View Full Version : Orhan Özbilgiç / bahçe
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 05:22
Sevgili dostlar;
İlk fidanlarını 2008 mart'ında diktiğim, bazılarının ilk meyvelerini bu yaz yediğim ve büyük bölümüyle oluşumunu tamamladığım bahçemin görüntülerini sizlerle paylaşma keyfini tatma zamanının geldiğine inanıyorum.
Benim bahçem, diğer birçok arkadaşımın bahçesine göre biraz daha dış mekan ağırlıklı, biraz daha çok yıllık ağaç, ağaççık ve çalılardan oluşuyor. Bilhassa, özellikle yaz döneminde çiçeklenen ağaç ve çalıları kullanmaya çalıştım. Çünkü daha çok yaz aylarında buraya gelebilecektik.
Arada yinede mevsimlik çiçekleri kullanmadım değil. Zira bahçelere ençok onlar canlılık getiriyorlar.Mevsimliklerde sevgili eşimin katkılarından çok yararlandığımı ifade etmeden geçemeyeceğim.
Sevgiyle kalın.
259451
Bahçenin bulunduğu şehir: Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü
Bahçenin büyüklüğü: Toplam 6000 metrekare. Kabaca, 4000 metrekaresi Fındık (Arada yeni dikilmiş 5-6 ceviz) ve sebze bahçesi. Evinde içinde bulunduğu 2000 metrekaresi ise, ağaçlar-çalılar ve çok yıllık ve yıllık süs bitkileri.
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb. koşulları: Büyük bir bölümü tam gün güneş alıyor. Çarşamba' nın yıllık yağış ortalaması: metre kareye 880 cm. Kurak mevsimi yok gibi. Tuzluluk söz konusu değil. Rüzgar, sürekli olmamakla birlikte, yağışla birlikte olduğunda ,genç fidanlara zarar verecek ölçülerde olabiliyor. Buda birçok yerde görülebilen bir durumdur.
Bölgenin soğuğa dayanıklılık haritasındaki yeri: 9b
Bahçenin türü: Yazlık ve hobi amaçlı.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Geçmişte, şimdi asıl bahçe olarak kullandığım ön bölüm, içinde ahır ve kümes ve birkaç armut ağacı ve üzüm sergeni bulunan avlu idi. Fındıklık olarak düzenlediğim arka bölümü yaşlı ve verimsiz meyve ağaçları ile bugün olduğu gibi sebzelik idi.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Yeni görüntüsünü kazandırabilmek için 4 yıldır.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı?: Hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş bir plan var mı? varsa ekleyiniz: Bir planı yok.
Bakımı nasıl yapılıyor?: Bakımını tamamen kendim yapıyorum. Zaman zaman ücretli işçi çalıştırıyorum.
Bahçede bulunan ek alanlar: Bahçede ev dışında bina anlamında, artık çöp yakmak amacıyla kullandığım, şimdi dört duvardan ibaret olan, eski kümes dışında bir ek yok.
Bahçe için hayaliniz, idealiniz var mı?: Evet var. Özellikle, dış kapıdan eve kadar olan 35-40 metrelik bölümde, çayırlar üzerinde kayrak taşlarından oluşan bir yaya yolu yapabilmeyi. Aslında birçok yöremizde çok kolay olan bu iş, yakın çevrede satılıkta olsa kayrak taşı bulamadığımdan bir türlü gerçekleştiremiyorum. Ayrıca zaman içerisinde, henüz ancak yarısını yapabildiğim, komşu bahçelerle aramızdaki sınır çitlerini, dikenli ve kafesli telli beton direklerle çevirip bitirerek, bahçenin daha güzel bir görüntüye kavuşmasını ümidediyorum.
BAHÇEDE BULUNAN BİTKİLERİN LİSTESİ(Ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler:)
AĞAÇLAR, AĞAÇÇIKLAR:
Komşu bahçedeki ahırın görüntüsünü kapatabilmek amacıyla, sınıra dikilmiş 30 kadar altuni leylandi.
Porsuk,
Alacalı Leylandi,
Skyrocket Ardıcı,
3 Libocedrus,
Gülibrişim,
4 limoni selvi,
Himalaya Sediri,
3 Boulevard,
Manolya grandflora,
2 Pittosporum,
Beyaz çiçekli Erguvan(Daha küçük fidan),
Normal erguvan(küçük fidan halinde),
Kanada Erguvanı (bordo yapraklı),
Mercan Ağacı,
Tesbih Ağacı,
2 Oya ağacı,
Ihlamur,
Çin yelpaze Palmiyesi,
Dişbudak,
Acer Palmatum 'Bloodgood',
Söğüt,
limon,
Mandalina,
2 Zeytin,
2 Kaymak ağacı (feijoa),
3 Hünnap,
3 Nar,
Sarı Salkım(henüz küçük fidan),
2 Kısmet ağacı,
2 Malta Eriği,
Muşmula,
2 Kiraz,
2 şeftali,
Nektarin,
Trabzon hurması,
3 değişik elma,
7 Ceviz,
Vişne,
Nachi armudu,
Santa maria Armudu,
Sophora Japonica Pendula,
Ekşi Karadut,
Kayısı,
İncir,
3 Değişik Erik,
Fındık,
Yerli Kokulu İzabella Üzümü,
Çalılar:
Güller,
Leptospermum Lambertii,
Cytisus ''Boskoop Ruby,''
Cytisus Racemosus,
Aloysia triphylla,
Pampas (Saz püskülü),
Mor Salkım (Çalı formunda),
3Acuba Japonica (Keklik kanadı)
Küpe,
Duranta Erecta,
Sarı çiçekli Brugmansia,
Pembe çiçekli Brugmansia,
Kırmızı çiçekli Brugmansia,
2 Melisa,
Saray Nanesi,
Oğul Otu (Yabani Melisa),
2 Kelebek çalısı,
Beyaz inci çalısı,
Pembe inci çalısı,
Ortancalar,
Hibiscus Syracus (Beyaz katmerli çiçekli),
Solanum Rantonetti,
Solanum pseuddocapsicum,
2 Rhododendron,
Eskalonya,
Osmanthus,
İspirya,
İspirya (Kırmızı çiçekli),
Filbahri,
Perilla (Kırmızı yapraklı biftek otu),
Yalancı melisa-Limon otu-Aloysia triphylla,
Abelya,
Pieris Japonica 'Cupido'
Euonymus europaeus L. (Adi papaz külahı)
Deutzia,
Alacalı Zakkum,
Ful yasemini,
Grevilya,
Vangelya,
Alacalı yapraklı Vangelya,
Keria,
Kadeh Çalısı,
Lantanalar,
Hibiscus Mutabilis,
Biberiye,
Lavanta,
Çalı Oya,
Kırmızı çiçekli Bodur zakkum,
Pollgala,
Alacalı İlex,
Abutilon,
Sinameki,
Ateş Dikeni,
Cennet Kuşu Çalısı,
Kış Hanımelisi,
Hint Yağı bitkisi,
2 Gaura,
Elvudi,
Mercan Çalısı,
Ağaç Şakayık,
Arbutus Unedo,
2 Fırça Çalısı,
Monarda Didyma,
Sarılıcılar
4 Kırmızı Çardak gülü,
Pembe ponpon gül,
Sarı çiçekli acem borusu,
Portakal renkli acem borusu,
Dikensiz Böğürtlen,
Selluka,
Mavi çiçekli Çan sarmaşığı,
2 clematis,
Pembe çiçekli Hanımeli,
Krem çiçekli Hanımeli,
Yasemin,
Alacalı Yapraklı Hedere,
Balon çiçeği,
İspanyol fasulyesi(Kırmızı çiçekli),
Malabar Ispanağı,
Bunların dışında yıllık olarak her sene tohumdan yetiştirdiğim; Karagözlü suzan, İpomealar, Lablab, Kudret narı,
Bahçe süs bitkileri:
Gerek çok yıllık, gerekse yıllık olarak yetiştirdiğim,
Rudbekyalar, Çin karanfilleri, Daturalar, acem halısı, Kaz ayağı, Houttunia, Sülün Kuyruğu sazı, Kalifornia Gelinciği, Hazeranlar, Afrika papatyası, Lupin, Gazanya, Penstamonlar, Salvialar, Portakal nergisi, Horoz ibiği, koru çiçeği, Asterler, zinnialar, çörek otu, dul çiçeği, Peygamber çiçeği, kadife çiçeği, kına çiçeği, Saman( Kağıt) çiçeği, Haseki Küpesi, Aslanağzı, Ekinezya, Yol hatmi, Koyun gözü(Kız gözü) vs. gibi tohumdan yetişenler.
Frezya, Amarillis, lilium, Lale, Sümbül, Nergis, Gala, Agapanthus, Cliva, sosyete Sarısmsağı,Dahlia, Glayöl, Çiğdem, Safran vs. gibi soğanlı ve yumrulu bitkiler.
Sardunyalar, mineler, Kalanşo, buz çiçeği, kurdela çiçeği, Efe püskülü, Bir Gecelik Gelin, Maviş ve birkaç sukulent ve kaktüs.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Bitkilerimin hepsini çok seviyorum. Ama tohumdan yetiştirdiğim, daha 30-40 cm. boyundaki, Beyaz çiçekli erguvan ve Sarı salkım ile Nootkatensis Pendula(Hayalet Sediri), libocedrus Aurevariegata(Sarı alacalı su sediri) özellikle ilgilendiklerimin başında yer alıyorlar.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?: Hayır, yapmıyorum.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?: Bahçemde iki ayrı yerden 8.5 metreye çakılmış borulara, tulumba, elektropomp ve su motoru monte edilerek bol su alınabiliyor. Su sorun yok.
Su tasarrufu için neler yapıyor sunuz?: Tasarruf amaçlı bir düzeneğim yok maalesef.
Toprak özellikleri: Yeşilırmak Deltası'nda olması nedeniyle, son derece verimli, humusca zengin, aluviyal toprak.
Kompost yapıyor musunuz?: Hayır.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?: Çok fazla olmamakla birlikte, bazı bitkilerimin yerlerini gerek birbirlerine çok yakın oldukları için, gerekse gölge -güneş tercihlerini sonradan öğrendiğim için değiştirmek zorunda kaldım. Buda gelişmelerini bir yıla yakın ertelemek anlamına geldi. Birde Himalaya Sediri'ni saran salyangozları yoketmek için ağaca ve dibine tuz serptiğim için 3-4 metre boyundaki fidanı mahvettim. Sonrada yenisini diktim.
İyiki yapmışım dedikleriniz neler?: Başlıbaşına, bahçe oluşturma fikri ve varolan evi eni konu restore ederek, üst katını yaz-kış yaşanabilir bir mekana dönüştürmek. İlerleyen yaşımız nedeniyle, zaman zaman şikayet ettiğimiz İstanbul'dan, istediğimiz zaman kaçabilme şansını yakaladık.
NOT: Burada isim isim sıralamaya çalıştığım bitkilerimin bir bölümü, paylaşımı seven dostlarımızca, tohum, soğan veya bizzat yetişmiş bitki olarak armağan edilmiştir. Kendilerine teşekkür ediyorum.;)
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 05:37
Nisan da traşladığım otlar, yaklaşık 1.5 ayda güllerimi, çalılarımı ve yeni fidanlarımı tamamen kapatmış. Görüldüğü kadarıyla beni çok uğraştıracak...
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 05:45
102647
Pittosporumlarımdan birini çiçeklenmiş olarak bulmak beni çok sevindirdi. Otlar arasında sanki bir inci kolye..:eek:
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 05:53
102650
Sanki uzun saçlı hali daha mı güzeldi?:(
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 05:59
102651
Bozkır zeminde bile fırça çalım çok güzel!
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 06:06
102653
Kışı geçirememesinden çok kaorktuğum Abutilon'um beni çok sevindirenlerden.:)
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 06:34
Ekşi karadut, vişne, ceviz, erikler,ıhlamur,nektarin, muşmula,zeytin, aşılı ve aşısız hünnap,nar, yeni dünya, trabzon hurması,elmalar,nachi(Japon armudu), akça armut,incir,şeftali vs. gibi meyvelerimi sonraki resimlerinde tek tek göstermeye çalışacağım.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 06:39
Manolya
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 06:47
İki tane olmazsa meyve vermeyebilirmiş. O nedenle çift diktim.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 07:27
-Kelebek Çalılarımdan birisi ilk çiçeklerini, ilk konuğuna sunuyor!!!
-Verandamın hemen altında, ateş çiçeklerinden bir öbek yaptım.Ortasında büyücek bir kaya ve üstünde sevgili eşimin en sevdiği çiçeklerden olan bir saksı sardunya.
-Diğer bir resimde, Halfeti gülüm, Yavruağzı gülüm, İnci çalısı ve arkada Kırmızı çiçekli bodur zakkum.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 07:37
-İncir fidanım ilk meyvelerini veriyor.
-Her bahçenin olmazsa olmazlarından. Domates, biber, patlıcan, salatalık, mısır, fasulyeler, arkada fındıklık olarak ayırdığım ayrı bir bölümde.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 07:48
102673
Artık benimle yüzyüze gelmenizin zamanı..;)
Gül ibrişimlerimi iki genç arkadaşım tohumdan yetiştirip hediye ettiler. Bir buçuk yıl önce diktiğimde 60-70cm idiler. Bol su koyun gübresi. Sonuç ortada.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 07:55
102674
Gerçekten bundan daha kalın gövdeli bir çınar görmedim. Üstelik, en ufak bir iç çürümesi yok!
Not: Bahçeme yaklaşık 500 m. uzaklıkta.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 08:05
Kapı zilim çok cici değil mi?
Ya kurbağalarıma ne dersiniz? Bahçeye minikte olsa bir havuz istiyorlar gibi..
Şimdilik begonyanın yanında güneşlenmekle yetiniyorlar.:D
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 08:13
102677
Sevgili eşim, en sevdiği çiçeklerin başında. Ateş çiçeklerine ve sardunyalara bayılır.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 08:24
102678
Güneş şapkası çiçeklrim açmaya başladı. Yanındaki Saray patı ve Kirli hanım çiçekleri de birkaç gün sonra açacaklar gibi.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 08:32
Siyah gül
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 08:45
-Ağaç minelerimde güzelliklerini sergilemeye başladılar.
-Diğer kelebek çalım da son derece ihtişamlı. Gün boyu bahçeye çok ağır olmayan nefis bir parfüm kokusu salıyorlar. Biri bir tarafa, diğeri öbür tarafa.
-Ateş dikeni sadece bir tane.Doğal olarak henüz yeni meyve oluşturuyor.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:01
-Bahçemdeki iki Melisa Çalısından biri koku yayma sırasının kendisine gelmesini bekliyor...
-Bir diğer Gülibrişim ve arkasında Boulevard' larımdan biri.
-Arkalarda kuru bir ağaca sardırdığım Acem Borusu beni daha yakın görüntüle der gibi.. O na da sıra gelecek.
Siz, Eşiniz, Bahçeniz, ağaçlarınız, çiçekleriniz, herşeyiniz çok güzel. Tabi güzel olmayan güzellik yapamaz.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:14
-Kısmet Ağaçlarımdan (Ağaç Yasemini) biri güzel yasemin kokularını yaymaya başladı.
-Yeni diktiğim Juniperus Virginiana Cupressaceae ( Kurşun kalem ardıcı)
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:18
Siz, Eşiniz, Bahçeniz, ağaçlarınız, çiçekleriniz, herşeyiniz çok güzel. Tabi güzel olmayan güzellik yapamaz.
