PDA

View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12

H.SAHIN
25-07-2013, 08:58
Geçen hafta Kamkatın saksıyı büyüktüm ve bahçe toprağı takviye yapmıştım.

Pamuklu beyaz bit oluştu ve arap sabunu ile uygulama yaptım .

botanik83
25-07-2013, 20:21
Merhaba arkadaşlar. Beinim kamkatım ikinci defa çiçek açıyor.ilkinde dört çiçek açtı bunlar meyve tuttu şimdi tekrar çiçekleniyor. Bunu anlayamadım ,birde bu meyveler nezaman olgunlaşacak? Teşekürler.

merhaba değerli ağaç sever

kamkat yıl içinde birden fazla çiçeğe binebilir meyve olgunlaşma süresi ise şehire ve havaya bağlı olarak değişir. ama kamkatların olgunlaşıp yeneceği sezon sonbahardır.

ozturker1907
25-07-2013, 23:44
Aşırı sıcaktan veya aşırı sulamadan kaynaklanan bir durum olabilir.

evet sıcaktan olabilir aslında ama sulama konusunda toprağı kuruyunca veriyorum acaba çok fazla mı kaçırıyorum suyunu? peki bi daha seneye haziranda mı çiçeklenip meyve verir? yoksa yılda bikaç kez meyve verebiliyor mu? okadar da dört gözle meyvesini yiyeceğim diye heveslenmiştim.. :rolleyes:

kokopit
28-07-2013, 01:04
merhaba değerli ağaç sever

kamkat yıl içinde birden fazla çiçeğe binebilir meyve olgunlaşma süresi ise şehire ve havaya bağlı olarak değişir. ama kamkatların olgunlaşıp yeneceği sezon sonbahardır.

Deyerli botanik 83 .Teşekür ederim .

Romantik
28-07-2013, 12:27
evet sıcaktan olabilir aslında ama sulama konusunda toprağı kuruyunca veriyorum acaba çok fazla mı kaçırıyorum suyunu? peki bi daha seneye haziranda mı çiçeklenip meyve verir? yoksa yılda bikaç kez meyve verebiliyor mu? okadar da dört gözle meyvesini yiyeceğim diye heveslenmiştim.. :rolleyes:

Bu yıl içinde çiçek açma süresi daha bitmedi, Ağostosun sonuna kadar Kamkatınızın hala çiçek açma süresi mevcut,

Seneye ise Haziran ayında başlayacaktır, Ağostos sonuna kadar devame debilir. Şubat-Mart gibi olgunlaşır doşarda olanlarda bu Nisana kadar sarkar, bu zamanlarda tüketebilirsiniz.

Romantik
28-07-2013, 12:29
Tij ağacın üretim yapısı alakalı, normal aşı değil tepeden aşılan bitkilerde kullanılan bir deyimdir, meyve aynı meyve tadda aynı taddır. Tijli olunca meyve tadı değişmez. Sadece şekil olarak farklıdır Tijli ağaçlar.

ozturker1907
29-07-2013, 16:36
Bu yıl içinde çiçek açma süresi daha bitmedi, Ağostosun sonuna kadar Kamkatınızın hala çiçek açma süresi mevcut,

Seneye ise Haziran ayında başlayacaktır, Ağostos sonuna kadar devame debilir. Şubat-Mart gibi olgunlaşır doşarda olanlarda bu Nisana kadar sarkar, bu zamanlarda tüketebilirsiniz.

çok teşekkür ederimm..;)

kokopit
29-07-2013, 21:13
Benim kamkatlar Ordudan geldi.

İki tane kamkat bir tane de kalamondin.

Romantik
29-07-2013, 21:44
Umarım aldığınız fidanlardan memnunsunuzdur.

kokopit
29-07-2013, 22:12
Evet ,memnunum kamkatın biri çiçeklendi diyerlerinde diyerlerinde yok? Onları çoaltmayı düşünüyorum ama çelikten "mi yoksa göz aşısıylamı? Şuan bir şeyler deneme yapıyorum ama neler olacak bakacaz.

botanik83
02-08-2013, 22:21
Evet ,memnunum kamkatın biri çiçeklendi diyerlerinde diyerlerinde yok? Onları çoaltmayı düşünüyorum ama çelikten "mi yoksa göz aşısıylamı? Şuan bir şeyler deneme yapıyorum ama neler olacak bakacaz.

kamkatı çoğaltmada göz aşısı kullanılır.

süsnarı
03-08-2013, 15:38
selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
Benim iki kamkatım var birini Ankara'dan Beğendik mağazasından almıştım 60 cm boyunda 40 tl. Birinide Rize'den getirttim. 2 metreye yakın boyu var 100 tl.

utasdemir
09-08-2013, 12:19
Merhabalar,

2 senedir baktığım kumkuat tam toparlandı derken tekrar sorunlar yaşamaya başladırm. İlk olarak herzamanki gibi unulu bit musallat oldu ona ve mayer limonuma. Başlarda bitleri tek tek temizledim ancak en sonnda suyla temizleme yöntemini buldum (ne kadar sağlıklı bilemiyorum). İnce bir şekilde (kalın bir dikiş iğnesi kadar) basınçlı su püskürtebilen bir pompam var ve bununla dalları ve yaprakları yıkadığımda neredeyse tamamını temizledim. Daha sonra arap sabunu ve yağ karışımıni uyguladım. Bu işlemleri 2 defa tekrarladım ve bitler büyük ölçüde azaldı. Ancak tam olarak kurtulabildiğimi söyleyemem.

Ama şu anda dah büyük bir sorunum var. Dallarda kararmalar başladı. Sağlıklı görünen yapraklı dallar kurumaya başladı. Tabi dikkatimi çeken bir olay da dalların bazı bölgelerindeki reçineler oldu. Kararmayla ne kadar bağlantısı var bilemiyorum ama onların da fotoğrafını aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç olarak sormak istediğim kararma neden kaynaklı olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim...
Herkese şimdiden teşekkürler...

Not :

Fotoğraflar sırasıyla

1 - Öncesi
2 - Sonrası
3 - Reçine
4 - Unlu Bit

dussokagi
22-08-2013, 21:51
Mutlu Kutlu Bey'den aldığım sıvı besin maddesi işe yaradı kumkuatım birçok çiçek verdi şuan 4 tanesi meyveye döndü sizlere tavsiye ederim arkadaşlar faydasını göreceksiniz

Mutlu Kutlu
23-08-2013, 11:23
Merhaba,

Cevabım geçmişte gönderilmiş bir mesaj tekrarı gibi olacak. Bitkilerde insan gibi yaşayan canlılar. İyi beslenmeyen, yeterince güneş göremeyen, uygun ısı ve uygun sulanmayan bitkiler de hastalık ve zararlılara karşı dirençleri azalır. Bu yüzden her tür asalak ve hastalıklara açık hale gelirler.

Gövde ve dallardan sızan reçine ye zamklama hastalığı diyoruz, zayıflayan bitkinin gövde kabuk altına yerleşen bir virüs bu hastalığa neden oluyor. Sızıntının 3-5 cm altından kesip hastalıklı kısmı imha etmek gerek. Sulandırılmış göztaşı (bakırsülfat) Gövdeye sürerek virüsleri öldürmek gerek.

Diğer unlu bit, kırmızı örümcek ve diğer zararlılar için uygun ilaçlar kullanmak faydalı olur, ev tipi ilaçlar arap sabunu ve yağ gibi şeyler bitkinin yaprak, gövde ve köklerinde katman oluşturur ve bir zaman sonra zarar verir.

Eğer bitkinizi iyi beslemeyecekseniz uygun ısı ve ışık veremeyecekseniz, çok fazla uğraşmayın. Atın çöpe gitsin, veya daha iyi bakacak bir arkadaşınıza verin. En pahalı bitkiyi de alsanız, isteklerini yerine getiremezseniz, iyi beslemezseniz paranız bir işe yaramaz. Bozulan bir sağlığı parayla yeniden geri getirmek zordur, bazen imkansız. Merhabalar,

2 senedir baktığım kumkuat tam toparlandı derken tekrar sorunlar yaşamaya başladırm. İlk olarak herzamanki gibi unulu bit musallat oldu ona ve mayer limonuma. Başlarda bitleri tek tek temizledim ancak en sonnda suyla temizleme yöntemini buldum (ne kadar sağlıklı bilemiyorum). İnce bir şekilde (kalın bir dikiş iğnesi kadar) basınçlı su püskürtebilen bir pompam var ve bununla dalları ve yaprakları yıkadığımda neredeyse tamamını temizledim. Daha sonra arap sabunu ve yağ karışımıni uyguladım. Bu işlemleri 2 defa tekrarladım ve bitler büyük ölçüde azaldı. Ancak tam olarak kurtulabildiğimi söyleyemem.

Ama şu anda dah büyük bir sorunum var. Dallarda kararmalar başladı. Sağlıklı görünen yapraklı dallar kurumaya başladı. Tabi dikkatimi çeken bir olay da dalların bazı bölgelerindeki reçineler oldu. Kararmayla ne kadar bağlantısı var bilemiyorum ama onların da fotoğrafını aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç olarak sormak istediğim kararma neden kaynaklı olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim...
Herkese şimdiden teşekkürler...

Not :

Fotoğraflar sırasıyla

1 - Öncesi
2 - Sonrası
3 - Reçine
4 - Unlu Bit

kokopit
31-08-2013, 11:22
Merhaba. Benim kamkatim yeni çıkaran filizleri ,sakı renkte , yani saman sarısı .

Yusufcanik
02-09-2013, 13:45
Bahçede ailemin saksıya diktiği kamkatın yapraklarının bir kısmı büzülmüş, dallarda da kısmi kurumalar vardı kuruyan dalları ve birkaç alt dalı budadım acaba yanlış mı yaptım zamanlama olarak?438015

Mutlu Kutlu
02-09-2013, 14:09
Toprağı bahçe toprağı, saksı altlarında tabaklar var ve tabaktaki su epeyce bir zaman tabak içerisinde duruyor olmalı yan taraftaki saksıdan belli.

Doğru dürüst beslememişsiniz, artık gerileme başlamış. Toprağını değiştirmezseniz, iyi beslemezseniz bir zaman sonra kuruyacak ve ölecek.Yaşam şartlarını düzeltin derim.

Budama önemli değil istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz.Bahçede ailemin saksıya diktiği kamkatın yapraklarının bir kısmı büzülmüş, dallarda da kısmi kurumalar vardı kuruyan dalları ve birkaç alt dalı budadım acaba yanlış mı yaptım zamanlama olarak?438015 438016

M..T
03-09-2013, 18:18
merhaba arkadaşlar. Ben iki çeşit limon ve portakal tohumlarını çimlendirip ekmiştim. Bir sürü oldu hepsi 10 santime yaklaştır. Fakat gördüğüm kadarıyla iki tür yaprak var. Biri sanki diğerine göre daha kart gibi. Diğeri ise iki boğumlu. Yani yaprak 6 cm ise 1. Cm sonunda yaprak ortadaki damara kadar daralıyor sonra tekrar yeni bir yaprak başlıyor 5cm lik. Bu tür nedir hangisi hangisidir acaba.

Bir de aralarından iki tanesi 4 cm kadar büyüyüp topuz şeklinde bir hal alıp hep oradan yaprak çıkardılar. Acaba özürlü mü bunlar yoksa türü mü öyle?

Teşekkürler.

ibogel
07-09-2013, 20:00
Arkadaşlar kamkatımı içeriye 3 gün önce aldım.Belki biraz erken aldım ama Kütahya'da gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı 15-20 dereceyi buldu bu yıl.gündüz 28 derece gece 7-8 derece örneğin.Salonumu gün boyunca havalandırıyorum bu alışma devresinde ve üç gündür bir sıkıntı yok çok şükür...Hatırladığım kadarıyla Mutlu Bey de bir mesajında sıcaklık farkının 15 derece ve üzerine çıktığında tehlikeli olacağını söylemişti...

Mutlu Kutlu
07-09-2013, 20:34
Kütahya'nın soğuğunu çok iyi bilirim, ağustos ayında gündüz vakti üşütüp 3 gün yatmıştım. Isı farkı 15 - 20 derece olursa strese girer yapraklarını döker.

ibogel
07-09-2013, 21:14
Kütahya'nın soğuğunu çok iyi bilirim, ağustos ayında gündüz vakti üşütüp 3 gün yatmıştım. Isı farkı 15 - 20 derece olursa strese girer yapraklarını döker.

Evet Mutlu Bey dediğiniz gibi ısı farkı çok fazla.O yüzden kamkatımı aldım içeriye inşallah sıkıntısız bir kış geçiririz...

dussokagi
07-09-2013, 22:00
kumkuatım daha önce bahçede idi içeri aldım içeri aldığım 1.günden itibaren strese girdi yapraklarını yeni çıkan sürgünleri meyveleri döktü şimdi tekrar bahçeye attım kumkuatım yolunmuş tavuk gibi idi birde gövdesinde zamkla hastalığı başladı ufak ufak sarı kahveremgimsi akıntı oluştu daha ilerlemeden kumkuatımı kurtarmak için ilaç kullansam kumkuatımı kurtarabilirmiyim kumkuatımın ölmesini istemiyorum sulama suyunuda kestim geçen biraz fazla kaçırdım sulama suyunu tabağındaki suyu döktüm ne yapmalıyım?

ibogel
07-09-2013, 22:54
kumkuatım daha önce bahçede idi içeri aldım içeri aldığım 1.günden itibaren strese girdi yapraklarını yeni çıkan sürgünleri meyveleri döktü şimdi tekrar bahçeye attım kumkuatım yolunmuş tavuk gibi idi birde gövdesinde zamkla hastalığı başladı ufak ufak sarı kahveremgimsi akıntı oluştu daha ilerlemeden kumkuatımı kurtarmak için ilaç kullansam kumkuatımı kurtarabilirmiyim kumkuatımın ölmesini istemiyorum sulama suyunuda kestim geçen biraz fazla kaçırdım sulama suyunu tabağındaki suyu döktüm ne yapmalıyım?

Sayın dussokagi bence sizin de dediğiniz gibi fazla sulamadan kaynaklanıyor.Benim fazla sulamadan dolayı bir kamkatım kurudu.Yani köklerini çürütmüş oluyoruz fazla sulamakla.Özellikle kışın iç mekana aldığımız kamkatlarımızı sanki dış mekanda gibi sulamaya devam ediyoruz.İç mekana aldıktan sonra suyunu az ve seyrek vermek gerekiyor.Toprağın üstüne bakıyoruz kuru ise suluyoruz halbuki toprağın altı hala çok nemli.Bence suyunu kesin ve toprağın tamamen kurumasını bekleyin sonra da suyunu daha az verin.Tabi burda işin uzmanı arkadaşlar var onlar daha iyi bilir.Sadece ben de sizin gibi aynı hatayı yaptım.İnşallah kamkatınız kurtulur...

Mutlu Kutlu
08-09-2013, 06:43
1765 ci mesajda sizin kamkatınızla aynı durumda olan bir arkadaşın mesajını cevaplamıştım. Hastalık girdikten sonra kurtarmak zor ama bir deneyin, inşallah kurtulur.

