View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
Bu da benim kamkatların resimleri, üzerindeki meyvaları toplayıp deneme amaçlı reçel yaptım bir kase reçel oldu. Yeni filizleri kesmeyip daha dolgun bir yapı oluşturmasını deneyeceğim.Alttaki sürgün gecen sene satın alımda kargo ile gelirken uç kısmı kırılmış bu sene uçtan 3 dal ve yan dallar verdi..
Merhaba, maceren bu kamkatı yeni alıp kabını değiştirip gübre mi verdiniz.Böyle ise sanırım daha uyum sağlamadan verilen gübre sarsılmış olan bitkide ek bir şok da o yaratmış.. Yapraklarına su püskürtüp nemlendiriniz ,yakın zamanda toprağını değiştirdi iseniz toprak değişimi yapabilirsiniz veya bolca kireçsiz suyla sulayarak topraktaki faza besinin akma yolu ile uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sulama bir defa da yapılacak olup devamlı bol suyla yıkarsanız kökleri çürütüp bitkiyi öldürürsünüz. Yıkamadan sonra, toprağı kuruyana kadar su vermeyin ki kökler fazla nemden çürümesin.
Dostça; cevabın için teşekkür ederim, kamkatı alalı 2 ay oldu saksısını değiştirelide 1 ay oldu, aslında 3 yerinden yeni yapraklar vermişti çok sağlıklı durumdaydı ancak sıvı gübrelemeyi orantısız yaptım sanırım.. Sulama yoluyla fazla gübreyi dışarı atmaya çalışacağım. Bundan sonra yapmam gereken ne olur? Cevabın için şimdiden teşekkürler..
Sulamayla fazla besini akıt, altındaki kapta su kalmasın,güneşe koyma gölge yerde kendine gelmesini bekle, günde bir 2 kez yapraklarına kireçsiz su püskürt üst toprağı köklere zarar vermeden havalandır, sevgi sözcükleri ile kendi enerjini bitkine aktar onu yalnız bırakmadığını yaşaması için elinden geleni yapacağını belirt seni anlayacak hayata tutunacaktır..
Bu arada psikolojik danışmanlık yardımını da vermiş olduk.. Gelişmelerden haberdar et..Kolay gelsin.
Sulamayla fazla besini akıt, altındaki kapta su kalmasın,güneşe koyma gölge yerde kendine gelmesini bekle, günde bir 2 kez yapraklarına kireçsiz su püskürt üst toprağı köklere zarar vermeden havalandır, sevgi sözcükleri ile kendi enerjini bitkine aktar onu yalnız bırakmadığını yaşaması için elinden geleni yapacağını belirt seni anlayacak hayata tutunacaktır..
Bu arada psikolojik danışmanlık yardımını da vermiş olduk.. Gelişmelerden haberdar et..Kolay gelsin.
Dün toprağını değiştirdim kalan yapraklarında bol bol suladım ancak bugün canlı olan son yapraklarında soldu.. Ne yacağımı bende bilemiyorum artık :(
mustiguduk
15-05-2014, 11:07
ne yazık ki gübre ağaç tarafından emildikten sonra pek bişey yapmak mümkün olmuyor, umudunuzu kırmamak için bişey yazmadım. Nasıl ki insan kanına zehir karıştıktan sonra pek yapacakbişey olmuyor. Bitkimiz de öyle. Bir keresinde yaprak gübresiyle ağacımı yaktığımı görünce hemen ysprağını sıyırmış. Yapraktaki besinin gövdeye ulaşmasını engellemiştim. Kurtulmuştu fakat bu bahsettiğim hemen biksç gün içinde oldu. Kökten beslemede olayı farkettiğinizde pek yapabileceğin bişey kalmıyor ne yazık ki. Fakat bu imkansız demek değil. Sonuçta bir canlı. Uyguladığınız yöntemlerle Kendini yaşatmaya devam edebilir. Hayırlısı...
In God We Trust
17-05-2014, 10:18
Kamkatlar istanbulda dış mekanda 1 hafta önce uyanmaya başladı meyve dalı yapıyorlar
Turunçgil
18-05-2014, 22:21
Ya arkadaslar gecen gun bir mayer limon ve kamkat satan bir fidanciya gittim.Konyada cok nadir, cunku insanlar konya'nin soguk oldugu,sadece bahcede yetistigini ve evde yetismeyecegi bilgisine sahip maalesef.Fidanlarda muhtesem bir ciceklenme vardi adeta katmer katmerdi.Bunu nasil yapiyorlar ? Evdeki limon ve kamkatlarim hic boyle olmuyor :(
dussokagi
19-05-2014, 13:49
gübre kullanan arkadaşlar dozajlarını fazla kaçırmasınlar kumkuatları kurutabilir bilginiz olsun gübreyi aldıktan sonra üstünü okuyarak gübrelemeyi programını ve ne kadar gübre vereceğini hesaplasınlar ona göre gübre versinler
mustiguduk
19-05-2014, 15:09
çok doğru fakat toprağın türüne, drenajına, sıcaklığa, yaşı, sulama şekliniz gibi farklılıklar oranı değiştirmeniz gerektirebilir. Bence zamanla bu tecrübeyi kazanabiliriz. Tecrübe sahibi olana kadar kaybedilecek kumkuatlar olabilir. Onlar eğitim zayiatıdır :)
sukulentsever
26-05-2014, 13:15
arkadaşlar kamkatım aldığımdan beri (2 yıl) çok sağlıklı değil. şimdi de dalları birer birer kararıp ölmeye başladı. kararan dalları kestim. Ne yapmam gerekir?
Bende bir kumkat hayranı olarak verdiğiniz tüm değerli bilgiler için tesekkür ederim.
mustiguduk
26-05-2014, 15:34
sayın sukulentsever. Dalların kuruması birçeşit kök hastalığı olabilir. İki yıldır hiç kendine gelemediyse bence toprak uygun özelliklerde ve uygun besleyicilikte değil. Banakalırsa uygun bir zamanda toprak dwğişimi yap. Fakat öncelikle resimler yollarasanz bitkinize iki boyutlu bakıp tahmin yapabiliriz sanırım...
sukulentsever
26-05-2014, 15:58
keşke kuruyan dalları kesmeden önce fotoğraf çekseydim o zaman:(
peki nasıl bir toprak uygun olur?
mustiguduk
26-05-2014, 19:00
narenciyeler çok su tutan toprağı pek sevmezler. Toprağın drenajı iyi değilse köklerde çürüme yapar. Sen iki yıldır böyle diyorsan bence aşırı ilgi kurbanı olabilir. Yani aşırı sulama, aşırı gübreleme gibi. Dallar dediğingibi olduysa ve kestiysen yapman gerekeni yapmışsın. Şimdi tek yapman gereken beklemek. Hayırlısı. İnşallah iyi olur. Yenileri çıkar.
dussokagi
26-05-2014, 19:22
çok sulama kumkuatlarda köklerin çürümesine neden oluyor buda kumkuatın ölmesi demektir
mustiguduk
26-05-2014, 21:04
kesinlikle. Şuan balkonumda ve her yanına gidişimde elimde olmadan sulama ihtiyacı duyuyorum sanırım piskolojik :) sırf bu yüzden sprey su koydum. Yapraklara biraz çise yapıyor. Yüzeye de biraz püskürtüp bırakıyorum. Fazla sulamak çok zararlı...
dussokagi
27-05-2014, 19:52
yapraklara çise yapmak bitkinin su ihtiyacını karşılamaz bitki suyu kökten alıp iletim kanalları ile gövdeden yapraklara ulaştırır zaten bitki ihtiyacı kadar suyu alır. düşünün bir insan birden 50 lt su içebilirmi en fazla 5-10 litre içebilir bitkide öyle
mustiguduk
27-05-2014, 20:42
aşırı verilen su nedeniyle köklerin hep ıslak kalması kök çürüklüğüne neden olur. Bunun bitkinin kullanacağı miktarla ilgisi yok. Çok sulanırsa zarar görür. Buna karşı önlemler alınabilir. Benim kullandığım yömtem sulama değil normal bitki bakımı. Tabi ki sulamayı gerektiği kadar ve peryodik yapıyorum. Hatta bu akşam yeni süygünleri kurutan küçük sineklere karşı ilaçlama bile yaptım.
dussokagi
28-05-2014, 19:24
doğru aşırı su kök çürüklüğüne neden olur bitkide periyodik bakımları yaptığınız sürece bitkiniz sağlıklı kalacaktır.
isil.aydin
31-05-2014, 12:14
Merhaba,
Forumunuza yeni kayıt oldum umarım düzenli olarak takip edebilirim.
Sorum resimde görmüş olduğunuz kamkatımın üzerinde birkaç tane meyvesi var. Bu hafta çiçeklenmeye başladı. O meyveleri toplamalı mıyım?
Sevgiler
Işıl
Novicegreen
31-05-2014, 12:28
Merhaba, sonbaharda aldigimiz kumkuatin bir suredir yapraklarinda (fotograflarda gozuktugu gibi) lekelenme oluyor ve yapraklari kahverengilesip dokuluyor. Kumkuati basta kaloriferden uzak olsun mantigiyla cam kenarina degil uzaktan camlardan gelen isigin vurdugu duvar tarafina koyduk. Bu odadaki tum bitkileri topraklari kuru gozuktukce yani 2-3 gunde bir falan su veriyorduk. Fakat bir suredir kumkuatin topragi nedense cok kuru gozukuyor. Bir de resimlerde gorebileceginiz uzere govdede bir filizlenme de oldu. Bu durumlar ayni anda birbiriyle alakali olarak mi ortaya cikti bilmiyorum ama bitkinin sagligindan suphe etmemize sebep oluyorlar. Ne yapmamiz gerektigine dair bize yardimci olur musunuz?
mustiguduk
31-05-2014, 19:05
Merhaba,
Forumunuza yeni kayıt oldum umarım düzenli olarak takip edebilirim.
Sorum resimde görmüş olduğunuz kamkatımın üzerinde birkaç tane meyvesi var. Bu hafta çiçeklenmeye başladı. O meyveleri toplamalı mıyım?
Sevgiler
Işıl
öncelikle meraba isil.aydin.
Meyvalar çok lezzetli gözüküyor. Sanırım o lezzeti tatmak zorundasınız :)
sanırım koparmazsanız, bitkiniz gücünün birkısmını bu meyvalar için harcayacağından çiçekleriniz yeterince gelişemeyebilir. Bana kalırsa vedalaşın :)
zaten ben uzun süre bitki üzerinde kalmasına karşıyım. Sonuçta bitki boşyere yotuluyor. Onunda çiçek dönemine kadar dinlenmeye ihtiyacı var. En azından çiçekten önceki son bir iki ay. Kolay gelsin...
isil.aydin
31-05-2014, 19:09
Teşekkürler Mustiguduk. O zaman törenle ilk meyvelerimi topluyorum :)
Selamlar
mustiguduk
31-05-2014, 19:21
Merhaba, sonbaharda aldigimiz kumkuatin bir suredir yapraklarinda (fotograflarda gozuktugu gibi) lekelenme oluyor ve yapraklari kahverengilesip dokuluyor. Kumkuati basta kaloriferden uzak olsun mantigiyla cam kenarina degil uzaktan camlardan gelen isigin vurdugu duvar tarafina koyduk. Bu odadaki tum bitkileri topraklari kuru gozuktukce yani 2-3 gunde bir falan su veriyorduk. Fakat bir suredir kumkuatin topragi nedense cok kuru gozukuyor. Bir de resimlerde gorebileceginiz uzere govdede bir filizlenme de oldu. Bu durumlar ayni anda birbiriyle alakali olarak mi ortaya cikti bilmiyorum ama bitkinin sagligindan suphe etmemize sebep oluyorlar. Ne yapmamiz gerektigine dair bize yardimci olur musunuz?
merhaba Novicegreen.
Yaprakların bu görüntüsü olmasa çok sağlıklıymış ağacın. Bana sanki artık saksı küçük geliyormuş gibi geldi. Yani duruşunda Acaba kökler fazla gelişmiş ve de saksı dibinde
sarmal olması nedeniyle, kök uclarının su
alamaması ve su içinde boğulması olabilir mi? Veya bitkide kabuklu bite benzer bir asalak olabilir. Ne gibi değişiklikler farkettin son zamanlarda?
mustiguduk
31-05-2014, 19:27
rica ederim isil.aydin. Umarım yeni meyvaların yeni törenler ve yeni mutluluklar getirir :) kolay gele...
Novicegreen
31-05-2014, 20:30
merhaba Novicegreen.
Yaprakların bu görüntüsü olmasa çok sağlıklıymış ağacın. Bana sanki artık saksı küçük geliyormuş gibi geldi. Yani duruşunda Acaba kökler fazla gelişmiş ve de saksı dibinde
sarmal olması nedeniyle, kök uclarının su
alamaması ve su içinde boğulması olabilir mi? Veya bitkide kabuklu bite benzer bir asalak olabilir. Ne gibi değişiklikler farkettin son zamanlarda?
Selam Mustiguduk,
Hizli cevabin icin tesekkur ederim. Koklerinin fazla gelismis olmasi ile ilgili yorumundan dolayi tekrar fotograf cektim. Topragi cok kuru gozukebiliyor diger bitkilerle karsilastirdigimda. Kok tarafinin yakindan fotografini cektim. Eger daha buyuk saksiya almamiz gerekiyorsa gecirelim ama o filizlenmeyle ilgili de endiselenmeli miyiz? Neden filizlenme oldu? Bir de asalak demissin ama bu islere o kadar yeniyiz ki asalak olsa farkeder miyiz bilmiyorum ama ben bunun icin de fotograf cektim. Bir goz atarsan cok seviniriz. Tesekkurler.
mustiguduk
31-05-2014, 21:00
aslında bende yeni sayılırım. Fakat ailemin tarımla uğraşmasından dolayı uzun yıllar doğayla iç içeydim ve yaptığım araştırmalar sayesinde bişeyler öğrendim. Şuan da elimden geldiğince fikir alışverişi yaparak yardım etmeye çalışıyorum. Resim üzerinden analiz gerçekten çok zor. Toprak yüzeyinde beyaz tortular mı oluşmuş. Bana mı öyle geldi. Bu arada filizlenme aşı noktasından aşağıda olmadığı sürece kötü bişey değildir sadece şekli bozmamasına ve ilerde koparman gerekecek bir noktaysa ağacın onu geliştirmek için yorulmamasına dikkat et derim. Ama sana kalmış. Bu arada kumkuatı uzaktan saksıyla beraber tam boy resim atarmısınız birde öyle bakayım hastamıza :)
Novicegreen arkadaşım bana göre kamkatınız temiz hava istiyor. Kamkat ağaç olduğu için ev içinde sorun yaşıyor, güneş gören bir dış ortama koyup yapraklarını sularsanız ve suyunu sık olmayacak şekilde dinlenmiş su ile sulayınız düzelecektir. Saksı boyu gözükmemek le birlikte bu aşamada değiştirmeniz bana göre uygun değil. Alttan çıkan filizi de kırınız aşı altından çıktığı için üç yaprak anacın sürgünü olup çabuk gelişir ve ağacın gücünü çeker. Kamkatınızın saksı boyunu ve tamamını görecek şekilde çekilmiş fotoğrafını yüklerseniz fikir edinme imkanımız daha rahat olur.
mustiguduk
31-05-2014, 21:11
Bazı bitkilerde toprak yüzeyinde kök
görülmesi, saksı altındaki deliklerden köklerin
çıkması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu genelde saksı değiştirme zamanının habercisidir. Ve yüzeyde gördüğüm beyazlıklar kreçlenme olabilir. Kullandığımız musluk suyunun içerisindeki kireç ve benzeri mineraller buna sebep olabilir. toprağa biraz yumurta kabuğu kırpıştırmak. Sulama suyunuza bir kaç damla sirke ya da limon tuzu damlatmak iyi gelir diye duymuştum.
İsmail Kuzucu
31-05-2014, 21:19
Selam Mustiguduk,
Hizli cevabin icin tesekkur ederim. Koklerinin fazla gelismis olmasi ile ilgili yorumundan dolayi tekrar fotograf cektim. Topragi cok kuru gozukebiliyor diger bitkilerle karsilastirdigimda. Kok tarafinin yakindan fotografini cektim. Eger daha buyuk saksiya almamiz gerekiyorsa gecirelim ama o filizlenmeyle ilgili de endiselenmeli miyiz? Neden filizlenme oldu? Bir de asalak demissin ama bu islere o kadar yeniyiz ki asalak olsa farkeder miyiz bilmiyorum ama ben bunun icin de fotograf cektim. Bir goz atarsan cok seviniriz. Tesekkurler.
Bitkinin saksı değişimine ihtiyacı var. Bunu yüzeye yakın olan köklerden anlayabilirsiniz. Hatta gövdesi önceden biraz daha derine ekiliymiş gibi, sulama ilede daha çok oyulmuş.
Saksının üstüne kaliteli torf koyup, alttan sulama yapabilirsiniz. Filizlenmeye gelince bu her bitkide olan bir durum. Anaç gelişkin olduğu için bitkiyi iyi besliyor ve sürgün çıkarıyor. Bunları keskin bir makas ile kesip atabilirsiniz.
sukulentsever
02-06-2014, 09:28
Arkadaşlar,bahsettiğim kamkat ağacımın topragını değiştirdim,farklı bir köşeye koydum. Fazla suladığımı düşündüğüm için bir haftadır su vermiyorum. Ama pek iyiye gitmiyor gibi ne yapmam lazım acaba?
sukulentsever
02-06-2014, 09:34
kamkat ağacımın fotoları
mustiguduk
02-06-2014, 11:36
yapabileceğin en güzel şey toprağın ihtiyacına göre sulama ve bol bol güneş. Öğlen dik gelen ağır gün ışığı iyi gelmeyebilir. Umarım en kısa sürrde iyilrşir ...
mustiguduk
02-06-2014, 11:40
nu arada kurumuş dalları dibinden keskin bir bıçakla keserek hastalığın gövdeye ulaşmasını engelleyebilirsin. Bana gövde dalları hala işyapar vaziyette gözüktü. Umarım patlayıp tekrar dal verir. Bol şanslar...
Kahverengileşmiş dallar kurumuş veya kurumakta, bunları budayınız. 2. fotoğraftaki 3 dallı yerin altından keserek boyu'da kısa tutunuz.Alttan çıkan yapraklar acık renk gözüküyor sanırım demir eksikliği mevcut,iki avuç iyi yanmış hayvan gübresi ile bir tatlı kaşığı kadar demir sülfatı karıştırıp toprağına karıştırın ve 1-2 litre dinlenmiş su içine nohut kadar limon tuzu veya bir yemek kaşığı üzüm sirkesi karıştırıp bu su ile sulayıp gölge bir yerde bakıma alınız zaman içinde düzelecek kendine gelecektir. Yaprakları olmadığı için fazla sulama yapıp köklerini çürütmeyiniz. 2 yıl önce benimde limon ağacım kurumaya yüz tutmuştu. Yapraklarını döküp dallar kurudu, kuruyan yere kadar budayıp gölge yerde gübresi ve suyunu verdim geçen sene tekrar canlandı bu sene bol sürgün verip çiçeklendi ve meyvaya döndü.. Umarım sizinki de böyle olacak.
salvadore-tr
02-06-2014, 14:34
Resimde gördüğünüz kamkat yayvan bir hal aldı ve ben ne zaman ve nasıl budanır fazla bir bilgim yok, yardım ederseniz çok sevinirim, şimdiden ilginiz için teşekkürler.
mustiguduk
02-06-2014, 15:50
uç yapraklar hariç çok sağlıklı gözüküyor. Resimdede görüldüğü gübü bol bol güneş alabilen şanslı bitkilrimizden :)
budamada resimden şu dalı bunuda buda kesilecek. Daha farklı dallar :) denilebileceğini sanmıyorum. Çünki üç boyutlu bir canlı fakat dikkat etmen gereken şeyler 3 maddede sıralanacak olursa.
>alttan çıkan yeni filizler eğer aşıdan aşagıdaysa yabani anaç a aittir ve kesinlikle yok edilmelidir. Aşagıda çıkan filizler aşılı kısım bile olsa hem bitkinin sağlıklı verimli gelişmesini
engeller hem estetiği bozar.
>Birbirine sürtünen dallar veya birbirini çok kapatanlar uygun bir yerden düzgünce
kesilmelidir.
