşılı kısmının kuruma olasılığına karşı, bence anaçtan çıkan üç yaprak sürgününü şimdilik kesmeyin. Eğer bitkiniz aşıya kadar kurursa, bu sürgünü istediğiniz bir narenciye cinsine aşılamak için kullanabilirsiniz.

Aşılı kısmın üzerindeki dallar(kamkat kısmı) tomucuklanmaya başlarsa, bu sürgünü(üç yaprak) derhal budak bırakmayacak şekilde kesin. Eğer kamkat kısmı kurursa; bu sefer sürgünü(üç yaprak) muhafaza edin, bitkinin diğer kısmını budak bırakmayacak şekilde kesin.

Kışın donlar haricinde bitkiniz mutlaka dışarıda olmalı.

Kolay gelsin.

Oxcobis
27-05-2016, 10:11

Bir daha kamkat vb. bitki besleyecekseniz isteklerini iyi inceleyin ve yerine getirin. Sadece saksıya dikip, arada bir su vermekle sağlıklı bir bitki besleyemezsiniz. Onlarda bir canlı, istekleri talepleri var.

Bitki cam kenarında ev sürekli hava alıyor zaten, sürekli de güneş görüyor , sorunun topraktam olduğunu düşünüyorum aşırı nemli toprak , bu arada yollladığınız enerji icin sağolun , bi canlıya çöp demek ne kadar doğru bilemedim

cockpit
27-05-2016, 10:34
Geçmiş olsun :(

Sayın "Selçuk Boz"un açıklamalarına şunları eklemek isterim. Alttan çıkan sürgünü kesecekseniz ve (fotolardan anlayamadım) toprak altından çıkıyor ise anacın da çürümesini hızlandırmamak için aşı macunu vb. ile izole edin.

Ayrıca içeride bakmayı sürdürecekseniz o toprak nemi kolay gitmez. Bu durumdaki bitkinin toprağının değişimi düşünülebilir ancak gene can suyu verileceğinden mutlaka bol ışıklı, açık bir balkona çıkarmak gerekecek. Maalesef ne kadar havadar/güneşli olsa da içerisi ile dışarısı "gece" olayı yüzünden aynı değerde olmuyor.

Saygılar

_Reyyan_
16-06-2016, 01:39
Merhabalar, 2 sene önce bana kumkuat hediye geldi. O zamandan beri klinik ortamında cam kenarında oldukça güneş alan (bina giydirmesinden dolayı gölgeli güneş diyebilirim) ve havadar bir ortamda duruyor. 2 senedir meyvesi ve çiçeği mevsim farketmeksizin hiç eksik olmadı diyebilirim.Ancak son bir ayda eski yaprakların hepsi ucundan sararmaya başladı ve söndü. Kumkuatların da rengi beyazladı ve örümcek ağları var fakat kırmızı örümcek göremedim. ayrıca hala yeni kumkuatlar veriyor. Yaprakları dökülmeye başlayınca burayı da okuduktan sonra evimin balkonuna koydum. Neredeyse bütün yapraklarını döktü. İlaçlamalı mıyım? Budamalı mıyım? Çok güzel göründüğü için meyvelerini koparmaya kıyamıyordum bozulunca koparıyordum yanlış bir uygulama mıdır? kopan meyvenin dalının ucunu buduyordum. Eğer bir şeyleri tekrar ettiysem özür dilerim fakat okuduğum her hikayede az da olsa farklılıklar vardı, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

sametsarkin
21-06-2016, 16:10
Merhabalar, benim de mart ayında aldığım 3 yaşında olduğu söylenen kumkuatım var. Güzel güneş alan hafifte rüzgar alan bir yerde. mesajların çoğunu okudum araştırdım. benim kumkuatımda yaprak dökülmesi var. çok büyük hızda yapraklarını döküyor. ancak yaprakların tamamı aynı tarzda kahverengi lekeler biçiminde dökülüyor. buna nasıl bir çözüm bulabilirim. Besin takviyesimi yapmam gerekiyor. yerinimi değiştirmeliyim. hangi üründen uygulamalıyım. yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.
http://i.hizliresim.com/5VyN6j.jpg
http://i.hizliresim.com/1dEp5N.jpg

murathanoglu
26-06-2016, 16:13
Merhabalar eşimle arkadaşlarda gördükten sonra internetten sipariş vererek bir adet kumkuat aldım hemen saksısını büyüterek değiştirdim, evim bahçeli olduğu için şu an evin verandasına çıkarttım ve orada duruyor havalar serinlemeye başlayınca içeriye alacağım. Ağacım şu anda çok canlı yeni dallar ve yapraklar çıkarttı ancak çiçeklenme henüz başlamadı, bu konuda birkaç tane sorum olacaktı.
1. Çiçeklenmesi ne zaman olur.
2. Tek ağaç olduğu için döllenmesinde problem yaşarmıyım.
3. Yaz aylarında evin verandasında durmasının bir mahsuru varmı.

Sergüzen
26-06-2016, 20:24
Kumkatlar senede iki defa çiçekleniyor (en azından benimkiler) Nisan ayındaki çiçekler şu anda meyveye döndü. Dün baktığımda da çok miktarda çiçek tomurcukları vardı. Bir kaç gün içinde onlarda açarlar. Şu anda bitki üzerinde meyve ve çiçek var. Döllenmede problem yaşamazsınız. Güneş alan havadar bir yerde durması bitkinin sağlığı açısından faydalı. Benimkiler sabah güneşi alan bir yerde duruyorlar. Sulamayı eksik etmeyin. 7 senedir iyi de meyve alıyorum. Kışları ise kapalı ve çok soğuk olmayan bir ortamda geçiriyorlar.

safaguclu
26-06-2016, 21:28
Merhaba,
Kamkatım balkonda duruyor, geçen hafta çiçek açmıştı, çiçeklerin yarısı meyva çıkarttı ancak yarısı kurudu. Sebebi ne olabilir?
Bu hafta yeni tomurcuklar çıkmaya başladı, inşallah bu sefer daha çok meyva tutar.

murathanoglu
27-06-2016, 08:51
Kumkatlar senede iki defa çiçekleniyor (en azından benimkiler) Nisan ayındaki çiçekler şu anda meyveye döndü. Dün baktığımda da çok miktarda çiçek tomurcukları vardı. Bir kaç gün içinde onlarda açarlar. Şu anda bitki üzerinde meyve ve çiçek var. Döllenmede problem yaşamazsınız. Güneş alan havadar bir yerde durması bitkinin sağlığı açısından faydalı. Benimkiler sabah güneşi alan bir yerde duruyorlar. Sulamayı eksik etmeyin. 7 senedir iyi de meyve alıyorum. Kışları ise kapalı ve çok soğuk olmayan bir ortamda geçiriyorlar.

Çok teşekkür ederim Sergüzen kış için problem yok evim kaloriferli, zaten bir evde bir kış geçirdi gayet iyi durumda.

Sergüzen
03-07-2016, 15:00
Kumkatlarımda son durum. Meyve ve çiçek.

Sergüzen
03-07-2016, 15:03
Devamı

safaguclu
03-07-2016, 16:29
Merhaba,
Kamkatım balkonda duruyor, geçen hafta çiçek açmıştı, çiçeklerin yarısı meyva çıkarttı ancak yarısı kurudu. Sebebi ne olabilir?
Bu hafta yeni tomurcuklar çıkmaya başladı, inşallah bu sefer daha çok meyva tutar.

Çiçeklerin bir kısmının meyvaya dönmeden kurumasının sebebi ne olabilir? Yardımcı olabilecek var mı?

Sergüzen
04-07-2016, 21:28
Bütün çiçekler meyveye dönecek diye bir kural yok. Çiçeklerin bir kısmı mutlak dökülecek. Çünkü hepsi döllenemiyor.

gurbik67
05-07-2016, 23:36
kamkat iç mekan bitkisi değildir, mutlaka soğuklaması gerek, direk güneşe maruz kaldığında bitki yaprakları sararıp döküleceği gibi meyveye yatmayacaktır.

toprağına demir tozu ya da paslı çivi batırın ve bir miktar potas gübre ile sağlığına kavuşacaktır.

kedom
10-07-2016, 19:21
arkadaslar aliexpresden merak için pekçok meyve tohumu aldım bunarda içinde kamkat tohumu ve bonsai mini limon tohumu da var ve adamlar konuda çok iddialılar ve internet üzerinden satın alanların genelde 1000 2000 3000 gibi raitingleri ve % 98 olumlu geri dönüş var ucuz olduğu için aldım bugünde bahause den silindir şeklinde tohum çimlendirme torfları var 0.8 mm yüksekliğinde ve 3.5 buçuk cm çapında ortasında tohum deliği var ve tohumu koyup 100 ml su döküyorsun ve 5 6 kat büyüyerek su tutuyor ve tohumu tamamen kapıyor çimlenmesi için yapmam gereken bir ön işlem varmıdır yoksa direk ekip beklemeye başlamam mı gerekli mi

ilgilenip cavplama zahmetinde bulunan ve yorum yapacaklara şimdiden teşekkürler

kemal doğan
antalya
54 emekli

tülin80
29-07-2016, 10:05
*** yeniyim kimse varmı?

turgutkorkut
29-07-2016, 20:40
Çiçek açtı ağacım ama çiçektin sonra meyveler dökülüyor çok üzülüyorum lütfen yardım edin meyveler diplerinden kopuyor üzüm çekirdeği kadar boyları

limonia
29-07-2016, 21:14
Kamkat ağacım bundan iki ay gibi bi zaman önce çiçek açtı ve çiçeklerinin hepsini geri döktü aynı şekilde limonda.

Şuan yine çiçek açıyor kamkat ve yine dökülmesini istemiyorum ne gibi şeyler yapabilirim şu an güneş gören bir yerde.

Bundan üç gün önce güvercin gübresi verdim.

Yardımcı olursanız sevinirim..:)

carizma_009
05-08-2016, 19:23
Güvercin gübresiyle olacak iş değil.Bir tarım bayisine gidin saksı için uygun sulanabilir denge gübresi(18+18+18 veya 20-20-20 alın 10-15 gün arayla etrafına iki çay kaşığı serperek bol sulayınız eriyip yayılsın ve kamkat muhakkak en güneşli yerde dursun.Gübre ve yardım isterseniz bize özel mesaj atabilirsiniz.

cockpit
16-09-2016, 10:15
............... kamkat muhakkak en güneşli yerde dursun..............

Değerli arkadaşlarım, alıntı yaptığım bu ifade; yöreye, bitkiye, aya göre dikkatle değerlendirilmelidir.

"En güneşli yer (Direkt güneş alan)" ile "Bol güneş ışığı alan yer (çok kısa süreli de olsa direkt güneşe maruz kalabilen ancak uzun süre güneş ışığının eksik olmadığı)" kavramlarını birbirinden ayırmadığımız takdirde pek çok bitkimizi yitiriririz.

Saygılarımla.

Serram61
26-09-2016, 08:58
*** kamkat agacimin meyvelerinde beyaz yassı böcekler fark ettim ne yapabilirim çoğu meyveye yapışmış

Serram61
26-09-2016, 23:00
Yardımcı olursanız sevinirim beyaz şekilde görünenler beyaz yassı böcek bazıları mercimek büyüklüğünde şimdiden teşekkürler

Policebmw
14-10-2016, 16:27
Merhaba forumda yeniyim kumkat hakkında tecrübesizim annemden emanet olarak aldığım ve aldığımda meyvası olan kumkatımı yaklaşık 20 gün işlerim sebebiyle sulamayı unuttum ve bitki yaprakları sararıp kurudu ve tamamen yapraklarını döküp dallarıda kurudu daha sonra sulamaya başladım filizlendi kuruyan dallarını budadım filizler ilk haftalar sağlıklı ve diriydi şimdi filizlerde boynunu bükmeye ve solmaya başladı lütfen bu bitkimi kurtarmak istiyorum yardımcı olurmusunuz

Policebmw
14-10-2016, 16:45
Buraya resim göndermek istiyorum nasıl yükleyebilirim

Muhsin Hanif
15-10-2016, 01:51
Buraya resim göndermek istiyorum nasıl yükleyebilirim

Merhaba,

Bu linkte forumla ilgili bilgiler var. (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_777) Okumanız faydalı olacaktır.

M-emin
23-10-2016, 08:06
Kumquat'ın hastalıkları ve tedavileri nasıl bilen varmı?Yaprakları zamklı gibi oldu....yeni de almıştım ,ne yapacağımı bilemedim.....

anarius
15-11-2016, 21:23
Çok sessiz kalmış forum, biraz hareketlilik gelsin :)

Meyvelerin bazılarının üzerinde kahverengi lekeler var, hafif yumuşak gibiler ve yaprakların bazıları ana damar boyunca içe doğru katlanmış biraz. Bunun nedeni ne olabilir, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Bir de gübreden anlayan bir arkadaş son fotoğraftaki gübrenin içeriğine bakıp kumkuat için uygun olup olmadığı konusunda fikir verebilir mi? Ben araştırdım konuyu biraz, NPK oranı 5-1-3 öneriliyormuş kumkuatlara, fakat bu gübre de olabilir sanki (NPK=2-1-2 civarı). İz elementler de içeriyor: demir ve mangan özellikle. Ne dersiniz?

Selçuk Boz
16-11-2016, 14:11
Çok sessiz kalmış forum, biraz hareketlilik gelsin :)

Meyvelerin bazılarının üzerinde kahverengi lekeler var, hafif yumuşak gibiler ve yaprakların bazıları ana damar boyunca içe doğru katlanmış biraz. Bunun nedeni ne olabilir, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Bir de gübreden anlayan bir arkadaş son fotoğraftaki gübrenin içeriğine bakıp kumkuat için uygun olup olmadığı konusunda fikir verebilir mi? Ben araştırdım konuyu biraz, NPK oranı 5-1-3 öneriliyormuş kumkuatlara, fakat bu gübre de olabilir sanki (NPK=2-1-2 civarı). İz elementler de içeriyor: demir ve mangan özellikle. Ne dersiniz?

Bitkinizde, zararlı kaynaklı herhangi bir hasar göremedim. Nasıl bir ilaçlama ve gübreleme rejimi uyguladığınızı bilmiyorum ama, yapraklardaki ve meyvelerdeki durum; ilaç ve/veya ( yapraklara uygulanan) gübrenin aşırı, ya da güneş altında uygulanmasından ileri gelmiş olabilir.

Gübreniz 2-1-2 değil, 14,5 - 7 - 14,5! Dikkatli kullanın.

Kolay gelsin.

anarius
16-11-2016, 14:37
Sayın Selçuk Boz,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Ağacı alalı 1 aya yakın oluyor. Henüz gübre veya ilaç kullanmadım. İlk besin takviyesini kış sonlarına/ilkbahar başlarına doğru uygulamayı düşünüyorum.