Sevgili rabenek;
Beni gururlandırdınız. Dilerim yaşamınız boyunca hep en güzellere sahip olursunuz.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:30
-Bahçemde en değer verdiğim fidanların başında, Libocedrus Decurrens Variegata ( sarı alacalı su sediri) geliyor. Zira onları zor buldum. Üç tane var. İkisi giriş yolunda karşılıklı simetrik. Bir diğeri tulumbamın yanında. Evimin dibinde sayılır.
-Japon Akubası(Keklik kanadı) gölgeyi sevdiği için bahçe duvarı kenarına, eski mavi selvi ağaçlarımın diplerine dört tane diktim.
Ayrıca evimin kuzey cephesine,duvar kenarına bunlardan aldığım iki çeliği tutturdum. Onlar daha küçük.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:45
102698
Evimin ön duvarı önünü düzenlemede çok acemi kaldım. Gelecek yıl daha farklı olacak. Bu sırada, yine bahçemdeki nadir mevsimlik çiçeklerden; Karagözlü Suzan, Latin Çiçekleri, Kına çiçekleri ve Horoz ibikleri var.
Ancak dedim ya! Peyzajında başarılı olamadım.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 09:59
-Veranda duvarının dibine de bir tane Melisa çalısı diktim ki koklayalım. Ama ne yazık ki onun çiçeğini göremeden İstanbul'a dönmek zorunda kaldık.:(
-Hünnaplarımı yemeye giderim, bayram sonrası..
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 10:12
Uzak köşede kesilmiş odunlar.
Kış için, kıyıda köşedeki ağaç dal ve kurularından odun hazırlığı başladı. Zira kış aylarında budama, ilkbaharda göztaşı ve bordo bulamacı için gelmek gerekiyor. Biraz da spor yapmış oluyorum.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 10:27
-Bodur elmalar böyle işte. Bacaksızın üstünde tam 23 elma var! Aslında birkaçını bırakıp koparmam gerkirdi diğerlerini ama kıyamadım!!
-Himalaya sedirim, evimin sol yan-ön tarafında. Bir tür vurgu ağacı olarak düşündüm. Aslında uygun koşullarda bulabilsem, Chamaecyparis Notkatensis Pendula(Sarkık dallı nutka yalancı selvisi )dikeceğim. Onuda sağ yan-öne düşünüyorum. Dün bir ağaçtan çelik aldım ama tutsa bile kaç senede büyür?
Neyse ölümü düşünmeden, yaşamaya devam...:D
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 10:41
Napolyon kirazım ve Turuncu çiçekli Radicans cinsi Acem borusu.
Tutturabilirsem gelecek yıl limon sarısı renklisi de bahçemi süsleyecek. Şu anda çelik halinde torftalar. Daha dikeli 10 -12 gün oldu. İnşaallah tutar da, bir sene sonra sizlere çeli dağıtırım.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 10:59
102722
-Adını Sayın Jineop' tan öğrendiğim, Portulaca Yellow, buz çiçeği.
-Tulumbam yaklaşık 30 yıllık! Hala sağ ve sağlam!
-Kelebek çalımın diğeri, güzellikte ötekini aratmıyor.
Sayın Orjin, sizin ve eşiniz hanımefendinin ellerine sağlık.
Sabah gezimi bahçenizde yaptım, gözüm gönlüm açıldı.
Pek çok ağaç çeşidine yaşama imkanı vermişsiniz, onlar da size karşılığını vermiş görünüyor.
Evinize ve bahçenize, güzel yüreklerinizle kimbilir daha neler sığdıracaksınız.
Çalışmalarınızı ve fikirlerinizi takip ediyor olacağız.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 11:09
102726
Bahçeme bir hafta kadar önce kazandırdığım tek İri Çiçekli( Kokulu) Abelya
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 11:13
Sayın Orjin, sizin ve eşiniz hanımefendinin ellerine sağlık.
Sabah gezimi bahçenizde yaptım, gözüm gönlüm açıldı.
Pek çok ağaç çeşidine yaşama imkanı vermişsiniz, onlar da size karşılığını vermiş görünüyor.
Evinize ve bahçenize, güzel yüreklerinizle kimbilir daha neler sığdıracaksınız.
Çalışmalarınızı ve fikirlerinizi takip ediyor olacağız.
Sevgili Ülker;
Sizlerden işittiğim bu şiirsel sözler, bana ne diyeceğimi şaşırtıyor. Ama bana pozitif enerji yüklediğinizden eminim.
saygılarımla.
Sevgili Orijin, ne güzel, sabah sabah gözüm-gönlüm şenlendi.
Bahçenizi içime sindire sindire dolaştım. Ne kadar güzel, sakin ve dinlendirici bir yer.
Şimdi İstanbul'a dönmek zorundayım, bayramdan sonra Hünnapları yemeye gelirim demişsiniz, bahçeniz nerede?
Hem eşiniz, hem de siz büyük bir özen göstermişsiniz tanziminde. Bunu ağaç dallarını bağladığınız iplerden, kurdelâların bağlanış şeklinden bile anlamak mümkün.
Gülibrişim ağacını ben de çok severim. Bahçemizde bir tane var ama nedense hiç de istediğim formda olmadı.
Bu yüzden arka bahçeye formu güzel bir tane ekmeyi düşünüyorum, daha sonra ben de şekillendirebilirim. Çiçek kokusu çok hoşuma gider.
Golden elmalarınız da çok güzel, onun hafif mayhoşumsu tadını da severim. Seneye hiç acımadan seyrekleştirin derim, meyveleri daha iri olacaktır.
İndirmenin tuğla duvarına Amerikan sarmaşığı sardırsanız nasıl olur?
Bir de size dostane bir tavsiye Acem Borusunu evinizden mümkün olduğunca uzağa, görebileceğiniz bir yere dikin. Görselliği çok güzel ama ne kadar eve yakın olursa derdi de o kadar çok oluyor.
Bu güzel, dinlendirici, sakin bahçenizde sevdikleriniz ile beraber sağlıklı mutlu huzurlu seneler geçirmenizi dilerim. Emekliliğinizin tadını doya doya çıkartırsınız inşallah.
Eeee bu kadar güzel, emek verilmiş bir bahçeye de ben de bahçemden bir hediye vermek isterdim. agaclar.net'in bu üyesini de size hatırlatsın.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 11:31
102737
-Cennet Kuşu Çalısı fidanını yine amatörce fidan üreten köydeki iki genç arkadaşım verdi. İki adet olan bu fidanları yine karşılıklı loblara ayrı ayrı diktim.
-Abutilon'um giderek gelişip güzelleşiyor.
-Ağaç minelerini,Abutilonuve kelebek çalısını aynı kareye almaya çalıştım.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 11:47
[QUOTE=Güler;497032]Sevgili Orijin, ne güzel, sabah sabah gözüm-gönlüm şenlendi.
Bahçenizi içime sindire sindire dolaştım. Ne kadar güzel, sakin ve dinlendirici bir yer.
Şimdi İstanbul'a dönmek zorundayım, bayramdan sonra Hünnapları yemeye gelirim demişsiniz, bahçeniz nerede?..........]
Sevgili Güler;
Bahçemi düzenlerken, doğal olarak sizlerin bahçelerinizi imrenerek gezdim. Yazdıklarınızı okudum. Hani derler ya daha eskiler ''feyz aldım!'' Aynen öyle.
Acem borusu evime 12, en yakın bitkime 4 m uzakta ve soliter durumda. Kök sürgünlerini şimdiden 10-15 güne bir kökleyip atıyorum. Kontrol kolaylığı açısından kuru bir ağaca sardırdım.
Bahçem, Samsun- Çarşamba- Kızılot Köyü' de. köy Çarşamba Deltası' nın tam ortasında. Denize 12 km.
Olaki bir Karadeniz turunuzda, siz ve Agaclarnet üyelerinin dinlenme odağı olmak eşim ve bana müthiş keyf verecektir.
Sevgiyle kalın.
Tek sorunumuz uzaklık. 820 km.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 12:00
102760
Fasulye ve üzümü yemeden gelmek olur mu?
Üzüm kokulu, galiba İzabella diyorlar. Çilek tadında.
Bu arada bahçadeki tüm meyve ve sebzelerimde sadece hayvan gübresi kullandım.
nergis06
14-09-2009, 12:36
Bahçenize bir hayli emek vermişsiniiz ama emeğinizede değmiş. Güle güle oturun.
Bende bahçemi düzenlemek ve bunun içinde bilgilenmek istiyorum. Bahçeme ancak bayramda kavuşabileceğim. Bazı ağaçların yerini değiştirmek ve çimlendirme yapabilmek için bu mevsim uygunmu?
Güler hanım sizinde bahçenize bayılıyorum. Sizede bahçenizde mutlu ve huzurlu günler geçirmenizi diliyorum.Acem borusunu evin yakınına ekmenin ne gibi dezavantajı var, ben yakına ektimde... bilgilendiriseniz sevinirim.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 13:04
Sevgili Nergis06;
Paylaştığınız içten duygularınız için teşekkürederim. Sizinde bahçeniz uğurlu olsun.
Ağaçların yerlerinin değiştirilmesi konusuna gelince;
4-5 yaşını geçmemiş ağaçların yerleri her amatör tarafından değiştirilebilir. Yalnı bu değişiklik için ağaçların yapraklarını döktükleri, halk deyimiyle uyudukları kasım sonu-şubat ortası diye kabaca sınırlayabileceğimiz zaman aralığında yapılırsa hiç sorunsuz, bir sonraki yılda yaşamlarını yeni yerlerinde sürdürürler. Ancak yine de yeri değiştirilen ağaç, yerindeki yaşıtına göre birkaç aylık bir gecikme ile büyümeyi sürdürür.
Acem borusu neden eve yakın olmasın? sorunuza gelince;
Bu bitki tabiri caizse tam anlamıyla azgın bir bitkidir. Bahçede köklendikçe çok daha hızlı gelişir.
Örneğin benim acem borusu 2008 haziran sonunda 15-20cm. lik bir kök sürgünü olarak dikildi. '008 sonunda boyu 3-4 m., şimdi ise 6-7m. Yani yaklaşık 15 ayda bu kadar büyüdü. Artı sürekli toprak altından metrelerce uzayıp yeni sürgünler veriyor.
Olay bu.
Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 16:57
102772
-Saksıdaki Melisa İstanbul' a dönmeden bizim için açtı sanki!
-Kına çiçekleri de bir ayrı güzel.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 17:19
102777
İstanbul' daki apartmanımızın köşe duvarında da bir kırmızı sarmaşık gül ve yasemin kardeşçe el ele yükseliyorlar. Onlara özendim.
102779
Pembe çiçekli alacalı yapraklı zakkumumu, bir oto servis istasyonunun bahçesinde görüp çeliğini istedim. Kendim ürettim. O nedenle benim için çok değerli. Çiçeklerini gelecek yıl gösterecek.
Haaa! Zakkumumdan İstanbul' da, ne Eminönü' nde, ne de belli başlı fidanlıklarda bulamamıştım. Şimdi Sayın Mutlu Kutlu satıyor.
Orhan Özbilgiç
14-09-2009, 18:16
102804[QUOTE=Güler;497032]Sevgili Orijin,
İndirmenin tuğla duvarına Amerikan sarmaşığı sardırsanız nasıl olur?
--------------------------------------------------------------------------
Sevgili Güler;
Bağışlayın. Önerinizin birini atlamışım. Evet! Orası çok rahatsız ediciydi. Resimleri bilgisayara yükleyince farkettim. Hemen ertesi günü Çarşamba' daki bir fidanlıktan, biri yavruağzı, diğeri kırmızı yediveren sarmaşık gül alıp dikmiştim.
Aslında sarmaşık daha kolay sarardı ama, orası çok sevdiğimiz bir komşumuza ait. Amerikan sarmaşığının da Acem borusundan geri kalır bir yanı yok buralarda. Müştemilatın içine kadar girerse rahatsız edici olur, gül yinede gül dür. Diye düşündük.
Umarım beğenirsiniz. Zira sizin deneyimlere dayalı önerileriniz, benim için çok değerli.
nergis06
14-09-2009, 23:22
Çok teşekkürler Orijin
Sayın Orijin
Bahcenizi güzel tanzim etmişsiniz ellerinize sağlık. Fındıklıktaki fındık ağaçlarınızı merak ettim mümkünse müsait olduğunuzda bir kaç resim yükleyebilirmisiniz. Fındık karadeniz yöresine ait ama ben Denizlide kayınpederimin eski evinin bahcesinde görmüştüm çok güzel ve bol meyveli idi acaba İzmirde yetişirmi.
Orhan Özbilgiç
15-09-2009, 21:31
Sevgili Birol;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir.
Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum.
Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka..
Gelelim sorunuza:
İzmir' de yetişir mi?
Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir.
Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor.
Herşey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
15-09-2009, 21:36
Sevgili Birol;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir.
Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum.
Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka..
İzmir' de yetişir mi?
Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir.
Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor.
Herşey gönlünüzce olsun.
Gelelim sizin sorunuza
Anladım cok teşekkür ederim detaylı bilgilendirmenize.
fikreteren
19-09-2009, 16:20
Merhaba,bahçenizi ilk kez geziyorum.yeriniz büyük zannedersem.çicek çeşitleriniz bol .meyvalarınız güzel .Eşinizle birlikte mutlu bir hayat sürmeniz dileğiyle
Orhan Özbilgiç
19-09-2009, 22:17
Sn. Orijin, iyi bayramlar.
Teşekkürler,Sayın Güngör Salman.
Bende, tüm içtenliğimle, sizin de sevdikleriniz ile birlikte keyifli bir bayram geçirmenizi diliyorum.
hocam100
26-09-2009, 13:25
Orjin bey gerçekten orjinal bir bahçe kurmuşsunuz kendinize , bitki seçiminiz de çok güzel özellikle ağaç ve çalılık türleri güzel yakışmış.Çiçekleriniz de arada güzel olmuş.Allah uzun ömürler versin mutluluğunuzu da eksik etmesin.
Orhan Özbilgiç
26-09-2009, 19:16
Orjin bey gerçekten orjinal bir bahçe kurmuşsunuz kendinize , bitki seçiminiz de çok güzel özellikle ağaç ve çalılık türleri güzel yakışmış.Çiçekleriniz de arada güzel olmuş.Allah uzun ömürler versin mutluluğunuzu da eksik etmesin.
Övgü dolu sözlerinizle, bana yaşama zevki ve sevinci aşılıyorsunuz.
Çok teşekkürederim.
Adalet Yağcı
26-09-2009, 19:33
Sayın Orjin, bahçenize bu gün yolum düştü, şöyle bir bakayım dedim ama içinden çıkamadım, Karadeniz iklimi söz konusu olunca böyle yeşilin binbir tonunu görebiliyoruz.
Bahçenize çok özen gösterdiğiniz belli oluyor, bir iki yıl sonra göreceğiniz manzaraya siz bile şaşırırsınız, o zaman eski fotoğraflarla karşılaştırma yapmayı unutmayın.
Bahçeniz oldukça geniş, istediğiniz gibi şekle sokabilirsiniz, eşinizin yardımılarını almanız çok iyi, bir çoğumuz bütün bunları tek başımıza yapmaya çalışıyoruz.
Güzel bahçenizde mutlulukla oturun, yaz bitmek üzere, keyfini çıkartın, kolay gelsin.
Orhan Özbilgiç
27-09-2009, 10:18
Sayın Orjin,
Bahçenize çok özen gösterdiğiniz belli oluyor, bir iki yıl sonra göreceğiniz manzaraya siz bile şaşırırsınız, o zaman eski fotoğraflarla karşılaştırma yapmayı unutmayın.