> özel şekillerle uğraşmayın. En iyi şekil dağınık seyrek dallı şekildir. Çünki bitki daha rahat fotosentez yapar ve bit ve böceklerin ssklanması zorlaşır mücadelesi kolaylaşır.
Bu arada sanıyorum budama biraz geç kaldı. Sizin oranın şartları nasıl ağaç ne zaman uyanır bilmiyorum ama.
İhtiyaç duyarsanız aklınızda olsun diye yazdım...
Novicegreen
02-06-2014, 20:23
Bitkinin saksı değişimine ihtiyacı var. Bunu yüzeye yakın olan köklerden anlayabilirsiniz. Hatta gövdesi önceden biraz daha derine ekiliymiş gibi, sulama ilede daha çok oyulmuş.
Saksının üstüne kaliteli torf koyup, alttan sulama yapabilirsiniz. Filizlenmeye gelince bu her bitkide olan bir durum. Anaç gelişkin olduğu için bitkiyi iyi besliyor ve sürgün çıkarıyor. Bunları keskin bir makas ile kesip atabilirsiniz.
Sevgili mustiguduk, dostca ve Ismail Kuzucu,
Ilginiz icin tesekkurler :) Bitkinin yeni fotograflarini yukluyorum, istediginiz gibi boy fotograflarini cektim. Bitkinin toprakustu boyu 50 cm. kadar. Bir 15 cm. kadar da koklerinin gomulu oldugu topraklaltinda olan kisim yani saksi derinligi var. Saksinin capi da 21-22 cm. kadar.
Bu arada fotograflari once cektik ama su an tavsiye ettiginiz uzere filizlenmis surgun kismi kestigimiz icin agac orijinal aldigimiz zamandaki gibi 'temiz'. Orijinal hali demisken ilk aldigimiz zaman da cicekcinin tavsiyesi uzerine saksiyi degistirmistik ve cicekcinin verdigi torfu kullanmistik. Bize o zamandan (sonbahar) bu yana cok da buyumus gibi gelmedi ama demek ki buyumus ki saksi degistirme ihtiyaci olabilir.
Verdigimiz suyun kirecli olmasi konusunda haklilik payiniz var zira kettle'da da cok gozlemledigimiz bir sey. Bu durumda dediginiz gibi dinlenmis, sirkeli ya da limon tuzu eklenmis su kullanacagiz. Yumurta kabuklarini da topraga koyacagiz. Topragin uzerindeki beyaz cakil tasi gibi gozukenler torfla alakali saniyoruz ama ayri bir tortulanma olabilir mi diye aklimiza takildi.
Bir de yapraklarin uctan baslayan kahverengilesmesinin de fotografini koyuyorum. (Hos, odaklayamamisim) Bu havasiz kalmasindan mi oluyor? Agaci evin kuzeye bakmasndan dolayi tamamen gunesli bir yere almamiz mumkun degil ama en azindan belirli saatlerde (aksamustu) gunes gorebilen cambalkonla kapatilmis kisma koyabiliriz. Ama tabi yazla birlikte orasi acilip kapanabileceginden daha degisken bir hava akimina maruz kalabilir bu da olumsuz etki eder derseniz degistirmeyelim.
Bunlarin disinda yapmamiz gereken bir sey var mi? Boy fotografi sonrasi yorumlariniz ne olabilir?
Tesekkurler selamlar,
mustiguduk
02-06-2014, 21:42
iyiakşamlar Novicegreen.
Öncelikle roma esintili saksımız bir harika :) bitkinizin toprak altında kalması gereken kısmı çok yukarda gözüküyor. Bu yüzden değiştirin demiştim. Şuan uygun bir zaman değil sanırım. Ama eğer değiştirmek istersen tahminimce bir 3 cm falan daha aşağı inmeli. Dallar biraz daha açılabilse ve zaten yetersiz olan ışığı heryerden alabilse ne güzel olurdu fakat nasıl yaparsınız bilmiyorum. Limontuzu konusunda faydalı olacağını olumuştum fakat oran ve sürekli kullanıma etkisini bilmiyorum. Ben ketılda kaynattığım suyu açık kapta bikaçgün balkonda bekletip öyle suluyorum. Hatta arada balkondaki bu bekletme kabıma maden suyu bile karıştırıyorum. Bekletince tüm tortular dibe çöküyor. Yapraktaki bahsettiğiniz Kahverengi lekeyi güneşsiz ortama alışkın bitki biranda güneşe çıkarılınca oluşan yanığa benziyor fakat öyle bir imkanınızın olmadığını söylemişsiniz.
Bence biraz besin ister gibi ve saksı küçük gelmiş gibi duruyor. Son zamanlarda gübre vermediysen bir dene sonuç ne olacak.
mustiguduk
02-06-2014, 21:45
söylemeyi unutmuşum :) meyvaları artık yavaş yavaş kaldırın bitkiye yük olmasın boşuna enerjisini garcamasın. Daha yeni dallar çiçekler olacak çooook çalışmalı çooookkkk :) (benimkinde yok ya kıskandımm :) )
Bitkiniz güzelmiş güle güle büyütünüz..sirkeli su veya limontuzlu suyu devamlı yapmayacaksınız yoksa bu toprağın asit düzeyini yükseltir. Yumurta kabuğu da kireç kökenli oldugu için baz etkisi yapar yani sirkeli su kullanmamızın amacı zaten topragın mevcut baz özelliğini düşürüp hafif asidik ortama çekmek amacıyla..
Diger taraftan bu tür turunclar diger bitkilerin yaprak çıkarması şeklinde yaprak çıkarmayıp sürgün çıkarmakta ve o sürgün cok hızlı büyüyüp yapraklı olarak uzamakta ve çiçeklenmekte, bence bitkinizi bakonunuza cıkarıp çam balkonunuzunda ceyrana vermeyecek şekilde bir kısmını acıp temiz havaya bırakmanız. Bunu yaptığınızda düzelecektir. Bu tür bitkiler ağaç kökenli olduğu için kapalı ortamda bozulur.
Merhaba arkadaşlar, bizim işyerinde 4 tane kumkuat var, ancak; 2 tanesinde kendi yaprağı dışında farklı dallar büyümeye başladı. Galiba aşılanmadan önceki hale ait. Bu dalların kesilmesi mi lazım ne dersiniz?
Merhaba Derya hanım,
Farklı dallar aşı anacına ait olup bunların kesilmesi gerekir. Bu dallar aşı yerinin altından çıkan dallar olması gerekir.Bu şekilde anlayabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
03-06-2014, 21:04
Sayın Novicegreen, Sayın dostca'nın dediği gibi bitkinizi bakonunuza cıkarıp çam balkonunuzunda ceyrana vermeyecek şekilde bir kısmını acıp temiz havaya bırakın. Kahverengi oluş mantar hastalığı olabilir. Fazla hava almayan veya nemli olan ortamlarda çok sık görülen bir durumdur. En basit mücadelesi temiz havadır.
Portakalısoydum
04-06-2014, 10:01
Merhaba Dostlar
Kamkat portakalı için önerilen gübreler hangileridir? Organik gübre temin etmiştim, fidanı yakma olasılığı ne kadar?
Fidan yaşı 3
Boyu 80 cm.
mustiguduk
04-06-2014, 21:57
bakın ne buldum. Umarım işinize yarar.
http://i.hizliresim.com/0VaXQL.png
Novicegreen
05-06-2014, 10:59
Sayın Novicegreen, Sayın dostca'nın dediği gibi bitkinizi bakonunuza cıkarıp çam balkonunuzunda ceyrana vermeyecek şekilde bir kısmını acıp temiz havaya bırakın. Kahverengi oluş mantar hastalığı olabilir. Fazla hava almayan veya nemli olan ortamlarda çok sık görülen bir durumdur. En basit mücadelesi temiz havadır.
Saksi ve meyvalarla ilgili iltifatlara tesekkur ederiz :)) Kamkatimizi tavsiye edildigi uzere cam balkona aldik. Umarim temiz havaya bir an once tepki verir. Degisiklikleri buradan paylasiriz. Eger tepki vermezse diye bir yandan daha buyuk saksi bakiyoruz. Ilginize tesekkurler.
Bir de sirkeli suyun disinda baska bir takviye gerekiyor mu?
Bence fazla kurcalamadan kendi haline bırakın yakıcı güneş harici ve akşam harici gün içinde yapraklarına su püskürtebilirsiniz..
dussokagi
05-06-2014, 17:41
Merhaba Dostlar
Kamkat portakalı için önerilen gübreler hangileridir? Organik gübre temin etmiştim, fidanı yakma olasılığı ne kadar?
Fidan yaşı 3
Boyu 80 cm.
merhaba size ufak bir tavsiyem olacak burada forumlarda daha önce kumkuat hakkında bilgi sahibi olan ve kumkuat satışı yapan bir abimiz var MutluKutlu diye onda sıvı bitki besin maddesi var 15-20 günde 1 defa sulama suyuna karıştırıp bitkiye veriyorsun ben faydasını gördüm tavsiye ederim google a tropiksera yazdığın zamanda çıkıyor antalyada yeri tavsiye ederim çok faydasını görürsünüz. bu söylediğim gübre iz elementli olmakla birlikte içinde demir eksikliği dal ve sürgün yapmasında fayfası vardır
dussokagi
05-06-2014, 17:48
merhaba size ufak bir tavsiyem olacak burada forumlarda daha önce kumkuat hakkında bilgi sahibi olan ve kumkuat satışı yapan bir abimiz var MutluKutlu diye onda sıvı bitki besin maddesi var 15-20 günde 1 defa sulama suyuna karıştırıp bitkiye veriyorsun ben faydasını gördüm tavsiye ederim google a tropiksera yazdığın zamanda çıkıyor antalyada yeri tavsiye ederim çok faydasını görürsünüz. bu söylediğim gübre iz elementli olmakla birlikte içinde demir eksikliği dal ve sürgün yapmasında fayfası vardır birde bitane daha sizlere tavsiyem olacaktır bu aylarda kumkuatlarda yaprak biti unlubit ve kırmızı örümcek ilaçlamaları yapın bu üçü kumkuatlarda çok görülür 1 gün aralıklarla yağmurun olmadığı serin havada ağacını tamamını yıkar şekilde yaprakların altı dahil ilaçlama yapılması gereklidir.
dussokagi
05-06-2014, 17:52
Saksi ve meyvalarla ilgili iltifatlara tesekkur ederiz :)) Kamkatimizi tavsiye edildigi uzere cam balkona aldik. Umarim temiz havaya bir an once tepki verir. Degisiklikleri buradan paylasiriz. Eger tepki vermezse diye bir yandan daha buyuk saksi bakiyoruz. Ilginize tesekkurler.
Bir de sirkeli suyun disinda baska bir takviye gerekiyor mu?
merhaba kumkuatınızın yerini sık sıkı değiştirmeyin bitki strese girer yapraklarını döker güneş gören güney cephesinde olsun açık hava daha iyi olur bahçe gibi ve aşşağıda dediğim tavsiyeleri yaparsanız kumkuatınız daha ömürlü olur.
dün itibari ile 1 adet kamkat satın aldım.
fakat yapraklarında (yeni çıkanlarda özellikle) beyaz bi tabaka var. elle silinince geçiyor ancak yapraklar sağlıklı gelişemiyor içe doğru büzüşme eğilimindeler. ne yapmam gerekiyor sizce.
mustiguduk
06-06-2014, 09:50
yapraklardaki beyaz tabaka ve eğer altında da yapış yapış bişeyler varsa büyük olasılıkla şirin dir. Gargameli çsğırın kökten halletsin :D şaka bi tarafa şirin denilen asalak ağaca çok zararlı. Ben kayısı ağaçlarında şirin mücadelesinde arap sabunu atıyordum pompayla. Faydalı oluyordu. Az yaprak varsa ilaca gerek yok. Önce banyoda
duşun altında bütün yaprakların altına üstüne su
sıkarak güzelce yıkayın. Sonra ıslak bezle
yaprakların altlarını ütlerini ve dalları tek tek silin temizleyin. İlaçlayacaksanız en hassas bitkisel
haşere ilaçları bile çiçeklere ve çiçek
tomurcuklarına zarar verir dikkatli olun çiçeklere
ilaç değmesin.
bu arada ağacınızın resimlerini yayınlarsanız görmek isterim...
resimdeki gibi bi hastalık. forumda gezerken buldum bunları.henüz altında yapış yapış bi şey göremedim. sadece yaprakların üzerinde neyaz lekeler oluşmuş. su dökülmüş sonra dakurumuş leke yapmış tarzda elle silince geçiyor. dün yaprakları ıslak mendil ile sildim. faydası olmaz sanırım ama denemekte fayda var. az önce bi siteden de unlu bit ve galeri güvesi olabilir denildi. karışım önerildi. üzerinde meyveleri var. daha çiçeklenme yok. fotoğraf kısmına gelince saksınını değiştirip yaynlayacağım ;)
copur 09
06-06-2014, 13:26
Sayın Cooler, izlerin (galeri) bittiği noktaya dikkatlice bakın, içinde bir kurt göreceksiniz. Gerisi size kalmış.
dussokagi
06-06-2014, 18:10
arap sabunu yaprak bitine unlu bite fayda etmez çünkü yaprak bitleri ve unlu bitler çok küçük oldukları için gözle görülmez kumkuat bitkisi yaprağını dökmediği için normal meyve ağaçlarında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra yapraklarını toplayıp yakarsın ama kumkuatlarda yaprak dökmediği için öyle bir şans yoktur yaprak bitleri kışın toprakta hayatlarını sürdürürler larva (yumurta olarak) ilkbaharda havalar ısınmaya başlayınca bitkinin yapraklarında yaşarlar.
yeni almış olduğum kamkatım. Saksıları değiştirildi. Artık yeni yerlerindeler. Üzerlerindeki hastalık yapan parazitleri ilaçla öldürdüm sanki. Yapraklarda biraz toparlanma gördüm (belkide psikolojik :) ) Yeni sürgün yerlerinden filizler geliyor. ilerleyen zamanlarda nasıl form alacaklar bakalım...
mustiguduk
09-06-2014, 21:52
en güzel akşamlar cooler. Saksılar çok güzel. Birinci resimdeki kumkuat da iyi görünüyor fakat ikinci okadar iyi değil. Fakat ilaçlama da yaptıysan şuan saksıya yerleşip normale dönmesini beklemekten başka çare yok. En büyük ilacı da bol bol güneş. Benim kumkuat da yeni süygün verip iki hafta da süygünler 4-5 cm e ulaştı bir ay civarı sonra da çiçek bekliyorum. Bakalım. Bol şans ikimize de :)
Yağmurcan
09-06-2014, 23:41
arap sabunu yaprak bitine unlu bite fayda etmez çünkü yaprak bitleri ve unlu bitler çok küçük oldukları için gözle görülmez kumkuat bitkisi yaprağını dökmediği için normal meyve ağaçlarında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra yapraklarını toplayıp yakarsın ama kumkuatlarda yaprak dökmediği için öyle bir şans yoktur yaprak bitleri kışın toprakta hayatlarını sürdürürler larva (yumurta olarak) ilkbaharda havalar ısınmaya başlayınca bitkinin yapraklarında yaşarlar.
Peki bu yaprak bitlerini başka nasıl yok edebiliriz? benim de narenciye ağaçlarımda var ve en uçtaki yeni yapraklar kıvrım kıvrım, altlarında da yeşil böcekler ve karıncalar geziyor.
mustiguduk
10-06-2014, 06:13
en güzel günler Yağmurcan. Bence en uygunu bir ziraatciye danış. Benimde uç taze süygünlerde kararıp kuruma vardı. Ziraatci arkadaş 7 tl bir ilaç verdi şuan yeni süygünler çok sağlıklı.
Bu arada ağacın tam uyanıp yeni süygün ve dal oluşturma zamanı. Bşran önce müdahale etmeniz lazım. Kolay gelsin..
dussokagi
10-06-2014, 21:36
yaprak bitleri kimyasal ilaç alarak ancak yaprak bitleri ile mücadele yapabilirsiniz yaprak kıvrılması yaprak bitlerinden kaynaklanıyor yaprağın özsuyunu çektiği içindir.
TURUNÇGİL YAPRAK GALERİ GÜVESİ
Turunçgil yaprak galeri güvesi beyazımsı, gümişi renkli yaklaşık 3-4 milimetre büyüklüğündedir. Hızlı çoğalır. Gelişmesini tamamlamış ağaçlarda, fidanlıklarda ve yeni tesis edilmiş bahçelerde önemli zararlar oluşturur. Yaprak ve sürgünlerde oluşturdukları galeriler nedeniyle yapraklar kıvrılır, daha sonra kahverengileşerek kurumalar olur. Doğadaki mücadele etmenleri gelişmesini tamamlamış 5 yaşından büyük ağaçlar için yeterlidir. Genç bahçelerde ise zararlıya karşı yeşil aksam ilaçlaması veya gövde ve topraktan uygulanabilen sistemik ilaçlarla mücadele önerilir.
KIRMIZI VE SARI KABUKLU BİTLER
Turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde emgi yaparak beslenen kahverengimsi, kırmızı veya sarımsı kahverengi renkte, toplu iğne başı büyüklüğünde olan ve sabit halde yaşayan böceklerdir. Bu böcekler iklim koşullarına bağlı olarak yılda 3-4 kez döl verirler. İlk hareketli larvalar Akdeniz ve Ege bölgesinde mayıs, Karadeniz bölgesinde Haziran ayından itibaren görülmeye başlar ve bu dönemden sonra kabuklu bitler bahçede oldukça yoğun olarak bulunurlar. Bu kabuklu bitler turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde bitki özsuyunu emerler. Bu nedenle meyveler küçük kalır, yapraklarda bulunduğu yerlerde klorofil oluşamaz, gözenekleri kapattığı için özümlemeye engel olur ve çok ileri zararlanma durumunda dalları hatta ağacı tamamen kurutabilirler. Tavsiye dışı ilaç uygulamalarının yoğun olarak yapıldığı bahçelerde söz konusu zararlıların arttığı görülür. Gerekli kültürel önlemlerin alınması ve bu zararlılarla mücadelede başarıyı arttırır. Zararlının varlığı ve yoğunluğu kışın yapraklarda, ilkbaharda fındık büyüklüğüne ulaşan meyvelerde, sürgün veya yapraklarda, daha ileri dönemlerde ise iri meyvelerde yapılan kontrollerle belirlenerek, mücadele zamanına karar verilir. Kabuklu bit mücadelesinde aralık şubat ayları arasında ağaçlar meyvesizken yazlık beyaz yağlarla yapılacak bir kış ilaçlaması yazın oluşacak zararlıların azaltılması açısından çok önemlidir. Birinci ve ikinci dönemlerinin çoğunlukta olduğu mayıs sonu, haziran başında yine yazlık beyaz yağlarla bir ilaçlama yapılmalıdır. Kontrollere devam edilerek gerekirse 25-30 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır. Yazlık beyaz yağ uygulamasından hemen önce veya sonra bahçe sulanmalı ve gölgede 32 derecenin üzerindeki sıcaklarda ilaçlamaya ara verilmelidir.
UNLU BİT
Unlu bitler uzunca, oval biçimde olup, bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde; çanak yaprakların altında, bitişik meyve ve yaprak aralarında, göbekli portakallarda göbek kısımlarında bulunurlar. Zararlı kışı, çoğunlukla gövde çatlakları arasında geçirir. Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren zararlı, boğaz kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Çıkardıkları tatlı maddeler üzerinde fumajin mantarları gelişerek ağaçlar isli bir görünüm alır. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir. Zararlının mücadelesi için bahçe Mayıs ayından itibaren her ayın ilk ve son yarılarında kontrol edilir. Mayıs ayının son yarısında yüzde 5, Haziran ayının son yarısında yüzde 8, Temmuz ayının son yarısında yüzde 20 oranında ağaç ve meyve bu zararlıyla bulaşıksa mevcut doğal düşmanlar unlu biti kontrol etmeye yeterli değil demektir. Bu durumda böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böceklerin salınması gerekir. Parazit ve preditörlerin bahçede başarılı olabilmesi için bunların faaliyetine engel olabilen karıncalarla iyi bir mücadele yapılması da büyük yarar sağlar.
BEYAZ SİNEKLER
Turunçgillere, turunçgil beyaz sineği ve defne beyaz sineği olmak üzere iki beyaz sinek türü zarar verir.
