View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
Mutlu Kutlu
04-09-2012, 09:25
Merhaba,
Severken öldürmek diye bir kavram var, bilirsiniz.
Temiz, steril bir toprakla yeniden dikim yaparak beklemek lazımdı. Biraz gölge bir yerde. İlacı kullansanız da kullanmasanız da değişen bir şey olmayacak sanırım, yapraklar dökülecek. Önemli olan yeni yapraklar çıkarken onları koruyabilmek.
İyi niyetle verdiğimiz organik hayvan gübrelerde problem yaratabilir, bilinçli olmak lazım. Zehirsiz ilaçlarla ilgili bir bilgim yok.
Ayrıca agresif kelimeler kullanmamanızı öneririm, size cevap yazan arkadaşlarımız art niyet veya kötü niyet taşımazlar. Dost kazanmak zor, kaybetmek kolaydır.
Tartışma ve kavga zemininde her iki tarafta kaybeder, kazanan olmaz.
Teşekkür ederim, saygılarımla.merhabalar sayın kutlu malesef 1-2 zannedilen galeri güveleri yoğun bir şekilde bulunmakta ve toprağında küçük beyaz sineklere rastladım şimdilik organik gübre takviyesi yaptım mosplan isimli ilacı kullanmalımıyım yoksa zehirsiz doğal bir ilaçla kurtulmak mümkünmüdür saygılarımla.
mustij1903
04-09-2012, 14:52
Merhaba değerli forum üyeleri. İlk ağacımı aldım, ilk bitkimi yetiştiriyorum. Konu hakkında hiç bilgi sahibi olmadığım için Kamkuat ağacım ile ilgili sayfaları baştan sonuna kadar okudum. belki gözümden kaçmıştır. Benim sorunum ağacım ı bugün itibariyle evin içine ve güneş gören bir yere almış bulunmaktayım. Lakin bir kaç gündür yapraklarında solma meydana geldi sulamayı arttırdım ve yapraklar hemen kendine geldi. Ancak yapraklarında zayıflama ve dökülme var. Sorum Kamkuat ağacı yaprak döker mi..
Ayrıca bir hafta içerisinde saksı değiştirmeyi planlıyorum. bir yorumda satın aldığınız yerde saksı yere kök salmıştı ve siz alınca zayıflamıştır yazmaktaydı. Bu yorum çok mantıklı geldi bende pişme bir saksıya geçmeye karar verdim yakında fotoğraflarını paylaşıp daha derin bilgiler edinmek için yorumlarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Yukarıdaki küçük problemler için cevap yaza tüm dostlara şimdiden teşekkürler ederim.
Merhaba,
Severken öldürmek diye bir kavram var, bilirsiniz.
Temiz, steril bir toprakla yeniden dikim yaparak beklemek lazımdı. Biraz gölge bir yerde. İlacı kullansanız da kullanmasanız da değişen bir şey olmayacak sanırım, yapraklar dökülecek. Önemli olan yeni yapraklar çıkarken onları koruyabilmek.
İyi niyetle verdiğimiz organik hayvan gübrelerde problem yaratabilir, bilinçli olmak lazım. Zehirsiz ilaçlarla ilgili bir bilgim yok.
Ayrıca agresif kelimeler kullanmamanızı öneririm, size cevap yazan arkadaşlarımız art niyet veya kötü niyet taşımazlar. Dost kazanmak zor, kaybetmek kolaydır.
Tartışma ve kavga zemininde her iki tarafta kaybeder, kazanan olmaz.
Teşekkür ederim, saygılarımla.
evet söyledikleriniz herkes için geçerli bende art niyetli olmadığımı sorununa çözüm arayan herhangi bir kişi olduğumu burası sosyal paylaşım bir forum ise herkes de üzerine düşen görevi yapması gerektiğni düşünüyorum ben sorunuma çözüm ararken insanların neden benim üzerime geldiğini neden kendi yazdıklarını okumadıklarını anlayabilmiş değilim kaldıki sorun ben değilim ve bitkim için sorduklarımın karşılığını yazdıklarıma dikkat etmem konusunda uyarılıyorum eğer burası bir aile ise bende arkadaş,dost vb bir kişide olabilirim ama anlıyorumki sorun bitki değil benim... bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim amacımı saptırıp bireysel sorun haline getirenleride kınıyorum ben bitkimi kurtarma telaşındayım, amacım tartışma yaratmak **** kavga çıkarmak olsaydı burada olmazdım.saygılarımla
Mutlu Kutlu
04-09-2012, 15:26
Merhaba,
Ağacınız hayırlı olsun, inşallah uzun yıllar size bol çiçek ve meyve verir.
Saksı değiştirecekseniz seramik, toprak saksıları tavsiye etmem. Saksı altı delikleri az ve küçük olduğu için çabuk tıkanıyor ve bitki kökleri çürüyor. Alacaksanız ucuz siyah plastik saksılardan alın, altına tabak koyacaksanız delikler su ile kapanmamış olacak.
Yapraklar solgun diye sulamayı arttırmak iyi değil, aşırı sulamakta susuzluk kadar zararlıdır. Bir de besin kullanırsanız,püf noktalara dikkat ederseniz bitki beslemek çok kolay.Merhaba değerli forum üyeleri. İlk ağacımı aldım, ilk bitkimi yetiştiriyorum. Konu hakkında hiç bilgi sahibi olmadığım için Kamkuat ağacım ile ilgili sayfaları baştan sonuna kadar okudum. belki gözümden kaçmıştır. Benim sorunum ağacım ı bugün itibariyle evin içine ve güneş gören bir yere almış bulunmaktayım. Lakin bir kaç gündür yapraklarında solma meydana geldi sulamayı arttırdım ve yapraklar hemen kendine geldi. Ancak yapraklarında zayıflama ve dökülme var. Sorum Kamkuat ağacı yaprak döker mi..
Ayrıca bir hafta içerisinde saksı değiştirmeyi planlıyorum. bir yorumda satın aldığınız yerde saksı yere kök salmıştı ve siz alınca zayıflamıştır yazmaktaydı. Bu yorum çok mantıklı geldi bende pişme bir saksıya geçmeye karar verdim yakında fotoğraflarını paylaşıp daha derin bilgiler edinmek için yorumlarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Yukarıdaki küçük problemler için cevap yaza tüm dostlara şimdiden teşekkürler ederim.
papatya73
04-09-2012, 16:20
Benim balkonda ki kamkatım pekçok çiçek açıp beni sevindirdi, ama çiçeklerin pek çoğunu döktü. Şimdi 3-4 kamkat büyüyor, neden acaba?
kelebek çalısı
04-09-2012, 16:41
Benim balkonda ki kamkatım pekçok çiçek açıp beni sevindirdi, ama çiçeklerin pek çoğunu döktü. Şimdi 3-4 kamkat büyüyor, neden acaba?
Bitkinin besleyebileceğinden fazla durumda olan çiçeklerini dökmesi normal kabul edilir.
Yine aşırı rüzgara ya da şiddetli yağışa maruz kalan bitkilerde çiçek dökülmesi görülebilir, çünkü çiçekleri narin ve hassastır.
Sulama programı veya besin uygulamalarındaki ani değişikliklerle bitkinin şoka girmesi de sebep olabilir.
Benim kamkatım da 11 meyve verdi, ancak yazın en kavurucu sıcaklarına denk geldiği için sanırım duygusal davranıp çok suladım, meyvelerin 9'u birer birer düştü, eş zamanlı olarak 23 çiçek açtı ancak hiçbiri meyveye dönmedi.Bitki genel anlamda sağlıklı ve kalan 2 meyveyi büyütüyor.Merak ettiğim konu kış öncesi tekrar çiçeklenme ihtimali var mı?
Ayrıca Ocak ayında Ordu'dan kamkatla birlikte getirttiğim mayer limonum kapalı balkonda boyu 1.5 m oldu iri sağlıklı yapraklar verdi, çiçeklenmediği için burdan yardım istedim ve cevaplar doğrultusunda bol güneşli açık balkona alıp her dalı 15 er cm budadım.Yeni sürgünler çok zayıf, bitki cılızlaştı, çiçekse hiç yok.Bu aşamada mayer limonuma nasıl yaklaşmalıyım, halâ çiçek verme ihtimali var mıdır?
Teşekkür ve esenlik dileklerimle...
Merhaba,
Cevaplarımız için resimler ekleme şansınız olsaydı inanın daha net cevaplar verebilirdik. Fazla boylanma gösterip, yapraklardada gözle görülür bir iyileşme olduğuna göre bitkinizin güneşe ihtiyacı olduğu kesin. Ancak bunun yanında besin takviyesi yapmanızda gereklilikler arasında olduğunu unutmayınız. Saygılarımla...
evet söyledikleriniz herkes için geçerli bende art niyetli olmadığımı sorununa çözüm arayan herhangi bir kişi olduğumu burası sosyal paylaşım bir forum ise herkes de üzerine düşen görevi yapması gerektiğni düşünüyorum ben sorunuma çözüm ararken insanların neden benim üzerime geldiğini neden kendi yazdıklarını okumadıklarını anlayabilmiş değilim kaldıki sorun ben değilim ve bitkim için sorduklarımın karşılığını yazdıklarıma dikkat etmem konusunda uyarılıyorum eğer burası bir aile ise bende arkadaş,dost vb bir kişide olabilirim ama anlıyorumki sorun bitki değil benim... bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim amacımı saptırıp bireysel sorun haline getirenleride kınıyorum ben bitkimi kurtarma telaşındayım, amacım tartışma yaratmak **** kavga çıkarmak olsaydı burada olmazdım.saygılarımla
Merhaba,
Kimyasal ilaçlar kullanmak yerine doğal ilaçlarıda kullanmanızı tavsiye ederim. Arap sabunu ile hazırlayacağınız bir mayi/ preparatlar ile bazı böcek türlerine çözüm bulabilirisiniz. Ancak unutmamakta fayda var; kimyasal olanlar kadar doğal olan ilaçlarında fazlası bitkinize zarar verebilir.
Saygılarımla.
mustij1903
04-09-2012, 19:35
Merhaba,
Ağacınız hayırlı olsun, inşallah uzun yıllar size bol çiçek ve meyve verir.
Saksı değiştirecekseniz seramik, toprak saksıları tavsiye etmem. Saksı altı delikleri az ve küçük olduğu için çabuk tıkanıyor ve bitki kökleri çürüyor. Alacaksanız ucuz siyah plastik saksılardan alın, altına tabak koyacaksanız delikler su ile kapanmamış olacak.
Yapraklar solgun diye sulamayı arttırmak iyi değil, aşırı sulamakta susuzluk kadar zararlıdır. Bir de besin kullanırsanız,püf noktalara dikkat ederseniz bitki beslemek çok kolay.
Cevabınız için çok teşekkür ederim syn mutlu kutlu. Eğer becerebilirsem ağacım fotolarını sırayla yükleyeceğim. Son foto akşam eve geldiğimde dökülme sorununu görmemi sağladı. Moral sıfır....
mustij1903
04-09-2012, 19:39
Fotoları cep telefonumdan yolladığım için çevirmeyi unutmuşum ama yine de yorum yapılabilmesi adına yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Şimdiden tüm yorumculara teşekkür ediyorum
Mutlu Kutlu
05-09-2012, 10:12
Agacınız çok güzel bakılmış, formuda yerinde.
Koyduğunuz yer ev içi, birazda güneşten uzak gibi görülüyor. Gerekiyorsa altına sehpa koyup pencereden giren güneşe daha çok yaklaştırın. Yaprak dökmesi normal, önceki bulunduğu ortam açık hava bol güneşti mutlaka. Meyveleride yeterince, hatta bazılarını dökebilir.
Toprağı sıkışmış, daha büyük saksıya gevşek torf cinsi bir toprakla saksısı değişmeli. Saksı değişimlerinde kalıp gibi çıkan köklerin dış kesimleri hafifçe ufalanıp dikilmeli, merkez kökleri fazla tırtıklarsanız kamkat küsebilir.
Moral bozacak pek bir şey yok ortada, farzetin sonbahar geldi yaprak döküyor.Cevabınız için çok teşekkür ederim syn mutlu kutlu. Eğer becerebilirsem ağacım fotolarını sırayla yükleyeceğim. Son foto akşam eve geldiğimde dökülme sorununu görmemi sağladı. Moral sıfır....
mustij1903
05-09-2012, 11:05
İlginiz için çok teşekkür ederim. Syn Mutlu. Sizinle fotoğraflarımı buradaki form üyelerini rahatsız etmemek için paylaşmak isterim. Gelişimleri hakkında bilginize danışmak maksadıyla tabi. Eğer sizde uygun bulursanız. Mail adresim. mustafapiri@gmail.com
mustij1903
05-09-2012, 18:59
Arkadaşlar iki gündür forumu tek başıma işgal etmiş gibi göründüğümün farkındayım. Bitkimi balkona aldım. Bu gün aldım saksı ve toprakları sizlerden aldığım tavsiye üzerine yarın değiştireceğim. Çanakkale de yaşıyorum acaba balkonda ay itibariyle ne kadar tutmalıyım. Birde okuduğum bir yazıda Rize den en iyi verim alınan yer olarak bahsetmişler. Çanakkale ile pek bağdaştıramadım için tavsiyelerinize sonuna kadar açım. Ağacı budamam gerekir mi ne zaman ve neresinden bu işlemi yapmam lazım ya da şu pozisyonda vitamin ihtiyacı var mıdır.
Mutlu Kutlu
05-09-2012, 19:15
Tüm gelişmeleri, fotoğrafları buradan paylaşmanızı isteriz. Burada kimse kimseden rahatsız olmaz, ta ki ''hey orada kimse yok mu, bana da bakmak ilgilenmek zorundasınız vs.'' diye yazana kadar.
Burası binlerce üyenin olduğu, günlük yüzlerce üye olmayan insanlarında yazılanları okumak suretiyle faydalandığı bir yer. Birileri mesaja karşılık yazıyorsa mutlaka iyi niyettendir, burada yardımlar gönüllülük esasına dayalı yürür.
Mutlu Kutlu
05-09-2012, 19:39
Bitki isteklerini yerine getirdikten sonra bir çok bitki her yerde yetişebilir. Kamkat veya narenciye türleri en iyi Rize'de yetişir diyen saçmalamış, belkide ticarette öne geçmek için söylemiş olabilir. Türkiye'de tüketilen ve Türkiye'den dünyaya ihraç edilen narenciyelerin %90 akdeniz bölgesinden çıkar.
Çanakkale'de Bir müşterim 5 yaşındaki bir mayer limondan 28 tane meyve tutturmuş ve meyvelerin tamamını büyüttürmüştü bitkisine.
Budama yaparken sizce gereksiz ve kuru dalları kesin, budama mevsimi yok istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, Her keseceğiniz canlı dal meyve tutma adayı dal olabilir.
Besin vermekle bitkinizi her daim sağlıklı, hastalık ve zararlılara karşı dirençli hale getirirsiniz. Hastalık ve zararlılar iyi beslenmeyen zayıflamış ve güçsüz düşmüş insan ve bitkilere musallat olur. Arkadaşlar iki gündür forumu tek başıma işgal etmiş gibi göründüğümün farkındayım. Bitkimi balkona aldım. Bu gün aldım saksı ve toprakları sizlerden aldığım tavsiye üzerine yarın değiştireceğim. Çanakkale de yaşıyorum acaba balkonda ay itibariyle ne kadar tutmalıyım. Birde okuduğum bir yazıda Rize den en iyi verim alınan yer olarak bahsetmişler. Çanakkale ile pek bağdaştıramadım için tavsiyelerinize sonuna kadar açım. Ağacı budamam gerekir mi ne zaman ve neresinden bu işlemi yapmam lazım ya da şu pozisyonda vitamin ihtiyacı var mıdır.
mustij1903
05-09-2012, 20:09
Cevap ve nezaketiniz için teşekkür ederim. İlgiyle ağacımı ve forumu takip edeceğim. Öğrenecek çok şey var.
Bitki isteklerini yerine getirdikten sonra bir çok bitki her yerde yetişebilir. Kamkat veya narenciye türleri en iyi Rize'de yetişir diyen saçmalamış, belkide ticarette öne geçmek için söylemiş olabilir. Türkiye'de tüketilen ve Türkiye'den dünyaya ihraç edilen narenciyelerin %90 akdeniz bölgesinden çıkar.
Çanakkale'de Bir müşterim 5 yaşındaki bir mayer limondan 28 tane meyve tutturmuş ve meyvelerin tamamını büyüttürmüştü bitkisine.
Budama yaparken sizce gereksiz ve kuru dalları kesin, budama mevsimi yok istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, Her keseceğiniz canlı dal meyve tutma adayı dal olabilir.
Besin vermekle bitkinizi her daim sağlıklı, hastalık ve zararlılara karşı dirençli hale getirirsiniz. Hastalık ve zararlılar iyi beslenmeyen zayıflamış ve güçsüz düşmüş insan ve bitkilere musallat olur.
Merhaba,
Kesinlikle ticarette öne geçmek için söylenmiş bir söz diye düşünüyorum. Karadeniz bölgesi kıyı şeridi özellikle Samsum'dan sonrası yüksek bir nem oranına sahip. Bu yüksek nem oranı tohumdan fidan yetiştirimesi ve aşı ile üretimde büyük kolaylık sağlıyor. Düşününki Akdeniz bölgesinde tohumdan aşılık fidan üretmek istediğinizde hava sıcaklığı büyük sorunlar yaratabilir fakat aynı sorunu Karadeniz bölgesinde yaşama ihtimaliniz daha düşük. Bunun yanında subtropik bir bitki kumkat içinde nemli havanın ne kadar iyi geleceğini söylemek sanırım yanlış olmaz diye düşünüyorum.
Saygılarımla...
