View Full Version : Orhan Özbilgiç / bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
Orhan Özbilgiç
26-07-2013, 22:52
Sayın perimar;
Ziyaretiniz ve güzel düşüncelerinize teşekkür ediyorum. Sağolun.
Hatice Tarhan
26-07-2013, 23:05
sizlerin bahçeleri sayesinde gözlerimiz bayram ediyor Orhan bey ellerinize yüreğinize sağlık bitki seçiminden bahçe düzeninize her şey mükemmel ****** çekimlerinizde sağlık mutluluk vede huzur içinde bahçenizin keyfini çıkarmanızı dilerim sağlıcakla kalın....
Orhan Özbilgiç
26-07-2013, 23:48
sizlerin bahçeleri sayesinde gözlerimiz bayram ediyor Orhan bey ellerinize yüreğinize sağlık bitki seçiminden bahçe düzeninize her şey mükemmel ****** çekimlerinizde sağlık mutluluk vede huzur içinde bahçenizin keyfini çıkarmanızı dilerim sağlıcakla kalın....
Hatice Hanım;
Sizleri burada görünce inanın mahcup oluyorum.:o Ben sizin balkonunuzu ziyaret etmeyeli çooook oldu çünkü. Gerçekten zaman ayıramıyorum. Gün boyu bahçe işleri beni yoruyor. Akşama da, ancak sosyal ve toplumsal yaşamıma zaman ancak yetiyor. Kendi bahçeme bile çok sık uğradığım söylenemez.
Beğeni dolu düşünceleriniz beni mutlu etti. Çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
YeniGine
27-07-2013, 01:08
Sevgili Orhan Özbilgiç :eek: :eek: hayretler, şaşkınlıklar, hayranlıklar, fazlaca beğeniler içersinde gezindim bu gece güzel bahçenizi, bitkilerinizi... Orhan Bey bütün bitkiler ne kadar güzel olmuşlar böyle. Hepsi birbirinden güzel çiçeklenmişler.
Ellerinize, gönlünüze sağlık. Maşallah!..
Orhan Özbilgiç
28-07-2013, 10:07
Sağol canım kardeşim;
Her geçen sene, onları biraz daha tanıyor ve isteklerini öğreniyor insan. Böylelikle daha sağlıklı bitkiler ortaya çıkıyor.
Birkaç sene sonra sizde çok daha güzel bitkiler yetiştireceksiniz. Bundan eminim. Zira onları seviyor ve üstlerine titriyorsunuz.
Selam ve sevgilerimle.
Çok güzel bir bahçe yaratmışsınız sn Orhan Özbilgiç, her renk çiçek, her çeşitten mevcut bahçenizde, botanik park gibi her yer yemyeşil, ellerinize sağlık.
Sağlıka sürün sefasını...
cörekotu
28-07-2013, 11:32
Sn. Orhan Özbilgic, bahcenize hayran kaldim, bende karadenizliyim özellikle bahcenizin tamamini findiklik yapmayip, epeyce büyük bir bölümünü güllük gülistanlik yapmaniza cok sevindim, tebrikler bahcenizde güzel günler dilerim...
Orhan Özbilgiç
28-07-2013, 16:47
Sayın aheste;
Teşekkür ederim. Öncelikle, yazın açan kokulu çiçekli bitkileri toplamakla işe başladım. Sonra kokusuzda olsa, yazı renklendirecek bitkilere daldım. Bir bakmışım ki, epeyce oluvermişler.:)
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
28-07-2013, 16:59
Sn. Orhan Özbilgic, bahcenize hayran kaldim, bende karadenizliyim özellikle bahcenizin tamamini findiklik yapmayip, epeyce büyük bir bölümünü güllük gülistanlik yapmaniza cok sevindim, tebrikler bahcenizde güzel günler dilerim...
Sayın çörekotu;
Beğendiğiniz için teşekkür ederim.
Mesajınızı okuyunca gülümsemekten kendimi alamadım.:)
Gerçekten çok doğru bir tesbit etmişsiniz. Ne yazık ki, insanlarımız ekonomik düşündüklerinden midir, nedir? Yoksa, Türkiye'mizin bu en yeşil bölgesinde, yeşili kanıksamış olmalarından mıdır? Evinin dibine kadar fındık bahçesi yapıyorlar.
Bende size, sağlık ve mutluluk içinde, güzel günler dilerim.
Sevgili öğretmenim, bu yıl da bahçeniz şenlenmiş. Sizin ve eşinizin eline, emeğine sağlık.
Merhaba Orhan bey ,bahcenizi cok begendim , mavi cicekli can sarmasigini ilk defa görüyorum gercekten cok güzel , acaba tohumlarindan temin edebilirmiyim , bu konuda yardimci olabilirmisiniz ?
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 20:57
Sevgili öğretmenim, bu yıl da bahçeniz şenlenmiş. Sizin ve eşinizin eline, emeğine sağlık.
Çok teşekkür ederiz.
Bu arada sizin armağanınız ortaya çıktı. Daha önce S.Durul Öğretmenimde göndermişti. Ama onları çok sulayıp çürüttüm. Yani onunkiler öğrencelik oldu. Sizinkini daha bir dengeli suladım. Birisi çıktı. Diğeri henüz görünmedi. İnşallah yaşatabilirim.:confused:
Tekrar teşekkürler.
431850
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 21:05
Merhaba Orhan bey ,bahcenizi cok begendim , mavi cicekli can sarmasigini ilk defa görüyorum gercekten cok güzel , acaba tohumlarindan temin edebilirmiyim , bu konuda yardimci olabilirmisiniz ?
Sayın f.okan;
Merhaba. Bahçemi beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti. Sağolun.
Çan sarmaşığının görünürde tohum kapsülü yok! Oluştuğunda ceviz gibi görülüyor. Oluşursa şubat ayında kuruyor. Yani olgunlaşıyor. O günlerde size gönderebilirim.
Selam ve sevgilerimle.
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 21:10
Bu kış eşime bir arkadaşı, ''Bu fasulyenin turşusu çok güzel oluyor.'' Diyerek minicik tohumlar vermiş.
Bende birkaç öbek ektim. O minnacık tohumlardan, boyları neredeyse 60-70 cm. yi bulan bir börülce cinsi çıkmaz mı? Varlığını biliyordum ama ilk kez görüyorum.;)
431852
431853
Normal börülcem zaten var.
431854
431855
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 21:31
Şeker pembe çiçekli oya çok gösterişli olmaya başladı.
431859
431860
Toz pembe çiçeklisi, iki kez yeri değiştiği için onun kadar serpilemedi.
431861
Gelecek yıl bu da, bahçemde açacak!;)
431862
431863
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 21:39
Kısmet ağacı çiçeklenmeye başladı. Eylül ortasına kadar, her yer yasemin gibi kokacak.
431864
431865
Solanum Rantonetti'nin çiçekleri giderek çoğalıyor.
431866
431867
İki yıl aradan sonra bu yıl Mor çiçekli Datura yetiştirmeyi başardım. Çiçek tomurcukları belirdi.:eek:
431868
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 21:52
Duranta Erecta' da çiçeklenmeye başladı.
431880
431877
431878
431879
İyi akşamlar....
Bahçenize her girişimde içim açılıyor, dolaştıkça dolaşmak, çiçekleri avuçlayarak öpmek istiyorum.
Ellerinize sağlık.
Eser İlhan
04-08-2013, 22:52
Orhan Bey, bahçenize maaşallah ;) Alaca zakkumunuz pek güzel, kocaman olmuş.. İki yıldır bende de var. Henüz küçük. Geçen kışı saksıda geçirdi. Bu yıl artık toprağa geçirmeyi düşünüyorum.
Arasında resim çektirdiğiniz oyalar bordo mu yoksa kırmızı mı? Geçen günlerde Eminönü civarındaki sahil parklarında kıpkırmızı açmış oya ağaçları gördüm. Yeni dikilmiş gibiydiler(otobüsdeydim, tam seçemedim) o renk oya ilk defa görüyorum..
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 23:01
İyi akşamlar Güler Hanım.
Bu güzel sözleriniz beni motive ediyor. Teşekkür ediyorum.
Orhan Özbilgiç
04-08-2013, 23:17
Orhan Bey, bahçenize maaşallah ;) Alaca zakkumunuz pek güzel, kocaman olmuş.. İki yıldır bende de var. Henüz küçük. Geçen kışı saksıda geçirdi. Bu yıl artık toprağa geçirmeyi düşünüyorum.
Arasında resim çektirdiğiniz oyalar bordo mu yoksa kırmızı mı? Geçen günlerde Eminönü civarındaki sahil parklarında kıpkırmızı açmış oya ağaçları gördüm. Yeni dikilmiş gibiydiler(otobüsdeydim, tam seçemedim) o renk oya ilk defa görüyorum..
Eser Hanım;
Alacalı zakkum kışın donlardan zarar görüyor. Geçen yıl onu da örtü altına aldım. Bu seferde don bile olmamış. Yani ilk kez geçtiğimiz kış, gelişimi sekteye uğramadı. Eğer sizde toprağa dikecekseniz, kuzeye açık bir yerde olmamasına dikkat etmelisiniz. Birde şubatta güçsüz dip sürgünlerini alıyor, tepeden de eşit yükseltide buduyorum.
Diğer oyalarımı aldığım fidanlık. Oyalar ne bordo, ne de bayrak kırmızısı. İkisinin ortası bir renk. Yani tam olgunlaşmamış vişne. Kırmızı desekte olur sanki.
Bu renk oyaları ilk kez bu yıl getirmişler. Bir tanesini kasımda almak üzere etiketledim. Kasımda bahçeme taşıyacağım.
cok tesekküredrim , subat ayinda yeniden bu konu hakkinda görüsürüz insallah, bende sitede bahcemi olusturmak istiyorum ,paylasmak istedigim fotograflarim var fakat nasil yapacagimi bilmiyorum, yardimci olursaniz cok sevinirim
Eser İlhan
05-08-2013, 19:22
Eser Hanım;
Alacalı zakkum kışın donlardan zarar görüyor. Geçen yıl onu da örtü altına aldım. Bu seferde don bile olmamış. Yani ilk kez geçtiğimiz kış, gelişimi sekteye uğramadı. Eğer sizde toprağa dikecekseniz, kuzeye açık bir yerde olmamasına dikkat etmelisiniz. Birde şubatta güçsüz dip sürgünlerini alıyor, tepeden de eşit yükseltide buduyorum.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Dikmeyi düşündüğüm yer güneybatı gibi, sanırım (ve dilerim ki) üşümez orada.
Bir de sormak istediğim bir şey daha var size :
.............Toz pembe çiçeklisi, iki kez yeri değiştiği için onun kadar serpilemedi
demişsiniz.. Oyanın yerini kendiniz mi değiştirdiniz? Nasıl yaptınız? Bizim bahçede de büyükçe bir oyanın yerinin değişmesi gerekiyor.Biz de bahara doğru taşımayı düşünüyoruz onu.Biraz korkuyorum doğrusu.. Deneyimi olan biri olarak dikkat edilmesini önereceğiniz noktalar var mı?
Orhan Özbilgiç
05-08-2013, 20:42
Güneybatı harika! sorun yaşayacağını sanmam.
''Oya ağacı, devasa büyüklükte değilse, yer değişikliklerinden çok fazla olumsuz etkilenmiyor.'' Diye Murat Plevneli'de okumuştum. Ayrıca, ''gölgeden nefret eder.'' Diyordu. Bu nedenle daha bol güneş alan bir noktaya, hemde ekim ayı sonlarında, yaprak dökmesini beklemeden değiştirmiştim. Üstelik sadece, iri bir balkabağı kadar toprağıyla. Yani ister istemez, kök budamasıda yapılmış oldu. Taşımam çok zor olmadı. Sadece toprağını dağıtmadan alabilmek için çuval gibi bir şeyle rootball' lar gibi yaptım.:p Aslında en doğrusu, yapraklarının en az üçte birini döktüğü zamandan sonra yer değiştirmek.
Ama dedim ya! Hiç nazlı değil. Hatta biraz arsız. Neredeyse bir nar kadar, dip sürgünü vermesinden de belli değil mi?
Selam ve sevgilerimle.
Eser İlhan
05-08-2013, 20:51
İçim ne kadar rahatladı anlatamam.. Ben de daha güneşli ve daha kuru bir yere taşımak istiyorum zaten. Süs şeftalisinin gölgesinde kaldı, hastalanıyor durmadan..
Ben ve oyam teşekkür ediyoruz size :)
Orhan Özbilgiç
07-08-2013, 18:47
Bugünlerde bahçem en renkli günlerini yaşamaya başladı. Zira birçok arkadaşımızın bahçesinin aksine, bizimkisi ağustosta en kokulu ve en renkli oluyor.
''Bunlar büyüyecekte ben görebilecek miyim?'' derken, bir baktım ki, 5 yıl bitmiş.
Sizler, ''Çok güzel oldu.'' dedikçe motive oldum. Güzellikleri görebileceğime inandım. Sağolun varolun.
Elime ilk fidanları diktiğim 2008 yazına (14 ağustos 2008) ait fotoğraflar geçti. Bugünle karşılaştırınca, gerçekten çok yol aldığımı fark ettim, gözlerim sulandı, duygulandım ve de mutlandım tabii. Eski-yeni birkaç fotoğrafı, sizlerle de paylaşmak istedim.
Saygılarımla.
432255
432256
432257
432259
432259
YeniGine
08-08-2013, 00:49
İşte budur!.. Yorumunuzu okudum, 1. fotoğraf, 2. fotoğraf, 3. fotoğraf ve 4. fotoğraf. Nereden nereye!.. 1., 2., 3. fotoğraflar tabi ki tohumlar atılmış 4. fotoğraf o ne büyük değişiklik ve güzellik öyle Orhan Bey. Tohumlar yeşermiş, emekler boşa gitmemiş harika olmuş harika. Maşallah!.. Ellerinize, yüreğinize sağlık; daim olsun inşallah...
Adalet Yağcı
08-08-2013, 14:32
Bir süredir uğrayamadım, bir çok güzellikler kaçırmışım.
Nemli ve çok sıcak olmayan bir iklimin tüm özelliklerini gösteriyor bahçeniz Orhan bey.
Her şey yem yeşil, ne güzel.
Bizde su sorunu olduğu için bu yeşilliği yakalayamıyoruz.
Zinniaların alt yaprakları kurudu meselâ, rudbeckialar da öyle.
Olduğu kadarla idare ediyoruz bakalım.
Sizin şu yeşil yolu gördüğümde hep aklıma o film geliyor :)
Her dem yeşil bir bahçe görmek çok hoş.
Yaz bitmeden huzurla çıkarın tadını.
Orhan Özbilgiç
12-08-2013, 22:11
İşte bu ya! Sevgili YeniGine.
Sizler övgüler yağdırdıkça, güç buldum. Sağolun, varolun.
Orhan Özbilgiç
12-08-2013, 22:27
Çok haklısınız Adalet Hanım.
İklim ve toprak, bahçenin bu kadar hızlı değişimi ve gelişiminde çok önemli bir unsur. Yeşil tamamen nemin eseri. Başlangıçta, yaz birazcık kurak geçmişti bu sene. Ama 15 gün önce ve bayram günü yağan yağmurlar, birden bire canlandırıverdi doğayı. Bugünler çok daha yeşil.
Rudbeckialar ve zinnialarınıza üzüldüm. Demek ki, susuz olmuyor. Yağışsız günlerde, bu serin iklimde bile üç güne bir suluyordum onları. Yoksa, hemencik, boyunlarını büküveriyorlardı.
O filmi izleyipte çok sevenlerden biriyim. Bu yolu ''Yeşil Yol'' diye adlandıran sizsiniz. Gelen her konuğumuza anlatıyor, kulaklarınızı çınlatıyoruz. Bu adı çok sevdim. Sizde, sağlık ve mutluluk içinde çok yaşayın.
Her şey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
13-08-2013, 22:37
Kaktüslerle pek ilgilenmiyorum. Ama tabii ki birkaç göstermelik bir kaç tane var.
Bunlardan birisi çiçeklenince ne olduğunu öğrendim.
Adı Steplia ( Leş kaktüsü) imiş.:)
Çiçeğinin güzelliği muhteşem!
Ama kokusu...Hani eski bir deyim vardır. ''İsmiyle müsemma'' diye. Valla aynen öyle. Gerçek bir leş kokusu.
Neyse elimizde bulunsun. :rolleyes:
433337
433338
Sevgili Güler Hanım'ın iki yıl önce gönderdiği ''üçüz çiçeği'' tohumları, geçen yıl çimlenmedi diye viyolündeki torfu ile birlikte, palmiyenin dibine boşaltmıştım. Bu baharda dört kök kendiliğinden çıktı. Bende onları, iyi bir yere aldım. Çokta güzelmiş. Sağolun Güler Hanım.
433339
433340
Orhan Özbilgiç
13-08-2013, 22:48
Yine iki yıl önce, Sevgili Berrinb' nin gönderdiği Sümbülteber sürgünü, ikinci yılında açtı.
Çok güzel bir görüntüsü ve kokusu var. Teşekkürler Berrin Hanım.:)
433342
433343
433344
Phlox'lar, iki güne bir su istiyorlardı. Vermeyince, hemen yaprakları soluyordu.
Bende ikisinide, yan yana, saksıları ile birlikte toprağa gömdüm. Şimdi 6-7 günde bir suluyorum. Ohh be! Rahatlık varmış.:p
433345
Adalet Yağcı
13-08-2013, 22:54
Orhan bey, kasımpatı kılıklı zinnialar yan dallarından çiçeklenmeye devam ediyor ama klasik açmaya başladılar, normal mi bu?
Kuruyan çiçekleri tohumun olgunlaşması için dalında bırakıyorum, dilerim bitkiyi yormuyorumdur.
Zinnialar 20 Hazirandan bu yana çiçekliler, sulamayı her gün yapıyorum çünkü yeterince sulayamaıyorum, ancak ölmeyecek kadar işte.
Bu da sizin verdiğiniz tohumlardan yine örümcek çiçeği, bol tohum oluşturuyor.
433346
Aklıma geldi de, Pentas(yıldız çiçeği)denediniz mi hiç, çok güzel çiçekleniyor, yeşil yolun iki yanına dikebilirsiniz.