Geçmişte kalan mesajları gözden geçirin, mutlaka kendinize faydalı hisseler bulursunuz. Forum sürekli ileri gibi düşünmeyin, geçmişe de dönebiliyorsunuz. kumkuatım daha önce bahçede idi içeri aldım içeri aldığım 1.günden itibaren strese girdi yapraklarını yeni çıkan sürgünleri meyveleri döktü şimdi tekrar bahçeye attım kumkuatım yolunmuş tavuk gibi idi birde gövdesinde zamkla hastalığı başladı ufak ufak sarı kahveremgimsi akıntı oluştu daha ilerlemeden kumkuatımı kurtarmak için ilaç kullansam kumkuatımı kurtarabilirmiyim kumkuatımın ölmesini istemiyorum sulama suyunuda kestim geçen biraz fazla kaçırdım sulama suyunu tabağındaki suyu döktüm ne yapmalıyım?

gurbik67
08-09-2013, 23:47
benim kamkatlarıma özel bir bakım hiç yapmadım,bazen her gün suladım,çoğu zamanda yaprakları yan döndüğünde sulardım.
uzaktan anlardımki su istiyor, yapraklar tek tük dökülse de hemen toparlanıyor.
beş yıldır da tamamen doğa ile baş başa.
(Gurbik67 bahçe 322 mesajda karlar altında) görebilirsiniz.

Mutlu Kutlu
09-09-2013, 09:18
Zonguldak'da deniz seviyesinde olan yerlerde bahçeye dikili limon gibi narenciyeler yetişebiliyor, üzerlerine kar yağmış halde resimlerini görmüştüm.

Bahçede toprağa dikilmiş kumkuat gibi meyve veren ağaçlara özel ilgi gerekmiyor, fazla sulasanızda suyu derinlere süzülür gider. Besin vb. şeyler vermeye de pek gerek yok, toprakda gerek olan tüm besin ve iz elementlerini bulabiliyor.

Ama saksıda meyve veren bitkiler yetiştirmek kendiliğinden olmuyor, istek ve gereklerini yerine getirmek lazım. benim kamkatlarıma özel bir bakım hiç yapmadım,bazen her gün suladım,çoğu zamanda yaprakları yan döndüğünde sulardım.
uzaktan anlardımki su istiyor, yapraklar tek tük dökülse de hemen toparlanıyor.
beş yıldır da tamamen doğa ile baş başa.
(Gurbik67 bahçe 322 mesajda karlar altında) görebilirsiniz.

dussokagi
09-09-2013, 17:12
peki ben sinop için tijli kamkat alacağım kamkatın anacı ne olmalı kar yağdığı zaman soğuğa dayanıklı olması lazım tercih ettiğiniz kamkat türü varmı?

Mutlu Kutlu
09-09-2013, 18:53
Bütün anaçlar -8 e dayanır, ama don süresi çok uzun olmamalı. 2-3 saatlik -8 sonrasında -3 veya -5 ile devam ediyorsa problem yok, ama 6 saat gibi -8 olursa bitki hücreli donar ve aşırı hasar görür.

Troyer (3 yaprak) anaç soğuklara dayanıklıdır deseler de bu biraz aldatmaca gibi, altınıza yün içlik ve kalın pantolon giymişsiniz ama üstünüzde ince bir tişort ile gecenin ayazında sabaha kadar duracaksınız ve üşümeyeceksiniz gibi birşey. Sinop'ta koyacağınız/dikeceğiniz yer civarında narenciye çeşitlerinden dışarıda yetişiyorsa problem yok, ama yetişmiyorsa kış gelmeden ufak bir narenciye türü dikin bahçeye. Kışı ölmeden çıkarırsa bahar da veya yazın istediğiniz bir türü rahatlıkla dikersiniz. peki ben sinop için tijli kamkat alacağım kamkatın anacı ne olmalı kar yağdığı zaman soğuğa dayanıklı olması lazım tercih ettiğiniz kamkat türü varmı?

dussokagi
09-09-2013, 20:01
narenciye olarak mandalina yetişiyor oda rüzgar almayan yeri seviyor bende 1 tane mandalina vardı 2 metre boyunda o sene 1 metre köyde kar yağdı kardan kırdı aşı yerinin üstünden sürgünü duruyordu bu sene 3-4 tane mandalina vermiş kamkat içinde naylon yapsam yapraklarına değdirmeden yaşama şansını arttırabilirmiyiz?

gurbik67
10-09-2013, 01:05
kamkatlarım ile (5 adet) aynı ortamda o yıl -9 olmuştu,avakado,mayer limon ve yediveren limon dahil hepsi donmuştu. nedense kamkatlara en küçük bir zarar gelmedi.

M..T
10-09-2013, 14:40
merhaba arkadaşlar bir sorum olacak. deneyimli arkadaşlar cevaplayabilir mi? limon ya da portakal fidelerim var. tohumdan yetişiyorlar. daha 3-4 aylıklar. biraz daha büyüyünce birkaçına kamkat aşılamak istiyorum. mümkün müdür acaba. bu konuda hiçbir deneyimim yok kendim yapabilir miyim. bir de sizce kaç yaşında yapabilirim bunu?. teşekkürler.

ilsimsek
13-09-2013, 16:28
Merhaba
Benim kamkatımda resimde görüldüğü gibi yapraklarında hastalık var. Yeşilimsi bir canlı geziyor. Çok küçük bir canlı. Ayrıca yapraklarıda ıslak bir yapışkan var. Yardımcı olursanız sevinirim.

ilsimsek
13-09-2013, 16:34
Merhaba
Benim kamkatımda resimde görüldüğü gibi yapraklarında hastalık var. Yeşilimsi bir canlı geziyor. Çok küçük bir canlı. Ayrıca yapraklarıda ıslak bir yapışkan var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Fotoğraf eklemeyi unutmuşum

dussokagi
13-09-2013, 17:34
yeşil yaprak biti olabilir

Bahar07
14-09-2013, 08:35
Merhaba bir süredir takip ettiğim siteye dayanamayıp en sonunda üye olmaya karar verdim:) O kadar güzel bilgi , paylaşımlarınız var ki bu siteye uğrayan herkes sorularına ve aradığı bilgilere muhakkak ulaşabilir, yeni şeyler öğrenebilir... Kendi adıma herkese çok teşekkür ederim.
Bu sayede Domateslerime bile bakım yaptım, meğer ne çok sürgünüm olmuş. Hemen sayenizde öğrendiğim koltuk alma yöntemini uyguladım :)

Ve şimdi de benim bir sorum olacak, yazın başına doğruydu sanırım 2-3 adet bulduğum kumkuatlarımı afiyetle yedikten sonra bir ihtimal diye düşünerek çekirdeklerini saksıya dikiverdim. Ne mutlu ki 4 adet 7-10 cm arasında değişen mini fidelerimi elde ettim ama bilmediğim nedenden dolayı kurudu. Artık tamamen öldü saksımı yeni bitkilere hazırlayayım derken ki resmini atabilirsem aşağıda görüleceği gibi toprağın altından filiz mi diyeyim tomurcuk mu diyeyim bir parçası çıktı. Toprak altında olduğu için başını dışarı vereyim mi yoksa tamamen gömeyim mi bilemedim.
Ne yapmam, nasıl bir işlem uygulamam lazım ? zaman geçirmeden müdahale etmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

Farklı açılardan çekmeye çalıştım umarım net ve anlaşılır çıkmıştır.

Mutlu Kutlu
14-09-2013, 10:41
Sürgün ucu belli belirsiz toprak yüzeyine yakın olacak şekilde saksılara dikin, ama çok hevesli ve ümitli olmayın. Bu şekilde kamkat fidanı üretilmez, üretilse bile çok zahmetli.

Bahar07
15-09-2013, 01:48
Cevabınız için çok teşekkür ederim Mutlu bey, tamamen kuruduğunu düşündüğüm bir anda karşılaştığım için bir ümit doğdu ama çok zor olacağını bilsemde denemek istedim, belki kurtarabilirim diye. Cevabı beklerken söylediğiniz şekilde dikmiştim inşallah sonucu güzel olur , tekrar teşekkür ederim.

dostca
15-09-2013, 09:41
:rolleyes:Merhaba arkadaşlar, gecen hafta internet üzerinden oldukca uygun fiyatlı ve 2 adet kamkat fidanı aldım 3 yaşında üzerlerinde fındık boyutlarında 20' şer adet meyvesi mevcut resimlerden görüleceği üzere oldukça sağlıklılar gelir gelmez kargoda zaten stres geçirmiştir bir daha stres yaşamasın düşüncesi ile saksılarını değiştirdim.
Öğrenmek istediğim ikisininde aşı yeri üzerilerinde yeni çıkan dallar mevcut bunlara havai köklendirme yapıp köklendirmeyi düşünüyorum dallar yeni olduğu için
henüz dış kabuk yapmış değiller 1 sene daha bekleyip kabuk oluşmasını bekleyip dış kabuğunu 1 cm alıp köklendirme yapsam mı yoksa şimdiden dal üzerini kazıyıp dal üzerinde toprak veya torf bağlasam mı? Havai köklendirme deneyen oldu mu başarı düzeyi nasıl eğer ki olursa yeni dal esas bitki özelliklerini taşır mı. Havai köklendirme yapmanın yıl içinde belirli bir zamanı var mı?:D

skaraca
19-09-2013, 17:59
442776

442777

442778

Ağustos sonunda Mersin Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğü serasından 10 TL'ye almış olduğum kumkat ve meyveleri. Meraklısına Erdemli Alata Tarım Çiftliğinde de kumkatlar 10 TL karşılığı satılmakta.

Alata çiftliği Erdemli çıkışında Mersin yönüne doğru sağ tarafta. İlçe tarım müdürlüğü ise eski Erdemli Devlet Hastanesinin deniz yönünde biraz ilerisinde yer alıyor.

Bitki alındıktan sonra iki gün Tömük'te abimin yazlığında kaldı ve sonra Mersin'de ablamın evine geldi. Ablamın evine geldikten sonraki bir hafta içerisinde üzerinde bulunan 40'ı aşkın meyvenin 30'dan fazlası sararıp döküldü. Büyük meyveler dışında küçük meyvelerde döküldüğü ve bu forumdaki bilgilerden edindiğim kadarı ile bitkim büyük bir strese girdi sanırım.

İki hafta kadar ablamın evde kaldıktan sonra otobüsle Bursa'ya getirdim. İlk fotoğrafta göründüğü üzere panjurlu pimapen arkasında pencere kenarına koydum. Öğleden sonra saat 14,00'dan gün batımına kadar güneş alıyor. Bursa'ya gelişi sonrasında bir stres durumu yok. Şu anda üzerinde 13 tane meyve var. Bitkiyi yeni bir strese sokmamak için henüz poşetinden (tüplü) çıkartarak saksıya almadım. Toprak üst seviyesinden itibaren yaklaşık 40 cm boyunda.

İlk fotoğrafta sağ tarafta görünen yaprak uçları kesik bitki ise, anaçtan aldığım küçük bir çelik. Köklenme denemesi yapmak üzere hemen bitkinin yanında toprağa soktum. Sol taraftaki yeşil bitki ise ablamdan aldığım reyhan çeliği.

skaraca
19-09-2013, 18:19
442781

Yaklaşık iki yıl önce Mersin'de bir seyyar satıcıdan 15 TL'ye aldığım Calamondinden geriye kalan. İlk yıl aldığımda üzerinde olan meyveleri büyüttükten sonra Bursa'da bir kış geçirdi. Kış sonrasında ise tüm yaprakları ve gövde muhtemelen koşnil kaynaklı yapış yapış bir sıvı ile kaplandı. Bu sıvıdan kurtulmak için dallarını ve sonuçta gövdeyi aşı üst yerinden budamak zorunda kaldım. Aşı üst kısmından birkaç kez sürgün verdiyse de sanırım dışarıda olduğu için büyümedi ve kurudu sürgünler.

442782

Bu ise calamondinin aşılandığı anaç üç yaprak sürgünü. Üst sürgünler gelişmeyince bu kez dipten toprak iç kısmından iki adet sürgün verdi. Bende üst kısım kuruyacak olursa belki aşı yaparım diye çıkan sürgünlere bu kez dokunmadım.

442783

Bu fotoğrafa bakınca sanki anaç üzerine iki aşı yapılmış gibi görünüyor. İlk anaç olan üç yaprak üzerine yapıldığını düşündüğüm ilk aşıdan yeni bir sürgün çıkmış durumda. Bu sürgüne de ne olduğunu görebilmek amacıyla dokunmadım.

fkopar
26-09-2013, 14:18
İşte bu da benim kamkatım. Meyveye durduktan sonra tekrar çiçek açtı.

444546

barış_bey
02-10-2013, 17:16
Arkadaşlar. Kusura bakmayın Sorumu nereye yazacağımı bilemedim. Eşimle birlikte kamkat ve calamondin aldık. balkonda yetiştirmek istiyoruz. Bunun için nasıl oprak almalıyım ve istanbulda bu toprağı nasıl elde edebilirim?

Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

ibogel
02-10-2013, 18:07
Arkadaşlar. Kusura bakmayın Sorumu nereye yazacağımı bilemedim. Eşimle birlikte kamkat ve calamondin aldık. balkonda yetiştirmek istiyoruz. Bunun için nasıl oprak almalıyım ve istanbulda bu toprağı nasıl elde edebilirim?

Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

barış_bey konuya bir göz atın bu konuda uzman arkadaşların tavsiyelerini okuyarak yapın.Toprak çok önemli çünkü...

organik adam
04-10-2013, 22:59
merhaba arkadaşlar bir sorum olacak. deneyimli arkadaşlar cevaplayabilir mi? limon ya da portakal fidelerim var. tohumdan yetişiyorlar. daha 3-4 aylıklar. biraz daha büyüyünce birkaçına kamkat aşılamak istiyorum. mümkün müdür acaba. bu konuda hiçbir deneyimim yok kendim yapabilir miyim. bir de sizce kaç yaşında yapabilirim bunu?. teşekkürler.

sizin portakal ve limon sandığınız şeyi tohumdan elde ettiyseniz muhtemelen onlar turunç olacaktır. eğer bahçeniz varsa turunç üstüne de kamkat aşılayabilirsiniz ancak tavsiyem üçyapraklıya aşılamanızdır..

Sanalbahcem
12-10-2013, 13:41
Balkonda meyve yetiştirme hakkında TRT Haber de canlı yayınlanan ve faydalı bilgilerin aktarıldığı programı linki tıklayarak (http://tvarsivi.com/player.php?y=446&z=2013-09-24%2013:36:00) izleyebilirsiniz

slough
15-10-2013, 21:18
Merhaba ,

Oncelikle forumda bilgi paylasan herkeze cok tesekkur ederim...

Ben de bugun ilk kamkatimi aldim... Her ne kadar cok istesem de sanirim bilgi ve tecrube eksikliginden bitkilerim pek uzun omurlu olmuyor. sonunda forumunuzu kesvettim ve kamkatimi almadan once her sayfayi okudum bu sayede yapraklarina bakarak saglikli bir fide aldigimi dusunuyorum... Sziden bir ricam var, forumda bir cok degerli bilgi mevcut fakat ihtiyac oldugunda sayfalar arasinda bulmak klay olmuyor. Bu neden ile ilk sayfaya kamkat icin uygun toprak yapisi, sulama sikligi, gubre ve besin takviyesi ve en onemlisi ture ozel hastaliklar ve tedavisi gibi bilgileri koyabilirseniz ihtiyac oldukca orada hemen bulabiliriz.

Ilginiz icin simdiden tesekkurler...

Saygilarimla,

botanik83
18-10-2013, 08:01
Barış bey ve diğer tüm arkadaşlar balkonda saksı içinde yetiştireceğiniz ürünlere yeterli ihtiyacı karşılamanız gerekir.
bunu ayrı ayrı yapacağınıza emek sıvı organik gübreden alıp yılda 4 defa 10 ltre suya 1 kapak dökün ve gerekli ihtiyacı karşılayın.