Arkadaşlar iki gündür forumu tek başıma işgal etmiş gibi göründüğümün farkındayım. Bitkimi balkona aldım. Bu gün aldım saksı ve toprakları sizlerden aldığım tavsiye üzerine yarın değiştireceğim. Çanakkale de yaşıyorum acaba balkonda ay itibariyle ne kadar tutmalıyım. Birde okuduğum bir yazıda Rize den en iyi verim alınan yer olarak bahsetmişler. Çanakkale ile pek bağdaştıramadım için tavsiyelerinize sonuna kadar açım. Ağacı budamam gerekir mi ne zaman ve neresinden bu işlemi yapmam lazım ya da şu pozisyonda vitamin ihtiyacı var mıdır.
Merhaba,
Ağacınızın formu gayet iyi görünüyor. Ancak dahada güzel bir form yakalamaya müsait olduğunu düşünüyorum. Sizin mesajınızda yer alan resimde zirve yapan dalı saksı değişimi ile beraber daha dik ve düzenli bir şekilde büyümeye zorlayacak şekilde bir destekle düzenlemeye başlayıp, meyvelerini tükettikten ve yeni çiçek oluşumundan önce sağ tarafta bulunan dalı komple alarak gerçekten güzel bir form oluşturulabilir.
Saygılarımla...
Mutlu Kutlu
05-09-2012, 21:17
Yanlış biliyorsunuz,
Kumkuat ve narenciyelerde aşırı nemden ziyade, günlük ve yıl içerisinde aldıkları güneş ışığı gelişim ve meyvelenme açısından etkili.
Şu anda bulunduğum yer 654 rakım ve nem sahile göre çok çok az, %25 ile 40 arası nem mevcut. Onca sene Antalya sahilde aşırı nem aşırı sıcak la uğraştım. şimdiki bulunduğum yerde az nem ve bol güneşle kamkatlarım daha canlı.
Dediğiniz gibi doğu karadenizde herşey daha iyi ve mükemmel olsaydı piyasa lideri bir bölge olurdu narenciye fidancılığı konusunda. Bazan gün oldu ucuz diye bende toptan fidan getirttim ama gördüğüm, bizim aşıladığımız en kötü fidan Rize'den gelen en iyi fidandan daha iyi. Vazgeçtim artık fidan getirtmiyorum.
Keşke karadenizli üretici arkadaşlarda formlu güzel fidan yetiştirip satsalarda İtalya gibi ülkelerden fidan alımı azalsa.
Fotoğraflar temmuz başı gibi çekildi, hala çiçeklenme ve meyve tutumu devam ediyor.Merhaba,
Kesinlikle ticarette öne geçmek için söylenmiş bir söz diye düşünüyorum. Karadeniz bölgesi kıyı şeridi özellikle Samsum'dan sonrası yüksek bir nem oranına sahip. Bu yüksek nem oranı tohumdan fidan yetiştirimesi ve aşı ile üretimde büyük kolaylık sağlıyor. Düşününki Akdeniz bölgesinde tohumdan aşılık fidan üretmek istediğinizde hava sıcaklığı büyük sorunlar yaratabilir fakat aynı sorunu Karadeniz bölgesinde yaşama ihtimaliniz daha düşük. Bunun yanında subtropik bir bitki kumkat içinde nemli havanın ne kadar iyi geleceğini söylemek sanırım yanlış olmaz diye düşünüyorum.
Saygılarımla...
Merhaba,
İlk sayfalarda yakaladığım ve inatçı yapımla tam benlik dediğim denemeyi uygulamaya aldım. Çekirdekten kumkat yetiştirmek... Evet çekirdekten. Biliyorum illaki "aşı yapmadan olmaz" diye yazanlar çıkabilir ancak bu uzun soluklu denememin resimlerini biriktirmeye başladım. Halihazırda 8 adet çekirdeğimden 5 tanesi yeşerme aşamasında. 2 tanesi hala uyanmadı. 1 tanesi ise çürüdü. 5 adet yeşerenden 1 tanesi deneme amaçlı olarak pamuk üzerinde yeşerecek ve tamamen patladığında toprağa alınacak. Toprak ve pamukla ilk buluşma tarihleri 10 Ağustos 2012. Biliyorum belkide sonuç hüsran olabilir ancak araştırmalarım ve ümitlerim aksini hissettiriyor. Hepbirlikte göreceğiz. Resimleri sizlerle paylaşacağım.
Saygılarımla...
Yanlış biliyorsunuz,
Kumkuat ve narenciyelerde aşırı nemden ziyade, günlük ve yıl içerisinde aldıkları güneş ışığı gelişim ve meyvelenme açısından etkili.
Şu anda bulunduğum yer 654 rakım ve nem sahile göre çok çok az, %25 ile 40 arası nem mevcut. Onca sene Antalya sahilde aşırı nem aşırı sıcak la uğraştım. şimdiki bulunduğum yerde az nem ve bol güneşle kamkatlarım daha canlı.
Dediğiniz gibi doğu karadenizde herşey daha iyi ve mükemmel olsaydı piyasa lideri bir bölge olurdu narenciye fidancılığı konusunda. Bazan gün oldu ucuz diye bende toptan fidan getirttim ama gördüğüm, bizim aşıladığımız en kötü fidan Rize'den gelen en iyi fidandan daha iyi. Vazgeçtim artık fidan getirtmiyorum.
Keşke karadenizli üretici arkadaşlarda formlu güzel fidan yetiştirip satsalarda İtalya gibi ülkelerden fidan alımı azalsa.
Fotoğraflar temmuz başı gibi çekildi, hala çiçeklenme ve meyve tutumu devam ediyor.
Size katılıyorum. Keşke daha fazla satmak yerine güzel formlu bitkiler yetiştirseler ancak maalesef ticari iştah bunun önüne geçiyor. Ancak nem konusunda bir ortak nokta bulmalıyız. Gözlemime dayanarak yazıyorum! Nemin yüksek olduğu ancak sıcaklığın daha düşük olduğu yerlerde bitki gelişimi hızlı çiçeklenme gelişimi daha yavaş oluyor.Fazla nemden kaynaklanan sıkıntılarda cabası ******... Tohum ve çelikten yetiştirmedede sisleme uygulamasını bu yüzden yapmıyormuyuz? Sislemede bir nevi ortamın nemini arttırmıyormu? Fakat her halükarda sizin yetiştiricilik ve yaşanmışlık deneyiminize saygıda kusur etmek istemediğimide dip not olarak belirtmek isterim.
Ve çiçeklenme ve meyve tutumuna devam etmeleri normal çünkü Kocaeli'dede aynı çiçeklenme ve meyve tutumu devam ediyor.
Saygılarımla...
Mutlu Kutlu
05-09-2012, 21:45
Nem konusunda bildiklerinizi yeniden gözden geçirin. Tohum ve çeliklerde aşırı nem çürümelere yol açar, bitkilerde hastalık ve zararlı artışına neden olur.
Her şey gibi neminde normal olması gerek, aşırısı zarar.
papatya73
06-09-2012, 07:22
İlginize ve bilginize teşekkürler.Balkonda bol güneş alıyor, nerdeyse hiç yağmur yağmadı uzun süredir ama rüzgar ya da sulamadan olabilir tabii. Birde balonumda ince yaprak sineği var, kaynağı altın çilek bitkisi. Ne yapsam kurtaramadım ev yapımı organik ilaçlar, kimyasallar denedim sanırım onlardan da olabilir. en kısa zamanda resimleyeceğim. tekrar teşekkürler.
mustij1903
06-09-2012, 11:43
Kamkatımın saksısı değişti ve 10 lt karım toprakla birazcık köklerini serbest bıraktıktan sonra dikimi gerçekleşti. Öyle zannediyorum ki tüm yapraklar dökülecek. Ancak yeni gelen filizler söz konusu. Saksı değişmi ile birlikte yeni fotoğrafını yüklüyorum
mustij1903
06-09-2012, 11:57
Malesef fotoğrafları yükleyemiyorum. Daha sonra yeniden deneyeceğim. Saygılarımla
Merhaba Ordu'da dikili 40 adet kumkuatım var uzeri bolca meyveli olgunlaştığında meraklısına meyve temin edebilirim reçelı de harıka oluyor sağlıcakla...
ufuk1907
21-09-2012, 13:21
selamlar.benimde bi sorum olacak.forumdaki her msjı okudum ama birebir yanıtın uygun olacağını düşündüm.
kumkatı balkondan içeriye alınca meyvelerinı dökmeye başladı.70e yakın meyvesi varken şuan sayı çok azaldı.tuncelide hava sıcaklığı gece10un altına henüz düşmedi ama ben bile gece üşürken kumkatında üşüyeceğini düşünerek eve almam doğru muydu?
ikincisi evin içince 3 farklı yere koydum.tamamen yapraklarına güneş düşmesini bir türlü sağlayamadım.gün ışığı alıyor ama bu yeterli olur mu?
hangi sebep meyvelerinin dökülmesine sebep olmuş olabilir.
ayrıca hiç bir şekilde gübre ya da aspirin takviyesi yapmama rağmen çok sağlıklı. yapmadığım takdirde bitkimi kaybeder miyim?
ufuk1907
21-09-2012, 13:39
cevaplarsanız çok sevinirim.
Mutlu Kutlu
21-09-2012, 14:02
Merhaba,
Gece ve gündüz ısı farkı çok olunca bitkiler şaşırıp strese girebilirler. Uzun süre güneş alamıyorsa iyi değil, gündüz dışarıda bol güneşte gece içeride olabilirdi.
Meyve dökmesi yer değişiminden kaynaklanabilir, birde aşırı sulamakta meyve dökülmesine yol açar.
Şu sıralar demek ki toprağındaki besin ve iz elemetleri yeterli, yeni çıkan yapraklar sarı olursa ve sağlığı git gide bozulmaya başlarsa o zaman problem. Şimdiden iyi ve dengeli besleseniz iyi olur. selamlar.benimde bi sorum olacak.forumdaki her msjı okudum ama birebir yanıtın uygun olacağını düşündüm.
kumkatı balkondan içeriye alınca meyvelerinı dökmeye başladı.70e yakın meyvesi varken şuan sayı çok azaldı.tuncelide hava sıcaklığı gece10un altına henüz düşmedi ama ben bile gece üşürken kumkatında üşüyeceğini düşünerek eve almam doğru muydu?
ikincisi evin içince 3 farklı yere koydum.tamamen yapraklarına güneş düşmesini bir türlü sağlayamadım.gün ışığı alıyor ama bu yeterli olur mu?
hangi sebep meyvelerinin dökülmesine sebep olmuş olabilir.
ayrıca hiç bir şekilde gübre ya da aspirin takviyesi yapmama rağmen çok sağlıklı. yapmadığım takdirde bitkimi kaybeder miyim?
ufuk1907
21-09-2012, 16:14
Mutlu Kutlu çok teşekkürler sorularıma yanıt verdiğin için. peki gündüz balkona gece içeriye taşıyayım derken meyvelerini dökmesine daha fazla sebep olur muyum?
Mutlu Kutlu
21-09-2012, 16:27
Çok zor bir soru, uygulama: sizin vereceğiniz kararlar ve yapacaklarınız.
Ağacınız 100 adet meyve tutmuşsa 100 tanesi de dökülmeden olgunlaşacak diye bir kaide yok, bakarsınız 99 tanesi dökülmüş 1 tanesi kalmış.Mutlu Kutlu çok teşekkürler sorularıma yanıt verdiğin için. peki gündüz balkona gece içeriye taşıyayım derken meyvelerini dökmesine daha fazla sebep olur muyum?
ufuk1907
21-09-2012, 16:38
teşekkürler,anladım.o halde oluruna bırakıcam.zaten havalar soğuyor.eve alışacakken tekrar balkona çıkarıp bi stres daha yaşatmayayım kumkata. çünkü ilk meyve verişi.
Sayın Mutlu Kutlu;
Size kumkuat hakkında bir kaç soru sormak istiyorum 40 adet dikili kumkuat fidanım var üzerleri bol meyveli geçen yılda meyve vardı ama kısın soğukdan yandılar bu yıl meyveleri dondan korumak için ne yapmalıyım poşet geçirmeyi duşunuyorum başalarına soğuk gecelerde fakat evim bahceden uzak başka bır yolu olurmu? Keske meyveler yazın olgunlaşşa değilmi? Birde bu aldığım meyvleri nasıl değerlendirebilirim pazarı varmıdır?Şimdiden teşekkürler...
violecityman
03-10-2012, 09:23
Ben de Ordu'da yaşıyorum. Kamkat -5 dereceye kadar dayanıklı bildiğin gibi. Özellikle soğuk geceler içeri alıp gündüzler dışarı bırakıyorum. Çünkü bitkinin günışığına ihtiyacı çok fazla.
Ben hoby olarak yetiştiriyorum ama fidanlığımı geliştirince meyvelerini satacağım.
mustij1903
04-10-2012, 19:51
Bu siteye ilk üye olduğumda Syn Mutlu Kutlu bata olmak üzere birkaç arkadaş kamkat ım hakkında yorumlarda bulunmuşlardı. bende yaprak ve meyve dökmesinden şikayetçi olmuştum. konunun üzerinden bir ay geçti. ve kamkat ım çok sağlıklı bir şekilde yeniden yaprak açmaya başladı. sanırım herkesin en çok ihtiyaç duyduğu şey sabır. meyvelerim gayet sağlıklı ama ufuk 1907 nin poşetlemek üzerine söylediği bana da mantıklı geldi. Çanakkale eksi değerleri çok gören bir memleket değil lakin rüzgarı da bir o kadar sert özellikle kış aylarında eve almak yerine balkonda bulunabilecek çözümlerden biri ağacı poşetle kapamak olabilir mi bende merak ettim. Herkese bol meyveli ve sağlıklı günler.
Mutlu Kutlu
04-10-2012, 20:11
Mesajı göndereli epey olmuş, ben yeni farkettim.
Bitkinin üzerine poşet geçirmek çözüm olmaz, don etkisini arttırmış olursunuz. Poşet dallara ve yapraklara yakın olacağı için içeride biriken nem buz tutacak,
Bunun yerine kızılderili çadırı yapmak daha mantıklı, yerine göre naylona değmeyecek şekilde 25 veya 40 watt lık bir ampul yakılabilir çok soğuk don gecelerinde.
Meyveleri marmelat veya reçel yapabilirsiniz, bar ve restaurantlar alıcı olabilirler. Benim bildiğim, şuraya satabilirsiniz diyeceğim bir yer yok. Sayın Mutlu Kutlu;
Size kumkuat hakkında bir kaç soru sormak istiyorum 40 adet dikili kumkuat fidanım var üzerleri bol meyveli geçen yılda meyve vardı ama kısın soğukdan yandılar bu yıl meyveleri dondan korumak için ne yapmalıyım poşet geçirmeyi duşunuyorum başalarına soğuk gecelerde fakat evim bahceden uzak başka bır yolu olurmu? Keske meyveler yazın olgunlaşşa değilmi? Birde bu aldığım meyvleri nasıl değerlendirebilirim pazarı varmıdır?Şimdiden teşekkürler...
ağacımın üstü kışın ortasında çiçek doldu sonra tüm çiçekler döküldü.çiçeklerle beraber dallarda kurumaya başladı bende kurudukca kestim en son aşı yerine kadar indim.sonrada ufak bi filiz çıkarıp büyümeye başladı tam ucundan.sonrasında yeni filiz çıkarıyor bir kaç hafta bu filizler büyüyor sonra uçları siyahlaşıp dökülüyor.sonra bir kaç hafta hiç bi faaliyet yok yeniden filizler çıkıp az büyüyüp dökülüyor.kıştan bu zamana kadar fotograftakiler kadar oldular.soldaki hiç büyümedi sağdaki biraz daha büyük.bu uç kuruması için ne yapmam gerek anlamadım hiç.
Mutlu Kutlu
05-10-2012, 20:28
Resimlerde sağlıklı görünüyor, meyvesiz.
anlattığınız olay hastalıktan ziyade köklerde oluşan bir problem gibi görülüyor. Suyu fazla veriyorsanız azaltın, saksı altındaki deliklerden hava alabilmesini sağlayın. En önemlisi güneşi fazlaca alsın, alışık değilse alıştırın.
Meyve tutabilmesi bu aylarda olağan değil, seneye haziran gibi yeniden meyve tutma aşamasına girer. Meyve tutma aşamasında ve öncesinde bol güneş görmesinin yanında besin takviyeside ister.ağacımın üstü kışın ortasında çiçek doldu sonra tüm çiçekler döküldü.çiçeklerle beraber dallarda kurumaya başladı bende kurudukca kestim en son aşı yerine kadar indim.sonrada ufak bi filiz çıkarıp büyümeye başladı tam ucundan.sonrasında yeni filiz çıkarıyor bir kaç hafta bu filizler büyüyor sonra uçları siyahlaşıp dökülüyor.sonra bir kaç hafta hiç bi faaliyet yok yeniden filizler çıkıp az büyüyüp dökülüyor.kıştan bu zamana kadar fotograftakiler kadar oldular.soldaki hiç büyümedi sağdaki biraz daha büyük.bu uç kuruması için ne yapmam gerek anlamadım hiç.
Sayın violecitymen;
Kumkuat soğuğa dona dayanıklı aslında soğukdan yapraklar dallar zarar görüyor ama baharda kendını toparlıyor fakat meyveleri hiç dayanıklı değil ve meyveler kışdan once olgunlaşmıyor bunlar benım gözlemlerım ama kumkuat hem göze hem damağa hitap eden bir bitki her zman yemyeşil olması harika siz Ordu merkezdemisiniz? Ben Ünye'de yaşıyorum ama ben pazar ağı bulamadım henüz siz buldunuzmu? :S Kaç adet fidanınız var?
Mesajı göndereli epey olmuş, ben yeni farkettim.
Bitkinin üzerine poşet geçirmek çözüm olmaz, don etkisini arttırmış olursunuz. Poşet dallara ve yapraklara yakın olacağı için içeride biriken nem buz tutacak,
Bunun yerine kızılderili çadırı yapmak daha mantıklı, yerine göre naylona değmeyecek şekilde 25 veya 40 watt lık bir ampul yakılabilir çok soğuk don gecelerinde.