Orhan Özbilgiç
13-08-2013, 23:10
Evet yaa! Bendekilerde öyle. Tamamına Kasımpatı kılıklı zinnia tohum ektiğim fidelikte kalanlarda, normal çiçeklileride görünce şaşırdım. Hibritler, mendel kanunlarını teyid ediyorlar galiba.:rolleyes:
Ben zinnia çiçeklerini hiç koparmıyorum. Sanırım yorulmuyorlar. Sadece tohumunu alacaklarıma işaret ipi bağlıyordum. Bu sene onuda yapmayacağım. Zira, aynı hazeranlar gibi, dökülen tohumlardan çıkıyorlar nasıl olsa.
Örümcek çiçeği ekim sonuna kadar açmayı ve tohum vermeyi sürdürüyor.
Pentas' ı hiç denemedim. Bir araştırayım. Neden olmasın? Öneri için teşekkürler.
YeniGine
14-08-2013, 00:48
Sevgili Orhan Bey zinnia tohumları; ben her sene toplarım ve saklarım. Ama şimdi dökülenler 10 gün sonra çimlenir ve kışa yaşamazlar. Üzerinde bırakıp toplamaz isem seneye nasıl kendiliğinden çimlenecekler peki?
Orhan Özbilgiç
14-08-2013, 09:58
Sevgili YeniGine;
Bende toplayıp saklıyordum. Bu sene toplamayı düşünmüyorum.
Fotoğraflardan da tahmin edebileceğiniz gibi, 7-8 öbeğe birkaç yüz fide dikiyorum. Bunlardan dökülen binlerce tohumdan, yine en az yüz tanesi, nisan sonunda çimleniyor. Ben onları kazıp geçiyordum. Bu sefer kazmam. :)
Siz, daha az sayıda fideliyorsunuz. O nedenle tohumunu toplayın. Zira saka, sığırcık ve benzeri kuşlar size bırakmayabilirler.
Selam ve sevgiler.
Adalet Yağcı
15-08-2013, 23:34
Orhan bey Pentas'ları fotoğrafladım.
Çok göz dolduran, fazla uzamadığı için desteğe ihtiyaç duymayan, çiçekleri dayanıklı ve bol, yaprak yapısı hoş bir bitki.
Seveceğinizden eminim.
Kışa dayanıp dayanamayacağını bu sene test edeceğim, bakımını araştırmadım henüz.
Sanırım Samsun'da kışı daha rahat atlatacaktır, korumaya alarak şansımızı yükseltebiliriz.
Sizin yeşil yolun iki kenarında çok güzel duracaktır.
433926
433927
433928
Orhan Özbilgiç
16-08-2013, 20:58
Sağolun Adalet Hanım;
Hazeranlar ve Datura'dan sonra, bir yeni bitkiyle de tanıştıracaksınız bu gidişle beni.:)
Aklıma yattı. Neden olmasın?
Selamlar.
Benol Hazaroğlu
17-08-2013, 12:49
Çok güzel bir çiçek. 4 ay kadar çiçekli kalışı ayrı güzel.
Benim de yeni favorilerimden.
Minarislim
26-08-2013, 20:12
Orhan abi; çok güzel bir nostalji olmuş.O günden bugüne çok şeyler olmuş.Adeta cennete dönüşmüş bahçe.Sizlerin bahçelerini görünce bize'de gayret geliyor.
Orhan Ağbi,
Bir süredir bahçene uğrayamamıştım. Herzaman ki gibi keyifli ve güzel. Oya ağaçlarının arasındaki fotoğrafın çok hoşuma gitti. Sağlıklı günler temenni ediyorum.
Merhaba Orhan bey, 3244. mesajinizda 3. fotograftaki bitki sanirim Monarda didyma, gecen hafta bir cicekcide gördüm cok hosuma gitti, harika bir kokusu var, bu bitkiden oswego cayi yapildigini biliyorum, kurutulup cayda, yemeklerde ya da meyve salatalarinda aroma olarak kullanilabiliyormus. Acaba alip bahceye diksem buranin kis soguguna dayanirmi acaba, yoksa saksidami kalsa ? Bilemedim.
Orhan Özbilgiç
27-08-2013, 22:41
SevgiliMinarislim;
Gerçekten güzel bir nostalji oldu, benim için. Hoş duygular yaşadım.:eek:
Sevgili tturt; Kırmızı oyaya bayıldım. Orada fotoğraf karesine girmemek olmazdı. ;)
Sevgili f.okan ; İnanın Monarda' ya ilişkin sizin kadar bilgi sahibi değilim. Sağ olsun Zeki Yağlı Bey, Nisan toplantısında vermişti. Bende ilk kışını bu yıl yaşayacak. Galiba soğuğa dayanıklı ki; Sayın Adalet Yağcı, Mersin'de, yüksek rakımlı bir yaylada, iki-üç yıldır dışarıda büyütüyor.
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 22:41
Sanki yalancı cennet....
Teşekkürler sonkez...
Bugünlerde Asterler ve Gauralar güzelleştiler.
436707
436708
436709
436710
436711
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 22:46
Mercan ağacı yeniden çiçekleniyor. Sevgili h-doğan ''ikinci kez çiçeklenir.'' Demişti:eek:
436712
436713
436714
436715
436716
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 22:53
Solanum Rantonetti, Duranta Erecta, mavi çiçekli çalılarımdan...
436717
436718
436719
Sinameki çiçeklenmede gecikti.
436720
Hünnaplar dalları kıracak kadar çok bu yıl.
436721
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 22:57
Datura giderek çiçekleniyor.
436722
436723
436724
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 23:02
Sarı çiçekli Meleklerin Borazanı'na, pembe çiçeklisi de eklendi..
436726
436727
436728
436729
Orhan Özbilgiç
28-08-2013, 23:21
Sevgili eşimle, bir haftadır günde 4-5 saat, arka bahçedeki fındıkları topladık. ''Yorulmadık'' desem yalan olur. ;)
436739
436740
Akşama doğruda, patoza dövdürdük...
Artık çiçeklerime daha çok zaman ayırabileceğim. :)
436741
436743
Hocam muhteşemsiniz her şey o kadar güzel ki,,seyretmek büyük zevk oluyor.
Orhan Özbilgiç
29-08-2013, 00:47
Sevgili Hozat;
Her zaman söylüyorum. Siz dostlarımın beğeni dolu sözleri karşısında, birazda mahcup olmamak için özeniyorum. Güzel de oluyor. Sonuçta bende mutlu oluyorum.:)
Sağolun.
Sayın Orhan ağabeyim bahçenizdeki çiçek şöleni tam gaz devam ediyor. Yetiştirenlerin ellerine sağlık. Fındık hasadını bitirmişsiniz, Allah sevdiklerinizle beraber yemeyi ve yenisini görmeyi nasip etsin.
Muğladan selamlarımla.
Orhan Özbilgiç
29-08-2013, 21:09
Sayın Orhan ağabeyim bahçenizdeki çiçek şöleni tam gaz devam ediyor. Yetiştirenlerin ellerine sağlık. Fındık hasadını bitirmişsiniz, Allah sevdiklerinizle beraber yemeyi ve yenisini görmeyi nasip etsin.
Muğladan selamlarımla.
Canım Kardeşim;
Evet, çiçeklerim hala yüz güldürüyor. Teşekkür ederim.
Hasadı tamamladık. :D Buralarda, bizimki kadar fındık çok sayılmaz. Öyle ya, 15-20 ton fındık üretenler bile var. (Yani 100-150 dönüm fındıklığı olanlar.)
2-3 ton çıkaran bile, fotoğrafta görülen kadarını, eşe dosta dağıtmak ve kendileri için ayırıyorlar.
Anlayacağın, fındık iyi bir gelir kaynağı. Geçen yıl 4-5 tl. arasında satıldı. bu yıl 6-6,5 tl. den piyasa açıldı. İyi para! ;) Keşke ülkemizin diğer yörelerindeki çiftçilerde, böylesine getirisi yüksek bir ürün yetiştirme şansına sahip olsalar.
Selam ve sevgilerimle...
loveforlife
29-08-2013, 22:34
Sevgili Orhan Ağabey,
Bahçeniz öylesine keyifli ki... O bereketli fındık hasadının ardından çiçeklerine daha çok zaman ayıracaksın ya, ilgisiz halleri böylesine güzelse ilgilenince ne olacak bu bahçe sakinlerinin hali? Hele o melek boruları yok mu! Seyrine doyum olmaz. Gelen geçenin gözü kalıyordur muhakkak ki!
Ama bunca bereketin sırrını biliyorum ben. O güzel yüreğinizle ortaya koyduğunuz sevgi bu güzellerin asıl nedeni... Emeklerinize, yüreğinize sağlık!
Sevgiler, selamlar...
Orhan Özbilgiç
29-08-2013, 23:14
Sevgili loveforlife;
Ağzından bal damlıyor valla. Yine pozitif enerji yayıyorsun.
Evet, Melek boruları herkesi büyülüyor. Özellikle akşamdan sonra yaydığı muhteşem kokusuyla sarısına bayılıyorlar.:)
7-8 gün boyunca, sulamaları aksattım. Bitkilerin diplerindeki yabani otları kazma işini aksattım. Bazı marazlı bitkilerin bakımı gecikti, vs...
Şimdi onlara sıra geldiğini vurgulamak istemiştim.
Hakkımdaki güzel düşüncelerinden ötürü, gururum okşandı. İyi biri olarak tanınmak hoş bir duygu. Çok teşekkür ederim.
Bizden de, sevgi ve selamlar.
Selamlar Sayin Orhan Özbilgic, yuvanizda ve kendi olusturdugunuz Cennet gibi bahcenizde daha nice saglikli, huzurlu, mutlu ve bir o kadar da uzun bir ömür gecirmenizi dilerim. Melek borazanlarina resmen agzim acik baktim :) ne kadar güzel ve büyükler masallah, benim melek borazanlariminda böyle büyük olmalari ve gövdelerinin kalinlasmasi icin neler yapabilirim ? Benimkilerde birde böcek sorunu oldu bu sene yapraklari delik desik oldu, sonra cok yagmur yaginca cogu yapraklari döküldü, simdi boylari uzadi güzel yapraklandilar ama havalar sogudu artik malesef. Bananeler tavsiye edersiniz ?
Orhan Özbilgiç
30-08-2013, 21:11
İyi dileklerinize teşekkür ederim.
Melek borazanları için özel bir şey uygulamıyorum. Sadece ilk baharda gübre (%26 Amonyum Nitrat), haziranda bir gübre daha... O kadar. Sanırım Yeşilırmak Deltası' nda olmanın bir avantajına sahibiz. Derin bir bitki toprağı. Üstelik alüvyon. Ayrıca bol yağışlı ve ılıman bir iklim. Yine bol gece nemi.
Yapraklarını yakından çekmediğim için fark edilmiyor. Benimkilerde de yapraklar dantel gibi. Yaprak bit ve pirelerinin marifeti.
Ben ilaç kullanmadım. Kendi kendine yensin diye.
Buralarda ilk kırağıya kadar çiçeklenme sürüyor. Geçen yıl aralık ayının 5' inde hala kırağı düşmemişti. İnanın üzeri çiçekli iken budayıp, sentetik çuvallarla gövdelerini sardım. Yumuşak bir kış geçmesine rağmen, toprak seviyesine kadar dondular.
Nisanda birçok yeni sürgünler verdiler. Ben onlardan güçlü gördüğüm 3' er tanesini ayırıp, diğerlerini kopardım. Sonuçta gördükleriniz üçer ana dallı bitkiler.
Üzgünüm.:(
Size önerebileceğim bir birikimim yok!
Selam ve sevgilerimle.
Orhan Özbilgiç
30-08-2013, 21:34
Bir haftaya yakın süredir sebze bahçesine girememiştik. Bugün hepsini topladık.
Bamyalarda çok kartlaşma vardı, koparıp attık. Sadece yemeklik olabileceklerini topladık.
Kışlık kuru fasulyelerde olmaya başlamış. Onlardan da epeyce topladık. Domatesler eskisi kadar çabuk kızarmıyorlar. Birde onları iki güne bir topladığımızdan, onlar azdı. Çeri domates arsız. O bereketliliğini sürdürüyor.
Börülceler, yeşil fasulyeler... Köyde bugünlerde hayat bedava...:D
Salçalık-Turşuluk biberlerde kızarmaya başlamışlar.
Diğer biberler ve patlıcanlar hala bol.
Son kavun ve karpuzu kopardık. Gerçi geçenlerde kopardıklarımızdan 3-4 tane daha alt katta havadar bir yerde var genede.;)
437252
437253
Şeker pembe oya ikinci kez coştu.
437254
Mercan Ağacı çiçekleri giderek güzelleşiyor.
437255
Köyde, gerçek anlamda ''köylülük'' yaşayan, çok sevdiğimiz bir dostumuz, bir bakraç yoğurt getirdi ki sormayın! Nisanda da getirmişti sağolsun. Hemen kaşıklarımızı daldırdık. :p
Hiç yağı alınmamış sütten yapılmış. Kaymağı neredeyse 1 cm. Yok böyle bir lezzet.
437256
Off ki offf, ne de güzel görünüyor. Afiyet olsun.
Ben de manda sütünden yapılmış yoğurttan mayalık ayırmıştım. Koyun sütüne katarak yoğurt yapayım, canımı istettiniz. Aşerme zamanım da çoktaaaan geçti. :D
Orhan Özbilgiç
31-08-2013, 20:13
Heyhat!
Böylesine güzellikler yıllar önce çok doğaldı. İstanbul'u bilmem ama, Anadolu' da kasaba ve şehir pazarlarında bulmak mümkündü. Oysa şimdi, karşımıza çıkınca arkeolojik bir esermişçesine seviniyoruz ve fotoğraflarını paylaşıyoruz.:)
Sizinki de çok güzel olacaktır muhakkak. Afiyetle yiyin.
milaca2010
31-08-2013, 21:04
Afiyetler olsun Orhan bey; Böylesine doğal katkısız yoğurdu yemek artık lüks, sebzelerde ona keza, bizde sizin gibi bu nimetlerden fazlasıyla nasipleniyoruz, insanın gözünün önünde sağılan sütü sıcağı sıcağına alması çok keyifli oluyor, içinden kreması ayrılmadan!
Eşiniz hanımefendiye selamlar. Saygılarımla...
YeniGine
01-09-2013, 01:37
Sevgili Orhan Özbilgiç çook doğru demişsiniz... Heyhat!.. Valla günümüzde bu durumlara geldik. Sevgili milaca'nın da dediği gibi insanın gözünün önünde bir ineğin sağılması sıcağı sıcağına sütünün alınması ne kadar güzeldir, zevklidir.
Sayin YeniGine, söylediginiz cok dogru, ineklerin sagilmasini izlemek, taptaze bol kaymakli sütü alip eve gelmek cok zevkli oluyor gercekten. Ben bu zevki her hafta yasiyorum :) sükürler olsun. Yogurt, eksimik ve peyniri kendim evde yapiyorum.
Orhan Özbilgiç
02-09-2013, 08:07
Sayın milaca2000, YeniGine, f.okan;
Bu güzellikleri hala tadıyor olabilmek çok güzel. İnşallah bu doğallık hiç bitmez. Artarak sürsün isteriz tabi...:)
Selam ve sevgilerimizle.
Orhan Özbilgiç
13-09-2013, 19:49
Melisa galiba yılın en yoğun çiçeklenmesini yaşıyor. Tabi günlerdir kokusuyla mest ediyor.
441343
441344
Pieris Japonica'lar nisan ortalarında gelin gibi çiçeklenirler. Bahardaki gösterilerine, şimdiden hazırlanıyorlar. ;)
441345
441347
Orhan hocam ellerinizden öperim :)
Orhan Özbilgiç
14-09-2013, 09:35
Gauralar, mütevazı çalılar. Yaz boyunca, dönem dönem açıyorlar. Fuşya renklisinin yanına bir kök beyaz dikmiştim.
Bu sabah o kadar güzeldiler ki, paylaşmadan edemedim. ;)
441431
441432
441433
441434
441435
Çiçekleriniz kadar, fotoğraf kareleriniz de bu güzellikleri görsel sölene çeviriyor, elinize sağlık Ohan Hocam.
Orhan Özbilgiç
14-09-2013, 21:14
Sevgili Dudi,
Sevgili hozat;
Ziyaretleriniz ve beğeni ifade eden, güzel sözlerinize teşekkür ederim.
edelvays58
24-09-2013, 22:07
Orhan bey, bahçeniz harika. Çiçekler de öyle. Ne ararsan var. 3243 nolu mesajdaki sarılıcı bitkinin ismini biliyor musunuz acaba? Sanırım ağaca sarılmış.
Orhan Özbilgiç
24-09-2013, 22:21
Sevgili edelvays58;
Bahçemi ziyaretiniz ve beğenmeniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim.
Sözünü ettiğiniz sarmaşık, tek yıllık bir bitki. Cardinal Climber-Kardinal Sarmaşığı.
Bahçeniz muhteşem...Eğer melek borularından paylaşacak olursanız....Bende izninizle,birazda utanarak istiyorum...İsteyenin bir yüzü kara.....
Orhan Özbilgiç
25-09-2013, 00:35
Sayın sonkez;
Teşekkür ederim.
Bahçem; Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde. İstanbul'a çelik göndermemin, ne kadar meşakkatli ve maliyetli olabileceğini bilmem söylememe gerek var mı?
İstanbul'daki toplantılardan, özellikle nisan ayının ilk haftasındaki, kuruluş yıldönümü toplantısına gelirseniz, orada dağıtılan çeliklerden alabilirsiniz. Sanırım yine, toplantıya katılan herkese yetecek kadar çelik dağıtılacaktır.
Saygılarımla.
Sayın Orhan hocam;
Bahçe nereden nereye gelmiş. 5 Sene sonra neler olur. Düşünemiyorum. Artık botanik park olarak ziyarete açarsınız. Fındık hasadınız bereketli olsun. Ben bilirim. Fındık toplamak nasıl zordur... Şu güzel bu güzel diyemiyorum. Her şey çok güzel. Yalnız melisanın kokusu sizi mest etmiştir diye düşünüyorum. Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Her şey gönlünüzce olsun...Saygılarımla...