Şimdilik üst toprağı kurudukça suluyorum, yapraklarına su püskürtüyorum, o kadar. Bir de birkaç günde bir saksıyı kendi ekseninde 90 derece çeviriyorum tüm dallar güneş alabilsin diye.

Gübre hatırlatması için teşekkürler. Oran olarak ifade etmeye çalışmıştım. Daha az miktarda verilmesi gerek tabi yoksa istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Sadece bu gübrenin kumkuata uygun olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

anarius
17-11-2016, 11:34
Kumquat'ın hastalıkları ve tedavileri nasıl bilen varmı?Yaprakları zamklı gibi oldu....yeni de almıştım ,ne yapacağımı bilemedim.....

Sayın M-emin, fotoğraflarını paylaşırsanız yardımcı olabiliriz.

anarius
17-11-2016, 11:43
Yeni kumkuat alacaklara tavsiyem, ürünü görmeden almayın. Ben fidelikten aldım örneğin, kumkuatlar arasından en sağlıklısını, üzerinde en fazla meyvesi olanını seçebildim. Hepsi aynı fiyat halbuki...

İnternetten alınca böyle bir lüksünüz olmuyor ve gerçekten çok farkediyor. İlla internetten alacaksanız ve alacağınız tarafla güven bağınız yoksa, gönderilecek bitkinin fotoğrafını isteyebilirsiniz.

mystic1912
19-11-2016, 18:31
Merhaba ben de çekirdekten kamkat yetiştirmek istiyorum yardımcı olur musunuz?

safaguclu
19-11-2016, 20:16
Merhaba ben de çekirdekten kamkat yetiştirmek istiyorum yardımcı olur musunuz?
Merhaba, önceki mesajlarda detaylı anlatılmış. Çekirdekten yetiştirmek mümkün değil, gelenllikle turunç gövdesine aşılanarak yapılıyor.

anarius
27-11-2016, 10:32
Kumkuatla ilgili faydalı bilgilerin olduğu bir kitaptan paylaşım yapmak istiyorum.

Örneğin, rutin bakım kısmında şöyle yazıyor: Kumkuatlar ani sıcaklık değişikliklerini hiç sevmezler ve bu duruma yapraklarını dökerek tepki verirler. Bu, bitkilerin öldüğü anlamına gelmez ve bir sonraki ilkbaharda tekrar yaprak çıkarabilirler, fakat yapraklarını dökmesi yaşanan bir şokun sonucudur ve iyi değildir. Bitkinin ortamını değiştirecekseniz, bu şoku hafifletmek için bitkiyi yeni ortamına yavaş yavaş alıştırın.

Budama ve hastalıklarla ilgili de bilgiler mevcut.

Tam boyutlu görseller için:
http://i.imgur.com/BiZsW35.jpg
http://i.imgur.com/oe4Ld8w.jpg
http://i.imgur.com/EFETA0p.jpg

eroglu67
06-12-2016, 08:49
Bende Yeni İnternetten 2 adet Kamkat aldım. Gelince görecem. ve sizlerle tecrübelerimi paylasacagım. :)

atakan5858
07-12-2016, 13:12
*** arkadaşlar sizlerin sitenin yazılarınızı devamlı takip ediyorum cok güzel bilgiler deneyimler paylaşılıyor bir ay önce bende iki tane kamkat aldım biri antalyada gegetirttim üzerinde 124 tane meyva var hepside duruyor gayette güzel durumda birinide rizeden getirttdim oda meyvasızdı sizlerin bilgilerinizden yararlarak büüyüteceğim umarım başarılı olurum hepinize teşekkürler.

anarius
07-12-2016, 18:48
hayırlı olsun. daha nice yıllar meyvesini yemek nasip olsun. :)

gelişimini fotoğraflarla paylaşırsanız biz de takip etmiş oluruz. belki deneyimli arkadaşların yorumları da olur.

atakan5858
08-12-2016, 14:18
hayırlı olsun. daha nice yıllar meyvesini yemek nasip olsun. :)

gelişimini fotoğraflarla paylaşırsanız biz de takip etmiş oluruz. belki deneyimli arkadaşların yorumları da olur.
çok teşekkürler anarius ilginiz için en kısa zamanda fotoğraflarını ekleyeceğim.

eroglu67
13-12-2016, 12:30
Zonguldak'da evimde yetiştiriyorum suan saglıklı bir sorun yok.

http://resimyukle.xyz/resim/N5b8
http://resimyukle.xyz/resim/0PC7
http://resimyukle.xyz/resim/fP24
http://resimyukle.xyz/resim/7GyJ

anarius
28-01-2017, 12:02
Bazilari kisa omurlu oluyor, eger nemli tutarsaniz omru uzayabilir. 20 gun normal bir sure. Ben tohumdan kamkat meiwa cimlendirdim. Sorun cok yavas buyumesi.

Merhaba,

Sonucunu paylaşabilir misiniz?

anarius
28-01-2017, 12:04
Merhabalar,

Türkiye'nin herhangi bir yerinde Meiwa kamkat satışı yapan yer biliyor musunuz?

Nereden elde edebiliriz?

Teşekkürler.

srcgl
11-02-2017, 20:30
Herkese Merhaba,

İki ay önce aldığımız üzerinde 6 adet meyvesi bulunan kumkuatımız bir haftadır günde birkaç yaprak döküyor. Bugün üzerinde örümcek ağına benzer bir şey olduğunu gördük. Böcek veya zararlı olabilir mi? Şuan salonda kaloriferden uzak gün ışığı alan bir konumda. Açık balkona çıkartmamız yararlı olur mu? Bunlar zararlıysa hangi ilaç kullanılmalı. Şimdiden teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/R1WAqR.jpg (http://hizliresim.com/R1WAqR)

anarius
12-02-2017, 15:46
Herkese Merhaba,

İki ay önce aldığımız üzerinde 6 adet meyvesi bulunan kumkuatımız bir haftadır günde birkaç yaprak döküyor. Bugün üzerinde örümcek ağına benzer bir şey olduğunu gördük. Böcek veya zararlı olabilir mi? Şuan salonda kaloriferden uzak gün ışığı alan bir konumda. Açık balkona çıkartmamız yararlı olur mu? Bunlar zararlıysa hangi ilaç kullanılmalı. Şimdiden teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/R1WAqR.jpg (http://hizliresim.com/R1WAqR)

Bitkinin zararlılar saldırısına uğraması sonucu yaprak dökmesi normaldir. İlaç malesef bilemeyeceğim ama ben genelde 1 lt su + 1-2 damla bulaşık deterjanı spreyi formülünü kullanıyorum.

Benimkisi 4 mevsim balkonda. Hem kamkat soğuğa karşı çok dayanıklı. Hem cam arkasında gün ışığı alsa bile bazı ultraviyole ışınlar camdan filtreleniyor. Açık havada olması da doğallığa uygun.

İnşallah sağlığına kavuşur en kısa zamanda.

Trakyalı39
15-02-2017, 20:45
merhaba geçen hafta kamkat ta bir kaç kuru yaprak vardı şu anda ağaçın neredeyse yarısı kurudu meyvelerde herhangi bir sorun görünmüyor yaprakların bu kadar hızlı kuruyup dökülmesinin sebebi ne olabilir ?

anarius
15-02-2017, 21:11
Sayın Trakyalı39, buna neden olacak son zamanlarda farklı ne yaptınız? Bu yer değişikliği olabilir, gübrelenmiş olabilir, vb.

Trakyalı39
15-02-2017, 21:28
belirgin bir değişiklik olmadı her kış içeriye alır baharda bahçeye çıkarıyorum 4 ay oldu aynı yerde kasım ayında içeri almadan köküne çürümüş hayvan gübresi koymuştum benim haberim olmadan fazladan sulanmış olabilir bunlar dışında bir şey olmadı

anarius
16-02-2017, 11:36
belirgin bir değişiklik olmadı her kış içeriye alır baharda bahçeye çıkarıyorum 4 ay oldu aynı yerde kasım ayında içeri almadan köküne çürümüş hayvan gübresi koymuştum benim haberim olmadan fazladan sulanmış olabilir bunlar dışında bir şey olmadı
Anlık bir soğuk çarpmış olabilir mi?
Kamkat en ufak streste yaprak dökebiliyor. Az veya çok su. Yüksek veya düşük sıcaklık. Besin miktarı, vb. bir çok faktör var.
Dökülmeye devam ediyor mu, yoksa durdu mu?

Trakyalı39
16-02-2017, 21:44
üzerinde çok kuru yaprak var yeniler eklendi mi fark edemedim hemen ağaçtan düşmüyorlar kuru yaprakları temizliyeyim mi

anarius
20-02-2017, 06:22
üzerinde çok kuru yaprak var yeniler eklendi mi fark edemedim hemen ağaçtan düşmüyorlar kuru yaprakları temizliyeyim mi
Kendi haline bırakın bence, bitki dökeceği yapraklardaki besinleri çekip kendisi temizleyecektir.

Gelişme oldu mu?

Trakyalı39
20-02-2017, 17:22
çok hızlı değil ama yapraklar kurumaya devam ediyor bu sabah iki adet yeşil meyvelerden düşmüş bulunduğu yer hem refah hem ışık alıyor ama burada havalar ısınmaya başladı geceler +2 gündüzler 13-14 dereceye kadar çıkıyor yaklaşık 10 gün meteoroloji de eksi görünmüyor acaba dışarı çıkarsam ağaca iyi gelir mi? beklemekten başka hiç bir şey yapmıyorum :(

anarius
21-02-2017, 07:57
çok hızlı değil ama yapraklar kurumaya devam ediyor bu sabah iki adet yeşil meyvelerden düşmüş bulunduğu yer hem refah hem ışık alıyor ama burada havalar ısınmaya başladı geceler +2 gündüzler 13-14 dereceye kadar çıkıyor yaklaşık 10 gün meteoroloji de eksi görünmüyor acaba dışarı çıkarsam ağaca iyi gelir mi? beklemekten başka hiç bir şey yapmıyorum :(

Önceden belirttiğim gibi, kamkat soğuğa en dayanıklı narenciye çeşidi olarak biliniyor. Benimki tüm kışı balkonda geçirdi. Eksi dereceleri gördük. Yer ve sıcaklık değişikliklerini sevmedikleri için böyle yaptım.

Dışarı çıkarınca başta yine yaprak dökebilir ama merak etmeyin, ilkbaharın gelişiyle yeni gelişim başlar.

recrec_0342
06-03-2017, 15:01
Benıim için hüsrana dönen kamkat malesef tamamen kurudu, çaresini bir türlü bulamadım önceki yazılarımda resimleride vardı, şuan limon için uğraşıyorum, ama aklım kumkatta bir tanede ondan alıp tekrar deneyeceğim takipteyim..

anarius
06-03-2017, 15:09
Benıim için hüsrana dönen kamkat malesef tamamen kurudu, çaresini bir türlü bulamadım önceki yazılarımda resimleride vardı, şuan limon için uğraşıyorum, ama aklım kumkatta bir tanede ondan alıp tekrar deneyeceğim takipteyim..
Şevkiniz kırılmasın, ben de öncekine bakamamıştım, şimdi ikinci daha iyi.

Tlt
15-03-2017, 20:00
Merhaba arkadaşlar araniza yeni katıldım.Bunlar da benim kamkatlar ve calamondinler..

okursan
15-03-2017, 20:26
Bu aralar ben de kamkat almayı düşünüyorum. E-kamkat diye bir sitede fiyat olarak uygun satıldığını gördüm. Fidanlık sahibi aynı zamanda da öğretmen olan birisi olduğu için bana güvenilir gibi geldi. Daha önce alışveriş yapan oldu mu? Önerir misiniz?

Tlt
16-03-2017, 10:05
Ben dört defa aldım e kamkat tan iki tanesi çok güzel formlu iki tanesi hastalıklı geldi son ikisinde büyük hayal kırıklığı yaşadım..

okursan
16-03-2017, 11:39
Selamlar sayın Tlt. Son ikisinde nasıl sorunlarla karşılaştınız? Firma yardımcı olmadı mı? İlk iki kamkatınız nasıl? Hangi cins kamkatları tercih etmiştiniz?

Bir de bu sitede adettendir. Yeni gelen arkadaşlar buraya tıklayarak (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) kendilerini kısaca tanıtırlar. Aramıza hoşgeldiniz diyelim :)

Tlt
16-03-2017, 13:32
İlk aldığım tijli kamkatti iri olandan değil gayet sağlıklı ve üstü bol meyveli geldi sonra calamondin aldım yer değişimlerinde daha az strese girdiğinden dolayı 6 yaş aldım .calamondinlerden birini arkadaşa gondermistim o çok güzel yaprakları sağlıklı bol meyveli.bende muhtelif zamanlarda iki tane 6 yaş calamondin aldim son ikisi parazitli geldi galeri güvesi vardı yapraklarında hep larva doluydu yapraklar sararmisti tahminimce iz elementi eksikliğinden dolayı demir veya çinko eksikliği olabilir biri kurudu tamamen diğeri de çok sağlıksız duruyor tüm cabalarima rağmen kendine gelemedi

okursan
16-03-2017, 16:02
Firmaya bildirmediniz mi acaba? Sonuçta kusurlu-hastalıklı geldiyse değişmeleri lazımdı diye düşünüyorum.

schweps
29-03-2017, 17:52
Merhabalar,
Geçen sene un biti (beyaz toz gibi olup meyve dibinde ve körpe dalları saran) sarmıştı. Mekanik olarak temizledim. Kışın bazı dallarda kuruma başladı, kestim. Diğer dallar da kurumaya başlayınca toprağını değiştireyim dedim.
Ekli fotoğrafları inceleyip köklerin durumu ve ağacı nasıl kurtarabileceğim halkında yardımcı olabilecek vardır umarım.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170329/f32456585b5c7eace05f727dd30cbc1d.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170329/97e401cca64b13f043ae73bd5e91d72c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170329/5997b785535e31b1584881d72fafa8a5.jpg

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Alpaslandem
05-04-2017, 15:35
Buda benim kamkat fidanım,

http://i.hizliresim.com/01zo5R.jpg (http://hizliresim.com/01zo5R)

Tabi meyveler yendi

http://i.hizliresim.com/5gy1jD.jpg (http://hizliresim.com/5gy1jD)

Alpaslandem
05-04-2017, 15:37
Bol solucan gübresi ekledim, a101 den almış olduğum bitki toprağına. Yumurta kabuğu ezdim ve çivi gömdüm.

