View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
Kumkuat ağacı bende alıcam bu hafta ama şu evdeki turunçgillerime acil yardım şimdi şöyle başlıyım nisan ve mayıs ayında çiçeklenen portakal mandalina ve limon ağaçlarım çiçeklerini benim eksik bilgimden kaybettik.şimdi bu aylarda balkonda 1 hafta kalan ağaçlarımı rüzgardan dolayı içeri ışık zaman zaman güneş ve hava alan yere aldım fakat yapraklarında yapış yapış bir hal aldı bunun için ne yapmalıyım bide sulaması hakkında bilgi alırsam .kumkuat çok güzel meyve bahaustan alıcam gübreyide ordan alıyorum.
Merhaba,
Yeni aldığım 1 mt lik kamkat' ın saksını değiştirmeyi düşünüyorum. Yeni saksıya kamkat' ın yanına kökü fazla uzamayacak, hem görsellik katacak hemde kamkatın doğal düşmanlarından bazılarını kaçıracak özelliklerde başka bitkiler dikmek istiyorum. Doğal böcek kacırıcı bitkiler olsun istiyorum. Isırgan otu, fesleğen ve maydanoz' un bazı zararlıları kaçırdığını duymuştum. Böyle bir tecrübe ya da bilgiye sahip olan varmı.
Eğer bu şekilde bir faydalı birliktelik bulabilirsek iyi olur sanırım.
Tabii kamkatın fazlaca ihtiyaç duyduğu besinleri nisbeten daha az kullanan bitkiler olması lazım.
sulama ektiginiz saksının boyutuna göre kaç günde su istedigi degişiklik gösterebilir
Bu linkte fidanlar fena değil.
http://www.botanikmarket.com/KAMKAT-(KUMKUAT)_u_r_n_5.htm
mapazule53
21-06-2010, 11:47
arkadaşlar ben rizeli bir gencim yeni bir hevesle başladığım yetiştiricilik epeyi hoşuma gitti kendim yetiştireceğim bir adet böyle cins meyve yetiştirmek istiyorum kumkat olur pepino vb olabilir öyle işte... ucuza buluyorum fakat kargo masrafı içine girince pahalıya giriyo... burda bir kere 20 tl ye çok güzel bulmuştum çok dallı ve üzeri meyveli bir kumkat kaçırdıktan sonra bi daha çevrede hiç bulamadım ne dallısını ne dalsızını :) yardım ederseniz sevinirim...
romantik serseriden alabilirsin.hem sana yakın.irtibata geç sana yardımcı olur.
Sn. Cengiz bey (Romantik) den aldığım kamkatım hiç beklemediğim bir anda tomurcuklandı ve beni mutlu etti. Yerini ve saksısını sevmiş olmalı ;)
155287
155288
Sevgili Romantikten aldığım kamkatlar çiçeklenmeye başladı.
155814
155815
155816
155817
Romantik
25-06-2010, 17:32
Arkadaşlar Kamkatlarınızın, çiçeğe geçmesi benide mutlu etti.
Daha öncedende dediğim gibi Kamkatlarınızı gereksiz kimyasallarla zorlamanıza gerek yok. Şu anda benim sera içindekilerde çiçeklenmeye başladı. Sera dışında daha büyük Kamkatlarım var onlarda şu an çiçeklenme belirtisi yok Sera dışındakilerde büyük bir ihtimalle Temmuz 15 den sonra çiçeklenmeye başlayacaktır.
Benimki yeni yapraklar veriyor henüz. Seneye ben de çiçeklerini görürüm İnşallah.
Merhaba,
1 ay kadar önce meyvesiz aldığım kamkatımda tomurcuklanma başladı ancak hala üzerinde eski meyvalara ait saplar var ve dökülmüyorlar. Bu sapları elle ayıklasam meyve sayısına katkısı olurmu acaba.
Ben de merak ediyorum acaba eskiden kalan meyve saplarını koparsak daha mı iyi olur? Benim kamkat da çiçeklenmeye başladı 1 haftadır.
sındırgılı
25-06-2010, 20:31
Benim, balkonda yasamani surduren kamkatimda henuz ciceklenme yok. Gerci,1 haftadan beri Istanbul en sicak :) gunlerini yasiyor. (saka saka.... firtina,yagmur,dolu) Sevgili Cengiz arkadasimin dedigi gibi temmuz basinda ciceklenme bekliyorum. (Arkadasim artik kimyasallari kullanmiyorum)
kalambaklı
26-06-2010, 10:35
Benim kumkuat' ta ne çiçek var nede dallanma, mart ayında saksısını değiştirdiğim gibi duruyor.
Arkadaşlar buda benim kumquatım;
Mutlu abi'den aldığım besini verince coştu. ;)
İşte benim çiçekler ve oluşan meyveler. Yalnız çiçeklenme bol değil, saksının dibinde azman bir akşamsefası yetişti, kamkatımın besinini çalıyor. Sökmeye de kıyamıyorum.
Kamkatım yavaş yavaş çiçek yapraklarını döküp meyvecikler oluşturmaya başladı. Ailecek çok sevinçliyiz. ;)
Hiçbir kimyasal kullanmadım. Sadece güneş, su, bol bol sevgi.:rolleyes:
Nilgün Eran
03-07-2010, 16:43
merhaba,
Bu başlıkta kamkatı ilk okuduğumda çok ilgimi çekmişti, bol bol araştırdım bir takım bilgiler edindim.
Öncelikle, kamkatı çekirdeğinden değil daha önce de belirtildiği gibi aşı ile çoğaltmak gerekiyor.Kamkat kendi üzerinde çok verimli bir ağaç olmuyor, C-35 gibi üç yaprak anaçlarda ya da turunç üzerinde iyi gelişim gösteriyor.Aşılama sırasında turunçla daha yüksek başarı oranı sağlansa da üç yaprak üzerinde de daha iyi gelişim gösteriyor tercih sizin.
Fidanlıklarda süs bitkisi olarak satılanlar, özellikle de ithal gelenler genelde turunç üzerine aşılı.
Bir yerde ithal ve yerli arasındaki fark sorulmuş, Mine Hanım da form farkından bahsetmiş.Çok haklı, ithal gelenler genelde küresel formu iyi verilmiş durumda.Bakımları iyi yapıldığından yaprak renkleri daha koyu, genelde üzerleri meyveli satılıyor ve yerlilerin 2 katı fiyata gidiyor.
Bir fidancının ağzından kaçırdığına göre, ülkemizde hastalıktan görece kolay etkileniyor yetiştirme sırasında, fidanlıkta kayıp olabiliyor, bu yüzden ithal getirip daha bir rahatsızlık çıkmadan elden çıkartıyorlarmış.
Benim gördüğüm, konuştuğum kadarıyla fiyatlar şöyle;
Eğer formu iyi, yaprakları bakımlı, üzeri meyveli, iyi durumda bir ithal ağaçsa 100-120ytl'ye kadar çıkıyor fiyatı.
Yerlilerin fiyatı da 20ytl'den başlıyor, iyi durumdaysa 60ytl'ye kadar çıkıyor.
Hemen her fidanlık heveslenip bir kaç tane yapmış, genelde de iyi durumda değiller.
Biz daha önce de bahsi geçen Ç.Ü. Subtropik bitkiler bölümünden 2 tane aldık, bunların yaprakları ithale göre daha küçük boyutlu, daha açık renkte ve meyvesiz, 20ytl.
120ytl değerinde bir ithal ağaç aldık, o gerçekten etkileyici bir bitki.Aşağıya fotoğrafını koyuyorum;
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kamkat.jpg
Meyvesinin tadını tam tahmin edemiyordum ama yedikten sonra, hayatımda yediğim en lezzetli meyvelerden biri diyebilirim, iç kısmı ekşi, kabuğu ise çok tatlı, şeker gibi, ikisinin tadı ağızda birleşiyor ve nefis bir reyhası oluyor.Yalnız hemen yutmak yerine, uzun uzun çiğneyip, kabuğunu damakta iyice öğütmek gerekiyor.Bizim ağacın üzeri boşaldı, kıvranıp duruyoruz şimdi :)
Bunlar da iştah açıcı meyveler, bu fotoğraftan sonra kaç kişi heveslenip fidan peşine düşecek acaba :D
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kamkat2.jpg
Yurtdışında meyvesi satılırken, meyvelerle birlikte bir kaç yaprak ve dal üzerinde bırakılıyor, o şekilde satışa sunuluyor, Amerika'da festivali bile var kamkatın.
Şimdi bu kadar heveslendikten sonra bunu üretmek kaçınılmaz oldu.Zaten bizim burada narenciye bahçelerimiz var, kayınbabamın da fidancılık sertifikası var, narenciye fidanı üretiyor.Onu da kandırdım bir denemeye başladık.İlk etapta 60 kadar aşı yaptık farklı anaçlara.
Özellikle en bodur neticeleri veren anaç Flying Dragon cinsi üzerinde de denemeler yapacağız, umudumuz masa üzerine koyabileceğiniz 30cm büyüklüğünde üzeri meyveli ağaçlar yapabilmek, Flying Dragon anacı uygun olacak sanırım.Bizim buraların toprağı Flying Dragon için pek uygun değil ama saksıda olduğu için toprak düzenlemek çok zor olmayacaktır.
Kısmetse 500 kadar ağaç da meyvesi için yere alacağız deneme amaçlı.Çukurova'da nasıl bir gelişim gösterecek göreceğiz.Anladığımız kadarıyla hastalığa yatkın olacak, zor bir tür ama mühendislerimizin de yardımıyla neticeye ulaşacağız sanıyorum.
Aşı gözlerini aldığımız fidanı sonra tacını koruyarak yere aldık gelişsin diye, hemen ilk haftada komple çiçeklendi sıfırdan, bu çok memnun edici bir gelişme oldu.
Bu arada bu araştırmalar sırasında bizim meyvesi için büyüttüğümüz meyer limonun da Amerika'da Kamkattan bile daha yaygın bir ev narenciyesi olduğunu gördüm.Uygun anaçlar üzerinde bahçeler için ve saksıda iç mekan için, belli dönemlerde havalandırmak, dışarı çıkarmak koşuluyla, çok iyi netice verdiğini öğrendik.Meyer limon için de benzer bir çalışma planlıyoruz şu anda, bodur anaçlar üzerinde.
Bu arada şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65871&postcount=4) üreticiye şöyle destek oluyoruz, böyle yardımcı oluyoruz diyen öğretim görevlilerine de uğradık bilgi alabilmek için.Biz hevesle, şu anaca aşı düşünüyoruz diye anlatıp, tavsiyelerini sorunca "Biz burada denemeler yapıyoruz ama size söyler miyiz hiç, Amerikalı bize söylüyor mu" dediği için de saygıyla anıyorum.Üniversitelerin, o ülkenin, kentin insanına üreticisine destek olmak yerine bilgiyi kendine istif etmesi, bilgi kıskançlığı bu ülkeyi daha ne kadar yerinde saydıracak bilmiyorum, yazık :(
Hem süs bitkisi olarak hem meyve üretimi olarak iki koldan ilerleyen denememizi sizlerle adım adım paylaşırım gelişmeler oldukça.
Selamlar,
Sayın MSaygin Kamkat üretmek ve yetiştirmekle uğraştığınıza göre bana bilgi verebilirsiniz umarım. Ben bir sera dan 3-4 ay önce bir küçük kamkat ağacı aldım. Terasımda yetiştiriyorum ve gün boyu güneş alıyor, bugüne kadar da sıcaklar başladığından beri hergün azar azar suladım ve üzerinde çiçekler var, hatta bir iki tanede küçücük meyve başlamış. Fakat bir kaç gündür bir kaç yaprağının orta kısımlarında kahverengi kurumuş gibi lekeler gördüm, ayrıca harita böceği var galiba ve yaprak arkasıda örümcek ağı gibi, acaba sulama fazlalığı ya da güneş fazlalığı olabilir mi? Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.
Nilgün Eran
03-07-2010, 16:54
Ahmet Bey
şu calamondin işine de girseniz...kamkat ev için o kadar da uygun değil...asıl ev ortamında en uygun turunçgil calamondin...
.
Ahmet Bey,
MSaygin'a da sordum fakat kamkatımı kaybetmemek için, cevap gecikir korkusu ile size de sormak istiyorum. Terasımda bir kamkat ağacım var 3-4 aydır, gayet iyi gidiyordu fakat son günlerde, tam da meyve vermeye başlamışken minik minik, yaprakların da kuruma ve harita böceği oluştu, yaprak arkasında örümcek ağı gibi beyaz iplikçikler var. Ben hergün azar azar suluyordum bütüngün güneş alıyor diye, acaba ondan mı oldu diyorum, ne dersiniz? Bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. MSaygin'a fotoğraflarını da yollamıştım bakabilirseniz belki faydası olur.
KAPTANzst
05-07-2010, 21:32
Herkesın kankatı çıçek açmış. Bizim zalim hala kısır. Anca yer.Çok güçlü ve gelişmiş. Ama hala çiçek yok
benim Cengiz Bey'den aldığım kamkatımdada henüz bir çiçeklenme yok :( ama umudumu kesmedım. Cengiz bey yukarıdakı mesajında temmuz 15 de çiçeklenebileceğini yazmıs kimbilir belki benimkide çiçeklenir :)
benim Cengiz Bey'den aldığım kamkatımdada henüz bir çiçeklenme yok :( ama umudumu kesmedım. Cengiz bey yukarıdakı mesajında temmuz 15 de çiçeklenebileceğini yazmıs kimbilir belki benimkide çiçeklenir :)
Benimki de öyle...
Bana hediye olarak bu fidandan geldi. Ancak çieçkleri dökülmeye başladı. Bir kaç adet genç yaprakta ise sararmalar baş gösterdi. Ayrıca bir kaç yaprakta bir kaç damla yapışkan şefaf sıvı gözüme çarptı. Bu konuda ne yapabilirim. Bu bitkinin balkonda yetiştiriciliği için neler yapılması gerekmetkedir nelere dikkat edilmelidir. Bu konuda bilgi alabilir miyim lütfen
Arkadaşlar buda benim kumquatım;
Mutlu abi'den aldığım besini verince coştu. ;)
Tropik kardeşim sen ne yaptın öyle, nazar değer koyma resimlerini öyle, cidden senin kumkuat üzerinde bulunan çiçekler beni hayret içerisinde bıraktı. Benim kumkuatlarımda çiçek açtılar oldukça fazlalar ve çok sayıda meyvem var ancak seninkinin üzerinde bulunan çiçekler cidden çok fazla, bu dediğiniz besinden bende edinmek istiyorum. Mutlu beye nasıl ulaşabiliriz? Birde bu aşılama işine gircem ancak bu üç göz denilen şeyi bulamıyorum, bunları nereden satın alabiliriz?