Bunun yanında Nemazal t/s organik ilacı alın ve yine yılda 4-6 defa uygulayın ve sağlıklı bir ağaca kavuşun...

Toprak konusuna gelince hiçbirzaman sadece torf kullanılmamalıdır. %60 tarla toprağı ya da ormandan ağaçdiplerinden alacağınız toprak+ %30 hazır toprak ve ponza+ %10 yanmış gübre bunu harmanlayın ve sulayın 1-2 gün sonra da bitkilerinizi dikin hatta bu karışımı yaparken emek sıvı organik gübreyide içine katıp öyle karıştırın...

Sağlıklı ve mutlu bitkiler yetiştirmeniz dileğiyle....

slough
20-10-2013, 17:06
Merhaba,

Nihayet ben de bir kamkat sahibi oldum. Akcay'dan aldigim fide gayet saglikli gorunuyor ve ustunde bolca meyvesi mevcut. Umarim saglikli yetistirebilirim (bu konuda sicilim biraz kotu :( ) Bitki yetistirmede acemi biri olarak birkac sorum olacak ve yardimci olursaniz cok sevinirim.

satin aldigim kisi saksisini degistirmem gerektigini soyledi . Sizce mevsim bunun icin uygun mudur?

Yapraklarinda herhangi bir zararli gormedim fakat iceri dogru kivrilmis (foto 2). Forumda bunun besin eksikliginden oldugunu okumustum ama o mesaji tekrardan bulamadim. Topraginin uzerinde keci (ya da koyun) gubresi mevcut bunun disinda benim herhangi bir besin takviyesi vermem gerekir mi?

Ve son olarak da getirirken arabada bir dali kirilmis ve ben makasla kesip aldim sizce acik olan yaraya (foto 3) koruma amacli herhangi bir sey surmem gerekir mi? (kirilan parcayi da saksisina ektim umarim kok verir)

Sonuc olarak kamkatimi uzun omurlu kilmak ama severken de oldurmemek istiyorum. Bu neden ile yardimiza ihtiyacim var...

Saygilarimla,

stozar
30-10-2013, 14:40
Arkadaşlar merhaba.

Geçen yıl Mutlu Kutlu arkadaşımızdan bir yuvarlak kumkat fidanı aldım.

birkaç kez bol miktarda çiçek açmasına karşın meyvelerini büyütemeden fotoğraftaki gibi olunca döktü. yine meyveler aynı büyüklüğe geldi ve büyümeleri durdu.
ayrıca resimlerde gördüğünüz gibi yapraklarda yapışkan bir sıvı oluşuyor.
forumda önceki yazılanları da okudum ancak net bir sonuca varamadım.

genel olarak:

yapışkan sıvı için ne yapabilirim?
meyvelerin büyümesi için ne yapabilirim (Mutlu Kutludan aldığım sıvı bitki besinini veriyorum)
saksı büyüklüğü sizce nasıl, saksı ve toprağını değiştirmem gerekir mi(bahçe toprağı var)

bu arada Ankarada yaşıyorum ve kumkatım öğleden sonra güneş alıyor.

şimdiden teşekkürler.

serkan_istanbul
30-10-2013, 19:11
Yapraklarında kabuklu bir zararlı var sanırım dıkkatlıce bakmanızı tavsiye ederim.

dombıra
30-10-2013, 19:37
Aynen benim kamkatlar da döküldü. Sanırım benimkiler toprağı yüzünden çünkü ben sadece torf kullanmıştım, besleyemedi meyveleri anlaşılan.

stozar
30-10-2013, 20:27
Yapraklarında kabuklu bir zararlı var sanırım dıkkatlıce bakmanızı tavsiye ederim.

haklısınız sanırım bir zararlı var. önerebileceğiniz bir yöntem ya da ilaç var mı?

dostca
31-10-2013, 14:45
Merhaba,
Yapraklarda kabuklu bit gözükmekte çok çabuk ürüyor ve bu şekilde salgı oluşturuyorlar. Bendede 2 kamkat 1 mandalina 1 limon var, sık sık oluyor yarı sert bir boya fırcası ile bitli yapraklarını teker teker bu fırca ile temizliyorum. Fırca ile veya fısfıs ile arap sabunlu su veya sıvı sabunlu su ile temizliyorum..

Mutlu Kutlu
31-10-2013, 17:38
Merhaba,

Mesajınızı yeni gördüm, yapışkan sıvı mutlaka bit lerden kaynaklanıyor. Bitlerin cinsini belirlemek önemli, çünkü her birini öldürecek ilaçlar farklı. Yeşil bit, unlu bit ve kabuklu bit gibi.

Bitkiniz çok sağlıklı ve dirençli, iyi bakıyorsunuz. Ama meyveler büyüyemeden dökülüyorsa, bu yeterince güneş göremediği içindir. Bitki karar veremiyor ürettiği besini kendisimi kullanacak yoksa meyvemi büyütecek. bu kışı sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlayın ve baharda daha fazla güneş görebileceği bir ortam hazırlayın mümkünse.

Yaprak rengi ve bitkinin duruşu iyi, toprak ve saksı büyüklüğü ile ilgili bir sorun yok gibi.Arkadaşlar merhaba.

birkaç kez bol miktarda çiçek açmasına karşın meyvelerini büyütemeden fotoğraftaki gibi olunca döktü. yine meyveler aynı büyüklüğe geldi ve büyümeleri durdu.

genel olarak:

meyvelerin büyümesi için ne yapabilirim (Mutlu Kutludan aldığım sıvı bitki besinini veriyorum)
saksı büyüklüğü sizce nasıl, saksı ve toprağını değiştirmem gerekir mi(bahçe toprağı var)

şimdiden teşekkürler.

stozar
01-11-2013, 15:24
teşekkürler.

bütün yaprakları güzelce sildim ve yıkadım. sanırım daha rahat nefes alacak artık.

brkg
06-11-2013, 12:25
Herkese iyi günler,
Benim kamkatımın yapraklarının çoğunun ucunda kurumalar var, ayrıca fotoğraflarda da göreceğiniz gibi bazı yaprakların üzerinde açık yeşil(sarıya dönük) kısımlar var, bunların nedenleri ile ilgili bilgi verebilecek olan varsa şimdiden çok teşekkürler.

korkmazay
14-11-2013, 00:01
453901

453902

453903

453904

Arkadaşlar Bursa Yıldırım da yaşıyorum. 5. katta bulunan terasta baktığım kamkatın yaprakları dökülmeye başladı. Havalar 10 derecenin altına inmeye başladı soğudu diye içeri aldım. Verebileceğim gübre konusunda bilgi verirseniz iyi olacak, yaprakların ucundan sararmaya başladılar....

pamuktopu
25-11-2013, 09:15
Kamkatımın yaprakları sarardı, gelişmesi çok zayıf. Yakın zamanda saksısını büyüttüm. Sorununun ne olduğunu bilmiyorum. Umarım toparlanır.

dostca
26-11-2013, 08:22
Günaydın Pamuktopu,
Okuduklarıma göre degerlendirecek olursam bitkiniz yogun bir kansızlık çekiyor..Yani topraktaki demir minerali eksik, bitki malzemeleri satan yerden demir sülfat (Diger adları;
'Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız, Şıbılık) alıp saksı dibine bir tatlı kaşıgı serperseniz işe yarayacaktır.Yapraklarında da böceklenme veya böcek salgısı var gibi görünüyor, yumuşak ince bir boya fırcası ile sıvı sabunlu su veya arapsabunu konmuş su ile fırca yardımı ile yapraklarını önlü arkalı yıkarsanız kendine gelecektir.. Bu biraz tereciye tere satmak gibi oldu ama idare edin artık..

pamuktopu
26-11-2013, 19:03
Günaydın Pamuktopu,
Okuduklarıma göre degerlendirecek olursam bitkiniz yogun bir kansızlık çekiyor..Yani topraktaki demir minerali eksik, bitki malzemeleri satan yerden demir sülfat (Diger adları;
'Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız, Şıbılık) alıp saksı dibine bir tatlı kaşıgı serperseniz işe yarayacaktır.Yapraklarında da böceklenme veya böcek salgısı var gibi görünüyor, yumuşak ince bir boya fırcası ile sıvı sabunlu su veya arapsabunu konmuş su ile fırca yardımı ile yapraklarını önlü arkalı yıkarsanız kendine gelecektir.. Bu biraz tereciye tere satmak gibi oldu ama idare edin artık..

Teşekkür ederim önerileriniz için. Saksı dibine nasıl serpeceğim acaba? Alttaki kaba mı koyacağım, aydınlatırsanız sevinirim. Tereciye tere satmak gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bitkilerle ilgili olarak yolun başında sayılırım.
İyi akşamlar.

dostca
27-11-2013, 07:43
Merhaba,Saksı dibi yanlış tabir olmuş, demir sülfat yeşil-mavi renk arası seker gibi bir yapısı var bunu topragın üstüne serpip karıştırabileceğiniz gibi su içinde eritip sulayabilirsinizde, cuvallarda kilo ile kimyasal gübre satılan yerlerde kilosunu 2 tl ye alabilirsiniz. Ankara Ulustaki aktarlarda o çivarda gidiyor.İyi günler dilerim..:cool:

esin_hance
15-12-2013, 00:58
merhaba benim kamkatım önce yapraklarını normal olmayan miktarda döktü.şimdide dalları kahverengi olmaya başladı.bu dalcıkların bazılarını kestim ama devam eden bir sorun var sanırım halen yaprak dökümü devam ediyor.bugün baktığımda yapışıklık vardı yapraklarında.bu bitki 3-4senedir baktığım bir bitki kurtuluşu varmı acaba?

Lonicera
22-12-2013, 12:53
Bu yıl meyve daha az ve irice. Ama beden oldukça gelişti. Yakında yeme olgunluğuna gelirler.

İsmail Kuzucu
28-12-2013, 21:57
Arkadaşlar merhaba.

genel olarak:

şimdiden teşekkürler.

O yapışkanlar ballı bitten kaynaklanıyor. Böcekler öldüğü zaman bu sıvıyı salgılar. İlaçları vardı ama tam hatırlamıyorum. Düşmanı ve kolay temizleme yöntemi su'dur. Yapraklarına önlü arkalı su püskürtün.

mücahitöz
04-01-2014, 20:22
Hediye olarak gelen kamkat agaci bende bir tutku haline geldi.HERKESE TAVSIYE EDIYORUM.

In God We Trust
10-01-2014, 14:54
Şuna çok benzer 2 kamkat aldım ağaç a.ş. alibeyköy fidanlığından tanesi 85 lira.Pazar günü turuncu meyvelerini yedikten sonra bahçeye diktim bu pazar tekrar gidip bakacağım ne yapıyor diye :)
http://mcdn01.gittigidiyor.net/3125/KAMKAT-KUMKUAT-AGACI-UZERI-MEYVELI__31250485_0.jpg

blackswans
13-01-2014, 22:23
Merhaba
Benim kumkattada yapraklarda problem var nedeni hakkında bilginiz varmıdır?
***.

züleyha
13-01-2014, 22:32
Benim yeni aldığım kamkat bütün yapraklarını döktü ve dalları yavaş yavaş kurumaya başladı, nedenini bulamadım. Şu an üzerinde hiç yaprağı yok. Eve geldikten sonra 10 gün içinde tamamen döktü yapraklarını. Bu aşamadan itibaren kurtarabilir miyim? Neyi yanlış yapıyorum?

gurbik67
15-01-2014, 01:00
benim kamkatlarım(5) saksı tamamen doğa ile baş başa,yağmurda,karda,ayazda 5 yıldır dışarı ortamında kapalı alan hiç görmedi.
kanımca ev içinde soğuklamadığından kuruma ve yaprak dökümü olabiliyor.
gurbik 67 bahçe 322 mesaja bakabilirsiniz.

In God We Trust
23-01-2014, 23:00
Kamkatlar kaç defa çiçeklenir İstanbulda?Hep üzerinde meyve olur mu?Meyveleri topladıktan sonra ne yapmalı?

tkorkunckaya
24-01-2014, 04:57
Üzerinde hep meyve olabilir ama süs için tutuyorsanız, bir otel lobisinde mesela. Yoksa meyveler olgunlaştıklarında tadı ve kokusu çok güzel oluyor, sonraları meyve bozulmadan kalıyor görüntüde ama tadı ve kokusu kaçıyor haliyle.

Meyve üzerindeyken çiçek açıyor, ben bu sonradan açan çiçekleri yoluyorum, meyveler daha iri olsun, aç aç nereye kadar nasıl olsa kaldırabileceği meyvenin bir sınırı var.

Son olarak meyveleri topladıktan sonra yemeli :) Şaka bir yana, meyveleri günlük ilaç niyetine eşim yiyor. Dalından koparıp. Reçel yapıldığını duydum ama tam olgunlaşmadan yapılmalı diye düşünüyorum, reçel için biraz daha ekşi olmalı gibi geliyor. Denemedik.

In God We Trust
25-01-2014, 22:02
Açıkcası benim kamkatlar sanki sarardıkça daha ekşilerşiyor :)

dussokagi
27-01-2014, 23:40
yazdan beri kumkuatım istanbul şartlarında dışarıda üstünden karda geçti gayet iyi inşallah bu yaz gibi meyvelerini yiğebilirim

gurbik67
28-01-2014, 00:23
[QUOTE=In God We Trust;1243901]Kamkatlar kaç defa çiçeklenir İstanbulda?Hep üzerinde meyve olur mu?Meyveleri topladıktan sonra ne yapmalı?[/QUO
kamkatı reçel olarak tüketmek bence daha iyi.
meyvesi yaz başına kadar bırakılabilir.
benim kamkatlarda haziran ve eylülde 2 defa çiçeklenme oldu.

mr.mehmet
09-02-2014, 15:33
http://i.hizliresim.com/KlOybE.jpg (http://hizliresim.com/KlOybE)

Yazın aldığım kumtuat'ın bu gün hasadı yapılmıştır. Meyveleri iyice olgunlaştı ve hafif çarpmalarla dökülmeye başlamıştı. 50 ad. kadar meyve topladım.
Herkese selam ve sevgiler...

serenler
10-02-2014, 10:11
afiyet olsun bizim kamkatın sonuncusunuda komşunun küçük kızı kopardı.

In God We Trust
12-02-2014, 22:05
Bahçemdeki anaçları yaşlı kamkatlarımın çiçeklenmesini beklemeye başladım 1-2 hafta içinde voodoo juice ile takviye yapmayı düşünüyorum

burcuküpeli
19-02-2014, 08:28
merhaba;
kamkat için aşılama ne zaman yapılabilir ?

meh12
19-02-2014, 09:08
merhaba;
kamkat için aşılama ne zaman yapılabilir ?

mart sonundan başlayarak yaz boyunca göz aşısı yapabilirsiniz.

ATC
21-02-2014, 16:55
Benimde kamkatim var ve Rizedeyim.fakat sorunlarim var.
Ilk basta meyvesi olan agacimdan daha meyve alamiyorum.agacim yaklasik 4 5 senelik.ilk zamaninda meyve aldim daha da alamadim.acaba ne yapmam gerekir?
http://i.hizliresim.com/xJzboo.jpg (http://hizliresim.com/xJzboo)

In God We Trust
21-02-2014, 19:22
Fidanınız çok sağlıklı görünüyor tebrikler.Çiçek açıyor mu?Tozlaşma problemi olabilir bir de fidancılar genellikle bir kaç hileye başvuruyorlar herkes aldığında üzerinde olan meyve sayısını yakalayamaz.

copur 09
22-02-2014, 18:45
Aşı yerinin altından çıkan sürgünleri dibinden kes, Dalları da seyreltirsen hem forma girer hem de ışıklanması düzgün olur. Selamlar.