KMKT1
28-04-2017, 08:54
meraba arkadaşlar on gün önce kamkat aldım 10 içinde yaprakları yeşilken yapraklarını dökmeye başladı. neden olabilir

Alpaslandem
02-05-2017, 14:06
http://i.hizliresim.com/01Jky9.jpg (http://hizliresim.com/01Jky9)

http://i.hizliresim.com/4Pyk04.jpg (http://hizliresim.com/4Pyk04)

Yeni aldım sırf uyanmış ve asi yeri yüksekte diye. Yaklaşık 1 ay önce almış olduğum kamkat yaprak döküyor ve hiç bir uyanma belirtisi yok. Fotoğrafı aşağıda
http://i.hizliresim.com/YDZlD6.jpg (http://hizliresim.com/YDZlD6)

Alpaslandem
02-05-2017, 14:07
Toprağını değiştirmeli miyim dere kumu gibi geldi bana. 15 gün kadar bekleyeceğim yerine alışması için.

KMKT1
02-05-2017, 20:41
Kamkatin iyi görünüyor topragin cok eski degilse degistirmene gerek yok .. besin takviyelerinde bulunsan yeterli olacaktir. Diye düşünüyorum.

KMKT1
02-05-2017, 20:53
Kamkatim gür bir agac olmasına rağmen neredeyse butun yapraklarını döktü yapraklari yesil yesilken döküldü fakat bir kac gun sonra yeni yeni sürgünler vermeye başladı yaprak dokulmesinin sebebi ne olabilir

canbazoglu
06-05-2017, 12:13
Geçen seneden kalma meyveleri var yapraklarında hafif dökülme var

az miktarda azotlu gübre verdim geçmedi

acaba hangi ilaç veya gübre kullanmalıyım

https://i.hizliresim.com/Br51yj.jpg (https://hizliresim.com/Br51yj)

anarius
06-05-2017, 15:49

Hafif dökülme bu mevsimde normal olmalı. Yerine alışması zaman alabiliyor kumkuatta. Bence daha fazla gübre vb. vermeyin. Bol güneşli yerde dursun, toparlar.

Muhsin Hanif
13-05-2017, 02:16

Kırmızı örümcek olabilir, sanki onun zararına benziyor.
Kontrol edip ona göre bir ilaç kullanırsınız.

annebonsai
14-05-2017, 18:05
Fotoğrafını yüklemeye çalıştım ama kumkuat lar eğer görünürse durumları nasıl acaba torfa ektim.sebze pazarından aldım aldığımda torba içindeydi ve üstünde 2 adet meyve vardı eve getirdim birkaç hafta sonra saksıya aldım ve torfa diktim.daha sonra forumdan okuduğum kadariyla içine yumurta kabuğu koydum birde Paslı çivi batiracagim şimdi üst kısımlarda çiçek açtı çiçekler soldu ve meyveler göründü yaprakları hafif sarı gibi ve ince uzun kısaca umarım iyidir gelip gidip bakıyorum çok seviyorum çiçeklerin kokusu muhteşem başka yapmam gereken birsey varsa onuda yapmak isterim önerilerinizi bekliyorum.

annebonsai
15-05-2017, 17:50
Birde şunu sormak istiyorum bu fidanın sadece üst kısmı çiçeklendi daha sonra alt dallardada çiçek olusurmu

anarius
16-05-2017, 10:04
Birde şunu sormak istiyorum bu fidanın sadece üst kısmı çiçeklendi daha sonra alt dallardada çiçek olusurmu
Benim bildiğim sadece yeni dallar çiçek açar.

annebonsai
20-05-2017, 18:28
Yani bilemedim şimdi kamkat konusu hakkında tüm yorumları okudum birkaç fotoğrafta dallar çiçek ten görünmüyordu galiba ben onlara aldandım cevabınız için teşekkürler.

Uğu
30-05-2017, 17:05
649845
649846
649847
649848
Arkadaşlar yardımcı olursaniz sevinirim ben kumkuati 7 nisanda aldim üzerinde meyvesi vardı yedim hepsini bu aralar bi daha ciceklenecek galiba bide bir haftadır hattinden fazla heryerden filiz çıkarıyor deli gibi. Foto da da var mesela bir dalin ucundan 4 tane filiz çıkmış birakmam mi lazım yoksa daha iyi gelişimi için bir tanesini bırakıp digerlerini budayayım mı ? Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

anarius
30-05-2017, 19:03
649845
649846
649847
649848
Arkadaşlar yardımcı olursaniz sevinirim ben kumkuati 7 nisanda aldim üzerinde meyvesi vardı yedim hepsini bu aralar bi daha ciceklenecek galiba bide bir haftadır hattinden fazla heryerden filiz çıkarıyor deli gibi. Foto da da var mesela bir dalin ucundan 4 tane filiz çıkmış birakmam mi lazım yoksa daha iyi gelişimi için bir tanesini bırakıp digerlerini budayayım mı ? Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Budamaya gerek yok, kendi haline bırakın. Narenciyelerde budama genelde görüntü için yapılıyor diye biliyorum.

cooler
06-06-2017, 10:37
649845
649846
649847
649848

Kesinlikle budamayın.

cooler
06-06-2017, 10:49
Sizlere küçük küçük tavsiyeler vereyim naçizane
Yaklaşık 2-3 yıldır kamkat bakıyorum
Arada deney yapa yapa öldürdüklerimde oldu tabi.
Kamkatınıza toprak olarak bir miktar torf bahçe toprağını karıştırıp verin.
KAmkatınıza evde yemek için haşladığınız patatesin suyunu dökün (soğuk olacak tabi ki)
Bu kamkatın kök gelişimi için muazzam bir şeydir.
Yine ağacınıza yumurta kabuğunu parçalayıp toprağına gömün
Yine bir paslı çivi gömerek ağacın mineral dengesine pozitif etki etmiş olursunuz.
1,5 aydır eve akvaryum aldım
Su değişimlerinde pis suyu ağacın dibine ve diğer meksika limonu, biber-gül ve bosai me döküyorum
Gözle görülür derecede ağaçlarımda etki ettiğini söyleyebilirim
Bu arada yine 3 senedir bende olan meksika limonu 2. kez çiçek açtı ve bodur olmasına rağmen üzerinde 15 kadar limon tuttu. Epey de büyüdüler
Endüstriyel bitki gübrelerinden çok çok daha işe yaradığını söyelebilirim. KAmkatın geçen hafta yaklaşık 10 adet çiçek açtı ve neredeyse tümü tuttu.
Tabi bu öncü çiçeklenme. kamkatım orta büyüklükle. ve 15-20 gün sonra balkonumda kamkat çiçeği kokusu basacağına eminim.
Bu sene eğer bi deney faciasına kurban gitmezse 2-3 kilo kamkat almayı umuyorum.
Kamkat iç mekan bitkisi değildir. Mutlaka güneş ışığı ve rüzgar almak durumunda
Yer değiştirmeyi sevmez.

cooler
06-06-2017, 10:55
Yani bilemedim şimdi kamkat konusu hakkında tüm yorumları okudum birkaç fotoğrafta dallar çiçek ten görünmüyordu galiba ben onlara aldandım cevabınız için teşekkürler.

kamkatta ilk çiçeklenme çok az olur. Tüm yaz boyunca çiçeklenme olacaktır.
bekleyin

teacherman911
16-06-2017, 13:47
İşte benim kamkatım yapraklarında tüm forumu okudum çok yararlı olmuş benim kamkatımın yapraklarında bir sorun yok değil mi ustalar hayırlı iftarlar şimdiden

Mehmet KÖKNAR
16-06-2017, 16:56
Maşallah teacherman911 bey baya diri duruyor.

teacherman911
16-06-2017, 18:52
Çok sağolun mehmet bey

teacherman911
18-06-2017, 12:12
Ustalar kamkatlar üzerinde hawaii köklendirme yapan oldumu

teacherman911
12-07-2017, 19:11
anlaşılan artık kimse kamkat yetiştirmiyor

Mehmet KÖKNAR
13-07-2017, 01:19
anlaşılan artık kimse kamkat yetiştirmiyor

teacherman911 ustam kamkat yetiştirmeden öte siteye eskisi kadar giren yok.

onurksk
13-07-2017, 14:22
teacherman911 ustam kamkat yetiştirmeden öte siteye eskisi kadar giren yok.

Size katılmaktayım. Biz biraz geç kalmışız sanırım, eski konuları okuyorum ne kadar güzel yorumlar ve ilgi var. Şu an site **** bu kısım oldukça sessiz ve sakin :(

markymark
05-08-2017, 21:03
Herkese selamlar.
Balkonumdaki calamondinin hangi besini eksik acaba?
Önceden meyveleri susuz oluyordu.
15 15 15 NPK ve bor-çinko (beyaz toz halinde suyla karıştırılıyor) aldım NPK bi çay kaşığı döktüm dibine coştu. Üzerindeki meyvelerin cicekleri o zaman patladı. Sonra fotoğraftaki gibi oldukça meyve verdi. Çinko bor gübreyi de suyla köküne verdim. Meyveler sulu olmaya başlamıştı. Biz yokken annemler sanırım fazla sulamis, suyu sevmeyen bi bitki olduğu için fazla sulama demir eksikliği yapıyor diye biliyorum. Geldiğimizde yaprakları bu şekildeydi. Demir eksikliği diye düşünüp demir mikro gübre aldım (kahverengi toz şeklinde) yapraklara fisfisla verdim ama sonuç iç açıcı değil.
Gübreler ayda bir kullandım. Çıkan genç yapraklar da hasta geliyor.
Acaba çok meyve olduğundan mi güçsüz kalıyor başka birşey ki var?
Demir ve azot eksikliği birbirine çok benzediginden sizlerden yardım almak istedim.
Şimdiden teşekkürler...

anarius
06-08-2017, 00:22
Herkese selamlar.
Balkonumdaki calamondinin hangi besini eksik acaba?
Önceden meyveleri susuz oluyordu.
15 15 15 NPK ve bor-çinko (beyaz toz halinde suyla karıştırılıyor) aldım NPK bi çay kaşığı döktüm dibine coştu. Üzerindeki meyvelerin cicekleri o zaman patladı. Sonra fotoğraftaki gibi oldukça meyve verdi. Çinko bor gübreyi de suyla köküne verdim. Meyveler sulu olmaya başlamıştı. Biz yokken annemler sanırım fazla sulamis, suyu sevmeyen bi bitki olduğu için fazla sulama demir eksikliği yapıyor diye biliyorum. Geldiğimizde yaprakları bu şekildeydi. Demir eksikliği diye düşünüp demir mikro gübre aldım (kahverengi toz şeklinde) yapraklara fisfisla verdim ama sonuç iç açıcı değil.
Gübreler ayda bir kullandım. Çıkan genç yapraklar da hasta geliyor.
Acaba çok meyve olduğundan mi güçsüz kalıyor başka birşey ki var?
Demir ve azot eksikliği birbirine çok benzediginden sizlerden yardım almak istedim.
Şimdiden teşekkürler...Fotoğraflardan gübre yakmış sanki. 3-15 güçlü gelmiş olabilir.

markymark
06-08-2017, 12:08
Ancak daha önce de veriyordum ayda bir kez.
Meyvelerdeki artış da ondan sonra oldu.
Ne olduysa biz yokkenki dönemde oldu.
Demir **** potasyum eksikliği gibi ama hangisi anlamadım.

anarius
06-08-2017, 12:35
Ancak daha önce de veriyordum ayda bir kez.
Meyvelerdeki artış da ondan sonra oldu.
Ne olduysa biz yokkenki dönemde oldu.
Demir **** potasyum eksikliği gibi ama hangisi anlamadım.Derin sulamıyorsanız gübre toprakta birikiyor olabilir. İlk verdiğinizde ihtiyacı karşılamıştır, sonra fazla gelmeye başlamıştır.

markymark
06-08-2017, 19:00
Demir eksikliği gibi geliyor bana sanki?
Açık kahve-sarı arası bir toz verdiler demir için.
Ama internette hiç o.şekilde gubre görmedim.
Ne derece faydalıdır bilmiyorum.

cooler
22-08-2017, 09:27
sanırım azot eksikliği var bitkinizde. Uygun bir zamanda toprak değişimi iyi gelebilir bitkinize.

yagmurkokusu
29-08-2017, 11:52
http://fs5.directupload.net/images/170829/eb4uealf.jpghttp://fs5.directupload.net/images/170829/opu7r3jy.jpgMerhabalar
Benim kumkatım (portakal) meyvalarını daha yeşilken döküyor neden olabilir acaba balkonda güneşte duruyorlar iki günde çok az su veriyorum toprağına paslı demir koymuştum ekerken bir tanede mandalinam varhttp://fs5.directupload.net/images/170829/iaw95yu8.jpg geçen yıl sadece bir tane mandalina verdi bu yıl çiçek açmasına rağmen hiç meyvası yok sebebi ne olabilir? [/I]

aldirmagonul
02-09-2017, 20:48
Ne kadar süre meyvesi üzerinde kalıyor? Ne kadar zaman sonra döküyor?

cooler
08-09-2017, 11:59
Bu da benim kamkat ağacım
Bir diğeri ise lime limon.
Akvaryum suyu sağolsun bu sene ağaçları ve meyveleri oldukça geliştirdi.
Doğal Gübre...

Emine:
15-09-2017, 20:03
Merhabalar...
Aranızda yeniyim.
Benim de bir kamkatım var 1 yıl önce aldım. Ağaçtan çok anlamadığımdan şekline aldırmadan yapraklarının parlaklığına ve meyvelerinin çokluğuna aldandım. Fakat geçtiğimiz baharda aşılı kısımdan çıkan dikenli sürgünler ortaya çıktı. Ben onları ağaca zarar vermeyeyim diye çok dipten olmayacak şekilde (bilgisizlikten tabii) kestim. Fakat bu mevsimde yeni sürgün veriyor diye beklerken yine aynı sürgünler bela oldu başıma. Bu kez dipten kestim ama endişeliyim. Çünkü ağacımın gövdesi çok zayıf ve nerdeyse iki metre olan ağacımın taa en tepesinde meyve veren dallar var. Gövdenin geri kalanı bomboş.
Benim sorum;
1. Dikenli sürgünler ilk kestiğimde uzun kestiğiim için mi yeniden çıktı yoksa her yıl çıkar mı?
2. Ağacımın dikenli sürgünlerini kestiğim yerlerine herhangi birşey uygulamalı mıyım? Öylece bırakırsam hastalık kapar mı?

cooler
18-09-2017, 14:44
Merhabalar...
Aranızda yeniyim.
Benim de bir kamkatım var 1 yıl önce aldım. Ağaçtan çok anlamadığımdan şekline aldırmadan yapraklarının parlaklığına ve meyvelerinin çokluğuna aldandım. Fakat geçtiğimiz baharda aşılı kısımdan çıkan dikenli sürgünler ortaya çıktı. Ben onları ağaca zarar vermeyeyim diye çok dipten olmayacak şekilde (bilgisizlikten tabii) kestim. Fakat bu mevsimde yeni sürgün veriyor diye beklerken yine aynı sürgünler bela oldu başıma. Bu kez dipten kestim ama endişeliyim. Çünkü ağacımın gövdesi çok zayıf ve nerdeyse iki metre olan ağacımın taa en tepesinde meyve veren dallar var. Gövdenin geri kalanı bomboş.
Benim sorum;
1. Dikenli sürgünler ilk kestiğimde uzun kestiğiim için mi yeniden çıktı yoksa her yıl çıkar mı?
2. Ağacımın dikenli sürgünlerini kestiğim yerlerine herhangi birşey uygulamalı mıyım? Öylece bırakırsam hastalık kapar mı?