Mutlu Kutlu
11-07-2010, 09:11
Bana aşağıdaki satış ile ilgili linkten mesaj yazarak ulaşabilirsiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12916
Ben bitkime besin kullanmadan tamamen doğal olarak çiçeklendireceğim ve meyvelendireceğim demek, ben sadece su içerek uzun yıllar yaşayabilirim diye iddia etmek olur. Bitkilerinde bizler gibi besinlere, iz elementlerine ihtiyaçları var.
Bitkiniz bol çiçeklensede besin kullanmıyorsanız, bu çiçeklerin çok azı meyve tutar. Bitki besleyebileceğine emin olduğu kadar meyveyi üzerinde tutar, gerisini döker. Bitkiye besin vererek çok daha fazla meyveyi besleyebileceğine ikna etmeniz gerekiyor.
Aşılamak zor bir işlemdir, epeyce bir antreman yaparsanız belki başarılı olursunuz. Aşı anacı olarak kullanılan turunçlarıda yukarıdaki linkten sorabilirsiniz.Tropik kardeşim sen ne yaptın öyle, nazar değer koyma resimlerini öyle, cidden senin kumkuat üzerinde bulunan çiçekler beni hayret içerisinde bıraktı. Benim kumkuatlarımda çiçek açtılar oldukça fazlalar ve çok sayıda meyvem var ancak seninkinin üzerinde bulunan çiçekler cidden çok fazla, bu dediğiniz besinden bende edinmek istiyorum. Mutlu beye nasıl ulaşabiliriz? Birde bu aşılama işine gircem ancak bu üç göz denilen şeyi bulamıyorum, bunları nereden satın alabiliriz?
Nilgün Eran
18-07-2010, 19:16
Evet çiçeklenmeler başladı nihayet, oldukça fazla sayıda çiçek tomurcuğu var, bakalım ne kadarı meyveye duracak? Nilgün bu arada soruna cevap vereyim , benim kumkuatlar hiç rüzgar görmüyorlar diyebilirim, 15 günde bi sıvı besinle besliyorum, nerdeyse tüm gün de güneş ışığı alıyor şu an oldukça sağlıklılar. Sulama konusuna gelince bir çok yerde üstündeki toprak kuruyunca sulayın diyorlar, bende öyle yaptım üstü kuruyunca suluyorum, ki bu ankara şartlarında 3 günde bir felan demek oluyor. Saygılarımla...
Sevgili Torpak, cevabına geç ulaştım, üzgünüm. Bilgine teşekkür ederim fakat sıvı besin olarak ne kullanıyorsun, daha önceki bilgilerde ayda bir kere aspirinli su veriyoruz diyorlardı, bu konuda ne dersin. Kamkatlarımın üzerinde minik fındık gibi meyveleri oldu. Yapraklarının kenarında kahverengi kuruma emareleri var ve bağzı yapraklarının uç kısımları kıvrılıyor, neden olabilir. Ayrıca sulamayı ayda iki kere veya üstten 3 cm kuruyunca yapın diyorlar daha önceki bilgilerde, ben Fethiye gibi sıcak bir iklimde, üstelik teras da günde 7-8 saat güneş alan bir ortamda yetiştiriyorum, daha sık sulamam gerekir mi? Teşekkür ederim, sevgiler.
ben de yetiştirmek istiyorum....peysajcılarda varmış, çıkışta bi dolaşayım...
merhaba kumkatında meyve oluşan arkadaşlar resim ekleyebilir mi acaba benim kumkatımda çiçeklenme olmadı ama bol bol yaprak veriyor inşallah bende en kısa zamanda çiçek ve meyvesini görürüm :)
Merhaba,
5-7 aydır bende olan kamkatım şu an meyve tuttu, ama çok az, 5-6 tane ancak..
Fakat yaprakları resimlerinde de görüleceği üzere dökülüyor, arkalarında sararma, kahverengileşme ve uçlarında kuruma oluyor, bunun sebebi ve çözümü konusunda yardımlarınızı bekliyorum lütfen...
selam sevgili dostlar ben hataydan yazıyorum kamkat fidem çok iyiyken birden bire harita böceği ve galeri böceği dadandı ne yapabilirim sağolun
Kafkas57
12-08-2010, 22:51
Sayın Rodoslu:Aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir.Kolay gelsin.
BESİN EKSİKLİKLERİ TESBİT KILAVUZU - NARENCİYE
Mikrobesinler
Çinko:
•Genç yaprakların küçük ve mızrak şeklinde olması
•İç damarlar arasında kloroz
•Yaprak boyunu küçülten sarı beneklenme, yaprak boyunda kısalma
•Çiçek ve meyve miktarında azalma
•Küçük ve az su içeren meyve oluşumu
Mangan:
•İç damarlar arasında kloroz
•Yapraklarda koyu yeşil zemin üzerinde açık yeşil alacalık
•Genç yapraklarda dökülme
•Çinko eksikliğinden daha az etki görülür ancak yapraklarda daha fazla solgunluk
•Meyve boyunda küçülme ve miktarında azalma
Bor:
•Petiol ve damarlarda dalgalanmaların olduğu küçük ve şekli bozuk yapraklar
•Boğum aralarında kısalma, sarımsı-gri renk ve yapraklarda kalınlaşma
•Floemde çökme
•Meyve kabuğunda biriken zamk oluşumu
•Kalın kabuğu olan küçük ve deforme olmuş meyve oluşumu
•Meyvelerde dökülme
Demir:
•Genç yapraklarda tipik “ince retikulum kloroz”u görülmesi
•Orta ve yan damarları yeşil kalan sararmış yapraklar
Molibden:
•Yaşlı yapraklarda sarımsı lekeler
•Yaprak alt yüzünden lekelerin kırmızımsı-kahverengi görülmesi
•Çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesi
Bakır:
•Fazla azottan kaynaklanan gibi görünen yeni geniş yapraklar
•Bazı çeşitlerde gövde ölümü
•Sürgünlerde geriye doğru ölüm ve canlı odun dokusu ile birleşme yerinde birden fazla sayıda tomurcuk oluşumu
• Genç odun dokusunun yeşil kabuk dokusu altındaki zamk paketleri ve meyve, sürgün ve yapraklarda kahverengi nasırlaşma
Makrobesinler
Azot:
•Yaşlı yapraklarda sararma,zayıf vejetasyon, küçük yapraklar
•İnce kabuklu küçük meyve oluşumu
Fosfor:
•Yaşlı yapraklarda bakır renginin görülmesi
•Yaprak ve çiçek tomurcuklarının dökülmesi
•Pürüzlü, kalın ve süngerleşmiş kabuk oluşumu
•Meyvenin ortasında boşluk
•Kaba, kalın meyve kabuğu, soluk renkli, süngersi meyve ve aşırı asitli meyve suyu oluşumu
Potasyum:
•Belirti daha çok meyvede gözlenir
•Meyve boyunda küçülme ve kabuğunun düz ve ince olması
•Yaprak ve meyvelerin erken dökülmesi
•Küçük, ince kabuklu meyve oluşumu
•Meyve suyu asitliğinde azalma
Magnezyum:
•Yaşlı yapraklarda yaprak ucundan sapına doğru uzanan “V” şeklinde sararma
•Alt yaprakların dökülmesi
•Şiddetli belirtilerde erken meyve dökümü
Kalsiyum:
•Genç yapraklarda kenarlardan ortaya doğru sararma, yeni saplarda ölüm
•Filiz ve petiollerde zayıf gelişim ve bunu sonucu olarak susuzluğa karşı dayanıklılıkta azalma
•Çiçek ve meyve dökümü
Kükürt:
• Küçük ve sarı genç yaprak oluşumu
ALINTIDIR: http://www.izotar.com/besin3.htm
Merhaba,
5-7 aydır bende olan kamkatım şu an meyve tuttu, ama çok az, 5-6 tane ancak..
Fakat yaprakları resimlerinde de görüleceği üzere dökülüyor, arkalarında sararma, kahverengileşme ve uçlarında kuruma oluyor, bunun sebebi ve çözümü konusunda yardımlarınızı bekliyorum lütfen...
teşekkürler..bende besin takviyesi yaptım galiba..bana burdaki ziraatçiler disper diye bişey verdiler onu uyguladım....
bakalım şimdilik iyi gibi takip ediyorum..
Arkadaşlar elimde iki adet kamkat var. Bir tanesi çiçeğe geldi fakat şimdi dökmeye başladı. bir tanesinin yapraklarıda resimde görüldüğü şekilde Aceba sorun veya yanlış nerede.
Birde ben bu kamkata besin olarak ne vermemi tavsiye edersiniz.
Saygılar.
Aynı sorun bende'de vardı Mutlu abi'den aldığım besini verince çok güzel oldu,
Resimleri var.
Daha önce belirtmiştim zaten Mutlu abi'den bulabilirsiniz. :)
çiçeklendi yakında meyvaya dönüşeçek
Bu ara çoşma zamanları.Benimkilerin biri açtı meyve tuttu.Ara ara yeni çiçekler açıyor.i
Dördüncü çiçeklenme başladı hiç meyve tutmadı.
sercan1969
21-08-2010, 22:15
Benim iki kamkatımdan biri çok sağlıklı adeta kabına sığmıyor.Diğerinin sanırım anacında bir sorun var.Çok sağlıklı görünmüyor.Şu an üzerlerinde reçel yapacak kadar meyve var.
Selamlar,
2 ay önce Eminönünden bodur ev mandalinası aldım. Cinsini bilmiyorum. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Mandalinamın resimleri aşağıda. Ben aldığımdan beri yen sürgünler veriyor ve yeni çıkan tüm yapraklar eskilerine göre çok büyük. İyi mi kötü mü bilmiyorum. Nedeni ne olabilir? Gün aşırı suluyorum ve 4-5 saat güneş alan balkonumda şimdilik gece gündüz duruyor. Ekstra başka birşey yapmadım.
Bunun dışında kökleri dışarıda biraz acaba saksı değiştirmem gerekir mi? Budamam gerekir mi? besin takviyesi gerekir mi?
sercan1969
27-08-2010, 09:12
Yeni çıkan yaprakların büyük olması bitkinizin az ışık aldığının bir göstergesidir.
Evimde daha fazla güneş alan bir yer yok malesef. Peki budama yapmam gerekir mi? çünkü yeni sürgünler çok aşağıdan çıktılar. Mandalinamın yukarı doğru gelişimini olumsuz etkileyebilir diye düşünüyorum.
Bir de cinsi tam olarak nedir?
Calamondin gibi geldi bana. :)
sercan1969
28-08-2010, 08:57
Aşı yerinin altından çıkan sürgünleri kesin atın çünkü onlar anaca aittir.Üst kısımdaki sürgünlere dokunmayın lütfen....
sercan 1969, bu dönemde budama doğru olur mu acaba? Bana kalsa hemen budarım ama bir yerde kış soğukları geçmeden budama yapmayın diye yazıyordu.Budama yüzünden kışın soğuğuna dayanımı azalabilirmiş. Bir de kışa hazırlık için gübreleme yapmak ve saksısını büyütmek istiyorum. Kış dönemi için nasıl bir gübre önerirsiniz?
hunter35
31-08-2010, 21:06
merhabe arkadaşlar.Bn İzmiirde oturuyorum bornovada ve ben iki tane kamkat oldum yaklaşık 1 ay kadar oldu.Bornova merkezde bir çiçekçi var orda fiyatlar çok ucuz 15 liradan 40 50 liraya kadar var.Ama kamkat fidelerini küçük sanmayın sizizin 100 200 300 liraya aldıklarınız kadar ve üstü bir yığın meyva dolu ve benim aldığım 35 liralık devamlı müşterisi olursanız ucuzlatıyo bana dedi sana 25 olur birde küçük bir kamkat vardı ama küçük dediysem diyerine göre küçük demek isterim ama çok sağlıklı idiler fakat son 1 2 haftadır meyvalar olmamışken ve üstündeyken dalların üstünden çiçekler açmaya başladı ve yapraklar bu çiçekler daha oluşmamışken sarı sarı lekelenmeye başladı.Yapraklar kuruyo gibi gözüküyodu ama kurumuyodu ve şimdide yaprak dökmeye başladı.1 hafta kadar sulayamamıştım ve suladığım günden sonra yaprak dökmeye başladı bu sabah bi baktım dibinde bir sürü yaprak acaba bir vitamin eksikliği falan mı var.Çiçeklerde bir sorun yok sadece yapraklar kötüleşti bir besin önerebilirmisiniz aciiiiiiiiiiil foto ekleyemiom nası eklicemi bilmiom çünki yardım.
:(
merhaba Hunter35,
Ben de bitkiler konusunda tecrübesiz olduğum için sorularına cevap veremiyorum ama resim yükleme konusunda yardım edebilirim. Mesajı yazdıktan sonra altta "Gelişmiş Moda Dön" kutusunu tıkla, yeni açılan sayfanın altlarına doğru ilave ayarlar diye bir bölüm var oradan "fotoğraf yükle" kutusunu tıklayıp jpeg resimlerini yüklayebiliyorsun
sercan1969
01-09-2010, 20:57
Kışa girerken 15.5.30 gibi potasyum ağırlıklı bir gübre kullanılabilir.****** mikro element takviyesini de unutmamak gerek.
Azot,potasyum veya fosfor eksikliği olabilir besin kullanmanızı öneririm.
Bugün hem mandalinam ile ilgili birkaç soru sormak hem de saksı değişimi için toprak almaya bir seraya gittim. Forumlarda bolca konuşulan gübre konusunu sordum. "Sağlıklı bir bitki için kesinlikle gübre önermiyoruz. Bu bir insanın hastalanmadan önce bolca ilaç alıp vücudunu gereksiz yere kimyasalla yüklemesi gibi bir şey" dedi. Ama bitkinizde bir sorun varsa o zaman doğru kimyasalı doğru dozda vermek gerekir dedi. Bu da ayrı bir görüş.
Sonuç olarak saksı değişimi için organik torflu bir toprak aldım :) . Toprağın kimyasal değerleri;
PH 5,9-6,4, azot;100-180 mg/l, Fosfor;120-200mg/l, Potasyum; 140-220 mg/l. bor, demir, bakır, manganez ve çinko da içeriyormuş.
Sergüzen
02-09-2010, 22:28
Çiçekçinin görüşü yanlış. Gübreler bitkinin hastalanmasını önlemek için kullanılmaz, onların hayati fonksiyonlarını devam ettirmeleri için kullanılır. İnsanlar nasıl ki hergün yemek yemek zorundadırlar. Bitkilerimizin de belirli aralarla gübrelere (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, ve diğer iz elementler gibi) gereksinimi vardır. Çiçekçi kendi görüşünü size verdiği gübreli toprak ile de çürütmüş oluyor. Gübreye ihtiyaç yok ise içinde hiç bir element olmayan bir toprak vermeli idi. Belki çiçekçi suni gübreleri düşünmüş olabilir mi? Ben kumkatıma belli aralarla koyun gübresi veriyorum. Zararlılar için de ev yapımı ilaçları kullanıyorum. Şu an her iki kumkatım da çok iyi durumda. Birinin üzerinde 100 ad. civarında meyve var. İkincisinde daha az. Bu mevsimde torbalı koşnil zararlısı oluyor. Yaprakların arkasına ve gövdeye dikkatlice bakılırsa görülür. Önlem alınmaz ise bir süre sonra yapraklar sararıyor ve sonrada dökülüyor. Hiç müdahale edilmez ise bitki kuruyor.