In God We Trust
23-02-2014, 19:25
Bahçemde 7 kamkat oldu ben bu ağacı çok sevdim:) yarı bodur ağaçlarımın arasına dikiyorum her hafta 2-3 adet bakalım onlar da yeniden çiçek açıp beni sevindirecekler mi? :D

ATC
26-02-2014, 14:24
Fidanınız çok sağlıklı görünüyor tebrikler.Çiçek açıyor mu?Tozlaşma problemi olabilir bir de fidancılar genellikle bir kaç hileye başvuruyorlar herkes aldığında üzerinde olan meyve sayısını yakalayamaz.

Malesef cicek acmiyor.

Mutlu Kutlu
27-02-2014, 21:55
Bitkilerde aynı insanlar gibi, iyi ve dengeli beslerseniz bol meyve alırsınız. Satıcı hileleri derken: bol meyve çiçek için hormon kullanırlar, bir müddet sonra bitki aniden çöker. Çünkü hormon muptelası olmuştur, dopink maddesi gibi bir şey. Böyle bitkiler çiçekli ve meyveli ithal edilen bitkilerdir çoğunlukla.

Bitkilerini iyi ve dengeli besleyen üreticilerin bitkileri uzun süreli sağlıklarını devam ettirirler, alıcı (müşteri) sağlıklı kalması için dengeli besinler kullanmazsa bitki depolarını ve kaynaklarını bitirdikten sonra gerilemeye başlar.

Tavsiyem bütün fidancılar diye bir genelleme yapmayın, bir çok müşterim var benden daha güzel bakıyorlar bitkilerine. Saksı içerisinde 40 civarında limon meyvesi alan bile var.Fidanınız çok sağlıklı görünüyor tebrikler.Çiçek açıyor mu?Tozlaşma problemi olabilir bir de fidancılar genellikle bir kaç hileye başvuruyorlar herkes aldığında üzerinde olan meyve sayısını yakalayamaz.

In God We Trust
27-02-2014, 23:50
Bitkilerde aynı insanlar gibi, iyi ve dengeli beslerseniz bol meyve alırsınız. Satıcı hileleri derken: bol meyve çiçek için hormon kullanırlar, bir müddet sonra bitki aniden çöker. Çünkü hormon muptelası olmuştur, dopink maddesi gibi bir şey. Böyle bitkiler çiçekli ve meyveli ithal edilen bitkilerdir çoğunlukla.

Bitkilerini iyi ve dengeli besleyen üreticilerin bitkileri uzun süreli sağlıklarını devam ettirirler, alıcı (müşteri) sağlıklı kalması için dengeli besinler kullanmazsa bitki depolarını ve kaynaklarını bitirdikten sonra gerilemeye başlar.

Tavsiyem bütün fidancılar diye bir genelleme yapmayın, bir çok müşterim var benden daha güzel bakıyorlar bitkilerine. Saksı içerisinde 40 civarında limon meyvesi alan bile var.

Yanlış anlaşıldıysam çok özür dilerim gerçekten kimseyi zan altında bırakmak gibi bir niyetim yok sadece mesela sayın romantikten aldığım bir limon fidanı var benim bahçeme diktim aldığımda 1 meyvesi vardı şuan üzerinde 20 civarı çiçek var yolda gördüğüm bir fidancıdan aldığım limon ise hemen yanında aldığımda 10 ufak meyvesi olmasına rağmen hala çiçek dahi açamıyor ikisi de aynı cins ikisi de üç yaprak üzerine dipten aşılı diplerine aynı marka torf doldurdum ikisine de aynı miktar su verdim ikisine de voodoo juice harici bir ekstra kullanmadım ancak durumu da çözemedim?

Turunçgil
03-03-2014, 20:09
Arkadaşlar az önce İnternet'ten Bereket Tv ''Bahçıvanın Elinden'' adlı programı izledim.Konusu Kamkat üzerineydi.Çekirdekten satışına olan süreci anlattı satıcı firma, çok yararlandım. Bütün kamkat severler izlemeli bence.

dussokagi
09-03-2014, 12:54
programı seyrettim ama kafama takılan birşey oldu kumkuatların anaçları çekirdekten üretiyorlar bu çekirdekten ürettikleri anaçlar soğuğa dayanıklımı bazı sitelerde araştırdığıma göre bazı kumkuat anaçları - derecelere dayanıklı olanları var acaba çekirdekten yetiştirdikleri iç mekan için mi?

Turunçgil
09-03-2014, 15:42
Çekirdekler carrizo denilen bir narenciye anacı, düşük sıcaklıklara dayanıklı ve erken meyve veren bir tür.

ATC
12-03-2014, 12:54
benim ağacım sanırım kısır **** aşılamasız aşısı tutmamış.inek gübresinden tut takviye besine kadar denemediğim kalmadı...ağaç canlı ama meyve ve çiçek hiç yok..onun için sanırım ağacı kesip baştan mı aşılamam gerekir ?

dussokagi
13-03-2014, 20:43
biraz acele ediyorsunuz gibi geliyor kumkuatlar temmuz ağustos ayında çiçek açmaya başlar eğer aşı yeri varsa resimleri çekip paylaşırsanız ben ve arkadaşlarım size yardımcı olmaya çalışırız

Mutlu Kutlu
13-03-2014, 21:24
Aşı anacının - kaça dayandığı aslında çok önemli değil, önemli olan aşı yapılan kumkuat veya narenciye eksi kaça dayanabiliyor.

Şöyle basitce düşünün: Ayağınıza yünlü çizmeler, kalın ve kat kat pantalon içlik giymişsiniz -20 de sıcacık tutacak. Lakin üst tarafınıza tişört giymişsiniz ve -20 de sabaha kadar sokakta geziyorsunuz. Ve altınız sağlam olduğu için üst tarafınızda üşümeyecek öylemi?

Aşı anacı dayanıklılığını üzerindeki aşıya aktarmaz, onun görevi topraktan daha iyi besin alabilsin ve üzerindeki aşıyı iyi beslesin.
programı seyrettim ama kafama takılan birşey oldu kumkuatların anaçları çekirdekten üretiyorlar bu çekirdekten ürettikleri anaçlar soğuğa dayanıklımı bazı sitelerde araştırdığıma göre bazı kumkuat anaçları - derecelere dayanıklı olanları var acaba çekirdekten yetiştirdikleri iç mekan için mi?

dünyam1
14-03-2014, 09:57
Ilk kez Sapsari kamkat meyvesi olan kamkat aldım cepden resim gonderemiyorum daha dogrusu gondermeyi bilmiyorum sari kamkati olan resim bilgi rica ediyorum
Daha onceki turuncu kamkatlarim 4tane idi biri ne olduysa kökten kuruyup öldü

ATC
15-03-2014, 22:13
biraz acele ediyorsunuz gibi geliyor kumkuatlar temmuz ağustos ayında çiçek açmaya başlar eğer aşı yeri varsa resimleri çekip paylaşırsanız ben ve arkadaşlarım size yardımcı olmaya çalışırız

ağacım ergenliği geçti..ben toprağa dikeli 5 sene oldu.aldığımda da en az 2 yaşında vardı..ama hala hiç bir meyve oluşumu göstermedi.fakat bunun yanında büyümesinde herhangi bir sorun oluşmadı.

[/URL]

[URL="http://hizliresim.com/xJzboo"] (http://hizliresim.com/xAXrBp)

dussokagi
16-03-2014, 14:48
peki aldığınızda üstünde meyvesi varmıydı bana kalırsa yabana benzemiyor gibi tam resimden seçilmiyor ama alttan çıkan sürgünleri kesmeniz lazım

ATC
17-03-2014, 15:30
aldığımda üzerinde meyve yoktu.ufak bir fidandı.ya komple budayacam **** kesip yeniden aşılayacam..acaba hangisi sağlıklı olur?

dussokagi
17-03-2014, 17:59
madem öyle istiyorsunuz yeniden kesip aşı yapın ama aldığınız kalemler sağlıklı olsun ama narenciyelerde aşı olarak göz aşısı (yaprak aşısı) kullanılıyor bunu yapmadan önce videolarını seyredip püf noktalarını öğrenebilirsiniz **** iyi aşı yapabilen usta birisine yaptırabilirsiniz **** hiç uğraşmayın sertifikalı aşılı kumkuat alıp onun yerine yenisini dikebilirsiniz

Deryya
17-03-2014, 19:10
haziran ayında ektiğim kumkuat çekirdeği bol güneşli pencere kenarıda ancak bukadar büyüyebildi. Çok nazlı. Büyüklüğü anlaşılsın diye yanına 1 lira koydum. Ancak arkadaşlar aşıdan bahsetmişler. Kafam karıştı. Yoksa boşuna mı sabırla yetiştiriyorum.

dussokagi
17-03-2014, 22:44
tohumdan çıkan çöğür (yaban) olur onu aşı yapmanız lazım

Northstar
18-03-2014, 15:47
Merhaba dün kamkat ağacı aldım yüksek oranda verim almak için ne yapmam gerekiyor ne tür gübre vermem gerekiyor incelikLeri neLerdir biLgiLendirirseniz çok sevinirim.

NaciG
18-03-2014, 21:04
Benim de Antalya'dan aldığım bir kamkat'ım var. Kışı dışarıda geçiriyor. Bol verim almak için satıcının söylediklerini yapıyorum. Her yıl kışın köklerini zedelemeden saksıdan çıkarıyorum. Koyun gübresi karıştırılmış toprağa dikiyorum.
Yaz kış meyve veriyor ve üzerindekiler toplanmadan çiçek açıyor. Geçen yaz kabuklu bit gördüm yapraklarında. Kolonyalı bez ile temizledim.

fikret57
19-03-2014, 16:59
çok çok güzel tecrübelerinden faydalanırız inşallah.

Yağmurcan
19-03-2014, 17:33
Sayın NaciG,

Bende geçen gün internetten sipariş verip iki fidan aldım ama geldiklerinde yaprakları aynı sizinkiler gibiydi. Yani yaprakların üzerinde renk farklılığı var, sarımtırak gibi yapraklar, şimdi sizinkinde de gördüm. Acaba bu vitamin eksikliğinden mi? yoksa başka bir hastalık mı? bir de yaprakların ve meyvelerin üzerinde yapışkanlık durumu var. Bunun için ne yapabilirim. Satıcıdan öğrendiğiniz bilgileri paylaşırsanız çok sevinirim.

dussokagi
19-03-2014, 19:06
kumkuatın yapraklarını silerek veya arap sabunu gibi mücadeler fayda etmez bende çok denedim ama olmadı ilaç kullanmanıda fayda var

dussokagi
19-03-2014, 19:09
Merhaba dün kamkat ağacı aldım yüksek oranda verim almak için ne yapmam gerekiyor ne tür gübre vermem gerekiyor incelikLeri neLerdir biLgiLendirirseniz çok sevinirim.

size tavsiyem verim için MutluKutlu arkadaşımızın sattığı sıvı besin elementi var onu kullanın fazla sulama yapmayın güney cepesinde olsun (bol güneş gören) yer olsun

NaciG
19-03-2014, 20:10
Tabi ki ben ziraatçi değilim. Ancak şu an bitkinin üzerinde ne yeşil bit var, ne kabuklu bit... Yapraklarınız muhtemelen besin eksikliğinden öyle görünebilir. Ayda bir kere bir kova suya çiçek besini şişesinin çeyreğini boca ediyorum. Bütün çiçeklerimi bununla suluyorum. Neredeyse benimle top oynayacaklar :) Arada bir de alıyorum banyoya, yapraklarını tek tek acele etmeden yıkıyorum. Nispeten yapraklar temizleniyor.

( Gece Çekimidir)

fikret57
19-03-2014, 20:55
1.5 ay önce aldıgım kamkat güneye bakan balkonumda duruyor devamlı maaşallah aldığım gibi süper .daha sonra resim ekliyecem üzerinde 10 tane meyve vardı yiye yiye 1 tane kaldı.aldığım adam 20-20 kompozit gübreden 20 günde bir 1 çay kaşıgı gübreyi 1 litre suda eritip öyle sula dedi .topragıda kurumaya döndükce sula dedi.bu tavsiyeler dogrumu.

dussokagi
20-03-2014, 07:54
üst toprağı kurur ama alt toprağı elinle bak nemli olsun çok su vermen kök çürüklüğü yapar buda kumkuatın ölmesine sebep olur

In God We Trust
20-03-2014, 09:13
İstanbulda dış mekanda kamkatların hala çiçeklenmemesi normal mi?

fikret57
20-03-2014, 10:39
http://i.hizliresim.com/wz931Y.jpg (http://hizliresim.com/wz931Y) şimdiki hali 30 litrelik saksı aldım ne zaman değiştirsem acaba bu günler uygunmu.

fikret57
20-03-2014, 10:41
sinopta havalar iyi olduğundan devamlı dışarda şimdilik ilerde kışın çok soguklar gelince içeri alırım diye düşünüyorum .

dussokagi
20-03-2014, 16:17
bendede kumkuat var bahçede 2. senesi oldu temmuz ağustos ayında kumkuatlar çiçek açmaya başlıyor

dussokagi
20-03-2014, 16:21
http://i.hizliresim.com/wz931Y.jpg (http://hizliresim.com/wz931Y) şimdiki hali 30 litrelik saksı aldım ne zaman değiştirsem acaba bu günler uygunmu.

bende sinop/ayancıklıyım vereceğiniz 20-20-20 gübresi hariç daha iyi verim için MutluKutlu arkadaşımızın sattığı sıvı besin maddesi var onu kullanırsanız daha iyi olur istanbul şartlarlarında benim kumkuatım yaz-kış bahçede duruyor ama sinop soğuk olduğu için korumanız lazım

fikret57
20-03-2014, 17:06
şu anda havalar iyi zaten adadayım kışında soguk olmuyor 8-10 senedir 1 kere don oldu kışın kapalı balkona alacam zaten .

limon_sever
20-03-2014, 17:15
Konya'da balık halinin ordaki manavda üzerinde 10 adet felan meyveli 30 cm civarı fidanı 20 TL'ye satıyolardı. Mayer limon ve rize portakalı aldığım için fidan alma hakkımı son kalan sarı lop incirden yana kullandım.

dussokagi
21-03-2014, 08:24
şu anda havalar iyi zaten adadayım kışında soguk olmuyor 8-10 senedir 1 kere don oldu kışın kapalı balkona alacam zaten .

kışın kapalı balkona alın ama yazın yerini değiştirmeyin kumkuatlar yer değiştirilmesini sevmiyor tecrübememe dayanarak söylüyorum

mesut79
21-03-2014, 22:35
Sayın NaciG,

Bende geçen gün internetten sipariş verip iki fidan aldım ama geldiklerinde yaprakları aynı sizinkiler gibiydi. Yani yaprakların üzerinde renk farklılığı var, sarımtırak gibi yapraklar, şimdi sizinkinde de gördüm. Acaba bu vitamin eksikliğinden mi? yoksa başka bir hastalık mı? bir de yaprakların ve meyvelerin üzerinde yapışkanlık durumu var. Bunun için ne yapabilirim. Satıcıdan öğrendiğiniz bilgileri paylaşırsanız çok sevinirim.

hangi siteden aldınız acaba
bende almak istiyorum g.g de var ama güvenemedim.
ilk defa internetten fidan alacağım.birde limon almak istiyorum.
üzerinde meyvesi olanlar çok güzel
birde acaba ne kadara aldınız.internetten alınanlarda aşılanıyormu?

fikret57
21-03-2014, 23:20
hangi siteden aldınız acaba
bende almak istiyorum g.g de var ama güvenemedim.
ilk defa internetten fidan alacağım.birde limon almak istiyorum.
üzerinde meyvesi olanlar çok güzel
birde acaba ne kadara aldınız.internetten alınanlarda aşılanıyormu?

ben burda yani sinopta bir yetştiriciden aldım oda rizeden getirdiğini söyledi üstteki resimde olan kamkatı 35 dedi 25 e aldım.budaması yapılmış 100cm boyunda gayet saglıklı soguga dayanıklı karadeniz iklimine uyumlu oldugunu düşünerek aldım.

