View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Evet haklısınız, sıcak kumkat için iyi bir etken ama bu seneki aşırı bir sıcaktı burada ve ağaç çok korumasız bir yerdeydi. Gelecek sene üzerine bir güneşlik çekeceğim, doğrudan güneşi kesince olumlu etkisi olacaktır.
Buda benim kumkuat http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-PIC_kumkuat.JPG
Osman Bey, güle güle büyütün :)
Fotoğraftan tam anlaşılmıyor, meyve çapları nedir acaba?
Meyve çapları 4-5 cm civarında . Aslında biraz büyükçe duruyorlar ama satan kişi kumkuat olduğunu söylemişti. Portakal gibi duruyorlar. :)
Afelek, resimdekini ben kumkattan çok calamondine benzettim. Kumkatın meyveleri limon gibi daha uzun oluyor.
Kumkatın hem oval, sivri hem de daha küresel meyveleri olan türleri var.Örneğin Meiwa türü, görece büyük, yuvarlak meyveler veriyor.Onun meyveleri de ortalama 4cm. çapında oluyor.
Meiwa daha zor bulunan bir cins, burada yaygın olan, oval Nagami cinsi kumkatlar.Sizin ağacınız kaju'nun belirttiği gibi calamondine de olabilir.
Bu da benim kumkuatım. Geçen sene oldukça güzel meyveleri vardı. Afiyetle yedik :D Umarım bu yıl da aynı şekilde güzel meyveleri olur. Yan taraftan çıkan sürgün inanılmaz bir hızla büyüyor ve sanki topraktaki tüm besini o tüketiyor gibi hissediyorum. Sanırım kesmem gerkecek. Köklendirmeyi deneyebilirim ama başarılı olur muyum bilemiyorum.
http://img401.imageshack.us/img401/7532/pict0091oe0.jpg (http://imageshack.us)
http://img401.imageshack.us/img401/6466/pict0092sa3.jpg (http://imageshack.us)
Bunlar da yediğimiz meyvelerden çıkan çekirdeklerin son halleri. Evde boş duran bu küçük saksılara ölesine saplayıp sadece sulamıştım ve sonunda bu duruma geldiler. Topraktan ilk çıktıkları dönemde inanılmaz bir hızlı büyüyorlardı ama artık çok yavaş büyüyorlar. Bu durum normal midir bilemiyorum. Anladığım kadarıyla kumkuatın çekirdeklerinde çimlenme sorunu yok ve çok kolay filizleniyor. Denemenizi tavsiye ederim.
http://img295.imageshack.us/img295/2599/pict0098dn2.jpg (http://imageshack.us)
Ama bunlar ve o saksıdaki sürgün üzgünüm ama kumkat olmayacak.Çok üzgünüm...
Evet okuduğum kadarıyla malesef olmayacaklar. Ama olsun yetiştirip yaşatmak bile yeter bana. Aşılamak gerekiyormuş sanırım ama bunu becerebileceğimi sanmıyorum. Sağlık olsun. Yaşasınlar yeter...
Sizde bir bilene aşılatırsınız nasılsa aşı alınacak fidanda var..Üzülmeyin..:)
Sanırım bu konuya eğilip aşılatmak lazım. Evin bir kaç yerine koyulan kumkuat inanılmaz bir koku ve görüntü güzelliği demek.
sinaninci1
27-09-2007, 02:28
Herkese Merhaba
Siteye Bugun Uye Oldum
Ben Kamkuati 1 Sene Ye Yakin Bir Zamandir Takip Ediyordum Bundan Bir Ay Once Bodrumdan Aldim Ve Yalovaya Getirdim (yerli Uretim) Uzerinde Meyva Dolu Fakat Yalovanin Kis Havasina Guvenmiyorum Herhalde Iceriye Almam Gerekecek Ama Ogrenmek Istedigim Bir Sey Var Bu Kamkut Rize Gibi Kisi Soguk Bir Yerde Yasiyor (disarida) Yalovada Niye Yasamiyor Cevremdeki Bahcelerde Bir Suru Narenciye Yetisiyor Bu Niye Iceriyi Istiyor Cok Nazik Galiba Hadi Hayirlisi Ugrastiracak Galiba
Saygilar
sinaninci1
27-09-2007, 02:32
Bu Arada Uc Yapragi Nerede Bulabilirim ?
Merhaba, çok hoş bir bitki gerçekten. Tadına bakmıştım portakal limon tadı karışımı gibi gelmişti bana. Ben de Adana'da yaşıyorum. Bu güzel bitkiyi nereden bulabilirim acaba? ;)
Merhaba, çok hoş bir bitki gerçekten. Tadına bakmıştım portakal limon tadı karışımı gibi gelmişti bana. Ben de Adana'da yaşıyorum. Bu güzel bitkiyi nereden bulabilirim acaba? ;)
Merhaba,
Üniversitenin fidanlığında satılıyor,fiyatları en son 25ytl idi. Ayrıca Süleyman Demirel Bulvarı'ndaki Pasta Bahçesini biliyorsanız, onun 100mt. kadar ilerisinde bir fidanlık var, orada da ithal kumkat ağaçları satılıyor, fiyatları 100ytl'nin üzerinde.
mehtap gürbüz
01-10-2007, 14:51
Sevgili İlkin, Kumkuat bizde mualesef yok, ama nereden bulacağını yazıyorum.
1. http://yusufustaoglu.sitemynet.com Tel:05427444946
2. hksekban@hotmail.com Tel: 0536 6329297
Sevgilerimizle.
Teşekkürler sayın MSaygın ve sevgili Mehtap Hanım... Bir bakayım buralara ben ;)
Bir de Msaygın ben Adana'yi cok iyi bilmiyorum. Bu universite fidanligi Cukurova Universitesinin icinde mi? Tesekkurler.
Evet, fidanlık üniversitenin içinde, Balcalı kampüsüne gidince, Subtropik Bitkiler bölümünü sorun.
Dün Mehtap Hanımın verdiği adreslerden birisinden cevap geldi. Fiyatları çok uygun 10 ytl. Üzerlerinde meyve de var dedi. Bakalım 2 tane sipariş verdim. Gelsin resimleri sizlerle paylaşacağım. ;)
Bir de MSaygın siz bir gübreden bahsetmişsiniz ama ben yine anlamadım :( bu 1 ölçek 15-5-15 hazır gübreyi demişsiniz, yarım ölçek şeker gübresi ile karıştırsanız demişsiniz sonra da. Bunlar nerede satılır. Bu 15-5-15 nedir anlamadım ben bunları. Hazır satılan sıvı gübreler var bunlar olmaz mı acaba?
Teşekkürler
Sevgili İlkin hangisinde 10 ytl
Mine Pakkaner
02-10-2007, 09:23
...
Bu 15-5-15 nedir anlamadım ben bunları...
İlkin bu,gübre ile verilen 15-5-15 gibi rakamlar onun içeriğindeki ana elementler olan NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) oranlarını belirtir.
M. Saygın'ın gübresinde %15 azot, %5 fosfor, %15 potasyum varmış.
Şeker gübrede ise %21 azot, %24 kükürt bulunur. Azot fosfor ve poatsyum dışında bir element içerdiğinden bu şekilde 21-24 diye formülize edilemez. Ama 16-48 dendiğinde sadece N ve P içerir bunu biliriz.
Yani böyle şifre gibi söylenilen sadece Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum(K) için geçerlidir. Çiftçi kısaca 3-15 veya 20-20 der. 3-15 duyarsanız bu da 15-15-15 demektir.
Teşekkürler Mine Hanım ;) Çok aydınlatıcı oldu gerçekten. Bu gübreleri sanırım seralardan bulabilirim değil mi? Başka nerede satılır ki acaba?
Sevgili Elfogi, Yusuf Beyinkinde 10 ytl. Diğer yerden ses çıkmadı.
Mine Pakkaner
02-10-2007, 10:03
Teşekkürler Mine Hanım ;) Çok aydınlatıcı oldu gerçekten. Bu gübreleri sanırım seralardan bulabilirim değil mi? Başka nerede satılır ki acaba?
Zirai malzeme satıcılarına bakın. Fidanlıklarda da bulabilirsiniz.
Çok teşekkürler. Sağolun ;)
Yerli ve ithal kumkatlar arasında fark var mı? İyi bakıldıktan sonra verimlilikleri ne kadar sürüyor?
merhaba,
Bahsedilen gübreleri, Karşıyaka Devlet Hastanesi karşısındaki zirai ilaçcılardan alabilirsiniz.Hilton Otelinin önünden devam edince 200mt kadar ileride tüm zirai ilaçcılar bir arada bulunur.Onlara söylerseniz size istediğiniz gübreleri verirler ve nasıl uygulayacağınızı anlatırlar.
Yerli ile ithal ağaçlar arasındaki fark ithallerin daha bakımlı olması, formlarının daha hoş olması.İyi bakıldıktan sonra yıllarca verim alırsınız :)
mehtap gürbüz
02-10-2007, 13:59
Yerli ve ithal kumkatlar arasında fark var mı? İyi bakıldıktan sonra verimlilikleri ne kadar sürüyor?
İlkinciğim, fark: Yerli ucuz, ithal pahalı oluyor.
Sayın MSayın ve Mehtap Hanim çok teşekkür ederim. Notlarınızı çok iyi anladım. Ben benimkini bir alayım ona çok güzel bakarım inşallah. ;)
Benim Kumkatlar yolda iken Yusuf Beyden gelen bilgileri Kumkat bakanlara da aktarayım dedim...
Ayda1 adet aspirin eriterek saksılara verebilirsiniz.
Suni gübreyi fazla kullanmanızı önermem. ama çok az olmak üzere (1çay kaşığı gübreyi 1 litre suda
eriterek)verebilirsiniz.
Bitkileri oda ortamına almayınız .havadar balkonda barındırınız.bitkide dut koşnili veya kabuklu bit olunca
yazlıkyağ püskürterek temizleyiniz.
Çok fazla bakım yapıp,vitamin verirseniz bitki sürgüne gider ve meyveye yatmayabilir.bu endişelenek bir
durumdeğildir.
Yaklaşık 15 mayıs'ta çiçek açar ve meyve'ye yatar. Meyveler ilinizde aralık-ocak ayında sarararak olgunlaşır.
Çok fazla su istemez. İhtiyacı olunca yapraklarının durumundan anlarsınız...
Yapraklarının koyuyeşil olması için çok az miktarda demirsülfat'lı gübre sulandırarak verebilirsiniz
Sevgili İlkin gelince fotoğraf eklermisiniz.Formu nasıl görmek istiyorum.Tabi zahmet olmazsa..Bende almayı düşünüyorum.
Tamam Elfogi, diğer adresten de ses çıktı. 15 ytl.miş fiyatı. Tüplü ve meyveli dedi ağaçları için. Tüplüyü anlamadım ama onunki de güzel gibi geldi. Kamkatlar gelince saksıya dikip çektiğim resimleri yollayacağım.
Kamkatlarım geldi geçen hafta. Ancak resimleyip ekleyebiliyorum buraya.
Bu birinci kamkat
22246
Bu da ikinci kamkat
22245
Birinci kamkatın 1 meyvesi daha olgunlaşmadan düştü. Biri de büzüştu dalında, neden olabilir acaba?
Güle güle büyütün.Hava değişikliğinden olabilir.:)
Evet Elfogi, Yusuf Bey'e mesaj attım dayanamayıp ;) O da aynı şeyi söyledi. Daha ağacınız küçük hava değişikliğinden strese girmesi normal, olabilir böyle şeyler. Bir de daha küçük olduğu için meyveleri üzerinde tutması zor olur. Önemli olan onun sağlıklıca büyümesi, güzel bir form'a kavuşması dedi. O zaman meyveleri tutması da daha güçlü olurmuş. Her türlü sıkıntı da merak ettiğin konu da danışabilirsin dedi, sağolsun.
Mehtap Hanım sağolsun iyi kaynakları tavsiye etti.
Sana da teşekkürler.
Benim koca kumkat şeker gübresi verdikten sonra bütün yapraklarını 100'e yakın meyvesini döktü. Şimdi yeniden yapraklansın diye umuyorum.