Meyveleri marmelat veya reçel yapabilirsiniz, bar ve restaurantlar alıcı olabilirler. Benim bildiğim, şuraya satabilirsiniz diyeceğim bir yer yok.
İlginize teşekkürler Mutlu Kutlu
mustij1903
13-10-2012, 09:23
Kurdanla temizlediğim bazı böcekler. Özellikle hemen meyvenin dibinde bulunuyorlar.
Bu böcek **** benzeri böcekler için hangi ilacı nereden alabilirim. Cevap veren her arkadaşa teşekkürler.
Mutlu Kutlu
13-10-2012, 09:38
Bu böcekler ile elle mücadele edebiliyorsanız devam, zor oluyorsa mosplan isimli ilaç öldürür bu tür zararlı böcekleri.Kurdanla temizlediğim bazı böcekler. Özellikle hemen meyvenin dibinde bulunuyorlar.
Bu böcek **** benzeri böcekler için hangi ilacı nereden alabilirim. Cevap veren her arkadaşa teşekkürler.
mustij1903
22-10-2012, 23:32
Syn Mutlu Kutlu Bu ilacı nereden temin edebilirim acaba ??
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
23-10-2012, 07:46
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26072.htm bu linkte satış sayfası var, oradan sipariş verebilirsiniz.
Bende teşekkür ederim,Syn Mutlu Kutlu Bu ilacı nereden temin edebilirim acaba ??
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sim u Zer
28-10-2012, 00:46
Ben arefe gunu cekmekoy agaoglu eltes deki migros dan kamkat fidani aldim.
Saksi haric boyu 35-40 cm kadar ve uzerinde 18 tane meyvesi var. Fiyati 29.90 di. Saglikli gorunuyor. Satin almak isteyen olursa diye paylasmak istedim. Ben aldigimda 10 tane kadar daha vardi.
Topragin uzerinde beyaz tuz gibi bir madde var elde ufalaniyor bu acaba forumda bahsi gecen besin gibi bir sey mi? Resim eklemeye calisacagim.
Selamlar
kelebek çalısı
28-10-2012, 17:26
Meyveler irileşti ve yavaş yavaş da renklenmeye başladı.
341804
Sim u Zer
29-10-2012, 00:34
341874
kelebek çalısı
29-10-2012, 01:46
Topragin uzerinde beyaz tuz gibi bir madde var elde ufalaniyor bu acaba forumda bahsi gecen besin gibi bir sey mi? Resim eklemeye calisacagim.
Fotoğrafa bakarak bunun perlit olduğunu sanıyorum. Toprağın nemini tutma ve koruma kapasitesini yükseltmek için, yine toprağın sıkışıp kalmaması, havalı olması amacıyla eklerler.
Sim u Zer
29-10-2012, 18:12
Cok tesekkur ederim.
341874
Kesinlikle "PERLİT". Özellikle saksılara dikilen bitkilerde bulunması son derece yararlıdır. Hatta sadece besin eriyikleri kullanarak perlitle üretim dahi yapılmaktadır.
Yanlış biliyorsunuz,
Fotoğraflar temmuz başı gibi çekildi, hala çiçeklenme ve meyve tutumu devam ediyor.
Sevgili Mutlu kutlu agaçlarınız maşallahı var merakım yaprakların üzerindeki beyazlıklar besin mi **** besin veriyosanız ne besini veriyorsunuz.
bir sorum daha var Ankara şartlarında agacamı içeri almam için uygun zamanı biliyormusunuz teşekkürler.
Sim u Zer
05-11-2012, 17:27
Merhaba,
Asagida linkini verdigim sayfada akilli gubre diye bir urun var bir de sivi bir besin.
Bunlar sizce kamkat icin uygun olur mu akilli gubrenin icerigini pek anlayamadim ben ama belki kullananlariniz vardir. Bu urunu diger bitkilerimde de kullanabilirim gibi geldi (ficus v.b.g.).
Sizler ne dersiniz acaba?
Tesekkurler.
Topraklar gübreler aletler,toprak, gübre, alet, toprağı, gübresi, aleti,zengarden cicek sebze meyve tohumu fidesi fidani online satisi (http://www.zengardentr.com/Topraklar-gubreler-aletler,LA_165-2.html)
Kamkatımı alırken fidanlık bana bu gübreyi tavsiye etmişti. İçeriği konusunda çok bilgili değilim ama kapsüllerin içindeki gübre sulandıkça toprağa karışıyor, bu nedenle uzun bir zamanda yavaş yavaş dengeli bir besin desteği akışı oluyor.
Mutlu Kutlu
06-11-2012, 17:04
Teşekkür ederim sn. asya04,
Yapraklar üzerindeki beyazlıklar sularken sıçrayan suların bıraktığı kireç tabakası, kendi ürettiğimiz besini kullanıyoruz.
Ankara ve diğer şehirlerde kamkatları içeri alma zamanı: gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla olduğunda içeri alınmalı. Ör: gece +10 derece, gündüz +25 derece ve üzeri. aradaki fark 15 derece ise epeyce fark açılmıştır, içeri almak lazım.
İçeri aldığımızda mutlaka aydınlık ve güneş gören bir yere konulmalı, gölge ve az aydınlık yerler bitki sağlığını bozar. Bitki sağlığına olumsuz etki eden kalorifer, klima, soba vb. yerlere yakın bırakılmamasını söylemek gerekmez herhalde. Sevgili Mutlu kutlu agaçlarınız maşallahı var merakım yaprakların üzerindeki beyazlıklar besin mi **** besin veriyosanız ne besini veriyorsunuz.
bir sorum daha var Ankara şartlarında agacamı içeri almam için uygun zamanı biliyormusunuz teşekkürler.
Sim u Zer
06-11-2012, 20:20
Tesekkurler Phin
Teşekkür ederim Mutlu Kutlu
Bişey daha sormak istiyorum benim ağacımın yaprakları çok açık renkli neden olabilir acaba
Sayın Mutlu Kutlu'dan 3 sene önce aldığım Kumkuat her sene meyve verdi. Bu sene geçen seneye göre daha az meyve tutmakla birlikte meyveleri geçen seneden çok daha iri.
344337
344338
344339
344340
Yaprakların açık renkli olması mı iyidir, yoksa koyu renkli olması mı?
Benim kamkatımın da yaprakları koyu renkli ve geniş. Sanırım bu yeterince güneş almadığının bir belirtisi
Mutlu Kutlu
07-11-2012, 19:57
Merhaba Taner bey,
Sizin kumkuat fortunella obovata, bu kumkuatın çiçeği ve meyvesi yıl boyu eksik olmaz ki.
Eğer az çiçek ve meyve yapıyorsa bu besinsizlikten kaynaklanıyordur, yapraklarına bakınca toprağınızda sağlıklı büyümesi için gerekenlerin olduğu görülüyor. Bitkiniz son derece sağlıklı, ama besin yinede gerek.
Az meyve tuttuğunda bitkinin tüm gücü bu az meyvelere gidiyor, tabi ki meyvelerde daha iri oluyor.Sayın Mutlu Kutlu'dan 3 sene önce aldığım Kumkuat her sene meyve verdi. Bu sene geçen seneye göre daha az meyve tutmakla birlikte meyveleri geçen seneden çok daha iri.
344337
344338
344339
344340
Yaprakların mutlaka koyu yeşil olması gerek, yeni çıkan yapraklar ilk etapta açık yeşil olabilir sonradan koyu yeşile dönüşebilir.
Ama yapraklar geliştikçe açık yeşillik veya sarı yaprak oluşumu devam ediyorsa iz elemetleri açısından eksiklik vardır mutlaka. Yapraklardaki damarlar yeşil kenarlar sarı isede yine aynı durum var demektir.
Az güneş alan yerlerde bitkiler yapraklarını normalden daha geniş hale getirerek daha fazla güneş ışığı toplamaya çalışırlar. Çok iyi değildir böylesi durumlarda.
Teşekkür ederim Mutlu Kutlu
Bişey daha sormak istiyorum benim ağacımın yaprakları çok açık renkli neden olabilir acaba
[QUOTE=Mutlu Kutlu;1044297]Merhaba Taner bey,
Sizin kumkuat fortunella obovata, bu kumkuatın çiçeği ve meyvesi yıl boyu eksik olmaz ki.
Eğer az çiçek ve meyve yapıyorsa bu besinsizlikten kaynaklanıyordur, yapraklarına bakınca toprağınızda sağlıklı büyümesi için gerekenlerin olduğu görülüyor. Bitkiniz son derece sağlıklı, ama besin yinede gerek.
Az meyve tuttuğunda bitkinin tüm gücü bu az meyvelere gidiyor, tabi ki meyvelerde daha iri oluyor.
Bu sene Mayıs başında çiçeklenmişti bu dönemde şiddetli rüzgar ve yağmurlara maruz kalınca meyve tutumu gerçekleşmemişti. Bu ikinci çiçeklenme zamanında da yoğun çiçeklendi, meyve tutumuda yoğun oldu fakat sonradan bu meyvelerin bazıları döküldü. Kalanlarında meyvesi büyük oldu.
Bir yıl boyunca neler verdiğimi yazayım, koyun gübresi, ema iki kere, kendi yaptığım iki farklı enzimden 5-6 kere, uzun salınımlı (9 aylık) gübre, organik sıvı gübre, vermikulit verdim. Başka bir şey verdim mi hatırlamıyorum.
Bunların dışında vermem gereken bir besin tavsiye ederseniz vermeye çalışayım.
Mutlu Kutlu
09-11-2012, 17:33
Verdiğiniz gübre içeriklerinde iz elementleri demir, mangan, çinko,bakır,magnezyum,bor vb. maddeler yoksa bu maddeleri içeren besin vermenizi öneririm, hazır bitkiniz sağlıklıyken sağlığını devam ettirebilsin.
Bu sene Mayıs başında çiçeklenmişti bu dönemde şiddetli rüzgar ve yağmurlara maruz kalınca meyve tutumu gerçekleşmemişti. Bu ikinci çiçeklenme zamanında da yoğun çiçeklendi, meyve tutumuda yoğun oldu fakat sonradan bu meyvelerin bazıları döküldü. Kalanlarında meyvesi büyük oldu.
Bir yıl boyunca neler verdiğimi yazayım, koyun gübresi, ema iki kere, kendi yaptığım iki farklı enzimden 5-6 kere, uzun salınımlı (9 aylık) gübre, organik sıvı gübre, vermikulit verdim. Başka bir şey verdim mi hatırlamıyorum.
Bunların dışında vermem gereken bir besin tavsiye ederseniz vermeye çalışayım.
Yaprakların mutlaka koyu yeşil olması gerek, yeni çıkan yapraklar ilk etapta açık yeşil olabilir sonradan koyu yeşile dönüşebilir.
Ama yapraklar geliştikçe açık yeşillik veya sarı yaprak oluşumu devam ediyorsa iz elemetleri açısından eksiklik vardır mutlaka. Yapraklardaki damarlar yeşil kenarlar sarı isede yine aynı durum var demektir.
Az güneş alan yerlerde bitkiler yapraklarını normalden daha geniş hale getirerek daha fazla güneş ışığı toplamaya çalışırlar. Çok iyi değildir böylesi durumlarda.[/QUOTE]
acaba iz elementleri bitkiye nasıl uygulanmalıdır, 3 ay oldu ağacın yapraklanması koyulaşması ne kadar sürer
Verdiğiniz gübre içeriklerinde iz elementleri demir, mangan, çinko,bakır,magnezyum,bor vb. maddeler yoksa bu maddeleri içeren besin vermenizi öneririm, hazır bitkiniz sağlıklıyken sağlığını devam ettirebilsin.
Yaklaşık 15 gün önce kullandığım uzun süre etkili granül gübrenin garanti edilen içeriği aşağıdaki gibidir. Ayrıca toprak karışımında yarasa ve solucan gübresi bulunmaktadır. 15 Gün sonra yarasa ve solucan gübresi takviyesi yapacağım. Bu gübrelerinde içeriklerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Bunların dışında sadece iz element içeren ve garanti edilen içeriği
Demir(Fe) EDTA formunda %4
Bakır(Cu) EDTA formunda %1,5
Çinko(Zn) EDTA formunda %1,5
Mangan(Mn) EDTA formunda %4
Bor(B) %21'lik Soydum Borat formunda %0,5
Molibden(Mo) Sodyum Molibdate %0,1
Olan bir gübreyi de alıp kullanmayı düşünüyorum. Sizin önereceğiniz bir iz elementleri içeren bir ürün varsa lütfen söyleyin.
Not: İçerikler üretici firmaların garanti ettikleri içerikler olup benim bu konularda hiç bir bilgim bulunmamaktadır.
Granül Gübre İçeriği
18% Toplam Azot (9% Metilen Üre, 8% Amonyum Azotu, %1 Üre Azotu)
9% Fosfor pentaoksit (Nötr Amonyum Sitratta ve %7,2 suda çözünür)
10% Potasyum Oksit (%10 suda çözünür)
2% Magnezyum Oksit (%1 Suda çözünür)
0,01% Bor
0,024% Bakır
0,2% Demir (%0,22 EDTA Şelalatlı)
0,03% Mangan
0,08% Molibden
0,08% Çinko
Yarasa Gübre İçeriği
Toplam Azot(N) 1.00-6.00%
Fosfor Oksit (P2O5) 1.50-9.00%
Potasyum Oksit (K2O) 0.70-1.20%
Kalsiyum Oksit (CaO) 3.60-12.0%
Mağnezyum Oksit (MgO) 0.70-2.00%
Demir(Fe) 0.70-1.50%
Bakır (Cu) 0.20-0.50%
Mangan Oksit (MnO) 0.40-0.70%
Çinko (Zn) 0.40-0.65%
Sodyum (Na+) 0.45-0.50%
Organik Materyal (OM) 30-65%
pH (in H2O) 4.3-5.5
C/N Oranı 8-15/1
Nem 40-30%
Solucan Gübre İçeriği
pH 0-14 7.2-7.4
Nem % 35-40
Organik madde % 35-45
Organik karbon % 15-20
Toplam Azot ( N ) % 1.5-2.5
Toplam Fosfor ( P2O5) % 2 - 2.5
Toplam potasyum (K2O) % 2.5 - 3
Kalsiyum (Ca) % 5-6
Magnezyum ( Mg ) % 1 -1.5
Demir(Fe) % 1 - 1.5
Mangan Mg/kg 600 - 750
Bor Mg/kg 400-500
Krom Mg/kg 0.041
Nikel Mg/kg 36
Bakır Mg/kg 54
Çinko Mg/kg 84
Mutlu Kutlu
15-11-2012, 11:51
Kullandığınız gübrelerdeki iz elementleri yeterli görülüyor, şimdilik başka bir takviye besine ihtiyaç yok.
Bunların dışında sadece iz element içeren ve garanti edilen içeriği olan bir gübreyi de alıp kullanmayı düşünüyorum. Sizin önereceğiniz bir iz elementleri içeren bir ürün varsa lütfen söyleyin.
Satın aldığınız besin (gübre) üzerinde yapraktan kullanılabilir yazısı yoksa belirtilen dozlarda sulandırıp saksı yüzeyinden uygulanır.
Etkisi bitki hareketlerine göre kısa veya uzun sürede belli olur. Etki eski sarı veya hasarlı yapraklar üzerinde gerçekleşmez, onlar öylece kalırlar. Yeni çıkar yapraklar yeşil/koyu yeşil olmalıdır. Kısaca eskileri kurtaramayız ama yeni çıkan yeni nesil yaprakların sağlıklı olmasını sağlayabiliriz.
acaba iz elementleri bitkiye nasıl uygulanmalıdır, 3 ay oldu ağacın yapraklanması koyulaşması ne kadar sürer
sevgili mutlu kutlu kutu üzerinde saksı ebatına göre çay kaşığı **** tatlı kaşığı olarak sulandırılmadan dökün diyor ?
Mutlu Kutlu
16-11-2012, 14:18
Öyle yazıyorsa doğrudur, kullanım sonrası iyi etki ederse kullanmaya devam edersiniz. Etki olumsuz olursa başka besinlere yönelirsiniz.sevgili mutlu kutlu kutu üzerinde saksı ebatına göre çay kaşığı ya da tatlı kaşığı olarak sulandırılmadan dökün diyor ?
mustij1903
24-11-2012, 15:28
Herkese merhabalar.
Sanırım meyvelerimiz belki ağacımızın cinsine göre ve aldığı mevsim değerlerine göre olmak üzere iki şekilde yetişiyor ve olgunlaşıyorlar. Çanakkale de ikamet eden birisi olarak meyvelerim henüz bir iki tanesi hariç sararmaya başlamadı. Ayrıca yukarıdaki resimde gördüğüm kamkuat ile benim ağacım arasında sanırım cins yönünden farlılık var. kabaca tarif etmek gerekirse benim meyvelerim limona resimdeki Syn. Mutlu Kutlu dan alınan ağacın meyveleri mandalin gibi görünüyor. aradaki farların oluşmasını sağlayan etkenler tam olarak nelerdir acaba. Birde sıcaklık farkından bahsedilmiş. Acaba Çanakkale mevsimsel olarak hala balkonda olan ağacın içer alınmasını gerektir mi ????. Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
24-11-2012, 16:43
Türkiye'de yaygın olan fortunella margarita (oval normal) kumkuat, dünyada 4 cins kumkuat var. Bunlardan ikincisi fortunella obovata (iri yuvarlak) kumkuat, bu iki tür kumkuat bizde mevcut. Fakat diğer iki tür pek yaygın olmasa gerek, rastlamadım.
Karşılaştırmak isterseniz Narenciye fidanları - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Narenciye-fidanlari,LA_165-2.html) burada resimleri mevcut.
Meyvelerin şekillenmesi sıcaklıktan ziyade, gün boyu alabildikleri güneş ve besine bağlı. Fortunella margarita kumkuat bizde nasılsa sizdede aynısıdır, iyi besler bakarsanız çok daha büyük ve sağlıklı meyveler elde edersiniz.