Aşının altından sürgün vermesi normal. Yabani kısımdan çıkan filizleri dibinden kesmeniz gerekiyor.
Doğru olanı yapmışsınız. Üst kısımlardan budama yapın aralık ocak ayı gibi.
Boyunu olabildiğince küçültün 120 130 cm kadar. KOrkmayın baharda bu kez tüm gövdeden yeni yeni kamkat filizleri çıkacaktır
Bitkinin ana gövdesi sürgün versin gelişsin ve forma girsin.

cooler
18-09-2017, 14:49

İSterseniz 1 yıl boyunca meyve dalında kalacaktır. Ama tavsiyem sarardıktan sonra kazım aralık ocak gibi toplamanız.
Toplayınız ki gelecek sezonda kamkatınız daha fazla meyve versin
böylece ağacı da yormaktan kurtarırsınız.

yagmurkokusu
18-09-2017, 18:59
daha yeşilken dökülüyor zirraate gittim gübre verdi 10 günde bir verecekmişim bir kez verdim bakalım nasıl olacak

Emine:
20-09-2017, 09:06
:confused::confused::confused:Aşının altından sürgün vermesi normal. Yabani kısımdan çıkan filizleri dibinden kesmeniz gerekiyor.
Doğru olanı yapmışsınız. Üst kısımlardan budama yapın aralık ocak ayı gibi.
Boyunu olabildiğince küçültün 120 130 cm kadar. KOrkmayın baharda bu kez tüm gövdeden yeni yeni kamkat filizleri çıkacaktır
Bitkinin ana gövdesi sürgün versin gelişsin ve forma girsin.

Emine:
20-09-2017, 09:12
Sn. Cooler sitede yeni olduğumdan cevaplama sistemine henüz alışamadım. Başarabilirsem ağacın fotoğrafını ekleyeceğim. Bana daha doğru budama fikri verebilirsiniz sanırım görerek.

aldirmagonul
21-09-2017, 18:31
Kıymetli arkadaşlar, benim Bauhaus'tan aldığım kamkat resimlerde gördüğünüz gibi aşılıydı. Yeni farkettim ki alttan çıkanlar kamkat'ın aslına uymuyor. Bu üç yapraklı dallar neyin nesi, ne ağacı ve ben bunlarla ilgili ne yapmalıyım. Bunları budayayım mı? Yoksa döllemeye faydası olur mu. Ben bunları ilk etapta kamkat aşısı zannetmiştim. Sonradan üç yapraklı farklı bir tür olduğunu farkettim. Acaba dölleme için mi aşılanmış diye düşündüm, çünkü yaz boyu iki kez çiçek açtı ancak hepsi döküldü. Resimde gördüğünüz gibi iki meyve kaldı. Eşsiz yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...

aldirmagonul
21-09-2017, 18:33
Merhabalar...
Aranızda yeniyim.
Benim sorum;

Sizin dediğiniz sürgünler bunlara benziyor mu?

anarius
22-09-2017, 08:16
Kıymetli arkadaşlar, benim Bauhaus'tan aldığım kamkat resimlerde gördüğünüz gibi aşılıydı. Yeni farkettim ki alttan çıkanlar kamkat'ın aslına uymuyor. Bu üç yapraklı dallar neyin nesi, ne ağacı ve ben bunlarla ilgili ne yapmalıyım. Bunları budayayım mı? Yoksa döllemeye faydası olur mu. Ben bunları ilk etapta kamkat aşısı zannetmiştim. Sonradan üç yapraklı farklı bir tür olduğunu farkettim. Acaba dölleme için mi aşılanmış diye düşündüm, çünkü yaz boyu iki kez çiçek açtı ancak hepsi döküldü. Resimde gördüğünüz gibi iki meyve kaldı. Eşsiz yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...Aşı noktasının altından çıkan sürgünler bunlar ve anaç bitkiye aitler, kumkuata değil. Dolayısıyla kesilmesi lazım. Keskin kesici alet kullanın, yara izi olabildiğince hırpalanmamış olsun. Küçükken kesmiş olsanız çok daha kolay atlatır bu travmayı.

aldirmagonul
22-09-2017, 08:59
Aşı noktasının altından çıkan sürgünler bunlar ve anaç bitkiye aitler, kumkuata değil. Dolayısıyla kesilmesi lazım. Keskin kesici alet kullanın, yara izi olabildiğince hırpalanmamış olsun. Küçükken kesmiş olsanız çok daha kolay atlatır bu travmayı.

Teşekkürler. Bağ makası ile hemen kesiyorum.

Emine:
23-09-2017, 20:19
Sizin dediğiniz sürgünler bunlara benziyor mu?
Sn. aldirmagonul benim kamkatımdan çıkanlar dikenli ama yaprakları normal denebilecek sürgünlerdi. Sizinkiler farklı.

aldirmagonul
26-09-2017, 17:35
Kamkatın meyvesinin olgunlaşması ne kadar sürüyor? Benimki Ağustos başında çiçek açtı, şimdi bu halde. Bir sıkıntı mı var diye düşünmeye başladım.http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/657705d1506010997-img_20170921_191032.jpg

cooler
27-09-2017, 16:09
Kamkatın meyvesinin olgunlaşması ne kadar sürüyor? Benimki Ağustos başında çiçek açtı, şimdi bu halde. Bir sıkıntı mı var diye düşünmeye başladım.http://www.agaclar.net/forum/attachments/turuncgiller/657705d1506010997-img_20170921_191032.jpg

bitkiniz gayet sağlıklı.
peyzajcılarda bulunan ve üzerinde olgun meyve bulunan kamkatlar çeşitli yöntemlerle sarartılıyor.

Sema-dikili
07-10-2017, 09:46
merhaba, yazın bahçemde olan kışın ise kış bahçesine alacağım kamkat ım yapraklarında resimde de görüldüğü gibi geometrik şekiller oluştu. Yapraklar boynunu büktü.. Yardımcı olursanız çok sevineceğim.

anarius
07-10-2017, 09:50
merhaba, yazın bahçemde olan kışın ise kış bahçesine alacağım kamkat ım yapraklarında resimde de görüldüğü gibi geometrik şekiller oluştu. Yapraklar boynunu büktü.. Yardımcı olursanız çok sevineceğim.Leaf miner adlı bir zararlı bu.

cooler
16-11-2017, 10:37
Bunlarda benden.
Lime Limon ve Kamkat
Bi maşallah alırım...

MEHMETM33
16-11-2017, 13:13
selamlar herkeze iyi günler

benim 4 tane kumkuat ağacım var fakat bunlardan bir tanesi kurudu ve cok hızlı simdi diger bir agacım daha kurumakta buunun onune nasıl geçebilirim agaç resimleri ekliyorum
https://hizliresim.com/qJQo6Z

https://i.hizliresim.com/kX7N2J.jpg

https://i.hizliresim.com/ByWpVL.jpg

anarius
16-11-2017, 17:47
Bunlarda benden.
Lime Limon ve Kamkat
Bi maşallah alırım...Kocaman bir maşallah :)
Gıpta ile izliyoruz :)
Bu sene döktü tüm çiçeklerini, meyve tutmadı. Neden anlamadım.

cooler
17-11-2017, 13:23
selamlar herkeze iyi günler

benim 4 tane kumkuat ağacım var fakat bunlardan bir tanesi kurudu ve cok hızlı simdi diger bir agacım daha kurumakta buunun onune nasıl geçebilirim agaç resimleri ekliyorum
https://hizliresim.com/qJQo6Z

https://i.hizliresim.com/kX7N2J.jpg

https://i.hizliresim.com/ByWpVL.jpg

Selamlar öncelikle.
Gördüğüm kadarı ile ağaçlarınız tabanında izolasyon malzemesi var.
Taban ile hava alması engellenmiş dolayısıyla su tahliyesi sıkıntılı durumda.
Dolayısıyla bu da bitki kökünüzün çürümesine neden oluyor.
Yan taraf mis gibi toprak.
Ağaçlarınızı oraya dikin. Gelişimi meyve vermesi daha iyi düzeyde olacaktır.
Ayrıca ağacınızda zararlı bir böcek var.
Yaprakları ters dönmüş.
Meyveleri toplayınca yapraklar dökülmeye yüz tuttuğunda ağacınızdaki tüm yaprakları kopartın.
Kendinizce bir budama yapın. İlk baharda ağacınız yeniden hayat bulacaktır.
Eski mesajlarımdaki fotoğ. bakarsanız benim kamkatı bu şekilde yapmamla epey bi yol aldığını görürsünüz.
Doğal gübre kullanın. Fabrikasyon gübrelerden kaçının.
Yumurta kabuklarını atmayın dibine gömün.
Parates sularını soğukken dibine dökün.
En basitinden evde yediğiniz balıkların temizlediğiniz kısımlarını (ÇİĞ kısımlarını) ağacınızın gibine gömün vsvs.
İyi günler...

Muberra
19-11-2017, 18:28
gecen sene satin almistim.aldigimda daha az mayveliydi bu sene costu masaallah

Gnshusna
12-01-2018, 21:14
Merhaba ya kumkuatımı kaybediyorum lütfen yardım edin😢yaprakları çok ax kaldı dalları git gide kararıyor ve bugün inceledim iyice dallarında ağ gibi şeyler gördüm böcek göremiyorum ama buda aklımı karıştırdı belki bi hastalığı vardır lütfen cevaplarmısınız

mustafa_myb
13-01-2018, 16:43
Merhaba ya kumkuatımı kaybediyorum lütfen yardım edin😢yaprakları çok ax kaldı dalları git gide kararıyor ve bugün inceledim iyice dallarında ağ gibi şeyler gördüm böcek göremiyorum ama buda aklımı karıştırdı belki bi hastalığı vardır lütfen cevaplarmısınız

Merhaba Gnshusna,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Resimde gördüğüm kadarı ile ağacınız da iki sorun var. Birincisi bir tür zararlı var ki, bunun için fungusit bir ilaç kullanmalısınız. Zirai ilaç satan yerlerden bulabilirsiniz. İkincisi ise dallarda uç kurusu dediğimiz bir hastalık var, bunun içinde kuruyan kısım ile yeşil kısımın birleştiği yerin 5 cm altından budama yapmalısınız ve budanan parçalar kesinlikle bitkiden uzaklaştırılıp çöpe atılmalı, ağacın dibinde kalırsa tekrar bulaşacak ve uç kuruması tekrar başlayacaktır.

Zamanın da bu şekilde iki ağacımı kaybetmiştim. Bu hastalık narenciyeler de sık görülür. Geçmiş olsun.

Kerem Örenç
15-01-2018, 20:22
gecen sene satin almistim.aldigimda daha az mayveliydi bu sene costu masaallah

Sanki külleme vurmuş gibi.

cooler
16-01-2018, 10:31
Son durak reçel...
Tadı 10 numara oldu.
1 Ağaçtan yaklaşık 2 kg kadar kamkat çıktı.
Seneye daha da iyi olacak inşallah

arc_hi
21-01-2018, 21:11
iyi akşamlar bende forma yeni üye oldum yaklaşık 10 ay önce bir kumkat aldım , aldığımıda üzerinde beyaz pamukçuk türü şeyler vardı sonraları aldığım yere gidip sorduğumda bana ilaç verdi oldukça kötü kokulu onu kullandım dönem dönem ve bitkiyi spreyle yıkadım ,ankarada hava diğer illere göre soğuk olduğu için bitkiyi eve aldım ama Üzerindeki pamukçuklar o kadar ilaçlamama rağmen gitmedi. ayrıca yaprakalrın bazı bölümlerinde yeşilliğinde açılma ve notta tarzı şeyler oluştu aldığımdan beri var birkez sıvı gübre kullandım yaprakalrı dökülüyor belki fotolardan nedemek istediğimi daha net anlatabilirim lütfen yardım edin..

arc_hi
21-01-2018, 21:13
bir kaç resim daha var onlarıda yüklüyorum

arc_hi
22-01-2018, 14:45
İyi günler, dün gece
forma dün üye oldum akşam tam anlatamamış olabilirim diye daha düzgün bir şekilde yazmaya çalıştım bu yüzden yeniden yazıyorum ben 10 ay önce bir kumkat bitkisi aldım mart ayının sonuydu aldığımda meyveleri vardı bir kaç ay sonra dallarında küçük pamukçuk türü şeyler oluştu aldığım çiçekçi onların bitki biti olduğunu söyledi ve ilaç verdi kullanmmamı söyledi aradada spreyle bitkiyi yıkadım bu arada bitkim balkonda idi. haziran temmuz aylarında yeniden yaprak verdi ama çicek açmadı sonra çicekçimden gidip sıvı güre aldım. kasım aralık ayında hava soğuk olacağı için kumkatı içeri aldım. yaprakalrı dökülmekte ve pamukçuklar tekrardan oluşmaya başladı. asağıda ekleyeceğim fotolardan görülüceği üzere yaprakların bir bölümünde açık renkli noktalarda oluştu bu konuda yardımlarınızı bekliyorum ilaç vitamin kumkatı saklama koşulu.. balkonum cam balkon disarıda durursa kumkat hava sartlarından etkilenirmi?
şimdiden teşekkür ederim..

arc_hi
22-01-2018, 15:30
yardım edecek kimse yokmu ?

cooler
23-01-2018, 13:16
bir kaç resim daha var onlarıda yüklüyorum

YApraklarının dökülmesine çok takılmayın. Mevsim itibari ile dökülmesi normaldir ve de bitkiniz yer değişikliği yaptığınız için de strese girip yaprak döküyor olabilir.
ben bu hafta üstte gördüğünüz kamkatımın yapraklarını tek tek kopardım.
Bir kaç ay içinde yeniden baharla birlikte filizlenecektir.
Geçen yıl da yaptın sonuç olarak 2 kg ye yakın kamkat aldım

arc_hi
23-01-2018, 13:59
forma kumkatla ilgili yüklediğim fotoları gördünüz mü? acaba 88.sayfada benim kumkatın fotoları var birde pamukçuk gibi birşeyler var dal ve yapraklarında. vitamin öneriniz varmı acaba? Ankarada yaşadığım için kumkatı cam balkona koymaya çekiniyorum evde durması dahamı doğru olur teşekkürler..

cooler
24-01-2018, 08:55
forma kumkatla ilgili yüklediğim fotoları gördünüz mü? acaba 88.sayfada benim kumkatın fotoları var birde pamukçuk gibi birşeyler var dal ve yapraklarında. vitamin öneriniz varmı acaba? Ankarada yaşadığım için kumkatı cam balkona koymaya çekiniyorum evde durması dahamı doğru olur teşekkürler..