Kesin fazla gübre verdiniz. Araştırmalarımda fazla gübre verince yaprakların döküldüğünü yazıyordu. :(
Merhaba ,
ben de bir tane kamkat aldım. Yazılarınızı okudum.Ancak 1 yıl içinde kaç defa çiçek açabiliyor anlayamadım.Ayrıca Aydın'ın iklim koşullarına göre; anaçlara hangi ayda aşı yapmalıyım, bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
copur 09
28-11-2007, 11:11
Sayın Sınıf Aydın'da genellikle Nisan sonu Mayıs ve Haziran başlarında göz aşısı yapabilirsiniz. Önce Turunç ağaçlarının kabuk verip vermediğini kontrol ederseniz aşı yapacağınız ağacı hırpalamamış olursunuz.
mehmetsönmez
28-11-2007, 18:22
ılkin hn kumkatınızın sulamasını biraz durdurun gübre takviyesi yaparsanız iyi olur
İlkin Hn. fotoğraftan anladığım kadarıyla kumkatlarınız balkonda, eğer içeri almayacaksanız şu zamandan sonra gübre vermenizi tavsiye etmem.Adana bile oldukça soğudu.
Mehmet Bey, gübre önermişsiniz, turunçgiller dışarıda kalacaklarsa Ekim ayından sonra gübrelemek doğru değil diye biliyorum, ne amaçla önerdiğiniz biraz detaylandırabilir misiniz?
Teşekkürler,
Merhaba, benim kamkatların meyveleri sararmaya başladı. Çok azlar ama olsun umarım gelecek sene bol bol meyve verirler. Bu hava şartlarında toprak iyice kuruyunca su veriyorum ben, yani ayda 2 kere gibi sulamış oluyorum. Sulamalardan birisinde de aspirinli su veriyorum. Bir tanesi 2 yaprak bile verdi. Sizinkiler ne alemde?
arkadaslar, kamkatı kargoyla ve cok ucuza alabileceginiz bir adres: http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/tropikalegzotikmeyveler/
hic zarar gormemis sekilde bir kamkat bir de mayerlimon aldım buradan.. sadece kamkatımın meyveleri henuz yesilken dokulmeye basladı, bunun nedenini bilemiyorum. limonum geldiginde ciceksizdi, 2 hafta icinde 36 tane cicegi oldu.. simdi de limona donmeye basladılar, ama kamkat cok iyi durumda degil su anda. nasil kurtarabilirim bilmiyoum..
Yerinin değişmesindendir, bende de aynısı olmuştu, gelir gelmez 1 hafta içinde birkaç meyvesini döktü, bir kaç yaprak büzüştü ama şimdi gayet iyi. Çok sulamayacaksınız, toprak iyice kuruduğu zaman su vereceksiniz. Ben bu aralar ayda 2 kere belki suluyorum. Ayda bir kere de aspirinli su vermeniz gerekiyor. Benim kamkatların meyveleri sararmaya başladı. ;)
Benim ağaçta meyve çok, büyüklükleri ve kabuklarının düzgünlüğü de çok iyi ancak henüz sararmadılar.Lezzeti yavaş yavaş yerine geliyor.
http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-kumkat8.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/19047-100_7194.jpg
bu da benim kamkat. meyvelerinin yarısını yedim. bonsai yapmayı düşünüyorum. bir bilene danışmalıyım, nasıl yapmalıyım diye.
bi ara su verilmediği için yapraklarını döktü. ama ölmedi, toparlandı.
Vay canına maşallah, o küçük dallarda ne çok meyve var. Sayın sasahin, kamkatınıza nasıl bir bakım uyguluyorsunuz, anlatırsanız çok sevinirim. Sulaması nasıl, evin içinde mi duruyor Kamkat'a özel birşey veriyor musunuz? Güneş görüyor mu, ne kadar görüyor bir anlatırsanız çok sevinirim. Saygılar.
Çok güzel gerçekten.Maşallah.:)
Vay canına maşallah, o küçük dallarda ne çok meyve var. Sayın sasahin, kamkatınıza nasıl bir bakım uyguluyorsunuz, anlatırsanız çok sevinirim. Sulaması nasıl, evin içinde mi duruyor Kamkat'a özel birşey veriyor musunuz? Güneş görüyor mu, ne kadar görüyor bir anlatırsanız çok sevinirim. Saygılar.
sevgili ilkin; ekstra birşey yapmıyorum, toprağını kontrol ederek suya ihtiyacı varsa su veriyorum, evin içinde tutuyorum, arada bir yaprakları fısfıs'la ıslatıyorum. tahminimce günde 3-4 saat arası güneş alıyor. (genelde evde olmadığım için bilmiyorum tam olarak) bir ara susuz bırakmışım yaprakları kurumaya dökülmeye başlayınca öyle bir üzüldüm ki. neyse ki su vermeye başlayınca tekrardan kendine geldi. iki de mandalinam var hepsine birden bir gübre hazırlayayım dedim ama henüz yapamadım.
ha bir de ara sıra nazlıyorum ;)
Kamkat başlığının geneline bakınca hemen herkeste olan ve genelde konu olan cinsin Nagami (oval meyveli) cinsi olduğu görülüyor.Nagami kamkatın ismi "Fortunella margarita"
"Fortunella japonica" küre formda meyvesi olan Marumi cinsinin ismi.Başlığı buna uygun olarak Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') olarak değiştirsek mi, ne dersiniz?
Hafta sonu Eminönü'de "Fortunella japonica" cinsi kumkuat gördüm. Çok güzel yuvarlak formdaydı. Bir sürü de meyve vardı üzerinde. Boyu 60-70 cm. kadardı. Fiyatı 120 YTL'di. Peşin 90 YTL 'ye indi. İtalya'dan ithal edilmiş.
Sadece öğleden sonraları güneş alan bir mekana yerleştireceğim için cesaret edip alamadım. Güneş isteğinin fazla olduğunu önceki sayfalarda okumuştum. Sizce yarım gün güneş yeterli olur mu? Fiyat uygun mu?
zenfree, turunçgil ağaçları 6-8 saat kadar güneş alsalar sağlıklı şekilde büyüyebilirler.Kamkatın fazla güneş alması daha fazla meyve vermesi ve bu meyvelerin daha kaliteli olmasını sağlar ama 6 saat yeterli.Fotosentez yapmaları için tam güneşe de ihtiyaç duymuyorlar, hafif gölgeli bir ortamda da sağlıklı olarak fotosentez yapabiliyorlar.
İthal ağaçların fiyatı o düzeyde, gerçekten güzel bir ağaçsa ben olsam alırdım :)
Bilgiler için çok teşekkür ederim, benimkinin meyveleri sarı turuncu olmaya yakınlar. Günde 2-3 saat sabah güneşi alıyorlar. Heyecanla bekliyorum bakalım meyvelerin tam olgunlaşmasını. Bir de üzerinde çok fazla meyvelerini tutarsak gelecek sene fazla meyve vermez diye okumuştum. Arada bir verilecek aspirinli suyu da unutmayın bence. ;)
Zenfree, Ben geçen hafta sonu Eminönü'den ithal bir kumkuat (Fortunella Margarita)aldım. 110 ytl isterdiler sıkı pazarlık sonrası 80 ytl'ye anlaştık. yaklaşık 70 cm boyunda, formu iyi ve üzerince 40/45 adet, yarısı sararmış meyve var.
Forumun kumkuat ile ilgili bölümünü başından bir daha okudum. Gübreleme için değişik görüşler var. Biraz daha araştırıp bir formül uygulayacagım.
Benim de sorum şu; acaba ithal bitkiler için (İtalya'dan gelmiş) daha farklı bakım ve gübreleme gerekirmi? Deneyimi olan arkadaşlardan fikir rica ediyorum.
Kumkuat 'ı olan arkadaşlara bir sorum olacak :
Kumkuatın meyvesi yeşilkenmi yenir , yoksa portakal gibi sararmasını beklemelimiyiz ?
Neden sordum derseniz ;
Yeşilken yediğimde kabuk ve iç kısmı yumuşak ve tatlı idi , diğer meyvelerini
sararmaya bıraktım ancak kabuğu çiğnenemiyecek kadar sbirertleşmiş ve ekşimişti.
Cahilliğimi bağışlayın , bu ilk defa yediğim bir meyve .
Sergüzen
25-01-2008, 22:01
Kumkuat 'ı olan arkadaşlara bir sorum olacak :
Kumkuatın meyvesi yeşilkenmi yenir , yoksa portakal gibi sararmasını beklemelimiyiz ?
Kumkuatları yemekten çok seyretmesi daha lezzetli. Çünkü çiçek açtıkları anda bile üzerlerinde meyveler oluyor. Sarı halleri portakal lezzetinde ve tatlı. (en azından benimkiler) Meyvelerin çekirdeklerini yedikten sonra da saksıya ekiyorum. Şu anda geçen seneki çekirdeklerden oluşan üç adet fidem var. Büyürlerse aşılamam gerekecek
Eyüp bey ' ciğim Kumkuat bana yaz sonu gibi gelmişti , üzerinde 6 adet meyvesivardı , bu yüzden çiçeklerini göremedim inşallah bu baharda şöyle bir gazverirde büyümeye başlar bol bolda çiçek açar .
Bu bahar benim için çok farklı olacak , çünkü kışa girerken iki adet Trabzon Hurması bir adet kumkuat , iki adette Feiko diktim .Ayrıca geçen kış diktiğim yol Hatmisi ağacının güle benzer güzelim çiçeklerini de görmek benim için Kasım ayının
en güzel olayıydı .Sevgilerimle.
Zenfree, Ben geçen hafta sonu Eminönü'den ithal bir kumkuat (Fortunella Margarita)aldım. 110 ytl isterdiler sıkı pazarlık sonrası 80 ytl'ye anlaştık. yaklaşık 70 cm boyunda, formu iyi ve üzerince 40/45 adet, yarısı sararmış meyve var.
Sayın Fixture sanırım ben türünü yanlış anladım. Sizin tarif ettiğiniz ağaç kesin benim ağacımdı.:( Bana 90'a satamayınca size 80'e satmış olmalı.;) Ağacınız bol çiçekli bol meyveli olur umarım.
Sayım MSaygın, açıklamalarınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda gidip almaya karar verdim. Tabi ki 80 YTL'ye.;)
Zenfree arkadaşa; Muhtemelen öyledir.. Akşam saatlerinde biraz daha "insaflı" oluyorlar. 2"Akşam pazarı" olayı galiba. Dilerim sen de uygun fiyatla alırsın.
Benim bildiğim sarı olunca yendiği, daha önce yurt dışından gelmiş 1-2 kumkuat meyvesi yemiştim sarıydı rengi ve tadı ekşi tatlı arası güzel bir tatdı. Yeşilken denediğimde ise acı ekşi bir tadı vardı. O zaman tam olgunlaşmamıştı zannedersem. Belki sizinki yeşilken olgunlaştı, hani bazı meyveleri karpitlerler ya kabuk yeşil ve meyve olgunken, sizinki de o hesap olabilir...
Kamkat meyveleri iyice sarardıktan sonra yeniliyor, yeşilken oldukça ekşi ve ham.Sarardıkça, içi yine ekşi kalacak ama dış kabuğu tatlanacak.Kamkatı yerken püf nokta, hemen yutmadan, uzun uzun ağzınızda çiğnemek.Böylece kabuğun tadını iyice alacaksınız ve tatlı/ekşi tat karışması tam olacak :) Gerçekten de benim en sevdiğim turunçgil lezzeti oldu diyebilirim.
eyüp1, çekirdeklerden çıkacak fideleri aşılamanız gerekmeyecek.Şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105) okursanız biraz daha detaylı bilgi var.
Selamlar,
Merhaba Arkadaşlar Kamkat Isteyenler Forumdan Bana Ulaşabilir
Sergüzen
07-02-2008, 20:36
Teşekkürler, MSaygın.
Beyaz Kartal
09-02-2008, 10:51
Merhabalar,
Baktım herkes meyveli agaçlarını paylaşıyor bende bizim kumkuatın fotograflarını eklemek istedim.Geçen gün en büyük meyvemizi temizlikçi ablamız düşürmüz bize yedik ;) sayın M.Saygın ın dedigi gibi ağızda bekletince güzel bir aroma bırakıyor.
Sevgiler,
işte sizin alacağınız kamkatlardan kendi evimdeki bir köşeden örnek
Kamkat Almak Isteyenler Forum Dan Ulaşabilir Arkadaşlar Bakimi Ile Ilgili Bilgileride Yaninda Gönderecem
Beyaz Kartal, aman başına bir şey gelmesin, çok sağlıklı duruyor ağacınız, güle güle büyütün :)
Sayın Msaygın , 308 deki mesajımda anlattığım durumun açıklaması ne olabilir ?
