View Full Version : Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
denizekin
27-08-2008, 20:30
Sayın Hüseyin Ovak;
nihayet cevap alabilmek çok güzel. teşekkür ederim, yarın hemen deneyeceğim. artık yazdığımı sadece ben görüyorum diye düşünmeye başlamıştım
Sayın scubat;
Tatile giderken (1 litrelik **** yarım litrelik) plastik su şişelerinin kapaklarında delikler açarak kumkat'ınızın dibine yerleştiriniz...damlama sulama sistemi gibi toprağı sürekli nemli tutacaktır...Bu şekilde sorununuzu çözebilirsiniz..Saygılar..
hüseyin bey ,
cevabınız için teşekkürler. Şişeleri ters düz edip toprağa mı saplayayım? kaç litre su yeter sizce?
berduray
28-08-2008, 22:10
Bu başlıkta yazmam doğru mu bilemiyorum, şu tv de satış yapılan programların birinde böyle sulama ile ilgili bir aparat satılıyordu.
Tatilinize içiniz rahat gidin, bitkiniz susuzluktan ölmez, yeteri kadar suyu kendi çeker diyordu.
Denk gelen var mı bilmem, ince uzun boru gibi ağzı, tombul, şişkince yuvarlak gövdesi vardı.
Hüseyin Ovak
28-08-2008, 23:47
hüseyin bey ,
cevabınız için teşekkürler. Şişeleri ters düz edip toprağa mı saplayayım? kaç litre su yeter sizce?
Sayın scubat;
Bir kumkat için bir litrelik şişeyi su ile doldurun,kapağını kapatmadan toprağa saplayın; yeterli olacaktır...saygılar...
Hüseyin Ovak
28-08-2008, 23:50
Sayın Hüseyin Ovak;
nihayet cevap alabilmek çok güzel. teşekkür ederim, yarın hemen deneyeceğim. artık yazdığımı sadece ben görüyorum diye düşünmeye başlamıştım
ben teşekkür ederim sayın denizekin, inşaalah faydalı olurum...
hüseyin bey ,
Merhaba sn Scubat;
Ukalalık olarak algılamazsanız, bence 15 gün için 1 lt su çok az.
size tevsiyem 2,5 lt kola şişelerini kullanmanız. Zaten toprakta ki nem oranı düştükçe suyu yavaş yavaş çektiği için, bir zararı olmayacağı kanısındayım.
Zira kumkuat fazla susuz kalamaz
Hüseyin Bey ve sn Mermaid,
çok teşekkürler..
Yarın sabah yola cıkmadan bolca sulayıp topraga şişeyi dikeceğim. 10 gün sonra biri gelip tekrar sulayacak ve şişeyi tekrar dolduracak. 15.gunde de ben geleceğim zaten.
Bu başlıkta yazmam doğru mu bilemiyorum, şu tv de satış yapılan programların birinde böyle sulama ile ilgili bir aparat satılıyordu.
Tatilinize içiniz rahat gidin, bitkiniz susuzluktan ölmez, yeteri kadar suyu kendi çeker diyordu.
Denk gelen var mı bilmem, ince uzun boru gibi ağzı, tombul, şişkince yuvarlak gövdesi vardı.
bilgi için teşekkürler ama bunun için geç kaldım.
Sayın denizekin;
Kumkatınızı B5A organik sıvı gübre ile gübrelemenizi öneririm..Kısa zamanda çözüm olacaktır...Saygılar...
Hüseyin Bey, denizekin üyemizin yapraklarındaki beyaz lekelerin fotoğrafını da görmeden, ne olduğunu düşünerek B5A organik gübre verdiğinizi öğrenebilir miyim?
Tedaviden önce teşhisi netleştirmek ve buradan takip eden üyelere de kolaylık olsun diye açıklamak yerinde olur diye düşünüyorum, bizler de faydalanırız.
Hüseyin Ovak
29-08-2008, 20:14
Hüseyin Bey, denizekin üyemizin yapraklarındaki beyaz lekelerin fotoğrafını da görmeden, ne olduğunu düşünerek B5A organik gübre verdiğinizi öğrenebilir miyim?
Tedaviden önce teşhisi netleştirmek ve buradan takip eden üyelere de kolaylık olsun diye açıklamak yerinde olur diye düşünüyorum, bizler de faydalanırız.
Sayın Msaygın;
B5A organik sıvı gübre içerdiği özel formül ile bitki üzerindeki her türlü kalıntıyı parçalayarak yok eder,eğer bitki hastalıktan dolayı bu durumda ise; Bitkinin hümoral ve hücresel bağışıklık sistemini güçlendirerek savunma mekanızmalarını çalıştırır ve bitkiyi sağlıklı hale getirir...
Sayın denizekin'in anlatımından anlaşılan bu sorunu B5A çözebilir diye düşünüyorum...Saygılar...
NOT: Sayın denizekin den B5A yı kullandıktan sonra sonucu olumlu ya da olumsuz buraya yazamasını istirham ediyorum...
Teşekkür ederim bilgi için, yine de sorunun ne olduğunu tam olarak teşhis edip, geç olmadan doğru bir uygulama gerekir diye düşünüyorum.Umarım dediğiniz gibi yardımı olur bitkiye, ben de merak ediyorum sonucu.
denizekin
31-08-2008, 15:15
Sayın Msaygın;
B5A organik sıvı gübre içerdiği özel formül ile bitki üzerindeki her türlü kalıntıyı parçalayarak yok eder,eğer bitki hastalıktan dolayı bu durumda ise; Bitkinin hümoral ve hücresel bağışıklık sistemini güçlendirerek savunma mekanızmalarını çalıştırır ve bitkiyi sağlıklı hale getirir...
Sayın denizekin'in anlatımından anlaşılan bu sorunu B5A çözebilir diye düşünüyorum...Saygılar...
NOT: Sayın denizekin den B5A yı kullandıktan sonra sonucu olumlu ya da olumsuz buraya yazamasını istirham ediyorum...
Herkese Selamlar...
Kumkatım için bir de sayın aldığım sera görevlisi ile görüşme fırsatım oldu. Aslında azıcık ayak diredim bir fikir daha almak için.
Yapraklardaki oluşumun sebebinin ağacıma daha önceden kendilerince ve sonrasında da benim tarafımdan yapraklara sıkılan sudan kaynaklandığını öğrendim. Siz siz olun yapraklara sert su ile püskürtme yapmayın. Dolayısıyla tavsiye aldığım organik gübreye ihtiyacım kalmadı, en azından şimdilik.
Yanlız çok güzel bir tecrübe oldu. O ki; bir kere daha kumkatın yaşadığı veya yaşamayı sewdiği ortamı görmüş oldum. Daha önceden kendilerinden alınmış olunan bir kumkat, sanırım sahibince bakımı kotarılamamış olacak ki kurumuş. Seraya geri getirmişler ve seranın çok acayip derecedeki nemli ortamında tekrar kendini bulmuş yawrucağız. Kesinlikle neme tapıyor. Kurumak üzre iken çeçik verme durumuna gelmiş güzellik. Ben de terasa bir düzenek kurup olabildiğince neme doyurmak üzre harekete geçicem sanırım yakında.
Kumkat sewerlere duyrulur.
Herkese güzellikler dilerim...
berduray
31-08-2008, 22:23
Nasıl bir düzenek olabilir?
Ben de gün içinde birkaç kez fısfıslıyorum ama...
Benim fidanımın da durumu iyi değil, tüm çiçekleri kuruyor, meyve yüzü göremedik, gübre , su tamam da şu nem işini benim de çözmem gerekiyor, 50 derecede açık balkonda ne yapılabilir?
Bilemiyorum?
denizekin üyemizin yapraklarındaki beyaz lekelerin fotoğrafını da görmeden, ne olduğunu düşünerek B5A organik gübre verdiğinizi öğrenebilir miyim?
...
sorunun ne olduğunu tam olarak teşhis edip, geç olmadan doğru bir uygulama gerekir diye düşünüyorum
Msaygin'a katılıyorum. Aksi durumda, neredeyse tüm sorunlara, fotoğrafı görmeden, hastalık hakkında bilgi vermeden; organik gübre kullanın her deva deva denecekse, forumun hastalık ve zararlılar bölümünü bile kapatmak gerekir.
Hüseyin Bey, ayrıca satışını yaptığınız ürünü, satış dışı bölümlerde, artık sizden başka kişiler (deneyip sonuç aldılarsa) önersin... Yoksa; sattığı ürünü tabii yazıp duracak, diye düşünülmesine neden olacaksınız. Bu da hoş bir durum değil...
v yerine w yazan arkadaşlar da bunu yapmaya devam ederlerse, forum kurallarına uymamaktan, "forumu sadece okur, yazamaz" duruma gelecekler, hatırlatayım...
denizekin
01-09-2008, 18:57
v w hassasiyetine uyarım tabi ki; yanlız çok ortaya olmuş uyarı...
denizekin
01-09-2008, 19:10
Nasıl bir düzenek olabilir?
Ben de gün içinde birkaç kez fısfıslıyorum ama...
Benim fidanımın da durumu iyi değil, tüm çiçekleri kuruyor, meyve yüzü göremedik, gübre , su tamam da şu nem işini benim de çözmem gerekiyor, 50 derecede açık balkonda ne yapılabilir?
Bilemiyorum?
Sanırım haftasonu gidip bir miktar çıta ve naylon alacağım. Kumkatımın 20 cm kadar dışından küçük bir kafes yapıp üzerine naylon geçirmeyi planlıyorum. Dün çok sevdiğim bir insana kumkat aldım, hediye ettim. Üzerinde o kadar çok çiçek vardı ki. Düşününce yeterli nem olmadığı için dökülecek olmaları gerçeğini; üzülüyor insan.
Gerçi kendime aldığım kumkatım sulama sorunu dolayısıyla 3-5 meyve ile kalakaldı ise de yaparaklarına düzenli su sıkmaya başladığımdan beri kendine geldi bayağı bayağı. Şimdi üzerinde yeni çiçekler gözlemliyorum ki; normal bi durum mu bilemedim. Bu saatte yeni çiçekler ilginç doğrusu.
Bir de benim gibi ağacına böcek dadanan bar mı aranızda?
Beyaz, tüylü mü tüylü, torpidoya benzer yapılı bi yaratık tam meyvanın dala bağlandığı yere çöreklenmiş, meyvanin de rengi kaçmış buldum tam o noktadan başlayarak. Zararlıyı kazıdım bulunduğu yerden, ertesi gün meyvayı da yerde buldum. Aradan bi hafta kadar geçti ki tekrar aynı zararlıdan fındık tanesi büyüklüğünde diğer meyvada buldum.
Bu sefer biraz daha özenli, meyvaya ve ağaca hiç dokunmadan iğne ucu ile temizledim. Bir kayıp olmadı, meyva halen durmakta. Öğrendiğim kadarı ile Kumkat zararlılara karşı kullanılan ilaçlara zararlılar kadar olmasa da duyarlı. O yüzden ilaç denemedim, hele ki denemiş olanların anlattıkları ürküttü. Başka bir yaklaşım tavsiye edebilecek olan varsa duymak isterim.
Sanırım etrafını naylon ile kapattığımda böyle sorunlarım da kalmayacak.
Yorumlarınızı beliyorum.
sevgiler....
v w hassasiyetine uyarım tabi ki; yanlız çok ortaya olmuş uyarı...
Çünkü Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) çok kenarda kalmış...
Oysa ana sayfada duruyor. Tüm forum alt bölümlerinde de şu cümle var: Agaclar.net üyeleri, bu duyuruları okumuş ve kabul etmiş varsayılırlar (http://www.agaclar.net/forum/announcement.php?f=14)
FarukTUNCA
02-09-2008, 23:28
Selamlar,
Kumkuatımın üzerinde karıncalar geziniyor :( Ne yapabilirim?
Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla....
Karıncalar gezinmeye başlamışsa Kumkuat'ın üzerinde yakında unlu bit de gelir, unlu bit'i bitkinin üstüne bulaştırmadan karıncalardan kurtulun bence en kısa zamanda. Saksının çevresine karınca zehiri serpebilirsiniz başlangıç olarak. Tabii evde küçük çocuk vs yoksa.
keçi boynuzu
03-09-2008, 10:26
Mine Pakannerin bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı konusuna yazın. Belki meyveye **** çiçek özüne geliyorlar saksı etrafına ara sıra sirke dökün. Karıncalar kokusundan nefret eder çember gibi çevirince sirkeden öteye geçemezler zehre gerek yok.
Kemal Kutlu
03-09-2008, 21:28
Pamuklu Bit İçin en iyi İlaç Marshall'dır.Hektaş ltd şti ürettiği fakat sahteleride olabiliyor.Dikkat edelim.
Ben Dursban 40 kullanıyorum, baya etkili ama ayarını fazla kaçırmamak lazım yoksa bitki kuruyabiliyor.
Mutlu Kutlu
09-09-2008, 23:33
Merhaba, galiba bütün arkadaşlarda oval kamkattan var.
Kendi üretimimiz olan iri ve yuvarlak tatlı kamkat, form ve gösteriş olarak oval kamkattan daha güzel bence.
Tavsiyem, ev içerisinde yetiştirmeye çalıştığınız kamkatlarınız güneş almayan yerlere koymayın. ilk etapta yapraklarını döker. sonrasında meyvelerini, en son aşamada sürgünler zayıflar ve ölür. bol güneş alan pencere önlerinde daha sağlıklı kalır kamkatınız.
İthal kamkatlardan daha güzel kamkatları biz üretiyoruz(bence). ithal kamkatları üretenlerin Türk insanından daha zeki, daha bilinçli ve tecrübeli olduğunu sanmıyorum. önemli olan konunun üzerinde uzmanlaşmak.
Verdiğim linkte iri kamkatlar solda, oval olanlar sağda. karşılaştırma yapabilirsiniz. 80-120 cm boydaki meyveli kamkatların fiyatı ithal kamkat fiyatlarının yarısı kadar.
http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id28.htm
Saygılarımla.