Turunçgil Beyaz Sineği,
Turunçgil beyaz sineğinin erginleri 2 çift kanatlı, vücutları beyaz tozlu bir görünümdedir. Yumurtaları soluk sarı renktedir ve bir sapla yaprak yüzüne tutturulmuştur. Larvaları kabuklu bit görünümünde oval, soluk yeşil veya sarımtırak renkte, saydam görünüşlüdür. Turunçgil beyaz sineği bitki özsuyunu emerek ağaçların gelişiminin azalmasına, meyvelerin küçük kalmasına, şeker oranının düşmesine, çıkardıkları tatlı madde nedeniyle ağaçların isli bir görünüm almasına ve verimin düşmesine neden olurlar. Turunçgil beyaz Sineği ile mücadelede her şeyden önce bahçe tesis edilirken bu zararlılarla bulaşık alanlardan yapraklı fidanlar getirilmemeli, eğer getirilecekse etkili bir biçimde ilaçlanmalıdır. Zararlıyla bulaşık bahçeler sıksa, ağaçların taçları arasında 1-1.5 metre aralık bulunacak şekilde budanmalı ve bahçe içerisinde hava akımı sağlanmalıdır. Turunçgil beyaz sineğinin bulunduğu bahçelerde Aralık ve Şubat ayları arasında, ağaçlar meyvesizken tüm koşniller için de tavsiye edilen yazlık beyaz yağlarla bir kış ilaçlaması yapılmalıdır. Daha sonra kış dölü erginlerinin sona erdiği, birinci ve ikinci dönem larvaların çoğunlukta olduğu Mayıs sonu, Haziran başında birinci yaz ve birinciden yaklaşık 25-30 gün sonra ikinci dönem larvaların çoğunlukta olduğu bir zamanda ikinci yaz ilaçlaması yapılmalıdır.
DEFNE BEYAZ SİNEĞİ
Defne Beyaz Sineği, dış ülkelerden getirilerek turunçgil alanlarımıza yerleştirilen asalak bir böcek tarafından baskı altına alınabilir. Bu zararlının mücadelesi gerektiğinde söz konusu asalağın bulunduğu bahçelerden asalaklı beyaz sinek taşıyan dallar kesilerek o alanlara bu asalağın bulaşması sağlanmalıdır.
TORBALI KOŞNİL
Ergin dişi ovalimsi, kirli beyaz renktedir. Arkasında daha beyaz renkte yumurtaların bulunduğu bir torba yer alır. Yumurtadan çıkan larvalar kirli, kırmızı renktedir. Bu larvalar genellikle yaprak sapı ve damarı boyunca sıralanır, dal ve gövdede kümelenir. Bitki öz suyunu emerek gelişmesini yavaşlatır, hatta bitkiyi kurutur. Zararlı özellikle gövde ve kalın dallarda görüldüğünde bir bez parçasıyla sıyrılarak temizlenmelidir. Bu zararlı doğada bol amiktarda bulunan bir gelin böceği tarafından tamamen kontrol edilebildiği için ilaçlı mücadele yapılmaz.
YILDIZ KOŞNİLİ
Bitki özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına, verimin ve meyve kalitesinin azalmasına neden olur. Çıkardıkları tatlı madde nedeniyle ağaç ve meyveler isli bir görünüm alır. Tüm koşnillere tasviye edilen bir kış ilaçlaması, daha sonra Haziran ayından itibaren yapılan kontrollerde dal ve yapraklarda bulunan erginlerin altındaki yumurtaların tamamının boşaldığı dönemde de yazlık beyaz yağlarla bir yaz ilaçlaması yapılmalıdır. Ortalama olarak yaprak başına birden fazla zararlı düşüyorsa ilaçlama gerekir.
YAPRAK BİTLERİ
Turunçgillerin taze sürgün ve yapraklarında genellikle koloniler halinde bulunurlar. Siyah, yeşil veya gri renktedirler. Vücutları tombul armut şeklindedir. Bitki özsuyunu emerek yaprakların küçük kalmasına, kıvrılmasına, çıkardıkları tatlı maddeler sonucu yaprakların islenmesine ve ayrıca virüslerin taşınmasına neden olurlar. Turunçgillerin genç fidanlarıyla özellikle mandalinalarda zararlı olurlar. İlkbahar başlangıcında çıkan ve hızla çoğalan yaprak bitlerinin arkasından gelen doğal düşmanları zararlıyı baskı altına alır. Ancak yeni tesis edilen genç bahçelerde doğal denge henüz kurulmadığı için gerektiğinde yaprak bitine karşı geliştirilen özel ilaçlar kullanılmalıdır.
YAPRAK PİRELERİ
Yeşil renkli, narin yapılı, küçük böceklerdir. Emgi yaparak meyvelerde kabuk üzerinde lekelerin oluşmasına neden olurlar. Mücadelesinde yabancı ot kontrolüne önem verilmesi, yaprak pirelerinin zararlı olduğu diğer kültür bitkilerinde bu zararlıya karşı mücadele yapılması gibi tedbirlerin alınması yarar sağlar. Ayrıca meyve renginin yeşilden sarıya dönüştüğü dönemde yeşil aksamı kaplayacak şekilde %4’lük sönmemiş kireç uygulaması tavsiye edilir.
LİMON ÇİÇEK GÜVESİ
Erginler yumurtalarını limon çiçeği tomurcuklarına bırakırlar. yumurtadan çıkan küçük tırtıllar beslendikleri çiçekleri tahrip ederek meyve tutumuna engel olurlar. Mücadelesi için yaz aylarında çiçek açan virüslü ağaçların yok edilmesi, daima çiçek açan yediveren çeşitlerin bahçede bulundurulmaması gibi kültürel tedbirlerin alınması yararlı olur. Ayrıca nisan çiçeklenmesinde çiçeklerin %50’den fazlası zararlının yumurta ve larvasıyla bulaşıksa ‘on’ar gün arayla 2-3 defa basillus turungiensis’li biyolojik ilaçlarla bahçenin ilaçlanması gerekir.
HARNUP GÜVESİ
Erginleri gri renkli bir kelebektir. Tırtılları pembe renkli, başı kırmızımsıdır. Kışı, ağaç üzerinde veya dökülmüş meyvelerde, larva döneminde geçirirler. Nisan ayının ilk yarısından itibaren çıkan erginler başka konukçularda neslini devam ettirir. Temmuz ayında turunçgillere geçerek yumurta bırakırlar. Zarar yaptığı meyveler erken sararıp dökülür. Güvenin zararlı olma durumu çevresindeki konukçu bitkilerin zenginliği ile artar. Zararlıdan dolayı yere düşen veya ağaç üzerinde sararan meyvelerin toplanarak toprağa gömülmesi gibi kültürel önlemlerin alınması yararlı olur. Ayrıca “Basillus Turungiensis”li biyolojik ilaçlarla Haziran ayının son yarısından itibaren kontrollü bir şekilde, yaklaşık 20 gün arayla mücadele edilmesi gerekir.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ
Ev sineğinden biraz daha küçük olup, vücudu kahverengi, sarı, siyah renkli lekelerden oluşmuştur. Dişi sinekler yumurtalarını meyvenin kabuğu altına ve içine bırakırlar. Çıkan larvaların zararıyla meyveler zamanından önce dökülür ve çürürler. Akdeniz Meyve sineğine konukçuluk yapan bitkilerin turunçgil bahçeleri içine veya yakınına dikilmemesi, bu zararlıdan dolayı dökülen meyvelerin toplanarak derince gömülmesi gibi kültürel önlemler, mücadelesindeki başarıyı artırır. Mücadelesi için bahçe, Eylül ayından itibaren 3-4 günde bir kontrol edilir. Vuruklu meyveye rastlanınca ilaçlamaya geçilir. İlaçlamada Akdeniz Meyve sineğini çeken çekici bir madde ile etkili bir ilaç karıştırılır ve ağaçların güney yönünden 1 metrekare alanına püskürtülür. İlaçlama sıra üzerinde birer ağaç atlayarak yapılır.
PAS BÖCÜSÜ
Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Yaprak, filiz ve meyvelerde emgi yaparak zararlı olurlar. Emgi sonucu meyve üzeri pas renginde lekelerle kaplanır. Mücadelesi için yazın Mayıs ayından itibaren yaprak ve meyve kontrolleri sonucu bir lup alanında 1-2 adet pas böcüsü görüldüğünde bir akarisit uygulaması yapılmalıdır.
TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI
Alışık olmayan gözlerin lup ile dahi göremeyeceği kadar küçük, tomurcuklar içerisinde yaşayan akarlardır. Zararlanma sonucu çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur. Böyle çiçeklerin çoğu meyve bağlayamaz. Meyve bağlayanlarda tipik şekil bozuklukları olur. Yaprak ve filizler rozetleşir. Zararlı ile bulaşık yerlerden aşı gözü alınmamasına özen gösterilmelidir. Eğer bahçe zararlı ile bulaşıksa ilkbahar sürgünlerinin 8-10 cm’ye ulaştığı mart sonu-nisan başında etkili bir akarisit ile ilaçlama yapılmalı, gerekirse 20-25 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır.
TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ
Erginleri kırmızı kadife renkli olup, vücut üzerinde kıllar bulunur. Turunçgillerde yaprak ve meyve üzerinde emgi yaparak beslenir ve zararlı olur. Kuru ve sıcak havalarda yoğunluğu artar. Daha çok geniş etkili ilaçların kullanıldığı bahçelerde ortaya çıkar ve zarar verir. Şubat sonu-Mart başında kırmızı örümcekler taze sürgünlere geçmeden önce bir akarisitle ilaçlamaya başlanmalıdır. Bu çiçeklenmeden önceki dönemdir. Bu dönem geçirilmişse ilaçlama, çiçekler meyve bağladıktan sonra yapılmalıdır. Sonuç olarak turunçgil bahçelerinde zararlı olan böcekleri yiyen doğal düşmanlar yani faydalı böcekler olduğu unutulmamalıdır. Zararlı böceklerle mücadele ederken iyi bir sonuç alınabilmesi için faydalı böceklerin korunması gerekir. Bu nedenle öncelikle zararlı böceğin yoğunluğu belirlenmelidir. Eğer yoğunluk faydalı böceklerin zararı önleyemeceği kadar fazlaysa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda sadece hedef aldığımız zararlıyı öldüren, faydalı böcekleri etkilemeyen özel ilaçların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Mücadele ilaçları
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/turunc14.jpg (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/turunc14.jpg)
TURUNÇGİL HASTALIKLARI
Turunçgillerde mantarlardan, bakterilerden, virüslerden ve bazı gıda maddesi noksanlıklarından ileri gelen birçok hastalık görülür. Ancak biz bunların en önemli olanlarından söz edeceğiz.
UÇKURUTAN HASTALIĞI
Hemen hemen tüm turunçgil çeşitlerinde görülen ancak özellikle limonlarda büyük zarar yapan bir hastalıktır. Hastalık etmeni kök, gövde, yaprak sapı, meyve sapı ve dalların kabuklarında açılan yaralardan girer. Hastalık ayrıca yapraklardaki gözle görülemeyecek kadar küçük teneffüs deliklerinden de bulaşabilir. Hastalık etmeni mantarlar, kurumuş dallar üzerinde barınır ve buradan da etrafa dağılırlar. Hastalığa yakalanan dallardaki yapraklar solar, küçük dallar kurur. Yapraklar bazen küçük dallara bağlı kalır, bazen de dal kurumadan önce dökülür. Hastalık arttıkça büyük dallar ve ağacın tamamı kuruyabilir. Dallar bıçakla yontulduğunda pembemsi veya kırmızımsı bir renk görülür. Dökülen yaprakların sapları bazen dalda asılı kalır. Hastalıkla, ilaç kullanarak veya kültürel tedbirler alınarak mücadele edilir. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalı, kültürel tedbirler için ise şunlar yapılmalıdır: • Bahçeye dikilecek anaç veya aşılı fidan hastalıksız olmalı ve bunlar hastalıklı bahçeye uzak yerde yetiştirilmelidir. • Hasta olduığu tespit edilen fidanlar derhal imha edilmelidir. • Hastalıklı dallar temiz kısım kalacak şekilde budanmalı, budama işlemleri Temmuz-Ağustos aylarında yapılmalıdır. • Aletler her budamadan sonra yüzde 5’lik sodyum hipoklorit’e yani hipolu çamaşır suyuna batırılmalı, budama mümkünse bir bölgenin bütün bahçelerinde aynı zamanda yapılmalıdır.
GÖVDE ZAMKLANMASI VE KAHVERENGİ ÇÜRÜKLÜK:
Hastalık ağacın toprağa bağlı gövdesinde meydana geldiği zaman gövde zamklanması; meyvelerde meydana geldiği zaman kahverengi çürüklük adını alır. Hastalığı meydana getiren mantar toprakta yaşar. Köklerde, kök boğazında, aşılı ağaçların aşı yerinin üstünde ve ağaç gövdesinde hastalık oluşturur. Başlangıçta hastalığın meydana geleceği yerde bir koyulaşma olur, kabuk çatlar, ilkbanarda ve sonbaharda zamk akıntısı görülür. Hastalık ilerledikçe hastalığın meydana geldiği kabuk kısmı kurur ve çöker. Odun kısmını açıkta bırakacak şekilde dökülür. Bu durum ağaç gövdesinin sadece bir tarafında meydana gelir. Gövdeyi çepeçevre saracak kadar ilerlerse ağaç kurur. Hastalık sonbahar ve kış aylarında, yağışlı günlerde topraktan sıçrayarak alt dallardaki toprağa yakın meyvelere bulaşır. Üzerinde kahverengi lekeler meydana gelen meyvelerin kabuğu derimsi bir görünüş alır. Hasta meyvelerin kendine has kokuları vardır. Depoya konduklarında önce kırmızımsı kahverengi lekeler oluşur, daha sonra üzerlerini beyaz bir küf kaplar. Hastalık depoda sağlam meyvelere de geçer. İlaçlı mücadelenin yanı sıra kültürel olarak şu tedbirler alınabilir; Salma veya çanak usulü sulama yapılmamalı, karık usulü ve damla sulama tercih edilmelidir. Sulama sırasında, suyun kök boğazına teması önlenmeli, taban suyu yüksek olan yerlerde drenaj yapılmalı, derin dikim yapılmamalı, aşı yeri tokraktan yüksekte olmalıdır. Depolama sırasında hasta meyveler ayıklanmalıdır.
SÜRGÜN VE YAPRAK YANIKLIĞI
Hastalık bütün turunçgil ağaçlarında görülür. Hastalığı yapan bir bakteridir. Bitkiye yaprak sapındaki yaralardan girer. Yaprak sapının dalla birleştiği yer kestane rengi, kahverengi veya kırmızımsı kahverengi olur. Kuruyan hastalıklı yaprakların bir kısmı dal üzerinde kalır bir kısmı da sapın ortasından kırılmasıyla dökülür. Hasktalık ilerlediğinde sürgünler kurur. Bulaşma rüzgâr ve yağmurlarla olur. Hastalık daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Kültürel tedbir olarak; gübreleme ve sulamanın ayarlanmasıyla sürgünlerin kışa odunlaşmış olarak girmesi sağlanmalı, bahçe rüzgar kıranlarla korunmalı, aşırı hasta dallar kesilip yakılmalıdır.
MAVİ VE YEŞİL KÜF
Turunçgil meyvelerinde görülen yumuşak ve ıslak çürüklük hastalığıdır. Genellikle meyvelerin üzerinde yeşil ve mavi küf birlikte bulunur. Ama önce mavi küf, sonra yeşil küf meydana gelir ve daha hızlı çoğaldığından yeşil küf, mavi küfün üstünü örter. Havada bol miktarda bulunan ve hastalığı yapan mantarlar meyvelere, üzerlerindeki yaralardan girer. Meyveyi, bulunduğu her yerde çürütür. Çürük kısım sulu görünüşlü ve yumuşaktır. Üzeri parmakla basıldığında parmak meyvenin içine girer. Hastalık havadan olduğu gibi birbirine temas eden hastalıklı meyvelerden de bulaşır. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalı, kültürel mücadele için şunlar yapılmalıdır; - Hasattan önce meyvede yara meydana getiren çeşitli hastalık ve zararlılarla iyi mücadele edilmeli, • Hasat sırasında meyvelerin yaralanmamasına dikkat edilmeli ve yere düşen meyveler toplanmamalı, • Depolar temiz tutulmalı ve dezenfekte edilmeli, meyveler ilaçlı kağıtlara sarılmalı, • Meyveler sandıklara çok sıkışık konulmamalıdır.
VİRÜS VE VİRÜS BENZERİ HASTALIKLAR
Turunçgillerde virüslerden ve virüse benzeyen mikroplardan meydana gelen çok sayıda hastalık görülür. Bulaşma ve mücadele yolları birbirine çok benzediğinden bu hastalıkların ortak bir tanımını yapacağız. Ülkemizdeki turunçgil ağaçlarında görülen başlıca virüs hastalıkları; kavlama grubu hastalıkları, göçüren hastalığı, satsuma cücelik hastalığı ve taşlaşma hastalığıdır. Virüs benzeri hastalıklar ise cüceleşme hastalığı, gözenekleşme hastalığı, palamutlaşma hastalığı ve limon kalbur boruları tıkanıklık hastalığıdır. Bu hastalıkların belirtileri, ilkbahar sürgünlerindeki genç yapraklardaki damarlarda ve damar aralarında renk açılmaları, yapraklar üzerinde nokta şeklinde ve daha büyük açık renkli lekeler, meşe yaprağı şeklindeki renk açılmaları, olgun yapraklarda çarpıklık, buruşukluk veya alacalı, genel olarak yapraklarda soluk yeşil renk veya matlaşma, yaprak damar aralarında çinko noksanlığına benzeyen sararmalar, kaşık veya kayık şeklinde yaprak oluşumu, yaprak sapıyla bağlı olduğu sürgünün arasının daralarak yaprakların sürgünü bir kılıf gibi sarması, Yeni sürgünlerde büyümenin durması, dallardaki boğumlardan 4 ila 8, hatta daha fazla sürgünlerin meydana gelmesi, boğum aralarının kısalması, sürgünlerin yukarıya doğru dik büyümesi, ağaçların büyümesinde gerileme, bodurluk, bazen sürgünlerde kuruma, ağaçların tamamının kuruması, zamansız veya her mevsimde çiçek açılması, palamut şeklinde veya çarpık kalın kabuklu veya küçük meyve oluşumu, elle dokunulduğu zaman kabukta sert kısımların, bu kısımlar bir bıçakla kesildiğinde kahverengi zamk kısımların görülüşü, meyvelerin dökülmesi, meyve veriminin azalması, gövde ve dallarda kabuk kavlaması, kavlamanın köklere kadar inebilmesi veya pul pul kavlamanın meydana gelmesi, kavlayan yerlerde kahverengi zamk akıntısı izlerinin bulunması, odun kısmında çukurluk ve şekil bozukluğu meydana gelmesi, gövde ve dallardan zamk akıntısı, dallarda kuruma ve çalılaşma, ağacın başından köke doğru giden ölümü, turunç anacı ile aşının birleştiği yerde şişme, aşı yerinden bir bıçakla kabuk kaldırıldığında turuncu kabuk altındaki çukurluklara karşılık odun kısmında toplu iğne ucu gibi çıkıntıların veya aksine kabuk kısmında çıkıntıların, karşılığında odun kısmında çukurlukların olması ve buralarda kahverengi zamk akıntıları meydana gelmesidir. Sayılan bu işaretlerden biri veya birkaçı görülen ağaçlar virüs ve virüs benzeri hastalıklardan biri veya birkaçıyla bulaşık demektir. Bu hastalıklar hasta ağaçlardan sağlamlarına; aşı gözü, aşı kalemi, aşı bıçağı, budama aletleri yaprak piresi ve afit denen böceklerle geçer. Virüs hastalıklarının ilaçlı mücadelesi yoktur. Bununla birlikte mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Ayrıca şu tedbirler alınmalıdır. Hastalıklı bitkilerden aşı gözü veya kalem alınmamalı, aşı bıçağı veya budama aletleri ağaçtan ağaca geçerken %5’lik sodyum hipoklorite yani hipolu çamaşır suyuna batırılmalı, yaprak piresi ve afit gibi böceklerle mücadele edilmeli, tespit edilen hasta bitkiler sökülerek yakılmalıdır.