15 aralık tarihine kadar dışarıda kalabilir halen sizde - dereceleri görmüyorsunuzdur. Ama garanti olsun diyorsanız güneş görebileceği korunaklı bir yere şimdiden alabilirsiniz.
Herkese merhabalar.
Sanırım meyvelerimiz belki ağacımızın cinsine göre ve aldığı mevsim değerlerine göre olmak üzere iki şekilde yetişiyor ve olgunlaşıyorlar. Çanakkale de ikamet eden birisi olarak meyvelerim henüz bir iki tanesi hariç sararmaya başlamadı. Ayrıca yukarıdaki resimde gördüğüm kamkuat ile benim ağacım arasında sanırım cins yönünden farlılık var. kabaca tarif etmek gerekirse benim meyvelerim limona resimdeki Syn. Mutlu Kutlu dan alınan ağacın meyveleri mandalin gibi görünüyor. aradaki farların oluşmasını sağlayan etkenler tam olarak nelerdir acaba. Birde sıcaklık farkından bahsedilmiş. Acaba Çanakkale mevsimsel olarak hala balkonda olan ağacın içer alınmasını gerektir mi ????. Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
mustij1903
25-11-2012, 13:38
Türkiye'de yaygın olan fortunella margarita (oval normal) kumkuat, dünyada 4 cins kumkuat var. Bunlardan ikincisi fortunella obovata (iri yuvarlak) kumkuat, bu iki tür kumkuat bizde mevcut. Fakat diğer iki tür pek yaygın olmasa gerek, rastlamadım.
Karşılaştırmak isterseniz Narenciye fidanları - www.tropiksera.com/Anasayfa burada resimleri mevcut.
Meyvelerin şekillenmesi sıcaklıktan ziyade, gün boyu alabildikleri güneş ve besine bağlı. Fortunella margarita kumkuat bizde nasılsa sizdede aynısıdır, iyi besler bakarsanız çok daha büyük ve sağlıklı meyveler elde edersiniz.
15 aralık tarihine kadar dışarıda kalabilir halen sizde - dereceleri görmüyorsunuzdur. Ama garanti olsun diyorsanız güneş görebileceği korunaklı bir yere şimdiden alabilirsiniz.
ASLINDA EVDE TÜM PENCERE KENARLARIM KALÖRİFER SEBEBİYLE MÜSAİT DEĞİL GİBİ. BU NEDENLE FORUMA MİNİK BALKONUMUN DIŞARIDAN ÇEKİLMİŞ BİR FOTOSUNU KOYMAK İSTİYORUM.
mustij1903
25-11-2012, 14:08
Syn Mutlu bey.
Yorumlar içerisinde sizin de tedarik edebildiğinize sanırım bir arkadaşımızın sizden fidan aldığına dair bir yazı okumuştum. Bu vesileyle sizinle nasıl irtibata geçebiliriz acaba ???
En değerli kamkat ı evimde yetiştirmek istiyorum. bu arada balkonumun fotoğrafını da yüklemiş olayım.
Balkonumun çok küçük olması ve ev içerisindeki malum kalorifer sıkıntısı nedeniyle en fazla iki fidanla başa çıkabilirim gibi görünüyor. Ayrıca Syn Mutlu bey sizden ağacımın türü hakkında mümkünse bilgi alabilirsem çok sevinirim. sanırım sizin yukarıda bahsettiğiniz ikinci türden değil. Birde veridiğim linkte vitamin var. Bu vitamin kamkat için uygun mudur ?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
http://www.hepsiburada.com/liste/genta-genel-kullanim-paketi-avantaj-seti/productDetails.aspx?productId=hrbthbctset5&categoryId=34001279
Mutlu Kutlu
25-11-2012, 16:29
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26072.htm Buradan sipariş verebilirsiniz.
Sizin kamkatınız fortunella margarita, yapraktan çok meyve oluşmuş. Galiba bir ara strese girmiş, şubat ayında iyi bir traş budama yapmanız gerekecek. Uzun dalları tam ortalarından kesmiş olacaksınız, bitkinin tepesi kocaman top gibi görünecek.
Besin olarak bizim kullandığımız kendi üretimimiz bu besin. (http://www.tropiksera.com/Torf-gubre-hazir-besin-,LA_152-2.html) Başka besinleri pek tanımıyorum, kullanmadığım için.
Birde kamkatınız balkon iç duvar kenarında kalmış, dış balkon demirine yakın olsaydı daha fazla güneş alabilirdi.
En güzel ve pahalı kamkatı almanız çok önemli değil, sizin kamkatınızda güzel. 2 ci bir bitki alacaksanız türü değişik olsa daha iyi olur, mesela mayer limon, mexican lime vb.
Syn Mutlu bey.
Yorumlar içerisinde sizin de tedarik edebildiğinize sanırım bir arkadaşımızın sizden fidan aldığına dair bir yazı okumuştum. Bu vesileyle sizinle nasıl irtibata geçebiliriz acaba ???
En değerli kamkat ı evimde yetiştirmek istiyorum. bu arada balkonumun fotoğrafını da yüklemiş olayım.
Balkonumun çok küçük olması ve ev içerisindeki malum kalorifer sıkıntısı nedeniyle en fazla iki fidanla başa çıkabilirim gibi görünüyor. Ayrıca Syn Mutlu bey sizden ağacımın türü hakkında mümkünse bilgi alabilirsem çok sevinirim. sanırım sizin yukarıda bahsettiğiniz ikinci türden değil. Birde veridiğim linkte vitamin var. Bu vitamin kamkat için uygun mudur ?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
mustij1903
25-11-2012, 22:02
ben aslında Kamkat bitkisini çok sevdim. Yapraklarım normalde şu an ki halinin iki katıydı. ilk aldığımda bir süreliğine salona aldım ve hatırlayacağınız gibi yapraklarının neredeyse tamamına yakınını döktü. Hal böyle olunca yeniden balkona çıkarttım. filizlenme yeniden başladı. Ayrıca yaklaşık 3 ay önce aldığım ağacım alırken de meyveliydi o meyvelerinden en fazla 5 tanesini kaybettim. aldığımdan andan iki hafta sonra saksı değişimi yaptım. bu değişimle birlikte 10 lt trof ile takviyeledim.Meyveleri topladıktan sonra budama işine gireceğim. asıl o zaman sabit bir foto yükleyip tam olarak kesilmesi gereken yerleri sizlerden rica edeceğim. verdiğiniz linklerde toprak gübreden mi yoksa sıvı olanlardan mı bahsettiğinizi ve yapılması gerekeni anlatırsanız çok memnun kalacağım. Sonsuz ilgi ve nezaketiniz için çok teşekkür ederim Syn Mutlu bey.
Mutlu Kutlu
25-11-2012, 22:21
Sıvı olanlardan bahsediyorum, resimleri tıkladığınızda sayfa alt tarafında ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz. Torf ve organik keçi gübresi saksı harçlarını hazırlamakta kullanılır.
Bende teşekkür ederim, saygılarımla.
Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık iki ay önce kamkat fidesi aldım kapalı balkonumda yetiştiriyorum fakat aldığımdan beri sulamak dışında birşey yapmadım acaba bakımı için vermem gereken bir meyveleri renklenmeye başladı iyi gibi görünüyor ama bakımı hakkında detaylı bilgim yok.
Ekte fotolarını görebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler..
Mutlu Kutlu
02-12-2012, 07:11
Merhaba,
En üst yapraklarda görülen sarı/yeşil yapraklar demir+mangan ihtiyacı başladığını gösterir.
Tabi ki diğer iz elementleri ve besin maddeleri vermezseniz önümüzdeki yıl bu güzellikten eser kalmaz.Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık iki ay önce kamkat fidesi aldım kapalı balkonumda yetiştiriyorum fakat aldığımdan beri sulamak dışında birşey yapmadım acaba bakımı için vermem gereken bir meyveleri renklenmeye başladı iyi gibi görünüyor ama bakımı hakkında detaylı bilgim yok.
Ekte fotolarını görebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler..
Benim kamkat günde 10 adet civarı yaprak döküyor.Normal midir ?
Mutlu Kutlu
02-12-2012, 16:18
Bu sıralar ani sıcak ve ani soğuk derken tüm yaprakları atabilir, mevsimsel olarak. Kök sistemi ile bir problem yoksa yaprak dökülmeleri normal.Benim kamkat günde 10 adet civarı yaprak döküyor.Normal midir ?
Mutlu bey kökler gayet saglıklı , topragının üstü kurumadan sulamıyorum.Alt dallar iyice çıplak kaldı .
Benim düşüncem , saksısı biraz küçük ve saksının altından kökler çıktı.o yüzden döküyor gibi geliyor bana ne dersiniz ?
Saksı degişimi için uygun zaman mıdır ?
Mutlu Kutlu
02-12-2012, 17:14
Toprağını az tırtıklayıp istediğiniz zaman saksı değiştirebilirsiniz, havalar yeterince soğudu. Bahara kadar problem olmaz saksı değişimlerinde, önemli olan kökündeki toprağı tamamen silkelememiş olmak.
nurCANIM
04-12-2012, 19:07
Merhaba,
Benim kumkuatım da yaptak döküyor buna mevsimsel olarak normal demişsiniz sevindim ama benim kumkuatım bu sene içinde 2.defa meyve verdi ve yapraklarını dökerken (topu topu 9 meyve vermişti) meyvelerini de döktü :( meyveler turuncu olmadan hafif sarıydılar ama lezetleri yerindeydi biraz ekşi de olsa bu sizce meyvelerini geliştirmeden dökmesi normal midir?
Bu hafta marketten iz elementleri içeren besin almaya gittim oradaki görevliye ''kumkuatım için besin bakıyordum dedim'' o da bana GENTAFOL(Sebzeler için) NPK gübre çözeltisini verdi(İçeriği:Azot,Üre azotu,suda çözünür fosforpentaoksit,suda çözünür potasyum oksit) kumkumuma döktüm.İnşallah zarar vermez.Yanlış birşey yapmamışımdır değil mi?
Şimdiden cevap verenlere teşekkür ederim...
Mutlu Kutlu
04-12-2012, 19:47
Npk gübreler dozları abartılmadan bitki hareketliyken, yani yeni sürgün+çiçek+meyve aşamasında verilir. İçeriğinde iz elementleri yok,çalışan kişiler pek bilmez bu tür ayrıntıları.
Çok uzaklara değilde bizim siteye bir uğrasaydınız keşke Torf, gübre, hazır besin, (http://www.tropiksera.com/Torf-gubre-hazir-besin-,LA_152-2.html )
Yapraklarla beraber meyveleri dökmesi de normal. Bitkilerin hareketsiz olduğu bir döneme giriyoruz, bu dönemde besin iz elemetleri vb. kullanmaya pek gerek yok çünkü bitki bu dönemde bu besin iz elementlerini kullanamaz.
Yapacağınız şey güneş görebileceği, sıcaklık kaynaklarında uzakça. +10 ile +24 derece arası sıcaklıkta bir yerde bahara kadar bekletmek, arada bir toprak yüzeyi kurudukça sulamak. Merhaba,
Benim kumkuatım da yaptak döküyor buna mevsimsel olarak normal demişsiniz sevindim ama benim kumkuatım bu sene içinde 2.defa meyve verdi ve yapraklarını dökerken (topu topu 9 meyve vermişti) meyvelerini de döktü :( meyveler turuncu olmadan hafif sarıydılar ama lezetleri yerindeydi biraz ekşi de olsa bu sizce meyvelerini geliştirmeden dökmesi normal midir?
Bu hafta marketten iz elementleri içeren besin almaya gittim oradaki görevliye ''kumkuatım için besin bakıyordum dedim'' o da bana GENTAFOL(Sebzeler için) NPK gübre çözeltisini verdi(İçeriği:Azot,Üre azotu,suda çözünür fosforpentaoksit,suda çözünür potasyum oksit) kumkumuma döktüm.İnşallah zarar vermez.Yanlış birşey yapmamışımdır değil mi?
Şimdiden cevap verenlere teşekkür ederim...
Kumkuatın son durumu.
351504
nurCANIM
04-12-2012, 20:11
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler Mutlu Kutlu. Aldığım besini anneme veririm bahçesinde kullanır,en yakın zamanda siteden besini alırım ve kumkumumun capcanlı meyveli+çiçekli haliyle fotoğrafını çekip galeriye yükleyeceğim ;) İnşallah
Bol yeşillikli bir çevre ve dünya dileği ile kolay gelsin Ağaç Dostu...
Mutlu Kutlu
04-12-2012, 20:18
Fortunella obovata kumkuatın güzelliği sizin elinizde can bulmuş.
Bitkilerinize çok iyi bakıyorsunuz sn. tturt, arka plandaki plumeria sanki ilkbaharda sanıyor kendini. Tebrik ederim.Kumkuatın son durumu.
351504
zm_nagehanavci
10-12-2012, 22:12
http://d1212.hizliresim.com/14/b/gswl4.jpg
Geçtiğimiz bayramda mersinden bir kamkat aldık ama daha alalı bir ay geçmeden yaprakları morarıp dökülmeye başladı. üzerinde ince ipliksi dokular olduğu için mantarla örümcekler arasında kararsızım. ziraat fakültesi tarım makinaları bölümü öğrencisi olduğum için tam bir fikir de yürütemedim çünkü hastalıklarla ilgili detaylı bir ders alamadık. yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Mutlu Kutlu
11-12-2012, 08:37
Gördüğünüz ipliksi dokular kırmızı örümcek ağlarıdır, ama hızlı bir şekilde yaprak dökümüne neden olmaz. Yaprak dökümü muhtemelen iklim değişikliğinden dolayı strese girdiği içindir.
ufuk1907
12-12-2012, 10:18
merhaba. size bir şey danışmak istiyorum. kumkatı 1,5 aylığına birine emanet etmek zorunda kaldım.üzerinde 4 tane meyvesi vardı.döndüğümde meyveler ve tüm yarpraklarını döküp dalları kurumuş. sadece aşı yerinden aşağısı sağlam şuan. ne yapmam gerekriğini bilmiyorum ve çok üzülüyorum. nasıl kurtarabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
ufuk1907
12-12-2012, 10:29
buda son hali
Lonicera
12-12-2012, 12:27
Acaba dalları kırılmasın diye herek mi bağlasam?:D:D:D
ufuk1907
12-12-2012, 18:43
nazar değdirirsem bağlamana gerek kalmayacak :D
ETHEM020
12-12-2012, 21:59
Aldığım fidan sanki aşılı. Yapraklarıda yerli seralarda gördüklerimden farklı.
Nasıl çoğalır bilemiyorum. "Bir bilene soralım mı?"
Kamkatlar tohumdan üretim ile çogaltılmaz
sadece aşı ile çogaltılabilirler.
çelikle üretimi de çok zahmetli bir iştir
Acaba dalları kırılmasın diye herek mi bağlasam?:D:D:D
Siz zahmet buyurmayın, bana yollayın ben her türlü meşâkkatli herek bağlama işini hallederim:))).
Bereketi dâim olsun, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Kamkatlar tohumdan üretim ile çogaltılmaz
sadece aşı ile çogaltılabilirler.
çelikle üretimi de çok zahmetli bir iştir
Merhaba bu linkleri lütfen inceleyiniz.
. http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm
http://www.ehow.com/how_5477481_grow-kumquat-tree-kumquat-seed.html
Ayrıca bu konudaki 1459 numaralı mesajı ve o mesajdaki linkleri okumanızı tavsiye ederim...
Saygılarımla...
ufuk1907
13-12-2012, 09:05
bana yardımcı olabilecek kimse yok mu arkadaşlar.
bana yardımcı olabilecek kimse yok mu arkadaşlar.
Merhaba efendim,
Uzmanlarımızdan özür dileyerek;
Öncelikle dış ortam ve güneş şart. Kamkat yer değişmelerinde çok stres yaşayan bir bitki, yaprak dökebilir bu nedenle.
Veya başka nedenler olabilir ki onlara yanıt gelecektir.
Örnek; Ben kamkatımı çok az drenajlı bir saksıda fazla sudan kaybettim.
Saygılarımla lütfen.
Mutlu Kutlu
13-12-2012, 10:06
Merhaba,
Saksı toprağı sanki su tutmuşta bataklık gibi olmuş gibi duruyor. Aşı üzeri canlı gibi, aşı altından sürgün yapan yeşil dalı koparacaksınız ve aşı yukarısına giden dalıda keseceksiniz.
Az sulayacak, 10-24 derece arası bir sıcaklıkta güneş gören bir yere kayacaksınız. Saksı altından fazlalık suyun tahliye olduğunu görmeniz lazım.
Gerisini zamana bırakacaksınız, ya kurtulacak veya ölecek. Her ikisi de hayatın gerçekleri, fazlaca üzülmeye veya sevinmeye gerek yok.merhaba. size bir şey danışmak istiyorum. kumkatı 1,5 aylığına birine emanet etmek zorunda kaldım.üzerinde 4 tane meyvesi vardı.döndüğümde meyveler ve tüm yarpraklarını döküp dalları kurumuş. sadece aşı yerinden aşağısı sağlam şuan. ne yapmam gerekriğini bilmiyorum ve çok üzülüyorum. nasıl kurtarabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Benimde kamkatımla başım belada , Suyunu biraz fazla kaçırdım galiba tüm yapraklarını ve meyvelerini döktü. :( aynı zamanda üzerinde kalan yapraklarıda kahverengileşti ve yumuşadı.