Ben 3-4 ay önce almıştım .Bir deneyin gerçekten ben çok beğendim.Hatta bir tane daha düşünüyorum.Oval olan henüz hiç çiçek açmadı.Yuvarlak olanda 3 meyve var. Şu anda yeni filiz ve çiçek açaçak.Biraz az güneş alan yerde sanırım bol güneş alan bir yere almam gerekecek.
denizekin
11-09-2008, 18:42
oval olan da çiçek açar merak etmeyin. Benim kumkat bu sezon 3. kere çiçeğe durdu. sanırım güneş ve düzgün sulama en büyük kriter. tabi sulamanın anlamı olması topraktan alabileceği maddelere bakıyor :)
ozlem koçkal
19-09-2008, 13:43
Herkese Merhaba,
Kamkatim'da resimlerle ilettigim hastalık belirtileri var.
Agacin gecmisine bakacak olursak;
Kamkatım bana bahar aylarında hediye olarak verildiginde uzeri meyvalarla doluydu. Meyvaları tükettik, Temmuz ortasında Kamkat ciceklenmeye basladi, direk gunes alan balkondan, oda icine tasıdım-oda yeterince aydınlık bir ortam sunuyor-. Cicekler yerini cok minik yesil meyvalara bırakti ancak sonrasinda meyvalari kaybettik. Agustos sonu itibariyle hızla yaprak kaybı basladı, bazı dallar tamamen kurudu.
Hala yesil dallar var ve yeni yaprak verdiler. Farkettigim ilk terslik yaprak ve dallarin ballanması oldu. Yapıs yapıs. Daha 2gun once farkettigim sey ise bir tur zararlı olabilir, fotograflarını ekte gonderiyorum. Bilgili, ilgili kamkat severlerden yardım talep ediyorum. Ne tur bir ilac ya da bakım ile kamkatımı geri getirebilirim.
Fotograflarda, dallari ve yapraklari saran kabuksu oluşumu, kuruma gosteren 1-2 yapraktan ornegi ve bir bal kumesini gorebilirsiniz.
saygilar,
simdiden tesekkurler,
ozlem
denizekin
19-09-2008, 19:26
çok geçmiş olsun. ben de araştıracağım; nedir diyerek. umarım tez zamanda düzelme sağlayacak bir yaklaşım bulunur
Kabuklu bit salsırısına uğramış.
ozlem koçkal
19-09-2008, 21:18
Tesekkurler teshis icin.
Baska bir sitede cozumun "yazlık yag" kullanımı oldugunu okudum. Ancak asagidaki ibare eklenmis:
"Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır. "
Turncgiller ya da Kumkuat'ta ki uygulamasi hakkında yorumu olan varsa, iletebilir mi?
Bu arada ekledigim resimlerde gorununen tum kabuklari ıslak kagit bir mendil yardimiyla silerek temizledim. Yapıskan salgi kısmen var. Kabuk gorebildigim kadariyla kalmadi.
İyi yapmışsınız.Yaprakların altarını ve gövdeyide silin.Bir müddet sonra tekrar bakın.Bazen tekrarlıyorlar.Birde üstten toprağını alın yeni toprak ilava edin.Yazlık yağ bulabilirsenin uygulayın.Olmadı arapsabunu-zeytinyağ-acıbiber karışımı püskürtün.Bir müddet işe yarar .
Sergüzen
20-09-2008, 13:40
Benim kumkatımda da o tür yaratıklardan daha az oldu. Neem azal ve arapsabunu çözeltisi sıkarak ve de elle o yaratıkları temizleyerek kurtardım. Bu konuda da bir uyarı mesajı yazdım. Bitleri dallarda ve yapraklarda az olduğu dönemlerde farketmek oldukça zor. Bir kumkatınız var ise, elle temizlemenizi öneririm. Sonra da ilaçlayın.
küçük_bahçe
22-10-2008, 14:00
Herkese merhaba. Kamkatımızın yaprakları üzerinde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi değişiklikler oluştuğunu farkettik. Sanki paslanmaya başlamış gibi. Koyu kahverengi lekelenmeleri takiben yapraklar rulo gibi kıvrılıyor ve sonrasında dökülüyor.Yer ve hava değişimi dışında bitkimizi etkileyenin ne olduğunu anlamadık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
50468
50469
Ben Dursban 40 kullanıyorum, baya etkili ama ayarını fazla kaçırmamak lazım yoksa bitki kuruyabiliyor.
dusban4 yakıcı biir ilaçtır unun yerine yakıcı olmayanlar kullanmanızı tavsiye ederim..
Arkadaşlar Bu kamkat nar fidanına aşılanırmı ve Serada (Antalyada) meyve satışı(yani fidan satışı değil) için yetiştirilirmi?
ahmet doğruer
07-11-2008, 12:31
*** arkadaşlar
denizekin
08-11-2008, 18:21
yeterli güneş alamadığından olmasın?
denizekin
08-11-2008, 18:25
Herkese merhaba. Kamkatımızın yaprakları üzerinde, aşağıdaki fotoğraftaki gibi değişiklikler oluştuğunu farkettik. Sanki paslanmaya başlamış gibi. Koyu kahverengi lekelenmeleri takiben yapraklar rulo gibi kıvrılıyor ve sonrasında dökülüyor.Yer ve hava değişimi dışında bitkimizi etkileyenin ne olduğunu anlamadık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
50468
50469
Ankara'da bilgi alabileceğiniz bir fidanlık biliyorum. İlgilenirseniz telefon numarasını verebilirim. Rehabilitasyon için ağacınızı kendilerine bile teslim edebilirsiniz.
Karşıyaka Mezarlığı'nın karşısına tekabül ediyorlar.
arkadaşlar kumkat almak iştiyorum aydında olurmu
denizekin
08-11-2008, 19:45
Ankara'da oluyor, Aydın'da neden olmasın? Yanlız (-) derecelere pek inmeyecek, bir de kesinlikle güneş görecek. Evde güneş gören bir yerde kesinkez büyütebilirsiniz...
Kemal Kutlu
08-11-2008, 22:50
O yapraklarda oluşan buruşma GALERİ GÜVESİ'dir. 15 günde bir yayıcı-yapıştırıcı ile sprey yardımıyla ilaçlanmalıdır.
İlacı ise MOSPLAN **** GOLDPLAN 'dır.
3-4 ay da bir 18+18+18 dengeli gübre ile beslenmelidir.
Yaprakda sararmanın diğer nedeni saksısı küçük gelip beslenemiyordur.Büyük saksıya alırsanız bu sorun ortadan kalkar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla..
küçük_bahçe
11-11-2008, 08:49
Herkese teşekkür ederim. O kadar incelememe rağmen yapraklarında **** dallarında herhangi bir böcek,parazit göremedim. Sadece toprağını sularken suyun üzerinde beyaz minicik şeylerin zıpladığını farketttim. Aslında güneş alan bir yerde de duruyor ama anlamadım neden böyle oldu. Şuan rehabilitasyon merkezine ( Anneme) :D gönderdim kumkatımı, iyileştirip tekrar bana gönderecek.:p
arkadaşlar,
binbir çeşit ilaçtan bahsediyorsunuz. Ama benim gibi, sadece evde bir kaç bitkisi olan, sheltoxtan :) başka ilaç bilmeyen, buradan öğrense bile nereden bulacağıyla ilgili hiç bir bilgisi olmayan arkadaşlar için bir şeyler önerebilir misiniz? Bende ara sira kabuklu yaratıklar oluyor, bu aralarda sinek-tatarcık olmaya başladı. Havalar soğudu diye içeri alacağım ama sinekler evi basmasın istiyorum. Ne yapabilirim?
Arkadaşlar benim kumkuatım bana yaklaşık iki ay önce sipariş üzerine geldi. Üzerinde dünya güzeli 10 kadar meyve var. İlk sorum şu; olgunlaştığını sadece rengi turuncuya dönünce mi anlayabiliyoruz? Sertlik-yumuşaklık gibi başka özellikleri de var mı? Bir de geldiğinde siyah fide torbalarına dikiliydi. 40 cm kadar boyu var. Ama ne bir yaprak, ne de sürgün verdi. Çiçekler için şu an çoook erken biliyorum ama ya yapraklar? İlk geldiğinde biraz yaprak dökmüştü ama o da çok fazla değil, meyve de dökmedi. Büyükçe bir saksıya ve havalar soğuduğu için de içeriye, pencerenin önüne aldım. Yine de iki aydır hiçbir yapraklanma ya da büyüme yok? Acaba bir sorun mu var? Fikri olanlar yanıtlarsa sevinirim.
merhaba,
Turunculaştıktan sonra yiyebilirsiniz, bekledikçe daha tatlanıyor ama çok kaldığı zaman da tadı bozuluyor.On meyvenizi dönem dönem yiyerek, hoşunuza en giden zamanı kestirebilirsiniz :)
Geldikten sonra yerine adapte olacak, ondan sonra da havalar soğumuştur zaten.Yaprak ve meyve dökmediyse keyfi yerindedir.
Saksıya alırken çok geçirgen bir saksı harcı kullanmalıydınız.Mart başından sonra en az ayda bir kez gübrelerseniz hem yaprak hem meyve gelişimi sizi mutlu edecektir, merak etmeyin.
yeşiLmavi
31-12-2008, 18:24
Kumquat, fortunella spp. swingle."The little gems of the citrus family" Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır.Anavatanının Çin olduğuna inanılır
Kamkat Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange". Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
Evlerde, salonlarda, balkonlarda yetiştirilebilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Minyatür portakal olarak da bilinen kamkat, hem vitamin kaynağı hem de süs bitkisi olarak 5 yıldızlı otellerin iç mekan düzenlemesinde peyzaj malzemesi olarakda kullanılmaktadır.
Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur.
Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.
Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiş olan Kamkat uzun zaman nasıl değerlendirileceği bilinememiştir. Ülkemize Japonya dan gelen meyveleri, İstanbul -Bursa gibi büyük şehirlerimizin marketlerinde yüksek fiyatla satışa sunulmuş değeri ve özellikleri bilinmediğinden talep görmemiştir. Son yıllarda bahce tesisi yaygınlasmıstır. Turistik otellerdeki yoğun talep uretim yetersizliği nedeni ile karsılanamamaktadır.
- Kamkat, Rize'de üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir.
- Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
- Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır.
- Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir.
- Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.
- Kamkatın meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalıp cılızlanır ve çiçek açmaz.
- Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar.
Arkadaşlar benim kumkuatın yapraklarında yapışkanlık var. Bitlerden şüphelendim ama bişey bulamadım. İlaç kullanmayı düşündüm ama ev yapımı olsun istedim. Ama neye göre kullanacağımı bilemedim. Zirai ilaca karşıyım çünkü hem evin içinde, hem de üzerinde meyveleri var. Zaten kıyamam da. Bana fikir verecek olanların fikirlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
hatipali74
04-01-2009, 14:21
kumkuat aşı kalemi gönderebilecek var mı?
Kumkatım kötü durumda...
Sert soğuklar yüzünden içeri almıştım, mutfak ta tavandan yere kadar cam pencerenin önüne koymuştum, çok aydınlık ama güneş binanın arka tarafında kalıyordu. Zaten Son 15 gündür de Istanbul'da güneş hiç olmadı. Her gün, 2-3 meyve düşüyor, bazı yapraklar kuruyor...
Dışarısı da çok soğuk, Ümraniye'de gece eksi derecelerde...Ama ağacım şu an kötü durumda ve tekrar dışarı koymayı düşünüyorum. Şeffaf poşet falan mı sarsam acaba...
Teorik olarak kumkat -10C'a kadar dayanabilir, tabi anacı da önemli.İlla dışarı almak istiyorsanız, elyaf o olmazsa gazete kağıtlarıyla gövdesini iyice sarıp bağlayın, bu biraz koruyacaktır soğuktan.Büyükçe bir naylon poşetle de üstten örtün.
Teorik olarak kumkat -10C'a kadar dayanabilir, tabi anacı da önemli.İlla dışarı almak istiyorsanız, elyaf o olmazsa gazete kağıtlarıyla gövdesini iyice sarıp bağlayın, bu biraz koruyacaktır soğuktan.Büyükçe bir naylon poşetle de üstten örtün.
Teşekkür ederim,
Kocaman bir ince naylon torba buldum (kuru temizleme firmasının elbiseler için kullandığı torba). Ve kumkatımın üzerine geçirdim, şeffaf olduğu için güneşi kapatmıyor. Saksıya kadar kapattım ve sulama için bir delik haricinde saksı kenarına bantladım torbayı. Bir nevi sera oldu. inşallah işe yarar.
Hava güzel oldukça torbayı açıp havalandırmayı unutmayın. Bu sefer gündüz çok sıcak yapar, içi nemlenir, üstüne gece bir soğuk gelirse daha beter eder, başıma geldi :D
Hava güzel oldukça torbayı açıp havalandırmayı unutmayın. Bu sefer gündüz çok sıcak yapar, içi nemlenir, üstüne gece bir soğuk gelirse daha beter eder, başıma geldi :D
tamamdır, teşekkürler
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor
Herkese Merhaba,
Yaklaşık 3 hafta önce bir kumkuat bitkisi satın aldım. Aldığımda formu, görünüşü gayet güzeldi. Üzerinde de bolca meyvası vardı.
Eve aldıktan 1 hafta sonra yaprakları kararmaya ve yeşil olanlar da dahil dökülmeye başladı. aldığım yer haftada 1 kere 1 litre su verin demişti aynen öyle yaptım fakat ilk su verdiğimde bayaa su bıraktı dışarıya.
Aldığım yere geri götürdüm vitamin falan verdiler biraz da budama yaptılar..2 gün orada kaldı..Geri aldım fakat hala yaprak döküyor..yaprakları hala kararıyor ve bazı dalları da kararmaya başladı şimdi (çoğunlukla budanmış olanlar).
Sabahları güneş alan bir yerde duruyor, salon öyle çok çok sıcak değil ve tüm gün ışık alıyor.
