View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
merhaba arkadaşlar benim bu limon denen arkadaşla başım belada lütfen yardım edin :D 8 sene evel çekirdekten ekmiştim 8 senede bu kadar oldu kök kalınlığı parmak kadar. ama ne yaptımsa çiçek açtırıp meyve verdiremedim :( aşılanması gerekiyormuş. iki kere t göz aşısı denemesi yaptık 2 side tutmadı. sanırım ama son aşıdan sonra her yerinde inanılmaz çok şekilde dal ve yaprak çıktı ayrıca aşının yapıldığı yerdende yeni dal çıktı.
-acaba yapmış olduğum aşının tutmuş olma ihtimali var mı ?
-yoksa, nasıl çiçek açtırabilirim bu haylaza ?
-sıvı gübre iş görürmü ?
-ya da illa aşılama mı yapılması lazım ?
resimleride gönderiyorum bilgi amaçlı
yardımlar için şimdiden teşekkür ederim :)
Öncelike sabrınıza hayran oldum
Tam 8 sene boyunca inatla büyütmeye çalışmıssınız turuncunuzu.
evet turunç diyorum.
Yaptığınız aşılar tutmamış sanırım eski ağaçtan turunç olarak büyümeye devam etmiş.
Bunu fotoğraflardaki dikenlere bakarak yorumladım.
Dal ve yeni yaprak vermeleri çok normal
Ağaçların tam uyanma mevsiminde denk gelmiş çünkü.
Narenciyelerde çekirdekten büyüttükten sonra mutlaka aşı yapılması gerekmektedir.
Aşı mevsiminde ana gövdenin çok dallı kısmına kadar budayıp tekrardan aşı yaptırınız.
Merhaba,
Siteye yeni üye oldum. Şubat ayında mersin den bir adet kumkuat aldm kargo ile. güzel bir saksıya gecirdim gerektikce suladım gübreledim felan. Mart ayında bir kac 5-10 cm arasında bir kaç sürgün verdi. Bir süre sonra bu sürgünlerin hepsi durdu ve 2 aydır ağacta hiç hareket yok. yaprakları gayet sağlıklı gorunuyor. Kumkuat devamlı büyümeyen bir meyve midir neden büyümüyor artık ? birde aşı yeri kesilmemişti bunu ben kestim zararı olur mu ?
cagajosef
03-06-2015, 20:40
Arkadaşlar tüpde olan kamkat ağaçlarım çiçek acma uzeri onları topraklarını bozmadan torf dolu saksıdaıya yerlestirsem sorun olur mu?
Lonicera
04-06-2015, 05:47
Sorun olmaz ama sadece torf içeren bir saksı harcı bir bitki için ileride sorun olacaktır. İsterseniz şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/26842.htm) biraz gözden geçirin, faydalı bilgiler içeriyor
cagajosef
04-06-2015, 20:06
Sorun olmaz ama sadece torf içeren bir saksı harcı bir bitki için ileride sorun olacaktır. İsterseniz şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/26842.htm) biraz gözden geçirin, faydalı bilgiler içeriyor
Çok teşekkürler. Şuan Torfa mecburum. Bahçe topragina ulasma konusunda sıkıntı yaşıyorum. Elimde killi hafriyat topragi var onu kullanmak istemedim. Biraz dere kumu buldum en alta onu koyup etrafını bozmadan yerlestirdim torfa...
onderakyuz
07-06-2015, 23:13
Arkadaşlar merhaba;
Çok meraklı olduğum fakat hiç yapmadığım toprakla uğraşma,ekip biçme işi için ilk adımı atmış bulunuyorum. Az önce hepsiburadadan 1 adet kamkat fidanı aldım. Umarım onu canlı tutmayı başarabilirim,tabi sizlerinde yardımı ile. Bu arada fiyatı bauhausta 70 tl,hepsiburadada 36,90 tl
invisibleman16
10-06-2015, 12:35
Selam arkadaşlar, ben de kumkuat severlerdenim ve 5 aydır ilgilendiğim bir ağacım var. Ağacımın genel görünümü iyi lakin yapraklarda resimdeki gibi hafif sararmalar mevcut. Formda takip ettiğim kadarıyla susuzluk ve demir eksikliğinden bahsedilmiş sararma sebebi olarak. Bunun yanında ağacım yeni sürgünler veriyor ve üzerinde hala meyveleri mevcut. Meyveleri tam manasıyla sararmadığı için toplamıyorum, gelişimi için toplamalı mıyım? Tecrübeli arkadaşların bu konudaki fikrini merak ediyorum. ayrıca ağacım ile ilgili önerilerinizi de beklerim. Teşekkürler
onderakyuz
11-06-2015, 22:25
Merhaba,
pazartesi günü aldığım kumkuatıma bugün kavuştum. Fidan tüplü geldi siyah poşete sarılıydı saksı. Sorum şu,saksıyı ne zaman değiştirmem gerekir acaba. Bauhausta bahçe bölümü çalışanı ekim kasım gibi değiştirin dedi. Sizce ne yapmalıyım acaba.
onderakyuz
11-06-2015, 22:41
Bu arada gelen ağaçta hiç meyve yoktu sanırım hepsini yemişler :)
Merhaba,
pazartesi günü aldığım kumkuatıma bugün kavuştum. Fidan tüplü geldi siyah poşete sarılıydı saksı. Sorum şu,saksıyı ne zaman değiştirmem gerekir acaba. Bauhausta bahçe bölümü çalışanı ekim kasım gibi değiştirin dedi. Sizce ne yapmalıyım acaba.
Öncelikler kamkatınız hayırlı olsun
Fidanınız tüplü geldi ise onu poşetinden çıkartıp büyük bir saksıya alabilirsiniz
Tüplu fidanlarda mevsim veya ay farketmiyor.
Bende 4 adet kamkat 1 adet lime limon var.
Hepsi de sadece torfa diktim.
Sorunsuz meyve verip sürgün verdiler geçen yıl.
bu senede birinin toprağını değiştirdim
Onuda sadece torfa ektim.
Sürgünler vermeye devam ediyor.
Arada besin ve npk 15 15 15 vermeyi unutmayın
Selam arkadaşlar, ben de kumkuat severlerdenim ve 5 aydır ilgilendiğim bir ağacım var. Ağacımın genel görünümü iyi lakin yapraklarda resimdeki gibi hafif sararmalar mevcut. Formda takip ettiğim kadarıyla susuzluk ve demir eksikliğinden bahsedilmiş sararma sebebi olarak. Bunun yanında ağacım yeni sürgünler veriyor ve üzerinde hala meyveleri mevcut. Meyveleri tam manasıyla sararmadığı için toplamıyorum, gelişimi için toplamalı mıyım? Tecrübeli arkadaşların bu konudaki fikrini merak ediyorum. ayrıca ağacım ile ilgili önerilerinizi de beklerim. Teşekkürler
merhabalar
Kamkatınızda muhtemelen demir eksikliği var
Yaprakları sarı renk almış ve damar damar olmuş
İz elementi ihtiva eden besinler ile yeni çıkacak yaprakları kurtarmış olurusnuz en azından
hali hazırdaki sararmış yapraklara etkisi olmaz.
üzerindeki meyveleri sararmadan koparmayın.
Ben geçen yıl üzeri meyveli ve bol çiçekli kamkatımı temmuz ağustos gibi satın aldım. Forumda fotoğrafları mevcut. Ondan sonra bile 3 kez çiçek açtı. Meyve verdi.
invisibleman16
12-06-2015, 10:54
merhabalar
Kamkatınızda muhtemelen demir eksikliği var
Yaprakları sarı renk almış ve damar damar olmuş
İz elementi ihtiva eden besinler ile yeni çıkacak yaprakları kurtarmış olurusnuz en azından
hali hazırdaki sararmış yapraklara etkisi olmaz.
üzerindeki meyveleri sararmadan koparmayın.
Ben geçen yıl üzeri meyveli ve bol çiçekli kamkatımı temmuz ağustos gibi satın aldım. Forumda fotoğrafları mevcut. Ondan sonra bile 3 kez çiçek açtı. Meyve verdi.
Tavsiyeleriniz ve bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. İz element uygulamasını deniycem.
onderakyuz
20-06-2015, 13:04
Cooler merhaba;
Bilgiler icin tesekkur ederim. Nasil bir besin kullanmam gerekiyor acaba ?
muratgudek
25-06-2015, 13:19
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/25/fce7a1a192747bab962fd848b90a5f2c.jpggeçen hafta internetten sipariş ettiğim kamkatım bakalım neler olacak
SM-N750 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hasan_26
26-06-2015, 23:58
Neden benim kamkatıma cvp veren yok birde hala çiçek açmadı napmam gerekir
Bence kendi haline bırakın zamanı gelince çiçek açacak sizi mutlu edecektir.Çıkan yaprakları acık renk toprakta demir eksikliği mevcut bitki gelişimi içinde gerekli, demir sülfat vermeniz gerekiyor..Forumda aratırsanız bilgi mevcut..
Merhabalar,
Benim de bir sorum olacak. 2-3 ay kadar önce çiçekçiden üzeri meyveli bir kumkuat ağacı aldım. Birkaç hafta sonra bir komşuya emanet edip yurt dışına gidip geldim. Döndüğümde ağacımda yeni filizler dallar ortaya çıkmıştı. Balkona koydum ama yeni çıkan yapraklar sararmaya başladı. Araştırdım demir eksikliği olabileceğini öğrendim. Bahar adında bir bitki besini aldım iki haftadır veriyorum ama yine de bir değişiklik olmadı. Ben de dayanamayıp dün budama nasıl yapılır diye öğrendikten sonra ağacımı budadım. Acaba yanlış mı yaptım ağacın başka ihtiyacı olabilir mi? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Budadıktan sonra hiçbir gelişme göstermedi. Cevaplayabilecek biri olursa son halinin fotoğrafını yükleyeceğim.
Güneş gören bir yere koyun...Ben turunçgillerde ne zaman budama yaptıysam ağaçlarım geriledi.Kamkatlar bol güneş ister çiçeklenme zamanlarında özellikle...
muratgudek
05-07-2015, 17:24
çiçeklerimizde açtı
muratgudek
05-07-2015, 17:26
564150
invisibleman16
06-07-2015, 19:22
Temmuz ayı geldi, kumkuatım çiçeklendi... :D
muratgudek
06-07-2015, 19:36
meyveleri toplasaydın bu sezon daha verimli olurdu
Benim ağaclar hiç çiçek acacak gibi değil :)
bozuldum :)
Benimki de çiçeklenmedi, bekliyoruz dört gözle...
hasan_26
14-07-2015, 01:51
kamkatım resmdeki gibi hala çiçek açmadı bu saatten sonra acaba açarmı :s :confused:
Benim kamkat çiçeklenmeye başladı.Kamkatın suyunu kes, yani daha az sula ve bol güneş alan bir yere koy...
tatile cıkcam 10 gün. giderken dökücem dönene kadar susuz kalıcak :) *** döndüğümde en azından tomurcuk görürüm :)
Limon da sanırım fazla sulamadan döktü ilk acan çiçeklerini :(
hasan_26
15-07-2015, 21:01
Benim kamkat çiçeklenmeye başladı.Kamkatın suyunu kes, yani daha az sula ve bol güneş alan bir yere koy...
valla sabahtan öglen 3 e kadar güneş görüyor susuz derken ne kadar sürede nekadar su vermeliyim saksıya.
valla sabahtan öglen 3 e kadar güneş görüyor susuz derken ne kadar sürede nekadar su vermeliyim saksıya.
Toprak nemini kaybedene kadar vermiyorum ben.Su vermeden toprağı 2-3 santim eşelersen anlarsın zaten nemini kaybedip etmediğini.Ayrıca benim kamkat geçen sene ağustosun ortasında çiçeklenmişti.Yani vakit var merak etme...
hasan_26
15-07-2015, 23:25
Toprak nemini kaybedene kadar vermiyorum ben.Su vermeden toprağı 2-3 santim eşelersen anlarsın zaten nemini kaybedip etmediğini.Ayrıca benim kamkat geçen sene ağustosun ortasında çiçeklenmişti.Yani vakit var merak etme...
bende toprak nemine göre suluyorm ama sonrasında vermem gereken su miktarı ne konple alttan su gelene kadarmı yoksa daha azmı birde diger kamkatımda çiçek açıp meyve tutmaya başladı ama bu kaldı böylece anlamadım :s
onderakyuz
15-07-2015, 23:37
Benim kamkat çiçeklenmeye başladı. Bahçe toprağı+ organik gübre+paslı çivi+besin iz elementi
bende toprak nemine göre suluyorm ama sonrasında vermem gereken su miktarı ne konple alttan su gelene kadarmı yoksa daha azmı birde diger kamkatımda çiçek açıp meyve tutmaya başladı ama bu kaldı böylece anlamadım :s
Mesela benim kamkatın saksısı 15 litre yaklaşık bir litre su veriyorum ben sularken.ama burda toprak karışımı da önemli, torf ağırlıklı bir topraksa daha az su, bahçe toprağı ağırlıklı ise biraz daha fazla su çünkü suyu emme oranları farklı.Ben birde emin olmak için yani fazla su vermeyi engellemek için önce yarım litre veriyorum. sonra biraz bekliyorum eğer alttan su vermemişse biraz daha.Yani alttan su verecek ama çok fazla değil.alttan fazla su verirse bilki fazla suladın.Benim yöntem bu...Mesela geçen gün mayer limonumu sularken bir litre suyun tamamını tek seferde verdim, sonra bi baktım neredeyse yarım litresini alttan geri verdi.Demekki neymiş dura dura sulayacaksın ve saksının her yanına su ulaştığına emin olacaksın özelliklede yazın...
Bu arada besin takviyesini de unutma en az ayda bir veriyorum ben yaz sonuna kadar.İlk defa vereceksen ilk ikisini on beş günde bir ver,sonra ayda bir.
onderakyuz
16-07-2015, 23:32
Hangi toprağı kullanacaksanız kullanın besin takviyesi şart diye düşünüyorum. Güneş olayı kafamı karıştrıyor fakat. Sürekli güneşte mi kalması gerekiyor
Hangi toprağı kullanacaksanız kullanın besin takviyesi şart diye düşünüyorum. Güneş olayı kafamı karıştrıyor fakat. Sürekli güneşte mi kalması gerekiyor
Bence de besin takviyesi şart.Güneş de şart özellikle kamkatlar için ama çiçeklendikten sonra kızgın güneş çiçekleri kurutuyor.Geçen sene benim kamkatın çiçeklerinin çoğu bu yüzden kurudu.Bence günde 3 veya 4 saat yeter.
hasan_26
20-07-2015, 12:06
Bu arada besin takviyesini de unutma en az ayda bir veriyorum ben yaz sonuna kadar.İlk defa vereceksen ilk ikisini on beş günde bir ver,sonra ayda bir.
Besin takviyesini ilk defa sıvı gübre olarak 10gün önce 1litre suya 1 çay kaşıgı olarak uyguladm tekrar yine uygulucam zamanı gelince ama diger kamkatta gelişme yok hala
onderakyuz
20-07-2015, 13:00
Ben 5 lt. suya Mutlu Kutlu beyden aldığım besin-iz elementinden 1 su bardağı ekledim ve oluşan karışımdan bir su bardağı olarak verdim. Bu arada kamkat 10 lt. yoğurt kovasında duruyor :D
Besin takviyesini ilk defa sıvı gübre olarak 10gün önce 1litre suya 1 çay kaşıgı olarak uyguladm tekrar yine uygulucam zamanı gelince ama diger kamkatta gelişme yok hala
Besin vermeye devam edin ama oranına dikkat edin bitkinin kökleri yanmasın.Diğer mesajlarda da dediğim gibi ağustos sonuna kadar süresi var kamkatın.Benim geçen sene ağustos ortasında çiçeklenmişti.Şimdi ise kamkatım çiçeklenmeye başladı ufaktan.Fotosunu yüklerim yakında.