Kumkuat ' ın cinsinden olabilir mi ?
merhaba Oyaman,
Sizin durumunuzu tam olarak bilemiyorum, yalnız turunçgil meyveleri sıcak ve güneşle lezzetleniyorlar.Kumkat ne kadar sıcak bir iklimde yetişirse meyve kalitesi ve lezzeti o kadar artıyor.Turunçgiller soğuk bölgelerde daha canlı meyve rengine sahip olurken, lezzet değerleri düşüyor, tersine sıcak bölgelerde de o çok canlı rengi yakalayamıyorlar ama reyhası yüksek meyve elde ediliyor.
Bu sene o kadar soğuk ki, şu an Adana'da bile doğru düzgün portakal yemek mümkün değil, tamamını soğuk vurdu ve tatları acıdı.İç piyasaya giden narenciyenin çoğu soğuk vurmuş, acımış meyveler.Erkenci türler soğuk yemeden ihraç edildi.
Sizinki ev içinde sanırım, o yüzden soğuktan diyemeyeceğim ama aklıma gelen tek sebep bu malesef.
Cinsiyle ilgili olduğunu sanmıyorum.Bildiğim kadarıyla zamanla acıyan bir türü yok.
Maşallah maşallah ne güzel kamkatlar bunlar böyle. Benim iki kamkat ağacımın meyveleri de iyice turuncu renk olmaya yaklaştı. Onları ne zaman yiyebilirim acaba. :p Bildiğim kadarı ile meyveler dalında 1 yıl dursa birşey olmaz diyorlar ama bu sefer de çiçeklenme olmuyormuş. Yeni çiçekler deyaza doğru çıkıyor zannedersem. O zaman 1-2 hafta daha bekleyip kopartmam mı gerekiyor meyveleri?
Sevgili MSaygın , benim Kumkuat bahçemde dikili dediğiniz gibi soğuktan olurmu ?
Kabuk çok sertleşmişti ve içi kuru gibiydi tadıda ekşimişti .Yeşilken çok daha tatlıydı.
aaltaras
10-02-2008, 10:21
kamkatın resimlerini eklerseniz sorunu daha yakından görme imkanı olur...yer değiştirme yoksa ve görünen ve görünmeyen (köklerde) bir hastalık da yoksa aşırı gübrelemede de yaprak dökümü oluyor.
.
herkese merhaba,1 haftadır forumunuzu okuyorum ve çok faydalı bilgiler edindim,
benim sıkıntım ,bir ay önce almış olduğum kumkuat dün ve bugün yaprak dökmeye başladı,birde yapraklarında reçine gibi yapışkanlık oluştu,ayrıca kireç gibi noktalar farkettim,
ne yapmam gerektiğini basitçe anlatmanız mümkün mü,çünkü forumdaki bazı terimleri anlayamıyorum,(bitkinin gözleri,budama ve aşı ile ilgili bilgiler vs)
daha öncede kumkuat denemem olmuştu malesef başaramamıştım,fakat sebebi forum dışı internetten edindiğim bilgileri bilinçsizce uygulamam oldu(yazıp yazmamakta tereddüt ettim çünkü fıkra gibi,bir sitede kum eklenmesi faydalı olduğunu okumuştum,İstanbul Kilyostan kum alıp saksıya koymamla ,kumkuat tamamen kurudu,kumun tuzlu olmaması gerektiğini sonradan öğrendim)
bu sefer kendi kafama göre bir sey yapmama kararı aldım,
yardımcı olabilecek üye varsa sevinirim,
aaltaras
10-02-2008, 10:54
Bu da benim kumkuatım. Geçen sene oldukça güzel meyveleri vardı. Afiyetle yedik :D Umarım bu yıl da aynı şekilde güzel meyveleri olur. Yan taraftan çıkan sürgün inanılmaz bir hızla büyüyor ve sanki topraktaki tüm besini o tüketiyor gibi hissediyorum. Sanırım kesmem gerkecek. Köklendirmeyi deneyebilirim ama başarılı olur muyum bilemiyorum.
http://img401.imageshack.us/img401/7532/pict0091oe0.jpg (http://imageshack.us)
http://img401.imageshack.us/img401/6466/pict0092sa3.jpg (http://imageshack.us)
Bunlar da yediğimiz meyvelerden çıkan çekirdeklerin son halleri. Evde boş duran bu küçük saksılara ölesine saplayıp sadece sulamıştım ve sonunda bu duruma geldiler. Topraktan ilk çıktıkları dönemde inanılmaz bir hızlı büyüyorlardı ama artık çok yavaş büyüyorlar. Bu durum normal midir bilemiyorum. Anladığım kadarıyla kumkuatın çekirdeklerinde çimlenme sorunu yok ve çok kolay filizleniyor. Denemenizi tavsiye ederim.
http://img295.imageshack.us/img295/2599/pict0098dn2.jpg (http://imageshack.us)
kumkuatınızı çok beğendim ,formu çok güzel ,nerden aldığınızı öğreneblirmiyim?
aaltaras
10-02-2008, 10:59
Bulunduğu yer ışık alıyor. Terasta pergolanın altında duruyor. Öğleden sonra güneş alıyor. Ama dallarda ve yapraklarda beyaz lekeler var. Bilmiyorum. İnşallah düzelir.
aynı sorunu bende yaşıyorum,siz aşablidiniz mi sorununuzu,benim kumkuatım da ışık alan bir yerde ,istanbulda soğuktan kötü etkilenir diye balkona koymadım,2-3 derece soğukta kalması mı daha iyi ,yoksa iç mekanda havasız kalması mı?
Sevgili MSaygın , benim Kumkuat bahçemde dikili dediğiniz gibi soğuktan olurmu ?
Kabuk çok sertleşmişti ve içi kuru gibiydi tadıda ekşimişti .Yeşilken çok daha tatlıydı.
Dışarıdaysa büyük ihtimalle soğuktan olmuştur Oyaman, dediğim gibi, Adana'da bile tüm limonlar, portakallar acıdı soğuktan ne yazık ki.
aynı sorunu bende yaşıyorum,siz aşablidiniz mi sorununuzu,benim kumkuatım da ışık alan bir yerde ,istanbulda soğuktan kötü etkilenir diye balkona koymadım,2-3 derece soğukta kalması mı daha iyi ,yoksa iç mekanda havasız kalması mı?
Kumkatınıza 2-3 derecede hiç bir şey olmaz merak etmeyin, dışarı almanız daha doğru olur.
aaltaras
10-02-2008, 20:09
Kumkatınıza 2-3 derecede hiç bir şey olmaz merak etmeyin, dışarı almanız daha doğru olur.
teşekkür ederim,bugünler geceleri çok soğuk birkaç güne tavsiyeniz üzere balkona çıkaracağım,,
KAMKAT İSTEYEN ARKADAŞLAR = muhit01@hotmail.com dan mail ATABİLİR VEYA 05556374518 NUMARALI TLF DAN HER EBAT VE HER ÇEŞİT VE FİYATTA KAMKAT GÖNDEREBİLİRİM ÜZERİNDE MEYVALARI İLE BİRLİKTE
Bu 3 hafta önce Eminönü'den aldığım kumkatım. Aldıktan yaklaşık 10 gün sonra yaprak ve yeşil meyvelerini dökmeye başladı. Biraz telaşlanmakla beraber, forumdaki eski yazışmaları yeniden okudum ve bazı arkadaşların tavsiye ettiği üzere hemen bir kutu NPK gübresi edinip bir avuç kadarını toprağın üzerine eşit şekilde dağıttım ve suladım. Bir haftadır normale dönmüş gibi, yani yaprak ve meyve dökümü şimdilik durdu. Umarım çaresini bulmuşumdur. Lütfen bilgi ve deneyimlerimizi sürekli paylaşalım.
merhaba fixture,
Hayırlı olsun çok güzel bir ağaçmış.
NPK gübre vermek ağacınızın sorununun çözümü değil, yaprak dökmesini gübre vererek düzeltmek söz konusu değil.Ağaç yeni yerine alışırken stres geçirmiş, demek ki yerine alışmaya başlamış ve yaprak dökmeyi kesmiş.Ayrıca 1 avuç gübre de o ağaç için fazla gelebilir, kontrolsüz gübre kullanırsanız ağacınızı yakabilirsiniz.Zaten yeni yerine alışmaya çalışıyor, bir de gübreyle zorlamanın anlamı yok.
Bir de ne kadara aldığınıızı öğrenebilir miyim mümkünse?
Selam MSaygın,
Uyarın için teşekkürler. Forumda bu gübre tavsiye edilmişti. Ayrıca NPK'yı Bauhause'dan aldım. Oradaki bahçe sorumlusu da aynı tür gübre tavsiye edince tereddüt etmeden kullandım. Kutu üzerinde kullanım ölçüsü (saksıdaki bitkiler için) bir avuç olarak yazıyordu. Miktar belki biraz fazla. Biliyorsunuz bu gübre granülür vaziyette. Acaba henüz erimeyenleri topraktan toplasam mı?
Bu arada kamkatı 80 ytl'ye aldım.
Formu çok güzelmiş maşallah.Güle güle büyütün.
Merhaba forum sakinleri bu ilk mesajım burada olmak çok güzel;) Sayın Muhit kumkuatlarınızın daha başka fotoları varsa görmek vede fıyatlarını ogrenmek ısterız. Bızım ıçın yenı almak isteyenler için fikir olmuş olur bizi aydınlatırsanız seviniriz.
Sayın MSaygin,
Geçtiğimiz hafta kök kısmı poşet içerisinde olan bir kamkat fidanı aldım, aldığımda üzerindeki yaprakları fena değildi fakat eve getirdikten sonra sararmaya ve kurumaya başladı. Hafta sonu saksıya geçirdik. Sizce yapraklarındaki bu durum yer değişikliği ile birlikte balkonda tutmamdan kaynaklanabilir mi, soğuktan etkilenmiş midir?
Balkonumuzda bir de yediveren limonumuz var, bir yakınım elinde bulunan limon için yararlı olduğunu söylediği gübreden biraz bana da verdi. Fakat kendisi de içeriğinin ne olduğunu tam olarak bilemiyor, açık sarı renkte toz halinde olan bu gübreyi bir litre suya iki çay kaşığı karıştırarak verebileceğimi söyledi o kadar. Forumda bahsi geçen NPK gübresi renk ve şekil olarak aynımıdır? Bana gelen bu gübrenin içerdiği NPK oranlarının farklı olması limonum ve kamkat fidanım için ters bir etki yapar mı acaba?
Bu konularda herhangi bir fikriniz olurda belirtirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba forum sakinleri bu ilk mesajım burada olmak çok güzel;) Sayın Muhit kumkuatlarınızın daha başka fotoları varsa görmek vede fıyatlarını ogrenmek ısterız. Bızım ıçın yenı almak isteyenler için fikir olmuş olur bizi aydınlatırsanız seviniriz.
****** fiyatları boylarına göre farklılık gösteriyor ama ortalama 60- 100 ytl 60 ytl likler45-50 cm diğerleri 80-120cm arasında buarada meyvaları patlamaya başladı arkadaşlar bilginiz olsun
budama yapma zamanı geldi arkadaşlar akdeniz bölgesi haricindeki arkadaşlar 10 gün sonra budama yapmaya başlaya bilirler saksı değiştirmek isteyenler mart 20-25 i bekleyin saksı degiştrirken mümkün olduğu kadar doğal gübre kullanın ve toprak karışımı olarakta (not) = saksı için 3/1 torf 3/1 kırmızı toprak 3/0,5 büyükbaş dışkısı 3/0,5 ince kum kullanmanızı tavsiye ederim (((((( ayrıca kamkat almak isteyen arkadaşlar [ muhit01@hotmail.com] 05556374518
Merhaba forum sakinleri bu ilk mesajım burada olmak çok güzel;) Sayın Muhit kumkuatlarınızın daha başka fotoları varsa görmek vede fıyatlarını ogrenmek ısterız. Bızım ıçın yenı almak isteyenler için fikir olmuş olur bizi aydınlatırsanız seviniriz.
sayın çakaloz fotoları en kısa sürede yayınlayacagım
snowman77
12-02-2008, 19:38
Bu da benim kumkat!
3 Hafta kadar önce aldım üzerinden 3-4 adet meyvesini afiyetle yedik.2-3 gün önce dal uçlarından yeni sürgünler ve 1 adet çiçek tomurcuğunun olduğunu farkettim.