Yüklediğiniz fotoları gördüm evet.
Ben kendim artık vitamin kullanmayı bıraktım.Doğal şeyler veriyorum. Bir kaç önceki sayfadan başlayıp bakabilrsiniz tekrar yazmayayım buraya çok bilgi karmaşası oluyor.
keşke pamukcuk olduğunu bile bile almasaydınız. Düşen yaprakları bitkinin dibinden alın bırakmayın. Yaprakları da dediğim gibi kopartabilirsiniz elinizle. Zaten dökülme zamanı geldi. Baharda yeni sürgünler verecektir.
Yayınladığım 2 fotoğrafta aynı kamkata ait. 8 gün ara ile çektim.
Yapraklarını kopardım. biraz budama yaptım.
Kamkatın kar altında bile fotoğrafları mevcut forumda. Tamam narenciye bitkisi sıcak sever ama -3 -4 dereceye kadar da dayanır sorun teşkil etmez. Ev içinde güneş almıyor ise bitkiniz kesinlikle ölecektir fazla dayanmaz. Tecrübe ile sabittir.

arc_hi
24-01-2018, 16:14
teşekkürler okudum saolun peki pamukçuklanma için ne yapabilirim, size göre bitkiyi cam balkonmı koyuyum? ankarada sıcaklık -4 den fazla oluyor coğu zaman
teşekkürler..

cooler
25-01-2018, 11:00
teşekkürler okudum saolun peki pamukçuklanma için ne yapabilirim, size göre bitkiyi cam balkonmı koyuyum? ankarada sıcaklık -4 den fazla oluyor coğu zaman
teşekkürler..
cam balkon daha iyi gelir bitkinize
Güneş alması şart bitkinin

kocadere
26-01-2018, 13:12
Benim kamkatım. Daha meyvelerin tamamı sararmadı. Aldığım yer saksısının yeteceğini, gübreye ihtiyaç duymayacağını söyledi. Yaprakların durumu kötü ne önerirsiniz ?

Fatih_Soydemir
18-02-2018, 10:48
Bende aldım bu hafta 1 fidan sizin koyduğunuz resimlerdeki durumdan farkı yok seradan ya da bir dükkandan aldıysanız şu an için durumu gayet normal çünkü amaç satış yapmak güzel bakımlı al benisi olan fide sağlamak değil tam olarak. Gübre istemez kısmına anlam veremedim bahçede dahi yetişse gübre zorunlu şart bu tür için kaldı ki neredeyse bütün bit kilerin ihtiyacı var belli miktarlarda. saksıda ki toprağın da pek iyi olduğu söylenemez. Düzgün besin değeri yüksek belli miktarda çiftlik gübresi karışımı olan bir toprağa dikerseniz 1 aylık sürenin ardından farkı görebilirsiniz yerine alıştıktan sonra.
Benim fideyi aldığım yerde yapıştırmaya kalktı 50 tl' lik gübreyi 20 tl ye azot fosfat 30tl' ye de akıllı gübre 2 sini karıştırıp kullan dedi almadım zaten elimde yeterince pelet gübre mevcut.
Her satan kafasına göre bir yorumda bulunuyor nedense bu bitkinin gübreye de güneşe de iyi bir toprağa da ihtiyacı fazlası ile var 1 tanesi eksik kaldığında zaten bitki pert oluyor kısa sürede.

cooler
19-02-2018, 09:23
Bende aldım bu hafta 1 fidan sizin koyduğunuz resimlerdeki durumdan farkı yok seradan ya da bir dükkandan aldıysanız şu an için durumu gayet normal çünkü amaç satış yapmak güzel bakımlı al benisi olan fide sağlamak değil tam olarak. Gübre istemez kısmına anlam veremedim bahçede dahi yetişse gübre zorunlu şart bu tür için kaldı ki neredeyse bütün bit kilerin ihtiyacı var belli miktarlarda. saksıda ki toprağın da pek iyi olduğu söylenemez. Düzgün besin değeri yüksek belli miktarda çiftlik gübresi karışımı olan bir toprağa dikerseniz 1 aylık sürenin ardından farkı görebilirsiniz yerine alıştıktan sonra.
Benim fideyi aldığım yerde yapıştırmaya kalktı 50 tl' lik gübreyi 20 tl ye azot fosfat 30tl' ye de akıllı gübre 2 sini karıştırıp kullan dedi almadım zaten elimde yeterince pelet gübre mevcut.
Her satan kafasına göre bir yorumda bulunuyor nedense bu bitkinin gübreye de güneşe de iyi bir toprağa da ihtiyacı fazlası ile var 1 tanesi eksik kaldığında zaten bitki pert oluyor kısa sürede.

zaten şu meysimde benim kamkatlarda yaprak yok sadece kuru ağaç var.
Normali de bu zaten.
Ağaç kendini bahara hazırlayacak.
Dediğiniz gibi bol meyveli ve bol canlı yapraklı olma sebebi sera malı olduğundan. zirai ilaçtan dolayı.
Gübre vs çok aman aman vermeyin
DOğal şeyler kullanın.
meyve atıkları yumurta kabukları vs vs.
Kolay gelsin...

kocadere
23-02-2018, 14:20
zaten şu meysimde benim kamkatlarda yaprak yok sadece kuru ağaç var.
Normali de bu zaten.
Ağaç kendini bahara hazırlayacak.
Dediğiniz gibi bol meyveli ve bol canlı yapraklı olma sebebi sera malı olduğundan. zirai ilaçtan dolayı.
Gübre vs çok aman aman vermeyin
DOğal şeyler kullanın.
meyve atıkları yumurta kabukları vs vs.
Kolay gelsin...
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Şu durumda saksı değişimi önerir misiniz ? Ne zaman büyük saksıya geçirmeliyim ?

Fatih_Soydemir
04-03-2018, 15:30
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Şu durumda saksı değişimi önerir misiniz ? Ne zaman büyük saksıya geçirmeliyim ?

Antalya yani akdeniz bölgesinde tam zamanı şu anda havalar fazlası ile sıcak yönünden elverişli ama Manisa için biraz erken gibi. bahçeye sebze fidelerini diktim gerisini siz düşünün ne kadar ılık bir hava var kış çok ama çok erken bitti bu sene.

Orhan1915
05-03-2018, 21:17
Arkadaşlar merhaba. Ağaç yetiştirme son zamanlarımda en büyük hobiler arasına girdi. Meşe,elma,limon,turunç,ayva gibi ağaçların tohumlarıyla uğraşıyorum bunların yanında bir de kumkuat ağacıyla ilgilenmeye başladım 9-10 kadar çekirdek var elimde şu anda ilk 5 sayfaya baktım sadece aşı ile ilgili bilgi verilmiş tohumdan bunu nasıl çimlendirebilirim ağaç haline geldikten sonra aşı bir şekilde yapılır diye düşünüyorum yardımcı olur musunuz?

cooler
06-03-2018, 07:55
Arkadaşlar merhaba. Ağaç yetiştirme son zamanlarımda en büyük hobiler arasına girdi. Meşe,elma,limon,turunç,ayva gibi ağaçların tohumlarıyla uğraşıyorum bunların yanında bir de kumkuat ağacıyla ilgilenmeye başladım 9-10 kadar çekirdek var elimde şu anda ilk 5 sayfaya baktım sadece aşı ile ilgili bilgi verilmiş tohumdan bunu nasıl çimlendirebilirim ağaç haline geldikten sonra aşı bir şekilde yapılır diye düşünüyorum yardımcı olur musunuz?

Çimlendirme fide fidan aşı vs işleri ile hiç uğraşmayın derim.
Ona vereceğiniz 5 6 yılı (iyi bir form yakalamsı için) 3 4 yaşında bir kamkat alın hem ağacıınz meyve verdikçe size keyif verecektir. Hem de hazır eliniz de bir ağacınız olur.
İlla ki aşı yaptırmak istiyorum iyi bir anaç var elimde derseniz gidin bir peyzajcıdan kalın gövdeli turunç ağaçları var ondan alın aşı yaptırın 2 sene sonra ( hatta ilk yıl) elinizde güzel bir kamkat olur.
Saygılar...

cooler
06-03-2018, 07:58
Antalya yani akdeniz bölgesinde tam zamanı şu anda havalar fazlası ile sıcak yönünden elverişli ama Manisa için biraz erken gibi. bahçeye sebze fidelerini diktim gerisini siz düşünün ne kadar ılık bir hava var kış çok ama çok erken bitti bu sene.

Ağacınız yeni sürgünler vermeye başlamadan saksı değişimi yapabilirsiniz.
Toprağını değiştirmeden büyük saksıya geçebilrisiniz diye düşünüyorum. Mevsim farketmez. Sonuçta sadece saksı değişecek.
Bu aralar yapmanızı tavsiye ederim. Zira buralarda (ANTALYA) kamkatlar sürgün vermeye başladı. Malum havalar sıcak ve mart ayı geldi.
Manisa da sanırım bir kaç haftaya başlar sürgün vermeye
Sizde değiştirin saksınızı bir an önce...
Kolaylıklar...

London
22-03-2018, 09:53
Merhaba,

Kumquat çekirdeklerinden yaklaşik 20 tane çimlendirme elde ettim. Çıkan fideler yaklaşık 5cm - 10cm aralarında. Merak ettiğim aynı çekirdekten 2 hatta bazısında 3 gövde var. Bu normalmidir..?

Teşekkürler,

Serhan

anarius
22-03-2018, 17:12
Merhaba,

Kumquat çekirdeklerinden yaklaşik 20 tane çimlendirme elde ettim. Çıkan fideler yaklaşık 5cm - 10cm aralarında. Merak ettiğim aynı çekirdekten 2 hatta bazısında 3 gövde var. Bu normalmidir..?

Teşekkürler,

Serhan

Merhaba London,

Evet, bu normal bir durumdur. İkiz, üçüz olarak düşünün. Biraz büyüyünce tek gövde (güçlü olan) bırakılıyor genelde.

cigdemkam
17-04-2018, 14:34
Merhaba herkese, kumkuatlarımı yeni aldım.şimdi bilgi edinmeye çalışıyorum. Mesela bazı yerlerde meyveleri en geç mayısa kadar toplayın ki yenisi çıksın yazıyor , bazı yerlerde de bir sene üzerinde kalır toplamayın diyor .balkonum 16 00 da güneş almaya başlıyor, sizce akşamüstü güneşi yetersiz mi gelir ? çekirdeklerini de filizlenir diye koydum pamuğun içine, çekirdekten kumkuat yetiştiren var mı , bir de ithal kumkuat diye aldım, meyveleri çok fazlaydı artık dallar taşıyamıyor kırılıyordu, acaba ilaçlı diye mi böyle ? bir sene sonra yine böyle çok meyve verir mi ?şu an içerde tutuyorum hava geceleri 9 derece oluyor, biraz daha beklemeli miyim dışarı çıkarmak için ? teşekkürler..

cigdemkam
17-04-2018, 14:39
Merhaba, fideleriniz ne durumda ? ben de çekirdeklerini filizlendirmek için bekliyorum,siznkilerin resmini yollar mısınız,n ekadar sürede çıkıyorlar

anarius
28-04-2018, 22:32
Merhaba herkese, kumkuatlarımı yeni aldım.şimdi bilgi edinmeye çalışıyorum. Mesela bazı yerlerde meyveleri en geç mayısa kadar toplayın ki yenisi çıksın yazıyor , bazı yerlerde de bir sene üzerinde kalır toplamayın diyor .balkonum 16 00 da güneş almaya başlıyor, sizce akşamüstü güneşi yetersiz mi gelir ? çekirdeklerini de filizlenir diye koydum pamuğun içine, çekirdekten kumkuat yetiştiren var mı , bir de ithal kumkuat diye aldım, meyveleri çok fazlaydı artık dallar taşıyamıyor kırılıyordu, acaba ilaçlı diye mi böyle ? bir sene sonra yine böyle çok meyve verir mi ?şu an içerde tutuyorum hava geceleri 9 derece oluyor, biraz daha beklemeli miyim dışarı çıkarmak için ? teşekkürler..

Hayırlı olsun öncelikle. Bence 16:00 sonrası güneşi ile çok verim almak zor.

Çekirdekten deneyenler var ama aynı meyve olacağı garantisi yok. Meyve vereceğinin bile aslında. Bence buna ayıracağınız tüm efor ve zamanınızı elinizdeki o güzellere ayırın daha iyi.

İthaller daha profesyönel yetiştiriliyor, çok verimli olmasının nedeni budur. İlaç doğrudan verim arttırmaz, gübre arttırır.

Kumkuat -5'lere kadar normal yaşamını sürdürüyor ve bu bitkiler sürekli yer değişikliğini sevmezler, hemen yaprak dökmeye başlarlar. O yüzden sürekli balkonda durmasında fayda var.

Başarılar dilerim.

cigdemkam
17-05-2018, 07:40
Teşekkür ederim. peki meyvelerini tekrar çıksın diye toplamalı mıyım yoksa üzerinde biraz meyve kalsa aynı zamanda yenileri çıkar mı ?

anarius
17-05-2018, 09:28
Teşekkür ederim. peki meyvelerini tekrar çıksın diye toplamalı mıyım yoksa üzerinde biraz meyve kalsa aynı zamanda yenileri çıkar mı ?

Yeni meyve için eskilerin toplanması gerekiyor.

