PDA

View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12

Nariel
19-07-2009, 22:21
Benim kamkat 30-40 tane meyve döktü:( Üzerinde çok az kaldı.. Sulamayı başta biraz az yapıyordum, sonra normale döndürdüm ama meyve dökülmelerine engel olamadım. Bir de fırtınaya maruz kaldı, bundan dolayı da dökülmüş olabilirler mi?

-OGUZHAN
20-07-2009, 14:26
Sevgili Kamkat dostları
ben hem yeni kamkat sahibiyim hemde yeni üyeniz .Herkese selamlar.

didem erdinç
21-07-2009, 20:38
merhaba arkadaşlar. sizce bu yapraklar normal mi? :( bildiğim kadarıyla kamkatların yaprakları küçük oluyor ama benim yeni çıkan yapraklarım küçük değil.Sürekli yeni yaprak filizleri veriyor ama çiçek yok!2 ayda yaklaşık 30,40 cm uzadı.Ne yapabilirim?Bol azotlu gübrelerin iyi geldiği,bolca çiçek açtırdığı söyleniyor doğru mudur?

didem erdinç
21-07-2009, 20:44
Sizce budama işlemi yapsam mı?Bu zamanda budama yapılmasının sağlıklı olmadığını okudum.Hangi ayda yapılabilir?En önemlisi nerelerden budarsam güçlenir?lütfen yardım

Romantik
21-07-2009, 21:06
Benim kamkat 30-40 tane meyve döktü:( Üzerinde çok az kaldı.. Sulamayı başta biraz az yapıyordum, sonra normale döndürdüm ama meyve dökülmelerine engel olamadım. Bir de fırtınaya maruz kaldı, bundan dolayı da dökülmüş olabilirler mi?

Sayın Nariel,

Bitki çok çiçek açar ama bunlardan hepsi meyveye durmaz, bunları zaten belli nedenler yüzünden döker.
Saydığınız sebeblerden hepsi de meyve dökülmesine neden olmuş olabilir.

kopshtar
21-07-2009, 23:05
Benim kamkat 2 hafta aradan sonra tekrar çiçek açmaya başladı. Umarım eski meyveleri dökmez. Birlikte çok güzel bir görüntü oluşturdular :)

cey_cey
21-07-2009, 23:16
sn kopshtar kamkatınız çok güzel durumda yeni çiçeklerdende mutlaka meyve alacaksınızdır

maki01
21-07-2009, 23:55
Sayın Romantik,
Benim kamkat çok minik. Bu haliyle meyve besleyebilir mi? İncecik bir dalda 5 tomurcuk var, taşıyamayacak gibi sanki.

didem erdinç
22-07-2009, 09:14
Sayın romantik, engin bilgilerinizle banada ısık tutar mısınız?

Romantik
22-07-2009, 09:24
merhaba arkadaşlar. sizce bu yapraklar normal mi? :( bildiğim kadarıyla kamkatların yaprakları küçük oluyor ama benim yeni çıkan yapraklarım küçük değil.Sürekli yeni yaprak filizleri veriyor ama çiçek yok!2 ayda yaklaşık 30,40 cm uzadı.Ne yapabilirim?Bol azotlu gübrelerin iyi geldiği,bolca çiçek açtırdığı söyleniyor doğru mudur?

Sayın didem erdinç,

Maşallah sizin Kamkatın yaprakları almış başını gidiyor. Azotlu gübreden ziyade Kamkatınız iç mekanda olduğu için yeterli derecede güneş ışığı, yeterli derecede Oksijen almadığı için bence çiçek açmıyor. Kamkatınızı güneş gören bir balkona, terasa veya Pencere önüne alırsanız Kamkatınız bayram yapacaktır.

Romantik
22-07-2009, 09:27
Sizce budama işlemi yapsam mı?Bu zamanda budama yapılmasının sağlıklı olmadığını okudum.Hangi ayda yapılabilir?En önemlisi nerelerden budarsam güçlenir?lütfen yardım

Şu an için sizin Kamkatınız zaten güçlü ve sağlıklı gözüküyor, budama yapmanıza şimdilik gerek yok,

Romantik
22-07-2009, 09:29
Sayın Romantik,
Benim kamkat çok minik. Bu haliyle meyve besleyebilir mi? İncecik bir dalda 5 tomurcuk var, taşıyamayacak gibi sanki.

Sayın maki01,

Şu anda elimde 1 Kamkatım var, Boyu belkide size gönderdiğimin yarısı kadar ama üzerinde geçen seneden kalma hala 3 adet meyvesi var.

Sizinkide meyve tutup, besleyecektir.

didem erdinç
22-07-2009, 09:50
Sayın romantik,bana yardımcı olduğunuz için çok çok teşekkürler.Bende pencere önünde çok ışık ve güneş alıyor zannediyordum.Hemen balkona çıkarıyorum güzel kamkatımı :)

isolet
24-07-2009, 19:29
Çok hoş bir bitki gittigidiyor'da gördüm sitemizde aratayım dedim. Herkes de varmış nerdeyse. Benim amcamın da bir saksı olması lazım bende ondan almayı planlıyorum. Çelik alınıyor mu acaba bu bitkiden yoksa tohumdan mı yetiştimem lazım.

-OGUZHAN
28-07-2009, 09:29
sevgili dostlar
kamkatım haziran ayında saksını büyültüp doğal gübrelemesini yaptım. haziranda çok yüksek çiçek ve sonrası meyve aldım. iki hafta sonra tekrar çiçeğe kalktı ve meyveleniyor. birinci seanstaki meyveler azalmaya başladı ,öncerüzgardanmı diye şüpelendim ancak birbirine çok sık olanların düştüğünü gödüm.bende ikinc, seanstaki çiçek ve meyveleri seyrekleştirme işlemine tabi tuttum.Aynı yaprağın ayasından iki üç tane çiçek veriyor,bunların sağlıklı büyümesi ve kuvvetli olması için belli bir mesafede **** her dalda bir adet kalacak şekilde mi ayarlanması gerekmekte.
bu konuda uzman arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.sapların kuveetlenmesi için özel takviye gübre gerekiyormuşimdiden teşekkürler

maki01
28-07-2009, 11:35
Kamkatım ilk çiçeği meyveye döndü ama döküldü. Bu aşamada gübre takviyesi yapmak gerekiyor mu? Boyuna ve yaşına göre çok fazla çiçek var üzerinde. Nerdeyse her yaprağın dibinden bir kimilerinde iki çiçek veriyor.

95268

kopshtar
28-07-2009, 21:06
Hiç müdahale etmeyin Maki01, fazla gelenleri kendisi dökecek zaten :)

Romantik
28-07-2009, 21:35
Sayın Maki01,

Üzerinde fazla olan çiçeği döküp kalanlar meyveye duracaktır. Gübre takviyesi yapmanıza gerek yok. Yerini sabitleyin güneş alan bir yerde olsun, sulamasını da toprağın durumuna göre yapın.

maki01
28-07-2009, 21:51
Doğuya bakan balkonda 3-4 saat güneş alıyor. Yerini sevdi bence. Yeni sürgünler veriyor. Suya dikkat ediyorum . Çiçeklerin dalla olan bağlantıları çok zayıf gibi. Umarım hepsi dökülmez. Ne güzel minicik bir meyve olmuştu. Dökülen çiçek değil, meyveye döndü sonra düştü. Etrafta karınca var. Sabah üzerinde bir tane gördüm. Yaprak biti filan yok. Zararlı yok yani. Karınca meyve sapını yer mi?
Teşekkürler

copur 09
28-07-2009, 22:19
Sayın Maki01 sanırım döllenme sorunu var. Bir parça pamuk veya fırça ile çiçeklerin hepsinin üzerinde birkaç kere dolaştırıp kendiniz tozlayın. Karınca çiçek dibindeki nektar kokusuna geliyordur.

maki01
28-07-2009, 22:37
Sayın copur 90,
Döllenmemiş olsa meyveye döner mi? 2-3 milimetre olmuştu meyvesi.

-OGUZHAN
29-07-2009, 11:30
Sayın Maki01,

Üzerinde fazla olan çiçeği döküp kalanlar meyveye duracaktır. Gübre takviyesi yapmanıza gerek yok. Yerini sabitleyin güneş alan bir yerde olsun, sulamasını da toprağın durumuna göre yapın.

bu söyledikleriniz benim içinde geçerlidir değilmi

Romantik
29-07-2009, 12:16
Sizin Kamkatınız içinde aynı şey geçerli.

maki01
31-07-2009, 11:05
Kamkatımın yeni oluşan meyveleri. Umarım bunlar da dökülmez...

95731

Zafer ALV
05-08-2009, 22:53
Selam hepinize,bizim kamkatımızda çiçeklendi ve meyve vermeye başladı.ç,çeklerininde resimlerini paylaşıcaktım ama bulamadım :(
Bende meyvelerini göstereyim sizlere.yaprakalrındaki kirlilik için üzgünüz ama en kısa zamanda bir genel bakımda halledicez.
http://img33.imageshack.us/img33/7615/sdc10746a.th.jpg (http://img33.imageshack.us/i/sdc10746a.jpg/)
http://img40.imageshack.us/img40/2268/sdc10749l.th.jpg (http://img40.imageshack.us/i/sdc10749l.jpg/)

Romantik
08-08-2009, 20:30
Kamkatımın yeni oluşan meyveleri. Umarım bunlar da dökülmez...

95731

Sayın maki01,

Kamkatınızın son durumu nasıl ? Üzerindeki meyveler büyümeye başladımı .

maki01
08-08-2009, 20:40
Meyveler duruyor, yeni meyve ve çiçeklerde ekleniyor üzerine. Nerdeyse bunlar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=466381&postcount=758) kadar oldu. Ancak bugün yapraklarda bir zararlı ortaya çıktı. Galeri sineği gibi. Yaprakların arkası gümüş gibi parlak bir renge dönüyor ve kıvrılıyor. Hasta yaprakları koparıp uzaklaştırdım. İzliyorum sürekli , başka yapraklarda da ortaya çıkacak mı diye... Genel durumu çok iyi :)

Nariel
08-08-2009, 21:50
Benimkinde de galeri sineği larvası mıdır nedir, ondan oluşmuştu; şu sıralar kamkatı bırakıp çekirdekten yetişme limonlarıma gittiler.

Benimkinin üzerinde çok az meyve kaldı ve onları büyütüyor. Umarım iyice büyümüşken onlafrı da dökmez.

Romantik
08-08-2009, 22:19
Benimkinde de galeri sineği larvası mıdır nedir, ondan oluşmuştu; şu sıralar kamkatı bırakıp çekirdekten yetişme limonlarıma gittiler.

Benimkinin üzerinde çok az meyve kaldı ve onları büyütüyor. Umarım iyice büyümüşken onlafrı da dökmez.

Sayın Nariel,

Daha öncede dediğim gibi bitki çok çiçek açar bunlardan bazılarını döker, meyveye yatanlardanda bazıları dökülür, bunla normaldir. Genel itibarıyla Kamkatınıızn meyvelerinin büyüklüğü çok güzel. Böyle devam edecektir.

Volare
08-08-2009, 22:29
Sn .Romantik ,
bir de limquat (lime ve kumquat hibrid) üretmişler .
Onu da getirtip üretmeyi düşünüyormusunuz ?
Saygılar .

Romantik
08-08-2009, 22:42
Sn .Romantik ,
bir de limquat (lime ve kumquat hibrid) üretmişler .
Onu da getirtip üretmeyi düşünüyormusunuz ?
Saygılar .

Sayın Volare,

limquat bu sezon için üretmek istediğimiz bitkilerden biri. Ama ne yazikki anaç temin edemedik. Mesela Lime, Pomelo, Tatlı Limon. Kalomandin ve Kırmızı Limon anaç temin ettik, üretime başladık. Ne zamana fide çıkartırız, tam olarak bilmiyorum.
Sırada Budanın Eli ve limquat var.

Volare
08-08-2009, 23:11
limquat üretecek olursanız ilk müşteriniz benim .
İnternette baktım , gerçekten bulması zor , bulduklarım da Türkiyeye göndermiyor .
Saygılar .

Romantik
08-08-2009, 23:18
Gerçekten fidan temini zor olan bir bitki, Ama bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. yakın zamanda bir şekilde fidan temin edeceğiz. Başka yolu yok.

bari
09-08-2009, 23:25
Kamkat tohumu çimlendirenler için bir görsel olsun..Fukushu cinsi kamkat tohumlarım çimlendiler..

Süha Şendoğan
13-08-2009, 12:39
Sevgili Bari,
Benim de çekirdekten yetiştirmeğe çalıştığım Kamquatlar çok yavaş büyüme gösteriyorlar ayrıca toprağı tutuşlarıda pek sağlam değil bu konuda ne önerirsin?

sındırgılı
13-08-2009, 13:13
Sevgili Cengiz Senden aldığım kamkat tek çiçek verdi ve meyvaya döndü..Umarım mayerdeki gibi [meyvammı yoksa kendi gelişmemmi önemli? ] ikilemine düşüp meyvasını dökmez..

bari
13-08-2009, 14:12
Sevgili Bari,
Benim de çekirdekten yetiştirmeğe çalıştığım Kamquatlar çok yavaş büyüme gösteriyorlar ayrıca toprağı tutuşlarıda pek sağlam değil bu konuda ne önerirsin?