Orhan Özbilgiç
28-09-2013, 08:43
Sayın Orhan hocam;
Bahçe nereden nereye gelmiş. 5 Sene sonra neler olur. Düşünemiyorum. Artık botanik park olarak ziyarete açarsınız. Fındık hasadınız bereketli olsun. Ben bilirim. Fındık toplamak nasıl zordur... Şu güzel bu güzel diyemiyorum. Her şey çok güzel. Yalnız melisanın kokusu sizi mest etmiştir diye düşünüyorum. Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Her şey gönlünüzce olsun...Saygılarımla...
Sevgili gülsu;
Haklısınız. Her geçen gün bahçenin bir forma girdiğini gözlemleyebiliyorum. Gelecek yıllarda daha da güzelleşecektir mutlaka. Biraz daha genç yaşlarda olsaydım, fındıklığı küçük, bahçeyi daha büyük tutardım. O zaman sözünü ettiğiniz gibi bir botanik bahçesi oluşabilirdi. Artık bununla idare edeceğiz.:p
Gerçekten fındıklıkta iş bitmiyor. Son günlerde ''Bahçeleme'' denilen, sık ve birbirine değerek zarar veren dallar alındı. Seyrek olan yerlere, sık olan yerlerden kökleme yapılarak aşılandı. Kesilen dallar, odun ve çangal (fasulye sırığı) olarak ayıklandı. Kalan dallar, uygun yerlerde yakılmak üzere öbeklendi. Velhasıl, sosyal ilişkilere yine zaman kalmadı. İnanın, dostlarım ''aramıyorsun!'' diye sitem ediyorlar.
Melisayı bu yıl daha bi sarıp sarmalayacağım. Zira çok güzel gelişti ve büyüdü. Onu kışa kurban etmemeye çalışacağım.:)
Sizlerin de, her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.
444876
444877
444878
444879
444880
Orhan Özbilgiç
28-09-2013, 09:03
Dün bazı küçük çalılarımın yerlerini değiştirdim. Tabi toprakları ile birlikte.;)
Monarda' yı daha bir göz önüne aldım.
444881
Alacalı yapraklı Vangelya' yı da.
444882
Pembe-beyaz çiçekli vangelyayı daha güneşli bir yere taşıdım.
444883
Hebe veronica çok güneşte kaldı, gelişemedi. Sık sık yapraklarında ateş yanığı oluştu. Alacalı yapraklı bitkilerin tam güneşi sevmedikleri söylenir. Bende onu yarı gölgeye aldım.
444884
Son olarakta kokusuz çiçekli filbahriyi atmaya kıyamayıp, fındıklık kapısının yakınına bir yere taşıdım.
444885
Sayin orhan bey...Berlinden Selamlar...bu gece bahcenizi gezdim..cok begendim..tebrikler..Meleklerin borazani daha dogrusu borazanlari cok güzel büyümüs ..ama onlarin cok zehirli olduklarini biliyormusunuz..onlarla ugrasirken ellerinize eldiven giyin veya sonra güzelce yikayin ellerinizi..aksi takdirde rahatsizlik olabilir..zakkumda öyle..ama biliyorsunuzdur herhalde..ben yine her ihtimale karsi yazayim dedim--sevgiler saygilar efendim..Hoscakalin..
KAPTANzst
29-09-2013, 10:03
Selam
Orhan bey mercan ağacınız kaç yaşında çiçeklenmeye başladı acaba.
Orhan Özbilgiç
29-09-2013, 12:44
Hamiyet Hanım;
Bahçeme hoş geldiniz. Beğenmenize sevindim. Uyarılarınız için teşekkür ederim. Zaten bahçede çalışırken mutlaka eldiven kullanırım. Zakkumu biliyordum. Ama Brugmansia nında zehirli olduğunu bilmiyordum.
Her şey gönlünüzce olsun. Berlin'e selamlar.
Orhan Özbilgiç
29-09-2013, 13:24
Marmara Forum Bauhaus' ta bulup aldığım Mercan Ağacı tohumlarından ikisinde başarılı oldum. Paketten çıkan diğer 8 tohum galiba çürüdü.:(
222529
222530
Sevgili KAPTANzst;
Yukarıdaki, 10-06-2011 tarih ve 1832 numaralı mesajımdan, tohumlarını 2011 mayıs gibi diktiğim anlaşılıyor.
Ağaç ilk kez bu yıl haziran başında çiçeklendi. Kısa aralıklarla sürekli çiçekleniyor.
Bu fotoğrafları biraz önce, bu mesaja koymak için çektim. Duvardaki lablab' mercanada sarılmaya başlamış.
Selam ve sevgiyle...
445107
445108
445109
445110
445111
Orhan Özbilgiç
10-10-2013, 18:37
Feijoa'lar olgunlaşmak üzere.
447016
447017
Sarı çiçekli Meleklerin borazanı yine coştu.;)
447018
447019
447020
Orhan Özbilgiç
10-10-2013, 18:47
Calistemon Citrunus (limon kokulu yapraklı fırça çalısı ) sonbahar gösterisine başlıyor.
447021
447022
Çalıları çok seviyorum.:)
Şu Symphoricarpus' un (beyaz inci çalısı) güzelliğine bakar mısınız?
447023
447024
Orhan Özbilgiç
10-10-2013, 18:52
Osmanthus Heterophyllus' ta mis kokulu çiçeklerini açıyor. Eeeee...Sıra onlarda.
447025
447026
447027
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;
Çalıları çok seviyorum.:)[/QUOTE]
Ben de öyle Orhan öğretmenim. Fakat sizin bahçeniz kadar güzel ve fazla çalıya sahip değil benim bahçem.
Yazmasamda bahçeni sürekli takip ediyorum. Keyif ve sağlık içinde sefasını sürmeni dilerim.
Özellikle adaşım :)OSMANthuss Heterophyllus dikkatimi çekti. Bulmaya çalışacağım.
Her şey gönlünce olsun.
Orhan Özbilgiç
10-10-2013, 20:15
Sevgili Dostum;
Mesajını görür görmez yazmam gerekti. Madem ki, Osmanthus almaya niyetlisin, çiçekleri daha bol ve daha yoğun kokulu olanını ara. Osmanthus Fragrans. Sanıyorum bulursun. Onun yaprakları dikensiz, düz kenarlı yani.
Selam, sevgi ve saygılar.
Sevgili dostum, sayın öğretmenim,
Çok nazik ve hızlısın:). Tavsiyene teşekkür ederim. Umarım bayram sonrasında Ağaç AŞ de bulurum.
Sevgi ve saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
11-10-2013, 20:27
Teşekkür ederim dostum.
Sende çok naziksin. Bulabileceğini sanıyorum. İnternetten de satışların olduğunu görüyorum.
Her şey gönlünce olsun.:)
Orhan Özbilgiç
11-10-2013, 22:15
Bugünlerde Karagözlü Suzan (Thunbergia alata) da coştu. Abutilon ve Selluka ile iç içe girdiler.
447266
447267
447268
Sinameki ve Solanum rantonetti bu günlerin güzellerinden...
447272
447273
Orhan Özbilgiç
11-10-2013, 23:57
Callistemon Leavis' in çiçekleri bitmek üzere.
447286
Fuşya çiçekli Vangelya yıl boyu çiçekliydi. Hala çiçekli.
447287
447288
Alacalı yapraklı Vangelya da, küçük ama o da boş değil.
447289
447290
Orhan Özbilgiç
12-10-2013, 00:08
Hibiscus Mutabilis sezona merhaba! dedi. Malum ya! Bugünlerde çiçekleniyor.
Lablab'lar hala coşkulu.
447300
447301
Sellukalar giderek tohuma dönüşüyor.
447302
447303
447304
YeniGine
12-10-2013, 00:17
Sevgili Orhan Bey; bahçe yine süper... Sarmaşıklar, çalılar hepsi birbirinden güzel gerçekten maşallah hepsine... Ellerinize sağlık...
Orhan Bey; bizim bahçede de 2 tane vangelya mevcut ve ben onları sadece baharda çiçekleniyorlar sanırdım. Fakat sizde hep çiçekli hallerini gördükçe çalılara bakıp bakıp neden açmazlar acaba diyorum kendi kendime. :mad:
Ellerinize, gönlünüze sağlıık...
Orhan Hocam,
Müşterekte birleştiğimiz ortak zevkler var.Mesela, çalıları çok sevmek.....
Hele bu çalı, İNCİ ÇALISI İSE ve sizi taaaaa çocukluk günlerinize, aşı boyalı evinizin bahçesine götürüyorsa, ve de...siz bu çalıyı arayıp ta bulamıyorsanız, ve de..... Orhan Hocamın bahçesinde görüp İŞTE BU! Diyorsanız. Bu güzellikleri yetiştiren ellere saygılar sunarken, inci çalısı ile ilgili duygularımın alt mesajında neyi ima ettiğimin yorumunu size bırakıyorum.
Sonbahar yağmurlarının bahçenizde SEVGİ SELİNE dönüşmesi dileği ile...
SEL,felakettir ama,
sevgi SELİ berekettir..
YeniGine
12-10-2013, 01:08
Sevgili hozat, inci çalısı için söylediklerinize aynen katılıyorum, söyledikleriniz benim için de geçerli... İlkokul yıllarımdan bildiğim bir çalı fakat daha sonra hiçbir yerde göremedim ta ki Sevgili Orhan Bey'in bahçesinde görene kadar... Ama sanki sitemizde üyelerimizden birinin bahçesinde daha gördüm gibi hatırlıyorum.
Acabaa nasıl elde edebiliriz çocukluğumun o güzelim çalısından?..
Orhan Özbilgiç
12-10-2013, 06:40
Sevgili YeniGine;
Bahçe işlerinden fırsat buldukça arada bir fotoğraflarla günü resmediyorum. Zira, bir gün güzel olan görüntü, ertesi güne yakalanamayabiliyor.
Dün öyle güzel bir gündü. Amacım, fındıklıktaki budamalardan kalan, bahçenin bir boşluğuna yığdığım 5-6 öbek (Yaklaşık bir kamyon dolusu) çalıyı altlarında lastik koyarak tutuşturmaktı. Ama ne fayda! Lastik yandı, ama dalları tutuşturmadı. Hala yaş oldukları için yanmadılar. Bir öbekte başarılı olamayınca, diğerlerini tutuşturmadım. Bir ay daha bekleyeceğim. Olmazsa şubatta, o da olmadı nisan ortasında geldiğimde yakarım.:)
447310
Bende fırsatı kaçırmadım. Aldım makinayı elime, bol bol fotoğraf çektim.
Bahçemde her mevsim, ayrı ayrı çiçeklenen çalılar var. Mart-nisanda Pieris, İspirya, Mor salkım la başlayarak, aralıktan mart sonuna kadar Kış Hanımelisi ile devam ederek, yıl boyunca çiçeksiz kalmıyor.
Bu yüzden çalıları çok seviyorum.
Vangelyanızı, bu yıl ilk çiçeklenmesi bittikten sonra, çiçek açıp geçmiş dallarının uçlarından, üçte birini budayın. Normal sulama gübrelemelere devam tabii.;) Yeni sürgünler oluşturacaktır. Bu sürgünlerde, bir süre sonra çiçeklenmeye başlayacaktır. Bu seferde böyle deneyin bakalım.
Selam ve sevgiyle.
Not: Ben, sizlerin bahçelerine uğrayacak vakit bulamıyorum. Bulsam bile, mesaj bırakacak zaman bulamıyorum. Bu yüzden bir çok arkadaşımın kırgınlığını hissedebiliyorum.
''Kış sezonunda telefi ederim.'' Desem, o zaman bahçeler dingin oluyor. Ne yapayım? Kışta olsa yazacak bir şeyler bulmaya çalışacağım artık.
Orhan Özbilgiç
12-10-2013, 07:00
Sevgili hozat;
Siz birçok arkadaşımız için olduğunu tahmin ettiğim gibi, benim içinde çok değerlisiniz. Varlığınız ve birikiminizle her yerde aranan biri olduğunuzdan eminim. Sevdiklerinizle birlikte,sağlık ve mutluluk içinde yaşayın.
İnci çalısına olan tutkunuzu öğrenir öğrenmez, hemen siz ve sevgili YeniGine için bu çalıyı nasıl üretebilirim? Araştırmasına girdim.
Bulduğum metni kopyalıyorum.
-Üretimi ayırma ve çelikle olur. Az miktarda ayırma ile üretim yapılır. Ana bitki yaz
aylarında sökülerek yeni bitkiler ayrılır. Bu sayede yeni bitkiler elde edilmiş olur.
Çelikle üretimde, çelikler aralık ayı içersinde 15 cm uzunluğunda odun çeliği olarak alınır. Alınan bu çelikler açık araziye dikilir. Alınan bu çeliklere herhangi bir hormon uygulamaya gerek yoktur. Köklenen çelikler sonbaharda sökülerek geliştirme yastıklarına şaşırtılır.
Kaynak: İnci Çalısı Yetiştiriciliği - MsXLabs (http://www.msxlabs.org/forum/tarim/314529-inci-calisi-yetistiriciligi.html#ixzz2hTMqAquM)
Önümüzdeki günlerde özellikle çelik
leri sizler için toprağa batıracağım.
Selam ve sevgilerimle.
enderdus
12-10-2013, 11:19
Hepsi çok güzeller
kartal124
12-10-2013, 16:15
Orhan Bey,
Merhaba.Şu fotoğrafınızdaki,
http://www.agaclar.net/forum/1199140-post3316.htm
Melisa kışı bahçede mi geçiriyor.Donlarda zarar görüyor mu?
Zira benim melisa terasta aşırı derecede büyüdü, terası kapladı.Bahçeye almak istiyorum ama, İstanbul kışında zarar görürümü diye tereddüt ediyorum.Sizinkini bahçede görünce demekki zarar görmüyor dedim.Acaba kış soğuklarına nereye kadar dayanabilir ?
Selamlarımla.
Orhan Özbilgiç
12-10-2013, 18:39
Orhan Bey,
Merhaba.Şu fotoğrafınızdaki,
http://www.agaclar.net/forum/1199140-post3316.htm
Melisa kışı bahçede mi geçiriyor.Donlarda zarar görüyor mu?
Zira benim melisa terasta aşırı derecede büyüdü, terası kapladı.Bahçeye almak istiyorum ama, İstanbul kışında zarar görürümü diye tereddüt ediyorum.Sizinkini bahçede görünce demekki zarar görmüyor dedim.Acaba kış soğuklarına nereye kadar dayanabilir ?
Selamlarımla.
Merhaba kartal124;
Bu benim ikinci melisam. Maalesef birincisi, kuzey cephesi kapalı, artı bir metre yüksekliğinde dibi kesilmiş bir varil içinde kışı geçirmesine rağmen donmuştu. Gerçi dibi biraz çukur kalmış, orada biriken su donmuş ve kökleri de belki bu yüzden donmuş ve tamamen ölmüştü.
Şimdiki melisam, ikinci kışını geçirecek. Geçen kış kök çevresini yanmış ahır gübresi ile malçlayıp, budadıktan sonra gövdeyi don kırağı örtüsü (Agril) ile sardım. Yaklaşık 75cm.lik bölümünü donlardan korudum. Kış ta biraz hafif geçmiş. En düşük sıcaklık -4 derece olmuş. Bu nedenle sorun olmadı.
Bu yıl agrili çift kat saracağım. Zira çok güzel büyüdü. Kaybedersem kıyamam. Dibini bu kez koyun gübresi ile malçlayacağım.
Kış sert geçse de, en azından kökünden tekrar süreceğini sanıyorum.
Sevgili dostum;
Karar senin.
Selam ve sevgilerimle.
Orhan Hocam,
güzel bahçeniz sizin için bir hobi olabilir ama, bizler için bir okul niteliğinde.
Hiç yüksünmeden tecrübe ve deneyimlerinizi paylaşmadaki içtenliğiniz taaaa.. uzaklardan hissediliyor.
Öğretmenliğin en belirgin vasfını taşıyorsunuz kutlarım sizi.
YeniGine
13-10-2013, 00:31
Sevgili Orhan Bey çok teşekkürler... Vangelya için daha önce de sormuş idim siz geçmiş çiçekleri budayın deyince ben de budamış idim. :( Ama maalesef çiçek göremedim, tabi ki suluyorum ama öyle gübre falan vermişliğim yok. Artık inşallah seneye nasip kısmet diyelim.
Ve inci çalısı için çok teşekkürler, şimdiden ellerinize sağlık...
Ayrıca kendi adıma lütfen sayfalarınızı gezemiyorum, kırgınlıklar hissediyorum diye düşünmeyin.
Kalın sağlıcakla, rastgelsin inşallah...
Orhan Özbilgiç
13-10-2013, 09:09
Orhan Hocam,
güzel bahçeniz sizin için bir hobi olabilir ama, bizler için bir okul niteliğinde.
Hiç yüksünmeden tecrübe ve deneyimlerinizi paylaşmadaki içtenliğiniz taaaa.. uzaklardan hissediliyor.
Öğretmenliğin en belirgin vasfını taşıyorsunuz kutlarım sizi.
Sevgili hozat hocam;
İnsan ilişkilerindeki tutumumun beğenilmesi, bana, olması gereken biçimde davrandığımı hissettiriyor. Tabii ki bu da beni mutlandırıyor.
Çok teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
13-10-2013, 09:44
Sevgili YeniGine;
Galiba farkın nedeni anlaşıldı. Gelecek yıl ayda bir gübre vermeyi deneyin bakalım. Çiçeklenme olasılığı artacaktır. Özellikle, budamadan sonraki gübreleme, ''hastaya ilaç'' gibi gelecektir.
447448
İnci çalısı' nı, yıllar sonra İstanbul'da bir apartmanın bahçesinde görmüştüm. İki yıl önce, bahçeyi sizin gibi gönüllü olarak güzelleştiren bir sakin ile, duvar kenarında, ayak üstü sohbetimiz sonrasında, kök sürgünü olarak vermişti. Henüz üç kök ve yan dallanma yaptı. Bu yıl, kök sürgünü oluşturmadı. Bu yüzden sizler için, çeliklemeyi deneyeceğim. Umarım başarılı olacaktır.
Yazamadığım konusundaki sözlerim mahcubiyetimden. Yazamadığım için üzüldüğümden. Yetişemiyorum.:( Anlayışınız için teşekkür ederim.
YeniGine
14-10-2013, 00:16
Çok teşekkürler Sevgili Orhan Bey, ellerinize, gönlünüze sağlık... İnci çalısı için umutluyum, inşallah benim de bir inci çalım olacak sayenizde, şimdiden teşekkürler, sağoluun.
birtanecik
27-11-2013, 08:16
Merhaba,
Filbahri çiçeğiniz hakkında bilgi alabilir miyim? Ne zaman açar nasıl yer ister. Ben Akçay' da bahçeme dikmek isterim. Haziran eylül arası ordayız.