Mrselvi
02-06-2018, 07:53
Merhaba,
5 yaşındaki kamkatımda, beyaz kuyruklu böcekler ve örümcek ağları oluşmuştu.
Bir çok kez sitede araştırma yaptım ama kesin iyi gelen bir sonuca ulaşamadım.
Ben de Insektisit zirai ilaç aldım. Decis 250 cc. 1 litre suya bir çay kaşığı ekleyip uygulama yaptım. Bu ilacı hem yapraklara hem toprağa uygulayabiliyorsunuz.
Saygılarımla

anddrea
02-06-2018, 13:03
Merhabalar yaklaşık bir yıl önce yol üzerindeki bir botanikçiden aldığım kumkuat fidem ilk senede kurumaya başlamıştı. Bunun üzerine sert bir şekilde budadım ve sonra düzeldi ve yeniden yaprak verdi. Ancak şu anda üzerindeki birçok yaprak açık yeşil renkte ve üzerinde damarlanmalar mevcut. Ağaç filiz vermeye devam ediyor ancak yeni çıkardığı yapraklar da bu şekilde ve bir arkadaşımın ağacında gördüğümden daha küçük yaprakları. Mavi renkli bir demir sülfat almıştım ona rağmen bir değişiklik olmadı. Konuyla ilgili pek bir bilgim olmadığından bu sorunla ilgili bir çözüm ve gübre önerebilir misiniz? 15-15-15 ya da 20-20-20 npk gübre kullanabilir miyim?

anarius
03-06-2018, 03:45
Mikroelement eksikliği belirtileri görülüyor. Tahminim, çinko. Kamkatta sık görülen bir besin eksikliğidir. 15-15-15 vb gübreler dediğiniz gibi NPK gübreleridir, üzerinde açıkça yazmadıkça mikroelement içermezler. Mikroelement içerikli gübre temin etmeniz gerekir. Üzerinde yazar Fe, Zn, Mg, B, Mb, Mn, Cu, vb diye.

Bu elementlerden bazıları mobilken, bazıları değil. Yani gübreyi uygulasanız bile mevcut yapraklar düzelmez, sadece yeni çıkacak olan yapraklar normalleşir. Örneğin, demir (Fe) ve çinko (Zn) böyledir. Bu videoda görebilirsiniz: https://youtu.be/by-DczGRmj4?t=5m8s

Yeni alacağınız gübreyi, hemen işe yaramadı diye tekrar tekrar uygulamayın. Bitkinin tepki vermesi zaman alıyor. Aksi halde, fazla gübreden bitki "yanabilir". Bunu yaprak uçlarının kahverengileşmesinden ve ardından dökülmesinden anlayabilirsiniz. Gübre eksik diye dozajını da fazla fazla vermeyin. Bana sorarsanız, daha düşük dozajda ama daha sık vermenizi öneririm. Örneğin, eğer üzerinde 4 haftada bir kez, 1 tam kapak yazıyorsa:

- 2 haftada bir yarım kapak veya
- her hafta çeyrek kapak

daha iyi sonuçlar verir.

Zuhal63
19-06-2018, 15:41
Kamkat bitkimin yaprak yüzlerinde toplu iğne başı kadar beyaz sıra sıra dizilen birşey var ne yapmam gerekir.acil cevap alırsam sevinirim.onu kaybetmek istemiyorum.şimdiden teşekkürler

anarius
20-06-2018, 08:04
Resim lütfen

bimsef
28-06-2018, 15:53
Herkese merhaba,

bende forumda henüz çok yeniyim. Paylaşımları elimden geldiğince okumaya çalışıyorum.

Bir süredir evimin balkonunda bir şeyler yetiştirmeye çalışıyorum. Konuya uygun olarak bende kumkuatlarımı paylaşmak istedim. Acemilik diz boyu, inşallah doğru işler yapıyorumdur.

Saygı ve sevgilerimle

NOT : Fotoğraflar yan çıktı, sebebini anlayamadım. Kusura bakmayın

bimsef
29-06-2018, 06:47
Bu arada dün akşam kumkuatlarıma bakarken, bir yaprağında şöyle bir şey gördüm. Bunun ne olduğunu bilen var mı acaba ?

cooler
29-06-2018, 13:12
[QUOTE=bimsef;1543992]Bu arada dün akşam kumkuatlarıma bakarken, bir yaprağında şöyle bir şey gördüm. Bunun ne olduğunu bilen var mı acabasanırı

Yapraklar daha filiz aşamasında iken bulaşan ve yaprağın özünü emen bi tür böcek. Filiz aşamasında iken tüm yapraklara bulaşailir .Tarın ilacı satan yerlerden ilaç temin edin fıs fıs ile yapraklara uygulayın

bimsef
29-06-2018, 15:09
[QUOTE=bimsef;1543992]Bu arada dün akşam kumkuatlarıma bakarken, bir yaprağında şöyle bir şey gördüm. Bunun ne olduğunu bilen var mı acabasanırı

Yapraklar daha filiz aşamasında iken bulaşan ve yaprağın özünü emen bi tür böcek. Filiz aşamasında iken tüm yapraklara bulaşailir .Tarın ilacı satan yerlerden ilaç temin edin fıs fıs ile yapraklara uygulayın

Bir Ziraat Mühendisi arkadaşıma gösterdim yaprakları, külleme var dedi. Birazdan iş çıkışında ilaç almaya gideceğim. Siz böcek dediniz, aynı mı oluyor küllemeyle acaba ?

Bu ilaç acaba kıvrılan yaprakları düzeltiyor mu ? yoksa kıvrılanlar öyle kalarak düzgün yapraklara bulaşmasını mı engelliyor acaba ?

alperdemircan
29-06-2018, 17:53
Yakın zamanda sonunda görebildiğim meyve. :)

irfann38
02-07-2018, 21:37
677536

677537arkadaşlar bunun türü nedir ? kamkatta diken olmaz diyorlar aşılı ağaç677536

677537

gamzegulsun
03-07-2018, 15:19
Herkese merhaba,
Siteye yeni üye oldum ve tahmin edersiniz ki kamkatla ilgili bir sorum var sizlere:)

Ben 4 sene kadar önce bir kamkat satın aldım, o zaman meyveleri vardı üzerinde. Daha sonraki senelerde sadece bitki olarak baktım, aşılama filan yapmadım yaptırmadım. Hatta aşılama yapılması gerektiğini de yeni öğrendim siteden okuduklarımdan.

Benim kamkatımın yaprak ve dallarının üzerinde kahverengi kabuklu böcekler ve yapışkanlıklar vardı. İnternetten araştırınca kabuklu bit olduğunu anladım. Bir tarım ilaççısından gülümdeki unlu bit için satın aldığım ilacı kamkata sıktım, sonrasında da sirkeli suyla tüm yaprak ve dallarını sildim. Saksısını değiştirdim büyük bir saksıya aldım.

Benim kamkatımın yaprakları 2 boğumlu; dala yakın kısımda küçük, diğer kısımda büyük yaprağı var. Dalları da dikenli. Forumda benzer paylaşılan bir resimde o kısmın yabani sürgün olduğu yazıyor. Kesip atın ya da aşılayın denmiş. Benim de seçeneklerim sadece bunlar mı?

Yardımcı olursanız çok sevinirim, sayın deneyimli kamkatçılar :)

blick
03-07-2018, 15:31
Merhabalar

aldığınızda üzerinde meyveleri olduğuna göre ağacınız zaten aşılıymış o yüzden tekrar bir aşı yapmanıza gerek olmaz.

Eğer birkaç fotoğrafını çekip yükleyebilirseniz daha kolay yardım edilebilir.

Herkese merhaba,
Siteye yeni üye oldum ve tahmin edersiniz ki kamkatla ilgili bir sorum var sizlere:)

Ben 4 sene kadar önce bir kamkat satın aldım, o zaman meyveleri vardı üzerinde. Daha sonraki senelerde sadece bitki olarak baktım, aşılama filan yapmadım yaptırmadım. Hatta aşılama yapılması gerektiğini de yeni öğrendim siteden okuduklarımdan.

Benim kamkatımın yaprak ve dallarının üzerinde kahverengi kabuklu böcekler ve yapışkanlıklar vardı. İnternetten araştırınca kabuklu bit olduğunu anladım. Bir tarım ilaççısından gülümdeki unlu bit için satın aldığım ilacı kamkata sıktım, sonrasında da sirkeli suyla tüm yaprak ve dallarını sildim. Saksısını değiştirdim büyük bir saksıya aldım.

Benim kamkatımın yaprakları 2 boğumlu; dala yakın kısımda küçük, diğer kısımda büyük yaprağı var. Dalları da dikenli. Forumda benzer paylaşılan bir resimde o kısmın yabani sürgün olduğu yazıyor. Kesip atın ya da aşılayın denmiş. Benim de seçeneklerim sadece bunlar mı?

Yardımcı olursanız çok sevinirim, sayın deneyimli kamkatçılar :)

gamzegulsun
05-07-2018, 08:38
kamkatımın fotoğraflarını yükledim, umarım yardımcı olabilirsiniz

mustafa_myb
05-07-2018, 16:03
Gamze hanım merhaba,

Sitemize hoşgeldiniz. Ağacınız için 3 yıl boşuna beklemiş gibi görünüyorsunuz, daha önce müdahale edebilirdiniz. Resimleri tam aşı yerinden çekebilirseniz daha iyi olur. Ayrıca gövdenin önüne denge çubuğu geldiği için aşı yerini göremiyoruz.
Ama tahminlerime göre sizin kumkuatınız bir çeşit limon ya da portakal çöğürü üzerine aşılanmış galiba, daha sonra uç kurumasına yakalanıp aşılı dallar kurumuş gibi görünüyor. Alttan aşısız yerden çıkan yeni sürgün tabi ki gelişerek hakim dal olmuş. Şu an yapılması gereken hangi narenciyeyi istiyorsanız üzerine onu aşılamak gibi görünüyor. Dediğim gibi aşı yeri net görünen bir resim çekip eklerseniz tahminde bulunduğum konu netleşecektir.

İyi günler.

tawsan
06-07-2018, 14:26
MErhaba. Kumkat ımın yapraklarında bir böcek var. tüm aramama rağmen bulamadım. yaprakların üzerinde tren yolu gibi yol yapıyorlar. Bazı yaprakları ters bükerek koza gibi yapışkan bir yuva yapıyorlar. NE böceğidir nasıl engellenir bilmiyorum. 2 yıldır sürekli meyve veren kumkatımda 1 tane yaprak kalmamıştı. Şimdi tüm yapraklarını yeniledi ama bu böcek yine durmuyor. yaprakları da eskisi gibi güçlü değil, zayıf ve solgunlar. Lütfen bilen biri yardımcı olabilir mi?
resimleri eke koyuyorum.

http://i.hizliresim.com/oV74m2.jpg (http://hizliresim.com/oV74m2)

http://i.hizliresim.com/vP4WGR.jpg (http://hizliresim.com/vP4WGR)

http://i.hizliresim.com/MDJAGQ.jpg (http://hizliresim.com/MDJAGQ)

tawsan
06-07-2018, 15:38

böceğin adını? doğal yollardan nasıl kurtulabileceğimizi biliyor musunuz?

anarius
07-07-2018, 16:03
İngilizce kaynaklarda leaf miner diye geçiyor bu böcek, yaprak madencisi.

Güne bakan
07-07-2018, 17:04
Aynı dertten muzdaribim.. bu yıl çok salyangoz geldi bahçeme .. ben salyangozdan oluştuğunu düşünüyordum

tawsan
09-07-2018, 00:12
İngilizce kaynaklarda leaf miner diye geçiyor bu böcek, yaprak madencisi.

Evet "madenci güve" diye geçiyor. Ben de sayenizde öğrendim. Ancak internette çok az bilgi var. nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz halen?

fatihh06
11-07-2018, 17:08
Merhaba kamkat ağacim çiçek açtı ancak günde ikişer üçer çiçek tomurcuğu ile birlikte kuruyup dökülüyor :(

anarius
11-07-2018, 19:23
Çiçeklerin bir kısmını dökmesi doğal. Ama aynı zamanda unutulmamalıdır ki çiçek döneminde suya daha çok ihtiyacı olur. Ben bu dönemde her sabah suluyorum.

fatihh06
11-07-2018, 21:08
****** ben kışın almıştım bu yaz ilk kez çiçek açmasina şahit oluyorum acaba hepsi dökülecekmi diye endişelendim. Bende iki günde bir suluyorum acaba çokmu suluyorum diye düşünmüştüm

fatihh06
11-07-2018, 21:10
Çiçeklerin bir kısmını dökmesi doğal. Ama aynı zamanda unutulmamalıdır ki çiçek döneminde suya daha çok ihtiyacı olur. Ben bu dönemde her sabah suluyorum.
Acaba hergün mü sulamaliyim

anarius
11-07-2018, 22:54
Saatlerce güneşte kalıyorsa ve toprağın su geçirme özelliği orta/iyi ise evet bu dönemde her gün sulayabilirsiniz. Tabi saksı altında delik olduğu şartıyla.

fatihh06
11-07-2018, 23:54
Saatlerce güneşte kalıyorsa ve toprağın su geçirme özelliği orta/iyi ise evet bu dönemde her gün sulayabilirsiniz. Tabi saksı altında delik olduğu şartıyla.
Perde arkasından güneş alıyor ancak ceyranda kalmasın diye pek cam açamıyorum cam balkon olduğu için havasızlıktan olmuş olabilirmi malum çok sıcak bu ara

anarius
12-07-2018, 08:53
Gelişmesi için fotosentez şart ve belli bir sıcaklığın altında ve üstünde bu süreç yavaşlıyor. Ortamın ne aşırı sıcak, ne aşırı soğuk olmasına dikkat edilmeli. Tam sayı veremiyorum ama 20-30 arası uygun.

fatihh06
12-07-2018, 12:36
Gelişmesi için fotosentez şart ve belli bir sıcaklığın altında ve üstünde bu süreç yavaşlıyor. Ortamın ne aşırı sıcak, ne aşırı soğuk olmasına dikkat edilmeli. Tam sayı veremiyorum ama 20-30 arası uygun.

Cevaplariniz için ******

fatihh06
12-07-2018, 12:36
Cevaplarınız için teşekkürler

gamzegulsun
17-07-2018, 10:30
Gamze hanım merhaba,

Sitemize hoşgeldiniz. Ağacınız için 3 yıl boşuna beklemiş gibi görünüyorsunuz, daha önce müdahale edebilirdiniz. Resimleri tam aşı yerinden çekebilirseniz daha iyi olur. Ayrıca gövdenin önüne denge çubuğu geldiği için aşı yerini göremiyoruz.
Ama tahminlerime göre sizin kumkuatınız bir çeşit limon ya da portakal çöğürü üzerine aşılanmış galiba, daha sonra uç kurumasına yakalanıp aşılı dallar kurumuş gibi görünüyor. Alttan aşısız yerden çıkan yeni sürgün tabi ki gelişerek hakim dal olmuş. Şu an yapılması gereken hangi narenciyeyi istiyorsanız üzerine onu aşılamak gibi görünüyor. Dediğim gibi aşı yeri net görünen bir resim çekip eklerseniz tahminde bulunduğum konu netleşecektir.