Sanırım dediğiniz gibi gittiğim çiçekçi suni gübrelerden bahsetti. Zaten bana delimisin dercesine bir baktı :)
Bu durumda bitkimin saksısını değiştireceğim için bu yeni aldığım toprağı kullanacağım böylece bitkim toprağın içindeki maddelerden dolayı beslenip, daha dirençli ve sağlıklı olacaktır. Peki bu kimyasal maddeleri tekrar ne zaman ve ne sıklıkta bitkime vermeliyim? yani bu yeni topraktaki besinler ne kadar süre yeter mandalinama?
arkadaşlar buda benim kamkatın resimleri. aranızda kamkatında ne sorun var bilen var mı.kamkatımı bu yazın başında almıştım satan kişi bu yıl meyve vereceğini söyledi ama yaz bitti bizimkisinden hiç ses seda yok.gerçi bir ara büyümesi ve filiz vermesi iyi gidiyordu ama evimizi taşırken bir hafta kamyonda susuz kaldı herhalde sıcaktan bir kaç dalı kurumuş olarak geldi.acaba bundan sebep mi bu yıl meyve alamadım bide önerisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Mutlu Kutlu
05-09-2010, 21:24
kamkatınızdaki 3 yapraklı sürgün kamkat değil, anaçtan gelen sürgün böylesi yapraklıları dibinden uçurun. Kamkata giden güçü azaltırlar.
Kamkatınızda kırmızı örümcek istilası var, muhtemelen galeri güveside vardır. Besin takviyesi her zamanki gibi şart.
kamkatınızdaki 3 yapraklı sürgün kamkat değil, anaçtan gelen sürgün böylesi yapraklıları dibinden uçurun. Kamkata giden güçü azaltırlar.
Kamkatınızda kırmızı örümcek istilası var, muhtemelen galeri güveside vardır. Besin takviyesi her zamanki gibi şart.
teşekkürler bilgi için
dussokagi
11-09-2010, 22:05
benim bir sorum olacak aşılı kamkat aldım üzerinde meyvesi vardı geçen kış dışarıda kaldı ve sanırım yeni verdiği sürgünlerde diken var yeniden yapmak mı lazım
Mutlu Kutlu
12-09-2010, 08:22
Dışarıda don dan dolayı kamkatınız ölmüş, alt aşı anacı yeni sürgün geliştirmiş gibi anlaşılıyor. Eğer hala dikensiz kısım yaşıyorsa, dikenli sürgünler gövde birleşim yerlerinden kesilmeli ve temizlenmelidir.
Aşılı kısım üzeri tamamen ölmüşse yapacak bir şeyiniz yok, dikenli kısmı büyütün. Turunç olarak bakarsınız, meyve alamasanızda sonuçta bitki.benim bir sorum olacak aşılı kamkat aldım üzerinde meyvesi vardı geçen kış dışarıda kaldı ve sanırım yeni verdiği sürgünlerde diken var yeniden yapmak mı lazım
Sevgili Sevilay, Bauhausa bitki bölümüne gidip ''bana 15-15-15 kompoze gübre ve 1 kilo humik asit verin''derseniz ve eğer ellerinde varsa canı gönülden alabilirsiniz.
Bu reçetenizi Calamondin içinde geçerlimi?
ilginize şimdiden teşekkürler...
Mutlu Bey Merhaba,
Size birşey sormak istiyorum. 3 senedir baktığım kumkuatlar var. Şuan üstleri meyve dolu, aynı zamanda da çiçek açıyorlar. Sizden aldığım gübreleri onlara da uyguluyorum ve çok faydasını gördüm. Bu ara derdim üstünde gezinen unlu bitler. Dursban 4 yapmayı düşünüyorum ama oluşan meyvelere ve çiçeklere bir zararı olur mu acaba çok merak ediyorum. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler...
Mutlu Kutlu
17-09-2010, 07:05
Sn. İlkin,
Besini diğer bitkilerinizde kullanabilirsiniz, özellikle formunu kaybetmiş üzgün olanlarda. Kısa zamanda toparlanmayı gözlemleyebilirsiniz.
Unlu bit için en iyi çözüm Mosplan, diğer ilaçlar pek çözüm sağlamıyor. İlaçlama yaptığınızda çevredeki tüm bitkiler aynı anda ilaçlanmalı, gözden kaçan zararlılar ilaç etkisi kaybolunca yine üremeye devam edebilirler.
Meyveler ve çiçeklere hiçbir zararı olmaz, meyve olgunlaşma aşamasında yenecekse 15 gün ilaç etkisinin geçmesi beklenmeli sonra koparılıp yenmeli.
Bende teşekkür ederim, saygılar.Mutlu Bey Merhaba,
Size birşey sormak istiyorum. 3 senedir baktığım kumkuatlar var. Şuan üstleri meyve dolu, aynı zamanda da çiçek açıyorlar. Sizden aldığım gübreleri onlara da uyguluyorum ve çok faydasını gördüm. Bu ara derdim üstünde gezinen unlu bitler. Dursban 4 yapmayı düşünüyorum ama oluşan meyvelere ve çiçeklere bir zararı olur mu acaba çok merak ediyorum. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler...
Mutlu Bey cevabınız çok çok teşekkür ederim. Elimdeki ilaçtan az kaldı. Bitene kadar bunu kullanayım diye düşünüyorum. Daha sonrasında diğer ilaç sizde varsa onu rica ederim. Sizde yoksa da bir yerlerden bulmaya çalışırım. Gönül rahatlığı ile bu akşam bir ilaçlama yapacağım artık, zehirli bir ilaç olduğu için açıkçası yenecek meyvelere ilacı püskürtmeye korkuyordum. Çok sağolun tekrar...
Sergüzen
17-09-2010, 20:48
Yemeksodası : % 0,5-1 suda eritin ve direk püskürtün.
Mürver ağacı(sambacus nigra) yaprakları veya meyvelerinden elde edilen süzüntü. 10 litre suya 1kg yaş yaprak. Soğuk suda serin ve karanlık bir yerde 24 saat bekletin, süzün 1:5 seyreltin ve püskürtün. Bitkinin yapraklarında siyanür asidi vardır. Karıncalara karşı da kullanılır. Bitki şu anda meyvede ve etraf da bol miktarda var.
Farklı tür bir tarif, teşekkürler paylaştığınız için. Dediğiniz yaprakları bulabilirsem uygulayacağım... Atölyemdeki H.carnosa'ya dadanan karıncalar da çok çekiyorum bu ara!
Gülbeşeker
18-09-2010, 21:42
arkadaşlar kumkatımın meyveleri nohut büyüklüğünde bir aydır aynı acaba normalmi daha büyürmü yoksa eksik olan nedir ne vereyim
dussokagi
22-09-2010, 21:07
kamkata yaprak aşısı yapılıyormu başka hangi aşı türleri yapılabilir
Mutlu Kutlu
22-09-2010, 21:51
Yapraklardaki sararmaları 2 ayırırsak:
1. yeşil eski yaprak sararmaları: kök sistemiyle ilgili problemlerden kaynaklanır.
2. taze çıkan yapraklar yeşil değil sarı çıkıyor: beslenme problemi.
2. şıktaki gibiyse bizdeki besinle bu problemi aşabilirsiniz, dökülen meyveler varsa dökülmesi durur. Meyvelerin daha iri olmasını sağlar. Haziran gibi bu besini kullanmış olsaydınız şimdiye kamkatınızın her dalından meyveler sarkıyor olurdu.
Fortunella margarita kamkatların çiçeklenmesi bitti sayılır, ılıman bölgeler için bir çiçeklenme dönemi daha yaşanabilir.
mutlu bey bende bir litrelik besin istiyorum ama limonumun ve kumkatımın yapraklarında sararma var onada iyi gelirmi veya sizde iki durumada uyacak bir besin varmı
dussokagi
01-10-2010, 17:23
birşey sormak istiyorum aşılı kamkattan çelik aldım köklendirme hormonuna batırıp toprağa diksem köklenirmi?
Mutlu bey merhaba
Ziyaretine gittiğim arkadaşımın evinde güzel bir Kamkat'ı var,alt dallarından biri kaza ile gövde ile birleştiği yerden kırılmış (15 cm çatal bir dal)bu dalı koparıp aldım evde torflu bir toprağın içine bir avuç dere kumu,bir çay kaşığı 15.15.15,suda eritilmiş bir aspirin koydum ve dalı yarım saat oksjenli suda bekletim,dalın belirli yerlerinin kabuklarını soyup sigara külüne bulayıp hazırladığım saksıya çatallaşan yerine kadar gömdüm,calamondin'in yanına koydum.
acaba yaptığım bu işlemler doğrumu,sizce dikmiş olduğum çelik tutarmı?
Bunlarda benim yavrucaklarım.
174430
174431
Romantik
16-10-2010, 15:23
birşey sormak istiyorum aşılı kamkattan çelik aldım köklendirme hormonuna batırıp toprağa diksem köklenirmi?
Turunçgillerde Limon türleri hariç diğer çeşitlerin çelikle üretim şekli %0 yakın bir ihtimal.
Bu zamana kadar nice denemelerimde 1 adet Portakal ve 1 Adet Kamkat köklendirebildim. Belki yüzlerce deneme yapmışımdır.
Arkadaşlar Bunlar da Benim Minik Kamkatlar...
Gayet güzel ve bol meyveliler.Kırmızı koltuktakinin formu güzelmiş.
Teşekkür Oguzhan Bey .Kırmızı koltuktaki Kumkat,Diğeri Goji ,goji yi Tohumdan Yetiştirdim.
16krgz16
17-11-2010, 13:52
arkadaşlar meraba aranıza yenikatıldım.geçen sene 4 adet kamkatım meyve verdi.bu sene hiç biri meyve vermedi.bana bu konuda bilgi verebilecek arkadaşlar varmı.teşekkürler.
Mutlu Kutlu
17-11-2010, 14:50
Muhtemelen meyveli aldınız, buyıl meyve tutamadılar.
Yeniden meyvelenmesi geçti artık, haziran- eylül arası dönemde çiçeklenir meyve tutar. Meyve tutması için gerekli şartları sağlayamazsanız meyve tutumu olmaz. Besin vermezsenizde az meyve veya hiç meyve durumu ile karşılaşırsınız.arkadaşlar meraba aranıza yenikatıldım.geçen sene 4 adet kamkatım meyve verdi.bu sene hiç biri meyve vermedi.bana bu konuda bilgi verebilecek arkadaşlar varmı.teşekkürler.
16krgz16
19-11-2010, 18:29
Muhtemelen meyveli aldınız, buyıl meyve tutamadılar.
Yeniden meyvelenmesi geçti artık, haziran- eylül arası dönemde çiçeklenir meyve tutar. Meyve tutması için gerekli şartları sağlayamazsanız meyve tutumu olmaz. Besin vermezsenizde az meyve veya hiç meyve durumu ile karşılaşırsınız.
meyvesiz aldım ilk sene meyve verdi bu sene alamadım bir daha sonraki sene vermemem ihtimali var mı acaba .teşekkürler
KAPTANzst
20-11-2010, 03:12
Meyva verir ama bekıma dikkat etmelisiniz. Çiçeklenme zamanı fazla sulamamalı , güneş alanda olmalı bolışık alsın diye. Toprak desteği. Bu gibi sorunları çözmelisiniz. Bende senelerce ürün alamadım. Sebebide bol sulama imiş. Suyu bu yaz azalttım ölmeyecek kadar az verdim:=)) hemen meyveye yattı. Eskiler derki meyve vermeyen ağaca seni keseceğim diyip orakla bir iki tane bedenine vur ve sulama. O zaman soyunu yürütmek için meyve verirmiş:=)) Öyle derdiler. Doğruluk payı varmış:p
kamkatımda bir dal kalıp digerleri kurudugu için budadım,bir olarak yetişiyor ama dipden 3lü dikenli dal uzayıp gidiyor o kadar güzel parlak görüntüsü varki koparmaya kıyamıyorum aynı anda hem kamkat hem turunç olarak büyütemezmiyim arkadaşlar?
Sayın dünyam1 alttan gelen dikenli dalı kesmeniz gerekiyor. Zaten alt dal kumkuat'ı aşılamak için kullanılan bir çelik gibi düşüneceksiniz. O bir işe yaramaz kendi başına. Eğer o dalı kesmezseniz gücünü kendini büyütmeye verecek ve kumkuat dallarınız zayıf kalacaktır. Bence biran önce kesin...
arkadaşlar terasta duran kamkat fidanım sizce gelişimi nasıl ..meyveleri cok ufak geldi sizin kamkatlara bakınca sizce ne yapmalıyım..
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs583.ash2/150511_1425894661032_1642741300_978086_1480645_n.j pg
Kamkatın yapraklarında yapışkan terleme var. Bu nedendir ve nasıl giderilir?
daisy rna
11-12-2010, 18:23
kamkat kışın açık balkonda durur mu?
Sayın nariçi, kumkuat'ınızda yapışkan terleme varsa dalları ve yaprakların altını üstünü iyice kontrol etmenizi tavsiye ederim. Zira unlu bit ya da kabuklu bit olabilir. Bu sonbahar aynı sorunu ben de yaşadım ve ilaçlama yapıp kurtuldum hepsinden...
Sayın Marul, bitkiniz genel anlamda sağlıklı görünüyor ama sizinki gibi boyutları olan kumkuatın daha fazla çiçek ve meyve oluşumuna gitmesi gerekirdi. Aynı boyutlarda 2 adet kumkuat var bende. Şuanda her birinin üstünde 30 civarı meyve var. Yaz zamanı sulamayı eksik etmeden, bol güneş alan bir yerde tutmalı ve gübreleme de yaparsanız yeterli sayıda ve boyutta meyveye sahip olabilirsiniz.
Kumkuatlar don olmayan yerlerde tutulmalıdır. Adana iklimi gibi kışları don olmayan yerlerde bahçede ya da balkonda bakılırken Ankara ya da İstanbul gibi 0 derecenin altına düşün sıcaklıklarda kumkuatlar içeride bakılmaktadır.
Kamkatın yapraklarında yapışkan terleme var. Bu nedendir ve nasıl giderilir?
Aynı problem benim kumkatta da vardı. Hafta sonu bir seraya gidip danıştım. Bana bir pet şişede karışım yapıp verdiler, 15 günde bir yapraklara ve dallara sprey yapılacak. Zaman geçirmeden önlem almanızı öneririm çünkü bir süre sonra yapraklar kuruyor.
184956
184957
Meyveleri olanı hasat yaptım.Yalnız dallarda üsten başlayan kahverengileşme başladı.Neden olabilir.Mutlu Abi en son besini fazlamı kaçırdım ki.