Yerini sevdi galiba kerata.:D
30115
Sayın MSaygin,
Geçtiğimiz hafta kök kısmı poşet içerisinde olan bir kamkat fidanı aldım, aldığımda üzerindeki yaprakları fena değildi fakat eve getirdikten sonra sararmaya ve kurumaya başladı. Hafta sonu saksıya geçirdik. Sizce yapraklarındaki bu durum yer değişikliği ile birlikte balkonda tutmamdan kaynaklanabilir mi, soğuktan etkilenmiş midir?
Balkonumuzda bir de yediveren limonumuz var, bir yakınım elinde bulunan limon için yararlı olduğunu söylediği gübreden biraz bana da verdi. Fakat kendisi de içeriğinin ne olduğunu tam olarak bilemiyor, açık sarı renkte toz halinde olan bu gübreyi bir litre suya iki çay kaşığı karıştırarak verebileceğimi söyledi o kadar. Forumda bahsi geçen NPK gübresi renk ve şekil olarak aynımıdır? Bana gelen bu gübrenin içerdiği NPK oranlarının farklı olması limonum ve kamkat fidanım için ters bir etki yapar mı acaba?
Bu konularda herhangi bir fikriniz olurda belirtirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
merhaba nulgen,
Hayırlı olsun :)
Yer değişikliğine öyle bir tepki vermesi normal.Balkonda şiddetli bir soğuk gördüyse ondan da olabilir.Bahçelerdeki ağaçlarda da bu sene soğuktan benzer zararlar oluştu.
Şu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176367&postcount=142) meyve dökümü ile ilgili yazdığım konular, yaprak dökümü için de söz konusu, genel olarak dikkat edilmesi gereken konular.
Elinizdeki gübre nedir bilemiyorum tabi ama ben olsam içeriğini bilmediğim bir gübreyi ağacıma vermezdim.Turunçgil ağaçlarınız için gübre satıcısından mümkünse 3-1-1 oranında ya da hiç olmadı Azot oranı yüksek, fosfor oranı düşük bir gübre edinmenizi öneririm.
Selamlar,
Sayın MSaygin,
Önerilerinizi dikkate alacağım, çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Oğuzhan , Berduray;
İyi dilekleriniz için teşekkürler. İnşallah bu gübreleme işi başımıza iş açmaz da bitkiyi yaşatırız. Valla olgunlaşmış meyveleri bile koparıp yemeye kıyamıyorum.
Bugün arkadaşın bahçesinde gördüğüm kumkat inanılmaz güzeldi. Boyu 2m eni de 1,5 m falan üzeri meyve dolu ve üzerinden hiç eksik olmuyormuş.( kıskanmadım dersem yalan olur) acaba dip sürgünlerden alsam tutar mı?
Birkaç aydır baktığım Kumkuat ağacımın üstündeki birkaç meyvesinden 2 tanesinin tadına dün dayanamayıp eşimle baktık :p Bir güzel bir güzeldi ki anlatamam. Umarım gelecek sene daha da bol meyvesi olur. ;)
Afiyet olsun :) Burada hem çok fazla hem çok lezzetli meyveler alacağınıza eminim, Adana'nın iklimi dört dörtlük kumkatlar için.
Biz de meyvelere saldırmak üzereyiz, kıvama geldiler, meyveler eksilmeden son bir fotoğraf çekeyim dedim.
http://www.mehmetsaygin.com/kumkat/kumkat8.jpg
Ooo sayın MSaygın maşallah hepsine, afiyetle yiyin hepsini. Umarım gelecek sene de benimkiler böyle olurlar. ;)
denizakvaryumu
03-03-2008, 12:01
Sn.MSaygin,
bu kamkatların türü nedir?
Sizinkiler tombulca yani bildiğimiz klasik elips meyvesi olanlardan değil, aslında bu tür daha çok talep ediliyor .
Teşekkürler :) Eminim sizikiler de böyle olacak İlkin.
berduray, Bodrum'un ikliminin de çok uygun olduğuna eminim.Ağacı doğru konumlandırıp, iyi baksak bile bir hastalık geliyor, gecikince hepsini kaybedebiliyoruz.Bu sene şansım yaver gitti, umarım seneye sizinki de çok iyi olur.
denizakvaryumu, bahsettiğiniz küre formda olanlar "Fortunella japonica" türü, oval, elips olanlar ise "Fortunella margarita". Yalnız bendekiler de elips olanlardan, dikkat ettim fotoğrafta elips form çok belli olmuyor, bakış açısıyla ilgili sanırım.Ama kürelerden değil, bendeki de "Fortunella margarita".
Bir de ağacın da meyvelerin de durumu iyi, tombulluk ondan :)
Ooo Sayın MSaygın Maşallah ...
Çok güzel formuda meyveleride ...Satılıklar mı ? :)
Keşke saksıda olsaydılar .
denizakvaryumu
03-03-2008, 12:33
Hımmm bu durumda gübrelemenin çok iyi olduğu anlaşılıyor.Elipsler bile küre haline gelmiş :)
Arkadaşlar kamkat deyip geçmeyin Kilosu 58 YTL den satılıyor.
Özellikle şeker hastalarının çok aradığı bir meyve.
Oğuzhan, üşenmezseniz buyrun hep beraber yiyelim :)
denizakvarumu, gübre oranlarına dikkat ettim ama zaman olarak düzenli bir gübreleme yapma şansım olmadı açıkçası.İklim ne kadar sıcak, güneşliyse kumkatın meyve kalitesi o kadar yüksek oluyormuş.
Siz bir uçta ben bir uçtayım.Keşke yakın olsada gelsem.:)
berduray, bahsettiğiniz pahalı ağaçlar, ithal, forumlu özel ağaçlar.Bizim forumda bile 20ytl kadar fiyatlara kumkat ilanları çıkıyor, geriye doğru mesajları tatarsanız göreceksiniz.Farkı, yerli olmaları, formlarının çok düzgün olmaması, henüz küçük ve meyvesiz olmaları.Siz yetiştirmeyi istedikten sonra, böyle bir ağaç alıp 2 yılda o forma, o güzelliğe kendiniz de getirebilirsiniz, mazeretiniz geçersiz yani :)
Günaydın dostlar. Geçenlerde Mavi ada'nın 229 nolu mesajda verdiği şekilde aşşağıda resimlerini gördüğünüz kumkat ağacımın;) meyvelerinden (neredeyse 1 avuç) reçel yaptım.
İşte bu da reçelim. Tadı ve kokusu mükemmel teşekkürler Mavi Ada.
Şimdi gübre verip, mayıs ayında çiçeklenmesini bekleyeceğiz değil mi?
Reçeliniz çok güzel görünüyor. Afiyet olsun. Ben benim ağaçlardan çıkan 1 avuç meyveyi eşimle mideye indirdim. ;) :D Gelecek sene bol meyve alırsam ben de reçeli deneyebilirim.
Gübre olayını ben de merak ediyorum.
Sayın MSaygının 192 ve 196 no'lu mesajlarına bir göz atın baya güzel anlatmış gübre olayını. Sağolsun.
Beyaz Kartal
07-03-2008, 14:35
Sayın MSaygın,
Bir süredir izlediğime göre kamkat ağacı Adana bölgesine uyum saglayabildi. Bende bildiğiniz gibi evde balkonda kamkat yetiştirmeye çalışıyorum.
Acaba bir kaç yaşında Osmaniyede olan mandalina ağaçlarımıza aşılamak istesek bu mümkün olabilir mi? Bu aşılamanın mevsimi ne zamandır. Bu aşılamayı acaba siz yapabiliyormusunuz? **** kayınpederiniz yapabiliyordu sanırım, acaba o yapabilir mi?
Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
merhaba,
Mandalina ağaçlarınız çok büyümüşlerse aşı zor, eski cins o aşıya baskın gelip büyümesine engel olacaktır.En iyisi genç, 1 yaşında yeni bir ağaca aşı yapmak olacaktır.Ya da mandalina ağacının anacından çıkan bir sürgünün büyümesine izin verip ona da aşılayabilirsiniz, sonra diğer dalları kesersiniz.Aslında madem kumkat ağacınız da var, en iyisi denemek :)
Aşı ilkbaharda yapılabilir.
Ben teorik olarak iyi bir aşıcıyım ama pratik sıfır :D
Kayınpederim yapıyor evet ama Osmaniye'de de aşı yapacak birini bulabileceğinizi tahmin ediyorum.Gözünüze çarpan bir fidanlıktan yardım alabilirsiniz.
Aşı gözleri, bir önceki dönemde büyümüş sürgünlerden alınmalı.Yani şimdi baharda yeni sürgünler uzayacak, aşı gözlerini onlardan almayın, bir önceki uzayan sürgünlerden alınacak.
Mümkünse aşı yapılacak genç anaç, aşı gözünü aldığınız dala yakın çapta olmalı.
T göz aşısı kumkatlar için uygun ve oldukça kolay.
Şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=17909) aşılama başlığı var, daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.Yazdıklarımdan başka soracaklarınız olursa onlara da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım :)
Beyaz Kartal
07-03-2008, 20:41
Merhabalar,
Sayın MSaygın,
Verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim. Şimdi ağaçların anaçlarından sürgünleri olup olmadığını ögreneceğim birde ağaçların yaşlarını. Sonra aklıma takılanları sizlere sormaya devam ederim. :)
Tabii birde iş kayınpederimi ikna etmeye bağlı. Çünkü istanbulda evde yetiştirdiğimiz kamkatımızın meyvelerini görünce " Bunlar mı yeniyor kime yeter bunlar" şeklinde yorum yapmıştı. ;)
Yardımlarınız için saolun..
Rica ederim.Yeriniz varsa yeni ağaçlar dikseniz, hem kayınpederiniz kolay ikna olur, hem de aşı konusunda daha rahat edersiniz :)
izzeterisen
08-03-2008, 19:18
Evet okuduğum kadarıyla malesef olmayacaklar. Ama olsun yetiştirip yaşatmak bile yeter bana. Aşılamak gerekiyormuş sanırım ama bunu becerebileceğimi sanmıyorum. Sağlık olsun. Yaşasınlar yeter...
Kumkat tohumundan üretilen bitkilerin ne olduğu konusunda bilginiz var mı?
izzeterisen
08-03-2008, 19:26
Selamlar,
Benim de kamkatım var.
Kamkatın astım hastalığına iyi geldiği yolunda dedikodular duydum. Bahçemdeki kamkat meyvesinden bu nedenle çok isteyen oldu.
Bu konuda bilgisi olan arkadaş var mı?
Kumkat tohumundan üretilen bitkilerin ne olduğu konusunda bilginiz var mı?
Kumkat çekirdekleri türüne doğru, kumkat çekirdeği ekerseniz yine kumkat ağacınız olacak.Ancak meyve vermesi 3-4 seneyi bulabilir.
Astım konusunu ne okudum ne duydum, bilemiyorum.Şeker hastalarının aradığını, yediğini okumuştuk ama onda da bir başka narenciye meyvesinden daha fazla yardımı olacağını sanmıyorum :)
Kumkuat çekirdeği ile ilgili birşey sormak istiyorum. Benim kumkuat ağacının meyvelerinin içinden kocaman çekirdekler çıkıyor. Başka bir tanıdığımın kumkuat meyvelerinde hiç çekirdek yok. Bunun nedeni türü ya da kalitesi ile ilgili olabilir mi?
Merhaba arkadaşlar, kamkat meyvesini topladıktan sonra meyve sapı dalda kalıyor. Bu meyve saplarını kesmelimiyiz.
Selahattin Yılmaz
11-03-2008, 16:04
Size bir zararı yoksa kalsın o kendisi atar.
Teşekkürler Selahattin bey.
Beyaz Kartal
15-03-2008, 16:36
Sayın M.Saygın
Osmaniyede kamkat ve yeşil limon dikmek için karar verildi. :)
Acaba ağaçları nereden almamı tavsiye edersiniz 5 tane falan dikilmesi düşünülüyor. Birde hangi cinsi dikmemi tavsiye edersiniz.
Simdiden saolun..
Bu konuda sizi ileride de çok rahatsız edecekmişim gibi görünüyorum. Simdiden sabrınıza teşekkürler.
Beyaz Kartal beni istediğiniz kadar rahatsız edebilrsiniz, bildiğim kadar yardımcı olmaya çalışırım :)
Ben olsaydım, toplam 5 ağaç hakkım olsaydı, 2 adet oval kumkat, 2 adet Meyer limon, bir de Interdonato (Enterdonat ya da kütdikeni de deniliyor burada) tipi limon ekerdim.Meyer limon daha önce meyve veriyor, o bittikten sonra Enterdonat'ın meyvelerini alırsınız :)
Biz de fidan üretiyoruz ama hazırda satış için fidan yok ne yazık ki.