İyi günler.

Mustafa bey merhaba
Kamkatın en alt dalından itibaren olan fotoğraflarını yükledim. Son yüklediğim fotoğrafla önceki mesajımdaki fotoğraf karşılaştırıldığında kamkattaki olumlu gelişme görülmüş oluyor aslında, bir sürü yeni yaprak verdi fakat meyve namına hiç bir ilerleme yok :confused:

mustafa_myb
17-07-2018, 12:28
Mustafa bey merhaba
Kamkatın en alt dalından itibaren olan fotoğraflarını yükledim. Son yüklediğim fotoğrafla önceki mesajımdaki fotoğraf karşılaştırıldığında kamkattaki olumlu gelişme görülmüş oluyor aslında, bir sürü yeni yaprak verdi fakat meyve namına hiç bir ilerleme yok :confused:

Gamze hanım merhaba,

Daha önce bulunduğum tahminin doğru olduğunu bu resimlerde görebiliyoruz.
Uç kurumasından kuruyan aşılı kısım hala orada duruyor. Şimdi ilk yapmamız gereken kuruyan kısmı dibinden yani kurumanın sonundan kesmek, sonrasında bunun gibi kuruyan dallar var ise kurumanın 2 cm altından yeşil yerden kesmek ve bu parçaları saksıdan uzaklaştırmak. Uç kuruması bulaşıcı bir hastalıktır.

Temizliğini yaptıktan sonra hemen bir kaç dalına istediğiniz narenciye cinslerinden sürgün göz aşıları yaptırmanızı tavsiye ederim. Çevrenizde ki bildiğiniz meyve veren narenciye ağaçlarından faydalanabilirsiniz. Tabi aşı yapmak için yine tanıdık birilerini bulursanız ücretsiz bir şekilde aşı yaptırabilirsiniz.

Sürgün göz aşısı zamanı biraz geçti sanırım ama yine de denemenizde fayda var. Sizin bölgenizde belki yine şu zamanda tutma ihtimali var, zaten ağacın gelişimi de görüldüğü kadarı ile devam ediyor.
Ayrıca narenciye ağaçları da diğer bir çok meyve ağacı gibi ilk baharda çiçeklenir ve yılda bir kez meyve verir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

İyi günler dilerim.

bimsef
17-07-2018, 13:00
Merhabalar,

Benim kamkatlardan bir tanesi meyve vermeye başladı, üzerinde yaklaşık 40 tane küçük zeytin büyüklüğünde meyve var. Ancak bir kaç gündür meyveleri düşüyor. Çok aşırı değil ama 2-3 gündür 7 tane meyvesi düştü. Bunun sebebi ne olabilir ?

bimsef
25-07-2018, 09:35
Merhaba arkadaşlar,
kamkatlarımdan iki tanesi meyvelendi. Son hallerini paylaşmak istedim sizlerle.

tucc
25-07-2018, 11:16
merhaba arkadaşlar.
Geçen sene almıştım kumkatımı. Aldığımda 3 meyvesi vardı üzerinde. Aldıktan sonra 2-3 kere çiçek açtı ve sadece 2 tane meyve verdi.
son zamanlarda üzerinde reçine gibi yapışkan bir sıvı var. yaprakları büküldü.
ve bazı yapraklarında kahverengi benekler oluşmaya başladı.
kumkatımın sağlıklı olup daha çok meyve vermesi için neler yapabilirim tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

cooler
26-07-2018, 11:01
Aynı dertten muzdaribim.. bu yıl çok salyangoz geldi bahçeme .. ben salyangozdan oluştuğunu düşünüyordum

yukarıda yazan arkadaşlarında cevabı aynıdır
sizin yapraklarınıza bulaşan böcek aynı böcek yaprak güvesi arkadaşlar
Bu böcek yapraklar daha filiz aşamasında iken yaprağın özünü emerek beslenir. yaprak hafi büyüdüğünde takip edin kıvrılmaya başlayınca kıvrılan yeri açın ilaç sürün. Ben ilaç olarak biberlerde kullanılan mavi renkli toz vardır. Suya karıştırılıp fısfıslanır onu kullanıyorum.
Adını maalesef bilmiyorum Zirai ilaç satan yerlere sorup alabilirsiniz. Çiçeklere de zarar vermiyor.
Bir de yapraklarda ve ağaç gövdesinde zaman zaman yapış yapış bir madde oluşuyor. renksiz. Elinize sirkeli veya sabnlu su alıp yaprağı gövdeyi silin.
Kışın başında yaptım bu sene böceklerden özellikle unulu bit denilen böcekten eser kalmadı.
Çiçeklerin dökülmesine gelince her çiçek meyve verecek olursa ağaçlarımız 2 seneye kalmaz ölür gider. Bir takım ilaçlar satılıyor meyve tutumu için ama ben kullanmıyorum.
Ağaç ortalama güneş alan ve havalandırması iyi olan bir ortamda bulunsun yeter.
Sulama konusuna gelirsek; toprağın cinsine geçirgenliğine göre sulama yapınız. Torf ağırlıklı ve hava allan toprak ise 4-5 günde bir (tabi güneş çok alıyorsa gün aşırı- benim gibi klimanın motorunun olduğu yerde olursa hergün) sulayın. Sert toprakta olan bir bitkiniz varsa toprak üstü kuruyunca sulayın.
Gecen sene çok verimli olan kamkat ve limonum (bir iki sayfa geride fotoları mevcut) sanırım bu sene biraz dinlenme aşamasında.
limonum oldukça form tuttu. yaprakları gövdesi kendini epey yeniledi.

Her zaman giremiyorum siteye unutuyorum açıkcası.
Ama elimden geldiğince yine yazmaya çalışırım gün içinde

kamkamsever
28-07-2018, 11:17
Yaklaşık iki aydır iki adet kamkatım var. Bugün baktığımda birinin yaprakları kahverengileşip dökülmeye başlamış, Yaprakların üçte biri dökülmüş, yaprakların ve kamkatın fotosu bunlar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

kamkamsever
28-07-2018, 11:21
Diğer kamkatın da yaprakları şerbetlenmiş ve dallarında beyazlıklar var. İkisi de balkonda duruyor(Ankaradayım), haftada 2-3 defa suluyorum. Ne tavsiye edersiniz?

cooler
31-07-2018, 13:09
Diğer kamkatın da yaprakları şerbetlenmiş ve dallarında beyazlıklar var. İkisi de balkonda duruyor(Ankaradayım), haftada 2-3 defa suluyorum. Ne tavsiye edersiniz?

beyaz böcekler için sabunlu su karışımı hazırlayın ve dallarını yapraklarını silin ben öyle kurtuldum geçen sene benim ağaçlarımda da vardı. Kışın bir güzel sildim. Bugün itibarii ile hala yoklar.
Ağacınızı çok suluyorsunuz. Köklerde çürüme yapmış olabilir.
Su verme sıklığını haftada 1 e düşürün
Toprağın üzeri iyice kurusun ondan sonra sulayın.

yagmurkokusu
02-08-2018, 20:58
bir kamkatım daha öldü sanırım üzerinde hiç bişey kalmadı bir daha almamaya karar verdim ne nazik bir bitki gözünün içine baktım yinede hastalık oldu pes ettim bende:(((

anarius
04-08-2018, 13:01
Geçmiş olsun. Biraz kaprisli bana göre de. Ölmedi ama daha meyvesini yiyemedim kaç senedir. Limon daha kolaydı sanki, onu önerebilirim.

kamkamsever
09-08-2018, 11:10
beyaz böcekler için sabunlu su karışımı hazırlayın ve dallarını yapraklarını silin ben öyle kurtuldum geçen sene benim ağaçlarımda da vardı. Kışın bir güzel sildim. Bugün itibarii ile hala yoklar.
Ağacınızı çok suluyorsunuz. Köklerde çürüme yapmış olabilir.
Su verme sıklığını haftada 1 e düşürün
Toprağın üzeri iyice kurusun ondan sonra sulayın.

Çok teşekkür ederim, kahverengileşme fazla sulamadan mı kaynaklı oluyordur yoksa başka bir şey mi?

YesilSiyah
31-08-2018, 00:16
Yeni aldığım kumkuat formsuz geldi. Meyvaları aldıktan sonra nerden budamalıyım.
https://i.hizliresim.com/0zZ4rL.jpg (https://hizliresim.com/0zZ4rL)

anarius
31-08-2018, 17:26
Budamanın kış bitiminde yapılması öneriliyor. Ama illa yapacağım derseniz, resim paylaşmanız gerekir. Böyle yardımcı olmak çok zor.

YesilSiyah
31-08-2018, 17:35
Budamanın kış bitiminde yapılması öneriliyor. Ama illa yapacağım derseniz, resim paylaşmanız gerekir. Böyle yardımcı olmak çok zor.

Fotograf attım gözükmüyormu? Tekrar atayım.
https://i.hizliresim.com/MDZLzk.jpg (https://hizliresim.com/MDZLzk)

anarius
01-09-2018, 06:48
İlk baktığımda resim çıkmamıştı, şimdi sorun yok, kusura bakmayın.

Bence budamak için bu fidan çok küçük. Budanınca gücünden kaybedecek, gelişimi yavaşlayacak. Ben olsam seneye yapardım. Dallar biraz daha kalınlaşsın.

Canan__
09-09-2018, 19:03
Merhaba
Aranıza yeni katıldım. Kumkuat ile ilgili bir sorum olacak. Ekteki fotodan da göreceksiniz içinden reçine akıyor. Üst taraf komple kuruduğu için kestim ama reçine akmaya devam ediyor.( uc kısmı kesmeden öncede akıyordu tam akan yerden kestim)http://https://i.hizliresim.com/1EWRBp.jpg

anddrea
12-09-2018, 18:28
Merhabalar yaklaşık bir yıl önce yol üzerindeki bir botanikçiden aldığım kumkuat fidem ilk senede kurumaya başlamıştı. Bunun üzerine sert bir şekilde budadım ve sonra düzeldi ve yeniden yaprak verdi. Ancak şu anda üzerindeki birçok yaprak açık yeşil renkte ve üzerinde damarlanmalar mevcut. Ağaç filiz vermeye devam ediyor ancak yeni çıkardığı yapraklar da bu şekilde ve bir arkadaşımın ağacında gördüğümden daha küçük yaprakları. Mavi renkli bir demir sülfat almıştım ona rağmen bir değişiklik olmadı. Konuyla ilgili pek bir bilgim olmadığından bu sorunla ilgili bir çözüm ve gübre önerebilir misiniz? 15-15-15 ya da 20-20-20 npk gübre kullanabilir miyim?

Ağacımın yaprakları sarılaşmaya devam ediyor. Bunun yanında dökülmeye de başladılar. Çiçek açtı, küçük meyveleri var ama mikroelement içerikli gübreyi arada vermeme rağmen yeni çıkan yapraklar açık yeşil - sarı. Dökülen yapraklar kurumadan dökülüyor yani gübrenin fazla geldiğini düşünmüyorum. Bu konuda bilgili arkadaşların önerilerini bekliyorum

anarius
15-09-2018, 08:17
Saksının, toprağın, ağacın resmini paylaşırsanız yardımcı olunabilir. Görmeden çok zor.

anddrea
15-09-2018, 14:15
Fotoğraflar şu şekilde, farklı fotoğraflar da çekebilirim isterseniz. Önceki halinin fotoğrafları konuya yazdığım önceki gönderide mevcut.

anarius
16-09-2018, 19:56
Yapraklar kurumadan, sarararak dökülüyorsa ve dökülenlerin çoğu eski yapraklarsa, azot eksikliği vardır.

Ama gördüğüm kadarıyla Magnezyum/mikroelement eksikliği var gibi. Bu gerçekten eksik olduğundan da kaynaklı olabilir, ya da toprakta vardır ama bitki alamıyor da olabilir (toprak çok alkali-bazik ise).

Ben olsaydım ne yapardım? NPK vermezdim. MgSO4 (epsom tuzu) verirdim. Bir de mikroelement vermeye devam ederdim. Ama arada en az 1 hafta ile. Yaprak kurursa gübre fazla gelmiştir, dozunu/sıklığını azaltın. Biraz tecrübe ile oturacak. Gelişmelerden haberdar edin.

Cgdsyldz11
06-10-2018, 15:34
Arkadaşlar kumakatımın durumu nedir? Çoğu meyvesi döküldü.

Cgdsyldz11
06-10-2018, 15:40
15 günde 1 solucan gübresi veriyorum sadece

Bir insan
29-10-2018, 10:32
https://resmim.net/preview/VZYn1Z.jpg https://resmim.net/f/f5iR0o.jpg

resimlerdede görüldüğü gibi kumkuatım yaprakları döküyor ne yapmalıyım?

tutubik
31-10-2018, 09:16
Merhabalar 1.5 ay önce migroslarda satılan görünümü gayet güzel olan kumkatlardan aldım üstü yeşil meyvelerle doluydu meyveleri döktü şimdi 10-15 tane kaldı büyümeye devam ediyor fakat yaprakları sürekli dökülüyor yani kurumadan öylece dökülüyor. Ve bi dal kısmıda kurumaya başlamıştı kuruyan dal iki tane olmuş çok üzülüyorum ne yapmalıyım :(( :((

Bir insan
31-10-2018, 19:58
Bitkim nerdeyse ölmek üzere cevap verebileceek bir kişi varmıdır?

mmyuce
10-11-2018, 21:59
Merhabalar,

fidancıdan aldığım ağacımda bir anormali var bir tarafta meyve varken diğer tarafta dallar ve yaprakların formları bozuk aşağıdaki görseller üzerinden yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden teşekkürler.

683599

683600

683601

wakan
11-11-2018, 21:37
Merhabalar,

fidancıdan aldığım ağacımda bir anormali var bir tarafta meyve varken diğer tarafta dallar ve yaprakların formları bozuk aşağıdaki görseller üzerinden yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden teşekkürler.