Bitki bayaa cılız kaldı...yapraklarının neredeyse yarısını döktü...Bu mevsimsel birşeymidir yoksa yapmam gereken birşey varmı?
Yorumlarınızla yardımcı olursanız sevinirim.
***..
Ben de ilk kumkuat'ımı aldığımda yer ve iklim değişikliğinden dolayı ağaç yapraklarını ve meyvelerini dökmüştü. Sizinkisinin yaprak kaybı baya fazla olmuş ama, dallar da etkilenmiş baya! Ağacınızın büyüklüğünü bilmiyorum ama yazın bol bol sulanırken, kışın çok fazla sulanmaması gerekiyor kumkuatın. Çok su vererek acaba ağacı etkilemiş olabilir misiniz? Kalorifer ya da klima da üstüne vurmasın ağacın, umarım kurtulur kumkuatınız...
Lonicera
20-01-2009, 14:39
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım.:( Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.:D
snowman77
20-01-2009, 15:19
Bugün ağlaya sızlaya iki kamkat fidanımdaki meyveleri topladım.:( Yaklaşık 350-400 gr. meyve vardı. Bir kaç tanesini hemen yedim, nefis bir meyvesi var. Geri kalanıyla da hanıma reçel yaptırdım. Bu kadar lezzetli bir turunçgil reçeli yememiştim. Şimdi kara kara düşünüyorum, nasıl geçecek kamkatsız günlerim.:D
Ben de o yüzden hala koparıp yemeye kıyamadım:(
Lonicera
20-01-2009, 15:38
En doğrusunu yapıyorsun kardeşim. Ben reçelini de merak ettiğim için tamamını topladım. Söylendiği kadar varmış gerçekten. Bu arada çıkan bir sürü çekirdeği de ekmeyi düşünüyorum. Sn MSaygın çekirdekten aslını verebilir demişti bir mesajında yanılmıyorsam. En azından denemiş oluruz değil mi?
merhaba,
Koparmayıp da üstünde kalınca, çok kalırsa tadı bozuluyor, bence olduysa koparın yeyin :D Hemen yutmayıp ,ağızda uzun uzun çiğneyince, ekşi-tatlı tat iyice karışıyor, muhteşem oluyor.O sırada gözlerinizi kapamayı da unutmayın :D
Lonicera, bu durumda yapılacak şey ağaç sayısını arttırmak.Çekirdekler aslını verir, merak etmeyin ama meyve almanız biraz uzun sürer.Onun yerine turunç çekirdeği ekip kendi ağacınızdan aşı yapın, ikinci sene meyve yersiniz ne güzel.
Ben de bu reçel işini soracaktım, biz 2 senedir elimize yüzümüze bulaştırıyoruz.Reçeli deneyelim diye meyvenin tümünü yine araya verdik bu yıl.Geçen sene biz kendimiz denemiştik, bilemeyip çok kaynatmışız kamkatlar kurudu, büzüldü, yanmış gibi bir tat aldı, yiyemedik.
Bu sene hemen her meyvenin her türlü reçelini yapan anneanneme verdik, ondan gelen de aynı oldu, o da kabuğu kalın diye uzun uzun kaynatmış uyarmamıza rağmen :)
Bir tek eşimin annesine verdiklerimiz marmelat olarak geri geldi, marmelat güzel ama herhangi bir turunçgille de yapılabilirdi, kamkatları reçelden tüm tüm alıp yemek başka olsa gerek.
Siz nasıl yaptınız, tarif verebilir misiniz, bir de fotoğraf çekmek mümkün mü ?
Lonicera
20-01-2009, 17:56
Sevgili Mehmet bey, reçeli eşim yaptı ama 1 dakika bile başından ayrılmadığım için gördüklerimi aynen aktarıyorum:D
Önce meyveler bir güzel yıkandı. Ardından meyveler tek tek boylamasına dörde bölündü.( yani sizin istediğiniz gibi tüm tüm yapmadık, kısmet olursa bir dahaki sefere o şekilde deneriz)
Bu arada kesilen meyvelerdeki çekirdekler ayıklandı.(avuç dolusu çekirdek çıktı). Ben ayıkladım ******.;).350 gr kadar olan meyveler dörde bölününce epey çoğaldı. Bir su bardağının yaklaşık 3/4 miktarda şekerle tencereye konan kamkatların üstü örtüldü. Meyve miktarı az olduğu için bu miktar şeker çok isabetli oldu. Yaklaşık 1 saat sonra şeker tamamen erimiş vaziyette kısık ateşe sürüldü. Yaklaşık 15 dakika bu şekilde kaynayan reçele su bardağı su koyuldu. Bir 15 dakika daha bu şekilde kaynadı. Kabukların rengi iyice koyulaşıp tam turuncu rengi aldı. (Bu arada tencereyi ara sıra karıştırıp kaşıkla tadına sıkça bakıldı:D.)
Sonra soğuması için kenara kaldırıldı. Çabuk tükeneceğini çok iyi bildiğimiz için içine limon suyu eklenmedi. Ayrıca içine herhangi bir aroma veren karanfil,vanilya vb. bir şey eklemedik, çünkü kendi aroması zaten müthiş.
Keşke elimde 1 kilo meyve olsaydı da ölçüleri daha anlaşılır şekilde verebilseydim. Ama dediğiniz çok doğru. Ne yapıp edip kamkat fidanlarını çoğaltmak lazım.;)
Lonicera
20-01-2009, 18:25
Bu arada, turunç fidelerine kamkat aşılama güzel fikir. Size tam bu noktada bir şey sormak istiyorum. Kamkat aşısı yaptığımız anaç cinsine göre meyve büyüklüğünü artırmamız mümkün olabilir mi?
Yanlışım varsa düzeltin lütfen, ayva anacına aşılanan kimi meyvelerin( elma, armut, muşmula vb) asıllarına göre daha iri olduğu bilgisi kalmış hatırımda. Aynı şey kamkat için de geçerli olabilir mi? Mesela kamkat'ı portakal, greyfurt gibi iri meyve özelliği taşıyan anaçlara aşılamak gibi.
Tarif için çok teşekkürler, aslında bakarsanız biz de yarım saatten fazla kaynatmadık ama sizin meyveler daha diri duruyor, afiyet olsun :)
Benim okuduğum hiç bir kaynakta ya da hiç bir sohbette anaca göre turunçgil meyvesinin büyüyeceğine dair bilgiye rastlamadım, soruşturacağım.Ağacın kendi boyutları değişiyor ama meyve boyutuna etkisini bilmiyorum.
Yalnız kamkatlar çeşit çeşit biliyorsunuz, türler arasında boyut farkı var.Mutlu Bey'in de sattığı Fukushu kamkat (Fortunella obovata) var mesela, meyveleri oval kamkatın hemen hemen iki katı, gerçekten farklı.Tek problemi daha çok çekirdekli olması.
Lonicera
20-01-2009, 18:45
Evet, oval ve yuvarlak olarak biliyorum ben de kamkatları. Ağaçta meyve seyreltilmesi ile meyve büyüklüğü sağlanabiliyor ama olan yine bize oluyor:(. Zaten eti ne budu ne. Umarım soruşturma sonucu olumlu bilgilere rastlarsınız. Sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Kısmet olursa, göndermiş olduğunuz Flaying Dragon tohumlarını, kamkat aşılama için de kullanacağım.
Soruşturacağım ama cevabın olumsuz olacağına %99 eminim, o %1 ihtimale bakacağım :)
Flying Dragon kamkat için kusursuz bir anaç, yeter ki toprak yapınız uysun.
copur 09
20-01-2009, 22:13
Ben ayva anacına elma aşıladım. İri elma meyveleri beklerken, aynı anaçtaki ayvaların büyüklüğü kadar olmadı.
snowman77
21-01-2009, 00:54
Lonicera kardeşim kamkat reçelin harika duruyor afiyet olsun.Reçelini bende merak ediyorum elimde şu an 2 tane fidan var sanırım bu yaz reçel yapıcak kadar kamkat çıkacak.Ayrıca geçen sene çekirdeğinden çimlendirdiğim kamkatlarım 10-15 cm boydalar.
Geçen sene çimlendirdiğim flying dragon fidelerime de bu sene aşılama deniyeceğim.
Bende kafa kalmamış Lonicera, daha geçen aylarda bu konuyla ilgili bir tespitimiz olmuştu, hiç biri aklıma gelmedi dün.
Dobashi Beni cinsi yeni yaygınlaşan bir mandalina türü var.Biz bu mandalinayı turunç ve C35 olarak iki farklı anaçta denedik geçtiğimiz yıllarda, bu sene gördüğümüze göre C35 üzerindeki meyveler daha büyük oldu, tadı da daha lezzetli.
Ben burada yazarken hep aklımda kamkat vardı, onun anaçlarını düşünüyordum, o yüzden yanıldım.
Demek ki, anaç ve meyve büyüklüğü arasında da bir ilişki var diyebiliriz, ben bunu somutlaştıracak bir döküman bulabilir miyim, ona bakıyorum.
Lonicera
21-01-2009, 15:01
Harika bir haber bu, bu işi çözeceğinize eminim. Kamkat, bahsettiğiniz cins mandalina ile uyum sorunu da yaşamazsa şamda kayısı olur artık.:D
Lonicera, tam ifade edemedim sanırım, o büyüklük farkı, o anaçla o mandalina arasındaki bir uyumdan kaynaklanıyor.Aynı anaca aşıladığım kamkatta meyve büyüklüğünde bir fark olmadı.
Şu ana kadar 3 değişik anaç üzerinde kamkat gördüm ben, hiçbirinde meyve büyüklüğü olarak bir fark yoktu malesef.Bu sene Flying Dragon üzerinde de göreceğim ama onda da bir fark olacağına dair teorik bilgim yok.
Lonicera
21-01-2009, 15:32
İnşallah flaying dragon'da müsbet sonuç alırız. Ben de burada greyfurt fidanına bir aşı yapayım o zaman. Sonuçları hep birlikte karşılaştıralım.
cagatayyucel
21-01-2009, 15:44
mehmet bey c35 yaprak döküyor mu?
Flying Dragon gibi tüm yapraklarını dökmüyor ama hem yapraklar sararıyor hem de biraz döküyor.Diğer turunçgiller gibi her dem yeşil değil.
Süha Şendoğan
22-01-2009, 09:07
Kamkat fidesi (kendim yetiştirmek için) ufak boy arıyorum.Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.
Sayın Turco; ben geçen gün Cengiz Bey'den (Romantik serseri) iki kamkat aldım. Hem fiyatları makul hem de, formları güzel.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12051
sayın scubat size kamkat meyvesinin -10 dereceye kadar dayandıgı bilginize katılıyorum ben kamkat üretiyorum ve kış sezonunda dışarıda bırakıyorum ordu ilinde -5 derecelere kadar düşüyor ama kesinlikle zarar görmüyor
Bilgi için teşekkürler, dışarı aldım ve kendine geldi yine.
Süha Şendoğan
22-01-2009, 12:02
Sevgili Aaylin,
Tesadüf bugün bende Cengiz beyle temasa geçtim ve Yalova'da oturduğum halde (Serası en bol yer) Ordu'ya sipariş verdim.
İlgine teşekkürler.
Arkadaşlar acilen kumkuat yetiştiren ya da konuda bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var. Yaklaşık iki ay önce kumkuat sahibi oldum. Yapraklarında yapışkanlık fark edince zararlı olabilir diye ev yapımı ilaçlar bölümüne yazdım. Pek cevap alamadım. Ben de arapsabunlu su püskürttüm bolca. Eskiden 15 tane kadar olan meyvesini bir hafta içinde döktü. Yaprakları da neredeyse hiç kalmadı sayılır. 2 meyve ve 3-5 yaprakla kurumaya devam ediyor. Acaba kurtarma umudum var mı? Ne olur bana yardım edin çünkü onu çok seviyor ve gözüm gibi bakıyordum.
Lonicera
22-01-2009, 16:42
Sn osmann, kamkatınız için üzüldüm umarım kısa sürede toparlar. Bitkinizin fotoğrafını, bulunduğu yeri, verdiğiniz besinleri, su miktarlarını da içeren ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olacak arkadaşlar mutlaka çıkacaktır. Bu ön bilgi ile bir şey söyleyebilmek çok güç.
Süha Şendoğan
27-01-2009, 09:35
Meyvaları üstünde bir fide sevgili Mutlu Kutlu'dan, ufak bir fidede sevgili Romantik Serseri'den geldi.Bundan sonraki gelişmeleri buradan paylaşmak istiyorum.Her iki fidede biri büyük diğeri orta boy saksıda ve balkonda büyüyecekler.
Fotoğraf bekliyoruz sevgili turco :D
Süha Şendoğan
27-01-2009, 12:06
Fideler kendine gelir gelmez fotoları ilgili bölümde yayınlanacak sevgili Aaylin.
snowman77
28-01-2009, 16:08
bursa dan kamkat meyvası ile ilgili yardımcı olabilirim.antalyadan kargo ile getirecegim biraz maliyetli olacak ama ilgilenlere yardımcı olabilirim.kargo dahil 50 ytl civarındadır
Kamkat meyvesinin kiloso mu 50 TL?
Bugün 20 liraya kamkat fidanı aldık. Şekli şemali biraz düzensiz ama dimdik duran güçlü bir adet dalı var, onu beğenerek seçtim. Üzerinde pekçok meyvesi var, hatta bazıları çürümeye başlamış, sanırım zamanı geçiyor meyvelerin. Tadını beğenmedim, keskin bir tadı var kabuğun. Görünümü için yetiştireceğim, meyvelerinden de reçel yapmayı deneyebiliriz.
Süha Şendoğan
29-01-2009, 08:43
Sevgili Nariel,
Yanlış okumadım herhalde bu fidan 20 TL.mi? Böyle bir fidanı bu fiyata alman beni şaşırttı, Mersin'den aldın sanırım?