ÇİNKO NOKSANLIĞI
Yaprakların damar araları sararır. Damarlar yeşil kalır. Başlangıçta damarların etrafında sarı lekeler oluşur. Sonra bunlar birleşerek damarlarla sınırlanan sarı lekeler meydana getirir. Yapraklar normale göre küçük ve şekilleri bozuktur. Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda yapraklar çok fazla küçülür, dar ve sivri uçlu olurlar. Ayrıca dallar uçtan itibaren kuruyarak kamçı görüntüsü alırlar. Meyveler gelişemez, küçük kalır, verim ve kalite düşer. İlaçlı mücadele için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Çinko noksanlığında öncelikle kültürel önlemler alınmalıdır. Bunun için toprak ve iklimin uygun olmadığı yerlerde turunçgil tesis edilmemeli, gübreleme analiz sonuçlarının öngördüğü esasa göre yapılmalı, su tutan ağır topraklar sık sık işlenmeli, toprak kireçli ise bol çiftlik gübresi ve yeşil gübre ile ıslah edilmelidir.
DEMİR NOKSANLIĞI KLOROZU
Demir noksanlığı klorozunun tipik belirtisi yapraklarda görülür. Demir, bitki yapısı içinde kolay taşınamadığı için yapraklarda sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen bir renk bozulması olur. Başlangıçta damar yeşil kalmasına rağmen hastalık ilerlediğinde yaprağın her tarafı sararır. Daha çok genç yapraklarda kendini gösterir. Çok şiddetli noksanlıklarda meyveler küçükken sararabilir. Ayrıca verim ve kaliteyi de olumsuz etkiler. Çoğunlukla kireçli ve alkali topraklarda kendini gösterir. Asit karakterli topraklarda ise fosfor düzeyi yüksek olduğu zaman ortaya çıkar. İlaçlı mücadelesi için en yakın tarım teşkilatına başvurulmalıdır. Kültürel önlem olarak; • Uygun olmayan yerlerde turunçgil dikimi yapılmamalı, • Sulama düzenli yapılmalı, • Kireçli, fosfatlı gübreler aşırı dozda kullanılmamalı, organik gübre kullanılmasına önem verilmeli • Toprak sürülerek havalandırılmalıdır.
en güzel akşamlar cooler. Saksılar çok güzel. Birinci resimdeki kumkuat da iyi görünüyor fakat ikinci okadar iyi değil. Fakat ilaçlama da yaptıysan şuan saksıya yerleşip normale dönmesini beklemekten başka çare yok. En büyük ilacı da bol bol güneş. Benim kumkuat da yeni süygün verip iki hafta da süygünler 4-5 cm e ulaştı bir ay civarı sonra da çiçek bekliyorum. Bakalım. Bol şans ikimize de :)
meyvesiz olan kamkat daha önceleri üzeri bol meyveydi. topraktan söküp plastik ve dar bi kabın içine konulmuş. geçen saksısını değiştirirken gördüm kökleri çok sıkışmış o yüzden de bitki biraz strese girip yapraklarını dökmüş. Şİmdi üzerinde bir çok yeşermeye çalışan filiz yerleri var ve de hızla büyüyorlar. Besin ve iz elementi ile daha da iyi olacaklar inşallah...
mustiguduk
11-06-2014, 09:49
meyvesiz olan kamkat daha önceleri üzeri bol meyveydi. topraktan söküp plastik ve dar bi kabın içine konulmuş. geçen saksısını değiştirirken gördüm kökleri çok sıkışmış o yüzden de bitki biraz strese girip yapraklarını dökmüş. Şİmdi üzerinde bir çok yeşermeye çalışan filiz yerleri var ve de hızla büyüyorlar. Besin ve iz elementi ile daha da iyi olacaklar inşallah...
öncelikle tekrar merhaba cooler kardeş. Siz elinizden geleni yapmışsınız. Şuan yapmanz gereken beklemek ve dua etmek. Sevdiğim bir dua var. "forumdaki herkezin güzel ve sağlıklı olsun arada bizimkide iyi olsun." (amin) :)
Tekrar merhaba arkadaşlar bende artık bir kamkat sahibiyim ve yardımınıza ihtiyacım var önceki sayfaların birçoğunu okudum ama yinede cok tedirginim. Çok severek ve büyük bir istekle aldım kamkatimi ilk bitki deneyimim. Bu konuda okuma yazma bilmeyen biri gibiyim diyebilirim size birkaç sorum var ;
1- Kamkatimi ne sıklıkla ve ne kadar sulamalıyım ?
2- Saksını değiştirmek icin en uygun zaman nedir ? ( 3 gun once 4 tane çiçek açtı üzerinde )
3- Kamkatima zarar vermeden uygulayabilecegim gübreleme yöntemi ne ? ( Elimde hayvan gübresi var başka birsey tavsiye ederseniz seve seve alırım )
dussokagi
13-06-2014, 18:03
iz elementli gübre kullan burada mutlukutlu abimiz var gübre satışı yapıyor onda sıvı iz elementli gübre var google a tropiksera yazdığın zaman çıkıyor ben kullandım ve faydasını gördüm sizede tavsiye ederim.
Süs Bitkileri - Altın Portakal (Panama Portakalı, Kamkat) 1. Bölüm - YouTube (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_4031497895&feature=iv&src_vid=XJns4Y1w42Q&v=zojgOpScS3M)
verdiğim linkte ve devamında bulunan 4 videoyu da izlerseniz kamkat ile ilgili çok değerli bilgiler veriliyor
Hangi dönemde aşılanır
Aşı anacı neler olmalıdır
Uygulamalı şekilde anlatılıyor.
Belgesel tadında bir program olmuş Bereket.TV den
Yaklaşık 30 dakika falan...
Kamkat severlerin ilgisini epey bi çekecektir sanırım
İyi seyirler...
mustiguduk
18-06-2014, 22:16
süpersin cooler. Teşekkürler paylaşım için :rolleyes:
rencberdede
20-06-2014, 09:38
Kamkatımın bu mevsimde yaprak dökmesi normal midir? Bugün sağlıklı görünen yaprak yarın dökülüyor. Bir yandan da tomurcuklanmaya başladı. Bu yaprak dökülmesi için müdahele etmem gerekiyorsa ne yapmalıyım?
mustiguduk
20-06-2014, 21:38
narenciyeler sonbaharda yaprak dökmeden hep yeşil kalıyor gibi gözüksede zaman zaman tamamen dökmesede tek tuk düşebilir. Bunun yananda aşırı azot fazlalığı. Susuzluk veya bazı parazitlerden de kaynaklanabilir. Kolay gelsin.
sirius50
24-06-2014, 10:25
değerli arkadaşlar
kamkuat ımın dallarında büyük boyutlu yapraklar çıkmaya başladı. (limon yaparağı büyüklüğünde) fotosunu çekemediğimden sizile paylaşamadım. anaç ağacın yapragı olması olanaksız görünüyor çünkü aşı yerinin çok üstünde ve yeni çıkan küçük dallarda yer alıyorlar. ayrıca temmuz geliyor hala çiçek açmadı. son aylarad ilgilenemedim acaba nazlanıyormu merak ettim yanıt verirseniz sevinirim.
Hayrullah.oz
24-06-2014, 10:34
Sayın sirius50 kamkat güneşi görmüyor mu yeteri kadar? Belki ondan olabilir
C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
sirius50
24-06-2014, 13:22
Sayın sirius50 kamkat güneşi görmüyor mu yeteri kadar? Belki ondan olabilir
nisan ayından beri batıya bakan veranda da duruyor ve tüm öğlrden sonra sı güneşini alıyor.
bu sene besin veremedim bu hafta içinde onuda yapacagım.
Hayrullah.oz
24-06-2014, 14:21
Merak etmeyin filiz verip yaprak açması iyi bir şey. Benim kamkat da yaprak verdi. Çiçeklenme olmadı daha fotoğraf ekledim kamkatın yanındaki ise yıldız çiçeği http://img.tapatalk.com/d/14/06/24/3esu7uby.jpg
fikret57
24-06-2014, 14:34
kamkat ımın yaprakları tamamlandı ama çiçek yok daha.Kamkat ı çiçek açan arkadaş varmı
sirius50
24-06-2014, 19:52
arkadaşlar şu anda kamkuatımın üstünde iki tip yaprak var birisi orjinal halinde iken çıkan küçük dar uzun tipte bir yaprak şimdi ise onlarla beraber yani çıkan yassı geniş ve uzun bir yaprak( kaucuk çiçeği yaprağını andırıyor.)üç adet resim çektim eklemeye çalışacağım.umarım nedenini bilen biri bulunur.belgelerim/bluetoothfolder/fotoğraf-0001
sirius50
24-06-2014, 19:56
Merak etmeyin filiz verip yaprak açması iyi bir şey. Benim kamkat da yaprak verdi. Çiçeklenme olmadı daha fotoğraf ekledim kamkatın yanındaki ise yıldız çiçeği http://img.tapatalk.com/d/14/06/24/3esu7uby.jpg
sayın hayrullah sizin kamkuatınızın yapraklarıda iki tip gibi görünüyor yanılmıyorum değilmi?
sirius50
24-06-2014, 20:02
kamkuatın fotoğraflarını eklemeye çalışacagım
beylikdüzü bauhause da calamodin 45 tl bugun gördum ilgilenenlerin dikkatine bu arada merhaba
sirius50
27-06-2014, 13:41
bu sorunuma cevap verecek bir hayırsever yokmu ? herkes tatilemi çıktı yoksa
:eek:
Hayrullah.oz
02-07-2014, 00:18
beylikdüzü bauhause da calamodin 45 tl bugun gördum ilgilenenlerin dikkatine bu arada merhaba
Sayın pazuzu ahh internet üzerinden Bauhaus bitki satışı yapmıyo sanırım. Ama İstanbul à bayramda gideceğim. Ozaman inşallah düşünüyorum. ;)
Sony Xperia Z1 ile gönderildi.
Daha once satin almis oldugum üzeri meyveli olan kamkatimdan tam ümidi kesmisken birden agaca bişeyler oldu sanki... uzetinde ki hemen hemen her daldan 3 er 5 er cicek acti hala daha da çiçek ve sürgün vermeye devam ediyor. 15 gunde bir kez besin ve iz elementi kullaniyorum.
Hayrullah.oz
02-07-2014, 00:36
Daha once satin almis oldugum üzeri meyveli olan kamkatimdan tam ümidi kesmisken birden agaca bişeyler oldu sanki... uzetinde ki hemen hemen her daldan 3 er 5 er cicek acti hala daha da çiçek ve sürgün vermeye devam ediyor. 15 gunde bir kez besin ve iz elementi kullaniyorum.
Hayırlı olsun adaptasyon sürecinden çıkmış olmalı iz Element ne kullandınız
Hayırlı olsun adaptasyon sürecinden çıkmış olmalı iz Element ne kullandınız
Mutlu beyden satin almis oldugum besin+iz elementini kullandim. Demir eksikligi icin bazi mineralletin oldugu koyu renkli bi sıvıydı.
resimdeki kamkatımı 4 gun once satın aldim. Saksisini degistirdim birazda besin verdim. Satin aldigim yerden verilen karisik gubre ile beraber...
Merhaba ,
Benim Kamkatimin durumu gayet saglikli fakat son gunlerde kabuklu bitler sarmis durumda... hergun elimde kurdan temizliyorum bir hayli azalsa da yeniden uruyorlar. Yazlik yag almak istiyorum ama Istanbul'da nerede bulunur bilmiyorum. Internette satan bir yere de rastlamadim. Ozellikle Anadolu yakasinda nerede bulabilirim yardimci olursaniz sevinirim. Bir de koca bidon almak yerine daha kucuk ev tipleri mevcut mu?
Son gunlerde yeni saglikli surgunler verdi ama tektuk cicek aciyor ve cicekler bir muddet sonra kuruyor ve dokuluyor. Bunun nedeni nedir? Mutlu Bey'in besinlerinden de kullaniyorum ama cicek dokulmesi devam ediyor maalesef :(
Saygilarimla,
mustiguduk
05-07-2014, 19:25
benim kumkuat ım da şuan tomurcuklar belirginleşti. Yaprakları aldığım güne göre çok sağlıklı. Günlük yaklaşık 6 saat güneşini alıyor.
Uzun olan çin turuncum. Çiçekler meyvaya dönmüştü, tam nohut büyüklüğüne geldi derken parazitlere karşı yaptığım ilaçlama nedeniyle hepsi döküldü. Bu yüzden tavsiyem narenciyeler ilaçlara çok hassas dikkatli kullanmak gerekli.
Kolay gelsin.
http://i.hizliresim.com/mqjM6P.jpg
http://i.hizliresim.com/jzPgBg.jpg
mustiguduk
05-07-2014, 19:56
bu resim ilk aldığımdaki hali. İyi baktım ona. :)http://i.hizliresim.com/mqjMmP.jpg
İsmail Kuzucu
05-07-2014, 20:22
Yaprak damarlarının koyu yeşil diğer yerlerinin sararması demir eksikliğine işarettir. 2-3 defa iz element uygulaması yaparsanız yapraklar eski rengine dönecektir.
Diğer benekli sararma ise kırmızı örümcek olabilir. Olabilir diyorum çünkü uzaktan anlaşılacak bir durum değil. Elinizde büyüteç var ise yaprakları kontrol edebilirsiniz. Kırmızı örümcekler var ise mutlaka ilaçlama yapmanız gerekli..
İsmail Kuzucu
05-07-2014, 20:26
Merhaba ,
Benim Kamkatimin durumu gayet saglikli fakat son gunlerde kabuklu bitler sarmis durumda... hergun elimde kurdan temizliyorum bir hayli azalsa da yeniden uruyorlar. Yazlik yag almak istiyorum ama Istanbul'da nerede bulunur bilmiyorum. Internette satan bir yere de rastlamadim. Ozellikle Anadolu yakasinda nerede bulabilirim yardimci olursaniz sevinirim. Bir de koca bidon almak yerine daha kucuk ev tipleri mevcut mu?
Son gunlerde yeni saglikli surgunler verdi ama tektuk cicek aciyor ve cicekler bir muddet sonra kuruyor ve dokuluyor. Bunun nedeni nedir? Mutlu Bey'in besinlerinden de kullaniyorum ama cicek dokulmesi devam ediyor maalesef :(
Saygilarimla,
Önceliğiniz bitlerden kurtulmak olsun. Çünkü bu bitler bitki öz suyunu emerek bitkinin ölmesine sebep olur. Forumda bitler için doğal ilaç yapımları mevcut. Onları yapıp yaprakların her tarafına püskürtün. Özellikle yeni uç sürgünlerine.
Bitler gittiği zaman bitki canlanmaya başlayacaktır.
sirius50
07-07-2014, 12:59
Yaprak damarlarının koyu yeşil diğer yerlerinin sararması demir eksikliğine işarettir. 2-3 defa iz element uygulaması yaparsanız yapraklar eski rengine dönecektir.
Diğer benekli sararma ise kırmızı örümcek olabilir. Olabilir diyorum çünkü uzaktan anlaşılacak bir durum değil. Elinizde büyüteç var ise yaprakları kontrol edebilirsiniz. Kırmızı örümcekler var ise mutlaka ilaçlama yapmanız gerekli..
sayın kuzucu ilginize teşekkürler. kamkuatım önceleri yaprak biti ve buna bağlı olarak karınca istilasına uğramıştı. bunları bit ilaçı kullanarak yok etmeyi başardım.şimdide uzun salınımlı 25-15-5 NPK(5-3-1) iz elementli gübre ile gübreledim. az birde şeker gübresi verdim. esas sorum yeni çıkan yaprakların eskilerden büyük olması idi onun nedeni ne olabilir. bu konuda bilgiye ihtiyacım var. umarım kötü bir şey çıkmaz.saygılarımla
dussokagi
07-07-2014, 20:12
forumlarda daha öncedende yazmıştım yaprak bitleri ve unlu bit için yapılan doğal ilaçlar fayda etmez arkadaşlar kimyasal ilaçlama yapmanız şart
forumlarda daha öncedende yazmıştım yaprak bitleri ve unlu bit için yapılan doğal ilaçlar fayda etmez arkadaşlar kimyasal ilaçlama yapmanız şart
Bende evde ilac yapip denedim ama pek ise yaramadi. Yazlik yagi da istanbul'da nereden alacagimi bilmiyorum. Anadolu yakasinda ya da online satis yapan bildiginiz bir yer var mi?
Saygilarimla,
Merhaba, balkonumda yetiştirmek için saksıda kamkat fidanı satın aldım. Üzerinde çiçekleri ve meyveye dönmüş küçük tomurcukları var. Saksısını değiştirsem meyveleri açısından bir sıkıntı olur mu acaba? Yoksa gübremi vermeliyim? İlk defa meyve fidanı aldım ve içinde bulunduğu toprak yeterli olmayacakmış gibi geliyor.
Hayrullah.oz
08-07-2014, 23:53
Merhaba pln , şuan değişiklik yapmayın bence. İlkbaharda saksı değişikliği bitkiniz için iyi olur. Ayrıca adaptasyon süreci de meyveleri kaybetmenize neden olabilir saksı olarak 17lt enaz kullanabilirsiniz. Toprak yapısına göre gübreleme yapın. Şuan bir şey yapıp bitkiyi yipratmayin fazla sulama yaparak meyve dökümü oluşabilir dikkat edin yeter:)
Syn. Hayrullah.oz ,
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. Dediğiniz gibi yapacağım.
Bu arada, Giresun'da yaşıyorsunuz sanırım. Benim memleket :) selam olsun.
nurCANIM
09-07-2014, 17:36
sayın kuzucu ilginize teşekkürler. kamkuatım önceleri yaprak biti ve buna bağlı olarak karınca istilasına uğramıştı. bunları bit ilaçı kullanarak yok etmeyi başardım.şimdide uzun salınımlı 25-15-5 NPK(5-3-1) iz elementli gübre ile gübreledim. az birde şeker gübresi verdim. esas sorum yeni çıkan yaprakların eskilerden büyük olması idi onun nedeni ne olabilir. bu konuda bilgiye ihtiyacım var. umarım kötü bir şey çıkmaz.saygılarımla
Sayın sirius50,
Benim kumkuatımın da yaprak büyümesi vardı hatta sizin yaprak büyümesi benimkisi kadar büyük değil tek yapmanız gereken güneş alan bir yere koymanız güneş eksikliğinden dolayı daha fazla güneş almak için yaprak büyütüyor.Ben dışarı çıkarttım sabah güneşi alıyor ve şu anda yaprak boyutu gayet iyi durumda normalleşti.
nurCANIM
09-07-2014, 17:43
Merhaba ,
Saygilarimla,
Sayın slough,
Ben de kumkuatımda bu sorunları yaşadım o kabuklu bitleri her gün elime bez aldım ve yapraklarını tek tek sildim eğer çok yapraklı ise kumkumumun ölmesindense az yaprağı kalsın ama canlı kalsın mantığı ile fazla yapraklarını kestim ve kumkumumun kökünü kurutmaktansa bitlerin kökünü kuruttum :)
Çiçekler tam meyveye dönüşmüşken döküyordu benimki de onun sebebi tozlaşamaması en iyi doğal yöntem arılar (doğal polenleyiciler) hala çiçekli ise kumkuatınızı dışarıya çıkartın ki arılar çiçeklerde tozlaşmasını sağlasınlar,ilk başlarda bir şey olur mu diye korkmuştum ama inanın ki hiç bir şey olmuyor.
dussokagi
09-07-2014, 21:23
Bende evde ilac yapip denedim ama pek ise yaramadi. Yazlik yagi da istanbul'da nereden alacagimi bilmiyorum. Anadolu yakasinda ya da online satis yapan bildiginiz bir yer var mi?
Saygilarimla,
merhaba anadolu yakasında yok ancak eminönünden alabilirsiniz kırmızı örümcek için Avrilmec EC yaprak biti için gold malathıon 20 ec bu markalardan başka satmaya kalkarlar üzerine bakmadan almayın
Sergüzen
10-07-2014, 12:27
Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz kumkat kış çıkışında tüm yapraklarını dökmüştü. Her yıl ayni olay yaşanıyor. Kışın kapalı alana aldığım için tüm yapraklar dökülüyor, baharda tekrar yeşeriyor. Kumkat bakımı çok zor olan bir bitki değil. Baharda bir miktar koyun gübresi veriyorum. Suni gübre kullanmıyorum. Yaz aylarında 5-7 gün arası sulama yapıyorum. Kışın çok daha seyrek sulama yapıyorum. Kışları verandada tutuyorum. Kabuklu bit (özellikle gövdede olanları) oluşursa tek tek temizliyorum. Beş senedir her yıl 2 adet kumkatdan 3kg civarında meyve alıyorum.