Orhan Özbilgiç
27-11-2013, 09:35
Merhaba,
Filbahri çiçeğiniz hakkında bilgi alabilir miyim? Ne zaman açar nasıl yer ister. Ben Akçay' da bahçeme dikmek isterim. Haziran eylül arası ordayız.
Sayın birtanecik;
Filbahrimi, 2012 yılında Romantik' ten satın aldım.(Sanırım 10 lira idi.)
Bu yıl mayıs ayının 10'unda ilk çiçek tomurcuklarını gördüm. Mayısın son haftasına en yoğun çiçeklendiği zamandı. Haziran başında da çiçeklerini döktü ve 2014 için tüm çiçek açan dallarını budadım. Zira, bir sonraki yıla daha yoğun çiçeklenmesi için, çiçeklenme biter bitmez budanması gerekiyor.
Benimkisi iri çiçekli olanı. (Philadelphus coronarıus) Kokusuz ama çok gösterişli çiçekleri var. Çok arsız, hızlı büyüyen ve ucuz bir çalı. İkinci yılı olmasına karşın oldukça güzel çiçeklenmişti.
15-20 gün kadar önce, yanına bir tanede kokulu çiçekli olanından alıp diktim.(7,5 liraya.)
Akçay, daha ılıman bir yer. Orada mayısın ilk günlerinde çiçekleneceğini ve hazirana kalmadan çiçeklerini dökeceğini düşünüyorum.
O nedenle bahçenize, yaz boyu çiçekli kalan, Gaura, Sinameki, Paşa Bıyığı, Abelya(güzellik çalısı), Cytisus Racemosus (Süpürge çalısı), Oya ağacı (çalı formunda) vb. kışa dayanıklı başka çalılar düşünebilirsiniz. Ya da;Solanum Rantonetti, Duranta erecta, Melisa gibi kışın koruma altına almanız gereken yaz ortasından kasım ortasına kadar çiçekli çalıları.
Aşağıda benim filbahrilerim.
457400
457401
457402
fikreteren
27-11-2013, 10:59
Orhan beyciğim merhaba. Herhalde İstanbul döndün.
Bahçen her zaman ki gibi çok güzel. Ellerine ağlık.
Orhan Özbilgiç
27-11-2013, 11:10
Fikret 'ciğim;
Evet Geçen hafta döndüm.
Bahçem kış uykusuna yattı. Artık sergilenecek bir şey yok. Bir arkadaşımızın sorusu üzerine cevap yazdım.
Selam ve sevgiler.
Herşey çok güzel sayın Orhan Özbilgiç..
Ellerinize sağlık..
selamlar, 3331 deki mercan ağacınız en çok beğendiğim oldu, tabiyki diğerleride mükemmel, bendejki inci çalısı saksıda, sakaryadayım kışı atlatabilirmiyiz, birde sellukaları kısın ne yapıyorsunuz?
emeklerinize sağlık, bahçede sergilenecek birşey yok demişsiniz ama eminimki şu an ki hali bile çok güzeldir, saygılarımla...
SN Orhan Özbilgiç merhaba bahçenizi ve bitkilerinizi çok beğendim.2 senedir deli gibi her tarafa baş vurarak selluca tohumu **** fidesi arıyorum.Tohumları topluyormusunuz? Varsa rica edebilirmiyim?Sağlıkla oturun...
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 18:31
Sayın pria; Beğenileriniz için teşekkür ederim.
Sayın ayhat; Merhaba. İnci çalısı her halükarda kışı atlatır. Ama Mercan ağacım, ağaç konumunda ve korumasız olarak ilk kışını yaşayacak. Yaşayıp göreceğiz.
Sellukalarımın üçü güney bakılı duvar diplerinde. Biri neredeyse bahçenin tam ortasında. Bir tanesi de saksıda ve şimdi alt katta.
Açıkta olanı budamadım. Tohumlarını şubatta toplamak umuduyla. diğerlerini yaklaşık bir metreden budadım. Geçen senede öyle yapmıştım. Hiç sarıp sarmalamadım. Toprak üstü donanları oldu. Ama onlarda mayısta, kök sürgünleri vererek, yeniden toprak yüzeyine çıktılar.
Ancak önlem olarak, tüm bitkilerimi olduğu gibi, kök boğazı çevrelerini kendi yaptığım kompostla malçladım. Yan bir anlamda boğaz doldurma yaptım ve bırakıp geldim.
Aşağıdaki fotoğrafları İstanbul'a dönmeden bir gün önce (19 kasımda) çekmiştim. Hala çiçekte olan bir çok bitkim vardı tabi...
Selluka tohumlarım var. Şubat ortasında 15 günlüğüne gidip geleceğim. Gittiğimde, size Selluka tohumu getirir, gönderirim Sayın Yenisu. Yalnız o günlerde bana lütfen hatırlatın, olmaz mı?
459573
459574
459572
459575
459576
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 19:00
Bunlar hep çiçekteydiler...
Mavi çiçekli çan sarmaşığı, Kasımpatılar, abutilon... Arbutus Unedo (Kocayemiş) te hala meyve vardı.
459578
459579
459580
459581
459582
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 19:10
Pieris Japonica'lar erken çiçeklenmeye başladılar. Marttan itibaren çiçeklenmesi gerekirdi???
459584
Abelya ve Hint yağı bitkiside hala çiçeklenmekteydi.
459585
459586
459587
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 19:18
Lonicera Fragrantissima (Hanım parmağı) güzel kokulu çiçeklerinin ilk tomurcuklarını vermeye başlamıştı. (Aralık-Mayıs arası çiçekleniyor.)
459588
Sinameki' nin son çiçekleri.
459589
Penstemonlar da çiçekteydiler.
459590
459591
Malta eriği yeni çiçekleniyordu.
459592
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 19:23
Bu arada Solanum Pseudocapsicum ve Kısmet ağacı tohumları ile en güzel dönemlerindeydiler.
459593
459594
459595
459596
459597
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 19:29
Rudbekia (Güneş Şapkası) da hala çiçekteydi.
459598
Biberiye,
459599
459600
Ve Hibiscus Mutabilis ,en güzel çiçeklerini yeni açmaya başlamıştı.
459601
459602
Veeee...BIRAKIP GELMEK ZORUNDA KALDIK.:(
ykaya194
09-12-2013, 20:09
Orhan Bey
Fuar önünde tanışmıştık. Nevzat Bey'lede iyi bir ikili oluşturmussunuz onun bahçeside sizinki gibi harika.
Bahçenizi gezerken keyif aldım, sanırım İstanbul dışanda bir yerde. İnşallah bir gün o güzel bahçenizde kayifle çayınızı içmek kısmet olur..
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 20:39
Eveeet. Tamam. Sizi o gün tanımış ve içim ısınmıştı.
Şimdi kullanıcı adınızla birlikte hiç unutmam. ;)
Dilerim bundan böyle hep karşılaşırız.
Sevgiyle kucaklıyorum.:)
Bahçem Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde. Beğenmenize çok sevindim.
ykaya194
09-12-2013, 21:33
Eveeet. Tamam. Sizi o gün tanımış ve içim ısınmıştı.
Bahçem Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde.
Teşekkür ederim.
Her yıl yaz aylarında 3-4 hafta kadar Gerze/Sinop'ta oluyorum. Uzak sayılmaz.
Misafiriniz olurum.
Orhan Özbilgiç
09-12-2013, 21:59
Doğru! Yeni yolla ulaşım daha da kolaylaştı. Çok ama çok sevinirim.
Orhan Özbilgiç
08-02-2014, 21:07
Bu yıl, ocak ayı ortasında bahçeme geldim. Yağışsız, ama çok soğuk günler. Her sabah, don ve kırağı var. Her şeye rağmen iki çalım mis kokulu çiçeklerini açmışlar.
Birisi Lonicera Fragrantissima (Kış Haanımelisi).
Diğeri Sevgili Benol Hazaroğlu' nun armağanı olan Kafkas Gülü. Teşekkürler Benol Hanım.
468528
468524
468525
468526
468527
Orhan Özbilgiç
08-02-2014, 21:17
Mavi Çan sarmaşığı' nın yaprakları soğuklardan etkilenmiş. Ama dalları sağlamdı. Tohumlarını toplayıp, 50 cm. den budadım. Dallarını da malç niyetiyle kullandım.
Tohumlar, 10. yıl toplantısında dağıtılacak.:)
468533
468534
468535
468536
468537
Orhan Özbilgiç
08-02-2014, 21:31
Leptospermum'larımı geçen yaz, aşırı azotlu gübre verdiğim için(bilmeden) kurutmuştum.
Kasım ortalarında İstanbul'a döndüğümde, hemen fidanlıklarda aramaya koyuldum. Pembe renk çiçeklisini buldum. Ne yazık ki, Kırmızı katmerli çiçeklisini maalesef bulamadım.:( Hala da aramayı sürdürüyorum.
Şimdilik, Pembe çiçeklisi yalnız...
468538
468539
Mercan Ağacım, soğuklardan etkilenmemiş. Kontrol ettim. Dalları yaş.:eek:
468540
Cestrum Elegans (Kırmızı çiçekli Melisa çeliklerimden biri kesin tutmuş gibi. İkisi de, umut vaadediyor.:eek:
468541
Bahçenizle buluşmanızın size nasıl heyecan verdiğini tahmin ede biliyorum.
Ben de Mart ayında gideceğim bakalım hangi sürprizler bekliyor olacak beni
Bahçenizin genel görünüşüne bakınca, yaz aylarındaki görüntüler geliyor insanın aklına.
Azkaldı yine renkli günlerle mutlu olcağız yakında.Kolay gelsin.
YeniGine
09-02-2014, 00:45
Sevgili Orhan Bey; ille de sizin çalılarınız ve sarmaşıklarınız hepsi birbirinden güzel. Maşallah emeklerinize sağlık.
(Ben de hepsinden istiyorum.)
Orhan Özbilgiç
09-02-2014, 05:57
Bahçenizle buluşmanızın size nasıl heyecan verdiğini tahmin ede biliyorum.
Ben de Mart ayında gideceğim bakalım hangi sürprizler bekliyor olacak beni
Bahçenizin genel görünüşüne bakınca, yaz aylarındaki görüntüler geliyor insanın aklına.
Azkaldı yine renkli günlerle mutlu olcağız yakında.Kolay gelsin.
Beni anlamanız kadar doğal bir durum yok! Zira, söylediğiniz gibi, siz de aynı duyguları yaşıyorsunuz.
Kasım ortalarında aşağı yukarı tüm budama ve yer değiştirmeleri yapıp gitmiştim. Hatta Arbutus Unedo (Ağaç çileği) nin yerini biraz erken değiştirmişim. Örtüsünü açıp bakarım ki, tüm genç sürgünler kurumuş, tüm yaprakları da tabii. Neyse ki, biraz derin budayınca, bitkinin canlı olduğunu fark ettim. Sevindim.:)
468556
468557
Karda kırılan, önemsiz sayılabilecek birkaç zeytin, Malta eriği ve alacalı leylandi dalı dışında pek hasarın olmayışı sevindirici.
Gözlerimle görünce içim rahat etti.
Artık kışın son günleri. Bahar iyice yaklaştı. Bundan sonra beklemek daha bir kolay.:p
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
09-02-2014, 07:07
Sevgili Orhan Bey; ille de sizin çalılarınız ve sarmaşıklarınız hepsi birbirinden güzel. Maşallah emeklerinize sağlık.
(Ben de hepsinden istiyorum.)
Sevgili YeniGine;
Beğeniniz için teşekkür ederim.
Evet gerçekten çok emek verdim. Tüm bitkilerimin gönlümde ayrı bir yeri var. Biliyorsunuz bu bir aşk.
Çalıların ''hepsinden'' gönderirim. Ama kargo ücretine karışmam haaa!:p ''Ben bu kargo ücretiyle, bu çalıların çoğunu yetişmiş olarak satın alırdım.'' Demek yooook.:D
Selam ve sevgiler.
Cemo'dan gördüm. Bende oya ağacının dallarına ekmekleri geçirdim. Sevimli misafirler hemen üşüştü.;)
468558
468559
Bunlarda baharın müjdecileri...
468560
468561
468562
loveforlife
09-02-2014, 11:03
Cemo'dan gördüm. Bende oya ağacının dallarına ekmekleri geçirdim. Sevimli misafirler hemen üşüştü.;)
Sevgili Orhan Ağabey,
Bu konudaki duyarlılığınız için özellikle kutlamak istiyorum sizi. Pek çok insan bayat ekmeklerini çöpe atıyor. Oysa bir canın boğazından geçse belki de o canın hayata tutunmasına vesile olacak! Ben de mahallemizdeki esnaf lokantalarından topladığım bayat ekmekleri aynı şekilde dallara asıyorum. Kısa sürede bitiriyor kuşlar.
468571
Ayrıca terasa da sürekli ekmek ve buğday koyuyorum. Doğal alanları öylesine kısıtlandı ki zavallıların... Yiyecek bulmaları her gün biraz daha zorlaşıyor.
Sevgiler, selamlar...
Orhan Özbilgiç
09-02-2014, 18:21
Canım kardeşim;
Senin dolu dolu bir insan olduğun kadar, yüreği çoook zengin biri olduğunu da, biliyorum.
Aslında bizim burada kuşlar pek aç kalmıyor. Mısır, çeltik tarlalarında dökülüp kalanlar, zengin toprak üstü bitki örtüsünün tohumları, onlara yetiyor. Sadece karlı günlerde ve donlu günlerde öğleye kadar bir sıkıntıları oluyor. Ona da bizlerin bir katkısı oluyor işte.;)
Köpeklere de benim gibi sahip çıkan epeyce insan var. Onları köyün birer bireyi gibi görenler yani. Onlarda pek aç kalmıyorlar bu yüzden.
Yüreğindeki sevgi, sağlık ve mutluluk olarak, sana geri döner inşallah.
YeniGine
10-02-2014, 00:19
Sevgili Orhan Bey sağolun, varolun... Ben çok beğendiğim sevdiğim için öyle diyorum hep. :( Zaten bizim sitenin bahçesi de nerdee o güzellikleri kaldıracak pozisyonda değil.
Ekmek ağacınız çok güzel, çok beğendim, ne güzel tam da yerlerken fotoğraflamışsınız. Baharın müjdecileri de çok güzel, gönlünüze sağlık... Hoş İstanbul'da hep bahar bu sene kış görmedik, çok kurak geçiyor çok... :(
Orhan Özbilgiç
11-02-2014, 21:38
Dün, tüm saksı bitkilerinin topraklarını değiştirdim. Bu arada sardunya ve küpe çiçeklerini budadım.
Saksı toprağı için;
Bahçe toprağı, Yanmış koyun gübresi, perlit ve torftan oluşan bir karışım hazırladım.
469144
469145
469146
469147
469148
akçabardak
12-02-2014, 01:40
Sayın Orhan Özbilgiç, yavaş yavaş bahar hazırlıkları başlamış, hadi hayırlısı size kolay gelsin.
Sağlıkla kalın.
Orhan Özbilgiç
12-02-2014, 04:50
Sayın akçabardak;
Evet evet...Önceki günlerde soğuklarda hiç iş yapasım gelmiyordu.:) Havalar birazcık ısınınca, fırsat bilip, hemen işe koyuldum. Özellikle, sardunya ve küpe çiçeği budamanın tam zamanı idi.
Sizlerde yavaş yavaş başlarsınız herhalde. Martta bitkilere su yürüdüğünde, budama biraz sıkıntılı olur.
Ben de size kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgiler.
akçabardak
12-02-2014, 18:16
Sayın Orhan Özbilgiç,
Evet dediğiniz gibi artık budama zamanı başladı, havaların ısınmasıyla da zaten içimiz kıpırdamaya başlıyor, inanın kendimi zor tutuyorum biz hala Ankara'dayız çok sıkıldık, kaçıp gideceğiz ama bazı engellere takılıyoruz bir şekilde.
Sanırım Mart ayı içerisinde yazlığa döneceğiz, sürekli bahçemi düşünüyorum, şu çiçeğim ne oldu, bu bitkim ne oldu diye aklım hep orada... ama Ankara'da da boş durmuyorum en azından tohumlarımı ekip fidelerimi bahçeme götürmek üzere hazırlıyorum.
Budanacak bir kaç ağaç ve asma var onlar için biraz geç kalmış olacağız, sağlık olsun bu sene de böyle olacak, her zaman evde ki hesap çarşıya uymuyor, olduğu kadar.
Sağlıcakla kalın.
Hocam kolay gelsin, epey yol almışsınız. Saksı toprağı hazırlamak, tek tek boşaltıp doldurmak hayli zaman alıyor. Kurtuluş yok bize bu saksılardan:))
Benim ekmekler dalda kuruyor, yemekte zorlanıyor kuşlar diye, hafif ıslıyorum. O zaman daha hızlı tüketiyorlar.
Saksıların yanındaki dikine duran mısır saplarının görevini merak ettim ben. İpler gördüm, bitki korumak için bir önlem olmalı dedim. Yanılıyor muyum:)
Orhan Özbilgiç
14-02-2014, 21:22
....Saksıların yanındaki dikine duran mısır saplarının görevini merak ettim ben. İpler gördüm, bitki korumak için bir önlem olmalı dedim. Yanılıyor muyum:)
Yanılmıyorsun cemo. Biri limon, diğeri mandalina. Ağrille sardım. Yetmedi, mısır saplarıyla sardım. İki yıldır bu şekilde donlardan koruyorum. O yeşil ipler, kauçuk katkılı fidan bağlama ipleri. Esnekliği nedeniyle, her bitki bağlamada ondan kullanıyorum. İnternette, 5 kg.lık kelepler halinde satılıyor. 2-3 ve 4 mm. kalınlığında çeşitleri var. Ben 4 mm.lik alıyorum. yaklaşık 50-60 tl. tutuyor. Tabii 10 tl kadarda kargo bedeli.
Orhan Özbilgiç
23-03-2014, 10:05
Bahçeye taşımak için, İstanbul'da topluyoruz...;)
Bahçenin yeni üyeleri.
1-Fuşya çiçekli Leptospermum (Okyanus mersini-Manuka-Çay ağacı ).