NaciG
22-03-2014, 15:23
Ben Antalyadan 25 TL ye almıştım. Aldığım satıcı yılda bir kere bahar gelmeden kamkat'ı -köklerinindaki toprağı silkelemeden- çıkarıp saksıdaki toprağa koyun gübresi karıştırıp tekrar dik demişti. Kaç yıldır aynı saksıda ve her geçen yıl meyvesi daha da çoğalıyor. Sık sulamıyorum. Yerini sabitledim kımıldatmıyorum.

dussokagi
23-03-2014, 10:12
yaprakları hafif sarımtırak ise bitkide demir eksikliği var yapraklarında yapışkan sıvı varsa yaprak biti zirai mücadele yapmanız gerekir

In God We Trust
24-03-2014, 13:13
Benim kamkatlarım hala uyanmadılar dış mekanda bir sorunları olabilir mi?

fikret57
25-03-2014, 16:14
benim kamkatımda dışarda benimkindede uyanma yok güneşli yerde zamanı var demek .

shinnig
26-03-2014, 12:26
herkese keyifli fidanlar :)

arkadaşlar dun itibariyle 5 adet kamkat tohum aldım 4 tl ye, uzun zamandırda bu ağacı araştırıyorum Ankarada salonda yetiştirmek istiyorum ( güneşlendirmek kaydıyla).
öncelikle tohum denemek istedim, olmazsa 45 cm lik fidan almak istiyorum.

Ankarada evinde bu fidanı yetiştiren var mı ?

tohumu nasıl çimlendirmeliyim toprağın kaç cm altına, yataymı yoksa sivri kısmı üst tarafa kalacak şekilde mi dikmeliyim hangi toprak daha iyi olur ?

ankarada tohumdan çimlendiren arkadaş var mı?

ankaradan fidanı alabileceğim yer varmı ?

yardımcı olursanız çok mutlu olurum

herkese iyi çalışmalar.

dussokagi
05-04-2014, 18:42
tohumla çimlenmesiyle uğraşmayın internet üzerinden kumkuat fidanı alın bakımlarını yapın oda size karşılığını verecektir

Deryya
05-04-2014, 21:41
Ben de geçen sene tohumdan diktim. Tohum çıktı ama boyu daha 1 parmak bile olmadı.Ayrıca buradaki arkadaşlar büyüse bile aşılamadan bahsediyorlar benim de hevesim kırıldı öylece pencere kenarında kendi halinde takılıp duruyor.

GUARDİYAN
06-04-2014, 23:42
Arkadaşlar aşılama türünde hangi aşılama iyi oluyor ve hangi fidan daha iyi aşılanıyor bilgisi olan var mı elimde şuan 2 adet aşısız Turunç var 2si de 2 yaşında

Tardis
07-04-2014, 18:17
Arkadaslar benim kamkatin toprakla bulustugu yerde yosun gibi yesil bisey bagladi acaba dogal bisey mi?

dussokagi
10-04-2014, 19:19
resim koyarsanız daha net ne olduğunu söyleyebiliriz

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 02:10
Merhabalar, bu sene ilk kez gördüğüm ve görür görmez aşık olduğum bir fidan ağaç bitki Kumkuat 1 tanede ben edindim aldığımda üzerinde 13 olgun meyve 1 tane sarı meyvesi ve 1 tanede mis minicik yeşil bir meyvesi vardı..Antalya da Peysaj cıdan aldım ve bana şeker gübresi ayda bir sefer kullanmamı söyledi, şeker gübresi içeriğinde ne var bilmiyorum , iz elementleri nelerdir bilmiyorum bunlar hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Ve 1 ay kadar sonra bazı yaprakların yeşil ve sarılı oduğunu gördüm ve bazı yapraklarda da minik benekler gördüğüm yaprakları koparıp attım evde doğal yaprak ilaçları olan kırmızı biberli bi karışım denedim ama pek işe yaramadı sanıyorum, ve ayrıca güçlü bir yan dalının tam ortasındada kahverengilik vardı, Günlerdir bu ağaç ile ilgili tüm yazıları okumama rağmen kafam karışık hala.. Neyse bugün budamaya karar verdim , ve tüm dalları baya budadım, güçlü ve yarası olan o dalı kökünden budadım budamadan sonra hiç birşey sürmedim balkonda güneş gören güneydoğu kısmında duruyor. Asıl merak ettiğim budama sonra yeni sürgünler ne zaman çıkar ve bu yıl çiçek açar mı , meyve verir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim..

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 12:49
Selam arkadaşlar sorularıma yanıt alamadım ve buan rağmen gene merak ettiklerim var, rica ediyorum yardımcı olun bana lütfen. Dalları budadık tan sonra yeşil yapraklı bitkiler için sıvı besini (CORNUS) marka birürün aldım. Bunu budama işleminden sonra kullansam şuan nisan başındayız yararı olurmu yeni sürgünler vermesine ve de demir eksikliği vs gibi ihtiyaçlarını karşılarmı işe yarar mı? İçeriği Azot: %7.000, Nitrat Azot %1.800 , Amonyak Azotu: 1.200, Üre:%4.000, Fosfor(P205):6.000, Potasyum(K20):6.000, Demir(Fe):%1.000, Magnezyum(Mg):%0.100, Molibden(Mo):%0.005, Çinko(zn):%0.050, Mangan(Mn):%0.050Bakır(Cu):%0.050, Bor(B):%0.020 <<<<< Sanırım bu besinin içinde iz elementleri var değil mi ? Ben ilk kez bir ağaç yetiştiriyorum ve ilk kez böyle bitki sitesine üye oluyorum ve siteyi nasıl kullanacağımı bazı şeyleri nasıl takip edeceğimi pek bilemiyorum sizleri tekrar tekrar yorduğum için özür dilerim yardım lütfen

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 13:37
Selamlar , Şimdide Kumkuatı mın budama öncesi ve sonrası resimlerini bırakayım gözlemlerinizi ve doğrularımı yanlışlarımı belirtmeniz için bekliyorum şimdiden teşekkürler..
Eklediğim ilk 2 fotoğraf aldığım haliyle olan resimleri son3 fotoğrafta budanmış hali :o

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 13:45
Buda söylediğim yanındaki en kalın dalındaki sorun ne olduğunu bilemediğim ve kökünden onuda budadım ve resmini bırakıyorum

Yağmurcan
11-04-2014, 21:13
Merhabalar, bu sene ilk kez gördüğüm ve görür görmez aşık olduğum bir fidan ağaç bitki Kumkuat 1 tanede ben edindim aldığımda üzerinde 13 olgun meyve 1 tane sarı meyvesi ve 1 tanede mis minicik yeşil bir meyvesi vardı..Antalya da Peysaj cıdan aldım ve bana şeker gübresi ayda bir sefer kullanmamı söyledi, şeker gübresi içeriğinde ne var bilmiyorum , iz elementleri nelerdir bilmiyorum bunlar hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Ve 1 ay kadar sonra bazı yaprakların yeşil ve sarılı oduğunu gördüm ve bazı yapraklarda da minik benekler gördüğüm yaprakları koparıp attım evde doğal yaprak ilaçları olan kırmızı biberli bi karışım denedim ama pek işe yaramadı sanıyorum, ve ayrıca güçlü bir yan dalının tam ortasındada kahverengilik vardı, Günlerdir bu ağaç ile ilgili tüm yazıları okumama rağmen kafam karışık hala.. Neyse bugün budamaya karar verdim , ve tüm dalları baya budadım, güçlü ve yarası olan o dalı kökünden budadım budamadan sonra hiç birşey sürmedim balkonda güneş gören güneydoğu kısmında duruyor. Asıl merak ettiğim budama sonra yeni sürgünler ne zaman çıkar ve bu yıl çiçek açar mı , meyve verir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim..

Merhabalar,

Öncelikle kamkatınız hayırlı olsun. Bahsettiğiniz sorun (yapraklarda sarılık) muhtemelen demir eksikliğinden kaynaklanıyordur. Yapraklarında yapışkanlık vb. şeyler var mı bilmiyorum ama eğer varsa ilaç kullanmanız gerekir. Merak ettiğiniz diğer konu yeni sürgünler bundan sonra çıkar meraklanmayın. Kamkatların Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklendiğini bir yerde okumuştum. Eğer üzerinde meyvesi varsa onları tüketirseniz bu sene tekrar çiçek açar, eğer koparmazsanız üzerinde 1 yıl meyveleri muhafaza ettiğini öğrendim. Ben de 1 ay önce internetten sipariş verip aldım, benimkilerinde üzerinde meyveleri vardı, onları kopardım ve baktım ki yeni yaprak sürgünleri başlamış ve çok sevindim. Şimdi Temmuz-Ağustos ayını dört gözle bekliyorum.

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 21:57
Yağmurcan ilginize ve açıklamalarınıza teşekkür ederim. Yapraklarda yapışkanlık yok fakat sitede okuduğum evde yapılan arap sabunlu bir tarifle bazı asalakların yok edilebileceğini öğrendim onu uyguladım. Ve sıvı besin 1 kez uyguladım ne aralıkla uygulamam gerek bilemiyorum.. Yeni buda dığım için ters bi etkimi olur iyi mi olur bilemiyorum. Ve eğer çiçek açarsa ilk kez göreceğim için bende sabırsızlıkla bekliyorum.

Ç İ Ç E K
11-04-2014, 22:03
Demir eksikliğinden dolayı paslı çivi saksı nıza batırın diye okumuştum onuda yaptım ve ağacımın aldığım hali ve budan mış haliyle resimlerini yükledim ki budama işlemini doğrumu yoksa çok fazla mı yapmışım yorum bekledim ama sizden başka kimse bir şey yazmadı, Budama sonrası bakımı ile alakalı sitede herhangi bir yazı ya da sorun , yorum bulamadım bu konuda destek olacak arkadaşları yardıma bekliyorum :)

In God We Trust
11-04-2014, 22:27
Sayın çiçek turunçgiller konusunda acemiyim sorularınıza cevabım yok ancak bitki yetiştirmek sabır ve tecrübe işidir biraz sabırlı olursanız her derdinize ilaç olacaktır :)

Ç İ Ç E K
12-04-2014, 00:28
Sayın In God We Trust haklısınız fakat bitkiler fidanlar üzerinde işlem yaparken hem öğrenmek hem uygulamak hemde işlem zamanlarını kaçırmamak istediğim için sabırsız göründüm galiba ve çok sevdiğim fidanımı kaybetmek istemediğimden dir.. Hepimize bol çiçekli meyveli kumkuatlı günler dilerim..

Yağmurcan
12-04-2014, 12:21
Yağmurcan ilginize ve açıklamalarınıza teşekkür ederim. Yapraklarda yapışkanlık yok fakat sitede okuduğum evde yapılan arap sabunlu bir tarifle bazı asalakların yok edilebileceğini öğrendim onu uyguladım. Ve sıvı besin 1 kez uyguladım ne aralıkla uygulamam gerek bilemiyorum.. Yeni buda dığım için ters bi etkimi olur iyi mi olur bilemiyorum. Ve eğer çiçek açarsa ilk kez göreceğim için bende sabırsızlıkla bekliyorum.

Zamana bırakmak en iyisi olacak sanırım, kolay gelsin diyeyim ve gelişmelerden haberdar etmenizi bekliyoruz.

Ç İ Ç E K
12-04-2014, 12:47
Nete geldiğimde mutlaka siteye giriş yapıyor ve yorumları takip etmeye çalışıyorum gelişmelerden haberdar ederim mutlaka teşekkürler Yağmucan hanım

GUARDİYAN
13-04-2014, 16:00
Arakadaşlar aşılama konusunda bana yardımcı olabilecek kişmse yok mu elimde bir kumkuat iki tane de 2 yaşında turunç fidanı var bu turunçlara da kumkuat aşılamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Ç İ Ç E K
13-04-2014, 16:41
Arakadaşlar aşılama konusunda bana yardımcı olabilecek kişmse yok mu elimde bir kumkuat iki tane de 2 yaşında turunç fidanı var bu turunçlara da kumkuat aşılamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Sayın guardiyan, öncelikle merhaba, Yazmış olduğunuz bu bölümün başlarında bir takım bilgiler mevcut sanırım başa dönüp okumanızda fayda vardır. Ve kolaylıklar dilerim size.

Northstar
13-04-2014, 18:14
Turunca kamkat dalınımı aşılıyoruz aslında birisi resimli anlatarak yapsa çok hora geçer:)

Ç İ Ç E K
13-04-2014, 19:34
Northstar size katılıyorum süper olurdu :)

In God We Trust
13-04-2014, 20:50
Kamkatları genellikle üç yaprak anacına aşılıyorlar diye biliyorum

copur 09
13-04-2014, 21:27
Turunç'a aşıladığım kamkatları peynir tenekelerinde yaşatamadım. Toprağa dikili turunç'a aşıladığım kamkat iştahsız ama yaşıyor. Peynir tenekelerinde turunç üzeri limon'a aşıladığım kamkat orta seviyede. Mayer limon'a aşıladığım kamkat ve pomelo patladı ama sanırım su dengesinden dolayı kurudu düştü. Yalnız gözler yeşil duruyor. Üzerlerini kesmeye kıyamıyorum. En beğendiğim; Ağaç kavunu tohumunu anaç olarak kullanmıştım. Fide olduğunda, sanırım ağaç kavunu özelliğini taşıyor. Kamkatı aşıladığımda, kamkatın yaprakları limon'a aşılananların iki katı uzunlukta oldu. Fidancı arkadaşın hediye ettiği, saksısını değiştirmeden 15 gün susuz kalan üç yaprak üzerine aşılı kamkat; tüm yapraklarını ve meyvelerini Ağustos ayında döktü, tekrar yeni yaprak çıkardı, ancak halen aynı durumda duruyor. Saksısını büyüttüm ama kıpırtı yok. Sanırım baktıkça suçluluk duymam için çaba sarfediyor. Aşılama konusunda kararlarınızı siz verin.

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 00:36
Okuduğum bilgilere göre kumkuat' ı her ağaca aşılayamıyoruz. Sadece Kumkuat, üç yaprak(Poncirus trifoliata) anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Tüm dünyada genel olarak bu aşılama kullanılır sebebi ise üzerine aşılanan turunç gil çeşidini bodurlaştırması ve soğuğa dayanıklılığını artırmasıdır. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumkuat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.