Aşı noktasının altında oluşan yaprakları temizliyorum. Bana göre bakımı kolay ve dertsiz bir bitki.
mustiguduk
10-07-2014, 17:14
Sergüzen çok güzel ağaçlar. Tebrikler. Şuan bendede aynşekilde çiçek var. Sağlıklı günlr dilerim.
Sergüzen
10-07-2014, 22:45
Teşekkürler.
Merhaba ,
Yazlik yag icin yapmis oldugunuz yorumlar icin tesekkur ederim...
Son bir haftadir kamkatim yaprak dokmeye basladi ve buyuk olan eski yapraklar hep asagiya dogru sarkik duruyor. Ortalama 5 gunde bir suluyorum ve iki haftada bir Mutlu Bey'in besininden kullaniyorum. Sizce bu dokulme ve sarkmanin nedeni ne olabilir? Sulamada mi bir hata yapiyorum ?
Yardim ve yorumlarinizi bekliyorum.
Saygilarimla,
sirius50
15-07-2014, 13:49
sayın nurcanım
ilginize teşekkür ederim bende öyle düşünmüştüm ama nisan ayından beri batı yönünde tüm öğleden sonrayı güneş altında geçiriyor. neyse pek önmeli değilmiş çünkü şu anda tüm dallarını çiçek bastı umarım o çiçekler meyvaya da döner ankara gibi sert iklimli bir yerde bu tip bitkiler yetiştirmeye çalışmak bayağı zormuş. sevgiyle kalın
Sayın sirius50,
Benim kumkuatımın da yaprak büyümesi vardı hatta sizin yaprak büyümesi benimkisi kadar büyük değil tek yapmanız gereken güneş alan bir yere koymanız güneş eksikliğinden dolayı daha fazla güneş almak için yaprak büyütüyor.Ben dışarı çıkarttım sabah güneşi alıyor ve şu anda yaprak boyutu gayet iyi durumda normalleşti.
rencberdede
15-07-2014, 16:26
Merhaba ,
Son bir haftadir kamkatim yaprak dokmeye basladi ve buyuk olan eski yapraklar hep asagiya dogru sarkik duruyor. Ortalama 5 gunde bir suluyorum ve iki haftada bir Mutlu Bey'in besininden kullaniyorum. Sizce bu dokulme ve sarkmanin nedeni ne olabilir? Sulamada mi bir hata yapiyorum ?
Saygilarimla,
Yaklaşık üç hafta önce benim kamkatıma da aynı şey olmuştu. Yapraklarının yarısını döktü ve tomurcuklanmaya başladı. Şimdi yaprak dökümü durdu ve üstünde onlarca minik kamkatlar oldu. Sizin bitkiniz çok sağlıklı görünüyor. Sanırım o da çiçek açıp, meyva vermek için yapraklarının bir kısmını feda ediyor.
fikret57
16-07-2014, 11:39
benim kamkatımda çiçek yönünden kıpırdama yok daha tüm gün dışarıda güneşte. yapraklarını 1 ay önce çıktı.
Sergüzen
16-07-2014, 19:42
Biraz daha sabredin. Mutlaka çiçek açacaktır.
dussokagi
17-07-2014, 13:38
Merhaba ,
Saygilarimla,
merhaba tahmin ediyorum sulama suyunu çok veriyorsunuz vede kumkuatlar yerleri değiştirildiği zaman strese girerler ve yapraklarını dökerler
Merhaba birsey danismak istiyorum.benim kamkat yapraklarini dokmustu fakat tatil donusu uzerinde pek cok cicek vardi ve minin meyve olmak uzereyken hata yaptim ruzgardan korumak icin iceri aldim.hepsi dokuldu.bu sene tekrar cicek acarmi,.,
Hayrullah.oz
21-07-2014, 12:23
http://img.tapatalk.com/d/14/07/21/5ypapa5a.jpg
Çiçekler patlamak üzere [emoji1]
çok güzeeel.benimkilerde böyleydi fakat döküldüler sadece bir tane kaldı..
Kamkatımın üzerinde meyveler tuttu. Artık büyüme evresine geçtiler. Bi yandan da hala çiçek vermeye devam ediyor. Çok şaşırdım. Artık seneye kadar çiçek vermez derken yeniden çiçekler görünmesi iyi oldu.
Kamkatin çiçeklenme döneminde meyve tutumunu arttirmak icin onerebileceginiz besin varmi kamkat sever arkadaslar...
salvadore-tr
05-08-2014, 14:58
Kamkatım sonunda çiçeklendi,
Sergüzen
05-08-2014, 21:03
Kamkat özgürlüğü seven bir bitki. Dış mekanda ve ve güneşte daha mutlu olacaktır. Kapalı mekanda çiçeklerinin ve meyvelerinin büyük bir kısmını dökecektir.
Öncelikle herkese merhaba.
Aranıza yeni katıldım. İzmirde ailem bana kamkat hediye etti ve bugün itibarıyla Ankaraya getirdim. Boyu yaklaşık 1 mt. (Fotoğraf yükleyeceğim yakın zamanda).
Kamkatı saat 2-6 arası güneş alan balkonuma koydum uygun mudur ?
Bitki sağlıklı gözüküyor, üzerinde bir sürü zeytin büyüklüğünde, yeşil meyvesi var fakat saksısı çok küçük büyük bir saksı (35 lt)ve torf aldım sizce yeni saksıya aktarsam sorun olur mu? olursa ne zaman aktarmalıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Gecen sene almış olduğum kamkat üzeri nohut büyüklüğünde meyveli olarak gelmişti,
dikkatli bir şekilde toprağını dağıtmadan çıkarıp yeni kabına aktarmıştım sorun olmamıştı, bu senede açtı ve şu anda aynı şekilde nohut büyüklüğünde meyvaları mevcut,
Hacarlı arkadaşım; Kamkatınızı bir müddet susuz bırakıp (kamkatın saksısından rahat çıkabilmesi için) hırpalamadan çıkarın ve torfunuzu bahçe toprağı ile yarı yarıya harmanlayıp yeni saksısına dikebilirsiniz. Bir hafta direk güneş almayan gölge bir yerde bakıma alıp yapraklarını her gün fısfıs ile nemlendirirseniz sorun olmaz inancındayım. Kolay gelsin güle güle büyütün..
Aranıza yeni katıldım. İzmirde ailem bana kamkat hediye etti ve bugün itibarıyla Ankaraya getirdim. Boyu yaklaşık 1 mt. (Fotoğraf yükleyeceğim yakın zamanda).
Bitki sağlıklı gözüküyor, üzerinde bir sürü zeytin büyüklüğünde, yeşil meyvesi var fakat saksısı çok küçük büyük bir saksı (35 lt)ve torf aldım sizce yeni saksıya aktarsam sorun olur mu? olursa ne zaman aktarmalıyım?
Son 3 ayda toplam 5 adet kamkatin saksilarini degistirdim. Su sekilde yaptım. Aldigim torfu saksinin etrafına havuz yapacak sekilde yaydim. Sadece torf koydum karisim yapmadim. Tasiyacak oldugum kamkati köklerine hiç zarar vermeden ve topragini dökmeden havuz yaptigim kamkatin ortasina yerlestirdim. Sonrada geri kalan kısımlarını torf ile doldurdum. Sonuc cok iyiydi. Balkonum hiç Güneş gormedigi halde gayet saglikli. Ust kisimda fotograflari mevcut. Can suyunu saksinin dibinden akacak sekilde verin. Kolay gelsin...
Yağmurcan
08-08-2014, 22:54
Kamkatımın üzerinde meyveler tuttu. Artık büyüme evresine geçtiler. Bi yandan da hala çiçek vermeye devam ediyor. Çok şaşırdım. Artık seneye kadar çiçek vermez derken yeniden çiçekler görünmesi iyi oldu.
Sayın Cooler,
Kamkatınız bence çok sağlıklı, şu anda hiç bir besin vermenize gerek yok, yerini sevmiş olmalı. Benim de iki saksıda kamkatım var ve üzerinde meyveleri yokken çiçekler açtı ama şu anda üç veya dört tane meyve var, sizin yaptığınız başka özel bir şey var mı?
15 günde 1 iz elementli besin veriyorum.
Selamlar, 2 tane kamkat var evimin balkonunda. Önce biraz çiçek verdiler sonra ben su verince döktüler. Şimdi çok daha fazla çiçekliler ve ben su vermiyorum. Çiçek döneminde su verme konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Bir daha çiçeklerini dökmesinler :/ Zaten biberler de sürekli çiçek döküyor bari kamkatlar yapmasın
Not: Bir tanesi çiçekli ötekinde bir şey yok
Not2: Birisi çiçek döneminde su verebilirsin ama alttan ver demişti.
mesaj güncelleme: dal üzerindeki ufak ufak olan bütün çiçekler eve geldiğimde hepsi siyah olmuştu. yani nereden baksanız 50 tane çiçekçik siyah oldu öldü bitti gitti :/ yok mu bir fikri olan?
fidanistanbul
27-08-2014, 09:32
saksılı ürünleri herzaman dikebilir ya da saksısını değiştirebilirsiniz.güneş alan yerde olması güzel,narenciye fidanlaı güneşi sever sadece öğlenin en sıcak saatlerinde güneş almasın yeterli
Arkadaşlar yardım lütfen.kumkuatım 2, kez çiçek açtı daha öncekiler dökülmüştü.dökülmemesi için ne yapmam gerekiyor?sankşi çiçeklerin boynu eğik gibi:(
sulamayı az yapmam gerektiğini okudum.ama ne kadar az?
Arkadaşlar yardım lütfen.kumkuatım 2, kez çiçek açtı daha öncekiler dökülmüştü.dökülmemesi için ne yapmam gerekiyor?sankşi çiçeklerin boynu eğik gibi:(
sulamayı az yapmam gerektiğini okudum.ama ne kadar az?
aynı şey benim de başıma geldi, bir tanıdıktan yardım aldım.
2 tane kamkatım var. aynı toprak yanyanalar. ilki çok güzel çiçeklendi ama sonra karardı döküldü.
ikincisi açtı. ve ilkinden daha sağlıklı. yaptığım şu.
arkasındaki panjuru kapatıp cereyanda kalmasını engelledim, diğer panjurları da kısıp biraz daha gölgeli az güneş alan bir durum yarattım. tanıdığın vermiş olduğu vitaminli su karışımından az olarak saksının altındaki fazla su için duran kaptan suladım. az derken o kaba iki parmak kadar. yani saksısına ve bitkiye göre. üstten sulamadım. yapraklarını şöyle bi temizledim elimi ıslatıp. bu kadar. dökülmedi ve açmaya devam ediyor.
İsmail Kuzucu
29-08-2014, 19:59
Yazın aldığım kamkatı bahçeden cam kenarına koymuştum. Üzerindeki tüm çiçeklerini döktü. Daha sonra balkona çıkardım. Sabah ve öğlen güneşini tam anlamıyla görüyor. 2-3 günde 1 litre olacak şekilde suluyorum. Üzerinde 30a yakın fındık kadar meyve, 50ye yakın daha küçük meyveler ve 70-80 kadarda çiçek var. Bitkiyi doğaya kavuşturmak gerekliymiş :)
Su istediği zaman yaprakları kıvrılmaya başlıyor, gübreleme isteği şuanlık yok. Bir isteği olduğu zaman bitki zaten size bende bu eksik diye söylüyor.
Hayrullah.oz
24-09-2014, 23:51
İki küçük meyvecik [emoji1]
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/24/75565676decbf8e6aac8bc8941c0e614.jpg
korkmazay
25-09-2014, 13:18
Yapraklarına dikkatlı bakarsanız alttan çıkan iki dalın yaprakları farklı. Kamkat besleyen bilgisi olanlar yarıdmcı olursa iyi olur. Ayrıca ne zaman çiçek açar, farkli bir işlam yapmak gerekir mi?
emrebakan
26-09-2014, 08:00
Bende de çıkmıştı. Yanlış görmüyorsam dikenli. Sanırım Flying Dragon adında, kış şartlarına dayanıklı genelde çeliklerinden aşıyla kamkat üretilen bir narenciye türü. Eğer kamkatınızın güç kaybetmesini istemiyorsanız ve kamkat olarak hayatına devam etmesini istiyorsanız o dalları budamalısınız. Dalları orada bıraktığınız durumda ne olur onu bilemiyorum. Benden daha yetkin birilerine danışmak gerekir.
korkmazay
26-09-2014, 12:38
Bende de çıkmıştı. Yanlış görmüyorsam dikenli. Sanırım Flying Dragon adında, kış şartlarına dayanıklı genelde çeliklerinden aşıyla kamkat üretilen bir narenciye türü. Eğer kamkatınızın güç kaybetmesini istemiyorsanız ve kamkat olarak hayatına devam etmesini istiyorsanız o dalları budamalısınız. Dalları orada bıraktığınız durumda ne olur onu bilemiyorum. Benden daha yetkin birilerine danışmak gerekir.
Teşekkürler emrebakan O dalları keserim tabi, kamkat olarak meyve vermesini istiyorum.
Koyun gübresi işe yarar mı? Naisıl gübre vermek lazım, benim ne yepmam gerektiğim konusunda danışabileceğim kimler var bilmiyorum.
Teşekkürler emrebakan O dalları keserim tabi, kamkat olarak meyve vermesini istiyorum.
Koyun gübresi işe yarar mı? Naisıl gübre vermek lazım, benim ne yepmam gerektiğim konusunda danışabileceğim kimler va bilmiyorum.
Korkmazay kamkatlar yazın yani haziran da çiçeklenmeye başlar.Şimdi ise yani kışın uyurlar az sula ve yaza çıkmasını sağla.Hazirandan itibaren çiçeklenmeye başlar.Gübreyi de yaza doğru verirsin... sağlıcakla...
korkmazay
26-09-2014, 23:11
Teşekkürler ibogel ... Farklı yaprakları ve dikenleri olan alttaki iki dalları keseyim mi?
Teşekkürler ibogel ... Farklı yaprakları ve dikenleri olan alttaki iki dalları keseyim mi?
Evet kes.Aşı altından gelen sürgünler onlar, ağacının gücünü zayıflatır.Zaten yabanidir, bir işe yaramaz.Dediğim gibi kışın sulamaya dikkat et.Özellikle fazla su köklerini çürütür.Toprağı kontrol et iki üç santim aşağısından tabi nemini kaybetmişse sula yoksa sulama.Mesela ben on beş gün oldu sulamayalı ve daha bugün suladım.Kamkat bakımı zor değil bilirsen ama kışın sulama dengesini iyi tutturman lazım.sağlıcakla...
Biri daha önce açtı meyvalar sararmaya döndü..
Haydi hepimiz çekirdekten yetiştirelim... Bakalım aylar sonra neler elde edeceğiz.. Ben tamamen tohumdan kendi emeklerimle ürettiğim bir kumkatı isterse en iyi formda olup milyar eden bir fidana değişmem.. Ve bunu başarmak için elimden geleni yapacağım.. Yazılanlardan öğrendiğim kadarı ile belirsiz bir süre meyva alamayacığımı biliyorum ama olsun.. En azından inancımı deneyerek ben kırayım.. Umarım başarılı olurum..
Uzun bir ara.. Ve yazdıklarımın arkasında olduğumun kanıtı yavaş yavaş kendini gösterecek gibi.. Tohum ekiminden bugüne kadar resimler...Resimleri incelemeniz dileğiyle...
Herkese saygılarımla..
Resimler...devamı...
İlk resim..evde kumkat saksısının dibine gömdüğüm 3 çekirdekten çıkan filizler. 1 tanesini ufaklık söktü, 1 tanesi fazla sudan çürüdü. Son kalan şuan evde başka bir saksıya şaşırttım. Bakalım ne olacak. Çıkan yaprakları ve ana dalı yakın incelemeye aldığımda kumkattan hiç farkı yok. Yani tezim doğruluk yönünde ilerliyor. Ama hala tam net cevabı vermem mümkün değil. Yani gerçekten kumkatmı olacaklar yoksa bazı üreticilerin/ satıcıların dediği gibi turunçmu çıkacaklar göreceğim. Bu arada evdeki kumkatımı yaralamayı göze alarak iş yerimde aşısı kurumuş olan turunç fidanımada evden aldığım gözleriü aşı yaptım. İlk denemelerim olduğu için yaklaşık 7-8 aşı yaptım. Bir tanesi tuttu. Ve göz hala yeşil. Hatta oradan yeşerdi bile ama benim yüzümden yeşeren dal kırıldı. Yeni göz verir diye bekliyorum.
Aşı ve tohumdan amacım ne? Satıcıların ısrarla dediği; "Tohumdan bu yetişmez, sen aşı yapamazsın..." ifadelerini ve deyimlerini çürütmek...
Yaptıklarımı lütfen olumsuz eleştirmeyin, çünkü benim zamanım var ve bu denemeyi yapmak istiyorum. Olur olmaz eleştirilere sert yanıt veririm bunuda açıkça belirtirim!!!
Saygılarımla.
Turunçgil
15-10-2014, 19:13
Çok güzel, hem bitkileriniz hemde direnişiniz sizi kutluyorum.Kamkat tohumdan yetişir biraz uzun sürer meyve vermesi ama verir, vermez diyenlere aldırmayın. :))
Baharda yediğim kamkatların çekirdeklerinden 10 tane kadarını ekmiştim hala ses seda yok sanırım çıkmayacaklar..Kısmet bu seneki hasattan sonra çıkan çekirdeklerden denerim artık.. Bir tanesine havai köklendirme yapıp deneyeyim diyorum bakalım köklenecek mi, yapım aşamasını fotoğraflayıp yüklerim..
Baharda yediğim kamkatların çekirdeklerinden 10 tane kadarını ekmiştim hala ses seda yok sanırım çıkmayacaklar..Kısmet bu seneki hasattan sonra çıkan çekirdeklerden denerim artık.. Bir tanesine havai köklendirme yapıp deneyeyim diyorum bakalım köklenecek mi, yapım aşamasını fotoğraflayıp yüklerim..
Çekirdekleri meyveden çıkarttığınız gün hemen dikmeniz gerek. Ben meyveden çıkanları ve meyvelerden alıp 1 hafta beklettiklerimi denememde ektim. Meyve içinden çıkıp 1 gün sonra ektiklerim çıktı. Fakat bekleyenler çıkmadı. Pamuk, nemli bez+naylon torba içinde çimlendireyim sonra dikerim dediklerimdende başarı alamadım.
Meyveyi mideye, çekirdeği saksıya uygulamasından sonuç aldım kısacası :)
Bilgilerinize.
mkorayarc
20-10-2014, 13:34
Merhabalar,
Siteye yeni uye oldum. Gecmis sayfalari da elimden geldigince okumaya calistim. Sayenizde cok degerli bilgiler edindim. Kumkuat meyvesi ile tanismam,Subat ayi gibi isyerine arkadasimin kumkuat meyvesi getirmesi ile basladi. Tadi o kadar hosuma gitmisti ki hemen agaci icin internetten arastirmaya basladim.
Mersinden,Mart ayinda 1 adet 5 yasinda ve 2 adet 2 yasinda kumkuat agaci getirttim. Mart sogunu da yedigi icin agaclar strese girerek yapraklarini doktu, agaclarin kendini toparlamasi Mayis ayini buldu. Kumkuat cinslerini arastirirken obavata cinsinden de siparis ettim. Yalova'dan da calamondin aldim. Su an 5 adet margarita cinsi, 4 adet obavata cinsi kumkuat ve 2 adet te calomondin agacim var.
Yerlerine ve Istanbul havasina da alistilar. Yaz boyu terastaydilar.Tum agaclardan yasiyla orantili olmasa da meyve alacak durumdayim. Hatta bazilarinin dallarinda meyvesi varken tekrar ciceklendi.
Fotograflarini da paylasmaya calisacagim.
Saygilarimla.
Sayın Mkorayarc siteye hoş geldiniz, bir ağaç sever olarak sizinde değerli bilgi ve deneyimlerinizden faydalanmak isteriz. Ben yukarıdaki mesajımda kamkat tohumlarını diktiğimi çıkan olmadığını belirtmiştim. Sn taha-b arkadaşımız da değişik işlemlere tabi tutulanların çıkmadığını belirtmiş. Bende çabuk çimlensinler diye bir müddet kurutup sonrasında nemli pamuk içerisinde bekletmiş çimlenme olmayınca toprağa ekmiştim. Bunu okuyunca çimlenmemesi için gereken her işlemi yaptığım anlaşılıyor.