En doğrusu kendi çevrenizdeki fidanlıklardan temin etmek ağaçları.Kumkatı değil ama limonları Osmaniye'de kolayca bulabilirsiniz.Kumkat içinse sitemizdeki eski ilanları takip edebilirsiniz.
Selamlar,
Yazmayı unuttum, yeşil limon nedir tam bilmiyorum açıkçası.Eğer Lime türlerindense, Osmaniye'de dışarıda kolay kolay yaşatamazsınız Lime çeşitlerini.Saksıda büyütüp, don zamanları iç mekana almak gerekir.
Kumkuat çekirdeği ile ilgili birşey sormak istiyorum. Benim kumkuat ağacının meyvelerinin içinden kocaman çekirdekler çıkıyor. Başka bir tanıdığımın kumkuat meyvelerinde hiç çekirdek yok. Bunun nedeni türü ya da kalitesi ile ilgili olabilir mi?
Benim kumkatım da çekirdekli ama her meyveden illa çekirdek çıkmıyor, bazıları da çekirdeksiz.Tür olarak tamamen çekirdeksiz kumkat türleri var yurtdışında, öyle bir kaynaktan, çekirdeksiz bir cins de olabilir.
Döllenmesi ile ilgili falan olabilir mi acaba, ben de tam bilemiyorum açıkçası ;)
Beyaz Kartal
16-03-2008, 21:28
Yazmayı unuttum, yeşil limon nedir tam bilmiyorum açıkçası.Eğer Lime türlerindense, Osmaniye'de dışarıda kolay kolay yaşatamazsınız Lime çeşitlerini.Saksıda büyütüp, don zamanları iç mekana almak gerekir.
Sayın M.Saygın,
Bilgiler için saolun. Acaba Kamkat ı Çukurova Uni. den bulabilirmiyiz?
Yeşil Limon dediğim evet Lime dı. Dona karşı koruma şansımız olmayabilir. O zaman ondan vaçgeçmemiz gerekiyor gibi.
Teşekkürler..
merhaba,
Tabi kumkatı üniversiteden de bulabilirsiniz ama onlar erken diye dışarıya satışa başlamamışlardı, en iyisi sormak, belki sezonu açmışlardır :)
Selamlar,
hiberix01
09-04-2008, 10:31
Arkadaşlar hepinize merhaba ben de foruma yeni katılıyorum.
Hafta başında Yusuf USTAOĞLU beyden 4 arkadaş Kumkat ve Calamondin aldık şu an Ankarada yaşıyorum ve Ankara şartlarında oda içerisinde mi balkondamı bakmalıyız veya balkon çıkarma zamanı açısından bilgi verebilecek varmı.
Ayrıca gübre konusunda Yusuf bey ayda bir 1 aspirin öneriyor. Sitede ise gübreleme konusu ile ilgili Mehmet SAYGIN bey ve Selahattin YILMAZ bey yorumlarda bulunmuşlar kesinlikle doğru ve faydalı ancak biz anlamayanlar olarak şundan şu kadar şu aralıklarda şeklinde yardımcı olurlarsa çok sevineceğiz. 4 arkadaş da merak içerisindeyiz.
denizakvaryumu
09-04-2008, 11:09
Ben kendi calamondinimi dün balkona çıkardım.Bu tarihten sonra Ankara'da dondurucu soğuk olmaz diye düşünüyorum :)
Gübreleme konusunda en fazla yapılan yanlışlık , bitki hemen gelişsin çiçek açsın diye yapılan aşırı gübre uygulamalarıdır.
Benim tavsiyem bitki bir 15-20 gün kendine gelsin Ankara havasına alışsın sonra da dengeli sıvı gübrelerle (15-15-15) gübreleme yapmanız.
denizakvaryumu haklı ancak ben yine de (15-15-15) gibi dengeli sıvı gübre yerine, azot oranı yüksek, fosfor oranı düşük bir gübre bulabilirseniz onu kullanmanızı tavsiye ediyorum :)
Yani gübre satıcısına böyle sorabilirsiniz ya da bahsedilen 15-15-15 rakamlarınından ilkinin daha yüksek, ikincisinin ise daha düşük olmasına dikkat edin.
Alacağınız gübrenin iz elementler de içermesine dikkat etmeyi de unutmayın.
hiberix01
22-04-2008, 15:08
Kamkat bu tarihden sonra çiçek açarmı, meyve verebilirmi
Kamkat bu tarihten sonra çiçek açar, aslında çiçek açma dönemi şimdi zaten, şimdi ve önümüzdeki yaz.
Ben malesef tüm meyvelerimi, reçel yaparken mahvettim :( Bilmeden reçel yapmaya kalkarsan kendi kendine, olacağı budur tabi :rolleyes:
Reçelden önceki mutlu günlerinde görülüyorlar;
http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-kamkatmeyve2.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-kamkatmeyve1.jpg
Bu arada uzun zaman inat ettim, kumkat demek için ama artık vazgeçip ben de kamkat diyeceğim :)
Ben burdayım diyorlar.:)Reçelide güzeldir .
Sevgili doğa sever dostlarım. Yaklaşık 25 gün önce almış olduğum kumkuatlarım geldiğinden beri hiçbir reaksiyon vermediler. Yani ne yeni bir yaprak verdiler ne bir tomurcuk. Fakat bir tek yaprakta dökmediler. Nerdeyse kendi kendime yapma çiçek **** yapma bitki mi aldım diyecek kadar oluyorum. Fidanlarımı **** fide (bilmiyorum) geldiklerinden 20 gün sonra yani 5 gün önce birini hümik asitli su ile diğerinide 15-15-15 (npk) gübre ile suladım. Kendileri balkonda duruyorlar ve geldiklerinden beri 20c (derece) nin altında kalmadılar tüm gün güneş alıyorlar. Hatta bazen fazlamı güneşe maruz kalıyorlar diye şüphe dahi ediyorum. Aşağıda resimlerini ekledim. Fotoragraflara aldanmayın akşamüstü çektim yani güneş problem değil.
Karaçalı, bir şikayetleri yoksa kendinize dert etmeyin, yerlerine alışıyorlar şimdi onlar :)
Hümik asitli su, NPK gübrenin yerini tutmaz, diğer ağacınızı da NPK gübre ile besleyin.Bir de tam gün kuvvetli güneş alıyorlarsa orada, çok sert güneş gelen saatlerde perde gibi bir şeyle gölgelerseniz daha iyi olur.
Güle güle büyütün.
İkisinede aynı uygulamayı yapmadım. Aslında bir bakıma deney yapıcaktım kendimce hümik asitli olan la 15-15 npk lı olan arasındaki farkı görmek için. Hümik asitle 5 gün önce sulanmış olan npk ile sularsam ağır gelmesinler. Başımıza iş açmayalım sonra :)
Bence de yerlerine alışıyorlar, benim kamkatlarım da geldiğinde yerine alışana kadar, birkaç yaprağını ve meyvesini döktü. Geçen ay 15 gün ara ile sıvı organik gübre verdim. Şimdi baya bir yeni yaprak vermiş durumdalar. Çiçeklenmesini büyük bir merakla bekliyorum. Bu sıcak havalarda susuz da kalmamaları önemli.
keşke resimlerini koysaydınız. Bu formun en sevdiğim tarafı bu resimli paylaşımlar. Başkalarının balkonlarında aynı bitkileri görünce yani benim balkonumdakilerinin aynısını çok keyif alıyorum.
Arkadaşlar, kumkat için çiçek açma ayı galiba ama benimkinde hiç çiçek yok. Ayrıca hala üzerinde bir sürü (genellikle hala yeşil) meyve var. Bu durumla ilgili deneyimi olan varmı? Meyveler tamamen olgunlaşsın diye bekleyecekmiyiz yoksa çiçek oluşması için belli dönemde meyveler toplanacakmı?
izzeterisen
30-04-2008, 19:31
Arkadaşlar, kumkat için çiçek açma ayı galiba ama benimkinde hiç çiçek yok. Ayrıca hala üzerinde bir sürü (genellikle hala yeşil) meyve var. Bu durumla ilgili deneyimi olan varmı? Meyveler tamamen olgunlaşsın diye bekleyecekmiyiz yoksa çiçek oluşması için belli dönemde meyveler toplanacakmı?
Muğlada Haziranda çiçekleniyor (bahçemdekiler)
İç mekanda bilmiyorum.
Sergüzen
30-04-2008, 21:22
Arkadaşlar, kumkat için çiçek açma ayı galiba ama benimkinde hiç çiçek yok. Ayrıca hala üzerinde bir sürü (genellikle hala yeşil) meyve var. Bu durumla ilgili deneyimi olan varmı? Meyveler tamamen olgunlaşsın diye bekleyecekmiyiz yoksa çiçek oluşması için belli dönemde meyveler toplanacakmı?
Benimkiler de daha açmadı. (Bursa) Üzerlerinde bol miktarda meyve var. Geçen sene Mayıs ve Temmuz ayında iki defa açtılar. Geçen sene meyveleri topladım. Bu sene çiçek ve meyveyi birlikte fotoğraflamak istiyorum. Bunun için meyveler çiçek açana kadar kalacak.
sakızcı ciftlik
08-05-2008, 13:06
fidan yokmu satan bunu bende alayım bi tane ya
Fiyatını sormadım ama bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim.
Fuara kadar bekleyemedim, akşam saatinde, Çavuşbaşı'ndaki Cem Botanik'i ziyaret ettim.:p
http://img117.imageshack.us/img117/7026/cembotanik006jm1.jpg (http://imageshack.us)
dün ben de buradaydım. Resimdeki kumkuatların boyları 1.70 civarında ve fiyat 625 ytl, daha küçük boyları da var ve onlar da 350 ve 140ytl diye sıralanıyor.
bir tane 140lık aldım ben de...
Sn Scubat Kumkatınız hayırlı olsun. Sn Sakızcı_ciftlik yurdumuzun en güzel şehirlerinden birinde oturuyorsunuz. Salihli yolu üzerinde bir sürü sera vardı onlarda mutlaka vardır. Hatta ben bu yıl şubat ayında İzmir-Torbalı pazarından (perşembe günleri kuruluyor) 20 YTL 'ye almıştım. Büyük bir ihtimalle hala da vardır, benden söylemesi.
Merhaba arkadaşlar kumkuatın 3 yapraklı bir turunç cinsine aşılandığını duydum; Bu 3 yapraklı turuncun tam adını bilen var mı ?
ÜÇ YAPRAKLI (Poncirus trifoliata)
Kamkat anacı olarak üç yapraklı, özellikle bodurlaştırma özelliğinden dolayı tercih edilmektedir.
bu da benim kamkat:
http://img404.imageshack.us/img404/139/kumkuatlw6.jpg
umarım bir an evvel meyve verir...
Sergüzen
15-05-2008, 09:37
Meyve vermemesi için bir neden yok. Boy pos yerinde. Umarım Haziranda çiçek açar. Kumkat güneşi seviyor. Tam gün güneş alan bir alanda olması daha iyi olur.
Meyve vermemesi için bir neden yok. Boy pos yerinde. Umarım Haziranda çiçek açar. Kumkat güneşi seviyor. Tam gün güneş alan bir alanda olması daha iyi olur.
teşekkür ederim Sayın Sergüzen, aslında orası tam güneş alan bir yer ama Istanbul'da günlerdir hava kapalı :(
Gübre konusunu okuyorum, hatta başlığı (14 sayfa) ikincidir okuyorum ama bu işten az anlayan benim gibiler için durum baya karışık.
-MAP iyidir
-MAP olmaz
-Şeker gübresi iyidir
-Demir takviyesi şart
-aspirinli su iyidir
-hümik asit de lazım
-15-15-15 uygundur
gibi...
bu işin kolayı yok mudur :(
Sn Scubat uzun ömürlü, bol meyveli olur dilerim. Ancak hocalarımız daha iyi bilirler ama saksısı biraz küçük mü acaba?
Sergüzen
15-05-2008, 21:07
bu işin kolayı yok mudur
Selahattin Hocanın 'Gübre Bölümünde' özetlenmiş bir özdeyişi var. Dal-Döl-Bal =Azot-Fosfor-Potasyum. Bunu yorumlayarak kararı kendiniz verin.