Genç fidanlara baharda yapılan göz aşısı olabilir. Aşı yapılacak anaç fidanın eşit kalınlığında, aşılamak istediğimiz ağaçtan kalem alırız. İkisinin yüzeyini 45 derecelik açıyla pürüzsüz bir şekilde keseriz. Bu kesik yerler arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde birbiri üzerine bindir iniz. Etrafına aşı macunu süreriz ve aşı bağıyla bağlarız. Uzman değilim ama netteki okuduklarımız böyle kolay gelsin :)

Northstar
14-04-2014, 08:02
Benim kamkatımda bazı yapraklar yaralı sanırım böcek yemiş onları koparttım boş yere güç harcamasınlar diye. Yapraklarını dün akşam tek tek sildim bitki destek çubuğu ile destekledim. Kuşluk vaktinde açık alana çıkartmayı düşünüyorum hem güzel bir saat hemde hayırlı bi vakit:) Onun dışında güneş almayan yere koyucam. Sulamasınıda belirli günler koymak yerine ortamın havanın durumuna göre yapmayı düşünüyorum.Bunlar benim şahsi düşüncelerim deneme yanılma yöntemi ile bitkiye mümkün olduğunca zarar vermeden bildiklerimi uygulamayı düşünüyorum. Bu arada bitki teras katında güney cephede yetişiyor. Bu arada 4 tane kamkatım var git gide çoğaltmayı düşünüyorum alan geniş :) Bi ara resimleri yüklemeyi isterim:)

mustiguduk
14-04-2014, 10:14
bugün benimde gelecek. Saksı ve toprağını haftalar önce hazırladım. Aslına bakarsanız çekirdekdn turunç yetiştirip çiçekci arkadştan göz alıp aşılayacaktım ama sabredemedim. Zaten fidelerin aşı çağına çok var. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 13:28
bugün benimde gelecek. Saksı ve toprağını haftalar önce hazırladım. Aslına bakarsanız çekirdekdn turunç yetiştirip çiçekci arkadştan göz alıp aşılayacaktım ama sabredemedim. Zaten fidelerin aşı çağına çok var. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Hayırlı olsun Mustiguduk, sabırsızlığınızı anlıyorum cidden acayip çekici bir canlı. Geldiğinde resimlerini bırakırsanız görmüş oluruz.

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 13:34
Benim kamkatımda bazı yapraklar yaralı sanırım böcek yemiş onları koparttım boş yere güç harcamasınlar diye. Yapraklarını dün akşam tek tek sildim bitki destek çubuğu ile destekledim. Kuşluk vaktinde açık alana çıkartmayı düşünüyorum hem güzel bir saat hemde hayırlı bi vakit:) Onun dışında güneş almayan yere koyucam. Sulamasınıda belirli günler koymak yerine ortamın havanın durumuna göre yapmayı düşünüyorum.Bunlar benim şahsi düşüncelerim deneme yanılma yöntemi ile bitkiye mümkün olduğunca zarar vermeden bildiklerimi uygulamayı düşünüyorum. Bu arada bitki teras katında güney cephede yetişiyor. Bu arada 4 tane kamkatım var git gide çoğaltmayı düşünüyorum alan geniş :) Bi ara resimleri yüklemeyi isterim:)

Sayın Northstar düşünceleriniz güzel, kumkuat susuz kalmayı da çok sulu olmayı da sevmiyorlar, netteki okuduklarımdan izlenimlerime göre:) Yapraklarda böcek ıssırık ları yara gibi izler az ise ev yapımı ilaçlarla önüne geçebilirsiniz, çok ise şayet; ilaçlamanın şart olduğunu okumuştum ki bitkiyi bu tip asalak böcekler ölüme kadar götürebiliyor larmış maalesef :( Resimlerini eklerseniz güzelliklerinizi bizde görmüş oluruz

mustiguduk
14-04-2014, 16:03
ÇİÇEK arkadaşım, sözleriniz için çok teşekkür ederim. Akşama elime ulaşırsa saksısına yerleştirecem. Toprağı konusunda birtakım endişelerim var. Bizim burda yayla toprağı derler ardıç diplerinde bol ardıç yapraklı bir toprakla torf karışık. Daha önce denedim su emişi çok iyi değil. Ama çok zengin bir karışım oldu :) siz ne dersiniz ?

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 16:51
ÇİÇEK arkadaşım, sözleriniz için çok teşekkür ederim. Akşama elime ulaşırsa saksısına yerleştirecem. Toprağı konusunda birtakım endişelerim var. Bizim burda yayla toprağı derler ardıç diplerinde bol ardıç yapraklı bir toprakla torf karışık. Daha önce denedim su emişi çok iyi değil. Ama çok zengin bir karışım oldu :) siz ne dersiniz ?

Forumdan bir arkadaş yetiştirip satışını yapıyordu sanırım onun sayfasından aldığım toprak tarifini sizin için ekliyorum.

Toprak Karışımı Olarak: saksı için 3/1 torf, 3/1 kırmızı toprak, 3/0,5 büyükbaş dışkısı, 3/0,5 ince kum,

Başka bir yerdede yanmış gübre diye bir şey okudum, büyükbaş gübresi ile aynı şey midir bilemiyorum:)
Madem geldiğinde saksı aktarımı yapacaksınız doğal gübreli karışımlı, dere kumlu toprak karışımdan yapmanızı tavsiye ederim uzun soluklu ve sağlık olur sanıyorum kolaylıklar dilerim..

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 16:55
Sayın Mustiguduk, aklıma gelmişken iyi direnaj lı bir saksıya dikme nizi tavsiye ederim. Okuduklarım çerçevesinde suyu dışarı atamayan direnajı düşük saksılarda bitki kökü çürümesi ve ya yapraklarda sararma dökülme gibi şeylerde olabiliyormuş...

mustiguduk
14-04-2014, 17:08
bilgi için çok teşekkür ederim. Yarın işten izin aldım. Göksu ırmağına gidip onlardan da temin ederim :) toprağa hayvan dışkısı (gübresi) düşünmüyorum. Kökleri yakabilir. İhtiyaç duyarsa yüzeyden eklerim. Şu mesai bitsede bir görsem nazlı kızımı :) derenaj konusundaki uyarınızada uyacağım . Çok teşelkür ederim tekrardan. Bu arada daha önce yazdığınız paslı çivi mesajını okumuştum. Gaydalı olursa metalcilerde demir tozu olur. Dibine döksenix sanırım çividen daha çabuk etki eder.

mustiguduk
14-04-2014, 17:23
bu arada drenaj hatırlatmanız iyi oldu. Saksıda hiç drenaj çalışması yapmadım. tekrar boşaltıp. Sıfırdan drenaj sistemi kuracam ;)

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 17:42
bilgi için çok teşekkür ederim. Yarın işten izin aldım. Göksu ırmağına gidip onlardan da temin ederim :) toprağa hayvan dışkısı (gübresi) düşünmüyorum. Kökleri yakabilir. İhtiyaç duyarsa yüzeyden eklerim. Şu mesai bitsede bir görsem nazlı kızımı :) derenaj konusundaki uyarınızada uyacağım . Çok teşelkür ederim tekrardan. Bu arada daha önce yazdığınız paslı çivi mesajını okumuştum. Gaydalı olursa metalcilerde demir tozu olur. Dibine döksenix sanırım çividen daha çabuk etki eder.

Rica ederim, çok bilgili değilim ama bende araştırmalar sonucu öğrendiklerimi paylaşıyorum, insanın birebir karşısında yardımcı cevaplar bulabileceği kişilerin olmasından yanayım..

Heyecanınızı paylaşıyorum ve bende size demir tozu bilgisi için teşekkür ederim. Yalnız ( gaydalı olursa ) demişsiniz bunu pek anlayamadım açıklarsanız sevinirim ve bitkinizle iyi buluşmalar :D

mustiguduk
14-04-2014, 19:22
kusura bakmayın lütfen mesajı yolda yürürken yazdım harf hatası olmuş.
gaydal olursa = faydalı olursa
demek istemiştim. Bu arada elinde mıknatısla kuru toprakda gezdirirseniz azda olsa metal tozu elde edersiniz. Ama en pratik yol metal doğramacı :) bu arada ırmak kenarından bir miktar torf mil toprak karışımı ve biraz da köyden yanmış gübre de buldum tekrar bir karışım oluşturup kullanacağım. Kumkuat ım ise bugün gelmedi yarına artık :)

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 20:12
kusura bakmayın lütfen mesajı yolda yürürken yazdım harf hatası olmuş.
gaydal olursa = faydalı olursa
demek istemiştim. Bu arada elinde mıknatısla kuru toprakda gezdirirseniz azda olsa metal tozu elde edersiniz. Ama en pratik yol metal doğramacı :) bu arada ırmak kenarından bir miktar torf mil toprak karışımı ve biraz da köyden yanmış gübre de buldum tekrar bir karışım oluşturup kullanacağım. Kumkuat ım ise bugün gelmedi yarına artık :)

Size bu tarifleri bulduğum bilgilerden ilettim ama ben uygulayamadım benimki zaten saksı daydı ve zaten bu kadar bilgimde yoktu uygulayamazdım. Umarım sizin toprak karışımı çok yararlı olur. Hayırlısı inşallah sağ salim gelsinde resimlerini bekliyoruz burada paylaşırsanız iyi olur:)

NaciG
14-04-2014, 20:31
Herr balkona çıkışta iki-üç tane yiye yiye bu kadar kaldı ve ben de bunlrdan reçel yaptım... :)

NaciG
14-04-2014, 20:37
Kamkat'ın son hali böyleydi...

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 20:50
NaciG arkadaşım kumkuat ınız çok güzel maaşallah meyve leride ayrı güzellikte afiyet olsun.. Bende 13 adet falan meyve vardı kimi düştü kimini yedik birer 2' şer. Sonra yaprak sıkıntıları asalaklarıyla uğraştım ve budadım 63. sayfada alındığı haliyle olan resmi ve budanmış haliyle olan resimleri mevcut. Yeni yaprak vermedi çiçeği zaten yok bu sene meyve görür müyüm bilemiyorum :( Umarım benim kide sizler gibi bol meyve verir bereketli kumkuat lı günler dileğimle..

mustiguduk
14-04-2014, 21:33
Arkadaşlar kumkuat larda nasıl olur bilmem ama annem saksıdaki çilek e suya asprin ezip püskürtürdü. Çiçek ve dolayısıysla meyva daha çok oluyormuş. Deneyen varmı acaba ?

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 21:55
Musti, arkadaşım bizim forumdan bir arkadaşta aspirin sulama suyunda eritip verdiğini söylemişti sanırım faydalı, alakası yok ama vazoda suya bıraktığımız güllerin suyuna da aspirin atarsak daha uzun canlı kaldıklarını duymuştum yanılıyorsam düzeltsinler beni.

mustiguduk
14-04-2014, 22:09
dediğim gibi çiçek annem yapıyordu. Ben deneyecem. Fazla vermezsem zararı olacağını sanmıyorum.

Ç İ Ç E K
14-04-2014, 22:24
Öncelikle fidanınız gelsinde :) Siz o gelmeden herşeyi öğrendiniz sıkıntısız yetiştireceğinizi düşünüyorum..

mustiguduk
15-04-2014, 07:27
inşallah inşallah. Bu forundaki doğa dostlarının paylaşımları sayesinde çok şey öğrndim. Hepinize çok teşekkürler...

Northstar
15-04-2014, 13:00
Şuan 4 tane kamkat ım var ama dahada çoğaltmayı düşünüyorum :) Buldukça alıcam inşaAllah deneyimlerimi paylaşırım. Düzenli ve dik büyümesi için bitki destek çubuğu ile destekliyorum bazılarını daha detaylı resim yine çekerim. Şuan toplamda 1 ağaçta 1 tane meyvesi var umarım yazın bolca çiçek açar açmaz ise üzülücem:(

http://i.hizliresim.com/XWy877.jpg (http://hizliresim.com/XWy877)
http://i.hizliresim.com/rLjNqN.jpg (http://hizliresim.com/rLjNqN)

mustiguduk
15-04-2014, 13:07
çok güzeller maşallah. Arkada bir çift de çilek var sanırım :) kolay gelsin size ...

Northstar
15-04-2014, 13:14
Evet 8-10 kök çileğim var lime ( limon ) var armut var limonservi var kolonya çiçeğim var domates im var hepsi terasta :) iLeriki günlerde kendime sayfa açıp terasımı paylaşabilirim :)

Ç İ Ç E K
15-04-2014, 14:53
inşallah inşallah. Bu forundaki doğa dostlarının paylaşımları sayesinde çok şey öğrndim. Hepinize çok teşekkürler...

Rica ederim Musti arkadaşım, bende hepinize teşekkürler ediyorum. Bilgiler paylaşıldıkça özel ve güzeldir..

Ç İ Ç E K
15-04-2014, 15:03
Sayın Northstar, nihayet beklediğimiz güzelliklerinizin resimlerini eklemişsiniz:) Maaşallah diyelim nazarımız olmasın.. Kumkuat, gerçekten ilginç bir bitki, nerede görsem bakıyorum içimden 1 tane daha al diyen sesler yükseliyor:) kıskandım sizi o anlamda içinizdeki sese cevap verebilmişsiniz ne mutlu size..

Northstar
15-04-2014, 16:00
niye bilmiyorum ama aldıkça alasım geliyor önümüzdeki günlerde dahada çoğaltmayı düşünüyorum. youtube da bi video izledim kumlucada bi sera isim vermiyim reklama girermi bilmiyorum. Nasıl yaptıklarını anlatıyorlar her kamkat aynı olmuyormuş en güzelleri orda sanırım yolum düşerse veya bi tanıdık gider ise almak istiyorum nasıl olucak bilmiyorum. Email attım kendilerine eğer gerçekten güzel ise videodakiler ve anlattıkları kadar 5-6 tane daha alabilirim daha ileriki zamanlardada aşıyı öğrenip kendim yetiştirmeyi düşünüyorum:)

NaciG
15-04-2014, 17:28
Valla ben bu bitkiyi nasıl büyüttüğümü önceki sayfalarda anlattım. Kış biterken kumkatı dikili olduğu yerden fazla zedelemeden çıkarıyorum. Gübrayle karışık toprak doldurup dikiyorum. Çok sulamıyorum. Kabuklu bite karşı da - yaptığım doğru demiyorum- kolonyalı bezle kabuklu bitleri sildiriyorum. İki yıldır ne bit var ne pire...

Ç İ Ç E K
15-04-2014, 22:18
NaCiG arkadaşım, sizin kumkuat'ınıza bayıldım maaşallah .. Sizinki yerli mi, ithal mi ? Ve birde hiç budama yaptınız mı yoksa formu aldığınızda öyle miydi?

M.sarp
16-04-2014, 11:15
Merhaba arkadaslar bu site sayesinde tam bi kamkat hayranı oldum. Bu başlığın ilk 27 sayfasını okuyabildim henüz ama okumaya zaman buldukça devam etmeyi düşünüyorum.
Sizin fikrini almak istediğim birkaç soru var. Yardımcı olursanız cok sevinirim.
Haftaya ev değiştiriyorum ve balkonumda ağaç yetiştirmeyi düşünüyorum. Sitede yaptıgım araştırmalar sonucunda kamkat, mayer limon ve calamondin almaya karar verdim. Ancak yazın iki sefer on-on bes günlüğüne şehir dışına çıkmam lazım sizce aldığım ağaçlar yerine tam alışmadan bir de susuz kalırsa zarar görürler mı? Ya da ağaçlarıma kavuşmak icin yaz sonunu mu beklemeli miyim? Diğer sorum ise Bursa'da bu ağaçların sağlıklılarını nerden bulabilirim? Ya da internetten alabileceğim güvenilir site önerebilir misiniz?