Asıl sorunum bir dalda kuruma başladı.Alta doğru iniyor.İlerlemesin diye biraz altından kestim , ama nafile hala devam ediyor. Ne yapabilirim. ?
nurCANIM
13-12-2012, 13:27
Merhaba Mutlu Kutlu,
Gönderdiğiniz kumkuat çok güzel teşekkür ederim.Kumkuatların yaprak ve meyve dökmesi normal demiştiniz ama sizin gönderdiğiniz kumkuat ne yaprak dökmüş ne de meyvelerini gayet üzerlerinde duruyorlar.Yapraklarının üzerindeki beyazımsılıkları (ilaç gibi) nasıl ve ne ile temizleyebilirim,ne olduğunu da merak ediyorum.Sağlıklı kalmasındaki etken bu olabilir mi?
ufuk1907
13-12-2012, 18:44
mrduran
söylediklerinizi dikkate alacağım.çok teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
sizede çok teşekkür ederim.her seferinde sizi bulup yardımınızı almak kurtarıyor bizi.söylediğiniz gibi kestim.yanıtınızdan anladığım kadarıyla bıraktığım kişinin çok sulaması sonucu olmuş.kestiğim dallar bayağı kurumuştu.bir şey daha danışmak isterim. diğer arkadaşlara yanıtlarınızda besin takviyesi önermişsiniz.bunu adlandırırsak tam olarak ne almam gerekecek?
nurCANIM
13-12-2012, 19:36
ufuk1907 kumkuatınızı görünce içim acıdı.Benimki böyle olursa başında günlerce oturur ağlarım herhalde öğrencilerimin hediyesi benim için çok kıymetli çok seviyorum ben kumkumumu. Mutlu Kutlu'nun bana önerdiği besini ben aldım ayriyetten 2.kumkuatımı da aldım çok sağlıklı bir kumkuat.Büyük ihtimalle kendi ürettikleri ve benim almış olduğum besini kullanıyorlardır 2.kumkumum çok güzeeel,bakmaya doyamıyorum.Size acizane besin önerim bu siteye bakın BURAYA TIK (http://www.tropiksera.com/Torf-gubre-hazir-besin-,LA_152-2.html#labels=152-2) ben Mutlu Kutlu ağaç dostunun tavsiyesi ile aldım inşallah benim kumkum da gönderilen gibi bir sürü meyve vericek.
Mutlu Kutlu
13-12-2012, 20:56
Esasen bitki beslemek çok kolay, fakat daha da güzel olsun diye bazen abartıyoruz bazı şeyleri. Fazla sulamak, uygun olmayan gübreleri vermek vb.
Yeterince su, yeterince güneş, yeterince ısı ve en önemlisi yeterince sevgi. Bunlardan birini fazlalaştırınca veya eksiltince kötü sonuçlar ortaya çıkıyor.
Yapacağınız pek birşey yok, önceki mesajları gözden geçirin. Gerekenleri yapın, herşeyi olurununa bırakın.
Kurtulursa eskisi gibi neşeli olmaz, nekahat aşamasındaki bir hasta durumunda olur. Önemli olan hastalanmadan, hastalandırmadan gerekenleri yapmak.Benimde kamkatımla başım belada , Suyunu biraz fazla kaçırdım galiba tüm yapraklarını ve meyvelerini döktü. :( aynı zamanda üzerinde kalan yapraklarıda kahverengileşti ve yumuşadı.
Asıl sorunum bir dalda kuruma başladı.Alta doğru iniyor.İlerlemesin diye biraz altından kestim , ama nafile hala devam ediyor. Ne yapabilirim. ?
Mutlu Kutlu
13-12-2012, 21:07
Merhaba sn. nurcanım,
Bende çok teşekkür ederim, yaprak üzerindeki lekeler suyun kireci. Herhangi bir şeyle sildiğinizde temizlenir. Bunun bitki sağlığına etkisi yok,
Size gelen kumkuat 1 saat tepesinden dolu yemiş hali, bazı yapraklarda hasarlardan bellidir. Şimdiki size gelen meyveler kadar sayıda doludan dolayı döküldü. Ama çok güzel beslenmesinden dolayı her türlü olumsuzlukta dahi sağlığını devam ettirebiliyor.
Sizde gönderdiğim besinle sağlıklı kalmasına yardımcı olmuş olursunuz. Merhaba Mutlu Kutlu,
Gönderdiğiniz kumkuat çok güzel teşekkür ederim.Kumkuatların yaprak ve meyve dökmesi normal demiştiniz ama sizin gönderdiğiniz kumkuat ne yaprak dökmüş ne de meyvelerini gayet üzerlerinde duruyorlar.Yapraklarının üzerindeki beyazımsılıkları (ilaç gibi) nasıl ve ne ile temizleyebilirim,ne olduğunu da merak ediyorum.Sağlıklı kalmasındaki etken bu olabilir mi?
ufuk1907
14-12-2012, 07:43
merhaba nurCANIM,
benim kumkatımda eşimin hediyesiydi.muğladayken çok sağlıklıydı.eşimin görevi sebebiyle doğuya yerleşince kötüledi fakat kısa zamanda kendini toparlamıştı.taki emanet bırakmak zorunda kalana dek.bir kaç gündür bende çok üzülüyorum.çünkü burada başka alacak yerde yok,besinde yok.saksı toprağı bile bulamıyorum:(
Cengiz Bey'e teşekkürlerimle...;)
içeri aldıktan sonra strese girdi sanırım devamlı yaprak döküyor,inşallah en kısa zamanda girdiği stresten çıkarda yaprak kaybımız durur :(
BarışOzcan
18-12-2012, 01:02
Selamlar bu bitkinin çekirdeğini toprağa diksek yetişir mi?
Esasen bitki beslemek çok kolay, fakat daha da güzel olsun diye bazen abartıyoruz bazı şeyleri. Fazla sulamak, uygun olmayan gübreleri vermek vb.
Yeterince su, yeterince güneş, yeterince ısı ve en önemlisi yeterince sevgi. Bunlardan birini fazlalaştırınca veya eksiltince kötü sonuçlar ortaya çıkıyor.
Yapacağınız pek birşey yok, önceki mesajları gözden geçirin. Gerekenleri yapın, herşeyi olurununa bırakın.
Kurtulursa eskisi gibi neşeli olmaz, nekahat aşamasındaki bir hasta durumunda olur. Önemli olan hastalanmadan, hastalandırmadan gerekenleri yapmak.
Mutlu bey merhaba dal kuruması ile ilgili başka bir sitede şu ilacı yazmışlar sizce faydası olur mu ?
'' %0.4 dozunda bakırlı fungisitlerle ilaçlanmalıdır. ''
serkan_istanbul
20-12-2012, 12:25
selamlar bu bitkinin çekirdeğini toprağa diksek yetişir mi?
tohumundan zor konuyu baştan okumanızı tavsiye ederim.
Mutlu Kutlu
20-12-2012, 13:11
Çok sağlıklı bir şekilde yaşamakta olan bir bitki aniden gövdesinde şeffaf sert bir madde salgılar ve üst taraftan itibaren kurur, bu kuruma aşağıya doğruda devam eder. Bu durumlarda şeffaf sıvı sızan yerden organizma girmiş oluyor ve bitkiyi kurutuyor, böyle durumlarda organizmayı öldürmek için bakır içerikli zehirli ilaçlar kullanılır. Ağaçlara uygulanan bordo bulamacı buna bir örnek.
Sizinki kök sisteminden kaynaklı dal kurumaları ise hiç bir ilaç ve besin fayda etmez. En iyi ilaç zaman.Mutlu bey merhaba dal kuruması ile ilgili başka bir sitede şu ilacı yazmışlar sizce faydası olur mu ?
'' %0.4 dozunda bakırlı fungisitlerle ilaçlanmalıdır. ''
nurCANIM
21-12-2012, 11:38
merhaba nurCANIM,
benim kumkatımda eşimin hediyesiydi.muğladayken çok sağlıklıydı.eşimin görevi sebebiyle doğuya yerleşince kötüledi fakat kısa zamanda kendini toparlamıştı.taki emanet bırakmak zorunda kalana dek.bir kaç gündür bende çok üzülüyorum.çünkü burada başka alacak yerde yok,besinde yok.saksı toprağı bile bulamıyorum:(
Merhaba ufuk1907,
size acizane tavsiyem benim önerdiğim siteden besin alabilirsiniz.
Bana da Mutlu Kutlu tavsiye etti.O siteden hem besin hem de kumkuat satın aldım pazartesi ptt'den parayı yatırdım beklemediğim bir hızda çarşamba hem besin hem de sağlıklı bir kumkuat kapımın önündeydi.Açıkçası bu kadar çabuk gönderileceğini ummazdım tavsiye eden Mutlu Kutlu ve site sahiplerine çok teşekkür ederim.Kumkuatımı anneme verdim sevinci tarif edilemez,o kadar çok sevindi ki anlatamam.Bence herkez doğumgünü hediyesi olarak sevdiklerine bir kumkuat alsın(şahsen ben artık öyle yapıcam)
İnşallah kumkutınız eski sağlığına kavuşur,meyve vermiş yeşermiş halini de görürüz.
[
mustij1903
29-12-2012, 12:04
Değerli forum üyeleri. Öncelikle tüm dostlarımızın yeni yılını kutlarım. İnşallah sağlıkla dolu ve mutlu uzun yıllar geçirmenizi temenni ederim.
Kamkatımı Aralık ayı 20 si gibi balkondan içeriye taşıdım lakin yaklaşık beş gün içinde kuruma meydana gelmeye başladı ve üzerindeki yapraklar ve meyveler dökülmeye başladı. yeniden balkona çıkardım. Çanakkale'de bu aralar hava sıcaklıkları ortalama 5 derece civarında seyrediyor acaba tüm sezon boyunca ağacı balkonda tutmak daha iyi mi olur. Evde kalorifer yanına yaklaştır masam da kuruma mutlaka oluyor. Ancak ev çiçekleri aynı tepkiyi vermezken acaba görünüşte daha sağlam ( ağaç ) görünen kamkat acaba başka nedenlerden dolayımı kuruma ve kalitesizleşme eğilimi göstermekte anlayamadım.
Tüm cevaplarınız için içten teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
29-12-2012, 12:09
Geçmişte konu ile ilgili yazılmış mesajları okuyun, sizin durumunuza uygun cevapları mutlaka bulursunuz. Nerede hata yaptığınızı kestirmeye çalışın, bu kamkatı kurtaramasanız bile başka bitkilerinizi daha sağlıklı büyütürsünüz.
Merhabalar...
Kamkatı haberlerde görünce araştırmaya başladım çok şirin görününce alayım dedim. ama dışarıda 90 100 tl arasıydı. Oglum'a söyledim internette ucuza bulmuş meşhur olunca heralde sitede ucuza sattılar.
almak isteyenler için kargosuyla 45 tl e geldi.
Mini Portakal Kamkat! Bakımlı ve Saksılı Kamkat Ağacı 175 TL Yerine 39,90 TL! - BirlikteAlalim.com, Fırsatları yakala... (http://www.birliktealalim.com/tum-turkiye/bakimli-ve-saksili-kamkat-agaci-175-tl-yerine-39-90-tl/?irc=bd)
neyse bi sorum olacak. kamkat geldiğinde çok yeşildi bi anda rengine kavuştu. bu normal mi birde toprağa ne zamandan sonra ekmek gerekir ?
Mutlu Kutlu
22-01-2013, 08:59
İlanda görülen kumkuat bizde ve çoğu yerde 20-30 tl değerinde.
Bu ilanı veren 175 tl değerinde kumkuat görmemiş daha demek ki:)
İstanbul da bahçede yaşaması çok zor bir ihtimal, eğer çevrenizde portakal mandalina benzeri bitkiler kışın dışarıda yaşıyorlarsa mart ayında bahçeye dikebilirsiniz. Merhabalar...
Kamkatı haberlerde görünce araştırmaya başladım çok şirin görününce alayım dedim. ama dışarıda 90 100 tl arasıydı. Oglum'a söyledim internette ucuza bulmuş meşhur olunca heralde sitede ucuza sattılar.
almak isteyenler için kargosuyla 45 tl e geldi.
Mini Portakal Kamkat! Bakımlı ve Saksılı Kamkat Ağacı 175 TL Yerine 39,90 TL! - BirlikteAlalim.com, Fırsatları yakala... (http://www.birliktealalim.com/tum-turkiye/bakimli-ve-saksili-kamkat-agaci-175-tl-yerine-39-90-tl/?irc=bd)
neyse bi sorum olacak. kamkat geldiğinde çok yeşildi bi anda rengine kavuştu. bu normal mi birde toprağa ne zamandan sonra ekmek gerekir ?
Merhaba;
benım kumkuatlarım bu yıl bolca ürün verdı dondan da zarar görmedi meyvelerini talep oldukça toplayıp satıyorum taze meyve **** reçelı ıle ilgilenen varsa temın edebilirim sağlıcakla...
Hasat toplama zamanı nedir?
Süresi var mı?
Merhaba H.Sahin
Kumkuatlar bu bolgede ocak sonu şubat bası gıbı toplanabılıyor ve hiç bırakmadım ama bır yıl uzerınde toplamadan kalsa bile bozulmuyormus sağlıcakla iyigünler...
Merhaba H.Sahin
Kumkuatlar bu bolgede ocak sonu şubat bası gıbı toplanabılıyor ve hiç bırakmadım ama bır yıl uzerınde toplamadan kalsa bile bozulmuyormus sağlıcakla iyigünler...
Bilgi için teşekkür edrim.
Olgunlaştı fakat koparmaya elim varmıyor..:(
Üzerinde kalması, sonraki meyve oluşumunda zararı var mı?
Merhaba H.Şahın;
Koparmaya kıyamıyorsanız nısan-mayıs ayına kadar kalabılır o aylardan sonra çiçek açıcak zaten bence meyve olması çiçek olusumunu engeller ama bunlar sadece benım gözlemlerim kolay gelsın...
Romantik
31-01-2013, 17:10
Cengiz Bey'e teşekkürlerimle...;)
içeri aldıktan sonra strese girdi sanırım devamlı yaprak döküyor,inşallah en kısa zamanda girdiği stresten çıkarda yaprak kaybımız durur :(
Gülşen Hanım kamkatınızın muhteşem gözüküyor, Meyveden bitki gözükmüyor.
Şu an durumu nasıl, yaprak dökümü durdumu,
baykal_77
02-02-2013, 17:27
çekirdekten yetiştirdiğimiz limona kamkat aşılanabilirmi
çekirdekten yetiştirdiğimiz limona kamkat aşılanabilirmi
Bildiğim kadarıyla aşılanabiliyor. Göz aşısı olarak aşılayabilirsiniz.
Kumkuatı çekirdekten yetiştirenler vardı. Acaba nasıl sonuçlar aldılar? Çimlenme süresi ne kadar? Ben bugün 4 çekirdeği pamuğa diktim. Bakalım ne zaman çimlenecek? Bir iki tane de toprağa dikeceğim. ya tutarsa :)
Turunçgil
02-02-2013, 21:07
Pamukta narenciye çekirdeği çok zor çimleniyor en iyisi torf bence :)
Pamukta narenciye çekirdeği çok zor çimleniyor en iyisi torf bence :)
Sadece torf yok toprakla karışık olarak var, ona hem calamondin hem kumkuat hem de süs narı tohumu diktim :D çimlenme süreleri hakkında bir bilginiz var mı?
Turunçgil
03-02-2013, 21:53
Süs narı hariç diğerleri büyüyünce aşı isteyeceklerdir yoksa meyve vermezler.Çimlenme süreleri ortam sıcaklığına bağlıdır.Benim devamlı kalorifer peteği üzerinde duran saksımdaki limon çekirdekleri 1 ayda çimlenmişlerdi.
Süs narı hariç diğerleri büyüyünce aşı isteyeceklerdir yoksa meyve vermezler.Çimlenme süreleri ortam sıcaklığına bağlıdır.Benim devamlı kalorifer peteği üzerinde duran saksımdaki limon çekirdekleri 1 ayda çimlenmişlerdi.
Sadece meraktan tohumdan üretmeye çalışıyorum. Bakalım sonuçlar ne olacak ;) Büyüsünler de aşı işini o zaman düşünürüz :) Zaten fide olarak sipariş vermek istiyorum. Havalar yavaş yavaş ısınıyor, balkonu biraz yeşillendirelim :) Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar.
Bence turunçgiller ile uğraşanların bunları izlemesini tavsiye ederim.Kimi amatör kimi ticari olarak bu sevda peşinde.En azından doğru bilgiyi bulma adına videolar faydalı olacaktır.
Turunçgil Hastalıkları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD97_turuncgil-hastaliklari.html)
Turunçgil Zararlıları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD90_turuncgil-zararlilari.html)
Standart Turunçgil Çesitleri (http://www.tarimtv.gov.tr/VD92_standart-turuncgil-cesitleri.html)
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD88_turuncgil-yetistiriciligi.html)
Sadece turunçgiller değil diğer tüm bitkiler hakkında geniş bilgi (budama, ilaçlama, zararlılar, toprak ve su, vs.) bulabileceğiniz bir yer.
Tarım TV (http://www.tarimtv.gov.tr/index.php)
Mehmet
Kamkatım bu sene çok bereketli.
Kamkatım bu sene çok bereketli.
Maşallah :) Budamayı düşünüyor musunuz? Nasıl ve ne zaman budamak gerekir?
ugurtiger
06-02-2013, 23:38
Merhabalar.Bende 2 kumkuat sahibiyim.Yaklaşık 1 buçuk ay önce almıştım.Aldığımda biraz bakımsızdılar.Saksıyı büyütüp kaliteli bahçe toprağı ve çiftlik gübresi verdi.Yapraklar hala sarı.Sanırım baharı bekliyor.Meyveler oldukça irileşti.İlk hasattan reçel bile yaptık.
http://e1302.hizliresim.com/16/7/jv2np.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bana kamkat diye sattıgı kamkatım çok iri meyveli çok da güzellerr hiç böylesini görmemiştim:D resimin sol alt köşedeki calamondin
Maşallah :) Budamayı düşünüyor musunuz? Nasıl ve ne zaman budamak gerekir?
Yok olduğu gibi kalsın.
sadecegeçen
09-02-2013, 16:30
Bende dün 1 tane aldım ama saksısı çok küçük zaten çok az toprak kalmış içinde. Büyük bir saksıya geçirmeyi düşünüyorum. Nasıl toprak kullanmalıyım? sadece torf olsun diyorlar doğru mu bu ?
serkan_istanbul
09-02-2013, 16:32
Hayır sadece torf olmasın. ben bahçe toprağına hazır satılan topraktan karıştırıp ekmiştim halinden memnun ikinci yılı ve meyveleri var üzerinde. torf besleyemez diye düşünüyorum. bahçe toprağına çiftlik gübreside karıştıra bilirsiniz. sevgiler
Meyvelerim...