Silifke'den aldık, fidanlıklarda yok yok.. Çok ucuz buradaki bitkiler, kiraz, erik gibi fidanlar 3-4 lira, 1 yaşındaki zeytin fidanları ve nar fidanları 1 lira.. Kumkuatlardan ellerinde epey var, hepsi de meyveden kırılacak neredeyse. Pazarlık yapmadık bile, 20 lira diyince atladık hemen ;) Saksısını biraz daha büyüteceğim.
Arkadaşlar ben dün istanbul Sarıyer civarındaki fidanlıklara sordum, küçük bir fidan için 69 TL. fiyat verdiler. Burada çok pahallı...
Romantik
21-02-2009, 21:44
Arkadaşlar merhaba.
İşlerin yoğunluğundan forumu fazla takip edemiyorum. Bundan sonra daha çok zaman ayıracağım inşallah.
Kamkat fidan fiyatlarındaki değişkenlik ilgimi çekti Nariel arkaadşımız bol meyveli Kamkatı Silifkeden 20 tl ye almış. katmer arkadaşımızda istanbulda fidancılarda küçücük fidelerinin 69 tl olduğunu söylüyor. Gerçekten fiyatların değişkenliği çok ilginç.
Süha Şendoğan
25-02-2009, 14:04
Bence herkes tutturabildiğine fidan satıyor.
Bu işi profesyonelce yapanların fiyatları belli, birde fidenin boyuna ve üzerindeki meyva durumuna göre fiyat biçiliyor.
Yalova'da sorduğum 3 ayrı üretici firmadan ayrı ayrı fiyat aldım.
Bu arada sevgili Mutlu Kutlu'dan gelen fide çok dayanıklı çıktı balkonda bunca soğuğa rağmen poşet altında yaşamını sürdürüyor.Sadece bir tek meyvasını çekirdeğini çimlendirmek amacıyla koparttım. Diğerleri halen dallarında.
kopshtar
26-02-2009, 13:11
Bursa'da 2 yaşlı kumkatlar bile 30 TL den başlıyor. ithal olsa tamam ama yerli tür. Pahalı geldiği için almadım. aramaya devam :)
Süha Şendoğan
26-02-2009, 13:47
Sn.Kalbara,
Tropiksera Mutlu Kutlu ile temasa geçersen senin içinde uygun fiyatla bir fide ayarlayacağından eminim.
Sn.Nariel
ben İstanbul'da oturuyorum eşim limon ben ise kamkat fidanı arıyoruz.
sizden rica etsem bize yardımcı olabilirmisiniz
saygılarımla...
kopshtar
28-02-2009, 18:18
Nariel'inki kadar olmasada üzeri meyveli 60-70 cm boyunda kumkatı çiçek pazarından 20 tl'ye aldım. Hemen yan tezgahta çok daha küçük kumkatlar 30 ila 60 tl'ye satılıyordu. Rekabetmidir bilemem ama bana yaradı anlayacağınız. Artık benim de kumkatım var :) En kısa zamanda resimleri eklerim artık...
Sayın ozgunce, yakın zamanda kamkat aldığım yere gittim ve civardaki tüm fidancılara kamkat sordum ancak hiçbirinde kalmamış. Takipteyim, geldiğini haber alırsam isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağım.
kopshtar
06-03-2009, 20:08
İşte bahsettiğim kumkatım...
denizakvaryumu
06-03-2009, 20:16
Bugün Ankara-Bilkent real markette paketlenmiş meyvesi satılan kamkatın kg fiyatı 90 TL idi.
Kamkatlarınıza gözünüz gibi bakın arkadaşlar :)
Aaaaaa. Pamuklara sarıp sarmalayıp öyle bakmak lazım şeker kızlarıma :D
hurgezer
10-03-2009, 22:53
arkadaslar mısır carsısında kumkuat agici meyvelerinle beraber gordum ortalama 80 cm yalniz 75 tl istediler acaba fiyat nasildir ...
arkadaslar mısır carsısında kumkuat agici meyvelerinle beraber gordum ortalama 80 cm yalniz 75 tl istediler acaba fiyat nasildir ...
Sn hurgezer
Dilerseniz bu konuda bilgi sahibi olan Romantik Serseri'ye bir sorun. Ben iki adet kendim için iki adet de bir arkadaşım için iki yaşında fide aldım kendisinden.
Meyveli ve 80 cm olanı ne kadardır bilemiyorum. Fiyatları çok değişiyor. İzmir'de 1 m boyunda olanına 150 lira demişlerdi.
hurgezer
11-03-2009, 17:08
tesekkurler rohlfs zaten tohum siparisini verdim bir de su kumkuati sorayim bakalim ne cavap alacagiz ...
tesekkurler rohlfs zaten tohum siparisini verdim bir de su kumkuati sorayim bakalim ne cavap alacagiz ...
E hadi bakalım sizin de kısa zaman zarfında Kamkat fideleriniz olur inşallah .. Fotoğraflarını da paylaşırsınız artık.
kopshtar
12-03-2009, 23:15
İşte bahsettiğim kumkatım...
Ben bu kumkatı 20 tl'ye aldım. epey aradım ve çok uygun geldi bana fiyatı . hemen karar vermeyin araştırın biraz derim ben...
Mutlu Kutlu fidan satışına başlamış
Bir de alışveriş bölümünde ona gözatın derim
saygılar
trabzon arsinden kamkat istedim kargo ile gönderdiler
erdenaycincin
28-03-2009, 18:38
arkadaşlar bana birisi kumkuat temin edebilirmi allah aşkına çok hevesliyim fakat hiç bulamıyorum.bartında yaşıyorum.
kopshtar
28-03-2009, 19:19
Mutlu Kutlu veya Romantik serseriden sağlıklı bir kumkat temin edebilirsiniz.
arkadaşlar bana birisi kumkuat temin edebilirmi allah aşkına çok hevesliyim fakat hiç bulamıyorum.bartında yaşıyorum.
Merhaba
Bartın'da yaşıyorsanız Romantik Serseri size yardımcı olabilir kendisi Ordu'da. Ben iki adet kamkat almıştım kendim için bir de arkadaşım için fideler almıştım, çok memnun kaldık doğrusu.
erdenaycincin
29-03-2009, 17:27
çok teşekkür ederim ilginize sayın rohlfs hemen romantik serseriyle iletişime geçeceğim.
çok teşekkür ederim ilginize sayın rohlfs hemen romantik serseriyle iletişime geçeceğim.
Rica ederim, umarım fide bulabilirsiniz ve meyvelerini görürsünüz kısa zamanda.
erdenaycincin
29-03-2009, 23:29
inşallah
hakacoco
02-04-2009, 19:29
merhabalar, bu kumkuat sevdasına bende bulaştım :) bir arkadaşım bana bir tane verdi ancak ağaç pek öyle canlı değil şuanda. sanırım bakımsız kalmış. yaprakları buruşmuş ve üstleride kireçli su değmiş gibi beyaz, elimle silince geçiyor? ne yapmalıyın nerden başlamalıyım bilemiyorum. ziraat müh. bi arkadaşımla saksısını değiştirdik. tabanda biraz torf, ve milli toprak ( kendi toprağıydı) üstüne gene bi miktar torf koyduk. bu kuru buruşuk yaprakları kopartmalımıyım? yoksa bırakayım kendilerimi dökülsün? ağacın alt gövdesinden yeni çıkmış 2 3 dalı var nasıl budanır, budanırmı? :) çok mu soru sordum ne :)
İşyerimizin balkonunda bulunan kamkatı bu konuyu baştan aşağı okudukan sonra öncelikle budadım sonrasında fosfat içerikli (3lt suya 2 gr toz) olarak sulama suyu ile verdim. Birazdan resimleri ekleyeceğim. Genel durumu iyi gözükmüyor ancak yeni sürgünleri mevcut.
http://www.agaclar.net/galeri/files/15596-img00052.jpg
Budama sonrası. Tepe ve uç kesimi yaptım.
http://www.agaclar.net/galeri/files/15596-img00050.jpg
member şip
06-04-2009, 22:54
Kamkat ımın yapraklarında sararma var neden acaba.
apprentice
08-04-2009, 13:20
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981 adresinde işinize yarayacak bilgiler var...
ahmet salih
12-04-2009, 12:48
Kamkat ımın yapraklarında sararma var neden acaba.
sayın member şip, yapraklarda sanki kabuklu bit var gibi görünüyor ,yaprak altlarına daha dikkatli bir baksanız.
gurbik67
12-04-2009, 22:41
arkadaşlar bendede kamkat var 2 adet romantik serseriden almıştım şubatta meyvesi yoktu tanıştığım birisi ile küçük guava verip 3 adet kamkat aldım yer olmadığından kara ve soğuğa maruz kaldı içeride ve dışarıdakiler gayet sağlıklı hiç bir özen göstermediğim halde .
6 Şubat günü ektiğim 5 tane kumkuat tohumundan iki tanesi çimlendi. Şimdiki halleri böyle. Umarım sağlıklı bir şekilde büyürler. Sanırım kendisine limon muamelesi yaparak bakmama kızmayacaktır:p Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu işe?
member şip
13-04-2009, 20:21
sayın member şip, yapraklarda sanki kabuklu bit var gibi görünüyor ,yaprak altlarına daha dikkatli bir baksanız.
Evet Ahmet bey yakından bakınca gördüm kabuklubit var.:(
Merhaba,
Zonguldak iklimi dışarda yetiştirmeye uygun diyebilir miyiz?
Ben de Ereğli'deyim ve kamkat ile bergamot almaya niyetim var.
Nasıl bir yerde ekili, biraz bilgi verebilir misiniz?
Selamlar.
arkadaşlar bendede kamkat var 2 adet romantik serseriden almıştım şubatta meyvesi yoktu tanıştığım birisi ile küçük guava verip 3 adet kamkat aldım yer olmadığından kara ve soğuğa maruz kaldı içeride ve dışarıdakiler gayet sağlıklı hiç bir özen göstermediğim halde .
gurbik67
16-04-2009, 22:48
sevgili schweps benim kamkat biri hariç yani dördüde dış ortamda korunaklı değil dadece kar yağdığında korunaklı bir yere koyuyorum ****** dışarıdaki bütün soğuğu aldı gayet sağlıklılar bunun yanında mayer limon ,likapa,goji berry, avakadoda kıştan ve dondan etkilenmediler.
Yanıt için teşekkür ederim.
Selamlar.
13 Nisan günü eklediğim fotoğraflardaki kamkatlarıma iki kardeş daha katıldı.
İşte yeni bebekler.
73813
73814
Bunlar da 13 Nisan günkü minikler. Artık abi/abla oldular:p:p
73812
Bu dörtlüyü bu kavanozdan ne zaman ayırmalıyım? Ayırıncaya kadar besin olarak özel bir şey vermeli miyim, yoksa sevgili envor'un (domates ve marullarım için kullandığım) besin eriyiği ile sulamaya devam etsem bir sakıncası olur mu? Tecrübeli arkadaşlar biraz bilgi verebilir mi bu konuda?
Süha Şendoğan
22-04-2009, 14:49
Sevgili Malbman,
Çimlenme tarihine göre ekimden 2 ay sonra fideler meydana çıkmış bir yanlışlık yok değilmi benimde tohumların toprağa girdiği tarih 1 ayı geçmesine rağmen ses seda yok beklememmi gerekiyor?
gurbik67
22-04-2009, 22:43
sayın malbman merakımdan soruyorum tohumdan yetiştirdiğin kamkatları aşı yapacakmısın öyle yeteneğın varmı yoksa öylesinemi yetiştiriyorsun
Sevgili Malbman,
Çimlenme tarihine göre ekimden 2 ay sonra fideler meydana çıkmış bir yanlışlık yok değilmi benimde tohumların toprağa girdiği tarih 1 ayı geçmesine rağmen ses seda yok beklememmi gerekiyor?
Sevgili Turco, ben bu fotoğrafları, çimlendikten bir hafta kadar sonra çekmiştim. Yani iki ay değil de 7 hafta falan gibi çimlenmişlerdi. Ama iki ayı da bulabilir. Zira hepsini aynı anda diktiğim tohumlardan iki tanesi ilk çimlenenlerden on gün sonra çıktılar. Daha da çıkmayan 3-4 tane var sanırım.
sayın malbman merakımdan soruyorum tohumdan yetiştirdiğin kamkatları aşı yapacakmısın öyle yeteneğın varmı yoksa öylesinemi yetiştiriyorsun
Sayın gurbik67, öylesine yetiştirmiyorum. Amacım bir tane evde, bir tane de bahçede iki tane kamkat yetiştirmek. Aşı konusuna gelince: apartmanımızın bahçesindeki bir limon ağacına dört kez aşı yaptıktan sonra tutturabildim. Tüm aşı tecrübem bu kadar. Ama kamkat'a aşı yapılması gerektiğin bilmiyordum.
Kamkat aşısı hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.
Kamkata aşı yapmanız gerekmez malbman, aşısız da bir kamkat ağacınız olur ancak aşının faydası hem anacın bir takım avantajlar sağlaması hem de ağacın daha çabuk meyve vermesi olur.
Sayın Saygın teşekkür ederim. Peki aşı olarak ne kullanacağım. Bir başka kamkat mı yoksa farklı bir narenciye türü mü? Kusura bakmayın pek cahilce gelebilir sorum ama, inanın bu bitkiyi ilk kez bu forumda tanıdım. O nedenle hakkında çok fazla bilgim yok.
Sonuçta kamkat ağacımız olmasını istediğimiz için aşı gözümüzü kamkattan alacağız.Yaygın turunçgil anaçlarından birine, bulamazsak elimizdeki mevcut bir turunçgil fidanına bu gözü aşılayacağız.Yani elimizde yetişmiş, meyve veren bir kamkat ağacı olması gerekiyor aşı gözü almak için.
Yine de tekrarlayalım, sizin çekirdekten yetişen fidanınız da büyüyünce bir kamkat ağacı olacak ve meyve verecek merak etmeyin.