2-Dicentra Spectabilis.( Pembe çiçekli Kanayan-ağlayan kalpler ).
3-13 litrelik file saksılar. ( Alınacak Pentasları gömmek için. )
4-Kekik.
5-Yeni gine.
6-Asit sarısı renk çiçekli püsküllü Dahlia.
7-Gerberalar ( Afrika papatyaları ).
477672
477673
477674
477675
477676
Orhan Özbilgiç
23-03-2014, 10:08
477681
477682
477683
fikreteren
23-03-2014, 10:49
Orhan beyciğim günaydın. Sabah sabah düşman çatlatır gibi.. şaka şaka güle güle büyüt hepsini. Geleceğin günü haberdar edersen havaalanda karşılayayım seni....
münevver48
23-03-2014, 11:01
sayın orhan özbilgiç,bahçeniz çok güzel. hayranlıkla gezdim.özellikle çalı türleriniz benim de favori çiçeklerim.sizin bahçeniz benim için örnek bahçelerden bir tanesi.çalışmalarınızı takip ediyor,fikirleriniz,bilgileriniz,tecrübelerinizle her zaman rehberlik ediyorsunuz.elleriniz dert görmesin.ayrıca bahçenizin yeni üyeleri bahçenize çok yakışacak. güle güle büyütün.saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
23-03-2014, 11:14
Orhan beyciğim günaydın. Sabah sabah düşman çatlatır gibi.. şaka şaka güle güle büyüt hepsini. Geleceğin günü haberdar edersen havaalanda karşılayayım seni....
Geleceğim gün 1 yıl önceden belliydi. 20 nisan. Ama gece 22.00 de geliyorum. Kimseler görmesin diye,VİP kapısından alıyorlar içeri.:p
Haaa...Çiçekler için hiç bekleme! Onlar, iki gün önce kargo ile, Turgut'uma teslim gelecekler.:D
Sevgiyle kucaklıyorum...
Orhan Özbilgiç
23-03-2014, 11:29
sayın orhan özbilgiç,bahçeniz çok güzel. hayranlıkla gezdim.özellikle çalı türleriniz benim de favori çiçeklerim.sizin bahçeniz benim için örnek bahçelerden bir tanesi.çalışmalarınızı takip ediyor,fikirleriniz,bilgileriniz,tecrübelerinizle her zaman rehberlik ediyorsunuz.elleriniz dert görmesin.ayrıca bahçenizin yeni üyeleri bahçenize çok yakışacak. güle güle büyütün.saygılarımla.
Sayın münevver48;
Bahçeme yönelik düşünceleriniz, beni mutlu etti. Sağolun. Sizinde çalı grubu bitkilere olan ilginiz ayrıca hoşuma gitti.
Çalı grubu bitkiler; Benim gibi, bahçesi uzak olan arkadaşlarımız için çok ideal. Hele kokulu ve gösterişli çiçekli olanları, daha bir albenili oluyorlar. Ayrıca , çok hızlı otlanan bölgelerde, nisbeten uzun boylarıyla, otlar arasında kaybolup gitmemeleri çok güzel. Örneği; Soğanlı bitkileri çok sevmeme karşın, sırf otlar yüzünden çeşitlendiremiyorum. Sadece birkaç çeşit, o kadar. İlk bir-iki yılı atlattıktan sonra, bakım istekleri azalıyor. Özellikle sulama derdi azalıyor.:)
Güzel dilek ve düşünceleriniz için tekrar teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Adalet Yağcı
23-03-2014, 20:50
Bahçeler canlanıyor ne güzel, kırağı düşmüş halleri daha bir güzel göründü gözüme Orhan bey, dilerim bitkileriniz zarar görmez.
Solanum Pseudocapsicum un ne güzel meyveleri varmış, yeniyor mu?
Pentas konusunu ne yaptınız, gerberaları es geçmeyin, benim bahçemde kışı atlattılar biliyorsunuz, sizin nemli havanızı daha çok seveceklerdir.
Fazla boylanmadıkları için uğraştırmıyorlar hiç, sürekli de açıyorlar, yaz sonuna kadar.
Bu sene benim hevesim yok pek, nedendir bilmiyorum, yoruldum artık sanırım.
Hatta ciddi ciddi yaylayı satmayı bile düşünmüyor değilim, bir başıma zor oluyor başa çıkmak.
Bir de bağlayıcılığı var tabii, yaz boyu kıpırdayamıyorum hiç bir yere.
Ama o Clematisler var ya, onlara kıyamıyorum işte.
Kivi çok gölge yapıyordu son yıllarda, Clematislerin gelişimlerini etkilemişti, kivileri kestim :(
Biliyorum, "aaa..." diyeceksiniz, şimdiye kadar bol bol tükettiğim kivilere ani bir allerji gelişti, yarım kivi yesem hastanelik oluyorum artık.
Güzel bahçenizde size kolaylıklar ve bereketli bir sezon diliyorum.
Hanımefendiye ve size selam ve sevgilerimle.
Selam Sayın Orhan Özbilgiç bahçeniz gerçekten çok güzel elinize sağlık, ama benim ilgimi en çok hünnap fidanlarınız çekti benimde küçük bir bahçem var oraya 2 tane hünap fidanı diktim ama çok diken var fidanların üzerinde sizin fidanlarda hiç diken yok o dikkatimi çekti nedendir acaba?
Orhan Özbilgiç
24-03-2014, 10:29
Bahçeler canlanıyor ne güzel, kırağı düşmüş halleri daha bir güzel göründü gözüme Orhan bey, dilerim bitkileriniz zarar görmez.
Solanum Pseudocapsicum un ne güzel meyveleri varmış, yeniyor mu?
Pentas konusunu ne yaptınız, gerberaları es geçmeyin, benim bahçemde kışı atlattılar biliyorsunuz, sizin nemli havanızı daha çok seveceklerdir.
Fazla boylanmadıkları için uğraştırmıyorlar hiç, sürekli de açıyorlar, yaz sonuna kadar.
Bu sene benim hevesim yok pek, nedendir bilmiyorum, yoruldum artık sanırım.
Hatta ciddi ciddi yaylayı satmayı bile düşünmüyor değilim, bir başıma zor oluyor başa çıkmak.
Bir de bağlayıcılığı var tabii, yaz boyu kıpırdayamıyorum hiç bir yere.
Ama o Clematisler var ya, onlara kıyamıyorum işte.
Kivi çok gölge yapıyordu son yıllarda, Clematislerin gelişimlerini etkilemişti, kivileri kestim :(
Biliyorum, "aaa..." diyeceksiniz, şimdiye kadar bol bol tükettiğim kivilere ani bir allerji gelişti, yarım kivi yesem hastanelik oluyorum artık.
Güzel bahçenizde size kolaylıklar ve bereketli bir sezon diliyorum.
Hanımefendiye ve size selam ve sevgilerimle.
Merhaba Adalet Hanım;
Üzerine kırağı düşen çalılar, kışa çok dayanıklı türler. 6-7. zonlarda bile sağ kalabiliyorlar. Bu nedenle sorun olmuyor.
Solanum Pseudocapsicum'un meyveleri maalesef zehirli.
Gerberalar da, sizin öneriniz veya sizde var olduğunu okudum. O nedenle aldım. Nitekim araştırınca da -7 derecelere bile dayandığını öğrendim. Sağolun.
Pentaslar henüz piyasaya gelmediler. Gelirlerse onlardan da alacağım. Ocak ayında bir tanecik bulup götürmüştüm. Kıştan koruma amaçlı, alt kata koyduğum saksılı bitkilerin yanına koydum. Ben orada iken dışarıda -5 dereceleri gördüm. Ama içeride onlara bir şey olmadı.
Geçen günlerde 11 litrelik 8 tane file saksı aldım. Onlardan bir kaçını Pentaslar için kullanacağım. Kasım sonunda topraktan çıkarıp öylece, 12-13 litrelik normal saksıların içine oturtacak, iç içe olacak bu saksıların arasına, yalıtım malzemesi koyacağım. Nisanda fileli saksısıyla çıkarıp, yine öylece bahçedeki yerlerine gömmeyi düşünüyorum.:) Sanırım sıkıntı olmayacak.
Sizin durumunuzu, eşimle birlikte objektif olmaya çalışarak değerlendirdik. Çok haklısınız. Gerçekten zor bir karar verme aşamasındasınız. İnanın zaman zaman bende git-gel lerden tırsıyorum. Birkaç yıl önceki heyecanım yok! Bakalım biz ne zaman pes edeceğiz? Bizim tek şansımız, bahçede genellikle, ağaç ve çalı grubu bitkilerin ağırlıklı olması. Sanırım bir süre sonra, diğer tüm bakım gerektiren saksılarla vedalaşacak, sonra da sebze üretme işinden vazgeçeceğiz.
En sonunda da; Cahit Sıtkı Tarancı'nın şu şiirinde vurguladığı gibi, anahtarı Tanrı'ya bırakıp gideceğiz.
SANATKARIN ÖLÜMÜ
Gitti gelmez bahar yeli;
Şarkılar yarıda kaldı.
Bütün bahçeler kilitli;
Anahtar Tanrı'da kaldı.
Geldi çattı en son ölmek.
Ne bir yemiş, ne bir çiçek;
Yanıyor güneşte petek;
Bütün bal arıda kaldı.
Cahit Sıtkı Tarancı
Selam ve sevgilerimizle...
Orhan Özbilgiç
24-03-2014, 10:38
Selam Sayın Orhan Özbilgiç bahçeniz gerçekten çok güzel elinize sağlık, ama benim ilgimi en çok hünnap fidanlarınız çekti benimde küçük bir bahçem var oraya 2 tane hünap fidanı diktim ama çok diken var fidanların üzerinde sizin fidanlarda hiç diken yok o dikkatimi çekti nedendir acaba?
Merhaba Sayın 06dilek;
Bahçemi beğenmeniz, doğaladır ki, beni sevindirdi. Sağolun.
Dikensiz Hünnap yok!
Bende üç değişik Hünnap var.
Birincisi; Kayısı iriliğinde meyvesi olan. Onda diken çok az.
İkincisi; İri bir zeytin iriliğinde olan. Ondaki diken oldukça fazla tadı, irisine göre biraz daha mayhoş.
Üçüncüsü; 7 yaşına bastı. Çekirdekten yetiştirmiştim. Ama hala, çiçeklendiği halde meyve tutmadı. Onun ise neredeyse her birkaç santiminde diken var.
Saygılarımla.
KAPTANzst
03-04-2014, 13:36
Merhaba Orhan bey.
10 yıl toplantısı bize uzak kalıyor :) Dağıttığınız mavi sarmaşık çan çiçeği tohumundan elinizde varsa 3.4 tane alabilir miyim. Bir de kırağı inen Kafkas gülünün son durumu ne. çiçekler donmadı mı. Merak ettim.
Orhan Özbilgiç
04-04-2014, 00:36
Merhaba Orhan bey.
10 yıl toplantısı bize uzak kalıyor :) Dağıttığınız mavi sarmaşık çan çiçeği tohumundan elinizde varsa 3.4 tane alabilir miyim. Bir de kırağı inen Kafkas gülünün son durumu ne. çiçekler donmadı mı. Merak ettim.
Sevgili KAPTANzst;
İyi ki sayfama bakmışım. Yoksa görmeyecektim. Zira, çan sarmaşığı tohumlarını tamamını dağıtmak üzere, 5 er adet kilitli poşetlere koymuştum. Şimdi derhal birini sizin için ayırıyorum. Bana özelden adres gönderirseniz, pazartesi postaya veririm.
Kafkas gülümde kırağıdan sonra herhangi bir olumsuzluk olmadı. Hatta, 7 marta dönmeden önce, çiçek diplerinden,taze yapraklar vermeye başladığını gördüm. Anlayacağınız iyi durumdaydı.
480598
Orhan Hocam Merhaba;
Umarım mesajımı zaman geçmeden okursunuz. Mavi çan sarmaşığı tohumundan kaldıysa bana da gönderebilirmisiniz. Teşekkür ediyorum.
KAPTANzst
04-04-2014, 09:25
Çok memnun oldum. Adresi yazdım.
Kafkas gülü çiçekten sonra filiz verir ve seneye çiçek açacak dalları oluşturur. Durumunun iyi olmasına sevindim. Benim 15 yıllık bir kafkas gülümü kaybettim. Son senelerde kafkas gülü ölümleri fazlalaştı. Acaba gürcistandan gelenlerle bir hastalık da mı geldi diye düşünüyorum.
Hibiscus mutabilis çeliği mümkünse .
Çan sarmaşığı ile su deposunu güneş etkisinden de korumuş olacağım.
Teşekkürler
Orhan Özbilgiç
05-04-2014, 05:32
Çok memnun oldum. Adresi yazdım.
Kafkas gülü çiçekten sonra filiz verir ve seneye çiçek açacak dalları oluşturur. Durumunun iyi olmasına sevindim. Benim 15 yıllık bir kafkas gülümü kaybettim. Son senelerde kafkas gülü ölümleri fazlalaştı. Acaba gürcistandan gelenlerle bir hastalık da mı geldi diye düşünüyorum.
Hibiscus mutabilis çeliği mümkünse .
Çan sarmaşığı ile su deposunu güneş etkisinden de korumuş olacağım.
Teşekkürler
Sevgili KAPTANzst;
Kafkas gülü aynen dediğiniz gibi, çiçek diplerinden yeni filizler vermeye başlamıştı. Fotoğrafta çok net görülmüyor.
Sizin Kafkas gülüne üzüldüm. :( 15 yıllık bir emeğin boşa gitmesi asıl üzücü olan. Bundan böyle, hep ''Eyvah yine mi?'' diye, korka korka yetiştireceksiniz. Ben, mart başında İstanbul'a dönmeden, yanındaki orman gülleri ile beraber, kök çevrelerini 10 cm. derinliğinde havuzlayıp, parafuran adlı ilacı kullandım. Çünkü özellikle, Orman güllerinin gelişimlerini pek sevmedim. :confused: Oysa onlara, fazla azotu sevmediklerini bildiğim için, sadece yanmış ahır gübresi veriyorum. Yani beslenmede bir sorun olmaması gerekirdi. Zira birçok yerde olduğu gibi, bizim oralarda ''Kancalı Beyaz Kurt'' dedikleri, Haziran böceği -Kadı lokması Manas diye bilinen toprak altı zararlısı, her türlü çalı ve ağaç grubu bitkilerin (çok yaşlı fındık ağaçları da dahil) köklerini, kalemtraşla açılmış gibi yiyor ve kurutuyor. Bu ilaç, en az iki-üç yıl süreyle bu zararlıyı yanaştırmıyor.
480810
Bunun dışında, mantari hastalıklara karşı, yaz dönemlerinde çeşitli fungusitleri(Özellikle Antracol )kullanmayı sürdürürüm. Tüm bunlara rağmen kurursa, tabii ki üzülürüm.
Ben, 20 Nisana kadar İstanbul'dayım. O gün, 20 günlüğüne gidip, sebze yeri sürme ve dikimleri gibi işleri halledecek ve mayıs başında tekrar döneceğim. Zira o günlerde burada mutlaka bulunmam gereken, üç ayrı dostumuzun torun ve çocuklarının düğünleri var. Mayıs sonunda Samsun'a yine döneriz.
Anlayacağın, bizimkisi tam göçebelik.:D
Hibiscus Mutabilis; başlığında, Sayın jineop'un alıntıladığı ilk bilgi mesajında, çelikle üretim zamanı TEMMUZ-AĞUSTOS olarak belirtilmiş. Bana o zamanlar bir hatırlatıverirseniz (Zira unutabalirim.:(), size gönderirim.
Selam ve sevgilerimle...
KAPTANzst
05-04-2014, 09:18
İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.
Kafkas gülü net olmasa da ben onun sevdalısı olarak onu çok net gördüm :) İnce ayrıntısına kadar durumunu biliyorum. Ama köklerin çürümesinde benim bir hatam olabilir diye düşündüm. Ölen bir tavuğu gübre olsun diye kök bölgesine gömdüm. Sanırım tavuk çürürken çıkardığı gazlar gülü zehirledi. En azından ben öyle düşünüyorum.
Gerçi ben en az 7-8 meyve fidesi dibine tavuk gömdüm, hiç birinde sorun olmadı.
Arkadaşlar sayesinde yeni fideler edindi. Değişik ortamlarda yetiştirmeyi düşünüyorum.
Hibiscus için tam fındık yoğunluğu olduğu zamana denk geliyor ama inşallah hatırlarım..
Belki o zamana kadar başka yerden fide bulurum bellide olmaz :) Bulursam da size bildiririm.
Teşekkür ederim
milaca2010
06-04-2014, 03:46
Kuşlara özel ekmek ağacınızı çok beğendim sn. Orhan Özbilgiç; Bu arada sevgili cemo ya teşekkürler çok güzel bir fikir, bizim buraların kuşlarınıda düşünmek lazım geldiğini anladım.
Sn. Orhan Özbilgiç gönderdiğiniz mavi sarmaşık çan çiçeği tohumlarını on gün kadar önce ekmiştim maşallah çok çabuk çimlenip iki gün önce merhaba dediler, ilk yıl saksıdamı yetiştirmeli yoksa bahçeyemi dikmeliyim? Sizin önerinizi öğrenmek isterim.
Size mavi çanlar için tekrar teşekkürlerimi bildirir esenlikler dilerim...
Orhan Özbilgiç
06-04-2014, 18:14
Kuşlara özel ekmek ağacınızı çok beğendim sn. Orhan Özbilgiç; Bu arada sevgili cemo ya teşekkürler çok güzel bir fikir, bizim buraların kuşlarınıda düşünmek lazım geldiğini anladım.
Sn. Orhan Özbilgiç gönderdiğiniz mavi sarmaşık çan çiçeği tohumlarını on gün kadar önce ekmiştim maşallah çok çabuk çimlenip iki gün önce merhaba dediler, ilk yıl saksıdamı yetiştirmeli yoksa bahçeyemi dikmeliyim? Sizin önerinizi öğrenmek isterim.
Size mavi çanlar için tekrar teşekkürlerimi bildirir esenlikler dilerim...
Sayın milaca;
Öncelikle beğenileriniz için teşekkür ederim.
Çan sarmaşığı, oldukça erken çimlenmiş. Eeee...Ne de olsa Antalya.:p Sevindim. Sizi kutluyorum.