Ben 5 lt. suya Mutlu Kutlu beyden aldığım besin-iz elementinden 1 su bardağı ekledim ve oluşan karışımdan bir su bardağı olarak verdim. Bu arada kamkat 10 lt. yoğurt kovasında duruyor :D
Ben de Mutlu Beyin bitki besinini kullanıyorum ve çok memnunum.Bütün narenciyelerim çiçek ve meyve dolu...
2 sene önce severek aldığım kamkat var. Küçük ve az da olsa meyve vermişti. Çok uzun zamandır onda hiçbir oluşum yok sadece ana gövdeye yakın yeni bir dal ısrarla büyüyor ve ben pek kumkuata benzetemedim (Fotoğrafta siyah ile belirttiğim dal). Bu konularda beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Yanlış bir şey yapmaktan endişe duyuyorum. Üstten toprak kurudukça su veriyorum. Saksısının altı delik fazla suyu atması için. Toprağını forumdaki bilgileri inceleyerek değiştirmiştim. Geçen aylarda çok az keçi **** koyun gübresi toprağa ilave ettim. Ağacımı küstürmekten korkuyorum...
İyi günler dilerim....
bmirin fidanın aşı yeri nerde?Toprağın içinde kaldı ise sıkıntı olur...Dipten gelen sürgün anaca ait onun kesilmesi gerekir hemen...
Muhsin Hanif
23-07-2015, 22:46
2 sene önce severek aldığım kamkat var. Küçük ve az da olsa meyve vermişti. Çok uzun zamandır onda hiçbir oluşum yok sadece ana gövdeye yakın yeni bir dal ısrarla büyüyor ve ben pek kumkuata benzetemedim (Fotoğrafta siyah ile belirttiğim dal). Bu konularda beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Yanlış bir şey yapmaktan endişe duyuyorum. Üstten toprak kurudukça su veriyorum. Saksısının altı delik fazla suyu atması için. Toprağını forumdaki bilgileri inceleyerek değiştirmiştim. Geçen aylarda çok az keçi **** koyun gübresi toprağa ilave ettim. Ağacımı küstürmekten korkuyorum...
İyi günler dilerim....
Acemi Bahçıvan Soruları (http://www.agaclar.net/forum/1397638-post652.htm) Bölümünde cevap yazdım ama Sn. ibogel'in dediği gibi aşı yeri galiba toprağın bittiği yerde. Ya da (zannetmiyorum ama) aşısız fidan.
Kontrol eder misiniz?
Muhsin Hanif in dediği güneş almalı bolca...Kamkatlar çiçeklenme döneminde bol güneş ister.Bir de çiçeklenme döneminde aşırı sulamamak lazım kamkatları...
Sayın İbogel ve Muhsin Hanif, çok teşekkür ederim dediklerinizi yapacağım. Açıkçası aşı yerini bilmiyorum ama toprağını üstten alarak baktım. Forumdan aşı yerini araştırdım, ağacımda baktım. Fakat anlayamadım. Yeni çıkan sürgünü kestim. Aşı yeri var mı sizce acaba?
Bence ya toprağın hemen üstünde ya da Muhsin Hanif in dediği (bence burayı da budayın)dediği yerde.Fotoları daha yakından çekerseniz daha iyi anlaşılabilir.
Ama aşı yeri toprağın hemen üstündeyse aşı yeri acilen toprağın üstüne alınmalı...
Fotoğrafların boyutunu ancak bu kadar ayarlandı. Umarım daha net görebilirsiniz. Aşı yerini seçemedim maalesef....
Toprağı daha fazla alırsam kök kısmı çıkıyor fotoğraftaki gibi...
onderakyuz
24-07-2015, 10:03
Hocam aşı yerin toprak altında kalmışa pek benzemiyor. çünkü hemen altındaki toprağıan başladığı yerde kökler gözüküyor. Saksın kaç lt. acaba
onderakyuz
24-07-2015, 10:05
bendede aşının hemen altından sürgün verdi. Benimde kesmem lazım onu
Merhaba Önder Bey,
Teşekkür ederim, bilginiz için...Saksı boyutunu buradaki bilgilere göre en büyük kumkuat için olan ölçüde almışım. 20lt **** biraz daha büyük... Meyveleri geçen sene azdı (7-8 tane) ve çok küçüktü. Aşılı değil mi diye endişeleniyorum...
Net değil fakat aşı yerini görülebiliyor, aşı ise
Buradaki fotoğrafa göre benimkinin de köke yakın yapısı aynı. Aşı yeri demişler. Benimkine benzettim. Umarım doğru bir sonuca varmışımdır.
onderakyuz
24-07-2015, 22:28
Aşılı olmasaydı meyve alamazdınız. Muhtemelen yaşından dolayı aşı yeri belli olmuyor. Bendekinin gövdesi ince o yüzden aşı yeri belli oluyor. Ağaç dışarda mı duruyor peki ?
Muhsin Hanif
24-07-2015, 22:34
Evet aşı yeri anaç sürgünün 2 cm. üstünde, toprak da o sürgünün çıktığı yerden başlarsa iyi olur.
Sayın onderakyuz ve Muhsin Hanif,
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Saksı dışarıda balkonda duruyor. Gün içinde güneş alan bir balkon. Toprağın yüksekliğini dediğiniz şekilde yaptım :)
onderakyuz
25-07-2015, 10:52
Sayın bmirin. ağacınızı ağacı güneşte çok tutmayın özellikle şu anda İzmir oldukça sıcaktır. Sabah ve akşam güneşi alsın yeter. Sulamanızı mutlaka sabah yapın. Ayrıca 15 günde bir gübreden hariç besin vermenizi tavsiye ederim. Benim ağacımdada hareket yoktu özellikle çiçeklenme ile alakalı. Sayın Mutlu Kutlu beyden aldığım besin+iz elementi sayesinde ağaç coşmuş vaziyette her yanı çiçek oldu. Saksıyada 5-10 adet paslı çivi saplayın demir eksikliğini gidersin. Belki stres falan yapmıştır. Mutlaka toparlar kendini ekstra bir sıkıntı yoksa ağaçta. Saygılar
Sayın onderakyuz çok teşekkür ederim. Mutlu Kutlu Bey'in besin+iz elementini sanırım tropiksera sitesinden temin edebilirim diye araştırdım. Solucan gübresi yerine mi kullanılıyor yoksa solucan gübresi de vermeli miyim. Benimkinde koyun-keçi gübresi var. Çivi bulup koyacağım. İnşallah sizinkiler gibi olur....Saygılar...
onderakyuz
25-07-2015, 14:40
Koyun gubresi varsa solucan vermeyin zararı olabilir. Evet Tropikseradan temin ediliyor. Faydasını göreceğinizden eminim.
Kamkat'ımı bu yılbaşı Metro Grosmarketten aldım. Boynu bükük;ama diğer saksılardan daha canlı ve tok bir görünümü vardı. Bükük olduğu için çok canlı OLMASINA karşın kimse onu almamış, bir kenarda kalmıştı. Ben onu seçtim ve bağrıma bastım. Evlat edindim. Boynu bükük olduğu için onu daha çok sevdim. Kışı evde, sabah güneşi alan bir pencere önünde geçirdi. Pencereyi sık sık açtım, hava alsın, diye. Bir iki ay önce (Haziran başı) balkona çıktı. 6. Kat, doğuya ve kuzeye bakan balkonda yine sabah güneşi aldı ve çok sert rüzgar. Dalları kırılmasın diye güney balkona çıkardım. Ortalık sakin, rüzgar az şimdi. Güneş'i birkaç saat Görüyor. Bugün çiçeklenmeye başladı canım kumkatım. Suyunu, toprağı iyice koruyuncaya kadar bekleyip verdim. Parmakla eşeleyip iki üç santime kadar kuruduğuna kanaat getirdikten sonra musluk suyuyla suladım bolca. 10 litrelik bir saksıda. Direnajını çok iyi yaptım. Saksının altı delik değil. Altta su biriktiğine kanaat getirene kadar sulayıp toprak kuruyana kadar bir daha su vermedim. Ince bir şişle saksının kenarlarından saksının dibine kadar sokarak toprağı zaman zaman havalandırdım. Tecrübelerim bu kadar. Meyva sürecini de ayrıca paylaşırım. Sevgiler tüm kumkat :) Doğa severlere...
muratgudek
01-08-2015, 17:25
bahçeye yanmış güvercin gübresi döktüm kamkat dahil tüm bitkiler çıldırdı,şaşırdım...
Dikkat et bitkilerini yakmasın...Güvercin gübresinin kullanımı biraz riskli.Tecrübeyle sabittir:))))
Sanırım çiçeklenme süreci sıcaklıkla ilgili. Havalar ısınınca(insanları pişirme derecesinde) tomurcuklanma başladı. gözle görülür biçimde acaip tomurcuklanma var şu an kamkatlarımda.
recrec_0342
07-08-2015, 11:54
Ve sonunda; bitti, 78 sayfa forumu komple okudum, ama güzel bilgiler ve resimler, yetiştiren ve bilgi paylaşımı yapan herkese teşekkür ederim. ve bende bir kumkat sahibi olarak aranızdayım çiçekçimin sadece bir adet meyvesini bana yedirmesi ile başladı herşey :p kendisinde ücreti ne ise istedim oda sağolsun bir tane hediye getirdi, şimdi özenle bakıyorum resmini yarın çekip hemn koyacağım tabi yorumlarınızı hevesle bekleyeceğim.
recrec_0342
07-08-2015, 20:34
Ve sonunda; bitti, 78 sayfa forumu komple okudum, ama güzel bilgiler ve resimler, yetiştiren ve bilgi paylaşımı yapan herkese teşekkür ederim. ve bende bir kumkat sahibi olarak aranızdayım çiçekçimin sadece bir adet meyvesini bana yedirmesi ile başladı herşey :p kendisinde ücreti ne ise istedim oda sağolsun bir tane hediye getirdi, şimdi özenle bakıyorum resmini yarın çekip hemn koyacağım tabi yorumlarınızı hevesle bekleyeceğim.
evet heman eve geldim ve fotoladım tavsiye için acaba balkonların fotolarını bilerek çektim biri güneş almıyor şuanki yeri üst balkondan dolayı ve biraz geride diğer balkonda 11:00 den güneş batana kadar görüyor güney batı yönü acaba bu balkona alsam kamkatım yüksek sıcaklığa güneşe maruz kalır mı İzmir güneşi malum yoksa daha mı iyi olur kışında orada kalacak ve güneş görecek ? ve
Selamlar arkadaşlar,
Bir kamkatımda sanırım sorun var. Üzerinde beyaz tüylü böcekler var sanırım.
Arap suyu ile fısfıs kullanarak 1 hafta önce toprağı koruyarak yıkamıştım. Çok faydası olmadı. Sizce ne yapmam gerekiyor.
http://i.hizliresim.com/95oVOO.jpg
http://i.hizliresim.com/qlM4rV.jpg
http://i.hizliresim.com/Myp6r7.jpg
http://i.hizliresim.com/XokB5O.jpg
emrebakan
10-08-2015, 13:19
Merhaba Ke®eM
Bu görünenin koşnil olduğunu düşünüyorum. Eğer yaprakların üzerinde yapışkan bir sıvı da varsa varsayımımı güçelndirir. Ben de bu canlıyla sorun yaşamıştım zamanında. Zirai ilaç kullanmadan uygulanan mücadeleyle başarılı olamadım. Az su vererek bitkinin öz suyunu ve doğal olarak koşnilin besin kaynağını azaltıp her gün yaprak ve dalları temizlemiştim. Şu sayfada ilaçlı ve doğal mücadele tarifleri var:
Koşnil Nedir ? (http://www.eziraat.net/kosnil-nedir.html)
Merhabalar,
Benim kamkat üzerinde de Kerem beyin bahsettiği böcekler var. Çiçekler yakın zaman önce meyveye dönmeye başlamıştı. Bu lanet böcekler, çoğu meyveyi kurutup öldürmüş. Ekte böceklerin detaylı gözüktüğü fotoğraf var.
Emre beyin paylaştığı linkte gözüken koşnil zararlısına pek benzemiyor.
Nasıl mücadele ederim acaba?
muratgudek
10-08-2015, 21:40
http://www.organikoop.com/arap-sabunu
muratgudek
10-08-2015, 21:41
bunu denedim şimdilik oldu gibi
Yarın deneyeceğim, teşekkürler.
Buda sonunda çiçek açan benim kumkat :)
hasan_26
12-08-2015, 21:45
resimdeki kamkatım hala çiçek açmadı ve açıcak gibide gözükmüyor ve hemde boyu çok uzun işaretledigim yere hawai köklenme işlemi yapıp 2 kamkatım olsa nasıl olur sonradan aşılama yapmam gerekiyomu peki havai köklendirme yaptıgım yeri yardımınıza ihtiyacım var acil:o
recrec_0342
13-08-2015, 07:39
Hasan bey;
ağacınız baya güzel görünüyor, aşılımı anlaşılmıyor, işaretlenen bölgenin altında aşı yeri varmı?
hasan_26
13-08-2015, 16:38
Hasan bey;
ağacınız baya güzel görünüyor, aşılımı anlaşılmıyor, işaretlenen bölgenin altında aşı yeri varmı?
aşı yeri altta işaretledigim yer çift çatal var kagıdın oldugu yerde
Merhaba,
Çatal dediğiniz yer aşının bulunduğu yer. o yüzden dikkat etmeniz gerekiyor. Normalde aşı tuttuktan sonra kesilir ama bir neden den kesmeyip destek olarak bırakıyorlar.
recrec_0342
14-08-2015, 08:25
Kamkatım meyve veriyor ve büyümeye başladı diye sevinirken meyvelerinin biri bir döküyor 3 günde %80 meyve dökülmüş ne yapmalıyım Azot falan mı eksik :confused:
çok neden olabilir. bitkide aşırı sulama, eksik sulama, çok sıcak, cok rüzgar foto koyarsan bişiler sallarız hep beraber :)
hasan_26
14-08-2015, 16:56
Merhaba,
Çatal dediğiniz yer aşının bulunduğu yer. o yüzden dikkat etmeniz gerekiyor. Normalde aşı tuttuktan sonra kesilir ama bir neden den kesmeyip destek olarak bırakıyorlar.