Hatice Tarhan
23-04-2009, 14:44
tropik serada mutlu kutlu beyde çok güzel kamkuat lar var üzerinde 20 adet filan meyvesi olanlar 50 tl daha küçükleri 30 tl idi yanlış hatırlamıyorsam ben taşıyamam korkusuyla almadım fakat almak isteyen arkadaşlar mutlu beyde ki kamkuatlar çok güzel tavsiye ederim
Sonuçta kamkat ağacımız olmasını istediğimiz için aşı gözümüzü kamkattan alacağız.Yaygın turunçgil anaçlarından birine, bulamazsak elimizdeki mevcut bir turunçgil fidanına bu gözü aşılayacağız.Yani elimizde yetişmiş, meyve veren bir kamkat ağacı olması gerekiyor aşı gözü almak için.
Yine de tekrarlayalım, sizin çekirdekten yetişen fidanınız da büyüyünce bir kamkat ağacı olacak ve meyve verecek merak etmeyin.
Sayım MSaygın; cevabınız üzerine "acaba ben ne sormuşum" diyerek mesajımı tekrar okuyunca dehşete kapıldım.
Soruya bakar mısınız: "Kamkat mı yoksa başka bir narenciye mi aşılayacağım?" Valla siz sabırlıymışsınız. Ben böyle bir soruya, "yok domates aşılayacağız" diye bir cevap yazardım. :D
O soruyu sorarken aklım neredeydi; şuurumu mu yitirmiştim bilmiyorum:p:p Yine de sabrınızı korumuşsunuz. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim, hepimizin yaptığı iş böyle sorular sormak :D
Kamkatımın durumu hiç içaçıcı değil. Geldiğinde her yerinden yaprak fışkırıyordu. Önce kırmızı örümcekle uğraştık. İyi bir ilaçlama sonunda örümceklerden kurtulduysa da, eski haline hiç gelemedi. 3 aydır sürekli yaprak döküyor. Son bir ayda deniz yosunu ve yarasa gübresi ile takviye yaptıysam da değişen bir şey yok, yaprak dökümü devam. Azotlu bir gübreye başlayayım diyorum ama bu sefer de bitkiyi çok zorlamaktan korkuyorum.
Son durumu bu, üstünde kalan yapraklar heran dökülebilir.
74219
Bu arada gövdenin iki yerinden de yeni sürgünler çıkartmaya çalışıyor. Bu bitkinin canlı olduğunun bir göstergesidir değil mi?
74220
Ne yapmam gerektiğini söyleyebilecek olana minnet duyup, meyvelerinden göndereceğim:p
Lonicera
23-04-2009, 18:49
Sn nevsune, gözünüz aydın, bitkiniz kendine gelmeye başlamış;). Bol güneş alan bir yere yerleştirebilirseniz çok iyi olur. Bence gübreleme işine bir süre ara verin, zaten yeterince takviye yaptığınızı belirtmişsiniz. Sulama işini de toprağına parmağınızı sokup kontrol ettikten sonra yapın. İnşallah toprak harcı sadece torf değildir:(
Turunçgillerin, bir çok bitkiye göre çok daha dayanıklı olduğunu bizzat gözlemledim. Bol kamkatlı günler.
Not: Kamkat için saksı harcınızı Sn MSaygın'ın belirttiği şekilde oluşturabilirseniz süper sonuç alacaksınızdır.( tecrübe ile sabittir:D)
Aman bana müjde verdiniz, çok teşekkür ederim:)
Yok, torf değil. Bahçe toprağı ve hazır toprak karışımı. Evin en güneş alan yerinde ve korkumdan hala balkona çıkartamıyorum. Ankara'da havalar daha toparlayamadı bir türlü. Biraz daha kendine gelsin diye bekliyorum. Sulamayı da çok dikkatli ve aynen dediğiniz gibi parmakölçerle:p yapıyorum.
Korkmayın dışarı çıkartın nevsune, gündüzleri 15derece civarı görünüyor Ankara, akşamları da 2-3 derece, hiç bir şey olmaz, içeride kaldıkça toparlaması zor olacak.
Yeni sürgünleriniz aşı yerinin altından çıkıyor gibi görünüyor, onları da en dibinden dikkatlice kesin atın.
Teşekkür ederim. Birşey olmaz diyorsanız yarın çıkartayım balkona. Belki oradaki hava sirkülasyonu daha iyi gelir. Anaçtaki sürgünler çok küçük, biraz ele geldiğinde keseyim.
Bu arada aklıma birşey geldi. Evvelki yaz bir limon ağacım vardı. O da böyle fena halde yaprak dökmüştü, ne yaptıysam kurtaramamıştım. Hatta size fotoğrafını göstermiştim ve önerinize göre budamasını yapmıştım. O da tam böyle sürgünler çıkartırken birden ölüvermişti. Şimdi bu sefer de karamsarlık tarafım ağır bastı. Yoksa bu bitkiler ölmeden önce can havliyle böyle anaçta sürgün falan mı çıkartmaya çalışıyorlar?
Hava sirkülasyonundan ziyade, ihtiyacı olan güneş ışığını almış olacak.
Bahar geldi, ağaçlar çalışmaya başladı, bendeki tüm ağaçlarda bu istenmeyen sürgünleri temizlemekle uğraşıyorum.
Umarım bu da limon gibi olmaz, karamsar olmayın.
Teşekkür ederim. Birşey olmaz diyorsanız yarın çıkartayım balkona. Belki oradaki hava sirkülasyonu daha iyi gelir. Anaçtaki sürgünler çok küçük, biraz ele geldiğinde keseyim.
Bu arada aklıma birşey geldi. Evvelki yaz bir limon ağacım vardı. O da böyle fena halde yaprak dökmüştü, ne yaptıysam kurtaramamıştım. Hatta size fotoğrafını göstermiştim ve önerinize göre budamasını yapmıştım. O da tam böyle sürgünler çıkartırken birden ölüvermişti. Şimdi bu sefer de karamsarlık tarafım ağır bastı. Yoksa bu bitkiler ölmeden önce can havliyle böyle anaçta sürgün falan mı çıkartmaya çalışıyorlar?
Yanılıyorsam düzeltiniz.
Sayın nevsune ikinci fotoğrafta görünen filiz aşı yerinin altından çıkmış gibi göründü bana.
gurbik67
23-04-2009, 21:16
nevsune hanım kamkatın bulunduğu saksıda sanki torf fazla imiş gibi geldi eğer fazla ise fazlalığı alıp bahçe toprağı karıştırabilirsin murat saygının dediği gibi artık dışarı koyun korkmayın hiç bir şey olmaz benim dört adet kamkatım bu kış devamlı korumasız karda donda dışarıda idi problem olmadı sizinkine birşey dış ortamda bir şey olursa korma eskiyi alır yenisini verebilirim. bence yeni çıkan filizleri büyütme.
Evet doğrusunuz Kaju, aşı yerinin altında(ydı). Şimdi yok artık kestim. Bir tane de arkada kalıp görünmeyen bir sürgün var ama o daha çok küçük. Biraz daha büyüsün, MSaygın'ın yazdığı gibi onu da keseceğim.
Sn gurbik67 torf değil, içinde bahçe toprağı yarıyarıya. Akşamüzeri çektiğim için fotoğrafı o kadar koyu renkli çıkmış. Hatta içindeki küçük taşları bile ayıklamıyorum ki geçirgenlik sağlasın diye.
Yarın sabah balkona çıkartacağım. Yeni yerine alışsın. Birkaç güne kadar da Ankara birden yaza geçer zaten. Umarım toparlanır.
Arkadaşlar buda benim kumkuatım alalı bir ay kadar oldu aldıgım da yaprakları yanık gibi degişik bir renk ve lekeliydi halen öyle bir kaç yaprak harici bir gelişme olmadı resimlerini ekliyorum bir olumsuzlık varmı bilgi verirseniz sevinirim
Süha Şendoğan
27-04-2009, 14:41
Sevgili Malbman,
Tavsiyelerine teşekkürler, demekki bir müddet daha çimlenme için beklemem gerekecek.
Bu arada iki ay önce aldığım ve kışı balkonda geçiren kamkat soğuklarda örtü altında yaprak dökmedi, tam havalar ısınmağa başladı derken bir haftadır devamlı yaprak döküyor toprağına takviye ayrıca dengeli gübre verdim beklemeğe başladım tekrar dökülme devam ederse köklü bir budama yapmaktan başka çare görünmüyor. Ne tavsiye edersiniz ?
Kumkuat yazın suyu çok seven bir tür, biraz susuz kalsın hemen dökülüyor yaprakları. Belki sorun budur ve umarım sorun sadece budur.
sayın sin kumkuat hava sürkilasyonu seven bir bitki olarak biliyorum balkonda günes gören bir yere koymanızı tavsiye ederim
*** arkadaslar romantik serseriden 7 adet almıtım.su ana kadar iyi gidiyor.yakında resimleri sizinle paylasacagım
sayın siz resindeki kamkatları budadınız mı.bu arada yası kaç kamkatınızın
Sayın Mutlu Kutludan aldığım kumkat.
Kumkatta da bir olgun meyve kalmış ikisi yolda kopmuş ama sorun değil eşimle kopanları bir güzel yedik.
Ağacı salonuma koydum çünkü salon daha çok güneş alıyor.
Perdeyi de açtım ki ikindi güneşini bolca alsın.
balkonumda panjur var. o kadar güneş almıyor.
sizce salondaki yerini sevmiş midir?
Bir de kaç günde sulayayım bu ağaçları,gübre vermem gerekir mi?
75332
75333
75334
Bu arada salonda kaloriferi yakmıyorum
Sevgili Kamkat/Kumkuat severler, ben de 3 senelik bir kamkat sever olarak (hatta 2 senedir de reçelini bile yapıyorum) benim önerim odalarda ki kamkatlarınızı biran evvel balkona çıkarmanız olacaktır.
Sayın M.Sema
Kumkatınız yaz kış mı balkonda?
Yarın çıkaracağım balkona.
Yeni aldım pek bilgim yok gübre veriyor musunuz ,kaç günde bir suluyorsunuz :confused:
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
berduray
30-04-2009, 13:11
Ben de de yaprak kalmadı, meyvesi olmasına rağmen bir tane yaprağı yok.
Sürekli suyuna, sıvı gübresine dikkat ediyorum ama mevsimsel bir durum mu söz konusu çözemedim, tecrübesi olan aktarabilir mi?
Kamkatı genelde soğuktan korumak için kışın içeri veya kuytu bir yere alırız. Gerek yer değişimi, gerek ışık, veya sulama etkileri ile kamkat yapraklarını dökebiliyor. Bendede genelde azda olsa dökülmeler olabiliyor. Fakat ilkbaharda yeniden sağlıklı bir şekilde sürgün ve yaprak oluşumu başlar merak etmeyin.
Ben kamkatı dışarı çıkardım, bir ay kadar oluyor. Yaprakları matlaştı grileşti. Bugün yeni sürgün tomurcukları belirmişti. Kış soğuklarında açık alanda en düşük kaç dereceye dayanabiliyor:confused:
Herkese merhabalar,
Ben de yaklaşık bir hafta önce bir kamkat sahibi oldum. Kamkatı aldığımda poşetindeki toprağı değiştirmeden saksıya aldım, toprağını değiştirmem gerekiyormu acaba? Bir de forumda gördüğüm fotoğraflarda saksıdaki topraklar koyu renkli; genelde dışarıda saksı toprağı olarak satılan cinsten, aldığım kamkatın toprağı ise tıpkı deniz kumu gibi, bunun nedeni nedir acaba, yardımcı olabilirseniz sevinirim.(Sorular biraz fazla oldu galiba:))
Ben kamkatı dışarı çıkardım, bir ay kadar oluyor. Yaprakları matlaştı grileşti. Bugün yeni sürgün tomurcukları belirmişti. Kış soğuklarında açık alanda en düşük kaç dereceye dayanabiliyor:confused:
Turunçgil çeşitlerinin soğuğa dayanıklılık tablosu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=342792&postcount=250)
Kamkatı aldığımda poşetindeki toprağı değiştirmeden saksıya aldım, toprağını değiştirmem gerekiyormu acaba? Bir de forumda gördüğüm fotoğraflarda saksıdaki topraklar koyu renkli; genelde dışarıda saksı toprağı olarak satılan cinsten, aldığım kamkatın toprağı ise tıpkı deniz kumu gibi, bunun nedeni nedir acaba, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Poşetindeki toprağı değiştirmeye çalışırsanız köküne zarar verebilirsiniz.En dışından kökten bağımsız toprak varsa onu atabilirsiniz yeni saksıya almadan.
Ağacınız için bir çok çeşit saksı harcı kullanabilirsiniz, önemli olan su geçirgenliğinin, süzekliğinin çok çok iyi olması, toprağın sıkılaşıp hava geçirmeyecek hale gelmemesi.
arkadaşlar bursa da kamkat meyvesine ilgisi olanlara yardımcı olabilirim.ilgilenen arkadaşlar özelime mesaj atabilir.
sevgili malbman kamkat tohumları nasıl ve ne zaman çimlendirgin hakkında bilgi verebilirmisin.***
didem ipek
04-05-2009, 10:12
Merhaba,
Ben de 2 hafta önce bir kamkat aldım. Boyu 170 cm civarında ve oldukça sağlıklı görünüyordu... Ancak dün akşam en yüksekteki yeni dalının yapraklarını yeşil bir böceğin (bit olabilir) sardığını gördüm. İlaçlama hakkında bilgim olmadığı için diğer dallara bulaşmaması için bu dalın ucundaki tüm böcekli tarafı kestim. Daha sonra da alt birkaç yaprakta kırmızı çok küçük böcekler gördüm ve bu yaprakları da kestim. Tüm yaprakları ve dalları kesmeden böceklere karşı başka önlemler alabilmem için bana yardımcı olabilir misiniz :))
Hangi böcek için nasıl bir önlem almalıyım (böcekleri birbirinden nasıl ayırd edebilirim)? Bu sorun için kullanabileceğim doğal ilaçlama yöntemleri bulabilir miyim? Mine Hanım'ın başka bir başlıkta önerdiği sıvı yağ ve arapsabunu ile yapılan bir doğal ilaç önerisi vardı. Onu burada kullanabilir miyim? Önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum..