Ç İ Ç E K
16-04-2014, 11:31
Merhaba M.sarp hoş geldiniz aramıza. Okuduklarımdan öğrendiğime göre kumkuat' lar ilgi isteyen fidanlar diye biliyorum. En azından yeni aldığınız ilk dönem, çünkü hem bitkiyi tanımak, hem de yerine adaptasyonu, su isteği, ve oluşabilecek böcek, asalak tarzı zararlıların takibi açısından. Ve gene edindiğim bilgiler ışığında şunu söyleyebilirim ki, ne çok fazla susuz kalmayı seviyorlar ne de çok fazla sulanmayı.. Tercih sizin ama taşınma ve seyehat işleriniz bittikten sonra edinmeniz daha mantıklı gibi geliyor bana, İnternette satışı yapılıyor ama ben gözünüzle görerek almanızı tavsiye ederim :) Hayılı günler..

huripek
16-04-2014, 11:41
arkadaşlar merhaba!
3-4 ay öncesinden aldığım 2 tane kumkuatım var.istanbulda yaşıyorum.soğuklarda içerdeydi ama artık açık balkonda..aldığımda üzrelerinde meyveleri vardı,turuncu renkte,
acemi biri olarak tavsiyelerinize ihtiyacım var..önceki sayfaları vakit buldukça karıştırıyorum..
üzerindeki meyveler geçen senenin meyvelerimi? yapraklarında sararmalar var.bu vitamin eksikliğindenmi?.birde birkaç gündür farkettim meyveler pörsümeye başlamış,arada yaprak da döküyor.arkadaşım bana keçi gübresi verdi bugün koydum..iyi yapmışmıyım....
ya sevgili arkadaşlar kısaca ben neler yapmalıyım meyveleri toplayayımmı.temmuzda çiçek açmalarını etkilermi..şimdiden teşekkürler

Ç İ Ç E K
16-04-2014, 12:06
arkadaşlar merhaba!
3-4 ay öncesinden aldığım 2 tane kumkuatım var.istanbulda yaşıyorum.soğuklarda içerdeydi ama artık açık balkonda..aldığımda üzrelerinde meyveleri vardı,turuncu renkte,
acemi biri olarak tavsiyelerinize ihtiyacım var..önceki sayfaları vakit buldukça karıştırıyorum..
üzerindeki meyveler geçen senenin meyvelerimi? yapraklarında sararmalar var.bu vitamin eksikliğindenmi?.birde birkaç gündür farkettim meyveler pörsümeye başlamış,arada yaprak da döküyor.arkadaşım bana keçi gübresi verdi bugün koydum..iyi yapmışmıyım....
ya sevgili arkadaşlar kısaca ben neler yapmalıyım meyveleri toplayayımmı.temmuzda çiçek açmalarını etkilermi..şimdiden teşekkürler

Merhaba Huripek, Resimlerini bırakırsanız daha verimli cevaplar alabilirsiniz. Turuncu renkte meyveler olgunlaşmıştır ve geçen senenin meyveleridir. Yapraklarındaki sararmalar çok sulamadan da olabilir ya da demir eksikliğinden de olabilir. Üzerindeki meyveleri toplamazsanız çiçek açmaz ve yeni meyveye yatamaz. Meyveleri toplayın afiyetle yiyin :) Genede resimlerini eklerseniz daha iyi görmüş oluruz ama meyvelerini toplayın artık derim..

M.sarp
16-04-2014, 12:47
Merhaba M.sarp hoş geldiniz aramıza. Okuduklarımdan öğrendiğime göre kumkuat' lar ilgi isteyen fidanlar diye biliyorum. En azından yeni aldığınız ilk dönem, çünkü hem bitkiyi tanımak, hem de yerine adaptasyonu, su isteği, ve oluşabilecek böcek, asalak tarzı zararlıların takibi açısından. Ve gene edindiğim bilgiler ışığında şunu söyleyebilirim ki, ne çok fazla susuz kalmayı seviyorlar ne de çok fazla sulanmayı.. Tercih sizin ama taşınma ve seyehat işleriniz bittikten sonra edinmeniz daha mantıklı gibi geliyor bana, İnternette satışı yapılıyor ama ben gözünüzle görerek almanızı tavsiye ederim :) Hayılı günler..

Cok tesekkurler yorumunuz için bende kendim almak istiyorum ama hiçbir bilgim yok Bursa'da nerde iyi ağaçlar bulabileceğime dair. Şimdiye kadar baktığım tek bitki eşimin özel günlerde getirdiği çiçeklerdi.
Umarım iyi bir başlangıç yaparım bu konuda cok hevesliyim zaten ;)

Ç İ Ç E K
16-04-2014, 12:54
Rica ederim M.sarp arkadaşım, Başlangıç için sizde benim gibi ilk olarak kumkuat' ı seçmişsiniz bence süper ve hevesli olmak başarılı olmaya aday bir duygu hepimize başarılar bu konuda :)

huripek
16-04-2014, 16:50
çok teşekkür ederim..sulamayı fazla yapmadım hatta yeni sulamaya başladım gibi..fotoğraf koyacağım:)

huripek
16-04-2014, 17:13
merhaba fotoğfarlarım şöyle:)) acemice oldu

Ç İ Ç E K
16-04-2014, 23:53
Merhaba Huripek, fotolar eklenmiş, sanırım 2 adet ağacınız var ve gördüğüm kadarıyla 2. deki yapraklarda sararma var dediğim gibi susuz kalmışta olabilir demir (Fe) eksikliğide olabilir..

Keçi gübresi eklediğinizi söylüyorsunuz , demir eksikliği için sıvı besin önerebilirdim ama zaten gübre vermişsiniz birde kökleri yakmayalım. Demir tozu ekleyin ve ya paslı çiviler batırın toprağa bakalım ne olacak, kolay gelsin

Ç İ Ç E K
16-04-2014, 23:54
Huripek , bu arada meyveleri hala toplamamışsınız, gözümden kaçmadı ;)

Northstar
17-04-2014, 14:20
Kamkat için güvercin gübresi kullansam uygunmudur acaba?

huripek
17-04-2014, 14:44
:) teşekkürler arkadaşlar meyveleri topluyorum ama yavaş yavaş.toplama işlemi yarın bitecek..

peki ilk çiçekteki yapraksız bölümler öylemi kalacak

Ç İ Ç E K
17-04-2014, 15:17
:) teşekkürler arkadaşlar meyveleri topluyorum ama yavaş yavaş.toplama işlemi yarın bitecek..

peki ilk çiçekteki yapraksız bölümler öylemi kalacak

Meyveleri toplayın kalsın öyle yapraksız :)

Ç İ Ç E K
17-04-2014, 15:40

Bilmiyorum ama sonuçta doğal gübredir diye uygun olabileceğini düşünüyorum genede net bilgim yok ..

Northstar
17-04-2014, 16:05
Kamkatlarımı ve diğer ağaçlarımı kışın yağmurdan doludan zarar görmesin diye kendi çardağımı kendim yaptım :)

Yağmurcan
17-04-2014, 18:04

Güvercin gübresi taze ise bitkiyi yakarsınız, en az 6 ay dışarıda beklemesi lazım.

Ç İ Ç E K
17-04-2014, 21:33
Kamkatlarımı ve diğer ağaçlarımı kışın yağmurdan doludan zarar görmesin diye kendi çardağımı kendim yaptım :)

Resim bırakın bizde görelim.

Ç İ Ç E K
18-04-2014, 11:13
Süper maaşallahhh darısı benim başıma inşallah ;)

huripek
18-04-2014, 15:57
merhaba arkadaşlar..yoldan toplamış olduğum paslı çivileri kamkatlarıma saplamış bulunuyorum.sararan yapraklarım düzelirmi sizce ve bu ne kadar zaman alır,tabi düzelsinde ben beklemeye razıyım.ay ölecekler diye bir korkuyorum sormayın gitsin:))
çiçek arkadaşım.meyveler bitti bitecek ,sevdiğim insanlara 2 şer tane ikram ediyorum..:)

Ç İ Ç E K
18-04-2014, 18:01
[QUOTE=huripek;1272313]merhaba arkadaşlar..yoldan toplamış olduğum paslı çivileri kamkatlarıma saplamış bulunuyorum.sararan yapraklarım düzelirmi sizce ve bu ne kadar zaman alır,tabi düzelsinde ben beklemeye razıyım.ay ölecekler diye bir korkuyorum sormayın gitsin:))
çiçek arkadaşım.meyveler bitti bitecek ,sevdiğim insanlara 2 şer tane ikram ediyorum..:)

Huripek arkadaşım, orada olmayı isterdim şimdi 2 adet meyve bende alayım diye :)) Umarım düzelirler.. Bende sizin gibi paslı çivi kullanıyorum ama daha yeni başladım. Bitki besini çiçekçoşturan dediklerinden de kullanabilirsiniz demir eksikliği için ( seralara sorun ya da büyük marketlerin bitki bölümünde çalışanlara danışın derim ) , birde demir doğrama atölyelerinden demir tozu isteyebilirsiniz toprağa karıştırılıyormuş, paslı çividen daha etkili olur demişti bir arkadaşım bilemiyorum artık..

Bitkileri fazla bakımdan öldürmezsek iyi ;)

dussokagi
21-04-2014, 19:48
arkadaşlar kumkuatınız için besin maddesi satan arkadaşımız var kullanın bende kullandım demir eksikliği için içinde birçok element var ben kullandım memnun kaldım google a tropiksera yazın mutlu kutlu arkadaşımız buradada forumlarda sizlere yazıyor 1 lt 10tl 2,5 lt 20tl kargo hariç kullanın çok faydasını göreceksiniz

mustiguduk
22-04-2014, 16:33
elime bi geleydi iyiydi :) bir haftadr kumkuat ımı bekliyorum. Hazırladığım saksıdan otlar yeşerdi (sanırım kuşun kafesini temizleyince dökülen yemler) . :)))

In God We Trust
22-04-2014, 23:03
İstanbulda tüm turunçgillerim uyanmasına rağmen kamkatlarda hiç belirti yok sizde durum nedir?

fikret57
23-04-2014, 23:07
benim kamkatımdada tık yok limonum filan çiçeklendi.

Ç İ Ç E K
25-04-2014, 21:52
Merhaba arkadaşlar, benim kumkuat'ımda bırakın çiçeklenmeyi aksine tüm yapraklarını döktü :( bu mevsim normalmi ben yaklaşık 20 gün önce budama yapmıştım. Sebebi bu olabilir mi ?

eceliniz
25-04-2014, 22:13
Öncelikle merhaba,
Ben aranıza yeni katıldım. Balkonda yetiştirmek üzere bir adet kamkat aldım. Fakat kafama takılan bazı sorular var. Aranızda Tecrübeli Abilerim Ablalarım vardır, beni bu konuda aydınlatabilirler mi?

Bazı yaprakların hemen yanında küçük dikenler var.

Resimdeki teneke bir süre için ona yeterli gelir mi?

Satın aldığım kişi bir yaşında olduğunu söyledi. Ne zaman meyve verir?

Alt daldaki yapraklar çok büyük.Bu normal mi?

http://i.hizliresim.com/27Nobv.jpg

http://i.hizliresim.com/BX6bk9.jpg

http://i.hizliresim.com/ZNQz0A.jpg

http://i.hizliresim.com/oQ8N12.jpg

http://i.hizliresim.com/lYrNVk.jpg

http://i.hizliresim.com/VpXzbV.jpg

http://i.hizliresim.com/nPmNBg.jpg

mustiguduk
26-04-2014, 15:26
merhaba arkadaşım. Yapraklar banada biraz büyük geldi. Ama emin değilim. Umarım bitkinin iştahındanböyle büyüktür ve öyleyse hep büyük olur inşallah. Daha tecrübeli kumkuat cılarmız ne diyeck bakalım...

kizilirmak271
26-04-2014, 16:37
Merhaba sn eceliniz;
Kamkatinizda demir eksikligi var gibi.yapraktan veya topraktan uygulanan demir icerikli gübre kullanmaniz gerekiyor.

Ç İ Ç E K
26-04-2014, 19:32
Merhaba ecel arkadaşım,öncelikle hoşgeldiniz aramıza. Tecrübeli değilim ama resimleriniz den anladığım kadarıyla diken dediğiniz şeyler yeni sürgünlerdir. Budama yapılmış bitkinize ve sürgünler vermiş iyi bir gelişme, normal yani. Hayırlı olsun bu arada kumkuatınız..

Ç İ Ç E K
26-04-2014, 19:32
Musti arkadaşım, sizin kumkuat ne oldu geldimi resim bekliyoruz :)

mustiguduk
26-04-2014, 19:46
teşekkür ederim çiçek hanım. gelir gelmez kızımın fotolarını yükleyeceğim:). Arkadaş çiçekci normalde satış yapmıyor fakat konuşunca getirtirim demişti. Bende başka yere sormadım. Ama sabrım giderek tükeniyor. Acilen sahiplenmm lazım bitane :) en güzel akşamlar bu arada...

Sergüzen
26-04-2014, 21:19
Kumkat da diken olmaması gerekir. Dikenler aşı noktasının altında olabilir mi? Genelde kumkatlar aşı ile çoğaltılıyor. Bendeki iki adet kumkatda diken yok.

mustiguduk
27-04-2014, 07:31
yani benimde aklıma öyle bir ihtimal geldi. Acaba anaç dalı uzamış olabilir mi? Yapraklar da çok iri gözüküyor. Dedim ya inşallah ağacın iştahındandır...

Ç İ Ç E K
27-04-2014, 16:23
Merhaba arkadaşlar, dediğiniz gibi aşı yerinin altındaki anaçta belki diken olabilir ama aşının üzerinde olmaması lazım ben hiç görmedim, duymadım, okumadım, benimki lerdede yok kolaylıklar.

Ç İ Ç E K
27-04-2014, 16:31
teşekkür ederim çiçek hanım. gelir gelmez kızımın fotolarını yükleyeceğim:). Arkadaş çiçekci normalde satış yapmıyor fakat konuşunca getirtirim demişti. Bende başka yere sormadım. Ama sabrım giderek tükeniyor. Acilen sahiplenmm lazım bitane :) en güzel akşamlar bu arada...

Musti arkadaşım siz çok sabırlısınız:) benim kumkuatım tüm yaprakları döktü bildiğiniz kel kaldı:( ben çok üzüldüm ve hemen araştırmaya girdim ve bir sera buldum tesadüf içerisi kumkuat fidanı doluydu.. Hemde anacı , aşılanacak olan kısmın köklendirildiği yerleri bile gezdirdiler:) bu kadar meraklı ve sevdiğimi görünce:)))

1 tane daha aldım yanında bana karışım bir gübre verdiler. İçerisinde ihtiyacı olan iz elementler vs varmış.

İşin güzel tarafı ise ilaçlama sürem bitince tekrar gel yeni görevler vericem size dediler ve hatta aşılama tekniğini bile gösteririz dediler:))

Eğer vakit bulup gidebilirsem benim için süper bir kurs niteliğinde olacaktır.
Sanırım bu benim için büyük bir şans..

mustiguduk
27-04-2014, 16:49
öncelikle kamkatınız için çok üzüldüm. maşallah çiçek çok şanslısın. Bizde öyle güzel imkanlar yok fakat sizin gibi ağaç dostlarımız var. Eğer resimler ve yüklerseniz çok mutlu olur severek takip ederim.

shinnig
28-04-2014, 12:05
saksının tam ortasına fidanı otutturdum etrafını toprak torf ile besledim umarım fidan tutar .

resimlere dikkatli bakarsanız bir kaç yaprağı delikli alt yaprakları ile üst yaprakları arasında renk farkı var.