Satıcı, aşıdan sonra anacın geri kalan kısmını kesmemiş sanırım. Haliyle o da büyümeye devam etmiş.
İşaretlediğim yerden keserseniz olay çözülmüş olur.

mmyuce
12-11-2018, 11:42
Satıcı, aşıdan sonra anacın geri kalan kısmını kesmemiş sanırım. Haliyle o da büyümeye devam etmiş.
İşaretlediğim yerden keserseniz olay çözülmüş olur.
teşekkürler

Bir insan
13-11-2018, 17:02
https://i.hizliresim.com/9aXXD3.jpg (https://hizliresim.com/9aXXD3)
https://i.hizliresim.com/jgJJWJ.jpg (https://hizliresim.com/jgJJWJ) Kamkatımın bazı yaprakları saraıp dökülüyor bunun bir çözümü varmı

cooler
27-11-2018, 08:08
https://i.hizliresim.com/9aXXD3.jpg (https://hizliresim.com/9aXXD3)
https://i.hizliresim.com/jgJJWJ.jpg (https://hizliresim.com/jgJJWJ) Kamkatımın bazı yaprakları saraıp dökülüyor bunun bir çözümü varmı

KAmkatınız yavaştan ölmek üzere
onu kaplı ortamdan mümkünse çıkartın hava almaya başlasın güneş ışığı alsın
değilse kaybedeceksiniz

cooler
27-11-2018, 08:09
Bitkim nerdeyse ölmek üzere cevap verebileceek bir kişi varmıdır?

bitkiniz maalesef ölme noktasında
şu aşamada yapacak çok da bişey görünmüyor

Bir insan
27-11-2018, 19:18
KAmkatınız yavaştan ölmek üzere
onu kaplı ortamdan mümkünse çıkartın hava almaya başlasın güneş ışığı alsın
değilse kaybedeceksiniz

Dışarı çıkarma imkanım yok. Burada hava geceleri eksi dahi bulabiliyor. Başka bir yol yokmudur?
Yapraklarıda farkında olduğunuz gibi açık yeşil ve damar çevreleri sarımsı

cooler
28-11-2018, 12:38
Dışarı çıkarma imkanım yok. Burada hava geceleri eksi dahi bulabiliyor. Başka bir yol yokmudur?
Yapraklarıda farkında olduğunuz gibi açık yeşil ve damar çevreleri sarımsı

balkon veya cam kenarı demek istediğim
kamkatlar bildiğim kadarı ile -6 10 dereceye kadar dayanabiliyor.
yaprakların sararması mevsimsel olabilir
İZ elementi eksikliği de olabilr.
benim de şu an kamkatlarımın yaprakları dökülüyor
bildiğiniz sapsarı renge büründü
baharda yeniden sürgün ve yaprak verecektir

Bir insan
28-11-2018, 14:53
https://i.hizliresim.com/361j8p.jpg
Ağacımın bazı yaprakları böyle dökülüyor. Ve iz elementleri nereden bulabilirim.Balkon müsait değil bunun için ve bitki ca m kenarında iyi ışık alıyor(resimler çok büyük çıkıyor nedenini anlayamadım) Rahatsızlık vermemişimdir umarım.

Cuneyt52
30-11-2018, 18:15
Merhaba Cooler benim kumkuatımdada aynı sorun var 1 ay önce yerini değiştirdim ilk rtapda yaprakları dökmeye başladı sonrasındada bazı dallarda kuruma olmaya başladı yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.

cooler
04-12-2018, 11:45
KAmkat ağacı yer değiştirmeyi pek sevmez
bitkiniz muhtemelen strese girdi o yüzden yaprak dökmeye başladı
sulamaları iyi takip edin bu mevsimde sulamayı çok azaltın
yeteri kadar buharlaşma olmyacağından bitki kökünüz cürüme yapabilir.
Kuruyan dalları kesin mümkünse.

Bir insan
10-12-2018, 16:37
Sayın cooler. Ağacım yaprak dökmesini artırdı ve 2 meyvesini döktü. Bir dalı kurumaya başlayınca kestim. Başka ne yapabilirim?

huso93
10-12-2018, 17:10
https://i.hizliresim.com/361j8p.jpg
Ağacımın bazı yaprakları böyle dökülüyor. Ve iz elementleri nereden bulabilirim.Balkon müsait değil bunun için ve bitki ca m kenarında iyi ışık alıyor(resimler çok büyük çıkıyor nedenini anlayamadım) Rahatsızlık vermemişimdir umarım.

Galeri güvesi zararlısı var bitkinizde. Ev yapımı ilaçlardan deneyebilirsiniz.

Bir insan
10-12-2018, 19:47
Galeri güvesi zararlısı var bitkinizde. Ev yapımı ilaçlardan deneyebilirsiniz.

Cevabınız için teşekkürler

aknburak07
11-12-2018, 08:14
Herkese selamlar ve saygılar. 2018 Mayıs ayında aldığım kamkatımın şu an durumu hiç iyi değil bütün yapraklarını ve meyvelerini döktü üzerinde 5-6 tane meyve kaldı sadece ve dallar uçlardan kurumaya başladı. Lütfen yardım edin bu normal mi yoksa kamkatımın bir şeye mi ihtiyacı var. Antalya'da yaşıyorum açık balkonda duruyordu aldığımdan beri fakat yaprak dökmeye başlayınca bir süre önce kapalı balkona aldım. Forumu epey bir okudum ve bu sabah kararan yerlerden budama yaptım. Başka bir şey yapmam gerekir mi lütfen yardımcı olun. Forumu yıllardır takip ederim fakat ilk defa burada yazıyorum hatam olursa affola.

Selçuk Boz
11-12-2018, 10:47
Herkese selamlar ve saygılar. 2018 Mayıs ayında aldığım kamkatımın şu an durumu hiç iyi değil bütün yapraklarını ve meyvelerini döktü üzerinde 5-6 tane meyve kaldı sadece ve dallar uçlardan kurumaya başladı. Lütfen yardım edin bu normal mi yoksa kamkatımın bir şeye mi ihtiyacı var. Antalya'da yaşıyorum açık balkonda duruyordu aldığımdan beri fakat yaprak dökmeye başlayınca bir süre önce kapalı balkona aldım. Forumu epey bir okudum ve bu sabah kararan yerlerden budama yaptım. Başka bir şey yapmam gerekir mi lütfen yardımcı olun. Forumu yıllardır takip ederim fakat ilk defa burada yazıyorum hatam olursa affola.

İçeriye almakla iyi etmemişsiniz. Kurumasına birçok şey neden olmuş olabilir. Saksıda olduğu için toprakla ilgili bir sorun daha fazla olası.

Barol
28-12-2018, 20:14
Yeni aldım. Kış ayındayız ne zaman renk alacak bunlar.

utkuist
28-12-2018, 22:47
Merhabalar

Evde baktığımız kumkuat agacimizin yapraklari yogun bir sekilde birden kararip ve kuruyup dokulmeye basladi.1 hafta icerisinde nerdeyse hic yaprak kalmadi
Ancal meyveleri olgunlasmaya devam ediyor ve saglam birbsekilde dala tutunuyorlar. Salonum gunes alan bir bolgesinde durmakta ve her hafta ayni gun 1 lt yakinnsuluyorduk.simdi cok uzuluyoruz ne yapmamiz gerekiyor .nerede hata yaptik acana

Atilla Berke
12-01-2019, 20:04
Kamkatlar fazla nemi sevmezler saksının altlığında su varsa ondan kurtulun kökler çürüyor olabilir fotoğraf atarsanız iyi olur

Atilla Berke
12-01-2019, 20:05
Birde toprağı kurudukça su verin gün önemli degil toprağa parmağınızı sokun nem yoksa sulayın

Gbozkaya
14-01-2019, 09:11
Herkese iyi günler dilerim. 20 gün önce aldığım 3 yaşında üzerinde meyveleri olan bodur kamkat ağacım ilk günlerde evin içine çok iyi uyum sağlamıştı. Ne bir yaprak dökme ne bir solma vardı. İş yoğunluğu nedeniyle ilk hafta satın aldığın poşet içerisinde duruyordu. Sonradan kendi toprağını değiştirmeden toprak ilavesi yaparak büyük bir saksıya aldım. Bir kaç gün heralde çok suladım yeni toprağına alışsın diye. Son 10 gündür yapraklar siyahlaşmaya ve dökülmeye başladı. Üzerindeki meyveler de bir problem görmüyorum. Hala üzerinde epeyce yaprak mevcut. Kalan yaprakların da dökülmesinden korkuyorum. Fotoğrafları yükleyeceğim. Lütfen bilgisi olan birileri yardım etsin. Şimdiden çok teşekkür ederim. Yaprakları ve ağacı güzelce çekmeye çalıştım.

https://i.hizliresim.com/36vNM5.jpg (https://hizliresim.com/36vNM5)

https://i.hizliresim.com/MVoX4k.jpg (https://hizliresim.com/MVoX4k)

https://i.hizliresim.com/dv8oE7.jpg (https://hizliresim.com/dv8oE7)

https://i.hizliresim.com/4j1DOp.jpg

facehugger
21-01-2019, 09:26
Merhaba,

Yaklaşık 1 senedir yetiştirdiğim kamkat bitkim bu halde. Üzerinde meyvesi var lakin bazı kısımları balcık gibi oldu, yaprakları sararmaya ve dökmeye başladı. Kaybedeceğim diye korkuyorum açıkçası. Daimi olarak balkonumuzda duruyor. Bir ara içeri almıştım internette okuduğum yazı üzerine ama hata etmişiz sanırım. Tekrar balkona aldım. İzmir'de yaşıyorum. Sıcaklık az çok bilinir. Balkonda durması uygundur bence. Haftada bir kez yaklaşık 1.3 litre su veriyorum.

Resimleri bırakıyorum. Tavsiyede bulunursanız çok memnun olurum.

https://i.hizliresim.com/V9MgRR.jpg
https://i.hizliresim.com/P1rYzb.jpg
https://i.hizliresim.com/MVvP47.jpg
https://i.hizliresim.com/y63AvM.jpg
https://i.hizliresim.com/36q13j.jpg
https://i.hizliresim.com/269YRO.jpg

Mangonas
21-01-2019, 16:00
Merhaba,

Yaklaşık 1 senedir yetiştirdiğim kamkat bitkim bu halde. Üzerinde meyvesi var lakin bazı kısımları balcık gibi oldu, yaprakları sararmaya ve dökmeye başladı. Kaybedeceğim diye korkuyorum açıkçası. Daimi olarak balkonumuzda duruyor. Bir ara içeri almıştım internette okuduğum yazı üzerine ama hata etmişiz sanırım. Tekrar balkona aldım. İzmir'de yaşıyorum. Sıcaklık az çok bilinir. Balkonda durması uygundur bence. Haftada bir kez yaklaşık 1.3 litre su veriyorum.

Resimleri bırakıyorum. Tavsiyede bulunursanız çok memnun olurum.

https://i.hizliresim.com/V9MgRR.jpg
https://i.hizliresim.com/P1rYzb.jpg
https://i.hizliresim.com/MVvP47.jpg
https://i.hizliresim.com/y63AvM.jpg
https://i.hizliresim.com/36q13j.jpg
https://i.hizliresim.com/269YRO.jpgSaksısını büyütmelisiniz bence birde toprağını değiştirin , büyük ihtimalle saksı küçük geldiği için vede toprakta vitamin kalmadığı için bitki strese giriyordur , ve sanki çok fazla suluyorsunuz sanırım , kışın bitkilere genelde su verilmez ya da az verilir , ( havalar yağmurlu ve serin olduğu için )

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

tnbys
01-02-2019, 14:10
https://i.hizliresim.com/nQlR90.jpg (https://hizliresim.com/nQlR90)

Benim/bizim kumkuat yaprakları ve meyveleri döktü eşim balkona atınca bende aldım getirdim şirkete küçük saksısından toprağını ıslatarak çıkardım, uç dallardan 3 er cm kestim kurumuş gibiydiler, torflu daha büyük bir saksıya aldım bir ümit cam kenarında güneş gören bir yerde bekliyoruz... Resim koymayı beceremedim...

siflera12
06-03-2019, 04:10
https://i.hizliresim.com/nQlR90.jpg (https://hizliresim.com/nQlR90)

Benim/bizim kumkuat yaprakları ve meyveleri döktü eşim balkona atınca bende aldım getirdim şirkete küçük saksısından toprağını ıslatarak çıkardım, uç dallardan 3 er cm kestim kurumuş gibiydiler, torflu daha büyük bir saksıya aldım bir ümit cam kenarında güneş gören bir yerde bekliyoruz... Resim koymayı beceremedim...Kamkatınız düzeldimi , herhangi bir gelişme oldumu [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bir insan
14-04-2019, 11:37
https://resimyukle.xyz/i/CzN0fc

ağacımda çıkan yeni yapraklar açık yeşil ve
damarları koyu yeşil bunun nedeni nedir?

Bir insan
14-04-2019, 11:39
Eski yaprakları ise normal şeklinde

anarius
15-04-2019, 12:09
Besin eksikliği bu (muhtemelen Zn). Her halükarda çözümü izelementli gübre.

Bir insan
15-04-2019, 14:57
Peki ben bu iz elementli gübreyi nereden bulabilirim?

anarius
17-04-2019, 10:10
Tarım ürünleri satan yerlerde oluyor.

legionnaire1
26-04-2019, 15:12
Merhabalar. Ankara'da yaşıyorum. İnternet üzerinden tüplü bir şekilde kumkuat, calamondin ve mayer limonu aldım. Ağaçlar sağlıklı görünüyor. Sormak istediğim şu, ağaçlar etiketlerinden anladığım kadarıyla Mersin'den gönderilmiş. Forumdan okuduğum ve aldığım notlara göre yer değişime karşı hassas ağaçlar, aynı zamanda çiçeklenme ve meyve verme döneminde de besin takviyesi istiyorlar. Sizce şuan için bir saksı değişimi, budama, besin takviyesi yapmam doğru olur mu? Yoksa bu sene sadece adaptasyon için rahat bırakıp gelecek sene için mi hazırlık yapmalıyım? Teşekkürler.

Firo43
04-05-2019, 22:49
Merhaba iki aydır kumkuat fidanına sahiplik ediyorum. Bi kactane olgun meyvesini kopardiktan sonra ic mekânda yeni filizler vermeye basladi iki keredir 10 gun de bir sivi besin verdim( NPK 2+2+2). Yeni filizler inanılmaz coştu. Yukarı doğru bakan dalların ucundan çıkan filizler büyümesiyle birlikte aşağıya doğru sarkmaya başlamış. Sanirim dokunsan kırılacak hassaslikta nasıl meyve tasirki bu filizler. Besin vererek iyi mi ettim kötü mü ettim bilemedim.

Meliketass
05-06-2019, 00:54
Merhaba,
Daha önce salonumda baktığım fakat Yaklaşık bir yıldır bahçıvanın bakıma aldığı kumkatım başka siteye taşındım ve sonra yine salonumda camın önünde yarı güneş alan bir yerde dururken, 15 günde bir sulamama rağmen iki gün içerisinde yaprakları kararmaya, kıvrılıp dökülmeye başladı ve yaklaşık 1 buçuk metreye yaklaşık boyundaki tüm yaprakları düktü. Gövdesi de kahverengilerimize başlamış, bilinçsiz bir şey yapmak istemediğim için ne yapmam gerekiyor konu hakkında bilgi alabilir miyim?