Bahçeniz oldukça geniş, istediğiniz gibi şekle sokabilirsiniz, eşinizin yardımılarını almanız çok iyi, bir çoğumuz bütün bunları tek başımıza yapmaya çalışıyoruz.
Güzel bahçenizde mutlulukla oturun, yaz bitmek üzere, keyfini çıkartın, kolay gelsin.
Adalet Hanım;
Bende, bahçeleri gezmek için birkaç günde bir fırsat bulabiliyorum. Nedenine gelince özetle ''dünya meşakkati'' deyivereyim.
Siz bahçe sahiplerinin hemen hemen çoğu benden en az bir tur öndesiniz. Sevgili eşim ve ben sizleri örnek alarak peşinizden geliyoruz. Bu keyifli takipte, özellikle sizin üretkenliğiniz kadar, dağıtıcılığınız da bir erdem olarak dikkatimi çekiyor.
Hep böyle ve sağlıkla kalın e mi!
Orhan Özbilgiç
02-10-2009, 13:02
105793
Dün Beykoz Fidanlığından satın aldığım iki adet sinameki, bahçemin sonbaharını canlı tutmak için, kasımda Samsun'a gidip toprakla buluşmayı bekliyorlar...
Onları resimlerini çekmek için içeriye aldım. Aslında balkonda bekliyecekler.
Orhan Özbilgiç
02-10-2009, 13:30
105801
Nisan ayında toprakla buluşturmayı ümit ettiklerimde var!
Ümit ettiklerim diyorum, çünkü:
1-Sarı çiçekli acem borusu çelikleri, bitkinin tüm arsızlığına rağmen bir aydır köklenmediler.
2-Abutilon çelikleri de aynı durumda.
3-Pembe çiçekli alacalı zakkum çeliklerinin birkaç tanesi gözlendiler, ama köklendikleri konusunda emin değilim.
4- İçlerinde en önemsediğim çelik ise, yine aynı günlerde, Bahçelievler' de bördür ağacı olarak dikilmiş, ama büyük olasılıkla bir taşıt çarpması ile çok büyük yara almış, Chamaecyparis Nootkatensıs Pendula' dan aldığım üç çelik.
Köklendiricim olmadığı için, deyim yerindeyse; ''Ya Allah, bismillah!'' deyip diktim hepsini..
Orhan Özbilgiç
02-10-2009, 13:47
Dün ayrıca kasımda götürülüp dikilmek üzere, Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı- Merter Satış noktası' ndan birde pembe çiçekli Eskalonya Çalısı aldım.
Bu çalı;
Parlak yaprakları ile herdem yeşil, çok gösterişli çiçeklere sahip. (-10) derecelere kadar dayanıyormuş. 2m kadar boylanabilen, rüzgara karşı perde olarak kullanılabilen, budamaya yatkın, ayrıca tek olarak kullanılabilen, hızlı büyüyen, gül gibi çiçekleri eylül sonuna kadar( Akdeniz ve Ege Sahilinde bazen kışında) açık kalan, bir bitki.
Onu, büyük saksıda olduğu için fidanlıkta emanet bıraktım. Kasımda giderken alacağım.
Orhan Özbilgiç
07-10-2009, 19:42
[ATTACH][ATTACH]106926
Kasım ayında götürmek üzere, Malkara' daki bir fidanlıktan aldığım Dağ Hünnabı.
Üzerindeki 15 tane meyveden geriye üç tane kalıncaya kadar resmini çekmek aklıma gelmedi.
Lezzetli hünnapları yiyince aklım başıma geldi.:confused:
Bir daha bu görüntüyü ancak 2010 ekiminde bulabileceğimi düşünerek, hemen makinaya sarıldım.
Sayın orijin,
Bahçenizi oldukça güzel hale getirmişsiniz, tebrikler.
Size nacizane önerim,
binanızın etrafını tretuvar ile çevrelerseniz daha hoş olacaktır ve binanız içinde faydalı.
Orhan Özbilgiç
08-10-2009, 08:35
Sayın orijin,
binanızın etrafını tretuvar ile çevrelerseniz daha hoş olacaktır ve binanız içinde faydalı.
Sevgili alicee;
Teşekkürederim.
Sizin de farkettiğiniz gibi, bahçe ve binamızın en ciddi fiziksel eksikliklerinden biri de tretuvar.
Önümüzdeki iki yıl için yaptığım harcama planlarımın başlarında yer alıyor.
Herşey gönlünüzce olsun.
Sn Orjin size ve çiçeklerinize iyi yolculuklar ve ya tutarlarsalardan bol çiçekler dliyorum
Orhan Özbilgiç
09-10-2009, 13:55
Sn Orjin size ve çiçeklerinize iyi yolculuklar ve ya tutarlarsalardan bol çiçekler dliyorum
Sevgili hüzün;
İyi dilekleriniz için teşekkürler.
Bahçenizin fotoğraflarını keyifle inceledim. Ne kadar güzel bir bölgedeymiş.
Eminim bahçeyi bırakıp gelmek zor olmuştur. Özenle seçtiğiniz belli olan ağaçlarınız ve diğer bitkilerinizdeki gelişmeleri görmek için ben de sizin bahçeye dönüşünüzü bekliyorum.:rolleyes:
Bu arada alacalı su sediri gerçekten çok hoş imiş, bakılacaklar listeme ekledim.
Orhan Özbilgiç
09-10-2009, 20:04
Bahçenizin fotoğraflarını keyifle inceledim. Ne kadar güzel bir bölgedeymiş.
Eminim bahçeyi bırakıp gelmek zor olmuştur. Özenle seçtiğiniz belli olan ağaçlarınız ve diğer bitkilerinizdeki gelişmeleri görmek için ben de sizin bahçeye dönüşünüzü bekliyorum.:rolleyes:
Bu arada alacalı su sediri gerçekten çok hoş imiş, bakılacaklar listeme ekledim.
Sevgili sabah;
Teşekkürederim.
Duygularımın tercümanı olmuşsunuz. Gerçekten bırakıp gelmek çok zor oldu. Ay sonunda gidip, kasım sonuna kadar kalacağım günleri iple çekiyorum.
Alacalı su sediri gerçekten çok müthiş güzel bir ağaç. Boyu 6-7 m' ye ulaşmış birkaç örneğini gördüm. Bulundukları bahçelere kışın bile canlılık veriyorlar. Şayet talebiniz olursa, tedariki konusunda size gereken yardımı yapacağımdan emin olabilirsiniz.
Dilerim, herşey gönlünüzce gerçekleşir.
Adalet Yağcı
13-10-2009, 19:43
Sayın Orjin, bahçeye eklenecek yeni üyelere bayıldım, sinameki ve hünnap, ben hiç hünnap görmemiştim, fotoğraflarınız o kadar temiz ki, baktıkça baktım hünnaplara :)
Belki ben de küçük bir bölüm ayırabilirim hünnap için, meyvelerin lezzetli olduğunu söyluyorsunuz.
Benim sinamekim çiçek vermedi, ne kadar hoş çiçekleri varmış, sanırım biraz gölgede kaldı bu yüzden çiçeklenmedi, keşke bütün yaz üzeri böyle çiçekli kalsa.
Sormak istediğim bir konu, abutilon hakkında, kışın kar altında kalabilirler mi acaba, ben ilk kez yetiştiriyorum, iki adet tohumdan çimlendirmiştim, birini saksıya geri aldım bahçeden, diğeri bahçede kaldı ama onu da saksıya alıp koruma yapsam mı bilemiyorum.
Bu konuda sizin fikirlerinizi almak isterim.
Son olarak; bahçenizden ayrıldığınıza üzülmeyin, ne de olsa kışın sonu bahardır:)
Orhan Özbilgiç
14-10-2009, 04:23
Sayın Adalet Yağcı,
Hünnap için bir yer ayırın derim, çünkü siz yayladasınız. Nem olmadığı için kurutabilirsiniz de. Ben yemedim ama kurusu da kışın kuru yemiş olarak tüketiliyormuş.
Sinameki, mütevazi bir bitki. Satın aldığım Beykoz fidanlığında, tüm fidanlar, adeta bir şemsiye gibi, oldukça koyu gölgeli, bir ağacın altında idiler. Uzun zamandan beri orada olsalar ki, tüpleri delip toprağa kök salmışlardı.
Buna rağmen hepsi de yoğun çiçekli idiler.
Oturduğum semtte iki tane en az 6-7 yaşlarında olduğunu sandığım sinamekilerin de yarı gölgede olduklarını söyleyebilirim. Her ikisi de yoğun çiçekliler şu dönemde.
Sizinkiler de, önümüzdeki sonbahara mutlaka açacaklardır.
Gelelim Abutilon'a:
Yine burada, yan sokağımda, boyu 3 metreye yaklaşmış, yine 3-4 yıllık bir Abutilon kışı hep dışarıda geçiriyor. Ancak bitki, apartmanın güney cephesinde ve biraz kuytu bir bahçede.
Benimkisi ise, henüz tek bir kışı dışarıda geçirdi. Dibine bolca(iki kürek) yanmış sığır gübresi koyarak, bir anlamda boğaz doldurması yaptım. Kışın bir keresinde 60cm, diğerinde 15cm. kar yağmış. Sıcaklıkta bir kere eksi 5, birkaç kere de eksi 2-3 derecelere düştü.(Meteor.gov.tr' nin müdavimiyiz artık!:D)
Sonuç ta, birşey olmadı. Kışın da çiçekleri üstünde imiş!
Ancak benim bitkimde, kuzey rüzgarlarına karşı, tek katlı da olsa, komşuma ait bir müştemilatın, nisbeten koruması altında. Hemen dibinde değil ama, duvara 3 metre kadar kadar mesafede.
Bu sene, herşeye rağmen, en azından, bir kat naylon ile üstü acık kalacak şekilde, birazda allt ve yan taraflarından birer parmak girecek kadar delikler açıp, bir buket gibi sarmayı düşünüyorum.
Sizin yaylada, kış şartları benim aktardığım şartlardan daha zorlu geçiyorsa, riske girmeyin derim. Ama, ancak bizimkisi gibi bir kış yaşanıyorsa, sizde benimkisi gibi palyatif tedbirlerle kışı geçirtebilirsiniz sanırım. Zira okuduğum tüm kaynakların sadece birinde eksi 7 dereceye kadar dayanabildiği, diğerleride ise (0) derecenin altında zarar görebileceği belirtilmiş.
Tüm sevdiklerinizle birlikte, sağlık ve esenlik içinde yaşayın...
Sayın orijin,
Bu gün bahçenize özel zaman ayırarak baştan sona kadar inceledim.
Heyecanınızı ve bahçaye uzak olmanın hasretini yaşayanlardan biri olarak, sizi çok iyi anlıyorum.
Ben de kasım gelsin de bahçeme gideyim diye gün sayıyorum sizin gibi.
Fidanlarınız, çalılarınız hele hele o pembe üzümünüz çok güzel. Ellerinize sağlık
Bir iki sene sonra orası cennetten bir köşe olacak, çünkü sevgi dolu emin ellerde.
Her şey gönlünüzce olsun. Bahçeniz çiçeklerle dolsun.
Orhan Özbilgiç
15-10-2009, 18:44
Sayın orijin,
Bu gün bahçenize özel zaman ayırarak baştan sona kadar inceledim.
Heyecanınızı ve bahçaye uzak olmanın hasretini yaşayanlardan biri olarak, sizi çok iyi anlıyorum.
Ben de kasım gelsin de bahçeme gideyim diye gün sayıyorum sizin gibi.
Her şey gönlünüzce olsun. Bahçeniz çiçeklerle dolsun.
Sayın Hozat;
Benimde, hala bakmaya fırsat bulamadığım bahçeler var. Zaman buldukça geziyorum.
İyi dilekleriniz ve duygu paylaşımınız için teşekkürler.
shapsough
18-10-2009, 19:49
Dikilmeyi bekleyenlerin sayısı oldukça fazla hocam. Bunları nasıl getireceğiniz konusunda bir planınız vardır kesinlikle. Kasım bir an önce gelsin de sizleride dikilecekleride görebilelim, Kasım bir an önce gelsin çünkü her gün bir yenisi eklenen o değerleri otomobile sığdırma konusunda sıkıntı çekeceksiniz buna eminim.. ;)
Orhan Özbilgiç
18-10-2009, 20:24
Dikilmeyi bekleyenlerin sayısı oldukça fazla hocam. Bunları nasıl getireceğiniz konusunda bir planınız vardır kesinlikle. Kasım bir an önce gelsin de sizleride dikilecekleride görebilelim, Kasım bir an önce gelsin çünkü her gün bir yenisi eklenen o değerleri otomobile sığdırma konusunda sıkıntı çekeceksiniz buna eminim.. ;)
Sevgili shapsouh;
Bir planım var tabii! Otobüsle..
Getireceklerimizi birkaç koliye koyup, üstüne de ''kırılacak eşya!'' yazdık mı? Tamamdır. Doğru bagaja. Kış sezonunda fazla eşyayı pek önemsemiyorlar, müşteri kaybetmemek için.
Canım benim!
O bahçe de, Tarık la senin emekleri olan, Gülibrişimler,Sarkık Soforalar ve Cennet Kuşu çalıllarını gördükçe hep sizi hatırlayacağım. Bahçeme ilk diktiğim fidanlardı Güibrişimler ve Sarkık Soforalar.
Bu arada; senin o güzel bahçeni de, sitemizde görmeyi sabırsızlıkla bekleyeceğim;)
Herşey gönlünce olsun.
Bahçenizi az önce gezdim. Oldukça büyük.
Bol ağaçlı ve sebzeli, güzel bir bahçe. Ağaçlar büyüyüp de gölge olunca ne keyifli olacak o bahçe.
Ağaçlarınız altlarına mevsimlik çiçeklerden yapacağınız çiçek tarhları ile daha gösterişli hale geleceklerdir.
Size ve eşinize sağlıklı günler diliyorum. Ellerinize sağlık.
shapsough
18-10-2009, 20:45
Estağfirullah, biz onların büyümesine sadece yardım ettik. Büyüdüler ve artık komşularımızın bahçelerine taşınıyorlar. Biz yaşıyor iken geliştirmeye çalıştık-çalışıyoruz, gelişmelerine destek olduk-olmaya devam ediyoruz, doğa aşıklarının eline emanet edip büyük kocaman ağaç olmalarını sağlayabiliyor isek ne mutlu bize, hele onların küçücük embriyolardan o hale geldiğine şahit olmak tarifi, anlatması zor olan bir hal.
Not: Göndereceğiniz şirket "kırılabilirlere" özen gösterenlerden olsun ;)
Orhan Özbilgiç
06-11-2009, 13:06
Labada(Efelek); bahçemde iki yıldır kökünü kazıyamadığım aslında yenilebilen bir bitki. Ancak binlerce adet olursa, hem bahçe tabanının görsel güzelliğini, hemde hemen dibindeki kültür bitkilerinin besinlerini yokediyor.
Artık sayıca yüzlerle ifade edebileceğim rakamlara indirdim. Nasıl mı? Bahçe zeminini köstebek tarlasına çevirme pahasına, bel küreği ve inşaat kazması ile kökünden sökerek..:( Hala da sökmeye devam ediyorum. Sayıca onlarla ifade edilebilecek boyutlara indirinceye kadar devam da edeceğim.
Geçen günlerde söktüğüm birinin sadece kök uzunluğu 44 cm. idi. Bugün söktüklerimden birisi de 35-40 cm.