Mutlu Kutlu
20-12-2010, 20:28
Dallardaki kahverengileşme ve kurumalar çoğunlukla kök sistemi ile ilgili. Saksı toprağı iyice sıkışınca aynısı oluyor.
Saksısından çıkarıp toprağını bir incele, eğer aşırı sıkışma kalıplaşma varsa. Kökleri fazla hırpalamadan elinle ezerek toprağını tırtıkla, yeni gevşek yapılı torf karışımlı bir saksı harcına dik.
1 ci resimdeki dallar çok cılızlaşmış, onları budamanı tavsiye ederim. Yapacağı yeni sürgünler daha canlı olur, Gelecek haziran ayına bu sürgünler meyve tutabilecek hale gelirler.
Besini fazla kaçırsan bile birşey olmaz. PH 5,5 zaten, sırf sulama yapar gibi bu besini kullansanda bitkiyi hırpalamaz.
2 ci resimdeki kamkat epeyce kanlı canlı, iyi beslendiği belli.
Teşekkür ederim.Toprağı tazeleyim.
Yazın tatildeyken susuz kalan kamkatımın kuruyan bazı dallarını kesince bitki garip bir formata girdi. Budanan bölümden hiç sürgün vermiyor. Sonuçda resimlerdeki gibi bir hal aldı. Acaba mevcut dallarıda mı budamalıyım? Bir fikir verirmisiniz?
185279
185280
Bunlarda benim kamkatlarım yalnız gelişmeleri durdu.
Kamukatlara sadece hümikasit ve koyun gübresi verdim gelişmeleri sanki çok yavaş.
Mutlu Kutlu
22-12-2010, 17:44
Yazık etmişsiniz, epeyce formlu bir kamkatmış vakti zamanında.
Şimdilik böyle kalsın, yeni sürgünler belirmeye başlayınca uzun dalları 10-20 cm kalacak şekilde kısaltın. İyi besleyin, ılık bir yerde güneş görsün.Yazın tatildeyken susuz kalan kamkatımın kuruyan bazı dallarını kesince bitki garip bir formata girdi. Budanan bölümden hiç sürgün vermiyor. Sonuçda resimlerdeki gibi bir hal aldı. Acaba mevcut dallarıda mı budamalıyım? Bir fikir verirmisiniz?
185279
185280
Mutlu Kutlu
22-12-2010, 17:46
Bu sıralar kamkatların yavaş hareket etmesi normal, kamkatınızda demir ve mangan eksikliği var. Önümüzdeki yıl başınız ağrayabilir bu konuda.Kamukatlara sadece hümikasit ve koyun gübresi verdim gelişmeleri sanki çok yavaş.
Sayın Mutlu Kutlu vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim demir sülfat verdim bakalım nasıl gelişecek.
Yazık etmişsiniz, epeyce formlu bir kamkatmış vakti zamanında.
Şimdilik böyle kalsın, yeni sürgünler belirmeye başlayınca uzun dalları 10-20 cm kalacak şekilde kısaltın. İyi besleyin, ılık bir yerde güneş görsün.
Maalesef öyle oldu. Budanan bölüm sanki bir daha sürgün vermeyecekmiş gibi duruyor. Neyse biraz bekleyelim. Teşekkür ederim.
poseidon.
24-12-2010, 19:41
selamlar, bu benim kamkatım. havalar soğumaya başlayınca evin içine aldım. fakat içeri girince yaprak dökmeye başladı, rengide sarardı. sıvı besin verdim ama pek fayda etmedi. meyvelerinde üst kısımlarında çürüme var. sebebi ne olabilir. yardımcı olursanız sevinirim.
Mutlu Kutlu
24-12-2010, 19:47
Saksının altında tabak var, su birike birike zaten seviyesini kireçlemiş. Kökler çürüyor olabilir. Birde tam kuytuya koymuşsunuz kamkatı, güneş görebilmeli. Çok ince dalları var budama şart. Verdiğiniz besin sadece çiçeklenmesine yönelik galiba, yapraklarda çoktndır var olan sararmalar var iz elemtlerinin sıkıntısını çekiyor.
alibabaa
24-12-2010, 19:59
Artık benimde bir kamkatım var. Bu gün 20tl ye aldım ancak meyvelerinin çoğu yenmiş :( dayanamadım birini de ben yedim :p
Artık benimde bir kamkatım var. Bu gün 20tl ye aldım ancak meyvelerinin çoğu yenmiş :( dayanamadım birini de ben yedim :p
kamkatınız çok güzel afiyet olsun.
alibabaa
24-12-2010, 21:47
Teşekkür ederim kamkat'ın tadına ilk bakışım kendi kamkatımdan oldu sanki limon portakal mandalina karışımı gibi çok güzel bir lezzet.
kamkatlarımı her gelen yedi yedi bitirmeye çalışıyorlar ben koparmaya kıyamıyorum ya:( reçel yapacaktım dalında 5 tane kaldı artık seneye bakalım..yalnız kamkamlarım yaprakları nedense büklüm büklüm olmaya başladılar neden acaba zararı varmıdır?
açık balkondan fırtına çıkmadan kapalı balkona geçirdim kapalı camlı yeri begenmedimi acaba..
furkan yıldız
28-12-2010, 23:04
kamkatların görünüşleri çok güzel mutlaka alacağım bir kamkat
AgacSevdalisi
29-12-2010, 08:26
arkadaşlar benimde saksıda bir atne kamkat ım var. Ben adana da yaşıyorum.Dışarıya bahçeye diksem burada yaşarmı acama? Adana da narenciyenin her çeşiti yetişiyor.Kamkatta da bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Konu hk. bilgi sahibi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.
diver_bird
31-12-2010, 22:21
Merhaba
Kamkatların cinslerinden portakal gibi olanı mandaina şekilli olanından dahamı lezzetli tadını bilenler veya bu konuda bilgisi olanlar lütfen aydınlatın.
Lonicera
04-01-2011, 18:17
20 litrelik peynir tenekesinde, halinden memnun galiba:)
Hay maşallah.Memnun olduğu kesin.
Mutlu Kutlu
05-01-2011, 22:14
İyi bak, iyi besle kamkatlarını limonlarını. Önümüzdeki dönem senden bekliyoruz daha ala fotoğrafları:)Hay maşallah.Memnun olduğu kesin.
İnşallah.:)
Toprağını değiştirdim.Dediğiniz gibi kaya gibi olmuş.Şimdi yaprak döküyor ama inşallah kendini toparlar.
Mutlu Kutlu
06-01-2011, 22:53
Bitkilerde çocuk gibidir, her bişeyiyle ilgilenmek lazım. Kök, gövde, dallar, yapraklar vb. Diplerine 1-2 solucan salmanı tavsiye ederim, bitki beslemekte solucanlar yardımcı olurlar insana. Solucan ne kadar iri besili ise bitki o kadar sağlıklı ve verimlidir. Solucan saksıdan kaçmaya çalışıyorsa bitki havasızlıktan boğuluyor demektir, kıl gibi inceliyorsa fazla suluyosundur, çelimsiz orta boysa toprağında besin kalmamıştır.
Benim kamkat saksısını uzun süredir değiştirmeyişime rağmen oldukça verimli. Arada üstten toprak ekliyorum, kristal gübre koyuyorum. Şu an meyvelerin en yenilesi olduğu zaman, sulu, çıtır çıtır. Yapraklardaki tozu görmezden gelin, ev birinci katta olduğu ve sürekli rüzgar estiği için bir an tozsuz kalmıyor balkonlar :(
Mutlu Abi,
Solucan iyi fikir.Yarın solucan avına çıkmak lazım. :)
Mutlu Kutlu
08-01-2011, 16:34
Her saksı içerisine 1-2 tane sal, fazla çoğalacaklarda bitkiye zarar verecekler diye hiç düşünme. Mekan küçük kalacağı için az çoğalırlar, ne kadar çok olurlarsa bitki için o kadar iyi. Topraktaki organik gıdaları solucanlar yer, bitki için çok faydalı enzimleride katarak toprağı geri bırakır. Tüneller kazarak bitki köklerinin hava almalarını sağlarlar. Beleş işçi daha ne istenirki:)
Baktın bitkide kötüleşme var, saksıdan çıkarırsın toprağını dağıtmadan solucanları incelersin. Solucanlar besiliyse, gövde ve yapraklarda problem vardır.
Sevgili Nariel, ne güzel olmuşlar.
Kamkatı daha öne niye hiç düşünmemişim, ilgili sayfaları da pek okumamışım. Mayer limon bahçede bu sene çok keyifli büyüyünce ve limonlarını da yiyince kamkat da alamaya da karar verdim :)
Aynı problem benim kumkatta da vardı. Hafta sonu bir seraya gidip danıştım. Bana bir pet şişede karışım yapıp verdiler, 15 günde bir yapraklara ve dallara sprey yapılacak. Zaman geçirmeden önlem almanızı öneririm çünkü bir süre sonra yapraklar kuruyor.
Hemen önlem alın Lütfen...
Bu yıl 30 adet yarı olgunlaşmış meyvesini topladığım kamkatımı ilaçladığım halde önce tüm yapraklarını döktü, şimdi dal uçlarından başlamak üzere kahverengine dönerek kuruyor.:(
Geçen yıl sevgili romantik'ten aldığım kamkatlar maşallah çok güzel meyve verdi.
188782
188783
188784
188785
188786
seyyah53
14-01-2011, 19:57
Maşallah aliok...sizde güzel bakmısssınız demekki.....
athena -asena
15-01-2011, 17:08
Dallardaki kahverengileşme ve kurumalar çoğunlukla kök sistemi ile ilgili. Saksı toprağı iyice sıkışınca aynısı oluyor.
Saksısından çıkarıp toprağını bir incele, eğer aşırı sıkışma kalıplaşma varsa. Kökleri fazla hırpalamadan elinle ezerek toprağını tırtıkla, yeni gevşek yapılı torf karışımlı bir saksı harcına dik.
1 ci resimdeki dallar çok cılızlaşmış, onları budamanı tavsiye ederim. Yapacağı yeni sürgünler daha canlı olur, Gelecek haziran ayına bu sürgünler meyve tutabilecek hale gelirler.
Besini fazla kaçırsan bile birşey olmaz. PH 5,5 zaten, sırf sulama yapar gibi bu besini kullansanda bitkiyi hırpalamaz.
2 ci resimdeki kamkat epeyce kanlı canlı, iyi beslendiği belli.
sayın mutlu kutlu ; dediğiniz gibi yaptım . benim kamkat ta son 5 günde üzerinde ne meyve ne de yaprak kaldı hepsi döküldü bende bugün toprağını değiştirdim içersine de 3-4 adet solucan attım inşallah düzelir.
Mutlu Kutlu
15-01-2011, 17:49
Aşı anacı troyer olan kamkatlar kışın hareket etmezler, yeni sürgün vermeleri baharda başlar.
Kamkatınızı güneş gören ılık bir yere yerleştirip kendi haline bırakın. Filizlenme ve hareket başladığında besin kullanmaya başlarsanız sonuç daha iyi olur. Solucanların bitkiye faydası çok fazla, iyi yapmışsınız.
athena -asena
15-01-2011, 18:37
sayın mutlu kutlu; teşekkürler. birazda budama yaptım. besin olarak ben yanmış hayvan gübresini 1 teneke su içinde 5 gün bekletip şerbet olarak 20 gün gün arayla döküyorum .
Mutlu Kutlu
15-01-2011, 19:49
Hayvan gübreleri azot ve nitrat bakımından zengin, iz elementleri bakımından fakirdir. Bitki için tüm geriksinimlerini karşılayacak dengeli besin kullanmak daha iyidir.
Azot ve nitrat bitkinin aniden parlamasını ve gelişmesini sağlar, ama zamanla bu parlama sönük bir hal alır. Parlamadan kastettiğim gelişim hızı.
athena -asena
18-01-2011, 16:14
sayın mutlu kutlu ; bilgileriniz için teşekkürler . benim kamkat ta fazla bir değişiklik olmadı dalların uçlarından kurumaya devam ediyor. acil olarak ne yapabilirim yoksa 2-3 gün içinde tamamen kuruyacak .kuruyan dalların dibinden kesiyorum.
Mutlu Kutlu
18-01-2011, 17:07
Yapacak pek birşey yok, kendi haline bırakıp nereye kadar kuruyacağına bakacaksınız. Büyük bir ihtimal kökleri çürüttünüz.
athena -asena
18-01-2011, 17:11
sayın mutlu kutlu; bilgiler için teşekkürler. ne yapalım allah rahmet eylesin diyelim .
athena -asena
28-01-2011, 18:33
sayın mutlu kutlu ; aşı yerinin biraz üzerinden budadım belki bu şekilde kurtarabilirim diye düşündüm .
Mutlu Kutlu
28-01-2011, 22:04
Kestiğiniz yerdeki kabuk hala sulu ve canlıysa kurtulma şansı yüksek. Susuz ve kurumuşsa yeşil ve canlı yeri bulana kadar kesmelisiniz.
turuncsever
30-01-2011, 14:34
Merhabalar ben forumla yeni tanışıp yeni üye oldum.
turuncsever
30-01-2011, 15:12
Evimizde hediye gelmiş buna benzer bir bitki var biraz araştırdığım kadarıyla kumkat olduğuna kanaat geitrdim.
turuncsever
30-01-2011, 15:12
Yaklaşık 3 yıldır bizde ve geldiği günden beri çok gelişmemekle beraber gerilemeye de başladı.
turuncsever
30-01-2011, 15:13
Bitkileri çok seven bir insanım.Bitkimin resimlerini paylaşırsam bana yardımcı olabilir misiniz acaba?
turuncsever
30-01-2011, 15:15
Resim ekleme vb. hizmetler için 5 mesaj uygulamasından ötürü yazımı bölerek göndermek zorunda kaldım.Kalabalık oluşturduğumu ve gereksiz mesaj sayısı artırdığımı düşünen forum üyelerinden özür dilerim.İyi Forumlar dilerim.
turuncsever
30-01-2011, 15:58
Bitkimden 3 resim ekledim şimdilik,budama konusunda çok bilgisizim kuruyan dalları oldu ve yapraksız kalan dallar oldu onları kendi mantığımca budadım.
turuncsever
30-01-2011, 16:07
Bu resimlerde de saksı dibi toprak durumu ve ağacımdaki tek meyvem görünüyor.Önceki sene meyvelerim daha yumurtaya benzer oluyordu ama bu sene nedense çok çiçek meyve ve yaprak döktü.Bulunduğu yerde günde sadece 1 saat akşam güneşini alabiliyor evimin kalan kısmında ne yazıkki çok güneş yok.Yardımlarınızı bekliyorum.