Ankara da yaşıyorum iklim ortada :) ne yapmam lazım :)

yorum yaparsanız sevinirim.

mustiguduk
28-04-2014, 12:20
merhaba Bence besleyiciliği azalmış eski toprakdan dolayı yeni toprakla uyum sağlarsa düzelir. Kolay gelsin.

mustiguduk
28-04-2014, 12:26
ve ek olarak bulabilirseniz çiftlik gübresiyle desteklerseniz canlanması lazım. bol bol güneşlendirin derim. Aslında böyle bir haldeyken saksı değiştirmek pek uygun olmazdı fakat yapılmış artık. Sanki demir eksikliğide var gibi. Kolay gelsin...

Ç İ Ç E K
28-04-2014, 16:26
öncelikle kamkatınız için çok üzüldüm. maşallah çiçek çok şanslısın. Bizde öyle güzel imkanlar yok fakat sizin gibi ağaç dostlarımız var. Eğer resimler ve yüklerseniz çok mutlu olur severek takip ederim.

Teşekkür ederim arkadaşım. İnşallah gidersem ve kendimi kaybetmez isem kumkuatların arasında fotoğraf çekerim ve eklerim.

Bu arada benim aklıma gelmemişti fotograf çekmek bunun için teşekkür ederim Musti arkadaşım.

Önce sağlıklı sonra bol kumkuatlı, çiçekli ve hata meyveli günler hepimizin olsun.

mustiguduk
28-04-2014, 17:19
güzel dilekleriniz için ben teşekkür ederim :)

eceliniz
29-04-2014, 22:07
verdiğiniz bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Sanırım meyve vermesini beklemekten başka çarem yok.

Ç İ Ç E K
04-05-2014, 10:46
verdiğiniz bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Sanırım meyve vermesini beklemekten başka çarem yok.

Sayın eceliniz sanırım önce çiçek vermesini bekliyeceğiz sonra bakalım kaç çiçek meyveye dönüşücek :)

In God We Trust
05-05-2014, 23:57
İstanbulda uyanmaya başladı kamkatlar

salvadore-tr
07-05-2014, 12:06
Benim kamkatta da 3-4 meyve var ve halen yeşiller acaba bu meyveleri koparmadığım içinmi çiçeklenmiyorlar. Yanındaki çin turuncunun üstü meyve doldu bunda halen birşey yok...

mustiguduk
07-05-2014, 13:31
salvadore-tr ağacınız çok güzel. Yanılmıyorsam Çiçek dönemi yeni geldi. Önümüzdeki günlerde açacaktır. Bu arada çin turuncundan bahsedermisiniz. Benim gelecek olan kumkuat ın bir tarafı çin turuncu demişlerdi.

salvadore-tr
07-05-2014, 14:35
Sayın mustiguduk çin turuncunu kumkatla birlikte geçen yıl gönderdiler, kamkat gibi saksıda yetişen bir turunçgil miş ilk defa çiçeklendi. Bende sabırsızca vereceği meyveleri bekliyorum. Nerdeyse açan her çiçek meyve tutmuş durumda. Gelişmeleri yazarım...

mustiguduk
07-05-2014, 15:23
kumkuat a 1 litre suya çeyrek asprin i iyice eritip, yaprağına fıs fısla ince bir tabaka püskürtmeyi dene. Direncini artırır ve çiçek açımını dolaylı olarak sağlar diye duydum. Ama ayda bir defadan fazla ve kesinlikle dibine dökülmesi tavsiye edilmiyor.

salvadore-tr
07-05-2014, 15:29
Aspirin genelde köklenmeyi arttırır diyebiliyorum, ama denerim, genelde her sabah suyla yaprakları suluyorum ve ayda bir turunç yağı ile yaprakların sağlığını koruyorum.

mustiguduk
07-05-2014, 15:45
köklenmeyi artırmak içinde kullanılıyor fakat bitkilere kökten verilirse bitkiyi felç eder fiye biliyorum. Gelişmeyi durdururmuş. Ama yaprağa verildiğinde bağışıklık güçlendirirmiş.

Sergüzen
07-05-2014, 22:11
Kumkatların çiçek açmaması konusunda endişelenmeyin. Biraz sabırlı olun. Marmara bölgesi için temmuz ayı dahil çiçek açabilirler. Çiçek açma taksit taksit de olabilir. Yeşil meyveleri olan kumkat haziran ve temmuzda tekrar çiçek açabilir. Ben son meyveleri geçen hafta topladım. Kışı evin salonunda geçiren, güneş görmeyen ağacım yapraklarının büyük bir kısmını döktü. Ağaç buna rağmen sağlıklı. Önümüzdeki günlerde yeniden yapraklanacak ve çiçek açacak. Kışı daha soğuk bir ortamda fakat güneşli günlerde güneşi görebilen bir yerde geçiren diğer kumkat yapraklarını daha az döktü ve şu anda filiz vermeye başladı. Kış döneminde yapraklar az veya çok mutlaka dökülüyor. Bu yazdıklarım Bursa için geçerlidir.Yaprakların dökülmesinden çok yaprakların altında ve dallarda oluşan, dikkat edilmedikçe fark edilmeyen kabuklu bitlerle ilgilenin. Kumkatları kışın da hava sıcaklıkları uygun olduğu günlerde açık havaya çıkarmanız da fayda vardır. Kumkat salon bitkisi değildir.

mustiguduk
08-05-2014, 08:36
bilgiler için çok teşekkürler dostum.

mustiguduk
08-05-2014, 18:21
kumkuat ım geldi sonunda. En kısa zamanda foto ekleyecem :)

mustiguduk
08-05-2014, 21:15
ağacım geldi. Özenle saksıyı tekrar hazırlayıp dikimi gerçekleştirdim. Sağ tarafı çin turuncu ve üzerinde meyva var . Sol taraf kamkat. Şuan meyva yok. Yerine yerleşsn bakalım. :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=490903&stc=1&d=1399575804
http://i.hizliresim.com/Elg3mg.jpg

salvadore-tr
10-05-2014, 13:48
Gerçekten güzelmiş güle güle büyütün diyelim

mustiguduk
10-05-2014, 14:18
teşekkür ederim salvadore-tr. Beni gerçekten mutlu ettiniz. Umarım kazasız belasız büyürler :)

mustiguduk
10-05-2014, 16:41
küçük bir poşette ilk gübresini verdim. Oran hesaplamadım hepsinden az az işte :)
>amonyum
>kükürt
>demir
>potasyum
>azot
>demir tozu
>aliminyum tozu
>bakır tozu
>crom tozu

metal tozlarını spralle taşlayarak elde ettim. Diğerleri hazır gübre. Toplasan bir avuç zaten. Dibine dağıttım. Olumlu olumsuz zaman gösterecek. Fakat zararlı olabileceğini düşünmüyorum. Gübre bitki toprağa oturunca verilmeliydi fakat benimki heyecan işte. Allah kumkuat ıma kolaylık versin :rolleyes:http://i.hizliresim.com/zRBRoR.jpg

Sergüzen
10-05-2014, 22:34
Spiral ile elde ettiğiniz metal tozlarının faydası yok. O tozlar toprakta çözünmediği için bitki onları alamaz. Bitkiler mineralleri tuzları şeklinde alırlar. Mesela demiri demirsülfat formunda gibi. Siz demir eksikliği olan insanlara doktorların demir kemirin dediğini duydunuz mu? Bitkiler için de ayni mantık geçerli. Saksıların dibine sokulan bakır çubukların veya demir çubukların bitkilere faydası yok.

mustiguduk
11-05-2014, 06:44
aslında söylediklerin mantıklı Sergüzen. Ben gübre verirken içine çok az karıştırayım dedim. Hani çocuğunuza her yiyecekden almak istersiniz ya öyle bir heyecan benimki.

Ayrıca zararı olacağını da sanmıyorum ve uzun vadede topraktaki bakteriler tarafından parçalanarak bitkinin kullanabileceği forma dönüştürülür diye düşünüyorum. Demir eksikliğinde kullanılan bir yöntemdir. Bakalım hayırlısı :)

dianoche
11-05-2014, 15:38
Merhabalar aranıza yeni katılmamış olsam da su ana kadar bilgi aldım sadece.bu da benim kamkat.yaprakları biraz sarardı.dün saksı değişimi yaptım.besin takviyesine de başladım.budama işine gerek var mı acaba.ağacta filizlenme mevcut çiçek yok ama..toprak olarak torf ve kendi toprağını karıştırdım.balkonumuz cam balkon kışın içeriye almayı düşünmüyorum.çünkü peteklerden güneş alması biraz zor.akşama kadar günes alıyor balkonda.

dianoche
11-05-2014, 15:48
Bu da çiçek gübresi

dianoche
11-05-2014, 15:55
Gübre çözeltisi foto yüklenmedi.npk gübre çözeltisi..8-8-8 .toplam azot%8 üre azotu %8 Suda çözülür fosfor Penta oksit %8 Suda çözünür Potasyum oksit %8 biraz bas ağrıttım galiba sağlıklı ve bol çiçekli bitkiler dilerim dostlar.

mustiguduk
11-05-2014, 17:24
öncelikle aramıza hoşgeldin :) kumkuat ınızın yapraklarındaki sararma olmasa güzel bir bitki. Yaprakdaki sararma demir eksikliğinden olduğu söylenir. Toprağına bulabilirsen demir vitamini veya demir tozu eklerseniz iyi gelecektir. Ayrıca torf besin içermez fakat eklediğin gübre bu açığı kapatacaktır. Umarım biran önce sağlığına kavuşur. Kolay gele komşu :)
şimdi farkettim zaten verdiğin gübrede demir de mevcutmuş. Ekstra besine gerek yok diye düşünüyorum.

mustiguduk
11-05-2014, 17:32
bu arada estağfurullah ne baş ağrısı keşke yazara değil sözlü muhabbet etsek bol bol ağrısa :) muhabbeti severim.

Budama konusunda eklemem gereken birşeyler daha var. Dallar çok sıkı ve düzensiz gözüküyor. Narenciyeler budanırken dallar arası 120şer derece bırakılır. Bu konuda belli şekiller vardır. Fakat işe çok sık ve birbirine sürtünen dalları temizleyerek başlayabilirsin.

dianoche
11-05-2014, 18:56
dallarda filizlenme var ama yine de budamak lazım mı acaba.ilginiz için teşekkür ederim bu arada

mustiguduk
11-05-2014, 20:05
dediğim gibi çok sık ve sürtünme yapabilecek dalları temizle. Çok ayrıntıya girmene gerek yok. İlerde keseceğin için filizlerin önemi yok aksine ağacın gereksiz enerji harcamasını önlersin. Diğer filizler daha güçlü olur. Tekrar kolay gelsin...

dostca
12-05-2014, 12:18
Merhaba, Yaklaşık 1 seneye yakın 2 adet kamkata bakıyorum onun dışında mandalina ve limon olarak ta turunclarım var, sizin kamkatta musti arkadaşın dediği gibi demir eksikliği mevcut kullandığınız gübre içindeki demirin yeterli geleceğini düşünmüyorum. Ankaradasınız
ulus hal karşısındaki Lokman hekimlerde demir sülfat satılmakta kilosu 2 tl yeşilmavi arası bir renk toz şeker formunda ondan 250 gram alıp saksılarınıza büyüklüğüne göre yarım- bir tatlı kaşığı toprağına karıştırabilirsiniz. Açık renkli olan yapraklar düzelmez fakat yeni çıkan yaprakların koyu yeşil olmasını sağlar,ithal kamkatlarda bodur kesim yapılıp bol meyveye yatırıyorlar bizim yerli kamkatlarda da form vermek için 1 veya 2 dal uzatıp 50-60 cm üzerinden kesme yapıyorlar,benim yerli kamkat her tarafından filizlendi onları koparmayıp bu formu italler gibi boş yerlerini doldurması için kullanacağım. Musti beyin dediği gibi budamayı büyük ağaçlarda düşünülebilir,bence mevcut ağacı budayarak kuşa çevirmeyin zayıf ve beğenmediğiniz dalları alabilirsiniz diye düşünüyorum. Aşı yerinin altından cıkacak olan filizleri koparınız onlar yabani anaç filizleri olup olmaması gerekmeketedir.Saksı değişiminde hemen gübrelemeyi yapmayınız önerilmiyor, 15 gün sonra saksıya alıştıktan sonra yapmanız daha uygun.Ben bu sene ağaçlar ve bitkiler uyanmadan güçlü uyansılar düşüncesi ile güçlü bir sıvı gübreleme yaptım bazı bitkilerim hayata veda etti, böylece uyanmadan gübreleme yapılmayacağını da öğrenmiş oldum..Kökler yandı sanırım..Gübrelemeyi 2-3 sulamada bir az miktarda yapıp riske girmemek daha iyi sanırım..
Uygun bir zamanda fotoğraflarını koyarım..

mustiguduk
12-05-2014, 12:39
dostca arkadaşım bilgi için çok teşekkürler. Bahsettiğin demir sülfat demir eksikliği için herkez öneriyor. Bu arada ağacın yeni saksısına alışma sürecini söylemeyi unutmuşum. Tekrardan teşekkürler. Kolay gelsin...

dianoche
12-05-2014, 14:04
teşekkür ederim dostça, uygun zamanda demir sülfat temini yapılacak :))

maceren
12-05-2014, 18:08
http://http://i.hizliresim.com/aq1qXz.jpg (http://hizliresim.com/aq1qXz)

Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var.. 1 hafta öncesine kadar son derece sağlıklı olan kamkatım ölüyor.. Neler oluyor?

http://i.hizliresim.com/aq1qXz.jpg (http://hizliresim.com/aq1qXz)

mustiguduk
12-05-2014, 18:49
maceran aradaki kurumalar olmasa sağlıklı gördüm aslında o yaprakları da sanki gübre yakmış gibi geldi. Bir haftada ne gibi bir değişiklik yaptın ki etkilendi?

maceren
12-05-2014, 19:40
maceran aradaki kurumalar olmasa sağlıklı gördüm aslında o yaprakları da sanki gübre yakmış gibi geldi. Bir haftada ne gibi bir değişiklik yaptın ki etkilendi?

Sıvı gübreleme yapmıştım o yaktı o zaman .. Ne yapmam lazım?

maceren
12-05-2014, 22:05
Yardım edebilecek kimse yokumu?

In God We Trust
13-05-2014, 11:45
Hemen toprağını değiştirin yapraklarını da yıkayın

dostca
13-05-2014, 13:15
Merhaba, maceren bu kamkatı yeni alıp kabını değiştirip gübre mi verdiniz.Böyle ise sanırım daha uyum sağlamadan verilen gübre sarsılmış olan bitkide ek bir şok da o yaratmış.. Yapraklarına su püskürtüp nemlendiriniz ,yakın zamanda toprağını değiştirdi iseniz toprak değişimi yapabilirsiniz veya bolca kireçsiz suyla sulayarak topraktaki faza besinin akma yolu ile uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sulama bir defa da yapılacak olup devamlı bol suyla yıkarsanız kökleri çürütüp bitkiyi öldürürsünüz. Yıkamadan sonra, toprağı kuruyana kadar su vermeyin ki kökler fazla nemden çürümesin.