Hiçbir yabani ot ilacı ile yokedemedim. Çünkü kökler çok derinde ve çok hızlı büyüyorlar. Aşağıda resimlediklerimi 23 ağustos ta sıfırdan traşlamıştım. 74 günde ne hale gelmişler?:mad:113045
Orhan Özbilgiç
06-11-2009, 13:20
113047
Söküm sonrasında, bahçe zemini her türlü özene rağmen, ancak bu kadar düzeltilebiliyor.
Bir üst mesajımda el arabasının dibindeki gibi küçük olanlar 10 gün önce, deyim yerindeyse Sıfır numara traş olan efeleklerlerden.:mad:
Orhan Özbilgiç
10-11-2009, 17:37
113596
Dün susakları koparıp eve taşıdım. Sap kısımları kurumuştu. Sanırım şimdiki yerlerinde daha iyi kuruyacaklardır. Zaten kurumaya yüz tutmuşlar. Tek bir kökten 25 susak! Böyle bir sergilenmeyi haketmiyorlar mı?:D:D
Susaklarınız harika. Benimki tek kökten sadece 3 tane verdi. :( Toprağınız çok verimli anlaşılan.
Orhan Özbilgiç
10-11-2009, 18:15
Susaklarınız harika. Benimki tek kökten sadece 3 tane verdi. :( Toprağınız çok verimli anlaşılan.
Haklısınız.Sayın sakagun.
''6 metre kaz, kuşa atılacak taş bulunmaz.'' derler burada. Yeşilırmak deltasının tam ortasında bir yer burası.
Orhan Özbilgiç
10-11-2009, 18:37
113616
Mevsim gereği bahçemde resimleyebileceğim pek bir şey kalmadı.
Ancak sevgili komşum Hasan Çetin Üstün' ün bahçesi hem çok otantik, hem de çok egzotik.
Bile taşı, değirmen,fırın, ocakve fondaki daha birçok alet!;)
Orhan Özbilgiç
10-11-2009, 18:45
Frenk İnciri113619 ve muz!!!
Sayın Orijin, bahçeniz, çevresi ve susaklarınız çok güzeller. Sağlıkla keyfini çıkarın.
Orhan Özbilgiç
10-11-2009, 19:38
Sayın Orijin, bahçeniz, çevresi ve susaklarınız çok güzeller. Sağlıkla keyfini çıkarın.
Teşekkürederim Sayın Kiraz.
Sizde hep sağlıklı ve mutlu yaşayın.
Sayın orijin susaklarınız ve muzunuz çok güzel.
Orhan Özbilgiç
12-11-2009, 18:48
113897
Bahçemde inatla yazı yaşamaya devam eden iki çiçekli bitki.
Ateş çiçekleri ve Karagözlü suzan.
Bu arada Suzan' ın sırasına değişik renklerde Liliumlar, katmerli Freesialar ve Nectarescordumları diktiğim saksıları gömdüm.
İki nedenle;
Birincisi, saçak altı olduğu için sürekli yaş bir toprak. Burada soğanlar çürümesin istedim.
İkincisi; soğanlar birbirine karışmasın. Hangi saksıda ne var? Bilmek ve gelişimlerini gözlemliyebilmek için.
Birde, ot mücadelesi kolay olacak.
Orhan Özbilgiç
12-11-2009, 18:56
113899
Bu arada iki gün önce, Çarşamba' daki bir fidanlıktan bahçemde olmasını çok istediğim bir meyve aldım. Arbutus Unedo (Koca Yemiş).
Çiçekleri üstünde. Sanırım gelecek Ekim de meyvelerini yiyeceğiz.
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 15:15
Bahçemde hala yazı yaşamayı sürdüren bitkiler.
Zaten kuzeyi kapalı olan bu bitkilerimin(abutilon, ağaç mineleri ve melisa çalısı), kuzey batı, kuzey doğu ve doğusuna, rüzgarı kesecek biçimde, portatif perdeleme yaptım.
Ayrıca diplerine bol miktarda yanmış koyun gübresi koydum.
Bu arada çelikten yetiştirdiğim minik abutilonum da iki tane çiçek açtı. Ayrıca bolca tomurcukları da var.
Fırça çalılarımdan biri kasım çiçeklenmesine başladı.
114797
114798
114799
114800
114801
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 15:59
Bunlarda bahçemin kış öncesi son renklerinden kareler.
Sarı ve pembe ağaç mineleri,
Hala çiçek açmaya çalışan melisa çalısı ve...
Pembe inci çalısı.
114802
114803
114804
114805
114806
Adalet Yağcı
20-11-2009, 17:02
Sayın Orjin, abutilonu sarmayacakmısınız, soğuktan etkilenir diye biliyorum, rüzgarı önlemişsiniz ama keşke bitkiyi de naylon altında korumaya alsanız, çok güzel büyümüş, yazık olmasın.
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 21:41
Sayın Orjin, abutilonu sarmayacakmısınız, soğuktan etkilenir diye biliyorum, rüzgarı önlemişsiniz ama keşke bitkiyi de naylon altında korumaya alsanız, çok güzel büyümüş, yazık olmasın.
Adalet Hanım;
Sarıp sarmalamak için çok büyüdü. Bir de, sarınca nemin ve havasızlığın etkisiyle (ne kadar havalandırma delikleri açılsa da) yapraklarda, hatta yeni sürgünlerde, küflenme ve çürüme ortaya çıkması söz konusu olabilir, diye korkuyorum. Bu da kaş yapayım derken göz çıkarmak olur.
Ben, bu nedenle riski göze alıp sarmıyacağım. Ancak, çelikten yetiştirdiğim küçümenime bir cibinlik düşüneceğim.
Samsunlu55
21-11-2009, 23:24
Merhaba Sn. orijin bu başlığa uğruyacağımı söylemiştim ancak uğrayabildim. Gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş, emeğinize sağlık. Fidanları nereden teğmin ettiniz:confused: Birde şu çınarın boy fotoğrafını çekerseniz, merak ettim:D
Orhan Özbilgiç
22-11-2009, 00:23
Merhaba Sn. orijin bu başlığa uğruyacağımı söylemiştim ancak uğrayabildim. Gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş, emeğinize sağlık. Fidanları nereden teğmin ettiniz:confused: Birde şu çınarın boy fotoğrafını çekerseniz, merak ettim:D
Hoşgeldin Samsunlu55;
Kaymak ağacları, kısmet ağaçları, ekşi karadut,güller, eskalonya, acem borusu,alacalı ve normal zakkum, inci çalısı, sinamekiler, japon armutu, hünnaplar, kelebek çalıları, abutilon, ağaç mineleri ve keçi sakallarını İstanbul ve Yalova' dan bizzat getirdim veya getirttim. Meyve fidanlarının büyük bölümünü Aksa Tarım' dan, bir kısmını Çarşamba Üçköprü Köyü' ndeki Aydın Fidancılık' tan aldım.
Peyzaj da kullandığım diğer tüm fidanların birkaçını yine Aksa Tarım' dan, geri kalanların tamamını Çarşamba Kuzey Fidanlığı'ndan alıp getirdim.
Anlıyacağın,çok meşakkatli bir fidan edinme döneminden sonra bu hale geldi bahçem.
114980
Elimde o çınarın bir boy resmi vardı. Yüküyorum. Ancak bugün, Anıt Ağaçlar başlığında Antalya' nı Gedelme köyü' ndeki bir çınarı gördüm. o bundan daha yaşlı ve çapı galiba daha fazla!
Sevgiyle kal.
Samsunlu55
22-11-2009, 22:39
Bende Aksa Tarım'dan orman ağaçları almıştım, fidanları çok sağlıklı. Köy yoluna belediye her sene akasya ekiyordu tutan tutuyor gerisini keçiler yiyordu. Bu sene bir değişiklik yapmışlar ve akasya yetine çınar ekimi yapıyorlar. Akıllarına ancak gelmiş olacak ki her fidana yaklaşık 5x5 cm kazıklarla çeviriyorlar. İnşallah o kazıklarıda yakmak için sökmezler:) Köy yolundaki beton direklerle çevrili tek bahçe benim bahçemdi. Bende yol boyuna Aksa'dan aldığım çamları dikmiştim, köy yolu tamamen yeşile doymuş olacak. İnşaallah dikilen çınarlarda ulu bir çınar olur:)
Orhan Özbilgiç
25-11-2009, 19:55
115321
Haziran başında Abutilon böyleydi...
115322
Bugün böyle...6 ayda ortaya çıkan gelişme gerçekten şaşırtıcı oldu.:eek:
Gerçekten harıka ellerinize salık.
Samsunlu55
26-11-2009, 01:08
Samsun'un bereketi:D
Orhan Özbilgiç
26-11-2009, 15:35
Teşekkürler Sevim Hanım.
Evet! Samsunlu55, gerçekten iklim ve toprak gelişmedeki en önemli faktörlerin başında geliyor .
bahtiyar02
05-12-2009, 08:10
Sevgili orijin ellerinize emeğinize sağlık.Çok güzel bir bahçe olmuş.Allah herkese nasip etsin.Ağız tadıyla zevkini çıkarmanız dileğiyle.Bahçeniz İstanbul'damı yoksa Samsun'damı?
Saygılar
Orhan Özbilgiç
06-12-2009, 00:08
Sevgili orijin ellerinize emeğinize sağlık.Çok güzel bir bahçe olmuş.Allah herkese nasip etsin.Ağız tadıyla zevkini çıkarmanız dileğiyle.Bahçeniz İstanbul'damı yoksa Samsun'damı?
Saygılar
Sevgili dostum;
İyi dilekleriniz için teşekkürederim.
Bahçem, Samsun-Çarşamba- Kızılot Köyü' nde. İstanbul' dan çok uzakta olması benim için tek dezavantajı. Ancak İstanbul' da olması halinde bitkilerim, bu kadar hızlı ve sağlıklı gelişemezlerdi. Zira burada İstanbul' dan farklı olarak, nem, bol yağış, 7-8 metreden çıkarılabilen sulama suyu ve yine bol humuslu çok derin bir bitki toprağı var. Sizin bahçenizde yaşadığınız su sorununun boyutlarını düşününce, biz burada çok daha kolay koşullarda bahçe yapıyoruz. Allah kolaylık versin.
Sevgilerimle.
Samsunlu55
09-01-2010, 23:01
Sn. orijin, daha birkaç mesaj önce "Samsun'un bereketi" yazmıştım. Alttaki linke bir göz atın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3194&page=2
Orhan Özbilgiç
10-01-2010, 15:05
[QUOTE=Samsunlu55;560952]Sn. orijin, daha birkaç mesaj önce "Samsun'un bereketi" yazmıştım. Alttaki linke bir göz atın.
Sayın Samsunlu55;
Gerçektende öyle!
Kızılcığınız çok güzel gelişmiş.:eek:
Sn.orijin bahçenizi gezdim her biri ayrı ayrı güzel,çok emek vermişsiniz belliki emeklerinizin karşılığınıda kat kat alırsınız inşallah :)
Sn.orijin;
Eşim Samsun Terme Bazlamaç köyü sağlık ocağında mecburi hizmetini yapmıştı.Fotoğrafları görünce tanıdık geldi :)
Sağlık ve mutlulukla keyfini sürün eşinizle birlikte ....
Orhan Özbilgiç
18-01-2010, 15:23
Sn.orijin bahçenizi gezdim her biri ayrı ayrı güzel,çok emek vermişsiniz belliki emeklerinizin karşılığınıda kat kat alırsınız inşallah :)
Sevgili ankara,
Bahçeme ilk fidanları dikeli nisanda 2 yıl olacak. Gerçekten her geçen yıl çok daha dolu dolu bir bahçe olacağına bende inanıyorum. Zira bu bahar ve yazda, yeni aldığım ve de arkadaşlardan gelen farklı birçok bitki, ekilip dikilecek ve de boy gösterecek.
O nedenle baharı ve yazı özlemle bekliyorum.
dilerim sizin bahçenizi de bir süre sonra burada görürüz. ;)
Orhan Özbilgiç
18-01-2010, 15:31
Sn.orijin;
Eşim Samsun Terme Bazlamaç köyü sağlık ocağında mecburi hizmetini yapmıştı.Fotoğrafları görünce tanıdık geldi :)
Sağlık ve mutlulukla keyfini sürün eşinizle birlikte ....
Sevgili imgelem,
İyi ya işte! Nostalji bahanesi ile bir kaçamak yapıp, önce Kızılot'a uğrar bizim konuğumuz olursunuz. Buradan da, Bazlamaç' a birlikte gideriz. Ünlü Terme Pidesi' ni sevgili eşinize ısmarlatırız. :D
Sevgiyle kalın.
Sevgili ankara,
Bahçeme ilk fidanları dikeli nisanda 2 yıl olacak. Gerçekten her geçen yıl çok daha dolu dolu bir bahçe olacağına bende inanıyorum. Zira bu bahar ve yazda, yeni aldığım ve de arkadaşlardan gelen farklı birçok bitki, ekilip dikilecek ve de boy gösterecek.
O nedenle baharı ve yazı özlemle bekliyorum.
dilerim sizin bahçenizi de bir süre sonra burada görürüz. ;)
Sevgili orijin inşallah ama bizimki sizin bahçeniz kadar hızlı gelişmeyecek bu şimdiden belli :) oranın havası suyu bir başka :)
Ahhh demeyin sevgili orijin.Terme de yediğim pastırmalı kaşarlı o güzel pidenin tadı hala damağımda.Belli mi olur.Ansızın bir sürpriz yaparız belki :)))
Sayın Orjin bir kez daha dolaştım bahçenizde. Karadeniz seyahatlerimiz sırasında geçtiğimiz Samsun geçmiş zamanları düşündürdü ama bahçenizdeki tulumbaya bayıldım. Gülegüle oturun evinizde, bahçenizde, sevgiyle. Eşinize selamlar:)
dağ çiği
02-02-2010, 23:15
Sayın Orjin meyfe fidanlarınız ne kadar güzel. İnşallah bü gün benimde öyle meyve bahçem olur.Sağlıklı huzurlu gice yıllar yersiniz meyvelerinden inşallah.
bahtiyar02
02-02-2010, 23:16
Sevgili Orjin;
Bahçenizin son durumu hakında resim ve bilgi alabilirmiyiz? Saygılar
Sevgili orijin,
Manolyanızın açışını kaçırmışım çok güzelmiş.Benim ki hala açmadı, umutlar bu seneye kaldı. Susaklarınız alkışı haketmişler. Lamba, çanak, saksı (sarkıt tarzı) yapmayı denediniz mi? Abutilon çok keyifli görünüyor. Taşfırından çıkan ekmeğin kokusu buraya kadar geldi. Enfes...
Keyifle, sağlıkla tadını çıkarın. Sevgiyle...
Orhan Özbilgiç
03-02-2010, 00:36
Sevgili Orjin;
Bahçenizin son durumu hakında resim ve bilgi alabilirmiyiz? Saygılar
Sevgili bahtiyar02;
Bahçemin bulunduğu Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü' nden 10 aralık' ta İstanbul' a döndüm. Bahçemi kışa hazırlamanın ötesinde bir çalışmam olmadı. Mart ayının ikinci haftasında, yaz hazırlıklarını yapmak üzere 10-15 günlüğüne gideceğim. Ancak o zaman resimleyebileceğim.
Sağlıkla kal.
Orhan Özbilgiç
03-02-2010, 00:50
Sevgili orijin,
Manolyanızın açışını kaçırmışım çok güzelmiş.Benim ki hala açmadı, umutlar bu seneye kaldı. Susaklarınız alkışı haketmişler. Lamba, çanak, saksı (sarkıt tarzı) yapmayı denediniz mi? Abutilon çok keyifli görünüyor. Taşfırından çıkan ekmeğin kokusu buraya kadar geldi. Enfes...