Mutlu Kutlu
30-01-2011, 16:20
1 saat güneş görmesi çok az, en az 3 saat güneş görmeli. Şimdilik sağlık durumu iyi kamkatınızın, soğuk/sıcak stresine girmiş. Filizlenme başladığında mutlaka besin kullanmanız şart, yoksa gerileme hızlanarak artar ve daha da sümsükleşir bitkiniz.
turuncsever
30-01-2011, 19:22
1 saat güneş görmesi çok az, en az 3 saat güneş görmeli. Şimdilik sağlık durumu iyi kamkatınızın, soğuk/sıcak stresine girmiş. Filizlenme başladığında mutlaka besin kullanmanız şart, yoksa gerileme hızlanarak artar ve daha da sümsükleşir bitkiniz.
Teşekkür ederim kıymetli bilgilerinizi paylaştığınız için.Filizlenme başladığında nasıl bir besin kullanmamı önerirsiniz?Bir de budamam gerekir mi gerekirse nasıl budamam gerekir bu konuda da bilgilendiriseniz çok mutlu olurum.İyi forumlar dilerim.
Mutlu Kutlu
30-01-2011, 21:12
Budamanın ilk şartı güçlü dallara dokunmamak. Cılız çelimsiz dalları iptal ettiğinizde, onlara giden güç bıraktığınız güçlü dallara gider.
Piyasada birçok besin var ama çoğunlukla 2-3 etken maddesi olan karışımlar, bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bizim kullandığımız, kendi üretimimiz olan besini kullanıyoruz.
turuncsever
31-01-2011, 12:46
Budamanın ilk şartı güçlü dallara dokunmamak. Cılız çelimsiz dalları iptal ettiğinizde, onlara giden güç bıraktığınız güçlü dallara gider.
Piyasada birçok besin var ama çoğunlukla 2-3 etken maddesi olan karışımlar, bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bizim kullandığımız, kendi üretimimiz olan besini kullanıyoruz.
Anladım,ince olan dallar yeşil dahi olsa kesilir değil mi yanlış anlamadım umarım.Kendi üretiminiz olan besinden nasıl elde edebilirim?
Mutlu Kutlu
31-01-2011, 13:26
Satış kısmından sipariş verebilirsiniz, link aşağıda.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683&page=28Anladım,ince olan dallar yeşil dahi olsa kesilir değil mi yanlış anlamadım umarım.Kendi üretiminiz olan besinden nasıl elde edebilirim?
Sayın hocalarım aşağıda resmi bulunan Kumkatım ve Calamondinim hakkında tavsiyelerinizi bekliyorum.
Her ikiside salonda camın önünde duruyor,önceleri, sanırım benim hatamdan,Calamondinim,sulama stresine girdi yapraklarını döktü,tekrar düzene girince, şimdilik kesti ama,dalları budama konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.
Kumkatımın,6 adet meyvesi vardı 5 ini döktü,ama sorun bu değil,yaprakları,matlaştı,tek tek dökmeye başladı,her ikisindede şuan bir tek yeni filizlenme belirtisi yok,kumkatımın o mat görüntüsü beni korkutuyor,ölmesini istemiyorum,20 dereceyı geçmeyen salonumda,her akşam su fıstlatıyorum,hatamı yapıyorum acaba,tavsiyelerinizi bekliyorum,bilhassa budama konusunda.
192310
ciftcibası
16-02-2011, 13:53
Benim kamkatımda da burada yazılanlara benzer problemler var,hergün 3-4 tane yaprak kahverengileşip dökülüyor.Dökülen yaprakları inceledim,herhangi bir bit,kırmızı örümcek vs.yok.Meyveleri de günden güne buruşuyor.Oysa alır almaz 3 hafta kadar önce 35lt bir saksıya torf doldurup aktarmıştım.Sabah güneşi alan iç ortamda (oda sıcaklığı yaklaşık 22 derece) duruyor.Yaklaşık boyu 1 metre.Ne yapmam lazım.Balkona mı çıkarsam ? Gübre,demir sülfat vs takviyesi mi yapmam lazım?Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Forumda da, bitki yetiştirmede de oldukça yeniyim. 10 gün kadar önce meyveli bir kamkat ağacı satın aldım. Onu 23 Lt. 'lik bir saksıya aldım. Saksıyı satan dükkandan aldığım, üzerinde sadece 'süs bitkileri için toprak' yazan birşey ile doldurmuştum saksısını... Rengi siyah, yumuşak ve çok hafif bir şey. Demlikteki çay posasına benziyor. Sanırım bu basit bir torf.
Ancak bitki geldiğinde 2-3 yaprağı, ucundan yarısına kadar kahverengileşerek kurumuş idi. Onları elimle kopardım. Sadece 1 yaprağında ise ince, kahverengi bir çerçevenin içinde kuru ve rengi beyaza yakın bir kaç leke var. Bir meyvesinin üzerinde de sap kısmında sanki yine beyaza doğru bir renk bozulması var. Meyveleri burada resmini gördüğüm kamkatlarınki gibi sağlıklı görünmüyor. Kalın kabuklu, küçük ve soluk görünüyorlar. Kıyıpta kopardığım bir meyvesini kestiğimde içi 4 odacıklı ve susuzdu. Satıcı firma yapraktaki lekeler için mevsiminden olduğunu ve 1 ay sonra yemyeşil olacağını söyledi.
Lütfen yardım edin, ilk bitkiciğimin ellerinde ölmesini istemiyorum. Ona kum kum adını verdik. Kızım onunla sohbet ediyor. Kurur giderse çok üzülürüz. O artık aileden biri bizim için...
dussokagi
22-02-2011, 23:20
merhaba yaklaşık 6-7 ay önce kumkuat aldım onu güzel torflu toprak alıp saksıya güzelce diktim dikmeden önce üzerinde yaklaşık 10-12 tane meyvesi vardı şuan kumkuatlarım yaprak döküyor vede yeni sürgün vermiyor evin içinde ve camın önünde güneş gören biryerde acaba ne yapmam lazım azotlu gübre versem fayda edermi?
merhabalar,
geçen ay hediye olarak gelen kamkatımı sizlerle paylaşmak istedim.şimdilik sağlıklı görünüyor umarım sever yeni yuvasını ;-)
ayrıca 2 sorum olacak ,
1-bahçemizdeki ağaçlar için aldığımız azot gübresinden(siyah ve beyaz boncuk gibi)toprağına karıştırsam olurmu?
2-kamkatı çekirdeğinden üretmeyi deneyen oldumu,başarı durumu nedir.
ayrıca 2 sorum olacak ,
1-bahçemizdeki ağaçlar için aldığımız azot gübresinden(siyah ve beyaz boncuk gibi)toprağına karıştırsam olurmu?
2-kamkatı çekirdeğinden üretmeyi deneyen oldumu,başarı durumu nedir.
Sn. hanndan,
Her ne kadar henüz yeterli tecrübe sahibi olmasam da forumda kamkat ile ilgili okuduğum kadarı ile aşı ile elde edilen bir tür olduğundan çekirdeğini ekerseniz kamkat değil trunç ağacınız oluyor. Yine aklımda kaldığı kadarı ile Kamkat için kullanılan gübrenin azot bakımından zengin olması gerekiyor ama, gübrenin bahar aylarında ve sanırım meyveler hasat edildikten sonra kullanılması daha uygun bir tercih oluyor. Zira bitki gübreye, tekrar çiçeğe durmadan önce sağlıklı çiçek ve ardından meyve verebilmek için ihtiyaç duyuyor. Ve yine yanlış hatırlamıyor isem en geç Haziran ayı ortasında meyvelerini almış olursanız Temmuz ayında tekrar çiçeğe duruyor. Benim hatırımda kalanlar bunlar. Hatalı bir bilgilendirme olmaması için siz yinede formda daha teferruatlı araştırma yapınız. Bitkiciğinize iyi bakınız. :rolleyes:
ciftcibası
25-02-2011, 09:26
Sevgili Hanndan,sanırım sizin evde bir kamkat faresi var :) 1. ve 2.resim arasında oldukça fazla bir meyva eksilmesi olmuş:) Kamkatınızla mutlu günlerrr...
andora,uyarılarınızı dikkate alıcam ilginize teşekkürler.
ciftcibası evet öyle oldu,ilk geldiğinde çektiğim resim ve dün çektiğim resmi ekledim.internetten baktığıma göre şeker hastaları için faydalı olduğunu okudum.annem şeker hastası,anneciğim yedi.dikkatinizdende kaçmamış:)
ciftcibası
25-02-2011, 13:57
Afiyet,şifa olsun...
Afiyet,şifa olsun...
teşekkürlerrrr
Meyveleri yeni yeni olgunlaşırken ve dışarıda kar yağarken kumkuatım bugün çiçek açtı.
194214
194215
sayın jamak,
ne güzel hem meyvesi üstünde hemde çiçek açmış maşallah.
bakımı için özel yaptıgınız bişeyler varmı,
sayın jamak,
ne güzel hem meyvesi üstünde hemde çiçek açmış maşallah.
bakımı için özel yaptıgınız bişeyler varmı,
sayın hanndan, sadece iki üç haftada bir Mutlu beyden aldığım besinden veriyorum,başka özel yaptığım bir şey yok.
Doğayla Barış
05-03-2011, 00:54
Kamkatım ve limonumun yapraklarında kıvrılma ve buruşmalar var.Yapraklar buruşup kıvrılıp dökülüyor.Yeni çıkan yapraklarda da aynı durum var.Burada adına kıvrık hastalığı diyorlar Bu nedenle hiç meyve alamadım.Ne yapabilirim bir çare bilen var mı?
Arkadaşlar,
kumkatımı için en doğru budama zamanı nedir?
bir de dikkat etmem gereken hususlar nedir budarken?
S. Güngör
14-03-2011, 09:43
Herkese Selam,
Yaklaşık 1,5 yıldır hobi olarak Fidan yetiştiriyorum. Balkonumda 1 adet Bodur Nar Fidanım ve 2 adet aşılamasını yeni yaptığım Yediveren cinsi Limon Fidanım var. Geçenlerde aşılama hakkında araştırma yaparken tesadüf eseri bu forum sitesi ile ve Kumkuat ile tanıştım. Şimdi ilk hedefim 1 adette kumkuat edinmek. Cumartesi günü Mısır çarşısındaydım ve Kumkuat fidanları buldum,
yerli 35 TL
ithal 100 TL den başlıyor ve boyları yaklaşık 20-25 cm.İlgilenen arkadaşlara duyurulur...
İnşallah yakında Fidanlarıma ait fotoları sizinle paylaşacağım.
tavsiyeniz üzere 15 15 15 NPK gübre temin ettim. ancak ne kadar kullanmam gerektiği konusunda yardımınızı rica ediyorum...
Kamkuat meyveli durumda ancak yaprakları yapışkan sıvı salgılıyor neden olabilir acaba?
Kamkuat meyveli durumda ancak yaprakları yapışkan sıvı salgılıyor neden olabilir acaba?
merhaba,
konunun uzmanı değilim ama aynı sorunu yaşadım. O yapışkan sıvıları ağaç salgılamıyor, muhtemelen üzerinde böcek var. Kabuklu bit gibi bir adı vardı.
çok küçükler ve dallarla aynı renkler. bu yüzden ağacın bir parçası gibi görünüyorlar.
Ben kendi fidemi temizlemek için 2 yıl uğraştım. Sonunda bir peyzaj firmasından ilaç alıp kullandım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=201821&postcount=10
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=201821&postcount=10
yalmanksk
17-03-2011, 17:22
Merhaba Kamkat'ım da bir sorun var sanırım. Daha önceden böyle sağlıksız yaprakları olduğunu hatırlamıyorum yapraklar biraz sertçe ve sararmaya başladı. Tek tük de dökülenler var...üzerindeki kamkatların hepsini topladım onlar da bile hafif yumuşama vardı gerçi kaç aydır üzerindeler belki de toplama zamanı gelmişti.
Fotoğrafını ekliyorum...böyle olması normal mi? Aynı zamanda dallarda yeni yeşeren filizlenmeler var...Evet yapraklar için birşey yapmam gerekiyor mu yoksa beklemeye devam mı edeyim?
şimdiden teşekkürler
Nesobaby
18-03-2011, 15:59
Merhaba
aynı sorun bende de var
hatta benimkiler daha minik yaprakken öyle kıvrılmaya kurumaya başladı
Zaten alalı 1 ay oldu
Demir eksikliğinden kaynaklandığını söyleyenler var.
Demir pası alın demir takviyesi yapın diyenler var
Ama bu konularda acemi olduğum için nasıl yapılacağını nereden bulabileceğimi de bilmiyorum açıkçası :(
yalmanksk
19-03-2011, 08:13
Merhaba
aynı sorun bende de var
Zaten alalı 1 ay oldu
Ama bu konularda acemi olduğum için nasıl yapılacağını nereden bulabileceğimi de bilmiyorum açıkçası :(
Acaba yaprakları alıp bir ziraatçiye mi göstersem?
bernacyhn
19-03-2011, 08:25
Konunun tamamını okuyamadım ama Balıkesir-Ayvalık'ın Altınova beldesindeki bir fidancıda görmüştüm bu meyveyi. Ama bilgim olmadığı için almamıştım. Bu baharda alıp yetiştirmeyi düşünüyorum. Paylaşımlarınız çok yardımcı olacaktır. Ben de bir kamkat edindiğimde tecrübelerimi paylaşacağım. Bence meyveler, doğanın bize en güzel armağanlarından biri, bu yüzden onları çok seviyorum :)
demir eksikligi icin dibine 1 civi batiriverin. ilk basta bana da komik gelmisti ama evdeki butun turuncgillerimin saksilarinin dibine birer insaat civisi sapladim, artik yapraklarda boyle kivrilmalar olmuyor.
Nesobaby
21-03-2011, 12:03
demir eksikligi icin dibine 1 civi batiriverin. ilk basta bana da komik gelmisti ama evdeki butun turuncgillerimin saksilarinin dibine birer insaat civisi sapladim, artik yapraklarda boyle kivrilmalar olmuyor.
bunu birkaç yerde okudum ben de eve gidince hemen bir çivi bulup deneyeyim :D
Bu da benim kumkatımın fotoğrafları , belki görüp bir fikir veren olur. Alttaki yapraklar koyu yeşil ama üsttekilerde renkler açık ve kıvrılmalar var :(
Bauhausdakiler bir besin verdiler demir eksikliği için ama doğal olmayan besinler geçici çözüm mü acaba?
Mutlu beyin besinini de çok merak ediyorum acaba nasıl temin edebiliriz? Geçen hafta mayer limon ve calamondin aldım onların da çiçekli&meyveli hallerini görmeyi heyecanla bekliyorum :D
Herkese selemlar.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.. Kamkat bitkisi komşularımda görüyorum birinin ki 3metre diğerininki 1 metre kadar.. uzun zamandır arazilerinde ve faydalarını bilmiyorlar komşularımdan alıp kendimde yetiştirmek istiyorum sanırım en ideal yöntem çelikleme yöntemi.. ve bu konuda pek bilgim yok maalesef..
Kamkatım yapraklarını dokuyor.mevsımden olabılırmı acaba.