Neyin ne kadar eksik olduğuna ancak toprak analizi ile karar verebilirsiniz. Ben benim kumkatıma kış başında elimde olan DAP verdim. Eylül başın da ve Martta da bir miktar koyun gübresi verdim.
Ancak hocalarımız daha iyi bilirler ama saksısı biraz küçük mü acaba?
valla fidanlıktakiler olur dedi..
bir de kışın içeri alacağımdan çok da büyük almak istemedim..
dostlar 3 hafta önce izmit maşukiyeden aldım 50 ytl dedi 30 ytl aldım üzerinde 16-17 adt meyve vardı 2 tanesinide yedim.bugün ise 1 tane çiçek gördüm yeni sürgün vermeye başladı isteyen olursa buradan bakabilirim.
5 Yıldır Ilgimi çekiyorudu Artık üretmeye Başladım. 600 Adetle Başladım Hedefim 6000 çıkarmak Bu Sayıyı. Ama Hakkında Doğru Dürüst Birşey Bilmiyorum.sizlerden Bildiklerinizi Paylaşmanızı Istiyorum.
Artık üretmeye Başladım. 600 Adetle Başladım
Hoş geldiniz... Siz önce, şu 600 adet yetiştiricilik yaptığınız kadarıyla bilgilerinizi paylaşmak istemez misiniz?
ya 600 adet yabani diktim şimdilik bildiğim bunlarım aşlanması gerekdiği bu yaz . evimde yetiştirdiğim birtane var meyvesi ile görselliği gayet güzel fakat budaması reçeli nasıl yapılır ticaret konusu olurdsa nasıl değerlendirilir rn iyi şekilde....
ama ilgine teşekkür malina
Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151&highlight=kumkuat)
Buraya göz attınız mı?
bunlar bilimsel açıklamalar tarlaya girince hiç biri işe yaramıyor.60 yaşında bir amca çakısı elinde harikalar yaratıyor. göz at dediğin yerde konu genelde bulamadım 20 ytl aldım 40 ytl aldım falan filan. bu bitkiyi rizede kendi evimde 2 yıldır saksıda bakıyorum.benim izlenimlerim suyu seven soğuk havayı sevmeyen soğuk havalarda içeri alıyorum o yüzden. meyvesiyle görüntüsü çok güzel,
meyvesini bir yıl üzerinde tutuyor sonrasında eğer dokunulmassa tekrar aynı meyve sulanıyor.1 metre boyunda meyveli saksıda olanı 100 ytl falan ama bulmak lazım tabi. ben bu yüzden üretmeye başladım. beni çevrem zaten ticaret yönümün gelişmişbiri olarak tanır.r
Bu Konuya Kim Ilgi Gösterir Ve Bilmediklerim Hakkında Beni Aydınlatırsa . Ilk Aşladıklarımda Saksıda Meyveli Birtane Hediye Adresine Göndereceğim.
Malina Kumkuat Sana çok Yakın şuanda
Kumkuat konusunun olduğu yerde Yusuf Bey'den 2 adet kumkuat almıştım ben. 284 no'lu mesajda görebilirsiniz resimleri. Alalı 7 ay oldu ama maşallahı var, inanılmaz yaprak verdi. Ayda bir kere sulandırılmış aspirin vermeniz gerekiyor. Bahar başlangıcı ile birlikte ayda iki kere organik gübre veriyorum ben. Bu Ağustos ayına kadar sürecek, kışa girileceği için sonbahar gelmeden kesmek gerekiyor gübreyi. Kışın çok az sulanacak, eğer içeride tutuyorsanız kumkuatınızı toprak kurudukça su verebilirsiniz, yazın ise bol bol su vermeniz lazım yoksa susuzluktan zayıf düşüp solabiliyor yaprakları, haziran'dan itibaren çiçeklenmeye başlıyor. Uygun olduğum bir zaman yeni hallerinin resimlerini çekerim.
Bu arada yanlış anlamayın lütfen, benim 2 tane kumkuatım var yeter bana, bunları belki bilmiyorsunuz diye anlattım.
Saygılarımla ;)
Ilkin Teşekkürler
Aspirin Olayını Tuttum.
Kemal Kutlu
30-05-2008, 20:50
hıım sizdeki normal boydaki kumkuat bunun ticaretini yapabilirsiniz.boya götürmek için tek dal bırakıp taçlandırabilirsiniz.İstanbuldaki bazı marketlerde kg 50-72 lira arası Bende iri kumkuat var en kısa zamanda resimlerini atacagım
izzeterisen
30-05-2008, 20:55
Bu Konuya Kim Ilgi Gösterir Ve Bilmediklerim Hakkında Beni Aydınlatırsa . Ilk Aşladıklarımda Saksıda Meyveli Birtane Hediye Adresine Göndereceğim.
Malina Kumkuat Sana çok Yakın şuanda
2004 yılında kamkat üretmek amacıyla 25 turunç aldım, 40 tane turunç ta kendim yetiştirdim. 2007 ilkbahar-2007 sonbahar ve 2008 ilkbaharda 3 kere aşılama yaptım, ama bu zamana kadar tutturduğum aşının sayısı 7 sadece 7, onlar da filiz sürerse.
Meslek yüksek okulunun öğretim üyesi olan arkadaşlar üretimde en büyük sorunun, gözlerin köşeli olmasına bağlıyorlar. gözler köşeli olduğu için aşılamada başarıyı % 20 olarak söylüyorlar. Ben bu başarı oranına da ulaşamadım. Ve en sonunda tutmayanların hepsini söktüm ve attım, vazgeçtim üretmekten. Aşılama konusunda iyi değilseniz iyi bir aşıcı buln kendinize, tutan aşıya bakmak nasıl olsa mümkün olur.
İyi günler.
Kemal Kutlu
01-06-2008, 22:57
köşeli aşı hiç o kadar da saglıklı değil en iyisi üçgen aşı
Aşı Konusunda % 90 Başarı Yakalamış Bir Amcamız Var Zaten Rizede üstüne Yok. Yanlız Turunç Açılayarak Yapılan Kumkuat ömrü Uzun Olmadığı Konusunda Duyum Aldım.
En Sağlıklı Yabani Diken Olarak Söylendi Bana. Aşı Işi Bana Kalsa 600 Taneden 3 Tane çıkarırım Bınun Farkındayım . Ilginize Teşekkürler
Kumkuat konusunun olduğu yerde Yusuf Bey'den 2 adet kumkuat almıştım ben. 284 no'lu mesajda görebilirsiniz resimleri. Alalı 7 ay oldu ama maşallahı var, inanılmaz yaprak verdi. Ayda bir kere sulandırılmış aspirin vermeniz gerekiyor. Bahar başlangıcı ile birlikte ayda iki kere organik gübre veriyorum ben. Bu Ağustos ayına kadar sürecek, kışa girileceği için sonbahar gelmeden kesmek gerekiyor gübreyi. Kışın çok az sulanacak, eğer içeride tutuyorsanız kumkuatınızı toprak kurudukça su verebilirsiniz, yazın ise bol bol su vermeniz lazım yoksa susuzluktan zayıf düşüp solabiliyor yaprakları, haziran'dan itibaren çiçeklenmeye başlıyor. Uygun olduğum bir zaman yeni hallerinin resimlerini çekerim.
Bu arada yanlış anlamayın lütfen, benim 2 tane kumkuatım var yeter bana, bunları belki bilmiyorsunuz diye anlattım.
Saygılarımla ;)
Asprin ne kadar veriyorsunuz. Ne kadar suya kaç adet? Asprinler Kaç mg lık ?
1 litre suya 1 adet aspirin atıyorum.
izzeterisen
03-06-2008, 09:45
köşeli aşı hiç o kadar da saglıklı değil en iyisi üçgen aşı
Sorun, göz alınacak genç dalların köşeli olması, alınan gözün bu yüzden düzgün olmaması, sonuçta da aşı tutumunun az olması.
Kastettiğim konu buydu.
1 litre suya 1 adet aspirin atıyorum.
Teşekkür ederim.Denicem.
aşının üzerinden kaç sürgü uzatmak doğr acaba.
**** nasıl uzatılırsa nasıl bir şekil alır acaba.
ben topak gibi olmalarını istiyorum.
acil budama ustası aranıyor...
aspirin büyük aspirin dimi...
kurutmayalım kumkuatları.
sonra biri çıkıp çocuk aspiriniydi ne yaptın demesin...
Konuyu asıl kamkat başlığı ile birleştirirsek iyi olur diye düşünüyorum.
[QUOTE=MSaygin;244653]Konuyu asıl kamkat başlığı ile birleştirirsek iyi olur diye düşünüyorum.[doğru aslında ama ben nasıl yapacağımı bilmiyorum yardımcı olunursa sevinirim.
theend, siz yapamazsınız, forum yöneticileri taşıyabilirler.Yakında hallederler sanırım.
Bu arada kamkatın aşı tutma oranının düşük olduğu doğru, bir çok üretici de yapmayı bırakmış o yüzden ama yapılmayacak gibi de değil.Biz geçen sene yaptığımız aşılarda %80-90 tutma oranı yakaladık, klasik t göz aşısı yapmıştık.Aşının tutması için dikkat edilmesi gereken noktalar var ve bunlar forumda daha önce konuşuldu, aramayla ulaşılabilir.
Evet Onlara Ulaştım Yanlız Bu Formu Açtıktan Sonra...
Site Yöneticilerine Sesleniyorum Kamkatla Birleştirin Bu Formu....
Benim kamkat ağaçlarından birisi çiçeklenmeye başladı. Diğerinden ses yok henüz. Bir soru soracağım. Çiçeklenme aşamasında ne sıklıkla su verilmeli. Çok su verilirse çiçeklerini döker diyorlar. Her çiçek meyve olmaz diyorlar. Ne yapılması gerekiyor acaba?
Benim kamkat ağaçlarından birisi çiçeklenmeye başladı. Diğerinden ses yok henüz. Bir soru soracağım. Çiçeklenme aşamasında ne sıklıkla su verilmeli. Çok su verilirse çiçeklerini döker diyorlar. Her çiçek meyve olmaz diyorlar. Ne yapılması gerekiyor acaba?
ağaç aynı oranda su istiyor 4 yıldır yetişdirdiklerimde gözlemlediğim. senin önerdiğin aspirin benim kumkatların boy atmasını hızlandırdı. bu ağaç güneşide çok seviyor.bebek gibi seviyorum onları anlamayan güler bana.
birde topraklarına çürütülmüş çay tozu koyuyoruz saksıdaysa özellikle üst kısımlarına sebep hem toprağı yumuşatıyor hemde üst kısımlarındaki ot yabancı bitkilerin büyümesini önlüyor geciktiriyor.çürütülmüş çay tozu rizede var dışarda olmaz tabi ama hakikaten gördüğüm en iyi gübre...
Sergüzen
06-06-2008, 20:52
Benimki de tomurcuklanmaya başladı. Önümüzdeki hafta çiçeklenir. Şu anda üzerinde 22 ad. meyve var ve tomurcuklandı. Çiçekler açınca, çiçek-meyve li fotoğrafını ekleyeceğim. Bugünlerde yaprak ve gövde üzerinde çok dikkatli bakınca görebileceğimiz mikroorganizmalar var. Bunlar çoğalınca yapraklar üzerinde ballıca ? ya neden oluyorlar ve bitkiyi de üzüyorlar. Bitkilerinizi iyi bir kontrolden geçirmenizi öneririm. Sulamaya ayni sıklıkla devam ediyorum.
Her çiçeğin meyve olmaması normal, aksi takdirde meyveler boncuk kadar olurlar.
Kemal Kutlu
08-06-2008, 20:45
ben 100 tane iri kumkuat 25 tanede normal kumkuat'ı Turunça aşıladım
100 tane iri kumkuat'dan 82'si tuttu.
25 tane normal kumkuat'dan 25 net tuttu ben o kadar da prof. değilim
100 tane iri kumkuat dan 18'i neden öldü : )) aşı bandını sarmayı unutmusum :DDDDDD
bluecrop
08-06-2008, 22:17
merhaba TropikSera
iri kamkatla normal kamkat arasındakı fark sadece meyve ebatından mı kaynaklanıyor? yoksa meyve dönemi, verim .v.s farklılıklar da var mı?
Sergüzen
10-06-2008, 20:32
Ayni anda meyve ve çiçek.