Keyifle, sağlıkla tadını çıkarın. Sevgiyle...
Sevgili jineop;
İnşaallah sizin manolyanızda açsın bu yaz! Susaklardan sarkıt tarzı saksı yapacağım. Çok hoş duracagından eminim. İçine sarkıcı mevsimlikler dikeriz degil mi?
Son soğuklarda ve karda(60 cm kar yağmışve eksi 7 derece ölçülmüş.) Yapraklar ve çiçekleri solmuş, bir dalı kırılmış. O kadar.:) Gerçi ben gidip görmüş değilim ama, oradaki dostlarım öyle diyor.
Nisan ayında yeniden canlanacağını sanıyorum.
Sağolun,varolun..
Orhan Özbilgiç
03-02-2010, 00:54
Sayın Orjin bir kez daha dolaştım bahçenizde. Karadeniz seyahatlerimiz sırasında geçtiğimiz Samsun geçmiş zamanları düşündürdü ama bahçenizdeki tuluma bayıldım. Gülegüle oturun evinizde, bahçenizde, sevgiyle. Eşinize selamlar:)
Sevim Hanım;
İnşaallah birgün yine yolunuz düşerde, konuğumuz olursunuz. Sevgilerimizle..
Orhan Özbilgiç
03-02-2010, 01:01
Sayın Orjin meyfe fidanlarınız ne kadar güzel. İnşallah bü gün benimde öyle meyve bahçem olur.Sağlıklı huzurlu gice yıllar yersiniz meyvelerinden inşallah.
Dağ çiği;
2008 yılında ilk fidanlarımızı diktiğimizde, ''Bunlar ne zaman büyüyecek?'' diyorduk. geçen yıl birkaç çeşit meyve yedik. Bu yıl çok büyük bir bölümünden yiyebileceğimizi sanıyorum.
Yalova' daki bahçenizde sizi mutlu edecektir. Birkaç sene içinde sizde aynı hazzı tadacaksınız. Eminim. Yeterki sağlık olsun.
Herşey gönlünüzce olsun.
102651
Bu bitki çok interesan ve güzeldir! sanki saatlerce ona bakabilirmişim gibi...:p
Orhan Özbilgiç
06-02-2010, 13:19
Bu bitki çok interesan ve güzeldir! sanki saatlerce ona bakabilirmişim gibi...:p
Sevgili smargard;
Haklısınız...
Birçok bitkinin çiçekleri birbirlerine benziyor. Bu durum isimlendirmelerede yansıyor. Ağaç Minesi, ağaç küpesi, japon gülü, ağaç yasemini vb. isimlerle birbirlerinden ayrı bitkiler oldukları vurgulanmaya çalışılıyor.
Ama bu öyle değil. Benzeri yok! Yani şişe fırçasına benzeyen başka bir çiçekli bitki yok.
O yüzden, bende sizin gibi düşünüyorum.:)
Sevgiler.
102673
Artık benimle yüzyüze gelmenizin zamanı..;)
Gül ibrişimlerimi iki genç arkadaşım tohumdan yetiştirip hediye ettiler. Bir buçuk yıl önce diktiğimde 60-70cm idiler. Bol su koyun gübresi. Sonuç ortada.
Bu ağaç çok hızlı büyüyordiye biliyorum bizim kapının önüne diktik bi senede 2 metre boy attı sıcağa bağlı olabilir yanında yaz kış termal kalorifer boruları geçiyor.
Sayın orjin ban göndermiş olduğunuz çeliklerden birtanesi hariç diyerlerine don atı ben sökmedim biter ümidi ile.
Sağ olan inci çalısı diyerlerine çok üzüldüm salık olsun.
Sevgili jineop;
İnşaallah sizin manolyanızda açsın bu yaz! Susaklardan sarkıt tarzı saksı yapacağım. Çok hoş duracagından eminim. İçine sarkıcı mevsimlikler dikeriz degil mi?
Çocukluğumun susakları:) Susak tohumum var birkaç tane. Bu bahar onları ekeceğim büyütebilirim dilerim. Kim bilir ben de sarkıcı çiçekler yetiştirebilirim içlerinde:)
tabi bu arada takunya çiçeğim büyümeye devam ediyor:)
Orhan Bey, benim Süs Kabakları çürüdü, bozuluyor galiba diyordum fakat önce küfe benzer oluşum olup sonra bölgenin tahta gibi kuruduğunu gördüm. Halen kurumaya devam ediyorlar, sanıyorum yaz başında ancak tam kuruma olacak.
Bunu görünce, acaba siz içlerini çıkarmakta aceleci mi davrandınız diye düşündüm. Sanıyorum üzerlerinde işleme yapmak için tahta gibi dokuya kavuşması gerek, bunun için de kışı içini çıkarmadan asılı geçirmesi gerek. Tabi kesin kararı benim 2 kabağın akıbetine göre vereceğim. :) Yanlış yönlendirmek istemem.
Orhan Özbilgiç
25-02-2010, 11:48
Bu ağaç çok hızlı büyüyordiye biliyorum bizim kapının önüne diktik bi senede 2 metre boy attı sıcağa bağlı olabilir yanında yaz kış termal kalorifer boruları geçiyor.
Sayın skull;
Evet, gerçekten hızlı büyüyen bir ağaç. Hele suyunu eksik etmediyseniz! Sıcak su borularının yakınında olmasının bir katkısı olup olmayacağı konusunda bir fikrim yok.
Sevgiyle kalın.
Orhan Özbilgiç
25-02-2010, 11:54
Sayın orjin ban göndermiş olduğunuz çeliklerden birtanesi hariç diyerlerine don atı ben sökmedim biter ümidi ile.
Sağ olan inci çalısı diyerlerine çok üzüldüm salık olsun.
Sayın sevim4;
Onlar yeni köklenmekte olan birer bitki idi. Bu nedenle, şiddetli soğuklarda üzerlerine birer boş saksı bile geçirseniz, korunurdu. Sağlık olsun. ne diyelim?
Orhan Özbilgiç
25-02-2010, 12:16
Orhan Bey, benim Süs Kabakları çürüdü, bozuluyor galiba diyordum fakat önce küfe benzer oluşum olup sonra bölgenin tahta gibi kuruduğunu gördüm. Halen kurumaya devam ediyorlar, sanıyorum yaz başında ancak tam kuruma olacak.
Bunu görünce, acaba siz içlerini çıkarmakta aceleci mi davrandınız diye düşündüm. Sanıyorum üzerlerinde işleme yapmak için tahta gibi dokuya kavuşması gerek, bunun için de kışı içini çıkarmadan asılı geçirmesi gerek. Tabi kesin kararı benim 2 kabağın akıbetine göre vereceğim. :) Yanlış yönlendirmek istemem.
Sevgili limon;
Valla, şimdi ne desem boş! Durumları hakkında hiç bilgim yok. Ancak, gerek kuş yuvası olarak şekillendirdiklerimi, gerekse hiç dokunmadığım birkaç taneyi, odunlukta, güneş görmeyen ama havadar bir yere asmıştım.
127046
Önümüzdeki hafta yaz hazırlıkları için gittiğimde, karşılaşacağım manzarayı merak ediyorum. Fotoğraflarını çekeceğim. İnternet bağlantısı konusunda sıkıntı yaşamazsam oradan, yok olmadı, İstanbul'a dönünce yüklerim.
Sağlık ve esenlik dilerim.
Orhan Özbilgiç
25-02-2010, 12:35
Çocukluğumun susakları:) Susak tohumum var birkaç tane. Bu bahar onları ekeceğim büyütebilirim dilerim. Kim bilir ben de sarkıcı çiçekler yetiştirebilirim içlerinde:)
tabi bu arada takunya çiçeğim büyümeye devam ediyor:)
Sevim hanım;
İyiki hatırlattınız! Susaklarınızı, ne kadar erken dikerseniz, o denli erken oluşuyor. Böylelikle olgunlaşmadan koparmak zorunda kalınmıyor. Bence; ister balkonda, ister bahçede yetiştirecek olun, mart ortasında evde bir saksıya dikin. Bahçe veya balkona nisan sonunda aktarın.
Böylelikle bayağı bir zaman kazanırsınız.
Gerçi mayıs ta dikilenler görünürde, erken dikilenlere yetişiyor gibi görünsede, erken dikilenler, yinede 5-10 gün de olsa erken olgunlaşıyor.
Takunya çiçeği'nize sevindim.
Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:19
Nihayet bugün bahçemdeyim. Kıştan etkileneceğini tahmin ettiklerim beni fazla üzmedi.
Evet. Etkilenmişler ama ölmemişler. Fakat hiç aklıma bile getirmediğim, Calistemon' lar(Fırça çalıları) çok kötü durumdalar.:( Kurtulsalar bile, en az iki yıl geriye giderler sanıyorum.
128306
128307
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:23
Alacalı zakkum' un durumu..
128313
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:27
Abutilon ehhh işte!
128315
128316
İnşallah hasar fazla değildir:(
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:32
Lantana' lar(Ağaç Mineler) ın durumu..:(
Onlarda kökten sürebilir yine!
128321
128322
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:37
İnşallah hasar fazla değildir:(
Sevim Hanım;
Baştanda belirttiğim gibi, bir çok arkadaşımızın bahçelerinin durumunu görmek beni psikolojik olarak hazırlamıştı zaten..
O nedenle beni Calistemonlar dışındakiler pek etkilemedi inanın.
Paylaştığınız için sağolun.
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:41
Melisa Çalılarım iyi durumda diyebilirim. En azından birkaç dal sağlam.
128323
128324
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:45
Kaymak Ağacı iki tane idi.
Biri iyi, diğeri kötü.:(
128325
128326
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:54
Zeytinlerimde öyle! Biri iyi, diğeri kötü.. Ama ölmemiş!:)
128328
128327
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 15:59
Arbutus Unedo(Kocayemiş) nun çiçekleri yanmış! Sonbaharda meyve vermiyecek!:(
128329
128330
Orhan Özbilgiç
04-03-2010, 16:09
birde tamamen ölen İri Sarı çiçekli Portulaca(Semizotugillerden) ölmüş!:(
128333
Durum bundan ibaret. Bu kadarınada şükür.. Ne diyelim. Dışarıda olduğu için, lahana gibi sarıp sarmaladığım su saati bile patlamış ki:mad: Daha da kötü olabilirdi..
günebakan
04-03-2010, 20:25
Geçmiş olsun Orhan bey yine de kötü durumdakiler belki düzelir biraz bekleyin bakalım ne olacak.
Çok geçmiş olsun sayın orhan bey,bana gönderdiyiniz çeliklerden sadece inci çalısı ayakta.
İkitane si tuttu isterseniz birini göndereyim diyerleri malesef dona kurban gitti.
Sevgili orhan özbilgiç
Öncelikle gecmiş olsun, herkes gibi sizdede olası hasarlar var. Sizin tekrar başında olmanız onlara tekrar hayat verecektir diye düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.
Geçmiş olsun orhan bey içim acıdı ama bahar geliyor allah sağlık sıhhat verirse bahçenizi yemyeşil kimbilir hangi güzelliklere ev sahipliği yapacak üzülmeyin herkezle gelen düğün bayram kolay gelsin.
Tekrar geçmiş olsun Orhan Bey:( Balkonundaki neredeyse bütün bitkilerini ve sarıp sarmalamasına rağmen kaybeden biri olarak ancak "tabi üzüleceğiz ama kaldığımız yerden başlayıp yola devam edeceğiz" diyebilirim. Kolay gelsin. Eşinize ve size selamlar, sevgiler:)
begonya26
05-03-2010, 12:32
çok guzel bir bahceniz varmıs ama son msjlar beni üzdü gecmiş olsun bizimde bu ara şimşirler kuruyor ve ladinin biri gitti insan çok üzülüyor sizi anlıyorum.
Adalet Yağcı
05-03-2010, 13:40
Benden de geçmiş olsun Orhan bey, bu delilik bizimle oldukça hiç yılmayız, yerine yenilerini çabucak koyarız.
Hepimiz bir şeyler kaybettik bu kış, ne yapalım, ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.
Yine de fazla zayiat yok gibi görünüyor, havanın ısınmasıyla kesin olarak anlarız kim ölmüş kim kalmış.
Kolay gelsin.
dağ çiği
05-03-2010, 13:52
Çok geçmiş olsun Orhan bey, inşallah havaların ısınmasıyla sürerlerr.Canınız sağ olsun siz nicelerini yetiştirirsiniz.
Orhan Özbilgiç
05-03-2010, 17:15
Değerli dostlar;
Sevgili günebakan, sevim4, Birol, kılıç, sevim.K, begonya26, Adalet Yağcı, dağ çiği.
Son derece yürekten olduğuna inandığım sözleriniz beni kamçılıyor. Galiba hepimizin sadece bu tür dayanışma örneklerine ihtiyacımız var. İnanın yazdıklarınızla daha da gayretleniyorum.
Sabahtan bu yana, bahçedeki dondan etkilenmiş bitkilerimde, üstten dibe budama yaparak, hangi noktaya kadar kurumuşlar, onlara baktım. Sonuç dünkü tesbitlerimden farklı değil!
Abutilon; 2 metreyi geçen boyda bir ağaçcık olmuştu. Şimdi canlı olan, 30-40cm. boyunda ama güçlü bir kök yapısına sahip olduğu için bu sene sonunda da ayni duruma gelir görüşündeyim.
Melisalar; zaten budanıp, budamada elde edilen dallar çeliklenecekti. Şimdi dalların üst bölümleri kuruduğu için, 20-30 cm. den sert bir budama yaptım. Onlardan çelik alamadım o kadar.
Boulevard' larım da normalden fazla ibre kuruması olmuş. Biraz kelleşecekler. O kadar.:)
Kocayemiş(Arbutus Unedo); ölmemiş ama bu sene meyve vermiyeceği gibi, gelişimi biraz sekteye uğrayacak.
Kaymak Ağaçlarımın birisi iyi! Diğerinin de dalları yaş. Sadece yapraklar dökülmüş. Zeytin Ağacının bir gibi. Onlar için zaten özdeş bitkiler deniliyor. Birbirlerinin yetişme koşulları aynı imiş! Özellikle iklim istekleri.
Yeni dünya(Malta Eriği)nin; varolan birkaç meyvesi yanmış, yeni sürgün yaprakların bir bölümü de.
Asıl hasar Calistemon(Fırça çalısı)' larda. Üç tane, boyum kadar idiler. Sadece biri, yerden 25-30 cm. olan bölümündeki tek dalı ile yaşamını sürdürecek. Diğer ikisi köküne kadar donmuş gibi. Ama ben yinede onlarıda 20cm. boyda bıraktım. Belki!, diye.;)
Enteresan olan bir şey, yaz sonunuda bir arkadaşımın hediyesi olarak diktiğim, minik ''Çin Yelpaze Palmiyesi'' ne hiç bir şey olmaması! Demekki donlara karşı çok dayanıklı bir cins imiş!
Sevgili sevim4;
Teşekkürederim. Benimde inci Çalım a hiç bir şey olmamış. Hatta dün gelirken İstanbul' dan birde ''Beyaz İnci'' getirdim. Hemen yanıbaşına dikiverdim.
Değerli arkadaşlarım.
Hepimiz birbirimizden aldığımız güç ve heves ile aynen devam edeceğiz. Ta ki, gücümüz tükeninceye dek. Yani azimle devam.:D
Satı Uğurtan
05-03-2010, 17:18
Sevgili Orhan Özbilgiç, çok geçmiş olsun çok üzüldüm.