Merhaba ,
Yaklasik 1 yildir evimin balkanunda kamkat bakiyorum (cam balkon) konuda bir kac yazimi ve fotograflarini gorebilirsiniz. Genel olarak cok saglikli. En son kabuklu bit vardi ve yazlik yag ile ilaclayip kurtuldum fakat son donemlerde dallari kurumaya basladi ve yapraklarinda ilginc lekeler oluyor. Cok az cicek acti ve bir kismi mevya tuttu ama simdi kuruyup dokuluyor. Mutlu Bey'in sattigi besin takviyesinden de kullaniyorum ama kurumasi ve yaprak dokmesi devam ediyor. Yardimlarinizi rica ederim.
Saygilarimla,
Merhaba ,
Yaklasik 1 yildir evimin balkanunda kamkat bakiyorum (cam balkon) konuda bir kac yazimi ve fotograflarini gorebilirsiniz. Genel olarak cok saglikli. En son kabuklu bit vardi ve yazlik yag ile ilaclayip kurtuldum fakat son donemlerde dallari kurumaya basladi ve yapraklarinda ilginc lekeler oluyor. Cok az cicek acti ve bir kismi mevya tuttu ama simdi kuruyup dokuluyor. Mutlu Bey'in sattigi besin takviyesinden de kullaniyorum ama kurumasi ve yaprak dokmesi devam ediyor. Yardimlarinizi rica ederim.
Saygilarimla,
Merhaba; Kabuklu bit problemini bende yaşadım. Daha önceki evimde saksılarım apartmanın hemen önünde, dışarıda durduğu için bu problemi çok kolay atlatıyordum ama ev değişiminden ve balkona almamdan dolayı kolay olmadı. Tamda çiçeklenme döneminde ilaçlama yapmak zorunda kaldım. Dallarından eksik olmayan bambuslar (meşhur tozlayıcı arılar...) bile daha az gelir oldu. Ve bu yıl pek meyve bendede yok. Ayrıca mevsim itibarı ile yaprak dökmesi normal. Kuruyan dallar için ise kuruyanları kesin gitsin. Yapraklar kuruyor diye sakın edişe edip fazla su vermeye kalkmayın. Yaz dönemindeki sulamanızı biraz azaltın yeter. Yaprak dökümünü normal karşılayın (eğer başka bir sıkıntısı yoksa..). Ben besin takviyesi olarak demir sülfat aldım. 10 günde bir 5 tane saksıya 5 litreye 1 kapak değerinde veriyorum. Ama en güzel verimi güvercin gübresinden aldım. İş yerimde güvercin gübresi bol. Fırsat buldukça çuvala topluyorum. Her saksımın dibinde yaklaşık 2 parmak kalınlığında bir tabaka halinde güvercin gübresi var. 2 yıldır sürekli var ve şimdiye kadar zararını görmedim. Ama gübrenin biraz eski olmasına (yanık olmasına..) dikkat ediyorum. Hatta iş yerindeki bahçemde bile bunu kullanıyorum. Bu sene çeri domateslerim yaklaşık 2,5 metre boy verip evimi domatese doyurdular. Doldurun dibini gübreyle korkmayın. Doğa zaten vermiş en sağlıklı besin takviyesini, diğerlerine gerek yok. Diyeceksiniz ki; -Sende demir vermişsin? Evet verdim ama pek fayda görmedim!
Saygılarımla...
İsmail Kuzucu
27-10-2014, 20:29
Merhaba ,
Saygilarimla,
Yaprak galeri güvesi hakkında bilgi araştırmanızı öneririm. Yaprağın yenme şekli bu zararlıyı gösteriyor. Ayrıca kuruyan dalı kesin ve kestiğiniz alana aşı macunu veya su tut sürüp koruma altına alın. Kestiğiniz dalın içinden zararlılarda çıkabilir. Gelişmeleri için ideal bir yer çünkü.
Kamkat ağacımdaki havai köklendirme denemem, havalar soğumaya başladı köklenme olacak mı bilmiyorum,
Sıvı köklendirme hormonu sürdüm,
bu yıl aydından aldım ve saksısını degiştirdim umarım yaşatmayı başarırım
526174
tubis-simos
25-11-2014, 12:06
Arkadaslar oncelikle merhaba yeni katildimnaraniza.
Benim kamkat agacim salonda ama meyvalari dokulmeye basladi olgunlasmadan.onceden salondaydi ama havalar soguyunca iceri aldim cunku salondada yetistirildigini netten okudum.
Aceba salon mu balkonmu bu arada Adanada yaşıyorum.
Sergüzen
27-11-2014, 22:31
Adana'da balkonda yaşayabilir. Çok soğuk havalarda (eksi derecelerde) içeri alabilirsiniz. Benim ki şu anda (Bursa) kapalı fakat soğuk bir alanda duruyor. Meyveleri de gayet sağlıklı. Havalar soğuyunca içeriye alacağım.
Ben Adana'da hiç içeri almıyorum, hep balkondalar, yıllardır sorun yaşamıyorlar, tekrar yerlerine almanızı öneririm.
tubis-simos
02-12-2014, 19:02
peki bakımını nasıl yapıyorsunu, ben şu an sadece suluyorum,mesela nasıl budanıyor
malesef resim ekleyemiyorum ama çok güzel oldular yanlız yaprak döküyor tek tük.
Şu (http://arastirma.tarim.gov.tr/alata/Belgeler/brosurler/Turun%C3%A7gillerdeBudamaGKafa.pdf) dökümandaki şekil budamasını uygulayabilirsiniz, bizim forumda da gerilerde örnekler var.
Şu an değil ama ilkbaharla birlikte gübreleme yapmanız lazım. Uygun saksı harcıyla saksısını büyütmek de gerekebilir. Fotoğraf eklerseniz o zaman adım adım yardımcı oluruz.
Lonicera
06-12-2014, 12:50
Brugmansiların gölgesi altında kalan kamkat bu yıl daha az meyve verdi. Yeni yeni renk değiştiriyorlar.
Arkadaslar oncelikle merhaba yeni katildimnaraniza.
Benim kamkat agacim salonda ama meyvalari dokulmeye basladi olgunlasmadan.onceden salondaydi ama havalar soguyunca iceri aldim cunku salondada yetistirildigini netten okudum.
Aceba salon mu balkonmu bu arada Adanada yaşıyorum.
Benim Kamkatım 6 yaşında ve 5 senedir bahçede yaşıyor . Adana ; İzmir' den daha yumuşak bir Kış iklimine sahip olduğuna göre balkonda yaşaması daha uygun olur.
dussokagi
13-12-2014, 19:31
kumkuatınızın yerini değiştirdiğiniz zaman strese girer yapraklarını döker kumkuatlar güney cephesinde olmalıdır güneşi tam alan yerlerde birde arkadaşın teki unlu bit için yazlık yağ sürmüş kesinlikle fayda etmez ilaç kullanmanız lazım yaprak bitleri unlu bitler lavralaı kışın toprakta geçirir ilkbaharda gene bitkilere musallat olurlar ama bu aylarda yaparsanız faydası olmaz kışa girdik unlu bitler gözle görülmediği için dökülen yapraklarla yaşamını toprakta devam ettiriyor
salvadore-tr
14-12-2014, 15:48
Kamkat son hali
Sayın dostça ne oldu sizin kumkuat köklendirme işlemi,eğer başarılı ise bende deneyeceğim.Resimlerini paylaşırsanız sevinirim.
herkese merhabalar,
Son bir aydır benim kamkat ağacım yaprak dökmeye başladı, dökmeye de devam ediyor. Yapraklarının rengide biraz farklı gibi, resimlerini atıyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
Sayın bin453,
Kamkat havai köklendirme halen duruyor havalar soğumaya başladığı için hemen olacağını düşünmüyorum.Saydam poşetde içinde köklenme henüz gözükmüyor. Meyveları sarardı Oda içine gözümün önüne aldım biraz görseline bakalım sonrada meyvelarını toplayıp reçel yapma düşüncesindeyim fakat giden gelen koparıyor sanırım reçellik kalmadan bitecek, çekirdeklerini ekmeyi ve fidanlarını elde etmeyi düşünüyorum. Gecen sene aldığım çekirdeklerden pamuk arasına bekletip diktiklerimden sonuç çıkmadı hiçbiri çimlenmedi. Bu sene meyvalardan çıkan çekirdekleri hiçbir işleme tabi tutmadan saksıların diplerine dikeceğim.
Sayın Umutska kamkatınıza maşallah nazarlar deymesin, toprağında demir eksikliği mevcut yaprak araları sararmış Ankara Ulus halinnin karşısındaki aktardan demir sülfat alınız (Sacıkıbrıs da denir) Turkuarz mavisi yeşile çalar bir rengi var kilosu 2-3 tl gibi, 250 gr. alsanız yeretli 2 tatlı kaşığı tepeleme demirsülfatı yanmış gübre ile karıştırıp saksı toprağına karıştırın veya plastik bir kab içerisinde bir çay bardağı kadar su içerisinde eritip üzerine bir yemek kaşığı sirke veya nohut kadar limon tuzu katıp bir gün bekletip sulandırıp bu su ile sulayınız, mevcut yapraklar hemen düzelmez fakat yeni çıkan yapraklar koyu yeşil çıkar, bitkiniz canlanır.:rolleyes:
sayın dostça, cevabınız için çok teşekkür ederim. demir eksikliği ve diğer element ve mineraller için kimyasal maddeler dışında doğal çözümler yok mudur?
Turunçgil
22-12-2014, 21:20
Demir eksikliği için bitkinizin toprağına paslı çiviler batırabilirsiniz.Diğer minareller içinse yanmış hayvan gübresi ve solucan gübresi kullanabilirsiniz :)
:( Arkadaşlar kamkatım konusun da yardmcı olurmusunuz yaprakları içe doğru büzük,sararmalar var ve bir kaç yaprakta yarım yarım.Ne yapmalıyım?İşte fotoğrafları.
Günaydın, bitkinizde asalak gözle görünmeyecek düzeyde zararlı var sanırım, yaprakların yenmiş olması ve yaprak üzerinde lekeli görünüm onu anımsatıyor. İlaçlamanız veya arap sabunlu su yapıp 2 cm'lik küçük bir boya fırçasıyla yapraklarını üstten ve alttan elinizin desteği ile yıkamanız, biraz ugraştırmakla birlikte sorunu çözecektir. Toprağına karıştıracağınız yanmış gübre bitkiye destek olacak kendisini toparlamasını sağlayacak.
erkanboz
25-12-2014, 17:14
herkese merhaba. fotolarda göründüğü gibi kumkatımız yapraklarını döktü. geçen yıl mersin'de hiçbir sorunu yoktu. 2 ay önce düzceye getirmek zorunda kaldım. burada un biti olduğunu farkettim. sanırım mersindeyken olmuş. zeytinyağı-sarımsak-arap sabunu karışımı yapıp 2şer gün arayla 3 kez fısfısla sıktık. sonra da ıslak mendille tek tek temizledik. havalar soğuk olduğu için içeri aldım. 1 aydır içeride duruyor. içeriye aldıktan sonra tüm yapraklarını döktü neredeyse. meyveleri sararmaya devam ediyor. ne yapmalıyız? dün bitki besini verdik.
Arkadaşlar kamkatim konusunda yardıma ihtiyacım var. Önce sararip yapraklarını dökmeye başladı yaprakların uclari da kuru beni asıl endişelendiren ise dalların en uclari kurumaya başladı. Altindan çıkan yeni sürgün sağlıklı görünüyor fakat genel durumu hiç iyi görünmüyor ne yapabilirim yardımcı olun lutfen. Eski ve yeni fotoğraflarını da koyacağım.
İlk fotoğraf eski hali 12 aralıkta çekilmiş diğerleri şu anki durumu
erkanboz
27-12-2014, 17:05
Bizdeki durum da aynı ama bizim neredeyse hiç yaprak kalmadı. Umarım bir hayırsever çıkar da bu durum hakkında bilgi verip kumkatlarımız ölmeden kurtarabiliriz !
dussokagi
27-12-2014, 17:21
Kumkuatlariniza tropiksera.com da mutlukutlu arkadasimizin sivi olarak sattigi bitki besin gubresini kullanin cok faydasini goreceksiniz ben kendi kumkuatimda kullandim demir eksikligi vb eksikligi giderdi kumkuatim daha uzun omurlu oldu bol meyve verdi herkeze tavsiye ederim
Merhaba arkadaşlar,
Kamkatınız ağaç türü olduğu için yer değişimi durumlarında ve soğuk nedeni ile içeriye alma durumunda hava ve yer değişimi olması nedeni ile duraksamaya girecek ve bazı yapraklarını veya bütün yapraklarını dökecektir.Bence hiç üzülmeyin ve sararan yapraklarını toplayıp kurulayan dal uçlarını temiz bir makas ile kesin. İsterseniz şekillendirme budaması da yapabilirsiniz.Yaprakları olmadığı veya çok az olduğu için sulamasını azaltın gübreleme yapmayın kendi haline bırakın bir müddet sonra kendine gelecek , canlanmaya ve yaprak dal çıkarmaya başlayacak o zaman sıvı gübre takviyesi veya yanmış doğal gübre kullanabilirsiniz, kendini toparlayacak coşacak ve bolca çiçeklenme yapacaktır.
Yardımcı olduğumuz için teşekkür ederim bu forum çok ilgili :) umarım bir an önce düzelir 🙏
dussokagi
28-12-2014, 15:49
şimdi gübre verilmesi yanlış şubat sonu mart başı gübreleme yapmanız gerekir şuan atılan gübre bitkiye faydası olmayacaktır bitkilerin gelişme zamanlarında verilirse daha yararlı olur kumkuatlar geç çiçek veriyor vede kumkuatlarınızın yerini değiştirmeyin strese girip yaprak dökerler çok gübre vermek çok meyve verecek anlamınada gelmez bitkiyi öldürebilir
erkanboz
28-12-2014, 17:49
teşekkürler yardımlarınız için. Şimdilik sadece bekliyoruz o zaman.
Arkadaşlar Selamlar,
İlk önce bu güzel konuya destek olan herkese tek tek teşekkürler. Sayenizde kamkat sevdim ve büyüttüm meyvelerini yedim.
3 adet kamkatım var.
ikisi 3 yaşında biri 5 yaşında. Artık saksılarını değiştirmek istiyorum. Benim için önemli oldukları için işlem öncesi önerilerinize ihtiyacım var.
- Nasıl bir toprak karışımı hazırlamalıyım, Ankarada nereden alabilirim ?
- Hangi ay bu işi yapmam daha sağlıklı olur ?
- Toprağa destek için almam gereken ürünler nelerdir ? demir fosfat gübre vs.
- Bazı dalları budamak istiyorum, ama daha önce hiç yapmadım. Budamanın zamanı ve sonrasında bunana yerle mudahale etmem gerkir mi ? ilaç ile vs...
Kısacası bana biraz tecrübenizle güvende ettirmenizi rica ediyorum. :p
Merhaba; evdeki kamkatlardan bir tanesi, üzerindeki meyvelar iyice rengini aldı gelip geçtikce hasat ediliyor.. 10 tane kadar meyvesini kaybetmiş hali..
dussokagi
01-01-2015, 13:56
Arkadaşlar Selamlar,
İlk önce bu güzel konuya destek olan herkese tek tek teşekkürler. Sayenizde kamkat sevdim ve büyüttüm meyvelerini yedim.
3 adet kamkatım var.
ikisi 3 yaşında biri 5 yaşında. Artık saksılarını değiştirmek istiyorum. Benim için önemli oldukları için işlem öncesi önerilerinize ihtiyacım var.
- Nasıl bir toprak karışımı hazırlamalıyım, Ankarada nereden alabilirim ?
- Hangi ay bu işi yapmam daha sağlıklı olur ?
- Toprağa destek için almam gereken ürünler nelerdir ? demir fosfat gübre vs.
- Bazı dalları budamak istiyorum, ama daha önce hiç yapmadım. Budamanın zamanı ve sonrasında bunana yerle mudahale etmem gerkir mi ? ilaç ile vs...
Kısacası bana biraz tecrübenizle güvende ettirmenizi rica ediyorum. :p
merhaba size burada yardım etmek isterim kumkuatlarınızın saksılarını değiştirmek istiyorsunuz anladığım kadarı ile kumkuatlarınız iç mekandamı dış mekandamı onu önce öğrenmek istiyorum eğer iç mekanda ise değişim yapabilirsiniz size önerim yeni koyacağınız toprak 4 karışım toprak internettede mevcuttur satılıyor onun içerisinde yanmış hayvan gübreside mevcuttur tekrar almanıza gerek yoktur eğer kumkuatınız iç mekanda ise bu ayda değiştirebilirsiniz ama köklerine zarar vermeden birde eski saksınızın 1 büyüğünü almanız lazım kendi toprağını kalıp olarak çıkarıp köklerinin hava almamasına dikat ediniz çıkardıktan sonra 4 karışım toprak eklerseniz daha iyi olur eğer dış mekanda ise kumkuatınız mart ayının başı ortasına doğru dediğim gibi yapabilirsiniz 4 karışım toprağı internette satışı var daha önce forumlarda okuduysanız tropiksera.com da mutlukutlu arkadaşımızın sattığı sıvı besin maddesi var gübre olarak onu kullanırsanız çok faydasını göreceksiniz ilaçlama ise çok zor durumda kalmadığınız sürece ilaçlama yapmayı tavsiye ediyoruz kumkuatlarda yaprak biti ve kırmızı örümcek oluyor eğer yapraklarda olursa o zaman sizlere yardımcı olurum
bozo3726
01-01-2015, 19:06
Antalya batem den aldim ancak hiç meyve vermedi.
merhaba size burada yardım etmek isterim kumkuatlarınızın saksılarını değiştirmek istiyorsunuz anladığım kadarı ile kumkuatlarınız iç mekandamı dış mekandamı onu önce öğrenmek istiyorum eğer iç mekanda ise değişim yapabilirsiniz size önerim yeni koyacağınız toprak 4 karışım toprak internettede mevcuttur satılıyor onun içerisinde yanmış hayvan gübreside mevcuttur tekrar almanıza gerek yoktur eğer kumkuatınız iç mekanda ise bu ayda değiştirebilirsiniz ama köklerine zarar vermeden birde eski saksınızın 1 büyüğünü almanız lazım kendi toprağını kalıp olarak çıkarıp köklerinin hava almamasına dikat ediniz çıkardıktan sonra 4 karışım toprak eklerseniz daha iyi olur eğer dış mekanda ise kumkuatınız mart ayının başı ortasına doğru dediğim gibi yapabilirsiniz 4 karışım toprağı internette satışı var daha önce forumlarda okuduysanız tropiksera.com da mutlukutlu arkadaşımızın sattığı sıvı besin maddesi var gübre olarak onu kullanırsanız çok faydasını göreceksiniz ilaçlama ise çok zor durumda kalmadığınız sürece ilaçlama yapmayı tavsiye ediyoruz kumkuatlarda yaprak biti ve kırmızı örümcek oluyor eğer yapraklarda olursa o zaman sizlere yardımcı olurum
Teşekkür ettim hocam,
Şimdilik salonda kapalı alandalar. Değişim için toprağı temin edeyim.
Kerem kardeş bence sen bu konuyu baştan oku çok yararlı bilgiler edinirsin
Spirulina
03-01-2015, 13:56
Kumkat ve Guava gibi soğuk toleransı düşük bitkileri tüm yıl boyunca strese sokmadan, gelişiminde duraksamalar yaşatmadan büyütmenin en doğru yolu onları dışarıda korumak, yani serada büyütmek. Sera ortamı sağlanılamıyorsa eve havalar çok soğumadan yani evle dış ortamın ısısının eşit sıcaklıklarda olduğu dönemde alınmalı. Bu en azından sıcaklık farkı stresini önler. Eve alınan bitki en iyi ihtimalle cam arkasında olacağından ışık azlığından dolayıda duraklama dönemine girecektir. Radyatörlerin yanı evin en kuru alanı olacağından ve direk ısı dalgası yaydığından yakınında bulunan nem seven kumkat ve guavanın yapraklarını dökmesine neden olacaktır, hatta dallarıda kuruyacak, büyüme döneminde gerçekleşen vejetatif büyümeyi heba ettirecektir. Daha da kötüsü olabilir, kumkatınız ya da guavanızı tamamen kaybedebilirsiniz. Sera kuracak bahçeniz yoksa size evinizin güney cephesine kurmak şartıyla balkon serası almanızı ya da yapmanızı öneririm.
dussokagi
03-01-2015, 17:05
evin balkonu kapalı ise güneş görüyorsa güney cephesi ise kumkuat için yeterli bizde zaten gidip sobanın yanına koyun demiyoruz dışarıda bahçede - derecenin altına düşünce soğuktanda ölebilir kumkuatlarda yer değiştirmek strese sokup gelişmesinide etkiler
Selamlar tekrar,
Ben formun tamamını çok önceleri okumuş sonrasında da zaman zaman takip edebilmiştim. ama tekrar okuyacak vaktim olmuyor. Gece gündüz çalışan birisi olarak.