1 ay önceki resimler..
http://imageshack.us/a/img407/8748/20121209100641.jpg
http://imageshack.us/a/img21/8530/20121209100705.jpg
Bugün meyvelerin sonu
http://imageshack.us/a/img819/9620/20130217112940.jpg
http://imageshack.us/a/img845/2479/20130217112922.jpg
http://imageshack.us/a/img824/1543/20130217112823.jpg
Meyveleri tüm hali ile recel yapmak istiyorum,
Tarif var mı?
[QUOTE=dünyam1;
bana kamkat diye sattıgı kamkatım çok iri meyveli çok da güzellerr hiç böylesini görmemiştim:D resimin sol alt köşedeki calamondin[/QUOTE]
Maşallah çok canlı duruyor.
pomodoro
17-02-2013, 18:05
Kamkatı çekirdekten yetiştirmeye çalışıyorum. Büyütebilirsem meyve verir mi? Yoksa aşı şart mıdır?
Kamkatı çekirdekten yetiştirmeye çalışıyorum. Büyütebilirsem meyve verir mi? Yoksa aşı şart mıdır?
Çok eski bir tartışma bu, baya bir süre önce tohumdan ekenler var ama sonuçları belirtmemişler. Bende tohumdan çimlendirmeyi deniyorum ancak henüz başaramadım.
sadecegeçen
10-03-2013, 18:35
Narinciye tohumları bekletip ekersen çimlenmez derlerdi ama ben 10 kadar tohumu 20 gün falan bekletip ektim. Bugün farkettim çimlenmeye başladılar. Böylece bu teoriyi çürütmüş bulunmaktayım.
Bazilari kisa omurlu oluyor, eger nemli tutarsaniz omru uzayabilir. 20 gun normal bir sure. Ben tohumdan kamkat meiwa cimlendirdim. Sorun cok yavas buyumesi.
Arkadaşlar merhaba,
Kamkatlarınız gerçekten çok güzel ve iştah açıcı görünüyor :) Benimde kışa girmeden önce sizlerinki gibi gayet sağlıklı olan kamkatlarım şuanda aşağıdaki fotoda görüldüğü gibi süzülmüş durumda :( Acaba nedendir? balkonum çok güzel güneş alıyor toprağı kurumaya yüz tuttukçada sulamayı ihmat etmiyorum ama kış göneminde bi ara içeri almıştım ondan mı olmuştur acaba ne yapmam gerekir.
Birde kuruyan dalları var onları koparmalı mıyım?
Merhabalar,
Kamkat sevdalıları nerede benim kamkatıma da bir çare bulsak ne güzel olurdu :(
sadecegeçen
14-03-2013, 22:18
Merhabalar,
Kamkat sevdalıları nerede benim kamkatıma da bir çare bulsak ne güzel olurdu :(
Sadece torf mu kullanıyorsunuz ?
gurbik67
15-03-2013, 00:30
kamkat iç mekan bitkisi değildir. iç mekenlarda strese girer sararır olumsuz etkilenir.
bahçe toprağı ve az miktarda torf ve hayvansal gübre karıştırarak dikmek lazım . benim kamkatlarım iç mekan görmedi hep sokakta büyüdü.kar kış demeden tam beş yıl
kamkat iç mekan bitkisi değildir. iç mekenlarda strese girer sararır olumsuz etkilenir.
bahçe toprağı ve az miktarda torf ve hayvansal gübre karıştırarak dikmek lazım . benim kamkatlarım iç mekan görmedi hep sokakta büyüdü.kar kış demeden tam beş yıl
Sayin gurbik67, Masallah sizin Kamkuatiniz cok güzel görünüyor, karlar üzerinde görünce sormak istedim. Disarda en fazla kac derece soguk oluyor sizin oralarda?
Benim Kamkuat da kis boyu catida serin bir odada duruyordu, ancak arkadaslarinki gibi cok yaprak döktü. Birkac haftadir da denemek amacli terasa koymustum 4-10 derece duruyordu. Yanliz iki gündür yine kar yagiyor, geceleri eksi 3 derece soguk oluyor.
Bende tekrardan iceriye almadim. Deniyorum simdilik....
gurbik67
15-03-2013, 23:05
kamkatım bir ara -9 gördü çok bitkim dondu kamkata bir şey olmadı,hiç bir önlem almadan tamamen doğa ile baş başa.
iç mekanda asla sağlıklı büyümez,halsiz ve hasta insan gibi. soluk,sararmış,yaprak dökmüş yavaş yavaş ölüm gelir. tıpkı iç mekan bitkisinin soğukta dışarıda kalması gibi.
Kamkuati alirken üzerindeki kart´da 10 dereceden asaga inmesin diye yaziyordu, artik seneye bende disarda birakiyim bakalim ne olacak:).
Saydin gurbik67, cevabiniz icin tesekkür ederim. Saygilar
Benim kakuatımda yaprak döktü. Ama şu an görüyorum ki bir sürü yeni filiz verecek.
Gecen sene aldim kumkat fidanımı
379174
Normalde 60cm felan olur diye okumustum. Benimki aldi basini gitti nerdeyse 2 metre var boyu. Yan dallari zayif. Peyzajcıdan toprak aldim %50-50 gubre toprak karsisimibda duruyor, kocaman bir saksıda(70cm capinda) duruyor. Budama felan yapmadım hic. Yeni yeni heryerinde fideleri cikti. Gecen seneden beri sadece 6 kumkat meyvesi verdi.. Hangi mevsimde budamalıyız, bakım onerileriniz nelerdir. Simdiden tesekkurler
KAPTANzst
17-03-2013, 10:23
Kamkat çiçek vermesi için Haziran temmuz aylarında suyunu biraz eksiltip zorlamak gerekiyor. Çok yararı var meyve alımına. Suyu ve gübreli toprağı bol olunca meyve de vermiyor :(
emrullah mutlu
17-03-2013, 18:52
ewet arkadaşlar sero90 arkadaşım sayesinde burada sizinle bulunuyorum mersinli değilim ama mersinde yaşıyorum doğal olarak turunçgillerin merkezi denebilir kumkuatlar aşı ile elde edilen bitkilerdir tüm turunçgiller(limon, mandalina, portakal vs. ) gibi :)
Sadece torf mu kullanıyorsunuz ?
kusura bakmayın anca gördüm mesajınızı ben kamkatı geçen yaz sonu almıştım aldığım gibi duruyor yani gübreleme **** toprağını değiştirme gibi birşey yapmadım yapmalı mıyım?
Birde alırken çok soğuk sevmez kamkat diyerek sattılar bana hatta balkonunuz kapalıysa yetişir açık olsaydı olmazdı bile dediler bende o sebepten kış aylarında aldım içeri ama ne olduysa ondan sonra oldu zaten :(
Şimdi ben ne yapayım?
sadecegeçen
19-03-2013, 14:43
kusura bakmayın anca gördüm mesajınızı ben kamkatı geçen yaz sonu almıştım aldığım gibi duruyor yani gübreleme **** toprağını değiştirme gibi birşey yapmadım yapmalı mıyım?
Birde alırken çok soğuk sevmez kamkat diyerek sattılar bana hatta balkonunuz kapalıysa yetişir açık olsaydı olmazdı bile dediler bende o sebepten kış aylarında aldım içeri ama ne olduysa ondan sonra oldu zaten :(
Şimdi ben ne yapayım?
Bence toprağını değiştirmeniz gerekiyor. Benimki kış aylarında bile dışarda durdu gayet sağlıklı. Hatta burda bir arkadaşın fidanı karın altında buz tutmuş resmini görmüştüm. Yani içerde bu bitki bunalıma giriyor
Bence toprağını değiştirmeniz gerekiyor. Benimki kış aylarında bile dışarda durdu gayet sağlıklı. Hatta burda bir arkadaşın fidanı karın altında buz tutmuş resmini görmüştüm. Yani içerde bu bitki bunalıma giriyor
Teşekkür ederim peki nasıl bir toprak kullanmalıyım torfla karıştırmalımıyım veya gübre gerektirir mi birde bu mevsimde yapılabilir mi? birde yeniden çiçeklenip meyve vermesi için üstündeki meyveleri toplamalımıyım? çok oldu ama artık acemiliğime verin ;)
sadecegeçen
19-03-2013, 15:18
Teşekkür ederim peki nasıl bir toprak kullanmalıyım torfla karıştırmalımıyım veya gübre gerektirir mi birde bu mevsimde yapılabilir mi? birde yeniden çiçeklenip meyve vermesi için üstündeki meyveleri toplamalımıyım? çok oldu ama artık acemiliğime verin ;)
Bende acemiyim bu sorduklarınızın hepsini kendim yaptım ama daha sonucu görmedim.
Meyveleri topladım çiçeklenmesi için.
Toprağını değiştirdim tarla toprağı, torf, gübre, hatta perlit bile karıştırdım bakalım ne olcak.
Sanırım böyle olması gerekiyor:D
Bende acemiyim bu sorduklarınızın hepsini kendim yaptım ama daha sonucu görmedim.
Meyveleri topladım çiçeklenmesi için.
Toprağını değiştirdim tarla toprağı, torf, gübre, hatta perlit bile karıştırdım bakalım ne olcak.
Sanırım böyle olması gerekiyor:D
Hmm umarım iyi sonuç alırsınız ben birkaç hafta daha bekliyeyim o zaman işimi şansa bırakmayayım belki deneyimli arkadaşlar duyarlar sesimizide yanıt verirler :D ben üstündeki meyveleri toplasammı diye düşünürken 14 aylık olan kızım dalından koparıp koparıp bitirmiş olucak :D
Cymbelina
19-03-2013, 16:58
Sayın Hülyab, kamkatınız için gerekli saksı harcı ve gübreleme konularında birşey diyemem ancak genel itibarla turunçgiller dona karşı hassas, çok aşırı soğuktan korumak gerekli. Dolayısıyla Ankara şartlarını düşünürsek (her ne kadar bu kış çok kar ve soğuk olmasa da) içeri almanız yerinde olmuş bence - uzman değilim ama şahsi fikrim bu. Ancak turunçgillerin yer değişikliğinden kolay etkilendiğini de yazıyor forumda. Turunçgillerle ilgili temel özet bilgi için buradaki ilk mesajda bilgi verilmiş:
http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295.htm
Ayrıca bu Kamkat başlığının ilk mesajlarında da ve aralarda kamkatın ev içinde yetiştirilebileceğinden bahsediyor, çok kısa göz attım. Siz de okumuşsunuzdur.
Sanırım Sn sadedecegecen ile sizin yetiştirme koşullarınız farklı olacaktır, bulunduğunuz şehirler açısından (sıcaklık ve nemi göz önüne alırsak).
Bitkiler kışın daha pasif konumda, bahar ve yazla onlar da çalışmaya başlıyor;) Örneğin limon için bana saksı ve toprak değişimi için bahar öncesi tavsiye edilmişti. Artık havalar ısınmaya başlıyor ama belki çok çok geç kalmamışsınızdır toprağını değiştirmek için. Ancak altını çizeyim ben uzman değilim. Gene de yanlış yönlendirmek istemem;)
Hemen ilave edeyim, üzerinde meyve veya çiçek varken de saksı (toprak) değişimi olumlu ya da olumsuz, nasıl sonuç verir bir fikrim yok. Sizinkinde şu an meyve varmış üzerinde.
Sayın Hülyab, kamkatınız için gerekli saksı harcı ve gübreleme konularında birşey diyemem ancak genel itibarla turunçgiller dona karşı hassas, çok aşırı soğuktan korumak gerekli. Dolayısıyla Ankara şartlarını düşünürsek (her ne kadar bu kış çok kar ve soğuk olmasa da) içeri almanız yerinde olmuş bence - uzman değilim ama şahsi fikrim bu. Ancak turunçgillerin yer değişikliğinden kolay etkilendiğini de yazıyor forumda. Turunçgillerle ilgili temel özet bilgi için buradaki ilk mesajda bilgi verilmiş:
http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295.htm
Ayrıca bu Kamkat başlığının ilk mesajlarında da ve aralarda kamkatın ev içinde yetiştirilebileceğinden bahsediyor, çok kısa göz attım. Siz de okumuşsunuzdur.
Sanırım Sn sadedecegecen ile sizin yetiştirme koşullarınız farklı olacaktır, bulunduğunuz şehirler açısından (sıcaklık ve nemi göz önüne alırsak).
Bitkiler kışın daha pasif konumda, bahar ve yazla onlar da çalışmaya başlıyor;) Örneğin limon için bana saksı ve toprak değişimi için bahar öncesi tavsiye edilmişti. Artık havalar ısınmaya başlıyor ama belki çok çok geç kalmamışsınızdır toprağını değiştirmek için. Ancak altını çizeyim ben uzman değilim. Gene de yanlış yönlendirmek istemem;)
zaten artık satın aldığım yere gidip bir sormayı planlıyorum burda net bilgi sahibi olan kimse yanıt vermedi bana :( birde dediğiniz yerede bakayım bakalım belki orda işime yarayan bilgiler vardır.
Cymbelina
19-03-2013, 17:18
Google'dan bir iki link vereyim ama yetiştirme koşullarına dair fazla birşey yok:
Kamkat - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kamkat)
Citrus fortunella 'Margarita' (http://www.kardelenfidancilik.com.tr/bitki-detay.aspx?id=160)
Online Bitki Fidan Market (http://www.efidanmarketim.com/Kamkat-Citrus-fortunella-sus-portakali-fidani-3-Yas-MEYVELI-TERAS-EV,PR-99.html)
gurbik67
20-03-2013, 01:30
zaten artık satın aldığım yere gidip bir sormayı planlıyorum burda net bilgi sahibi olan kimse yanıt vermedi bana :( birde dediğiniz yerede bakayım bakalım belki orda işime yarayan bilgiler vardır.
benim bahçeme bakarsanız kamkatların 6yıldan beri 4 mevsim kapıda olduğunu görürsünüz.
neticede saksıda yetişdiğinden gübre verilmeli(hayvansal) dörtte bir torf, bahçe toprağı ve gübre, birde toprağa mutlaka demir koyunuzki demir ihtiyacını alsın.
Şimdi ben ne yapayım?
Her bölgenin mevsim şartları farklı, bence bu nedenle ağaçlar da farklı davranıyor. Ben İstanbulda kamkatıma 2 yıl yazları balkonda, kışları da salonda baktım, sonuç felaket oldu. Her seferinde mekan değiştiren bitki ne kadar yaprağı varsa döktü. Bizde sorun bir içeri bir dışarı ortam değişikliği idi. Sonunda balkonda rüzgar almayan kuytu bir noktayı sabit aldım. Bu kış yumuşak geçti ama geçen kış çok soğuktu ve ağaca bir şey olmadı. Bence balkonda pek don olmuyor, en kötüsünden naylon benzeri bir malzeme ile korunabilir.
Bu şekilde bir iyi bir kötü bitki iyice saçak saçak oldu, geçen ay ne kadar dalı varsa budadım. Sonucu merakla beklemekteyim :)
Her bölgenin mevsim şartları farklı, bence bu nedenle ağaçlar da farklı davranıyor. Ben İstanbulda kamkatıma 2 yıl yazları balkonda, kışları da salonda baktım, sonuç felaket oldu. Her seferinde mekan değiştiren bitki ne kadar yaprağı varsa döktü. Bizde sorun bir içeri bir dışarı ortam değişikliği idi. Sonunda balkonda rüzgar almayan kuytu bir noktayı sabit aldım. Bu kış yumuşak geçti ama geçen kış çok soğuktu ve ağaca bir şey olmadı. Bence balkonda pek don olmuyor, en kötüsünden naylon benzeri bir malzeme ile korunabilir.
Bu şekilde bir iyi bir kötü bitki iyice saçak saçak oldu, geçen ay ne kadar dalı varsa budadım. Sonucu merakla beklemekteyim :)
satın aldığım çiçekçi her sabah fısfısla yapraklarını ıslatmamı söyledi nemi seviyormuş bakalım şimdide bunu deniyorum umarım kısa sürede toparlanır
binbilinmez
07-04-2013, 15:02
2 senedir bende olan kumkuatım geçen seneden kalan meyveleri hala duruyor, ama bu sene yaprakları cansızlaştı, ve daha kötüsü meyveler yumuşamaya başladı, yapraklar da yavaş yavaş dökülüyor, yeşiller ama çok cansızlar, deneyimli arkadaşlardan sebebini ve çözümünü öğrenmek isterim teşekkür ederim.
Sevgili Binbilinmez, benim kamkatımı aldığım seracı ve sorduğum başka birkaç seracı daha sabahları fısfısla sulayın kamkat nemi çok sever dediler bende her sabah ıslatıyorum yapraklarını. Bir dönem benimkinin meyveleride yumuşamış hatta buruşuk bir hal almıştı ama sonra kendi kendine toparladı ve meyveler daha sert ve sulu hale geldiler bilmiyorum neden.
Haftasonu birsürü sera gezdim Ankara'da yerli kamkat bulamadım birtürlü :( ithal olanlar var çook güzeller ama 200TL'den kapı açıyor seracılar pazarlıkla ancak 130a indirebildim ama buda bence çok fazla. Fidesinden umudumu kesip çekirdekten yetiştirebilirim belki die umut ettim birkaç seradan aldığım olgun meyvelerin çekirdeklerini ektim ama hiçbir hareket yok kamkat çekirdeği ne kadar sürede çimlenir acaba bir bilen var mıdır?
hülya hanım ben de ankara da yaşıyorum kamkat için gezdiğim seralarda bana da 150 civarı fiyat verdiler.Kamkat yediverendir dediler bu konuda bir bilginiz var mı?İnternetten bilgi aldığımda satıcı bana yediveren değildir yılda sadece 1 defa meyve verir dedi.İthal olanlar mı yediveren yoksa seracılar satış yapabilmek için yanlış mı yönlendiriyor?