Orhan Bey, beden ve akıl sağlığı yerinde olsun yeter ki gerisini halletmek kolay. :) İstanbul'da bu kış sadece 1 gecede dondu bitkiler. Melisa zaten buralarda çok yıllık olamıyor, sizinki yine de sağlam bir kaç yaprak bırakmış, benim donda en zarar gören bitkim o olmuştu. Budadım ama yeniden sürer mi belirsiz.
Fırça çalısı, dallardan sürmese de dipten yeniden sürer gibi geliyor bana, meyve ağaçları varsın bu sene vermeyip dinlensinler. :)
Sağlık olsun, hepsi düzelir.
Orhan Özbilgiç
05-03-2010, 22:11
Sevgili Satı Uğurtan,
Çok teşekkürederim. Birkaç gündür kendi bahçemin telaşındayım. Bu nedenle internete fazla zaman ayıramadım. Sizlerin bahçelerinizde durum nedir, bakamadım. Şimdiden sonra bakacağım. Dilerim kışı önemsiz hasarlarla atlatmıssınızdır.
Sevgili limon;
Çok doğru bir tesbit yapmışsınız. Beden ve akıl sağlığı öncelikli olmalı! Bu tarz olumsuzluklar son derece doğal şeyler. Onları savuşturmak adına, gelecek yıllar için çözüm üretmeye çalışmak bile insanı hayata sıkı sıkıya bağlıyor. Zaten yaşamın tadı da öyle güzel. Yoksa tekdüze bir yaşam o denli keyifli olmazdı sanırım. Sorunları çözümlemenin keyfide bir başka güzel olsa gerek.:)
İzmir' den gelen bir arkadaşım, hediye olarak Ağaç Şakayığı getirdi. Fırça çalısının birinin hemen yanına onu dikeceğim. Fırça çalısı ölse bile, ''Fırça Çalısı öldü! Yaşasın Ağaç Şakayığı!'' diyebilmek için.:p
Sağlıcakla kalın.
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 10:06
Bahçemde kendiliğinden yetişen mis kokulu ''Kır Menekşesi'' insana yaşama sevinci veriyor.:)
128621
Harika ne kadar güzel:) Orhan bey çoğalsın o menekşeler:). Yağmurdan gözümüzü açıp kırlara gidemedik ki hiç kır menekşeleri en sevdiğim çiçeklerden biri. Onları doğal yetiştirkleri yerde görmek, sevmek ne güzel olurdu.:)
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 10:45
Harika ne kadar güzel:) Orhan bey çoğalsın o menekşeler:). Yağmurdan gözümüzü açıp kırlara gidemedik ki hiç kır menekşeleri en sevdiğim çiçeklerden biri. Onları doğal yetiştirkleri yerde görmek, sevmek ne güzel olurdu.:)
Sevim Hanım;
Uyarınız dikkate alıp, yetiştiği bölümü koruma altına alacağım. Zira misinalı tırpan ile kesip yok etme olasılığı var!
Çok teşekkürederim. İyiki hatırlattınız.
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 11:22
Biraz önce, bahçemde tekrar bir köşe bucak geziye çıktım. Bir küme daha menekşe ve Hodan olduğunu sandığım bir grup bitkiye rastladım. Tabii çok sevindim.:)
128635
128636
128637
güldeste-
06-03-2010, 11:26
102651
Bu çalıya bayıldım :)
güldeste-
06-03-2010, 11:31
102708
-Bodur elmalar böyle işte. Bacaksızın üstünde tam 23 elma var! Aslında birkaçını bırakıp koparmam gerkirdi diğerlerini ama kıyamadım!!
-Himalaya sedirim, evimin sol yan-ön tarafında. Bir tür vurgu ağacı olarak düşündüm. Aslında uygun koşullarda bulabilsem, Chamaecyparis Notkatensis Pendula(Sarkık dallı nutka yalancı selvisi )dikeceğim. Onuda sağ yan-öne düşünüyorum. Dün bir ağaçtan çelik aldım ama tutsa bile kaç senede büyür?
Neyse ölümü düşünmeden, yaşamaya devam...:D
Çok güze bahçeniz. Bu elma ağacından bende istiyorum. harika
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 14:59
Bu çalıya bayıldım :)
Sevgili güldeste;
Maalesef, o çalılar şimdi 124 numaralı mesajda görüldüğü gibi..:( Yıllardır görülmedik ölçüde düşen sıcaklık nedeniyle bu kışı atlatamadılar.
Fırça çalısı çeliği dikmiştim. Sevgili gurbik yollamıştı. Çeliklerim öylece duruyor ufacık bir filizlenme yok. Kurumadılar da. Çeliklerin yanına az bişey tohum ektim. Tohumlar çimlenmiş. Onları öldürmeden bir kaç tanesini büyütebilirsem fırça çalım olacak:) Tabi o büyüklüğe gelmeleri yıllar alır. Bu arada bodur bir tane alsam mı kendimi avutmak için;)
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 16:06
Fırça çalısı çeliği dikmiştim. Sevgili gurbik yollamıştı. Çeliklerim öylece duruyor ufacık bir filizlenme yok. Kurumadılar da. Çeliklerin yanına az bişey tohum ektim. Tohumlar çimlenmiş. Onları öldürmeden bir kaç tanesini büyütebilirsem fırça çalım olacak:) Tabi o büyüklüğe gelmeleri yıllar alır. Bu arada bodur bir tane alsam mı kendimi avutmak için;)
Bence hiç durmayın! Bir tane edinin. Mayıs sonuna doğru, ilk fırça tellerinin taç yaprağından çıkışı yok mu? O anı görün, yaşayın!:eek:
Anne sığırdan yeni doğan bir buzağının tüyleri kadar parlak.. Vişne renkli bir kadayıf dolması sanki. Sonrası malum.Yine enfes bir fırça.;)
Anlaşıldı. Böyle merak uyandırıcı açıklamadan sonra kesin almak lazım:)
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 18:26
Çin Yelpaze Palmiyesi beni şaşırttı! Onun sağ kurtulacağına hiç inanamazdım. Hem palmiye, hemde bıcırık bir şey.:o
Tabii sevindim.
128703
Orhan Abi çok üzüldüm :( ama inanıyorum çabalarınla bahçeni eskisinden daha iyi haline getireceksin bizlerde burdan fotoğraflarına bakacağız
güldeste-
06-03-2010, 20:37
Sevgili güldeste;
Maalesef, o çalılar şimdi 124 numaralı mesajda görüldüğü gibi..:( Yıllardır görülmedik ölçüde düşen sıcaklık nedeniyle bu kışı atlatamadılar.
Yaniii :( aynı kaderi paylaşmışız :( üzüldüm
güldeste-
06-03-2010, 20:42
Nihayet bugün bahçemdeyim. Kıştan etkileneceğini tahmin ettiklerim beni fazla üzmedi.
Evet. Etkilenmişler ama ölmemişler. Fakat hiç aklıma bile getirmediğim, Calistemon' lar(Fırça çalıları) çok kötü durumdalar.:( Kurtulsalar bile, en az iki yıl geriye giderler sanıyorum.
128306
128307
:( yeni gördüm ve inanın çok üzüldüm :(geçmiş olsun
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 21:31
Orhan Abi çok üzüldüm :( ama inanıyorum çabalarınla bahçeni eskisinden daha iyi haline getireceksin bizlerde burdan fotoğraflarına bakacağız
İşte bu! ;) Moral destek...
Sağol sevgili ankara.
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 21:36
:( yeni gördüm ve inanın çok üzüldüm :(geçmiş olsun
Sağolun güldeste!
Ben, gelecek yıl, herşeyin daha güzel olacağını ümidediyorum.
güldeste-
06-03-2010, 21:44
Sağolun güldeste!
Ben, gelecek yıl, herşeyin daha güzel olacağını ümidediyorum.
En azından daha tecrübeli ve dikkatli olacağımı biliyorum. İnşallah herşey daha güzel olur.
Zafer İnandıklı
06-03-2010, 22:02
Baştan, sona büyük emek verilmiş, ter dökülmüş. Bazıları kış mevsiminin zalimliğine kurban gitsede, sizin sevgi ve gayretinizle baştaki güzellikler yeniden canlanacaktır eminim.
Kolay gelsin, sevgi ve sağlıkla kalın
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 22:14
Baştan, sona büyük emek verilmiş, ter dökülmüş. Bazıları kış mevsiminin zalimliğine kurban gitsede, sizin sevgi ve gayretinizle baştaki güzellikler yeniden canlanacaktır eminim.
Kolay gelsin, sevgi ve sağlıkla kalın
Sevgili Zafer Dostum;
Sagolun. Sizin bahçeniz, biraz daha korunaklı bir konumda. Ayrıca İstanbul' da biraz daha hafif oldu don. Bu nedenle sizin bahçenizde, hasar yoktur umarım.
Sizinde vurguladığınız gibi, ''yine, yeniden'' diyeceğiz bir gayretle..
Adalet Yağcı
06-03-2010, 23:03
Bence hiç durmayın! Bir tane edinin. Mayıs sonuna doğru, ilk fırça tellerinin taç yaprağından çıkışı yok mu? O anı görün, yaşayın!:eek:
Anne sığırdan yeni doğan bir buzağının tüyleri kadar parlak.. Vişne renkli bir kadayıf dolması sanki. Sonrası malum.Yine enfes bir fırça.;)
Bundan daha güzel anlatılamazdı.
Minik yelpazeniz de çok şirin gerçekten.
Orhan Özbilgiç
07-03-2010, 16:07
Bundan daha güzel anlatılamazdı.
Minik yelpazeniz de çok şirin gerçekten.
Sagolun Adalet Hanım, gururumu okşadınız.
Bu arada kesin olarak, (kökü de dahil) donan Fırça Çalısı'nı söktüm. Yerine, yine benim gibi burada bahçesi olan ve kışı İzmir' de geçiren bir dostumun armağan olarak getirdiği, Paoneia arborea(Ağaç Şakayığı) fidanını diktim.
Araştırdım. Eksi 20 derecelere kadar dayanan bir bitki. Yani kışları aklım onda kalmayacak.;) Pembe ve katmerli çiçek açtığını söyledi. Hadi bakalım hayırlısı.:eek:
128813
128812
Orhan Özbilgiç
14-03-2010, 22:12
Fırça çalılarımdan birinin dipten ilk dalı donmaktan kurtulmuş! Tabii bu benim için kötünün iyisi.:)
130341
130342
Orhan Özbilgiç
14-03-2010, 22:24
Katmerli Frezyalarımı, özellikle aralık ayında diktim ki, erken çiçeklenmesin diye!
İyi de olmuş. Daha henüz yaprak halindeler.
130345
Bu da bana ders olsun;) Bundan sonra frezyaları ben de kasım sonu dikeceğim. Koca bahçe saksısının içinde ancak beş altı tane soğan bulabildim. Çiçeğinden vazgeçtim soğanlar bile gitmiş:mad:
Orhan Özbilgiç
14-03-2010, 22:55
Bu da bana ders olsun;) Bundan sonra frezyaları ben de kasım sonu dikeceğim. Koca bahçe saksısının içinde ancak beş altı tane soğan bulabildim. Çiçeğinden vazgeçtim soğanlar bile gitmiş:mad:
Sevim Hanım;
Üzüldüm.:(
Eşim ve ben buraya ancak yaz başında gelebileceğimizi varsayarak genelde, tüm bitki tercihlerimizi yaz mevsiminde çiçeklenenler olarak yapmak zorunda kalıyoruz. Frezya gibi bahar çiçeklerini de bu nedenle, dikim sınırlarını zorluyoruz.
Üstelik bu benim ilk frezya denemem. Benim soğanlarımda çürüyebilirdi. Birazda şanslıymışım.:)
Orhan Özbilgiç
18-03-2010, 13:38
Abutilonumu oldukça sert bir biçimde budamak zorunda kaldım.:( !5-25 santimden..Çünkü kestiğim noktalara kadar donup kurumuşlardı. Hatta birçok dalı köke kadar kuruduğu için temizledim.
130959
gurbik67
22-03-2010, 22:53
sayın özbilgiç çok geçmiş olsun .
üzüntünüzü en iyi anlayanlardanım o muhteşem bahçenize verdiğiniz emekten
ne kadar üzüldüğünüzü anlaya biliyorum.
bendede durum farklı değil,bundan sonra ılıman iklime göre yetişen meyve ve çiçeklerden yana tercihimi kullanacağım.
gurbik67
22-03-2010, 23:09
sayın özbilgiç çok geçmiş
Orhan Özbilgiç
24-03-2010, 06:21
sayın özbilgiç çok geçmiş
Sevgili gurbik67;
Teşekkürederim. Bazı bitkilerin çok daha ılıman koşullar aradığı muhakkak. Aslında benim bitkilerim çokta nazlı bitkiler değiller. Örneğin yıllardanberi bu çevrede Zakkum hep vardı. Kolay kolay birşey olmazdı. Mandalina desen öyle..
Bu sene kocaman mandalina ağaçları ya kurudular ya da tüm yapraklarını kaybettiler. Anlıyacağınız bu ''kırk yılda bir'' değilsede on yıllarda bir görülen bir soğuk.
Yılmak yok!;) Ancak, anlaşılan o ki; kışa girerken, beklenenden daha şiddetli soğuklarla karşılaşılabileceğini unutmadan, bitkilerimizi daha sıkı bir korumaya alacağız.
Selamlar.
gurbik67
25-03-2010, 00:57
sayın özbilgiç fikirlerinize elbette katılıyorum. ancak kapatılamayacak kadar bitkiye maalesef yapacak şey yok . 6 mt boyunda avakadom bile kurudu .
üstü kapalı ama içine azda olsa dıştan giren havadan dolayı kamkatım 4 adet mayer limonum 3 adet bunun yanında çeşitli tropik bitkilerim tamamen dondu
dondan etkileneceğini bilsem gerçi biliyorum ama soğuğun o derece kapalı yeride etkileyeceğini kestiremedim. tesellim canımız sağ olsun diyorum.
aslında emeğime bile acımıyorum,acıdığım üç beş yıl yeniden yetiştirmek için insanın azmi kalmıyor.
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 22:28
6 mt boyunda avakadom bile kurudu .
üstü kapalı ama içine azda olsa dıştan giren havadan dolayı kamkatım 4 adet mayer limonum 3 adet bunun yanında çeşitli tropik bitkilerim tamamen dondu
dondan etkileneceğini bilsem gerçi biliyorum ama soğuğun o derece kapalı yeride etkileyeceğini kestiremedim. tesellim canımız sağ olsun diyorum.
aslında emeğime bile acımıyorum,acıdığım üç beş yıl yeniden yetiştirmek için insanın azmi kalmıyor.
Sevgili gurbik67;
Galiba siz, içimizde kış koşullarından en çok zarar gören arkadaşlarımızdansınız. Son cümlenizdeki duygularınıza aynen katılıyorum.
Geriye söylenecek bir şey kalmıyor. ''Sağlık olsun!'' demekte insanı teslli etmiyor.:(
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 22:42
Kayısının ilk açan çiçekleri sıcaklık sıfırın altına düşünce dondu! Neyseki açmayan tomurcuklar var daha..
133252
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 23:09
Bu yaz, zemini renklendirecek, bir bölümünü satın aldığım, önemli bir bölümünü arkadaşlarımızın gönderdiği bir sürü tohumum oldu. Onların direkt bahçeye ekilebileceklerini ektim. Diğerlerini de saksı ve viyollere ektim.
Ayrıca birkaç değişik bitki çeliğini köklendirdim. Onların hepsini ilkel bir limonluğa bıraktım. Bir dostum arada sulayıverecek. Mayısta gidip kalıcı yerlerine dikmeyi düşünüyorum. Tabii, sonuç başarılı olursa.:dilli:
133262
133263
133264
133265
133266
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 23:14
Devam!