Sizden ricam karma toprağın içeriğini ve oranlarını yazarsanız gidip kendim temin etmek istiyorum. Bazı sayfalarda yazıyordu ama hızlıca baktım göremedim.
Yardımcı olmak isterseniz çok sevinirim.
gurbik67
11-01-2015, 23:06
kamkat dış mekan bitkisi olduğundan soğuklaması gereken bitkidir.
1. ve 2. resim 6.1.2015. günü.(-4 derece)
alttaki resim 10.1.2015 gününe ait.
Arkadaşlar ben daha önce de yazmıştım kamkatim neden anlamadığım şekilde kuruyordu hala kurumaya devam ediyor. Sanırım problemler artık ortada ancak nedenini anlayamadım yardımcı olur musunuz lutfen? Yapraklarda yapışkan sivilar, dallar arası ağlar, yaprak altlarında kahverengi kabuk gibi şeyler var ve hala uclarindan kuruyor.
copur 09
17-01-2015, 08:05
Kurumasını bilmem ama, kabuklu bit görülüyor.
Peki çözümü var mi ne yapabilirim?
excalybor
18-01-2015, 11:35
Uzun süredir Kumkuat almak istememe rağmen yaklaşık bir ay kadar önce istediğim büyüklükte bir tane bulup aldım. Tam olarak yaşını bilmiyorum ama aldığım ağaç bayağı büyükçe(geçmişte pek bu tür işlerde başarılı olamadığım için kendini kurtarmış bir ağaç almak istedim.) Aldığım gün kendisine uygun bir saksıya koydurup bana verdiler ve evde oturma odasına koydum. Ben ağacımı evin içerisinde gözümün önünde büyütmek istiyorum. Ama anladığım kadarıyla soğuğa dayanıklı olduğu için genelde balkonda büyütülüyor. Bir de yer değişikliklerinde ağacın olumsuz etkilendiğini söylemişsiniz. Benim ağacım da yaprak dökmeye başladı ve bundan olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık ne kadar sürede yeni yerine alışıyor. Tam olarak ev içerisinde nerede yetiştirmeliyim. Yerini hiç değiştirmemeli miyim? bunları merak ediyorum. Birde toprak suladıkça aşağı inmeye başladı. Üzerine toprak ilavesi yapmak istiyorum. Özellikle birşeye dikkat etmeli miyim? Bilgili arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim. Herkese saygılar?
copur 09
18-01-2015, 17:04
Peki çözümü var mi ne yapabilirim?
Bitki tek olduğu için ilaç- yağ almaya değmez. Bir bıçak ucu ile bitkiye zarar vermeden gövde ve yapraklardaki görebildiğiniz kahverengi veya gri oluşumları kazıyın. Sert bir yerde ezince ne temizlediğinizi anlarsınız. Selamlar.
Merhaba,su püskürtme fısfısınızın içine bir kaşık dolusu sıvı sabun veya arap sabunu koyup saksının toprak yüzeyini naylon ile kapattıktan sonra yaprakları ve dalları elinizin yardımı ile su püskürterek yıkayınız, üzerindeki unlu bitlerden ve yapışkanlı sıvılardan arındırınız, ara ara yapmanız bitkiyi kendine getirecektir..
dussokagi
18-01-2015, 18:09
lütfen insanlara bilip bilmeden yanlış bilgi vermeyelim kabuklu bit unlu bit yaprak bitleri arap sabunu ile ölmez bu saydıklarım lavralarını (yumurtalarını) kışın toprakta kalıyor ve ilkbaharda havaların ısınması ile bitkide yaşamını sürdürüyor siz ne yaparsanız yapın ilaç kullanmanız lazım o kahverengi kurumada dallarda mantari hastalık **** kök çürüklüğünden olabilir
KIRMIZI VE SARI KABUKLU BİTLER
Turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde emgi yaparak beslenen kahverengimsi, kırmızı veya sarımsı kahverengi renkte, toplu iğne başı büyüklüğünde olan ve sabit halde yaşayan böceklerdir. Bu böcekler iklim koşullarına bağlı olarak yılda 3-4 kez döl verirler. İlk hareketli larvalar Akdeniz ve Ege bölgesinde mayıs, Karadeniz bölgesinde Haziran ayından itibaren görülmeye başlar ve bu dönemden sonra kabuklu bitler bahçede oldukça yoğun olarak bulunurlar. Bu kabuklu bitler turunçgillerin meyve, yaprak, sürgün, dal ve gövdelerinde bitki özsuyunu emerler. Bu nedenle meyveler küçük kalır, yapraklarda bulunduğu yerlerde klorofil oluşamaz, gözenekleri kapattığı için özümlemeye engel olur ve çok ileri zararlanma durumunda dalları hatta ağacı tamamen kurutabilirler. Tavsiye dışı ilaç uygulamalarının yoğun olarak yapıldığı bahçelerde söz konusu zararlıların arttığı görülür. Gerekli kültürel önlemlerin alınması ve bu zararlılarla mücadelede başarıyı arttırır. Zararlının varlığı ve yoğunluğu kışın yapraklarda, ilkbaharda fındık büyüklüğüne ulaşan meyvelerde, sürgün veya yapraklarda, daha ileri dönemlerde ise iri meyvelerde yapılan kontrollerle belirlenerek, mücadele zamanına karar verilir. Kabuklu bit mücadelesinde aralık şubat ayları arasında ağaçlar meyvesizken yazlık beyaz yağlarla yapılacak bir kış ilaçlaması yazın oluşacak zararlıların azaltılması açısından çok önemlidir. Birinci ve ikinci dönemlerinin çoğunlukta olduğu mayıs sonu, haziran başında yine yazlık beyaz yağlarla bir ilaçlama yapılmalıdır. Kontrollere devam edilerek gerekirse 25-30 gün sonra ilaçlama tekrarlanmalıdır. Yazlık beyaz yağ uygulamasından hemen önce veya sonra bahçe sulanmalı ve gölgede 32 derecenin üzerindeki sıcaklarda ilaçlamaya ara verilmelidir.
UNLU BİT
Unlu bitler uzunca, oval biçimde olup, bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde; çanak yaprakların altında, bitişik meyve ve yaprak aralarında, göbekli portakallarda göbek kısımlarında bulunurlar. Zararlı kışı, çoğunlukla gövde çatlakları arasında geçirir. Mayıs ayı başlarından itibaren meyve çanak yaprağı arasına giren zararlı, boğaz kısmından meyveye giden besini emerek meyvenin zayıf kalmasına ve dökülmesine neden olur. Çıkardıkları tatlı maddeler üzerinde fumajin mantarları gelişerek ağaçlar isli bir görünüm alır. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir. Zararlının mücadelesi için bahçe Mayıs ayından itibaren her ayın ilk ve son yarılarında kontrol edilir. Mayıs ayının son yarısında yüzde 5, Haziran ayının son yarısında yüzde 8, Temmuz ayının son yarısında yüzde 20 oranında ağaç ve meyve bu zararlıyla bulaşıksa mevcut doğal düşmanlar unlu biti kontrol etmeye yeterli değil demektir. Bu durumda böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böceklerin salınması gerekir. Parazit ve preditörlerin bahçede başarılı olabilmesi için bunların faaliyetine engel olabilen karıncalarla iyi bir mücadele yapılması da büyük yarar sağlar.
Teşekkür ederim yardimlariniz için şimdi o bitleri mekanik yolla temizleyip ardından yazlik beyaz yag ilaclamasi yapmayı düşünüyorum doğru bir yaklasim mi olur? Kurumanın mantardan olduğunu düşündünüz bunun için antiparazitiği diğer ilaclamadan en az kaç gün sonra yapmalıyım? Şu an bitkimde meyve yok zaten bu sene vermese de sorun etmeyeceğim bitki kendine gelsin yeterli benim için. Ayrıca toprakta larva kalıyorsa saksı değişimi uygun olur mu?
Şu anda baktım fakat yazlik yagin düşük volumluleri var mi acaba? Internette gordugum kadarıyla litrelerce satiliyor.
dussokagi
19-01-2015, 18:37
mekanik yolla temizlemeyemezsiniz çok zor yaprak biti ilacı alıp kullanmanı lazım 1 gün ara ile ilaçlama yapabilirsiniz toprakta lavra için yaprak biti ilacını biraz toprağa püskürtürsünüz saksı değişimine gerek kalmaz
Bugün mekanik olarak temizledim 2 saat kadar ancak dediğiniz gibi tam anlamıyla temizlenmiş olsa dahi toprakta larvasi da vardır. Ancak nerede bulabilirim ilacı onu bilemedim internette gördüklerim 17 lt ilaç çok fazla küçük formları satiliyor mu ya da ankaradayim cicekcilerden vs temin edebilir miyim? İlgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim.🙏
excalybor
21-01-2015, 16:14
Uzun süredir Kumkuat almak istememe rağmen yaklaşık bir ay kadar önce istediğim büyüklükte bir tane bulup aldım. Tam olarak yaşını bilmiyorum ama aldığım ağaç bayağı büyükçe(geçmişte pek bu tür işlerde başarılı olamadığım için kendini kurtarmış bir ağaç almak istedim.) Aldığım gün kendisine uygun bir saksıya koydurup bana verdiler ve evde oturma odasına koydum. Ben ağacımı evin içerisinde gözümün önünde büyütmek istiyorum. Ama anladığım kadarıyla soğuğa dayanıklı olduğu için genelde balkonda büyütülüyor. Bir de yer değişikliklerinde ağacın olumsuz etkilendiğini söylemişsiniz. Benim ağacım da yaprak dökmeye başladı ve bundan olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık ne kadar sürede yeni yerine alışıyor. Tam olarak ev içerisinde nerede yetiştirmeliyim. Yerini hiç değiştirmemeli miyim? bunları merak ediyorum. Birde toprak suladıkça aşağı inmeye başladı. Üzerine toprak ilavesi yapmak istiyorum. Özellikle birşeye dikkat etmeli miyim? Bilgili arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim. Herkese saygılar
Arkadaşlar ağacım sürekli yaprak döküyor. Yardımcı olabilecek kimse var mı?
excalybor
24-01-2015, 19:47
Arkadaşlar yazdıklarıma hiç cevap alamadım. Şimdide ağacımın 3 dalı kurumaya başladı ucundan bu dallara ne yapmalıyım da diğer kısımlara bulaşmasa?
Mutlu Kutlu
24-01-2015, 21:39
Ağacı aldığınızda belki yeni sökümdü de sonradan böyle bir gerileme başladı belki. veya saksıya dikerken yanlış materyaller ve aşırı gübre kullanımı olabilir. Veya siz altına tabak koydunuz ve sürekli sulayıp boğdunuz.
Kısaca kumkuatı aldığınız yere sorsaydınız konuya vakıf oldukları için işiniz daha kolay olurdu.Arkadaşlar yazdıklarıma hiç cevap alamadım. Şimdide ağacımın 3 dalı kurumaya başladı ucundan bu dallara ne yapmalıyım da diğer kısımlara bulaşmasa?
excalybor
25-01-2015, 00:42
Ağacı aldığınızda belki yeni sökümdü de sonradan böyle bir gerileme başladı belki. veya saksıya dikerken yanlış materyaller ve aşırı gübre kullanımı olabilir. Veya siz altına tabak koydunuz ve sürekli sulayıp boğdunuz.
Kısaca kumkuatı aldığınız yere sorsaydınız konuya vakıf oldukları için işiniz daha kolay olurdu.
Öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim. Dikim yaparken kendi topraklarından kullandılar ne kadar gübreli olduğunu bilmiyorum. Ağacı da içeride tuttum ve haftada bir suladım. Bu dal kurumasına karşı kuruyan dalları kopartmalımıyım bırakmalımıyım. Ağacımın üzerinde hala 20-30 civarı meyvesi var. Alırken sordum bazı şeyler ama net bir bilgi de alamadım bakımı hakkında...
Mutlu Kutlu
25-01-2015, 09:01
Şu anda iyi bakmaktan başka bir şey yapmayın, kuruyan dalları kesmek çok önemli değil. Kuruyan dalları kesseniz bile kuruma ve geri çekilme devam ediyorsa problemi engellemiş olmazsınız. Bırakın kendi haline, kuruma durunca kesersiniz, rahatsız ediyorsa şimdiden kesmenizde mahsur yok.
Bakımı konusunda bu başlıktaki geçmiş mesajları göz atarsanız size yardımcı olacak yorumlara rastlarsınız.
excalybor
25-01-2015, 10:09
Şimdilik gündüzleri balkona çıkartıp akşamları içeri alarak bir süreç izlemeyi düşünüyorum. Sulamayı da azaltacağım. Toprağı kurumadan su vermeyeceğim. Gübre konusunda yeni toprak gübreli olabilir. Ondan dolayı ilave birşeyler daha ekleyerek bitkiyi zorlamayayım. Hem saksıya dikildi, hem de ortam değiştirdi bundan dolayı strese girdi herhalde. Bekleyelim bakalım.
sihirbaz21
26-01-2015, 15:56
arkadaşlar bende sizler gibi bir kamkat sever olarak aranıza katıldım.yorumlarınızdan oldukça güzel bilgiler aldım. fidanlarım 2-3 yaşında.e-kamtak.comdan aldım. sahibide ilgili bir arkadaş.bugun bahçe toprağı, torf ve perlit ile karışım yapıp yeni saksılarına alacağım.benim sıkıntım Ankarada olmam ve evimin çok az güneş alması.gerçi zonguldakta bir arkadaş kar altında bakmış o bana cesaret veriyor ama fidanları aldığım Hasan bey dondan korumam gerektiğini söyledi. şu an havalar iyi gitsede cam balkonda bile don yapabilir diye petekleri kapalı salonuma camın önüne koydum. 8-9 derece sıcaklık ölçtüm orda.umarım ilkbahara kadar sorunsuz bakabilirm.havalar ısınınca zaten cam balkona alıcam.2 yaşındakinin üzerinde epey bir meyve var.meyveden dalları bükülmüş, çıta ile destekleyip, son fotoları siz dostlarla paylaşırım.ayrıca ben evde bakacağım için bodur ağaç istiyorum.bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini rica ediyorum.Saygılar.
vv
Bende 2 adet kamkat var. Ankaradayım, hava soğukluğu -3 ler den daha aşağı düşmediği sürece dışarıda bırakabilirsiniz, daha düşecek zamanlarda da cam balkona alarak ısıyı daha yüksek tutma imkanınız olur. Salon iyi olmakla beraber ışık konusunda sıkıntı yaratacaktır. Bunlar ağaç kökenli olduğu için bazı ağaçların meyve tutumu yapabilmesi için belli oranda ve sürede soğuk ortamda bulunması gerekmekte olduğunu okumuştum.
erdemreyyan
30-01-2015, 00:11
arkadaşlar merhaba bende güzel bi calamondil var aşı dan ayırcam havayi köklendirme düşünü yorum turunç zor tutarmış hiç denemedim deneyen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
arkadaşlar merhaba yaklaşık 3 ay önce istanbulda çiçek fuarından almış olduğum kamkatım ölüyor fotolar aşağıda yardımcı olursanız sevinirim.
Meyveli iken saksı değişimi mi yaptınız. Eğer öyle işe kökler hasar görmüş veya yeni toprak uyumunu bozmuş. Yaprakları temizleyip suyu kesin gölge bir yere koyup dinlenmeye alın çok az sulayın zamanla kendine gelip yeniden yeşerecektir..
dussokagi
08-02-2015, 09:16
bence hiç uğraşmayın yenisini alın
Bu da ablamın kamkatı .Meyvelerini dökmeye başlayınca , bir yapı marketteki reyon görevlisine danışmış , gübre vermesini tavsiye etmişler . Gübrenin yakıcılığını azaltmak için biraz fazla su verdiğini söyledi .Fotoğrafta görüldüğü gibi dallarda kurumalar başlamış .Meyveli durumdayken gübre verilmeli mi ,ölçüsü ve zamanı konusunda yardımcı olabilir misiniz . teşekkür ederim .
excalybor
10-02-2015, 21:50
Arkadaşlar bu kurumaların uç kurutan hastalığı olma ihtimali var mı?
excalybor
10-02-2015, 22:01
http://pho.to/8omvw
Bu linkten fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
gurbik67
11-02-2015, 02:02
kamkatlarıma her yıl, saksı üzerinden bir miktar toprağı kökleri incitmeden alıp tekrar bahçe toprağı ilave ediyorum.
nisan gibi 2 çay kaşığı azotlu gübre az miktarda da hayvansal gübre veriyorum.
sulamadan sulamaya yapraklarda oluşabilecek parazitlere karşı basınçlı su püskürtüyorum.(çiçek oluşumundan sonra püskürmüyorum.) ve 10 yıldır da 4 saksı, 4 mevsim dış ortamda.
sevilgzm
11-02-2015, 17:53
Bugün mekanik olarak temizledim 2 saat kadar ancak dediğiniz gibi tam anlamıyla temizlenmiş olsa dahi toprakta larvasi da vardır. Ancak nerede bulabilirim ilacı onu bilemedim internette gördüklerim 17 lt ilaç çok fazla küçük formları satiliyor mu ya da ankaradayim cicekcilerden vs temin edebilir miyim? İlgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim.🙏
Aynı sorundan muzdaribim. Acil yazlık yağ bulmam gerek ama ne çiçekçiler de var ne de ufak bir ölçü.
Yardımcı olursanız severim
Fotoğrafta soldaki benim sağdakiyse internette bulduğum bir kumkuat fotoğrafı şimdi istediğim şey benim kumkuatımı da sağdaki gibi bir forma sokmak bunu nasıl yapabilirim yani şekli oyle olsun istiyorum ama hiç benzemiyor :D yardımcı olursanız sevinirim
excalybor
14-02-2015, 15:43
Arkadaşlar kumkuatımı havalar çok soğuyunca balkondan tekrar içeri aldım. Geri dışarı çıkartmayı düşünüyorum. Sizce bu kurumaların uç kurutan hastalığı olma ihtimali var mı?
Ağacımın komple kurumasından endişe ediyorum.
http://i.share.pho.to/33b14efc_l.jpeg (http://pho.to/8omvw) http://i.share.pho.to/2bddc8af_l.jpeg (http://pho.to/8omvw)
http://i.share.pho.to/0eefe33a_l.jpeg (http://pho.to/8omvw) http://i.share.pho.to/59b2168f_l.jpeg (http://pho.to/8omvw)
http://i.share.pho.to/caa5b071_l.jpeg (http://pho.to/8omvw) http://i.share.pho.to/0b59b5dd_l.jpeg (http://pho.to/8omvw)
http://i.share.pho.to/72248f30_l.jpeg (http://pho.to/8omvw)
gurbik67
15-02-2015, 02:28
kuruyan dalları kanserli bir organ gibi kabul edin, ve o dalları hemen kesin.
yaprak ve gövdeyi arada bir su ile fısfısla. torf koyma.mutlaka bahçe toprağı olsun.
soğuklamasından çekinme,kapalı ortama alma .benim 4 adet kamkat,ortalama 10 yıl aşırı sıcaklar hariç,yağmur, kar,don tamamen dış ortamda
excalybor
18-02-2015, 19:43
Dediğini yaptım arkadaşım. İnşallah kurumaların önüne geçmişimdir.
karakartal0684
23-02-2015, 15:01
merhaba arkadaşlar 2ay once 25cm boylarında kumkuat fidanı aldım geldiğinde meyveleri üzerindeydi yedik bakmaya başladık nispeten sıcak ve güneş alan pencere onune koydum ama zamanla yaprakları kuruyup dökülüyor ve şuan dallarıda kurumaya başladı fidanımı kaybetmek istemiyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz.yukarıda excalybor isimli arkadaşın gondrdıgı resımdekı olayın aynısı diyebilirim dışarı çıkarın demişsiniz ben ankarada yaşıyorum şu aralar çok soğuk hava sorun olurmu..
excalybor
27-02-2015, 14:30
merhaba arkadaşlar 2ay once 25cm boylarında kumkuat fidanı aldım geldiğinde meyveleri üzerindeydi yedik bakmaya başladık nispeten sıcak ve güneş alan pencere onune koydum ama zamanla yaprakları kuruyup dökülüyor ve şuan dallarıda kurumaya başladı fidanımı kaybetmek istemiyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz.yukarıda excalybor isimli arkadaşın gondrdıgı resımdekı olayın aynısı diyebilirim dışarı çıkarın demişsiniz ben ankarada yaşıyorum şu aralar çok soğuk hava sorun olurmu..