Aşı yeriyle işim yok benim ztn çok uzun oldugu için yarısından hawai köklendirme yapmak istiyorum sonucunda meyve verirmi olurmu onu soruyorum????
muratgudek
14-08-2015, 17:00
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/14/7c22022c2bae68097f983ba33eead760.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/08/14/f0455e8b465071ac71af0f50f6c55248.jpg ve olgunlaşan meyveler
recrec_0342
16-08-2015, 08:53
Maşallah meyveleriniz olmaya başlamış, inşallah yemesine nasip olur ?:p
dussokagi
18-08-2015, 17:45
KIRMIZI VE SARI KABUKLU BİTLER
Turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde emgi yaparak beslenen kahverengimsi, kırmızı veya sarımsı kahverengi renkte, toplu iğne başı büyüklüğünde olan ve sabit halde yaşayan böceklerdir. Bu böcekler iklim koşullarına bağlı olarak yılda 3-4 kez döl verirler. İlk hareketli larvalar Akdeniz ve Ege bölgesinde mayıs, Karadeniz bölgesinde Haziran ayından itibaren görülmeye başlar ve bu dönemden sonra kabuklu bitler bahçede oldukça yoğun olarak bulunurlar. Bu kabuklu bitler turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde bitki özsuyunu emerler. Bu nedenle meyveler küçük kalır, yapraklarda bulunduğu yerlerde klorofil oluşamaz, gözenekleri kapattığı için özümlemeye engel olur ve çok ileri zararlanma durumunda dalları hatta ağacı tamamen kurutabilirler. Tavsiye dışı ilaç uygulamalarının yoğun olarak yapıldığı bahçelerde söz konusu zararlıların arttığı görülür. Gerekli kültürel önlemlerin alınması ve bu zararlılarla mücadelede başarıyı arttırır. Zararlının varlığı ve yoğunluğu kışın yapraklarda, ilkbaharda fındık büyüklüğüne ulaşan meyvelerde, sürgün veya yapraklarda, daha ileri dönemlerde ise iri meyvelerde yapılan kontrollerle belirlenerek, mücadele zamanına karar verilir. Kabuklu bit mücadelesinde aralık şubat ayları arasında ağaçlar meyvesizken yazlık beyaz yağlarla yapılacak bir kış ilaçlaması yazın oluşacak zararlıların azaltılması açısından çok önemlidir. Birinci ve ikinci dönemlerinin çoğunlukta olduğu mayıs sonu, haziran başında yine yazlık beyaz yağlarla bir ilaçlama yapılmalıdır. Kontrollere devam edilerek gerekirse 25-30 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır. Yazlık beyaz yağ uygulamasından hemen önce veya sonra bahçe sulanmalı ve gölgede 32 derecenin üzerindeki sıcaklarda ilaçlamaya ara verilmelidir.
UNLU BİT
Unlu bitler uzunca, oval biçimde olup, bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde; çanak yaprakların altında, bitişik meyve ve yaprak aralarında, göbekli portakallarda göbek kısımlarında bulunurlar. Zararlı kışı, çoğunlukla gövde çatlakları arasında geçirir. Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren zararlı, boğaz kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Çıkardıkları tatlı maddeler üzerinde fumajin mantarları gelişerek ağaçlar isli bir görünüm alır. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir. Zararlının mücadelesi için bahçe Mayıs ayından itibaren her ayın ilk ve son yarılarında kontrol edilir. Mayıs ayının son yarısında yüzde 5, Haziran ayının son yarısında yüzde 8, Temmuz ayının son yarısında yüzde 20 oranında ağaç ve meyve bu zararlıyla bulaşıksa mevcut doğal düşmanlar unlu biti kontrol etmeye yeterli değil demektir. Bu durumda böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böceklerin salınması gerekir. Parazit ve preditörlerin bahçede başarılı olabilmesi için bunların faaliyetine engel olabilen karıncalarla iyi bir mücadele yapılması da büyük yarar sağlar.
arkadaşlar yapacağınız arap sabunu size yardımcı olmaz bakın yaprak bitleri kırmızı örümcek unlubit kabuklubit kışın yumurtalarını toprağa bırakır bunlar gözle görülmeyecek kadar ufaktır havaların ısınması ile tekrar bitkide yaşamlarını devam ettirler siz ne kadar yaparsanız yapın kimyasal ilac kullanmanız lazım yanlız kimyasal ilaç kullandıktan sonra 15-20 gün sonra meyvesini toplayın vede kimsayal ilacı 1 sefer değil 15 ara ile 3 sefer yapmanız lazım lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyelim varsa yardım isteyen özelden mesaj atabilir
Benim ağaçların biri yeni çiçek açıyor diğer yeni döktü bit kadar meyveleri. yukardaki arkadaşın yicek kıvama gelmiş :) Hava sıcaklığı ile mi ilgili acabağ
Sn. dussokagi,
Verdiğiniz bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.
Bendeki kamkat balkonda saksıda olduğu için, mekanik yolla mücadelede biraz sonuç aldım gibi. Tabi topraktaki yumurtalar için geçerli değil bu dediğim. Meyvelerin hasadından sonra kimyasal ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz?
Şöyle de bir gelişme yaşadım ve paylaşmak istiyorum.
Şu anda ağacın üzerinde fındık kadar olmuş 5-6 meyve var (1.nesil), pirinçten hallice 30 üzeri meyve var (2.nesil). Bu ikinci nesil çiçekten meyveye dönerken çokça zayiata neden olan unlu biti fark ettim ve mücadeleye başladım. Şimdi, sanki ağaç ödül verir gibi, tekrar çiçek tomurcuklarına büründü (3.nesil).
Bu mümkün müdür?
UNLU BİT
Unlu bitler uzunca, oval biçimde olup, bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde; çanak yaprakların altında, bitişik meyve ve yaprak aralarında, göbekli portakallarda göbek kısımlarında bulunurlar. Zararlı kışı, çoğunlukla gövde çatlakları arasında geçirir. Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren zararlı, boğaz kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Çıkardıkları tatlı maddeler üzerinde fumajin mantarları gelişerek ağaçlar isli bir görünüm alır. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir. Zararlının mücadelesi için bahçe Mayıs ayından itibaren her ayın ilk ve son yarılarında kontrol edilir. Mayıs ayının son yarısında yüzde 5, Haziran ayının son yarısında yüzde 8, Temmuz ayının son yarısında yüzde 20 oranında ağaç ve meyve bu zararlıyla bulaşıksa mevcut doğal düşmanlar unlu biti kontrol etmeye yeterli değil demektir. Bu durumda böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böceklerin salınması gerekir. Parazit ve preditörlerin bahçede başarılı olabilmesi için bunların faaliyetine engel olabilen karıncalarla iyi bir mücadele yapılması da büyük yarar sağlar.
arkadaşlar yapacağınız arap sabunu size yardımcı olmaz bakın yaprak bitleri kırmızı örümcek unlubit kabuklubit kışın yumurtalarını toprağa bırakır bunlar gözle görülmeyecek kadar ufaktır havaların ısınması ile tekrar bitkide yaşamlarını devam ettirler siz ne kadar yaparsanız yapın kimyasal ilac kullanmanız lazım yanlız kimyasal ilaç kullandıktan sonra 15-20 gün sonra meyvesini toplayın vede kimsayal ilacı 1 sefer değil 15 ara ile 3 sefer yapmanız lazım lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyelim varsa yardım isteyen özelden mesaj atabilir
hasan_26
28-08-2015, 21:48
soruma hala cevap veren olmadı kamkatıma hawai köklendirme yapmak istiyorum sizce olurmu bi sıkıntı olurmu
meyve dökülmesi için kül tavsiye etmişti biri.. odun külünü dökebilirsiniz, zararı olacağını sanmam, yararı olursa da buradan yazarsınız...
Ben kamkat fidanımı nisanda aldım, 2 yaşındaydı ve üzerinde 8-9 tane meyve vardı. Eylül ayına geldik ama üzerinde çiçek veya meyve oluşumu olmadı... Gövde kenarından 3 tane dikenli sürgün vermişti, bugün buradaki tavsiyelerle onları kestim. Daha önce meyve veren fidanım şimdi niye vermiyor?
ankarali
03-09-2015, 15:25
çok eski bir konu başlığı herhalde :) değilmiş sonradan farkettim herkese kolay gelsin arkadaşlar
ankarali
03-09-2015, 15:27
Arkadaşlar forumda yeniyim Ankara'da Kamkat fidanı almak isteyenler bana ulaşabilir, bol çiçekli ve üzeri meyveli tüplü fidan çok sayıda mevcuttur
ankarali
03-09-2015, 15:43
Özür dilerim arkadaşlar alışveriş bölümünde yazmam gerektiğini yeni öğrendim oraya yazmaya çalışıcam bakalım yapabilirsem
carizma_009
03-09-2015, 17:40
Kamkatlar sıcağı aşırı şekilde sever.Bu bitkiyi alan insanların çoğunun şikayeti 2.yıl çicek açmaması vs vs.Piyasada satılan kamkatların çoğu sera içinde çiçeklenip güzel meyvelendikten sonra piyasaya sunarlar bu ince ayrıntıyı pek kimse bilmez.Meyve dökümü yaşayan arkadaşlara tavsiyem şudur ki gübre uygulaması muhakkak yapılmalı özellikle çiceklenme dönemlerinde fosforlu gübreler gelişim için azotlu gübreler muhakkak uygulamalıdır.
ankarali
04-09-2015, 09:15
Kamkatlar sıcağı aşırı şekilde sever.Bu bitkiyi alan insanların çoğunun şikayeti 2.yıl çicek açmaması vs vs.Piyasada satılan kamkatların çoğu sera içinde çiçeklenip güzel meyvelendikten sonra piyasaya sunarlar bu ince ayrıntıyı pek kimse bilmez.Meyve dökümü yaşayan arkadaşlara tavsiyem şudur ki gübre uygulaması muhakkak yapılmalı özellikle çiceklenme dönemlerinde fosforlu gübreler gelişim için azotlu gübreler muhakkak uygulamalıdır.
Birkaç yıldır kamkatla ilgileniyorum, mersin bölgesinde sera dışında çiçeklenip meyve tutuyor çoğu, birkaç yıldır kamkatlarım var ve 2. yıl da gayet iyi çiçek ve meyve tutumları yüksek oldu
ankarali
04-09-2015, 09:16
hatta kamkatların şöyle bir özelliği var bazı kamkatlarımı aşırı güneşte bırakmışım çiçeklerin bir bölümü yandılar yer değiştirdim yeniden çiçek açtılar ve meyve tutmaya başladılar, yer seçimi gerçekten önemli
hasan_26
04-09-2015, 13:14
benim kamkatım biri çiçeklendi ve çiçekleri meyveleriyle birlikte döküldü diger kamkatım ise hiç çiçek açmadı gün boyu güneşde görüyor ama anlamadım hiç çiçeklenmeyen kamkatımıda hawai köklendirme yaptım bakalım nolcak.
birde eskişehire yaşıyorum nasıl bir ortam saglamam gerek havalar serinleyince
Galiba bende de bu sorun var. Kamkatı internet üzerinden aldım, gelince üzerinde meyve vardı ama şimdi çiçek bile açmadı. Kamkatı büyükçe bir saksıya ektim, toprağına inek ve keçi gübresi kattım... Balkonda yetiştiriyorum, öğleden sonra güzel güneş alıyor. Çiçeklenmesi için ne yapılabilir...
benim kamkatım biri çiçeklendi ve çiçekleri meyveleriyle birlikte döküldü diger kamkatım ise hiç çiçek açmadı gün boyu güneşde görüyor ama anlamadım hiç çiçeklenmeyen kamkatımıda hawai köklendirme yaptım bakalım nolcak.
Ben de Eskişehir'de yaşıyorum. Geçen Nisan ayında çiçekçiden aldığımda meyveli olan kamkatım şimdi normal süs bitkisi gibi duruyor. Kamkatımı balkona koyduğumda aşırı sıcaktan yaprakları sarardı, içeri aldım bu sefer de gelişimi durdu, eski yaprakları döküldü yeni çıkan yapraklar dışında bir hareket yok. Şu anda mutfakta duruyor, kışın da muhtemelen yerinde kalacak ama mutfakta kaloriferi yakmazsak soğukta dayanabilir mi?
ankarali
07-09-2015, 16:25
Çok aşırı güneş altında mı yoksa nasıl ne kadar güneş alıyor?
ankarali
07-09-2015, 16:27
Ben de Eskişehir'de yaşıyorum. Geçen Nisan ayında çiçekçiden aldığımda meyveli olan kamkatım şimdi normal süs bitkisi gibi duruyor. Kamkatımı balkona koyduğumda aşırı sıcaktan yaprakları sarardı, içeri aldım bu sefer de gelişimi durdu, eski yaprakları döküldü yeni çıkan yapraklar dışında bir hareket yok. Şu anda mutfakta duruyor, kışın da muhtemelen yerinde kalacak ama mutfakta kaloriferi yakmazsak soğukta dayanabilir mi?
ev ortamı içinde kalorifer yakmasanız da dayanabilir ama havalanması önemli güneş alması da önemli
hasan_26
07-09-2015, 19:52
Çok aşırı güneş altında mı yoksa nasıl ne kadar güneş alıyor?
Valla balkonda duruyor şimdilik sabahtan öglen 3e kadar güneş görüyor havalar soğuyunca içeri alıcam büyük olan hiç açmadı digeri çiçekliydi ama döktü çiçeklerini
ankarali
07-09-2015, 22:59
Valla balkonda duruyor şimdilik sabahtan öglen 3e kadar güneş görüyor havalar soğuyunca içeri alıcam büyük olan hiç açmadı digeri çiçekliydi ama döktü çiçeklerini
suyu nasıl veriyorsun çeşme suyu ise ben muhakkak en az 2 gün dinlendirilmiş kloru uçmuş su veriyorum, gübre desteği ile uyandırabileceğini düşünüyorum ama şimdiye kadar çiçek açmış olması gerekirdi
hasan_26
07-09-2015, 23:11
aşşa resimdeki hiç açmadı öteki aldıgımda çiçekli geldi 1 hafta tatildeyken kuruttuk daha sonra bu kadar kurtara bildik yine çiçeklendi ama çiçekleri tutmadı düştü dinlenmiş su kullanıyorum bende dikkat ediyorum . birde alt resimdekine havai köklendirme yaptım çok uzundu bakalım nasıl bi sonuç alıcam.
carizma_009
08-09-2015, 20:01
Kamkatların çoğu zaten mersin hatay bölgesinden geliyor ama özellikle kamkat sıcağı çok seviyor karadeniz veya marmara bölgelerinde çiceklenme sorunu ve meyve olgunlaşma sorunu yaşıyor çünkü kışa denk geliyor.Kamkatlar karadeniz ve ege bölgelerinde sera ortamlarında güzel çiceklenme meyve tutumu sağlıyor.Hatta bir temel bilgi daha söyleyim bunu da pek kimse bilmez satılan çoğu limon,mandalina,portakal mersin ve hatay illerinden gelmekte ülkenin değişik yerlerinde satılmakta.Ben size şunu açık söyleyim ben Trabzondayım birçok müşterim gelip narenciyesinin kuruduğunu söylüyor veya çicek açmadığını çoğu fidancı bu gerçeği saklar.Çünkü hatay,mersin ürünleri ile karadeniz bölgesinde üretilen fidanlar bir değildir.Öncelikle o bölgeler limon anacı kullanıyorlar bizim burdakiler üç yaprak aşısı çünkü soğuğa daha dayanıklı oluyorlar.Karadeniz veya marmara bölgesinde bu ürünlerini alanlar donma, çicek açmama şikayetinde bulunuyorlar ve fidanları bile çok farkediyor ürettikleri cinsler oranın hava şartlarına göre yetişen ürünler burda uyumlu olmuyor elma armut gibi değiller.Çoğu fidancı para kazanalımda ne olursa olsun mantığında.Biraz kamkat dışı konu oldu ama paylaşmakta yarar var.
carizma_009
08-09-2015, 20:05
Hasan kardeş öncelikle kamkatlara biraz daha büyük saksı almalısın.Fidanlar bakımsız duruyor.Saksı için uygun geliştirici güçlendirici gübreler alabilirsin ve özellikle çiceklenme dönemlerinde fosfor ağırlıklı gübreler kullanmanı tavsiye ederim.Toz halinde gübreler temin edip ister sulandırarak dök veya etrafına serperek bol su verebilirsin.Aldığın gübre saksı için uygun olsun.
ankarali
08-09-2015, 23:58
Kamkatların çoğu zaten mersin hatay bölgesinden geliyor ama özellikle kamkat sıcağı çok seviyor karadeniz veya marmara bölgelerinde çiceklenme sorunu ve meyve olgunlaşma sorunu yaşıyor çünkü kışa denk geliyor.Kamkatlar karadeniz ve ege bölgelerinde sera ortamlarında güzel çiceklenme meyve tutumu sağlıyor.Hatta bir temel bilgi daha söyleyim bunu da pek kimse bilmez satılan çoğu limon,mandalina,portakal mersin ve hatay illerinden gelmekte ülkenin değişik yerlerinde satılmakta.Ben size şunu açık söyleyim ben Trabzondayım birçok müşterim gelip narenciyesinin kuruduğunu söylüyor veya çicek açmadığını çoğu fidancı bu gerçeği saklar.Çünkü hatay,mersin ürünleri ile karadeniz bölgesinde üretilen fidanlar bir değildir.Öncelikle o bölgeler limon anacı kullanıyorlar bizim burdakiler üç yaprak aşısı çünkü soğuğa daha dayanıklı oluyorlar.Karadeniz veya marmara bölgesinde bu ürünlerini alanlar donma, çicek açmama şikayetinde bulunuyorlar ve fidanları bile çok farkediyor ürettikleri cinsler oranın hava şartlarına göre yetişen ürünler burda uyumlu olmuyor elma armut gibi değiller.Çoğu fidancı para kazanalımda ne olursa olsun mantığında.Biraz kamkat dışı konu oldu ama paylaşmakta yarar var.