Kamkatin yedivereni oluyor. Bende bir tane var. Yalniz turuncgil uzeri asili. Gecen sene 3-4 defa cicek acti. Farkli buyukluklerde meyvesi oldu. Meyvesinide cok cabuk buyutuyor, uc yapraga asili kamkata gore.
siz mi aşıladınız yoksa satın mı aldınız?Sanırım piyasada satılan kamkatlar genelde yediveren değil.meyvelerinin tadında farklılık oluyor mu?
sadecegeçen
10-04-2013, 01:20
Kamkat ne zaman çiçek açıyor ?
binbilinmez
10-04-2013, 01:29
Sevgili Binbilinmez, benim kamkatımı aldığım seracı ve sorduğum başka birkaç seracı daha sabahları fısfısla sulayın kamkat nemi çok sever dediler bende her sabah ıslatıyorum yapraklarını. Bir dönem benimkinin meyveleride yumuşamış hatta buruşuk bir hal almıştı ama sonra kendi kendine toparladı ve meyveler daha sert ve sulu hale geldiler bilmiyorum neden.
Teşekkür ederim, deneyeceğim umarim eski şanlı haline döner :-)
Arkadaşlar banada bir seracı ithal olanların yediveren olduğunu söylemişti bende tanıdığım seracıya gidip sordum ondakilerde ithaldi fakat yediveren değildir yediveren kamkat cinsi varsada ben bilmiyorum dedi. Yani bazı yerlerde satış amaçlı böyle söylüyorda olabilirler. Eskişehirli (Hemşerim) :) Sevgili Bari'nin dediğine göre varmış yediveren olduğundan emin olsam alıcam ama emin olmak zor.
Romantik
11-04-2013, 22:30
Arkadaşlar kamkat hakkında merak ettiğiniz herşeyi yazışmalarda bulabilrsiniz ayrıca biz bu sitede de satış yapıyoruz merak ettiğiniz herşeyi cevaplandırırız.
dussokagi
19-04-2013, 18:51
2 senedir evimde kumkuat bakıyorum daha önce kumkuatım salonun balkonunda idi sulama suyuna 1 litre suya yarım kapak NPK'lı gübre verdim yeni sürgün ve yaprak vermeye başladı ama kumkuatın yerini değiştirdim yeni veren yapraklar dökülmeye başladı odam az güneş alıyor sanırım tekrar salonun balkonuna geri koydum salonun balkonu bütün gün güneş alıyor birde meyve vermesi için başka hangi gübre vermem lazım saksısında 2-3 avuç yanmış büyük baş hayvan gübresi var geçen sene çiçek verdi ama çiçekleri döktü
15 gün önce aldım. Citrus Fortunella Obovata diye yazıyor. Üzerinde iki meyve vardı. Bir meyvesi de koparılmıştı, iki de yavru meyvecik vardı çok küçük.
Çok su ister, başıma iş aldım diye düşünüyordum. Meyveleri var bol ışık lazımdır diye sabah güneşi alan doğu penceresine koydum hiç sevmedi. Küçük meyvecikleri attı. Ancak kısa sürede sevdiği şeyleri keşfettim.
Batı penceresinin içine aldım. Güzel bir aydınlık ve ikindi-akşam güneşi görüyor. 3-4 günde bir sürü filiz verdi, hemen yaprak oldu onlar, 4-5 gün sonra çiçeğe bezendi! Şoktayım. Çünkü internette baharda çiçeklenip meyve verir diye okudum. Yani aldığımda çiçeklenmesi bitmişti. Fazla olgunlaşan bir meyvesini aldım. Toprağını henüz değiştirmedim nasıl bir şey ister bilmiyorum.
Japonya ve Uzak Doğu'da meyvesi çok popüler. Ancak nasıl yetiştirildiğine dair pek bilgi yok.
Sulamasının tıpkı orkide gibi yapılması gerektiğini keşfettim. Başta üstten su veriyordum ama ertesi güne toprak yine kupkuru oluyordu. Su dolu kaba oturtmayı denedim ve işe yaradı. (Yani saksım küçük, ondan mümkün belki de.) 4-5 gündür su istemedi. Toprağın üstü biraz kuru kalıp, alt taraflar nemli olacakmış, üzerindeki kartta öyle yazıyor.
Gerçekten internette yazdığı kadar varmış. Öyle muhteşem kokuyorlar ki. Bugün ilk çiçekleri açtı.
Şimdi fazla olgunlaşan meyvesinden kendisini nasıl çoğaltırım diye araştırıyorum.. İsteyeni çok!! Bir de ne kadar uzuyor, büyüyor merak ediyorum.
sayın Hülyab,
ben Ankara'da yaşıyorum ve CEPA'dan çok ucuz bir fiyata aldım. Üzerinde Fukushu kumquat yazıyordu, başta limon sanmıştım. Bir turunçgil türü o da. Yediveren mi bilmiyorum ama meyveliyken tekrar çiçeklenmesi bana olumlu hisler veriyor.
Başta ben fısfıs ister diye düşünerek her gün ıslatıyordum. Hatta doğru sulamasını öğrenene dek bildiğiniz musluk altına tutuyordum dalları. Artık hiç yapmıyorum.
Batı-güney penceresinde mutlu gözüküyor. Tabii pencereyi sık sık açıyorum. Yanında bir sürü menekşe ve orkideler de vardı, menekşeleri güneş güçlendiği için aldım ama kamkat seviyor güneşi. 1 aya Orkideleri de geriye çekerim, ama bu durur, dayanıyor gibi.
Yerdeğiştirmeden keyfinin kaçtığını ben de okudum ve tevrübe ettim. İlk başta doğu penceresine koydum, hiç hoşlanmadı oradan. 2-3 günde belli etti sevmediğini, 1-2 yaprak attı, hemen buraya koydum çabuk toparladı.
sayın Hülyab,
ben Ankara'da yaşıyorum ve CEPA'dan çok ucuz bir fiyata aldım. Üzerinde Fukushu kumquat yazıyordu, başta limon sanmıştım. Bir turunçgil türü o da. Yediveren mi bilmiyorum ama meyveliyken tekrar çiçeklenmesi bana olumlu hisler veriyor.
Başta ben fısfıs ister diye düşünerek her gün ıslatıyordum. Hatta doğru sulamasını öğrenene dek bildiğiniz musluk altına tutuyordum dalları. Artık hiç yapmıyorum.
Batı-güney penceresinde mutlu gözüküyor. Tabii pencereyi sık sık açıyorum. Yanında bir sürü menekşe ve orkideler de vardı, menekşeleri güneş güçlendiği için aldım ama kamkat seviyor güneşi. 1 aya Orkideleri de geriye çekerim, ama bu durur, dayanıyor gibi.
Yerdeğiştirmeden keyfinin kaçtığını ben de okudum ve tevrübe ettim. İlk başta doğu penceresine koydum, hiç hoşlanmadı oradan. 2-3 günde belli etti sevmediğini, 1-2 yaprak attı, hemen buraya koydum çabuk toparladı.
Sevgili Serdağ,
Cepadan sanırım bauhaus'tan aldınız kamkatınızı ben nerde olduğunu şimdi hatırlamadığım bir bauhausta bir kamkat gördüm fakat boyu çok ufak ve üstünde iki üç meyvesi vardı fiyatıda 50tl civarıydı sanırım. Benim evdeki daha büyük ve aldığımda üstünde 45 civarı meyvesi vardı ve 35tl.ye almştım sanırım aynı şansı tekrar yakalamam zor olucak :)
sadecegeçen
29-04-2013, 14:58
Bu kamkat türünü daha önce hiç görmemiştim meyveleri daha yuvarlak sanki ve yapraklarda daha değişik biraz kalın gibi yakından incelemeyi isterdim :)
Arkadaşlar merhaba,
kamkatım gitti gidecek derken yeni yeni bişeyler gözlemledim bugün hemen sormak istedim. Sevgili Serdağ'ın 1675 nolu mesajında 4. fotoğrafta çam iğnelerine benzer çubuklar gördüm benim kamkatımda da özellikle tepe noktalarında yoğun olmakla beraber genelinde böyle oluşumlar var. Foto çekemedim ama en kısa sürede çekip göndereceğim sizce bunlar çiçek olabilirmi?
Sulamasının tıpkı orkide gibi yapılması gerektiğini keşfettim. Başta üstten su veriyordum ama ertesi güne toprak yine kupkuru oluyordu. Su dolu kaba oturtmayı denedim ve işe yaradı. (Yani saksım küçük, ondan mümkün belki de.) 4-5 gündür su istemedi. Toprağın üstü biraz kuru kalıp, alt taraflar nemli olacakmış, üzerindeki kartta öyle yazıyor.
Sevgili Serdağ şu paragrafınız inanılmaz işime yaradı, 5 günlüğüne çıktığım seyahatte bitkilerimi sulayan komşum kamkatıma çok fazla su vermiş ve tabağı su dolmuştu. Birtürlü dökemedim o suyu kökleri çürüyecek diye hayıflanırken yeni yeni oluşumlar fark ettim iğne iğne gibi yeşil oluşumlar. Sanırım sizinde dediğiniz gibi kamkatım alt tabağından sulanmak istiyormuş. Peki zaman zaman bu suyu dökmek gerekmez mi yani nasıl hava alıyor bitkinin kökleri acaba???
Ben kumkuatımı 35 tl ye denizli de el arabasıyla satış yapan bi bahçıvandan aldım.Aldığımda üzerinde 5-6 tane meyvesi vardı.Ufak ve turuncu renkliydı ama yerli mi ithal mı aşılımı bilmiyorum.Bu konuda bilen varsa merak ediyorum.Ama benim asıl merak ettiğim üzerinde şu an çok çiçek var ve mis gibi kokuyor.Ancak sanki yapraklarında bi şey yürümüş gibi izler var.İlaç atmam gerekli mi ?Cevaplarınızı bekliyorum.
copur 09
18-05-2013, 18:19
Eğer iz olan yapraklar az ise; yapraktaki izleri takip edin. İz'in bittiği yeri küçük bir bıçağın ucu ile sürtün . içinden küçük sarı bir kurtçuk çıkacak. Gerisi size kalmış. Eğer çoksa ilaç satıcınıza müracaat edin. Selamlar.
sadecegeçen
18-05-2013, 22:56
Herkesin kamkatı çiçek açmış benimkinde tık yok daha
celalettin99
20-05-2013, 09:33
Bende 3 ay önce oval ithal meyveli olanından kamkat almıştım.. vitamin takviyeside yaptık ancak halen yaprak döküyor.. ne yapacağız bilemedik.. evin içinde bakıyoruz.. yanlışmı yapıyoruz.. internette bazı sitelerde ithal olanları rüzgardan ve güneşten uzak tutun diyor.. ne yapacağız
teşekkür ederim bende cevapları bekliyordum ancak yeni üye olduğum için yanlış bölüimde mi sordum diyordum
Herkesin kamkatı çiçek açmış benimkinde tık yok daha
Al bendende o kadar çiçek açıcak sandım ama birsürü yeni yaprak çıkarttı beklemeye devam ...
sadecegeçen
21-05-2013, 17:25
Al bendende o kadar çiçek açıcak sandım ama birsürü yeni yaprak çıkarttı beklemeye devam ...
Ne zamana kadar çiçek açıyorlar biliyormusunuz ? eğer zamanı geçtiyse seneye baharı mı bekleyeceğiz ? :D
Ne zamana kadar çiçek açıyorlar biliyormusunuz ? eğer zamanı geçtiyse seneye baharı mı bekleyeceğiz ? :D
Forumda haziran temmuz aylarında suyunu azaltarak çiçek vermesini sağlamak gerektiği yazıyor yani henüz vaktimiz var bu sene bekleyelim biz umudumuzu yitirmeyelim :)
sadecegeçen
21-05-2013, 19:57
Forumda haziran temmuz aylarında suyunu azaltarak çiçek vermesini sağlamak gerektiği yazıyor yani henüz vaktimiz var bu sene bekleyelim biz umudumuzu yitirmeyelim :)
Şimdi anlaşıldı.. desenize çok suladığım için çiçek tutmadı. Çünkü benimkinin dibi sürekli yaş duruyor:p
dussokagi
21-05-2013, 21:32
kumkuat ı çiçekte iken suyu kesmek gerekiyormuş vede bol güneş gören yer güney cephesi rüzgar almayan yer olacakmış birde yapraklarını fısfıs ile ıslatmamak lazım yaprak biti oluşmasına sebep oluyor
bu ürünü nasıl temin edebilirim acaba
merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
Yaklaşık bir aydır bende bir kamkat'a sahibim ve bu forum sayesinde temel bir kaç bilgi öğrendim uyguluyorum şimdilik sıkıntı yok en azından bildiğim kadarıyla. Resim yolluyorum önerilerinizi bekliyorum...
dussokagi
23-05-2013, 17:47
[QUOTE=gtokkal;1158988]merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
http://www.agaclar.net/forum/members/37207-romantik.htm bu arkadaşımıza ulaşarak kumkuat temin edebilirsiniz bende ondan temin etmiştim
Merhaba, sanırım kamkatınız ithal olanlardan çok iştah açıcı :) görünüyor. Ben uzun denemeler osnucunda ve burada yazılanlardan edindiğim bilgi ile kamkatımın üst topraktan değil alt tabaktan sulanmaktan hoşlandığını anladım. Şimdi öyle yapıyorum ve çiçeklenmeye başladı bile şimdilik bir çiçeğimiz var..
[QUOTE=gtokkal;1158988]merhabalar benim bir ithal bir tane yerli kumkuatım var henüz çüçek açmadılar besin olarak ne kullanıyorsunuz acaba yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
http://www.agaclar.net/forum/members/37207-romantik.htm bu arkadaşımıza ulaşarak kumkuat temin edebilirsiniz bende ondan temin etmiştim
Merhaba düşsokağı ben diğer tüm bitkilerimde olduğu gibi kamkatımda da evsel atıklardan hazırladığım enzim'i kullanıyorum tavsiye ederim detayları enzim bölümünde bulabilirsiniz benim balkon sayfamdada sevgili ddmkdan aldığım tarif yeralmakta. Şuanda tüm bitkilerim gayet iyi durumdalar ve hepsi meyve verme çalışmalarındalar sanırım enzim iyi geliyor :)
Merhaba, sanırım kamkatınız ithal olanlardan çok iştah açıcı :) görünüyor. Ben uzun denemeler osnucunda ve burada yazılanlardan edindiğim bilgi ile kamkatımın üst topraktan değil alt tabaktan sulanmaktan hoşlandığını anladım. Şimdi öyle yapıyorum ve çiçeklenmeye başladı bile şimdilik bir çiçeğimiz var..
Suyu tabağa dökmekten mi yoksa saksıyı suya daldırmaktan mı bahsediyorsunuz?
Suyu tabağa dökmekten mi yoksa saksıyı suya daldırmaktan mı bahsediyorsunuz?
Merhaba, saksım oldukça büyük suya daldırma ihtimalim pek yok ama tabağına su döküyorum tabağın yarısına gelecek kadar.
Merhaba, kamkatım görünüş itibari ile gayet sağlıklı fakat açan çiçeklerin hepsi kuruduktan sonra saplarından döküldü. Nedeni hakkında bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.
dussokagi
26-05-2013, 16:03
çiçeklenme zamanı kumkuattan suyu kesmelisiniz
Bende tavsiyeniz üzerine saksı altlığına su döküyorum ama 1 günde tüm su kuruyor bu kadar hızlı boşalması normal mi? Anlayamadım ?
göktürk66
29-05-2013, 12:57
benim kumkatımda baharda hiç yaprağı yoktu şuanda dallandı ve heryerinden dallar yapraklar fışkırmaya başladı bu sene meyve alabilirmiyim arkadaşlar..
göktürk66
29-05-2013, 13:02
bi sorum olucak herhangibi bir meyvenin mesela portakal ,limon, **** mandalinanın çekirdeğini diktiğimiz zaman turunç oluyormu.. ve büyünce turunç meyvesi veriyormu
Turunçgil
29-05-2013, 17:44
Evet turunç olur sn göktürk66 ancak 20 ve daha üstü yıllarda turunç meyvesini görebilirsiniz ağaçta :)
Merhabalar Arkadaşlar;
Sizlerden yardımlarınızı istiyorum.kocaelinde yaşıyorum,bir tane 1 metre boyunda yerli ve 2 metre boyunda ithal kumkuatım var.durdukları yer öğleden sonra akşama kadar güneş alan katlanır camlı balkonum ve sıcak oluyor öğlen güneşi diye önlerine ince bir örtü de astım ve camların bir kısmı sürekli açık.sulamalarını 3 günde bir yapıyordum şimdi tabakların altına taş ta doydum kökler su içinde beklemiyorlar,toprakları lav kırığı bahçe toprağı ve torftan oluşmakta.bakım olarak yanmış keçi gübresi,yarasa gübresi kullandım.İlaveten npk içeren humik aasid fulvik asit te olan hammaddesi leonardit olan organik toprak düzüenleyici ve iz elementleri içeren organik gübre kullandım.toprağın üstüne leonardit serptim,toprağı haftada bir küçük tımıkla havalandırıyorum,iz elemti içeren gübreyi yapraktanda kullandım.
sorum:
1)genç yapraklarda koyu yeşil üstüne asimetrik sararmalar mevcut,yaprak kenarlarında dalgalanmalar oluyor bazıları da iyice şekilsiz kıvrılmalar oluyor, forumu baştan aşağı 2 defa okudum, yazılan herşeye dikkat ederek uygulamalarımda kullandım,yapraklardaki bu element eksiklerini arştırdığım kadarı ile çinko,mgnezyum ve demir eksikliği olarak görünüyor keşke resim koyabilseydim lakin beceremedim.birde bu kıvrılmalar yaprak galeri güvesi olarakta görünüyor onun için bu akşam hem zararlı hemde gübre ihtiyacı için nutribor ve black mix altın karışım yaprak gübresi ile dentist adlı ilacı karıştırark yapraklara uygulama yaptım,mutlu beyden aldığım besin+izelemetler içeren sıvıyı tarif usulu ile topraga uyguladım
2)bu vakit oldu hala tek bir çiçeğim var toplu iğne başı kadar meyva tuttu tabi oda düşmez ise,
3)kabuklu bit vardı onu pestbanla yok ettim 1 ay önce allahtan onda sıkıntım yok tabi yaprak galeri güvesi hariç
Arkadaşlar yordum sizi lakin çok seviyorum kumkuatlarımı bana lütfen yardımcı olun yoksa bu gidişle ağaçlarımın gidişatı hiç iyi değil
Turunçgil
31-05-2013, 01:18
Bence aşırı gübre kullanmışsınız kamkatlarınızda o demir eksikliği gibi görünen sararma aşırı gübre sonucu oluşmuş bitki kullanmak zorunda kalmış hepsini ve yapraklarını atarak yeni yaprak ve tomurcuk çıkarmaya sevk etmiş yaprak galeri güveside yapraklarda beyaz çizgiler bırakarak ilerler ona göre emin olun bu zararlıdan zaten kamkat doğası gereği haziran temmuz aylarında çiçeğe yatar
Bence aşırı gübre kullanmışsınız kamkatlarınızda o demir eksikliği gibi görünen sararma aşırı gübre sonucu oluşmuş bitki kullanmak zorunda kalmış hepsini ve yapraklarını atarak yeni yaprak ve tomurcuk çıkarmaya sevk etmiş yaprak galeri güveside yapraklarda beyaz çizgiler bırakarak ilerler ona göre emin olun bu zararlıdan zaten kamkat doğası gereği haziran temmuz aylarında çiçeğe yatar
daha beklemem gerekiyor sanırım ümidimi kesmemeliyim değilmi
sıkıntım bu arkadaşlar lütfen tecrubesi ve fikri olanlar yardımcı olsun
Mutlu Kutlu
02-06-2013, 09:09
Kamkatlarınıza o kadar çok şey yapmışsınız ki, yazık yani. Severken öldürmek bu olabilir ileride.