2 aydır bızımle.uyum problemı yasıyor olabılırmı.
yalmanksk
29-03-2011, 21:05
Teşekkürler
yalmanksk
29-03-2011, 21:06
Merhaba
aynı sorun bende de var
Zaten alalı 1 ay oldu
Ziraatçilerde var..buralarda aynı zamanda gübre çeşitleri de var...
yalmanksk
29-03-2011, 21:11
Kamkatım yapraklarını dokuyor.mevsımden olabılırmı acaba.
2 aydır bızımle.uyum problemı yasıyor olabılırmı.
Benim 2 kamkat'ım var birisi yaprak döküyor birisi dökmüyor..sanırım birisinin toprağında mineraller eksikti..ben ziraatçilerden birisine gidip yaprak örneği götürdüm..ve bana hem gübre hem de demir tozu verdi şu anda biraz daha düzeldi durumu...
emrebakan
29-03-2011, 23:23
Sevgili Nesobaby,
Benim de kamkatlarım var. Aynı dert bende de vardı. Gerçi yapraklardaki durum henüz düzelmedi ama bazı kıvrılmalar düzeldi. Deniz dalgası gibi olanlar değil de içine doğru geçmişler galeri güvesinin verdiği hasar. Tesbih ağacından yapılan ilacı kullanabilirsiniz. Bu forumun ev yapımı ilaçlar başlığını okumanızı tavsiye ederim. Demir ihtiyacı için de sanırım besin kullanılması gerekiyor.
Benim 2 kamkat'ım var birisi yaprak döküyor birisi dökmüyor..sanırım birisinin toprağında mineraller eksikti..ben ziraatçilerden birisine gidip yaprak örneği götürdüm..ve bana hem gübre hem de demir tozu verdi şu anda biraz daha düzeldi durumu...
teşekkür ederim,
yaptıklarınızı bende yapmalıyım hemen
Nesobaby
30-03-2011, 13:07
Sevgili Nesobaby,
Benim de kamkatlarım var. Aynı dert bende de vardı. Gerçi yapraklardaki durum henüz düzelmedi ama bazı kıvrılmalar düzeldi. Deniz dalgası gibi olanlar değil de içine doğru geçmişler galeri güvesinin verdiği hasar. Tesbih ağacından yapılan ilacı kullanabilirsiniz. Bu forumun ev yapımı ilaçlar başlığını okumanızı tavsiye ederim. Demir ihtiyacı için de sanırım besin kullanılması gerekiyor.
Teşekkür ederim hemen inceliyorum :)
Nesobaby
30-03-2011, 13:12
Ziraatçilerde var..buralarda aynı zamanda gübre çeşitleri de var...
Teşekkürler
Mutlu Kutlu beyin özel besininden aldım ama geçen hafta güvercin gübresi vermiştim. Acaba hem gübre hem besin fazla gelir mi?
Bu arada kumkatımda bir gelişme yok, yeni aldığım mayer limonumda da bir hareket yok. Fakat onunla beraber aldığım kalomandinim filizlendi. Demekki ortamları sağlıklı ama bitkiler değişik tepkiler veriyorlar. Hepsine aynı işlemleri yapıyorum yanyana balkonda duruyorlar
yalmanksk
30-03-2011, 19:55
Güvercin gübresi güçlüdür diye duymuştum...bence artık atmayın 1 ay bekleyin...gübre etkisini genelde 2 haftada gösteriyor...
Teşekkürler
Mutlu Kutlu beyin özel besininden aldım ama geçen hafta güvercin gübresi vermiştim. Acaba hem gübre hem besin fazla gelir mi?
Bu arada kumkatımda bir gelişme yok, yeni aldığım mayer limonumda da bir hareket yok. Fakat onunla beraber aldığım kalomandinim filizlendi. Demekki ortamları sağlıklı ama bitkiler değişik tepkiler veriyorlar. Hepsine aynı işlemleri yapıyorum yanyana balkonda duruyorlar
yalmanksk
30-03-2011, 19:56
Teşekkürler
Güvercin gübresi güçlüdür diye duymuştum...bence artık atmayın 1 ay bekleyin...gübre etkisini genelde 2 haftada gösteriyor...
Nesobaby
31-03-2011, 15:48
Tamam o zaman bekliyorum ;)
İnsan bir an evvel meyvelerini çiçeklerini görmek istiyor ama acele edip bitkilerimizi yakmaya gerek yok. 2 hafta daha bekleyip Mutlu Beyin özel besininden ekleyeceğim bakalım bir değişiklik olacak mı? :confused:
Mutlu Kutlu
31-03-2011, 16:18
Troyer aşı anacına aşılanan kumkuatlar geç uyanır. Mayer limon aşısız doku kültürtüyle üretilmiş bir fidansa şimdiye uyanıp çiçeklenmesi gerekirdi. Fortunella margarita kamkatların çiçeklenme zamanı hazirandır, daha önce çiçek beklemeyin.
Uyanmayan bitkileri harekete geçirmeye çalışmayın. Ne yapsakda doğa kanunlarını yenemeyiz, bırakın kendi hallerine uyancakları zaman uyansınlar.
Filizlenme olmayan uykudaki bitkilere besin vermenizde boşa harcamak olur. Besin vermek için bitkinin harekete geçmesini bekleyin.Teşekkürler
merhaba arkadaşlar bende yeni üye oldum paylaşımlarınız çok güzel.bende 2ay önce kumkuat almıştım eminönünden meyveleri daha yeşildi sonra olgunlaştı meyveleri bittikten sonra biranda yapraklarını dökmeye başladı şuan kurumuş gibi görünüyor ne olduğunu anlayamadım ne yapmam gerekiyor birde meyvelerin çekirdeklerini atmayıp içine ekmiştim onlarda aynı saksı içinde filizlenmiş aynı ürünü alabilirmiyim ?
Mutlu Kutlu
31-03-2011, 19:32
önceki sayfalardaki mesajları gözden geçirirseniz, sizin sornunuza benzer sorunları olanların mesajlarını ve cevaplarını görür yorum yaparsınız. Aynı konu üzerinde defalarca cevap yazmak zor geliyor bazan.merhaba arkadaşlar bende yeni üye oldum paylaşımlarınız çok güzel.bende 2ay önce kumkuat almıştım eminönünden meyveleri daha yeşildi sonra olgunlaştı meyveleri bittikten sonra biranda yapraklarını dökmeye başladı şuan kurumuş gibi görünüyor ne olduğunu anlayamadım ne yapmam gerekiyor birde meyvelerin çekirdeklerini atmayıp içine ekmiştim onlarda aynı saksı içinde filizlenmiş aynı ürünü alabilirmiyim ?
merhaba arkadaşlar bende yeni üye oldum paylaşımlarınız çok güzel.bende 2ay önce kumkuat almıştım eminönünden meyveleri daha yeşildi sonra olgunlaştı meyveleri bittikten sonra biranda yapraklarını dökmeye başladı şuan kurumuş gibi görünüyor ne olduğunu anlayamadım ne yapmam gerekiyor birde meyvelerin çekirdeklerini atmayıp içine ekmiştim onlarda aynı saksı içinde filizlenmiş aynı ürünü alabilirmiyim ?
tohumlar büyür ise ufak bir bölümü şansınıza aynısı olur fakat en geçerli çoğaltma yöntemi aşıdır bilmekte yarar var. yaprak dökmesi doğal mevsim döngüsü veya büyük ihtimal ihtiyacı olan ışığı alamadığı zamanda yaprak dökmüş olabilir kamkuatınızın dalları tamamen kurumudur bir muayene bir dalı birkaç yerinden esnetir iseniz anlaşılacaktır kurumanın baştanmı köktenmi başladığı önemli eyer tamamen kuru ise kurumuş fidanı kapsamlı bir kök muayenesi de yapın gözlemlerinizi buradan paylaşın emin olana kadar toprağı ile birlikte fidanınızı diğer bitklerinizden tecrit edin
dussokagi
01-04-2011, 23:18
buda benim kumkuatım baya uzun uğraşlar sonucu yeni sürgün verdi http://img844.imageshack.us/i/img0887r.jpg http://img844.imageshack.us/i/img0887r.jpg/
calamondin hakkında bilgisi olan varmı
yeni aldım sürekli yaprak döküyo..
calamondin hakkında bilgisi olan varmı
yeni aldım sürekli yaprak döküyo..
calamondin için ayrı sayfa var. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2495
kumkatımın dalları filizlenmeye başladı.
205934
arzu-bursa
28-04-2011, 14:59
İki gün önce,bir kamkat aldım ve onun bakımı ile ilgili araştırma yaparken,keyifli ve kafamdaki soruların cevaplarını bulacağım bir paylaşım sitesi bulduğumu düşünerek üye oldum.Alırken biraz tereddüt ettim.Çünkü yaprakları sarımtırak,sanki sağlıksız gibi geldi.Üzerinde 3-4 adet meyvesi var.Ama tanıdık biri verdiği için inanmak durumunda kaldım.Dün saksısını değiştirdim ve terasa mandalina ağacımın yanına koydum.Bursada yaşayan arkadaşlar varsa havalar serin ve yağmurlu gidiyor.Ne yapmalıyım içeri kapalı çiçeklerle donattığım bir balkonum var orayamı alayım,yoksa bu havalar etkilemez terastamı kalsınlar.(mandalina ağacım içinde aynı soru geçerli)BU arada torflu toprakla saksıya yerleştirdim.Doğrumu yaptım.Bu birkaç aya kadar sadece uzaktan sevdiğim çiçeklere müthiş ilgi duymaya başladım kapalı balkonumu tamamen bir bahçeye çevirdim ve bana süper keyif veriyor.Kendimi çok çocuklu bir anne gibi hissediyorum)))
sn arzu-bursa ben kendi kumkatımın toprağını şöyle hazırladım; 3/1 bahçe toprağı, 3/1 yanmış çiftlik gübresi, 3/1 torf. bence sadece torf iyi değil. turunçğiller besin seven ağaçlardır. ayrıca yerini çok iyi ayarlayın çünkü yeri değişince yaprak dökebiliyorlar. güneşli yerlerden hoşlanan bir ağaç türüdür. bu ağacın 0 dereceye kadar dayandığını biliyorum.
İki gün önce,bir kamkat aldım ve onun bakımı ile ilgili araştırma yaparken,keyifli ve kafamdaki soruların cevaplarını bulacağım bir paylaşım sitesi bulduğumu düşünerek üye oldum.Alırken biraz tereddüt ettim.Çünkü yaprakları sarımtırak,sanki sağlıksız gibi geldi.Üzerinde 3-4 adet meyvesi var.Ama tanıdık biri verdiği için inanmak durumunda kaldım.Dün saksısını değiştirdim ve terasa mandalina ağacımın yanına koydum.Bursada yaşayan arkadaşlar varsa havalar serin ve yağmurlu gidiyor.Ne yapmalıyım içeri kapalı çiçeklerle donattığım bir balkonum var orayamı alayım,yoksa bu havalar etkilemez terastamı kalsınlar.(mandalina ağacım içinde aynı soru geçerli)BU arada torflu toprakla saksıya yerleştirdim.Doğrumu yaptım.Bu birkaç aya kadar sadece uzaktan sevdiğim çiçeklere müthiş ilgi duymaya başladım kapalı balkonumu tamamen bir bahçeye çevirdim ve bana süper keyif veriyor.Kendimi çok çocuklu bir anne gibi hissediyorum)))
merhaba,
benim kamkatım (ve hatta klemondin de) da hava değişikliğinden hiç hoşlanmadı. Bu kışı İstanbulda balkonda geçirdi ve yaprak dökmedi. Çok soğuk olmasa da kar yağdığı günler de oldu bu kış. Sadece direk rüzgar almayacak şekilde yerleştirdim. Geçen yıl kışı içeride geçirince tüm yapraklarını dökmüş, balkona alınca canlanmıştı. bu yüzden tekrar yer değiştirmedim.
Benimkinin başı kargalarla dertte, sürekli meyvelerini çalıyorlar.
ben 3 kumkatımdan ikisini 1 ay önce balkona aldım, malum buralar erken ısınıyor. içerideki kumkatım filizlendi, bugün üzerinde çiçek tomurcukları da gördüm ancak balkondakiler de bir hareketlenme yok. mayer limon ve calamondinim de içeride, şimdilik gayet iyi gidiyor bakalım ne olucak. bu yaz iç mekanda sorun yaşamazsak diger 2 kumkatımıda içeriye alıp balkona çıkarmamayı düşünüyorum çünkü yer değişimlerinde yaprak döküyorlar.
adanada satan yerler var geçen yıl 30 ytl ye almıştım
benim 3 kumkatım var. birini geçen sene tropiksera dan mutlu beyden aldım, birini eşim 8 ay öce migros tan aldı, diğerini de 9 ay önce internette satış yapan bir siteden aldım. mutlu beyden aldığım gayet güzel tomurcuklu, migrostan aldığımızda yeni filizler vermek üzere, internetten aldığımı hiç memnun edemiyorum. sürekli mutsuz. oysa üçünde de aynı toprağı kullandım, aynı besini veriyorum ama olmuyor. yani her yerden alışveriş yapmamak gerekiyor.
copur 09
01-05-2011, 20:42
Sanırım kamkatlarda anaç önemli. Geçen yıl turunç' a aşıladığım kamkatları ne yaptıysam kurumaktan kurtaramadım. En üst daldan itibaren aşı yerine kadar kurudu. Turunç anacı sağlam duruyor. Portakal ve limon aşıları ise normal.
Arkadaşlar herkese merhaba, Ankarada yetiştirdiğim kumkuatım çiçek açmaya başladı. Sanırım kumkuatım mevsimleri şaşırdı:) Geçen yıl temmuz ayı gibi çiçeklenmeye başlamıştı.
sn toprak, bence kumkatınız geçen yıl mevsimleri şaşırmış bu yıl zamanında açmış:)) benim kumkatımda açtı ancak geçen gün yapraklarında galeri güvesi olduğunu farkettim. sabahı bekleyemedim gece yarısı balkonda ilaçladım. sizde dikkat edin galeri güvesi yeni filizleri sever:))
İlacım var, güveler gelirse canlarına okurum:)
syn toprak rica etsem kumkatınızın resimlerini yükleyebilirmisiniz. benim kumkatta da tomurcuklar var ama bütün dallarda değil, özellikle bir dalda yoğunlaşmışlar.
Ortak sipariş veriyoruz.Kumkuat severler bu linke tıklasın.
http://81.22.102.157/forum/showthread.php?p=800557
evde yetiştirdiğim 3 saksı kumkatımdan biri ilk meyvesini tuttu.
211088
krgz1905
11-05-2011, 18:15
ben bu sene içeri almadım kamkatları.dısrıda durdular.ve oldukça saglıklı duruyorlar.