Ben de Mersin bölgesinden alıyorum arkadaşımdan ve ordakiler de limon anacı değil de hep üçyaprak anacı kullandıklarını söylüyorlar, ama elbette size katılıyorum karadenizdeki hava şartları ve orada yetişen fidanlar farklı olur
ankarali
08-09-2015, 23:59
Ankarada yaşayanlara elimdeki kamkatlar ve yetiştirilmesi konusunda yardımcı olabilirim
carizma_009
09-09-2015, 21:04
Mersin bölgesinden gelen fidanların tek farkı güzel gelişmiş dallanmış fidanlar olması başka hiçbir özelliği yok.Zaten fidancılar hem ucuz hemde güzel gelişmiş olmalarından tercih ediyorlar.O kadar farkediyor ki ordan gelen fidanlar buraya uyumlu olmuyor elma armut gibi değiller bunu size resimler atarak paylaşacağım.Ben kamkat almayın demiyorum ama alacak olanlar muhakkak yetiştirme koşullarına dikkat etmeliler.Kamkatlara gerekli sıcak ortam,gübreleme takibi yapılırsa meyvelenme sağlarlar bundan sonrası kış koşulları çok önemli meyve olgunlaşma dönemi kışa rastlıyor öyle bir ortamda saklanmalı ki güneş alan rüzgardan korunaklı muhakkak kapalı alan olması gerekiyor.(sera tipi veya cam balkon)bunlar olmadığı takdirde kış döneminde meyveler sararmaz büzüşür ve rüzgardan dışarda veya balkondaki bitkiler donar.Ben tecrübeme göre konuşuyorum bende bir satıcıyım ama önemli olan fidanı satmaktan çok inceliklerini değerli forum arkadaşlarıyla paylaşmaktır.
hasan_26
09-09-2015, 22:38
Büyük kamkatın topragını değiştirmiştim ümidimi kesmiştim ztn geldiginden beri hiç gelişme yoktu 2günde ne göreyim kamkatım çiçeklenmeye başlamış bu sıralar eskişehir de geceleri soguk oldugu için içeri alıp sabah geri çıkarıyorum ankaralı arkadaşım şimdi nelere dikkat etmeliyim...?
ankarali
10-09-2015, 12:09
Büyük kamkatın topragını değiştirmiştim ümidimi kesmiştim ztn geldiginden beri hiç gelişme yoktu 2günde ne göreyim kamkatım çiçeklenmeye başlamış bu sıralar eskişehir de geceleri soguk oldugu için içeri alıp sabah geri çıkarıyorum ankaralı arkadaşım şimdi nelere dikkat etmeliyim...?
geceleri soğuk olsa da bence içeri al çık yapma sık yer değişikliği de çok iyi değil hala gece sıcaklıkları 0 düzeyine düşmedi henüz, toprak ve saksı değişikiliği olumlu etkilemiş olmalı kış mevsiminde gübre takviyesi yapamıyoruz o nedenle havalar hala uygunken gübre takviyesi yapabilirsiniz
ankarali
10-09-2015, 12:13
Mersin bölgesinden gelen fidanların tek farkı güzel gelişmiş dallanmış fidanlar olması başka hiçbir özelliği yok.Zaten fidancılar hem ucuz hemde güzel gelişmiş olmalarından tercih ediyorlar.O kadar farkediyor ki ordan gelen fidanlar buraya uyumlu olmuyor elma armut gibi değiller bunu size resimler atarak paylaşacağım.Ben kamkat almayın demiyorum ama alacak olanlar muhakkak yetiştirme koşullarına dikkat etmeliler.Kamkatlara gerekli sıcak ortam,gübreleme takibi yapılırsa meyvelenme sağlarlar bundan sonrası kış koşulları çok önemli meyve olgunlaşma dönemi kışa rastlıyor öyle bir ortamda saklanmalı ki güneş alan rüzgardan korunaklı muhakkak kapalı alan olması gerekiyor.(sera tipi veya cam balkon)bunlar olmadığı takdirde kış döneminde meyveler sararmaz büzüşür ve rüzgardan dışarda veya balkondaki bitkiler donar.Ben tecrübeme göre konuşuyorum bende bir satıcıyım ama önemli olan fidanı satmaktan çok inceliklerini değerli forum arkadaşlarıyla paylaşmaktır.
Ankarada yaşıyorum ve birkaç senedir mersin bölgesinden kamkat alıyorum kendi evimde salonumda balkonumda kamkat dolu, oradan gelen fidanların uyumsuz olduğu fikrine asla katılmıyorum, ben de satıcıyım aynı zamanda ama kendi yetiştirmediğim evime sokmadığım ve yetiştiremediğim bitkiyi satmıyorum, elbette dikkat edilmesi gereken sıcaklık rücgar sulama koşulları vs var ama zaten bu özellikler tüm bitkiler için geçerli, özetle Mersinden gelen bitkilerin uyum sorunu yok, evimde hala birkaçyıldır mersin bölgesinden gelen bitkilerle dolu
carizma_009
10-09-2015, 19:37
Siz gene bildiğinizi yapın saygı duyuyorum ama bilgi eksikliği çok.Tüm bitkiler için koşullar vardır ama kamkat şakaya gelmez.Söylediklerim çok hassas birebir tecrübe edinmiş konulardır.Bitkilerinizle ilgili resimler yüklerseniz sevinirim merak ettim bu evi;)
carizma_009
10-09-2015, 19:41
Hasan 26 fosforlu gübre kullan meyve tutumu için çok önemli.
hasan_26
10-09-2015, 20:19
Resimdeki gübreden almştm ama aldıgım kişisuya litre başına 1 çay kaşıgı at demişti ama 15litrelik saksıya nekadar sulama yapmam gerekiyo onu anlamadim toprak sulanana kadarmı dökücem
carizma_009
11-09-2015, 16:00
Doğrudur bir litreye bir Çay kalışığı koyup komple dökebilirisn veya bir tatlı kaşığı kadar etrafına serpiştirerek bol su verin korkmayın.Gübre denge gübresi fosfor ORANI daha yüksek olması iyi olurdu yüzde 20 görünüyor.Bu gübre bitkiyi dengeli büyütmek Amaçlıdır.Şimdilik bunla idare edebilirsiniz.Bitkileri güneşten alıkoymayın iyi günler.
ahmetyasar
11-09-2015, 23:07
Merhaba..
Bende kamkat a basliyorum kismetse.
narenciye cenneti Rize den 3 adet cok saglikli fidan aldim.
Istanbula dondugumde saksiya alacagim kismetse.
vildanumit
12-09-2015, 14:33
Merhaba arkadaşlar forumdada yeniyim simdiye kadar 3 kez kamkat yetiştirmek istedim hep basarisiz oldu son aldığım kamkatta bir yildir hic bir ilerleme yoktu salona pencere onune koydum Mayıs ayinda temmuz gibi once filizlendi sonra ciceklendi simdi zeytin kadar meyveleri var sunu anladim yer değiştirmeyi sevmiyor soyle bir sorun var salon kışın kaloriferi yanmiyor ve 10 dereceye kadar düşüyor ısı sorun olurmu acaba güneş alimi yeterli ama teşekkür ederim
carizma_009
13-09-2015, 09:22
Gün ışığını alan,rüzgâra maruz kalmayan bir yerde Kışı geçirebilir.ŞU anda dışarıda durmasının bir mahsuru yok.aslında cam balkonlu evler çok ideal.Meyve olgunlaşması kış ortasına rastlıyor uygun ortam Şart.ev içi ışıksız ortamlar uygun değil.
erdemreyyan
13-09-2015, 13:12
Herkese merhaba bana formlu kalın gövdeli çok dallı Kamkat fidanı lazım yardımcı olursanız sevinirim salon bitkisi yapcam
Merhaba.
İki adet kamkatım var her ikisinde de büyüyen meyvelerin kimisi resimlerde görüldüğü şekilde. Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba..
Bende kamkat a basliyorum kismetse.
narenciye cenneti Rize den 3 adet cok saglikli fidan aldim.
Istanbula dondugumde saksiya alacagim kismetse.
Ahmet bey selamlar...
Ben Hopa'da yaşıyorum, internet üzerinden aldığım kamkatım var ama daha da almak istiyorum...
Rize'de nereden ve kaça aldınız kamkatları, bilgi verirseniz sevinirim... Riza bana çok yakın, gidince alırım...
Teşekkürler...
carizma_009
16-09-2015, 05:59
Formlu kamkatlarım Meyveli
ahmetyasar
16-09-2015, 22:03
Ahmet bey selamlar...
Ben Hopa'da yaşıyorum, internet üzerinden aldığım kamkatım var ama daha da almak istiyorum...
Rize'de nereden ve kaça aldınız kamkatları, bilgi verirseniz sevinirim... Riza bana çok yakın, gidince alırım...
Teşekkürler...
Merhaba..
internetten fidan almamak lazim..
Heleki sizin mevkiniz narenciye ureticilerinle doluyken..
Hopa tarafindan rizeye giriste islampasa var bilirsiniz..
Islampasa Iskenderpasa mahallesi civarlarinda carrefour SA
Market yakinlarinda..
Bircok fidanci bulabilirsiniz..
Hemde harika saglikli formda gercek olamayacak kadar guzeller..
En azindan ben bu kadar iyisini gormemistim.
Limon,mandalina,greyfurt,portakal,kamkat
Bulabilirsin..
Fiyatlar fidanin yasina gore 10 tl den basliyor..15 tl-20 tl-25 tl-30 tl
Istanbula yarin gidiyorum..kismetse isterseniz resimlerini gonderirim..
ahmetyasar
16-09-2015, 22:05
Zaten cevredeki insanlara veya esnafa sordugunuz zaman yonlendiriyorlar.
ankarali
17-09-2015, 18:31
Ankara'dan kamkat almak isteyenlere ve bakımla ilgili soruları olanlara yardımcı olabilirim
ahmetyasar
20-09-2015, 01:04
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.(Batumdan getirilmiştir.)
Alinti.
hasan_26
20-09-2015, 11:09
eylül ayında çiçeklenen kamkatım zor olsada çiçeklendirebilim sonunda :)
hasan_26
20-09-2015, 11:26
buda yakından çekim
ankarali
21-09-2015, 01:09
buda yakından çekim
Maşallah çok güzel çiçeklenmiş ama çiçeklenme döneminde gübrelemeyi ihmal etmemek gerekiyor yoksa büyük bölümünü döker meyveye çeviremez
ankarali
21-09-2015, 01:11
eylül ayında çiçeklenen kamkatım zor olsada çiçeklendirebilim sonunda :)
yandaki saksıda da limon var sanırım
hasan_26
21-09-2015, 09:58
1hafta önce gübre leme yaptım hafta ya tekrar yapıcam ewt diğeride yediveren limonum ama 5 aydır pek bi büyüme olmadı normal mi
Turunçgil
21-09-2015, 11:11
Sn hasan 26, Gübre olarak ne kullanıyorsunuz ? Hiç böyle olmadı benim turunçgillerim.
Merhaba..
internetten fidan almamak lazim..
Heleki sizin mevkiniz narenciye ureticilerinle doluyken..
Hopa tarafindan rizeye giriste islampasa var bilirsiniz..
Islampasa Iskenderpasa mahallesi civarlarinda carrefour SA
Market yakinlarinda..
Bircok fidanci bulabilirsiniz..
Hemde harika saglikli formda gercek olamayacak kadar guzeller..
En azindan ben bu kadar iyisini gormemistim.
Limon,mandalina,greyfurt,portakal,kamkat
Bulabilirsin..
Fiyatlar fidanin yasina gore 10 tl den basliyor..15 tl-20 tl-25 tl-30 tl
Istanbula yarin gidiyorum..kismetse isterseniz resimlerini gonderirim..
Teşekkür ederim... oraları biliyorum, hattabir ara çiçek fidesi vb almıştım...
Bizim buralarda pazarda her türlü ağaç fidanı bulmak mümkün ama kamkat fazla bilinmiyor, o nedenle yok... Rize'ye geçince alırım... Teşekkürler...
Ben saksılara keçi ve inek gübresi karışımlı toprak koydum, bildiğim kadarıyla hayvan gübresinde fosfor var... Ayrıca fosforlu gübre vermek gerekir mi?
hasan_26
21-09-2015, 14:05
Sn hasan 26, Gübre olarak ne kullanıyorsunuz ? Hiç böyle olmadı benim turunçgillerim.
Benim kamkatı aldgım da geldigi gibi saksıya almştm yaz boyunca bi gelişme olmadı gelen toprak kötü oldugu için taş gibi olmuştu topragını suda bekletip iyice köklerini temizleyip yeniden diktim çiçeklenme oldu gübreyi sonradan attım önceki mesaj larda var resmi
Turunçgil
21-09-2015, 14:52
Yanıtınız için teşekkürler :)
ankarali
21-09-2015, 15:44
1hafta önce gübre leme yaptım hafta ya tekrar yapıcam ewt diğeride yediveren limonum ama 5 aydır pek bi büyüme olmadı normal mi
ben de gübreleme soracaktım 5 ayda baya irileşmiş meyve olmalıydı
ankarali
21-09-2015, 15:48
Ben saksılara keçi ve inek gübresi karışımlı toprak koydum, bildiğim kadarıyla hayvan gübresinde fosfor var... Ayrıca fosforlu gübre vermek gerekir mi?
Turunçgilleri diğer meyve türlerinden ayıran en önemli özellik yapraklarını dökmeyen meyve
türlerinden olması nedeni ile senenin 12 ayında kökleri ile su ve içinde çözünmüş (erimiş)
besin maddelerini topraktan almalarıdır. Subtropik meyve türlerinden olan turunçgillerin
yapraklarını dökmemeleri nedeni ile tüm yıl beslenme ihtiyacının olması, kılcal köklerinin
toprağın çok derinliğine inmemeleri nedenleri ile yapraklarında genellikle besin elementi
noksanlıkları görülmektedir. Diğer meyve türlerine oranla bir çok besin elementinin (Azot,
Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Demir, Çinko, Mangan ve Bor) noksanlık belirtileri
yapraklarda görülmektedir.
ankarali
21-09-2015, 15:53
Turunçgilleri diğer meyve türlerinden ayıran en önemli özellik yapraklarını dökmeyen meyve
türlerinden olması nedeni ile senenin 12 ayında kökleri ile su ve içinde çözünmüş (erimiş)
besin maddelerini topraktan almalarıdır. Subtropik meyve türlerinden olan turunçgillerin
yapraklarını dökmemeleri nedeni ile tüm yıl beslenme ihtiyacının olması, kılcal köklerinin
toprağın çok derinliğine inmemeleri nedenleri ile yapraklarında genellikle besin elementi
noksanlıkları görülmektedir. Diğer meyve türlerine oranla bir çok besin elementinin (Azot,
Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Demir, Çinko, Mangan ve Bor) noksanlık belirtileri
yapraklarda görülmektedir.