133270
133271
133272
133273
133274
Orhan Özbilgiç
31-03-2010, 23:32
Meyvelerden çiçek açmaya başlayan henüz erik ve kayısı dışında ağaç yok!
Sarmısaklarım, bezelyelerim ve baklalarım iyi durumdalar.
133293
133294
133295
133296
133297
gurbik67
01-04-2010, 22:54
sayın özbilgiç ;
her halde bu japon manolyasından sizde yok. istemen halinde sonbahar ayında hediye edebilirim yılda 2 defa çiçek açıyor.
Orhan Özbilgiç
01-04-2010, 23:06
sayın özbilgiç ;
her halde bu japon manolyasından sizde yok. istemen halinde sonbahar ayında hediye edebilirim yılda 2 defa çiçek açıyor.
Evet yok, sevgili gurbik67.
Sonbaharda hediyenizi memnuniyetle kabul ederim. Çok naziksiniz. Teşekkürler.
Sevgili orhan bey ne kadar istediğim çiçek ağaç varsa hepsi sizin tohumluklarda :)
kelebek çalısı,alev ağacı,zinnia ,mimoza düğün çiçeği güneş şapkası bunlar en bayıldıklarım maşallah dilerim hepsi de kocaman olurlar :))
Orhan Özbilgiç
01-04-2010, 23:33
Sevgili orhan bey ne kadar istediğim çiçek ağaç varsa hepsi sizin tohumluklarda :)
kelebek çalısı,alev ağacı,zinnia ,mimoza düğün çiçeği güneş şapkası bunlar en bayıldıklarım maşallah dilerim hepsi de kocaman olurlar :))
Hoşgeldin arkadaşım.
Sağolsun arkadaşlarımız, çoğunu onlardan edindim. Bir kısmınıda kendim satın aldım.
İnşaallah hepside tutarlarda, bende çelik ve tohumlarını isteyen arkadaşlarımıza gönderirim.
Orhan Özbilgiç
02-04-2010, 08:41
Aralık ayında 30cm den budadığım Kelebek Çalısı, bu sene çok daha fazla dallandı. Tabii bu da çok daha fazla çiçek demek.:p
133472
Bu yıl yeni oluşturduğum bir tarhın kenarlarına,Gümüş kenar(Koru Çiçeği), ortasına da Hezeran tohumları ektim. Bu arada arka planda yarım yamalak çıkmış cici kızda komşu kızı.:) Gönlü olsun diye onuda bir ara fotoğraf karelerimden birine alırım.
133473
133474
Orhan Özbilgiç
02-04-2010, 08:55
Bahçemdeki doğal çimenler arasında her sene bu mevsimde güzelliklerini sergileyen güzel kokulu papatyalar yine açmaya başladı.
133479
Asterler, bu yılda bahçemin vazgeçilmezlerinden olsun istiyorum. Bu sene karışık renklilerini de başka bir küme halinde ektim. Şaşırtılacak büyüklüğe eriştiklerinde, bir kısmını ekildikleri yerlerde bırakıp, büyük bölümünü yol kenarına fideliyeceğim.;)
gurbik67
02-04-2010, 22:26
sayın özbilgiç ;
japon manolyası 30 kg lık bir saksıda son baharı dememin sebebi ise ben çıplak kök olarak gönderirim düşüncesi ile yazmıştım.
bir kısım toprağı özenle alıp 3-5 kg a düşürdükten sonra da gönderebilirim.
direk samsuna da olur. nasıl istersen, istediğin bir ayda olabilir. ona göre bildirirsin. aylar geçerse ben unutabilirim siz hatırlatırsınız.
Sevgili gurbik yetiştiriyor musunuz japon manolyası. Yani sizde çokça var mı:confused:
Orhan Özbilgiç
03-04-2010, 22:11
sayın özbilgiç ;
japon manolyası 30 kg lık bir saksıda son baharı dememin sebebi ise ben çıplak kök olarak gönderirim düşüncesi ile yazmıştım.
bir kısım toprağı özenle alıp 3-5 kg a düşürdükten sonra da gönderebilirim.
direk samsuna da olur. nasıl istersen, istediğin bir ayda olabilir. ona göre bildirirsin. aylar geçerse ben unutabilirim siz hatırlatırsınız.
Sayın gurbik67;
En uygunu kasım sonu, aralık başı. Hem yük olarak hafifler, hemde tutmama riski minimize olur.
Tekrar teşekkürederim. Sonbaharda sizi ararım.
Saygılar.
günebakan
03-04-2010, 23:17
Bugün bir sera da gördüm çiçeklerinin hafif bir kokusu var gerçekten öylemi yoksa ben güzelliğine vurulduğum için hayali kokumu aldım:)
Aralık ayında 30cm den budadığım Kelebek Çalısı, bu sene çok daha fazla dallandı. Tabii bu da çok daha fazla çiçek demek.
Budadıklarınızı ne yaptınız sevgili Orhan bey
ben kelebek çalısını çok beğeniyorum kaç kez oldu bauhause ta soruyorum ama gelmiyor
çelikten yetiştireceğim sonunda
Orhan Özbilgiç
04-04-2010, 12:48
Budadıklarınızı ne yaptınız sevgili Orhan bey
ben kelebek çalısını çok beğeniyorum kaç kez oldu bauhause ta soruyorum ama gelmiyor
çelikten yetiştireceğim sonunda
İnanın attım! Bende iki tane var. İkiside aynı. İstanbul' dan götürüp diktim. Çok sayıda dal olduğu için yaktım.
Ama, Ağaç A.Ş' nin Büyükdere Cad. İETT garajı yanındaki, Fidan Botanic Garden' de varmış. Size yazmadan birkaç dakika önce telefonla görüştüm. İki boy. Her ikiside budanmış ve saksıda. Biri 7.5, diğeri 15 lira imiş.
Size yakın diye orayı aradım. Yoksa Çatalca yolu-Tepekent Kavşağındaki fidanlıklarda da vardı. Ben birini oradan, birini de Merter deki fidanlıktan almıştım.
Keşke size ben armağan edebilseydim.:(
Selamlar. Sevgili eşinize hürmetler.
Orhan Özbilgiç
04-04-2010, 13:02
Bugün bir sera da gördüm çiçeklerinin hafif bir kokusu var gerçekten öylemi yoksa ben güzelliğine vurulduğum için hayali kokumu aldım:)
Sevgili günebakan;
Yaprak döken manolyaların bir bölümünün kokulu olduğunu okumuştum.(http://bahcevan.com/kelebek-misali-yaprak-doken-manolyalar-vizyon-dekorasyon)
Ama sayın gurbik67' nin manolyasının kokup kokmadığını bilmiyorum.
selamlar.
günebakan
04-04-2010, 22:31
Biz dün bir sera gördüğümüz yaprak döken manolyayı koklayınca hafif koş bir kokusunun olduğunu farkettik :) Beyaz olanın yoğun bir kokusu var zaten.
Yaprak döken manolya bizde beş senedir var. Çok yakınına gelirseniz ve koklarsanız belli belirsiz bir kokusu var. Şöyle de bir özelliği var kokladıktan sonra nefesinizi çiçeğe doğru verirseniz kokladığınız çiçek hafif renk değiştrip daha erken çiçeğini döküyor.
Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 18:08
Bugün, eşimle beraber Beylikdüzü Bauhaus'a gidip, mayısta bahçemize dikilmek üzere, iki Clematis ve birde Hanımeli' ye benzettiğimiz bir sarmaşık aldık. Eşim ayrıca birkaç kaktüs aldı.
Çok çeşitli bitkiler vardı. Büyük bölümünün fiyat etiketi ile birlikte fotoğraflarını çekip aşağıdaki adrese yükledim. Oradan bakabilirsiniz.;)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=612410#post612410
Gelelim benimkilere:
:p134633
134634
134635
134636
134637
Mor clematisinize bayıldım. :)
Hatta araştırırken bulduğum resimleri de forum ekledim. :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=612453&postcount=727
Adalet Yağcı
07-04-2010, 18:53
Sayın Orhan Özbilgiç, clematisleriniz ve diğerleri çok güzel, güle güle büyütün.
Dikkatimi çekti, clematisler oldukça gelişmiş, sanırım en az 3 yaşındadırlar, bu yaz bakmaya doyamayacaksınız bu çiçeklere.
Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 19:01
Bahçeme bir arkadaşımın hediye getirdiği çalının Ağaç şakayığı sanıyordum. Meğer, Hibiscus imiş. Ağaç Şakayığı olan arkadaşlar fotoğraftan tanıdılar. Şimdi artık gördüğüm Hbiscusların fotoğraflarını çekmeye başladım.
Bu gün Bauhaus' ta gördüğüm top formlu Hibiscus' u ve eşimin aldığı ve Samsun'a gidecek kaktüslerinde fotoğraflarını ekliyorum.
Bu arada yukarıda fotoğrafını yüklediğim Hanımeli sandığım sarmaşık, gerçekten çiçekleride kokulu türden bir Hanımeli imiş.:)
134645
134646
Orhan bey çiçeklerinizi güle güle büyütün.
Toplantı sonrası anadolu yakasındaki bauhause a gittik . Clematisin bu boyda olanları yoktu, ama gövde epey gelişmişti, 3 adet aldım ben de. Fiyat cok uygundu 9.90. Keşke her rengi olsaydı. Sizin aldığınız tür bende var, çok güzel ve iri acıyor.
Bu arada aynı hanımeliyi almışız, güzel büyür inşallah.:))
Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 19:16
Mor clematisinize bayıldım. :)
Hatta araştırırken bulduğum resimleri de forum ekledim. :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=612453&postcount=727
Sayın gilan;
Eşim ve ben,Mor Clematis' e biz senelerdir aşığız. Daha adını bilmediğimiz yıllardan beri, şimdi hayatta olmayan, zemin kat komşumuz bir yaşlı teyzemiz Üsküp' ten getirip, apartmanımızın bahçesine, penceresinin önüne dikmiş. Senelerdir, her baharda ortaya çıkıp, yazları Mor çiçeklerini sergiliyor. Her sene çelik alırız, deyip unutuyorduk. Kısmet bugün sahip olmakmış.
Forumdaki bu sayfaya da sık sık uğrarım artık.:p
Sağolun.
Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 19:24
Sayın Orhan Özbilgiç, clematisleriniz ve diğerleri çok güzel, güle güle büyütün.
Dikkatimi çekti, clematisler oldukça gelişmiş, sanırım en az 3 yaşındadırlar, bu yaz bakmaya doyamayacaksınız bu çiçeklere.
Adalet Hanım;
Birkaç gündür çiçekten yana şansım çok açıldı. Sizin gibi sevgili dostlarım sayesinde, bu yaz bahçem dahada renklenecek. Örneğin sizin tohumlarını gönderdiğiniz Datura' ları viyollere ektim. Eğer bir olumsuzluk olmazsa mayısta toprakla buluşacaklar. Açtıığı zaman fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Hepiniz sağolun. Bana moral veriyorsunuz.:)
Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 19:51
Orhan bey çiçeklerinizi güle güle büyütün.
Toplantı sonrası anadolu yakasındaki bauhause a gittik . Clematisin bu boyda olanları yoktu, ama gövde epey gelişmişti, 3 adet aldım ben de. Fiyat cok uygundu 9.90. Keşke her rengi olsaydı. Sizin aldığınız tür bende var, çok güzel ve iri acıyor.
Bu arada aynı hanımeliyi almışız, güzel büyür inşallah.:))
Sevgili cemo,
Hep Bayrampaşa' ya giderdik. Uzun zamandır, Beylikdüzü' ne gitmemiştik. İyiki Beylikdüzü' ne gitmişiz. Çok ama çok çeşit vardı. Mavisi dışınde diğer Yasemin çeşitleri, birkaç renk Kalancho, lale, meyve fidanları vb.
Clematis' lerin fiyatları aynı.
Aparrmanımızın bahçesinde krem çiçeklisi var.Acem borusu ile birlikte kameriyemizi sarmış durumda. Çiçek açtığı dönemlerde bahçemin olduğu Samsun-Çarşamba- Kızılot Köyü'nde olamayacağımızı varsayarak, oraya dikmemiştim. Ama artık en geç mayıs sonu gidiyoruz. Aslında bunun Hanımeli olduğunu bilmeden, sadece çiçeklerinin rengine bayıldığım için aldım. Ama hanımeli imiş. İyi oldu bir bakıma..
İnşallah güzel büyür.;)
Hanımelinin farklı bir rengi daha vardı. sevgili Habibe de diğer rengini aldı. Güzel açarlarsa takas yapacağız. Malum cok yüklendik, evden atılma durumu anlayacağınız:)) Kendimi kaybetmişim bitkileri görünce, kasaya yaklaşırken aklım başıma geldi:)) Umduğumdan az tutunca, bi koşu 2 orkide daha ilave ediverdim:)
Delilik diz boyu...
Malum cok yüklendik, evden atılma durumu anlayacağınız:)) Kendimi kaybetmişim bitkileri görünce, kasaya yaklaşırken aklım başıma geldi:)) Umduğumdan az tutunca, bi koşu 2 orkide daha ilave ediverdim:)
Delilik diz boyu...
Yarım saattir gülüyorum, ne diyeyim:)
Bence araziniz düz ve düzenlemeye çok uygun, umarım yaza daha da yeşillenecek...
Mor clematis gerçekten harika...
Orhan Özbilgiç
09-04-2010, 16:30
Bence araziniz düz ve düzenlemeye çok uygun, umarım yaza daha da yeşillenecek...
Mor clematis gerçekten harika...
Sevgili oppss!,
Haklısınız, bahçem ancak birkaç yıl sonra daha bir düzenli hale gelecek. Bu yaz geçen yaza göre daha renkli olacağı kesin.
Bu arada, inşaallah, size istediğiniz bitkileri alıp ulaştırabilecek bir arkadaş bulmuşsunuzdur.
size yardımcı olamadığım için üzgünüm.:(
Yardımcı olabilecek bir arkadaş buldum:)
Üzülmenize gerek yok :)
Sayın Orhan Özbilgiç,
karınca misali çalışkan ve hevesli haliniz, hala kış modundan çıkmayanları harekete geçircek gibi görünüyor. Umarım tüm ektiğiniz tohumlar çimlenir. Ellerinize sağlık.
Orhan Özbilgiç
14-04-2010, 22:50
Sayın Orhan Özbilgiç,
karınca misali çalışkan ve hevesli haliniz, hala kış modundan çıkmayanları harekete geçircek gibi görünüyor. Umarım tüm ektiğiniz tohumlar çimlenir. Ellerinize sağlık.
Sevgili ozbey;
Güzel sözlerinizle gönlümü okşadınız. Bahçeme tekrar, mayıs ayında kavuşacağım. Öncesinde bana dinamizm aşıladınız. Sağolun.
Herşey gönlünüzce olsun.
Satı Uğurtan
14-04-2010, 23:36
Sevgili Orhan bey,benimde sizin çoban püskülü büyüklüğünde, fırça çalım var:)
Sevgili Orhan bey, geçen yıl ki fırça çalınıza bayıldım,atölyenin bahçesinin çimlerini geçen yaz düğün telaşıyla geç biçmeye kaktım,bir de ne göreyim çimlerle çiçekliğin arasın da uçların da koyu çiçekleri pembe olan küçük bir çalı, şaşkına dönmüştüm ,telaşlardan üzerine pek düşememiştim sonra o kayboldu, sitede onun fırça çalısı olduğunu öğrendim şimdi orayı kimseye elletmiyorum, onun yapraklarına benzer bir şeyler var. Bahceniz çok güzel bu yaz ektiklerinizle rengarenk olacak,selamlar.