Sevgili Turco,

Bende direk torfa ektim, gelişmeleri yavaş.. Fakat kamquatların torfta gelişimleri çok yavaş.. Bahçe toprağına şaşırtacağım..

isolet
13-08-2009, 14:41
Sayın bari nerden buldunuz acaba tohumlarını kamkatların.

Süha Şendoğan
19-08-2009, 09:57
Çekirdekten çimlenen Kamquatlar maalesef dayanıklı olmuyorlar şu anda çimlenen 2 tohumda gelişme göstermediler.

bari
19-08-2009, 10:39
Sayın bari nerden buldunuz acaba tohumlarını kamkatların.

İnternetten satın aldım..

bari
19-08-2009, 10:40
Çekirdekten çimlenen Kamquatlar maalesef dayanıklı olmuyorlar şu anda çimlenen 2 tohumda gelişme göstermediler.

Benimkilerin şu anda gelişimleri güzel, ama sonra nolur bilmem,güneşli sıcak bir yerde duruyorlar..

bakırcı
19-08-2009, 11:31
merhaba arkadaşlar birşey soracağım resimleri nasıl ekliyorsunuz ben yapamadım

Romantik
19-08-2009, 12:07
Sevgili Cengiz Senden aldığım kamkat tek çiçek verdi ve meyvaya döndü..Umarım mayerdeki gibi [meyvammı yoksa kendi gelişmemmi önemli? ] ikilemine düşüp meyvasını dökmez..

Sinan Bey,

Kamkatınız bundan sonra artık verdiği meyveyi büyütme işini devam ettirecektir.
Kamkatlar fazla bakımı sevmiyorlar. Çok ilgilendiğiniz zaman meyveye dönüşmüyüp boya gidiyorlar.

maki01
19-08-2009, 12:08
Sayın bakırcı,
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf) detay bilgi bulabilirsiniz.

bakırcı
19-08-2009, 22:20
98786 arkadaşlar benim fidanım bu bana rizeden geldi aşılı ilk geldiğinde birtane meyvası vardı oda düştü mart ayında budadım hiçbirşey bırakmadım toprağını da değiştim ve yeni filizler açtı çok güzel büyüyor merak ettiğim busene meyva verirmi acaba.....

cey_cey
20-08-2009, 08:47
sn bakırcı fidanınız bu sene için artık meyve vermez seneyi beklemeniz gerekecek

bakırcı
20-08-2009, 09:29
ne yapalım seneyi bekleyeceğiz ....tşklr

İlkin
20-08-2009, 11:36
Benim kumkuat çok komik bir hal aldı. Tatile gittiğim için sulamada sorunu yaşamıştım, geldiğim zaman bir tanesi inanılmaz susuz kalmış tüm yapraklarını ve küçük meyvelerini dökmüştü. Şimdi o çıplak dallar çiçekten geçilmiyor. Azimle kaldığı yerden yapraksız devam ediyor hayata. ;) Sayın bakırcı bu sene çiçek olmazsa kumkuatınızda gelecek sene güneş gören bir yere koyarsanız bir dolu çiçek açacaktır...

bakırcı
20-08-2009, 11:43
güneşten sorunum yok öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor yanlız karıncalardan usandım bir zarar verirlermi...

İlkin
20-08-2009, 11:47
Bildiğim kadarı ile unlu bit getirebilir karınca, başka da bir zararlarının olacağını sanmıyorum. Unlu biti bitkiye getiriyor karıncalar, bu böcekler bitkiyi ısırmaya başlayınca salgı çıkartıyor bitki, karıncalar da gelip bunu içiyor. O yüzden karıncanın bitkiden uzak durmasında fayda var.

bakırcı
20-08-2009, 17:01
98907 yaprak bu hale gelmiş sanki yanmış gibi birde yapraklarında dallarında tuhaf şyler oluşuyor ilk oluştuğunda yeşil dokunduğum zaman sıvı oluyor 2.3 gün sonra koyulaşıyor sanki yara olmuşta kabuk bağlamış gibi nedir acaba bilen varmı birde bu karıncalardan kurtulmam için önereceğiniz bir şey varmı....

ahmet salih
20-08-2009, 22:07
bunlar da benim minikler.

ahmet salih
20-08-2009, 22:13
ikinci resimdeki kamkatın yaprakları sarı , azot ve demir vermeme rağmen rengi düzeltemedim. fakat çiçek ve meyva veriminde problem yok.

bakırcı
20-08-2009, 23:34
ikinci resimdeki kamkatın yaprakları sarı , azot ve demir vermeme rağmen rengi düzeltemedim. fakat çiçek ve meyva veriminde problem yok.

ahmet salih arkadaş benim bu konularda fazla bilgim yok ben de demir azot versem kamkat ne gibi fayda görür söylermisin bide demir ve azot u nerden temin edebilirim

ahmet salih
21-08-2009, 00:25
Sn;bakırcı sizin fidanınız sağlıklı görünüyor.benim bir fidanımda yapraklar sarı ,bildiğim kadarıyla bu tip sararma demir ,çinko veya azot eksikliğinde oluşuyor. gerçi benimki daha çok çinko eksikliği gibi ,Bu konuda uzman olmadığım için ben üçünüde verdim.bitki malzemesi satan yerler büyük marketlerde bulabirsiniz.tabi bir çok çeşit var.sitedeki temel konular bölümündeki Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) konusuna göz atarsanız faydalı olur sanırım.

İlkin
21-08-2009, 10:17
Sayın bakırcı o kabuk olan şeyler kabuklu bit olabilir. Tırnağınızla dala zarar vermeden bir kazımaya çalışın biraz uğraşınca o kabuk düşüyorsa kabuklu bir olabilir. Eğer öyle ise ilaçlama yapmanız gerekecektir.

cey_cey
21-08-2009, 12:29
sn bakırcı kamkatınızı dış mekandamı yoksa ev içerisindemi bakıyorsunuz eger iç mekanda ise dışarıya almanızı tavsiye ederim

bakırcı
22-08-2009, 15:48
Sayın bakırcı o kabuk olan şeyler kabuklu bit olabilir. Tırnağınızla dala zarar vermeden bir kazımaya çalışın biraz uğraşınca o kabuk düşüyorsa kabuklu bir olabilir. Eğer öyle ise ilaçlama yapmanız gerekecektir.

sert bir cisimle kopartıp alıyorum ama yeniden oluşuyor karıncalardan olabilirm acaba nsıl bir ilaç kullanmam lazım..

bakırcı
22-08-2009, 15:51
sn bakırcı kamkatınızı dış mekandamı yoksa ev içerisindemi bakıyorsunuz eger iç mekanda ise dışarıya almanızı tavsiye ederim

iç mekanda tutuyorum havanın durumuna göre rüzgar yksa dışarıya da çıkarıyorum

çözbeniarapsaçı
23-08-2009, 14:10
:confused: Herkese selamlar, resimde görüldüğü gibi kumkatımın yaprakları yukarı doğru duruyor bu normalmidir? Birde saksıda karıncalara var ne yaptıysam bitiremedim pratik önerisi olan varsa sevinirim.:confused:
not: dün saksıyı değiştirdik yeni saksı biraz ufak olduğundan köklerini ve toprağını eşeledim o şekilde saksıya koyduk bir avuçda leonardit ekledim.

poseidon.
23-08-2009, 15:17
merhaba arkadaşlar foruma yeni katıldım. 2 yıldır zaman zamazn balkonda bazende salonda duran bir kamkatım var. ilk aldığımda üzerinde meyveleri vardı, zaten meyvelerine vurularak aldım. zamanla meyveleri döküldü ve geçtiğimiz haziran ayında 8-10 adet kadar çiçek verdi fakat hiçbiri meyveye dönüşmedi. çiçeklenme esnasında balkonda ve sabah güneşi alıyordu. geçen hafta kamkatım bana bir süprizyaptı ve tekrar çiçeklenme oldu bu sefer çiçek sayısıda oldukça fazlaydı ama sonuç yine hüsran oldu çiçeklerin büyük bölümü meyveye dönüşemeden döküldü, kalanlardan da ümitsizim gelişmiyorlar ve her an düşecek gibiler. şu anki yeri öğleden sonra güneş alıyor ve sıcaklık biraz fazla bende her gün suluyorum ve spreyle nemlendiriyorum. buna rağmen 2 yıldır neden meyve alamadım. arkadaşlardan ba yardımcı olacak varmıdır...

maki01
23-08-2009, 15:20
Toprak kurumadıkça sulamayın sayın poseidon. Fazla su, nerdeyse tüm bitkilerde çiçeklerin dökülmesine ya da açmamasına neden oluyor.

karakuş
23-08-2009, 15:58
merhaba.ahmet salih bey kumkatınızın yapraklarının sararmasının neden oldugunu kesın bulabıldınızmı?ben gecen hafta antalyadan 1 kumkat aldım ama yaprakları sararmıs.saglıklı görünmüyo ama süreklı çiçek açıp meyve verıyo.yaprakların rengı icin ne yapmam gerekıyor.simdiden tesekkürler.bu arada arkadaslar ben aranıza bugün katıldım.herkezden cevap beklıyorum.

poseidon.
23-08-2009, 16:00
bunlarda benim kamkatın resimleri.

karakuş
23-08-2009, 16:14
masallah nazar degmesın kumkatlarınıza

poseidon.
23-08-2009, 16:20
teşekkür ederim. inşallah meyveleri de oluşur.

atermo
10-09-2009, 13:02
Haftabaşı itibariyle bende bir kumkuat sahibi oldum ve aranıza katıldım. Yaklaşık 60 cm. boyunda üstünde 6-7 tane sararmış meyvesi olan ve 20 tane gibide hala yeşil meyvesi bulunan bir ağaç. Evin balkonunda yaklaşık 4-5 saat güneş görebilecek bir yerde duruyor. Ama 2 günden beri bir terslik olmaya başladı. Yapraklar dökülmeye başladı ancak herhangi bir sararma olmadan dökülüyor. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor, bilmiyorum. Konu hakkında değerli görüş ve yardımlarınızı bekliyorum.

vucu
13-09-2009, 12:42
meabalar
balkonumdaki kamkat ağacında küfleme ve yapraklarında seyrelme görülmektedir. ne yapabilirim

günebakan
13-09-2009, 13:22
Benim kamkatımın üstünde de bir sürü küçük küçük meyva var :)

maki01
13-09-2009, 13:50
Sayın Romantik'den gelen kamkatım 1 yaşında. 8 tane meyve var üzerinde. Büyükleri büyük boy zeytin iriliğinde...

102456

karakuş
14-09-2009, 04:19
merhaba arkadaslar.ben artık bu sıtede benden baska kımse yok galıba dıye dusunmeye baslamıstım.soruma cevap yazacak tecrubelı bı arkadas yokmu aramızda.bu arada kumkatım cıcek acmayı kestı acaba bı sorunmuvar yoksa donemımı gectı bılen varmı?bıde hala balkonda tutuyorum malum hava ankarada sogudu. içeri almalımıyım?cevap yazan olursa cok sevınecem.

sirius50
15-09-2009, 23:25
ankarada kamquat yetiştiren dostlar fidanlarınızı ne zaman içeri alıyorsunuz? biliyorsunuz ankara da geceleri hava soğumaya başladı.
benim kamquatın devamlı çiçek açıyor bir tarafta yeşil meyveleri duruyor bu soğuk havalar gelişmesini engellermi ? ilginize şimdiden teşekkurler

gurbik67
16-09-2009, 00:28
sirius çektiğiniz resim herhalde daha yeni güle güle büyütün.
çiçeklerin meyveye dönüşümü birazda kamkatınızın hangi iklime dayanıklı olduğuna bağlı.

sirius50
16-09-2009, 20:21
sirius çektiğiniz resim herhalde daha yeni güle güle büyütün.
çiçeklerin meyveye dönüşümü birazda kamkatınızın hangi iklime dayanıklı olduğuna bağlı.

sayın gurbik "kamkatınızın hangi iklime dayanıklı" demekle ne anlatmak istediğinizi anlayamadım. ben kamquatımı adana dan ÇÜ subtropik bitkiler bölümünden aldım(nisan -2009) yani yaklaşık altı aydır öğleden sonra güneş alan yerde duruyor. her 15 günde bir çok az şeker gübresi ve iz elementler içeren şellattlı sıvı gübre veriyorum.durumuda resimde gördüğünüz gibi. kamquatım temmuzdan beri çiçek açıyor

afitap
22-09-2009, 19:42
merhabalar,
foruma bugun uye oldum :) kamkatımı gecen yaz aldım bu yaz hiç çiçek vermemesine ragmen durumu cok cok iyiydi surekli yeni yaprak veriyordu fakat bir gun yapraklarını ve dallarının bir bolumune cekirge yemiş halen yeni yaprak vermekte fakat cekirgenin yedigi yerlerden yaprak cıkarmamakta bu konuda yardımcı olabilecek birileri varsa sevinirim...

rohlfs
27-09-2009, 11:52
Merhaba,

Romantik Serseri'den aldığım kamkatlarımda meyveler var, portakal rengine dönecekelri zamanı iple çekiyorum doğrusu. Ayrıca bu kadar çok meyve de beklemiyordum.
Teşekkür ederim Romantik Serseri.