Buralar kışın soğuk olduğu için dışarıda bırakamıyorum. Yer değiştirince de yaprak döküyor. Pencere kenarında çiçek açınca yerini sevdiğini düşünüp hiç karışmadım.
ciftcibası
19-05-2011, 11:51
Sevgili kamkat dostları,kışa girerken aldığım bol meyvalı kamkatım bir tuhaf ..ya da bana öyle geliyor.Nerdeyse mayıs sonuna geldik,en ufak bir yeni filiz,çiçek vs.yok.Oysaki bana göre oldukça rahat bir ortamda(40lt torflu saksıda) izmir gibi sıcak bir ortamda...Bu durum normal mi?
Sevgili kamkat dostları,kışa girerken aldığım bol meyvalı kamkatım bir tuhaf ..ya da bana öyle geliyor.Nerdeyse mayıs sonuna geldik,en ufak bir yeni filiz,çiçek vs.yok.Oysaki bana göre oldukça rahat bir ortamda(40lt torflu saksıda) izmir gibi sıcak bir ortamda...Bu durum normal mi?
sn çiftçibaşı, bildiğim kadarıyla sadece torf bitkiler için iyi değil özelliklede besin isteyen turuçlar için. Ben kendi limon, kumkat ve calamondin im için 3/1 bahçe topragı 3/1 yanmış koyun gübresi 3/1 hazır toprak kullandım. çiçekteyken haftada bir meyvada iken 15 günde bir besin veriyorum ayrıca güneşi çok seviyor. Şu sıralar çiçek açıyor halinden memnun yani.
ciftcibası
20-05-2011, 07:39
Sn.Lale607 ,uyarınız için teşekkürler.Toprağında gerekli değişikliği hemen yapacağım.
çözbeniarapsaçı
21-05-2011, 01:58
Benim kumkatim bodur çalı görünümlü. Sanırım iki çeşit aşı formu var bir köke yakın yerden birde 1 metre yukardan. Yüksek aşılı olanlar daha güzel. Aynı bir ağaç formunda yüksekde olan meyvelerle çok güzel gözüküyor. Bense benim kumkatı yanlardan budarsam yükselip ağaç formu alacak sandım ama hep dibe yakın yanlardan fışkırdı. Ne yapsam boylandıramadım :) şimdi anlıyorum ki boşa uğraşmışım.
arkadaşlar kullandığınız saksı ve toprak çeşiti hakkında bilgi verebilmeniz mümkün mü? 3 yaşında bir fideyi kaç litrelik saksıya dikmem gerekiyor? hangi çeşit toprak kullanmalıyım?
sn fkopar, ben 30 litre saksı kullanıyorum. tropiksera dan aldığım bilgiye göre saksının en az 17 litre olması gerekiyor. saksı boyu ve fide yaşı meyve verimini etkiliyor. toprak olarak 3/1 bahçe toprağı, 3/1 yanmış koyun gübresi, 3/1 hazır toprak kullanıyorum. gübrenin yanmış olmasına dikkat edin.
Benim öğlen 12 den güneş batana kadar sürekli güneş alan bir terasım var.Acaba bu güzel bitki izmirin sıcağına dayanabilirmi?Saygılar.
jjaponica
10-06-2011, 07:55
http://img1.loadtr.com/k-715884-kumkat.jpg (http://www.loadtr.com/715884-kumkat.htm)
benim kumkatım daha yeni 3-4 ay önce aldım uzun uğraşlar sonucu şimdiki yerini beğendirdim :) çiçekler çok hoş fakat yapraksız olması beni üzüyor şimdi bu çiçekleri kaybedeceğimden korkuyorm :! kısaca önerisi olan aktarırsa sevinirim
sn jjaponica bildiğim kadarıyla yeterli ışık ve düzenli besin almalı. ben kendi kumkatlarımdan ikisini kaybettim akar denen bir zararlı dallarını kuruttu. son kalan kumkatımıda kurtarmaya çalışıyorum.
jjaponica
10-06-2011, 19:09
hımm işık yeterli ama besin hakkında hiç bilgim yok inan ne zzaman verilir napılır bilmem ama benimkinin yaprak dökmesi bitti sanırım yer değişiminden stres yaptı yapraklarını döktü... şimdi çok mutlu çiçeklerle dolu :)
Kamkatım için yardım istiyorum sizlerden,yapraklarını döküyor yeni sürgünleride yok. Kurumasını istemiyorum onun için ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum.
cagatayc78
27-06-2011, 11:54
Kamkatım için yardım istiyorum sizlerden,yapraklarını döküyor yeni sürgünleride yok. Kurumasını istemiyorum onun için ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum.
1-kumkuatı bahçenize yeni mi diktiniz eğer yeni diktiyseniz yer değişiminden strese girip yapraklarını dökmeye başlamış olabilir,turunçgillerin hemen hepsi yer değişiminden hoşlanmaz yer değiştirirse hemen yapraklarını döker taaki yeni yerine alışıp beğenene kadar, sulamaya bakıma devam edin,toprağına biraz vitamin verin kendini toparlar eğer tabii güneşide iyi görüyorsa, sıvı suya karıştırılan gübreler,özel vitamin çubukları ve dozajını iyi ayarlamak kaydıyla organik güre var dikkatlice bir deneyin isterseniz.
dökülen yapraklarından bir ikisini çevrenizdeki ziraatçilerden,fidancılardan birine gösterirseniz onlar size bir iki vitamin takviyeside önerebilirler.
2-bir zararlı musallat olmuş olabilir,ağaç yapraklarında dallarında beyazlıklar varmı? varsa bunun için yeni dökülen yapraklarından üzerinde beyazlığın veya zararlının olduğu bir ikisini alıp bir çiçek ilaç satıcısına veya fidancıya götürün gerekli ilacı hemen onlar tespit edip veriyorlar.
yok eğer organikliği zarar görür diyorsanız o zaman yine fidancılarda sabun bazlı ilaçlar var zararsız onları kullanın.
yine kesin garanti veremem ama doğal bazı ilaçları evde yapabilirsiniz. şu foruma bir bakın (ancak alkollü yöntem için dikkat edin zira ayarı tuturmak zordur,pek çok bitki alkolden hoşlanmaz o sebeple alkollü yöntemi iyi bilmiyorsanız pek denemeyin)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21541
yine mümkünse bu ilaçları ya sabahın erken saatleri veya akşama doğru,güneş ışınları ağacın üzerinde değilken kullanın sıcak güneşte yapılan ilaçlamalarda sıvı ağaç yapraklarına gelince mercek etkisi yapıp yaprakların yanması ve ağacın ölümüne bile neden olabilir.
3-Buna ilaveten eğer bu kumkuatı ankara gibi bir yerde direk bahçeye dikmişseniz hele hele poncrius trifoliata türü üstüne aşılama yapılmamış bir kumkuatsa büyük bir hata içine düşmüş olabilirsiniz.ankarada tarihi boyunca -21li ekstrem ısılara rastlanmıştır ekstrem ısı olmasa bile -15li kış ısıları ankarada geceleri her yıl 2-3 kere görülür aşısız bir kumkuat -10 derecelik ısıya dayanır (meiwa ve nagami cinsleri) (hadi kışın iyi bir gübreleme v.s olsun yinede tehlike söz konusu) bu durumda kumkuatınız eğer önlem almazsanız yaşasa bile bu kışı atlatamayabilir. o sebeple kışın korumaya almanızı,mümkünse saksıda pencereye doğru evin içinde güneş gören bir yere yerleştirmenizi tavsiye ederim.saygılarımla.
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ANKARA
Sayın cagatayc78, detaylı bilgileriniz için önce teşekkür ederim.
Kamkat 7 aydır bizimle , kışın salondaydı havalar ısınınca bahçeye çim arasına yerleştirdik saksısıyla. Yapraklarında beyazlama yok, sadece yapraklar dökülmeye yakın beyazlıyor.Sanırım kamkat aşısız olan türden.
Dediğiniz bitki besinlerinden hiç kullanmadım en iyisi ziraatçilere yaprak götürülmesi.
Tekrar teşekkür ederim.
Sayın cagatayc78, detaylı bilgileriniz için önce teşekkür ederim.
Kamkat 7 aydır bizimle , kışın salondaydı havalar ısınınca bahçeye çim arasına yerleştirdik saksısıyla. Yapraklarında beyazlama yok, sadece yapraklar dökülmeye yakın beyazlıyor.Sanırım kamkat aşısız olan türden.
Dediğiniz bitki besinlerinden hiç kullanmadım en iyisi ziraatçilere yaprak götürülmesi.
Tekrar teşekkür ederim.
yaprakların beyazlaması galeri güvesinden olabilir. öncek mesajlarda bu tür sorunlardan bahsedilmiş.
AgacSevdalisi
07-09-2011, 15:35
2 yaşındaki klumkuat fidanım.üzerinde bu sene bool meyve var.
gülenmelek
12-09-2011, 19:20
Her sabah bir hevesle yanına gidip baktığım Kamkat. İnsanı son derece mutlu eden bir bitki. Çiçeklenmesi, sonra meyveye dönmesi ve büyütmesi. Çok keyifli bir süreç ;)
Maalesef toprağında karınca yuvası var ve onları yokedemedim bir türlü. Karbonat+pudra karışımı yaptım ama işe yaramadı. Geçen gün baktım dalların bir yerinde yoğunlaşmışlar. Biri gidiyor biri geliyor. Dikkatle bakınca (canlının adını bilmiyorum) yarım şehriye büyüklüğünde, kabuklu, kabukları sanki çizgili bir şey farkettim. Cımbızla alayım derken patladı. Demek ki canlısı içindeydi. Dikkatli bakınca yaklaşık 4 tane daha buldum ve temizledim. Umarım bir daha çıkmazlar ortaya ;)
ciftcibası
12-09-2011, 20:21
Sn.Gülenmelek,o canlı dediğiniz şeyler eğer üzeri unlu gibi bir beyaz görüntüde ve çevresi yıldızımsı ise ise unlu biti'dir.Değil de çevresi düzgün ise yumuşak gri koşnil'dir.Hangisi olursa olsun dallardan uzaklaştırılması gerekir.Çünkü bitkinin özsuyunu emerek yaşadıkları için kamkatı zayıflatırlar.Karıncalar da bunlar ile beslenmek üzere kamkata gelirler.Mücadele için yazlık yağ denilen bir kimyasal,ya da 1 çaybardağı kadar zeytinyağına 1 çay kaşığı arap sabunu katılıp iyice çalkalayarak bir eski camsil kutusu ile ağaca püskürtülüp ağaç neredeyse yıkanır.Böylece zaralının hava alması engellenip boğulup ölmesi hedeflenmektedir.Ancak sizin kamkatınız küçük olduğu için en etkili mücadele eski bir diş fırçası ile ve sık sık bu zararlı ağaçtan temizlenir.ve ezilerek yok edilir.Dikkat edip mücadele etmez iseniz,dallarda ve gövdede olan bu zararlı yapraklara da geçecek ve yeni filiz oluşumunu engelleyecektir.Zira 1 ergin dişi 1000-1500 yumurta bırakır.
Mutluluklar diliyorum.
Her sabah bir hevesle yanına gidip baktığım Kamkat. İnsanı son derece mutlu eden bir bitki. Çiçeklenmesi, sonra meyveye dönmesi ve büyütmesi. Çok keyifli bir süreç ;)
Maalesef toprağında karınca yuvası var ve onları yokedemedim bir türlü. Karbonat+pudra karışımı yaptım ama işe yaramadı. Geçen gün baktım dalların bir yerinde yoğunlaşmışlar. Biri gidiyor biri geliyor. Dikkatle bakınca (canlının adını bilmiyorum) yarım şehriye büyüklüğünde, kabuklu, kabukları sanki çizgili bir şey farkettim. Cımbızla alayım derken patladı. Demek ki canlısı içindeydi. Dikkatli bakınca yaklaşık 4 tane daha buldum ve temizledim. Umarım bir daha çıkmazlar ortaya ;)
hocam aynı durum(karınca hariç) benim kamkatımda da vardı. mosplant isimli ilaçla kurtardım. şimdilik yok. kamkatta sık görülebilen zararlılar galeri güvesi, unlu bit, beyaz sinek ve kırmızı örümcek. özellikle kırmızı örümceğin farkedilmesi neredeyse imkansızmış. bu ilacı tavsiye ederim.
gülenmelek
13-09-2011, 10:18
Sayın ciftcibası; önce yorumunuz için çok teşekkür ediyorum ;) Siz yazdıktan sonra internette araştırdım ve Turunçgil Gri Yumuşak Koşnili olduğunu gördüm. Bu bilgi için de ayrıca teşekkürler. Yazıları da okuyacağım.
Şu an meyveleri olduğu için çok korkuyorum onlara bir şey olacak diye. Günün her saati gözlem yapmakla geçiyor. Şu an yok zannedersem. Karıncalar da rastgele gezdiklerine göre şimdilik sorun yok gibi. Ama yorumunuz önemli. Tekrar aynı problem olursa mutlaka denerim.
Saygılar.
Sayın fkopar; aslında meyve ve sebzesi yenebilen bitkilere kimyasal uygulama yapmak biraz düşündürüyor beni, acaba ? diye. Hele şu anda meyvesi varken. Ama önerdiğiniz mosplant ilacını not olarak alıyorum. Araştıracağım önce ve artık umutsuz durumda olursa bitki meyvelerini feda edip mutlaka kullanacağım. Tavsiye için çok teşekkür ediyorum. ;)
Bu arada Mutlu Bey'in bir açıklamasını da buldum. İlginç geldi. Zararı yok diyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=653291&postcount=694
Saygılar.
Sayın ciftcibası; önce yorumunuz için çok teşekkür ediyorum ;) Siz yazdıktan sonra internette araştırdım ve Turunçgil Gri Yumuşak Koşnili olduğunu gördüm. Bu bilgi için de ayrıca teşekkürler. Yazıları da okuyacağım.
Şu an meyveleri olduğu için çok korkuyorum onlara bir şey olacak diye. Günün her saati gözlem yapmakla geçiyor. Şu an yok zannedersem. Karıncalar da rastgele gezdiklerine göre şimdilik sorun yok gibi. Ama yorumunuz önemli. Tekrar aynı problem olursa mutlaka denerim.
Saygılar.
Sayın fkopar; aslında meyve ve sebzesi yenebilen bitkilere kimyasal uygulama yapmak biraz düşündürüyor beni, acaba ? diye. Hele şu anda meyvesi varken. Ama önerdiğiniz mosplant ilacını not olarak alıyorum. Araştıracağım önce ve artık umutsuz durumda olursa bitki meyvelerini feda edip mutlaka kullanacağım. Tavsiye için çok teşekkür ediyorum. ;)
Bu arada Mutlu Bey'in bir açıklamasını da buldum. İlginç geldi. Zararı yok diyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=653291&postcount=694
Saygılar.
zararlı değil hocam. Ancak Mutlu bey ilaçlamadan itibaren otuz gün içinde meyvelerin yenmemesini önermişti.