Çok güzel maşallah.Güzel bir göz şöleni.Pek leziz görünüyorlar.:)
Süper, ben de saksımda ki kumkatımın fotoğrafını ekleyecektim. Ama artık eklemem. Size bir nazar boncuğu göndereyim bari.
Benim kamkat ağaçlarından birisi çiçeklenmeye başladı. Diğerinden ses yok henüz. Bir soru soracağım. Çiçeklenme aşamasında ne sıklıkla su verilmeli. Çok su verilirse çiçeklerini döker diyorlar. Her çiçek meyve olmaz diyorlar. Ne yapılması gerekiyor acaba?
İlkin toprağın biraz kurumasına izin verin, üstten 3cm. kadar kuruduğunda sulayabilirsiniz.
merhaba,
Daha önce kamkat ve evde yetiştirebileceğimiz turunçgil ağaçlarının gübrelenmesi ile ilgili yazışmalarımız olmuştu.Ben dengeli bir NPK gübresinden ziyade Azot oranı çok yüksek, fosfor oranı düşük ve ikisinin arasında bir potasyum değeri olan gübre önermiştim.En ideal oran da 5-1-3 oranıdır ama bu oranda hazır bir gübre bulmak zor, kendimiz karıştırmalıyız.
Geçen gün istediğim oranlara yakın değerde, ayrıca Bor, Mangan ve Çinko ilavesi olan bir gübre buldum, oranı 27-9-18.Mangan ve çinko, turunçgillerde en çok ihtiyaç duyulan elementlerden.
Firma Biolchim (http://www.biolchim.com/), ürün Spray Dunger 312 (http://www.biolchim.com/db/Speciali/Fitoregolatori/Spray_Dunger_312.pdf). 15 günde bir yapraktan yapacağınız bir uygulama ağaçlarınıza çok iyi gelecektir.
izzeterisen
11-06-2008, 14:37
http://www.toros.com.tr/turkce/ug_gubreyap.asp
Arkadaşlar bu siteyi inceleyin, eğer istediğiniz oranlarda bir gübre hazırlamak isterseniz ve oranlarını, elinizde bulunan gübreleri yazarsanız bu konuda yardımcı olabilirim.
İlkin toprağın biraz kurumasına izin verin, üstten 3cm. kadar kuruduğunda sulayabilirsiniz.
Çok teşekkürler MSaygın, 2 günde bir parmaklarımı toprağa daldırıp bakıyorum toprağın durumu ne diye, nem azalmışssa biraz biraz su veriyorum. Bir kamkat'ım çiçek veriyor ama diğerinden ses yok hala, bakalım neler olacak. Çok teşekkürler tekrar ilginiz için.
kamkat fidanı 100 kadar mevcut meyveli 3 yasında
30 ytl:
05364213221
05423192640
Sergüzen
16-06-2008, 20:46
kamkat fidanı 100 kadar mevcut meyveli 3 yasında
30 ytl:
05364213221
05423192640
Clamondin de var mı?
bu da benim kamkat:
http://img404.imageshack.us/img404/139/kumkuatlw6.jpg
umarım bir an evvel meyve verir...
benim ekte görülen kumkatta ilginç gelişmeler var. Yapraklanma en az 2 kat arttı, fakat topu topu 2 cicek acti ve 2 gunde dustu cicekler. Bende saksı dibindeki cam guzellerinin buna sebep olabileceğini düşündüm ve geçen gün çıkarttım onları. 15 gunde bir (yeşil yapraklı bitkiler için olan) sıvı gübre veriyorum (cicek costuran marka). Agacin buyumesinden cok meyveli olmasini istiyorum. Hata mı yapıyorum acaba?
Bence bi sorun var gübre tercihinizde . Yeşil yapraklı bitkiler çiçek açmayan salon bitkileri için olan gübre veriyorsunuz . Yani azot yoğunluklu gübre verdiğinizden oluyor. Çiçekli bitkiler için olanı sanırım daha uygun olacaktır.
bundan ben de şüpheliydim, sıvı gübrenin açıklamalarında npk oranına baktım ama üçü de hemen hemen eşit gibiydi. çiçek için olandan alırsam meyve konusunda sıkıntı yasarmıyım? Cunku benim istediğim çiçekten çok meyve. (yorumunuz için de ayrıca teşekkürler)
Çiçek açan kamkatım meyve verir gibi oldu sonra da kahverengi renge dönüştü meyveleri. 2 günde bir toprak kurudukça su veriyordum ama yetmedi sanırım. 2. kamkatım da halen çiçek açmadı...
Sergüzen
24-06-2008, 18:51
İki günde bir su fazla. Suyu daha seyrek verin. İkinci kamkatınız için endişe etmeyin, temmuzda da çiçek açabilir. Benim bir kamkatım çiçeklerini döküp meyveye döndü. Diğerinde hiç bir hareket yok. Fakat çiçek açacak.
Bak. mesaj 447
bundan ben de şüpheliydim, sıvı gübrenin açıklamalarında npk oranına baktım ama üçü de hemen hemen eşit gibiydi. çiçek için olandan alırsam meyve konusunda sıkıntı yasarmıyım? Cunku benim istediğim çiçekten çok meyve. (yorumunuz için de ayrıca teşekkürler)
Vallahi bence çiçek demek meyve demek. En azından çiçek olması meyve yapması anlamına gelir. Çiçekler meyveye dönüştüğünden. Çiçek içinde yanılmıyorsam işin ehlileri daha iyi bilir fosfor oranı yüksek olmalı diye düşünüyorum.
İki günde bir su fazla. Suyu daha seyrek verin. İkinci kamkatınız için endişe etmeyin, temmuzda da çiçek açabilir. Benim bir kamkatım çiçeklerini döküp meyveye döndü. Diğerinde hiç bir hareket yok. Fakat çiçek açacak.
Bak. mesaj 447
Dediklerinizi uygulayacağım ama bu sıcaklarda susuz kalması da tehlikeli değil mi? 2 günde bir su vermeme rağmen kurudu meyveleri. :(
Sizinki de süpermiş maşallah...
Sergüzen
25-06-2008, 12:13
Tamamen susuz bırakın demiyorum. Daha seyrek ve daha az sulama. Toprağı çamur haline getirmeyin. Ayda bir gübre de verirseniz (şu an MAP veya DAP olabilir) bitkiniz sevinir. Kumkuat güneşi çok seviyor. Bütün turunçgiller gibi. Yaprak arkalarını ve gövdeyi dikkatli bir gözle kontrol edin. Kabartılar şeklinde zararlılar olabilir. Ben benim ağaçların yapraklarını tek tek temizledim. Bu zararlılar fotoğrafta net çıkmadıkları için resim ekleyemiyorum.
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler, ben de 1-2 tane böcek yakaladım yapraklarda temizledim tek tek, çiçek açma zamanı ilaçlama yapsam zararı olur mu bilginiz var mı?
Kemal Kutlu
27-06-2008, 21:43
bu kamkat karaborsa : ))) diğer kamkatlara göre bol sulu acı değil yumusak ve süper tatlı normal kamkat dan 4-5 misli büyük olabiliyor.Buda bakıma baglı tabi
Resimleri Aşagıda İlgilenenler bana Özel mesaj atabilirler .
Sevgiler ...
Bir arkadaşımın verdiği benim kumkata benzettiğim ağaççık gerçekten kumkat olabilirmi acaba.
http://img397.imageshack.us/img397/6272/23qu6.jpg (http://imageshack.us)
Eğer kumkatsa aşılı değil, bu durumda aslında bir kumkat sayılmıyor. Bu durumda sizce ne yapmalıyım. Biraz karışık mı oldu ne :(
velveteen
11-07-2008, 21:56
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=258033
Bu başlığın tamamına yakınını okumama rağmen bana yardımcı olabilecek bir bilgiye ulaşamadım. Kamkat hastalıkları konusunda bilgisi olan varsa, üstteki linkdeki soruma yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler..
Tropiksera Mutlu Bey'den aldığım İri Kumkuat yerine alışmaya başladı.İlk geldiğinde bitki sitrese girdi.Üstündeki meyveleri bir çoğunu döktü.İki adet meyve duruyor.Fındık büyüklüğüne geldi.Ve yeni çiçekler açmaya başladı.Sanırım yerini sevdi.İnşallah meyvelerin tadına bakma şansım olur.Formu çok güzel.Almak isteyenlere tavsiye ederim.Yerine çabuk adapte oluyor.
Kemal Kutlu
12-07-2008, 20:18
Syn Oguzhan bey elbbete sizi Mutlu etmek bizim görevimiz O iri kumkuat diğer kumkuatlardan farklı cok talı ve etlidir.Strese girmesi topraga adapde olmasını mana ediyor *** güzel meyveleriniz olur saygılarımla..
Kemal Kutlu
12-07-2008, 20:24
resim 1 deki resim cok vahim *** kuruma aşı gözüne kadar inmemiştir.Eger aşı gzüne kadar kuruduysa bunda yapabilicek bir şey yok :(
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=258033
Bu başlığın tamamına yakınını okumama rağmen bana yardımcı olabilecek bir bilgiye ulaşamadım. Kamkat hastalıkları konusunda bilgisi olan varsa, üstteki linkdeki soruma yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler..
denizakvaryumu
14-07-2008, 08:17
Kamkat deyip geçmeyin bu hafta markette kilosu 90 YTL den satılıyordu.
Kemal Kutlu
14-07-2008, 22:34
Bende Baslayacagım Seneye 1 dönüm İri Kamkat Yapmayı Düşünürüm normal kamkatın kg 'si 90 lira ise buda bence 150 lira olur :)
Emine Aktaş
14-07-2008, 22:53
resim 1 deki resim cok vahim *** kuruma aşı gözüne kadar inmemiştir.Eger aşı gzüne kadar kuruduysa bunda yapabilicek bir şey yok :(
Konu ile ilgili çözüm önerisini;http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=258033 sayfasında açıkladım.Umarım yardımcı olabilirim.;)
denizakvaryumu
15-07-2008, 08:36
Bende Baslayacagım Seneye 1 dönüm İri Kamkat Yapmayı Düşünürüm normal kamkatın kg 'si 90 lira ise buda bence 150 lira olur :)
İri kamkat bence satılmaz, çünkü küçük kamkatı özellikle şeker hastaları kabukları ile tükettiğinden talep fazla...Üretim az olduğundan kg ı 90 YTL ye satılıyor.
Kemal Kutlu
15-07-2008, 22:28
Sevgili deniz akvaryumu İri kumkuat ile Normal Kumkat arasında bi fark yok sadece İri ,Yumusak,Etli ve tatlı Onuda Kabugla Yiyiyorsun bunuda kabugu ile Tüketiyorsun
Kemal Kutlu
15-07-2008, 22:32
Birde Üretimi az Değil Veritanın Çukurova-Seyhan Bölgesinde adamlar dönümlerce yapıyor.Kimse Ne oldugunu Bilmediğinden Fiyatı bu kadar pahalı.
Benim 2 adet kumkuatım bu ara inanılmaz çiçek patlaması yaşıyor, umarım bu sefer meyve oluşumu güzel olur...
Kemal Kutlu
16-07-2008, 17:14
Olur tabi İlkin arı gelmezse bile inadına meyve tutar.
denizakvaryumu
16-07-2008, 19:19
Fazla sularsanız çiçeklerini döker...
Kemal Kutlu
16-07-2008, 20:33
Bunun Cok Fazla Sulama İle İlgisi Yok Tamamen psikolojik bir durum Benım İri Kumkuat diğer Narenciye Çeşitleri Hergün Fazla Fazla Sulanıyor Ne Çiçek Döken var nede meyvesi dökülen
Bu sabah baktığımda kuruyan çiçeklerin arkalarında yeşil yeşil meyve oluşumları başlamış ;) Çok sevindim. Ben toprağa bakıyorum kuruluğa yakın bir hafif nemlilik varsa biraz su veriyorum. Bu Adana sıcağında sulamamak onları hemen kurutuyor, teşekkürler bilgiler için.
Kemal Kutlu
17-07-2008, 21:24
****** Sayın ilkin narenciye çiçek döneminde susus bırakılırmı.Cok su verirsek Çiçeklerini dökermiş cok mantıksız.Bitkiyi Strese sokmaya hakkımız yok.
artangül
20-07-2008, 11:50
Geçen sene bir tane kumkuat aldım.Üzerinde 15-20 adet meyve vardı.Güneş alan balkonuma koydum , kışın soğuk günlerde içeri aldım.Bu sene de 15 kadar meyve var. Şu anda saçma tanesi kadar.Susuz bırakmamaya çalışıyorum.