Turunçgil Gübre istekleri tablo
hasan_26
21-09-2015, 18:30
ben de gübreleme soracaktım 5 ayda baya irileşmiş meyve olmalıydı
Gelişme derken limonlar çok büyümedi ceviz gibiyken yumurta gibi oldu ayrı yetten çiçeklenip yeniden meyve tuttu ama sararıp bir büyüme olmadı olması gerekiyomu yoksa yavaşmı gelişiyo
hasan_26
21-09-2015, 18:32
Bu gübreleme olayı saglıklımı peki sonuçta limon seven biri olarak kendimi zehirlemek istemiyorm organik olsun istiyorum
Bu gübreleme olayı saglıklımı peki sonuçta limon seven biri olarak kendimi zehirlemek istemiyorm organik olsun istiyorum
Hasan bey bende Eskşşehirde yaşıyorum.Kamkat ve limon yetiştiriyorum.Ağustos ayı sonlarında fidanlarımı ev ortamına aldım.Daha önceki yıllardan tecrübe sahibi oldum.fidanlar soğuk havaya alışmadan ev ortamına alıştırmaya çalışıyorum. yinede yapraklarda dökülmeler oldu.sizinde aynı sorunlar oluyormu.her türlü bitki besini veriyorum.yinede ev ortamına alınca fidanlar strese giriyor.
hasan_26
24-09-2015, 18:53
Hasan bey bende Eskşşehirde yaşıyorum.Kamkat ve limon yetiştiriyorum.Ağustos ayı sonlarında fidanlarımı ev ortamına aldım.Daha önceki yıllardan tecrübe sahibi oldum.fidanlar soğuk havaya alışmadan ev ortamına alıştırmaya çalışıyorum. yinede yapraklarda dökülmeler oldu.sizinde aynı sorunlar oluyormu.her türlü bitki besini veriyorum.yinede ev ortamına alınca fidanlar strese giriyor.
Valla ben yeni başladım bu işe daha içeri almadım tecrubeli biri olaraktan yardımcı olursanız sevinirim havalar soguyunca petegi yanmayan odaya almayı düşünüyorum siz ne öneriyosunuz kış tecrübem yok anlıcanız
Sorun olmaz sanırım.tanıdığım birisi kış aylarında limon fidanını merdiven boşluğunda bekletiyor. yaz geldiğindede dışarıya çıkartıyor.Hiç donma veya yaprak dökme sorunu yaşamıyor.Meyvelerinide topluyor.Galiba biz fazla su vererek ağacı öldürüyoruz.
hasan_26
25-09-2015, 16:08
Valla ben düzenli su vermeye çalışıyorum kamkata tam sulama yapıyorum 12gün dayandı bugün tekrar suladım öle yani
6000 metrekareye kamkat vb bahce kurmak istiyorum..Fikir almak pazar bulmak istiyorum....kamkat bahcesini kurnakla ilaçlama ve ve ürün dalda kalma avantajlari beni, çekiyor. iklim Antalya iklimi.Su sorunu güneş sorunu yok
merhaba, marketten şeffaf plastik kutuda taze kumkat almıştım, ancak iç kısmı kurumuş, suyu çekilmiş gibiydi. Dalından toplanan meyve de böyle mi oluyor? Yoksa portakal-limon gibi sulu mu oluyor?
carizma_009
30-09-2015, 19:42
Suludur iyi olgun olanlar tatlıdır hatta markettekiler ömürlerini tamamlamış.
mevsimsel olarak kamkat daha çıkmadı..şu an olgunlaşma ya basladı..depo kamkatı gecen yılın kamkatıdır..1 ay sonra meyve tam olacak isteyen gönderim yaparım.
ankarali
05-10-2015, 23:52
mevsimsel olarak kamkat daha çıkmadı..şu an olgunlaşma ya basladı..depo kamkatı gecen yılın kamkatıdır..1 ay sonra meyve tam olacak isteyen gönderim yaparım.
Ne kadara vereceksiniz meyve olarak kamkatları almayı düşünürüm kilosu ne kadara olur
Turunçgil
09-10-2015, 19:57
İlgilenenlere kumkuat bakımı videosu
https://www.youtube.com/watch?v=rDbFBzC08Nk
evandevan5
19-10-2015, 11:01
sulamayı nasıl yapıcağız.bilen varmı.
ahmetyasar
22-10-2015, 00:27
toprak nemine göre..
şu sıralar haftada 1 kez sulama yapıyorum
ankarali
27-10-2015, 10:34
Kış aylarında sulama ihtiyacı düşer, toprağı eşeleyin tamamen kuru olduğundan emin olduğunuzda sulayabilirsiniz, yaklaşık 10 gün civarında gider genelde, aşağı düşmez ama 10 günü geçtiği olur
ankarali
06-11-2015, 21:04
Herkesin kumkatı güzel olsun sağlıklı olsun sorunu olan yok herhalde
vildanumit
07-11-2015, 11:56
Sıvı köklendirme hormonu sürdüm,
acaba koklendirme başarılı oldumu
vildanumit
08-11-2015, 20:39
Arkadaslar hawai koklendirme ile koklendirebilen oldumu acaba kamkatini
hasan_26
11-11-2015, 11:46
kamkatımdan kalanlar bunlar hepsi tek tek dökülüyor geç çiçeklenmişti ondan olabilirmi besin takviyeside yapmıştım ama eylülde çiçek açmıştı
ankarali
12-11-2015, 16:11
kamkatımdan kalanlar bunlar hepsi tek tek dökülüyor geç çiçeklenmişti ondan olabilirmi besin takviyeside yapmıştım ama eylülde çiçek açmıştı
Hasan bey çiçeklenme döneminde çok aşırı sulama yapılmıyor acaba öyle bi durum mu oldu? Çiçeklenme döneminde besin takviyesi kesin yapılmalı eksiklik olduğunda çok dökülme oluyor. Çiçeklenmiş bitkide aşırı güneş, aşırı hava cereyanı da olumsuz olabiliyor
hasan_26
12-11-2015, 17:25
Dikkat ettim ama bilmiyorum neden böyle oldu geç çiçek açınca havalar da serinlemişti
ankarali
12-11-2015, 17:49
Dikkat ettim ama bilmiyorum neden böyle oldu geç çiçek açınca havalar da serinlemişti
çiçeklendiğinde serin havaya maruz kalmışsa da olabilir ama bitkinin çiçeklerinin bir bölümünü yani besleyemeceği kadarını dökmesi de gayet makul bir durum hepsini yetiştiremez zaten doğal bir denge var orada
hasan_26
12-11-2015, 23:54
Zaten 10kadar bişey kaldı büyürse büyücek yeni başladıgımızdan acemiyiz kaybederek kaybetmemeyi ögrencez seneye artık :)
flaneuse
17-11-2015, 12:32
Bol yapraklı ve meyveli hâlinin fotoğraflarını daha önce şurada (http://www.agaclar.net/forum/1416160-post50.htm) paylaşmış olduğum kumkuat'ım son 2-3 gün içinde oldukça yaprak döktü. Kışa hazırlanıyor, doğal olmalı diye düşünürken yukarda Sayın Ankarali'nin bir mesajını gördüm ve öğrendim ki turunçgiller yaprak dökmezmiş. Sorun nedir acaba ve ne yapabilirim?
Durum bu:
585779
Turunçgil
17-11-2015, 16:55
Yerini değistirdiyseniz olmuş olabilir sn flaneuse.
muratgudek
17-11-2015, 19:25
Bende kış şartlarından dolayı içeri aldım ve yaprakları hızla dökülmeye başladı bir noktada durur diye düşündüm ama olmadı. yani bu süreç ağacımın kuruması ilemi sonuçlanacak:(
Note 3 den tapatalk ile gönderildi
bahtiyar02
17-11-2015, 19:46
Kamkat yeri değiştiğinde veya budandığında tepki verir. Resimde belirttiğim yerlerden budayıp tek gövde üzerinden bırakıp, kış aylarında sıcak güneş gören bir ortamda tutmalısınız. Benim Kamkatlarım ve diğer turunçgillerim kapalı ortamda balkonumda. 15 günde bir sıvı solucan gübresini yapraklarına spreyleme ile veriyorum. Saygılar
Turunçgil
17-11-2015, 21:15
Turunçgiller ev ortamına girmekten hoşlanmıyorlar ve bunu yapraklarını dökerek ve gelişimlerini durdurarak yapıyorlar.Ancak bahar aylarında tekrar dışarı çıktıkları zaman, tekrar dallanıp çiçekleniyorlar.Kıyı Ege ve Akdeniz'de içeri alınmasına gerek yok, ancak diğer yerlerde tüm turunçgiller içeri alınmalı kış döneminde.
flaneuse
17-11-2015, 21:43
Yerini değistirdiyseniz olmuş olabilir sn flaneuse.
Yanıtınız için teşekkür ederim Sayın Turunçgil- ilginç tarafı, yerini değiştirmedim. Önceki fotoğraflarımda olduğu gibi, sabah güneşi alan kapalı balkonda duruyor bana geldiğinden beri. Hani, şöyle sağa sola bile çevirmiş değilim saksısını :(
Sulamayla ilgili bir durum olabilir mi dersiniz? 10 gün arayla makul olduğunu düşündüğüm miktarda su veriyorum; öyle foşur foşur taşma yapmıyor. (Toprağında bir sıkıntı olmasa gerek, meyve vermeye devam etmesine bakarak toprağında drenaj vs sorunu olmadığını varsayıyorum)
flaneuse
17-11-2015, 21:49
Yanıtınız için çok teşekkür ederim Sayın Bahtiyar02- sormaya çekiniyordum ama budama ihtiyacı var mı diye merak da ediyordum doğrusu... Budayacağım dallardan çelik üretmek mümkün müdür dersiniz?
Bir de bahsettiğiniz sıvı solucan gübresini, olur da bulamazsam, muadili bir başka gübre var mıdır? Hani satıcı bana 'bu yok ama şu da olur' deyip başka bir ürün önerecek olursa yanlış bir seçim yapmayım diye soruyorum. Anladığım kadarıyla bitkinin farklı gelişim dönemlerinde farklı çeşit gübreler kullanılıyor.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim Sayın Bahtiyar02- sormaya çekiniyordum ama budama ihtiyacı var mı diye merak da ediyordum doğrusu... Budayacağım dallardan çelik üretmek mümkün müdür dersiniz?
Bir de bahsettiğiniz sıvı solucan gübresini, olur da bulamazsam, muadili bir başka gübre var mıdır? Hani satıcı bana 'bu yok ama şu da olur' deyip başka bir ürün önerecek olursa yanlış bir seçim yapmayım diye soruyorum. Anladığım kadarıyla bitkinin farklı gelişim dönemlerinde farklı çeşit gübreler kullanılıyor.
Budamanı tavsiye etme bu dönemde ağacını tümden kaybedersin...Sulama dengesi yüzünden büyük ihtimalle.On günde bir beş günde bir gibi süreli sulamalar yanlış bence.Toprak nemini kaybedince yani toprak üstü kuruyunca sulanmalı.Bunu da torağı üstten barmağınla iki üç santim eşelediğinde toprak nemini kaybetmişse sula.Ben böyle yapıyorum ve hiç sıkıntı yaşamadım.Hatta bir iki fotada ben koyayım bugün çekilmiş...
Şimdilik her şey güzel...
bahcede kamkat üretiyorum.Kamkat meyvesi ve reçeli siparişi alırım..Sınırlı..
kamkat da basıt bır ağaç sıneklendirmeyin yeter pek kımyasal istemes..sinek ilaci bile cok.toprağına kurt düşmesin..Normal saksı çiçeği gibi bakın daha dayanıklıdır..kışın -5 sonrası intihar eder..
Çelikden kamkat üretilmez.Turun lara aşi iş çoğaltılır çekırdekden fidan yetiştirsende aşi lazım.
Kumkuat Bitkisinin Çoğaltılması:
– Kumkuat bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
– Göz aşısı (ilkbaharda sürgün aşı, yazın durgun aşı) ile tercihen Troyer anacı üzerine) yapılır.
– Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan kumkuat derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
– Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek meyve verir ve diğer bitki de tekrar kök vermeye başlar.
– Kumkuatın çoğaltılması en uygun zaman nisan ayıdır.
vildanumit
19-11-2015, 21:29
bahcede kamkat üretiyorum.Kamkat meyvesi ve reçeli siparişi alırım..Sınırlı..
kamkat da basıt bır ağaç sıneklendirmeyin yeter pek kımyasal istemes..sinek ilaci bile cok.toprağına kurt düşmesin..Normal saksı çiçeği gibi bakın daha dayanıklıdır..kışın -5 sonrası intihar eder..
Çelikden kamkat üretilmez.Turun lara aşi iş çoğaltılır çekırdekden fidan yetiştirsende aşi lazım.
Kumkuat Bitkisinin Çoğaltılması:
– Kumkuat bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
– Göz aşısı (ilkbaharda sürgün aşı, yazın durgun aşı) ile tercihen Troyer anacı üzerine) yapılır.
– Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan kumkuat derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
– Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek meyve verir ve diğer bitki de tekrar kök vermeye başlar.
– Kumkuatın çoğaltılması en uygun zaman nisan ayıdır.
peki hawai koklendirme yapılabilirmi
peki hawai koklendirme yapılabilirmi
Pek fikrim yoktu..İnceledim netden olabılır..
carizma_009
21-11-2015, 21:41
Üç yaprak anacına aşılı kamkat olması gerekli.Hawai köklendirme boşa bir çaba olur.
flaneuse
22-11-2015, 08:22
Yanıtınız için teşekkür ederim Sayın İbogel. 10 günde bir, 15 günde 1 gibi sulama periyotlarına körü körüne bağlanmamak gerek, haklısınız. Belirli bir bitkinin/ saksının toprağı aşağı yukarı ne kadar zamanda kuruyor anlamak için dikkat etmeye çalışıyorum bu sürelere. Örneğin benim balkonda aşağı yukarı 10 günde kuruyor kumkuatımın saksısı. Yine de toprağı yeterince derin kontrol etmemişim demek ki ve muhtemelen aşırı sulamışım...
Ağacınıza nazar değmesin, maşallah ;) Siz de yapraktan gübre veriyorsunuz galiba.
Budamanı tavsiye etme bu dönemde ağacını tümden kaybedersin...Sulama dengesi yüzünden büyük ihtimalle.On günde bir beş günde bir gibi süreli sulamalar yanlış bence.Toprak nemini kaybedince yani toprak üstü kuruyunca sulanmalı.Bunu da torağı üstten barmağınla iki üç santim eşelediğinde toprak nemini kaybetmişse sula.Ben böyle yapıyorum ve hiç sıkıntı yaşamadım.Hatta bir iki fotada ben koyayım bugün çekilmiş...
Teşekkür ederim...ben ekim ortasında 4 aylık yavaş salınımlı gübre attım kamkata.Onun haricinde bir şe kullanmıyorum.Ha bir de arada sırada haşlanmış yumartanın suyunu veriyorum o kadar...Bir de kamkatını suladıktan sonra saksını kaldırıp ağırlığına bak.Saksın hafiflediğinde sulaman gerektiğini anlayabilirsin.Bu da bir başka yöntem.
evandevan5
23-11-2015, 16:23
aşı izi görmeniz çok normal ateş bey, çünkü aşı ile üretilmekteler. :) en kolay ve başarılı üretim tekniği aşılama yolu ile gerçekleşiyor.
kamkat almıştım yapraklar yapış yapış olmuş durumda ne yapmalıyım biliyormusunuz.