Sn Heva, kusura bakmayınız yeni cevap verebiliyorum. Ben Ankara'da yaşıyorum, kumkatım camla kaplı balkonumda. Sabah işe giderken balkon ile odayı birleştiren kapıyı kışın mutlaka açık bırakırım. Kışın çok soğuk dönemler de eski bir battaniyem var onunla saksısını sararım. Zaten balkonda betonun üzerinde değil altında tekerlekli bir yükselti var böylece kökleri betondan soğuk almıyor. Şimdiye kadar bir şey olmadı. Forumda arkadaşalrın yazdıkları gibi gübre veriyorum. Geçen sene yanmış keçi gübresi almıştım onu verdim. Sulama işi de hani derlerye toprağı kuruyunca suyunu veriyorum şeklinde. Ama zannederim ben biraz fazla su veriyorum çiçeklerime.:D İşte böyle....
Teşekkürler Sayın M.Sema travsiyelerinizi uygulayacağım
bursa da ilgilenen yok mu kamkat meyvesiyle
kopshtar
06-05-2009, 20:57
Olmaz mı sn karagöz.
Ama bir türlü keyfi yerine gelmedi benim keratanın :)
Dalları yeşil ama yaprakları çok keyifsiz, ölü gibi. Yerine alışma evresimi bilemiyorum artık. Hergün yeni yaprak çıkartırmı umuduyla bakıyorum ama tık yok :(
arkadasım fidanı nereden tedarik ettiniz
sayın kalbara bu arada bursa nın neresindesinmiz
kopshtar
07-05-2009, 08:48
Kestel deki fidancıların çoğunda var. Çiçek pazarına da sorarsanız çoğunda kolayca bulunduğunu göreceksiniz. Fiyatları da makul.
yakınız bir ara görüşürüz
ben sayın romantik serseriden almıştım
su anki durumları oldukça iyi.
gurbik67
13-05-2009, 23:05
kamkatımın iki gün önceki hali 5 saksı kamkatım var ama 3-5 tane daha almalıyım.
Süha Şendoğan
20-05-2009, 15:54
Buda Yalova'da bir serada tesadüfen bulduğum ucuz Kamquat ve amatör bir yetiştiriciden aldığım ve budadığım limon.
berduray
20-05-2009, 23:50
Sulama ve sıvı gübrelemeyi düzenli yaptığım halde bazı uç dallar kurudu ve patır patır meyveler dökülmeye başladı, sebebi ne olabilir acaba?
Aynı sorun bendede var. Bir kaç dal kahverengiye döndü.Yeni çıkan yapraklarda dökülme başladı.Toprağı değiştirmeyi düşünüyorum.
Süha Şendoğan
22-05-2009, 14:57
Bendede aynı sorun var.
Antalya'dan gelen fideler Yalova'ya uyum sağlayamadı tüm yaprakları döküldü ama Karadeniz'den gelen fideler daha dayanıklı çıktı.
gurbik67
22-05-2009, 20:11
Bendede aynı sorun var.
Antalya'dan gelen fideler Yalova'ya uyum sağlayamadı tüm yaprakları döküldü ama Karadeniz'den gelen fideler daha dayanıklı çıktı.
evet kesinlikle antalyanın hangi tür meyvesi olursa olsun batı ve kuzey illerine uyumu zor Rizeninki kış ayınada dayanıklı .yaprak **** çiçek dökme hallerinde kamkatınızı aralıklı yarı gölgede bırakıldığında fayda sağlamaktadır.
kalemkağıt
23-05-2009, 18:29
ben antalyada yetişmiş aldım ve antalyada bakmaya çalışıyorum kamkatlarıma ama bende de benzer sorunlar oldu. bazı dallar kahverengiye döndü ve yaprakların bazıları sarardı kaldı bazıları da döküldü..ben dikerken hata yapmışım dipteki kazık kökün dikilmeden önce kesilmesi gerekiyormuş ben bilmiyordum.yoksa bitki hiç bir gelişim göstermezmiş.çıkartıp kazık kökü kestim tekrar saksısına yerleştirdim.biraz da keçi gübresi ekledim.(köklerden uzağa az miktarda)tüm dalları kuruyup sadece gövdesi kalan kamkatım bile yeni yeni dallanmaya yeşermeye başladı...
kalemkağıt
23-05-2009, 18:30
ayrıca danıştığım ziraatçi yaprak dökümünün normal olduğunu dallar uçlardan başlayıp gövdeye doğru kahverengileşirse endişelenmem gerektiğini söylemişti.işte o zaman fidan ölmeye başlıyormuş..
kalemkağıt
23-05-2009, 18:34
son bilgi aklıma gelmişken paylaşayım istedim,sayın gurbik67`nin de dediği gibi kamkat güneşli yerlerde direk güneş ışığını tüm gün almayı sevmiyormuş.vee bana sulamayı da haftada bir bir litre olarak önerdiler..benim 3 kamkatım sadece sabah güneşi aldıkları bir balkon köşesindeler ve şimdilik iyi gibiler..
berduray
23-05-2009, 19:27
İşte benimki o durumda , kuruma uç dallardan gövdeye doğru ilerlemede, başka bir mesajda da turunçgillerin bol güneşi sevdiği, tüm gün güneş altında kalabileceği yazıyordu.
Hangisini uygulayacağız?
Tüm gün güneş mi, sabah güneşi mi?, öğleden sonra güneşi mi?
Şu halde bu fidanı nasıl kurtarırız?
gurbik67
23-05-2009, 23:41
kağıt kalem keçimiz olsada tezeğinden faydalansak maalesef yok kimyasal gübrelerle idare ediyoruz .
gerçektende benim kamkatlarım 2 tanesi yalovadan 3 tanesi doğu karadenizden geldi öğle güneşine maruz kalınca yapraklarda kahverengi bir oluşum başlayınca yarı güneşe aldım hem filiz vermeye hemde kahve renkte kaybolmaya başladı benim anladığım fazla güneşe gemiyor (Akdeniz kamkatını bilemem)
kalemkağıt
24-05-2009, 16:40
sayın berduray bodrum iklim olarak antalyaya yakın diye düşünüyorum.ben kamkatlarımı aldığım yerde ziraat teknikerinden aldım bu bilgileri..ayrıca denedim de.ben de ilk aldığımda düz mantık narenciye bahçeleri bütün gün güneş alıyor diye düşünmüştüm.sizin gibi bir kaç yerde de okumuştum bol güneş alsın diye ama uygulama pek hayırlı olmadı.bence en kısa zamanda kamkatınızı daha az güneş alan bir yere taşıyın..ben kahverengi olan dallarını budadım tamamen bir zaman sonra gövdeden filizlendi.umarım sizin ki de kurtulur..
kalemkağıt
24-05-2009, 16:45
sevgili gurbik67 ben kamkatlara o kadar özenmiştim ki yaprak dökmeye başladıklarında keçi gübresi iyi gelir dediler biraz da hırs yaptım yakın bir köye gidip sordum soruşturdum keçi besleyen birilerini buldum :) ama fidecilerde de satılabiliyor bazen..
gurbik67
24-05-2009, 23:26
kağıt kalem keçi gübresi gübrelerin en iyisi dikkat et bitkilere fazla verme yakabilir bitkiyi. pet şişe içinde birkaç gün bekletip ****** suda karıştırarak vermen daha faydalı.
kalemkağıt
25-05-2009, 16:03
öğrenmem çok iyi oldu sayın gurbik67,çok teşekkürler..ben suda karıştırmayı hiç düşünmemiştim..
arkadaşlar ne zaman budama yapılır kumkata?
didem ipek
27-05-2009, 10:34
Sevgili kalemkağıt,
Benim kamkatım da hergün birkaç yaprak dökmeye başladı. Tüm gün güneş alan bir yerde ama Koçtaş'tan aldığım için nerede yetiştirildiğini bilmiyorum ve güneş altında tutup tutmamam gerektiğini anlayamıyorum... Sizin kamkatlarınızı yarı gölgeye almanız işe yaramış mıydı?
kalemkağıt
27-05-2009, 16:14
kesinlikle evet yer değişimden sonra yaprak dökümü durdu hatta bugün tomurcuklarını gördüm,çok mutlu oldum yakında çiçek açacak..ben aldığım yere danıştığımda yaprak dökümünün fazla sulamadan olabileceğini de söylemişti..
Süha Şendoğan
27-05-2009, 16:18
Benimde gözlemlediğim kadar narenciyeler direkt güneş istemiyor eğer güneş gören yerde ise sabah güneşi yeterli geliyor.
didem ipek
27-05-2009, 16:35
Bilgilendirmeleriniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
Hemen yer değiştiriyorum, sulamaya da ayrıca dikkat edeceğim. Sonuçtan sizleri haberdar ederim.
Kesinlikle sabah güneşi yetiyor. Bendeki 2 minik kumkuat ağacı sabah güneşi gören balkonumda duruyor. Gayet sağlıkları yerinde 15 günde bir gübre de veriyorum. İyice sıcaklar gelsin ayda bir vereceğim gübreyi, Ağustos gibi de bırakıyorum gübre olayını. Geçen sene bol meyve verdi yeter ki suyunu eksik etmeyin. Çok sevdiğim bir büyüğüm var Adana'da, ondaki biraz minikçe olan kumkuat ağacı bütün gün güneş alıyor, yaprakları sararmaya başlamış, kendini salmış. Suyu eksik etmiyorum hiç diyor. Ben de 1 ay kadar önce sadece sabah güneşi alacağı bir yere koymasını bütün gün güneş görmemesini sağlamasını rica ettim. Bitki kendisini kısa sürede topladı...
sirius50
28-05-2009, 21:30
sayın İLKİN
nisan 15 de Adana da ÇÜ subtropik bitkiler bölümünden meyveleri üstünde olan bir kamkuat aldım. ankaraya gelince saksıya alıp bir ay kadar evde tuıtuktan sonra bahçeye çıkardım ama bende sıcagı seveceğini düsünerek tüm gun güneş alan bir yere yerleştirdim. yapı marketlerindeki bitki uzmanlarıda ağaçların çiçek açması için güneş almalılar gibi bir bilgi verdi. sizin deneyimlerinize göre bende yarı güneşli yeremi almalıyım?
15 gunde bir gübre verdiğinizi yazmışsınız ne tur gubre kullanıyorsunuz?
henüz çiçek açma gibi bir durum yok ne zaman çiçek açarlar?
bu konularda bilgiverirseniz sevinirim.
didem ipek
29-05-2009, 08:55
Sevgili İlkin,
Siz Adana'da olduğunuz için bizden birkaç adım önde başlıyorsunuz turunçgil yetiştirme işine... Küçüklüğümde portakal bahçemizde gezerken aldığım çiçek kokuları hala burnumda... En çok sevdiğim ağaç da verimli midir bilmem ama babamların fantezi için aşılayıp ürettikleri; bir tarafından portakal, bir tarafından limon topladığımız ağaçlardı... Kardeşim bu haftasonu annemizi ziyarete geliyor, bana Adana'daki caddelerden turunç getirmesini istedim, tohumdan üretmeye çalışacağım. Zor olacak eminim ama denemek bile çok keyifli :))
Bu arada gölgeye taşıdığım kamkat'ım rüzgarın azizliğine uğradı bu sefer de... Hergün 1-2 yaprak dökerken, dün 8-10 yaprak dökmüştü... Şimdi terasta daha uygun bir yer bulmak için denemeler yapıyorum. Çiçekler de meyveye dönmeye başlamış, umarım meyveler olgunlaşır..
Ben de Sirius50 ile aynı soruyu sormak istiyorum. Ne tür gübre kullanıyorsunuz. "Ağustos gibi de bırakıyorum." demişsiniz. Bunun bir çizelgesi var mıdır? Artık meyveler olgunlaşmaya başlayınca mı gübrelemeyi bırakıyorsunuz. Ne zaman tekrar başlıyorsunuz?
Merhabalar, inanın ben de sizler gibi pek bir acemiyim. Sadece deneyip gözlemliyorum, diğer arkadaşların ne yaptığını takip ediyorum, bir de bol bol okuyup araştırıyorum tabii. Geçen sene aldığım Mog isimli bir gübre vardı. Bu sene geçen seneye oranla daha az kullanıyorum bu gübreyi. Toprağın verimini ve kalitesini arttırıyor bu gübre. Yani okuduklarımdan öyle olduğunu düşünüyorum. Bir de zamanla sulandıkça bitki, saksının dibine gitmiyor bu gübre. Tabii başka tür gübreler de kullanabilirsiniz güvendiğiniz emin olduğunuz şekilde. Gübreleme işi sonbahar gelmeden bitmeli diye biliyorum. Bitki sonra aşırı hızlı gelişip kışa kendini hazırlayamayabilir diye... Bunun için Ağustos sonuna doğru son bir gübre yapıyorum tüm bitkilerime ama burası Adana; kış, kasım aralık gibi anca geliyor.
Benim evim doğu yönüne baktığı için mecburen sabah güneşi görüyor bitkiler ve bu zamana kadar hiç bir sorun yaşamadım. Gündüz bol ışık var, sabah da güneş. Ama tüm gün güneş gören kumkuatların sorun yaşadığını gördüm başka tanıdıklarımdan. Belki de bu sorunu da giderecek bir yöntem vardır ama bilmiyorum ben. ;) Normalde Temmuz gibi çiçeklenmeye başlıyordu kumkuatlarım bu sene bir dalında 7-8 çiçek tomurcuğu var. Bir de Ankara ikliminde bitkinin nasıl geliştiğini takip etmek gerek. Orası kuru bir iklime sahip Adana gibi nemli değil, sulamayı belki biraz daha arttırabilirsiniz. Özellikle yazın asla susuz kalmamalı bu bitki. Kışın da Ankara'nın dondurucu soğuklarını düşünüp yine korumaya almalısınız. Suyu azaltmalısınız. Umarım bir faydam dokunmuştur anlattıklarımdan.