Lonicera
20-07-2008, 13:09
Arkadaşlar benim kumkuat da acayip çiçek açıp meyve verdi.Ancak yaş ve boy itibarıyla fidan daha çok küçük.Bitki kendisi bazı meyveleri dökecektir mutlaka.Fazla sayıda kalırsa seyreltmemiz gerekir değil mi?Mesela şu an yaklaşık olarak 50 adet meyve var üzerinde.Fidan boyu 30-35 cm. civarında.En fazla 10 adet bırakmak uygun olacak mıdır,yoksa daha da mı azaltmalıyım?
Kemal Kutlu
20-07-2008, 21:12
sayın lonicera eger agacın büyümesini istiyorsanız meyvelerini koparın.Yok ben illaki meyve yemek istiyorum derseniz bırakın kalan sağlar bizimdir diyelim. saygılar..
Sayın lonicera aynı durum bende de var, ağaç boyu 30 cm kadar üzerinde 50 civarı çiçek var, çiçekler kururken içlerinden yeşil meyve oluşumları başlıyor bence de çiçekleri ellemeyin, çiçek olsun diye dört gözle bekliyoruz zaten kıyılır mı onlara. Ağaca ağır gelirse zaten kendisi döker onları... Ben hiç ellemiyorum. ;)
berduray
21-07-2008, 16:52
Benim kamkatım çok güzel çiçeklendi,çiçekler geçti ama meyveler küçücük kaldı ve kurudu.
Gübre eksikliği olabilir mi diye düşündüm ama, satın aldığım yer toprağa yavaş karışan gübreden koyduklarını, 2 sene bu toprakla idare edeceğini söyledi.
Öğleden günbatımına dek güneş görüyor,aşırı sıcak etkilemiş olabilir mi?Turunçgiller güneşi sever diye bildiğimden güneşe koymuştum.
Sulamayı da 2-3 günde bir yapıyorum,bu bilgiler ışığında sorun ne olabilir acaba?
Bilgisi, tecrübesi olan dostlarım payşalabilirler mi?
Lonicera
21-07-2008, 18:05
Sayın lonicera aynı durum bende de var, ağaç boyu 30 cm kadar üzerinde 50 civarı çiçek var, çiçekler kururken içlerinden yeşil meyve oluşumları başlıyor bence de çiçekleri ellemeyin, çiçek olsun diye dört gözle bekliyoruz zaten kıyılır mı onlara. Ağaca ağır gelirse zaten kendisi döker onları... Ben hiç ellemiyorum. ;)
Sn ilkin,
Ben de çiçeklerini koparma taraftarı değilim ama meyvelerin de nohut büyüklüğünde kalmasını istemiyorum doğrusu:(.Çiçeklerin bir kısmı kendiliğinden dökülecektir zaten.Neyse ,iyi ki 2 tane kumkuat fidanı almışım,diğerinde meyve daha az.Sonucu bizzat görebilirim heralde.:rolleyes:
Kemal Kutlu
21-07-2008, 20:29
syn berduray kamkatınızı eger saksısı küçük ise büyütün biraz demir,çinko,patasyum ile besleyin.Sağlıcakla...
berduray
21-07-2008, 21:10
Saksısı boyuna göre iyi ama gübrelemeye geçsem marka olarak ne öneririsiniz, bu konuda tamamen çaylağım da...
Çok teşekkürler.
Ben de organik gübre var, çiçeklenme döneminde gübre verilmemesi gerek diye okumuştum, meyve oluşumundayken gübre verilebilir ama değil mi?
Kemal Kutlu
23-07-2008, 20:39
Evet verilebilir 2 cins Gübre var 1.Yapraktan Verilen Besi (Sprey) 2.Toprakdan Sıvı **** toz.saygılar
Kemal Kutlu
23-07-2008, 20:48
Sayın Berduray Ben Doktar TarımSa (DRT) Markalarını Kullanıyorum Gayet Kaliteli Ve güzel.Siz Demir+Çinko+Potasyum (Nitrat) Adlarını Söyleyin onlar Size Yardımcı Olurlar. Saglıcakla..
Evet verilebilir 2 cins Gübre var 1.Yapraktan Verilen Besi (Sprey) 2.Toprakdan Sıvı **** toz.saygılar
Çok teşekkür ederim...
berduray
24-07-2008, 10:48
Sayın Berduray Ben Doktar TarımSa (DRT) Markalarını Kullanıyorum Gayet Kaliteli Ve güzel.Siz Demir+Çinko+Potasyum (Nitrat) Adlarını Söyleyin onlar Size Yardımcı Olurlar. Saglıcakla..
Hemen bu gübreden temin edeceğim bilginizi aktardığınız için teşekkür ederim, güneş konusunda ne diyorsunuz öğleden akşama dek tam güneş görüyor, acaba yarı gölge bir yere mi almalıyım?
Meyve bağlayamadan dökülme sebebi fazla sıcaktan olabilir mi?
Bodrum sıcağı yani sanırım tam güneşte 50 dereceyi geçiyor ( derece patladı da...)
Turunçgiller de sıcağı sever diye ellemedim.
Ne yapmalıyım?
Kemal Kutlu
25-07-2008, 20:29
Sayın Berduray Narenciyenin Besini Güneştir.Siz Sadece Toprağını Kurutmayın Yeter. Saglıcakla..
berduray
25-07-2008, 22:43
Çok yardımcı oldunuz, vakit ayırdınız, saygılar.
Arkadaşlar,
Benim kumkat da kendine geldi. Yanlız ilginç olan toprağa çok yakın iki yerden taze dal yaptı, yapraklar falan da tepedeki yapraklara hiç benzemiyor, hem iri hemde şekli farklı.
http://img510.imageshack.us/img510/5866/filizvt3.jpg
sizce de normal mi bu?
Aşılı olan bölgenin altından dal çıkmış ise maalesef bu kumkuat olmayacak, benim de aşılı yerin altından bazen narenciyeye ait dallar çıkıyor, onları kesiyorum oradan.
Aşılı olan bölgenin altından dal çıkmış ise maalesef bu kumkuat olmayacak, benim de aşılı yerin altından bazen narenciyeye ait dallar çıkıyor, onları kesiyorum oradan.
o zaman ben de keseyim...biraz bekleyip izlesem ne çıkacak diye zararı olur mu?
Bende kumkat yerini değiştirdim.Tam gün güneş alan cam önüne koydum.5-6 gün sonra yeni filizler vermeye başladı.Güneşi çok seviyor.
Kemal Kutlu
06-08-2008, 20:34
Sevgili scubat Aşı altında Turunç Filizleri Onlar, onları Dibinden Kesiniz Yoksa Bitki Gücünü Çıkan Turunç Filizlerine verir.
Sevgili scubat Aşı altında Turunç Filizleri Onlar, onları Dibinden Kesiniz Yoksa Bitki Gücünü Çıkan Turunç Filizlerine verir.
hemen keseceğim, teşekkürler
Kemal Kutlu
08-08-2008, 20:10
Rica ederim Görevimiz...
2 tane olan Kumkuat ağaçlarımdan bir tanesinin resmini paylaşmak istedim. 50 den fazla çiçek açtı, şuan üzerinde 15 civarı meyve var. Ağaç boyu 30cm olduğu için meyveleri büyütmeğe gücü yetmedi sanırım. Bir de yapraklara ne zaman su sıkmaya başlayabilirim, balkonda durduğu için dışarıdan gelen toz yaprakların üstünde birikiyor, çiçek açma zamanında da spreyle su fısfıslayamadım çiçekler dökülmesin diye, gerçi hala çiçek tomurcukları da vermeye devam ediyor. Ne olacak bu garibimin hali bilmiyorum... :rolleyes:
Kemal Kutlu
11-08-2008, 19:44
Tabi Sprey Sıkabilirsiniz.Çiçek Zamanında 15 tane Meyve Tuttu ise Cok Güzel Ama Çiçeklenme ****** Devam Edecek.
denizekin
16-08-2008, 12:40
ankarada kamkat satan yer var. karşıyaka mezarlığı karşısındaki seralarda bulabilirsiniz. ben de orada satın aldım. eğer isterseniz aldığım yerin telefonunu adresini verebilirim. çok da ilgililer, bilgi için kartlarını aldım arayıp sorduğumda yanıtsız bırakmıyorlar...
FarukTUNCA
22-08-2008, 09:21
Selamlar;
Belli bir süredir takip ettiğim forumdan sonra bende bir kamkat edindim.:p 50 cm boyunda, 35 adet meyve var üzerinde. :p Çiçeklenmeye devam ediyor. :p En kısa zamanda fotoğraflarını çekip paylaşacağım sizlerle.
Kolay gelsin herkese...
erbileren
23-08-2008, 14:48
arkadaşlar benim resimdeki gibi bir kamkatım var
http://img98.imageshack.us/img98/1099/resim001xi7.jpg
tam çiçek açmayacak derken çiçekte patlama yaşadım :rolleyes:
ancak şu an şöyle bir sorunum var
http://img80.imageshack.us/img80/5687/resim003dk5.jpg
çiçekler iyi güzel açıyor ama 2 gün geçmeden dökülüyor. Bunun nedeni ne olabilir ya da normal bişey mi? Kamkatı geçen sene aldığımda meyvesi üzerindeydi o yüzden çiçek dönemini göremedim yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Kemal Kutlu
23-08-2008, 19:51
Güneş Güneş Güneş.Birde 18+18+18 ile Besleyin
denizekin
23-08-2008, 21:54
selamlar;
benim kumkatımda yapraklar bi tuhaflaştı, yardıma ihtiyacım var sanırım. Kumkatımın yapraklarında beyaz beyaz lekeler var, sanki tuzlu su sıkılmış da kurumuş gibi üstünde. ne yapmalıyım :(
Güneş Güneş Güneş.Birde 18+18+18 ile Besleyin
Siz hangi aralıklarla gübreliyorsunuz?
Kemal Kutlu
24-08-2008, 19:57
2 ay da bir Toprakdan 14 günde Bir Yaprakdan
benim kumkat da coştu..ilk çiçeklenme, meyvelenme derken ikinci çiçek patlaması da başladı..
yanlız sorunum şu ki 15 gün tatile gidiyorum..Gitmeden 1.5 litre suya boğsam, gelene kadar kaç defa birisinin gelip sulaması gerekir acaba? Kocaman da ağaç, birisine bırakamam...
15 gün tatile gidiyorsanız havaları bilemem ama susuz kalmaması gerekir. Haftada 2 kere biri gelse bolca sulasa yeter bence ama havalar serinlerse çok sulamaya gerek kalmaya bilir ama kontrol etmeniz gerekiyor. Ben gün aşırı suluyorum Adana çok sıcak çünkü, bir sulamazsam meyveler oluşmuyor kuruyor, oluşan meyveler kendini yere atıyor. Su şart o yüzden.
Aynen Sevgili İlkin'e katılıyorum.Susuz kalmamalı.Suyu çok seviyor.Susuz kalırsa meyveler kuruyor.Çiçeklerde meyve tutmuyor.Bu ara havalar çok sıcak.
Saksıyı büyük leğen içinde suya koyabilirsiniz.Sanırım 15 gün idare eder.
Hüseyin Ovak
27-08-2008, 12:44
benim kumkat da coştu..ilk çiçeklenme, meyvelenme derken ikinci çiçek patlaması da başladı..
yanlız sorunum şu ki 15 gün tatile gidiyorum..Gitmeden 1.5 litre suya boğsam, gelene kadar kaç defa birisinin gelip sulaması gerekir acaba? Kocaman da ağaç, birisine bırakamam...
Sayın scubat;
Tatile giderken (1 litrelik **** yarım litrelik) plastik su şişelerinin kapaklarında delikler açarak kumkat'ınızın dibine yerleştiriniz...damlama sulama sistemi gibi toprağı sürekli nemli tutacaktır...Bu şekilde sorununuzu çözebilirsiniz..Saygılar..
Hüseyin Ovak
27-08-2008, 12:49
selamlar;
benim kumkatımda yapraklar bi tuhaflaştı, yardıma ihtiyacım war sanırım. Kumkatımın yapraklarında beyaz beyaz lekeler var, sanki tuzlu su sıkılmış da kurumuş gibi üstünde. ne yapmalıyım :(
Sayın denizekin;
Kumkatınızı B5A organik sıvı gübre ile gübrelemenizi öneririm..Kısa zamanda çözüm olacaktır...Saygılar...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.