Mgçetinkaya
26-11-2015, 08:40
Kumkuatımın yaptakları resimde olduğu gibi renk değiştirip dökülüyor çare bulamadım bilgisi olan var mı acaba
Mgçetinkaya
26-11-2015, 08:46
Yaprağın üstten görünümü de bu şekilde. Kahverengi kahverengi oluyor sonra kopup düşüyor. Suni gübre verdim. Yaprağın altında kurtçuk kurtçuk hastalık için mavi bir toz verdiler ziraat odasından. Ondan yapraklarına su ile karıştırıp fıslattım. Dibine de dökebilirsin dediler odadan. Dibine de yarım çay kaşığı serpiştirdim ayrı zamanlarda. Ancak kar etmedi. Ne yapabilirim yardımcı olur musunuz
carizma_009
26-11-2015, 11:34
Yaprak galeri güvesi olduğu ilk resimden anlaşılmaktadır.Yapmanız gereken yazlık yağ ilaçlanması yapılmalıdır.Yapmanız gereken ilkbaharda gübreleme ve iyi çapalama yapın yeni yapraklar oluştursun önlem olarak ise larvalar taze yapraklarla beslendiği için haziran ayına kadar gözlemleyin ilaçlamayı ihmal etmeyin.
Mgçetinkaya
26-11-2015, 11:46
Galeri güvesi sebebiyle mi kahverengi kahverengi lekeler meydana gelmiş durumda acaba. Güve ile ilgili tedbir almaya çalıştım ziraat odasından verdikleri mavi tozu kullandım ama herhalde yanlış tedavi yöntemi olmuş. Hem güveler geçmedi hem de bu kahverengi kahverengi lekeler meydana geldi
carizma_009
27-11-2015, 19:42
Mavi toz mostar adlı bir ilaç mıydı ya da ismi nedir?Güveler larvalarını yaprak sürgünleri tazeyken bırakırlar yani haziran ayına kadar yaprak sürgün gelişimini tamamlamadan ilaçlamaya başlamak gerekir.
Merhabalar. Benim de kumkuat ağacım var ama yazın limon ağacımızdaki bitler kendisine bulaşınca farkedip ikisine de hem yazlık yağ uyguladım. Hem de tamamen bitinceye kadar arapsabunlu karışımla yapraklarını yıkadım. Limon ağacı çok şükür iyileşti. Kumkuat da zaten çok az vardı o da temizlendi. Kış geldiği için üşür diye evin içine taşıdım. Bir de aşının alt kısmına denk gelecek şekilde sürgün vermişti onu da geçen hafta kestim. Ama içeri aldığımızdan beri sürekli yaprak döküyor. Tertemiz yeşil yapraklar bile düşüyor. Çok üzülüyorum. Buradan okuduğuma göre izmirde dışarda durabilirmiş şimdi hemen balkona taşıdım. Suyunu da azalttık birkaç haftadır. Resmini de göndermeye çalışacağım ama ekstra takviye olarak ne yapabilirim. Tahmin edeceğiniz gibi çok amatörüm. İnşallah ağacımı yaşatmayı başarırım.
mustafa_myb
29-11-2015, 14:19
Merhabalar. Benim de kumkuat ağacım var ama yazın limon ağacımızdaki bitler kendisine bulaşınca farkedip ikisine de hem yazlık yağ uyguladım. Hem de tamamen bitinceye kadar arapsabunlu karışımla yapraklarını yıkadım. Limon ağacı çok şükür iyileşti. Kumkuat da zaten çok az vardı o da temizlendi. Kış geldiği için üşür diye evin içine taşıdım. Bir de aşının alt kısmına denk gelecek şekilde sürgün vermişti onu da geçen hafta kestim. Ama içeri aldığımızdan beri sürekli yaprak döküyor. Tertemiz yeşil yapraklar bile düşüyor. Çok üzülüyorum. Buradan okuduğuma göre izmirde dışarda durabilirmiş şimdi hemen balkona taşıdım. Suyunu da azalttık birkaç haftadır. Resmini de göndermeye çalışacağım ama ekstra takviye olarak ne yapabilirim. Tahmin edeceğiniz gibi çok amatörüm. İnşallah ağacımı yaşatmayı başarırım. ����
Sn. Esss78 Öncelikle aramıza hoş geldin demek istiyorum. Limon ve kumkuat ağaçlarınız için güzel ve gördüğüm kadarı ile de başarılı bir mücadele yapmışsınız. Tebrik ederim. kumkuat için de gereken standart uygulamaları yapmışsınız. Yalnız izmir gibi bir yerde içeri almak pek doğru olmamış ve zaten de ağaç gereken tepkiyi vermiş. Dışarıda kaç gün bekledi bilmiyorum ama anlaşılan kendini kış uykusuna almış, ama merak etmeyin korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarını dökebilir fazla sorun yapmayın bence ama kışa girerken son sulamanızı yaptığınızda bitki besinli bir su verirseniz yeterli olacaktır. Benim gördüğüm tek eksik baharda uyanma zamanı gelince uç budaması yapılması iyi olacaktır. Çünkü ağacınızın biraz gövde yapması lazım görünüyor. Nacizane paylaşabileceğim bilgim bu kadar. ;) Benim balkonumda da limon, kumkuat, mandalina, portakal, süs narı, avakado, mavi ladin, kestane, goji berry ağaçlarım var. Hepsinin baharda yeni sürgünler vermesini dört gözle bekliyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. ;)
Sn. Esss78 Öncelikle aramıza hoş geldin demek istiyorum. Limon ve kumkuat ağaçlarınız için güzel ve gördüğüm kadarı ile de başarılı bir mücadele yapmışsınız. Tebrik ederim. kumkuat için de gereken standart uygulamaları yapmışsınız. Yalnız izmir gibi bir yerde içeri almak pek doğru olmamış ve zaten de ağaç gereken tepkiyi vermiş. Dışarıda kaç gün bekledi bilmiyorum ama anlaşılan kendini kış uykusuna almış, ama merak etmeyin korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarını dökebilir fazla sorun yapmayın bence ama kışa girerken son sulamanızı yaptığınızda bitki besinli bir su verirseniz yeterli olacaktır. Benim gördüğüm tek eksik baharda uyanma zamanı gelince uç budaması yapılması iyi olacaktır. Çünkü ağacınızın biraz gövde yapması lazım görünüyor. Nacizane paylaşabileceğim bilgim bu kadar. ;) Benim balkonumda da limon, kumkuat, mandalina, portakal, süs narı, avakado, mavi ladin, kestane, goji berry ağaçlarım var. Hepsinin baharda yeni sürgünler vermesini dört gözle bekliyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. ;)
Yorumlarınız için çok teşekkürler. Bugün aldım dışarıya buradaki önceki yorumları okuduktan sonra. O zaman sulama yaparken söylediğiniz gibi besinli su vereceğim. İnşallah bahara kadar kendini toparlar. :) Budama için o zaman tekrar yardım isterim sanırım.
Turunçgil
29-11-2015, 22:32
Bana ağacınız limonella gibi geldi sn Esss78 yanılıyormuyum acaba ?Kumkuatın meyvesi turuncu renkte olur,sararmaz.
Bana ağacınız limonella gibi geldi sn Esss78 yanılıyormuyum acaba ?Kumkuatın meyvesi turuncu renkte olur,sararmaz.
Merhaba, Geçen sene aldığımda üstünde kumkuat meyveleri (turuncu renkli) vardı. Şu an meyveler çok sağlıklı olmadığı için yeşilden sarıya doğru değişti. yaprakları dökülüyor ve meyveler de sanki dökülecekmiş gibi duruyor. inşallah düşmezler..
Turunçgil
29-11-2015, 23:34
Merhaba; Anladım, keşke yerini değiştirmeseydiniz.Çok çabuk tepki veriyorlar turunçgiller yer değişimine.
Merhaba; Anladım, keşke yerini değiştirmeseydiniz.Çok çabuk tepki veriyorlar turunçgiller yer değişimine.
Limonla ikisini birlikte taşıdım. Limon hayatından memnun gibi yeni yapraklar çıkarıyor yaza göre boyu uzadı epeyce. O yüzden bunun sevmeyeceğini tahmin edemedim. bir de suyu fazla geldi. 2 haftadır hem suyunu azalttım. Bugün de balkona taşıdım.
recrec_0342
30-11-2015, 11:43
Şimdilik her şey güzel...
kam katınız çok güzelmiş maşallah, benim ağacımda sebepsiz yaprak döküyor dışarda duruyor ve İzmrdeyim alanını hiç değiştirmedim tavsiyeniz nedir.
mustafa_myb
01-12-2015, 18:37
Limonla ikisini birlikte taşıdım. Limon hayatından memnun gibi yeni yapraklar çıkarıyor yaza göre boyu uzadı epeyce. O yüzden bunun sevmeyeceğini tahmin edemedim. bir de suyu fazla geldi. 2 haftadır hem suyunu azalttım. Bugün de balkona taşıdım.
Merhaba Esss78,
Hemen hemen haftada en az bir kez takip etmeye çalışıyorum sitemizi. Bahar geldiğinde, havalar da ısınmaya başlayınca, yeni sürgünler çıkmadan hemen önce fotoğraf paylaşırsanız, memnuniyetle budama konusunda yardımcı olurum. :rolleyes: Kumkuat limon kadar güçlü bir ağaç değildir, daha doğrusu limona göre biraz daha nazlı bir ağaçtır. Birde yukarıda yazdığınız bir şey dikkatimi çekti ve bu mesajı özellikle onun için yazmak istedim;''bir de suyu fazla geldi. 2 haftadır hem suyunu azalttım'' burada yazdığınızdan anladığım kadarı ile her hafta sulama yapıyorsunuz ve az miktarlarda suluyorsunuz, yanılıyorsam düzeltin lütfen. Benim balkonum daki narenciyeleri geçen hafta suladım ve son sulaması oldu diyebilirim, belki saksısı çok küçük olanlarını bir kez daha sulayabilirim, ama kar geliyormuş onuda düşünmüyorum. Yani kısaca demek istediğim sulama yaparken yaz olsun kış olsun; saksıdaki toprağın kenarından, köklere zarar vermeden yaklaşık 8-10 cm altını ahşap bir sopa ile kontrol edin, eğer nemli ise suya ihtiyacı yok, ama kuru ve toprak elimize yapışmadan dökülüyorsa, suya ihtiyacı var demektir. Bu kontrolü İzmir gibi bir yerde yazın günlük kışın haftalık ya da 15 günde bir yapabilirsiniz. Sulama konusuna gelince gördüğüm kadarı ile 10 litrelik bir saksıda duruyor ağacınız, yazın sıcaklarda en az 2 litre, kışın ise en fazla 1 litre yeter diye düşünüyorum. Ayrıca önemli bir nokta da saksı tabağında biriken suyu mutlaka dökmeyi ihmal etmeyin ki kökler çürümesin. Narenciyelerin su ihtiyacı bazen yapraklardan da anlaşılabilir, susuz kaldığında yapraklar patates cipsi gibi kıvrılır, suyu fazla geldiğinde de yapraklar sararmaya başlar. Çok fazla yazdım galiba, kusura bakmayın arkadaşlar, bu sitede çok uzman olan arkadaşlar var biliyorum ve bende onları takip ediyorum ama benim balkonumdaki ağaçlarıma uyguladığım yöntemler bunlar, yardımcı olabildiğim birileri var ise ne mutlu bana. Saygılarımla. :D
muratgudek
02-12-2015, 10:02
587345en sonunda bu hale geldi kurumuş yerleri budasam baharda canlanırmıki
recrec_0342
02-12-2015, 11:04
Üzülmemek elde değil bence budayın, ilgili arkadaşlardan fazla yazan yok :confused:
Merhaba Esss78,
Hemen hemen haftada en az bir kez takip etmeye çalışıyorum sitemizi. Bahar geldiğinde, havalar da ısınmaya başlayınca, yeni sürgünler çıkmadan hemen önce fotoğraf paylaşırsanız, memnuniyetle budama konusunda yardımcı olurum. :rolleyes: Kumkuat limon kadar güçlü bir ağaç değildir, daha doğrusu limona göre biraz daha nazlı bir ağaçtır. Birde yukarıda yazdığınız bir şey dikkatimi çekti ve bu mesajı özellikle onun için yazmak istedim;''bir de suyu fazla geldi. 2 haftadır hem suyunu azalttım'' burada yazdığınızdan anladığım kadarı ile her hafta sulama yapıyorsunuz ve az miktarlarda suluyorsunuz, yanılıyorsam düzeltin lütfen. Benim balkonum daki narenciyeleri geçen hafta suladım ve son sulaması oldu diyebilirim, belki saksısı çok küçük olanlarını bir kez daha sulayabilirim, ama kar geliyormuş onuda düşünmüyorum. Yani kısaca demek istediğim sulama yaparken yaz olsun kış olsun; saksıdaki toprağın kenarından, köklere zarar vermeden yaklaşık 8-10 cm altını ahşap bir sopa ile kontrol edin, eğer nemli ise suya ihtiyacı yok, ama kuru ve toprak elimize yapışmadan dökülüyorsa, suya ihtiyacı var demektir. Bu kontrolü İzmir gibi bir yerde yazın günlük kışın haftalık ya da 15 günde bir yapabilirsiniz. Sulama konusuna gelince gördüğüm kadarı ile 10 litrelik bir saksıda duruyor ağacınız, yazın sıcaklarda en az 2 litre, kışın ise en fazla 1 litre yeter diye düşünüyorum. Ayrıca önemli bir nokta da saksı tabağında biriken suyu mutlaka dökmeyi ihmal etmeyin ki kökler çürümesin. Narenciyelerin su ihtiyacı bazen yapraklardan da anlaşılabilir, susuz kaldığında yapraklar patates cipsi gibi kıvrılır, suyu fazla geldiğinde de yapraklar sararmaya başlar. Çok fazla yazdım galiba, kusura bakmayın arkadaşlar, bu sitede çok uzman olan arkadaşlar var biliyorum ve bende onları takip ediyorum ama benim balkonumdaki ağaçlarıma uyguladığım yöntemler bunlar, yardımcı olabildiğim birileri var ise ne mutlu bana. Saygılarımla. :D
Detaylı cevap için çok teşekkürler.. Eminim bu tarz cevaplar herkesin işine yarıyor. :) eliniz sağlık
mustafa_myb
02-12-2015, 19:00
Merhaba muratgudek,
Mesajınızı ve fotoğrafı, an itibarı ile gördüm ve ilgili biri olarak yardımcı olmaya çalışacağım. Fotoğraf çok yakından görünmüyor ama tamamen kuruduğuna emin olduğunuz dalların tam kuru ve yeşil olan dip kısımlarından kuru yerler yukarıda kalacak şekilde kesin. Yani kangren gibi düşünün ve son kuru kısmın bir altından yeşil kısımdan kesin. Aslında budama işlemi kumkuatta ve bizim memlekette şimdi uygun olmaz baharda yapılması gerekir ama sizin durum biraz farklı görünüyor. Sulamayı da inşallah fazla yapmıyorsunuzdur, zaten şu günlerden sonra sulama yapmaya gerek yok bence. Umarım kışı atlatır ve bahara çok güzel sürgünler verir. :rolleyes: Bu bağlantıyıda incelemeni öneririm.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rDbFBzC08Nk
mustafa_myb
02-12-2015, 19:12
kam katınız çok güzelmiş maşallah, benim ağacımda sebepsiz yaprak döküyor dışarda duruyor ve İzmrdeyim alanını hiç değiştirmedim tavsiyeniz nedir.
merhaba sn. recrec_0342,
Ağacınızın yapraklarını dökmesinin birden fazla sebebi olabilir. Öncelikle havalar serinlemeye başladı malum kış ayındayız, sulamaları azaltacağınızı düşünerek ve üzerinde meyveler olduğu için vitaminli ya da besin takviyeli su vermenizi tavsiye ederim. Bunun dışında herhangi bir zararlı var mı bilemiyorum çünkü fotolar çok yakın değil. Baharda tekrar fotolarını çekip paylaşa bilirseniz budama önerisinde bulunabilirim. Sormak istediğiniz soru varsa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım. :rolleyes:
muratgudek
03-12-2015, 13:00
Çok teşekkür ediyorum mustafa kardeşim
cebisiko
04-12-2015, 18:00
Merhaba her kese.Ben yeni kamkat aldim,saksiya koydum,ama yapraklar sararmaya başladi,sari yapraklar için sivi gubre aldim,bunu kullansam iyi olurmu?