Orhan Özbilgiç
17-04-2010, 08:22
Sevgili Fatoş Hanım;
Benimde, geçen yılın misinalı ot biçme makinası mağduru bir fırça çalım var. Otların arasında kaldığı için bu seneki sert kışı da atlatmış. Tomurcuklanıyor.:)
Oysa, 150-160 cm boyunda güzel bir fidandı. Sanırım bu yaz çiçeklenir.
Sizinkininde çiçekleneneceği kanısındayım.
Benim gazi aşağıda.;)
Yaza çiçekli halini de fotoğraflarım inşaallah!
136600
Bu habere sevindim, bundan sonra ora da dolaşılmasını yasaklıyacağım,teşekkürler.
Zafer İnandıklı
18-04-2010, 01:25
Sevgili Orhan bey, kolaylıklar diliyorum. Sevgiler. saygılar...
sevgili orhan bey, firça çalısı kurudu sanıyordum biri yanından ışkın vermiş küçük umarım kurumaz çok sevindim.
Orhan Özbilgiç
18-04-2010, 12:11
Fatoş hanım; sizin adınıza bende sevindim...
Zafer Bey, teşekkürederim. Bende kolaylıklar diliyorum...
Sevgili Sevim4; İnanın bende çok sevindim. Bendekiler toplam üç tane idiler. Biri tamamen kurudu. Biri dipten 15-20 cm den itibaren kurudukları için budadım. Son resimdeki de yukarıda belirttiğim gibi, benzin motorlu-misinalı tırpan mağduru..Şimdi minikte olsalar iki fırça çalım var.:)
Çok sevindim orhan bey sizin adiniza.
Orhan Özbilgiç
22-04-2010, 13:56
Bugün Sayın Kiraz, mayısta bahçeme dikilmeyi bekleyen aşağıdaki Ağaç Şakayığı' nı gönderdi.
Artık gelecek baharda, bende Ağaç Şakayığı çiçeklerini görüntülerim herhalde!;)
137917
Orhan abi inşallah o beyaz leylaktan sizin bahçenizde de görürüz :)
Orhan Özbilgiç
29-04-2010, 13:37
Orhan abi inşallah o beyaz leylaktan sizin bahçenizde de görürüz :)
Sevgili Arkadaşım;
Ben, mayıs ortalarından önce, bahçeme gidemeyeceğimi bildiğimden, o tarihe kadar çiçeklenmesini bitiren, erguvan ve leylak dikmedim. İstanbul' daki evimizin(apartmanımızın) bahçesinde, beyaz çiçekli leylak dışında diğerleri var.
Onunda çeliğinin ne zaman alınacağını öğrenip, gördüğüm bahçeden alıp(Veya çalıp!):p, yine burası için üretmeyi denerim. Bir yerine iki tane köklendirip, Sevgili Ankara arkadaşıma da hediye ederim, inşaallah.;)
Evet aslında haklısın zaten leylağın çiçeklenme dönemi çok kısa hemen bozuluyor çiçekleri evinizin önünde olsunki doya doya bakın çiçeklerine :rolleyes:
inceliğiniz içinde çok teşekkür ederim :)
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 21:54
Yaklaşık birbuçuk ay önce, otlarını biçerek İstanbul' a döndüğüm bahçeme bugün yine kavuştum.
Şiddetli soğukların, yaprak döken ağaçlar üzerindede etkisinin ancak farkedildiği şu günlerde, bir şeftali ve iki nar fidanımın kurumuş olduğunu görmek, burnumun direğini sızlattı.:(
Ancak; bahçemin büyüyen otlarını bu kadar seveceğimi düşünemezdim.:eek: Bu sene ağırlıklı olarak, Ranunculus Ficarialar, papatyalar, gelincikler, çimenler ve adını bilmediğim çeşitli otlar, o kadar enfes bir renk cümbüşü yaratmış ki!;)...
142242
142243
142244
142245
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 22:08
Birkaç fotoğraf. Güzel ve çirkin! görüntüler bir arada. Kuruyan şeftali, nar ve sararan Himalaya..
142272
142273
142270
142271
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 22:23
Güzel görüntülerde yok değil!
Bezelyeler çiçekte.
Veranda duvarına sardırmaya çalıştığım sarmaşık gül açmaya başlamış.:)
142280
142281
142282
142283
Orhan Bey bahçenize kavuşmuşsunuz :))Bayağı yapalacak iş var gibi donan ağaçlarınıza üzüldüm .Bu kış çok sarp geçti. Benim de 4 yaşında 2 ağacım malesef kurudu :(yenilerini ektik .Umarım bu kış daha yumuşak geçer.
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 22:45
Otların arasında Spirea açmaya çalışıyor!
Kazayağı, bir tanede olsa çiçeklenmiş.:)
Acem Halısı' da coşmakta.
Beyaz Gala da açıyor.
142298
142299
142300
142301
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 22:50
Orhan Bey bahçenize kavuşmuşsunuz :))Bayağı yapalacak iş var gibi donan ağaçlarınıza üzüldüm .Bu kış çok sarp geçti. Benim de 4 yaşında 2 ağacım malesef kurudu :(yenilerini ektik .Umarım bu kış daha yumuşak geçer.
Sağolun Hhatice!
Sanırım bende yenilerini dikeceğim. Ancak önce bahçeyi hazırlamam gerekiyor. Neyse yılmak yok!:)
Sevgi Durul
07-05-2010, 22:54
Sayın Orhan Özbilgiç, bahçeniz ne kadar güzel yeşermiş. Kuruyan ağaçlarınıza ben de üzüldüm. Doğanın yanında, mutlaka ölen de oluyor. Sağlık olsun. Yine yetiştirirsiniz.
Fırça çalısını ilk sizin bahçenizde görmüştüm. Ama soğuktan etkilenip dondu sanıyordum. Tekrardan sürgün vermesi sevindirici. Ben de geçenlerde fırça çalısı almıştım. Kışın donar diye bahçeye dikmedim. Saksıda, kışın içeri almayı düşünüyorum.
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 23:01
Bu güzel zemini, ne yazık ki yarından başlayarak biçmem gerekiyor!:(
142326
142332
Orhan Özbilgiç
07-05-2010, 23:11
Sayın Orhan Özbilgiç, bahçeniz ne kadar güzel yeşermiş. Kuruyan ağaçlarınıza ben de üzüldüm. Doğanın yanında, mutlaka ölen de oluyor. Sağlık olsun. Yine yetiştirirsiniz.
Fırça çalısını ilk sizin bahçenizde görmüştüm. Ama soğuktan etkilenip dondu sanıyordum. Tekrardan sürgün vermesi sevindirici. Ben de geçenlerde fırça çalısı almıştım. Kışın donar diye bahçeye dikmedim. Saksıda, kışın içeri almayı düşünüyorum.
S.Durul;
Teşekkürederim. Ümit insanı hayata bağlayan en önemli duygulardan biri. Bende hep ümi(d)etmek istiyorum. Yılgınlık insanı hayata küstürür. Ben küsmek istemiyorum.:)
Fırça Çalısı için düşündüğünüz yöntem son derece akıllıca. Saksıyı biraz büyük tutarsınız, olur biter.
Sizede kolay gelsin.
Zühre Demir
08-05-2010, 00:44
O otların arasındakiler gelincikler mi? Ne kadar güzeller yarabbim. Bahçenize bakınca burnuma otların o muhteşem kokusu geldi. Ohhhh
Orhan Özbilgiç
08-05-2010, 08:51
O otların arasındakiler gelincikler mi? Ne kadar güzeller yarabbim. Bahçenize bakınca burnuma otların o muhteşem kokusu geldi. Ohhhh
Biz doğaseverler herzaman biraz ütopik düşünürüz. Kendi yaşadığımız ve gördüğümüz; sevdiklerimizin, dostlarımızın, arkadaşlarımızın yaşadıkları ve gördükleri tüm güzellikleri, hep birbirimizle paylaşmak, onlarla birlikte tatmak isteriz. Tabii bu herzaman münkün olmuyor. Ancak, birbirlerine yakın arkadaşlarımız, bazen birbirlerinin bahçelerini ziyaret edebiliyorlar.
Galiba bu site, birazcıkta, bu yüzden var.;) Uzakları yakın etme olayı. İşin içine birazcık görsellik katarak sunum.:)
Ama yinede, tüm arkadaşlara, şayet yolunuz birgün, Orta ve Doğu Karadeniz Sahili' ne düşerse; adres belli diyorum.
Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü. Samsun-Trabzon Sahil yolundan, denize doğru 10 km. Yani 5-10 dakika.
Orhan Özbilgiç
08-05-2010, 09:21
Çeşitli renklerdeki Liliumlar sanırım 5-10 gün içinde açacaklar.
Nectares Cordum, yaklaşık 75 cm bir sapın üzerinde tomurcuklanmış. O da birkaç gün içinde açacakmış gibi.;)
Karışık renkli frezyalar yeni açmaya başladı. Aralık başında dikmiştim. Demekki doğru zamanda dikmişim. Erken diksem, çiçeklenmesini göremeyecektim.:)
142412
142413
142414
142415
142416
Orhan Özbilgiç
08-05-2010, 09:25
Clematisleri, eşimle tasarladığımız yere diktim. :)
142417
142418
günebakan
08-05-2010, 11:24
Orhan bey bu duvar bir süre sonra muhteşem görünecek bence kırmızı güller sarmış yanında clematisler. Harika görünecek bir süre sonra bence :)
Zühre Demir
08-05-2010, 15:06
Ama yinede, tüm arkadaşlara, şayet yolunuz birgün, Orta ve Doğu Karadeniz Sahili' ne düşerse; adres belli diyorum.
Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü. Samsun-Trabzon Sahil yolundan, denize doğru 10 km. Yani 5-10 dakika.
İnşallah yolumuz bir gün oraya düşer, uzaklar yakın olur Sayın Özbilgiç. ;)
dağ çiği
08-05-2010, 23:33
Sayın Orhan Özbilgiç Maşallah diyorum size.İstanbul dan Samsun a ne güzel çiçekler yetiştirmişiniz.Bahçenin otlu halide başka güzel oluyor zararlı olmasa ağaçlara insan kıyıpta kesemez.
Orhan Özbilgiç
10-05-2010, 07:52
Orhan bey bu duvar bir süre sonra muhteşem görünecek bence kırmızı güller sarmış yanında clematisler. Harika görünecek bir süre sonra bence :)
Evet! Bende aynı fikirdeyim. Duvarın orta kısımlarınada Çan Çiçeği Sarmaşığı tohumu ekmiştim. Üç ayrı noktaya. Onlarda çimlenmişler.:) Sabırsızlıkla bekliyorum, Sevgili günebakan.
Orhan Özbilgiç
10-05-2010, 07:53
İnşallah yolumuz bir gün oraya düşer, uzaklar yakın olur Sayın Özbilgiç. ;)
Valla, sizleri yere göğe sığdıramayız. İnanın.:)
Orhan Özbilgiç
10-05-2010, 08:02
Sayın Orhan Özbilgiç Maşallah diyorum size.İstanbul dan Samsun a ne güzel çiçekler yetiştirmişiniz.Bahçenin otlu halide başka güzel oluyor zararlı olmasa ağaçlara insan kıyıpta kesemez.
İnanın her sene, ''daha bir çöp bile getirmeyeceğim!'' Diyorum. Ama olmuyor. İllaki bir şeyler yüklenip geliyorum.
Bahçenin şu hali, gerçekten gözalıcı. Dün biçilmeye başlandı! Kendimi hep; ''Sıcaklar bastırınca, nasıl olsa kendiliğinden sararıp solacaklar. Birde yılanlara mekan olacak!'' diyerek teselli ediyorum.
Orhan Özbilgiç
15-05-2010, 20:28
Bugün, Samsun Aksa Botanic' ten,
Bir Kırmızı Yapraklı Akçaağaç (Acer Palmatum Bloodgood),
Bir Alacalı yapraklı İlex, (Benim çeliğim tutmadı!):(
Bir üzerinde meyvesi olan Şeftali,
Bir Nar fidanı alıp getirdim. Meyveleri diktim. İlex ve Akçaağac yarın dikilecek.
Selluka ve Acem Borusu için; Çarmıh gibi birşeyler yaptım. Şimdi çirkin görünüyor ama, sarılıp örttüklerinde ağaç gibi oluyorlar.:p
Yuvarlak tarhın ortasında, Mart sonunda diktiğim Hezarenler, kenarında ise Koru Çiçekleri(Gümüş Kenar) son derece sağlıklı biçimde çimlendiler.
144293
144294
144295
144296
Arzu Kasapoğlu
16-05-2010, 19:17
Orhan bey bakın...:p
Arzucum bu ne güzellik ,nedir bu bitkinin ismisi :)
Çok güzeller Orhan Bey iyi günlerde büyütün .Kırmızı Yapraklı Akçaağaçın bir ismide alev ağacımıdır?
Orhan Özbilgiç
17-05-2010, 08:11
Orhan bey bakın...:p
Arzu Hanım, çok sevindim. :) Bir süre sonra benimkilerde açmaya başlarlar umarım.
Orhan Özbilgiç
17-05-2010, 08:25
Çok güzeller Orhan Bey iyi günlerde büyütün .Kırmızı Yapraklı Akçaağaçın bir ismide alev ağacımıdır?
Sağolun, Hhatice.
Alev Ağacı ile bu farklı bitkiler. Ancak Alev Ağacı' nın yapraklarıda, erken ilkbaharda kızıllaşıyor. Fakat onun kızılı biraz daha parlak oluyor. Bu biraz daha mat bir kızıl.
Buna ilişkin konu başlığı var sitemizde.;)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6863
O kırmızı bitkiye bayıldım:)
Sn Orhan Özbilgiç, bende hep sizin gibi düşünüyorum ama uygulayamıyorum.
Eşim dışarıdan bir şey istiyormusun? diye sorduğunda bile düşünmeden : Çiçekçi' ye uğrayıp şu... çiçek, gelmiş mi? sorsana diyorum, bir şey söylemiyor ama yüzüme garip garip bakıyor.
Kırmızı Yapraklı Akçaağaç' ı çok zaten çok severim, hepsini güle güle büyütün.
Orhan Özbilgiç
17-05-2010, 21:29
O kırmızı bitkiye bayıldım:)
Sevim Hanım;
Kastettiğiniz Arzu Hanım' ın yapıştırdığı fotoğraf ise; o bir Abutilon Çiçeği ve gerçekten çok güzel. Eğer, Acer Palmatum' u kastediyorsanız, o, da bir başka güzel.:)
Orhan Özbilgiç
17-05-2010, 21:35
Sn Orhan Özbilgiç, bende hep sizin gibi düşünüyorum ama uygulayamıyorum.
Eşim dışarıdan bir şey istiyormusun? diye sorduğunda bile düşünmeden : Çiçekçi' ye uğrayıp şu... çiçek, gelmiş mi? sorsana diyorum, bir şey söylemiyor ama yüzüme garip garip bakıyor.
Kırmızı Yapraklı Akçaağaç' ı çok zaten çok severim, hepsini güle güle büyütün.
Sevgili arkadaşım;
Sanıyorum, bu siteye üye ve hiç olmazsa birazcık balkonu olan arkadaşlarımız bile aynı hastalıktan muzdarip.:p Ne yapalım? Yemeden içmeden kesip, çiçeklere yatıracağız parayı.:D
Datça' dan sonra bizim buralarda renklenmeye başladı artık. Biraz fotoğraf çektim. Onları yüklemeye başlıyayım. Saygı ve selamlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.