104592

Romantik
27-09-2009, 22:29
Seher Hanım,

Kamkatınıza nazar değmesin, maşallah, çok şirin gözüküyor. Çok güzel bakım yapmışsınız. Artık afiyet olsun demekten başka bir söze gerek yok.

hosseda
02-10-2009, 23:55
Merhabalar,

Saksıdan bahçeye dikilişi bir ay oldu. Tüm gün güneş alıyor. Sulaması ihmal edilmedi. Gidişi iyi görünmekte.

Hoşçakalın.

rohlfs
03-10-2009, 21:10
Seher Hanım,

Kamkatınıza nazar değmesin, maşallah, çok şirin gözüküyor. Çok güzel bakım yapmışsınız. Artık afiyet olsun demekten başka bir söze gerek yok.

Teşekkür ederim Cengiz Bey,

ben çok bir emek harcamış sayılmam sanırım, fakat güneş bir bitkiye bu kadar mı iyi gelir. Teşekkür ederim size de bakım önerileriniz için.

Bonsaiforever
10-10-2009, 18:07
Merhaba arkadaşlar,
Herkesin güzel kumkatlarından sonra benımki biraz moral bozucu olacak üzgünüm :/ Dedemin bir kamkatı vardı ve yardımcısı bakıyordu ve pek becerememiş anlaşılan, bende bizim eve taşıdım. Yapraklarında yapışkan bir sıvı ve pamuklu bit vardı. Anlayacağınız bu kamkat şu anda fena durumda. Tavsiye üzerine pamuklu biti engellemek için Nemeezac ile ilaçladım fakat yapraklardaki sıvının ne olduğuna dair bir fikrim yok. İki hafta sonra tekrar ilaçlayacağım. Ayrıca dalları kurumuş mu? Yanda yeşil bir dal var almış başını gidiyor ona ne yapmamı önerirsiniz.
Kısacası ne yapmamı tavsiye edersiniz bu kamkatı kurtarmak için??
Öneriler ve yardımlar için çok teşekkürler...

http://img62.imageshack.us/gal.php?g=img5840.jpg

bari
10-10-2009, 18:37
Merhaba arkadaşlar,
Herkesin güzel kumkatlarından sonra benımki biraz moral bozucu olacak üzgünüm :/ Dedemin bir kamkatı vardı ve yardımcısı bakıyordu ve pek becerememiş anlaşılan, bende bizim eve taşıdım. Yapraklarında yapışkan bir sıvı ve pamuklu bit vardı. Anlayacağınız bu kamkat şu anda fena durumda. Tavsiye üzerine pamuklu biti engellemek için Nemeezac ile ilaçladım fakat yapraklardaki sıvının ne olduğuna dair bir fikrim yok. İki hafta sonra tekrar ilaçlayacağım. Ayrıca dalları kurumuş mu? Yanda yeşil bir dal var almış başını gidiyor ona ne yapmamı önerirsiniz.
Kısacası ne yapmamı tavsiye edersiniz bu kamkatı kurtarmak için??
Öneriler ve yardımlar için çok teşekkürler...

http://img62.imageshack.us/gal.php?g=img5840.jpg

SEvgili Bonsaiforever,
Yandan çıkan yeşil dal anaca ait, flying dragona benziyor. Eğer kamkatın dalları kurumamışsa o dalı budarsanız iyi olur, ağacın gücünü kamkata vermesi açısından.

Bonsaiforever
11-10-2009, 18:46
İlginiz için teşekkür ederim.
Dalların kuruyup kurumadığını tam olarak nasıl anlayabilirim?

Bugdem
11-10-2009, 19:42
Yeni kamkat aldım kocaelinde yaşıyorum bahçeme toprağa eksem yetişirmi evde olmasını istemiyorum ama dışardada yaşarmı bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

Kemal Kutlu
12-10-2009, 13:25
Sn.Bugdem,

Bahçeniz güney cephesindeyse soğuk ve yel almayacak yere dikin, bahçeniz kuzey cephesindeyse saksıya dikip kışın muhafaza ederseniz.

Bugdem
12-10-2009, 17:36
Sn Kemal Kutlu ,
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Bahçem güney cephesinde yarın ilk işim kankatımı ekmek olacak.Tekrar teşekkürler.

karakuş
14-10-2009, 17:10
arkadarlar benım kumkatımın uzerınde meyvelerı hemen hemen iri zeytın kadar ama hepsi sararmaya basladı.daha buyumaden sararıp meyvelerını dökmesınden korkuyorum.bu arada kamkatım hala balkonda duruyo etkısı varmıdır bılmıyorum.cevap yazarsanız cok sevınırım...........

Sergüzen
21-10-2009, 20:35
Kumkatımdaki son durum

Birsen Fırat
26-10-2009, 10:11
Dobashi beni cinsi mandalina hakkında bilgisi olan varsa öğrenmek istiyorum.

oktaysen508
27-10-2009, 20:35
Merhaba arkadaşlar, ben şubat ayında bı kamkat almıştım toprağının rengi sarımtıraktı pek beğenmedim bende gittim cok biliyormuşum gibi torf aldım yani annemin saksıdaki çiçekler için kullandığı topraktan aldım çiçekçiden, ama toprağını begenmememin sebebi fidanlıktakı görevliye kamkatı göstererek bu ne dıye sordugumda bana süs portakalı demişti digğerlerini gösterdiğimde ise süs mandalinası demişti ,adama güvenemedim yani ,sonra geçenlerde toprağını kontrol edeyim dedim azıcık eşeledim ve bir sürü küçük ince solucanlar çıktı inanamadım sankı toprağı istila etmişler saksının neresini eşelediysem soluncanlar fışkırıyor adeta, ne yapacagımı bılemıyorum ,lafı çok uzattım arkadaşlar beni mazur görün ,merakettiğim konu kamkatım için en uygun toprağı nasıl hazırlarım , yani 30 lt lik bi saksı için ne kadar kum artı ne kadar tort gibi **** killi toprak gibi ayrıntılı yazarsanız çok sevinirim ,lütfen yardımlarınızı esirgemeyin arkadaşlar şimdikten hepinize çok çok teşekkürederim .

Sergüzen
27-10-2009, 22:10
Kumkat çok özel bir toprak ve bakım istemiyor. Bahçeden alacağın toprağın içine bir miktar koyun veya sığır gübresi ilave edin ve içine de kumkatı oturtun. Bu mevsimde çok suda istemiyor. Açık alanda ise haftada bir sulayın. Zaman zaman yaprakları ve gövdeyi kontrol edin. Koşnil ve örümcekler olabiliyor. Güneş alan bir yere koyun. Kasımdan itibaren (Bursa) soğuktan koruyun. Kapalı ve bol ışık alan bir yere koyun. Torf genelde çimlendirme için uygundur. Bitkiler çok ise kamyonla torf almak gerekir. Bırakın torf koymayın.

oktaysen508
27-10-2009, 22:27
sergüzen arkadaşım yardımın için çok teşekkürederim , kumkatımı saksıda yetiştiriyorum ve üçgül denilen bitkiye aşılanmış , gecenlerde aşı yerının altından fliz çıkmıştı oradan farkettim , anaç üç gül olduğunda kullanacağım toprak sizin söylediğiniz karışım olabilirmi yine ?

Süha Şendoğan
28-10-2009, 14:23
Yaprakları hastalanarak içe doğru kıvrılan kumquatın budadığım tüm yaprakları yerine anaçtan fışkıran yeni yapraklar Turunç olabilirmi?

Romantik
28-10-2009, 14:29
Yaprakları hastalanarak içe doğru kıvrılan kumquatın budadığım tüm yaprakları yerine anaçtan fışkıran yeni yapraklar Turunç olabilirmi?

Sayın turco,

Resimden anlayamadım ama aşı yerinin altında çıkan sürgünler turunçtur, o yüzden aşı yerinin altında çıkmaşsa kesip atabilirsiniz ama aşı yerinin üzerindeyse çıkan sürgünler kesmeyin.

Mutlu Kutlu
28-10-2009, 14:32
Aşı kaynama altından çıkıyorsa taze sürgünler kesin turunçtur. yapraklara bakıncada turunç yağrağı gibi görünüyor.

Bu arada limonu kuşa çevirmişsiniz, yapraklarda galeri güvesi takibi yapın taze sürgünleri seviyor bu böcük. Toplu iğneyle yaprak zarı altında ilerliyen galeri güvesini iğne ucuyla delip öldürün. yaprağın tamamını hasat etmeye gerek yok.

karakuş
30-10-2009, 00:33
arkadaslar daha öncede yazmıstım cevap yazan almadı.tekrar sormak ıstıyorum.benım kumkatımın meyvelerı buyumeden sararıyo sebebı ne olabılır?bılgı veren olursa çok sevineceğim lütfen.....

oktaysen508
30-10-2009, 00:38
karakuş arkadaş kumkatının topra suyu yeri nasıl ?

dussokagi
31-10-2009, 14:19
merhaba bir sorum olacak bu kamkatın çekirdeklerinden dikip aşlasak olurmu

Sergüzen
31-10-2009, 19:36
merhaba bir sorum olacak bu kamkatın çekirdeklerinden dikip aşlasak olurmu

Çekirdeklerden çıkan fidelerin mutlaka kamkat ile aşılanması gerekiyor. Çekirdekler genelde yabani türleri veriyor. Mesela turunç gibi.

dussokagi
31-10-2009, 20:57
eğer yabanlar tutarsa elimdeki aşılı kamkattan yaprak aşısı yapacağım

günebakan
01-11-2009, 14:05
Romantikten aldığım kamkatım dışarıdaydı çalarlar diye içeri aldım bakalım meyvalarının tadına bakabilecekmiyiz:)

112547

Samsunlu55
01-11-2009, 21:19
İyi yapmışsınız çalabilirler hele birde geçenlerde televizyonda profesör doktor İbrahim Adnan Saraçoğlu kumkuatın faydalarından bahsediyordu bunu izleyenlerin canı çekebilir. Canlı yayında 10 tane kadar sulandıra sulandıra yediler insanın canı çekiyor:D Ne kadar profesörde olsa yetiştiricilik hakkında hiçbirşey bildiği yok, ''Kumkuat yazın dışarıda yetişir (İstanbul şartları için) ama kışın mutlaka içeriye alınması lazım.'' dedi.

dussokagi
02-11-2009, 15:59
bende kamkat aldım üzerinde 20 tanemeyvesi vardı 40 tl aldım 2 yaşında

karakuş
02-11-2009, 17:21
sn oktaysen kamkatım balkonda duruyo.topragıda gubrelı toprak.topragı kurudukcada suluyorum ama yınede yaprakları sarı ve damarlı.meyvelerıde zeytın buyuklugunde ama sararıyo hatta turunc rengını aldılar bıle ama sebebını bır turlu anlamıs degılım.bugun havalar sogudu dıye ıcerı aldım salonda duruyo.salonun petegını yakmıyorum acaba kısı orda gecırebılırmi.yardımınız ıcın tesekkurler.

oktaysen508
02-11-2009, 19:58
sn oktaysen kamkatım balkonda duruyo.topragıda gubrelı toprak.topragı kurudukcada suluyorum ama yınede yaprakları sarı ve damarlı.meyvelerıde zeytın buyuklugunde ama sararıyo hatta turunc rengını aldılar bıle ama sebebını bır turlu anlamıs degılım.bugun havalar sogudu dıye ıcerı aldım salonda duruyo.salonun petegını yakmıyorum acaba kısı orda gecırebılırmi.yardımınız ıcın tesekkurler.

arkadaşım , benım kamkatımdada aynı problem vardı topragından kaynaklandıgın anlamıstım , ve ayda bır kere olsun normal bı aspırını 1 litre suda erıtıp ver , agacın ruzgar almasını engelle bol guneş alan yerde dursun , forumda cok bılgı var bu konularda , toprak ıcın ıse kırmızı toragı onerıyorlar tamam gubrede olacak lakın oyle çiçek topragı gıbıde olmayacak yanı sonucta kamkat bı agaç , basarılar dılerım hoşcakalın.