Ben hep doğrudan toprakta yetiştirmiştim. Bence siz, köklerinin güçlendiğini anlamak için, boylarının 5-6 cm. yi geçmelerini bekleyin. Sonra toprağa aktarırsınız. Bir veya iki tanesini saksıda tutmak, yedeklemek adına iyi bir fikir olabilir.
Selamlar. Her şey gönlünüzce olsun.
milaca2010
06-04-2014, 20:31
Saygıdeğer hocam verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, minik çanlardan iki fotoğraf ekliyorum bana göre oldukça sağlıklı görünüyorlar, size çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim, esen kalınız...
Orhan Özbilgiç
06-04-2014, 20:37
Gerçekten müthiş bir başarı. Sizi tekrar kutluyorum. Güle güle büyütün.
milaca2010
06-04-2014, 20:44
Teşekkürler sağolun Orhan bey, sizin sayenizde güzel bir çan sarmaşığım olacak inşallah.
Şimdi aklıma geldi tohumları 2 gün suda bekletmiştim belkide o yüzden çok çabuk yeşerdiler.
Orhan Özbilgiç
06-04-2014, 21:35
Teşekkürler sağolun Orhan bey, sizin sayenizde güzel bir çan sarmaşığım olacak inşallah.
Şimdi aklıma geldi tohumları 2 gün suda bekletmiştim belkide o yüzden çok çabuk yeşerdiler.
İnşallah Sayın milaca.
Bu bilgiyi konu başlığında da paylaşırsanız, dün toplantıda dağıttığım tohumları alan arkadaşlarımız için, önemli bir ''püf noktası'' olacaktır.
Orhan Özbilgiç
08-04-2014, 19:55
Kanayan Kalpler, bahçeye kavuşmadan coştu.
481842
481843
481844
milaca2010
08-04-2014, 21:22
Sn. Orhan Özbilgiç; Kanayan Kalplerinizin yanındaki katmerli ve mor clematisinizde dikkat çekici iyi günlerde büyüsünler, dikkat edin kanayan kalpler kuvvetli bir rüzgarla bahçeye düşebilir...
KAPTANzst
08-04-2014, 21:54
Selam Orhan bey. Tohumlar şu an geldi. Teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
08-04-2014, 22:04
Sayın milaca;
Evet, o Clematis ''Multi Blue''. bir çok arkadaşımızda var. Çok zor bulunan bir tür. Tesadüfen gördüm ve aldım. İki saat sonra, başka bir şey için tekrar gittiğimde, kalan 3 taneyi de almışlardı.
Bu arada, Kanayan Kalplerin fotoğrafını çekebilmek için, yanındaki clematisi almıştım. Sonra tekrar koydum. Hep birlikte, gergin bir çamaşır ipi ile demirlere bağlılar.
Uyarınız için teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
08-04-2014, 22:07
Selam Orhan bey. Tohumlar şu an geldi. Teşekkür ederim.
Sevgili KAPTANzst;
Çok sevindim. :) Sağlık ve mutluluk içinde, çiçeklerini de görmeni diliyorum.
Sevgi ve selamlar.
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:10
Yeni umutlar ve yine büyük bir hevesle yeni bir sezona girdik.
Dilerim bu yaz hepimizin, tüm acılarımızı, kederlerimizi unutmamıza yardımcı olsun.
Birkaç gün önce bahçeme geldim.
Çoğunlukla güzel görüntülerle karşılaştım. Sadece 30 mart günü azda olsa yağan kar ve akabindeki don, bazı bitkilerin çiçeklerini ve meyvelerini dondurup kurutmuş. Elma, armut dışında pek meyve yok!
Neyse olanlarla yetineceğiz.
Gelelim fotoğraflara...
Cytsus Racomesus (Süpürge Çalısı) ve Laburmum Anogyroides (Sarı Salkım) sarı çiçekleri ile sevdiklerimden. Sarı salkımı tohumdan yetiştirdim. Şimdi dört yaşinda ve ilk çiçekleri.
486660
486661
486662
486663
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:15
Çalı güllerimden sadece bir tanesi açtı.
486667
486668
Şakayıklarda bol tomurcuk var.:p
486669
486670
Cumhur Tonba
27-04-2014, 01:24
Laburmum Anogyroides'in çiçekleri harika.
(Sarı Sarı) 4 yaşında mı?
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:27
Yine 4 yaşına giren, tohumdan yetiştirdiğim Beyaz çiçekli erguvan da güzel çiçeklenenlerden.
486671
486672
486673
Kanada Erguvanım çiçeklerini dökmeden yakaladım. Şimdi bordo yapraklarını büyütüyor.
486674
486675
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:29
Evet Cumhur Baba;
Çok hızlı büyüyor. Gelecek yıl çok daha gösterişli bir ağaç olacağına inanıyorum.
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:36
Hazeranlar erken başladı.
486678
486679
İspirya (Keçi Sakalı) ve Mor salkım çiçekleri, 30 martta yağan kardan etkilenen çalılarımdan...:(
486680
486681
486682
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:43
Acer Pamatum 'Bloodgood'' boyumca oldu...
486683
486684
Cevizlerde soğuktan nasibini alanlardan.
486685
Avustralya Dutu'da öyle...
486686
486687
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 01:52
Çan sarmaşığı'nın budanan dalları donmuş. Ama dibine dökülen tohumlar yine zevahiri kurtarıyor.:p
486694
486695
Üç boy Leptospermum (Manuka- Çay ağacı-Okyanus Mersini) dan pembe katmerli çiçeklisi coştu. Diğerlerinede sıra gelecek.
486696
486697
486698
YeniGine
27-04-2014, 02:15
Sevgili Orhan Bey, merhabaa... Sanırım artık Samsun'dasınız. Bitkileriniz, bahçeniz soğuktan nasibini alsa da yine hepsine maşallah!.. Bilirsiniz ben sizin bütün çalılarınıza hayranım. Manuka- Çay ağacı-Okyanus Mersini maşallah ne kadar güzel olmuş ne kadar... Gönlünüze sağlık...
Sayfamda bina görevlilerin otları biçerken :( Vangelyamın da nasibini almasına rağmen sayfamda paylaştım güzelliğini görmenizi isterim. Yine sayfamda da söyledim Orhan Beyde ikinciye çiçeklenmesine rağmen bende bir kez, bahar ayında. Şu anki hali değil fakat 20 gün önceki hali sayfamda mevcut.
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 06:50
Sevgili YeniGine;
Bitkilerim ve bahçeme ilişkin belirttiğin güzel duygular için, teşekkür ederim.
Tabii ki, doğa birtakım güzellikleri yok edip, bazılarını çirkinleştirse de, yine de ortaya çıkardığı yepyeni güzelliklerlere baktırıyor. Çok değil, bir ay sonra, kaybedilenleri unutup gideceğiz maalesef. Ne yazık ki kanunu bu.:(
Sevgili Hozat ve sizin için inci çalısı çeliklemiştim. Onlarda da henüz bir yeşerme yok henüz. Canlı kalıp kalmadıklarını kontrol edemedim. Zira onlarca saksı gibi gölge bir yerde( fazla sulama gerekmesin diye ) haziranı bekliyorlar ki; yerlerine yerleştirilsinler.;)
Bahçenize bir ara uğrayıp, vangelyanıza ve diğer güzelliklere bakacağım.
Şimdi, gece yetiştiremediğim bazı fotoğrafları yüklemem gerekiyor.
Sevgi ve sağlıkla kal.
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:01
Solanum rantonetti, her sene olduğu gibi, tüm sarmalamalarıma rağmen, neredeyse kök boğazına kadar kurumuştu.
Neyse ki hepten kurumamış...
486717
486718
İxia (Gelin soğanı) ları, hiç saksısından almıyorum. Her sene kendiliğinden çıkıyorlar. Bu sene sarıları çıkmadı maalesef.:(
486719
486720
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:09
Hasekilerim iki çeşit.
486721
486722
Clematislerim açmaya başladı.
'Glady Picard' çoktatlı...
486723
486724
Miss Batemann.
486725
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:16
Rouge Cardinal diye almıştım. Başka bir güzel çıktı. Ne olduğunu bilmiyorum.:confused:
486726
486727
Niobe..
486728
486729
Bu yıl aldıklarımdan biri. Montana türü ama adını araştırmaya vakit yok!
486730
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:29
Zafer İnandıklı arkadaşımızın armağanlarından Bilbergia Nutans (Efe Püskülü) açmaya başlayanlardan.
486731
486732
Balkon duvarınaki gülüm güney çephede açmaya başladı.:)
486733
Doğu cephesi de, bombardımana hazır. :p
486734
Bu arada kocaman vişne ağacı sebebini bilmediğim bir nedenle kurudu. Büyük olasılıkla bu işte Manas parmağı var.:mad:
486735
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:34
Tohumlar viyollere ekildi. Portatif sera kuruldu ve yerleştirildi.;)
486736
486737
486738
486739
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 07:47
Vangelyalar (Gelin Tacı) açmaya başladı. Ama henüz adlarına yaraşır güzelliğe erişmelerine zaman var.;)
Filbahrileri, Deutziaları (Havlu püskülü), Escalonyayı ve diğerlerini bekliyorlar...
Fuşya çiçeklisi.
486740
486741
Pembe - beyaz çiçekli düz yaprak.
486742
Pembe - beyaz çiçekli alacalı yaprak.
486743
486744
resimsel
27-04-2014, 08:12
Sn. Orhan Ozbilgiç, sera hazır satılan bir cins midir,yoksa siz mi yaptını? çok güzel.
Orhan Özbilgiç
27-04-2014, 08:22
Sn. Orhan Ozbilgiç, sera hazır satılan bir cins midir,yoksa siz mi yaptını? çok güzel.
Üç yıl önce Bauhaus'tan 95 tl. ye almıştım. Her sene bu mevsimde, aynısı olmasa bile benzer türleri bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, dikey ve raflı olanlarını görmüştüm. Sanki daha güzeldi...
Saygıdeğer üstadım görsel şöleniniz başlıyor maşallah. Clematisleriniz erkenciymiş, benimkiler henüz yapraklanmakla meşguller. :) Yeşil yolunuz ne durumda? Rudbeckia ve borazanları merak ediyorum? :)
Orhan Özbilgiç
28-04-2014, 04:42
Sayın Sudenur;
İltifatınıza çok teşekkür ederim. Bahçemdeki bitkilerin çeşitliliği, yaz boyunca renklilik adına bir avantaj. Bu yüzden şanslıyım.
Clematisler türlerine göre genellikle yılda iki kez açıyorlar. Her ne kadar, açtıkları aylar belli ise de; bölge, iklim ve güneşlenme, saksıda veya toprağa dikili olma koşulları, bu zaman periyodunu etkileyebiliyor.
Yeşil yolumdan hiç taviz vermiyorum. Yani orası hep yaşil kalacak.
Rudbeckia lar, daha yeni yeni topraktan fışkırıyorlar. Ama, bir bölümünün ayrık otları tarafından yok edildiği intibaı uyandı bende. :( Zira o kısımda henüz bir uyanma yok. Bugün, otları yolup, hafifçe kazacağım. 5-10 gün sonra durum anlaşılır.
Melek borazanlarından yol kenarındakiler, diplerinden çok sayıda sürgünler verdiler. Bir süre sonra onlardan, her sene yaptığım gibi, en güçlü olan iki-üç sürgünü ayırıp, diğerlerini koparacağım. Ayrı bir noktada olan kırmızımsı olanı ise hala bir sağlık işareti vermedi. Hayırlısı olsun.
Siz de, bahçe sezonunu açmışsınız. Bugün bir ara, iade-i ziyaret yapmayı düşünüyorum.
Sağlıcakla kalın.
KAPTANzst
28-04-2014, 07:45
Selam Orhan bey.
Bahçenizi soluksuz gezdim.
Beğeni yaparken tereddüt ettiğimde oluyor. Güzel görüntüler var bir bakıyorum kurumuş donmuş ibaresi geçiyor arada. Aklıma benim durumum geliyor ve beğeni yapamıyorum. İnşallah donma tehlikesi geçirenler ve yaşamaya çalışanlar daha güçlü bir şekilde çıkarlar.
Elinize emeğinize yüreğinize sağlık.
Güzel bahçenizde inşallah canlı gezmek nasip olur.
Saygılarımla.
münevver48
28-04-2014, 08:15
sayın orhan özbilgiç,bahçenizi hayranlıkla geziyorum.çiçeklerinizin hepsi çok güzel.ama ben çalı türlerini sevdiğim için çalılarınız çok hoşuma gidiyor. şu çay ağacı da ayrı bir güzel.size yakın bir yerde otursaydım inanın çalılarınızdan bende isterdim.çalı türü çiçekleri bahçeye çok yakıştırıyorum.üstelik çok bakımda gerektirmiyor.şimdilik size kokay gelsin....
Orhan Özbilgiç
28-04-2014, 08:25
Merhaba KAPTANzst;
İnan durumu görünce ilk aklıma senin yayınladığın kar görüntüleri ve fındıklarla ilgili yorumun geldi. Benim fındığım çok değil. Tabii geçimi sadece fındığa dayalı onca insan var. Yalnız ne hikmetse buralarda fındıklar zarar görmemiş. Don yapmış ama kar sizin oralara göre daha az yağmış. Belki de ondandır.
Gerek senin gerekse benim bahçemde, yöresel iklim koşulları içinde, yetişme şansı sınırda olan çok bitkimiz var. Bu nedenle, zaman zaman kayıplar ve hırpalanmalar oluyor. Ne yapalım, sağlık olsun. Kalanların bizlere yaşattığı iç huzuru ve güzellikler yeter be...;)
Bende, inşallah bir gün, Seni, Adil Beyi, Benol Hanım'ı ve Recep Usta'yı ziyaret etmeyi çok istiyorum. Ya nasip.
Sağlıcakla kal.
Orhan Özbilgiç
28-04-2014, 08:41
sayın orhan özbilgiç,bahçenizi hayranlıkla geziyorum.çiçeklerinizin hepsi çok güzel.ama ben çalı türlerini sevdiğim için çalılarınız çok hoşuma gidiyor. şu çay ağacı da ayrı bir güzel.size yakın bir yerde otursaydım inanın çalılarınızdan bende isterdim.çalı türü çiçekleri bahçeye çok yakıştırıyorum.üstelik çok bakımda gerektirmiyor.şimdilik size kokay gelsin....
Merhaba Münevver Hanım;
Sizinde çalıları sevdiğinizi bir yazınızda okumuştum. Gerçekten de, tam belirttiğiniz gibi, otsu bitkilere göre bakımı daha kolay. Üstelik, her birinin çiçeklenme dönemleri farklı olması da bir avantaj.
Çay ağaçlarını İstanbul'dan taşıdım. Pembe katmerliyi sağolsun, Trabzon'da çok nefis bir terası olan bir Facebook arkadaşım armağan etti.
Ancak internet üzerinden satış yapan güvenilir bir site var.
Birbirimize yakın olmayı bende çok isterdim. Aramızda değiş -tokuş daha kolay olurdu. Ben, burada bahçesi olan arkadaşlarıma bu şansa sahibim.
Sağlıcakla kalın.
Bahçeniz her zamanki gibi muhteşem...Gezmeye doyamıyorsun ..Hayran,hayran dolaşıyorsun..Kolay gelsin...Teşekkürler...
Orhan Özbilgiç
28-04-2014, 22:25
Sayın sonkez;
Evet bahçem güzel. Aslında daha da güzel olabilir ama bunun için, bayağı bir harcama yapmak gerekiyor. Zira, bahçenin büyük olması, bu konuda bir dezavantaj.
Neyse; Bu haliyle de, siz dostlarım beğeniyorsunuz. O da beni mutlu ediyor. Sağolun, varolun.
YeniGine
29-04-2014, 01:20
Sevgili Orhan Bey bahçe sayfamı ziyaretinizle ilgili kendi sayfamda da yazdım ne yapıp edip bu bahçe bir kartopu çalısını hak eder... :o Nacizane...
Solanum rantonetti, her sene olduğu gibi, tüm sarmalamalarıma rağmen, neredeyse kök boğazına kadar kurumuştu.
Neyse ki hepten kurumamış...
Orhan Abi Solanum vb. için kışa girişte diplerine saman koyar üzerine de yanmamış hayvan gübresi koyup sararsan kök bölgesi daha sağlam kalır, daha hızlı sürer baharda her ne kadar toprak üstü kısım kurusa da.
Orhan Özbilgiç
29-04-2014, 18:40
Orhan Abi Solanum vb. için kışa girişte diplerine saman koyar üzerine de yanmamış hayvan gübresi koyup sararsan kök bölgesi daha sağlam kalır, daha hızlı sürer baharda her ne kadar toprak üstü kısım kurusa da.
Sevgili h_dogan;
Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.
Bende benzer bir koruma uyguladım ama samansız. Önümüzdeki yıl için, önerini harfiyen uygulayacağım.
Selam ve sevgilerimle.
Benol Hazaroğlu
29-04-2014, 19:39
Orhan bey efe püskülünün yeşil aksamlarını tamamen kesmişsiniz. Öyle mi olması gerekiyormuş. Benim ki açtı ve geçti kesmelimiyim?
Yolunuz düşerse her zaman kapılarımız sonuna kadar açıktır. Eşinizle kalmaya da gelebilirsiniz.
Orhan Özbilgiç
29-04-2014, 21:04
Orhan bey efe püskülünün yeşil aksamlarını tamamen kesmişsiniz. Öyle mi olması gerekiyormuş. Benim ki açtı ve geçti kesmelimiyim?
Yolunuz düşerse her zaman kapılarımız sonuna kadar açıktır. Eşinizle kalmaya da gelebilirsiniz.
Merhaba Benol Hanım;
19 şubat-7 mart tarihleri arasında, yaz hazırlıkları için gelmiş ve bu arada, saksı bitkilerinde toprak ve saksı değişimi yapmıştım.
Efe Püskülü eski saksısına sığmaz olmuştu. Bir boy büyük saksı bile küçük gelecekti. Bende iki ayrı saksıya koyarken, bilinçsizce budadım.
Bir hafta önce geldiğimde bir de ne göreyim? Çiçek sürgünleri vermiş, yeni yaprak vermemiş. Sanırım, çiçeklenme bittikten sonra yapraklanmaya başlayacak.:)
Yani budamayı bilerek yapmamıştım.:D Bugünkü durumu aşağıda:
Değişen bir şey yok gibi.