Ben karıncalar için bir miktar tütünü kaynatıp suyu ile birlikte minik kaplara koyup karıncaların odaklandığı noktalara yerleştiriyorum. Evde her seferinde işe yaradı, topraktaki yuvada da işe yarayabilir. üstelik son derece zararsız bir yöntem.
ciftcibası
13-09-2011, 15:13
Koşniller yokolunca karıncalar da gideceklerdir.:)Özel birşey yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.
gülenmelek
13-09-2011, 18:28
Sayın fkopar; o zaman müsait bir zamanımda bahsettiğiniz ilacı alayım. Bir kenarda dursun. İşime yarayacak zannedersem ;)
Sayın Phin; tütün ve su kaynatılıyor. Soğuyunca çay tabaklarına döküp toprağın üzerine koyayım o zaman. Denemekten zarar gelmez ve umarım faydası olur. Teşekkür ediyorum. :)
Sayın ciftcibası; Şimdilik duruyor karıncalar. Tam kökün olduğu yerde delikleri var, girip çıkıyorlar sürekli. Ama yoğunluk yok en azından. Televizyonda bir programda bahsettiğim pudra şekeri ve karbonat karışımını çok övmüşlerdi. Önce pudra şekerinden dolayı karışımı yiyip sonra karbonattan dolayı ölüyorlarmış diye (Çok acımasız bir yöntem kabul ediyorum, ama bazen gerekebiliyor sanki) Belki onun etkisi de olmuş olabilir diye de düşünüyorum. ;)
herkese selam
siteden bi arkadaştan kamkat almıştım (galiba ordu"dan gelmişti)
Temmuz ağustos gibi yeni yaprak açtı. ama hala çiçek açmadı.
Çiçek açmamasının nedeni ne olabilir?
herkese selam
siteden bi arkadaştan kamkat almıştım (galiba ordu"dan gelmişti)
Temmuz ağustos gibi yeni yaprak açtı. ama hala çiçek açmadı.
Çiçek açmamasının nedeni ne olabilir?
saksısını büyütmeyi deneyin hocam. calamondin ve mayer limon aldığım satıcı, bu sene çiçek açtırabilmek için, saksısını büyütüp az sulamamı önermişti. besin takviyesi yapıyor musunuz?
Bu da benim kamkatım.
Üzerinde yaklaşık 200 çiçek vardı ama bunlardan yalnızca 30-40 tanesi meyveye dönüştü. Bir kısmı da döküldü. Şimdi 20-25 meyvesi var.
http://b1110.hizliresim.com/11/10/3/2779.jpg
gülenmelek
03-10-2011, 10:07
Sayın fkopar;
Sizin bitkiniz bitki değil ağaç olmuş ;) Maşallah. Gövdesi kalın, dalları gayet güzel, forumlu bir ağaç. Gayet de sağlıklı görünüyor. Meyvelerinin tadına bakmak da kısmet olur umarım ;)
Saygılar.
Sayın fkopar;
Sizin bitkiniz bitki değil ağaç olmuş ;) Maşallah. Gövdesi kalın, dalları gayet güzel, forumlu bir ağaç. Gayet de sağlıklı görünüyor. Meyvelerinin tadına bakmak da kısmet olur umarım ;)
Saygılar.
Teşekkürler sayın gülenmelek,
Ancak bir türlü galeri güvesi denen yaratıktan kurtaramadım bitkiyi. Mutlu Kutlu beyden aldığım ilaçla ilaçladım, tam kurtuldum derken yine çıkmaya başladı. Yapraklara zarar veriyor. Ben de o yaprakları koparıyorum.Aslında aldığımda yaprakları bunun yaklaşıkiki katı kadardı, ama gittikçe azalıyor. yakında yaprak kalmayacak sadece meyveler kalacak :)
bir yerde meyve öz suyunun zehirlenmesi gibi bir şey okumuştum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.
sn mutlu kutlu
birkaç yıl sonra tekrar merhaba sizden 2 yaşında meyer limon fidanı almıştım kapalı balkonum için, görüp de imrenen annem ve kayınvalideme ise 3 yaş limonlar almıştım 3 yaş limonlardan daha çok olmak üzere limonlarımız oldu ve bizleri mutlu etti küçük ağaççıklarımız şimdi ise yine kapalı balkon için meyveli bir kamkat istiyorum (çok büyük olmayan) önerilerinizi bekliyorum selamlar ...
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/12916-15.htm bu linkten mutlu beye daha kısa zamanda ulaşabilirsiniz :)
çok teşekkür ederim yönlendirme için :)
sn mutlu kutlu
birkaç yıl sonra tekrar merhaba sizden 2 yaşında meyer limon fidanı almıştım kapalı balkonum için, görüp de imrenen annem ve kayınvalideme ise 3 yaş limonlar almıştım 3 yaş limonlardan daha çok olmak üzere limonlarımız oldu ve bizleri mutlu etti küçük ağaççıklarımız şimdi ise yine kapalı balkon için meyveli bir kamkat istiyorum (çok büyük olmayan) önerilerinizi bekliyorum selamlar ...
sayın yalev;
limonların fotoğraflarını paylaşmanız mümkün müdür?
3 yaş aldıklarımız her verişte 10 12 limon verdiler ama fotograflamadım 2 yaş aldığımsa birkaç tane verdi ama aralıklı olarak açarak evimi misler gibi kokutmaları herşeye değerdi şimdi de daha rahat büyümesi için limonumu apartman bahçemize dikip yerine kamkat alma planım var
Kamkatı çelikten üretmek mümkün müdür acaba? bilginiz var mı?
yukarıda resmini paylaştığım ağaçtan bir dal alıp köklendirmeye çaışsam başarıllı olabilir miyim?
Kamkatı çelikten üretmek mümkün ama oldukça zordur, denemekten bir zarar gelmez :)
saksısını büyütmeyi deneyin hocam. calamondin ve mayer limon aldığım satıcı, bu sene çiçek açtırabilmek için, saksısını büyütüp az sulamamı önermişti. besin takviyesi yapıyor musunuz?
saksısı 16 lt lik saksı
besin takviyesi yapmadım
ama bundan sonra yapsamda faydası olmaz herhalde
saksısı 16 lt lik saksı
besin takviyesi yapmadım
ama bundan sonra yapsamda faydası olmaz herhalde
hocam saksıda ağaç yetiştirmenin en büyük sakıncalarından biri de toprak değiştirilmediğinden zamanla topraktaki besinlerin tükenmesi ve bitkinin besinsiz kalmasıdır. bunun için besin takviyesine her zaman ihtiyaç var. ben Mutlu Kutlu beyden aldığım iki çeşit turunçgil besini kullanıyorum. biri iz elementler için diğeri ise yaprak ve çiçek için. birer hafta aralıklarla bu besinleri veriyorum şu anda yetiştirdiğim kamkat, mayer limon ve calamondin ağaçları (galeri güvesi denen bela hariç :p) oldukça sağlıklı. tavsiye ederim...
bitkinizin büyüklüğünü bilmiyorum ama 16 lt lik saksı yeterli olur herhalde, benim yukarıda paylaştığım fododaki kamkatın saksısı yaklaşık 14-15 lt.
Bu zamandan sonra gübre takviyesi yapmayın turunçgillerinize, bırakın kışa hazırlansınlar. İlkbahar başında azot ağırlıklı gübreyle takviyeye başlarsınız.
Bu zamandan sonra gübre takviyesi yapmayın turunçgillerinize, bırakın kışa hazırlansınlar. İlkbahar başında azot ağırlıklı gübreyle takviyeye başlarsınız.
Sayın MSaygin;
Ev ortamında büyüttüklerimiz için mi öneriyorsunuz bunu? evde yetiştirdiğim calamondin üzerinde meyvesi varken tekrar çiçek açtı, ben de besine ihtiyacı olur diye düzenli olarak (Mutlu Kutlu'dan aldığım besinle) besliyorum. Sizce bahara kadar ara vermeli miyim?
cemremsi
21-10-2011, 10:03
Yeni bir kumkuat aldım pamuklu bit oluştu ziraatten bana bir ilaç verdiler ve kullandım şu an hiç bit yok üzerine tekrarlaması mümkün olabilir tabi ki ama ben bunun önüne geçmek için elimden gelen herşeyi yapacağım. Yalnız yaprakları çok yorgun görünüyor. Sulaması nasıl olmalı? Güneşi sever mi? Soğuk havaya dayanabilir mi? Kumkuat bakımı ile ilgili bilgi verir misiniz?
şimdiden teşekkür ederim
Sayın cemremsi;
hayırlı olsun. düzenli olarak yüzeyindeki toprak kurudukça sulamanız gerekiyor. Soğukta kalması pek iyi olmuyor, Ankara soğuğuna dayanamaz zaten. Evinizde güneş gören bir pencenin önüne koyabilirsiniz. ben öyle yapıyorum. şu ana kadar bir sıkıntı çıkmadı, yeni yaprak da veriyor. üzerindeki 30-35 meyvenin olgunlaşmasını bekliyorum :)
gülenmelek
29-10-2011, 09:57
1- Yaklaşık 2-3 gün arayla 1 yaprağını düşmüş olarak buluyorum.
2- Sadece bir dalındaki yapraklar açık sarı ve yeşil. O dal ne istiyor anlamadım.
3- O dalda yeni çiçekler oluşmaya başladı, tepesinde ise büyük bir ihtimalle atacağı, hiç büyütemediği meyvesi var.
4- Sağlıklı olan dal ve yapraklarda ve bazı meyvelerde bal gibi yapışkan bir sıvı var. Zararlı arıyorum ama göremiyorum.
5- Meyveler henüz sararmaya başlamadı ama en azından sağlam duruyorlar.
6- Ben bu bitkiye şekil nasıl vereceğim onu da bilmiyorum. Çok dağınık, böyle kalması daha mı iyi acaba.
7- Toprağında bir tane ya kırkayak ya da çıyan hangisi bilmiyorum bir canlı var, yakalayamadım bir türlü.
Bu kadar şeye rağmen ben bu küçücük ağacı çok seviyorum :D
"Sağlıklı olan dal ve yapraklarda ve bazı meyvelerde bal gibi yapışkan bir sıvı var."
Aynı durum benim mayer limon ve calamondin ağacımda vardı. ilaçlayınca geçti. ilaçlayın bence.
"Meyveler henüz sararmaya başlamadı ama en azından sağlam duruyorlar."
meyveler bu zamanlarda yeni yeni sararmaya başlıyor sanırım. benim kamkatda da bir veya iki tane sararmaya başlayan meyveler var. diğerleri yeşil. Bence endişe edecek bir durum yok.
Bitkiye nasıl şekil vereceğinizi öğrenebilirseniz paylaşmanızı rica ediyorum. ben de araştırıyorum ama tam olarak öğrenemedim :)
maysan80
29-10-2011, 20:20
mayıs sonuna kadar meyvesi dalında kaldığına göre şubat gibi meyveler yenme kıvamına gelir.
gülenmelek
29-10-2011, 22:03
Dallarından da görüldüğü gibi aslında daha çok küçük bir ağaççık. Bu gün 1 tane de büyümüş meyvesi düştü yere. Besleyemediğini atıyor demek ki. Aslında acelem yok bir an önce olsunlar diye, böyle de çok seviyorum ;) Şubatı da bekleyebilirim yani ;)
Peki ne ilacı kullanmalıyım acaba. Ve bu yapışkan sıvının zararı olurmu ki ? Sanki ağaç kendi üretiyor gibime geldi.
Budama konusuna gelince, bu konu hakkında bilgisi olanların mesajlarımızı görmesini dileyeceğiz galiba :(
Dallarından da görüldüğü gibi aslında daha çok küçük bir ağaççık. Bu gün 1 tane de büyümüş meyvesi düştü yere. Besleyemediğini atıyor demek ki. Aslında acelem yok bir an önce olsunlar diye, böyle de çok seviyorum ;) Şubatı da bekleyebilirim yani ;)
Peki ne ilacı kullanmalıyım acaba. Ve bu yapışkan sıvının zararı olurmu ki ? Sanki ağaç kendi üretiyor gibime geldi.
Budama konusuna gelince, bu konu hakkında bilgisi olanların mesajlarımızı görmesini dileyeceğiz galiba :(
Gülenmelek hocam;
İlaç olarak ben "mospilan" kullandım. hem bu bahsettiğiniz yapışkan sıvı için hem de turunçgillerde sıkça görülen "galeri güvesi" için. faydalı oldu. Şu an turunçgillerim iyi durumda.
Bu arada daha önceki mesajlarda yaprakların sararmasının besin eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtmişler.
gülenmelek
29-10-2011, 22:16
Bu ilacı bana daha önce de önermiştiniz, henüz alamadım :( araya hep başka şeyler giriyor çünkü. Ama aklımda.
Verdiğiniz 2. bilgiyi ben de okumuştum ama ilginç olan sadece tek bir dalda olup diğerlerinin normal görünmesi. Geçenlerde 2 çeşit gübre aldım, ama yazmayınca karıştırdım, şu an hangisi ne idi unuttum :( Örneklerini götürüp tekrar sormam lazım. Elimde var ama kullanamıyorum yani ;)
maysan80
29-10-2011, 22:46
yapışkan sıvı hastalık belirtisi. ilaçlamanız gerekli..
gülenmelek
30-10-2011, 21:46
Sayın maysan 80, bu ne hastalığıdır biliyormusunuz acaba, yani neden kaynaklanır bu yapışkanlık ? Evet mutlaka ilaçlayacağım ama 1,5 hafta kadar beklemesi lazım. Malum bayram çok yaklaştı :(
Benol Hazaroğlu
31-10-2011, 12:52
Bahçede olan kumkuatım bu sene çiçek vermedi. Çok da sağlıklı.
Gözlemim bir sene veriyor diğer sene vermiyor. Oysa limonlar ve mandalinler yıkılıyor meyveden.
Gözlemim bir sene veriyor diğer sene vermiyor. Oysa limonlar ve mandalinler yıkılıyor meyveden.
Kamkatın böyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum. Her sene meyve verir diye düşünmüştüm. Acaba bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilir mi?
Sayın maysan 80, bu ne hastalığıdır biliyormusunuz acaba, yani neden kaynaklanır bu yapışkanlık ? Evet mutlaka ilaçlayacağım ama 1,5 hafta kadar beklemesi lazım. Malum bayram çok yaklaştı :(
Kabuklu bit denen zararlıdan çıkan sıvılar bunlar. Bitleri bacaklı değil sadece kabuk olarak ağaca yapıştığı için görememiş olabilirsiniz. Önceki sayfalarda konu geçiyor. Ben de çok zor kurtuldum ve bütün narenciyeciklerime bulaştı. Bitler ağacın gelişimini de engelliyor.
geçmiş olsun
Romantik
31-10-2011, 15:59
Kumkuatlar için dış mekanda iyi bir sene olmadı, bizim fidanlığımızdaki fidanların çoğuda bu sezon meyve yapmadılar, Bunun sebebi bu sezon Kumkuatlar için uygun hava olmaması.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.