Biraz kendi hallerine bırakın, bol güneş yeterli su ve besin. çok gerektiğinde az biraz zararlılarla mücadele o kadar.
Resimlerde görülen kadarıyla bitki yapraklarında iz elemetleri eksikliğine bağlı sararmalar oluşmuş. Gönderdiğim besini kullanın, şimdiki bozuk renkli yapraklar düzelmez. Ama yeni çıkacak yaprakların daha sağlıklı ve yeşil olmasını sağlar, bol çiçek açıp çok meyve tutmasını sağlar. sıkıntım bu arkadaşlar lütfen tecrubesi ve fikri olanlar yardımcı olsun
Dostlar merhaba;
Şubat ayında Ankara'daki büyük marketlerden birinden bir kumkuat aldım. Bir müddet evin salonunda sabah güneşini alan bir yerde baktım. Nisan ayının sonunda bir tane çiçek açtı ve mercimek büyüklüğünde meyvesi oldu. Mayıs ayı başında cam muhafazalı balkonuma çıkarttım. Güneş alan ve havadar bir ortam. Yerini sevmiş olmalı ki şu an üzerinde çok sayıda çiçek var ama bir hafta önce ilk çiçekten olan meyve düştü. Çiçek verdiği için suyunu biraz azalttım. Korkum bu çiçeklerden oluşacak meyvelerin de dökülmesi. Herşey yolundamı, nasıl bir tedbir almalımıyım? Selam ve saygılarımla...
Kamkatlarınıza o kadar çok şey yapmışsınız ki, yazık yani. Severken öldürmek bu olabilir ileride.
Biraz kendi hallerine bırakın, bol güneş yeterli su ve besin. çok gerektiğinde az biraz zararlılarla mücadele o kadar.
Resimlerde görülen kadarıyla bitki yapraklarında iz elemetleri eksikliğine bağlı sararmalar oluşmuş. Gönderdiğim besini kullanın, şimdiki bozuk renkli yapraklar düzelmez. Ama yeni çıkacak yaprakların daha sağlıklı ve yeşil olmasını sağlar, bol çiçek açıp çok meyve tutmasını sağlar.
peki mutlu bey iz elemet eksikliği var bu doğru ama iz elent içeren besinler de kullandım bunu bitki herhangi bir sebeple alamamış ve organizmasına yansıtamamış,bu iz elemetleri alamamasının sebebi nedir, bakım için çok uğraşmam mı yoksa toprağın ph ının düşük **** yüksek olma durumu mu.tabi ikisi de bağlantılı olabilir.
sevigi olayını biraz azaltırsak bana nasıl bir su ile besini sulandırmamı bununla birlikte sadece su ile sulama ve besinli suile sulama sulama bilgi konusunda yardımda bulunabilir misiniz:(
Mutlu Kutlu
02-06-2013, 20:37
Besinle beraber kolay kullanım şeklini gösteren bir yazılı kağıt göndermiştim, orada yazıldığı şekilde besini kullanın. Sulandırırken klorlu musluk suyu çok iyi değil, bitkiyi de klorsuz su ile sulamak iyi aslında. Musluk suyu kullanmak mecbursa, 2-3 gün leğen gibi bir yerde bekletilirse klor uçar gider. Sulamasını da toprak yüzeyi kurudukça yapın. Bol güneş alması şart, gerisini zamana bırakın.
Tekrar söylüyorum, bir bitkinin üzerine bu kadar düşülmez. Öldürme riskiniz var.peki mutlu bey iz elemet eksikliği var bu doğru ama iz elent içeren besinler de kullandım bunu bitki herhangi bir sebeple alamamış ve organizmasına yansıtamamış,bu iz elemetleri alamamasının sebebi nedir, bakım için çok uğraşmam mı yoksa toprağın ph ının düşük ya da yüksek olma durumu mu.tabi ikisi de bağlantılı olabilir.
sevigi olayını biraz azaltırsak bana nasıl bir su ile besini sulandırmamı bununla birlikte sadece su ile sulama ve besinli suile sulama sulama bilgi konusunda yardımda bulunabilir misiniz:(
sadecegeçen
02-06-2013, 22:33
nihayet bugün çiçek açmaya başladı kamkatım :)
Resmini gönderdiğim kumkuatlarımın çiçeklerinin hepsi döküldü.1 tane bile meyve kalmadı.
Mutlu Beyden aldığım kumkuatım da iki tane meyve vardı, ikisini de kızımla afiyetle yedik.Şimdi yavaş yavaş çiçek açmaya başladı ...:p:p:p
413842
Kamkat bir çok yaprağını döktü ancak bazı yapraklar çok canlı şu anda ve dalların ucundan yeni yapraklar çıkmaya başladı... Bu olağan bir şey mi yoksa ben bir yerlerde hatamı yapıyorum ?
Merhaba arkadaşlar benim korucularım da dal ve yaprağın dal ile birleşme noktalarında zamk akıntısı olurmuş bu durum nedir ve nasıl başa çıkabilirim bu durumla
göktürk66
12-06-2013, 08:30
benim kamkatım yaprakları sizinkiler gibi yeşil değil ve yeni sürgünlende sarı cıkıtı sizce sebebi nedir bilgi verirmisiniz
Sayın Hocam dediğiniz ilacı inceledim lakin benim sıkıntım o hasta lik değil
Hocam arkadaşlarınıza fosetyl grubu mantar ilacı nı sorabilir misiniz örnek olarak aliette bayer ilacı uygun gibi görünüyor sizden rica etsem bana acil olarak yardımcı olabilir misiniz
O dediğiniz grup ilaç yanık tedavisi benim dediğim ise zamk ve zamk akıntısı diye yazıyor resimlerde de aynı olayı tasvir ediyor
benim kamkatım yaprakları sizinkiler gibi yeşil değil ve yeni sürgünlende sarı cıkıtı sizce sebebi nedir bilgi verirmisiniz
Kimin ağaçların dan bahsettiniz acaba
göktürk66
12-06-2013, 10:06
Kimin ağaçların dan bahsettiniz acaba
genel olarak baktığımda kardeşim.. benim sürgünler sarı acıyor sebebi nedir acaba
Hocam kullanılma zamanı ne zamandır acaba mesaja şimdi kullanabilir miyim
genel olarak baktığımda kardeşim.. benim sürgünler sarı acıyor sebebi nedir acaba
O kadar çok neden var ki ben bu hobi ile bir senedir uğraşıyorum, hastalıkları ayrı besin olayları ayrı tıpkı kü vez de çocuk bakar gibi
Ama ana etmen demir eksikliği bunun için EDTA şelat lı yaprak gübre si iyi geliyor diyorlar ama bunların zamanda ph oran ları, bazı besinlerin yüksek olması sonucu diğer besinlerin alımını engellemesi, mantar hastalıkları, vb
Merhaba
Eğer dökülmezse benim kumkuatlar yavaş yavaş büyüyorlar.
Balkonda sabah güneşini alıyorlar. çok sık su vermiyorum ve iki sulamadan birinde sıvı besin kullanıyorum...
Toprak elime yapışmayacak kadar kuruyor ondan sonra su veriyorum.
dussokagi
17-06-2013, 20:45
kumkuatımda yeni yaprak veriyor ve eski yapraklarda sararma oldu 2 senedir çiçek açmadı ne yapmam lazım suyunuda fazla vermiyorum bahçede dışarıda duruyor?
sadecegeçen
18-06-2013, 18:20
Yaklaşık 8-10 mink kamkat var ağacımın üzerinde dökülecekler diye çok korkuyorum, çünkü portakal ağacımın üzerinde 5 adet vardı hepsi döküldü:(
hocalar arkadaşlar kumkuatım bol syıda yeni çiçeğe durdu lakin bundan iki hafa üç tane çiçek açtı mercimek kadar meyve oldu yanlız iki tanesi bugun düştü sorun nedir bilemedim acaba yeni çiçekerin akibeti de mi aynı olacak yoksa normal mi öğleden sonra full güneş alıyor sulamada mı güneşte mi hata yapıyorum dediğim gibi yoksa normal mi
Mutlu Kutlu
25-06-2013, 07:59
Açan bütün çiçekler meyve tutacak, tutan meyveler büyüyüp olgunlaşacak diye bir kaide yok. Bitki besleyebileceği kadar meyveyi dalında tutar, gerisini döker. Bitkiye besinler vererek daha fazla meyve besleyebileceğine ikna edebilirsiniz. Isı ışık ve sulama konularıda meyve tutmuna ve bitki sağlığını olumlu veya olumsuz etkiler.
Her çiçeklenmesin de 5-15 arası meyve büyümeye devam ederse başarı sayılır, daha fazla sayıda 20-50 meyvenin büyüyor olması çok iyi bir başarıdır. Normalde kasım ayına kadar dönem dönem çiçeklenir kamkatlar, mayıs-kasım arası zamanda 4-6 defa çiçeklenirler.hocalar arkadaşlar kumkuatım bol syıda yeni çiçeğe durdu lakin bundan iki hafa üç tane çiçek açtı mercimek kadar meyve oldu yanlız iki tanesi bugun düştü sorun nedir bilemedim acaba yeni çiçekerin akibeti de mi aynı olacak yoksa normal mi öğleden sonra full güneş alıyor sulamada mı güneşte mi hata yapıyorum dediğim gibi yoksa normal mi
sadecegeçen
26-06-2013, 23:11
evet arkadaşlar korktuğum başıma geldi. sabah yerde 6-7 adet kamkat gördüm hepsi dökülüyor yine:( neden böyle oluyor? ne yapmalıyım ?
Mutlu Kutlu
27-06-2013, 11:44
Bu başlıktaki mesajların hepsini okumaya çalış, yaptıklarının ve uygulamalarının doğru olduğuna inanıyorsanız. Kendi haline bırakın kumkuatınızı.
Şayet bir yerde hata yapıyorsanız, hatanızı düzeltin. En doğrusunu veya yanlışını bitki sahibi kendi yapar, bizimki sadece yorum.evet arkadaşlar korktuğum başıma geldi. sabah yerde 6-7 adet kamkat gördüm hepsi dökülüyor yine:( neden böyle oluyor? ne yapmalıyım ?
Benim kamkatlar daha yeni çiçek açıyor.
poseidon.
04-07-2013, 00:42
selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
[QUOTE=poseidon.;1176547]selam arkadaşlar 6 yıllık kamkatım bu kışı çıkartamadı ve kurudu, yenisini almak istiyorum fakat nereden alacağımı bilmediğimden alamadım. site içinde satış yapan varsa yardımını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.[/QUOT
merhabalar mersinde değerli bir hocamız var piyasadan daha uygun ve formlu fidanları var her boyutta ben bile yaşında bir ağaç aldım kesinlikle tavsiye ederim e-kamkat adresinden telefonunu bularak sipariş verebilirsiniz bir ay önce aldım ve full çiçeğe yattı bununla birlikte mutlu beyden de uygun besin alırsanız uzun zamanlar meyvesini yersiniz benim ağaçlar gövdeden bile bir dünya çiçek açtı
Bu aşamada sulamayı daha az mı yapmak lazım bilemedim ?
kamkat38
10-07-2013, 00:47
Benimkiler de bu aşama da. Bakalım ne olacak...
kamkat38
12-07-2013, 03:29
Kend, mesajımda dahil olmak üzere bütün mesajları okudum... Bayağı bir şey öğrendim... Paylaşımını esirgemeyen arkadaşlarını hepsine teşekkür ederim...;)
kopshtar
12-07-2013, 15:15
Bu aşamada sulamayı daha az mı yapmak lazım bilemedim ?
Sn helim61; daha fazla ışık almasını sağlayın ve sulamayı toprak kurumadan yapmayın.
kamkat38
12-07-2013, 20:03
bu çiçeklenme aşamasında linkteki sıvı gübre nasıl olur acaba?
STYM 25 » Sıvı Organik Ürünler » Organik Ürünler » Ürünler (http://www.makrotarim.com.tr/tr/stym25.html)
kopshtar
13-07-2013, 03:24
Güzel bir ürüne benziyor. Denemekte fayda var. Narenciyede çiçekleneceklerdir öncesi ve çiçekte tavsiye edilmiş.
sevilgzm
13-07-2013, 23:30
3 yıl önce limon çekirdeklerinden 4 tane fidan oldu ama biri kurudu kalan 3 önce boya gittiler
budayınca yandan da dalları oldu. Ancak ne çiçek ne meyve :( sabırla bekliyorum gübre ve besn takviyesi yapmayı planlıyorum. Siteden bir sürü şey okudum bakalım onları uygulayacağım. Ve cuma günü kamkat fidanı aldım. Şimdi de sabırla onun büyümesini ve meyve vermesi bekleyeceğim. Umarım fotoğraflarını ekleyebileceğim. Sizlerden öğreneceğim çok şey var.
Merhaba arkadaslar .Benim tavsiyem yapraklarin arkasini kontrol edin ,bazi parazitler yuva ye yumurta bırakıyor.
dussokagi
14-07-2013, 17:39
parazitlerin belirtisi nasıl oluyor nasıl anlayacağız?
Merhaba arkadaşlar. Beinim kamkatım ikinci defa çiçek açıyor.ilkinde dört çiçek açtı bunlar meyve tuttu şimdi tekrar çiçekleniyor. Bunu anlayamadım ,birde bu meyveler nezaman olgunlaşacak? Teşekürler.
dussokagi
16-07-2013, 20:16
2. defa çiçek açıyorsa ve ilk açan çiçekler meyve tuttuysa ne mutlu size isterseniz turuncu olunca yiğebilirsiniz isterseniz yeşilken sizin tercihine kalmış
ozturker1907
24-07-2013, 16:18
merhaba.. bundan 5 ay önce fln kumkuat aldım.. mayıs ayı gibi hayvan gübresi ver dediler , verdim.. haziran ayı sonunda çok güzel mis gibi çiçek açtılar.. herşey çok güzelken birden çiçekler döküldükten sonra tomurcuklar belirginleşti.. sonra tomurcuklar kuruyup döküldülerr.. çok meyve verecek gibi görünürken şimdi hiç tomurcuğu kalmadı.. :( nedeni ne olabilir?
Romantik
24-07-2013, 18:31
merhaba.. bundan 5 ay önce fln kumkuat aldım.. mayıs ayı gibi hayvan gübresi ver dediler , verdim.. haziran ayı sonunda çok güzel mis gibi çiçek açtılar.. herşey çok güzelken birden çiçekler döküldükten sonra tomurcuklar belirginleşti.. sonra tomurcuklar kuruyup döküldülerr.. çok meyve verecek gibi görünürken şimdi hiç tomurcuğu kalmadı.. :( nedeni ne olabilir?
Aşırı sıcaktan veya aşırı sulamadan kaynaklanan bir durum olabilir.
Romantik
24-07-2013, 18:33
Merhaba arkadaşlar. Beinim kamkatım ikinci defa çiçek açıyor.ilkinde dört çiçek açtı bunlar meyve tuttu şimdi tekrar çiçekleniyor. Bunu anlayamadım ,birde bu meyveler nezaman olgunlaşacak? Teşekürler.
Bu yıl sezonu sıcak geçtiğinden çiçek mevsimi doğal olarak uzadığından Kumkatların 2-3 kez çiçek açması normaldir. Bizim Kumkuatlar bu yıl hiç olmadıkları erken bir sezonda çiçek açmaya başladlar ( Mayıs Ortasında ) şu an da fidanlarımızın büyük bi r çoğunluğu çiçekli
Romantik
24-07-2013, 18:34
2. defa çiçek açıyorsa ve ilk açan çiçekler meyve tuttuysa ne mutlu size isterseniz turuncu olunca yiğebilirsiniz isterseniz yeşilken sizin tercihine kalmış
İç mekanda Şubart-Mart gibi, Dış mekanda ise Mart-Nisan gibi olgunlağa ulaşır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.