Dün aldım ve bahçenin en serin yerine koydum. Havaya alışsın aynı yere dikeceğim.
Süha Şendoğan
02-06-2009, 13:10
Yalova'dan aldığım Kamquat Antalya'dan gelenin aksine balkona uyum sağladı ayrıca balkon sadece 2 saat sabah ve öğlenleyin 1 saat güneş görüyor buda sanırım yeterli geliyor.
15 Günde bir dengeli gübre sıvı olarak veriyorum.
sirius50
09-06-2009, 18:18
sayın ilkin verdiğiniz bilgiler için teşekkurler. sanırım didem ipek'in kumquat ı çiçek açmış meyveye dönmüş bizimkiler neden duruyor hala uym sorunu olabilirmi?
çü sub tropik bitkiler bölümüne de yazdım ama hala ordanda bir cevap alamadım. bu ortamada yazdım buradada sizden başka yanıt veren olmadı ilginize teşekkurler
kopshtar
09-06-2009, 20:57
Anladığım kadarıyla kumkatın çiçek açması için erken olmasına rağmen bitkinin anacı veya aşı fidanı açma zamanında belirleyici olabiliyor. benim daha canlı gelişen kumkatımda henüz çiçeklenme yokken daha soluk renkli olanında çiçek tomurcukları görünnmeye başladı bile.
Süha Şendoğan
10-06-2009, 14:00
Balkonda duran kamkat yandan filizler vermeğe başladı sanırım yerini çok sevdi.
Ayrıca binbir zahmetle çimlendirmeğe çalıştığım çekirdekten nihayet ancak bir tanesi filizlendi, yinede benim için başarı sayılır çünkü şu ana kadar en az 15 çekirdekten ancak bir tanesi çimlendi.
kalemkağıt
14-06-2009, 17:55
sayın turco kamkat çekirdekten çimlenince kamkat mı yoksa turunç mu oluyor acaba bilginiz var mı?
Kamkatım uzun bir süre ev içinde durunca yaprakları kıvrılmaya ve dökülmeye başlamıştı, balkona çıkarır çıkarmaz kendini toparladı ve yeni sürgünler verdi.
Uzun zamandır çiçek yönünden bir hareket yoktu ama dün üzerindeki tomurcukları farkettim ;)
İnşallah yakın zamanda mis kokularını koklayacağız..
izzeterisen
21-06-2009, 12:13
Bendekiler de tomurcukta. Önceki yıllarda haziran ayında çiçeklenirdi. Şimdi Haziran sonu tomurcuklandı. Sıcakta yanacak çiçekler ve meyveleri.
Zafer ALV
21-06-2009, 16:51
Bizde kamkatlandık :)
Evimize narenciye cinsi salondada bakabileceğimiz bişi alalım derken satıcının bize tavsiyesi ve forumdada daha önceden rastlamış olduğumuz kamkatlardan bir tane aldık.Umarım evimizi severde karşılığını mis kokusu ve meyveleri ile verir.(ne çıkarcıyız beee..)
http://img32.imageshack.us/img32/2429/grnt002aht.th.jpg (http://img32.imageshack.us/i/grnt002aht.jpg/)
Bu sene geçen seneye göre daha erken çiçeklendi minik kumkuat ağaçlarım. Meyvelerin bir kısmı tuttu bir kısmı ise o kadar sulamama rağmen meyve oluştu sonra karardı, döküldü. Zaten tüm çiçekler meyveye dönse dalları taşıyamaz.
lerdemir
22-06-2009, 11:07
Sanırım işin sırrı da cümlenizin içinde Sn.İlkin: "...o kadar sulamama rağmen..."
"Çiçeklendiğinde suyu biraz azaltmamız gerektiği" şeklinde bilgilendirilmiştim ben bu forumda. Belki bunu uygulamadığınız için dökülüyorlardır.
Yanlış söylüyorsam, ustalar düzeltirlerse çok sevinirim.
Sulamadığım zaman da yaprakları dökülüyor ama. Hani sularken de iki sulama arasında toprağın kurumasını da bekliyorum. Bakıyorum toprak kuru gibiyse suluyorum bolca. Çiçekler çıkıyor, meyve oluşuyor bir kısmı meyve yeşile döneceği yerde kahverengi halde duruyor öyle. :o
Süha Şendoğan
23-06-2009, 17:22
Sevgili İzzet bey,
Çekirdekten yetiştirme konusunda sizin ve sevgili Malbman'ın tavsiyeleri işimi kolaylaştırdı.
Her ikinizede çok teşekkürler.
Lonicera
23-06-2009, 17:31
Ben de 7-8 çekirdeği çimlendirmeyi başardım. Geçenlerde kök budaması yapıp yeni derin kaplara aldım. Şimdi merak ettiğim meyve için gençlik kısırlığı süresi ne kadar olacak acaba?
16karagoz16
25-06-2009, 20:51
arkadaşlar bu arada aranıza yeni katıldım.bendede 5 adet kamkat agacı var.nariel in resimindeki çiçeklenme benim kamkatlardada olustu.sulama aralıgı hakkında bilgi verecek arkadaşları bekliyorum.***.
gurbik67
26-06-2009, 00:07
fikir edinmek isteyen arkadaşlar ??.bende de şu an 5 adet kamkat fidesi var.
bir fidesini kışın ortalama soğuk -8 dış ortamda kaldı ağacına hiç bir şey olmadı ancak meyvesi dondu meyve yenmeyecek bir hal aldı.
şu an 2 kamkat fidesi yarı gölgede yeni sürgün vermekte ve gayet iyi
3 adet fide ise tam gün güneş almakta ama büyüme durma noktasında iki gün aralıkla sulaması yapılıyor. yarı gölgede olanlar haftada bir sulanıyor.
tam gün güneş gören kamkat tapraklarında kıvrılmalar olmaktadır. ama dökülme yok . şu an kamkatlar dış ortamdadırlar
şu ana kadar yaprak dökülmesi dış ortamda olmadı, kışın içeride az da olsa dökülmüştü.
yaprak dökümü fazla ise saksı küçüklüğünden olabilir, benim saksılar 15 ile 20 litrelik .
kalemkağıt
27-06-2009, 11:47
Sayın Lonicera, kamkat tohumdan yetiştirildiğinde aşılamaya gerek olmuyor mu?
berduray
27-06-2009, 12:51
Bildiğim kadarıyla asla aşısız olmaz. Çekirdekten yetişen herşey yabanidir, çelikle üretimde aşıya gerek kalmaz diye biliyorum.
kalemkağıt
27-06-2009, 13:01
Sayın Berduray ben de öyle biliyorum bu yuzden çekirdekten çimlendirmeyle ilgili mesajları okuyunca kamkat bir istisna olabilir mi acaba diye merak ettim..Bir de benim kamkatım çiçeklendi meyveler de oluştu fakat sonra hepsi kuruyup döküldü.Şimdi tekrar çiçeklenme başladı.Fidanlar gölgede duruyorlar haftada bir su veriyorum, çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı nasıl oluyor bilen var mı acaba?
berduray
27-06-2009, 13:10
Önerebileceğim, vaktinizin müsait olduğu bir zaman tüm konuya bir göz atmanız. Benzer soruları ben dahil herkes sordu.
Ancak her ilin nem, sıcaklık derecesi farklı olduğu için, sanırım bitkiye kulak vermek en doğrusu.
Antalya sıcağındaki kamkatla, Bolu'daki kamkatın su ihtiyacı aynı olmayacaktır.
kalemkağıt
27-06-2009, 13:23
Konuyu okudum,haklısınız iklim çok önemli..biliyorum bu işin sihirli bir formülü yok ama deneme yanılma yaparken o meyveler gözümün önünde kuruyup gidiyor,çaresizlik işte benimkisi..
sirius50
30-06-2009, 14:15
nihayet kumkuatım tomurcuklandı ve şu anda üzerinde 30-40 kadar tomurcuk var. Sizlerden gübre konusunda bilgi sormuştum. Bu arada ÇÜ subtropik bitkilerbölümüne ulaştım. onlarla yapmış olduğum görüşmede elimde mevcut olan sıvı gübrelerden NPK 7-6-6 ve fülvik asitle şellatlı iz elementler içeren gübreyi verebileceğim bilgisini aldım ancak azot yönünden amonyum sulfat la takviye yapmamı söylediler.15 haziranda bu sıvı gübreyi uyguladım.o gunden bu gune amonyum sulf. bulamadım.
forum da yaptığım araştırmada turuçgiller için NPK oranları 5-1-3 olan gübrelerin kullanılması nın önerildiğini gördüm. bu yöndeki araştırmalarım sonunda The Andersons marka NPK 25-5-15 olan iz elementler içeren kontrollü salınımlı çim besleme gübresi buldum. bu gübreyi kulanıp kulanmama konusunda bana yardımcı olmanızı bekliyorum kısa zamanda yanıt verirseniz sevinirim çünkü ilk gübre uygulamamdan itibaren 15 gun geçmiş oluyor birde yeni tomurcukllanan kumkuatımı güçsüz bırakmak istemiyorum.
ilginize şimdiden teşekkürler
Lonicera
30-06-2009, 14:40
Sn kalemkağıt, bildiğim kadarıyla bazı turunçgiller çekirdeğinden ekilmesi halinde aslına uygun çıkabiliyorlar. Sn MSaygın da aşağıdaki sayfada konuyu daha detaylı açıklamış.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105
16karagoz16
01-07-2009, 19:44
arkadaşlar meraba bende 5 adet kamkat fidanı var.bunları çogaltmak istiyorum.bana yardımcı olacak arkadasların cevaplarını bekliyorum.aıyı nasıl yapabilirim.tesekkürler.
Benim kumkuatımda gecen sene fark etmediğim, bu sene ise biraz abartı gibi gözüken bir durum var.
Yapraklar, dallar, hatta fotoğrafta göreceğiniz gibi gövde bile vıcık vıcık oldu..
http://img35.imageshack.us/img35/1753/p1040091v.jpg (http://img35.imageshack.us/i/p1040091v.jpg/)
bu ıslaklık, yapışkanlık normal midir?
kalemkağıt
02-07-2009, 21:40
Sayın Lonicera çok teşekkür ederim..Çekirdekten yetiştirdiğim turunçgillerim vardı,öğrenmiş oldum..
izzeterisen
02-07-2009, 22:36
Benim kumkuatımda gecen sene fark etmediğim, bu sene ise biraz abartı gibi gözüken bir durum var.
Yapraklar, dallar, hatta fotoğrafta göreceğiniz gibi gövde bile vıcık vıcık oldu..
http://img35.imageshack.us/img35/1753/p1040091v.jpg (http://img35.imageshack.us/i/p1040091v.jpg/)
bu ıslaklık, yapışkanlık normal midir?
Fotoğrafı büyütüp bakıyorum tam anlayamadım .Sizi bitkinizde unlu bit, torbalı koşnil sanıyorum ikisinden birisi var. Yazlık yağ ile ilaçlama yapmalısınız.
Bendeki kamkat içerde iken çiçek açar durumda iken dışarı çıkınce yeniden sürgün verirken çiçeklenme durdu. Şimdi sürgün uzaması durdu ancak çiçeklenme olmadı. Öğlenden sonra güneş görüyor, 12 den güneş batıncaya kadar.
kopshtar
03-07-2009, 09:59
Sn Scubat; Her ne kadar net görülmese de, sizin de çıplak gözle farkedemediğinizi düşünerek yumuşak koşnil diyorum. Renkleri biraz şeffaf olduğu için ilk zamanlar seçilmesi çok zor oluyor.
Sn izzeterisen ve kophstar
yorumlarınız için teşekkürler. yapış yapış, parlak bir sıvı kaplıyor bazı yaprakları ve dalları, fotodaki, gövdedeki koyu renk de bu ıslaklığı gösteriyor.
yazlık yağ nereden temin edebilirim, sade vatandaş olarak :)
Biraz inceleme yaptım ve sanırım kabuklu bit denen yaratıklar, ağacımı bu hale getirmiş. kürdanla bir kaç tanesini topladım ama olacak gibi değil, tavsiye ettiğiniz gibi yazlık yağ almam lazım, sitede bir üye aynı benim sorunumu yaşamış limonunda ve tavsiyeler aynı yönde.. Yanlız, balkonda bitki yetiştiren biri olarak böyle bir ilacı nereden bulurum bilmiyorum. İstanbul ümraniyede oturuyor, Tuzla da çalışıyorum, çevrede bildiğiniz yerler varsa lütfen beni bilgilendirin.
Benim kamkatımda çiçek açıp meyve vermeye başladı fakat çiçeklerin dökülüp meyveye döndüğü yerlerde koyu kıvamlı şeffaf bir sıvı var.Yakından bakmama rağmen herhangi bir böcek görmedim.Bu normalmidir, değilse nedeni ne olabilir acaba yardımcı olabilirmisiniz.
berduray
04-07-2009, 19:27
Aynı sorun bende de var, kuruyan kamkat dallarının gövdeye bitiştiği yerde aynı şeffaf ama sert maddeden gördüm.
işte bir kaç detay fotoğrafı:
http://img301.imageshack.us/img301/3223/p1040111h.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/8896/p1040107v.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/3639/p1040109.jpg
copur 09
05-07-2009, 15:11
Sayın brkg; Benim kamkatın çiçeklerinde de aynı sıvı vardı tattım. Tatlı olduğunu gördüm. Herhalde böcekleri çekmek için salgıladığı nektar olsa gerek. Belkide böcek gelmeyince orada kalıyor.
Kumkuatı aldığım botanikçiyi aradım ve sorundan bahsettim, onlarda "unlu bit ve şekerli bit sorunu" var dediler. Bir ara uğrayın ilaç verelim dediler, bu akşam gidip alacağım...
Sergüzen
06-07-2009, 19:11
Yaprakların alt yüzeylerine ve saplara bakarsanız kahverengi-siyah arası dairemsi ve hafif kabarık yaratıklar görürsünüz. Önlem alınmaz ise bunlar çoğalacaklar ve bitkinin sonunu getirecekler. Mekanik olarak (el ile veya sert fırça) uzaklaştırılmaları gerekir. Sonra da uygun bir ilaç ile ilaçlanmalı. Ben 20gr/litre Neemazal hazırlayarak 3 gün ara ile ilaçladım. Mutlaka başka ilaçlarda vardır.