487618
Nazik davetiniz için çok teşekkür ederiz. İnşallah. Sağlıcakla kalın.
fikreteren
29-04-2014, 22:58
Geç saatte şöyle bir kapıdan baktım. Herşey mükemmel ellerine sağlık. Tekrar geleceğim.
Zeytinci
02-05-2014, 15:34
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;1276107]Acer Pamatum 'Bloodgood'' boyumca oldu...
[ATTACH]
Orhan bey,
Acer'iniz tüm gün güneş mi alıyor?
Ben ayva ağacını sırf o yaşasın diye gölge yapacak şekilde buduyorum.:D
Orhan Özbilgiç
02-05-2014, 23:28
Sevgili Zeytinci;
Tam güneş değil ama, arzu edildiği gibi ''kısmi gölge'' de değil.
Yazın, neredeyse, saat 16 30' a kadar direkt güneş alıyor. İlkbahar ve sonbaharda ise sadece sabahtan öğleye kadar.
Yerini değiştirmeyi çok düşündüm ama bu seferde, tam bir yıl kaybetmeyi göze alamadım. Zaten çok yavaş büyüyen bir ağaç. Eve çok yakın olduğu için, güneyine gölgeleme amaçlı bir ağaçta dikemiyorum.
Öyle idare edip gidiyoruz işte.:)
Zeytinci
03-05-2014, 13:50
Sevgili Zeytinci;
Tam güneş değil ama, arzu edildiği gibi ''kısmi gölge'' de değil.
Yazın, neredeyse, saat 16 30' a kadar direkt güneş
Yorumları okuyunca İzmir de güneş canına okur diye gölgeye diktim. Büyüme yok ama yaşamaya devam ediyor. Bonsai büyüklüğünde.:)
Orhan Özbilgiç
06-05-2014, 18:26
Vangelyalarım en bol çiçekli dönemlerini yaşıyorlar.
489965
489966
489967
489968
Orhan Özbilgiç
06-05-2014, 18:37
Kış Hanımelisi (Lonicera Fragrantissima) çiçeklenme dönemini bitirdi. Şimdi tohum kapsülleri oluşturuyor.
489974
489975
Leptospermumlarım (Manuka-Çay ağacı-Okyanus Mersini) çiçeklenmeye devam ediyor.
489976
489978
489977
Orhan Özbilgiç
06-05-2014, 18:44
Sarı papatyalar ve kırmızı şakayık açtı. Diğer şakayıklar hala tomurcuktalar.
Hanımeli balkonumu gün boyu kokusuyla bayıyor.
489979
489980
489981
489982
489983
Orhan Özbilgiç
06-05-2014, 18:52
Efe püskülleri hala güzel.
Oranj ve şeker pembe sardunyalar yeni açıyor.
Tek bir ceylan var. O da açtı.
Kırmızı çiçekli minik paskalya tomurcuklanmış.
489990
489991
489995
489996
489997
Orhan Özbilgiç
06-05-2014, 19:02
Çok sayıda Cestrum Elegance-Kırmızı çiçekli melisa- çeliklemiştim. Biri tuttu ve çiçek tomurcukları verdi.:)
Acem halısını yeniden deniyorum.
Kanada Erguvanı çiçeklerini döktü.
Clematis Piilu açmaya başladı.
Clematisler bu duvarı kapatacak.
490003
490004
490005
490006
490007
milaca2010
07-05-2014, 00:24
Öncelikle Clematislerinize maşallah Orhan bey; hepsi çiçeklenmişler ve güzellikleriyle birbirleriyle yarışıyorlar.
Bahçenizde baharın coşkusu bariz şekilde gözlemleniyor, Vangelyalarınızında maşallahı var, farklı renklerdeki çiçekleri ve estetik görünümleriyle bahçenize ayrı bir güzellik katmışlar, efe püsküllerinin renkleri için FB mi desem TS mi desem, renklerdeki nüansa hayran kaldım, ixia gelin soğanı kapı girişindeki renkle ne kadar uyuşmuş, hasekiler ve diğer bitkiler, seranız hepsi çok güzel, kırmızı güllerin olduğu fotoğrafın sağ üst bölümündeki çitle ablukaya aldığınız ağaçlar ayrı bir bölüm gibi duruyor.
Bahçenizin herzamanki göz yormayan insana ferahlık hissettiren düzenli görünümüyle gezinti yapmak müthiş keyifli oluyor, verdiğiniz emeklerinize sağlık Orhan bey, sağlık ve huzur içinde aileniz ve sevdiklerinizle tadını çıkartmanız dileğiyle.
Saygılarımla...
Beğen beğen bitmiyor Orhan hocam. Hepsi muhteşem. Siz geldiniz bahçe çiçek açmaya başladı. Kırmızı çiçekli melisa olduğunu yeni öğrendim. Kokusu varmıdır. Sizin birde limon melisa vardı. Rica etsem yakından foto yükleyebilirmisiniz. Tıpbi melisa olarakda biliniyor. Bir tür adaçayı var. Kimileri bu adaçayına limon melisa olarak söylüyorlar. İkileme düştüm. Yaprağından çay yapılıp içilen melisa edinmek istiyorum. Ne alacağımı bilemedim. Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
07-05-2014, 10:53
Beğen beğen bitmiyor Orhan hocam. Hepsi muhteşem. Siz geldiniz bahçe çiçek açmaya başladı. Kırmızı çiçekli melisa olduğunu yeni öğrendim. Kokusu varmıdır. Sizin birde limon melisa vardı. Rica etsem yakından foto yükleyebilirmisiniz. Tıpbi melisa olarakda biliniyor. Bir tür adaçayı var. Kimileri bu adaçayına limon melisa olarak söylüyorlar. İkileme düştüm. Yaprağından çay yapılıp içilen melisa edinmek istiyorum. Ne alacağımı bilemedim. Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılarımla.
Sevgili gülsu;
Ziyaretleriniz,beğenileriniz ve güzel sözlerinizden tabiiki mutluluk duyuyorum.
Ben artık internete çok zaman ayıramıyorum. Bu nedenle birçok arkadaşımızın bahçe veya balkonuna uğrayamıyor, uğradıklarıma da mesaj yazamayıp, ''Beğen'' ip geçiyorum. Bu biraz yaşla, birazda fazla iş ve ona dayalı gerek bedensel, gerek zihinsel olarak,çabuk yorulma diyebilirim.
Bende Cestrum elegance'yi saymazsak, 3 değişik melisa var.
Birincisi;Cestrum nocturnum (Parfüm Çalısı, Kolonya çiçeği) Çalısı
490289
490290
İkincisi; Aloysia Trphylla (Yalancı Melisa, Limon otu) Çalısı. Yaprakları 80 derece limon kolonyası gibi kokar. Bahçeye gelen konuklarıma kolonya yerine, onunu yaprağından ikram ediyorum.:D
490293
490292
Üçüncüsü; Melisa Officinalis (Oğul otu) Çok yıllık otsu bitki. Asıl çayı içilen bu. Bununda yapraklarının limonumsu bir kokusu vardır.
490291
Umarım yardımcı olmuşumdur. Selam ve sevgilerimle.
Hocam daha uzun yıllar buradan sizi izlemek istıyoruz. Yorulmak yok Hocam. Hocam aklım karışmıştı. Sizin sayenizde artık netleşti. Birinci bende var özenle balkonda bakıyorum. İkincisi ben de yok sizde var. Üçüncüsü de bizimburada fındık bahçelerinde dolu. Çok çok teşekkür ederim. Saygılarmla...
ilksenozturk
07-05-2014, 13:34
Bahçeye gelen konuklarıma kolonya yerine, onunu yaprağından ikram ediyorum.:D
bu ne güzel bir durumdur hocam, :rolleyes: darısı başımıza :)
Orhan Özbilgiç
07-05-2014, 13:34
Öncelikle Clematislerinize maşallah Orhan bey; hepsi çiçeklenmişler ve güzellikleriyle birbirleriyle yarışıyorlar.
Bahçenizde baharın coşkusu bariz şekilde gözlemleniyor, Vangelyalarınızında maşallahı var, farklı renklerdeki çiçekleri ve estetik görünümleriyle bahçenize ayrı bir güzellik katmışlar, efe püsküllerinin renkleri için FB mi desem TS mi desem, renklerdeki nüansa hayran kaldım, ixia gelin soğanı kapı girişindeki renkle ne kadar uyuşmuş, hasekiler ve diğer bitkiler, seranız hepsi çok güzel, kırmızı güllerin olduğu fotoğrafın sağ üst bölümündeki çitle ablukaya aldığınız ağaçlar ayrı bir bölüm gibi duruyor.
Bahçenizin herzamanki göz yormayan insana ferahlık hissettiren düzenli görünümüyle gezinti yapmak müthiş keyifli oluyor, verdiğiniz emeklerinize sağlık Orhan bey, sağlık ve huzur içinde aileniz ve sevdiklerinizle tadını çıkartmanız dileğiyle.
Saygılarımla...
Sayın milaca;
Bir önceki mesajımda, ( gülsu'ya yazdığım mesaj ) artık zihinsel olarakta yorulduğumu vurgulamıştım. İşte bunun en güzel kanıtı. Siz, O'ndan önce yazmışsınız. Ama ben, o zaman farkedemedim. Üstelik ben sizin sayfanıza kırk yılda bir uğrarken, siz sürekli geliyor ve güzel yorumlarınızla, sayfama renk katıyorsunuz. Çok özür dilerim.:(
''Çitle ablukaya aldığınız ağaçlar'' diye doğru bir tesbit yapmışsınız. Onlar Alacalı Leylandi. Bir yılda 1-1,5 metre büyürler.
Burası bir köy. O ağaçları, komşumun sınırından bir metre kadar içeriye diktim ki; Her iki taraftan budayıp bir duvar görüntüsü verebileyim. Zira, o ağaçların arkasında bir ahır ve doğal olarak, gübreliği var. Leylandiler, hem o görüntüyü kapattılar, hemde güzel, yeşil bir duvar oluşturdular. Senede bir kaç kez buduyorum. Önüne, o çiti oluşturmamdaki amaç, kışın burada güney yönlü çok kuvvetli fırtınalar oluyor. Toprak ıslak ve yumuşak olunca, kökü ile birlikte bahçeme doğru yatıyorlardı. Böylece önünü alabildim. Gerçi gövdeler kalınlaşıp, kök yapısı güçlendikçe buna ihtiyaç kalmayacak. Büyük olasılıkla bu kış ta böyle kalı, 2015 te çiti sökerim.
Sayın milaca;
Ziyaretiniz ve beğeni dolu sözleriniz için teşekkür ediyor, dalgınlığım için tekrar özür diliyorum.
Selam ve sevgilerimle.
Orhan Özbilgiç
07-05-2014, 13:39
bu ne güzel bir durumdur hocam, :rolleyes: darısı başımıza :)
Sevgili İksen kızım;
Ben hancı, sen yolcu olduğun ve benimde ömrüm olduğu sürece, Sen, buralara illaki geleceksin.;) O zaman bırak yaprağını, o çalı senin, sevgili eşinin ve güzel yavrunuzun kucaklarında en güzel kokularını size verecek.
Gözlerinizden öpüyorum.
Efe püskülleri hala güzel.
Oranj ve şeker pembe sardunyalar yeni açıyor.
Tek bir ceylan var. O da açtı.
Kırmızı çiçekli minik paskalya tomurcuklanmış.
489990
489991
489995
489996
489997
Kolay gelsin Sayın Orhan Özbilgiç son yüklediğiniz resimleri bakarken sanki insan hanımelleinin kokusunu çekesi geliyor içine dolu, dolu. Efe püskülünde bayıldım rengiyle duruşuyla çok güzeller.
fikreteren
07-05-2014, 21:58
Orhan bey çiçekleriniz her zaman ki gibi çok güzeller. Görmediğim çiçekleri görüyorum. Ellerinize gözlerinize sağlık.
milaca2010
08-05-2014, 00:13
Sizin sayfalarınızda bahçenizdeki gelişmeler ve çalışmalarınızı takip ederek bizede çalışma isteği geliyor, ayrıca büyük bir zevkle takip ediyor sizin rehberliğinizde bilgileniyoruz Orhan bey.
Dikkat dağınıklığı genelde hepimizde var, özür ne demek dikkate alıp okumanız bile yeterlidir sn. hocam, yormayın kendinizi.
Bizde aynı amaçla bahçe çevresini mazı denen çamlarla çevreledik bir süre sonra büyüdüklerinde meraklı gözlerden uzak bahçemizde daha rahat edeceğiz:)
Sağlıkla ve esen kalınız...
YeniGine
08-05-2014, 00:45
Vangelyalarım en bol çiçekli dönemlerini yaşıyorlar.
489965
489966
489967
489968
Sevgili Orhan Bey; maşallah ben bu vangelyalarınızı yeni gördüm muhteşem olmuşlar maşallah maşallah!.. Buduyor musunuz siz vangelyalarınızı? Benim iki tane var biliyorsunuz neden böyle olmuyorlar? :mad:
Bir de bendeki pembe beyaz, kırmızılısı da çok güzelmiş çok... Bana kırmızılısından mümkün olur mu acaba? :o
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 06:47
Sayın 06dilek;
Hanımellerini çok seviyorum. Aslında o öbekte iki değişik tür var. Birisi pembe-sarı çiçekli.(Daha gösterişli, yediveren ama daha hafif kokulu.) Diğeri beyaz-sarı çiçeki.(Herkesin bildiği, sadece bu mevsimde çiçeklenen ama çok yoğun kokulu olanı.)
Anlayacağınız, hanımellerini şöleni hiç bitmesin istedim.;)
Bahçemdeki birçok güzel bitki de,sevgili dostum Zafer İnandıklı'nın imzası var. Bilbergia Nutans(Efe Püskülü) bunlardan sadece biri. Bu vesileyle O'na selam ve sevgilerimi iletiyorum.
Saygılarımla. Her şey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 06:52
Fikret'ciğim;
Bende senin bahçende bir çok bitkiyi ilk kez gördüm. Çeşit ve güzellik olarak hep ön sıralardasın.
Seninde ellerineve gözlerine sağlık.
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 07:10
Sayın milaca;
Çok incesiniz. Teşekkür ederim. Doğaldır ki hepimiz, edindiğimiz bitkileri bir yerlerde görüp beğenip, aldık. Bahçelerimizde hangi koşullarda, ne gibi bakım süreçlerinden geçtiğini paylaşıyoruz. Sizde, öyle. Bu da, ilgilenip okuyanlara yaralı oluyor sanıyorum.
Hatta ben bu amaçla, birçok bitkim ile ilgili bu deneyimlerimi, ilgili konu başlıklarında da paylaşmaya özen gösteriyorum.
Mazı, güzel bir tercih. Çok hızlı büyümez ve yükselmez. Ama daha dolgun ve güçlü bir ağaç.En fazla 2-3 metre yükseklik için ideal. Benimkileri 3,5 metreden kestim ve buduyorum.
Ama bugünkü aklım olsaydı, yeşil leylandi alıp dikerdim. Zira o alacalı leylandiye göre daha gür ve daha hızlı büyüyor. Sizin mazılar gibi.
Güle güle büyüsünler.
Her şey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 07:37
Sevgili Orhan Bey; maşallah ben bu vangelyalarınızı yeni gördüm muhteşem olmuşlar maşallah maşallah!.. Buduyor musunuz siz vangelyalarınızı? Benim iki tane var biliyorsunuz neden böyle olmuyorlar? :mad:
Bir de bendeki pembe beyaz, kırmızılısı da çok güzelmiş çok... Bana kırmızılısından mümkün olur mu acaba? :o
Sevgili Yeni Gine;
Vangelyalarımı bende çok seviyorum.
İlk çiçeklenmeleri bittikten sonra,(Mayıs sonlarında) hep budadım ve bolca suladım.
Sonbaharda isteyin, çelik göndereyim. Selamlar.
Not: Diğer iki tanesi, çok minik olduklarından dolayı, hafif budandıkları için fotoğraflamamıştım.
490568
490569
Adalet Yağcı
08-05-2014, 13:20
Tam bahçeyi gezip bitirdim, uzunca bir de yorum yazdım, göndermeye kalmadan elektrik kesildi.
Kısa süre sonra tekrar geldi ben tekrar yazdım, pat gene gitti.
Benimle oyun oynuyor gibi :)
Bahçe tüm ihtişamıyla sezona hazırlanmış, biliyorum siz de çok yoruluyorsunuz Orhan bey.
Bahçe daimi evinizden uzaksa çok zor, yine de her şey çok bakımlı, ellerinize sağlık.
Kırmızı yapraklı Acer'i söylemeden geçemeyeceğim, bayıldım, fidan olarak da form olarak da çok iyi gelişmiş.
Seralara her gittiğimde sorayım diyorum ama ne hikmetse hep unutuyorum, tüm bahçelere yakışır bence.
Geçen yıl sevgili gilan bize birkaç türünü tanıtmıştı gittiği seralardan, o zamandan beri aklıma takılıp duruyor.
Nereye dikeceğim de ayrı bir konu, yer yok çünkü, ama Acer'i bulayım ben ona yer de yaratırım :)
Bir de uzmanlık sorum var;
Geçen yıl Vangeliaları budadığınız için üzülmüştüm, benim fidanım da tek dalda 8-10 çiçek açabilmiş, diğer dallar tomurcuksuz.
Şimdi ben sadece çiçek veren dalı mı budamalıyım yoksa tüm bitkiyi mi?
Güllü Clematisli balkon duvarının son fotoğraflarını merak ediyorum.
Bu arada, Multi Blue çok sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ediyor ;)
Bauhaus'dan aldığımız Piilu çıktı, Akdoğa fidancılık buna bir çözüm bulmalı artık.
Tüm çalışmalarınızda kolaylıklar dileyerek sevgili Fermunde hanıma ve size selâm ve sevgilerimi gönderiyorum.
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 14:34
Adalet Hanım;
Eğer, o elektrik kesintileri benim başıma gelseydi, vay halime! Zira klavye de çok ama çok ağırım.