Merhaba her kese.Ben yeni kamkat aldim,saksiya koydum,ama yapraklar sararmaya başladi,sari yapraklar için sivi gubre aldim,bunu kullansam iyi olurmu?
Fotolarını koyarsanız kamkatınızın daha doğru yorumlar yaparız...
cebisiko
06-12-2015, 09:29
Kamkatimin resmi bu,yapraklar sararmaya başliyor,geriye dogru gidiyor,saksiya 4 gun evvel koydum,ne yapmaliyim?
http://s018.radikal.ru/i511/1512/2f/b3e379689561.jpg
http://s017.radikal.ru/i416/1512/44/eecde6827cab.jpg
http://s61.radikal.ru/i174/1512/52/495c03a3675c.jpg
Turunçgil
06-12-2015, 14:43
Dışarıdayken İçerimi aldınız ? Toprağı nemli mi ?(Bana susuz kalmış gibi geldi).Saksı değişikliği yapmışsınız o yüzden tepki vermiş gibi görünüyor.Bahara toparlanır merak etmeyin.Sıvı gübre kullanabilirsiniz dikkat edin yakmayın ama,ayrıca ısı yayan soba,kalorifer vb.şeylerden uzak,bol güneş alan yere koyun.
Mutlu Kutlu
06-12-2015, 15:04
Kullandığınız saksı kaliteli fakat, hava delikleri saksı altına denk gelecek şekilde iz halinde bırakıyorlar, yani fabrikasyondan delikler açık olmuyor.
Saksı altındaki delikler açık olsalar bile, saksı altı tabağı ile öpüşmüş oldukları için, az bir su deliklerden hava girişini önlüyor.
Saksının alt yanlarından bıçak burnuyla serçe parmak girecek kalınlıkta 5-6 tane etrafını eşit aralıklarla çevreleyecek aralıklarla delin. Üstten suladığınızda su deliklerden çıkabilsin, ama tabak içerisinde biriken su bu delikleri kapatmasın.
Kökler çürüyorsa aynı susuz kalmış gibi yapraklar hızla dökülür. Saksı altından hava alamayan bütün bitkiler kök çürümesinden dolayı ölürler(bazı türler hariç)Kamkatimin resmi bu,yapraklar sararmaya başliyor,geriye dogru gidiyor,saksiya 4 gun evvel koydum,ne yapmaliyim?
http://s018.radikal.ru/i511/1512/2f/b3e379689561.jpg
http://s017.radikal.ru/i416/1512/44/eecde6827cab.jpg
http://s61.radikal.ru/i174/1512/52/495c03a3675c.jpg
Net değil fakat aşı yerini görülebiliyor, aşı ise
ana gövdeden çıkan yeni dalları kesin güçlü dalların meyve verimini ve gücünü azaltır.. bende de 3 adet var balkonda 20 litre saksıda :)
fatihkinali
12-12-2015, 20:26
Merhaba değerli üyeler. Ben bu işlerde hem yeni hem acemi hem de delice merak sarmış biriyim. Bu aralar kamkat ağacını aşırı ilgi duymaya başladım ve geçen hafta internet üzerinden kamkat tohumu sipariş verdim. Ama yaptığım araştırmalarda bazı yerlerde bu tohumların meyve verebilmesi için mutlaka aşı yapılması gerektiği bazı yerlerde de aşı olmadan meyve verebilme ihtimalinin olduğu yazmakta. Sizce mutlaka aşı yapılması mı gerekiyor. Yoksa meyve verebilme ihtimali var mı?
Merhaba değerli üyeler. Ben bu işlerde hem yeni hem acemi hem de delice merak sarmış biriyim. Bu aralar kamkat ağacını aşırı ilgi duymaya başladım ve geçen hafta internet üzerinden kamkat tohumu sipariş verdim. Ama yaptığım araştırmalarda bazı yerlerde bu tohumların meyve verebilmesi için mutlaka aşı yapılması gerektiği bazı yerlerde de aşı olmadan meyve verebilme ihtimalinin olduğu yazmakta. Sizce mutlaka aşı yapılması mı gerekiyor. Yoksa meyve verebilme ihtimali var mı?
fidan olarak sipariş verin derim .. aşısız tohumdan kumkuat yetişmez malesef ki ..
Okuduğum bilgilere göre kumkuat' ı her ağaca aşılayamıyoruz. Sadece Kumkuat, üç yaprak(Poncirus trifoliata) anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Tüm dünyada genel olarak bu aşılama kullanılır sebebi ise üzerine aşılanan turunç gil çeşidini bodurlaştırması ve soğuğa dayanıklılığını artırmasıdır. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumkuat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
Genç fidanlara baharda yapılan göz aşısı olabilir. Aşı yapılacak anaç fidanın eşit kalınlığında, aşılamak istediğimiz ağaçtan kalem alırız. İkisinin yüzeyini 45 derecelik açıyla pürüzsüz bir şekilde keseriz. Bu kesik yerler arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde birbiri üzerine bindir iniz. Etrafına aşı macunu süreriz ve aşı bağıyla bağlarız. Uzman değilim ama netteki okuduklarımız böyle kolay gelsin :)
benım kumkuatlarım turunca aşılı ve 1 yaşında üzeri 15 16 meyvesi var ..yani bölgeden bölgeye anaç isteği değişiyor derim. akdeniz bölgesinde turunç gayet verimli oluyor..
arkadaşlar bu da benim kumkatım. geçen yıl ilk aldığımda da üzeri çok meyveli gelmişti bu yıl da çok güzel ve sağlıklı olarak devam ediyor meyve vermeye. bilirsiniz bu tür fidanlarda aldığınız yer önemlidir. sağlıklı ve bakımlı olarak gelirse o şekilde büyümeye devam eder. benim aldığım yer de sağolsunlar çok ilgileniyorlar. ne zaman istersem fidanların bakımı ve hastalıkları ile ilgili bilgi alabiliyorum. fidanları alıp büyütüp birilerine hediye ediyorum :) bu da benim aynı yerden aldığım beşinci kumkatım. Bunu artık kimseye vermeyeceğim. (Not: kumkat almak isteyenler için 05425940394 nolu telefondan ufuk beye ulaşabilirsiniz. )
fatihkinali
21-12-2015, 09:06
teşekkürler onurr94 geçen gün migros ta denk geldi. saksıda 1 adet satın aldım. Üzerinde meyvesiyle gayet te sağlıklı...
onderakyuz
21-01-2016, 11:25
Arkadaşlar merhaba;
geçen yaz aldığım kumkuatın meyvelerini geçte olsa yedik. Ağaç açık balkonda duruyor. yerini hiç değiştirmedim.Yılbaşında yağan karda unuttuk kendisini ve kar ile kaplandı. Allah'a şükür sorunsuz atlattık o karı. geçtiğimiz günlerde yağan karıda yedi bir güzel. Şu an için bir sıkıntı gözükmüyor. Aslına bakarsanız birazda test etmiş oluyorum dayanıklılığını :) Saksıyı değiştimeyi düşünüyorum. Biraz ufak kalıyor sanırım. Saksı değişimini ne zaman yapmalıyım acaba. Hepinize iyi günler dilerim.
carizma_009
24-01-2016, 21:36
Değişim işlemini bu ay içinde yapabilirsin.
grafiker_b
25-01-2016, 00:19
Merhabalar, yaklaşık 3 ay önce kamkat aldım bugüne kadar gayet güzeldi gelişimi taa ki benim yüzümden soğuk vurana kadar :( Şimdiye kadar hep salondaydı bugün havalansın biraz diye balkona çıkardım ve orada unuttum yaklaşık 4-5 saat sonra içeri aldığımda meyveleri yumuşamış bi kaç yaprağı buruşmuş :( Şimdi ne yapmam gerek bilmiyorum ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Herkese Merhabalar,
2 adet kumkuatım var.yaklaşık 1 ay önce aldım ve kadar harika durumdaydılar. Şu anda birinin durumu çok kötü, dalları da kararmaya başladı, diğeri daha dayanıklı çıktı. Ama o da kötü olur diye korkuyorum. Nilfia marka bi toprak almıştım çiçekçiden onu kullanmıştım. 3 adet foto yükledim. Yardımcı olursanız sevinirim. Günden güne ikiside eriyor gözümün önünde. Napacağımı bilmiyorum. Evin en güneş alan yerine koydum bide.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Fotoğraf seçiminde 3 foto seçiyorum ama hep enson seçtiğimi yüklediği için ayrı ayrı cevaplar attım.
Bu arada soldaki şu an daha kötü durumda. Dikkat ederseniz dallarda koyulaştı. Delireceğim az kaldı, yardım lütfen! ;(
defender77
29-01-2016, 06:14
Bu arada soldaki şu an daha kötü durumda. Dikkat ederseniz dallarda koyulaştı. Delireceğim az kaldı, yardım lütfen! ;(
benim kamkatta da 2 dalı bu şekilde kararıp yaprak dökmeye başlamıştı. o dalları budadım, ara sıra spreyleme yapıyordum yapraklarına onu kestim, 4 - 5 günde 1 sulama yapıyordum en az 1 hafta ila 10 güne (toprağın nem durumuna göre) çıkardım. kalorifer peteğine yakındı ondan etkileniyor diye önce oda değiştirdim baktım tek tük yine yaprak dökmeye devam ediyor en sonunda balkona çıkardım. şuan balkonda keyfi yerinde gibi. ama aşırı soğuklar (-4 ve daha düşük) yaşanan bölgelerde yaşıyorsanız balkonu kışın tavsiye etmem. kesinlikle şunu yapın diyeceğim o kararan dalları budamanız, sağlıklı dalları bırakmanız. aşırı sulamaya dikkat edip, kalorifer peteği, radyan vs. ısı kaynaklarından uzak tutmanız, düzenli güneşlenme ve havalandırma uygulamanız. umuyorum ki bitkinizi iyileştirebilirsiniz.
Neredeyse bütün cevapları verdiniz. Aynı şeyler söz konusuydu. Hemen yapacağım.
gurbik67
30-01-2016, 01:23
kamkat dış mekan bitkisidir, soğuklamalı kesinlikle iç mekana almayın .iç mekana alınan kamkat anlik suni yaprakçık vereceğinden ani hava değişikliği bunları öldürecektir.
belki de göz önünde ki hoş duruşu sizi tetikliyor olabilir.
mustafa_myb
30-01-2016, 20:39
Merhaba vmutaf kardeşim,
Aramıza hoş geldin, arkadaşlar gerekenleri anlatmış. Fazla ekleyeceğim bir şey yok ama gördüğüm kadarı ile biraz fazla sulanmış gibi, yani fotoğraflar öğle görünüyor. Narenciyeler çok sulanmaz. Benim kumkuatım ve diğer narenciyelerim hep balkondalar. Yaklaşık -8 ve -10 gördüler istanbulda (maltepe-zümrütevler) gayet sağlıklılar. Eğer varsa imkanınız terasta ya da balkonda ve ya fransız balkon çıkıntısında yetiştiriniz. Şu an adana soğuk değildir gereken işlemleri yapınca bence çıkarabilirsiniz. Ama size tavsiyem artık meyvelerinizi toplayınız ki yeni sürgünler ve ardından yeni çiçekler açsın. Ayrıca artık meyveleri besleyebilecek durumda değiller. Meyvelerden çok güzel reçel olur. Şimdiden afiyet olsun. Sağlıcakla kalın.
hasanmustafa447
02-02-2016, 20:17
Kamkat işine başladım bende süs ve meyve amaçlı uğraşacam bakalım.
hasan_26
21-02-2016, 21:21
arkadaşlar kamkatlarım hakkında yorum alabilirmiyim budama konusunda falan birde uzun olan kamkatın üst kısmını havai köklendirme yapsam olurmu?
mustafa_myb
23-02-2016, 17:53
Merhaba Hasan kardeş,
Kumkuatların güzel. Ama pek bilgilendirme yapmamışsın. Biraz açıkla lütfen, birde ayrı ayrı ve arka planda sadece duvar olacak şekilde foto atarsan budama önerisinde bulunabilirim. Ağaçlardan biri boyuna çok büyümüş, ben saksıda yetişen ağaçları taçlandırmadan yana düşünüyorum hep. Ama tabi bu durum yaşına cinsine ve yaşadığı ortama göre de değişiklik gösterebilir. Havai köklendirme bir dene derim, ama köklendirme hormonu da kullanmanı tavsiye ederim. Birde merak ettim o teller neden ağaçların üzerinde ve ne işe yarıyor?
Buradan sık sık foto paylaş lütfen yakında bende fotoları paylaşacağım.
Kolay gelsin kardeşim. :rolleyes:
hasan_26
23-02-2016, 21:38
bu işe yeni başladım ve kamkatımın meyvesini yiyemedim ve ilk kışımı atlattım aldıgımdaki haliyle duruyor detaylı resimleri atarım teller yamuk dalları düzeltmek için böyle bir uygulama yaptım birkaç önceki sayfalardada resimleri mevcut birde havai köklendirmeyi ne zaman uygulayım ?
mustafa_myb
24-02-2016, 18:41
bu işe yeni başladım ve kamkatımın meyvesini yiyemedim ve ilk kışımı atlattım aldıgımdaki haliyle duruyor detaylı resimleri atarım teller yamuk dalları düzeltmek için böyle bir uygulama yaptım birkaç önceki sayfalardada resimleri mevcut birde havai köklendirmeyi ne zaman uygulayım ?
merhaba hasan,
Eskişehir'de havalar nasıl bilmiyorum ama, havai köklendirme için İstanbul'da mevsim şu an müsait. Yani don olayları yaşanmayacak ise ve ağaçların dallarına su yürümeye başladı ise şu an uygulayabilirsin. Zaten yanlış görmediysem uzun olan kamkatta sanki bilezik şeklinde bir kabuk alınmış, yoksa yanılıyor muyum nedir o acaba???
hasan_26
24-02-2016, 19:43
evet kamkatım yazın çiçek açmayınca havai köklendirme denemek istemiştim o ara topragınıda degiştirince çiçek açmaya başladım kamkatım öle olunca bıraktım yani
Binbirçeşit
27-02-2016, 20:18
Bu da benim 3yaşında olan kumkuat yani diğer bir adı kamkat ım☺
hasan_26
05-03-2016, 12:15
sa arkadaşlar kamkatlarıma kabuklu bit bulaştıgını gördüm nasıl mucadele edebilirim falçata ile tektek temizledim ama hergünde kontrol ediyorum nasıl kurtulurum tam olarak böcek ilacı yapmadan dogal yollarla falan
aydemiraydın
05-03-2016, 12:26
bizim burada Kumkuat ı dışarıda yetiştirenler var. Kumkuat ın soğuğa dayanıklı çeşitleri varmı? varsa ismini yazarmısınız?
mustafa_myb
06-03-2016, 20:04
bizim burada Kumkuat ı dışarıda yetiştirenler var. Kumkuat ın soğuğa dayanıklı çeşitleri varmı? varsa ismini yazarmısınız?