Romantik
02-11-2009, 20:22
Romantikten aldığım kamkatım dışarıdaydı çalarlar diye içeri aldım bakalım meyvalarının tadına bakabilecekmiyiz:)

112547

Sayın günebakan,

Kamkatınızın tadına yakın zamanda bakmak nasip olacaktır. Gelişimi güzel duruyor. Sağlıklı.

karakuş
02-11-2009, 23:25
arkadaşım , benım kamkatımdada aynı problem vardı topragından kaynaklandıgın anlamıstım , ve ayda bır kere olsun normal bı aspırını 1 litre suda erıtıp ver , agacın ruzgar almasını engelle bol guneş alan yerde dursun , forumda cok bılgı var bu konularda , toprak ıcın ıse kırmızı toragı onerıyorlar tamam gubrede olacak lakın oyle çiçek topragı gıbıde olmayacak yanı sonucta kamkat bı agaç , basarılar dılerım hoşcakalın.

topragını köyumden getirmiştim çiçek topragı degıl.çam agacının dıbınden aldım.orman topragı fakat yumusak yapılı.peki sizin kumkatınızın yapraklarının sarılıgı ve damarları kayboldumu.yani aspirinle.

karakuş
02-11-2009, 23:28
bide kumkat fidanlarının ithalleri saglıklı olur dıye bısey okumustum.kumkatımı antalyada ziraatten aldım yani yerli acaba bununda etkısı olbılırmi.

günebakan
03-11-2009, 11:24
Teşekkür ederim sn. Romantik dört gözle meyvaların sararmasını bekliyorum:)

oktaysen508
03-11-2009, 11:31
bide kumkat fidanlarının ithalleri saglıklı olur dıye bısey okumustum.kumkatımı antalyada ziraatten aldım yani yerli acaba bununda etkısı olbılırmi.

topragı hafif killi kumlu drenajı ıyı olmalı ve kırmızı toprak tanda olacak ıyı bı karısım olması lazım yanı ama bu mevsımde sakın ha toprak degıstıreyım deme şubat mart ayını bekle , bıde forumda npk dan bahsedılıyor bıraz araştır arkadaşım 15-15-15 ve şeker gubresı karısımından ayda bır kere sulandırarak ver ayrıntılı bılgılerı tam olarak hatırlıyamadım lakın forumda bayagı yer ayrılmıs gubre olayına ,bıde kamkatını aksam sulama , sabah erkenden sula, aklıma gelen bılgıler bunlar karakuş kardesım , sırf cam agacının dıbındekı toprakla olmaz gıbıme gelıyor , saglıcakla kal.

Süha Şendoğan
05-11-2009, 14:19
Sn.Mutlu Kutlu,
Limonu mecburen budadım yoksa tüm fide güveden dolayı kurumaya yüz tutmuştu.Şu anda da yaprakları pek sağlıklı değil renk sorunu oluştu.

brs16
06-11-2009, 14:34
arkadaşlar meraba aranıza yeni katıldım.bir kamkat sevdalısıyım.ama tadına daha bakamadım.

ciko44
06-11-2009, 17:32
Merhaba;

Ankara'daki evimde 1,50 m boylarında saksıda bir kamkatım var.
Malum hava şartlarından dolayı, bu hafta balkondan salona aldık kendilerini.

Balkondayken yaprakları yapış yapış ve pütürlü olmaya başladı, ayrıca yer yer sarı-kahve pullu birşeyler var. Islak mendille yapraklarını temizlmeye çalıştım biraz düzeldi.

Acaba sorun nedir Yardımcı olursanız sevinirim.

http://i34.tinypic.com/2vx28fq.jpg
http://i34.tinypic.com/ou4hv4.jpg
http://i33.tinypic.com/2wq8qo9.jpg

Mutlu Kutlu
06-11-2009, 17:41
Sn .çiko44,

Kamkatınıza kabuklu bit musallat olmuş anlaşılan, bu bitleri öldürmek için bir çok ilaç var. Siz yinede elle mücadele edin tamamını yok edin.

Kamkatınızıda biraz budayıp form verirseniz daha güzel olur, bir kazık dikip gövdeyi doğrultun. Kamkatınız çok bakımsız görünüyor, besinsiz ve az güneşli bir yerde kalmış anlaşılan yaz boyu.

Süha Şendoğan
07-11-2009, 11:10
Mutlu Kutlu'ya benimde bir sorum olacak.
Anaçtan filizlenen Turunç filizlerini temizledim ama Kamkat aşısında henüz bir gelişme yok baharda tekrar canlanma olasılığı nedir?

ciko44
07-11-2009, 20:12
Sn .çiko44,

Kamkatınıza kabuklu bit musallat olmuş anlaşılan, bu bitleri öldürmek için bir çok ilaç var. Siz yinede elle mücadele edin tamamını yok edin.

Kamkatınızıda biraz budayıp form verirseniz daha güzel olur, bir kazık dikip gövdeyi doğrultun. Kamkatınız çok bakımsız görünüyor, besinsiz ve az güneşli bir yerde kalmış anlaşılan yaz boyu.

Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.
-Budamak için belli bir mevsim var mı?
-Nasıl bir besin verebilirim ? (elimizde çim için yanmış hayvan gübresi ve şeker gübresi var)

Mutlu Kutlu
07-11-2009, 20:21
Sn. turco,

Turunç kısmında filizlenme olmuş, aşılı kısımdan filizlenme olmadıysa. Aşılı kısım ölmüş demektir. Aşılı kısmın en üst noktasından bir bıçak burnuyla kabuğu açmaya çalışın, kabuk hala canlıysa hala ümit var. Kabuk kurumuş gibiyse ümiti kesin.

Sn. çiko44,

Budamanın belirli bir mevsimi yok, istediğiniz bir zaman fazla abartmadan budayabilirsiniz.

Besin olarak kesinlikle şeker gübresi vermeyin. Yanmış hayvan gübresi vermeniz yeterli. Bulabilirseniz demircilerde demir tozu olur, 1 avuç demir tozunu saksı yüzeyine bırakmanız bitki sağlığı açısından çok iyi olur.

Nariel
07-11-2009, 22:48
Merhaba,

Benim kamkat birçok meyvesini döktükten sonra büyütebildiği meyveler ile karşınızda. Meyveler ilk aldığım zamankinden daha iri, bakalım tatları nasıl olacak.

denizkedisi
07-11-2009, 23:57
Nariel,balkonda mı kamkat ve kaç senelik?

ciko44
16-11-2009, 16:05
Sn .çiko44,

İlginize teşekkürler...
Söylediğiniz gibi kamktımı altlarından biraz budadım, kabuklu sarı bitleri de ıslak mendille tek tek temizledim ve balkonda güneş gören bir köşeye çıkardım.

Bitki bir nebze olsun canlandı (mevsim itibarile de bundan iyisi olmaz sanırım :p )

Ankara da malum gece hava 0°C yi görmeye başladı.
Kışın balkonda bıraksam (cam balkon) acaba olur mu? yoksa salona mı alsam?

Mutlu Kutlu
16-11-2009, 16:13
Bende teşekkür ederim,

Bitkiyi koyacağınız yer 0 derecenin altına düşmemeli, yoksa ölebilir. O dereceye düşmeyecekse balkon veya başka bir yer farketmez, alabildiğince fazlaca güneş gören bir yere koymalısınız bitkinizi.

denizkedisi
17-11-2009, 21:06
Nihayet saksılara alabildim,umarım sağlıklı büyürler.

Süha Şendoğan
20-11-2009, 13:39
Pepinolarımı bahçesine aktardığım akrabamızın bahçesinde bulunan iki saksı Kamquattan birini bozulmağa yüz tuttuğundan bahçeye aktardık sonradan tekrar eski formuna kavuştu ekli resimlerde saksıdaki ve bahçedeki fideler hakkında Sn.Mutlu Kutlu ve Romantik Serseriden yorum bekliyorum.(Son resim bahçeye aktardığımız)

Mutlu Kutlu
20-11-2009, 13:48
Yaprakları ve sağlıkları gayet iyi. Bence bozulan kamkat, saksı altındaki deliklerden hava almadığından yaprak dökerek bu durumu belli etti. Saksı altlarında tabak gördüm. Tabaklı saksılara, saksı ve tabak arasına eşit kalınlıkta 3-5 parça taş vb. malzemler koyarak saksının suya olan temasını kesmelisiniz. Bahçeye aktardığınızada bekleyip görmekten başka bir şey yapamazsınız.

Süha Şendoğan
20-11-2009, 13:56
Teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu.
Tavsiyeleriniz bizlere ışık tutuyor.

Sergüzen
20-11-2009, 20:53
Havalar sıfır dereceye ve altına düşerse üzülebilirsiniz. Ben kumkatlarımı kışın Bursada kapalı bir mekana alıyorum. Bahçemdeki mandalina ağacını da (3 m boy) bu ayın sonundan itibaren kalın bir naylon ile sarıyorum. Bu sayede kumkatlar üç yaşında, mandalinam ise on yaşında. Gözden uzak olan portakalımı örtmüyorum, zavallı her yıl donuyor ve ertesi yıl tekrar sürgün veriyor. Mandalinamın son durumu.

Oğuzhan
20-11-2009, 23:11
Maşallah.Çok güzel.

Kafkas57
22-11-2009, 19:44
Kamkatım sararmaya başladı.

Romantik
26-11-2009, 13:08
Sayın drdom Kamkatınızdaki son durum nedir ?

Süha Şendoğan
28-11-2009, 15:29
Haklısın sevgili Sergüzen,
Havalar biraz daha serinlediği takdirde bizde örtü altına almayı düşünüyoruz tavsiyelerine teşekkürler.

Kafkas57
01-12-2009, 16:49
Sayın Romantik;
Kamkatım 22.11.2009 tarihindeki resimleri bir önceki mesajımda görüldüğü gibi sararıyor.Ordu'nun iklimini seven bir meyve olduğunu düşünüyorum.Bakımda ve verimde sorun çıkartmıyor.Meyvelerini tadınca seneye sayısını daha da çoğaltabilirim.

sinaninci1
05-12-2009, 23:32
Haklısın sevgili Sergüzen,
Havalar biraz daha serinlediği takdirde bizde örtü altına almayı düşünüyoruz tavsiyelerine teşekkürler.

Sayın turco
Benim kamkuatım 2 senedir bahçede dikili, geçen sene sonbaharda bahçeye diktim, kışı bahçede geçirdi bir sorunlan karşılaşmadım, bu sene de üstü meyve dolu, örtü altınada almadım.
Saygılarımla

Kafkas57
06-12-2009, 14:23
Sonunda hasat mevsimi geldi.Tadına varacağız inşallah.

ahmet salih
09-12-2009, 21:46
kamkatlar oldu sayılır. Saksıdakilerden birinin sorununu çözemedim ,yapraklar küçük ve sarımsı ,meyveler diğerlerinin yarısı kadar. çinko ,azot,demir verdim birşey değişmedi.

günebakan
09-12-2009, 21:51
Benim kamkatımın meyvaları aralıklarla düşmeye başladı üstün de 3 tane meyvası kaldı. Birkaç tane de yaprak dökülmüş sebebi ne olabilir acaba?

Sergüzen
09-12-2009, 21:53
Yaprakların arkalarında ve gövdede zararlı kontrolü yapın. Koşnil olablir.

Mutlu Kutlu
09-12-2009, 21:59
Sn. Ahmet salih,

Mangan eksikliğide böylesi yaprak sararmalarına yol açıyor.

Sn. günebakan,

meyvelerin ilk tutanları çabuk olgunlaştığından fazla tutunamayıp düşüyorlar. Yapraklarındaki dökülmelerin 2 sebepi olabilir. Kumkuatınız sıcak ve soğuk arasındaki aranın fazla olduğu bir ortamda olduğundan strese giriyordur. Diğer sebep köklerinde problem olabilir, saksı altından fazlalık suyun tahliye olduğundan ve saksı altındaki deliklerden köklerin hava aldığından emin olun. Saksıdaki toprak, bahçe toprağı ise sıkışmış olabilir.

günebakan
09-12-2009, 22:07
Teşekkür ederim Sergüzen ve Mutlu kutlu ilk işim hepsine de bakmak olacak):

nhcelik
11-12-2009, 08:39
Merhaba. Foruma yeni üye oldum. Kumkuat fidanlarını nerede bulabileceğimi bilen var mı acaba? İstanbul anadolu yakasında oturuyorum. teşekkürler:)

limoncu
11-12-2009, 12:56
forumun satış bölümünde satan arkadaşları bulabilirsiniz.

Süha Şendoğan
12-12-2009, 13:31
Sevgili Sinaninci,
Bahçede bulunan Kumquatlar balkondakilere nazaran daha dayanıklı oldukları kesin bu sene benim balkonda bulunan saksıdaki ağacın yapraklarında yer yer resimde görülen çürümeler meydana geldi sebep ne olabilir ?

Mutlu Kutlu
12-12-2009, 22:23
Sn. turco,

Hasarlı yapraklar, sanki galeri güvesinin yaprakta oluşturduğu hasarlı bölgelerin incelmesi sonucu kuruması gibi görünüyor. Yaprakları kontrol edin, yaprak zarı altında harita gibi desen çizilmiş ve en ucunda toplu iğne başı kadar bir canlı varmı diye.

Son olarak kamkatlarınızda mangan eksikliği var, bu yüzden yapraklarda dalgalı sararmalar oluşmuş.

ahmet salih
14-12-2009, 18:00
Sn. Ahmet salih,

Mangan eksikliğide böylesi yaprak sararmalarına yol açıyor.