Arkadaşım yaklaşık 2 hafta önce o kuruyan dalları kestim. Bu dallardan bir kısmını kurumanın başladığı yerin neredeyse 20 25 cm aşağısından kestim. Neredeyse ana gövde üzerinde 3-5 cm bıraktım. Bir tanesinde ise dal çok büyük olması sebebiyle kuruyan 5-6 dalı kuruyan yerin biraz aşağısından kestim.
Ben bu dal kurumasının sebebi uçkurutan hastalığı diye düşündüm ama muhtemelen değil. Uç kurutan hastalığında internette kuruyan yerin 20cm aşağısından kesip aşı macunu ile kestiğiniz yeri kapatın yazıyordu. Bense aşı macunu bulamadığım için pamukla kapatıp normal bantla sardım. Bu uç kurutan hastalığı ağaca yaralı yerlerinden bulaşıyormuş.
Havalar düzelince de balkona koydum kumkuatı. Şimdilik bir sorun yok gibi görünüyor. Pek gündüz inceleyemiyorum çalıştığım için ama. Ağaç kurtulacak herhalde. Bir de anladığım kadarıyla çok sulamamak lazım.
salvadore-tr
27-02-2015, 16:14
Arkadaşlar uzun yıllardır kumkat bitkim var bailarda bende yaşatamıyordum ama sonra işin püf noktasını öğrendim kendi yöntemim bu şekilde,
1-Kumkatı bahar ayında alın ve varsa kapalı balkonunuzun ışık alan bir yerine koyun. kapalı balkon yoksa güney cepheli bir balkon olabilir. en son koyabileceğiniz yer ise cam kenarı kaloriferden uzak bir oda tabi bu son tercihiniz olsun
2-Kumkat bitkisinin yerini sık değiştirmeyin ve toprak nemini kaybetmeden su vermeyein. hafifi rüzgarlara ihtiyaç duyar rüzgar almasını sağlayın.
3- Kumkat bitkisini 3-4 ayda bir, yazlık yağ denilen bir ürünle yapraklarının her tarafına gelecek şekilde pulverizasyon yapın. ( akşam üstü yapılması önerilir)
4- ilkbaharda azotlu, yaz başı fosforlu ve sonbahar sonu potasyumlu bitki besini ve demir, bor etkili mineraller verilmeli.
5-İki yılda bir saksısını değiştirip, bilen birisi varsa kök budamasını yapılmalı.
Bu bilgiler kendi gözlem ve araştırmalarım sonucu elde edildi, umarım işinize yarar.
Kamkat'ın yeni mahsulleri tamam.
Meyveleri topladım, budama işlemi yapacağım.
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10978541_10205600280953572_7924773396485184146_n.j pg?oh=dda47bfdd17c62c993b274da3b28236d&oe=5596FBAB
karakartal0684
02-03-2015, 18:50
Kamkat'ın yeni mahsulleri tamam.
Meyveleri topladım, budama işlemi yapacağım.
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10978541_10205600280953572_7924773396485184146_n.j pg?oh=dda47bfdd17c62c993b274da3b28236d&oe=5596FBAB
valla muhteşem ağacınızın formu darısı bizim başımıza
antalya iklimi hakım bır arazıde kamkat bahcesi kuracağim.4 bin metrekare..4 senedir 3 fidanım var. bir tanesinin verimi gayet güzel.yapraklarda sarama olabiliyor gibi..sanırım demir istior.yaprakları bitlenmiyor..içkurdu yok. proje ve düşünce lazım..şu an 17 tane daha 3 yaş almiştım 6 sını diktim..söküp hazırlık yapacağım..en az 100 adetle baslayacağım..şimdilik saksıda
ben kumkat fidelerimi Ödemişten almıştım. fidanın yeridir Ödemiş. ve aldığım kişilerle hala görüşüp teknik destek alıyorum belki 3 yıl oldu peşlerini bırakmadım. sağolsunlar çok yardımcı oluyorlar eğer desteğe **** kumkat fidanına ihtiyacınız varsa telefon numarası 0542 594 03 94 Ufuk Bey. Kargo ile de gönderiyorlar fidanları.
metibra35
04-03-2015, 08:21
arkadaşlar bu nedir bilginiz varmı? hergün 3 5 yeşil yaprak döküyor bitki yaprağı. zirai ürün satan bir dükkana götürdüm mantar dedi bayerin japon yapıştırıcısına benzer bir tüpte ilacını verdi suya karıştırıp yapraklara fısfısladım.Ancak bitten de ben şüpeleniyorum üzerinde beyaz beyaz tozumsu şeyler.Sulamayada dikkat ediyorum hemen hemen aynı miktarda damacana su kullanıyorum.Tprağıda torflu toprak.pek yerde değiştirmedim 1 senedir aynı yerde ama kalorifere yakın diye belki ondan kaynaklanmıştır diye dün başka biryere aldım.
gurbik67
06-03-2015, 01:05
kamkatınız hem iç mekanda hemde gördüğüm kadarıyle torfa dikili. kelaynak gibi kalmasına yol açacak iki neden.
kamkat soğuklaması gereken bir bitki,dış ortamda bulundurmaktan korkmayın.
iç mekanda daha çok korumasız kalıyor,yapraklarını mutlaka döküp yerine cılız, cansız yaprak oluşacak ve mutlaka da kuruyacaktır.
yaprak üzerindeki zararlıları nemli pamuk ile yok edebilirsiniz.
Novicegreen
06-03-2015, 13:09
Yaklaşık 1.5 yıldır kışın kalorifer-cam kenarı salonda, yazın ise kapalı balkonda baktığımız Kamkat 3 aydır istikrarlı bir biçimde tükeniyor.
Önce üzerine pamuklu bit (koşnili) canlısı musallat oldu. Bunu arap sabunu - sarımsak karışımıyla def ettik. Ancak yaprakların üzerindeki yapışkan sıvıdan kurtulamadık ve zamanla tüm yaprakları döküldü. Fotoğraflardan da görüleceği üzere son bir aydır da dallarında uçlardan başlayan kararmalar başladı.
Mevsim dönümü evresinde kamkat'ı yeniden canlandırabilmek için ne yapmalıyız?
Kamkat'ın görsellerini şu mesaja yükledim : http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/36681.htm#post1361191
maalesef fotoları açılmıyor bitkiyi görebilseydik belki yardımcı olabilirdik.
diğer başlıkta yazdığım gibi uzman arkadaşlar hastalığın adını bilirler ****** ama bende tecrübelerime dayanarak diyorumki ben olsaydım gözünün yaşına bakmam budardım hemen. çelik şeklinde bırakır yeniden patlamasını beklerdim.
bu arada eşime de gösterdim fotoları onlar ailece fidancılar. dedi ki toprağını da değiştirsin şimdi tam zamanıymış. anlayacağınız toprağını değiştirip bir güzel budayın çok su vermeden aydınlık zaman zaman güneşli bir yere koyun. bir iki aya yeni dalları çıkar. kolay gelsin.
Merhaba, buda benim geçen yaz aldığım kamkat. Ön balkonumuz güney ve batıyı görüyor. Sürekli güneş alıyor. Yazın çok sıcak olunca bende arka balkona geçirdim. Yeri değişince yapraklarını döktü. Birde zararlılar musallat oldu bende en sonunda budamadan anlamasamda bayağı budadım. Kışında arka balkonda kaldı. Orasıda kuzey ve batıya bakıyor. Bu kış bir ara çok soğuk oldu hatta oradaki bazı çiçeklerim dondu. Ama kamkata birşey olmadı. Yaklaşık 3 hafta önce tekrar ön balkona aldım. Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı. Çok sert iklimleri bilmem ama Aydın gibi ılıman iklimli bölgelerde içeri alıp yer değişikliği stresi yaşatmamak gerektiğini düşünüyorum.
Aldığımda üzerinde meyveleri vardı. Bakalım bu yıl meyve verecekmi. Bu yıl ön balkondan almayıda düşünmüyorum. Şimdi yanına birde mayer limon aldım. Sıcak olacak ama inşallah dayanırlar.
sürgünler çıkmaya başlamış bu sene bir kaç meyve alırsınız sanırım. :)
livingdead1978
21-03-2015, 13:36
arkadaşlar bu kamkatı alalı yaklaşık iki ay oluyor.. tüplü olarak almıştım.. aldığımda bu lekeler ve bu tarz buruşuk yapraklar üzerinde vardı.. Sanırım bu bir hastalık.. Ne olduğunu ve ne kullanabileceğimi bilen varsa yardımcı olursa sevinirim..
Hastalıgın adı Galeri güvesidir benim turunçlardada oluyor nedeni sıcak güneş altında aşırı neme maruz kalması
mümkün oldugunca gündüz **** sabah sulama akşam sula ve ucuz bir ilacı var 5 - 10 tl ye satılıyor mavi toz şeklinde onu suyla karıştırıp yapraklarına sıkıyorsun o tedavi ediyor
ama sulama şekline dikkat etmen gerekiyor ve elinde bitki sayısı fazla ise çok sık yan yana durmamaları gerekiyor,
http://www.agrofarm.net/foto/Image/phyllocnistis%20citrella.jpg
https://www.google.com.tr/search?q=turun%C3%A7gil+yaprak+galeri+g%C3%BCvesi&espv=2&biw=1920&bih=989&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NGQNVenqMMPMygOq5oHACw&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1#imgdii=_&imgrc=vILJCpGfz80q2M%253A%3BXtsW1xHdIfR5JM%3Bhttp% 253A%252F%252Fwww.agrobestgrup.com%252Fimages%252F icerik%252FPhyllocnistis%252520citrella1.jpg%3Bhtt p%253A%252F%252Fwww.agrobestgrup.com%252Filac.php% 253Fdilkod%253D%2526ilacid%253D2%2526kat%253Dalgam ek-1-8-ec%3B500%3B375
bittersweett
22-03-2015, 17:51
Iyi günler benim saksıda yetiştirdiğim bir kumkuat fidanı hakkında sorum var. Çekirdek olarak ekmiştim şu an 2. yılında gelişimi gayet iyi gidiyordu 20 cm falan oldu üzerinde de 15 yaprak falan var fakat bir ay önce en üstten çıkan bir yaprak daha büyümeden kurudu ve şimdi fidan da en üsten kurumaya başladı. Üst Kısım önce çürüyor gibi oluyor canlılığını kaybediyor sonra da kupkuru oluyor o Kısım ve gittikçe alta doğru ilerliyor. Ama bir tarafan da iki yıldır ilk defa gövdenin alt kısımlarından küçük 10 tane kadar dal filiz vermeye başladı. Acaba üst kuruyup yanlardan mı büyüyecek? Üst taraftaki kurumanın alt kısma ulaşmasını nasıl engelleyebilirim? Şimdiden teşekkürler...
wertomy35
24-03-2015, 21:25
Arkadaslar merhaba. Yaklasık 1 ay once bu fıdanı aldım. 3 4 meyvesını yedım. Sızce budamaya gerek var mı, veya koparayım mı meyvelerını tam gelısmıs mı? tum gun pencere onunde. Oda saat 12 5 arası havalandırılıyor.
Üst dalların 30 cm altından havai köklendirme çalışması yapın derim, eğer başarılı olursanız hem yeni fidanlarınız olmuş olur hemde budama işlemi yapmış olursunuz.
wertomy35
25-03-2015, 09:28
İşaretleyebilir misiniz fotoğrafta.
Gördüğüm kadarıyla işaretledim kendiniz de karar verebilirsiniz. Kolay gelsin.
wertomy35
27-03-2015, 09:42
Oralardan bahçe makasıyla kesicem, sonraki sürgünlerden. Kestiğim yerlere bir şey yapmam gerekiyor mu? Bir de kestiğim dalları nasıl fidan haline getiririm suda mı bekleteyim, bekleteceksem ne kadar bekleteyim. Yoksa direkt kendi toprağına ekeyim mi? Çok başınızı ağrıttım.
Turunçgil
28-03-2015, 23:29
Sürgün köklendirmek hele turunçgillerde çok zor ben köklendirememiştim.IBA 'da(Köklendirme Hormonu)bir süre bekletip toprağa dikebilirsiniz.
Havai köklendirme seklinde internetten arayınız geniş uygulamalarını göreceksiniz.Kesmeden dış kabuğunu 1 cm kazıyıp torf veya yosun ile sarıp dalında kök yapmasını bekleyeceksiniz.Köklenme olması durumunda altından kesip alacaksınız. Böylece hem yeni köklenmiş çeliğiniz olacak hemde budama yapmış olacaksınız.
muratt45
01-04-2015, 18:24
merhabalar;
bugün pazardan kamkat aldım. Üzerinde olgun meyveler var. Ancak yaprakları çok seyrek. Hatta eve getirirken biraz yaprağını da ben döktüm. Ağaç iyice çıplak kaldı. Kamkatı güney- güneybatıyı gören balkona yerleştirdim. Bu noktadan sonra ağacın iyice yapraklanması için ne yapabilirim ?
Fotoğrafını ekliyorum. Görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
http://i.hizliresim.com/ORP9vQ.jpg
Selçuk Boz
01-04-2015, 23:01
merhabalar;
bugün pazardan kamkat aldım. Üzerinde olgun meyveler var. Ancak yaprakları çok seyrek. Hatta eve getirirken biraz yaprağını da ben döktüm. Ağaç iyice çıplak kaldı. Kamkatı güney- güneybatıyı gören balkona yerleştirdim. Bu noktadan sonra ağacın iyice yapraklanması için ne yapabilirim ?
Dört yıldan beri benim de bir kamkatım var ve şu anda aşağı yukarı sizin kamkatınız gibi. Ben, geçen ay başında son ürün hasadını toplamıştım. Ama dört yıldır erken bahardaki görünümü hep böyle oluyor. Anladığım kadarıyla, kamkatların hayat döngüsü diğer narenciye çeşitlerinden değişik.
Bu noktadan sonra benim yaptığım;
Meyvelerini toplamak,
Eğer formunu bozan dallar var ise, hafif budama yapmak,
Gerekiyorsa saksı değişimini yapmak,
Toprağına çiftlik gübresi karıştırmak,
Sulamasını da, toprağı hafif nemli olacak şekilde azaltmak.
Yani, bu dönem dinlenmeye bırakıyorum.
Benim kamkatım Yaz başında uyanmaya başlıyor, Eylül ayı ortasına kadar da iki veya üç defa çiçekleniyor.
Kamkatınız sağlıklı görünüyor. Şu anki görünümünden dolayı moralinizi bozmayın. Biraz sabredin, kamkatınız kendi kendini toparlayacaktır.
Novicegreen
03-04-2015, 10:56
Burada belirtildiği gibi kararan ve yapraklarını döken dalları budadim. Toprağını yeniledim ve icine ağaç gövdeliler için cicekciden aldığım kum biçimindeki besleyici ilaçtan attım. 20 gün sonraki durumu budur. Bir dali daha kararmaya başlamış. Ne yapmalıyım?http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/03/c55897bf5cf801db28b3e7500c195418.jpg
Dört yıldan beri benim de bir kamkatım var ve şu anda aşağı yukarı sizin kamkatınız gibi. Ben, geçen ay başında son ürün hasadını toplamıştım. Ama dört yıldır erken bahardaki görünümü hep böyle oluyor. Anladığım kadarıyla, kamkatların hayat döngüsü diğer narenciye çeşitlerinden değişik.
Meyvelerini toplamak,
Benim kamkatım Yaz başında uyanmaya başlıyor, Eylül ayı ortasına kadar da iki veya üç defa çiçekleniyor.
Kamkatınız sağlıklı görünüyor. Şu anki görünümünden dolayı moralinizi bozmayın. Biraz sabredin, kamkatınız kendi kendini toparlayacaktır.
Meyvelerini toplamak,
MI 3W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kış aylarında bütün yapraklarını döken kumkuatım baharla birlikte tekrar canlandı.geçen sene 3 adet meyve verdi.
Selçuk Boz
06-04-2015, 05:09
Burada belirtildiği gibi kararan ve yapraklarını döken dalları budadim. Toprağını yeniledim ve icine ağaç gövdeliler için cicekciden aldığım kum biçimindeki besleyici ilaçtan attım. 20 gün sonraki durumu budur. Bir dali daha kararmaya başlamış. Ne yapmalıyım?
Kamkatınızın durumu iyi görünmüyor. Kum biçimindeki besleyici ilaç, anladığım kadarıyla bir çeşit gübre... Umarım, kullanım talimatına göre vermişsinizdir, çünkü fazlası saçak kökleri yakabilir. Bir de, toprak yenilemesini (yani yeni büyük saksıya toprak ekleyerek bitkiyi yeni saksıya alırken) köklerindeki eski toprağı dökmeden ve silkelemeden yapmanız gerekiyordu, inşallah o şekilde yapmışsınızdır. Bir de kaloriferden uzak tutun.
Şu anda yapacak başkaca birşey yok. Sabırla beklemek lazım. Bu arada, bitkinizin aşıya kadar kuruyup aşının altından sürgün vermesi durumu, artık kamkat yerine başka bir narenciye cinsi bitkiniz olduğu anlamına gelir.
Bazı yerlerde güneş sevdiği bazı yerlerde güneşte bırakılmaması gerektiği söyleniyor,deneyimli arkadaşlar bakımı hakkında bilgi verebilirmi terasa koydum ve neredeyse tüm gün direk güneş alıyor ne tavsiye edersiniz..teşekkürler şimdiden
Selçuk Boz
11-05-2015, 01:10
Bazı yerlerde güneş sevdiği bazı yerlerde güneşte bırakılmaması gerektiği söyleniyor,deneyimli arkadaşlar bakımı hakkında bilgi verebilirmi terasa koydum ve neredeyse tüm gün direk güneş alıyor ne tavsiye edersiniz..teşekkürler şimdiden
Alanya'da; öğleye kadar güneş alması, öğleden sonra gölgede kalması uygun olur gibi geliyor bana.
Benim yetiştirdiğim kamkatlar yaklaşık 1 senedir hiç güneş almıyor. Almasını çok istiyorum ama balkon olan kısımda büyük bir ağaç var güneşi kesiyor ışık almıyor
4 Adet kamkat ve 1 adet meksika limonum var.
Şİmdiye kadar meyve alımında ve ağaçların yeşillenmnesinde hiç bir sıkıntı yaşamadım
Güney bölgelerinde uzun süre direkt güneş ışığında kalması bitkinizi uzun vade de kötü etkiler diye düşünüyorum. Benim fikrim budur.
İyi günler dilerim...
merhaba arkadaşlar benim bu limon denen arkadaşla başım belada lütfen yardım edin :D 8 sene evel çekirdekten ekmiştim 8 senede bu kadar oldu kök kalınlığı parmak kadar. ama ne yaptımsa çiçek açtırıp meyve verdiremedim :( aşılanması gerekiyormuş. iki kere t göz aşısı denemesi yaptık 2 side tutmadı. sanırım ama son aşıdan sonra her yerinde inanılmaz çok şekilde dal ve yaprak çıktı ayrıca aşının yapıldığı yerdende yeni dal çıktı.
-acaba yapmış olduğum aşının tutmuş olma ihtimali var mı ?
-yoksa, nasıl çiçek açtırabilirim bu haylaza ?
-sıvı gübre iş görürmü ?
-ya da illa aşılama mı yapılması lazım ?
resimleride gönderiyorum bilgi amaçlı
yardımlar için şimdiden teşekkür ederim :)
nerde burdaki binlerce insan cevap verecek bi allahın kulu yokmu
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.