Kumkat güneşi ve suyu çok seven bir bitki. Fakat bitki kökleri çamur olacak derecede sulanmayı sevmez. Sulama suyundaki kireç bitkiyi rahatsız eder. Yapraklardaki sararmalar sulamanın az olmasından da kaynaklanabilir. Isırgan otu çözeltisi veya arap sabunu çözeltisi, yaprak bitleri ve örümceklere karşı kullanılabilir.
Sayın copur 09; Bu sıvı, çiçekler meyveye döndükten sonra meyvelerin üzerini kaplayan bir sıvı, yaprakların üzerinde bundan görmedim. Söylediğiniz gibi böcekleri çekmek için salgıladığı bir sıvı galiba, paylaşımınız için teşekkürler;)
sirius50
07-07-2009, 23:10
nihayet kumkuatım tomurcuklandı ve şu anda üzerinde 30-40 kadar tomurcuk var. Sizlerden gübre konusunda bilgi sormuştum. Bu arada ÇÜ subtropik bitkilerbölümüne ulaştım. onlarla yapmış olduğum görüşmede elimde mevcut olan sıvı gübrelerden NPK 7-6-6 ve fülvik asitle şellatlı iz elementler içeren gübreyi verebileceğim bilgisini aldım ancak azot yönünden amonyum sulfat la takviye yapmamı söylediler.15 haziranda bu sıvı gübreyi uyguladım.o gunden bu gune amonyum sulf. bulamadım.
forum da yaptığım araştırmada turuçgiller için NPK oranları 5-1-3 olan gübrelerin kullanılması nın önerildiğini gördüm. bu yöndeki araştırmalarım sonunda The Andersons marka NPK 25-5-15 olan iz elementler içeren kontrollü salınımlı çim besleme gübresi buldum. bu gübreyi kulanıp kulanmama konusunda bana yardımcı olmanızı bekliyorum kısa zamanda yanıt verirseniz sevinirim çünkü ilk gübre uygulamamdan itibaren 15 gun geçmiş oluyor birde yeni tomurcukllanan kumkuatımı güçsüz bırakmak istemiyorum.
ilginize şimdiden teşekkürler
yukarıdaki mesajı göndereli epey oldu. hiç kimseden bir yanıt alamadım. sayın mine hanıma da özel mesaj göndermeme rağmen sağolsun ondan da yanıt alamadım sorduklarım o kadar zor mu ?:(
kopshtar
07-07-2009, 23:34
Sn Sirius50; zaten sorunuzun içinde cevabı yazmışsınız. yeterince araştırdığınız belli. ancak bu kadar ince detaylarla uğraşmayın bence. kamkat gayet kolay bir bitki ve merak etmeyin gübrelemeyi kaçırdınız diye çiçeklerini dökmez. bahsettiğiniz 25-5-15 NPK'yı daha seyrek oran ve zamanda kullanmanız kafi gelecektir.
Sn Scubat; Her ne kadar net görülmese de, sizin de çıplak gözle farkedemediğinizi düşünerek yumuşak koşnil diyorum. Renkleri biraz şeffaf olduğu için ilk zamanlar seçilmesi çok zor oluyor.
sn kophshtar
size katılıyorum. Dün botanik firmasından aldığım ilacı uygularken agacı detaylıca inceleme fırsatım oldu.
Telefonda, firma yetkilisine, "vıcık vıcık, yapışkan bir sıvı kapladı ağacımı" dediğimde hemen "unlu bittir o" tanısı koydu. Internetten (malesef forumumuzda zararlılarla ilgili yeterli görsel bilgi bulamadım) hem firma yetkilisinin söylediği böceği hemde sizin tahmin ettiğiniz böceği arattım ve buldum. ayrıca ikisinin de belirtilerini öğrendim, iki zararlı da yapışkan bir salgı bırakıyor. Ağacı ilaçlarken gördüm ki 1 tane unlu bit varsa 30 tane yumuşak koşnil vardı. Firma yetkilisine "ben de yumuşak koşnilde varmış" dediğimde, verdiği ilacın onu da öldüreceğini ancak ilaçlamadan önce koşnilleri yapıştıkları yapraktan biraz olsun ayrımam gerektiğini iletti.
Yumuşak koşnil:
http://www.unimol.it/didattica-on-line/agraria/rotundo/insetti/picture/insetti_image/RINCOTI/Coccoidei/rin_omo_coc_co_coccus-pseudo.jpg
Unlu Bit:
http://www.avrasyabonsai.com/sozluk/unlubit.jpg
Merhaba kamkat severler.
Benim kamkatın çiçekleri meyveye döndü ancak ağacımda birkaç sorun başladı, yardımcı olabilirseniz sevinirim:
1)Bazı taze yapraklar buruş buruş olmuş vaziyette ve üzerlerinde yol yol kütikula tabakasının kabardığını gördüm. Bunun sebebi ne olabilir acaba? Bu izleri kazıdığım zaman pul pul ayrılıyorlar.
91472
91473
2)Aşı yerinin altından mı üstünden mi çıktığını anlayamadığım güçlü bir sürgün peyda olmuş durumda. Bu sürgünün üzerinde dikenler var ve yaprak şekli çok farklı; sanki uç uca 2 yaprak eklenmiş gibi boğumlu. Bu parça yabani midir? Yabaniyse hangi türdür?
91469
91470
91471
Lonicera
08-07-2009, 18:55
Sn Nariel, konunun uzmanı değilim ama bendeki turunçgillerde de sıkça rastladığım bir zararlı bunu yapan. Yanılmıyorsam yaprak galeri güvesinin marifeti. Ben ilaçlama yapmıyorum, bir kaç yaprağı deforme ediyorlar sadece. El ile yaprak üstünü temizlemekle yetiniyorum.
İkinci resimde ise dikenli olan sürgün, kamkatın aşılandığı anacın sürgünü büyük ihtimalle. Ve tahminimce turunç sürgünü. Aslında fidelerimizi sıkı takip etmek gerekiyor, özellikle aşılanmış olanları. Bu kadar büyümesine izin vermeden müdahale edilirse, fidan boş yere besin tüketmemiş olur. Sürgünü dibinden keserek kurtulun derim.
Teşekkür ederim Sayın Lonicera, yarın gündüz gözüyle bir daha inceleyeyim yaprakları.
Yabani sürgünü kesmeyip, üzerindeki bir gözden kamkatla aşılasam nasıl olur acaba:D
Lonicera
08-07-2009, 19:16
İsterseniz şöyle de yapabiliriz; yabani sürgün dibine havai köklendirme uygulayıp, köklendikten sonra kesip, kamkattan bir göz aşılayıp 2. kamkat fidesini elde ederiz:p. Tabii bu arada bu sürgün, kamkatımızın tüm besinlerine ortak olmaya devam edecek.
Aklıma girdi şimdi bu kamkat üretme meselesi; hemen havai köklendirme ile ilgili detayları aramaya koyulup aşılama için cesaret toplayayım ;)
Benim kamkat tek tük meyve dökmeye başladı. Suyunu da çok vermiyorum ama.. Ziyan olmasın diye o miniminnacık yarım cm'lik yeşil ve acı meyvecikleri bile yiyorum:dilli:
Bu arada bu sene buradaki kamkatlar 30 liraya yükselmiş, geçen sene 20 liraydı.
Arkadaşlar,
Yeni satın aldığım kamkat 2 gün sonra gelmiş olacak. İlk sayfaları okudum, tamamını okumak için zamana ihtiyacım var. Kamkatın toprak harcı ne olmalı? Yardım lütfen...
Sevgili Nariel senin meyveler dökülüyor ise az suluyorsun demek ki. Benim deneyimlerime göre çiçek verdiği zaman çok sulanmayacak, meyveye döndükten sonra susuz da kalmayacak. Nem azalırsa bitki kendisini kurtarmak için meyveleri atıyor. Aman dikkat.
Sevgili İlkin, dibi hiç kuru kalmıyor ama vıcık vıcık çamur da olmuyor. Bitki sağlıklı olsun da, elbet birgün keyfi gelip bol meyve yapar..
Sevgili Maki,
Kamkatı geçen sene aldığımda, saksısı küçüktü. Büyük toprak saksıya bir kısım toprak,bir kısım gübre,bir kısım kum ve bir kısım ormandan aldığım kuru yaprakları bir araya getirerek hazırladığım harca ektim. Yaklaşık 100 e yakın meyvasını yedik,kışın başlamasıyla korumaya aldım ama çok mutlu olmadığını görünce saksıyla içeriye aldım. Mart ayının ortalarında korunaklı ama dışarıya çıkardım ve toprağa ektim. Sonra sitede ki okuduklarımdan İstanbul kışına dayanamayacağını öğrenince mayıs ayında tekrar saksıya geçirdim .Bu sefer kum eklemeden ,saksı toprağına orman toprağı(kurumuş yaprakların altından kazmadan biriken toprağı),odun külü karışımını da toprağa ekledim.toprakta geçirdiği 2 ay boyunca gelişimi durdu . Saksıya aldıktan sonra yaprakları artmaya başladı.1ay önce humik asit verdim. 15 gün de bir de sıvı besinle suladım. Yaklaşık 1 hafta öncesine kadar üzerinde hiç çiçek yoktu ve ben bu sene artık çiçeklenmeyecek ve meyve vermeyecek diye düşünürken 3-4 gündür her yerini beyaz tomurcuklar sardı. Sevgiyle kalın.
Çok teşekkürler sevgili jineop,
Bugün yola çıkmış olması gereken kamkatım 2 yaşında imiş. Balkonda saksıda yaşayacak kamkatım. Ne zaman meyve verir bilmiyorum. Sayfaların tamamını okuduğumda birçok sorumun cevabını bulacağımdan eminim.
Sevgiler...
didem erdinç
14-07-2009, 19:22
merhaba arkadaşlar. benimde bir kamkatım var.benim sorunum yapraklarının aşırı büyümesi.eski yapraklarını hızla döküyor(biraz fazla ilgi gösterip fazla suladım gibi :) )yerine yeni filizler ve yapraklar veriyor.3 ay önce aldım ve yaklaşık 40 cm uzadı.hiç gübreleme yapmadım(nasıl yapıldığını da :( bilmiyorum)sabah güneşi alıyor ve sürekli bol ışık.tam meyve verirken tatile gittim eşim evi havalandırmadığı ve yeterince ilğilenmediğinden tüm meyveleri tam oluşurken döküldü.bu mevsimden sonra ne yapabilirim?tekrar çiçek açtırabilir miyim?bu konuda çok yetersizim ama çiçeklere bayılıyorum tabii en çok kamkatıma bayılıyorum!nasıl bir yöntem kullanabilirim?herkezin katkılarını bekliyorum.
Nihayet benim ki de çiçeklenmeye başladı :D Dökmeden meyve tutarsa ;) bundan sonra ki erek bu :cool:
evrimeris
17-07-2009, 12:41
benim kamkatım da meyveler çıkıyor fakat bir kısmı büyüdükçe dokulmeye başlıyor. üzerinde hala daha bol miktarda meyve var fakat bu dokulme beni korkutuyor.
sebebi ne olabilir ?
deneyimli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. teşekkürler.
(cam kenarında evin içinde saksıda yetiştiriyorum.)
oktaysen508
19-07-2009, 13:10
üç yapraklı (poncirus trifoliata) fidanım... Kamkatın aşı yerinin altından patlayan sürgünleri geçen sene kesip köklendirmiştim. Kamkatın çoğaltılmasında kullanılan bu anaca, yaz sonlarına doğru durgun göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu anacın bazı özellikleri:
-kış soğuklarına en çok dayanan anaçtır.
-kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır.
-akdeniz iklim kuşağında sorunları vardır. Daha çok karadeniz ve ege kıyı şeridinde yaygındır.
-limonlarla özellikle kütdikenle uyuşması iyi değildir.
- erken verim alınmasını sağlar.
-cüceleşme hariç diğer virüs hastalıklarına dayanıklıdır.
-kireçli ve tuzlu topraklara dayanamaz, kloroz başlar. Nematod’a da duyarlıdır.
-portakal ve satsuma için uygun bir anaçtır.
-bodurlaştırma özelliği vardır
merhaba arkadaşım , benımde bı kumkuat'ım var ve aşı yerının altından sürgun gelıyor bunu kopartıp atmak ıstemıyorum senın gıbı koklendırıp daha sonra aşılamak ıstıyorum lakın nasıl yapacagımı bılmıyorum acaba havai koklandırma teknıgı var (ısmını yanlıs yazmıs olabılırım) surgunun govdeden cıkan yerının kabugunu soyuyorsun ve orayı toprakla kapatıp etrafını sarıyorsun ve surgun o topragın ıcınde koklenıyor bu teknığı uygularsam üçyaprak surgunumu koklendırebılırmıyım acaba bana bu konuda yardımcı olabılırmısın **** sen nasıl koklendırmeyı başardın bana ızahedebılırmızın , şimdiden cok tesekkurederım .
Sayın Romantik'den gelen 2 yaşındaki kamkatım çiçek veriyor. Bu sene için hiç umidim yoktu. Pek miniş bir şey ama üzerinde 5-6 çiçek var şu an.
Çok ama çok sevindim. Umarım dökmez, meyvesini de görürüm.
93748
93749
Romantik
19-07-2009, 22:10
Sayın Romantik'den gelen 2 yaşındaki kamkatım çiçek veriyor. Bu sene için hiç umidim yoktu. Pek miniş bir şey ama üzerinde 5-6 çiçek var şu an.
Çok ama çok sevindim. Umarım dökmez, meyvesini de görürüm.
93748
93749
Sayın maki01,
İnşallah yakın zamanda olgunlaşmış meyvelerini görmek ve yemek de nasip olacaktır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.