Sn. günebakan,

meyvelerin ilk tutanları çabuk olgunlaştığından fazla tutunamayıp düşüyorlar. Yapraklarındaki dökülmelerin 2 sebepi olabilir. Kumkuatınız sıcak ve soğuk arasındaki aranın fazla olduğu bir ortamda olduğundan strese giriyordur. Diğer sebep köklerinde problem olabilir, saksı altından fazlalık suyun tahliye olduğundan ve saksı altındaki deliklerden köklerin hava aldığından emin olun. Saksıdaki toprak, bahçe toprağı ise sıkışmış olabilir.

Teşekkürler Sn;Mutlu Kutlu sadece mangan içeren bir preparat var mı? 3 yaşındaki bir ağaca yaklaşık ne kadar verilmeli ? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Mutlu Kutlu
14-12-2009, 18:07
Şu isimde ve şekilde preparat var diyemeyeceğim. Biliyorsunuz dozunu ayarlamak epeyce profesyonellik isteyen bir iş.

1-2 Aya kadar, bahar gelmeden hazır hale getireceğimiz etkili bir karışım hazırlığındayız. Karışım hazır olduğunda bitki için gerekli bütün iz element ve besinleri içeren bir karışım olacak. Haberiniz olur sanırım hazır olduğunda.

Teşekkür ederim.

izzeterisen
15-12-2009, 19:57
Sevgili Sinaninci,
Bahçede bulunan Kumquatlar balkondakilere nazaran daha dayanıklı oldukları kesin bu sene benim balkonda bulunan saksıdaki ağacın yapraklarında yer yer resimde görülen çürümeler meydana geldi sebep ne olabilir ?

Kamkatınızdaki hastalığı Alternaria alternata f.sp. citri olduğunu düşünüyorum. Yapraklardan başka yerlerde normalden farklı görüntüler var ise ayrıca onları da resimlerseniz teşhis daha da kolaylaşacaktır. şimdilik baklırl bir ilaç ile ilaçyın derim.

118113

118114

118115

Ayrıca fizyolojik bir etki de gözardı edilmemeli. Örneğin gübre yanığı gibi .Yaptığınız uygulamalarınızı yazarsanız belki bir bilen çıkabilir.

Süha Şendoğan
16-12-2009, 13:28
Sevgili İzzet bey,
Yapraklarda sararma yok sadece yer yer çürümeler meydana geldi.Aynı şartlarda ev içinde muhafaza ettiğim saksıda aynı olay görülmüyor.
Ayrıca Sn.Mutlu Kutlu'nun sorduğu güve araştırmasında yapraklarda rastlayamadım.
Sebep ısı farkı olabilirmi balkon içeriye nazaran daha rutubetli ve geceler bayağı ayaz alıyor.

yasarugur
18-12-2009, 19:01
16 sayfa okudum gözlerim ağrıdı.Burada bir markette kumkat satılıyordu ben de hiç tanımadığım bu meyveye baktım baktım ,allah allah ne meyveler varmış dünyada dedim oradan ayrıldım ,daha sonra bir arkadaşımla kurutulmuş Trabzon hurması hakkında konuşurken onun aklına geldi ," Ben Rusya'da Kurutulmuş minik portakallar satan bir Türkmen genciyle tanıştım" demişti.Ben de kurutulmuş portakallarla ilgili internette araştırırken kamkata rastladım ,bu sitede de konuyu görünce saatlerdir okuyorum.Bir yandan da zaten bir greyfurt,bir de portakala zor yeten ön bahçede hangisinin yanına dikersem uygun olur diye düşünüyorum, yakınlarda bu fidandan edinmek farz oldu çünkü yazılanlar hem yüreklendirici hem de güzel ,herkesin eline sağlık.hemen çevrede araştırmağa başlıyorum,bir yandan da Aydın'da cadde kenarlarında çok güzel turunçlar var,çekirdeklerinden birkaç tane çimlendirmeğe başlamalıyım...

Süha Şendoğan
23-12-2009, 15:01
Sn.Yasarugur,
Kumkuatı ön bahçenize turunçgillerin yanlarına dikebilirsiniz diye düşünüyorum aynı familyadan olduklarından yerini yadırgıyacaklarını sanmıyorum.
Bu konuyla ilgili Sn.Mutlu Kutlu size fide hususunda yardımcı olur.

oktaysen508
23-12-2009, 23:29
Şu isimde ve şekilde preparat var diyemeyeceğim. Biliyorsunuz dozunu ayarlamak epeyce profesyonellik isteyen bir iş.

1-2 Aya kadar, bahar gelmeden hazır hale getireceğimiz etkili bir karışım hazırlığındayız. Karışım hazır olduğunda bitki için gerekli bütün iz element ve besinleri içeren bir karışım olacak. Haberiniz olur sanırım hazır olduğunda.

Teşekkür ederim.

Sayın Mutlu Kutlu Arkadaşım bu karışım ile ilgili bi gelişme varmı hazır olduğunda benide bilgilendirirmisiniz acaba , teşekkürederim.

Mutlu Kutlu
24-12-2009, 09:15
Sn. oktaysen508,

Hazırlayacağımız besin karışımı hazır olduğunda sizinde mutlaka haberiniz olur.

doğasevdalısı
28-12-2009, 10:55
bu da benim yeni aldığım kamkat fidanı uç kısımdaki yapraklar biraz sararmış ve içe doğru kıvrılmış gibi bu durum normal midir?

Süha Şendoğan
28-12-2009, 13:47
Sn.İzzeterisen,
891 no.lu mesajda sorduğum yapraklardaki çürümeler sizin teşhis ettiğiniz gibi fizyolojik etkilenmeden meydana geldiğine kanaat getirdim.
Sebebide evdeki sıvı gübre vermediğim saksıda böyle bir etkilenme şu ana kadar olmadı ancak mesajda görülen saksı balkonda ve sıvı gübre verildi büyük bir olasılıkla gübre biraz kuvvetli geldi.
Şu anda normal su ile yapılan haftalık besin harici katkı olarak gübre vs.vermiyorum çürümeler neredeyse durdu.
Lekeli yapraklarda henüz tamamen düşmedi.Bu arada saksıyı içeri aldım.

maki01
28-12-2009, 15:23
Sayın Romantik'den gelen kamkatımın ilk meyvesini bugün yedim:)

Gerçekten özel bir tatmış, sanki az şekerli portakal reçeli gibi :)

119366

Teşekkürler Sayın Romantik...

Süha Şendoğan
31-12-2009, 16:25
Arkadaşlar,
Kumquat çekirdeğinden çimlendirme yapan varmı varsa dayanıklığı ne derece oluyor?
Benim şu ana kadar denediğim tüm çekirdekler 2-3 cm boya geldikten sonra maalesef daha fazla büyümeden telef oldular problem nedir bulamadım.

Lonicera
31-12-2009, 16:35
Sevgili turco,bu yıl 7 tane çimlendirdim, bir tanesi telef oldu. Sağlık durumları şimdilik iyi görünüyor ama tek sorun gelişimleri çok yavaş. Aynı zamanda ektiğim turunçlar bunların neredeyse 3 katı boya ulaştı.

Romantik
31-12-2009, 18:52

119366

Kamkatınız çok şirin gözüküyor. Afiyet olsun. Diğerleride yakın zamanda olgunlaşacaktır.

kalambaklı
31-12-2009, 19:03
Sayın Romantik, kamkat çimlenmeden sonra kaç yıl sonra meyve vermeye başlıyor acaba!..
İyi yıllar,

Romantik
31-12-2009, 20:34
Sayın Romantik, kamkat çimlenmeden sonra kaç yıl sonra meyve vermeye başlıyor acaba!..
İyi yıllar,

Sayın kalambaklı,

Biz Turunçgil üretimimizi çöğürden yetiştirdiğimiz fidanları aşılayarak yapıyoruz. Aşılı fidanın avantajı erken meyveye yatması ve daha sağlıklı olması. Tohumdan üretimde çok uzun yıllar sonra meyveye yatıyor.Aslında Üstadımız M.Saygının bu konuda geniş açıklaması var, bence turunçgil meraklısı bütün arkdaşlarımzın dikkatli okuması gereken bir yazı. Aşağıda linkini veriyorum. Oradan ulaşabilirsiniz. Sevgi ve Saygılar. Sizede iyi yıllar.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105

yasarugur
01-01-2010, 12:04
Bugün ,Aydın Kipa'da kumkuat meyvesi 19 tlye satılıyordu .Pakette 18 adet vardı.

Kafkas57
03-01-2010, 18:49
BESİN EKSİKLİKLERİ TESBİT KILAVUZU - NARENCİYE

Mikrobesinler
Çinko:
Genç yaprakların küçük ve mızrak şeklinde olması
İç damarlar arasında kloroz
Yaprak boyunu küçülten sarı beneklenme, yaprak boyunda kısalma
Çiçek ve meyve miktarında azalma
Küçük ve az su içeren meyve oluşumu

Mangan:
İç damarlar arasında kloroz
Yapraklarda koyu yeşil zemin üzerinde açık yeşil alacalık
Genç yapraklarda dökülme
Çinko eksikliğinden daha az etki görülür ancak yapraklarda daha fazla solgunluk
Meyve boyunda küçülme ve miktarında azalma

Bor:
Petiol ve damarlarda dalgalanmaların olduğu küçük ve şekli bozuk yapraklar
Boğum aralarında kısalma, sarımsı-gri renk ve yapraklarda kalınlaşma
Floemde çökme
Meyve kabuğunda biriken zamk oluşumu
Kalın kabuğu olan küçük ve deforme olmuş meyve oluşumu
Meyvelerde dökülme

Demir:
Genç yapraklarda tipik “ince retikulum kloroz”u görülmesi
Orta ve yan damarları yeşil kalan sararmış yapraklar

Molibden:
Yaşlı yapraklarda sarımsı lekeler
Yaprak alt yüzünden lekelerin kırmızımsı-kahverengi görülmesi
Çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesi

Bakır:
Fazla azottan kaynaklanan gibi görünen yeni geniş yapraklar
Bazı çeşitlerde gövde ölümü
Sürgünlerde geriye doğru ölüm ve canlı odun dokusu ile birleşme yerinde birden fazla sayıda tomurcuk oluşumu
Genç odun dokusunun yeşil kabuk dokusu altındaki zamk paketleri ve meyve, sürgün ve yapraklarda kahverengi nasırlaşma

Makrobesinler
Azot:
Yaşlı yapraklarda sararma,zayıf vejetasyon, küçük yapraklar
İnce kabuklu küçük meyve oluşumu

Fosfor:
Yaşlı yapraklarda bakır renginin görülmesi
Yaprak ve çiçek tomurcuklarının dökülmesi
Pürüzlü, kalın ve süngerleşmiş kabuk oluşumu
Meyvenin ortasında boşluk
Kaba, kalın meyve kabuğu, soluk renkli, süngersi meyve ve aşırı asitli meyve suyu oluşumu

Potasyum:
Belirti daha çok meyvede gözlenir
Meyve boyunda küçülme ve kabuğunun düz ve ince olması
Yaprak ve meyvelerin erken dökülmesi
Küçük, ince kabuklu meyve oluşumu
Meyve suyu asitliğinde azalma

Magnezyum:
Yaşlı yapraklarda yaprak ucundan sapına doğru uzanan “V” şeklinde sararma
Alt yaprakların dökülmesi
Şiddetli belirtilerde erken meyve dökümü

Kalsiyum:
Genç yapraklarda kenarlardan ortaya doğru sararma, yeni saplarda ölüm
Filiz ve petiollerde zayıf gelişim ve bunu sonucu olarak susuzluğa karşı dayanıklılıkta azalma
Çiçek ve meyve dökümü

Kükürt:
Küçük ve sarı genç yaprak oluşumu

ALINTIDIR: http://www.izotar.com/besin3.htm

rohlfs
03-01-2010, 21:07
Sayın Romantik, işte kamkatlarımın şu anki halleri. Hiç bu kadar çok meyve vereceklerini düşünmemiştim.
Acaba mandalina da güzel olur mu evde, denesem mi. Sizde Rize Mandalinası var sanırım. Ama salonda ve saksıda yetiştirmek istiyorum. Ne dersiniz?

120532
120533

Romantik
03-01-2010, 22:32
Sayın Romantik, işte kamkatlarımın şu anki halleri. Hiç bu kadar çok meyve vereceklerini düşünmemiştim.
Acaba mandalina da güzel olur mu evde, denesem mi. Sizde Rize Mandalinası var sanırım. Ama salonda ve saksıda yetiştirmek istiyorum. Ne dersiniz?

Seher Hanım Maşallah,

Gelinlik kızlar gibi duruyorlar. Çok çok şirinler, bende bu kadar çok meyve vereceğini tahmin etmemiştim.

Rize Mandalinasınıda aynı şekilde ev içinde bakabilirsiniz. Saksıda rahatlıkla yetişen bir türdür.

Kafkas57
04-01-2010, 21:26
Kamkat ikram ettiğim arkadaşım çok beğenince ertesi gün muhtemelen Romantik'ten kendine ve bana fide aldı.Bir kamkat meyvesinin bu kadar kısa sürede bu kadar verimli olması şaşırtcı:rolleyes:

rohlfs
04-01-2010, 23:20
Ben bir soru sordum Sayın Romantik'e ve kendisi de yanıtladı sağolsun. Ben fotoğrafları email ile de kendisine gönderebilirdim, sorumu email ile de sorabilirdim. Madem ki forumdayız paylaşarak katkımız olsun istedim, yanlış mıydı?