Bahçenin eve uzaklığı gerçekten büyük sıkıntı. Örneğin, birkaç gün sonra iki komşumuzun, 23 mayısta da, bir akrabamızın çocukları evleniyor. Burada portatif seramda onlarca sebze ve çiçek tohumu henüz çimlendiler, çimlenecekler. Kime bırakayım. Güneşli günlerde pencerelerini, yetmezse kapılarını açmak ve sık sık ama dozunda sulamak gerekir. Her gün uğrayıp bunları yapabilecek biri yok! Bu nedenle, ilk iki düğünü pas geçiyorum. Ayın 20 sine kadar epeyce yol katedilmiş olur inşallah. O günlerde gidecek ve düğün sonrası haftada bu kez eşimle birlikte döneceğim. O ikimiz adına ilk iki düğüne iştirak edecek, sağolsun.
Acer'imin sertifikasında 2006 da dikildiği belirtilmiş. Ben 2009 da diktim. Ama o zamanlar, Acer'in kısmi gölge ağacı olduğunu bilmiyordum. İlk diktiğim yer tam güneş alan bir yerdi. Yazın yaprakları kavruluverdi.:( Şimdi nisbeten daha az güneş alan bir yerde. ama onun asıl isteği, ağaç dalları arasından süzme güneş ışığı almak.
Her yıl kasım sonunda, kuvvetli dallar arasındaki zayıf dalları dibinden budadım. Tacın altında, bel ve dip kısımlarda sürgünlere izin vermeyip, görür görmez kopardım. O nedenle gerçekten güzel bir forma kavuştu.
Vangelyanızın, çiçeklenmeyen dallarına dokunmayın. Belki yılın diğer aylarında açabilir. Çiçeklenen dalın yerden yüksekliğinin 1/3 kadarını kesin. Diğerleri çiçek açarsa onlarında, çiçeklenmelerinden sonra üçte birini kesin. Ama çiçeklenmezse yine dokunmayın.
Clematisler konusunda aynı sorunları bende yaşıyorum. Üstelik siz yine şanslısınız. Benim bitki yaprak yapısı beliginleşmeden alıp, dikimek üzere buraya gönderdiklerimden ikisi Montana çıktı. Yani biz İstanbul'da iken çiçeklenecek. :(
Bugünlerde sürekli kapalı ve serin bir hava var. Bu yüzden clematisler, bir kaç yaşlı tür hariç, balkonu henüz kaplayamadılar. Sanırım yaz ortalarında daha güzel bir görüntü ile fotoğraflıyabileceğim. Şimdilik böyle.:)
Selam ve sevgilerimle. Eşimede selamlarınızı ileteceğim.
490698
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 14:42
Bu arada Glayölleri, bu yıl, palmiyenin çevresine dairesel olarak bir sıra diktim.
490701
490702
490703
490705
490704
Adalet Yağcı
08-05-2014, 17:20
Güllerin yeri çok güzel, çok da iyi çiçeklenmişler, Clematislerle karıştığında daha da güzel görünüyorlar, fotoğraf için teşekkürler Orhan bey.
Güllerin ana dallarına hiç dokunmuyorunuz anlaşılan, duvara yapışıp kalması işinizi kolaylaştırır, yoksa sarkan her dalı bağlamak için uğraşır durudunuz.
Kış soğuğuna dayanamayan Solanum ve bu soğuğa aldırmayan Palmiye şaşırttı beni.
Etrafı güzel olmuş, Glayöller sürekli bağlanmak istiyorlar bu yüzden pek yaklaşmıyorum onlara, olanlarla yetiniyorum, onlar da doğru dürüst çiçeklenmiyorlar bir türlü.
Benim toprağım çok yumuşak belki de toprağı beğenmiyorlar.
Acer tüyoları için sağolun, alırken sertifikası sorulacak, çimin ortasına yaptığım göbeği(geçen yaz sizin zinnialar olan)ona tahsis edebilirim, tam istediği gibi bir yer.
Vangeliaya dokunmuyoruz, sadece çiçeklenen dalını 1/3 buduyoruz, anlaşılmıştır efendim teşekkürler :cool:
elif elif
08-05-2014, 19:19
çok bakımlı bahçeniz var...emeğinize sağlık...
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 20:48
Adalet Hanım;
Bir çok bitkiyi sizinle tanıdım. Bana her konuda çok yardımcı oldunuz. Bende bilvesile, deneyimlerimi size aktarırken çok mutlu oldum. Ne de olsa, ''Hocam'' sayılıyordunuz çünkü.
Evet gülün ana dallarına dokunmuyorum.
Kasım ayında böyle budamıştım.
490843
O palmiye türü, orta şiddette soğuklara dayanabilen tek tür. Çin Yelpaze Palmiyesi. Tüylü Palmiye'de diyorlar. Buralarda yaşlılarıda var.
Glayöllerde bende aynı sıkıntıyı çekiyorum. Ama ne yapalım? Glayölü seven, devrilmesine katlanır.:D İşin şakası 50 civarında soğanı, talaş içinde saklıyorum. Atsan atılmıyor yani...
Siz becerirsiniz. Size güveniyorum Hocam. Kolay gelsin.
Orhan Özbilgiç
08-05-2014, 20:49
çok bakımlı bahçeniz var...emeğinize sağlık...
Sayın elif elif;
Çok teşekkür ederim.
Adalet Yağcı
08-05-2014, 22:23
Adalet Hanım;
Bir çok bitkiyi sizinle tanıdım. Bana her konuda çok yardımcı oldunuz. Bende bilvesile, deneyimlerimi size aktarırken çok mutlu oldum. Ne de olsa, ''Hocam'' sayılıyordunuz çünkü.
Siz becerirsiniz. Size güveniyorum Hocam. Kolay gelsin.
"Hocam" ha... Hayatımda duyduğum en güzel iltifat :D
Bilseniz nasıl da mutlu oldum, çocukluğumda hep öğretmen olmak isterdim, kısmet değilmiş.
Şimdi siz hocam falan deyince yeni üyeler sahi zannedecek, bakın sonra mahcup olursam sizin yüzünüzden :)
Bahçemdeki beş yıllık clematisimin adını bile hatırlayamadım iki gündür :rolleyes:
Adalet Hanım,
Bu yıl belki benim site bahçe sayfasına gözatmışsınızdır..Siz yaşlarda dünyalar tatlısı bir hanımefendi yöneticimiz var..Adana'lı..Tam bir ''Hanım Ağa''..Mert, dobra dobra, riyasız, dolansız, cömert bir insan..
Onu çok sevip saydığım için bu yıl sitenin peyzaj işlerini fiilen ben de çalışarak 3 bahçevanla yürütmeğe çabalıyoruz..
Ben ona ''hocam'' derim; yöneticilikte ve insani ilişkilerde ''usta'' olduğu için..
O da şimdilik benden daha ''usta'' bitkilerin dilinden anlayan birini bulamadığı için bana ''hocam'' der..
Doğru insanlar için kullanılan güzel bir kelime yani..
Nice diplomalı cahillerin olduğu ülkemizde, illa ki diplomalı hoca olmak şart değil ki..
Önemli olan karşınızdaki insanın sizi nasıl gördüğü değil mi ?
Orhan Özbilgiç
09-05-2014, 05:05
"Hocam" ha... Hayatımda duyduğum en güzel iltifat :D.....
Adalet Hanım;
Sayın pria, o kadar mükemmel bir ilişkilendirmeyle sizi yanıtlamış ki...
Bana sadece, ''Fazla söze ne hacet?'' demek kaldı. Eline, beynine ve diline sağlık.
Adalet Yağcı
09-05-2014, 09:36
Sayın pria, Orhan bey;
Sağolun, varolun.
Böylesine güzel ifadelerinizle beni yüreklendiriyorsunuz.
Yaşamdan algılayabilip biriktirebildiklerimizi yansıtabiliyorsak ne mutlu bizlere.
Bakın aklıma bir fıkra geldi;
Ölen papağanının yerine yenisini almak isteyen biri, papağan satan dükkana girer.
Gözüne kestirdiği en gösterişli kuşun fiyatını sorar, kuşçu, "5.000 dolar" der, adam şaşırır, "nesi var bunun bu kadar pahalı" diye sorar.
"Efendim, beş dilde şarkı söyler, her gün sahibinin hatırını sorar vs." der kuşçu.
Fiyatı pahalı bulan adam daha gösterişsiz bir kuşu sorar, kuşçu ona da "4.000 dolar" der.
Adamın canı sıkılır, "e bunun ne marifeti var ki" diye sorar, kuşçu, "o da üç dilde şarkı söyler, misafirlere hoş geldiniz der vs." diye cevap verir.
Adam ille de bir papağan alacaktır ama fiyatı bir türlü tutturamaz.
Sonunda kıyıda köşede kalmış gösterişsiz uyuklayan yaşlı bir papağan görür, "hah işte bu olabilir" diye düşünüp onun fiyatını sorar.
Kuşçu "onun fiyatı 10.000 dolardır" der gururla.
Adam şaşırır, "bu miskin yaşlı kuşun nesi var ki bu kadar pahalı" diye biraz da bozularak sorar.
Kuşçu boynunu büker, "valla biz de bilmiyoruz ama buradaki bütün kuşlar ona "Hocam" diye hitabediyor" der :D
Sevgi ve muhabbetle...
Orhan Özbilgiç
21-05-2014, 22:28
Şakayıklarımın en güzel görüntülerini yakaladım. Bu yıl gerçekten coştular.
Gülleri gölgede bıraktılar desem yeridir. Gerek görsellikleri ve gerekse kokularıyla. Özellikle , kırmızı,sarı ve pembe müthiş kokuyorlar. Bilmiyordum. bu yıl yanlarından geçerken fark ettim.:eek:
495056
495057
495058
495059
Orhan Özbilgiç
21-05-2014, 22:38
495060
495061
495062
495063
YeniGine
22-05-2014, 00:46
Sevgili Orhan Bey bu bahçe başka bahçe. Gerçekten titizlikle, itina ile, gönlünüzce emek verilmiş bir bahçe.
Çok istememe karşın bir tanecik sarmaşık gül almış idim düz duvarın önüne diktim ilk başta fakat sonradan gördüm ki baya bir uzuyor dertlendim tabi ben bunun bu dallarını nereye tutturacağım, neyle bağlayıp tutturmalıyım. Zira uzayan dallar ince ve hatta cılız dercesine uzuyor. Onun için mart ayında o cılız dalları budadım kendimce kalan dallar kuvvetlensin diye düşündüm. Şimdi gülümün son hali normal bir gül gibi. O yüzden fotoğraflayamıyorum bile.
Ve bu arada şakayıklarınız muhteşem olmuşlar, maşallah!..
Sonra sevgili Adalet Hanım, Sayın pria muhabbetiniz de harika geçmiş. Hocam kelimesini çok sevdim.
Emeklerinize, gönlünüze sağlık Orhan Bey.
Orhan Özbilgiç
22-05-2014, 11:21
Sevgili YeniGine;
Sizde çok emek vererek bir cennet yarattınız. Bir çok bitki konusunda uzmanlaştınız. Yani, ''Hocam'' sözcüğü sizede yakışır artık. İnşallah bir gün müstakil bir bahçeniz olur da, sarmaşık gülün nasıl ve nereye tutunacağını düşünmez, dilediğiniz yere ağ gerer, dilediğiniz zaman sökersiniz.
Şakayıklarımın bu denli muhteşem olabileceğini bende düşünmemiştim. Demekki, yaşlandıkça daha çok yumru ve daha çok çiçeklenme... Şimdi onları daha çok seviyorum. ;)
Selamlar.
Maşallah yalancı cennet yapmışsınız bahçeyi..Yüreğinize,emeklerinize sağlık...
Adalet Yağcı
22-05-2014, 17:04
Bu nasıl bir şölendir, olur da bu kadar olmaz ki.
Benim şimdi ağlamam lazım :(
İki yıl önce Bauhaus'tan aldığım üç kök şakayık onları gölge alana diktiğim için bir karış boyda kaldılar, tomurcuk falan da yok.
Şaka bir yana, Orhan bey şahane olmuşlar, Nazarlardan korunsun.
Valla kıskanmadımdım desem de inanmayın :)
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 06:26
Sayın sonkez;
Çok teşekkür ederim. Ama sanıyorum birkaç sene sonra, daha güzel olacak. Zira bahçeler, eskidikçe güzelleşiyor.:)
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 07:02
Bu nasıl bir şölendir, olur da bu kadar olmaz ki.
Benim şimdi ağlamam lazım :(
İki yıl önce Bauhaus'tan aldığım üç kök şakayık onları gölge alana diktiğim için bir karış boyda kaldılar, tomurcuk falan da yok.
Şaka bir yana, Orhan bey şahane olmuşlar, Nazarlardan korunsun.
Valla kıskanmadımdım desem de inanmayın :)
Biraz da şans Adalet Hanım.
Bende iki yıl önce, Büyükdere Fidanlığı'ndan, bir yıl önce saksısında açmış, sarı çiçekli bir çalı şakayık aldım. Yani en azından 4-5 yaşlarında. Diğerlerinin birkaç metre ötesine diktim. Yani onlar kadar güneş alıyor. Ama onun çiçeğini henüz görmedim. Her yıl ''İnşallah seneye!'' Diyoruz.:) O galiba daha eğimli ve daha süzegen toprak istiyor. O da bizde yok. Sağlık olsun.
495398
Adalet Yağcı
23-05-2014, 09:33
Bu şakayıklar farklı bir dil konuşuyorlar Orhan bey, ben çözemedim bir türlü.
Benim de en az 5 yıl açmasını beklediğim kırmızı yalınkat endemik bir tür olan şakayıklarım bu yıl ben yokken açmış.
Bakar mısınız, inat yapar gibi, çiçeğini bana göstermiyor, sanki yiyecez :mad:
Bazı türlerin de ekstra soğuklama istediğini düşünüyorum, özellikle endemiklerin.
athena -asena
23-05-2014, 11:33
Sayın Hocam bana yolladığınız eskolonya çalısı çiçeklerini gösterdi. Size çok çok teşekkürler hocam.
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:09
Sayın Hocam bana yolladığınız eskolonya çalısı çiçeklerini gösterdi. Size çok çok teşekkürler hocam.
Sayfamda paylaşmanızdan büyük mutluluk duydum. Bende teşekkür ediyorum.
O'nun anneside, İstanbul'a gelmeden çiçeklenmeye çalışıyordu. Kasım ayında oldukça sert budamıştım. Şimdi daha derli toplu bir görüntüye kavuştu.
495499
495500
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:17
Sarı yasemini vazo biçiminde budamıştım. Yeni yeni çiçekleniyor.
495505
495506
Ihlamur altındaki Rhododendronlar (Orman gülleri) de yeni açmaya başlamışlardı.
495507
495508
Geçen yıl, Kokusuz çiçekli filbahrinin dibine diktiğim, kokulu çiçekli filbahri çiçeklenmeye başlamıştı.
495509
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:29
Nisan ortasında İstanbul'dan alıp götürdüğüm Kanayan Kalpleri, Pierislerin yanına dikmiştim. Hemencecik yerine alıştı. Çiçeklenmeye bile başladı.
495511
495512
Kokusuz filbahriyi, kasım ayında, bahçe ortalarından, kenara taşımıştım. O da henüz çiçekleniyordu.
495513
495514
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:41
Deutzialar (Havlu püskülleri de tam açmadan gelmek zorunda kaldım.
495519
495520
495521
495522
495523
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:45
Tesbih Ağacı (Hint leylağı) mis kokulu çiçeklerini açmıştı.
495528
495529
Orhan Özbilgiç
23-05-2014, 13:52
Aloevera'nın çiçeğini ilk kez görecektim.
495530
495531
Vangelya hala çiçekliydi.
495532
Ateş dikenini kasımda iyice küçültmüştüm. O da gelinliğini giymek üzereydi.:)
495533
495534
Orhan Özbilgiç
16-06-2014, 01:46
Clematis Negrithanka coştu. Madam Baron Veillard gecen yıl kuruyup, bu yıl yeni sürgünler verdiği için çiçekleri eskisi kadar yoğun değil.
Not: Üçüncü fotoğraf telefonla ve gölgede çekildiği için renk lacivert çıktı!
502336
502337
502338
Eflatun-Mor kardeşliği, artık her yıl kendiliğinden çıkan Hazeran'larda da var.
502339
502340
Orhan Özbilgiç
16-06-2014, 02:01
Tohumdan yetiştirdiğim Erythrina Crista Galli-Mercan Ağacı Kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı olsun diye, evden epeyce uzak bir köşeye dikmiştim. Birde, dallarında azda olsa dikenleri olduğu için, altında rahat gezilebilsin diye, yüksekten taçlandırmıştım. O kadar güzel çiçeklendi ki... Fotoğraflayabilmek için, uzaktan zumlamam gerekti.
502343
502344
502345
502346
502347
Orhan Özbilgiç
16-06-2014, 02:16
Feijoa-Kaymak Ağacı çiçeklenmeye başladı.
502348
502349
502350
Cytisus Racemosus-Süpürge otu çalısı, Nisandan bu yana açmayı sürdürüyor. Yaz ortasına kadar açan bir çalı.
502351
Escalonia Çalısı da öyle. Arkadaki Callistemon Citrinus-Şişe Fırçası çalısı çiçeklenmeyi tamamladı gibi...
502352
Orhan Özbilgiç
30-09-2014, 22:02
Haziran ortasından bu yana, bahçe sayfama ilk kez fotoğraf yükleyebileceğim.
Zira bir süre önce bilgisayarım bozuldu.
Benim için önemli olan, içindeki 2013 ortasından bu yana yedeklemediğim, 30 bine yakın fotoğraftı. Bilgisayar tamircisi fotoğrafları kurtarabileceğini söylemişti. Ama tamir işini acemi çırağına bırakınca olan olmuş. Çırak direkt yeni format atmış. Tekrardan çok uğraştılar ama kurtaramadılar. Yapılacak bir şey yok tabii. Çok ama çok üzüldüm. :(
Bahçemde bu yıl bir çok bitki hastalanıp öldü.
Kafkas gülü, sardunyaların (Sakızlar hariç!) neredeyse tamamı, kiraz, kayısı ve vişne ağaçlarım, iki arkadaşımız için çelikleyip tutturduğum inci çalısı, sarı salkım fidanım, paşa bıyığı çalısı, vb...
Bir kısmını yeniden tedarik edip diktim. İnşallah yeni sorunlarla karşılaşmam.
Velhasıl, bahçem bu yaz çok fazla renkli değildi. Bugün itibarıyla çektiğim fotoğrafları, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Leş kaktüsü,
Yer mineleri,
Akimen,
Gauralar.
519416
519417
519418
519419
519420
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.