Sn. aydemiraydın merhaba,
Benim kumkuatım bu kışı tamamen açık balkonda dışarıda geçirdi ve üzerindeki bir tane olan meyvesi de dahil hiç bir yaprak dahi dökmedi. Bence 3 yaş üzeri bütün kumkuatlar İstanbul'da dışarıda yaşar. ;)
mustafa_myb
06-03-2016, 20:05
sa arkadaşlar kamkatlarıma kabuklu bit bulaştıgını gördüm nasıl mucadele edebilirim falçata ile tektek temizledim ama hergünde kontrol ediyorum nasıl kurtulurum tam olarak böcek ilacı yapmadan dogal yollarla falan
Forumu incelemeni tavsiye ederim.
safaguclu
06-03-2016, 22:10
Merhaba,
Kamkatımı geçen Nisan'da almıştım. Üzerinde meyvaları vardı. Kapalı balkonda tutuyorum. Yazın 3 defa ve çok sayıda çiçek açtı ama sadece 3-5 tanesi meyvaya döndü. Meyvaları da çok küçük oldu. Neden olduğu konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir de budama yapmalımıyım? Boyu saksı hariç 70 cm civarı. Resmi ektedir.
Şimdiden çok teşekkürler
nebil1505
06-03-2016, 23:34
Almanya da geçen gün marketten aldığım ağacım. Görünce bile beni mutlu etti.
safaguclu
10-03-2016, 17:09
Merhaba,
Kamkatımı geçen Nisan'da almıştım. Üzerinde meyvaları vardı. Kapalı balkonda tutuyorum. Yazın 3 defa ve çok sayıda çiçek açtı ama sadece 3-5 tanesi meyvaya döndü. Meyvaları da çok küçük oldu. Neden olduğu konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir de budama yapmalımıyım? Boyu saksı hariç 70 cm civarı. Resmi ektedir.
Şimdiden çok teşekkürler
Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
mustafa_myb
10-03-2016, 18:46
Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
Merhaba safaguclu, aramıza hoşgeldin.
Güzel bir ağacın var. Bence imkanın varsa onu açık balkona koy daha verimli olacaktır. Şimdilik budamaya çok ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Çiçeklerini açtıktan sonra sakın ola çok sulama yapma. Yapraklar kavrulsun ve su istediğini anladığın zaman su ver. Bunu en kolay bir tahta parçası ile toprağı 5-10 cm açarak altının nemli olup olmadığından anlarsın ve ondan sonra su verirsin. Şu dönemlerde yeni sürgünler başlamış. Bitki besinli su ile sulayabilirsin. Şu mevsimde bence narenciyeleri ayda bir kez sulamak yeterli. Ayrıca çiçeklerin meyveye dönmesi için rüzgar ve arı türü böceklere ihtiyaç vardır. Diyeceğim o ki açık balkon çok daha iyi olur. Güle güle büyütün. İnşallah bu yıl bol meyve alırsınız. :rolleyes:
safaguclu
10-03-2016, 21:12
Merhaba safaguclu, aramıza hoşgeldin.
Güzel bir ağacın var. Bence imkanın varsa onu açık balkona koy daha verimli olacaktır. Şimdilik budamaya çok ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Çiçeklerini açtıktan sonra sakın ola çok sulama yapma. Yapraklar kavrulsun ve su istediğini anladığın zaman su ver. Bunu en kolay bir tahta parçası ile toprağı 5-10 cm açarak altının nemli olup olmadığından anlarsın ve ondan sonra su verirsin. Şu dönemlerde yeni sürgünler başlamış. Bitki besinli su ile sulayabilirsin. Şu mevsimde bence narenciyeleri ayda bir kez sulamak yeterli. Ayrıca çiçeklerin meyveye dönmesi için rüzgar ve arı türü böceklere ihtiyaç vardır. Diyeceğim o ki açık balkon çok daha iyi olur. Güle güle büyütün. İnşallah bu yıl bol meyve alırsınız. :rolleyes:
Çok teşekkürler Mustafa Bey.
Maalesef açık balkonumuz yok. Kapalı balkonun tek camı var, onu açıyorum yazın. Ama yine de rüzgar almıyor. Çiçek açtığında vantilatör ile rüzgar etkisi sağlanması ile ilgili bir şeyler okumuştum. Gerçeklik payı var mıdır?
2 ay önce NPK 15 15 15 gübre almıştım. Ondan verdim 2 defa az az. Bu gübre de yeterli olur mu?
engin_dlk
13-03-2016, 12:27
Bu da benim kumkuatım. Yapraklardaki beyazlıklar toz.
http://i.hizliresim.com/0nyXYL.jpg (http://hizliresim.com/0nyXYL)
http://i.hizliresim.com/4r0AEq.jpg (http://hizliresim.com/4r0AEq)
nebil1505
13-03-2016, 22:26
Kumkatımın yaprakları dökülmeye başladı neden acaba?
nebil1505
13-03-2016, 22:27
Almanya da geçen gün marketten aldığım ağacım. Görünce bile beni mutlu etti.
Ağaçtaki meyveleri topladıktan sonra yapraklar dökülmeye başladı nedenini bilen var mı acaba?
mustafa_myb
15-03-2016, 19:13
Çok teşekkürler Mustafa Bey.
Maalesef açık balkonumuz yok. Kapalı balkonun tek camı var, onu açıyorum yazın. Ama yine de rüzgar almıyor. Çiçek açtığında vantilatör ile rüzgar etkisi sağlanması ile ilgili bir şeyler okumuştum. Gerçeklik payı var mıdır?
2 ay önce NPK 15 15 15 gübre almıştım. Ondan verdim 2 defa az az. Bu gübre de yeterli olur mu?
Çiçeklerin meyve tutumu için vantilatör ile uğraşmayın. Bir kulak pamuğu ile elle tozlaşmayı sağlayın yeterli olur. Tozlaşmayı, çiçekler iyice açtıktan 1-2 gün sonra ya da polenler toz haline geldiği ve yapışkan sıvıyı ürettikleri zaman yapmalısınız. Ama mümkün ise yaz kış açık kalsın balkon camı.
Gübre konusuna gelince kullandığınız gübrenin kullanma kılavuzuna göre gübreyi veriniz ve çiçekler açmaya başlayınca, kesinlikle aşırı sulamaktan kaçınınız. Narenciyeler çok suyu sevmez. O gübre yeterli olabilir. Acele etmemek lazım bu yıl inşallah daha güzel olacak ağacınız.
Hasan erbil
23-03-2016, 11:08
Merhabalar,
Yaklaşık 3 ay önce internetten aşılı kumkuat ağacı getirttim. Ağaç geldiğinde yaprakları buruşuk ve saksinin üst kismi yosunluydu bu yosunlardan temizlemem gerektigini düşünerek uzerinde ki tabakayı kazidim o sirada solucan veya kurt tam hatırlamıyorum ufak bir Canlı buldum onu temizledim. daha sonra evin icinde sabah gunesi alan bir yere koydum sürekli yaprak dökmeye devam etti. Sonra ilk geldigi anda ki saksisinda duruyordu onu değiştirdim.( yeni saksi resimdeki gibi ) toprak karışımını kestane toprağı-torf-koyun ve inek gubresinden yaptım. Köklerini kontrol ettim sarimsi renkteydi kılcal kökleri ilk toprağına sarılı olduğu için zarar vermeyim diye o toprağını hiç oynamadım olduğu gibi saksiya yerlestirdim sadece alt tarafın toprağını biraz oynadim eski topraktan biraz çıkardım. Sizlerden öğrendiğim açık havada durması gerektigiydi. Bende 1 hafta önce açık balkona koydum ve kuruyan dalları kestim. Ama agacim git gide kötüleşiyor ne yapmam gerekli yardimci olur musunuz.
Iyi günler,teşekkürler.
onderakyuz
23-03-2016, 14:34
Merhaba arkadaşlar,
Mustafa beyin dediği gibi kamkatlarınızı mümkün mertebe açık balkona koyun. benim ağaç üç kere üstüne kar yemesine rağman maşallah hiç birşey olmadı. Balkonda öyle duruyor.yağmurlar falan cabası. Yaprak dökülmesi gibi bir durum varsa yerini beğenmemiştir. Bunu iç mekanda çok sık yapar. He ayrıca bahçe toprağı kullanmanızı tavsiye ederim. Çok faydasını görürsünüz. Toprağın içine de ya çivi saplayın bol miktarda ya da en yakın sanayide demir işleri ile uğraşan yerden bir avuç demir talaşı alıp dökün. Ağacın demir ihtiyacını karşılamak adına. Yoksa benim ağaç gibi yaprakları sararmaya başlar. Sevgiler saygılar...
hasan_26
23-03-2016, 20:57
eskişehirde yaşıyorum soguktan zarar görcek diye dışarı alamıyorum ben benimkininde dallarında kurumalar oluyo yaz gelsede dışarı alsak tamamen artık
mustafa_myb
25-03-2016, 15:47
Merhaba arkadaşlar bunlar benim balkonumdaki narenciyeler ve kumkuatım. Kışı balkonda böyle sorunsuz atlattılar. :rolleyes:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/598194d1456940872-img_2015123-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/598197d1456940872-img_20151232.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/598199d1456940872-img_20151234.jpg
;)
Merhaba, saksılarda fidan enflasyonum nedeniyle dostlarıma "getirmeyin, yeter artık" dememe rağmen biraz önce de kumkuatım oldu.
Bu başlıktaki tüm mesajları okumaya çalışıyorum :)
Saygılar
safaguclu
07-04-2016, 16:19
Merhaba, saksılarda fidan enflasyonum nedeniyle dostlarıma "getirmeyin, yeter artık" dememe rağmen biraz önce de kumkuatım oldu.
Bu başlıktaki tüm mesajları okumaya çalışıyorum :)
Saygılar
Ne güzel dostlarınız varmış:)
Ne güzel dostlarınız varmış:)
Teşekkürler :) Sağolsunlar ama iş biraz çığırından çıktı :) İşte durumum linkteki hale geldi (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/39284.htm)
Arkadaşlar,
84 sayfayı da okudum ancak hatırlamıyorum kusura bakmayın. Koparıldıktan sonra dayanıklı bir meyve, dalında da uzun süre kalabiliyor.
Bitkiyi strese sokmamak amacıyla ; hasat sürecini (yukarıdaki bitkim için soruyorum) zamana mı yaymalıyız yoksa tümünü birden toplayabiliyor muyuz?
Nisan ayı başındayız. Tümü toplandığında yeniden çiçeklenme sözkonusu olabiliyor mu?
Anaç olarak kullanlan bitki nasıl anlaşılır?
Bir de ilkbaharda (mart gibi) canlılık faaliyeti başlayınca ve haziran sonunda tamamlanmak üzere topraktan uygulama şeklinde
* 2 haftada bir
* 0,5 ya da 1 litre suda
* 1 çay kaşığı 20.20.20+ME ve 1 çay kaşığı combi eriterek vermek istiyorum, uygun mudur?
Teşekkürler.
mustafa_myb
08-04-2016, 18:42
Arkadaşlar,
84 sayfayı da okudum ancak hatırlamıyorum kusura nakmayın. Koparıldıktan sonra dayanıklı bir meyve, dalında da uzun süre kalabiliyor.
Bitkiyi strese sokmamak amacıyla ; hasat sürecini (yukarıdaki bitkim için soruyorum) zamana mı yaymalıyız yoksa tümünü birden toplayabiliyor muyuz?
Nisan ayı başındayız. Tümü toplandığında yeniden çiçeklenme sözkonusu olabiliyor mu?
Anaç olarak kullanlan bitki nasıl anlaşılır?
Bir de ilkbaharda (mart gibi) canlılık faaliyeti başlayınca ve haziran sonunda tamamlanmak üzere topraktan uygulama şeklinde
* 2 haftada bir
* 0,5 ya da 1 litre suda
* 1 çay kaşığı 20.20.20+ME ve 1 çay kaşığı combi eriterek vermek istiyorum, uygun mudur?
Teşekkürler.
Merhaba Sayın cockpit,
ağaçlar.net'e hoşgeldiniz. Sorularınızı bildiğim kadarı ile hızlıca cevaplamaya çalışayım. Hatam veya eksiğim varsa daha tecrübeli arkadaşlar düzeltsin lütfen. Kumkuatınız çok güzel ve epey olgun yaşa gelmiş görünüyor. Gövde kalınlığı ve saksı çapını bilmiyorum ama meyvelerden tahmin ettiğim kadarı ile en az 4 ya da 5 yaşında. Kısa budandığı için bu kadar meyve verdiğini düşünüyorum. Daha dün geldiği için belki yer değişiminden meyvelerin çoğunu dökecektir. Ama isterseniz bütün meyveleri toplayıp değerlendirebilirsiniz, mevsim itibarı ile sorun olmaz. Ama daha uyanmayacaktır ve yeni sürgünler vermeyecektir. Benim tahminim mayıs ve sonraki aylar sürgün ve çiçek verecektir. Anaç olarak hangi bitki kullanıldı bilemem, bir anlama yöntemi varsa ve bilen varsa paylaşsın bizde öğrenelim. :) Kullanmak istediğiniz gübre ve vitamin oranı bence 1 litre su içine uygulanırsa uygundur ama narenciye için ve hatta bir çok meyve için 2 haftada bir sulama çok fazla olur. İhtiyaç olunca sulanmalı bence. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Merhaba Sayın cockpit,
...... Gövde kalınlığı ve saksı çapını bilmiyorum ...... Kullanmak istediğiniz gübre ve vitamin oranı bence 1 litre su içine uygulanırsa uygundur ama narenciye için ve hatta bir çok meyve için 2 haftada bir sulama çok fazla olur. İhtiyaç olunca sulanmalı bence. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Çok teşekkürler :)
Gövde çevresi 7 cm. saksı da 22 cm çap, 22 cm yükseklik. Bana küçük geldi ama meyveler toplanmadan (hanım 4 gün sonra görecek, anında bitirir hepsini) saksı değişimini düşünmüyorum henüz. Belki haftaya ama strese de sokmak istemem.
Gübre ve element oranları maalesef saksıdaki diğer meyvelerim (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/39284.htm) dikkate alınarak belirlenmişti. Mesela erikte alt ve aralarda yaprak sararmaları nedeniyle mühendis bir arkadaşça "çinko" eksikliği şeklinde yorumlandığı için toptan dozaj olarak belirlendi. Arayı biraz açarım narenciyeler için.
Saygılar
firinsutlac
10-04-2016, 16:36
Merhabalar .
Yaklasik 1 ay once aldigim kamkatta once bazi beyaz lekeleri olustu , sonra yaprak dokulmeleri basladi . Alakasi var mi bilmiyorum , ama 2-3 meyvesi biraz bozulur gibi olunca , ustundeki 20ye yakin meyvesini de topladim. Su an yapraklarin hali fotograftaki gibi . Ne yapabilirim ? Yardimci olursaniz cok sevinirim .
604681
604682
604683
Merhabalar .
Yaklasik 1 ay once aldigim kamkatta once bazi beyaz lekeleri olustu , sonra yaprak dokulmeleri basladi . Alakasi var mi bilmiyorum , ama 2-3 meyvesi biraz bozulur gibi olunca , ustundeki 20ye yakin meyvesini de topladim. Su an yapraklarin hali fotograftaki gibi . Ne yapabilirim ? Yardimci olursaniz cok sevinirim
Hoşgeldiniz :) Aynı durum (sorunsa eğer) yoğun olmasa da 2493 no mesajımdaki birkaç günlük bitkimde de var. Dikkatli bakılırsa görülüyor. Merakla bekliyorum deneyimli arkadaşların mesajını. Saygılarımla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.