Sayın Sergüzen'in, Sayın Romantik'in son cümlesini alıp dikkat çekici bir renge dönüştürmesi nasıl bir durumdur acaba? Belki de alıntı yapmayı öğrenmeli kendisi.

Bazen esnek olmak gerekir değil mi..
Saygılar herkese..

Sergüzen
05-01-2010, 19:42
Cevabım size değildi. Niye alındığınızı anlamadım.

Bayram Güçlü
05-01-2010, 21:11
Merhabalar, ben forumda yeni aktif olmaya başladım.Narenciye fidesi yetiştiriyorum ve aynı zamanda portakal üreticisiyim. Kamkat,limequat,lime, calamondin,meyer limon fideleri yanında diğer narenciye türlerinin fidelerinide yetiştiriyorum. Ayrıca hobi amaçlı birçok egzotik meyveninde fidesini yetiştirmeye çalışıyorum.Yetiştirdiğim bitkilrden bazıları şunlar; böğürtlen,yer kirazı,pepino,guava,passion fruit,natal eriği,mersin,pitahaya,limon otu,feijoa v.s. Arkadaşlarla görüş ve tecrübelerimi paylaşmak isterim. Saygılarımla.

Nariel
05-01-2010, 21:18
Bizim buralarda (Silifke) kamkat sanırım yaygınlaşmaya başlamış. İstanbul'dan bir haftalığına Silifke'ye geldim; markete paketler halinde kamkat meyvesi gelmiş. Bir pakette en az 20 tane vardı ve 4 küsür liraydı.

Nariel
06-01-2010, 10:16
Benim kamkatım da şu an bu halde:

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=120890&d=1262769201

Nariel
07-01-2010, 12:04
Tohumdan bir yıllık kamkat fidelerim. Hala 2-3 cm boydalar, gelişmiyorlar. Aynı saksıda 5-6 tane vardı, sadece bu ikisi kaldı, diğerleri kurudu.

Plantae
09-01-2010, 15:25
Yaklaşık iki yıl önce sayın Romantikten aldığım kamkatımın bu seneki durumu
Üzerindeki meyveleri tamamen yemeden kamkatın bir hatıra fotoğrafını çekeyim dedim.
Herkese tavsiye ederim evde balkonda veya bahçede yetiştirebileceğiniz dekoratif , kompakt , hoş kokulu çiçekli ve meyvesi yenilebilen bir bitki daha ne olsun...

Romantik
09-01-2010, 22:45
Sayın plantae,

Kamkatınız çok şirin gözüküyor, iyi bir bakım yaptığınız belli.

Nariel
24-01-2010, 17:15
Maşallah bizim kamkat topla topla bitmedi bu sene. Bir posta daha topladık, herkese tavsiye ederim, bereketli bir tür. Üzerinde daha bir bu kadar da vardır.

Bunlar bu postada topladıklarımız (bir ay kadar önce bu kadar olmasa da 10-12 tane toplamıştık):
122947
122948

Bu da şu an üzerinde kalanlar:
122949

tamaşa
24-01-2010, 17:33
Sevgili nariel,çok güzeller darısı benim kamkatların başına benim kamkatlar henüz küçükler ama, sıcaklarla birlikte gelişimi daha iyi olacak diye düşünüyorum.

Nariel
24-01-2010, 17:43
Sevgili tamaşa, darısı sizinkilere:) Üstündekileri dökmezse eninde sonunda büyür ve turunculaşırlar.

Merak ettiğim birşey var, kamkatı budamalı mıyız? Şu an saksıda saldım çayıra Mevlam kayıra büyüyor, budamazsak verimi azalır mı?

Oğuzhan
24-01-2010, 20:03
Maşallah.Hepsi çok güzel .Arkadaşlar sayfa renklenmiş.Pek lezzetli görünüyorlar ..

algül
23-02-2010, 03:01
bende aynı şeyi merak ediyorum budamalımıyız? uzun gövdeli olmasını istiyorum yukardan dallansın budamayla bunu elde edebilirmiyiz? hep satılanlar bodur çalı gibi ve başka birkaç sorum daha var: budadığımız dalları atmayıp çelikleyerek istanbulda büyütebilirmiyiz? dayanıklı olması açısından 3 yaprak denen anaca aşılandığını duydum. Eğer yaşamayacaksa çeliklemeyle vakit kaybetmeyip aşılamak için üç yaprak anacı nerden temin edebiliriz nerde satılır? marketlerde satılan limon(citrus) a aşılarsak olurmu? en ucuz limon olduğu için aklıma geldi. Benim kamkatım saksıda nasıl bir besin takviyesi önerirsiniz? Biliyorum çok soru oldu uzaman arkadaşlardan rica ederim:DSevgili tamaşa, darısı sizinkilere:) Üstündekileri dökmezse eninde sonunda büyür ve turunculaşırlar.

Merak ettiğim birşey var, kamkatı budamalı mıyız? Şu an saksıda saldım çayıra Mevlam kayıra büyüyor, budamazsak verimi azalır mı?

Cumhur Tonba
23-02-2010, 03:54

119366

maki01. Ne kadar da güzel bir saksı ve meyve fidanınız var öyle. Yarın ilk işim burayı incelemek olacak. Görünce canım cekti inan.

sellyme
23-02-2010, 09:41
Merhabalar, forumu başından sonuna kadar okudum.Bir hafta kadar önce bana 50-60 cm boylarında hediye olarak bir kamkat geldi.Geldiğinde üzerinde meyveleri vardı fakat gelene kadar bir kısmı dökülmüş birazda pörsümüştü meyveler, yaprakları kıvrık kıvrık ve bazıları kahverengiye dönüktü.Salondaki yere kadar olan pencerenin önüne koydum güney cephesine.Fakat bir hafta içinde üzerinde ne meyve kaldı ne de yaprak.Çok üzüldüm ne yapacağımı şaşırdım.Toprağı çok sıkı ve kumlu görünüyor.Ne yapmalıyım.Kapalı balkona güneş alan kısmamı koymalıyım fakat neresinden güneş alacak bilemiyorum sadece daldan ibaret kaldı.Yardımcı olursanız sevinirim.

Mutlu Kutlu
24-02-2010, 07:44
Sn. sellyme,

Aşağıda kendi mesajımı alıntıladım, bu durum sizin kamkatınız içinde geçerli. Bir yerde bir hata yapmış olabilirsiniz. Dal uclarından itibaren geriye doğru kurumalar başlamışsa yapacak bir şeyiniz yok, demekki sağlıksız bir kamkat almışsınızdır.

Sn. Hhatice,

Çok nadiren strese girdiklerine dair haberler alıyorum. Uygulamada bir hata yapmışsanız asıl neden bu olabilir.
Ör:
1. dozu yüksek suni gübre kullanımı.
2. Soğukta kalması
3. saksı altındaki deliklerden hava alamadığı için. Saksı altına konulan tabağın su ile dolması sonucu saksı deliklerinin hava giremeyecek şekilde olması. saksı altı deliklerininde fazlaca geniş olması gerek, bazan saksı deliklerinin küçük olması sonucu çamurla, toprakla tıkanmasıda hava alamamamasına sebep oluyor.
4. yeterince güneş alamayacak kuytu bir yerde duruyor olması.

Yukarıdaki olmumsuzluklar varsa bunları bertaraf edin. Limonunuz 15 hazirana kadar 3-5 dönem daha çiçeklenecek, ve her dönemde 3-5-10 meyve tutarak bolca meyvelenecek.

Besin kullanmıyorsanız meyve sayısı az olacaktır. bizim kullandığımız konsantre karışımı öneririm besin olarak.

sellyme
24-02-2010, 07:57
Mutlu Bey ,cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Fakat kamkatı ben seçerek almadım hediye geldi ve bir hafta içinde su dahi vermedim toprağı yeterince ıslaktı yaptığım tek şey pencerenin önüne güneşe begonvilin yanına koymak oldu.Sanırım geldiğinde sağlıksızdı ve yaprakları kıvrılmıştı.Dün gece dal uçlarını budadım başkada birşey gelmiyor aklıma.

Mutlu Kutlu
24-02-2010, 08:18
Yapacak bir şey yok o zaman bu durumda, bırakalım kendi haline. Bahar aylarında taze sürgünler yaparak toparlanabilir. o zaman besin vb. şeylerle yeniden forma sokarsınız.

emrebakan
25-02-2010, 16:44
Merhaba arkadaşlar,
Benim kamkatımın yapraklarının yakın olan fotoğraflarını koydum. Araştırdığım kadarıyla, kalsiyum eksikliği olduğunu sanıyorum. Eğer öyleyse ne şekilde kalsiyum verebilirim. İnsanlar için olan suda eriyen kalsiyum tabletleri olur mu? Diğer yapmayı düşündüğüm tavuk gübresi. Siz ne dersiniz?

Mutlu Kutlu
25-02-2010, 17:18
Kalsiyumdan ziyade, demir ve mangan eksikliği var gibi. İz elementleri ve besinden oluşan dozunda bir karışım kullanmanızı öneririm.

Mutlu Kutlu
25-02-2010, 17:34

Kamkat bir narenciye türüdür malum, narenciyelerde 2 budama şekli yapılır.

1. 150-200 cm boy yaptırılacaksa istenilen boya gelmesine kadar alt yandallar gövde birleşiminden kesilir, istenilen boyda kalması için tepesi kesilir. yukarıdan aşağıya 50 cm gibi yan dallarla taçlanması sağlanır.

2. 100 cm kadar büyümesine müsade edilir tepesi kesilerek toprak yüzeyinden 20-30 cm kadar sonra yan dallarla açılması sağlanır, bodur bırakılır.

Budama yaparken istenmeyen kısımlar ve uçları kurumuş dallar kesilir. Çok sert budama yapmak, bitkiyi yorar ve meyve verimini azaltır.

Unutulmaması gereken, narenciye türlerinin en alttan belirli bir yere kadar olan dalları bol meyve tutarken tepe sürgünler meyve tutmaz.

Dal çeliklerinden çoğaltılmaz, tohumlarından dikilip kamkat fidanıda elde etmek mümkün ama hem geç meyve verir, hemde trunça aşılı olan gibi sağlıklı ve güzel olmaz. En mantıklı çoğaltım şekli turunça aşılamaktır.

Son olarak: Besin kullanmazsanız bitkiniz ilk aldığınız formdan geriye doğru gidecek ve bir zaman sonra sağlıksız bir kamkatınız olacak. Sağlığını yitirmiş bir bitkiyi eski haline getirmek epeyce zor ve zahmetlidir. Baştan tedbir almak daha akıllıca olur.

emrebakan
26-02-2010, 09:45
Çok teşekkür ederim Mutlu bey,
Toprak değişimi faydalı olur mu? Bu bitki sanırım bir seneden fazladır aynı toprakta. Yoksa illa da bitki besini vermem mi gerekir. Bahçe bölümlerinden bulabileceğim bitki besinleri olur mu? Biraz fazla soru sordum ama mazur görün :)

Mutlu Kutlu
26-02-2010, 10:13
Toprak değişimi bir nebze iyi olabilir, ama bitkinin kılcal köklerine zarar verileceği düşünüldüğünde pek mantıklı olmuyor. Saksı büyütmek ve büyütürken bitkinin kökleriyle oynamamak lazım.

Hiper marketlerin bahçe bölümlerinde satılan besinler çoğunlukla çiçeklendirmek ve yaprak gelişimine yardımcı besinler olarak bulunuyor. Oysa bitkilerin besin yanında iz elementleri ve mineral gereksinimleride olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12916&page=7 bu linkteki 200 ve 206 cı mesajlarda besinle ilgili cevaplarım var.

wentonzahid
28-02-2010, 19:40
kumkuat çekirdeklerini nezaman ekmeliyim.?

algül
03-03-2010, 03:18
yediğin meyvenin çekirdeklerini hemen ekebilirsin, hemen ekmeyeceksen serin karanlık ve kuru bir yerde sakla.kumkuat çekirdeklerini nezaman ekmeliyim.?

Göknar23
04-03-2010, 16:22
Yeni bir kamkat fidanı aldım 30-40 cm boylarında.
Şimdi sorularım var ben karasal iklimin hakim olduğu bir yerde yaşıyorum.

1- Kamkatı evdemi balkondamı yetiştirmeliyim?

2- Ve Kamkat için en uygun yer neresidir(Güneşli,Güneşsiz,Nemli)?

3- Aldığımda saksıya aktarırken içinde bayağı toprak solucanı vardı bunlar bitkiye herhangi bir zarar verirmi yoksa yararlımı?

4- Ne zaman yetişkin bir ağaç olur çiçek açıp meyve vermesi ne zaman olur?

amatör hobici
04-03-2010, 17:00
Arkadaşlar benimde öğrenmek istediğim, Çekirdekten yetiştireceğim Kamkat meyva verirmi.? Yoksa aşılamak gerekirmi. Bilen arkadaşların yardımını rica ediyorum.

Mutlu Kutlu
04-03-2010, 17:48
Sormuş olduğunuz soruların zaten cevapları aşağıda açılmış konu hakkındaki mesaj içeriklerinde mevcut. Bi zahmet bütün mesajları gözden geçirin, sizin sorularınızın cevaplarını ve diğer olumlu ve olumsuz koşulları mantıken değerlendirin.
Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151&page=32)

Göknar23
05-03-2010, 18:53
Yeni bir kamkat fidanı aldım 30-40 cm boylarında.
Şimdi sorularım var ben karasal iklimin hakim olduğu bir yerde yaşıyorum.

1- Kamkatı evdemi balkondamı yetiştirmeliyim?

2- Ve Kamkat için en uygun yer neresidir(Güneşli,Güneşsiz,Nemli)?

3- Aldığımda saksıya aktarırken içinde bayağı toprak solucanı vardı bunlar bitkiye herhangi bir zarar verirmi yoksa yararlımı?

4- Ne zaman yetişkin bir ağaç olur çiçek açıp meyve vermesi ne zaman olur?

alibabaa
05-03-2010, 19:22
Arkadaşım aradığınız bilgileri aşşağıda'ki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151&highlight=kamkat

Zafer ALV
15-03-2010, 16:50
Gelde ye şimdi bu meyveleri,bu güzelliğe bakmak varken nasıl koparalım..bizimkiler tadını aldı her hafta 1-2 gidiyor meyveleri...
hepsini toplasam bir daha meyve vermesini nasıl beklerim acaba...
çekirdeklerini ekip çoğaltmayı düşünüyorum umarım başarırız...

dudaeva
15-03-2010, 18:03
arkadaşlar bu kamkatı alalı yaklaşık iki ay oluyor.. tüplü olarak almıştım.. aldığımda bu lekeler ve bu tarz buruşuk yapraklar üzerinde vardı.. Sanırım bu bir hastalık.. Ne olduğunu ve ne kullanabileceğimi bilen varsa yardımcı olursa sevinirim..

dudaeva
15-03-2010, 18:21
birde bazı yapraklarda minik delikler var onlarda hastalıklamı ilgilidir bilmiyorum..

Mutlu Kutlu
15-03-2010, 19:43
Sn. dudaeva,

Yapraklardaki bu durumlar galeri güvesinin marifeti. Şimdilik problem yok endişe etmeyin.

Yalnız yeni çıkacak yapraklardada kıvrışmalar ve yaprak zarı altında galeri izleri görürseniz bu zararlıdan kurtulmanız lazım, ipin ucunu bir kaçırısanız bütün yapraklarınız hasarlanır.

Bol güneş gören bir yerde, iyi bir bakımla çiçek açtırır bol meyve tutturabilirsiniz.

dudaeva
15-03-2010, 20:07
hocam teşekkür ederim..

poseidon.
28-03-2010, 09:19
selamlar 2 yaşındaki kumkatımın en son hali, geçen sene iyi bir gelişim göstererek büyüdü ve 5 adet meyve verdi. fakat bu sene kıştan çıkmasını bekliyorum fakat henüz bir hareketlenme olmadı. yakından incelediğimde dallarındaburuşmalar başlamış. acaba kukatım öldü mü?

poseidon.
28-03-2010, 10:00
işte fotoğrafları, kurtarılabilirmi acaba. yardımlarınızı bekliyorum

Mutlu Kutlu
28-03-2010, 10:20
Bu gelişmişlikte bir kumkuatın 5 adet meyve verebilmesi anormal bir durum. Besin kullanmadığınızın işareti olarak yapraklarda sarılıklar meydana gelmeye başlamış. Yine besin yetersizliğinden dolayı bazı taze dalların kurumaya başlamasıda normal karşılanmalı.

Kumkuatınızın şu anki resimlerine göre sağlığı iyi, ama iz elementleri içermeyen besin kullanmazsanız, şu anki durumundan daha geriye gidecek formu.

Son olarak saksı altındaki deliklerin açık olduğundan emin olun, tabak koyuyorsanız tabak ve saksı arasına taş parçaları koyarak tabaktaki su/saksı temasına engel olun.

poseidon.
28-03-2010, 10:51
sayın Mutlu Kutlu öncelikle teşekkür ederim, beni çok rahatlattınız. Bu bahsettiğiniz iz elementi içermeyen besinleri nereden ve nasıl temin edebilirim bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.

Mutlu Kutlu
28-03-2010, 11:15
Sn. poseidon,

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12916&page=10 bu linkten sipariş verebilirsiniz.

algül
30-03-2010, 15:39
herkese selamlar, sayın mutlu kutlu bir kamkatım var ne ölüyor ne büyüyor ne olacak bilemiyorum. satın aldıktan sonra salona koydum yapraklarını döktü sonra bahçede saksıda olsun dedik az daha büyük bir saksıya geçirdim compo marka iyisinden toprak aldım tam 7 ay önce saksıya köklerine zarar vermeden olduğu gibi diktim. bugün hali aynıydı bu sefer yine olduğu gibi söktüm baktım köklenme hiç yok diktiğim gibi öyle kalmış kökler bana cansız gibi geldi rengi sarımsı bi kaçını kopardım köklerin içini görmek için canlı değil sanırım sonrada compo toprağı alıp yerine yanmış hayvan kemresi ve bahçe toprağı karışımına diktim bu sefer bakalım ne olacak bahar geldi ağaçlar uyandı benim bu kumkatta hiç hareket yoktu. acaba köklerinde bir sorunmu var kökler kalıp şeklindeydi dağılmıyordu kökleri dağıtıp yeni toprağa işleyerekmi dikseydim ne dersiniz ?

Mutlu Kutlu
30-03-2010, 21:07
Sn. algül,

Sizin kamkatınız durağan duruma geçmiş bir kumkuat örneği. Anlattığınız durum tarlaya dikilen turunçlara aşılanan, sonrada tarladan söküldükten sonra naylon keseye veya saksıya alınan kumkuatların gösterdiği bir gelişim şekli.

Yapmanız gereken: 15-20 lt saksıya sizce iyi olan bir saksı harcı olan bir torf ile, köklerin alt kısmındaki toprağı hafifçe tırtıklayıp, şimdiki toprak seviyesinden 5 cm kadar daha derine saksıya dikmek. Size göre zayıf görünen dallarını gövde birleşim yerinden kesip atmak, gövde olarak bırakacağınız en güçlü dalın tepesinden biraz kesmek olacak. Sıcak ama güneş gören bir yere saksınızı yerleştirin. Saksı altına tabak koyacaksanız, saksı tabaktaki suya temas etmeyecek. Saksı altındaki deliklerden fazlalık suyun tahliye olduğuna emin olun. Saksı/tabak içerisinde su temasını kesmek için saksı ve tabak arasına eşit kalınlıkta ve aralıklarda çakıl taşı vb. şeyler koyabilirsiniz.

En önemli konu ise kumkuatınızı sağlıklı beslemek. Yeni çıkan sürgünlerdeki yapraklar sarı çıkıyorsa kesinlikle beslenme bozukluğu vardır. 949, 951 nolu mesajlarda beslenme için biraz bilgi yazmıştım, dikkate almanızı rica ederim.

öjenol
31-03-2010, 15:49
Selamlar, Mutlu bey, size birkaç sorum olacak evimde yeni bir kamkatım var fakat galeri güvesinden etkilenmiş (siteden takip ettiğim kadarı ile) ve üst yaprakları alttakilere göre sarı, sanırım mineral eksikliği de var. Saksı değişimi yapacağım sizin öneriniz sanırım torf kullanmak, sitede torf +gübre+kırmızı toprak karışımı diye okumuştum.
Kırmızı toprak nasıl temin edilir ?
Ya da sizin bitki besininiz, torf ve bahçe toprağı kullansam yeterli olur mu ?
Sim organik ve sim dermayı da sizin hazırladığınız sıvı besine ek kullanırsam zararlı olur mu ?Sadece saksı değiştirirken de kullanabilirim diye düşünmüştüm, kök gelişimini arttırdığı için.Sim organic içeriğinde iz element yok herhalde değil mi ? Kiraz ağacım da kullanıyorum, sizin besininizi de kullanabilirim değil mi ?
İlaçlama için elimde neemazal var ,ne dersiniz yoksa mosplant almalı mıyım ?
Biraz karışık oldu sanırım cevaplarsanız çok sevinirim.

algül
31-03-2010, 20:12
teşekkürler mutlu bey, sanırım fazla sulanmış kamkatım ondan kökler ölmeye başlamış çünkü satanlara bakıyorum saksılar kupkuru amam fidanları çok sağlıklı kumkat nemlisaksıyı sevmiyor sanırım.

Mutlu Kutlu
31-03-2010, 22:44
Sn. öjenol,

Alt yaparakların koyu yeşil, yeni çıkan yaprakların açık sarı olması mutlaka iz elementlerinin eksikliğinden kaynaklanır. Bahsedilen kırmızı toprak, bahçe toprağı kastedilmiştir. Bahçe toprağı aşırı killi (suyu tutan ve bırakmayan toprak çeşiti) olmadığı müddetçe rahatlıkla kullanılabilir, içerisine toprak kabarık kalması için torf, perlit vermikülit vb. katkılarda kullanılabilir. Yeni kullanacağımız topraktaki mineral ve iz elementleri bir süre sonra bitki tarafından emildiği için toprak bu maddeler açısından zayıf hale gelir. besin ve iz elemntleri takviyesi yapmak tabi ki çok iyi gelir.

Bizim seramızın etraf toprağı tamamen kırmızı, suyu çabuk geçirdiği için biz saksı harçlarımızı hazırlarken siyah toprak kullanıyoruz, kırmızı topraktan çok az karıştırıyoruz.

Neemazal ve diğer besinleri hiç kullanmadım, bu yüzden dozları ve içerikleri, sonuçları hakkında bir fikrim yok. Bizim hazırladığımız besin çiçekli bitkiler ve meyve veren ağaçlar üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu gördük.

Galeri güvesi ve bit ler için bence tek çözüm mosplant.

öjenol
03-04-2010, 09:15
Çok teşekkür ederim, biraz daha araştırıyorum organik besinler hakkında.

serkan06
07-04-2010, 14:48
Bende evdeki kamkat ve diğer bitkilerim için Ziraai ilaç satan yerden gübre istedim.Organik olmasını istediğimide belirttim ve bana aşağıda linkini verdiğim organik gübreyi tavsiye etti. Etmeklede kalmadı sattı:) Uzman arkadaşlardan uygun olup olmadığını ve ne sıklıklarda kullanmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.egezirai.com/Urunler6.html Amino Quick

serkan06
08-04-2010, 14:16
Yusuf Bey den geçen hafta aldığım kamkat fidanım. Yaprakları biraz havaya bakıyor ama ilk geldiğinden daha iyi. Kolinin tepesinde hava almaları için bir delik vardı sanırım yapraklar bu yüzden yukarı bakıyor.

yaprak 92
08-04-2010, 18:02
Arkadaşlar yazılanları şöyle bir okumaya çalıştım ama bu kamkatı nerden temin edebilecegime dair bilgiye ulaşamadım acaba benimde kamkatımın olması için nereye ugramalıyım bilen yazabilir mi? Teşekkürler...

Pegasus
09-04-2010, 14:02
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=349
Link e göz atın.

ciko44
11-04-2010, 17:44
Resimlerdeki kamkatımın kıştan önce bitlenmişti.
Bitleri temizledim, aradan kış geçti, havalar ısındı kamkatım halen kendine gelemedi. Yapraklar cansız, uçları sararmaya başladı, çiçek, filiz vermedi. :(

Bende turuncu (aşağıda) çiçek coşturan alıp suyuna haftada 1 kapak kadar katmaya başladım. Acaba doğru mu yapıyorum.

Tavsiyeleriniz nedir?

http://shop.gugukcuk.com/img/1883_UrunResmi-1883_650.jpg

Pegasus
11-04-2010, 19:31
ciko44,
Bu tip sıvı gübreler ağacı genelde kakıyor ki haftada 1 kapak çok fazla. 20 günde 1 kapak daha uygun olacaktır. Kullandığınız gübrede iz elementleri içerdiğinden emin olun.

ciko44
12-04-2010, 23:00
Sıvı gübrenin içeri aşağıdadır Iz hakkında birşey yok sanırım...

Alıntı
Çiçek Coşturan Turuncu (600 ml).
Mevsimlik fide, gül ve bahçe bitkileri için makro bitki besinli kompoze sıvı gübre

Kullanım Şekli:
Mevsimlik fide, gül ve bahçe çiçeklerinizin sağlıklı ve hızlı büyümesi, dayanıklı olması, bol yaprak ve çiçek vermesi için her sulamada 1 litre sulama suyuna bir kap ÇİÇEK COŞTURAN katarak çiçeklerinizi sulayınız.

İçeriği:

Fosfor P2O5 %5
Potas K2O %7
Toplam Azot N %3
Amanyok Azotu (NH4) N%1
Nitrat Azotu (NH3) N%2

Organik bitki Gelişim Faktörü çözücü üsare ile hazırlanmıştır.

çalı16
08-05-2010, 14:59
142478

çalı16
08-05-2010, 15:04
142481arkadaşlar bunlarda benim kamkatlarım

..bg..
09-05-2010, 04:33
Yeni yeni ağaçlar ve bitkilerle uğraşmaya başlamış biri olarak kumkuat edinmek istiyorum. Minicik meyveleriyle çok sevimli gözüküyor.
Acaba izmirde meyveli kumkuat fidanı bulabileceğim bir yer var mıdır ? :rolleyes:

yasarugur
09-05-2010, 18:20
Bu kamkat fidanını bir arkadaşım aralık ayında hediye etti,soğuk vurmuş önce meyvelerini döktü sonra da bütün yapraklarını döküp kurumağa başladı,kuruyan yerin hemen altından kestim ama o kurumağa devam etti kuruyan yerin altından tekrar kestim,şimdilerde filizlenmeğe başladı.

çalı16
12-05-2010, 14:13
umarım kamkat eski halini alır.benimkiler de yaparaklarını döktü fakat yenileri çıkmaya başladı.

ginkgo biloba
13-05-2010, 14:53
Merhaba arkadaşlar. Kamkat aşılaması yapmak istiyorum. Hangi türe aşılayabilirim.Tşkkrler.

ginkgo biloba
13-05-2010, 14:55
Lütfen 3 yaprak anaç üzeri veya turunç demeyin çıldıracam. Ben çoook acemiyim biraz daha detaya girerek anlatırsanız sevinirim. Birde bu aylarda aşılama olurmu.

copur 09
14-05-2010, 18:51
Sayın Ginkgo biloba, ille de turunç veya üç yaprak'a aşılamak zorunda değilsiniz. Limon, Greyfurt, Mandalina, Portokal vs. deneyebilirsiniz. Evvelsi gün bir göz arttı ben de tuttum Mayer limon'un beline aşılayıverdim.

sındırgılı
14-05-2010, 19:59
Geçen sene, 2-3 meyvaya yatan kamkatım ne yaptıysam çiçek vermedi..Gibberelik asit bile kullandım..Yok.. yok..İz elementli gübresi, bol güneş alan yeri olmasına rağmen inatla yaprağa çalışıyor... :) Bende kendi haline bıraktım..Kendini ağıra satıyor..Fakat, yine de yapılabilecek bir şeyler olabilirmi ?

Tenar11
15-05-2010, 00:49
Merhaba, bende kamkatımı Ege üniversitesinden aldım kışın üzerinde 2 adet meyvesi vardı, 45 TL aldım. Şu an gayet güzel ve canlı yeni bir sürü yaprak verdi ama hiç çiçek yok.

Sayın bg sizde Ege üniversitesinde bulabilirsiniz bu ağacı.

İlkin
15-05-2010, 08:36
Kamkat yazın çiçek açmaya başlıyor. Haziran ortası, Temmuz gibi çiçek veriyor. Biraz daha sabır bence. :)

Romantik
16-05-2010, 13:34
Arkadaşlar Kamkatın çiçek açması için çok aceleci davranıp, bitkilerinizi strese sokmayın,

Kendi Kamkatlarım içim konuşuyorum, Temmuz ayında çiçek açıyorlar, daha zamanları var çiçek açmak için.

çalı16
18-05-2010, 16:01
acele etmeyin arkadaşlar.bendekilerde yaprak döktü yerine yenileri açtı.kamkat zamanıgelince kendini size gösterecektir

Oğuzhan
19-05-2010, 21:06
Romantik'ten aldığım ve kardeşime verdiğim kumkat.Çiçeklenmeye başladı.
145403
145404

Oğuzhan
19-05-2010, 21:08
Formlu bulursam almayı düşünüyorum.Gerçekten çok sevdiğim bir tür.

sındırgılı
19-05-2010, 21:51
Sevgili Oğuzhan, bu fotoğrafları bizimkine gösterelim. Belki utanır da çiçek açmaya başlar.. : (

Oğuzhan
19-05-2010, 22:19
Abi bu aralar sizinkide başlayabilir.Saksıyı değiştirdim.Toprak karışımı ithal torf,dere kumu,pomza,perlit,vermikulit,smoss torfu,hazır olarak aldığım bitki toprağı.
Sevgili Envor 'dan aldığım besin (A-B) ile sulama yapıyorum.Fıdanın gerekli şartlarını sağlayınca memnun oluyor.Zamanı geldimi açar.
Sevgiler...

budak-botanik
20-05-2010, 14:31
Kumkuat aşısı nasıl yapılıyor. Göz aşısı yöntemi ile turunç fidanına aşılasam olur mu ?

diyadin
22-05-2010, 12:39
herkeze merhaba bana yeni gelen bu kamkat çok solgun ve yaprakları da gördüğünüz gibi sararıyor ve bir kaç tanede döküldü meyvaları duruyor ama nasıl bir bakım yapsam düzelir yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

Romantik
22-05-2010, 18:01
Vallah bana sorarsanız, hiç beklemeden bitkinizin üzerindeki meyveleri alın. Ağırlık oluşturmasn. Temmuzdan sonra tekrar çiçek açıp meyve verecektir. Bitkiniz strese girmiş, kimyasal bir şey verip, bitkiyi zorlamayın. Güneş gören , havadar bir yere koyun. Üzerindeki yapraklarıda dökün, havalar tam olarak ısındığında yeni yapraklar verecektir ve gelişimini artıracaktır.

herkeze merhaba bana yeni gelen bu kamkat çok solgun ve yaprakları da gördüğünüz gibi sararıyor ve bir kaç tanede döküldü meyvaları duruyor ama nasıl bir bakım yapsam düzelir yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

sonerusta
22-05-2010, 19:46
Merhaba artık benim de bir kamkatım var. Ama hayatımda ilk defa bir bitki ile ilgileniyorum. Bu yüzden yardımınıza ihtiyacım var. Kamkatımı eve getirdikten sonra büyükçe bir saksıya diktim. İçine 3/1 kırmızı toprak ve 3/2 yanmış gübre koydum.
KAmkatım eve geldiğinde bazı yaprakların sararma ve çatlaklar vardı. sanırım budanmasıda gerekiyor.

Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

budak-botanik
25-05-2010, 13:21
iki adet kamkat siparişi verdim. yarın elimde olacaklar inşallah. Kamkat yetiştiren arkadaşlardan öğrenmek istediğim şu:

kamkat fidanlarım gelince ilk olarak saksı ve toprağı ile ilgili yapılması gereken nedir. Neleri yapmak faydalı neleri yapmak yanlış olur. Şimdiden teşekkür ederim.

behramlevent
30-05-2010, 21:00
Değerli forum üyeleri, kumkatdaşlar;

Bende uzun zamandır edinmeye çalıştığım kumkat fidanıma bugün kavuştum. Üzerindeki çiçekler yeni dökülmüş, bir iki adet hala var. Ufacık meyveler şahin gözler tarafından seçilebiliyor. Mesajlarım 3'e ulaşınca bol bol resim eklerim, zaten en büyük hobilerimden biri fotoğrafçılık.

İtiraf ediyorum konuyu tamamen okumadım, 19. sayfayla beraber bende bittim, direk sona atladım. Şimdilik ciddi bir sorunum da yok rahatlığı ile ilk mesajımı yazmaya başladım böylece.

En büyük sıkıntım ise üzerinde meyve olmadığı için kumkat olmama ihtimali. Yuvarlak yuvarlak ufak tefek salon bitkisi tadında olan calamondin bu ara her yerde var, ondan çıkmasından korkuyorum açıkçası. Öyle çıkarsa zaten aldığım fidanlığı basarım muhtemelen :)

Ben İstanbul'da yaşıyorum fakat ailem Çanakkale'ye yerleşti, köyde ev yaptırıyorlar emekliliğin tadını çıkartmak için. Şimdiden ağaç seçimine başladım ben, mantıklı isteklerime ses çıkartmıyorlar zaten. Sebze bahçeleri içinde sürekli yardım ediyorum, şu an evimde plastik bardaklarda 10 jalapeno ve 6 amerikan dolmalık biber filizlendirdim ekmeleri için, o derece yani :)

4 senedir kumkat peşindeydim, ilk yediğimden beri. Yakın zamana kadar yetiştirmeyi de pek düşünmemiştim açıkçası, sonra da ucuzunu aradım biraz. Elimdekini 15 TL'ye aldım, fotoğraflarını eklediğimde tecrübeleriniz doğrultusunda her türlü yoruma ve öneriye açık olacağım inşallah. Bu başlık haricinde forumun bir çok noktasında karşılaşmamız mümkün görünüyor yakın gelecekte, iyi günler.

behramlevent
31-05-2010, 12:19
Kumkatımın ilk fotoğraflarını da çektim; genel görünüm, meyvecikler ve aşı yeri.

Süpürgeyi boyut karşılaştırması için kadraja dahil ettim, topraktan tam yükseklik 40 cm.

Resimde görüldüğü üzere topraktan bir sürgün çıkmış, nedir bilemedim, köke zararı olabilir diye de kopartamadım. Sizce ne yapmalı?

Meyveler yuvarlak duruyor, sonradan elipsleşir mi?

http://j.imagehost.org/0545/IMG_3035mini.jpg

http://h.imagehost.org/0429/IMG_3037mini.jpg

http://a.imagehost.org/0200/IMG_3039mini.jpg

solist-ada
31-05-2010, 16:44
Merhabalar,

Resimdeki kumkuatımı şubat ayında almıştım, aldıktan hemen sonra yaprakları kurumaya başladı, ama meyvelere birşey olmadı. Çok rüzgarlı bol güneşli bir terasta şubattan beri yağmur altında kaldı.

Üstünde epey meyvesi vardı çoğunu topladık, kalan meyveler ve sürekli kuruyan yapraklarıyla resimledim. Gün aşırı suluyorum, önceki sayfaları okuduktan sonra, sık suladığımı anladım, sizce sorun nedir, umarım kurumaz, yardımlarınızı rica ediyorum.

Teşekkürlerimle...

148496

torpak
04-06-2010, 15:50
Arkadaşlar herkese saygılarımı sunuyorum. Bende bugün itibariyle aranıza katılmış bulunuyorum. İki kumkuatım, iki limonum, iki yaban mersinim ve çok sayıda bitkim var. Kumkuatların resimlerini yakında koyucam. Bu kumkuatlar ankarada ne zaman çiçeğe durur bilgisi olan var mı? Limonlarım bile çiçek açtılar hatta iki tane meyve dahi verdiler ancak kumkuatlar çok tembel çıktılar, yaprağa çalışıyorlar, çam ağacı gibi oldu heryeri yaprak:) Çiçek vermesi için özel bir şeyler yapıyormusunuz?

Oğuzhan
04-06-2010, 20:28
Temmuzdan sonra çoşabilir.Sabırla bekleyin.

Nilgün Eran
08-06-2010, 23:05
Ben de bir tane aldım kamkattan, ben terasta yetiştiriyorum acaba çok güneşten etkilenir mi ve su ihtiyacı ne kadardır? Sizlerden bu konuda bilgi alamak istiyorum. Teşekkür ederim.

krgz
09-06-2010, 14:14
arkadaşlar artık yavaş yavaş çiçeklenmeler başlar.çiçeklenmeden sonra meyve beklenir.ama bekledigin kadar yemesi sürmez.reçeli çok güzel oluyor bu arada

torpak
13-06-2010, 13:02
Evet çiçeklenmeler başladı nihayet, oldukça fazla sayıda çiçek tomurcuğu var, bakalım ne kadarı meyveye duracak? Nilgün bu arada soruna cevap vereyim , benim kumkuatlar hiç rüzgar görmüyorlar diyebilirim, 15 günde bi sıvı besinle besliyorum, nerdeyse tüm gün de güneş ışığı alıyor şu an oldukça sağlıklılar. Sulama konusuna gelince bir çok yerde üstündeki toprak kuruyunca sulayın diyorlar, bende öyle yaptım üstü kuruyunca suluyorum, ki bu ankara şartlarında 3 günde bir felan demek oluyor. Saygılarımla...

krgz
13-06-2010, 19:03
evet arkadaşlar beklenen çiçekler açamaya başladı.oldukça güzel görünüyorlar.umarım her kes bol ürün alır.

krgz
16-06-2010, 13:55
arkadaşlar su konusu önemli dikkat etmekte fayda var.oldukça yagmurlu günlerden sonra güneşi görünce kendilerine geldiler.

Gülbeşeker
16-06-2010, 23:02
yani suyu azmı verelim çokmu

krgz
17-06-2010, 10:58
ben kendi adıma topragı kurutmuyorum.geçen sene bunun faydasını gördüm

İlkin
17-06-2010, 12:54
Yazın sıcaklarda çok su istiyorlar, özellikle de saksı içinde bakıyorsanız... Ben 2 ya da 3 günde bir su veriyorum neredeyse. 2 tane kumkuat ağacım var, 3 senedir bakıyorum onlara. Bu ara bol bol çiçek tomurcukları verip açmaya bile başladılar.